Για δεκαετίες, η Αμερική ήταν αυτή που πίεζε για την παγκόσμια επιβολή των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών και των προϊόντων τους (για συντομία εφεξής θα τα χρησιμοποιήσουμε για αυτά την συντομογραφία ΓΤΟ) για λόγους ξεκάθαρα οικονομικούς.

Οι εξαγωγές σόγιας από την Αμερική φθάνουν τα 100 δις τον χρόνο με το 60% να αντιστοιχεί συνολικά στην Λατινική Αμερική και περίπου το 30% στις ΗΠΑ. Το 92% των καλλιεργειών σόγιας στις ΗΠΑ είναι «μεταλλαγμένες». Το ποσοστό ανέρχεται στο 94% για το καλαμπόκι και το βαμβάκι.

Η Ευρώπη είχε για δεκαετίες αντισταθεί στην επέλαση των ΓΤΟ. Με την εξαγορά μαμούθ όμως της εταιρίας βιοτεχνολογίας (μεταλλαγμένων) Monsanto από την Γερμανική Bayer με 52 δις, τα λόμπυ και εντός της ΕΕ επιχειρούν ήδη να αλώσουν την υφιστάμενη νομοθεσία.

Μαζί με την Monsanto, η Bayer κληρονόμησε και τις 13000 μηνύσεις εναντίον της για την πρόκληση βλαβών στην υγεία των εναγόντων. Τρεις από αυτές, με επίκεντρο το φυτοφάρμακό της Roundup και τον καρκίνο, έχουν ήδη επιδικαστεί εις βάρος της με αστρονομικά νούμερα: 86 εκατομμύρια η πρώτη και 280 η δεύτερη. Η τρίτη και φαρμακερή της κόστισε 2 δις με την μετοχή της Bayer να πέφτει στα ιστορικά χαμηλά επταετίας.

Όταν λοιπόν παίζονται τέτοια αστρονομικά ποσά, μπορούμε να φανταστούμε ότι οι εταιρίες θα κάνουν τα πάντα για να προστατέψουν την μεταλλαγμένη χήνα με τα τοξικά χρυσά αυγά. Κι αυτό κάνουν.

Δεν θα έπρεπε λοιπόν, αλλά παρά ταύτα δεν θα μπορούσε παρά να μας προκαλεί έκπληξη το ότι η Monsanto έστησε την δική της μυστική υπηρεσία για να προστατεύει τα βρώμικα μυστικά της, να παρακολουθεί και να καταγράφει εχθρικές δραστηριότητες και να αναπτύσσει τρόπους για να φιμώνει ή να καταστρέφει την αξιοπιστία των επικριτών της, κάνοντας την Monsanto να μοιάζει περισσότερο με την Mossad παρά με εταιρία βιοτεχνολογίας.

Η υπηρεσία έφερνε την κωδική ονομασία «Κέντρο Σύντηξης» και οι πρακτικές της αποκαλύφθηκαν πέραν κάθε περιθωρίου αμφιβολίας όταν η Monsanto υποχρεώθηκε πρόσφατα να δώσει 30 σελίδες εσωτερικής επιστολογραφίας στη δημοσιότητα. Ας δούμε λοιπόν ποιες πρακτικές χρησιμοποίησε η εταιρία και η υπηρεσία της για να εξουδετερώσει τους επικριτές της.

Εκτός από τους επιστήμονες, τους δημοσιογράφους και τους αξιωματούχους που λάδωνε η Monsanto, δημιούργησε δύο δήθεν ανεξάρτητους οργανισμούς με επιστημονικό λούστρο, την «Ακαδημαϊκή Επιθεώρηση» και το «Αμερικανικό Συμβούλιο για την Επιστήμη και την Υγεία» προκειμένου να καταστρέψει τη φήμη επιστημόνων και δημοσιογράφων που της εναντιώνονταν.

Για τον ίδιο στόχο έχει στήσει οργανωμένες ομάδες κρούσης στο διαδίκτυο που στήνουν οδοφράγματα σκέψης και δυσφήμισης ενώ πλήρωσε την μηχανή αναζήτησης για να κατευθύνει τους όποιους ενδιαφερόμενους σε αυτά ακριβώς τα οδοφράγματα, επιχειρώντας να σβήσει όποιο αρνητικό αποτύπωμα από την κοινή γνώμη.  

Είναι χαρακτηριστική η μαρτυρία της δημοσιογράφου στο Reuters και συγγραφέα, Carey Gillam, θύματος όχι της τοξικότητας των προϊόντων της αλλά του απίστευτου bulling που η εταιρία χρησιμοποίησε για να κρύψει την τοξικότητα αυτή, πιέζοντας ακόμη και εκδότες και φτάνοντας μέχρι σημείου να επιτεθεί στην Διεθνή Υπηρεσία για την Έρευνα στον Καρκίνο όταν αυτή τόλμησε να κατατάξει το φυτοφάρμακο της Monsanto γλυφοσάτη στην κατηγορία των καρκινογόνων.

«Πάντα γνώριζα ότι στην Monsanto δεν άρεσε αυτή η δουλειά κι ότι εργαζόταν για να πιέσει εκδότες και να με φιμώσει… Ποτέ μου όμως δε θα μπορούσα να φανταστώ ότι μια εταιρία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων θα ξόδευε τόσο λεφτά, ενέργεια και προσωπικό μόνο και μόνο για ένα άτομο. Είναι πραγματικά απίστευτο», δήλωσε η Gillam ορμώμενη από τις 30 σελίδες διαλόγων των στελεχών της εταιρίας που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Όπως έχω περιγράψει και στο βιβλίου μου «Θανάσιμες Θεραπείες», οι δημοσιογράφοι Wilson και Acre του Fox News, διερευνούσαν το Posilac, «μεταλλαγμένη» ορμόνη της Monsanto που χρησιμοποιείται για την αύξηση της παραγωγής γάλακτος στις αγελάδες.

Όταν τελικά έκαναν τα ευρήματά τους ντοκιμαντέρ, το κανάλι τους, υπό την πίεση της Monsanto τους ανάγκασε να το αλλάξουν 83 φορές και τελικά τους απέλυσε.

Η Margaret Haydon, μέλος ομάδας κτηνιάτρων επιφορτισμένων με την γνωμοδότηση για την έγκριση ή όχι του Posilac στον Καναδά, κατήγγειλε ότι η Monsanto είχε επιχειρήσει να δωροδοκήσει με δυο εκατομμύρια δολάρια τους επιστήμονες, ενώ κλάπηκε το προσωπικό της αρχείο με αρνητικά στοιχεία για το προϊόν.

Σε ένα άλλο στιγμιότυπο που θα ήταν ξεκαρδιστικό αν δεν ήταν εξοργιστικό, μάνατζερ εταιρίας δημοσίων σχέσεων που είχε προσλάβει η Monsanto, εμφανίστηκε σε δίκη που ξεκίνησε καρκινοπαθής εναντίον της εταιρίας, «μεταμφιεσμένη» σε ανεξάρτητη δημοσιογράφο του BBC, προκειμένου να επηρεάσει τους παρόντες δημοσιογράφους με την γραμμή της Monsanto.

Οι κακόβουλες πρακτικές της Monsanto που μέχρι πρότινος ήταν απλώς ισχυρισμοί ατόμων, έχουν πλέον πλήρως επιβεβαιωθεί άθελά της από την ίδια την Monsanto με την διαρροή των 30 σελίδων επιστολογραφίας μεταξύ στελεχών της αλλά και τρίτων. Αυτές οι 30 σελίδες είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Πέρα από τους εκβιασμούς, την συκοφάντηση, το bulling, τις πιέσεις και ό,τι σχετίζεται με τις πρακτικές του «κέντρου σύντηξής» της (fusion center), η Monsanto έχει κατά κόρον χρησιμοποιήσει και τον μηχανισμό της περιστρεφόμενης πόρτας όπως άλλωστε πράττουν και οι περισσότερες άλλες πολυεθνικές. Πρώην στελέχη της αναρριχώνται σε υψηλά πόστα σε κυβερνήσεις και οργανισμούς, διεθνείς και μη, ακόμη και σε εποπτικούς μηχανισμούς που σκοπό έχουν τον έλεγχο εταιριών όπως η Monsanto, με απώτερο στόχο την λήψη ευνοϊκών προς αυτήν αποφάσεων.   

Μένει να δούμε ποιες άλλες πρακτικές θα χρησιμοποιήσει η Bayer για να υπερασπιστεί το πανάκριβο καινούριο της απόκτημα, μια από της πιο κακόφημες εταιρίες στον πλανήτη, την Monsanto.


(Ο Πέτρος Αργυρίου είναι ένας ξεχωριστός λογοτέχνης κι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες αναλυτές, ιδιαιτέρως στο πεδίο του παρασκηνίου των παγκόσμιων πολιτικών δημόσιας υγείας. Είναι επίσης μέλος της ένωσης δημοσιογραφίας της επιστήμης Science View και μόνιμος συνεργάτης του Holistic Life. Από τις εκδόσεις ETRA κυκλοφορούν τα σχετικά βιβλία του: "Τι δεν σας λένε οι γιατροί", 2009, "Θανάσιμες Θεραπείες", 2011 και "Παρά Φύση", 2014, όλα τους μοναδικά στο είδος τους στην ελληνική εκδοτική πραγματικότητα και όχι μόνο. Εσχάτως κυκλοφορεί το τελευταίο του και πρώτο για παιδιά βιβλίο «Η Ελπίδα και οι Υπερκακοί». Το προσωπικό του blog είναι το agriazwa.blogspot.com).

Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2019 07:03

Τι συνέβη στο «Μη βλάπτειν»;

Είναι καιρός να ξανασκεφτούμε ριζικά πώς ασκούμε την ιατρική για να ξεκλειδώσουμε το πλήρες θεραπευτικό μας δυναμικό.

Πολλοί άνθρωποι παραξενεύονται όταν μαθαίνουν ότι οι γιατροί έχουν ορκιστεί σε έναν ιατρικό κώδικα δεοντολογίας που προτάθηκε πριν από 2.500 χρόνια από τον Έλληνα γιατρό και φιλόσοφο Ιπποκράτη - ο οποίος αναφέρει τη γνωστή ρήση: «ωφελέειν ή μη βλάπτειν».

Ωστόσο, γνωρίζουμε επίσης ότι η ιατρική συνταγογράφηση, η πιο κοινή παρέμβαση του γιατρού, αναγνωρίζεται ως η τρίτη μεγαλύτερη αιτία θανάτου στη σύγχρονη κοινωνία. Τι συμβαίνει;

Το να ξεπεράσουμε αυτό το παράδοξο δεν είναι τόσο εύκολο όσο μπορεί να ακούγεται. Υπάρχει μια σειρά παραγόντων που συμβάλλουν σε αυτό, πολλοί από τους οποίους στρέφονται προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι που πεθαίνουν από συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι ήδη πολύ άρρωστοι. Το φάρμακο τότε λειτουργεί καταλυτικά για τον θάνατό τους.

Μετά, υπάρχει και η ιατρική εκπαίδευση των ιατρών: όταν έχεις εκπαιδευτεί στη φαρμακολογία και τη συνταγογράφηση φαρμάκων, δεν πρόκειται να συμμετάσχεις σε θεραπείες που είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν βλάβη. Όταν ολόκληρες γενιές έχουν μεγαλώσει με την έννοια του "ένα χάπι για κάθε αρρώστια" πολλοί ασθενείς απαιτούν μόνοι τους να τους δοθεί συνταγή. Στην πραγματικότητα, δεν φεύγουν από το γραφείο του γιατρού μέχρι να τους συνταγογραφήσει κάποιο φάρμακο.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η μεγάλη επιβάρυνση για τους γιατρούς, ειδικά στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Όταν χρειάζεται να δουν πάνω από 40 ασθενείς την ημέρα και ο χρόνος εξέτασης είναι μόνο οκτώ λεπτά, τι άλλο μπορεί πραγματικά να κάνει ένας γιατρός σε αυτόν τον περιορισμένο χρόνο;

Φυσικά, υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν, αλλά το μεγαλύτερο μέρος τους απαιτεί μεγάλες αλλαγές στον τρόπο άσκησης της ιατρικής. Απαιτεί επίσης μια από τις οικονομικά ισχυρότερες και πολιτικά σημαντικές βιομηχανίες στον πλανήτη να μείνει στην άκρη ή να διαφοροποιηθεί για να βρει επιχειρηματικές ευκαιρίες που δεν περιλαμβάνουν κατοχυρωμένες χημικές ουσίες, συχνά ξένες για τη φύση, με σοκαριστικά αρχεία ασφαλείας. (Διαβάσατε ποτέ το φύλλο οδηγιών ασθενούς για το τελευταίο φάρμακο που πήρατε;)

Μια πρόσφατη μελέτη από μια ομάδα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο μας υπενθυμίζει για μία ακόμη φορά ότι οι γιατροί στις ανεπτυγμένες χώρες συχνά βλάπτουν σημαντικά τους ασθενείς και πολλή από αυτή τη βλάβη μπορεί να προληφθεί. Στην πραγματικότητα, στο 12% αυτή η βλάβη που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί διαπιστώθηκε ότι ήταν σοβαρή έως και απειλητική για τη ζωή.1

Αυτό συμβαδίζει με τις αναθεωρημένες μελέτες κυβερνητικών δεδομένων από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, οι οποίες δείχνουν ότι τα νοσοκομεία είναι από τα πλέον επικίνδυνα μέρη και ότι οι θάνατοι -που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί- στα νοσοκομεία είναι η μεγαλύτερη αιτία θανάτου.

Ένα άλλο μεγάλο μέρος του προβλήματος είναι οι προσδοκίες μας για τους γιατρούς. Οι περισσότεροι γιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας επιβαρύνονται τόσο έντονα από τον υπερβολικό φόρτο εργασίας ώστε το ποσοστό υπερκόπωσης και ο κίνδυνος αυτοκτονίας τους να είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη εργασιακή ομάδα στην κοινωνία.

Λάθη μπορούν να συμβούν πάντα, αλλά όταν υπάρχει έντονο στρες, τα λάθη συμβαίνουν συχνότερα.

Αργά ή γρήγορα, κάθε γιατρός κάνει κάποιο λάθος. Το νομικό σύστημα, ειδικά στις ΗΠΑ, ενίσχυσε τη σημασία της σιωπής προκειμένου να αποφευχθεί η ενοχοποίηση. Αλλά η σιωπή δεν βοηθά τους ασθενείς, ούτε βοηθά τους γιατρούς μακροπρόθεσμα.

Ένας από τους πιο ξεκάθαρους γιατρούς σχετικά με αυτό το θέμα είναι ο καναδός ιατρός έκτακτης ανάγκης Brian Goldman. Οι ομιλίες του στο TED σχετικά με το γιατί οι γιατροί θα πρέπει να μπορούν να πουν ότι λυπούνται για τα λάθη τους, είχαν σχεδόν 1,5 εκατομμύριο views, που σημαίνει ότι σαφώς χτύπησε μια ευαίσθητη χορδή στην κοινωνία.

Το μεγάλο ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό θα μπορούσαν να μειωθούν τα ιατρικά λάθη και οι επακόλουθες βλάβες τους, αν οι γιατροί ήταν λιγότερο εξαρτημένοι από τα φάρμακα.

Ο συνιδρυτής της Cochrane, Δρ Peter Gøtzsche, ο οποίος απολύθηκε το 2018 από τον ίδιο τον οργανισμό που ίδρυσε, επειδή ήταν ειλικρινής για αμφιλεγόμενα θέματα που σχετίζονται με τα φάρμακα και τα εμβόλια, είπε στο BMJ το 2013: «Υπάρχουν απλές λύσεις στη θανατηφόρα μας φαρμακευτική επιδημία.»

«Κάνετε λιγότερες διαγνώσεις, συνταγογραφείτε λιγότερα φάρμακα και πείτε στους ασθενείς να διαβάζουν το φύλλο οδηγιών... Μια ζωή χωρίς φάρμακα είναι δυνατή για τους περισσότερους από εμάς τις περισσότερες φορές».

Ακούγεται αρκετά απλό, έτσι; Ο Ιπποκράτης, περίπου 2.500 χρόνια πριν από τον Gøtzsche, κατανοούσε επίσης τους κινδύνους των φαρμάκων και την ανάγκη να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά. Στον Ιπποκράτειο όρκο αναφέρει: «δεν θα χορηγήσω θανατηφόρο φάρμακο σε κανένα, έστω και αν παρακληθώ, ούτε θα υποδείξω τέτοια συμβουλή. Θα χρησιμοποιώ τη θεραπεία για να βοηθήσω τους ασθενείς κατά τη δύναμη και την κρίση μου, αλλά ποτέ για να βλάψω ή να αδικήσω».

Κάθε επαγγελματίας υγείας που έχει εκπαιδευτεί σε τομέα υγειονομικής περίθαλψης που δεν περιλαμβάνει φάρμακα ή χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να είναι μια καλή λύση. Ίσως κάποιες αφάρμακες μορφές θεραπείας να είναι καλύτερες ως πρώτη επιλογή, παρά ένας γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης που έχει να αντιμετωπίσει 40 ή περισσότερους ασθενείς την ίδια ημέρα.

Υπάρχει επίσης ένα μεγάλο κομμάτι που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας. Η αυτοφροντίδα θα πρέπει να αφορά περισσότερο το σώμα σας και το πώς να έχει το σωστό περιβάλλον - τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά - και όχι μόνο να σας λέει πότε και πώς να παίρνετε τα φάρμακά σας.

Ας ξανασκεφτούμε το πώς ασκούμε την ιατρική και ας μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε για να ξεκλειδώσουμε αυτό το εξαιρετικό εσωτερικό φαρμακείο μας ώστε να προάγουμε την αυτοθεραπεία.

Αναφορές: BMl 2019; 366:14185

Ο Robert Verkerk Διευθύνων Σύμβουλος και Επιστημονικός Διευθυντής της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Φυσική Υγεία (Alliance for Natural Health International), έχει εργαστεί τα τελευταία 25 χρόνια σε θέματα βιωσιμότητας στους τομείς της γεωργίας, του περιβάλλοντος και της υγείας. Ολοκλήρωσε το MSc και διδακτορικό του στο Imperial College του Λονδίνου και εργάστηκε ως μετα-διδακτορικός ερευνητής στον τομέα των επιπέδων τροφικών αλληλεπιδράσεων στα γεωργικά συστήματα. Ο Robert ίδρυσε τη Συμμαχία για τη Φυσική Υγεία (Alliance for Natural Health ) το 2002 για να βοηθήσει, να προστατέψει και να προωθήσει, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της καλής επιστήμης και της καλής νομοθεσίας, βιώσιμες και φυσικές μεθόδους υγείας και περίθαλψης που απειλούνται ολοένα και περισσότερο από τις πιέσεις της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

 

Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2019 06:47

[ Ύπνος ]: Πώς μπορώ να τον βελτιώσω;

Σε προηγούμενα άρθρα έχω αναφερθεί στη σημασία του ύπνου για τη βελτιστοποίηση και τη θωράκιση της υγείας.

Πολλές έρευνες έχουν σχετίσει την κακή ποιότητα ή και την μικρή ποσότητα του ύπνου με τη μείωση της αθλητικής απόδοσης, με διαταραχές μεταβολισμού, με αύξηση βάρους, με μειωμένη λειτουργία του αμυντικού συστήματος, με αύξηση καταθλιπτικών επεισοδίων, με μείωση διανοητικών λειτουργιών και πολλά άλλα.

Η βελτιστοποίηση του ύπνου όπως και τα προβλήματά του σχετίζονται με το στρες γενικότερα, τις ορμόνες, τις ασθένειες, τον χρόνιο πόνο, την έκθεση στο φυσικό και το τεχνητό φως και φυσικά με την ποιότητα και την ποσότητα της τροφής μας.

Κάτι που μπορεί να σε παραξενέψει είναι ότι για να έχεις καλό και βαθύ ύπνο χρειάζεσαι να έχεις αρκετή ενέργεια και γι’ αυτό ο ενεργειακός μεταβολισμός παίζει σημαντικό ρόλο στον ύπνο σου. Για να το δούμε λίγο πιο προσεκτικά:

Η παραγωγή της ενέργειας μειώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, η θερμοκρασία του σώματος πέφτει και κάποια στιγμή ξεκινούν να παράγονται ορμόνες στρες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη και να κάνουν το συκώτι σου να διασπά τους αποθηκευμένους υδατάνθρακες μέσα του με τη μορφή του γλυκογόνου με σκοπό την αύξηση του ζαχάρου που κυκλοφορεί στο αίμα σου.

Τώρα αν είσαι σε μία διατροφή χαμηλών θερμίδων ή πολύ χαμηλού υδατάνθρακα το σύστημα βασίζεται σε αυτές τις ορμόνες του στρες για να φτιάξει γλυκόζη από τα αμινοξέα που καταστρέφει και για την δημιουργία κετονών. Και γι’ αυτό η κακή ποιότητα ύπνου είναι πολύ κοινό σύμπτωμα σε ανθρώπους που βρίσκονται σε πολύ στερητικές δίαιτες. Σε δίαιτες δηλαδή που η διαθέσιμη ενέργεια δεν είναι αρκετή.

Ανάλογα με τον συνδυασμό των ορμονών του στρες που παράγονται, της ικανότητας του συκωτιού, τον τύπο της διατροφικής ενεργειακής ανισορροπίας και τη διάρκεια στην οποία κάποιο άτομο ακολουθεί αυτού του τύπου τη διατροφή, μπορούν να εμφανιστούν διάφορα συμπτώματα, που αν και σε μερικές περιπτώσεις είναι αντίθετα μεταξύ τους όλα σχετίζονται με αυτή την ενεργειακή ανισορροπία.

Μερικά από αυτά είναι:

 • Δυσκολία να ηρεμήσει το μυαλό πριν τον ύπνο.
 • Συχνά νυχτερινά ξύπνηματα ή και δυσκολία επιστροφής στον ύπνο.
 • Ούρηση πολλές φορές στην διάρκεια της νύχτας και όχι λόγω τροφής ή ποτών ή κάποιας παθολογίας.
 • Ξύπνημα σχετικά νωρίς την νύχτα με ταχυκαρδία, αίσθηση ζέστης ή και ιδρώτα, πάλι χωρίς κάποια άλλη παθολογία.
 • Πρωινό ξύπνημα με χαμηλή σωματική θερμοκρασία.
 • Ξύπνημα με αρκετά αυξημένους σφυγμούς.
 • Ξύπνημα με αίσθηση μη ικανοποιητικής ανάπαυσης.
 • Παγωμένα πόδια ή και χέρια στο ξύπνημα.

Αυτά τα συμπτώματα ουσιαστικά λένε ότι χρειάζεται να ρυθμιστεί το στρες, οι ορμόνες και οι άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με αυτά!

Αν κάτι από αυτά επηρεάζει τον ύπνο σου υπάρχουν αρκετά που μπορείς να κάνεις για να τον βελτιώσεις.

ΦΩΣ

Το φως είναι ίσως ο πιο σημαντικός εξωτερικός παράγοντας που επιδρά στον ύπνο σου.

Όλη η ζωή στον πλανήτη είναι άμεσα εξαρτώμενη από τον Ήλιο και το Φως του και η έκθεση στο ηλιακό φως επηρεάζει το εσωτερικό σου ρολόι και την ικανότητα να κοιμηθείς.

Ειδικά κύτταρα στο μάτι σου είναι ευαίσθητα στο φως και πληροφορούν τον υποθάλαμο, μία περιοχή στον εγκέφαλό σου, για το αν είναι νύχτα ή μέρα για να κανονίσει το “πρόγραμμα” του ύπνου σου. Ο υποθάλαμος εκτός από το εσωτερικό σου ρολόι, ελέγχει και λειτουργίες όπως τη θερμοκρασία του σώματός σου, την ενέργεια σου, την πείνα και τη δίψα σου και άλλα. Ίσως ήδη να αναγνωρίζεις λοιπόν κάποια από τα συμπτώματα παραπάνω ότι σχετίζονται με αυτές τις λειτουργίες. Επιδρώντας λοιπόν σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου, επηρεάζεις πολλά παραπάνω εκτός από τον ύπνο σου.

Τα τελευταία 120 χρόνια, τουλάχιστον στις δυτικές κοινωνίες, η έκθεση στο τεχνητό φως και κυρίως στο μπλε, απορρυθμίζει το εσωτερικό ρολόι και διαταράσσει βαθιά την υγεία και όχι μόνο τον ύπνο.

Το τεχνητό φως το βράδυ σταματάει την ελευθέρωση της ορμόνης μελατονίνης που εκτός από τον ρόλο της να βοηθά στον ύπνο είναι και ένα πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό. Διότι το φως «λέει» στον εγκέφαλό σου ότι είναι μέρα και ότι πρέπει να ξυπνήσεις.

Τι χρειάζεται να κάνεις; Άνοιξε παράθυρα ή και βγες έξω για να σε «δει» ο ήλιος πρωί, με το που θα ξυπνήσεις αν είναι δυνατό και εκθέσου όσο λιγότερο ή καθόλου σε έντονο τεχνητό φως το βράδυ.

Απενεργοποίησε οθόνες μερικές ώρες πριν τον ύπνο σου.

Επιπρόσθετα φρόντισε το υπνοδωμάτιό σου να είναι εντελώς σκοτεινό χωρίς έντονα ηλεκτρονικά φωτάκια από συσκευές και ρολόγια.

Και αν ξυπνάς για να χρησιμοποιήσεις την τουαλέτα, άναψε όσο το δυνατό λιγότερα φώτα.

ΑΣΚΗΣΗ

Η κάθε μορφή κίνησης εκτός από την τόνωση του μυϊκού ιστού, την καρδιαγγειακή υγεία, την μείωση του στρες είναι σημαντική για την ποιότητα του ύπνου σου, αλλά όχι πάντα με θετικό τρόπο.

Όσοι ξεκινούν την ημέρα τους με κάποιας μορφής εξάσκηση τείνουν να κοιμούνται βαθύτερα το βράδυ. Νωρίς το απόγευμα είναι μια άλλη καλή ώρα που βοηθάει στο να κοιμάσαι ευκολότερα.

Όμως έντονη άσκηση πριν τον ύπνο μέχρι και 4 ώρες πριν δυσκολεύει και μειώνει την ποιότητά του.

Από την άλλη ήπια κίνηση όπως γιόγκα, διατάσεις, «ξεδιπλώματα» ροϊκότητας, απαλές ασκήσεις spinal activations βοηθούν στη μείωση της έντασης και στη χαλάρωση.

Τι χρειάζεται να κάνεις; Κίνησε με κάθε τρόπο, κάθε μέρα το σώμα σου, με σχετική ένταση το πρωί ή το απόγευμα και απαλά, χαλαρωτικά πριν τον ύπνο.

ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΓΧΟΥΣ

Δημιούργησε χρόνο για να αναπνεύσεις, να διαλογιστείς, να διαβάσεις λίγο, να ακούσεις μουσική, να κάνεις μπάνιο, να απολαύσεις μικρές χαρές. Και αν θεωρείς ότι δεν προλαβαίνεις για κάτι από αυτά, τότε τα χρειάζεσαι ακόμη περισσότερο... Το να κάνεις μπάνιο με άλατα θειικού μαγνησίου, (γύρω στο ένα κιλό στην μπανιέρα σου) είναι μια θαυμάσια πρακτική λίγο πριν τον ύπνο.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Φρόντισε το υπνοδωμάτιό σου να είναι δροσερό. Πολύ ζεστό δωμάτιο, δυσκολεύει και τον ύπνο και την ικανοποιητική ξεκούραση.

Ο λόγος μάλιστα που η έντονη άσκηση το βράδυ δυσκολεύει τον ύπνο είναι γιατί αυξάνει την θερμοκρασία του σώματος για κάποιες ώρες.

Από την άλλη ένα πολύ κρύο δωμάτιο δεν θα σε αφήσει να κοιμηθείς καθόλου...

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το σύνολο της διατροφής σου επιδρά τον ύπνο σου. Η κατανάλωση ισορροπημένων γευμάτων που αποτελούνται από όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά, ΚΑΛΗΣ ποιότητας πρωτεΐνη, λιπαρά και επαρκείς υδατάνθρακες, και ενθαρρύνουν την βέλτιστη μεταβολική λειτουργία και την ισορροπία του ζαχάρου στο αίμα σου και μειώνουν τις υπερβολικές αντιδράσεις των ορμονών του στρες λόγω νυχτερινής υπογλυκαιμίας.

Αυτός είναι και ο λόγος που ένα δείπνο πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνη, χωρίς ικανοποιητική ποσότητα υδατάνθρακα κάνει αρκετούς ανθρώπους να ξυπνούν την νύχτα με την καρδιά τους να χτυπάει γρήγορα λόγω αυξημένης αδρεναλίνης.

Οινόπνευμα: Μπορεί να έχεις ακούσει ότι «ένα ποτηράκι κρασί» με χαλαρώνει και με βοηθάει να κοιμηθώ. Και ενώ είναι αλήθεια ότι το οινόπνευμα μπορεί να βοηθάει στο να κοιμηθείς πιο γρήγορα, όμως μειώνει την ποιότητα του ύπνου που αποκαθιστά και αναγεννά το σώμα και το νευρικό σύστημα. Και μάλιστα, όσο περισσότερη είναι η κατανάλωση οινοπνεύματος τόσο χειρότερη γίνεται η ποιότητα του ύπνου. Κυρίως στο δεύτερο τμήμα του ύπνου που η υπογλυκαιμία που προκαλεί αυξάνει περισσότερο τις ορμόνες του στρες.

Αλάτι και νερό: Το να αποφεύγεις υπερβολικά το αλάτι ή και το να πίνεις πολύ νερό, χωρίς λόγο μόνο και μόνο επειδή πρέπει, πάλι διαταράσσει το σύστημά σου. Το νάτριο ρυθμίζει την αδρεναλίνη και την κορτιζόλη ανάμεσα σε άλλες ορμόνες. Αν μάλιστα συνδυαστεί με λίγους απλούς υδατάνθρακες φαίνεται να βοηθάει πολύ περισσότερο.

Έτσι για παράδειγμα λίγο τυρί με ένα μικρό κομμάτι φρούτο πριν τον ύπνο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου.

Σε αντίθεση οι σύνθετοι υδατάνθρακες ή γενικότερα το ΠΟΛΥ φαγητό δυσκολεύουν την πέψη και τελικά τον ύπνο.

Το ζεστό γάλα με λίγο μέλι και λίγο αλάτι είναι ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος βελτίωσης του ύπνου.

Η προσθήκη γύρω στα 10 γραμμάρια ζελατίνης στο βραδινό ή η κατανάλωση γύρω στα 4 γραμμάρια γλυκίνης, ενός αμινοξέος το οποίο είναι το κύριο στην ζελατίνη, με αντιφλεγμονώδη και χαλαρωτική δράση, προάγει τον φυσικό ύπνο.

Μαγνήσιο: Χωρίς μαγνήσιο οι περισσότερες κυτταρικές αντιδράσεις που σχετίζονται με τον μεταβολισμό και την παραγωγή ενέργειας δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Επιπρόσθετα το μέταλλο αυτό είναι απαραίτητο για την χαλάρωση του μυϊκού ιστού. Βέβαια, παρόλο που οι σπόροι, τα δημητριακά και τα όσπρια περιέχουν μαγνήσιο η απορρόφησή του είναι φτωχή λόγω του φυτικού οξέως και κάποιων άλλων συστατικών που εμποδίζουν την βέλτιστη χρήση του.

ΒΟΤΑΝΑ & ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Θα ξεκινήσω από αυτά που έχουν ήδη αναφερθεί παραπάνω, σχολιάζοντας πριν ότι ακόμη και αν ένα συμπλήρωμα ή ένα βότανο είναι αποτελεσματικό στον έλεγχο των συμπτωμάτων, χωρίς τις προσαρμογές και τις βελτιώσεις που μπορεί να χρειάζεται η ζωή σου απλώς ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΕΙΣ και δεν επιτρέπεις τους ενδογενείς μηχανισμούς της θεραπείας να δράσουν. Και το γεγονός ότι κάτι είναι «φυσικό» δεν το κάνει και «καλό» αν το χρησιμοποιείς μόνο και μόνο για να φιμώνεις τις σωματικές σου φωνές.

Μελατονίνη: Φαίνεται να βοηθάει σε χαμηλές δόσεις από 0,5-3mg κυρίως στην προσαρμογή από μακρινά ταξίδια και σε άτομα που δουλεύουν βάρδιες. Προσοχή όμως: Η χρήση της σε τυχαίο χρόνο και όχι κοντά στον ύπνο, διαταράσσει παραπάνω το εσωτερικό ρολόι.

Γλυκίνη: 3-5 γραμμάρια κοντά στον ύπνο βοηθά όλες τις παραμέτρους του.

Μαγνήσιο: 200-500mg δίνουν θετικά αποτελέσματα. Προσοχή όμως στην μορφή του γιατί κάποιες όπως το θειικό μαγνήσιο, μπορεί να κάνουν διάρροια.

Ashwagandha: Εξαιρετικό βότανο για την διαχείριση του στρες.

Βαλεριάνα: Μεικτά αποτελέσματα. Κάποια άτομα την απολαμβάνουν, κάποια αλλά όχι γιατί δημιουργεί αίσθηση «βάρους» το πρωί.

Πασιφλώρα: Μεικτά αποτελέσματα.

5-ΗΤΡ (5-υδροξυθρυπτοφάνη): Ιδιαιτέρως αποτελεσματικό και ίσως χρήσιμο για 2-3 ημέρες μόνο. Το 5-ΗΤΡ αυξάνει την σεροτονίνη και γι’ αυτό έχει θεωρηθεί «καλό». Όμως μη ελεγχόμενη σεροτονίνη, κυρίως σε περιοχές που δεν θα έπρεπε να αυξηθεί δίνει σινιάλα άγχους, καταστροφής ιστών και καταβολικών λειτουργιών στον οργανισμό σου. Το κόστος του λοιπόν μεταβολικά είναι μεγάλο. Στα αλήθεια, αν θα έπρεπε αναγκαστικά να επιλέξω ένα «χημικό» υπνωτικό ή 5-ΗΤΡ, σαφώς θα διάλεγα το πρώτο...

Με αυτές τις σκέψεις σε αφήνω και μέχρι την επόμενη φορά καλή ξεκούραση και στην υγειά σου!

Ο Ευθύμης Λαζάρου έχει διδάξει βιοχημεία, διατροφή, εφαρμοσμένες μεθόδους φυσικής θεραπευτικής και οστεοπαθητικής στο BCOM (Un. Westminster) και έχει διατελέσει επιμελητής της πανεπιστημιακής κλινικής του BCOΜ. Δημιουργός της Ροϊκότητας, μιας μεθόδου ψυχοσωματικής ανάπτυξης. Διδάσκει σε διάφορα μέρη στο κόσμο και η βασική αρχή της δουλειάς του είναι η ενότητα του ψυχοδιανοητικού, σωματικού και πνευματικού εαυτού και η δυνατότητα της αυθεντικής έκφρασης του κάθε ατόμου.

Οι πτητικές οργανικές ενώσεις (Volatile organic compounds ή VOCs) είναι χημικές ουσίες που έχουν υψηλή τάση ατμών σε φυσιολογικές συνθήκες σε θερμοκρασία δωματίου. Οι πτητικές οργανικές ενώσεις προέρχονται τόσο από φυσικές όσο και από συνθετικές πηγές. Τα περισσότερα αρώματα και οσμές είναι πτητικές οργανικές ενώσεις. Οι πτητικές οργανικές ενώσεις επίσης, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ των φυτών. Μερικές πτητικές οργανικές ενώσεις όμως, είναι μακροπρόθεσμα επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία ή μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο περιβάλλον, όπως αύξηση της συγκέντρωσης του όζοντος στην ατμόσφαιρα ή η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα. Εκείνες που απαντώνται σε διάφορα καταναλωτικά προϊόντα για το σπίτι, προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία καθώς αποτελούν σημαντικό παράγοντα ρύπανσης του εσωτερικού αέρα.1 Ορισμένες από τις πιο επικίνδυνες πτητικές οργανικές ενώσεις περιλαμβάνουν τη φορμαλδεΰδη, το βενζόλιο, το τολουόλιο και το στυρόλιο.

Τι συμβαίνει με αυτές τις ενώσεις;

Οι άμεσες επιπτώσεις στην υγεία περιλαμβάνουν ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, πονοκεφάλους, ζάλη, προβλήματα όρασης και εξασθένιση της μνήμης,2 και ακόμη σχετικά χαμηλά επίπεδα οργανικών πτητικών ενώσεων στο σπίτι συνδέονται με αυτά τα συμπτώματα.3 Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία που συνδέονται με την έκθεση σε πτητικές οργανικές ενώσεις περιλαμβάνουν άσθμα,4 έκζεμα,5 κακή ποιότητα σπέρματος6 και ακόμη και καρκίνο του πνεύμονα.7 Στην πραγματικότητα, αρκετές οργανικές πτητικές ενώσεις όπως το βενζόλιο και η φορμαλδεΰδη, είναι αναγνωρισμένοι καρκινογόνοι παράγοντες και άλλες είναι ύποπτα καρκινογόνα.8

Πού τις βρίσκει κανείς;

Χιλιάδες προϊόντα μπορούν να απελευθερώσουν πτητικές οργανικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των χρωμάτων και των επιστρώσεων, των αποξεστικών χρωμάτων, των υλικών πλήρωσης τοίχων και των ξύλων (στόκοι), των δομικών υλικών, των συγκολλητικών ουσιών και των στεγανωτικών υλικών, των χαλιών και άλλων επενδύσεων δαπέδων, των επενδύσεων τοίχων, των συντηρητικών ξύλου, των προϊόντων καθαρισμού, των αποσμητικών χώρου, του εξοπλισμού γραφείου όπως τα φωτοτυπικά μηχανήματα και οι εκτυπωτές. Επίσης βρίσκονται σε: υλικά για στεγνό καθάρισμα ρούχων, αεροζόλ, τσιγάρα (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων) και προϊόντα για αυτοκίνητα. Συχνά, μπορείτε να ανιχνεύσετε πτητικές οργανικές ενώσεις από την έντονη οσμή τους – π.χ. φρέσκια μπογιά ή καινούργια αυτοκίνητα και χαλιά - αλλά μερικές πτητικές οργανικές ενώσεις είναι άοσμες ή η οσμή τους είναι καλυμμένη από άλλες χημικές ουσίες.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Παρόλο που υπάρχουν κανονισμοί σχετικά με τα πτητικά οργανικά συστατικά σε συγκεκριμένα προϊόντα, μπορείτε ακόμα εύκολα να εκτεθείτε σε δυνητικά επιβλαβή επίπεδα πτητικών οργανικών ενώσεων σε πολλές περιπτώσεις, για παράδειγμα, εάν διακοσμείτε ή ανανεώνετε το σπίτι σας, αν χρησιμοποιείτε αποσμητικά χώρου ή αν έχετε βάλει νέα χαλιά ή μοκέτες. Και αυτές οι πτητικές οργανικές ενώσεις μπορούν να «εξάγονται» από τα προϊόντα για μήνες ή και χρόνια. Είναι αδύνατο να ξεφύγετε πλήρως από τις πτητικές οργανικές ενώσεις, αλλά ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή σας.

Πώς να μειώσετε την έκθεσή σας σε πτητικές οργανικές ενώσεις

 1. Επιλέξτε μη τοξικά χρώματα, βερνίκια, στεγανωτικά υλικά και άλλα προϊόντα διακόσμησης με τα χαμηλότερα επίπεδα πτητικών οργανικών ενώσεων που μπορείτε να βρείτε. Υπάρχουν αρκετές εταιρείες στην αγορά που εγγυώνται την χαμηλή περιεκτικότητα σε πτητικές οργανικές ενώσεις στα προϊόντα τους.
 2. Αν κάνετε ανακαίνιση στο σπίτι σας, ελέγξτε τις ετικέτες των προϊόντων ώστε να διασφαλίσετε ότι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πτητικές οργανικές ενώσεις. Αν χρησιμοποιείτε προϊόντα που αναφέρουν ότι περιέχουν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), χρησιμοποιήστε τα όσο γίνεται πιο γρήγορα, και διατηρήστε τα καλά κλεισμένα όταν δεν τα χρησιμοποιείτε, εξασφαλίζοντας ότι ο χώρος αερίζεται ικανοποιητικά.
 3. Εξετάστε το ενδεχόμενο να πάρετε έναν καθαριστή αέρα για να αφαιρέσετε επιβλαβείς πτητικές οργανικές ενώσεις από το εσωτερικό περιβάλλον του σπιτιού σας.
 4. Επιλέξτε φυσικά, μη τοξικά προϊόντα καθαρισμού, καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης.
 5. Επιλέγετε ξύλο, πλακάκια ή άλλες σκληρές επιφάνειες εάν εγκαθιστάτε νέο δάπεδο και αποφύγετε τοξικές κόλλες.
 6. Εάν θέλετε μοκέτα ή χαλί, επιλέξτε ακατέργαστα, φυσικά υλικά όπως μαλλί, βαμβάκι, κάνναβη, γιούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε πτητικές οργανικές ενώσεις και χρησιμοποιήστε κόλλα από φυσικό καουτσούκ.

Βιβλιογραφικές αναφορές
1 J Allergy Clin Immunol, 2008; 121: 585-91
2 US Environmental Protection Agency, Volatile Organic Compounds' Impact on Indoor Air Quality
3 Int Arch Occup Environ Health, 2004; 77: 461-70
4 Thorax, 2004; 59: 746-51
5 J Allergy Clin Immunol, 2014; 134: 993-9
6 Occup Environ Med, 2008; 65: 708-14
7 Am J Epidemiol, 2014; 179: 443-51
8 Environ Res, 2007; 105: 414-29.

O φόβος, η ανησυχία ακόμη και οι ίδιες μας οι πεποιθήσεις δημιουργούν ένα ανθεκτικό περίγραμμα γύρω μας, το οποίο γίνεται πυξίδα στη ζωή,  στα «θέλω» και στα «μπορώ» μας, τα οποία μάθαμε να μετράμε με ακρίβεια, χωρίς, όμως, να μάθουμε να μετράμε και τις δυνάμεις μας. Τις απίστευτες εκείνες δυνάμεις εκείνες που είναι έτοιμος να μας δώσει ο ίδιος μας ο εαυτός, αν απλά, πιστέψουμε σε αυτόν…

Αν ανακαλύψουμε πως λειτουργούν το μυαλό και τα συναισθήματά μας και πως ο τρόπος σκέψης μας  οδήγησε εκεί που ζούμε σήμερα. Το να ζούμε χωρίς να έχουμε επίγνωση της ενέργειας που χάνουμε, είναι σαν να έχουμε την θέρμανση του σπιτιού μας αναμμένη στο φουλ το καταχείμωνο και όλα τα παράθυρα ανοιχτά…

«Είμαι, έχω, κάνω…»

Πολλές φορές κατανοούμε την ανάγκη για προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη  και θέλουμε να αλλάξουμε την τάξη των προσωπικών μας πραγμάτων. Όμως η αλλαγή αυτή έχει την δική της τάξη,  Πρώτα πρέπει να γίνεις ο άνθρωπος που θέλεις, στη συνέχεια να κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις, για να έχεις στη συνέχεια αυτό που θέλεις. Η σειρά, λοιπόν, είναι είμαι, έχω, κάνω…

Όλα εξαρτώνται από το ποιο είναι το όνειρό μας και ποιοι είναι οι στόχοι μας στη ζωή. Διότι γι΄ αυτό μας εκπαιδεύει η τελευταία…

Στην πρώτη σελίδα της ιστορίας της αλλαγής μας, μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό: Να πάψουμε να κάνουμε αυτό που μας λένε οι άλλοι ή αυτό που περιμένουν από εμάς. Στη δεύτερη σελίδα γράφεται η απόφασή μας να δεχτούμε την πραγματικότητα, την αναστάτωση, τον πόνο,  με γνώμονα ότι όλα συμβαίνουν για κάποιον λόγο, Έτσι πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στην πιθανότητα…

Άλλωστε σύμφωνα με τον Βούδα «ο πόνος είναι αναπόφευκτος, αλλά δεν είναι απαραίτητο να υποφέρεις…»

Με την εμπιστοσύνη αρχίζει η ελευθερία

Όταν αρχίζεις να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου, όταν αρχίζεις να έχεις επίγνωση ότι τα έχεις όλα και ότι είσαι έτοιμος να δεχτείς όλη τη βοήθεια που χρειάζεσαι την κατάλληλη στιγμή, τότε αρχίζει η πραγματική ελευθερία σου. Για να συμβεί, όμως αυτό πρέπει να ανοίξουμε το μυαλό μας και να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να δεχτεί όλα τα συναισθήματα που στην αρχή μας τρομάζουν. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας και να δούμε ότι στην άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος είναι αποτυπωμένη  η ελευθερία μας. Όσο για τις δυνατότητες που έχουμε να τα επιτύχουμε όλα αυτά, μας τις δίνει απλόχερα η ίδια η ζωή. Ακόμη και αν δεν το βλέπουμε, το φως και οι απεριόριστες δυνατότητές μας βρίσκονται μέσα μας.

Οι προτεραιότητές μας στη σειρά

Όπως συμβαίνει στην καθημερινότητά μας και στην επαγγελματική μας ζωή, όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Προτεραιοτήτων που θέτουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας και στη ζωή μας, ξεκινώντας από απλές αποφάσεις μας όπως το διάβασμα ενός καλού βιβλίου, η άσκηση ως τρόπου ζωής, η προσωπική μας ανάπτυξη.

Τελικά όλα πηγάζουν από μέσα μας. Όχι, δεν είμαστε θύματα των περιστάσεων. Εμείς οι ίδιοι διαμορφώνουμε τη ζωή μας κι εμείς οι ίδιοι είμαστε υπεύθυνοι γι΄ αυτή.

Αν γνωρίζαμε πως όλα όσα ψάχνουμε βρίσκονται μέσα μας, θα σταματούσαμε να ζητάμε την έγκριση και την αναγνώριση των άλλων ανά πάσα στιγμή.

Η αυθεντικότητά μας, μοναδικό χάρισμα

«Να είσαι ο εαυτός σου, οι άλλοι είναι ήδη «πιασμένοι» έλεγε σοφά ο Oscar Wild, σε μια φράση που μας υπενθυμίζει ότι η αυθεντικότητα ήταν πάντα ένα σημαντικό ζητούμενο…

Οι άνθρωποι επηρεαζόμαστε σε ολόκληρη τη διαδρομή της ζωή μας από το οικογενειακό και συγγενικό μας περιβάλλον, από τους φίλους, τους συναδέλφους, ενώ κληρονομούμε και υιοθετούμε συμπεριφορές ασυναίσθητα και κάνουμε πράγματα που δεν μας ικανοποιούν για να ευχαριστήσουμε τους άλλους. Για τον λόγο αυτό και πολλές φορές δεν μας ικανοποιεί η ζωή που ζούμε.

Και φυσικά γιατί δεν έχουμε τον χρόνο να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας και να βρούμε τι μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους και τι είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε. Όταν βρούμε τον εαυτό μας και ανακαλύψουμε αυτό που θέλουμε, τον λόγο για τον οποίο είμαστε εδώ, και βρούμε την θέση που μας αναλογεί, τότε οι ανταγωνιστές μας θα εξαφανιστούν…

… Η πίστη κοιτάζει ψηλά

«Η λύπη κοιτάζει πίσω. Ο φόβος κοιτάζει τριγύρω. Η πίστη κοιτάζει ψηλά», έλεγε τον 19ο αιώνα ο αμερικανός φιλόσοφος Ralph. Waldo Emerson, ορμώμενος, προφανώς, από άλλα αίτια.

Ας κοιτάξουμε, λοιπόν, κι εμείς ψηλά και ας βρούμε τη δύναμη να πιστέψουμε πραγματικά στον εαυτό μας και στο μεγαλείο που έχουμε μέσα μας. Στον δρόμο μας θα συναντήσουμε εμπόδια, τοίχους, φόβους, ανθρώπους που θα μας δυσκολέψουν στην προσπάθειά μας. Όμως η επιμονή και η πραγματική θέληση θα μας οδηγήσουν στον προορισμό μας και η ανταμοιβή που θα έχουμε θα είναι παντοτινή.

Πηγή:  Πίστεψε στον εαυτό σου, Rut Nieves, εκδόσεις Πεδίο

 

Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2019 08:02

Ζάχαρη και μεταξωτές κορδέλες…

Σήμερα διάβασα για την ζάχαρη κοκοφοίνικα ή αλλιώς ζάχαρη καρύδας, ένα ακόμα superfood. Την παρουσιάζουν ως πολύ καλύτερη από την άσπρη ζάχαρη, τη μαύρη ζάχαρη και πολλές άλλες ζάχαρες, όχι μόνο λόγω του ότι έχει καλύτερη γεύση, αλλά και διότι έχει πολλά οφέλη στην υγεία.

Στα πλεονεκτήματά της θεωρείται ότι είναι “περισσότερο φυσική”, λόγω της λιγότερης επεξεργασίας της σε σχέση με τη λευκή ζάχαρη.

Η ζάχαρη κοκοφοίνικα φτιάχνεται από το χυμό των μπουμπουκιών του φοίνικα. Ο χυμός αυτός συγκεντρώνεται σε δοχεία, βράζεται σιγά-σιγά, το νερό εξατμίζεται και το καφετί στερεό που απομένει, είναι αυτή η “υπερτροφή”.

Οι Φιλιππίνες και Ινδονησία είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί αυτής της ζάχαρης στον πλανήτη.

Τα πιο ισχυρά σημεία πώλησης της είναι οι ισχυρισμοί ότι περιέχει αρκετά μέταλλα όπως κάλιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, μαγνήσιο και ότι ο γλυκαιμικός δείκτης είναι πολύ χαμηλός, γύρω στο 35. Της λευκής ζάχαρης ο γλυκαιμικός δείκτης είναι γύρω στο 65. Αυτό, αν ισχύει, σημαίνει ότι δεν ανεβάζει απότομα το ζάχαρο του αίματος ούτε την ινσουλίνη, όπως η ζάχαρη ή η γλυκόζη.

Ολοκληρωμένη χημική και διατροφική ανάλυση των ισχυρισμών αυτών δεν μπόρεσα να βρω από επίσημες πηγές παρά μόνο από οργανισμούς και εταιρείες που παράγουν αυτή την ζάχαρη.

Χμμ είπα, αυτοί που φτιάχνουν και πουλάνε την ζάχαρη μου λένε στο προϊόν τους ότι είναι το καλυτερότερο!... Άρα, πρέπει να πιστέψω! (Εδώ βάζουμε τραγούδια αγγέλων κτλ)

Ας βασιστούμε λοιπόν στην δική τους ανάλυση και ας δούμε τι μας λένε:

Στα 100 γρ. ζάχαρης μπουμπουκιών κοκοφοίνικα:

0,5 με 0,8% είναι νερό,

78 με 89% σακχαρόζη,

1 – 4% φρουκτόζη και

2-3% γλυκόζη.

Τα δε μεταλλικά στοιχεία είναι, με βάση πάντα την ανάλυση από τις Φιλιππίνες, λιγότερο από 2,4%.

Σε κάποια στοιχεία μάλιστα προσθέτουν και 5% ινουλίνη (ένα φρούτο-ολίγο-ζακχαρίδιο, μία φυτική ίνα).

Α, ναι και φυσικά γλυκαιμικό δείκτη 35.

Για να καταλάβεις:

Ένα μέτριο πορτοκάλι με ΟΛΕΣ τις ίνες του, έχει γλυκαιμικό δείκτη γύρω στο 48, και οι ισχυρισμοί τους εδώ λένε ότι 25 κουταλάκια απ' αυτή την ζάχαρη έχει γλυκαιμικό δείκτη 35.

(Χεχεχεχε! Πορτοκάλι σε φάγαμε! Ή μάλλον με τέτοιο γλυκαιμικό δείκτη ΔΕΝ θα σε ξαναφάμε!)

Με βάση την παραπάνω τους ανάλυση, αυτή η σούπερ μπουμπουκοζάχαρη, περιέχει 78 με 89% σακχαρόζη (ΖΑΧΑΡΗ δηλαδή) και 2-3% γλυκόζη.

Ακόμα και η παρουσία της φρουκτόζης και της ινουλίνης, δεν είναι δυνατόν να δικαιολογήσει αυτή την τιμή γλυκαιμικού δείκτη.

Θα έπρεπε να είναι γύρω στο 60 με 65 όπως με τις άλλες ζάχαρες.

Άρα, ή έχουν κάνει λάθος, ή λένε ψέματα… Διάλεξε ποιό από τα δύο θέλεις να κρατήσεις το λάθος ή το ψέμα; Γιατί με βάση αυτόν τον ψευδή ή λανθασμένο ισχυρισμό την πουλάνε ως “ιδανικό γλυκαντικό για διαβητικούς”…

Ένα άλλο σημείο πώλησης είναι ο ισχυρισμός ότι η συγκεκριμένη ζάχαρη περιέχει μόλις 5% ελεύθερη φρουκτόζη. Λόγω του ότι πολλοί άνθρωποι έχουν αρχίσει να αποφεύγουν (και καλά κάνουν) το high fructose corn syrop (HFCS), οτιδήποτε δεν περιέχει φρουκτόζη, ξαφνικά γίνεται καλό.

Να σου πω ένα νέο: Η άσπρη, ραφιναρισμένη ζάχαρη περιέχει 0% φρουκτόζη! Με βάση αυτή τη λογική λοιπόν θα πρέπει να είναι ακόμα καλύτερο προϊόν από τη ζάχαρη κοκοφοίνικα. Έτσι;

Βέβαια, παραλείπουν να σου πουν, ή ίσως δε γνωρίζουν, ότι η ζάχαρη ή αλλιώς σακχαρόζη, είναι ένας δισακχαρίτης οποίος αποτελείται 50% από γλυκόζη και άλλα 50% από φρουκτόζη…

Ναι όμως Ευθύμη, μου λέει μία φωνή, η γλυκιά μας η κοκοφοινικο-ζάχαρη έχει μέταλλα!

OK, ας πούμε ότι αυτό είναι αλήθεια, με βάση την έρευνα τους, 100 γραμ. αυτής της ζάχαρης περιέχουν 3,6 mg σιδήρου. Άρα μια γυναίκα 19 με 50 ετών θα χρειάζεται σχεδόν 125 κουταλάκια απ' αυτή την ζάχαρη κάθε μέρα για να καλύψει τις ανάγκες της, για εκείνη την ημέρα μόνο, σε σίδηρο. Τέλεια!!

Δηλαδή, ακόμα και να περιέχονται τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που οι εταιρίες πώλησης ισχυρίζονται, οι ποσότητες τους σε πρακτικό επίπεδο είναι αμελητέες. Αν θέλεις λοιπόν να προσλάβεις ικανοποιητική ποσότητα από μέταλλα και ιχνοστοιχεία, φρόντισε να τρως φρούτα, λαχανικά, ρίζες, καρπούς και καλής ποιότητας κρέας ή και ψάρι, τα τελευταία εάν δεν ακολουθείς χορτοφαγική διατροφή.

Μήπως όμως έχει λιγότερες θερμίδες από την λευκή ζάχαρη; Ε;
Ναι έχει! Ένα κουταλάκι λευκή ζάχαρη περιέχει γύρω στις 16 θερμίδες, ενώ ένα κουταλάκι από αυτή την “σούπερ ζάχαρη” περιέχει κάτι λίγο παραπάνω από 15 θερμίδες…

Και θυμήσου, δεν “θάβω” την ζάχαρη κοκοφοίνικα, τους τραγικούς ισχυρισμούς ως δήθεν υπερτροφή κατακρίνω.

Το προϊόν αυτό έχει πολύ ενδιαφέρουσα γεύση και μπορείς να την χρησιμοποιήσεις εκεί που θα χρησιμοποιούσες αφυδατωμένο χυμό ζαχαροκάλαμου, καστανή, demerara ή rapadura ζάχαρη.

Θυμήσου, ακόμα κι αν είναι βιολογική, δεν είναι πλήρης τροφή κι αν δε σε πειράζει η τεράστια διαφορά της σε τιμή, τότε μπορείς να την απολαμβάνεις ακριβώς όπως την κοινή μας γνωστή ζάχαρη.

Ο Ευθύμης Λαζάρου έχει διδάξει βιοχημεία, διατροφή, εφαρμοσμένες μεθόδους φυσικής θεραπευτικής και οστεοπαθητικής στο BCOM (Un. Westminster) και έχει διατελέσει επιμελητής της πανεπιστημιακής κλινικής του BCOΜ. Δημιουργός της Ροϊκότητας, μιας μεθόδου ψυχοσωματικής ανάπτυξης. Διδάσκει σε διάφορα μέρη στο κόσμο και η βασική αρχή της δουλειάς του είναι η ενότητα του ψυχοδιανοητικού, σωματικού και πνευματικού εαυτού και η δυνατότητα της αυθεντικής έκφρασης του κάθε ατόμου.

Στην καθημερινή αναμέτρησή μας με το χρόνο κερδίζουμε και χάνουμε. Κερδίζουμε επαγγελματική καταξίωση, πετυχαίνουμε στόχους, απαντάμε στα e-mail μας μέχρι τη 1 το πρωί και την επόμενη μέρα ξυπνάμε πριν χαράξει για να φτάσουμε έγκαιρα στο γραφείο να ανοίξουμε τον υπολογιστή και να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή. Στη ζυγαριά ωστόσο μαζί με τα κέρδη μετρώνται και οι απώλειες, όπως η απώλεια του ελεύθερου χρόνου, των ουσιαστικών διαπροσωπικών σχέσεων, της εσωτερική μας ηρεμίας που δοκιμάζεται καθημερινά αλλά και του… ύπνου μας!

Ο ύπνος αποτελεί μια πολύτιμη διαδικασία με ιστορία εκατομμυρίων ετών-η βιβλιογραφία τον χρονολογεί περίπου όσο περίπου και τα σκουλίκια- η οποία τηρείται ευλαβικά από όλο το ζωικό βασίλειο. Από τους παπαγάλους, τα καγκουρώ και τις πολικές αρκούδες, έως τους καρχαρίες, αλλά και τα μαλάκια και τα ασπόνδυλα, όλοι οι οργανισμοί φαίνεται να απολαμβάνουν και να επωφελούνται από τον ύπνο τους.

Πριν 100 χρόνια κοιμόμασταν περισσότερο..

Όλοι εκτός από τον σύγχρονο άνθρωπο που κυριολεκτικά φαίνεται να έχει χάσει τον ύπνο του. Πριν από 100 χρόνια το ποσοστό των ενήλικων  αμερικανών που κοιμόταν λιγότερες από έξι ώρες κάθε βράδυ ήταν 2%, ενώ σήμερα το αντίστοιχο ποσό ανέρχεται σε 30%. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το 2013 στις ΗΠΑ το National Sleep Foundation, η οποία εστίασε στην έλλειψη ύπνου, περισσότεροι από το 65% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν καταφέρνουν να συμπληρώσουν τις 7 έως 9 ώρες ύπνου που χρειαζόμαστε καθημερινά κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας. Η κατάσταση δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα σε άλλες χώρες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα το 39% των ατόμων που ρωτήθηκαν ανέφεραν ότι κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες την εβδομάδα, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ιαπωνία ανέρχεται σε 66%. Η υποτίμηση της αξίας του ύπνου παρατηρείται πλέον σε όλα τα αναπτυγμένα κράτη, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει την έλλειψη ύπνου για κοινωνικούς λόγους ως παγκόσμια επιδημία. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους, καθώς ένας στους δύο ενήλικες που ζουν σε ανεπτυγμένες χώρες (περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι) εκτιμάται ότι δεν θα έχει επαρκή ύπνο την επόμενη εβδομάδα…

Οι συνέπειες της απώλειας ύπνου

Εκτός από την κούραση και την απώλεια συγκέντρωσης σε όποια δραστηριότητα ασκούμε, η έλλειψη ύπνου φαίνεται να έχει ουσιαστική επιρροή στην κατάσταση της υγείας μας. Έτσι οι ειδικοί επισημαίνουν ότι λιγότερες από επτά ώρες ύπνου την εβδομάδα απειλούν ανοιχτά το ανοσοποιητικό μας σύστημα και υπερδιπλασιάζουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Ακόμη ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται με τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, καθορίζοντας αν θα εμφανίσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Επίσης η έλλειψη ύπνου φαίνεται ότι αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθώς και τους κινδύνους για το καρδιαγγειακό μας σύστημα.

Υπάρχουν, μάλιστα, και δύο περιπτώσεις στις οποίες η έλλειψη ύπνου μπορεί να σκοτώσει τον άνθρωπο. Η μία οφείλεται στην εξέλιξη μιας πολύ σπάνιας μορφής αυπνίας και η δεύτερη στους… νυσταγμένους οδηγούς οχημάτων, οι οποίοι πρoκαλούν θανατηφόρα ατυχήματα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφεται ένα οφειλόμενο στην κόπωση θανατηφόρο ατύχημα κάθε ώρα. Οι βασικές αιτίες των ατυχημάτων που οφείλονται στη νύστα είναι δύο. Η πρώτη είναι η σοβαρή έλλειψη ύπνου, πάνω από 20 ώρες και η δεύτερη είναι η στιγμιαία απώλεια αυτό συγκέντρωσης που ονομάζεται μικρούπνος. Διαρκεί μόνο λίγα δευτερόλεπτα, στη διάρκεια των οποίων τα βλέφαρα κλείνουν εντελώς ή μερικών και συμβαίνει συνήθως σε άτομα που πάσχουν από χρόνια έλλειψη ύπνου.

Τα δώρα του ύπνου κάθε νύχτα…

Ο ύπνος έρχεται κάθε βράδυ και μας συναντά προσφέροντάς μας πολύτιμα δώρα, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα μελετών των τελευταίων είκοσι ετών. Ο ύπνος λειτουργεί πραγματικά σαν φάρμακο για τον οργανισμό μας. Ένα φάρμακο που μπορούμε να παίρνουμε κάθε μέρα χωρίς να κινδυνεύουμε από παρενέργειες…

Μεταξύ των πολλών ευεργετικών επιδράσεων του ύπνου στην ψυχική και την σωματική μας υγεία οι οποίες έχουν καταγραφεί από την επιστημονική κοινότητα, περιλαμβάνεται η ενίσχυση των εγκεφαλικών λειτουργιών όπως η μάθηση και η απομνημόνευση, η λήψη αποφάσεων. Ακόμη ο ύπνος ενισχύει την ψυχική μας υγεία επιτρέποντάς μας να αντιμετωπίσουμε τις ψυχολογικές προκλήσεις της επόμενης μέρας με ψυχραιμία. Σε ότι αφορά στη σωματική μας υγεία ο ύπνος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα βοηθώντας στην καταπολέμηση ιώσεων, στην πρόληψη των λοιμώξεων και στην αποτροπή ασθενειών κάθε είδους. Επίσης είναι καθοριστικός στη ρύθμιση του μεταβολισμού μας καθώς και στον έλεγχο του σωματικού μας βάρους. Επιπλέον ο ύπνος ενισχύει το μικροβίωμα στο έντερο από το οποίο εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό η υγεία μας αλλά και το καρδιαγγειακό μας σύστημα μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και διατηρώντας την καρδιά σε καλή κατάσταση.

Μια ολοκληρωμένη πολιτική για τον ύπνο

Ο Σαίξπηρ είχε εντοπίσει και είχε αναφερθεί στον ύπνο από το 1611 χαρακτηρίζοντάς τον στη δεύτερη πράξη του Μάκβεθ, ως «μέγα τροφοδότη». Σήμερα η παγκόσμια κοινότητα καλείται να επανασχεδιάσει πολιτικές στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα αναμφισβήτητα οφέλη του ύπνου ως πραγματικό ελιξίριο ζωής και όχι ως αντίδραση «οκνηρίας» στην φορτωμένη μας καθημερινότητα.

Πηγή: Τα Μυστικά του Ύπνου, Mathew Walker - Εκδόσεις Πεδίο

Η Ντίνα Διονυσοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος-μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται εδώ και 25 χρόνια στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, ως ρεπόρτερ αλλά και ως συντάκτρια ύλης. Πιστεύει ότι η δημοσιογραφία έχει πολλά ακόμη να προσφέρει και πως για τα αδιέξοδα υπάρχουν οι εναλλακτικοί δρόμοι.

Τον εκφυλισμό της Δυτικής Ιατρικής λόγω της απληστίας και της χειραγώγησης από τους φαρμακευτικές κολοσσούς τον έχουμε εξετάσει επισταμένα τα τελευταία χρόνια. Το φαινόμενο έφτασε σε τέτοιο βαθμό ώστε το 2005, σε μια από τις πιο σημαντικές έρευνες της εποχής μας, ο καθηγητής Ιωαννίδης κατάληξε στο συμπέρασμα ότι τα περισσότερα αποτελέσματα των ερευνών είναι εσφαλμένα.

Θα περίμενε κανείς πως η ανέλιξη της Κίνας σε παγκόσμια δύναμη θα άλλαζε τις ισορροπίες προς το καλύτερο. Δυστυχώς όμως, παρά το ότι η Κίνα έχει φτάσει στην κορυφή σε πολλά τεχνολογία πεδία, η ενδημική διαφθορά είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Σε όλους τους βαθμούς της εκπαίδευσης παρατηρούνται φαινόμενα ελληνικού τύπου με αρκετά πτυχία που δίνονται να είναι είτε πλαστά είτε χαριστικά. Στον τομέα της έρευνας δε, παρατηρείται έντονα ένα φαινόμενο που θυμίζει την πρώτη φάση της ανόδου της Κίνας, την παραγωγή φθηνών απομιμήσεων προϊόντων μεγάλων δυτικών εταιριών.

Παρότι η Κίνα έχει φθάσει τις ΗΠΑ στον αριθμό των δημοσιευμένων της επιστημονικών ερευνών που αριθμούν περίπου τις 300.000 ετησίως, παραπάνω από το 50% των ερευνών που ανακαλούνται παγκοσμίως προέρχονται από την Κίνα. Μόνο στο ιατρικό περιοδικό Βιολογία Όγκου ανακλήθηκαν 100 κινέζικες έρευνες.

Ας δούμε γιατί συμβαίνει αυτό: Πέρα από την ενδημική διαφθορά σε αυτή την αχανή χώρα, το φαινόμενο τρέφεται από την φιλοδοξία της Κίνας να γίνει πρώτη επιστημονική δύναμη και τα κίνητρα που δίνει στους επιστήμονές της για να συμβεί αυτό.

Έτσι, για κάθε κινεζική έρευνα που δημοσιεύεται σε αναγνωρισμένα δυτικά επιστημονικά περιοδικά, οι συντάκτες της επιβραβεύονται κατά μέσο όρο με 43.000 δολάρια όταν ο μέσος μισθός του καθηγητή είναι 23.000 ευρώ, με κάποιες έρευνες σε έγκυρα περιοδικά να επιβραβεύονται μέχρι και με 160.000 δολάρια.

Οι δημοσιεύσεις αυτές, εκτός από τα χρηματικά έπαθλα, ανοίγουν επίσης τον δρόμο για ακαδημαϊκές καριέρες για τους ερευνητές σε μια χώρα μάλιστα όπου το 90% των πιο υψηλά αμειβόμενων ακαδημαϊκών κατέχουν και διοικητικές θέσεις, κάτι που φυσικά οφείλεται στην παντοδυναμία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Οι κινεζικές φιλοδοξίες σε συνδυασμό με δομικές της Κίνας αδυναμίες, ευνοούν έρευνες στο «πι και φι» που φέρνουν γρήγορα λεφτά και χτίζουν καριέρες από τη μία μέρα στην άλλη αντί για σχολαστικές, μακροχρόνιες, επώδυνες επιστημονικές έρευνες.

Η ταύτιση της επιστήμης με το προσωπικό κέρδος, ακόμη πιο έντονη στην Ιατρική των μεγάλων κονδυλίων, δημιούργησε στην Κίνα μια Μαύρη Αγορά επιστημονικών ερευνών που το 2009 άγγιζε τα 150 εκατομμύρια δολάρια.

Αυτή η μαύρη αγορά προσφέρει μια σειρά υπηρεσιών σε φιλόδοξους κινέζους επιστήμονες που θέλουν να βρεθούν στην λεωφόρο της επιστήμης μέσα από γρήγορες και επικίνδυνες παρακάμψεις:

Μπορείς να αγοράσεις, για παράδειγμα, μια πλαστογραφημένη έρευνα άλλων συντακτών και να την παρουσιάσεις ως δική σου με μόλις 250 ευρώ.

Με 650 ευρώ μπορείς να τοποθετήσεις έρευνά σου σε πλαστά αντίτυπα, σε «μαϊμούδες» μεγάλων κι έγκυρων επιστημονικών περιοδικών.

Με 1200 ευρώ μπορείς να βάλεις κάποιο τρίτο μέρος να συγγράψει μελέτη για σένα, ενώ κυκλοφορούν στο εμπόριο και έτοιμες αδημοσίευτες επιστημονικές έρευνες, η αγορά των σημαντικότερων εκ των οποίων μπορεί να κοστίσει μέχρι και 23.000 δολάρια.

Υπάρχει και μια άλλη υπηρεσία που προσφέρει αυτή η μαύρη επιστημονική αγορά: Κάθε επιστημονική έρευνα υποβάλλεται σε αξιολόγηση από έγκριτους επιστήμονες του κλάδου έτσι έστω να εκτιμηθεί η ορθότητα των δεδομένων που περιέχει, των μεθόδων που χρησιμοποιεί και των τρόπων με τους οποίους χρησιμοποιεί αυτές τις μεθόδους και των συμπερασμάτων στα οποία καταλήγει.

Στην Κίνα, βρέθηκε τρόπος να παρακάμπτεται κι αυτός ο μηχανισμός επιστημονικού ελέγχου: Υπηρεσίες προσφέρουν πλαστές ηλεκτρονικές διευθύνσεις κι έτσι αντί να περάσει η έρευνα στους αξιολογητές, πέφτει τελικά στα χέρια των ίδιων των συντακτών. Αντί λοιπόν η έρευνα να αξιολογείται από κάποιο καταρτισμένο κι ανεξάρτητο τρίτο μέρος, καταλήγει να «αξιολογείται» από τους ίδιους τους συντάκτες της.

Είναι προφανές πως όταν τυχοδιωκτικές πρακτικές και λογικές επικρατούν στην επιστήμη, γίνεται κι η ίδια τυχοδιωκτική κι επομένως, μη επιστήμη.

Πήρε δεκαετίες στους Κινέζους για να περάσουν από τις φθηνές απομιμήσεις δυτικών προϊόντων και από «αυτοκαταστρεφόμενες συσκευές» σε πρωτοπόρα τεχνολογικά προϊόντα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πρώτη κατηγορία έχει πλέον πλήρως εξαλειφθεί.

Αν η Κίνα θέλει να γίνει η μεγαλύτερη παγκόσμια δύναμη, θα πρέπει να ακολουθήσει την ίδια δύσκολη διαδρομή. Και φαίνεται από την πορεία των πραγμάτων πως είναι πρόθυμη να το κάνει.

Μέχρι και τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, μεγάλα διατροφικά σκάνδαλα σπίλωσαν την εικόνα των κινέζικων προϊόντων: Βρεφικές σκόνες γάλακτος με μελαμίνη που προστέθηκαν για να ξεγελά τους ελέγχους ήταν υπεύθυνες για έξι θανάτους μωρών, τοξικές οδοντόπαστες και ζωοτροφές που προκαλούσαν νεφρική ανεπάρκεια ήταν τα μεγαλύτερα απ’ αυτά, όχι ότι κι η Δύση δεν είχε τα δικά της μεγάλα διατροφικά σκάνδαλα, όπως άλλωστε είδαμε στο βιβλίο μου «Παρά Φύση».

Για όλους τους παραπάνω λόγους ο πρόεδρος Xi Jinping ξεκίνησε το 2012 μια εκστρατεία κατά της διαφθοράς, κατά την οποία 539.000 κυβερνητικοί αξιωματούχοι τιμωρήθηκαν. Σε κάποιες περιπτώσεις, η τιμωρία ήταν η μεγαλύτερη που μπορεί να επιβληθεί.

Παρομοίως, στην επιστημονική έρευνα, ερευνητικά κονδύλια έχουν ανακληθεί και πάνω από 500 Κινέζοι επιστήμονες έχουν παυθεί από τις θέσεις τους.

Όπως είπαμε, το μεγάλο πρόβλημα στην Κίνα είναι οι «μαϊμού» έρευνες και η μαύρη αγορά τους. Κι η Κίνα παίρνει ήδη μέτρα για να το αντιμετωπίσει.

Η Δύση δεν αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα, τουλάχιστον όχι σε αυτήν την έκταση.

Το πρόβλημα στην Δυτική έρευνα είναι άλλο κι είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό της Κίνας: είναι η χειραγώγηση των επιστημονικών μελετών προς κατευθύνσεις και συμπεράσματα που ευνοούν τους χρηματοδότες τους, τις μεγάλες πολυεθνικές, με τις φαρμακευτικές να αποτελούν ένα εξόχως σημαντικό τους κλάδο.

Είναι αυτό ακριβώς που οδήγησε τον Ιωαννίδη να αποφανθεί πως η πλειοψηφία των συμπερασμάτων των επιστημονικών ερευνών, ιδιαίτερα στην Ιατρική, είναι εσφαλμένη.

Κι αυτό το πρόβλημα, η Δύση κάνει λίγα για να το αντιμετωπίσει. Πολλές φορές το κρύβει κάτω από το χαλάκι και κάποιες το υπερασπίζεται, ισχυριζόμενη πως έτσι ακριβώς λειτουργούν και πρέπει να λειτουργούν τα πράγματα.

Η Κίνα δείχνει πρόθυμη πλέον να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει αρκετά από τα προβλήματά της. Η Δύση, όχι.

Αυτός είναι ένας από τους πιο βασικούς λόγους για τους οποίους πιστεύουμε πως η Κίνα τελικώς θα υπερισχύσει της Δύσης σε λίγες μόνο δεκαετίες από τώρα. Ήδη έχει καλύψει την μεγαλύτερη απόσταση που την χώριζε επιστημονικά και σε ορισμένους τεχνολογικούς τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών έχει πάρει ξεκάθαρο προβάδισμα. Η πρωτοπορία της στην ιατρική, είναι ένα από τα επόμενα στάδια ανάπτυξης της Κίνας.

(Ο Πέτρος Αργυρίου είναι ένας ξεχωριστός λογοτέχνης κι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες αναλυτές, ιδιαιτέρως στο πεδίο του παρασκηνίου των παγκόσμιων πολιτικών δημόσιας υγείας. Είναι επίσης μέλος της ένωσης δημοσιογραφίας της επιστήμης Science View και μόνιμος συνεργάτης του Holistic Life. Από τις εκδόσεις ETRA κυκλοφορούν τα σχετικά βιβλία του: "Τι δεν σας λένε οι γιατροί", 2009, "Θανάσιμες Θεραπείες", 2011 και "Παρά Φύση", 2014, όλα τους μοναδικά στο είδος τους στην ελληνική εκδοτική πραγματικότητα και όχι μόνο. Εσχάτως κυκλοφορεί το τελευταίο του και πρώτο για παιδιά βιβλίο «Η Ελπίδα και οι Υπερκακοί». Το προσωπικό του blog είναι το agriazwa.blogspot.com).

Μεγάλες συζητήσεις και σοβαρές αμφισβητήσεις έχει προκαλέσει διεθνώς και ιδίως τους τελευταίους μήνες η ανάπτυξη της λεγόμενης πέμπτης γενιάς (5G) ασύρματης τεχνολογίας.

Πολλοί επιστήμονες, αλλά και αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξαιρετικά μεγάλες δόσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που θα δεχθούν οι χρήστες αυτής της τεχνολογίας, αλλά και ο γενικός πληθυσμός, σε περίπτωση εισαγωγής της. Υπογραμμίζουν τον καρκινογόνο χαρακτήρα αυτών των τεχνολογιών, αλλά και την αποδεδειγμένη συμβολή τους σε πλήθος ασθενειών. 

Από την άλλη, οι λομπίστες των πανίσχυρων γιγάντων, των πολυεθνικών εταιρειών τηλεπικοινωνιών δηλαδή που λανσάρουν τη νέα τεχνολογία, υποστηρίζουν ότι είναι ένα αναγκαίο πρώτο βήμα προς αυτό που περιγράφουν ως έναν «θαυμαστό καινούριο κόσμο» του «ίντερνετ των πραγμάτων», όπου τα ψυγεία μας θα μας λένε ότι το γάλα τελειώνει, οι πάνες του μωρού ότι χρειάζεται να τις αλλάξουμε και το Netflix θα είναι πανταχού και διαρκώς διαθέσιμο. 

Αφήνουμε προς στιγμήν τα τεράστια ερωτήματα για την πραγματική χρησιμότητα όλων αυτών των τεχνολογιών, για την επίδρασή τους στην πνευματική, ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη των νέων γενεών, αλλά και την πιθανότητα να οδηγήσουν σε έναν ολοκληρωτικό κόσμο, όπου ιδιωτικές εταιρείες θα μπορούν να γνωρίζουν και την παραμικρή λεπτομέρεια της ζωής των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη και να τους καθοδηγούν, κάνοντας τον Χίτλερ να μοιάζει με μωρό παιδί.

Δραματική αύξηση των συχνοτήτων και της έντασης
Το πιο απτό, μη «κοινωνιολογικό» ή «φιλοσοφικό» πρόβλημα είναι οι τεράστιες και δυνητικά νοσογόνες δόσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που χρειάζεται η τεχνολογία 5G για να λειτουργήσει και μάλιστα σε εξαιρετικά υψηλές συχνότητες (μικροκύματα) που είναι και οι πιο επικίνδυνες και απορροφώνται μαζικά από τα μάτια και τους ιδρωτοποιούς αδένες. Χιλιάδες μελέτες(*) έχουν ενοχοποιήσει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία για σωρεία ασθενειών, περιλαμβανομένου του καρκίνου. Η τεχνολογία 5G χρησιμοποιεί επίσης ραδιοκύματα πολύ υψηλότερης ενέργειας, που έχουν μικρότερη ακτίνα διάδοσης και επομένως θα χρειάζονται και πολύ πιο πυκνό δίκτυο αναμεταδοτών, ανά περίπου 10 σπίτια, καθιστώντας αναπόφευκτο τον «βομβαρδισμό» σχολείων, νοσοκομείων και άλλων εγκαταστάσεων μαζικής χρήσης.

Όπως συμβαίνει δε και με το θέμα της κλιματικής αλλαγής, έτσι και με το θέμα της τεχνολογίας 5G, ο Πρόεδρος Τραμπ έχει πάρει αναφανδόν το μέρος των εταιρειών, δηλώνοντας ενθουσιασμένος με την προοπτική να γεμίσει όλη η Αμερική αναμεταδότες 5G. 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνει η dr Iishana Artra, ειδικός στα θέματα ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών, σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στο Counterpunch, οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) εκτιμά προσεκτικά τους κινδύνους για την υγεία αυτών των τεχνολογιών, προτού επιτρέψει τη χρήση τους. Κάτι τέτοιο όμως, υποστηρίζει, δεν συμβαίνει, δυστυχώς, στην πραγματικότητα. Απαντώντας σε ερωτήσεις του γερουσιαστή Blumenthal, στη διάρκεια ακροάσεων στο Κονγκρέσσο, οι εκπρόσωποι της FCC παραδέχτηκαν ότι δεν έχουν κάνει καμία μελέτη ασφαλείας της 5G.

Οι λομπίστες της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών διαβεβαιώνουν ότι οι ήδη ισχύουσες οδηγίες επαρκούν για την προστασία του κοινού. Οι οδηγίες αυτές στηρίζονται σε μια μελέτη του 1996 που μέτρησε πόσο θερμαίνει ένα κινητό τηλέφωνο το κεφάλι μιας πλαστικής κούκλας. Ήδη μια τέτοια μελέτη είναι προβληματική γιατί οι ζώντες οργανισμοί αποτελούνται από εξαιρετικά περίπλοκους ιστούς και όχι από πλαστικό και γιατί αυτοί που εκτίθενται στην ακτινοβολία δεν είναι μόνο άρρενες ενήλικες αλλά επίσης έμβρυα, παιδιά, φυτά και η άγρια ζωή. 

Το κυριότερο όμως είναι ότι οι συχνότητες που χρησιμοποιήθηκαν με την πλαστική κούκλα οδηγούν σε πολύ μικρότερες εκθέσεις από αυτές στις οποίες οδηγεί η 5G. Η ακτινοβολία των 5G συνιστά ένα κοκτέιλ τριών τύπων ακτινοβολιών, από τις οποίες οι πιο επικίνδυνες είναι οι εξαιρετικά υψηλές συχνότητες (μικροκύματα), που κυμαίνονται από 30 έως 100 GHz, ενώ η αμέσως προηγούμενη τεχνολογία 4G φτάνει μόνο τα 6GHz. Το γενικό κοινό δεν είχε ποτέ στην ιστορία υποβληθεί σε τόσο υψηλές συχνότητες και για τόσο μεγάλη χρονική διάρκεια Αυτά τα ραδιοκύματα απορροφώνται ιδιαίτερα από τα μάτια και από τους ιδρωτοποιούς αδένες. Επειδή όμως αυτά τα κύματα φέρουν και περισσότερη ενέργεια, ταξιδεύουν σε μικρότερες αποστάσεις, με αποτέλεσμα οι αναμεταδότες να χρειάζεται να τοποθετούνται κοντύτερα σε σπίτια και σχολεία, υπολογίζεται ανά 2 με 10 σπίτια.

Ο πρώην επικεφαλής της FCC Τom Wheeler ξεκαθάρισε ότι ο οργανισμός αυτός δεν πρόκειται να σταματήσει την «τεχνολογική ανάπτυξη», ούτε θα περιμένει να γίνουν σχετικές μελέτες και να βγουν στάνταρτς προτού δώσει την έγκρισή του για την 5G. Όσο για τις συνέπειες στην υγεία «ρωτήστε τους γιατρούς». 

Τι λέει η επιστήμη
Οι γιατροί έχουν ψάξει όντως το ζήτημα. Πάνω από δύο χιλιάδες επιστημονικές μελέτες έχουν εξετάσει τη σχέση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από αναμεταδότες κινητής τηλεφωνίας, routers, κινητά, τάμπλετ κι άλλες ασύρματες συσκευές με την υγεία μας. Προέκυψε ότι η ακτινοβολία είναι επιβλαβής ακόμα και σε χαμηλές και σύντομες εκθέσεις και επηρεάζει περισσότερο τα έμβρυα και τα παιδιά. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι καρκινογόνος, προκαλεί βλάβη στο DNA, επηρεάζει τη γονιμότητα και το ενδοκρινολογικό σύστημα και έχει σοβαρές νευρολογικές συνέπειες. 

 Η επιβλαβής, καρκινογόνα επίδραση των ραδιοκυμάτων έχει μελετηθεί εδώ και πολύ καιρό, τουλάχιστον από το 1971, από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, κάτι που επιβεβαίωσε και πρόσφατη (2018) μελέτη του Εθνικού Τοξικολογικού Προγράμματος (NTP) των ΗΠΑ 

 Αρκετοί επιστήμονες, βασιζόμενοι στα στοιχεία των μελετών ζητούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναβαθμίσει την ταξινόμηση των ραδιοκυμάτων από «καρκινογόνα ομάδας 28», που είναι σήμερα σε «καρκινογόνα πρώτης τάξης». Πρώην επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας Επιδημιολογίας για πρόληψη του καρκίνου στον ΠΟΥ, η Annie Sasco, δήλωσε: «Πόσους περισσότερους θανάτους χρειαζόμαστε προτού αναληφθεί σοβαρή δράση; Οι αποδείξεις συνεχίζουν να συσσωρεύονται».

231 επιστήμονες από 42 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος υπέγραψαν ήδη έκκληση για ένα μορατόριουμ στην εισαγωγή της τεχνολογίας 5G. Οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Ελβετίας, του Ισραήλ, της Ιταλίας και της Ολλανδίας και οι αμερικανικές πολιτείες της Καλιφόρνια, της Μασσαχουσέτης, του Νιού Χαμσάιρ, της Ιταλίας, του Όρεγκον έλαβαν ήδη μέτρα επιβράδυνσης της εισαγωγής της 5G. 

 Εντούτοις η τεράστια ισχύς των πολυεθνικών και ο διάχυτος «μιθριδατισμός» των κοινωνιών μας εγείρουν ερωτηματικά για το κατά πόσον θα υπάρξει επαρκής και έγκαιρη κινητοποίηση για την αντιμετώπιση κινδύνων που απειλούν εντέλει να κάνουν τον κόσμο μας ακατοίκητο.

Από δούλος αφέντης η τεχνολογία
Λιγότεροι, αλλά δεν λείπουν κι αυτοί, θέτουν πιο «φιλοσοφικά» ερωτήματα. Η είσοδος όλων αυτών των τεχνολογιών διευκολύνει πραγματικά τη ζωή μας και ανταποκρίνεται σε γνήσιες ανάγκες; Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία ή, εντέλει, γινόμαστε εμείς όργανά της; Και πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα να μπορούν να παρακολουθούν ακόμα και τις πιο μικρές και ασήμαντες λεπτομέρειες της ζωής μας, δημιουργώντας τη βάση για έναν δυστοπικό ολοκληρωτισμό, που θυμίζει Χάξλεϋ, Ζαμιάτιν ή Κάφκα και θα κάνει τον Χίτλερ να μοιάζει με αλχημιστή συγκρινόμενο με τους σύγχρονους χημικούς;

 Ήδη άλλωστε, στις ΗΠΑ έχει ξεσπάσει μεγάλος θόρυβος για τις επιβλαβείς συνέπειες των έξυπνων τηλεφώνων (smartphones) στα παιδιά, με τους ερευνητές να υπογραμμίζουν πολύ μεγάλες, τις μεγαλύτερες στην ιστορία από τότε που γίνονται κοινωνιολογικές-ψυχολογικές μελέτες «ανθρωπολογικές μεταβολές» με μείωση των πνευματικών ικανοτήτων, αύξηση των ψυχικών διαταραχών, ακόμα και του ποσοστού αυτοκτονιών και στροφή από την ανθρώπινη κοινωνικότητα στην «κοινωνικότητα των τηλεφώνων».

 * «Electromagnetic and Radiofrequency Fields. Effect on Human Health», American Academy of Environmental Medicine («Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία και Πεδίο ραδιοσυχνοτήτων. Επίδραση στην ανθρώπινη υγεία», Αμερικανική Ακαδημία Περιβαλλοντικής Ιατρικής)

*Ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος είναι δημοσιογράφος του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων

Πηγή: Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δύο με τρία χρόνια πριν παντού διάβαζα διθυράμβους για την βιταμίνη D και τότε είχα πει ότι σε μια πενταετία περιμένω να αρχίζω να διαβάζω για το πόσο διαβολική δολοφόνος είναι.

Και είχα κάνει λάθος διότι ήδη το γκρέμισμα της βασίλισσας ξεκίνησε. Και δεν θα περίμενα κάτι διαφορετικό από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, διότι αυτός είναι ο τρόπος τους. Οι επιθέσεις όμως έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και περισσότερο έντονες και στις ιατρικές επιθεωρήσεις.

Λίγο πιο πίσω, γύρω στα δεκαπέντε περίπου χρόνια, σχεδόν πουθενά δεν άκουγες για την σημασία της βιταμίνης D και οι δύο κυρίαρχοι μύθοι ήταν ότι πάνω από 800iu μπορεί να γίνει ΠΟΛΥ τοξική και ότι «εμείς στην Ελλάδα με τόσο ήλιο δεν την χρειαζόμαστε». Πάρα πολλά άτομα στον χώρο της υγείας ήταν μάλιστα εχθρικά στην όποια ιδέα συμπλήρωσης D ή χοληκαλσιφερόλης όπως είναι το επίσημο όνομά της.

Σήμερα από την στάση του: «τι τις θέλεις αυτές τις επικίνδυνες αηδίες;», έχω δει συνταγογραφήσεις 25000-50000 iu την εβδομάδα, «γιατί όλοι έχουμε έλλειψη» ΧΩΡΙΣ, κατά τη γνώμη μου, ουσιαστική κατανόηση και έλεγχο για τις πιθανές ανάγκες του ατόμου.

Εντωμεταξύ, έχω ακούσει και συνωμοσιολογικές βλακείες της μορφής: «είναι τεχνητή η έλλειψη», «πειράζουν τις εξετάσεις για να μας τρομάξουν», «οι φαρμακοβιομηχανία θέλει να πουλήσει». Εντάξει... Αλλά και τα: «η γιαγιά μου ή οι αρχαίοι δεν είχαν πρόβλημα με την D, πώς εμείς ξαφνικά αποκτήσαμε;» Εντάξει πάλι... Και σε παρακαλώ μην υιοθετείς τέτοιου τύπου απόψεις γιατί το μόνο που φανερώνουν είναι βασική και ουσιαστική άγνοια και των βιολογικών μηχανισμών και της ιστορίας.

Και ενώ είναι γεγονός ότι η D, ως ενεργό μόριο, μπορεί να γίνει τοξική οι απόψεις ότι «δεν υπάρχει πραγματική έλλειψη», ότι «τα οφέλη της δεν έχουν αποδειχθεί» ή ακόμη ότι «οι γιατροί πρέπει να αποφεύγουν την χρήση της», δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Τον Ιούλιο του 2018 το περιοδικό Nutrients παρουσίασε ειδικά την μελέτη για την τοξικότητά της: ‘Development of Vitamin D Toxicity from Overcorrection of Vitamin D Deficiency: A Review of Case Reports’ των Galior, Grebe και Singh που αξίζει τον κόπο να διαβάσεις αν θέλεις να μάθεις παραπάνω γι’ αυτό.

Αλλά και από την άλλη μεριά αυτή η τάση που μόνο γαριδάκια δεν πουλάνε με μερικές χιλιάδες διεθνείς μονάδες χοληκαλσιφερόλης και αυτό, ούτε σωστό, ούτε ασφαλές είναι.

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους θα χρειαστεί να επαναλάβω κάποια ίσως γνωστά.

Η βιταμίνη D είναι απολύτως αναγκαία για την ζωή και την υγεία σου. Σχεδόν κάθε κύτταρό σου έχει υποδοχείς που ονομάζονται VDR και όταν η βιταμίνη D συνδέεται εκεί μπορεί και επηρεάσει πάνω από 200 γονίδια!

Και η δράση της είναι πολύ παραπάνω από το να βοηθά την απορρόφηση και την διαχείριση του ασβεστίου και του φωσφόρου στο σώμα. Πέρα από την προστασία της ενάντια στην ραχίτιδα, την οστεοπόρωση και τα κατάγματα, συμμετέχει στην κυτταρική ανάπτυξη, στην λειτουργία του αμυντικού συστήματος, στον τρόπο που οι μυς και τα νεύρα συνεργάζονται και πολλά ακόμη.

Και όντως η έλλειψή της έχει βρεθεί ότι αυξάνει τις πιθανότητες για ανάπτυξη αυτοάνοσων, καρδιοπαθειών, άσθματος, κάποιων καρκίνων, διαβήτη και πολλών άλλων παθήσεων.

Και ΝΑΙ, δυστυχώς παρά πολλοί Έλληνες με βάση τις εξετάσεις τους θεωρούνται ότι βρίσκονται σε έλλειψη. Γιατί ο τρόπος της ζωής, η μειωμένη έκθεση στον ήλιο, τα πολλά αντηλιακά, το γρήγορο σαπούνισμα μετά τη θάλασσα, η ποιότητα της τροφής όχι μόνο σε σχέση με την D, αλλά και με το λίπος και τα προϊόντα φυσικών ζυμώσεων μπορεί κατακάθαρα να σε οδηγήσει στην περιοχή της έλλειψης.

Άρα η λύση είναι απλώς να προσθέσω ένα χαπάκι ή λίγες σταγονίτσες την ημέρα και πάλι όλα καλά, μπορεί να σκεφτείς.

Καλή σκέψη, που όμως θα πρέπει να την ξανασκεφτείς.

Διότι ενώ το άρθρο ασχολείται με την βιταμίνη D, ουσιαστικά πάλι σου γράφω για την λανθασμένη, υπεραπλουστευτική θεώρηση ζωής της μαγικής σφαίρας που λέει: να μη σε νοιάζει ολόκληρη η ζωή σου, συνέχισε χωρίς να σπάσεις κανένα από τα νυχάκια σου με αυτά που κάνεις και απλώς συμπτωματικά πάρε ή κατάστειλε κάτι που σε ενοχλεί και τα ροδοπέταλα θα συνεχίσουν να ρέουν από τα σύννεφα.

Γενικά, ξέρεις, οι άνθρωποι απολαμβάνουμε τις απόλυτες λύσεις διότι δίνουν μια αίσθηση σιγουριάς, σταθερότητας και βεβαιότητας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Και φυσικά μειώνουμε με αυτό τον βαθμό της δικιάς μας ευθύνης...

Κάπως έτσι έχει γίνει και με την ιστορία της βιταμίνης D.

Μετά από δοκιμές η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι ο δείκτης 25(ΟΗ)D στο αίμα, που είναι ένα μόριο πριν την ενεργή βιταμίνη- ορμόνη 1,25 δυιδροξυ-χοληκαλσιφερόλη, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ελεγχθούν τα επίπεδα της βιταμίνης D.

Βέβαια υπάρχουν μέχρι και τη στιγμή που γράφω αυτό το άρθρο διαφωνίες για το ελάχιστο, βέλτιστο και άλλα όρια, γενικά όμως η περιοχή του 30 με 70ng/ml έχει θεωρηθεί ως ικανοποιητική ζώνη. Από την άλλη το συμβούλιο για την βιταμίνη D, προτείνει υψηλότερα όρια με στόχο τουλάχιστον τα 50ng/ml, χωρίς όμως να παρουσιάζει ικανοποιητικά, κατά τη γνώμη μου, δεδομένα για αυτή την πρόταση.

Και κάτι ακόμη. Οι περισσότερες έρευνες δεν δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μειώνουν ρίσκο θανάτου σε πολλές ασθένειες. Και για να γίνω μάντης κακών, θεωρώ ότι αν συνεχιστεί η χρήση του υπέροχου αυτού μορίου ως μαγική σφαίρα, όλο και περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει.

Και το πρόβλημα δεν είναι η βιταμίνη αυτή καθεαυτή, αλλά η ατζαμίδικη, αδέξια, μηχανιστική και βασισμένη στην άγνοια χρήση της.

Διότι όπως λέει και η παροιμία: τα μεταξωτά βρακιά θέλουν επιδέξιους μείζονες, μέσους και ελάσσονες γλουτιαίους.

Ο καλύτερος τρόπος για να την φτιάξεις είναι ο ήλιος. Και το να φτάσεις σε τοξικά επίπεδα είναι απίθανο, αν και υπάρχουν κάτι παλαιότερες μελέτες σε Ισραηλινούς ναυαγοσώστες που λένε ότι ίσως να σχετίζεται με πέτρες στα νεφρά...

Όμως το να ονομάσεις την D ως «βιταμίνη του ήλιου» ή «ο ήλιος στο ράφι σας», μπορεί να είναι πιασάρικο όμως είναι παραπλανητικό και ανακριβές. Διότι η ηλιακή ακτινοβολία κάνει ΠΟΛΛΑ περισσότερα από το να δραστηριοποιεί την μετατροπή της χοληστερόλης στο δέρμα σου και τελικά να αυξάνει την D στον οργανισμό σου.

Πρόσφατες έρευνες από το 2016 και μετά, έχουν παρουσιάσει πολύ καθαρά ότι η αποφυγή του ήλιου αυξάνει τις πιθανότητες θανάτου από όλες τις αιτίες με παρόμοιο τρόπο με το κάπνισμα και σε έρευνα του 2019 φαίνεται ότι η έκθεση στον ήλιο νεφροπαθών σε προχωρημένο στάδιο μειώνει τις πιθανότητες θανάτου τους από όλες τις αιτίες.

Για να μην γράφω πολλά, ο ήλιος ενεργοποιεί πολλές άλλες ουσίες, πεπτίδια, μόρια που ρυθμίζουν μεταβολικές δράσεις και πολλά άλλα. Και όπως ο Χότζας που έψαχνε το κλειδί του, όχι εκεί που το έχασε αλλά εκεί που είχε φως και δεν το έβρισκε, έτσι ίσως το να «διορθώσω» μόνο την D, επειδή αυτή μέτρησα, δεν παράγει τα αποτελέσματα που φανταζόμουν.

Και λόγω ζέστης δεν θέλω να σε κουράσω περισσότερο και γι αυτό θα τελειώσω το άρθρο σχετικά σύντομα με κάποιες πληροφορίες που ίσως σου φανούν χρήσιμες.

Το βέλτιστο εύρος της βιταμίνης D είναι πολυπαραγοντικό και μπορεί να είναι διαφορετικό σε ειδικές ομάδες ή και φυλές και όχι το ίδιο σε όλους.

Η δράση της και η πιθανή τοξικοτητά της σχετίζεται στενά με την αλληλεπίδρασή της με την βιταμίνη Α και την βιταμίνη Κ. Χρειάζεται λοιπόν να φροντίσεις το σύνολο της διατροφής σου και της ζωής σου γιατί τίποτα δεν λειτουργεί σε απομόνωση. Και γι’ αυτό στο άρθρο του ‘Vitamin D toxicity redefined. Vitamin K and the molecular mechanism’, ο Dr Chris Masterjohn καταλήγει ότι οι γιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας μπορούν να δώσουν θεραπευτικές δόσεις βιταμίνης D χωρίς τις παρενέργειές της με την χρήση βιταμίνης Α και Κ.

Η πρόσληψη ασβεστίου, φωσφόρου και μαγνησίου και επηρεάζουν και αλληλεπιδρούν με την D. Γι’ αυτό δεν θεωρώ ότι είναι σωστό να παίρνεις τυφλά συμπληρώματα ή φάρμακα που περιέχουν μέσα μεγάλες δόσεις βιταμίνης D, χωρίς σου μετρήσουν τουλάχιστον την 25(OH)D3 στο αίμα.

Τώρα αν οι εξετάσεις σου δείχνουν ότι είσαι κάτω από 20ng/ml σκέψου και ήλιο και τροφές και πράσινα και ζυμωμένα και ίσως συμπλήρωμα, που θα σου δώσει κάποιο άτομο που γνωρίζει ΟΛΟΥΣ αυτούς τους παράγοντες.

Μέχρι το 35, αν δεν έχεις αυξημένη πάνω από τη μέση μια άλλη ορμόνη την PTH, μάλλον μην κάνεις τίποτα άλλο από αυτά που συνεχίζεις να κάνεις καλά! Αν για κάποιο λόγο έχεις περάσει τα 50ng/ml γιατί; Και αν υπάρχει λόγος τι κάνεις με την Α και τα μόρια της Κ; Μετά από 90 με 120 ημέρες ζήτησε νέο τεστ και με βάση τα αποτελέσματα δράσε.

Ενημερώσου και απόκτησε περισσότερο ολοκληρωμένη άποψη για θέματα διατροφής και υγείας. Πάρε την υγεία σου στα χέρια σου και μην καταπίνεις απλώς μαγικές σφαίρες.

Μη θεωρείς ότι επειδή είναι βιταμίνη, βότανο, ομοιοπαθητικό δεν καταπιέζεις και διαταράσσεις την υγεία σου.

Και κυρίως να θυμάσαι ότι εσύ κάθεσαι στο θρόνο της υγείας σου και όταν βάζεις άλλους εκεί, ακόμη και καλές βιταμίνες, ο θρόνος τρίζει επικίνδυνα.

Μέχρι την επόμενη φορά: Στην υγειά σου!

Ο Ευθύμης Λαζάρου έχει διδάξει βιοχημεία, διατροφή, εφαρμοσμένες μεθόδους φυσικής θεραπευτικής και οστεοπαθητικής στο BCOM (Un. Westminster) και έχει διατελέσει επιμελητής της πανεπιστημιακής κλινικής του BCOΜ. Δημιουργός της Ροϊκότητας, μιας μεθόδου ψυχοσωματικής ανάπτυξης. Διδάσκει σε διάφορα μέρη στο κόσμο και η βασική αρχή της δουλειάς του είναι η ενότητα του ψυχοδιανοητικού, σωματικού και πνευματικού εαυτού και η δυνατότητα της αυθεντικής έκφρασης του κάθε ατόμου.