Ίσως να μην έχετε ακούσει ποτέ τον όρο φουλβικό οξύ ή φουλβικά μέταλλα ωστόσο αποτελούν ένα τεράστιο κεφάλαιο στο λεξικό της ανθρώπινης υγείας με πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες!

Από που προέρχονται τα φουλβικά μέταλλα;

Τα φουλβικά μέταλλα είναι ορυκτά οργανικά μέταλλα σε ιονική μορφή, την πλέον απορροφήσιμη μορφή από τον οργανισμό μας, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους μέσω μια φυσικής ουσίας που ονομάζεται φουλβικό οξύ. Για να κατανοήσετε καλύτερα το πώς δημιουργήθηκαν τα φουλβικά μέταλλα, φανταστείτε τη γη περίπου 40 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν τεράστια τροπικά δάση κάλυπταν ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη. Όπως τα ζώα εκείνης της εποχής, έτσι και τα φυτά ήταν τεράστια σε μέγεθος συγκριτικά με τα σημερινά, οι ρίζες των οποίων έφθαναν πολύ βαθιά μέσα στο υπέδαφος της γης. Οι ρίζες αυτών των προϊστορικών γιγαντιαίων φυτών ήταν σε θέση να αντλήσουν πλούσιες πηγές ανόργανων μετάλλων, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονταν σε οργανικά μέταλλα μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης. Όταν αυτά τα γιγαντιαία φυτά πέθαιναν, τα οργανικά μέταλλα που βρίσκονταν μέσα τους εναποθέτονταν στην επιφάνεια του εδάφους όπου αναμειγνύονταν με ένζυμα και οργανικά οξέα τα οποία παράγονται από τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς και βακτήρια που βρίσκονται στο έδαφος της γης. Αυτός ο βοτανικός κύκλος ζωής και θανάτου συνεχίστηκε για εκατομμύρια χρόνια, σχηματίζοντας σταδιακά σπάνια κοιτάσματα οργανικής μάζας πλούσιας σε φουλβικό οξύ και φουλβικά μέταλλα. Το φουλβικό οξύ αναδεικνύεται ταχέως ως ένα από τα βασικά στοιχεία σε πολλά επιστημονικά επιτεύγματα του 21ου αιώνα. Όλο και περισσότεροι επιστήμονες και γιατροί ανά τον κόσμο ανακαλύπτουν τα εξαιρετικά του οφέλη. Ποια είναι όμως αυτά;

1. Ενισχύει τον μεταβολισμό και την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών
Ένα από τα πιο γνωστά διατροφικά οφέλη του φουλβικού οξέος είναι η υποστήριξη της υγείας του εντέρου καθώς και η ενίσχυση του μεταβολισμού. Δεδομένου ότι το φουλβικό οξύ έχει πολύ μικρό μοριακό βάρος και μέγεθος, μπορεί εύκολα να διεισδύσει στις κυτταρικές μεμβράνες και να μεταφέρει θρεπτικά συστατικά απευθείας στο κύτταρο. Κάνει όμως πολλά περισσότερα από αυτό καθώς με τη δράση του ενισχύει τη διαπερατότητα των τοιχωμάτων των κυττάρων, επιτρέποντας επίσης την απορρόφηση μεγαλύτερων σωματιδίων! Αυτό βοηθά σε μεγάλο βαθμό την αφομοίωση των θρεπτικών ουσιών και βοηθά στο να εξοπλίσει τα κύτταρα με όλα όσα χρειάζονται για να δημιουργήσουν τα ένζυμα που είναι απαραίτητα για την πέψη. Ένα άλλο πλεονέκτημα του φουλβικού οξέος που προάγει τον μεταβολισμό είναι ότι δημιουργεί ένα βέλτιστο περιβάλλον για την άνθηση των προβιοτικών βακτηρίων.

2. Προστατεύει τη γνωστική λειτουργία και προάγει τη νοητική ευεξία
Μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Alzheimer's Disease διαπίστωσε ότι το φουλβικό οξύ έχει αρκετές αντιοξειδωτικές ιδιότητες με πιθανή δράση για την προστασία από γνωστικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Alzheimer. Ένας παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη γνωστικών διαταραχών είναι η βλάβη από ελεύθερες ρίζες και ένας τύπος πρωτεΐνης που ονομάζεται tau. Μελέτες δείχνουν ότι το φουλβικό οξύ βοηθά στη μείωση του μήκους των ινιδίων tau και στη μορφολογία τους, αποδυναμώνοντας την επίδραση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης και επιβραδύνοντας έτσι την πρόοδο της νόσου. Οι ερευνητές κατέληξαν πρόσφατα στο συμπέρασμα ότι το φουλβικό οξύ φαίνεται να έχει νευροπροστατευτικά αποτελέσματα και είναι πιθανό να προσφέρει νέες ιδέες στην ανάπτυξη πιθανών φυσικών θεραπειών για τη νόσο του Alzheimer.

3. Συμβάλλει στη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος και έχει αντιοξειδωτική δράση
Το φουλβικό οξύ είναι αλκαλικό που αυτό σημαίνει ότι αποκαθιστά τα βέλτιστα επίπεδα pH του σώματος. Τα βέλτιστα επίπεδα pH συμβάλλουν στη βελτίωση της άμυνας του οργανισμού από μικροοργανισμούς και τοξίνες που προκαλούν ασθένειες. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα φουλβικά οξέα περιέχουν πιθανές αντι-ιικές ιδιότητες. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι είναι επίσης πιθανό να υποστηρίξει τα μιτοχόνδριά μας λόγω της ικανότητάς του να διεισδύει στο κύτταρο και να μεταφέρει θρεπτικά συστατικά απευθείας σε αυτό, διεγείροντας έτσι έναν βιολογικό καθαρισμό. Όταν τα μιτοχόνδρια λειτουργούν άριστα, παράγουν αντιοξειδωτικές ενώσεις όπως το SOD (υπερυπεροξειδική δισμουτάση) και η γλουταθειόνη οι οποίες προστατεύουν από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

4. Συμβάλλει στη δημιουργία δυνατών οστών και αρθρώσεων, επιταχύνει την ανάκαμψη μετά από τραυματισμούς ή έντονη σωματική άσκηση
Το φουλβικό οξύ συμβάλλει στην επιτάχυνση του χρόνου αποκατάστασης μετά από χειρουργική επέμβαση, τραυματισμό ή εντατική σωματική άσκηση. Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη, χειρουργοί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Φράιμπουργκ της Γερμανίας χρειάστηκε να χορηγήσουν μεταμόσχευση οστού σε ασθενείς. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι υπήρχε έλλειψη υγιούς οστικού ιστού και έτσι κατέφυγαν στη χρήση οστών βοοειδών. Το ανθρώπινο σώμα φυσικά δεν μπορεί εύκολα να απορροφήσει ασβέστιο από οστά ζώων ή να αλληλεπιδράσει με αυτούς τους ιστούς. Μετά την επεξεργασία των οστών ζώων με φουλβικό οξύ, τα μοσχεύματα εισήχθησαν στους ασθενείς. Τα οστά των βοοειδών απορροφήθηκαν εύκολα από τα σώματα των ασθενών και επιταχύνθηκε η φυσιολογική αύξηση των οστικών ιστών, οδηγώντας σε πλήρη ανάκαμψη!

5. Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας
Το φουλβικό οξύ είναι σε θέση να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας με διάφορους τρόπους και ένας από αυτούς είναι μέσω των μιτοχονδρίων. Τα μιτοχόνδρια βρίσκονται μέσα σε πολλά από τα κύτταρά μας, ιδιαίτερα εντός των κυττάρων που βρίσκονται στο νευρικό σύστημα, στον μυϊκό ιστό, στην καρδιά, στον εγκέφαλο και στο έντερο. Αυτά τα μικροσκοπικά οργανίδια λαμβάνουν οξυγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά, παράγοντας ενέργεια από τα ηλεκτρόνια που μεταφέρουν αυτές οι ουσίες. Η ενέργεια αποθηκεύεται με τη μορφή ATP (τριφωσφορική αδενοσίνη), την οποία το σώμα διαλύει και χρησιμοποιεί για να τροφοδοτήσει κάθε ενέργεια που κάνει, από το περπάτημα μέχρι την πέψη. Έχει παρατηρηθεί ότι το φουλβικο οξύ μπορεί να μεταφέρει περισσότερα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά στα μιτοχόνδρια, καθώς και να αυξήσει την πρόσληψη οξυγόνου. Επιπλέον, το φουλβικό οξύ  διευκολύνει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στα κύτταρα, γεγονός που επιταχύνει τη ροή των ηλεκτρονίων που χρησιμοποιούν τα μιτοχόνδρια όταν δημιουργούν ενέργεια. Με άλλα λόγια, το φουλβικό οξύ ενθαρρύνει το σώμα να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τον κανονικό! Το φουλβικό οξύ αναπληρώνει επίσης τους ηλεκτρολύτες και ενυδατώνει, κάτι που είναι αναγκαίο για το σώμα μας μετά από έντονη σωματική άσκηση. Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τα φουλβικά οξέα δρουν ως φυσικοί και οργανικοί ηλεκτρολύτες ενεργοποιώντας σχεδόν κάθε βιολογική διαδικασία στο σώμα μας. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι οι ηλεκτρολύτες του φουλβικού οξέος μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πρηξίματος, να μειώσουν τη φλεγμονή, να καταπραΰνουν και να χαλαρώσουν τους μυς και να βελτιώσουν την κυκλοφορία. Αντίθετα, μια ανισορροπία ηλεκτρολυτών μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση αυτών των συμπτωμάτων.

6. Συμβάλει στην προστασία και την αποκατάσταση του δέρματος
Εκτός από τα δεδομένα που προκύπτουν από πειράματα τα οποία καταδεικνύουν ότι προάγει την καλύτερη επούλωση των τραυμάτων, μελέτες έχουν δείξει ότι το φουλβικό οξύ μπορεί πράγματι να υποστηρίξει μια υγιή, ζωντανή επιδερμίδα. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη διάρκειας 4 εβδομάδων που περιλάμβανε 36 συμμετέχοντες με χρόνια φθορά του δέρματος, παρατηρήθηκε ότι το φουλβικό οξύ σχεδόν αποκατέστησε όλο το δέρμα τους στην πρότερή του μορφή, λειτουργώντας καλύτερα από ένα εικονικό φάρμακο (placebo). Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κλινικής, Καλλυντικής και Διερευνητικής Δερματολογίας διαπίστωσε ότι η εφαρμογή του φουλβικού οξέως βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα που σχετίζονται με το έκζεμα, ακόμη και σε σύγκριση με άλλες θεραπείες!

Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019 07:35

7 λόγοι για να πίνουμε τσάι!

Το τσάι είναι το δεύτερο πιο διαδεδομένο ρόφημα μετά το νερό, με κατανάλωση 120 mL/ημέρα/άτομο. Παράγεται από τα φύλλα του φυτού Camellia sinensis και λόγω της χαρακτηριστικής γεύσης του και των θετικών επιδράσεών του στην υγεία, η κατανάλωση και η καλλιέργεια τσαγιού έχει εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο.

Τα διάφορα είδη τσαγιού προέρχονται από τα φύλλα του φυτού Camellia sinensis και το διαφορετικό χρώμα τους, καθώς και οι διαφορετικές ιδιότητές τους, οφείλονται στην επεξεργασία που υφίστανται. Μόνο το κόκκινο τσάι προέρχεται από το νοτιοαφρικανικό φυτό Rooibos (Aspalathus linearis).

Το λευκό τσάι έχει υποστεί τη μικρότερη δυνατή επεξεργασία, γι’ αυτό και έχει τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών.

Το πράσινο τσάι που είναι ελαφρώς πιο επεξεργασμένο από το λευκό, είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (περισσότερα από το μαύρο και το Oolong, αλλά λιγότερα από το λευκό), κυρίως κατεχίνες, με κυρίαρχη την επιγαλλοκατεχίνη. Γενικά, το συγκεκριμένο είδος τσαγιού έχει μελετηθεί εκτενώς και οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν τις ευεργετικές του ιδιότητες για την υγεία.

Τα φύλλα του μαύρου τσαγιού οξειδώνονται πλήρως κατά την επεξεργασία, με αποτέλεσμα να προκύπτει ένα τσάι με δυνατό άρωμα και υψηλά επίπεδα καφεΐνης. Αυτός ο τύπος τσαγιού περιέχει τη μικρότερη ποσότητα κατεχινών εξαιτίας της μεγάλης διάρκειας επεξεργασίας. Το μαύρο τσάι περιέχει μεταξύ άλλων θειαρουμπιγίνες, αντιοξειδωτικά που ανήκουν στην ομάδα των πολυφαινολών, τα οποία, βάσει μελετών, εκδηλώνουν αντιφλεγμονώδη δράση και μπορούν να συμβάλλουν στον έλεγχο της υπερλιπιδαιμίας.

Το τσάι Oolong προκύπτει από μερική ζύμωση όπου τα φύλλα του είναι μερικώς οξειδωμένα κατά την επεξεργασία. Ο χρόνος επεξεργασίας του είναι ανάμεσα στους χρόνους του μαύρου και του πράσινου τσαγιού και ανάλογες είναι και οι ιδιότητές του για την υγεία μας.

Το κόκκινο τσάι προέρχεται από το φυτό Rooibos. Μπορεί να αντικαταστήσει επάξια τον καφέ, αφού τονώνει το νευρικό σύστημα χωρίς να περιέχει καφεΐνη. Φαίνεται πως μπορεί να έχει ευεργετική δράση σε περιπτώσεις αλλεργιών και πεπτικών προβλημάτων. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η γλυκιά του γεύση.

Υπάρχουν περισσότεροι λόγοι από όσους ίσως γνωρίζετε, για να αρχίσετε να πίνετε τσάι. Ακολουθούν 6 από αυτούς…

 1. Αντιοξειδωτική δράση. Το τσάι περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες που επιτίθενται στα κύτταρα και ενοχοποιούνται για συμμετοχή στην παθολογία διάφορων χρόνιων ασθενειών, όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης και ο καρκίνος. Επιπλέον, τα φυσικά αντιοξειδωτικά έχουν αντιβακτηριακή, αντιϊκή, αντιμεταλλαξιογόνα και αντιαλλεργική δράση. Τα δραστικά αντιοξειδωτικά στα φύλλα τσαγιού ανήκουν στην οικογένεια των πολυφαινολών. Οι κυρίαρχες πολυφαινόλες του τσαγιού είναι τα φλαβονοειδή που φαίνεται ότι είναι «υπεύθυνα» για πολλά από τα οφέλη του τσαγιού, λόγω των μοναδικών βιολογικών τους ιδιοτήτων. Φλαβονοειδή υπάρχουν σε όλα τα είδη τσαγιού, αλλά λόγω της διαφορετικής ζύμωσης στην οποία υπόκεινται, το μαύρο και το πράσινο τσάι περιέχουν διαφορετικά είδη φλαβονοειδών. Συγκεκριμένα, το μαύρο τσάι έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σύνθετα φλαβονοειδή, όπως η θειορουβικίνη και η θειοφλαβίνη, ενώ στο πράσινο τσάι περιέχονται κυρίως απλά φλαβονοειδή, όπως οι κατεχίνες. Έχει φανεί ότι οι γαλλικοί εστέρες επιγαλλοκατεχίνης κι επικατεχίνης που περιέχονται στο τσάι, είναι τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά.
 2. Στοματική υγεία. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Oral Science, οι επιστήμονες εξέτασαν τα αποτελέσματα της επιγαλλοκατεχίνης κατά των βακτηρίων που βρίσκονται στο στόμα και διαπίστωσαν πως είναι αποτελεσματική και έχει ανασταλτική δράση. Άλλη έρευνα στο Archives of Oral Biology, επιβεβαιώνει την αντιβακτηριδιακή δράση κατά των επιβλαβών οδοντικών βακτηρίων.
 3. Υγεία της καρδιάς. Το τσάι εμποδίζει τη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες και βοηθά στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Biological Chemistry, η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) που βρίσκεται στο τσάι βοηθά στην πρόληψη συσσώρευσης λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών. Ορισμένα συστατικά του πράσινου τσαγιού αποτρέπουν την πύκνωση του αίματος, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες αρτηριακής σκλήρυνσης, θρόμβωσης, καθώς και καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την American Heart Association στη Νέα Ορλεάνη, οι άνθρωποι που καταναλώνουν μαύρο τσάι μπορούν να μειώσουν τα κακά επίπεδα χοληστερόλης τους που ευθύνονται για καρδιακά εγκεφαλικά επεισόδια και θανατηφόρες επιθέσεις. Έχει βρεθεί επίσης ότι οι άνθρωποι που πίνουν 3 έως 4 φλιτζάνια μαύρο τσάι κάθε μέρα είναι σε χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα από όσους καταναλώνουν ελάχιστες ποσότητες ή καθόλου.
 4. Αντιγήρανση. Οι ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται στο σώμα είναι υπεύθυνες για την διάβρωση του οργανισμού με διάφορους τρόπους, ένας από αυτούς είναι τα σημάδια γήρανσης. Το τσάι εμποδίζει την πρόκληση βλαβών στο δέρμα και τις ρυτίδες. Η επιγαλλοκατεχίνη φαίνεται να είναι 200 φορές πιο ισχυρή από τη βιταμίνη Ε, στο να καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούν προβλήματα στο δέρμα. Οι ελεύθερες ρίζες αντιδρούν με τα υγιή κύτταρα του σώματος, προκαλώντας ζημία και επομένως, μειώνοντας τον αριθμό τους, μειώνονται οι ρυτίδες, αλλά και άλλα σημάδια γήρανσης. Επίσης, τα τσάι βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες που επιφέρει η υπεριώδης ακτινοβολία, σύμφωνα με έρευνα στο περιοδικό Pharmaceutical Development and Technology.
 5. Αντι-καρκινική δράση. Το τσάι είτε μαύρο είτε πράσινο, βοηθά τις γυναίκες στην πρόληψη της καρκινικής ανάπτυξης στους μαστούς, ιδιαίτερα στις γυναίκες που βρίσκονται στην προ-εμμηνοπαυσιακή φάση. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Experimental Cell Research, διαπίστωσε ότι η επιγαλλοκατεχίνη ανέστειλε τον μεταβολισμό των καρκινικών κυττάρων σε όγκους του μαστού. Οι κατεχίνες που υπάρχουν στο τσάι εξουδετερώνουν αυτές τις ελεύθερες ρίζες, αποτρέπουν το σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών όπως οι νιτροζαμίνες και μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου για άτομα που καταναλώνουν τακτικά τσάι, ειδικά τις πράσινες ποικιλίες. Σε μια μελέτη του 2010, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Prevention Research, βρέθηκε ότι η επιγαλλοκατεχίνη καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στον πνεύμονα. Επίσης, σε πολλές μελέτες αναφέρεται πως η επιγαλλοκατεχίνη εμποδίζει και αναστέλλει τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με τις έρευνες, φαίνεται πως το πράσινο τσάι καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Μια μελέτη του 2010 στο Cancer Science, έδειξε ότι η επιγαλλοκατεχίνη βοηθά το σώμα να καταστρέφει τα συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα.
 6. Μεταβολισμός/ αδυνάτισμα. Το τσάι, και ιδιαίτερα το πράσινο τσάι βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν βάρος ενισχύοντας το ρυθμό μεταβολισμού. Το πράσινο τσάι διασπά το λίπος και η επιγαλλοκατεχίνη αυξάνει το ρυθμό με τον οποίο το λίπος «καίγεται» στο σώμα μας. Έρευνα στο Πανεπιστήμιο Tufts δείχνει ότι η επιγαλλοκατεχίνη στο πράσινο τσάι, όπως και οι άλλες κατεχίνες, ενεργοποιούν τα γονίδια καύσης του λίπους της κοιλίας και επιταχύνουν την απώλεια βάρους κατά 77%.
 7. Διαβήτης. Το τσάι εξισορροπεί επίσης τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η επιγαλλοκατεχίνη βελτιώνει την χρήση της ινσουλίνης στο σώμα για την αποτροπή αύξησης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, που μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, ευερεθιστότητα και επιθυμία για ανθυγιεινά τρόφιμα.

Κάθε είδος τσαγιού διαθέτει εξαιρετικά οφέλη για την υγεία. Επιλέξτε την ποικιλία τσαγιού που σας ταιριάζει, κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας ώστε να επωφεληθείτε στο μέγιστο των μοναδικών ιδιοτήτων τους, και απολαύστε το κάθε εποχή του χρόνου!

Σε λιγότερο από μια δεκαετία, το kale (κέιλ, είδος λαχανίδας) έχει μετατραπεί, από διακοσμητική γαρνιτούρα στα πιάτα, σε βασικό συστατικό σε σαλάτες, smoothies και συνοδευτικά πιάτα. Έχει χρησιμοποιηθεί ως τσιπς, έχει γίνει σκόνη και προστίθεται ακόμα και σε ποπ κορν ή αναψυκτικά.

Είναι επίσης ένα από τα πιο μολυσμένα με φυτοφάρμακα λαχανικά στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική ομάδα Environmental Working Group (EWG), η οποία συμπεριλαμβάνει το kale στον οδηγό "Dirty Dozen" με τα πιο μολυσμένα τρόφιμα.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε στον κατάλογο μέχρι το 2018, το kale κατατάσσεται τρίτο φέτος, πίσω από τις φράουλες και το σπανάκι. Αυτά τα νέα, αν και είναι ανησυχητικά για τους φίλους της σαλάτας, θα μπορούσαν να έχουν ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις στους γεωργούς.

Μετά την ανάλυση 2017 τεστ από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το EWG διαπίστωσε ότι τα δείγματα kale περιείχαν ίχνη περισσότερων από πέντε διαφορετικών φυτοφαρμάκων, παρά το γεγονός ότι τα δείγματα είχαν πλυθεί επιμελώς.

Περισσότερο από το 90% των δειγμάτων έδειξε ανιχνεύσιμα επίπεδα τουλάχιστον δύο φυτοφαρμάκων και το πιο μολυσμένο δείγμα είχε 18 διαφορετικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Ενώ οι επιστήμονες εξακολουθούν να μελετούν τη σχέση μεταξύ φυτοφαρμάκων και ανθρώπινων ασθενειών, μελέτες έχουν συνδέσει ορισμένα φυτοφάρμακα με καρκίνο, διαβήτη, αυτισμό στα βρέφη και διαταραχή έλλειψης προσοχής- υπερκινητικότητας (ADHD) σε παιδιά και νέους εφήβους.

Όσον αφορά το kale, το EWG διαπίστωσε ότι το 60% των δειγμάτων ήταν θετικό για ένα ζιζανιοκτόνο που ονομάζεται DCPA, το οποίο διατίθεται στο εμπόριο με την ονομασία Dacthal. Η χημική ουσία εισήχθη στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1950 ως ζιζανιοκτόνο για φράουλες, λαχανικά, όσπρια και βαμβάκι. Μέχρι τη δεκαετία του 1990, χρησιμοποιήθηκε ως επί το πλείστον για την καταπολέμηση ζιζανίων σε γήπεδα γκολφ και γκαζόν κατοικιών.

Μέχρι το 2005, οι αμερικανοί κατασκευαστές του προϊόντος ανέστειλαν τις περισσότερες χρήσεις του Dacthal εν μέσω ανησυχιών ότι περνούσε στα υπόγεια ύδατα. Λίγα χρόνια αργότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε όλες τις χρήσεις του ζιζανιοκτόνου στις καλλιέργειες. Σήμερα, τα μόνα προϊόντα που περιέχουν Dacthal στις ΗΠΑ είναι οι γλυκοπατάτες, οι μελιτζάνες, τα γογγύλια και το kale.

Μέχρι στιγμής, το Dacthal αναφέρεται ως ανθρώπινο καρκινογόνο της ομάδας C σύμφωνα με την National Library of Medicine – αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις για καρκινογόνα δράση αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Το ζιζανιοκτόνο αναφέρεται ως πιθανός καρκινογόνος παράγοντας βάσει διετούς μελέτης που συνδέει το DCPA με όγκους θυρεοειδούς και ήπατος σε αρουραίους, αλλά η επίδρασή του στους ανθρώπους δεν έχει επιβεβαιωθεί. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει επίσης ότι μπορεί να παράγει νευρολογικά αποτελέσματα όπως μειωμένη κινητική δραστηριότητα.

Η ανάλυση EWG διαπίστωσε επίσης ότι το 30% των δειγμάτων kale περιείχε διφεντρίνη και κυπερμεθρίνη, δύο εντομοκτόνα που έχουν ταξινομηθεί ως πιθανά ανθρώπινα καρκινογόνα με βάση μελέτες σε ποντίκια. Η υπερβολική έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες μπορεί να προκαλέσει ναυτία, πονοκεφάλους και νευρολογικά προβλήματα, όπως μυρμήγκιασμα και μούδιασμα.

Τα φυτοφάρμακα θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο επιβλαβή για τους αγρότες. Αν και τα μολυσμένα λαχανικά μπορεί να καταλήξουν σε εστιατόρια και παντοπωλεία, οι αγρότες εκτίθενται συνήθως σε υψηλότερες ποσότητες φυτοφαρμάκων.

Οι εργαζόμενοι που καλλιεργούν kale διατρέχουν τον κίνδυνο να έρθουν σε άμεση επαφή με ζιζανιοκτόνα όπως το Dacthal. Εκείνοι που ψεκάζουν με φυτοφάρμακα σε καλλιέργειες kale μπορούν επίσης να εισπνεύσουν χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Μια μελέτη του 2017 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έκθεση σε ορισμένα φυτοφάρμακα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μη-Hodgkin λεμφωμάτων, ενός καρκίνου που αναπτύσσεται στο λεμφικό σύστημα.

Σύμφωνα εκτιμήσεις του αμερικανικού οργανισμού προστασίας του περιβάλλοντος, περίπου 10.000 έως 20.000 γεωργοί διαγιγνώσκονται με δηλητηρίαση από φυτοφάρμακα κάθε χρόνο. Πάνω από μια δεκαετία πριν, ο οργανισμός δήλωσε ότι "οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους εξακολουθούν να υπερβαίνουν τα επίπεδα ανησυχίας ", ακόμη και με τα πρότυπα προστασίας των εργαζομένων σε ισχύ.

Για όσους εξακολουθούν να ανησυχούν για το kale στις σαλάτες ή τους χυμούς τους, δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας καθώς θα πρέπει να φάτε υπερβολική ποσότητα ωμού kale για να έχετε τα αρνητικά αποτελέσματα – πολύ περισσότερο από αυτό που μπορεί να καταναλωθεί σε ένα γεύμα.

 Υπάρχουν πολύ περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι το λαχανικό ωφελεί πραγματικά την υγεία. Ένα μόνο φλιτζάνι ωμό, τεμαχισμένο kale δίνει περισσότερο από το 200% της ημερήσιας δόσης βιταμίνης Α και σχεδόν το 700% της ημερήσιας σας δόσης σε βιταμίνη Κ. Επίσης περιέχει βιταμίνες Β6 και C, κάλιο και ασβέστιο. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ακόμη ότι τα σταυροειδείς λαχανικά όπως το kale μπορούν να προστατεύσουν από ορισμένα είδη καρκίνου.

Το kale μπορεί να αλληλεπιδράσει με τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα εάν το καταναλώνετε σε πολύ υψηλές ποσότητες. Κι αυτό διότι περιέχει προγκοϊτρίνη που μπορεί να επηρεάσει τη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς και ουσιαστικά να εμποδίσει το ιώδιο που χρειάζεται ο αδένας για να λειτουργήσει σωστά. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα κυμαινόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ίσως μπορεί να επηρεάσει το βάρος σας. Εάν δεν είστε σίγουροι ή έχετε ήδη υπολειτουργικό θυρεοειδή (υποθυρεοειδισμό), ρωτήστε το γιατρό σας ή έναν διαιτολόγο.

Στο μέλλον, οι επιστήμονες ίσως να ανακαλύψουν νέους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τα φυτοφάρμακα στα τρόφιμα. Εάν συμβεί αυτό, οι συνέπειες για τους αγρότες μπορεί να είναι ακόμη πιο καταστροφικές από τις επιπτώσεις στους καταναλωτές.

Πηγή: businessinsider.com.au; March 26, 2019; https://tinyurl.com/y2h68xyf

Ο ειδικός λειτουργικής ιατρικής, Marc Ryan, συνδυάζει μια προσέγγιση Paleo με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική δημιουργώντας ένα πρόγραμμα διατροφής για την αντιμετώπιση της νόσου του Hashimoto, όταν ο ίδιος ο οργανισμός επιτίθεται στον θυρεοειδή.

Πάσχω από τη νόσο του Hashimoto, μια αυτοάνοση πάθηση που αφορά στο θυρεοειδή μου, τον ρυθμιστή «θερμοστάτη» του σώματος. Στη διαδικασία διερεύνησης της διάγνωσής μου για το Hashimoto και για μια άλλη αυτοάνοση πάθηση (αγκυλωτική σπονδυλίτιδα), ρώτησα διάφορους γιατρούς αν η διατροφή έχει κάποια επίδραση στην υγεία μου. Ως επί το πλείστον, με κοίταζαν σαν να είμαι χαζός και μου έλεγαν ότι η διατροφή δεν είχε σημασία.

Η μόνη σύστασή τους ήταν να περιμένουμε για να δούμε και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Με άλλα λόγια, να περιμένουμε μέχρι να καταστραφεί επαρκής ποσότητα ιστού από το ανοσοποιητικό μου σύστημα - και μόνο τότε θα αναλάμβαναν δράση.

Δεν ήθελα να περιμένω να καταστραφεί ο θυρεοειδής μου. Είναι απόλυτα λογικό να παίζει ρόλο η διατροφή: Πρώτον, το μεγαλύτερο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος ζει στο έντερο (εκτιμάται από 70 έως 80%) και πολλές έρευνες υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι διατροφικές πρωτεΐνες προκαλούν ανοσολογικές αντιδράσεις.

Επιπλέον, το ανοσοποιητικό σύστημα που βρίσκεται στο έντερο είναι αλληλένδετο με την ανοχή του σώματος στις δικές του πρωτεΐνες. Οι αυτοάνοσες ασθένειες, όπως το Hashimoto, είναι αποτέλεσμα της απώλειας αυτο-ανεκτικότητας - το ανοσοποιητικό μας σύστημα βραχυκυκλώνει και η εργασία που εκτελεί φυσιολογικά (καθαρισμός παλαιών κυττάρων και νεκρών ιστών) μεταμορφώνεται σε κάτι πιο καταστροφικό και επικίνδυνο.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το τι οδηγεί σε αυτήν την αλλαγή και φαίνεται ότι έχει πολλές αιτίες. Αλλά αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η δίαιτα είναι αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας της νόσου, ως εκ τούτου, είναι το θεμέλιο της επιτυχούς θεραπείας.

Και από την προσωπική μου εμπειρία, μπορώ να σας πω ότι άρχισα να αισθάνομαι καλύτερα όταν ασχολήθηκα με τη διατροφή μου και έκανα μερικές πολύ σημαντικές αλλαγές. Αρχικά, απέκλεισα τη γλουτένη, τα γαλακτοκομικά και τη σόγια και στη συνέχεια δοκίμασα το πρωτόκολλο της διατροφής Paleo για τα αυτοάνοσα. Αυτή είναι μια δίαιτα που εξαλείφει όλες τις τροφές που είναι δυνητικά φλεγμονώδεις, όπως εκείνες που μόλις ανέφερα, καθώς και σπόρους, ξηρούς καρπούς, ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, λευκές πατάτες, αλκοόλ και καφέ.

Αυτό οδήγησε σε μια δραματική βελτίωση στο βάρος μου. Έχασα 11 κιλά και διορθώθηκε το φούσκωμα και η φλεγμονή. Η συνολική μου ενέργεια, η αντοχή, η μνήμη και η γνωστική ικανότητα επίσης βελτιώθηκαν. Το επίπεδο αντισωμάτων TPO (θυρεοειδική υπεροξειδάση) - ένας δείκτης της αυτοάνοσης ασθένειας του θυρεοειδούς - έπεσε από 1.200 σε 153.

Ως αποτέλεσμα, πίστεψα στη δύναμη της διατροφής και των αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Η λειτουργική ιατρική, όπως υποδηλώνει το όνομα, επικεντρώνεται στη βελτίωση της λειτουργίας του σώματος. Η βασική προϋπόθεση είναι ότι εάν το σώμα σας λειτουργεί καλύτερα, θα είστε υγιείς. Η καλή υγεία εξαρτάται από τα όργανα και τους αδένες, τους μυς, τους τένοντες και τα οστά που λειτουργούν σωστά.

Έτσι, ένας επαγγελματίας της λειτουργικής ιατρικής (όπως εγώ) θα χρησιμοποιήσει κοινές διαγνωστικές εξετάσεις (όπως εξετάσεις αίματος, κοπράνων και σάλιου) για να προσδιορίσει τη βασική σας υγεία. Στη συνέχεια, θα συνταγογραφήσει συμπληρώματα και τρόπους διατροφής και τρόπου ζωής για να βοηθήσουν το σώμα σας να λειτουργήσει καλύτερα.

Αφού το κάνετε αυτό για μια χρονική περίοδο, θα σας επαναξιολογήσουν για να εξετάσουν εάν αυτές οι παρεμβάσεις λειτουργούν ή όχι.

Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική (TCM), κατά την άποψή μου, είναι η πρωταρχική λειτουργική ιατρική. Από την αρχαιότητα, οι Κινέζοι γιατροί ασχολήθηκαν με το πώς αλληλεπιδρούν τα διάφορα μέρη του σώματος. Και μεγάλο μέρος της έμφασης της κινεζικής ιατρικής διάγνωσης είναι σε συγκεκριμένα πρότυπα δυσλειτουργίας.

Ο λόγος για αυτό είναι αρκετά λογικός. Οποιαδήποτε ασθένεια (και το Hashimoto's δεν αποτελεί εξαίρεση) περνάει από διαφορετικά στάδια εξέλιξης. Και συχνά, καθώς εξελίσσεται, πολλά συστήματα οργάνων διακυβεύονται και σταματούν να λειτουργούν σωστά. Ως εκ τούτου, ο στόχος είναι να σταματήσει και, αν όλα πάνε καλά, να αντιστρέψει αυτή την εξέλιξη και να αποκαταστήσει τη σωστή λειτουργία στο σώμα.

Η Paleo προσέγγιση για τα αυτοάνοσα

Η γλουτένη πυροδοτεί όλες τις αυτοάνοσες ασθένειες και η κοιλιοκάκη δεν είναι ευαισθησία στα τρόφιμα, είναι μια αυτοάνοση ασθένεια. Επίσης, το διαρρέον έντερο, ή η διαπερατότητα του εντέρου, η διάσπαση της εντερικής επένδυσης, είναι ένα απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη αυτοάνοσης πάθησης. Και υπάρχουν πολλά τρόφιμα που μοιάζουν με γλουτένη και μπορεί να προκαλέσουν ανοσοαπόκριση στην πεπτική οδό.

Αυτά περιλαμβάνουν τους σπόρους, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν στη διαπερατότητα του εντέρου. Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα λαχανικά της οικογένειας των σολανιδών (μελιτζάνα, πατάτα, ντομάτα, πιπεριά) είναι επίσης τροφές που μπορούν να αυξήσουν τη βλάβη στο έντερο. Αυτό το κάνουν είτε άμεσα, βλάπτοντας την εντερική επένδυση, είτε ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη βακτηρίων και μαγιάς στο λεπτό έντερο που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη.

Ορισμένες από τις πιο καταστρεπτικές ουσίες είναι οι λεκτίνες, οι αναστολείς των πεπτικών ενζύμων, οι σαπωνίνες και το φυτικό οξύ.

Έτσι, η πρώτη φάση κάθε θεραπευτικής δίαιτας θυρεοειδούς έχει σχεδιαστεί για να απλοποιήσει τη διατροφή σας και να απομακρύνει όλες αυτές τις καταστρεπτικές ουσίες ώστε να μπορείτε να θεραπευτείτε.

Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε από Ιταλούς ερευνητές στο περιοδικό Drug Design, Development and Therapy επικεντρώθηκε ειδικά στους υπέρβαρους ασθενείς με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα (Hashimoto) και χρησιμοποίησε δίαιτα σχεδόν ταυτόσημη με αυτή.1

Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά εντυπωσιακά. Οι ασθενείς όχι μόνο έχασαν σωματικό βάρος, αλλά και λίπος και είχαν χαμηλότερα επίπεδα θυρεοειδικών αντισωμάτων που συνδέονται με το Hashimoto.

Τα τρόφιμα και οι ουσίες που αποφεύγονται στην διατροφή Paleo για αυτοάνοσα είναι όλα όσα μπορούν να συμβάλουν στην καταστροφή του εντέρου. Με την αφαίρεσή τους από τη διατροφή, η επένδυση του εντέρου μπορεί να ανακάμψει. Και όταν προσθέτουμε στοιχεία από την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική για την υποστήριξη των εσωτερικών οργάνων, μπορούμε να πετύχουμε πολύ καλά θεραπευτικά αποτελέσματα. Αυτό σχεδόν πάντοτε έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των συμπτωμάτων και την θεραπεία των αυτοάνοσων παθήσεων.

Η φάση επανεισαγωγής

Μόλις ολοκληρώσετε την φάση αποκλεισμού της δίαιτας Paleo (συνήθως για 30 έως 60 ημέρες), η επόμενη φάση περιλαμβάνει την επανεισαγωγή τροφών, μία τροφή τη φορά, για να δείτε εάν αντιδράτε σε αυτές.

Αυτή η φάση της προσέγγισης Paleo για αυτοάνοσα είναι ουσιαστικά μια δοκιμή για να δούμε τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να φάτε μετά την περίοδο αποκλεισμού. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν περάσει αρκετά χρόνια θεραπεύοντας το έντερό τους και εξακολουθούν να βρίσκουν ότι είναι ευαίσθητοι σε πολλές τροφές.

Στην κλινική μου εμπειρία, έχω διαπιστώσει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν πρόσφατα διαγνωστεί ή είναι νέοι σε αυτήν την προσέγγιση τείνουν να έχουν κάποια ανεπάρκεια ενέργειας, σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική.

Οι συνθήκες έλλειψης είναι εκείνες που χαρακτηρίζονται από μεταβολική αδυναμία και εξάντληση. Ο υποθυρεοειδισμός, η κόπωση των επινεφριδίων και η εξάντληση, ο υποσιτισμός και η αδυναμία που προκαλείται από τραύμα ή χειρουργική επέμβαση είναι μερικά παραδείγματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις ανεπάρκειας, υπάρχουν συγκεκριμένα συστήματα του σώματος ή των οργάνων που εξαντλούνται και πρέπει να ενισχυθούν.

Αυτές οι διαφορετικές μορφές ανεπάρκειας περιλαμβάνουν ανεπάρκεια αίματος (που απαντάται σε διάφορες αναιμίες), έλλειψη γιν (που βρίσκεται σε ορισμένα όργανα όπως νεφρά, ήπαρ ή καρδιά), έλλειψη γιανγκ (πολύ παρόμοια με ενδοκρινικές διαταραχές όπως ο υποθυρεοειδισμός και η κόπωση των επινεφριδίων) και η έλλειψη qi ή τσι (βασική μεταβολική αδυναμία).

Η διατροφική αντιμετώπιση καταστάσεων ανεπάρκειας περιλαμβάνει θρεπτικές τροφές και συμπληρώματα που τονώνουν ή ενισχύουν και βοηθούν στην αποκατάσταση των συστημάτων και των οργάνων του σώματος. Ο βασικός τύπος δίαιτας για την έλλειψη qi μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως ένα είδος διατροφής που πρέπει να ακολουθείται μετά από θεραπεία καταστάσεων υπερβολής ή λοιμώξεων.

Δίαιτα ανεπάρκειας Qi

Η βάση της διατροφής είναι σύνθετοι υδατάνθρακες με κάποια πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και ελαφρά μαγειρεμένα λαχανικά. Προτιμώνται τα φρέσκα, τοπικά καλλιεργημένα εποχιακά τρόφιμα, καθώς είναι πιο θρεπτικά και θα έχουν το πιο ζωντανό qi.

Οι τροφές θα πρέπει να μαγειρεύονται ελαφρώς, στον ατμό ή τα λαχανικά που σοτάρονται ελάχιστα μόνο για να διατηρήσουν μια ελαφριά κρούστα. Πράσινα φυλλώδη και ευαίσθητα λαχανικά όπως το μπρόκολο και τα φασόλια είναι καλύτερα να μαγειρεύονται με αυτόν τον τρόπο. Τα βαρύτερα λαχανικά ρίζες και οι σπόροι πρέπει να μαγειρεύονται περισσότερη ώρα και αργά, ώστε να διατηρούν το qi, το σχήμα και την υφή τους.

Οι υδατάνθρακες που χωνεύονται εύκολα, όπως οι γλυκοπατάτες και τα λαχανικά με αμυλούχες ρίζες, πρέπει να αποτελούν μεγαλύτερο ποσοστό της διατροφής (40-60%). Το υπόλοιπο θα πρέπει να είναι μαγειρεμένα πράσινα, κόκκινα και κίτρινα λαχανικά (30-40%) και ένα μικρό ποσοστό ζωικής πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας (10-20%).

Οι σούπες είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για τις συνθήκες έλλειψης qi. Μπορείτε επίσης να μαγειρέψετε κάποιες ποσότητες το Σαββατοκύριακο για να διαρκέσει ολόκληρη την εβδομάδα. Ο χρόνος που απασχολείστε για να μαγειρέψετε το δικό σας φαγητό μπορεί να δρα θεραπευτικά από μόνος του.

Η στόχευση θρέψης της σπλήνςα θα ωφελήσει επίσης τους πνεύμονες και αντίστροφα.

Συμπτώματα της έλλειψης qi

 • • αδυναμία, λήθαργος και / ή κόπωση
 • • μειωμένο κίνητρο
 • • νοητική σύγχυση και νωθρή σκέψη, αίσθηση ή συναίσθημα
 • • έλλειψη όρεξη
 • • κακή πέψη
 • • ευαισθησία σε κρυολογήματα / γρίπη
 • • δυσκολία στην ανάρρωση από ασθένεια
 • • κακή ανάπτυξη μαλλιών
 • • θολή, χλωμή επιδερμίδα
 • • δυσκολία στην αναπνοή
 • • εύκολη εφίδρωση
 • • χαμηλή λίμπιντο
 • • μυϊκή αδυναμία
 • • αποστροφή στο κρύο
 • • συχνή ούρηση
 • • υπογονιμότητα
 • • αποβολή
 • • εύθραυστα νύχια

Διατροφικές συστάσεις στην ανεπάρκεια Qi

Φάτε όλες τις τροφές μαγειρεμένες και ζεστές. Το αργό μαγείρεμα της σούπας, των βραστών και των ζωμών είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό.

Μασήστε το φαγητό σας σχολαστικά.

Δοκιμάστε απλούς συνδυασμούς λίγων συστατικών˙ συχνότερα, μικρότερα και τακτικά γεύματα.

Καταναλώστε ένα μεγάλο ποσοστό σύνθετων υδατανθράκων και λαχανικών, λιγότερα κρέατα (συνιστώνται θρεπτικά-πυκνά κρέατα όπως το κρέας οργάνων).

Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση υγρών κατά τη διάρκεια των γευμάτων, την υπερκατανάλωση τροφής και την έλλειψη γευμάτων.

Γιατί το σώμα αρχίζει να επιτίθεται;

Δεν υπάρχει κάποια απλή αιτία για τις αυτοάνοσες παθήσεις όπως η θυρεοειδοπάθεια του Hashimoto, η οποία προκαλεί υπολειτουργικό θυρεοειδή.

Σε πολλούς ανθρώπους, υπάρχει κάποια έκθεση σε ιό ή άλλο παθογόνο, όπως ο ιός Epstein-Barr (ή άλλοι ιοί έρπητα), ο ιός Coxsackie ή η νόσος του Lyme. Κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτά τα ιικά θραύσματα μοιάζουν με θυρεοειδή ιστό και γι’ αυτό το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή μετά από την καταπολέμηση του ιού.

Μπορεί επίσης να υπάρχει έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες όπως ο υδράργυρος ή η δισφαινόλη Α, και αυτές σχηματίζουν αυτά που ονομάζονται "νεοαντιγόνα" - νέα αντιγόνα που αποτελούνται από το χημικό μαζί με δικό μας ιστό.

Ο σχηματισμός αυτών των νεοαντιγόνων ξεκινά μια ανοσοαπόκριση, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή αντισωμάτων έναντι του υβριδίου που δημιουργείται από τη χημική ουσία μαζί με τον ανθρώπινο ιστό. Η έκθεση στη χημική ουσία και η παραγωγή αντισωμάτων έναντι διαφόρων αντιγόνων ιστών μπορεί να οδηγήσουν σε αυτοάνοση αντιδραστικότητα.

Η έκθεση στη γλουτένη και η κοιλιοκάκη μπορεί να είναι παράγοντες στην ανάπτυξη της αυτοάνοσης νόσου του θυρεοειδούς.2

Το άγχος μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην έκφραση και επιδείνωση των αυτοάνοσων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του Hashimoto.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Autoimmunity Reviews, οι ερευνητές σημείωσαν ότι "ένα υψηλό ποσοστό (μέχρι 80%) των ασθενών ανέφεραν ασυνήθιστο συναισθηματικό στρες πριν από την εμφάνιση της νόσου. Δυστυχώς, όχι μόνο το άγχος προκαλεί ασθένεια, αλλά και η ίδια η ασθένεια επίσης προκαλεί στρες, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο3."

Βιβλιογραφικές αναφορές

1 Drug Des Devel Ther, 2016; 10: 2939-46

2 Eur J Endocrinol, 1994; 130: 137-140

3 Autoimmun Rev, 2008; 7: 209-13.

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι που καταναλώνουν περισσότερες από δύο μερίδες μανιταριών εβδομαδιαίως μπορεί να μειώσουν κατά 50% την πιθανότητα ήπιας γνωστικής εξασθένησης.

Μια εξαετής μελέτη, με επικεφαλής τον βοηθό καθηγητή Lei Feng από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που έτρωγαν περισσότερο από 300 γραμμάρια μαγειρεμένων μανιταριών εβδομαδιαίως ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν ήπια γνωστική εξασθένηση. Ο Δρ Irwin Cheah είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Μια ομάδα από το Τμήμα Ψυχιατρικής και το Τμήμα Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής του Yong Loo Lin στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS) διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που καταναλώνουν περισσότερες από δύο συνήθεις μερίδες μανιταριών εβδομαδιαίως μπορεί να έχουν κατά 50% μειωμένες πιθανότητες να αποκτήσουν ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI).

Μία μερίδα ορίζεται ως τα τρία τέταρτα ενός φλιτζανιού μαγειρεμένων μανιταριών με μέσο βάρος περίπου 150 γραμμάρια, οπότε δύο μερίδες ισοδυναμούν με περίπου μισό πιάτο. Ενώ τα μεγέθη των μερίδων λειτουργούν ως κατευθυντήρια γραμμή, αποδείχθηκε ότι ακόμη και μια μικρή μερίδα μανιταριών την εβδομάδα μπορεί ακόμα να είναι επωφελής για να μειωθούν οι πιθανότητες γνωστικής εξασθένησης.

"Αυτή η συσχέτιση είναι εκπληκτική και ενθαρρυντική. Φαίνεται ότι ένα συνηθισμένο συστατικό θα μπορούσε να έχει δραματική επίδραση στη μείωση της γνωστικής εξασθένησης", δήλωσε ο βοηθός καθηγητής Lei Feng, από το Τμήμα Ψυχιατρικής του NUS και κύριος συγγραφέας αυτής της εργασίας.

Η εξαετής μελέτη, η οποία διεξήχθη από το 2011 έως το 2017, συγκέντρωσε στοιχεία από περισσότερους από 600 ηλικιωμένους Κινέζους άνω των 60 ετών που ζούσαν στη Σιγκαπούρη. Η έρευνα διεξήχθη με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Επιστημών Ζωής και του Επιστημονικού Κέντρου Mind Science στο NUS, καθώς και του Εθνικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας του Υπουργείου Υγείας της Σιγκαπούρης. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Alzheimer Disease στις 12 Μαρτίου 2019.

Προσδιορισμός της ήπιας γνωστικής εξασθένησης στους ηλικιωμένους

Η ήπια γνωστική εξασθένηση θεωρείται συνήθως ως το στάδιο μεταξύ της γνωστικής μείωσης της φυσιολογικής γήρανσης και της πιο σοβαρής μείωσης της άνοιας. Οι ηλικιωμένοι που πάσχουν από ήπια γνωστική εξασθένηση εμφανίζουν συχνά κάποια μορφή απώλειας μνήμης και μπορεί επίσης να παρουσιάζουν μειωμένες άλλες γνωστικές λειτουργίες όπως η γλώσσα, η προσοχή και οι οπτικοακουστικές ικανότητες. Ωστόσο, οι αλλαγές μπορεί να είναι λεπτές, καθώς δεν αντιμετωπίζουν μειονεκτικές γνωστικές ελλείψεις που επηρεάζουν τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, κάτι που είναι χαρακτηριστικό της μορφής της άνοιας του Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας.

"Τα άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση εξακολουθούν να είναι σε θέση να διεκπεραιώνουν τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητές τους. Έτσι, αυτό που έπρεπε να καθοριστεί σε αυτή τη μελέτη είναι εάν αυτοί οι ηλικιωμένοι είχαν χειρότερη απόδοση σε τυπικές δοκιμές νευροψυχολόγων από ό, τι άλλοι άνθρωποι της ίδιας ηλικίας και εκπαίδευσης», εξηγεί ο Feng. "Οι νευροψυχολογικοί έλεγχοι είναι ειδικά σχεδιασμένες εργασίες που μπορούν να μετρήσουν διάφορες πτυχές των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου."

Οι ερευνητές διεξήγαγαν εκτεταμένες συνεντεύξεις και ελέγχους στους ηλικιωμένους για να προσδιορίσουν μια ακριβή διάγνωση. "Η συνέντευξη λαμβάνει υπόψη τις δημογραφικές πληροφορίες, το ιατρικό ιστορικό, τους ψυχολογικούς παράγοντες και τις διατροφικές συνήθειες. Μετράμε την αρτηριακή πίεση, το βάρος, το ύψος και την ταχύτητα βάδισης. Επίσης πραγματοποιείται ένα απλό τεστ για τη γνωστική λειτουργία, την κατάθλιψη, το άγχος , "δήλωσε ο Feng.

Μετά από αυτό, διεξήχθη δύο ώρες πρότυπης νευροψυχολογικής εκτίμησης, μαζί με βαθμολογία άνοιας. Τα συνολικά αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων συζητήθηκαν σε βάθος με ειδικούς ψυχιάτρους που συμμετείχαν στη μελέτη.

Μανιτάρια και γνωστική εξασθένηση

Στη μελέτη αναφέρθηκαν έξι είδη μανιταριών (golden, oyster, shiitake, κοινά λευκά, καθώς και αποξηραμένα και κονσερβοποιημένα μανιτάρια). Ωστόσο, είναι πιθανό ότι και άλλα μανιτάρια που δεν αναφέρονται θα έχουν επίσης ευεργετικά αποτελέσματα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αιτία για τη μειωμένη συχνότητα της ήπιας γνωστικής εξασθένησης στους καταναλωτές μανιταριών μπορεί να είναι μία πολύ ενδιαφέρονται ένωση που ονομάζεται εργοθεϊονίνη (ΕΤ)", δήλωσε ο Δρ Irwin Cheah, στο Τμήμα Βιοχημείας του NUS. "Η ET είναι ένα μοναδικό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες, το οποίο οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνθέσουν από μόνοι τους, αλλά μπορούν να το λάβουν από διατροφικές πηγές, που μία από τις κυριότερες είναι τα μανιτάρια".

Μία προηγούμενη μελέτη της ομάδας αποκάλυψε ότι τα επίπεδα πλάσματος της ET σε συμμετέχοντες με ήπια γνωστική εξασθένηση ήταν σημαντικά χαμηλότερα από τα ηλικιωμένα υγιή άτομα. Η εργασία, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biochemical and Biophysical Research Communications το 2016, οδήγησε στην πεποίθηση ότι η ανεπάρκεια σε ΕΤ μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για τον νευροεκφυλισμό και η αύξηση της πρόσληψης ΕΤ μέσω της κατανάλωσης μανιταριών θα μπορούσε ενδεχομένως να προάγει τη γνωστική υγεία.

Άλλες ενώσεις που περιέχονται σε μανιτάρια μπορούν επίσης να είναι ωφέλιμες για τη μείωση του κινδύνου της γνωσιακής εξασθένησης. Ορισμένες ερικενόνες, ερινασίνες, σαμπρονίνες και δικτυοφορίνες μπορούν να προάγουν τη σύνθεση παραγόντων ανάπτυξης νεύρων. Οι βιοδραστικές ενώσεις στα μανιτάρια μπορούν επίσης να προστατεύσουν τον εγκέφαλο από νευροεκφυλισμό, αναστέλλοντας την παραγωγή του βήτα αμυλοειδούς και φωσφορυλιωμένου ταυ και της ακετυλοχολινεστεράσης.

Το πιθανό επόμενο στάδιο της έρευνας για την ομάδα είναι η πραγματοποίηση μιας τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής με καθαρή εργοθειονίνη και άλλα φυτικά συστατικά όπως η L-θεανίνη και οι κατεχίνες από τα φύλλα τσαγιού για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα τέτοιων φυτοθρεπτικών συστατικών στην καθυστέρηση των γνωστικής εξασθένησης. Επιπλέον, ο βοηθός καθηγητής Feng και η ομάδα του ελπίζουν να εντοπίσουν άλλους διατροφικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να συσχετιστούν με την υγιή γήρανση του εγκεφάλου και τον μειωμένο κίνδυνο παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία.

Βιβλιογραφική αναφορά

Lei Feng, Irwin Kee-Mun Cheah, Maisie Mei-Xi Ng, Jialiang Li, Sue Mei Chan, Su Lin Lim, Rathi Mahendran, Ee-Heok Kua, Barry Halliwell. The Association between Mushroom Consumption and Mild Cognitive Impairment: A Community-Based Cross-Sectional Study in Singapore. Journal of Alzheimer's Disease, 2019; 1 DOI: 10.3233/JAD-180959

 

(Πηγή: Sciencedaily, March 12, 2019; https://tinyurl.com/y5xceu7d)

Η κατανάλωση του τελευταίου γεύματος της ημέρας νωρίτερα - τουλάχιστον πριν από τις 9 μ.μ. - μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και του προστάτη. Και αν τρώτε κάποιο σνακ μετά από αυτό, θα ήταν ωφέλιμο να περιμένετε δύο ώρες μετά το φαγητό πριν πάτε για ύπνο.

Το πότε τρώτε είναι εξίσου σημαντικό με το τι είναι αυτό που τρώτε και μπορεί να έχει εξίσου σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία σας, υποστηρίζουν ερευνητές του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης. Έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας μεταβολίζει τις τροφές και φαίνεται ότι χρειάζεται αρκετό χρόνο για να το κάνουμε αυτό αποτελεσματικά. Οι άνθρωποι που τρώνε το τελευταίο γεύμα τους πριν τις 21:00 είναι κατά μέσο όρο 20% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού ή του προστάτη από ό, τι οι άνθρωποι που τρώνε μετά τις 10:00.

Αλλά ακόμα και αν τρώτε αργά το βράδυ, το να περιμένετε δύο ώρες για να αφομοιώσετε πλήρως το φαγητό πριν πάτε για ύπνο φαίνεται να έχει παρόμοιο προστατευτικό αποτέλεσμα σε σύγκριση με κάποιον που πηγαίνει για ύπνο αμέσως μετά το φαγητό.

Οι ερευνητές συνέκριναν τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες 621 ατόμων που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και 1.205 ασθενείς με καρκίνο του μαστού και τα συνέκριναν με 872 άνδρες και 1.321 γυναίκες που ήταν υγιείς.

Οι συνήθειες του γεύματος πρέπει να ληφθούν υπόψη στις συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου, λένε οι ερευνητές. "Ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε πολιτισμούς όπως εκείνοι της Νότιας Ευρώπης όπου οι άνθρωποι τρώνε αργά δείπνο", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Μανώλης Κογεβίνας.

ΠηγήInternational Journal of Cancer, 2018; doi: https://doi.org/10.1002/ijc.31649

Νέες μελέτες αλλάζουν την άποψη που επικρατούσε μέχρι σήμερα για τα λιπαρά. Παρά τα δισεκατομμύρια που δαπανώνται για τις τροφές που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και τα φάρμακα στατίνης που μειώνουν τη χοληστερόλη, οι ερευνητές έχουν επιβεβαιώσει ότι το πλήρες γάλα, το γιαούρτι, το τυρί και το βούτυρο δεν θα σας κάνουν κακό. Στην πραγματικότητα, οι τροφές αυτές μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι τελευταίες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το λίπος στα γαλακτοκομικά δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και σίγουρα δεν φράζει τις αρτηρίες μας. Παρά τις αυξανόμενες αποδείξεις, οι τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες για τους Αμερικανούς εξακολουθούν να συνιστούν τροφές χωρίς λιπαρά ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Αλλά η συμβουλή δεν είναι απλώς αντι-επιστημονική, είναι επίσης επικίνδυνη, λένε οι ερευνητές του Επιστημονικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Τέξας. Τα τρόφιμα και τα ποτά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά περιέχουν συχνά πρόσθετα σάκχαρα που είναι στην πραγματικότητα επιβλαβή και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία της καρδιάς.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τα επίπεδα λιπαρών οξέων σε μια ομάδα περίπου 3.000 εθελοντών ηλικίας 65 ετών και άνω για 22 χρόνια. Ανακάλυψαν ότι τα υψηλά επίπεδα «κακών» λιπαρών οξέων - όπως η LDL χοληστερόλη, η οποία κατηγορήθηκε ως αιτία καρδιακής νόσου - δεν επηρέασαν την υγεία ούτε αύξησαν τον ρυθμό των καρδιακών παθήσεων. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα «κακών» λιπαρών οξέων ήταν 42% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο, υποδηλώνοντας ότι μια λιπαρή διατροφή είναι προστατευτική σε αυτή την κατάσταση.

Οι πλήρεις σε λιπαρά γαλακτοκομικές τροφές αποτελούν "πλούσιες πηγές θρεπτικών ουσιών όπως ασβέστιο και κάλιο και είναι απαραίτητες για την υγεία, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής", δήλωσε η Marcia Otto, από την ομάδα των ερευνητών.

Ανέφερε ότι η έρευνα ήταν «ισχυρή» και «ενισχύει σημαντικά το αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που δείχνουν ότι το λίπος των γαλακτοκομικών προϊόντων, αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων ή θνησιμότητας στους ηλικιωμένους».

ΠηγήAmerican Journal of Clinical Nutrition, 2018, doi: 10.1093 / ajcn / nqy117.

Για δεκαετίες, οι υπεύθυνοι υγείας μας έλεγαν να αυξήσουμε την κατανάλωση φυτικών ελαίων. Όμως οι ιατροί Joseph Mercola και James DiNicolantonio ισχυρίζονται ότι αυτή η συμβουλή αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας και Αλτσχάιμερ - και όχι μόνο.

Αν ακολουθήσετε το 2015 Dietary Guidelines for Americans (Οδηγίες Διατροφής για Αμερικανούς) ή τον αντίστοιχο Οδηγό Eatwell στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να καταναλώνετε άφθονα φυτικά έλαια, όπως σογιέλαιο, καλαμποκέλαιο και ηλιέλαιο, για να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης και να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ενώ αυτές οι συστάσεις δίνουν έμφαση στην κατανάλωση φυτικών ελαίων, ένας άλλος εξαιρετικά σημαντικός τύπος λιπαρών – τα ωμέγα-3 - αγνοείται εντελώς. Τα ωμέγα-3 λιπαρά θεωρούνται εδώ και χρόνια «υγιεινά για την καρδιά», αλλά όχι μόνο δεν περιλαμβάνονται σε αυτές τις κατευθυντήριες οδηγίες, αλλά τώρα δέχονται επίθεση στον Τύπο.

Πολλοί καρδιολόγοι δεν θεωρούν πλέον τα ωμέγα-3 υγιεινή πρόταση για την καρδιά και ακόμη και ο Dr Eric Topol, αρχισυντάκτης του Medscape, ένας αξιοσέβαστος ειδικός ιατρικών ειδήσεων, δήλωσε: «Έχω πάρα πολλούς ασθενείς που έρχονται σε εμένα λαμβάνοντας ιχθυέλαιο, και τους παρακαλώ να το σταματήσουν ".

Στην πραγματικότητα, οι αρχές θα μπορούσαν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι το ιχθυέλαιο δεν είναι απλώς άχρηστο - είναι πράγματι επιζήμιο για την υγεία. Κατηγορείται ακόμη από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου για αύξηση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη.

Φυτικά έλαια;
Τα λεγόμενα φυτικά έλαια προέρχονται από σιτηρά, όσπρια και σπόρους όπως το καλαμπόκι, η σόγια, οι ηλιόσποροι και οι σπόροι βαμβακιού και συχνά ονομάζονται βιομηχανικά σπορέλαια.

Προκειμένου να εξαχθούν μεγάλες ποσότητες ελαίου από φυτικές ουσίες όπως οι σπόροι σόγιας και οι καρποί καλαμποκιού - οι οποίες δεν είναι λιπαρές ουσίες εξαρχής - εφαρμόζονται τεράστια ποσά θερμότητας και πίεσης. Αυτά τα έλαια μπορούν να θερμανθούν ξανά για να καθαριστούν, να λευκανθούν και να αφαιρεθεί η έντονη οσμή τους πριν αυτά εμφιαλωθούν.

Στη συνέχεια, παραμένουν στα ράφια των καταστημάτων σε διάφανες πλαστικές φιάλες, όπου εκτίθενται στα λαμπερά φώτα σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο. Αυτά τα εύθραυστα έλαια εκτίθενται στο επιβλαβές τρίο: της θερμότητας, του φωτός και του αέρα, πολλές φορές πριν φτάσουν στο κατάστημα, πόσο μάλλον μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα στο σπίτι σας.

Τα σπορέλαια είναι υψηλά σε ένα συγκεκριμένο τύπο πολυακόρεστου λιπαρού οξέος που ονομάζεται λινολεϊκό οξύ, το οποίο θεωρείται ένα "βασικό" λίπος.

Από το 1961, όταν η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και έπειτα οι υγειονομικές υπηρεσίες και κυβερνητικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο άρχισαν να συμβουλεύουν τους ανθρώπους να αντικαταστήσουν τα ζωικά λίπη με φυτικά έλαια, έχουμε βιώσει μια δραματική αύξηση της κατανάλωσης ωμέγα-6 λινολεϊκού οξέος.

Μεταξύ του 1909 και του 1999, η εκτιμώμενη ποσότητα λινολεϊκού οξέος που καταναλώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε από περίπου 2,8% σε 7,2% των συνολικών θερμίδων – μία αύξηση περισσότερο από 2,5 φορές.1 Αυτό αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που συνέβησαν στην αμερικανική διατροφή κατά τον 20ο αιώνα.

Η δραματική αύξηση της κατανάλωσης λινολεϊκού οξέος οφείλεται κυρίως στη χρήση σογιέλαιου. Το σογιέλαιο είναι υψηλό σε λινολεϊκό οξύ και η κατανάλωση σογιέλαιου αυξήθηκε πάνω από το 1.000 τοις εκατό από το 1909 έως το 1999.2

Στις αρχές της δεκαετίας του 1900, η διατροφή μας περιείχε περίπου ίσες ποσότητες ωμέγα-6 και ω-3 λιπαρών οξέων. Τώρα, όμως, τρώμε σχεδόν 30 φορές περισσότερα ωμέγα-6 λιπαρά, σε σχέση με ωμέγα-3.3

Τα λίπη είναι τα δομικά στοιχεία των ζωτικών σηματοδοτικών μορίων στο σώμα σας που μπορούν είτε να βοηθήσουν στην προώθηση είτε να βοηθήσουν στην επίλυση της φλεγμονής. Τα ωμέγα-3 και τα ωμέγα-6 λιπαρά μπορούν να χρησιμεύσουν ως δομικά στοιχεία για προ- και αντι-φλεγμονώδεις ενώσεις, αλλά γενικά, τα ωμέγα-3 παράγουν περισσότερες αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, ενώ τα ωμέγα-6 παράγουν περισσότερες προ-φλεγμονώδεις ενώσεις.

Γιατί τα ωμέγα-6 λιπαρά είναι βλαβερά;
Υπάρχουν τέσσερις κύριοι παράγοντες που μπορούν να βλάψουν ένα λίπος: η θερμότητα, το φως, ο αέρας και η πίεση. Και η μορφή που παίρνει αυτή η ζημιά είναι η οξείδωση.

Η οξείδωση είναι υπεύθυνη για την πρόκληση χημικών αλλαγών στα λίπη -τα λίπη στις τροφές σας καθώς και τα λίπη στο σώμα σας.

Αυτό με το οποίο καταλήγουμε όταν οξειδώνεται το λινολεϊκό οξύ είναι κάτι που ονομάζεται οξειδωμένοι μεταβολίτες λινολεϊκού οξέος, οι οποίοι έχουν εμπλακεί στην πρόκληση ή την επιδείνωση πολλών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του χρόνιου πόνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων και των ηπατικών και νευροεκφυλιστικών ασθενειών.4

Δεδομένου ότι η Δυτική διατροφή είναι τόσο πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά, πολλοί άνθρωποι ζουν σε μια σταθερή κατάσταση φλεγμονής, σαν να είναι το σώμα τους συνεχώς γεμάτο βλάβες και τραυματισμούς, αλλά αυτό που συμβαίνει πραγματικά είναι ότι υπάρχουν υπερβολικά ωμέγα-6 και ανεπαρκή ωμέγα- 3.

Η χρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την ψωρίαση, τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, την υπέρταση, την αρτηριοσκλήρωση, τις αλλεργίες, τον καρκίνο και άλλες παθήσεις.5

Τα λιπαρά οξέα - όλα τα είδη, συμπεριλαμβανομένων των κορεσμένων, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων - είναι τα κύρια στοιχεία σε όλες τις κυτταρικές μεμβράνες. Οι μεμβράνες των κυττάρων μοιάζουν με τους φύλακες ασφαλείας που υπερασπίζονται την περίμετρο κάθε κυττάρου: αφήνουν ωφέλιμες ουσίες όπως βιταμίνες και ανόργανα άλατα και αποτρέπουν τις βλαβερές όπως οι τοξίνες και τα απόβλητα.

Προκειμένου οι κυτταρικές μεμβράνες να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά, πρέπει να κατασκευαστούν σωστά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουν μία υγιή σύνθεση λιπών, και αυτά τα λίπη πρέπει να είναι ακέραια και άθικτα.

Όταν τα λίπη στα κύτταρα οξειδώνονται, μπορεί να προκαλέσουν μια αλυσιδωτή αντίδραση που προκαλεί καταστροφή και άλλων βιολογικών μορίων, συμπεριλαμβανομένου του DNA και των πρωτεϊνών.6

Η νόσος του Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον και άλλες νευρολογικές και νευροεκφυλιστικές διαταραχές εμφανίζουν μεταξύ άλλων συσσώρευση μη φυσιολογικών και δυσλειτουργικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο. Αυτές οι δυσλειτουργικές πρωτεΐνες μπορεί να μην είναι οι κύριες αιτίες αυτών των παθήσεων, αλλά καθώς συσσωρεύονται και φθάνουν σε τοξικά επίπεδα μέσα και έξω από τα κύτταρα, επιδεινώνουν την εξέλιξη της ασθένειας.

Και το χειρότερο είναι ότι στον κυτταρικό τραυματισμό, η καταστροφική αλυσιδωτή αντίδραση της οξείδωσης και της βλάβης δεν παραμένει εντοπισμένη σε ένα μόνο κύτταρο. Τα περισσότερα κύτταρα είναι αρκετά κοντά το ένα στο άλλο ώστε τα μόρια που προκαλούν οξείδωση – οι ελεύθερες ρίζες - να μπορούν να πηδούν από το ένα κύτταρο στο άλλο συνεχώς δημιουργώντας ένα ντόμινο μέχρι να φτάσουν σε μια περιοχή που έχει αρκετά αντιοξειδωτικά για να τα εξουδετερώσει.7

Δεδομένου ότι οι μεμβράνες των κυττάρων - ειδικά εκείνες του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος - είναι τόσο πλούσιες με πολυακόρεστα λίπη, το σώμα φαίνεται να ερμηνεύει την οξείδωση αυτών των λιπών ως σήμα ότι προκαλείται βλάβη και στη συνέχεια προσπαθεί να αποκριθεί για να επισκευάσει την κυτταρική βλάβη.8

Τα ελαττωματικά λίπη είναι σαν το συναγερμό σε ένα πυροσβεστικό σταθμό, που ειδοποιεί τους πυροσβέστες να πάρουν τα εργαλεία τους και να τρέξουν στο πυροσβεστικό όχημα. Το DHA (εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ), το μεγαλύτερο ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που βρίσκεται στον εγκέφαλο, φαίνεται να είναι το «καναρίνι στο ανθρακωρυχείο» από την άποψη του συναγερμού οξείδωσης.

Αν ένα κύτταρο έχει καταστραφεί τόσο πολύ ώστε είναι πιο ασφαλές να θυσιαστεί αντί να «μολύνει» τα κοντινά κύτταρα, διαπράττει κυτταρική αυτοκτονία, μια διαδικασία που ονομάζεται απόπτωση. Αλλά εάν μια κυτταρική μεμβράνη δεν έχει αρκετό DHA, δεν στέλνει προειδοποιητικά σήματα, αφήνοντας αυτό το κατεστραμμένο κύτταρο να διαρρέει πιο τοξικά μόρια στο περιβάλλον του, βλάπτοντας τους γείτονές του.

Πολλές από τις μελέτες που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά δεν έχουν καμία επίδραση στις διαδικασίες της νόσου αγνόησαν το ρόλο των υπερβολικών ωμέγα-6 στις δίαιτες των ατόμων. Δεν είναι ότι τα ωμέγα-3 «δεν κάνουν τίποτα», είναι ότι είναι σχεδόν αδύνατο για αυτά να κάνουν τη διαφορά ενάντια της υπερβολικής ποσότητας των ωμέγα-6 που πρέπει να εργαστούν ενάντια. Θα ήταν σαν οι πυροσβέστες να προσπαθούν να σβήσουν μια τεράστια φωτιά χρησιμοποιώντας φλιτζάνια καφέ.

Προκειμένου να αντισταθμιστεί η ποσότητα των ωμέγα-6 στη διατροφή των περισσότερων ανθρώπων σήμερα, οι μελέτες θα έπρεπε να δώσουν στους ανθρώπους περίπου 4 γραμμάρια ωμέγα-3. Αλλά οι περισσότερες μελέτες χρησιμοποίησαν περίπου 1 γραμμάριο ή ακόμα λιγότερο.

Η διαδικασία μετατροπής των λιπαρών ω-6 και ω-3 σε άλλα λίπη στις ίδιες οικογένειες απαιτεί πολλαπλά στάδια, καθένα από τα οποία ελέγχεται από ένα ένζυμο. Διάφορες παθήσεις επηρεάζουν τη δραστηριότητα αυτών των ενζύμων.

Η συχνότητα εμφάνισης της αντίστασης στην ινσουλίνη και του διαβήτη τύπου 2 έχει αυξηθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια. Σε περισσότερους από τους μισούς Αμερικανούς ενήλικες έχει διαγνωστεί προδιαβητική κατάσταση ή διαβήτης τύπου 2, και αυτές οι καταστάσεις οδηγούν σε μείωση της δραστηριότητας ενός από αυτά τα βασικά ένζυμα μετατροπής.9

Από την άλλη πλευρά, η ινσουλίνη αυξάνει τις δράσεις άλλων ενζύμων που εμπλέκονται στην διαδικασία μετατροπής. Όταν η δραστηριότητα των διάφορων ενζύμων είναι  πολύ αυξημένη ή πολύ μειωμένη, οι ενώσεις που παράγονται είτε συσσωρεύονται είτε μειώνονται.

Στην περίπτωση του ALA (αλφα-λινολεϊκό οξύ), του αρχικού ωμέγα-3 λιπαρού οξέος, οι μεταγενέστεροι μεταβολίτες είναι οι κρίσιμοι παράγοντες που συμβάλλουν στη σύνθεση του DHA και ενός άλλου σημαντικού ωμέγα-3 στο σώμα, του ΕΡΑ (εικοσαπεντανοϊκό οξύ), τα οποία λείπουν από τη σύγχρονη διατροφή.

Άτομα με χρόνιες φλεγμονές χαμηλού βαθμού μπορούν να θεωρηθούν ότι βρίσκονται σε κατάσταση έλλειψης ΕΡΑ και DHA. Οι νευρώνες στον εγκέφαλο είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε DHA, οπότε μια ανεπαρκής προσφορά DHA θα μπορούσε επίσης να συμβάλει σε προβλήματα γνωστικής λειτουργίας.

Γνωσιακή εξασθένηση και ασθένεια Alzheimer
Το DHA πιστεύεται ότι αποτελεί το 30-50% όλων των λιπών στον εγκέφαλο των θηλαστικών.10 Το DHA και το EPA είναι επίσης απαραίτητα για τη σηματοδότηση της ινσουλίνης στον εγκέφαλο και στο κεντρικό νευρικό σύστημα, που μπορεί να διαταραχθεί στη νόσο του Alzheimer. Τα μακράς αλύσου ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη μνήμη, τη γνωστική λειτουργία και την πλαστικότητα του εγκεφάλου.11

Οι ασθενείς με νόσο του Alzheimer έχουν βρεθεί ότι έχουν χαμηλότερες ποσότητες DHA στον εγκέφαλο σε σύγκριση με υγιή άτομα.12 Το 10-15% των ασθενών με ήπια γνωστική εξασθένηση θα αναπτύξουν πλήρη άνοια εντός ενός έτους από τη διάγνωση και τα άτομα αυτά βρέθηκαν να έχουν χαμηλά επίπεδα ΕΡΑ και DHA στο αίμα.13

Στη μελέτη Framingham Heart Study, στην οποία συμμετείχαν 899 άνδρες και γυναίκες, όλοι χωρίς άνοια κατά την έναρξη της μελέτης, σε διάστημα εννέα ετών, τα άτομα των οποίων τα επίπεδα DHA ήταν τα υψηλότερα είχαν σχεδόν 50% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε σύγκριση με άτομα με χαμηλότερα επίπεδα.14

Με το DHA να διαδραματίζει τόσο σημαντικό ρόλο στη φυσική δομή των νευρώνων, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι δεν γίνεται να έχετε υγιή γνωστική λειτουργία χωρίς επαρκές DHA.

Οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε ωμέγα-3 έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερες συγκεντρώσεις νευροδιαβιβαστών, περισσότερους υποδοχείς για αυτούς τους νευροδιαβιβαστές, αυξημένη ανάπτυξη νευρώνων στον ιππόκαμπο (μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μάθηση και τη μνήμη), υψηλότερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών ενζύμων, μειωμένες συγκεντρώσεις κατεστραμμένων λιπών των εγκεφαλικών κυττάρων, καλύτερη ροή αίματος στον εγκέφαλο και καλύτερη μνήμη.15

Η μεγάλη κατανάλωση ψαριών, η οποία είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σχετίζεται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και νόσου του Alzheimer.16 Μία μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που καταναλώνουν ψάρια μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερο είχαν 60% χαμηλότερο κίνδυνο διάγνωσης του Alzheimer σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε σπάνια ή δεν τρώνε ποτέ ψάρια.17

Ο ρόλος της αντίστασης στην ινσουλίνη

Η νόσος του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές γνωστικής εξασθένισης σχετίζονται επίσης με τη μείωση της πρόσληψης και του μεταβολισμού της γλυκόζης στον εγκέφαλο.

Η γλυκόζη συνήθως χρησιμεύει ως κύρια πηγή καυσίμου του εγκεφάλου και οι τομογραφίες δείχνουν ότι οι ασθενείς με Alzheimer έχουν σημαντική μείωση της κατανάλωσης γλυκόζης στον εγκέφαλο (έως και 20% σε ορισμένες περιοχές).18

Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες μορφές άνοιας μπορεί απλώς να είναι αποτέλεσμα του εγκεφάλου που «λιμοκτονεί» για ενέργεια εξαιτίας της μειωμένης ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Μελέτες σε ζώα, οι οποίες φυσικά μπορεί να μην ισχύουν για τον άνθρωπο, έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια DHA και EPA μακράς αλυσίδας μπορεί να μειώσει την πρόσληψη γλυκόζης στον εγκέφαλο κατά 30-40%.19

Δεν είναι ότι δεν υπάρχει γλυκόζη. Είναι ότι ο εγκέφαλος δεν τη χρησιμοποιεί. Η επάρκεια σε DHA βοηθά τον εγκέφαλο να αποδεχθεί τη γλυκόζη. Αυτό το λίπος στη διατροφή σας μπορεί να αποτελέσει ένα καλό εργαλείο στο οπλοστάσιό σας για πρόληψη της του εγκεφάλου γνωσιακής βλάβης.

Αυτά τα λιπαρά οξέα μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν ασθενείς με ήπια γνωστική εξασθένηση. Μια ανασκόπηση μιας σειράς διπλών-τυφλών ελεγχόμενων με εικονικό φάρμακο δοκιμών διαπίστωσε ότι σε άτομα με νοητική εξασθένηση αλλά χωρίς άνοια, η συμπλήρωση DHA και EPA οδήγησε σε βελτιώσεις στην άμεση ανάκληση, προσοχή και ταχύτητα επεξεργασίας.

Δεν βρέθηκε κανένα όφελος σε εκείνους που εμφάνιζαν πλήρη νόσο του Αλτσχάιμερ, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενδέχεται να υπάρξει κατώτατο όριο, μετά το οποίο οι παρεμβάσεις που ωφελούν άτομα με ηπιότερη ανεπάρκεια δεν είναι πλέον αποτελεσματικές.20

Συμπέρασμα: Αρχίστε να λαμβάνεται ωμέγα-3 νωρίς και όχι αργότερα για να προστατεύσετε τη γνωστική λειτουργία σας. Το να λαμβάνετε ωμέγα-3 λιπαρά για να εξισορροπήσετε τα ωμέγα-6 σας βοηθά να διατηρείτε την φλεγμονή υπό έλεγχο, βοηθάει στην ανάπτυξη των νευρώνων στον εγκέφαλό σας για να υποστηρίξετε τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία, επιτρέπει την υγιή επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και των μυών σας, τη λειτουργία των αγγείων (για σωστή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης) και τη σωστή λειτουργία της καρδιάς.

Ο εγκέφαλός σας εξαρτάται από αυτά.

Ποιο λίπος;
Οι λέξεις κορεσμένα, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα έχουν να κάνουν με τη χημική δομή των λιπαρών οξέων. Τα λίπη είναι μακριές αλυσίδες ατόμων άνθρακα ενωμένες μεταξύ τους. Αλλά αυτά τα άτομα άνθρακα έχουν επιπλέον χώρους για να προσκολληθούν και άλλα άτομα, και αυτά τα άλλα άτομα είναι υδρογόνο. Όταν πληρούνται όλοι οι επιπλέον χώροι που μπορούν να συμπληρωθούν, το λίπος λέγεται ότι είναι κορεσμένο - δηλαδή είναι κορεσμένο με άτομα υδρογόνου.

Όταν δύο ή περισσότερα από τα άτομα άνθρακα σε ένα λίπος διπλασιάζουν την έλξη τους μεταξύ τους (ένας διπλός δεσμός), μειώνονται οι θέσεις για υδρογόνο. Εξαιτίας αυτού, το λίπος λέγεται ότι είναι ακόρεστο, επειδή δεν περιέχει την πλήρη ποσότητα υδρογόνου που θα είχε εάν δεν υπήρχε διπλός δεσμός. Όταν υπάρχει μόνο ένας διπλός δεσμός στο μόριο του λίπους, είναι ένα μονοακόρεστο λίπος. Όταν υπάρχουν δύο ή περισσότεροι διπλοί δεσμοί, αυτό είναι ένα πολυακόρεστο λίπος.

Με λίγα λόγια, τα κορεσμένα λίπη είναι πιο σταθερά από τα ακόρεστα λίπη. Οι διπλοί δεσμοί καθιστούν τα ακόρεστα λίπη επιρρεπή σε επιβλαβείς χημικές μεταβολές κατά την έκθεση σε θερμότητα, αέρα και φως: όσο πιο πολλούς διπλούς δεσμούς έχει ένα λίπος, τόσο πιο ασταθές είναι.

Αυτό σημαίνει ότι μερικά λίπη και έλαια είναι καλύτερα προσαρμοσμένα για το μαγείρεμα, ενώ άλλα καλύτερα να καταναλώνονται κρύα ή να μην τρώγονται καθόλου.

Καλά για μαγείρεμα
• Όλα τα τετηγμένα ζωικά λίπη (βοδινό, πάπια, κοτόπουλο, λαρδί), συν τα έλαια καρύδας και τα φοινικέλαια (όλα αυτά είναι κορεσμένα λίπη).
• Το ελαιόλαδο (ο αριθμός των διπλών δεσμών καθορίζει το πόσο "εύθραυστο" είναι και πόσο εύκολα φθείρεται ένα λιπαρό οξύ και τα μονοακόρεστα λίπη όπως το ελαιόλαδο έχουν μόνο έναν διπλό δεσμό).

Κακά για μαγείρεμα
• Όλα τα λεγόμενα φυτικά έλαια (βιομηχανικά σπορέλαια - αυτά είναι πολυακόρεστα και εύκολα καταστρέφονται.)

Τύποι ωμέγα-3 λιπαρών
Το λινολεϊκό οξύ είναι ένας υποτύπος του ω-6 λιπαρού οξέος.

Ομοίως, η κατηγορία ω-3 λιπαρών περιλαμβάνει αρκετούς διαφορετικούς υποτύπους λιπαρών οξέων.

Το αλφα-λινολενικό οξύ (ALA) είναι ένας υποτύπος ωμέγα-3 λιπαρών που, όπως το λινολεϊκό οξύ, είναι επίσης ένα «βασικό» λίπος, που σημαίνει ότι το σώμα  δεν μπορεί να το παράγει, γι'αυτό πρέπει να λαμβάνεται από τη διατροφή. Το ALA βρίσκεται κυρίως στα πράσινα λαχανικά, σε καρπούς με κέλυφος και σπόρους.

Το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ) και το εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA). Το ALA συχνά αναφέρεται ως το «αρχικό» ωμέγα-3 επειδή το σώμα μπορεί να μετατρέψει το ALA σε EPA και DHA. Εντοπίζονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια, τα οστρακοειδή και το κριλ, ωστόσο τα ΕΡΑ και τα DHA υπάρχουν σε χαμηλότερα επίπεδα στο λίπος των χορτοφάγων ζώων (βοοειδή, πρόβατα, κατσίκες, ελάφια) και στους κρόκους αυγών, ειδικά εάν η τροφή των ορνίθων περιλαμβάνει ιχθυάλευρα, λιναρόσπορο ή σπόρους chia. Ωστόσο, με εξαίρεση τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, οι άνθρωποι είναι σε θέση να μετατρέψουν μόνο περίπου το 5% του ALA σε EPA και μόλις 0,5% σε DHA.1

Κατά τους παλαιολιθικούς χρόνους, η συνολική πρόσληψη λινολεϊκού οξέος (ωμέγα-6) ήταν περίπου 7,5 έως 14 γραμμάρια την ημέρα. Αυτή τη στιγμή καταναλώνουμε δύο φορές αυτή την ποσότητα.2

Οι παλαιολιθικοί άνθρωποι κατανάλωναν μέχρι και 15 γραμμάρια ωμέγα-3, σε σύγκριση με σχεδόν αμελητέα 1,4 γραμμάρια σήμερα - 10 φορές λιγότερα.

Η διατροφή μας περιέχει επίσης 143 φορές λιγότερο EPA και DHA (100 έως 200 mg) από ότι οι παλαιολιθικοί άνθρωποι που κατανάλωναν (660 έως 14.250 mg).3

Σήμερα καταναλώνουμε 15 έως 20 φορές περισσότερα ωμέγα-6 από ωμέγα-3.

Διατροφικά ωμέγα-6 και ωμέγα-3: παρελθόν έναντι του παρόντος

Η σύγχρονη δίαιτα έχει διπλάσια επίπεδα ωμέγα-6, αλλά μόνο το ένα δέκατο των ωμέγα-3 που καταναλωνόταν στις παλαιολιθικές εποχές

Αναφορές

Br J Nutr, 2002; 88: 411-20

World Rev Nutr Diet, 1998; 83: 12-23; Am J Clin Nutr, 2000; 71: 179S-88S.

Cardiol Res Pract, 2010; 2010: 824938; Br J Nutr. 2010; 104: 1666-87

Πώς η ανεπάρκεια ωμέγα-3 βλάπτει τον εγκέφαλο
Η έλλειψη DHA και EPA μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα:

• Βλάβη της λειτουργίας της κυτταρικής μεμβράνης
• Μειωμένη παραγωγή ενέργειας στους νευρώνες
• Αυξημένα επίπεδα φλεγμονωδών ενώσεων
• Μειωμένη περιεκτικότητα σε φωσφατιδυλσερίνη - κύριο συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών
• Μειωμένα επίπεδα ντοπαμίνης και δραστηριότητας υποδοχέα ντοπαμίνης
• Μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο
• Μειωμένη διαθεσιμότητα αυξητικών παραγόντων για την υποστήριξη υγιών νευρώνων
• Μείωση της παροχής αμινοξέων στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό (τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών). 

Αναφορές

1

Neurobiol Aging, 2012; 33: 1482.e17-29

Υγιεινοί τρόποι για να συμπληρώσετε τα ωμέγα-3

• Ψάρια ή φυτικά έλαια (που προέρχονται από φύκια): 3 έως 4 γραμμάρια την ημέρα (συνδυασμός EPA και DHA) για τη διατήρηση της καλής υγείας. Μπορεί να δικαιολογούνται περισσότερα για όσους πάσχουν από φλεγμονώδη, καρδιαγγειακή ή μεταβολική νόσο.
• Λάδι Krill: 500 mg ημερησίως ως δόση συντήρησης. 1 έως 3 γραμμάρια ημερησίως για όσους πάσχουν από ασθένεια που μπορεί να ανταποκρίνεται σε αυξημένα επίπεδα ωμέγα-3.
• Αλφα-λινολενικό οξύ: 2,5 έως 5 γραμμάρια ημερησίως για τη διατήρηση της καλής υγείας. 5 έως 10 γραμμάρια ημερησίως από τροφές εμπλουτισμένες με λιναρόσπορο ή ALA, προκειμένου να μειωθεί η φλεγμονή.

Απόσπασμα από το Superfuel από τον Dr James DiNicolantonio και τον Δρ Joseph Mercola (Hay House, 2019)

Αναφορές

1

Prog Cardiovasc Dis, 2016; 58: 464-72

2

Open Heart, 2014; 1: e000032

3

Lancet, 1957; 272: 943-53; Proc Soc Exp Biol Med, 1954; 86: 872-8

4

Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids, 2012; 87: 135-41

5

Biomed Pharmacother, 2002; 56: 365-79

6

Free Radic Biol Med, 2006; 41: 362-87

7

Ibid

8

Ibid

9

N Engl J Med,1993; 328: 238-44; Ann N Y Acad Sci, 2002; 967: 183-95

10

Biotechnology J, 2006; 1: 420-39

11

Altern Med Rev, 2007; 12: 207-27

12

Neurochem Res, 1998; 23: 81-8

13

Lipids, 2000; 35: 1305-12

14

Arch Neurol, 2006; 63: 1545-50

15

Urol Oncol, 2005; 23: 36-48

16

Ann Neurol, 1997; 42: 776-82; BMJ, 2002; 325: 932-3

17

Arch Neurol, 2003; 60: 940-6

18

Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids, 2006; 75: 213-20

19

Ibid

20

Neurobiol Aging, 2012; 33: 1482.e17-29

Πρόσφατη μελέτη υποστηρίζει ότι η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Το εύρημα αυτό, το οποίο ήταν μέρος έρευνας που πραγματοποίησαν επιστήμονες από την ιατρική σχολή Duke-NUS και το εθνικό πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, μαζί με την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Duke και το ιατρικό τμήμα στο πανεπιστήμιο της Βιέννης, αποτελεί μέρος μιας μοναδικής προσέγγισης που εξηγεί πώς μειώνοντας τη ζάχαρη μπορεί κανείς να προκαλέσει το θάνατο των καρκινικών κυττάρων.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Signaling, παρουσίασε ένα νέο τρόπο κυτταρικού θανάτου μέσω της εισαγωγής του τρόπου με τον οποίο η στέρηση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει μια αντίδραση που αναγκάζει τα καρκινικά κύτταρα να πεθάνουν. Η έρευνα αυτή βασίζεται σε προηγούμενη επιστημονική βιβλιογραφία που δείχνει ότι τα καρκινικά κύτταρα που πολλαπλασιάζονται γρήγορα χρειάζονται υψηλότερα επίπεδα σακχάρου από τα υγιή κύτταρα.

Στη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα, η παρουσία χαμηλών επιπέδων σακχάρων που είναι ανεπαρκή για την παροχή ενέργειας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος ενίσχυσης της επιβίωσης των κυττάρων. Υποστήριξαν τότε ότι αυτό μπορεί να είναι άλλο ένα αποτέλεσμα που έχει η ζάχαρη στα καρκινικά κύτταρα.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι όταν τα καρκινικά κύτταρα στερούνται τη ζάχαρη, αυτό προκαλεί μία αντίδραση κατά μήκος της μεμβράνης των καρκινικών κυττάρων και οδηγεί σε αυξημένη πρόσληψη ιόντων ασβεστίου στα κύτταρα, γεγονός που τα αναγκάζει να πεθάνουν τελικά. Για τη μελέτη, χρησιμοποίησαν δύο καρκινικά κύτταρα: ένα που περιείχε επιπλέον γλυκόζη και το άλλο, το οποίο δεν είχε. Και τα δύο δείγματα εκτέθηκαν σε μια "διπλή επίθεση". Η πρώτη ήταν με STF-31, μια ένωση που αναστέλλει τη μεταφορά γλυκόζης σε κύτταρα, και η δεύτερη ήταν με thapsigargin, που αυξάνει τα επίπεδα ασβεστίου στα κύτταρα. Η ομάδα ανακάλυψε ότι τα καρκινικά κύτταρα που είχαν την επιπλέον γλυκόζη ήταν ανεπηρέαστα. Ωστόσο, όσα είχαν περιορισμένα αποθεματικά πέθαναν.

Η ομάδα πιστεύει ότι αυτή η προσέγγιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ιδιαίτερες προσεγγίσεις για τη θεραπεία του καρκίνου. Οι αρχικές δοκιμές στη μελέτη έδειξαν ότι η στέρηση της ζάχαρης από τα καρκινικά κύτταρα και η αύξηση των επιπέδων ασβεστίου του σώματος κατάφεραν να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα αφήνοντας τους υγιείς ιστούς αβλαβείς. Επίσης, μόνο ορισμένα είδη καρκινικών κυττάρων σημειώθηκαν να έχουν χάσει την ικανότητα να διατηρούν τα επίπεδα ενδοκυτταρικού σακχάρου μετά τη θεραπεία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό ισχύει μόνο για κύτταρα που είναι ευαίσθητα στη στέρηση ζάχαρης.

"Επειδή αυτά τα φαινόμενα δεν παρατηρούνται σε φυσιολογικά / υγιή κύτταρα, αυτή η αδυναμία μερικών όγκων να διατηρήσουν επίπεδα ενδοκυτταρικής γλυκόζης θα μπορούσε να είναι μια απροσδόκητη «Αχίλλειος πτέρνα» που μπορεί να στοχευτεί θεραπευτικά", ανέφεραν οι ερευνητές σχετικά με τα αποτελέσματα, όπως εμφανίστηκαν στο Cosmos. "Μια μοριακή υπογραφή των καρκίνων με μειωμένη ικανότητα διατήρησης της ενδοκυτταρικής γλυκόζης θα βοηθούσε στην ανάπτυξη αυτής της στρατηγικής για κλινική εφαρμογή".

Από τα αποτελέσματα, η ομάδα σκοπεύει να διεξαγάγει περαιτέρω έρευνα για να δημιουργήσει μελλοντικές θεραπείες από αυτήν την προσέγγιση.

Άλλες δυσμενείς επιπτώσεις της κατανάλωσης ζάχαρης

Μια από τις κύριες αιτίες της αύξησης της ζάχαρης στο σώμα είναι η κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων. Σε αντίθεση με τα φυσικά σάκχαρα, τα οποία μπορούν να βρεθούν σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα πρόσθετα σάκχαρα που βρίσκονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα ποτά υπερφορτώνουν το σώμα, επιφέροντας σημαντικό κίνδυνο ασθένειας. Παρακάτω αναφέρονται μερικοί από τους κινδύνους που εμφανίζονται στο σώμα μας από την κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων.

1. Δεν περιέχουν ουσιαστικές θρεπτικές ουσίες πέρα από τις θερμίδες. Η τακτική κατανάλωση αυτών των "κενών" θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές ελλείψεις θρεπτικών ουσιών.

2. Μπορεί να επιβαρύνουν το συκώτι σας. Η ζάχαρη μεταβολίζεται σε γλυκόζη και φρουκτόζη όταν εισέρχεται στο σώμα. Τα πρόσθετα σάκχαρα, όταν καταναλώνονται, μετατρέπονται σε μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης, οι οποίες μετατρέπονται σε λίπος στο ήπαρ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λιπώδες ήπαρ και άλλες καταστάσεις.

3. Μπορεί να συμβάλουν στην παχυσαρκία τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Λόγω των επιπτώσεων των προστιθέμενων σακχάρων, ο εγκέφαλος αισθάνεται λιγότερο ικανοποιημένος μετά την κατανάλωσή τους, πράγμα που προκαλεί αυξημένη κατανάλωση.

Πηγές: ScienceSciencedailyCosmosMagazineHealthLine

Αποτοξίνωση μετά τις γιορτές; Ξέρεις τώρα για το τι θα γράψω. Έφαγες κάτι παραπάνω από τους βιολογικούς κουραμπιέδες και τα όχι και τόσο βιολογικά άλλα φαγητά και όπως είναι γνωστό “γέμισες τοξίνες”. Και έχει έρθει και η νέα χρονιά και κάτι πρέπει να κάνεις κι εσύ κι εγώ για να καθαρίσουμε πάλι και να αφήσουμε πίσω μας το τοξινωμένο προηγούμενο έτος. Και τώρα τι να διαλέξεις από τα πολλά μπουκαλάκια στην αγορά με χυμούς, τσάγια, “ομοιοπαθητικά” μείγματα, πλούσια σε αντιοξειδωτικά κοκτέιλς βιταμινών;

Το “αποτοξινωτικό θαύμα των 3 ημερών” ή οι “7 ημέρες αποτοξινωτικών χυμών στην άνεση του σπιτιού σας” είναι καλύτερος τρόπος; Άσε δε που υπάρχει και η “αποτοξίνωση” με το καγιέν πιπέρι και το σιρόπι σφένδαμου που μια φίλη μιας φίλης συνδύασε. Και μετά έκανε και την σούπα αποτοξίνωσης του Ιπποκράτη, αυτή που περιέχει πατάτες, λίγο τσίλι και ντομάτα εντελώς γνωστά λαχανικά στον πατέρα της ιατρικής… και κράτησε το μπόΤΟΞ της παραπάνω!

Και αν διακρίνεις κάποια ειρωνεία στο κείμενο που διαβάζεις, καλώς την διακρίνεις. Διότι ολόκληρες επιχειρήσεις “διατροφικής αποτοξίνωσης” έχουν στηθεί και βασίζονται κυρίως στο φόβο, την άγνοια και τη θολούρα, με γαρνιτούρα από γενικότητες και επιστημονικοφανή γλώσσα που χρειάζονται και κριτική και “αποτοξίνωση”.

Τι είναι αυτές οι τοξίνες;

Με την αυστηρή του έννοια, ο όρος τοξίνη περιγράφει μικρά μόρια, ολιγοπεπτίδια ή πρωτεΐνες που παράγονται ΜΟΝΟ από ζωντανούς οργανισμούς και έχουν την δυνατότητα να βλάψουν έναν άλλο οργανισμό με απλή επαφή ή απορρόφηση. Με βάση αυτόν τον ορισμό, συνθετικά δηλητήρια, βαρέα μέταλλα και πολλά άλλα βλαπτικά μόρια δεν είναι τοξίνες, αλλά τοξικές ουσίες. Για το άρθρο ο όρος συμπεριλαμβάνει και τις τοξίνες και τις τοξικές ουσίες κάτω από το ίδιο όνομα. Οι ουσίες αυτές μπορούν να προκαλέσουν από μικρές ενοχλήσεις μέχρι και θάνατο.

Στη φύση όμως οι διαχωρισμοί σε τοξικά ή όχι μόρια δεν ισχύουν και ΣΧΕΔΟΝ οτιδήποτε μπορεί να γίνει τοξικό σε κάποιο επίπεδο. Σκέψου μόνο ότι ακόμη και το νερό μπορεί σε υπερβολή να δηλητηριάσει…

Και ενώ είναι καλό να αποφεύγεις κεντριά από έντομα, δηλητηριώδη μανιτάρια, σάπιες τροφές και παθογόνα μικρόβια, όχι μόνο δεν μπορείς να αποφύγεις εντελώς προβληματικές ουσίες, αλλά κάποιες, ΣΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ποσότητες, τοξίνες μπορεί να είναι και ευεργετικές. Άλλωστε πάρα πολλά από τα “θαυματουργά φυτοχημικά” σε πολλές “υπερτροφές” ΕΙΝΑΙ τοξίνες που σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να γίνουν τοξικά για το έντερο, το συκώτι, τα νεφρά. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί ακόμα και για αρκετές βιταμίνες και μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Μηχανισμοί “τοξίνωσης” και “αποτοξίνωσης”

Αφού τα πάντα είναι ή μπορεί να γίνουν τοξικά δεν είναι λοιπόν καλή ιδέα να αγοράσω αποτοξινωτικά ματζούνια για ένα detox στα γρήγορα;

Σύντομα: ΟΧΙ και διάβασε το γιατί:

Το σώμα σου έχει ένα πολύ αποτελεσματικό και περίπλοκο σύστημα αποτοξίνωσης που συμπεριλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα: το έντερο, το συκώτι, τη λέμφο, τα νεφρά, το δέρμα, και τους πνεύμονες. Και τα καταφέρνει πολύ καλά όταν λειτουργεί σε ένα σχετικά ισορροπημένο περιβάλλον και σε πολλές περιπτώσεις περίεργες και ακραίες επεμβάσεις με βότανα, λάσπες, ζεόλιθους, κλύσματα και “αποτοξινώσεις” μπορεί να το αποσυντονίσουν…

Πρόσεξε όμως, διότι όσο λάθος είναι το κυνήγι φανταστικών ή πραγματικών τοξινών με ελλιπή γνώση, τόσο και ακόμη περισσότερο λανθασμένη και ΑΝΟΗΤΗ είναι η άποψη ότι αφού έχουμε ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα αποτοξίνωσης μπορώ να τρώω, να αναπνέω και να βάζω πάνω μου ό,τι παπα…ρούνα θέλω και δεν θα έχω κανένα πρόβλημα. Είναι σαν να λέω δηλαδή, αφού έχω μια αποτελεσματική υπηρεσία καθαριότητας σε μια πόλη μπορώ ότι αποφάι, σκουπίδι και βρωμόνερα να τα πετάω από τα παράθυρα όποια στιγμή μου καπνίσει…

Λόγω του ότι το σύγχρονο περιβάλλον και ο τρόπος ζωής δεν είναι και πολύ ισορροπημένα, όντως μπορεί να οδηγηθείς σε αποθήκευση παραπάνω τοξικών συστατικών στο σώμα σου, να επιβαρύνεις την ικανότητα αποτοξίνωσης, να μειώσεις τους μηχανισμούς του σώματος για να τα αποβάλει ή και να “κλέψεις” συστατικά από το σύστημά σου που χρειάζεται για τη βέλτιστη λειτουργία του. Και όλα αυτά αυξάνουν και το ρίσκο για χρόνιες νόσους. Και ενώ πριν από 10 περίπου χρόνια δεν υπήρχε ικανοποιητική πιστοποίηση γι’ αυτό σήμερα είναι γνωστό ότι αρκετά χημικά (Persistent Organic Pollutants, POPs) που το σώμα δεν μπορεί να τα μεταβολίσει ικανοποιητικά, αποθηκεύονται στο λίπος και οδηγούν πολλά κύτταρα σε δυσλειτουργίες, φλεγμονές και ασθένειες.

Άρα μου λες να το αγοράσω το ματζούνι ε;

Σύντομα πάλι: ΟΧΙ!

Η ορθορεκτική, μη επιστημονικά τεκμηριωμένη, υπόθεση λέει ότι αν δώσεις στο σώμα σου ένα κενό για να “ξεκουραστεί” θα συγχωρεθείς για όλες τις διατροφικές σου αμαρτίες και θα διώξει τα χημικά δαιμόνια από τη σάρκα σου. Και ακόμη καλύτερα θα πάει αν πιεις κάτι πικρό και απαίσιο… Κάτι σαν προσφορά εξιλασμού στην θεότητα του Διατροφισμού δηλαδή, όπου θυσιάζεις όλες τις αμαρτωλές διατροφικές σου απολαύσεις. Η μαγική σκέψη σε όλο της το μεγαλείο… Και αυτή η λογική να ξέρεις σε “τοξινώνει” περισσότερο ψυχοδιανοητικά ακόμη κι αν αφήνει ανέπαφο το βιολογικό σου κομμάτι.

Πρόσεξε, δεν σχολιάζω εδώ περιπτώσεις ή στρατηγικές νηστείας που μπορεί στο κατάλληλο άτομο, την κατάλληλη στιγμή να είναι βαθιά θεραπευτικές. Σχολιάζω αυτά τα ενοχικά και φοβικά σταματήματα της τροφής και την μετακίνηση από το ένα διατροφικό άκρο στο άλλο.

Τα περισσότερα detox προϊόντα και δίαιτες όχι μόνο δεν “ξεκουράζουν” αλλά μπορεί να δουλέψουν ΑΝΤΙΘΕΤΑ στην ικανότητα του συστήματός σου να σε αποτοξινώνει και ενθαρρύνουν την ψυχολογική τάση της δίαιτας, του όλα ή τίποτα, ενός φαύλου κύκλου υπερβολής και έλλειψης… Πολλά από αυτά τα προγράμματα “καθαρισμού” είναι πολύ χαμηλά σε πρωτεΐνη και σε ενέργεια που αυτά μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, να διαταράξουν την λειτουργία του πεπτικού και να αλλοιώσουν την ισορροπία των φιλικών βακτηρίων στο έντερό σου. Το συκώτι σου για παράδειγμα χρειάζεται αμινοξέα όπως η γλυκίνη, η γλουταμίνη, η κυστεΐνη για να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Το να μειώσεις δραματικά ή διακόψεις εντελώς την πρωτεΐνη από την τροφή σου, καταναλώνοντας ταυτοχρόνως άλλα συστατικά απλώς διαταράσσεις το σύστημα και ΑΥΞΑΝΕΙΣ τελικά την τοξικότητα…

Ακόμη και οι “αποτοξινώσεις” με πράσινους χυμούς και “smoothies ενέργειας” που 5-7 κιλά λαχανικά έχουν αποχυμωθεί και οι άνθρωποι που τα πίνουν νιώθουν κουρασμένοι, παγωμένοι και γενικά μαύρα χάλια, να ξέρεις δεν περνάνε “θεραπευτική κρίση” αλλά βομβαρδίζονται από μείγματα φυτοχημικών, νιτρικών, οξαλικών και άλλων τοξινών από τα ίδια αυτά τα φυτά. Πολύ τοξική αποτοξίνωση…

Όμως οι τυπικές “αποτοξινώσεις”, λόγω του ότι δεν αντέχονται για πολύ καιρό, ΕΥΤΥΧΩΣ δεν ελευθερώνουν πιθανές “τοξίνες” από το λίπος, απλώς αδειάζουν το έντερο με κάποια καθαρτικά και τους μυς από γλυκογόνο και νερό λόγω των χαμηλών θερμίδων τους. Άδειασμα το οποίο θα γεμίσει πολύ-πολύ σύντομα με το που θα ξεκινήσεις πάλι να τρως.

Ο βέλτιστος τρόπος

Από την άλλη μεριά τώρα, αν υποστηρίζεις τα φυσικά σου συστήματα αποτοξίνωσης και τα φροντίζεις, αντί να τα διακόπτεις ή τα προσπερνάς, και την υγεία σου χτίζεις και η ικανότητα του συστήματός σου να μεταβολίζει βελτιστοποιείται! Διότι είναι καλύτερο να μπορείς αβίαστα, με χαρά και με αγάπη να φροντίζεις την υγεία σου 365 ημέρες τον χρόνο, αντί να βασανίζεσαι για 3, 4 ή 5 ημέρες χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Αυτός είναι και ο λόγος που στον κύκλο των σεμιναρίων της Αλχημείας της Διατροφής και στις ομάδες σωματικής ψυχοθεραπείας γι’ αυτό το θέμα ασχολούμαστε πολύ περισσότερο με την απόκτηση δεξιοτήτων ζωής και πρακτικών που μπορείς να έχεις δικές σου και να τις χρησιμοποιείς καθημερινά για την βελτιστοποίηση της υγείας και της αποτοξινωτικής ικανότητας του οργανισμού σου.

Ο εντεκάλογος της αποτοξίνωσης

Ο καλύτερος τρόπος είναι να μάθεις να υποστηρίζεις τα δικά σου συστήματα αποτοξίνωσης και παρακάτω θα σου γράψω μερικές ιδέες που βοηθούν:

 1. Βγες έξω και έλα σε επαφή με τον Ήλιο, την Φύση και τα στοιχεία ΚΑΘΕ μέρα. Και όχι μόνο στο δάσος και στο χωριό. Ακόμη και στην πόλη η σύνδεση με τους ρυθμούς του πλανήτη είναι σημαντική για την ρύθμιση των δικών σου ρυθμών.
 2. Ξεκίνησε να τρως τη βέλτιστη ποιότητα τροφής που μπορείς να βρεις και να αγοράσεις. Βιολογικά, βιοδυναμικά, κοντά στη φυσική τους μορφή, μέσα στην εποχή. Αυτού του τύπου η τροφή μειώνει πολύ την έκθεση σε τοξικές ουσίες, κυρίως από αυτές που είναι φτιαγμένες από ανθρώπους.
 3. Άκουσε τα σημάδια του σώματός σου και μην παρατρώς. Και αν παραφάς και μια φορά δεν έγινε και κάτι. Φρόντισε το επόμενο γεύμα σου και απόλαυσέ το!
 4. Χρησιμοποίησε τα δόντια και το στόμα σου για να φτιάξεις τους “αποτοξινωτικούς σου χυμούς” με το καλό μάσημα αντί να τους καταπίνεις έτοιμους.
 5. Επένδυσε σε ένα φίλτρο νερού, πιες κάποιο τσάι αν σου αρέσει. Η υπερβολή του νερού όμως ΔΕΝ είναι τρόπος αποτοξίνωσης, ούτε και φυσικά η έλλειψή του.
 6. Παρατήρησε τις αντιδράσεις σου σε κάποιες τροφές και αν σε κάνουν να μην νιώθεις ή να μην αισθάνεσαι “καλά”, δοκίμασε για κάποιο χρονικό διάστημα να μην τις καταναλώσεις.
 7. Βρες πόσες ώρες αφήνεις το στομάχι σου χωρίς φαγητό το βράδυ. Αν δεν είσαι σε περιόδους υπερβολικού βιολογικού ή ψυχολογικού στρες, άρχισε το να αφήνεις σταδιακά χωρίς τροφή γύρω στις 12 με 13 ώρες. Αν σου διαταράξει όμως τον ύπνο μείωσε λίγο τον χρόνο αυτό.
 8. Κινήσου, βρες κάποια μορφή εξάσκησης που σε ευχαριστεί, κάνε την καρδιά σου να χτυπάει λίγο πιο έντονα και μη φοβάσαι να κουραστείς λιγάκι και να ιδρώσεις. Χάρη σου κάνεις!
 9. Μείωσε ή καλύτερα σταμάτησε τα πολλά συμπληρώματα διατροφής και μην χρησιμοποιείς φάρμακα χωρίς λόγο. Μην χρησιμοποιείς βότανα σε μεγάλες ποσότητες και μεγάλες χρονικές περιόδους επειδή διάβασες από κάπου γι’ αυτά. Μάθε γιατί χρησιμοποιείς όλες αυτές τις ουσίες και συστατικά.
 10. Σταμάτησε να χρησιμοποιείς καλλυντικά, κρέμες και άλλα που περιέχουν χιλιάδες άγνωστα και εν δυνάμει βλαπτικά συστατικά. Κάνε την έρευνά σου.
 11. Βάλε φυτά στο σπίτι σου, στην εργασία σου από αυτά που βοηθούν στον καθαρισμό και στην “αποτοξίνωση” του αέρα. Φρόντισε τα δωμάτιά σου να αερίζονται και εξαφάνισε μούχλες και υγρασία από τους χώρους που μένεις.

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου επιστημονικές πιστοποιήσεις ότι οι διάφορες “αποτοξινώσεις” αποτοξινώνουν. Η συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών στον χώρο της διατροφής θεωρεί ότι μια δίαιτα βασισμένη σε πλήρεις θρεπτικές τροφές είναι καλύτερη για την ικανότητα αποτοξίνωσης ενός ανθρώπου, από τις μεμονωμένες υπερβολές… Αν βέβαια σε εσένα έχει δουλέψει στο παρελθόν το “αποτοξινωτικό θαύμα των 3 ημερών” ΚΑΙ τον άλλο καιρό γενικά ακολουθείς τον εντεκάλογο στη ζωή σου, τότε ΜΙΑ ΧΑΡΑ! Μπράβο και συνέχισε το καλό που κάνεις. Αν όμως όχι, μήπως να αρχίσεις από τα βασικά; Μέχρι την επόμενη φορά λοιπόν: ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ!

 

Ευθύμης Λαζάρου ND, DO, BsC(hOns) Ost.Med οστεοπαθητικός, φυσικοπαθητικός, σωματικός ψυχοθεραπευτής: Ο Ευθύμης Λαζάρου έχει διδάξει βιοχημεία, διατροφή, εφαρμοσμένες μεθόδους φυσικής θεραπευτικής και οστεοπαθητικής στο BCOM (Un. Westminster) και έχει διατελέσει επιμελητής της πανεπιστημιακής κλινικής του BCOΜ. Δημιουργός της Ροϊκότητας, μιας μεθόδου ψυχοσωματικής ανάπτυξης. Διδάσκει σε διάφορα μέρη στο κόσμο και η βασική αρχή της δουλειάς του είναι η ενότητα του ψυχοδιανοητικού, σωματικού και πνευματικού εαυτού και η δυνατότητα της αυθεντικής έκφρασης του κάθε ατόμου.