Οι συμβατικές θεραπείες του καρκίνου, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία, είναι γνωστές για την πρόκληση ανεπιθύμητων επιδράσεων στην υγεία. Παρόλα αυτά, η βιομηχανία του καρκίνου συνεχίζει να τις προβάλει ως τις μοναδικές επιλογές για τη θεραπεία των καρκινοπαθών. Όμως το φάρμακο δεν θα έπρεπε να βλάπτει και ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επιστήμονες συνεχίζουν να αναζητούν άλλες, λιγότερο επιζήμιες επιλογές. Η έρευνα συνεχίζει να επικεντρώνεται σε κάποια βότανα και φυτά που έχουν ενδείξεις ότι μπορούν να βοηθήσουν ως μέσα φυσικής αντιμετώπισης του καρκίνου, όμως πρόσφατα επιστήμονες εντόπισαν μια άλλη εκπληκτική πηγή ενώσεων που μάχονται τον καρκίνο: Το ανθρώπινο γάλα.

Το μητρικό γάλα είναι γνωστό ότι περιέχει αντισώματα και ένα πλήθος ωφέλιμων συστατικών για τα νεογέννητα μωρά, για να τα προστατεύσει από επιβλαβείς παράγοντες, όσο το ανοσοποιητικό τους σύστημα ωριμάζει. Έτσι, όσο περίεργο και αν ακούγεται, το μητρικό γάλα μπορεί να αποτελεί το κλειδί για την καταπολέμηση του καρκίνου με φυσικό τρόπο.

Το μητρικό γάλα ως δολοφόνος του καρκίνου

Η καθηγήτρια Catharina Svanborg από το εργαστήριό της στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας ανοίγει το δρόμο για να αξιοποιηθούν οι ικανότητες του μητρικού γάλακτος να καταπολεμά τον καρκίνο. Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια προσπαθεί να συνδέσει την πρωτεΐνη του μητρικού γάλακτος, γνωστή ως άλφα-λακταλβουμίνης, με το ελαϊκό οξύ, ένα λιπαρό οξύ που βρίσκεται στο ελαιόλαδο, τους καρπούς με κέλυφος και τους σπόρους.

Ο συνδυασμός αυτός που καταπολεμά τον καρκίνο, τον οποίο εκείνη ονόμασε HAMLET (ένα ακρωνύμιο για το human alpha-lactalbumin made lethal to tumorη ανθρώπινη άλφα-λακταλβουμίνη είναι θανατηφόρα για τα κύτταρα όγκου) έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός σε εργαστηριακές εφαρμογές, συρρικνώνοντας με ευκολία όγκους εγκεφάλου, ουροδόχου κύστης και εντέρου. Δοκιμές σε καρκινικά κύτταρα ανθρώπων και ζώων, έχουν δείξει ότι το HAMLET είναι αποτελεσματικό έναντι τουλάχιστον 40 τύπων καρκίνου.

«Κοιτάζοντας στο μικροσκόπιο τα νεκρά κύτταρα του όγκου, ήμασταν ενθουσιασμένοι, ειδικά όταν το πείραμα επαναλήφθηκε και έδειξε το ίδιο αποτέλεσμα δύο φορές. Είχαμε χρησιμοποιήσει μη καρκινικά κύτταρα για μεγάλο χρονικό διάστημα σε παρόμοια πειράματα και δεν πεθαναν», δήλωσε η Svanborg στη The Telegraph, μιλώντας για τον εκπληκτικό τρόπο που το μητρικό γάλα σκοτώνει τον καρκίνο.

Όμως το αστείο είναι ότι η Svanborg τα ανακάλυψε όλα αυτά πριν από δύο δεκαετίες.

Ξεπερνώντας το σκεπτικισμό και την αμφιβολία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Svanborg κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη ανακάλυψή της το 1995. Δημοσίευσε την έρευνά της, ελπίζοντας να γίνει γνωστό το εκπληκτικό της εύρημα. Όμως αντί να δεχτεί έπαινο και χειροκρότημα, απλώς αντιμετώπισε δυσπιστία.

"Υπήρξε σκεπτικισμός που είχε να κάνει με τη δυσκολία να μου επιτρέψουν την είσοδο στην κοινότητα του καρκίνου", υποστήριξε η καθηγήτρια. Ως καθηγήτρια πανεπιστημίου και ανοσολόγος, η Svanborg δεν θεωρήθηκε ποτέ μέλος της βιομηχανίας του καρκίνου ή της φαρμακευτικής βιομηχανίας και αγωνίστηκε σκληρά για να αντιμετωπίσουν τη δουλειά της με σοβαρότητα. Ως ειδική σε μολυσματικές ασθένειες και απειλή για την κερδοσκοπική βιομηχανία του καρκίνου, η έρευνά της για το μητρικό γάλα και τον καρκίνο δεν εισακούστηκε.

Όμως η Svanborg ήταν αποφασισμένη και δεν θα αποθαρρυνόταν. "Πρέπει να διαθέτεις πείσμα όταν πρόκειται για ταξίδι σε άγνωστο έδαφος", αναφέρει. Τα τελευταία 20 χρόνια, η Svanborg συνεχίζει την έρευνά της και συνεχίζει να μετατρέπει τους σκεπτικιστές σε οπαδούς της, έναν προς έναν.

"Είναι ένα συναρπαστικό έργο. Ανοίγει νέους τρόπους σκέψης για τη δομή των πρωτεϊνών, την κυτταρική βιολογία και τη φύση του καρκίνου. Οι άνθρωποι πείθονται από το γεγονός ότι υποστηρίζεται πολύ καλά από εμπεριστατωμένες μελέτες", υποστηρίζει η Svanborg. Η ομάδα ανέπτυξε πρόσφατα έναν τρόπο μαζικής παραγωγής του HAMLET, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε σύντομα να γίνει μια ευρέως χρησιμοποιούμενη θεραπεία του καρκίνου. Η ανακάλυψή της υπόσχεται ότι σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να βλάπτει τα υγιή κύτταρα - ένα κατόρθωμα που ξεφεύγει από τις συμβατικές θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία.

Αν και το HAMLET έχει μέλλον μπροστά του πριν αποτελέσει εγκεκριμένη μορφή θεραπείας που θα είναι διαθέσιμη στο κοινό, η Svanborg παραμένει αισιόδοξη.

ΠηγέςNaturalHealth365Telegraph

Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται ότι ο καρκίνος είναι σαν να κερδίζεις το λαχείο: Οι πιθανότητές σου να επιλεγείς είναι αρκετά μικρές, αλλά αν συμβεί, η ζωή σου αλλάζει για πάντα. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα - ο καρκίνος δεν είναι κάτι που κερδίζει κανείς, είναι μια ασθένεια που προκαλείται κυρίως από την ανθυγιεινή διατροφή και τις κακές επιλογές στον τρόπο ζωής.

Οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε θεραπεία κατά του καρκίνου εξακολουθούν να καταναλώνουν τροφές με πολλούς υδατάνθρακες και διάφορες μορφές σακχάρων που αυξάνουν τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου και, σε σοβαρές περιπτώσεις, θνησιμότητας, σύμφωνα με άρθρο του International Journal of Cancer. Στη μελέτη, η επικεφαλής συγγραφέας Anna Arthur από το πανεπιστήμιο του Illinois πρόσθεσε ότι, αντίθετα, η κατανάλωση λιπών και αμυλούχων τροφών, με μέτρο, θα μπορούσε να μειώσει αυτούς τους κινδύνους.

Οι ερευνητές εξέτασαν τι έτρωγαν πριν και μετά τη θεραπεία τους οι ασθενείς με καρκίνο και κατέγραψαν τα αντίστοιχα αποτελέσματα στην υγεία τους. Η μελέτη, η οποία διήρκεσε πάνω από δύο χρόνια, περιελάμβανε 400 ασθενείς από το ερευνητικό πρόγραμμα του πανεπιστήμιου του Michigan, που πρόσφατα διαγνώστηκαν και υποβλήθηκαν σε θεραπεία για ακανθοκυτταρικά καρκινώματα κεφαλής και τραχήλου (ΑΚΚΤ).

Το ΑΚΚΤ είναι ο συλλογικός όρος για τους καρκίνους που αναπτύσσονται από τα πλακώδη κύτταρα που καταστρέφουν τις επιφάνειες του βλεννογόνου στο εσωτερικό του κεφαλιού και του λαιμού. Οι συνήθεις περιοχές στις οποίες αναπτύσσεται το ΑΚΚΤ περιλαμβάνουν τη στοματική κοιλότητα, το λαιμό, τον λάρυγγα, τα παραρινικά ιγμόρια, την κοιλιακή κοιλότητα και τους σιελογόνους αδένες.

Χρησιμοποιώντας για ερωτηματολόγιο το Harvard Food Frequency Questionnaire, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν ποια τρόφιμα, ποτά και συμπληρώματα είχαν πάρει οι ασθενείς ένα χρόνο πριν διαγνωστούν με καρκίνο. Η ομάδα ανακάλυψε ότι όσοι έτρωγαν τις περισσότερες ποσότητες υδατανθράκων και σακχάρων - ειδικά σακχαρόζη, φρουκτόζη, λακτόζη και μαλτόζη - ένα χρόνο πριν τη θεραπεία τους, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, σύμφωνα με την Arthur. Στο ίδιο πνεύμα, οι άνθρωποι αυτοί κατανάλωναν κατά μέσο όρο τουλάχιστον 4,4 μερίδες απλών υδατανθράκων, στους οποίους συμπεριελήφθησαν επεξεργασμένα δημητριακά, επιδόρπια και ζαχαρούχα ποτά – πολύ περισσότερες από τις 1,3 μερίδες εκείνων που έτρωγαν μικρότερες ποσότητες. Επίσης, οι συνηθέστερα διαγνωσμένοι τύποι ΑΚΚΤ περιλαμβάνουν τις αμυγδαλές και τη βάση της γλώσσας συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλόντων ιστών της, με σχεδόν το 70% των διαγνώσεων να γίνονται στα μεταγενέστερα στάδια της νόσου.

Στην περίοδο παρακολούθησης, περισσότερο από το 17% των ασθενών εμφάνισαν υποτροπή, με 42 ασθενείς να πεθαίνουν από αυτή. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι 70 συμμετέχοντες πέθαναν από άλλες αιτίες.

Από τα αποτελέσματα, η Άρθουρ εξήγησε ότι ο τύπος του καρκίνου και το στάδιο εξέλιξης της ασθένειας παίζουν επίσης ρόλο σε συνδυασμό με την κατανάλωση υδατανθράκων. Εκείνοι που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες υδατανθράκων και σακχάρων είχαν καρκίνο στοματικής κοιλότητας. Ομοίως, οι δύο παράγοντες συνδέονται επίσης με την αύξηση του κινδύνου θνησιμότητας στα άτομα με καρκίνο σταδίου 1-3, αλλά όχι σταδίου 4.

"Παρόλο που σε αυτή τη μελέτη διαπιστώσαμε ότι η υψηλότερη συνολική ποσότητα υδατανθράκων και ζάχαρης σχετίζονταν με υψηλότερη θνησιμότητα σε ασθενείς με ΑΚΚΤ, λόγω του σχεδιασμού της μελέτης δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια απόλυτη σχέση αιτίου-αποτελέσματος", πρόσθεσε. "Το επόμενο βήμα θα ήταν η διεξαγωγή μιας τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής για να ελεγχθεί εάν ο περιορισμός των υδατανθράκων έχει προστατευτική επίδραση στα ποσοστά επιβίωσης".

Υπάρχει ακόμα μια θετική πλευρά σε αυτή τη μελέτη: Η κατανάλωση μέτριας ποσότητας διαφόρων μορφών λίπους και αμύλου μετά τη θεραπεία μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης ενός ασθενούς και τις πιθανότητες ύφεσης, επεσήμαναν οι ερευνητές.

"Τα αποτελέσματά μας, μαζί με τα ευρήματα άλλων μελετών, δείχνουν ότι η σύνθεση της διατροφής μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα του καρκίνου", εξηγεί η συν-συγγραφέας Amy Goss του Πανεπιστημίου Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ. "Θα θέλαμε να διαπιστώσουμε εάν αυτό είναι αληθές χρησιμοποιώντας μία νέα μελέτη για να προσδιορίσουμε τους βασικούς μηχανισμούς. Για παράδειγμα, πώς η μείωση της ζάχαρης και άλλων διαιτητικών πηγών γλυκόζης επηρεάζει την ανάπτυξη του καρκίνου;"

Για τους ασθενείς με ΑΚΚΤ, αυτό είναι μια μεγάλη είδηση: Μεταξύ των καρκίνων, τα ποσοστά επιβίωσης πέντε ετών για ασθενείς με αυτό τον τύπο καρκίνου είναι χαμηλά, καθώς αυτοί ανιχνεύονται σε μεταγενέστερα στάδια.

"Αυτή η μελέτη είναι σημαντική, διότι εστιάζει σε έναν σοβαρό καρκίνο που είναι δύσκολο να θεραπευτεί και λίγα είναι γνωστά για το πώς η διατροφή μπορεί να βοηθήσει καλύτερα έναν ασθενή ώστε να τον αντιμετωπίσει", πρόσθεσε η Dr Laura Rogers, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. "Αυτή η μελέτη δείχνει άλλη μια φορά τη σημασία των μελετών που εξετάζουν τις βέλτιστες συστάσεις διατροφής για τους επιζώντες από καρκίνο."

ΠηγέςScienceDailyCancer

Δημοσίευση στο British Medical Journal περιγράφει πώς μια γυναίκα κατάφερε να αντιμετωπίσει τον καρκίνο του αίματος με τη βοήθεια του turmeric (κουρκουμάς ή κιτρινόριζα).

Το 2007, η 67χρονη Dieneke Ferguson διαγνώστηκε με μυέλωμα το οποίο προχώρησε στο στάδιο 3 μέσα σε 15 μήνες. Μετά από τρεις αποτυχημένους κύκλους χημειοθεραπείας και τέσσερις αποτυχημένες μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων, οι γιατροί της είπαν ότι δεν είχε πολλές ελπίδες. Όπως αναφέρει στην Daily Mail: «Έχω πάρει όλα τα είδη τοξικών φαρμάκων και οι παρενέργειες ήταν τρομακτικές». Έχασε τη μνήμη της για τρεις ημέρες και δύο σπόνδυλοι στην σπονδυλική της στήλη κατέρρευσαν και έπρεπε να της εγχύσουν ένα είδος «σκυροδέματος» για σταθερότητα.

Τέσσερα χρόνια μετά την αρχική διάγνωσή της, πήρε την υγεία της στα χέρια της και άρχισε να λαμβάνει μια καθημερινή δόση κουρκουμίνης (δραστική ουσία του κουρκουμά), το βασικό συστατικό του κουρκουμά. Έπαιρνε οκτώ γραμμάρια κάθε βράδυ με άδειο στομάχι.

Από τότε, ο καρκίνος της έχει σταθεροποιηθεί και οι εξετάσεις αίματός της έχουν επιστρέψει στις φυσιολογικές τιμές. Απολαμβάνει επίσης μια καλή ποιότητα ζωής.

Όταν είπε στον ογκολόγο της ότι πήρε κουρκουμά, εκείνος ενδιαφέρθηκε πολύ, αφού είδε τι μεγάλη διαφορά είχε στην υγεία της. Το μυέλωμα είναι ο δεύτερος συνηθέστερος τύπος καρκίνου του αίματος και ξεκινά στα κύτταρα πλάσματος στον μυελό των οστών. Όταν προκληθεί ανωμαλία σε αυτά τα κύτταρα και αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται, δημιουργείται μυέλωμα και προκαλεί έντονο πόνο, νευρική βλάβη, κόπωση και βλάβη των οστών. Η θεραπεία είναι γενικά προσανατολισμένη στον έλεγχο των συμπτωμάτων, διότι δεν υπάρχει θεραπεία και οι άνθρωποι συνήθως δεν ζουν πέραν των πέντε ετών από τη στιγμή της διάγνωσης.

Η έκθεση του BMJ αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της Ferguson υποδηλώνουν ότι ο κουρκουμάς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους ασθενείς με μυέλωμα στο μέλλον, προσθέτοντας: «Το γεγονός ότι η ασθενής που ήταν σε προχωρημένο στάδιο ασθένειας διασώθηκε αποκλειστικά με κουρκουμίνη, υποδηλώνει πιθανή δράση της κουρκουμίνης κατά του μυελώματος.»

Δεν υπάρχει άλλη πιθανή εξήγηση για την ανάρρωσή της

Ο συν-συγγραφέας της έκθεσης, Jamie Cavenagh, δήλωσε ότι δεν υπάρχει άλλη πιθανή εξήγηση για την αξιοσημείωτη ανάκαμψη της υγείας της πέρα από την κουρκουμίνη. Συνεχίζει να λαμβάνει τα δισκία μέχρι σήμερα.

Οι επιστήμονες προτείνουν περαιτέρω αξιολόγηση με κλινικές δοκιμές προκειμένου να προχωρήσουν στη χρήση της ως επίσημη θεραπεία. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολο, διότι οι δοκιμές μεγάλης κλίμακας κοστίζουν εκατομμύρια. Οι φυσικές ουσίες δεν μπορούν να κατοχυρωθούν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, οπότε η εξεύρεση επενδυτή θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη.

Το Turmeric (κουρκουμάς) ωφελεί ένα ευρύ φάσμα ασθενειών

Ο κουρκουμάς είναι ένα πολυετές βότανο που περιέχει τη φυσική αντιοξειδωτική πολυφαινόλη κουρκουμίνη, η οποία έχει επίσης αναλγητικές ιδιότητες. Έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη του μυελώματος και αρκετούς άλλους τύπους καρκινικών κυττάρων.

Άλλες ασθένειες που μπορούν να ωφεληθούν από την κουρκουμίνη περιλαμβάνουν λοιμώξεις, άνοια, κατάθλιψη και καρδιακές παθήσεις. Μια ανασκόπηση του 2016 στο περιοδικό Journal of Medicinal Food ανέδειξε τις δυνατότητές της για θεραπεία αρθρίτιδας και οι γιατροί έχουν επίσης επικροτήσει τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι μπορεί να βοηθήσει στην καταστροφή των κυττάρων όγκου του νευροβλαστώματος, δείχνοντας το δρόμο για την αντιμετώπιση του πιο συνηθισμένου τύπου καρκίνου σε βρέφη. Μια άλλη μελέτη αναμένεται να δημοσιευθεί σύντομα, δείχνοντας τις θετικές της επιδράσεις στον καρκίνο του εντέρου.

Αν και η Ferguson είπε ότι έπαιρνε κουρκουμά με άδειο στομάχι, συνιστάται συνήθως οι άνθρωποι να το παίρνουν μαζί με λίπος ή λάδι για να ενισχύσουν την απορρόφησή του, επειδή είναι λιποδιαλυτή ένωση. Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν τον κουρκουμά με γιαούρτι ή ζεστό γάλα. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη με μαύρο πιπέρι αυξάνει σημαντικά την απορρόφηση. Για το λόγο αυτό, πολλά συμπληρώματα περιέχουν επίσης μια μικρή ποσότητα μαύρου πιπεριού.

Είναι θαυμάσιο να ακούμε ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν με επιτυχία προβλήματα που οι γιατροί δεν μπορούν να διαχειριστούν χρησιμοποιώντας τίποτα περισσότερο από ό, τι η φύση μας έχει παράσχει. Όλοι δεν θα έχουν την ίδια επιτυχία με την Ferguson, αλλά το γεγονός ότι οι φυσικές λύσεις μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους να στραφούν εκεί σε «απελπιστικές» καταστάσεις αξίζει περαιτέρω εξερεύνηση, είτε υπάρχουν δυνατότητες κέρδους ή όχι.

ΠηγέςTheSunMicNaturalNews

Μία από τις πιο συνηθισμένες παρανοήσεις που πιστεύουν οι άνθρωποι για την προπόνηση είναι ότι εστιάζεται στις δραστηριότητες που θα κάνουν όταν πάνε στο γυμναστήριο. Ωστόσο, αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται είναι ότι η προετοιμασία για μια προπόνηση αρχίζει με αυτό που βάζουν στο σώμα τους πριν και μετά από αυτή. Σε ένα άρθρο στο Self.com, η διατροφολόγος Jessica Jones ρίχνει λίγο φως στα είδη διατροφής που θα βοηθήσουν ένα άτομο να προετοιμαστεί για μια εξαντλητική άσκηση και επίσης στις τροφές που χρειάζονται μετά από αυτή.

Τι να φάτε πριν από την προπόνηση

Σύμφωνα με την Jones, είναι απαραίτητο να τρώτε κάτι πριν την προπόνηση, καθώς αυτό σας επιτρέπει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις επιδόσεις σας. Οι άνθρωποι που παραλείπουν γεύματα πριν την προπόνηση μπορεί να καταλήξουν να αισθάνονται ατονία, ζάλη, ακόμα και λήθαργο. Είναι επίσης πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της άσκησης. Είναι επίσης σημαντικό να διατηρήσετε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από την προπόνηση.

 1. 1. Οι υδατάνθρακες, αν ληφθούν πριν από την προπόνηση, μπορούν να παρέχουν στο σώμα το απαραίτητο καύσιμο για την άσκηση με τη μέγιστη απόδοση. Όταν ένα άτομο καταναλώνει υδατάνθρακες, αυτοί μετατρέπονται σε γλυκογόνο στους μυς, που τους δίνει την ικανότητα να δουλεύουν. Τα συστατικά τροφίμων που συνιστώνται για να τροφοδοτήσουν τους μυς περιλαμβάνουν: πλιγούρι βρώμης, ελληνικό γιαούρτι, φρούτα ή ένα κομμάτι τοστ.
 2. 2. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τους ανθρώπους που σχεδιάζουν να κάνουν ασκήσεις με βάρη σε τακτική βάση. Οι δυναμικές ασκήσεις δημιουργούν μικροσχισμές στις μυϊκές ίνες, τις οποίες το σώμα επισκευάζει για να γίνει δυνατότερο και μεγαλύτερο από πριν. Για να συμβεί αυτό, όμως, το σώμα χρειάζεται πρωτεΐνη για να υποστηρίξει την ανάπτυξη των μυών. Κατάλληλα για αυτή την προπόνηση είναι τα καρύδια, οι φέτες γαλοπούλας, τα σφιχτά βραστά αβγά και το γάλα σόγιας.
 3. 3. Η ενυδάτωση του σώματος, είναι απαραίτητη ακόμα και πριν αρχίσετε να πηγαίνετε στο γυμναστήριο. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος αφυδάτωσης ενώ ασκείστε, και μειώνεται επίσης η εμφάνιση μυϊκών κραμπών, σπασμών και μειωμένης ενέργειας. Ωστόσο, η κατανάλωση πάρα πολύ νερού είναι επίσης βλαβερή - ο μαγικός αριθμός, σύμφωνα με την Jones, είναι ένα φλιτζάνι νερό για κάθε 15 έως 30 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας, ειδικά αν ιδρώνετε πολύ.

Όσο για την ώρα που ένα άτομο πρέπει να τρώει, οποτεδήποτε από 30 λεπτά έως τρεις ώρες πριν από την προπόνηση είναι ιδανικά. Αυτό εξασφαλίζει ότι το σώμα σας δεν χωνεύει ακόμα όταν ξεκινήσετε να ασκείστε, αλλά δεν έχει εξαντλήσει ακόμα όλα τα ενεργειακά αποθέματα. Εάν ασκείστε νωρίς το πρωί, η Jones προτείνει να τρώτε ένα μικρό σνακ 30 λεπτά έως μία ώρα πριν από την προπόνηση. Ωστόσο, αν είναι αργότερα  μέσα στην ημέρα, φάτε τουλάχιστον ένα σνακ 150 θερμίδων τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από την προπόνηση. Τα πλήρη γεύματα, από την άλλη πλευρά, χρειάζονται δύο με τρεις ώρες για να χωνευτούν πριν την άσκηση.

 

Τι να φάτε μετά από μια προπόνηση

"Πρέπει να φάτε μετά από μια προπόνηση", επισημαίνει η Jones. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι οι θερμίδες που καταναλώσατε κατά τη διάρκεια της προπόνησης έχουν αντικατασταθεί επαρκώς. Το γλυκογόνο, για παράδειγμα, πρέπει να αποκατασταθεί μετά από έντονη αερόβια δραστηριότητα και η κατανάλωση πρωτεϊνών μπορεί να βοηθήσει τους μυς να ανακάμψουν γρήγορα, ειδικά μετά από προπόνηση με βάρη. Επιπλέον, οι τροφές αναπληρώνουν τους ηλεκτρολύτες - τα μέταλλα που χρειάζονται τα νεύρα για να λειτουργούν σωστά – οι οποίοι χάθηκαν κατά την εφίδρωση.

Μερικοί άνθρωποι τείνουν να παραλείπουν τα γεύματα μετά από το γυμναστήριο, μια κίνηση που η Jones αποθαρρύνει. "Όταν δεν τρώτε μετά από μια προπόνηση, μπορεί να καταλήξετε με έντονη κόπωση και χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα", αναφέρει. Αυτό επίσης επιβραδύνει τη διαδικασία επιδιόρθωσης του σώματος, καθιστώντας το τόσο πιο δύσκολο να επιτευχθούν οι στόχοι φυσικής κατάστασης.

 1. Η κατανάλωση τροφής μετά από μια προπόνηση ανεφοδιάζει το σώμα. Επομένως, είναι ιδανικό να τρώτε τουλάχιστον 30 λεπτά μετά την προπόνηση. Εάν δεν μπορείτε να φάτε ένα πλήρες γεύμα αμέσως, προσπαθήστε να έχετε ένα σνακ τουλάχιστον 20 λεπτά μετά, και στη συνέχεια να έχετε ένα πλήρες γεύμα αργότερα.
 2. Οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες θα πρέπει να αποτελούν τα κύρια συστατικά του γεύματος μετά την προπόνηση. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες περιλαμβάνουν κινόα, καστανό ρύζι και ξηρούς καρπούς, ενώ οι υγιεινές πρωτεΐνες αποτελούνται από τόφου, φασόλια και ψάρια. Οι αθλητές που έχουν μόλις ολοκληρώσει μια έντονη προπόνηση με βάρη ίσως χρειαστούν περισσότερη πρωτεΐνη για να δημιουργήσουν περισσότερους μυς.
 3. Μην το παρακάνετε με τα μεταπροπονητικά σνακ. Μπορεί να είναι εύκολο να χάσετε το μέτρο του τι τρώτε μετά το γυμναστήριο, αλλά προσπαθήστε να διατηρήσετε τα γεύματα μετά από προπόνηση κάτω από 500 θερμίδες.
 4. Ενυδατώστε ξανά τον οργανισμό σας. Χάνετε πολλά υγρά ενώ ασκείστε, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα αποκαταστήσετε για να αποτρέψετε την αφυδάτωση.

Φυσικά, αυτά είναι μόνο μερικά από τα βασικά που πρέπει να καλύψετε πριν και μετά την άσκηση στο γυμναστήριο. Αυτό εξασφαλίζει ότι θα αξιοποιείτε στο την προπόνησή σας - οι μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να κάνει ένα άτομο να αισθάνεται πιο ευτυχισμένο και επίσης μειώνει τις χρόνιες παθήσεις.

 

ΠηγέςSelfHealthline

Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 08:27

Έρευνα του Imperial College of London για τον καφέ

Ένα φλιτζάνι καφέ κάθε μέρα θα μπορούσε να σας βοηθήσει να ζήσετε λίγο περισσότερο. Τα προστατευτικά αποτελέσματα του καφέ προσθέτουν τρεις μήνες στη ζωή σας αν είστε άνδρας και έναν επιπλέον μήνα αν είστε γυναίκα.

 Ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου εκτιμούν ότι ένα φλιτζάνι καφέ (350ml) κάθε μέρα για 16 χρόνια μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 12% και κατά 16% εάν πίνετε τρία φλιτζάνια την ημέρα.

Αν και δεν μπορούν απολύτως να αποδείξουν ότι ο καφές αυξάνει τη μακροζωία - υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι παράγοντες που ίσως να παίζουν σημαντικό ρόλο επίσης – υποστηρίζουν ότι ο καφές έχει πολλά οφέλη που προσφέρουν υγεία, όπως η μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, η μείωση της φλεγμονής και η βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στον καφέ μπορούν να προστατεύσουν από κάποιους καρκίνους και καρδιακές παθήσεις.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές εξέτασαν τις συνήθειες υγείας και τον τρόπο ζωής 521.330 ανθρώπων σε 10 ευρωπαϊκές χώρες.

Στα 16 χρόνια της μελέτης, 41.693 άτομα έχασαν τη ζωή τους, αλλά οι θάνατοι ήταν λιγότεροι μεταξύ των ατόμων που έπιναν καφέ και ακόμη λιγότεροι μεταξύ των ατόμων που έπιναν τρία φλιτζάνια την ημέρα. Όσοι έπιναν καφέ ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από πεπτικές ασθένειες, κυκλοφορικά προβλήματα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

 Πηγή: Annals of Internal Medicine, 2017; published, 11 July 2017.

Οι νέοι που επιλέγουν διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά καλούνται να εισάγουν το γάλα και το τυρί ξανά στη ζωή τους επειδή τα επίπεδα ασβεστίου τους θα μπορούσαν να πέσουν επικίνδυνα χαμηλά - όμως κανείς δεν τους λέει ότι τα μεταλλικά στοιχεία που χρειάζονται λαμβάνονται επίσης από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.

Η Εθνική Εταιρεία Οστεοπόρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου εξέτασε 2000 ενήλικες και ανακάλυψε ότι ένας στους πέντε ηλικίας μεταξύ 18 και 25 ετών είχαν κόψει τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη διατροφή τους. Ως αποτέλεσμα, θα μπορούσαν να θέσουν την υγεία των οστών τους σε κίνδυνο και να καταλήξουν με οστεοπόρωση σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ωστόσο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι απαραίτητα για την επίτευξη της οστικής υγείας, λέει η Viva, η ομάδα για τα δικαιώματα των ζώων. Αντ’ αυτού, ασκήσεις όπως το περπάτημα, το ανέβασμα σκάλας και ο χορός - είναι ο καλύτερος τρόπος αναπλήρωσης του ασβεστίου, σε συνδυασμό με μια διατροφή που περιλαμβάνει πολλά σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως μπρόκολο, λάχανο, λαχανίδα, σπανάκι, φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια.

Η βιταμίνη D, η «βιταμίνη του ήλιου», παίζει επίσης σημαντικό ρόλο και μας βοηθά να απορροφήσουμε καλύτερα το ασβέστιο.

"Οι νέοι δεν είναι χαζοί, είναι σε θέση να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις βασιζόμενοι σε γεγονότα."Οι λανθασμένες πληροφορίες με παραπλανητικές επικεφαλίδες και ιστορίες τρόμου δεν τους προσφέρουν τίποτα", δήλωσε η Veronika Powell της Viva.

Πηγή: Viva press release, April 12, 2017

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η κατανάλωση πολλών ωμέγα-6 λιπαρών οξέων - που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα φυτικά έλαια - βοηθά στην πρόληψη του πρόωρου θανάτου και προστατεύει από καρδιακές παθήσεις.

Σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας, τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα λινολεϊκού οξέος στο αίμα, το οποίο βρίσκεται στα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, είχαν 43% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με όσους είχαν χαμηλότερα επίπεδα στο αίμα τους. Η ανακάλυψη αυτή προστίθεται στον αυξανόμενο κατάλογο των οφελών για την υγεία που αποφέρουν τα ωμέγα-6. Είναι ήδη γνωστό, για παράδειγμα, ότι δρουν ως φυσικό αντιφλεγμονώδες και μπορούν να καταπολεμήσουν τον διαβήτη τύπου 2. Αυτό συμβαίνει επειδή το λινολεϊκό οξύ μετατρέπεται σε αραχιδονικό οξύ όταν είναι στο σώμα, το οποίο είναι αντιφλεγμονώδης ένωση.

Στη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα επίπεδα λιπαρών οξέων σε δείγματα αίματος που ελήφθησαν από 2.480 άνδρες ηλικίας μεταξύ 42 και 60 ετών. Η υγεία τους παρακολουθήθηκε για 22 χρόνια και, κατά το διάστημα αυτό, 1.143 από αυτούς πέθαναν από ασθένεια. Η ομάδα χωρίστηκε σε πέντε υποομάδες βάσει των επιπέδων λινολεϊκού οξέος στο αίμα τους και εκείνες με τα υψηλότερα επίπεδα ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα ή να πάσχουν από καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, δεν υπήρχε προστατευτική δράση κατά του καρκίνου.

 Πηγή: American Journal of Clinical Nutrition, 2018, 107: 427

Τρίτη, 14 Αυγούστου 2018 08:37

H ιατρική ιστορία της μουστάρδας

Στις μέρες μας, η μουστάρδα θεωρείται ο τέλειος σύντροφος της κέτσαπ. Ωστόσο αρκετά πίσω στο χρόνο, αυτό το πικάντικο φυτό εκτιμιόταν περισσότερο και πέρα από τις μαγειρικές του εφαρμογές. Οι αρχαίοι λαοί θεωρούσαν τη μουστάρδα ως ένα εξαιρετικά σημαντικό βοτανικό φάρμακο.

Η μουστάρδα στην αρχαία Ελλάδα

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Βοτανικό Συμβούλιο, μερικές από τις πρώτες καταγεγραμμένες χρήσεις της μουστάρδας ως φάρμακο μπορούν να βρεθούν στο Περί ύλης ιατρικής. Το βιβλίο αυτό, που γράφτηκε από τον Έλληνα γιατρό, Διοσκουρίδη τον Πεδάνιο, είναι ένα έργο πέντε τόμων που καλύπτει 600 φυτά και 1000 φάρμακα που παρασκευάζονται από αυτά. Ο Διοσκουρίδης έγραψε για πολλά παρασκευάσματα από τα διάφορα είδη μουστάρδας. Ένα από αυτά ήταν ένα είδος λαδιού που φτιάχνεται από σπόρους μουστάρδας και ονομάζεται «σιναπέλαιο». Αυτό, σύμφωνα με τις αναφορές του, υποστήριζε ότι ήταν μια καλή θεραπεία για "ασθένειες μεγάλης διάρκειας, αντλώντας τα προβληματικά υγρά από βαθιά το εσωτερικό του οργανισμού".

Το φυτό της μουστάρδας είχε αρκετά αποσπάσματα αφιερωμένα σε αυτό. Ο Διοσκουρίδης απαριθμεί ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών, που κυμαίνονται από την επούλωση τραυμάτων έως την ανακούφιση των πονοκεφάλων και την ανακούφιση του πόνου των ματιών. Στην πραγματικότητα, ο Διοσκουρίδης δεν είχε τίποτε άλλο παρά μόνο θετικά να πει για μουστάρδα. Ο ίδιος μάλιστα παρομοίαζε τη δύναμη των σπόρων μουστάρδας με το σκόρδο και το κρεμμύδι, δηλώνοντας ότι «οι ιδιότητες αυτών είναι τόσο παρόμοιες στη φύση που δεν πρέπει να διαχωρίζονται».

Η μουστάρδα στην αρχαία Ινδία

Εν τω μεταξύ, στην Ινδία, αναφορές της μουστάρδας ως φαρμάκου είναι διάσπαρτες σε διάφορα κείμενα της Αγιουρβέδα. Στην πραγματικότητα, οι πολυάριθμες ποικιλίες μουστάρδας έχουν τόσες πολλές διαφορετικές ονομασίες σε αυτά τα κείμενα που είναι δύσκολο να εντοπιστούν όλες. Στη σύγχυση αυτή προστίθεται το γεγονός ότι γίνεται αναφορά στους σπόρους μουστάρδας από τα χρώματά τους, πράγμα που σημαίνει ότι τα ίδια είδη μουστάρδας θα μπορούσαν να έχουν διαφορετικό όνομα βασισμένο στο χρώμα του σπόρου τους.

Οι χρήσεις της μουστάρδας είναι ακόμα περισσότερες. Οι ιατρικές εφαρμογές της επικεντρώνονται κυρίως στους σπόρους και το λάδι, με τη χρήση των φύλλων να είναι σπάνια. Συγκεκριμένα, ο σπόρος μουστάρδας χρησιμοποιείται συνήθως ως πάστα, απολυμαντικό, εφιδρωτικό, σκόνη μασάζ, κατάπλασμα και ένα είδος στοματικού διαλύματος.

«Οι εφαρμογές φαίνεται να ενδείκνυνται σε καταστάσεις όπως το λευκόδερμα, το σκασμένο δέρμα, ο πυρετός, η λέπρα, η παραφροσύνη, η επιληψία, το οίδημα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι νευρολογικές διαταραχές, οι γυναικολογικές παθήσεις και η διατήρηση του πλακούντα», έγραψαν οι συντάκτες μιας μελέτης αφιερωμένης στη χρήση των παρασκευασμάτων μουστάρδας στην Αγιουρβέδα.

Τα κείμενα δείχνουν περαιτέρω ότι, όταν λαμβάνονται εσωτερικά, οι σπόροι μουστάρδας βοηθούν το σώμα να αποβάλλει τις τοξίνες. «Ο σπόρος μουστάρδας είναι ένα συστατικό των σκευασμάτων που προκαλούν εμετό, καθαρίζουν τη κρανιακή κοιλότητα και δίνονται σε αφέψημα ή κλύσμα», αναφέρουν οι συγγραφείς, που πιστεύουν ότι οι σπόροι μουστάρδας χρησιμοποιήθηκαν επίσης για τη θεραπεία της ρινίτιδας, του εμετού, του μετεωρισμού και ακόμη και της παραφροσύνης.

Η ιατρική Unani, ένα σύστημα ιατρικής που ασκείται στην Ινδία και τη σύγχρονη Κεντρική Ασία, χρησιμοποιεί επίσης τους σπόρους μουστάρδας. Συγκεκριμένα, υπήρξε και εξακολουθεί να χρησιμεύει ως θεραπεία για την πνευμονία, την ουρική αρθρίτιδα, την ισχιαλγία, την επιληψία και τη νευραλγία.

Η μουστάρδα σε όλο τον κόσμο

Εκτός από τις χώρες που έχουν ιστορία με τη μουστάρδα ως φάρμακο, άλλα έθνη έχουν χρησιμοποιήσει επίσης το φυτό αυτό κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Στην Αφρική, οι ρίζες μουστάρδας λαμβάνονται από γυναίκες που θηλάζουν για να ενθαρρύνουν την παραγωγή γάλακτος. Τα φύλλα μουστάρδας έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο σε εσωτερικές θεραπείες (για σύφιλη, αλλά και σε ανικανότητα) όσο και σε τοπικές κρέμες (για πονοκεφάλους), στην Ινδονησία.

Ακόμα και οι ντόπιοι της Βόρειας Αμερικής έχουν χρησιμοποιήσει τη μουστάρδα για να θεραπεύσουν παθήσεις και πόνους. Οι Cherokee, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν τη μουστάρδα ως διεγερτικό της όρεξης, θεραπεία των νεφρών και θεραπεία της ελονοσίας. Οι άνθρωποι από το Ινδικό Έθνος Shinnecock χρησιμοποιούν τη μουστάρδα με τον ίδιο τρόπο όπως και οι Cherokee, εκτός από τη λήψη της ως εμετικό. Από την άλλη πλευρά, οι Meskwaki πίστευαν ότι η πικάντικη μυρωδιά της μουστάρδας την έκανε ιδανική για κρυολογήματα.

 

Πηγές: CMS.HerbalgramNISCAIR.RES

Το μπρόκολο μπορεί να σερβιριστεί με διάφορους τρόπους, αλλά μια μελέτη δείχνει ότι ο καλύτερος τρόπος να μαγειρευτεί είναι σε τηγάνι σε πολύ δυνατή φωτιά (stir-frying). Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Plant Foods for Human Nutrition, διαπίστωσε ότι αυτή η κινέζικη τεχνική στο τηγάνι είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε τα γλυκοσινολικά, ενώσεις που καταπολεμούν ασθένειες και οι οποίες βρίσκονται στα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο.

Ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Wageningen εξέτασε εάν τα γλυκοσινολικά σε δύο διαφορετικά σταυρανθή λαχανικά και οι ευεργετικές ιδιότητές τους θα μπορούσαν να διατηρηθούν όταν υποστούν τη διαδικασία stir-frying. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε το κινέζικο λάχανο και bok choy για τη διεξαγωγή της μελέτης. Αφαίρεσαν τους μίσχους και τεμάχισαν τα φύλλα σε λωρίδες μήκους ενός έως δύο εκατοστών. Μετά από αυτό, τα σωτάρισαν σε τηγάνι με ηλιέλαιο. Χρησιμοποίησαν θερμοκρασίες που κυμαίνονταν από 160 έως 250 βαθμούς Κελσίου και τα μαγείρεψαν για ένα έως οκτώ λεπτά.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι το stir-frying των λαχανικών δεν απομάκρυνε τα περιεχόμενα γλυκοσινολικά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η γλυκοβρασινοναπίνη είναι η πιο άφθονη μορφή γλυκοζινολάτης στο φρέσκο κινέζικο λάχανο και το bok choy. Τα γλυκοσινολικά διατηρήθηκαν ακόμα και όταν χρησιμοποιήθηκαν υψηλότερες θερμοκρασίες και μεγαλύτεροι χρόνοι μαγειρέματος. Η ερευνητική ομάδα εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά το stir-frying αδρανοποιήθηκε η μυροσυνάση, η οποία είναι μια ουσία που διασπά τα γλυκοσινολικά.

Προηγούμενες μελέτες αποκάλυψαν ότι το μαγείρεμα των σταυρανθών λαχανικών σε νερό (βράσιμο) είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια των γλυκοσινολικών. Επιπλέον, μια προηγούμενη μελέτη έδειξε ότι το δυνατό τηγάνισμα σταυρανθών λαχανικών οδήγησε στην απώλεια των γλυκοσινολών έως και 84 τοις εκατό.

Συμπερασματικά, τα ευρήματα της μελέτης πρότειναν ότι κατά το μαγείρεμα σταυρανθών λαχανικών μπορεί να προτιμάται το stir-frying σε σχέση με το βρασμό και το δυνατό τηγάνισμα έτσι ώστε τα περιεχόμενα γλυκοζινολικά να μην εξαντλούνται.

Τα οφέλη για την υγεία των σταυρανθών λαχανικών

Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και η λαχανίδα, είναι πλούσια σε διάφορα θρεπτικά συστατικά όπως τα γλυκοσινολικά, τα οποία προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Οι γλυκοζινολικές ενώσεις αυτών των λαχανικών μετατρέπονται σε μεταβολίτες όταν καταναλώνονται. Οι μεταβολίτες είναι φυσικές ουσίες που παίζουν ρόλο στο ρυθμό του μεταβολισμού και σε συγκεκριμένες ενζυματικές αντιδράσεις. Προσφέρουν επίσης αντιβιοτική δράση και βοηθά στην καταπολέμηση βακτηριακών, ιογενών και μυκητιακών λοιμώξεων στο σώμα. Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι μια δίαιτα πλούσια σε σταυρανθή λαχανικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του μαστού, των νεφρών, του οισοφάγου και ο καρκίνος του στόματος και του λαιμού. Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι τα σταυρανθή λαχανικά μπορούν να προστατεύσουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Άλλα σταυρανθή λαχανικά περιλαμβάνουν τη ρόκα, το κουνουπίδι, τα ραπανάκια και το χρένο.

Μεγιστοποιήστε τα οφέλη της κατανάλωσης σταυρανθών λαχανικών

Ο τρόπος προετοιμασίας των λαχανικών είναι καθοριστικός. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το βράσιμο και το έντονο τηγάνισμα μπορεί να προκαλέσει την απώλεια των γλυκοσινολικών. Εκτός από το stir-frying, υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορείτε να προετοιμάσετε τα λαχανικά σας χωρίς να θυσιάσετε τη θρεπτική τους αξία. Μπορείτε να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της κατανάλωσης σταυρανθών λαχανικών με αυτούς τους τρόπους:

 • • Προσθέστε κόκκινο λάχανο σε λεπτές φέτες στη σαλάτα για περισσότερη υφή και χρώμα.
 • • Σωτάρετε τα λαχανάκια Βρυξελλών σε ζεστό τηγάνι για μικρό χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, προσθέστε τα στη σαλάτα.
 • • Αντί να αφήσετε το λάχανο να εμποτιστεί σε ένα όξινο ντρέσιν, καταναλώστε το μόνο του φρέσκο.
 • • Προτιμήστε ωμό μπρόκολο, ραπανάκι και κουνουπίδι με ντιπ γιαουρτιού.

Πηγές: NaturalHealth365VeryWellFit

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν ωφέλιμες τροφές με ένα ευρύ φάσμα οφελών για την υγεία. Ένα από αυτά είναι το σέσκουλο, το οποίο, σύμφωνα με έρευνα, μπορεί να ενισχύσει την αντοχή και τις αθλητικές επιδόσεις και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Clinical Pharmacology και αφορούσε τρόφιμα πλούσια σε νιτρικά όπως τα σέσκουλα, έδειξε ότι διαθέτουν καρδιαγγειακά οφέλη όπως χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, βελτιωμένη ενδοθηλιακή δυσλειτουργία και αναστολή της συσσώρευσης αιμοπεταλίων.

Επιπλέον, τα σέσκουλα μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα καθώς και στη ρύθμιση και μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το διαβήτη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει άλφα-λιποϊκό οξύ, το οποίο αποτελεί αντιοξειδωτικό που βοηθά στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης, καταπολεμά το οξειδωτικό στρες και προστατεύει από τη βλάβη των αιμοφόρων αγγείων σε ασθενείς με διαβήτη.

Τα σέσκουλα περιέχουν επίσης νιτρικά άλατα που βελτιώνουν τις αθλητικές επιδόσεις και την αντοχή. Επιπλέον, βελτιώνουν και υποστηρίζουν το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς και την προστασία από μεταβολικές ασθένειες.

Τα σέσκουλα είναι φυλλώδη λαχανικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνη Α και βιταμίνη C. Μπορούν επίσης να βελτιώσουν την υγεία των οστών βελτιώνοντας την απορρόφηση του ασβεστίου, μειώνοντας την αποβολή του και ενισχύοντας τις πρωτεΐνες των οστών. Επιπλέον, περιέχουν αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση και πρόληψη του καρκίνου. Η χλωροφύλλη του σέσκουλου αποκαλύφθηκε ότι μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή των καρκινογενών ετεροκυκλικών αμινών σε κρέατα ψημένα στη σχάρα. Ως εκ τούτου, είναι καλό να συνοδεύετε με μια σαλάτα σέσκουλου το ψητό μπιφτέκι ή το κοτόπουλό σας. Η κατανάλωση σέσκουλων μπορεί να βελτιώσει τον τόνο του δέρματος και να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας.

Προσθέστε σέσκουλα στη διατροφή σας

Το σέσκουλο έχει μεγάλα, σαρκώδη αλλά τρυφερά σκούρα πράσινα φύλλα. Οι μίσχοι του είναι επίσης παχιοί. Μοιάζει με το σπανάκι, αλλά με μια ισχυρότερη, πιο δυνατή γεύση, αν και δεν σχετίζονται. Διάφοροι τύποι σέσκουλου έχουν διαφορετικά χρωματιστά κοτσάνια και νεύρα, με λίγο λευκό, πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα. Είναι ένα λαχανικό που είναι διαθέσιμο όλο το χρόνο, αλλά είναι καλύτερο από τον Ιούλιο μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.

Τα σέσκουλα είναι καλύτερα όταν τα φύλλα τους είναι σκληρά και σκούρα πράσινα. Τα μικρότερα φύλλα είναι πιο τρυφερά και έχουν πιο ήπια γεύση. Για να τα διατηρήσετε φρέσκα, αποθηκεύστε τα στο ψυγείο. Μπορούν επίσης να καταναλωθούν ωμά σε σαλάτες ή σε σάντουιτς ή. Μπορούν να σιγοβράσουν, να σοταριστούν, ή να προστεθούν σε σούπες και σάλτσες.

Εδώ είναι μερικοί τρόποι για το πώς να προσθέσετε σέσκουλα, ιδιαίτερα τα φύλλα και τα στελέχη τους, στην καθημερινή διατροφή σας:

 • • Ομελέτα. Μπορείτε να προσθέσετε μια χούφτα φρέσκα σέσκουλα σε μια ομελέτα.
 • • Χυμοί και smoothies - Μια χούφτα φύλλα και μίσχοι σέσκουλων μπορούν να προστεθούν σε ένα φρέσκο χυμό ή smoothie πριν το ανακάτεμα.
 • • Ως συνοδευτικά σε κύριο γεύμα - Σοτάρετε τα φύλλα και τα στελέχη των σέσκουλων με λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προσθέστε φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, πολτό σκόρδου και φρεσκοτριμμένο τυρί παρμεζάνα. Μπορεί να καταναλωθεί ως συνοδευτικό ή ως επικάλυψη για ψημένες πατάτες.
 • • Φρέσκο, ωμό - το σέσκουλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φρέσκο και ωμό σε σαλάτες, ή σάντουιτς.

ΠηγέςNaturalHealth365BBCGoodFoodMedicalNewsToday