Οι νέοι που επιλέγουν διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά καλούνται να εισάγουν το γάλα και το τυρί ξανά στη ζωή τους επειδή τα επίπεδα ασβεστίου τους θα μπορούσαν να πέσουν επικίνδυνα χαμηλά - όμως κανείς δεν τους λέει ότι τα μεταλλικά στοιχεία που χρειάζονται λαμβάνονται επίσης από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.

Η Εθνική Εταιρεία Οστεοπόρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου εξέτασε 2000 ενήλικες και ανακάλυψε ότι ένας στους πέντε ηλικίας μεταξύ 18 και 25 ετών είχαν κόψει τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη διατροφή τους. Ως αποτέλεσμα, θα μπορούσαν να θέσουν την υγεία των οστών τους σε κίνδυνο και να καταλήξουν με οστεοπόρωση σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ωστόσο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι απαραίτητα για την επίτευξη της οστικής υγείας, λέει η Viva, η ομάδα για τα δικαιώματα των ζώων. Αντ’ αυτού, ασκήσεις όπως το περπάτημα, το ανέβασμα σκάλας και ο χορός - είναι ο καλύτερος τρόπος αναπλήρωσης του ασβεστίου, σε συνδυασμό με μια διατροφή που περιλαμβάνει πολλά σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως μπρόκολο, λάχανο, λαχανίδα, σπανάκι, φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια.

Η βιταμίνη D, η «βιταμίνη του ήλιου», παίζει επίσης σημαντικό ρόλο και μας βοηθά να απορροφήσουμε καλύτερα το ασβέστιο.

"Οι νέοι δεν είναι χαζοί, είναι σε θέση να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις βασιζόμενοι σε γεγονότα."Οι λανθασμένες πληροφορίες με παραπλανητικές επικεφαλίδες και ιστορίες τρόμου δεν τους προσφέρουν τίποτα", δήλωσε η Veronika Powell της Viva.

Πηγή: Viva press release, April 12, 2017

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η κατανάλωση πολλών ωμέγα-6 λιπαρών οξέων - που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα φυτικά έλαια - βοηθά στην πρόληψη του πρόωρου θανάτου και προστατεύει από καρδιακές παθήσεις.

Σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας, τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα λινολεϊκού οξέος στο αίμα, το οποίο βρίσκεται στα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, είχαν 43% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με όσους είχαν χαμηλότερα επίπεδα στο αίμα τους. Η ανακάλυψη αυτή προστίθεται στον αυξανόμενο κατάλογο των οφελών για την υγεία που αποφέρουν τα ωμέγα-6. Είναι ήδη γνωστό, για παράδειγμα, ότι δρουν ως φυσικό αντιφλεγμονώδες και μπορούν να καταπολεμήσουν τον διαβήτη τύπου 2. Αυτό συμβαίνει επειδή το λινολεϊκό οξύ μετατρέπεται σε αραχιδονικό οξύ όταν είναι στο σώμα, το οποίο είναι αντιφλεγμονώδης ένωση.

Στη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα επίπεδα λιπαρών οξέων σε δείγματα αίματος που ελήφθησαν από 2.480 άνδρες ηλικίας μεταξύ 42 και 60 ετών. Η υγεία τους παρακολουθήθηκε για 22 χρόνια και, κατά το διάστημα αυτό, 1.143 από αυτούς πέθαναν από ασθένεια. Η ομάδα χωρίστηκε σε πέντε υποομάδες βάσει των επιπέδων λινολεϊκού οξέος στο αίμα τους και εκείνες με τα υψηλότερα επίπεδα ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα ή να πάσχουν από καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, δεν υπήρχε προστατευτική δράση κατά του καρκίνου.

 Πηγή: American Journal of Clinical Nutrition, 2018, 107: 427

Τρίτη, 14 Αυγούστου 2018 08:37

H ιατρική ιστορία της μουστάρδας

Στις μέρες μας, η μουστάρδα θεωρείται ο τέλειος σύντροφος της κέτσαπ. Ωστόσο αρκετά πίσω στο χρόνο, αυτό το πικάντικο φυτό εκτιμιόταν περισσότερο και πέρα από τις μαγειρικές του εφαρμογές. Οι αρχαίοι λαοί θεωρούσαν τη μουστάρδα ως ένα εξαιρετικά σημαντικό βοτανικό φάρμακο.

Η μουστάρδα στην αρχαία Ελλάδα

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Βοτανικό Συμβούλιο, μερικές από τις πρώτες καταγεγραμμένες χρήσεις της μουστάρδας ως φάρμακο μπορούν να βρεθούν στο Περί ύλης ιατρικής. Το βιβλίο αυτό, που γράφτηκε από τον Έλληνα γιατρό, Διοσκουρίδη τον Πεδάνιο, είναι ένα έργο πέντε τόμων που καλύπτει 600 φυτά και 1000 φάρμακα που παρασκευάζονται από αυτά. Ο Διοσκουρίδης έγραψε για πολλά παρασκευάσματα από τα διάφορα είδη μουστάρδας. Ένα από αυτά ήταν ένα είδος λαδιού που φτιάχνεται από σπόρους μουστάρδας και ονομάζεται «σιναπέλαιο». Αυτό, σύμφωνα με τις αναφορές του, υποστήριζε ότι ήταν μια καλή θεραπεία για "ασθένειες μεγάλης διάρκειας, αντλώντας τα προβληματικά υγρά από βαθιά το εσωτερικό του οργανισμού".

Το φυτό της μουστάρδας είχε αρκετά αποσπάσματα αφιερωμένα σε αυτό. Ο Διοσκουρίδης απαριθμεί ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών, που κυμαίνονται από την επούλωση τραυμάτων έως την ανακούφιση των πονοκεφάλων και την ανακούφιση του πόνου των ματιών. Στην πραγματικότητα, ο Διοσκουρίδης δεν είχε τίποτε άλλο παρά μόνο θετικά να πει για μουστάρδα. Ο ίδιος μάλιστα παρομοίαζε τη δύναμη των σπόρων μουστάρδας με το σκόρδο και το κρεμμύδι, δηλώνοντας ότι «οι ιδιότητες αυτών είναι τόσο παρόμοιες στη φύση που δεν πρέπει να διαχωρίζονται».

Η μουστάρδα στην αρχαία Ινδία

Εν τω μεταξύ, στην Ινδία, αναφορές της μουστάρδας ως φαρμάκου είναι διάσπαρτες σε διάφορα κείμενα της Αγιουρβέδα. Στην πραγματικότητα, οι πολυάριθμες ποικιλίες μουστάρδας έχουν τόσες πολλές διαφορετικές ονομασίες σε αυτά τα κείμενα που είναι δύσκολο να εντοπιστούν όλες. Στη σύγχυση αυτή προστίθεται το γεγονός ότι γίνεται αναφορά στους σπόρους μουστάρδας από τα χρώματά τους, πράγμα που σημαίνει ότι τα ίδια είδη μουστάρδας θα μπορούσαν να έχουν διαφορετικό όνομα βασισμένο στο χρώμα του σπόρου τους.

Οι χρήσεις της μουστάρδας είναι ακόμα περισσότερες. Οι ιατρικές εφαρμογές της επικεντρώνονται κυρίως στους σπόρους και το λάδι, με τη χρήση των φύλλων να είναι σπάνια. Συγκεκριμένα, ο σπόρος μουστάρδας χρησιμοποιείται συνήθως ως πάστα, απολυμαντικό, εφιδρωτικό, σκόνη μασάζ, κατάπλασμα και ένα είδος στοματικού διαλύματος.

«Οι εφαρμογές φαίνεται να ενδείκνυνται σε καταστάσεις όπως το λευκόδερμα, το σκασμένο δέρμα, ο πυρετός, η λέπρα, η παραφροσύνη, η επιληψία, το οίδημα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι νευρολογικές διαταραχές, οι γυναικολογικές παθήσεις και η διατήρηση του πλακούντα», έγραψαν οι συντάκτες μιας μελέτης αφιερωμένης στη χρήση των παρασκευασμάτων μουστάρδας στην Αγιουρβέδα.

Τα κείμενα δείχνουν περαιτέρω ότι, όταν λαμβάνονται εσωτερικά, οι σπόροι μουστάρδας βοηθούν το σώμα να αποβάλλει τις τοξίνες. «Ο σπόρος μουστάρδας είναι ένα συστατικό των σκευασμάτων που προκαλούν εμετό, καθαρίζουν τη κρανιακή κοιλότητα και δίνονται σε αφέψημα ή κλύσμα», αναφέρουν οι συγγραφείς, που πιστεύουν ότι οι σπόροι μουστάρδας χρησιμοποιήθηκαν επίσης για τη θεραπεία της ρινίτιδας, του εμετού, του μετεωρισμού και ακόμη και της παραφροσύνης.

Η ιατρική Unani, ένα σύστημα ιατρικής που ασκείται στην Ινδία και τη σύγχρονη Κεντρική Ασία, χρησιμοποιεί επίσης τους σπόρους μουστάρδας. Συγκεκριμένα, υπήρξε και εξακολουθεί να χρησιμεύει ως θεραπεία για την πνευμονία, την ουρική αρθρίτιδα, την ισχιαλγία, την επιληψία και τη νευραλγία.

Η μουστάρδα σε όλο τον κόσμο

Εκτός από τις χώρες που έχουν ιστορία με τη μουστάρδα ως φάρμακο, άλλα έθνη έχουν χρησιμοποιήσει επίσης το φυτό αυτό κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Στην Αφρική, οι ρίζες μουστάρδας λαμβάνονται από γυναίκες που θηλάζουν για να ενθαρρύνουν την παραγωγή γάλακτος. Τα φύλλα μουστάρδας έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο σε εσωτερικές θεραπείες (για σύφιλη, αλλά και σε ανικανότητα) όσο και σε τοπικές κρέμες (για πονοκεφάλους), στην Ινδονησία.

Ακόμα και οι ντόπιοι της Βόρειας Αμερικής έχουν χρησιμοποιήσει τη μουστάρδα για να θεραπεύσουν παθήσεις και πόνους. Οι Cherokee, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν τη μουστάρδα ως διεγερτικό της όρεξης, θεραπεία των νεφρών και θεραπεία της ελονοσίας. Οι άνθρωποι από το Ινδικό Έθνος Shinnecock χρησιμοποιούν τη μουστάρδα με τον ίδιο τρόπο όπως και οι Cherokee, εκτός από τη λήψη της ως εμετικό. Από την άλλη πλευρά, οι Meskwaki πίστευαν ότι η πικάντικη μυρωδιά της μουστάρδας την έκανε ιδανική για κρυολογήματα.

 

Πηγές: CMS.HerbalgramNISCAIR.RES

Το μπρόκολο μπορεί να σερβιριστεί με διάφορους τρόπους, αλλά μια μελέτη δείχνει ότι ο καλύτερος τρόπος να μαγειρευτεί είναι σε τηγάνι σε πολύ δυνατή φωτιά (stir-frying). Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Plant Foods for Human Nutrition, διαπίστωσε ότι αυτή η κινέζικη τεχνική στο τηγάνι είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε τα γλυκοσινολικά, ενώσεις που καταπολεμούν ασθένειες και οι οποίες βρίσκονται στα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο.

Ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Wageningen εξέτασε εάν τα γλυκοσινολικά σε δύο διαφορετικά σταυρανθή λαχανικά και οι ευεργετικές ιδιότητές τους θα μπορούσαν να διατηρηθούν όταν υποστούν τη διαδικασία stir-frying. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε το κινέζικο λάχανο και bok choy για τη διεξαγωγή της μελέτης. Αφαίρεσαν τους μίσχους και τεμάχισαν τα φύλλα σε λωρίδες μήκους ενός έως δύο εκατοστών. Μετά από αυτό, τα σωτάρισαν σε τηγάνι με ηλιέλαιο. Χρησιμοποίησαν θερμοκρασίες που κυμαίνονταν από 160 έως 250 βαθμούς Κελσίου και τα μαγείρεψαν για ένα έως οκτώ λεπτά.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι το stir-frying των λαχανικών δεν απομάκρυνε τα περιεχόμενα γλυκοσινολικά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η γλυκοβρασινοναπίνη είναι η πιο άφθονη μορφή γλυκοζινολάτης στο φρέσκο κινέζικο λάχανο και το bok choy. Τα γλυκοσινολικά διατηρήθηκαν ακόμα και όταν χρησιμοποιήθηκαν υψηλότερες θερμοκρασίες και μεγαλύτεροι χρόνοι μαγειρέματος. Η ερευνητική ομάδα εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά το stir-frying αδρανοποιήθηκε η μυροσυνάση, η οποία είναι μια ουσία που διασπά τα γλυκοσινολικά.

Προηγούμενες μελέτες αποκάλυψαν ότι το μαγείρεμα των σταυρανθών λαχανικών σε νερό (βράσιμο) είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια των γλυκοσινολικών. Επιπλέον, μια προηγούμενη μελέτη έδειξε ότι το δυνατό τηγάνισμα σταυρανθών λαχανικών οδήγησε στην απώλεια των γλυκοσινολών έως και 84 τοις εκατό.

Συμπερασματικά, τα ευρήματα της μελέτης πρότειναν ότι κατά το μαγείρεμα σταυρανθών λαχανικών μπορεί να προτιμάται το stir-frying σε σχέση με το βρασμό και το δυνατό τηγάνισμα έτσι ώστε τα περιεχόμενα γλυκοζινολικά να μην εξαντλούνται.

Τα οφέλη για την υγεία των σταυρανθών λαχανικών

Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και η λαχανίδα, είναι πλούσια σε διάφορα θρεπτικά συστατικά όπως τα γλυκοσινολικά, τα οποία προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Οι γλυκοζινολικές ενώσεις αυτών των λαχανικών μετατρέπονται σε μεταβολίτες όταν καταναλώνονται. Οι μεταβολίτες είναι φυσικές ουσίες που παίζουν ρόλο στο ρυθμό του μεταβολισμού και σε συγκεκριμένες ενζυματικές αντιδράσεις. Προσφέρουν επίσης αντιβιοτική δράση και βοηθά στην καταπολέμηση βακτηριακών, ιογενών και μυκητιακών λοιμώξεων στο σώμα. Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι μια δίαιτα πλούσια σε σταυρανθή λαχανικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του μαστού, των νεφρών, του οισοφάγου και ο καρκίνος του στόματος και του λαιμού. Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι τα σταυρανθή λαχανικά μπορούν να προστατεύσουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Άλλα σταυρανθή λαχανικά περιλαμβάνουν τη ρόκα, το κουνουπίδι, τα ραπανάκια και το χρένο.

Μεγιστοποιήστε τα οφέλη της κατανάλωσης σταυρανθών λαχανικών

Ο τρόπος προετοιμασίας των λαχανικών είναι καθοριστικός. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το βράσιμο και το έντονο τηγάνισμα μπορεί να προκαλέσει την απώλεια των γλυκοσινολικών. Εκτός από το stir-frying, υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορείτε να προετοιμάσετε τα λαχανικά σας χωρίς να θυσιάσετε τη θρεπτική τους αξία. Μπορείτε να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της κατανάλωσης σταυρανθών λαχανικών με αυτούς τους τρόπους:

  • • Προσθέστε κόκκινο λάχανο σε λεπτές φέτες στη σαλάτα για περισσότερη υφή και χρώμα.
  • • Σωτάρετε τα λαχανάκια Βρυξελλών σε ζεστό τηγάνι για μικρό χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, προσθέστε τα στη σαλάτα.
  • • Αντί να αφήσετε το λάχανο να εμποτιστεί σε ένα όξινο ντρέσιν, καταναλώστε το μόνο του φρέσκο.
  • • Προτιμήστε ωμό μπρόκολο, ραπανάκι και κουνουπίδι με ντιπ γιαουρτιού.

Πηγές: NaturalHealth365VeryWellFit

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν ωφέλιμες τροφές με ένα ευρύ φάσμα οφελών για την υγεία. Ένα από αυτά είναι το σέσκουλο, το οποίο, σύμφωνα με έρευνα, μπορεί να ενισχύσει την αντοχή και τις αθλητικές επιδόσεις και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Clinical Pharmacology και αφορούσε τρόφιμα πλούσια σε νιτρικά όπως τα σέσκουλα, έδειξε ότι διαθέτουν καρδιαγγειακά οφέλη όπως χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, βελτιωμένη ενδοθηλιακή δυσλειτουργία και αναστολή της συσσώρευσης αιμοπεταλίων.

Επιπλέον, τα σέσκουλα μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα καθώς και στη ρύθμιση και μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το διαβήτη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει άλφα-λιποϊκό οξύ, το οποίο αποτελεί αντιοξειδωτικό που βοηθά στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης, καταπολεμά το οξειδωτικό στρες και προστατεύει από τη βλάβη των αιμοφόρων αγγείων σε ασθενείς με διαβήτη.

Τα σέσκουλα περιέχουν επίσης νιτρικά άλατα που βελτιώνουν τις αθλητικές επιδόσεις και την αντοχή. Επιπλέον, βελτιώνουν και υποστηρίζουν το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς και την προστασία από μεταβολικές ασθένειες.

Τα σέσκουλα είναι φυλλώδη λαχανικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνη Α και βιταμίνη C. Μπορούν επίσης να βελτιώσουν την υγεία των οστών βελτιώνοντας την απορρόφηση του ασβεστίου, μειώνοντας την αποβολή του και ενισχύοντας τις πρωτεΐνες των οστών. Επιπλέον, περιέχουν αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση και πρόληψη του καρκίνου. Η χλωροφύλλη του σέσκουλου αποκαλύφθηκε ότι μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή των καρκινογενών ετεροκυκλικών αμινών σε κρέατα ψημένα στη σχάρα. Ως εκ τούτου, είναι καλό να συνοδεύετε με μια σαλάτα σέσκουλου το ψητό μπιφτέκι ή το κοτόπουλό σας. Η κατανάλωση σέσκουλων μπορεί να βελτιώσει τον τόνο του δέρματος και να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας.

Προσθέστε σέσκουλα στη διατροφή σας

Το σέσκουλο έχει μεγάλα, σαρκώδη αλλά τρυφερά σκούρα πράσινα φύλλα. Οι μίσχοι του είναι επίσης παχιοί. Μοιάζει με το σπανάκι, αλλά με μια ισχυρότερη, πιο δυνατή γεύση, αν και δεν σχετίζονται. Διάφοροι τύποι σέσκουλου έχουν διαφορετικά χρωματιστά κοτσάνια και νεύρα, με λίγο λευκό, πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα. Είναι ένα λαχανικό που είναι διαθέσιμο όλο το χρόνο, αλλά είναι καλύτερο από τον Ιούλιο μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.

Τα σέσκουλα είναι καλύτερα όταν τα φύλλα τους είναι σκληρά και σκούρα πράσινα. Τα μικρότερα φύλλα είναι πιο τρυφερά και έχουν πιο ήπια γεύση. Για να τα διατηρήσετε φρέσκα, αποθηκεύστε τα στο ψυγείο. Μπορούν επίσης να καταναλωθούν ωμά σε σαλάτες ή σε σάντουιτς ή. Μπορούν να σιγοβράσουν, να σοταριστούν, ή να προστεθούν σε σούπες και σάλτσες.

Εδώ είναι μερικοί τρόποι για το πώς να προσθέσετε σέσκουλα, ιδιαίτερα τα φύλλα και τα στελέχη τους, στην καθημερινή διατροφή σας:

  • • Ομελέτα. Μπορείτε να προσθέσετε μια χούφτα φρέσκα σέσκουλα σε μια ομελέτα.
  • • Χυμοί και smoothies - Μια χούφτα φύλλα και μίσχοι σέσκουλων μπορούν να προστεθούν σε ένα φρέσκο χυμό ή smoothie πριν το ανακάτεμα.
  • • Ως συνοδευτικά σε κύριο γεύμα - Σοτάρετε τα φύλλα και τα στελέχη των σέσκουλων με λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προσθέστε φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, πολτό σκόρδου και φρεσκοτριμμένο τυρί παρμεζάνα. Μπορεί να καταναλωθεί ως συνοδευτικό ή ως επικάλυψη για ψημένες πατάτες.
  • • Φρέσκο, ωμό - το σέσκουλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φρέσκο και ωμό σε σαλάτες, ή σάντουιτς.

ΠηγέςNaturalHealth365BBCGoodFoodMedicalNewsToday

Μια πλούσια σε αντιοξειδωτικά μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τους κινδύνους για την υγεία από την ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία αυξάνει τις πιθανότητες καρδιαγγειακής νόσου και καρδιακής προσβολής.

Η διατροφή αυτή, η οποία επικεντρώνεται στα φρέσκα λαχανικά, τα φρούτα, το ελαιόλαδο και τα καρύδια, μπορεί να μειώσει τουλάχιστον στο μισό την πιθανότητα ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι άνθρωποι που ακολούθησαν αυτή τη δίαιτα ήταν 50% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία και μείωσαν κατά τρεις φορές τις πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή ή από ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης κατέγραψαν την υγεία περίπου 550.000 ανθρώπων που ζούσαν σε πέντε διαφορετικές πολιτείες στις ΗΠΑ και οι οποίοι εκτέθηκαν σε ποικίλους βαθμούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Κατά τη διάρκεια των 17 ετών της μελέτης, 126.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Τα αντιοξειδωτικά στη διατροφή προστατεύουν τους ανθρώπους από την έκθεση σε ρύπους λεπτών σωματιδίων και οξειδίων του αζώτου στον αέρα, αλλά όχι από τις επιβλαβείς επιδράσεις υψηλών επιπέδων όζοντος.

Βιβλιογραφικές αναφορές: American Thoracic Society, May 21, 201.

Είναι γεγονός ότι η κατανάλωση ψαριών είναι καλή για το σώμα. Τα ψάρια παρέχουν λιπαρά οξέα ωμέγα-3 και -6 που βοηθούν στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, στη μείωση των καρδιακών κινδύνων και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, μια νέα μελέτη έχει δείξει ότι μια θρεπτική ουσία που βρίσκεται στα ψάρια μπορεί να είναι πιο ευεργετική από τα κοινά λιπαρά οξέα που όλοι γνωρίζουμε.

Πολλά είδη ψαριών περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται παρβαλβουμίνη - που πιστεύεται από τους ερευνητές ότι είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία καθώς είναι εξαιρετικά θρεπτική. Σύμφωνα με ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Chalmers στη Σουηδία, αυτή η πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πιθανής εξέλιξης της νόσου του Parkinson.

Ουσιαστικά, ο σχηματισμός αμυλοειδούς μιας ανθρώπινης πρωτεΐνης που ονομάζεται άλφα-συνουκλεΐνη συνδέεται στενά με τη νευροεκφυλιστική ασθένεια. Στην πραγματικότητα, έχει συχνά επισημανθεί ως η "πρωτεΐνη του Πάρκινσον" και βρέθηκε ότι είναι το αποτέλεσμα ανώμαλης ή λανθασμένης δίπλωσης πρωτεϊνών. Αυτό που κάνει η παρβαλβουμίνη είναι ότι απορροφά την πρωτεΐνη άλφα-συνουκλεΐνη, εμποδίζοντας έτσι τη μετατροπή σε επιβλαβείς τύπους αμυλοειδών.

Όπως εξήγησε η βασική συγγραφέας Pernilla Wittung-Stafshede, καθηγήτρια και επικεφαλής του τμήματος χημικής βιολογίας στο Chalmers, η παρβαλβουμίνη εμποδίζει τη συσσωμάτωση χρησιμοποιώντας την άλφα-συνουκλεΐνη για δικό της όφελος.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μια δίαιτα που περιλαμβάνει πολλά ψάρια είναι ένας απλός τρόπος για την καταπολέμηση της νόσου του Parkinson. Οι άνθρωποι στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, τρώνε άφθονες ποσότητες ψαριών ως μέρος της διατροφής τους, και είναι επίσης μέρος των τοπικών εδεσμάτων τους. Ενώ η ομάδα έχει παρατηρήσει ότι υπάρχει χαμηλότερη συχνότητα νόσου του Πάρκινσον στη χώρα, έσπευσε να αποσαφηνίσει ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν τη σύνδεση.

Εν τω μεταξύ, τα ψάρια που περιέχουν υψηλά επίπεδα παρβαλβουμίνης εμφανίζονται συγκεκριμένη εποχή. Η βοηθός καθηγήτρια Nathalie Sheers από το Τμήμα Βιολογίας και Βιολογικής Μηχανικής δήλωσε: "Τα ψάρια είναι συνήθως πολύ πιο θρεπτικά στο τέλος του καλοκαιριού, λόγω της αυξημένης μεταβολικής δραστηριότητας. Τα επίπεδα της παρβαλβουμίνης είναι πολύ υψηλότερα στα ψάρια μετά από πολύ ήλιο, οπότε θα μπορούσε να αξίζει να αυξηθεί η κατανάλωσή τους κατά το φθινόπωρο".

Η παρβαλβουμίνη ως νευροπροστατευτικό θρεπτικό συστατικό

Η παρβαλβουμίνη είναι γνωστή ως καλή πρωτεΐνη που μπορεί να αποτρέψει τη νόσο του Πάρκινσον, αλλά συνδέεται επίσης με άλλες νευροεκφυλιστικές καταστάσεις όπως οι ασθένειες του Alzheimer και του Huntington. Οι εν λόγω ασθένειες παρουσιάζουν ένα παρόμοιο χαρακτηριστικό με εκείνη του Parkinson. όπου οι φυσικές πρωτεΐνες γίνονται συστάδες ή αμυλοειδείς ίνες.

Γενικά, τα αμυλοειδή δεν είναι κακά για την υγεία, αλλά λόγω της παρουσίας τους στις περισσότερες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, οι εμπειρογνώμονες υποπτεύονται ότι αυτές οι συστάδες αποτελούν πιθανό αίτιο πίσω από τις ασθένειες.

Περισσότερα για την παρβαλβουμίνη

Πριν ανακαλυφθεί ως θρεπτικό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ορισμένων νευροεκφυλιστικών ασθενειών, οι ειδικοί γνώριζαν την παρβαλβουμίνη ως αλλεργιογόνο που βρίσκεται στα ψάρια. Αναφέρεται ότι παρακάμπτει τους χυμούς του πεπτικού συστήματος και πηγαίνει κατευθείαν στην κυκλοφορία του αίματος ενός ατόμου. Αυτό το εύρημα ενέπνευσε τη Sheers να κοιτάξει βαθύτερα στο θέμα συνεργαζόμενη με την Wittung-Stafshede, μαθαίνοντας περισσότερα για άλλους τρόπους διανομής της παρβαλβουμίνης στο σώμα.

Επί του παρόντος, η ομάδα αναζητά περισσότερες ανακαλύψεις που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση νευρολογικών παθήσεων. "Αυτές οι ασθένειες εμφανίζονται με την αύξηση της ηλικίας, και οι άνθρωποι ζουν όλο και περισσότερο. Θα υπάρξει έκρηξη αυτών των ασθενειών στο μέλλον - και το τρομακτικό είναι ότι σήμερα δεν έχουμε καμία θεραπεία", πρόσθεσε η Wittung-Stafshede. "Πρέπει λοιπόν να ερευνήσουμε ό, τι φαίνεται ελπιδοφόρο".

 

Πηγές: ScienceDailyGenEngNews

Αν και τα προηγούμενα χρόνια τα αβγά έβγαιναν εκτός μενού για όσους είχαν προβλήματα με την καρδιά τους, τώρα μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, που περιλαμβάνουν εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή.

Η κατανάλωση ενός αβγού ημερησίως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων περίπου κατά 12% και του εγκεφαλικού επεισοδίου έως και 26%, λένε οι Κινέζοι ερευνητές που επανεξέτασαν τη διατροφή και την υγεία 512.000 ανθρώπων ηλικίας μεταξύ 30 και 79 ετών.

Στα εννέα χρόνια της μελέτης, 83.000 συμμετέχοντες ανέπτυξαν καρδιαγγειακές παθήσεις, περίπου 10.000 από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους - αλλά εκείνοι που έτρωγαν πέντε περίπου αυγά την εβδομάδα ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με άλλους που κατανάλωναν δύο ή λιγότερα αυγά την εβδομάδα.

Οι ερευνητές λένε ότι είχαν λάβει υπόψη και άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και παρόλο που η μελέτη βασιζόταν στην παρατήρηση, διεξήχθη μεταξύ μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

"Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης αυγών - μέχρι ενός αυγού την ημέρα - και ενός χαμηλότερου ποσοστού καρδιακών παθήσεων", λένε οι συγγραφείς της μελέτης.

Η κινεζική μελέτη αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι η χοληστερόλη στη διατροφή μας δεν μεταβάλλει τα επίπεδα χοληστερόλης στο σώμα μας - και, στην πραγματικότητα, έχει προστατευτικό αποτέλεσμα.

Η καρδιαγγειακή νόσος εξακολουθεί να είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, συνήθως από εγκεφαλικά επεισόδια και ισχαιμική καρδιοπάθεια όταν στενεύουν οι στεφανιαίες αρτηρίες.

Βιβλιογραφικές αναφορές

Heart, 2018; doi: 10.1136/heartjnl-2017-312651.

Εταιρίες συχνά χρησιμοποιούν όρους που αφορούν το αληθινό καθαρό φαγητό για να πουλήσουν μολυσμένα, τοξικά, γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα που προκαλούν ασθένεια και διαταραχές, χρησιμοποιώντας παράλληλα προπαγάνδα και ψέματα.

Το τελευταίο παράδειγμα είναι ο όρος "καθαρό κρέας" και είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε. Αυτό το μη βιολογικό κρέας δημιουργείται στο εργαστήριο όπου οι επιστήμονες χρησιμοποιούν κύτταρα από βιοψία σαν να είναι ακόμα στο σώμα του ζώου. Ακούγεται ότι ολόκληρη η ιδέα μπορεί να σώζει τις ζωές ζώων, αλλά τι γίνεται αν τα κύτταρα "καθαρού κρέατος" είναι αλλοιωμένα, καρκινικά, παραμορφωμένα, μεταλλαγμένα;

Τι κίνδυνο έχουν οι άνθρωποι που το καταναλώνουν; Μήπως οι σύγχρονες ιατρικές επιστήμες θα πρέπει να αναγκαστούν να μάθουν πώς να θεραπεύσουν τις γενετικές φρικαλεότητες που προκύπτουν; Θα μπορέσουμε να διακρίνουμε το πραγματικό κρέας από το τεχνητό που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο ή θα τα συνδυάσουμε και θα τα ονομάσουμε "καθαρά";

Το περισσότερο συμβατικό κρέας συνδέεται ήδη με φρικτές ιστορίες που περιλαμβάνουν φάρμακα, βασανισμό, δυστυχία, χημικά και άλλα πρόσθετα. Αν έχετε ποτέ βρεθεί έξω από εκτροφείο κοτόπουλων, αναρωτηθήκατε τι ήταν αυτή η απαίσια μυρωδιά;

Οι επιχειρήσεις ζωικών τροφών έχουν σχεδιαστεί για την κατεργασία δισεκατομμυρίων κοτόπουλων, αγελάδων, γαλοπουλών και χοίρων για μαζικές επιχειρήσεις ανθρώπινης διατροφής, γνωστές ως αλυσίδες εστιατορίων, fast food και συμβατικά σούπερ μάρκετ. Ακόμη και ψάρια, όπως η τιλάπια και ο σολομός, μεταλλάσσονται και τροποποιούνται γενετικά, «καλλιεργούνται» μαζικά σε δεξαμενές και ιχθυοτροφεία, τους χορηγούνται φάρμακα, τρέφονται με γενετικώς τροποποιημένες ζωοτροφές και στη συνέχεια υφίστανται χημική επεξεργασία για ανθρώπινη κατανάλωση.

Πάνω από το 99 % των ζώων που εκτρέφονται στις ΗΠΑ υποφέρουν σε μεγάλες επιχειρήσεις μαζικής εκτροφής

Τι ακριβώς πιστεύετε ότι τρώνε και πίνουν τα ζώα μαζικής εκτροφής; φυσικό χόρτο, σπόρους, φρούτα και φρέσκο νερό; Λάθος! Εάν τυχόν τρώτε κρέας και μάλιστα κρέας που δεν είναι βιολογικό, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες η τροφή σας να είναι αλλοιωμένη.

Αυτά τα βασανισμένα ζώα τρώνε το ένα τρίτο του συνόλου της τροφής που καλλιεργείται στη χώρα, και αυτό είναι ως επί το πλείστον γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι - που αποδεικνύεται επιστημονικά ότι προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας. Μην παραπλανάστε λοιπόν και προσποιείστε ότι το σώμα σας δεν αποκτά και αυτό αυτούς τους εφιάλτες υγείας. Τελικά, όπως λέει η παροιμία: "Είστε αυτό που τρώτε".

Γνωρίζετε ότι σχεδόν το 90% καλαμποκιού και της σόγιας που καλλιεργούνται στις Η.Π.Α. είναι γενετικά τροποποιημένο για να περιέχει γονίδια φυτοφαρμάκων; Οι αρουραίοι που τρέφονται με αυτό το καλαμπόκι έχει αποδειχθεί από επιστήμονες ότι πεθάνουν πρόωρα και συχνά από τεράστιους καρκινικούς όγκους. Τα περισσότερα από τα ζώα στις επιχειρήσεις μαζικής εκτροφής σφαγιάζονται πριν να γίνει γνωστό αν υπάρχει καρκίνος στο σώμα τους, ωστόσο αλέθονται, επεξεργάζονται και συσκευάζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Πόσο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα καταναλώνετε καθημερινά; Έχετε ευερέθιστο έντερο; Αντιμετωπίσατε κάποια προβλήματα καρκίνου;

Από τα βρώμικα εκτροφεία μέχρι τα ανθρώπινα στόματα: Η πραγματικότητα της φρίκης των εκτροφείων μαζικής παραγωγής κρέατος και των ασθενειών που προκύπτουν

Οι επιχειρήσεις μαζικής εκτροφής ζώων θέτουν το έδαφος για λοιμώξεις που μεταδίδονται μέσω της τροφής. Ακόμα και τα συσκευασμένα σε κενό αέρος και τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες λόγω των βρώμικων μηχανών και των μολυσμένων σωληνώσεων στα εργοστάσια. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα ότι ακόμη και διάσημα και ακριβά εστιατόρια στη χώρα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν κρέας από μονάδες μαζικής παραγωγής, επειδή οι περισσότεροι Αμερικανοί είναι ανίδεοι για την πραγματική διαφορά μεταξύ συμβατικών και βιολογικών τροφών.

Ας δούμε προσεκτικά αυτό που προκαλεί ασθένεια στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των πεπτικών διαταραχών, του καρκίνου και της άνοιας:

# 1. Τεχνητές ορμόνες: Εισάγονται σε ζώα, συνήθως κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της ζωής τους, για να τα κάνουν παχύτερα και μαλακότερα, ή για να τα κάνουν να παράγουν περισσότερο γάλα.

# 2. Αντιβιοτικά: Χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπίσουν τα θανατηφόρα βακτήρια που φωλιάζουν στα τοξικά κόπρανα και στα ούρα που καλύπτουν το δάπεδο του αχυρώνα και του κλωβού και μολύνουν τα ζώα.

# 3. Βακτήρια: Ευδοκιμούν στις βρώμικες, ανθυγιεινές συνθήκες των μονάδων μαζικής παραγωγής κρέατος και μολύνουν τα ζώα. Πολλά από αυτά τα βακτήρια είναι τώρα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και είναι γνωστά ως superbugs. Τα βακτήρια του γένους Listeria (Listeria monocytogenes) είναι γνωστό ότι προκαλούν μηνιγγίτιδα και είναι κοινά σε γαλακτοκομικά προϊόντα και σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως επεξεργασμένα αλλαντικά και χοτ-ντογκ. Ο σταφυλόκοκκος προκαλεί επίσης τροφική δηλητηρίαση και μπορεί να επιβιώσει για μήνες σε παγωμένη κατάσταση στα κατεψυγμένα κρέατα.

# 4. Παθογόνα και παράσιτα: Τρώτε συχνά σούσι; Τα ωμά κρέατα και ψάρια αποτελούν πηγές παρασιτικών λοιμώξεων. Επίσης προσέξτε τα αλλαντικά, τις μπριζόλες, το μπέικον και το ζαμπόν. Θα σκεφτόσαστε ότι οι παραγωγοί κτηνοτροφικών προϊόντων θα κρατούσαν τα ζώα τους υγιή σε συνεπή βάση, αλλά περισσότερα από τα μισά ζώα των μαζικών εκτροφών πηγαίνουν κατευθείαν στη σφαγή με παρασιτικές μολύνσεις.

# 5. Κορεσμένα λίπη: Τίποτα δεν φράζει περισσότερο τις ανθρώπινες αρτηρίες από τα κορεσμένα λίπη, τα τρανς λιπαρά και το έλαιο canola.

# 6. Νιτρώδη και νιτρικά άλατα: Αυτά τα άλατα μπορούν να σκοτώσουν ένα χοίρο σε τέσσερις ώρες. Είναι γνωστό ότι προκαλούν στους ανθρώπους σοβαρή κεφαλαλγία, ημικρανίες και άλλα χρόνια προβλήματα υγείας προκαλώντας ταυτόχρονα αφυδάτωση και φλεγμονή.

# 7. Αμμωνία και χλωρίνη: Χρησιμοποιούνται για τη θανάτωση βακτηρίων, ιών, παθογόνων παρασίτων και παρασίτων που παραμένουν στο κρέας μετά τη σφαγή και την επεξεργασία. Τα υπολείμματα παραμένουν συχνά στο "τελικό προϊόν".

# 8. Σαλμονέλλα και Τριχινίαση: Η σαλμονέλα προέρχεται από πουλερικά και η Τριχινίαση προέρχεται από χοιρινό κρέας. Η τριχινίαση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από παράσιτα, και σκώληκες. Το παράσιτο μεταδίδεται όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν τις προνύμφες στο χοιρινό. Με την ευκαιρία, οι φούρνοι μικροκυμάτων δεν σκοτώνουν τις μολυσματικές προνύμφες (ούτε το «κάπνισμα» του κρέατος ούτε το πάστωμα).

# 9. Σπογγώδης εγκεφαλίτιδα των βοοειδών ή ασθένεια των τρελών αγελάδων: Συμβαίνει όταν αγελάδες τρέφονται με βόειο κρέας. Πρόκειται για μια θανατηφόρα εκφυλιστική ασθένεια του εγκεφάλου με μακρά περίοδο επώασης. Μεταφέρεται εύκολα στους ανθρώπους που τρώνε κρέας που έχει μολυνθεί από τον πεπτικό σωλήνα των μολυσμένων σφαγίων. Μόλις μεταφερθεί στους ανθρώπους, είναι γνωστή ως ασθένεια Creutzfeldt-Jakob.

# 10. Γενετικά τροποποιημένο κρέας και ζωοτροφές: Τα περισσότερα ζώα από επιχειρήσεις μαζικής εκτροφής τρέφονται με γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι και σόγια που έχουν μολυνθεί με φυτοφάρμακα.

Ο μέσος Αμερικανός τρώει 270 κιλά κρέατος κάθε χρόνο. Κάθε χρόνο, οι ΗΠΑ επεξεργάζονται σχεδόν 9 δισεκατομμύρια κοτόπουλα, πάνω από 30 εκατομμύρια αγελάδες, πάνω από 100 εκατομμύρια γουρούνια και σχεδόν 250 χιλιάδες γαλοπούλες. Νομίζετε ότι τα ζώα αυτά, προτού σφαγιαστούν, περπατούσαν σε κάποιο χαρούμενο αγρόκτημα στο ψηλό χορτάρι, πίνοντας από ένα καθαρό ρυάκι και απορροφώντας τον ήλιο; Ξανασκεφτείτε το.

Αν πρόκειται να συνεχίσετε να τρώτε κρέας, αγοράστε βιολογικά ή / και νωπά κρέατα, συμπεριλαμβανομένου του βοείου κρέατος βιολογικής εκτροφής. Πιστεύετε ότι είναι πολύ ακριβό να τρώτε βιολογικό κρέας ή να αγοράζετε βιολογικό γάλα; Ξανασκεφτείτε το. Προσπαθήστε να συγκρίνετε τη διαφορά στους ιατρικούς λογαριασμούς για όσους τρώνε βιολογικά σε σχέση με όσους δεν το κάνουν. Η βιομηχανία βιολογικών τροφίμων γενικά αυξάνεται κατά δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο και υπάρχει ένας καλός λόγος που συμβαίνει αυτό.

ΠηγέςGMOTheGuardianAmericanGrass

Η βιομηχανία ζάχαρης έκρυβε για σχεδόν 50 χρόνια στοιχεία που συσχετίζουν την κατανάλωση επεξεργασμένων σακχάρων με κίνδυνο καρδιοπάθειας και κάποιους καρκίνους.

Ξαφνικά σταμάτησε να χρηματοδοτεί το ερευνητικό έργο που συνδέει τη σακχαρόζη με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, αναγκάζοντας τη μελέτη να σταματήσει.

Τα αποτελέσματα της μελέτης του 1967 - όπου ανακαλύφθηκε ότι η σακχαρόζη αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και καρκίνου της ουροδόχου κύστης σε μελέτες σε πειραματόζωα - δεν δημοσιεύθηκαν ποτέ και ο χρηματοδότης του έργου, το Διεθνές Ίδρυμα Ερευνών για τη Ζάχαρη (ISRF), συμμετείχε στα ευρήματα. Το όλο έργο ήταν μυστικό και κανείς δεν ήξερε ότι το ISRF διερευνά τις πιθανότητες η σακχαρόζη να προκαλεί δύο από τις μεγαλύτερες ασθένειες στον κόσμο. Η μελέτη, γνωστή ως Project 259, είχε φαινομενικά δημιουργηθεί για να «μετρήσει τις διατροφικές επιδράσεις των οργανισμών στην εντερική οδό». Στην πραγματικότητα, στους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ είχαν αναθέσει να ανακαλύψουν εάν η ζάχαρη θα μπορούσε να προκαλέσει στεφανιαία νόσο, και ειδικά σε σύγκριση με την κατανάλωση αμύλου.

Δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, ένα εσωτερικό έγγραφο του ιδρύματος ISRF δήλωσε ότι το Project 259 ήταν "μία από τις πρώτες αποδείξεις βιολογικής διαφοράς μεταξύ πειραματόζωων που τρέφονται με σακχαρόζη και με άμυλο".

Εκτός από την ανακάλυψη μιας σύνδεσης με καρδιακές παθήσεις, οι ερευνητές είχαν επίσης διαπιστώσει ότι η σακχαρόζη αύξανε τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης, κάτι που το ISRF δεν είχε υποψιαστεί.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, οι οποίοι ανακάλυψαν τα κρυφά έγγραφα πρόσφατα, θεωρούν ότι η ανακάλυψη αυτή θα ήταν μια ζωτική προσθήκη σε μια αυξανόμενη πεποίθηση ότι η ζάχαρη θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα λιπών, γνωστά ως τριγλυκερίδια, που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις. Μέχρι και πέρυσι, η βιομηχανία ζάχαρης εξακολουθούσε να αρνείται ότι υπήρχε σχέση μεταξύ της σακχαρόζης και της ανάπτυξης όγκων, ωστόσο, στην πραγματικότητα, γνώριζαν τις πιθανότητες αυτές σχεδόν εδώ και 50 χρόνια. "Το είδος της χειραγώγησης της έρευνας είναι παρόμοιο με αυτό που κάνει η καπνοβιομηχανία", δήλωσε ο ερευνητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Cristin Kearns.

 

Πηγή: PLOS Biology, 2017; 15: e20034600