Το μπρόκολο μπορεί να σερβιριστεί με διάφορους τρόπους, αλλά μια μελέτη δείχνει ότι ο καλύτερος τρόπος να μαγειρευτεί είναι σε τηγάνι σε πολύ δυνατή φωτιά (stir-frying). Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Plant Foods for Human Nutrition, διαπίστωσε ότι αυτή η κινέζικη τεχνική στο τηγάνι είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε τα γλυκοσινολικά, ενώσεις που καταπολεμούν ασθένειες και οι οποίες βρίσκονται στα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο.

Ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Wageningen εξέτασε εάν τα γλυκοσινολικά σε δύο διαφορετικά σταυρανθή λαχανικά και οι ευεργετικές ιδιότητές τους θα μπορούσαν να διατηρηθούν όταν υποστούν τη διαδικασία stir-frying. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε το κινέζικο λάχανο και bok choy για τη διεξαγωγή της μελέτης. Αφαίρεσαν τους μίσχους και τεμάχισαν τα φύλλα σε λωρίδες μήκους ενός έως δύο εκατοστών. Μετά από αυτό, τα σωτάρισαν σε τηγάνι με ηλιέλαιο. Χρησιμοποίησαν θερμοκρασίες που κυμαίνονταν από 160 έως 250 βαθμούς Κελσίου και τα μαγείρεψαν για ένα έως οκτώ λεπτά.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι το stir-frying των λαχανικών δεν απομάκρυνε τα περιεχόμενα γλυκοσινολικά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η γλυκοβρασινοναπίνη είναι η πιο άφθονη μορφή γλυκοζινολάτης στο φρέσκο κινέζικο λάχανο και το bok choy. Τα γλυκοσινολικά διατηρήθηκαν ακόμα και όταν χρησιμοποιήθηκαν υψηλότερες θερμοκρασίες και μεγαλύτεροι χρόνοι μαγειρέματος. Η ερευνητική ομάδα εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά το stir-frying αδρανοποιήθηκε η μυροσυνάση, η οποία είναι μια ουσία που διασπά τα γλυκοσινολικά.

Προηγούμενες μελέτες αποκάλυψαν ότι το μαγείρεμα των σταυρανθών λαχανικών σε νερό (βράσιμο) είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια των γλυκοσινολικών. Επιπλέον, μια προηγούμενη μελέτη έδειξε ότι το δυνατό τηγάνισμα σταυρανθών λαχανικών οδήγησε στην απώλεια των γλυκοσινολών έως και 84 τοις εκατό.

Συμπερασματικά, τα ευρήματα της μελέτης πρότειναν ότι κατά το μαγείρεμα σταυρανθών λαχανικών μπορεί να προτιμάται το stir-frying σε σχέση με το βρασμό και το δυνατό τηγάνισμα έτσι ώστε τα περιεχόμενα γλυκοζινολικά να μην εξαντλούνται.

Τα οφέλη για την υγεία των σταυρανθών λαχανικών

Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και η λαχανίδα, είναι πλούσια σε διάφορα θρεπτικά συστατικά όπως τα γλυκοσινολικά, τα οποία προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Οι γλυκοζινολικές ενώσεις αυτών των λαχανικών μετατρέπονται σε μεταβολίτες όταν καταναλώνονται. Οι μεταβολίτες είναι φυσικές ουσίες που παίζουν ρόλο στο ρυθμό του μεταβολισμού και σε συγκεκριμένες ενζυματικές αντιδράσεις. Προσφέρουν επίσης αντιβιοτική δράση και βοηθά στην καταπολέμηση βακτηριακών, ιογενών και μυκητιακών λοιμώξεων στο σώμα. Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι μια δίαιτα πλούσια σε σταυρανθή λαχανικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του μαστού, των νεφρών, του οισοφάγου και ο καρκίνος του στόματος και του λαιμού. Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι τα σταυρανθή λαχανικά μπορούν να προστατεύσουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Άλλα σταυρανθή λαχανικά περιλαμβάνουν τη ρόκα, το κουνουπίδι, τα ραπανάκια και το χρένο.

Μεγιστοποιήστε τα οφέλη της κατανάλωσης σταυρανθών λαχανικών

Ο τρόπος προετοιμασίας των λαχανικών είναι καθοριστικός. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το βράσιμο και το έντονο τηγάνισμα μπορεί να προκαλέσει την απώλεια των γλυκοσινολικών. Εκτός από το stir-frying, υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορείτε να προετοιμάσετε τα λαχανικά σας χωρίς να θυσιάσετε τη θρεπτική τους αξία. Μπορείτε να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της κατανάλωσης σταυρανθών λαχανικών με αυτούς τους τρόπους:

  • • Προσθέστε κόκκινο λάχανο σε λεπτές φέτες στη σαλάτα για περισσότερη υφή και χρώμα.
  • • Σωτάρετε τα λαχανάκια Βρυξελλών σε ζεστό τηγάνι για μικρό χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, προσθέστε τα στη σαλάτα.
  • • Αντί να αφήσετε το λάχανο να εμποτιστεί σε ένα όξινο ντρέσιν, καταναλώστε το μόνο του φρέσκο.
  • • Προτιμήστε ωμό μπρόκολο, ραπανάκι και κουνουπίδι με ντιπ γιαουρτιού.

Πηγές: NaturalHealth365VeryWellFit

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν ωφέλιμες τροφές με ένα ευρύ φάσμα οφελών για την υγεία. Ένα από αυτά είναι το σέσκουλο, το οποίο, σύμφωνα με έρευνα, μπορεί να ενισχύσει την αντοχή και τις αθλητικές επιδόσεις και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Clinical Pharmacology και αφορούσε τρόφιμα πλούσια σε νιτρικά όπως τα σέσκουλα, έδειξε ότι διαθέτουν καρδιαγγειακά οφέλη όπως χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, βελτιωμένη ενδοθηλιακή δυσλειτουργία και αναστολή της συσσώρευσης αιμοπεταλίων.

Επιπλέον, τα σέσκουλα μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα καθώς και στη ρύθμιση και μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το διαβήτη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει άλφα-λιποϊκό οξύ, το οποίο αποτελεί αντιοξειδωτικό που βοηθά στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης, καταπολεμά το οξειδωτικό στρες και προστατεύει από τη βλάβη των αιμοφόρων αγγείων σε ασθενείς με διαβήτη.

Τα σέσκουλα περιέχουν επίσης νιτρικά άλατα που βελτιώνουν τις αθλητικές επιδόσεις και την αντοχή. Επιπλέον, βελτιώνουν και υποστηρίζουν το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς και την προστασία από μεταβολικές ασθένειες.

Τα σέσκουλα είναι φυλλώδη λαχανικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνη Α και βιταμίνη C. Μπορούν επίσης να βελτιώσουν την υγεία των οστών βελτιώνοντας την απορρόφηση του ασβεστίου, μειώνοντας την αποβολή του και ενισχύοντας τις πρωτεΐνες των οστών. Επιπλέον, περιέχουν αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση και πρόληψη του καρκίνου. Η χλωροφύλλη του σέσκουλου αποκαλύφθηκε ότι μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή των καρκινογενών ετεροκυκλικών αμινών σε κρέατα ψημένα στη σχάρα. Ως εκ τούτου, είναι καλό να συνοδεύετε με μια σαλάτα σέσκουλου το ψητό μπιφτέκι ή το κοτόπουλό σας. Η κατανάλωση σέσκουλων μπορεί να βελτιώσει τον τόνο του δέρματος και να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας.

Προσθέστε σέσκουλα στη διατροφή σας

Το σέσκουλο έχει μεγάλα, σαρκώδη αλλά τρυφερά σκούρα πράσινα φύλλα. Οι μίσχοι του είναι επίσης παχιοί. Μοιάζει με το σπανάκι, αλλά με μια ισχυρότερη, πιο δυνατή γεύση, αν και δεν σχετίζονται. Διάφοροι τύποι σέσκουλου έχουν διαφορετικά χρωματιστά κοτσάνια και νεύρα, με λίγο λευκό, πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα. Είναι ένα λαχανικό που είναι διαθέσιμο όλο το χρόνο, αλλά είναι καλύτερο από τον Ιούλιο μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.

Τα σέσκουλα είναι καλύτερα όταν τα φύλλα τους είναι σκληρά και σκούρα πράσινα. Τα μικρότερα φύλλα είναι πιο τρυφερά και έχουν πιο ήπια γεύση. Για να τα διατηρήσετε φρέσκα, αποθηκεύστε τα στο ψυγείο. Μπορούν επίσης να καταναλωθούν ωμά σε σαλάτες ή σε σάντουιτς ή. Μπορούν να σιγοβράσουν, να σοταριστούν, ή να προστεθούν σε σούπες και σάλτσες.

Εδώ είναι μερικοί τρόποι για το πώς να προσθέσετε σέσκουλα, ιδιαίτερα τα φύλλα και τα στελέχη τους, στην καθημερινή διατροφή σας:

  • • Ομελέτα. Μπορείτε να προσθέσετε μια χούφτα φρέσκα σέσκουλα σε μια ομελέτα.
  • • Χυμοί και smoothies - Μια χούφτα φύλλα και μίσχοι σέσκουλων μπορούν να προστεθούν σε ένα φρέσκο χυμό ή smoothie πριν το ανακάτεμα.
  • • Ως συνοδευτικά σε κύριο γεύμα - Σοτάρετε τα φύλλα και τα στελέχη των σέσκουλων με λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προσθέστε φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, πολτό σκόρδου και φρεσκοτριμμένο τυρί παρμεζάνα. Μπορεί να καταναλωθεί ως συνοδευτικό ή ως επικάλυψη για ψημένες πατάτες.
  • • Φρέσκο, ωμό - το σέσκουλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φρέσκο και ωμό σε σαλάτες, ή σάντουιτς.

ΠηγέςNaturalHealth365BBCGoodFoodMedicalNewsToday

Μια πλούσια σε αντιοξειδωτικά μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τους κινδύνους για την υγεία από την ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία αυξάνει τις πιθανότητες καρδιαγγειακής νόσου και καρδιακής προσβολής.

Η διατροφή αυτή, η οποία επικεντρώνεται στα φρέσκα λαχανικά, τα φρούτα, το ελαιόλαδο και τα καρύδια, μπορεί να μειώσει τουλάχιστον στο μισό την πιθανότητα ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι άνθρωποι που ακολούθησαν αυτή τη δίαιτα ήταν 50% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία και μείωσαν κατά τρεις φορές τις πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή ή από ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης κατέγραψαν την υγεία περίπου 550.000 ανθρώπων που ζούσαν σε πέντε διαφορετικές πολιτείες στις ΗΠΑ και οι οποίοι εκτέθηκαν σε ποικίλους βαθμούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Κατά τη διάρκεια των 17 ετών της μελέτης, 126.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Τα αντιοξειδωτικά στη διατροφή προστατεύουν τους ανθρώπους από την έκθεση σε ρύπους λεπτών σωματιδίων και οξειδίων του αζώτου στον αέρα, αλλά όχι από τις επιβλαβείς επιδράσεις υψηλών επιπέδων όζοντος.

Βιβλιογραφικές αναφορές: American Thoracic Society, May 21, 201.

Είναι γεγονός ότι η κατανάλωση ψαριών είναι καλή για το σώμα. Τα ψάρια παρέχουν λιπαρά οξέα ωμέγα-3 και -6 που βοηθούν στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, στη μείωση των καρδιακών κινδύνων και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, μια νέα μελέτη έχει δείξει ότι μια θρεπτική ουσία που βρίσκεται στα ψάρια μπορεί να είναι πιο ευεργετική από τα κοινά λιπαρά οξέα που όλοι γνωρίζουμε.

Πολλά είδη ψαριών περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται παρβαλβουμίνη - που πιστεύεται από τους ερευνητές ότι είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία καθώς είναι εξαιρετικά θρεπτική. Σύμφωνα με ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Chalmers στη Σουηδία, αυτή η πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πιθανής εξέλιξης της νόσου του Parkinson.

Ουσιαστικά, ο σχηματισμός αμυλοειδούς μιας ανθρώπινης πρωτεΐνης που ονομάζεται άλφα-συνουκλεΐνη συνδέεται στενά με τη νευροεκφυλιστική ασθένεια. Στην πραγματικότητα, έχει συχνά επισημανθεί ως η "πρωτεΐνη του Πάρκινσον" και βρέθηκε ότι είναι το αποτέλεσμα ανώμαλης ή λανθασμένης δίπλωσης πρωτεϊνών. Αυτό που κάνει η παρβαλβουμίνη είναι ότι απορροφά την πρωτεΐνη άλφα-συνουκλεΐνη, εμποδίζοντας έτσι τη μετατροπή σε επιβλαβείς τύπους αμυλοειδών.

Όπως εξήγησε η βασική συγγραφέας Pernilla Wittung-Stafshede, καθηγήτρια και επικεφαλής του τμήματος χημικής βιολογίας στο Chalmers, η παρβαλβουμίνη εμποδίζει τη συσσωμάτωση χρησιμοποιώντας την άλφα-συνουκλεΐνη για δικό της όφελος.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μια δίαιτα που περιλαμβάνει πολλά ψάρια είναι ένας απλός τρόπος για την καταπολέμηση της νόσου του Parkinson. Οι άνθρωποι στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, τρώνε άφθονες ποσότητες ψαριών ως μέρος της διατροφής τους, και είναι επίσης μέρος των τοπικών εδεσμάτων τους. Ενώ η ομάδα έχει παρατηρήσει ότι υπάρχει χαμηλότερη συχνότητα νόσου του Πάρκινσον στη χώρα, έσπευσε να αποσαφηνίσει ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν τη σύνδεση.

Εν τω μεταξύ, τα ψάρια που περιέχουν υψηλά επίπεδα παρβαλβουμίνης εμφανίζονται συγκεκριμένη εποχή. Η βοηθός καθηγήτρια Nathalie Sheers από το Τμήμα Βιολογίας και Βιολογικής Μηχανικής δήλωσε: "Τα ψάρια είναι συνήθως πολύ πιο θρεπτικά στο τέλος του καλοκαιριού, λόγω της αυξημένης μεταβολικής δραστηριότητας. Τα επίπεδα της παρβαλβουμίνης είναι πολύ υψηλότερα στα ψάρια μετά από πολύ ήλιο, οπότε θα μπορούσε να αξίζει να αυξηθεί η κατανάλωσή τους κατά το φθινόπωρο".

Η παρβαλβουμίνη ως νευροπροστατευτικό θρεπτικό συστατικό

Η παρβαλβουμίνη είναι γνωστή ως καλή πρωτεΐνη που μπορεί να αποτρέψει τη νόσο του Πάρκινσον, αλλά συνδέεται επίσης με άλλες νευροεκφυλιστικές καταστάσεις όπως οι ασθένειες του Alzheimer και του Huntington. Οι εν λόγω ασθένειες παρουσιάζουν ένα παρόμοιο χαρακτηριστικό με εκείνη του Parkinson. όπου οι φυσικές πρωτεΐνες γίνονται συστάδες ή αμυλοειδείς ίνες.

Γενικά, τα αμυλοειδή δεν είναι κακά για την υγεία, αλλά λόγω της παρουσίας τους στις περισσότερες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, οι εμπειρογνώμονες υποπτεύονται ότι αυτές οι συστάδες αποτελούν πιθανό αίτιο πίσω από τις ασθένειες.

Περισσότερα για την παρβαλβουμίνη

Πριν ανακαλυφθεί ως θρεπτικό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ορισμένων νευροεκφυλιστικών ασθενειών, οι ειδικοί γνώριζαν την παρβαλβουμίνη ως αλλεργιογόνο που βρίσκεται στα ψάρια. Αναφέρεται ότι παρακάμπτει τους χυμούς του πεπτικού συστήματος και πηγαίνει κατευθείαν στην κυκλοφορία του αίματος ενός ατόμου. Αυτό το εύρημα ενέπνευσε τη Sheers να κοιτάξει βαθύτερα στο θέμα συνεργαζόμενη με την Wittung-Stafshede, μαθαίνοντας περισσότερα για άλλους τρόπους διανομής της παρβαλβουμίνης στο σώμα.

Επί του παρόντος, η ομάδα αναζητά περισσότερες ανακαλύψεις που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση νευρολογικών παθήσεων. "Αυτές οι ασθένειες εμφανίζονται με την αύξηση της ηλικίας, και οι άνθρωποι ζουν όλο και περισσότερο. Θα υπάρξει έκρηξη αυτών των ασθενειών στο μέλλον - και το τρομακτικό είναι ότι σήμερα δεν έχουμε καμία θεραπεία", πρόσθεσε η Wittung-Stafshede. "Πρέπει λοιπόν να ερευνήσουμε ό, τι φαίνεται ελπιδοφόρο".

 

Πηγές: ScienceDailyGenEngNews

Αν και τα προηγούμενα χρόνια τα αβγά έβγαιναν εκτός μενού για όσους είχαν προβλήματα με την καρδιά τους, τώρα μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, που περιλαμβάνουν εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή.

Η κατανάλωση ενός αβγού ημερησίως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων περίπου κατά 12% και του εγκεφαλικού επεισοδίου έως και 26%, λένε οι Κινέζοι ερευνητές που επανεξέτασαν τη διατροφή και την υγεία 512.000 ανθρώπων ηλικίας μεταξύ 30 και 79 ετών.

Στα εννέα χρόνια της μελέτης, 83.000 συμμετέχοντες ανέπτυξαν καρδιαγγειακές παθήσεις, περίπου 10.000 από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους - αλλά εκείνοι που έτρωγαν πέντε περίπου αυγά την εβδομάδα ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με άλλους που κατανάλωναν δύο ή λιγότερα αυγά την εβδομάδα.

Οι ερευνητές λένε ότι είχαν λάβει υπόψη και άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και παρόλο που η μελέτη βασιζόταν στην παρατήρηση, διεξήχθη μεταξύ μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

"Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης αυγών - μέχρι ενός αυγού την ημέρα - και ενός χαμηλότερου ποσοστού καρδιακών παθήσεων", λένε οι συγγραφείς της μελέτης.

Η κινεζική μελέτη αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι η χοληστερόλη στη διατροφή μας δεν μεταβάλλει τα επίπεδα χοληστερόλης στο σώμα μας - και, στην πραγματικότητα, έχει προστατευτικό αποτέλεσμα.

Η καρδιαγγειακή νόσος εξακολουθεί να είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, συνήθως από εγκεφαλικά επεισόδια και ισχαιμική καρδιοπάθεια όταν στενεύουν οι στεφανιαίες αρτηρίες.

Βιβλιογραφικές αναφορές

Heart, 2018; doi: 10.1136/heartjnl-2017-312651.

Εταιρίες συχνά χρησιμοποιούν όρους που αφορούν το αληθινό καθαρό φαγητό για να πουλήσουν μολυσμένα, τοξικά, γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα που προκαλούν ασθένεια και διαταραχές, χρησιμοποιώντας παράλληλα προπαγάνδα και ψέματα.

Το τελευταίο παράδειγμα είναι ο όρος "καθαρό κρέας" και είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε. Αυτό το μη βιολογικό κρέας δημιουργείται στο εργαστήριο όπου οι επιστήμονες χρησιμοποιούν κύτταρα από βιοψία σαν να είναι ακόμα στο σώμα του ζώου. Ακούγεται ότι ολόκληρη η ιδέα μπορεί να σώζει τις ζωές ζώων, αλλά τι γίνεται αν τα κύτταρα "καθαρού κρέατος" είναι αλλοιωμένα, καρκινικά, παραμορφωμένα, μεταλλαγμένα;

Τι κίνδυνο έχουν οι άνθρωποι που το καταναλώνουν; Μήπως οι σύγχρονες ιατρικές επιστήμες θα πρέπει να αναγκαστούν να μάθουν πώς να θεραπεύσουν τις γενετικές φρικαλεότητες που προκύπτουν; Θα μπορέσουμε να διακρίνουμε το πραγματικό κρέας από το τεχνητό που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο ή θα τα συνδυάσουμε και θα τα ονομάσουμε "καθαρά";

Το περισσότερο συμβατικό κρέας συνδέεται ήδη με φρικτές ιστορίες που περιλαμβάνουν φάρμακα, βασανισμό, δυστυχία, χημικά και άλλα πρόσθετα. Αν έχετε ποτέ βρεθεί έξω από εκτροφείο κοτόπουλων, αναρωτηθήκατε τι ήταν αυτή η απαίσια μυρωδιά;

Οι επιχειρήσεις ζωικών τροφών έχουν σχεδιαστεί για την κατεργασία δισεκατομμυρίων κοτόπουλων, αγελάδων, γαλοπουλών και χοίρων για μαζικές επιχειρήσεις ανθρώπινης διατροφής, γνωστές ως αλυσίδες εστιατορίων, fast food και συμβατικά σούπερ μάρκετ. Ακόμη και ψάρια, όπως η τιλάπια και ο σολομός, μεταλλάσσονται και τροποποιούνται γενετικά, «καλλιεργούνται» μαζικά σε δεξαμενές και ιχθυοτροφεία, τους χορηγούνται φάρμακα, τρέφονται με γενετικώς τροποποιημένες ζωοτροφές και στη συνέχεια υφίστανται χημική επεξεργασία για ανθρώπινη κατανάλωση.

Πάνω από το 99 % των ζώων που εκτρέφονται στις ΗΠΑ υποφέρουν σε μεγάλες επιχειρήσεις μαζικής εκτροφής

Τι ακριβώς πιστεύετε ότι τρώνε και πίνουν τα ζώα μαζικής εκτροφής; φυσικό χόρτο, σπόρους, φρούτα και φρέσκο νερό; Λάθος! Εάν τυχόν τρώτε κρέας και μάλιστα κρέας που δεν είναι βιολογικό, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες η τροφή σας να είναι αλλοιωμένη.

Αυτά τα βασανισμένα ζώα τρώνε το ένα τρίτο του συνόλου της τροφής που καλλιεργείται στη χώρα, και αυτό είναι ως επί το πλείστον γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι - που αποδεικνύεται επιστημονικά ότι προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας. Μην παραπλανάστε λοιπόν και προσποιείστε ότι το σώμα σας δεν αποκτά και αυτό αυτούς τους εφιάλτες υγείας. Τελικά, όπως λέει η παροιμία: "Είστε αυτό που τρώτε".

Γνωρίζετε ότι σχεδόν το 90% καλαμποκιού και της σόγιας που καλλιεργούνται στις Η.Π.Α. είναι γενετικά τροποποιημένο για να περιέχει γονίδια φυτοφαρμάκων; Οι αρουραίοι που τρέφονται με αυτό το καλαμπόκι έχει αποδειχθεί από επιστήμονες ότι πεθάνουν πρόωρα και συχνά από τεράστιους καρκινικούς όγκους. Τα περισσότερα από τα ζώα στις επιχειρήσεις μαζικής εκτροφής σφαγιάζονται πριν να γίνει γνωστό αν υπάρχει καρκίνος στο σώμα τους, ωστόσο αλέθονται, επεξεργάζονται και συσκευάζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Πόσο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα καταναλώνετε καθημερινά; Έχετε ευερέθιστο έντερο; Αντιμετωπίσατε κάποια προβλήματα καρκίνου;

Από τα βρώμικα εκτροφεία μέχρι τα ανθρώπινα στόματα: Η πραγματικότητα της φρίκης των εκτροφείων μαζικής παραγωγής κρέατος και των ασθενειών που προκύπτουν

Οι επιχειρήσεις μαζικής εκτροφής ζώων θέτουν το έδαφος για λοιμώξεις που μεταδίδονται μέσω της τροφής. Ακόμα και τα συσκευασμένα σε κενό αέρος και τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες λόγω των βρώμικων μηχανών και των μολυσμένων σωληνώσεων στα εργοστάσια. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα ότι ακόμη και διάσημα και ακριβά εστιατόρια στη χώρα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν κρέας από μονάδες μαζικής παραγωγής, επειδή οι περισσότεροι Αμερικανοί είναι ανίδεοι για την πραγματική διαφορά μεταξύ συμβατικών και βιολογικών τροφών.

Ας δούμε προσεκτικά αυτό που προκαλεί ασθένεια στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των πεπτικών διαταραχών, του καρκίνου και της άνοιας:

# 1. Τεχνητές ορμόνες: Εισάγονται σε ζώα, συνήθως κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της ζωής τους, για να τα κάνουν παχύτερα και μαλακότερα, ή για να τα κάνουν να παράγουν περισσότερο γάλα.

# 2. Αντιβιοτικά: Χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπίσουν τα θανατηφόρα βακτήρια που φωλιάζουν στα τοξικά κόπρανα και στα ούρα που καλύπτουν το δάπεδο του αχυρώνα και του κλωβού και μολύνουν τα ζώα.

# 3. Βακτήρια: Ευδοκιμούν στις βρώμικες, ανθυγιεινές συνθήκες των μονάδων μαζικής παραγωγής κρέατος και μολύνουν τα ζώα. Πολλά από αυτά τα βακτήρια είναι τώρα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και είναι γνωστά ως superbugs. Τα βακτήρια του γένους Listeria (Listeria monocytogenes) είναι γνωστό ότι προκαλούν μηνιγγίτιδα και είναι κοινά σε γαλακτοκομικά προϊόντα και σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως επεξεργασμένα αλλαντικά και χοτ-ντογκ. Ο σταφυλόκοκκος προκαλεί επίσης τροφική δηλητηρίαση και μπορεί να επιβιώσει για μήνες σε παγωμένη κατάσταση στα κατεψυγμένα κρέατα.

# 4. Παθογόνα και παράσιτα: Τρώτε συχνά σούσι; Τα ωμά κρέατα και ψάρια αποτελούν πηγές παρασιτικών λοιμώξεων. Επίσης προσέξτε τα αλλαντικά, τις μπριζόλες, το μπέικον και το ζαμπόν. Θα σκεφτόσαστε ότι οι παραγωγοί κτηνοτροφικών προϊόντων θα κρατούσαν τα ζώα τους υγιή σε συνεπή βάση, αλλά περισσότερα από τα μισά ζώα των μαζικών εκτροφών πηγαίνουν κατευθείαν στη σφαγή με παρασιτικές μολύνσεις.

# 5. Κορεσμένα λίπη: Τίποτα δεν φράζει περισσότερο τις ανθρώπινες αρτηρίες από τα κορεσμένα λίπη, τα τρανς λιπαρά και το έλαιο canola.

# 6. Νιτρώδη και νιτρικά άλατα: Αυτά τα άλατα μπορούν να σκοτώσουν ένα χοίρο σε τέσσερις ώρες. Είναι γνωστό ότι προκαλούν στους ανθρώπους σοβαρή κεφαλαλγία, ημικρανίες και άλλα χρόνια προβλήματα υγείας προκαλώντας ταυτόχρονα αφυδάτωση και φλεγμονή.

# 7. Αμμωνία και χλωρίνη: Χρησιμοποιούνται για τη θανάτωση βακτηρίων, ιών, παθογόνων παρασίτων και παρασίτων που παραμένουν στο κρέας μετά τη σφαγή και την επεξεργασία. Τα υπολείμματα παραμένουν συχνά στο "τελικό προϊόν".

# 8. Σαλμονέλλα και Τριχινίαση: Η σαλμονέλα προέρχεται από πουλερικά και η Τριχινίαση προέρχεται από χοιρινό κρέας. Η τριχινίαση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από παράσιτα, και σκώληκες. Το παράσιτο μεταδίδεται όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν τις προνύμφες στο χοιρινό. Με την ευκαιρία, οι φούρνοι μικροκυμάτων δεν σκοτώνουν τις μολυσματικές προνύμφες (ούτε το «κάπνισμα» του κρέατος ούτε το πάστωμα).

# 9. Σπογγώδης εγκεφαλίτιδα των βοοειδών ή ασθένεια των τρελών αγελάδων: Συμβαίνει όταν αγελάδες τρέφονται με βόειο κρέας. Πρόκειται για μια θανατηφόρα εκφυλιστική ασθένεια του εγκεφάλου με μακρά περίοδο επώασης. Μεταφέρεται εύκολα στους ανθρώπους που τρώνε κρέας που έχει μολυνθεί από τον πεπτικό σωλήνα των μολυσμένων σφαγίων. Μόλις μεταφερθεί στους ανθρώπους, είναι γνωστή ως ασθένεια Creutzfeldt-Jakob.

# 10. Γενετικά τροποποιημένο κρέας και ζωοτροφές: Τα περισσότερα ζώα από επιχειρήσεις μαζικής εκτροφής τρέφονται με γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι και σόγια που έχουν μολυνθεί με φυτοφάρμακα.

Ο μέσος Αμερικανός τρώει 270 κιλά κρέατος κάθε χρόνο. Κάθε χρόνο, οι ΗΠΑ επεξεργάζονται σχεδόν 9 δισεκατομμύρια κοτόπουλα, πάνω από 30 εκατομμύρια αγελάδες, πάνω από 100 εκατομμύρια γουρούνια και σχεδόν 250 χιλιάδες γαλοπούλες. Νομίζετε ότι τα ζώα αυτά, προτού σφαγιαστούν, περπατούσαν σε κάποιο χαρούμενο αγρόκτημα στο ψηλό χορτάρι, πίνοντας από ένα καθαρό ρυάκι και απορροφώντας τον ήλιο; Ξανασκεφτείτε το.

Αν πρόκειται να συνεχίσετε να τρώτε κρέας, αγοράστε βιολογικά ή / και νωπά κρέατα, συμπεριλαμβανομένου του βοείου κρέατος βιολογικής εκτροφής. Πιστεύετε ότι είναι πολύ ακριβό να τρώτε βιολογικό κρέας ή να αγοράζετε βιολογικό γάλα; Ξανασκεφτείτε το. Προσπαθήστε να συγκρίνετε τη διαφορά στους ιατρικούς λογαριασμούς για όσους τρώνε βιολογικά σε σχέση με όσους δεν το κάνουν. Η βιομηχανία βιολογικών τροφίμων γενικά αυξάνεται κατά δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο και υπάρχει ένας καλός λόγος που συμβαίνει αυτό.

ΠηγέςGMOTheGuardianAmericanGrass

Η βιομηχανία ζάχαρης έκρυβε για σχεδόν 50 χρόνια στοιχεία που συσχετίζουν την κατανάλωση επεξεργασμένων σακχάρων με κίνδυνο καρδιοπάθειας και κάποιους καρκίνους.

Ξαφνικά σταμάτησε να χρηματοδοτεί το ερευνητικό έργο που συνδέει τη σακχαρόζη με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, αναγκάζοντας τη μελέτη να σταματήσει.

Τα αποτελέσματα της μελέτης του 1967 - όπου ανακαλύφθηκε ότι η σακχαρόζη αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και καρκίνου της ουροδόχου κύστης σε μελέτες σε πειραματόζωα - δεν δημοσιεύθηκαν ποτέ και ο χρηματοδότης του έργου, το Διεθνές Ίδρυμα Ερευνών για τη Ζάχαρη (ISRF), συμμετείχε στα ευρήματα. Το όλο έργο ήταν μυστικό και κανείς δεν ήξερε ότι το ISRF διερευνά τις πιθανότητες η σακχαρόζη να προκαλεί δύο από τις μεγαλύτερες ασθένειες στον κόσμο. Η μελέτη, γνωστή ως Project 259, είχε φαινομενικά δημιουργηθεί για να «μετρήσει τις διατροφικές επιδράσεις των οργανισμών στην εντερική οδό». Στην πραγματικότητα, στους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ είχαν αναθέσει να ανακαλύψουν εάν η ζάχαρη θα μπορούσε να προκαλέσει στεφανιαία νόσο, και ειδικά σε σύγκριση με την κατανάλωση αμύλου.

Δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, ένα εσωτερικό έγγραφο του ιδρύματος ISRF δήλωσε ότι το Project 259 ήταν "μία από τις πρώτες αποδείξεις βιολογικής διαφοράς μεταξύ πειραματόζωων που τρέφονται με σακχαρόζη και με άμυλο".

Εκτός από την ανακάλυψη μιας σύνδεσης με καρδιακές παθήσεις, οι ερευνητές είχαν επίσης διαπιστώσει ότι η σακχαρόζη αύξανε τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης, κάτι που το ISRF δεν είχε υποψιαστεί.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, οι οποίοι ανακάλυψαν τα κρυφά έγγραφα πρόσφατα, θεωρούν ότι η ανακάλυψη αυτή θα ήταν μια ζωτική προσθήκη σε μια αυξανόμενη πεποίθηση ότι η ζάχαρη θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα λιπών, γνωστά ως τριγλυκερίδια, που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις. Μέχρι και πέρυσι, η βιομηχανία ζάχαρης εξακολουθούσε να αρνείται ότι υπήρχε σχέση μεταξύ της σακχαρόζης και της ανάπτυξης όγκων, ωστόσο, στην πραγματικότητα, γνώριζαν τις πιθανότητες αυτές σχεδόν εδώ και 50 χρόνια. "Το είδος της χειραγώγησης της έρευνας είναι παρόμοιο με αυτό που κάνει η καπνοβιομηχανία", δήλωσε ο ερευνητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Cristin Kearns.

 

Πηγή: PLOS Biology, 2017; 15: e20034600

Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να τρώμε τα λαχανικά μας - αλλά οι πλήρεις υγιεινές θρεπτικές ιδιότητές τους ξεκλειδώνονται όταν πρώτα προσθέτουμε λίγο λάδι.

Τα έλαια, όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, βοηθούν το σώμα μας να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά σε λαχανικά και σαλάτες.

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Αϊόβα τονίζουν ότι κατά κανόνα, όσο περισσότερο λάδι βάζετε στις σαλάτες και στα χόρτα σας, τόσο μεγαλύτερη είναι η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών - μέχρι ένα σημείο. Το βέλτιστο ποσό φαίνεται να είναι περίπου 32 γραμμάρια λαδιού, δηλαδή δύο κουταλιές της σούπας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα έλαια ξεκλειδώνουν οκτώ μικρο-θρεπτικά συστατικά σε χόρτα και λαχανικά, αλλά το σώμα δεν φαίνεται να τα επεξεργάζεται σωστά όταν δεν προστίθεται λάδι.

Τα μικρο-θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν τέσσερα καροτενοειδή - άλφα και βήτα καροτένιο, λουτεΐνη και λυκοπένιο - δύο μορφές βιταμίνης Ε και βιταμίνη Κ. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα συστατικά αυτά βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου και στη βελτίωση της όρασης μεταξύ πολλών άλλων οφελών για την υγεία.

Έλεγξαν το αίμα δώδεκα εθελοντών αφού έτρωγαν λαχανικά, αρχικά χωρίς λάδι, και στη συνέχεια με λάδι που προστέθηκε στο πιάτο τους. Τα επίπεδα θρεπτικών ουσιών ήταν πολύ υψηλότερα μετά την κατανάλωση των λαχανικών με λάδι.

Πηγή: American Journal of Clinical Nutrition, 2017; 106: 1041

Η συνήθης ιατρική θεωρία υποστηρίζει ότι τα κορεσμένα λίπη στη διατροφή προκαλούν καρδιακές παθήσεις - ωστόσο, νέα έρευνα έχει ανακαλύψει ότι αν καταναλώνετε ένα κομμάτι τυρί κάθε μέρα μειώνονται οι πιθανότητές σας για καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια φέτα 40 γραμμαρίων τυριού αν καταναλώνεται καθημερινά μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 14% και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 10%. Η μείωση του κινδύνου ήταν μεγαλύτερη σε όσους έτρωγαν περισσότερο τυρί, μέχρι 40g, σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου Soochow στο Suzhou της Κίνας.

Τα ευρήματά τους υποστηρίζουν το φαινόμενο του «γαλλικού παράδοξου», σύμφωνα με το οποίο, φαίνεται ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι χαμηλότερες μεταξύ των Γάλλων, παρά το γεγονός ότι ακολουθούν μία διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, του τυριού και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί το τυρί έχει προστατευτικό αποτέλεσμα, αλλά πιστεύουν ότι θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό επειδή περιέχει επίσης ασβέστιο, το οποίο μειώνει την απορρόφηση κορεσμένων λιπών και ένα οξύ που βοηθά να σταματήσει το φράξιμο των αρτηριών. Ή θα μπορούσε απλώς να ισχύει ότι η θεωρία της συσχέτισης λιπών και καρδιακών παθήσεων ήταν λάθος από την αρχή.

Πηγή: European Journal of Nutrition, 2017, 56: 2565-75

Ξεκινήστε να προσθέτετε μαύρη σοκολάτα, καφέ και ελαιόλαδο στην καθημερινή σας διατροφή για να έχετε μια μακρά και υγιή ζωή, υποστηρίζουν δύο νέες ερευνητικές μελέτες.

Η μαύρη σοκολάτα και το ελαιόλαδο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία της καρδιάς, ενώ η κατανάλωση καφέ φαίνεται να συνδέεται με τη μακροζωία και οι άνθρωποι που πίνουν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα έχουν 64% λιγότερες πιθανότητες να έχουν πρόωρο θάνατο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πίζας στην Ιταλία πραγματοποίησαν μία δοκιμασία σε 26 εθελοντές και ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση σοκολάτας με ελαιόλαδο είναι ωφελιμότερη για την καρδιά από ότι ένα ιταλικό κόκκινο μήλο Panaia, το οποίο φημίζεται για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Στη δοκιμασία, κάθε ένας από τους εθελοντές είχε τουλάχιστον τρεις από τους τέσσερις παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο (Υπέρταση, κάπνισμα, οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου ή υψηλά επίπεδα χοληστερόλης). Στους εθελοντές δόθηκαν 40 γραμμάρια την ημέρα από έναν από τους δύο τύπους μαύρης σοκολάτας για 14 ημέρες, πριν μεταβούν στον άλλο. Ο ένας τύπος ήταν εμπλουτισμένος με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ο άλλος με το μήλο Panaia. Πριν, κατά τη διάρκεια και στο τέλος της δοκιμής, καταγράφηκαν οι μεταβολικές αλλαγές, το προφίλ χοληστερόλης και η αρτηριακή πίεση. Η σοκολάτα που ήταν εμπλουτισμένη με ηλιέλαιο «αύξησε σημαντικά» τα κύτταρα που βοηθούν στην αποκατάσταση της βλάβης των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας ταυτόχρονα τις μεταβολικές αλλαγές που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις και απέδειξε ότι υπερτερεί κατά πολύ σε οφέλη από τη σοκολάτα εμπλουτισμένη με μήλο.

Σε μια ξεχωριστή μελέτη που παρακολούθησε την υγεία και τον τρόπο ζωής περίπου 22.500 μεσήλικων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση καφέ φαίνεται να συνδέεται με τη μακροζωία.

Κατά τη διάρκεια των 10 ετών καταγραφής των στοιχείων από τους ερευνητές που παρακολούθησαν την ομάδα, 337 συμμετέχοντες πέθαναν - αλλά μεταξύ εκείνων που έπιναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα υπήρξαν πολύ λιγότεροι θάνατοι. Συνολικά, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 64% σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν ποτέ καφέ, ή έπιναν σπάνια. Υπήρξε μια περαιτέρω μείωση 22% για κάθε δύο επιπλέον φλιτζάνια που έπιναν τη μέρα.

Οι ερευνητές από το Νοσοκομείο της Ναβάρα στην Παμπλόνα της Ισπανίας είχαν αναλύσει και άλλους πιθανούς λόγους μακροζωίας, όπως η μεσογειακή διατροφή, άλλες δίαιτες, η ηλικία και το φύλο και ανακάλυψαν ότι τα οφέλη από τον καφέ φαίνεται να αυξάνουν όσο μεγαλώνουμε.

Πηγή: Πρακτικά του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Καρδιολογικής Εταιρείας / wddtyBryan Hubbard