Αν θέλετε να ενισχύσετε την ανοσία, φροντίστε το έντερο
«Το 70% του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται στο έντερο», λέει ο David Heber, MD, PhD, ομότιμος καθηγητής ιατρικής στο UCLA Health. «Η διατροφή είναι ένας βασικός ρυθμιστής της λειτουργίας του ανοσοποιητικού».
Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο έντερο αλληλεπιδρούν με το μικροβίωμα, την ποικιλόμορφη σειρά βακτηρίων και μυκήτων που ζουν στο γαστρεντερικό σωλήνα και επηρεάζονται άμεσα από τη διατροφή και τον τρόπο ζωής ενός ατόμου.
Τα τρόφιμα που τρώμε επηρεάζουν την ποικιλομορφία και τη σύνθεση των βακτηρίων στο έντερο, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού.
«Το μικροβίωμα και το ανοσοποιητικό σύστημα είναι κρίσιμα αλληλένδετα», λέει ο Jonathan Jacobs, MD, PhD, καθηγητής πεπτικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή David Geffen στο UCLA. «Αυτό που υπάρχει στο έντερο καθορίζει την εκπαίδευση που λαμβάνουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος».
Η διατροφική ποικιλομορφία και η μικροβιακή ποικιλομορφία πάνε μαζί. Η τυπική δυτική δίαιτα, η οποία είναι υψηλή σε ζάχαρη, επεξεργασμένα τρόφιμα και κακής ποιότητας λίπη, έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο διαφορετικά βακτήρια του εντέρου και προάγει τις φλεγμονές και τις χρόνιες διαταραχές (1).

Αποφύγετε τη ζάχαρη. Η ζάχαρη καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα
Η ζάχαρη είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα βλαβερή για τον οργανισμό. Αυτό που πολλοί δεν ξέρουν είναι ότι η ζάχαρη καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και μας κάνει ευάλωτους σε κάθε λογής ιούς.
«Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού σας συστήματος που στοχεύουν βακτήρια. Η ζάχαρη επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα λευκά αιμοσφαίρια προσβάλλουν βακτήρια», εξηγεί ο γιατρός Niket Sonpal. «Οι ανεπάρκειες σε θρεπτικά συστατικά μπορούν να αυξήσουν το επίπεδο κινδύνου σας όταν αποτρέπετε τη μόλυνση και τα είδη διατροφής με υψηλά επίπεδα επεξεργασμένης ζάχαρης είναι συνήθως διατροφικά άδεια. Η ζάχαρη προκαλεί φλεγμονή χαμηλού βαθμού στο σώμα και επίσης αυξάνει τη μάζα. Αυτό μπορεί να συμβάλει σε ασθένειες που είναι χρόνιας φύσης, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη».
«Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση 75 έως 100 γραμμαρίων διαλύματος ζάχαρης μπορεί να εμποδίσει τις ανοσοποιητικές λειτουργίες του σώματος», είπε ο Sonpal. «Πρέπει να σημειώσω ότι 75 γραμμάρια ακούγονται πολλά, και είναι δύσκολο να σκεφτείτε ότι μπορείτε να καταναλώσετε 75 γραμμάρια ζάχαρης, αλλά στην πραγματικότητα αυτό ισοδυναμεί με δύο κουτιά αναψυκτικών». Πρόσθεσε ότι η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος ξεκινά μόλις 30 λεπτά μετά την κατανάλωση ζάχαρης και μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε ώρες.
Ας εξετάσουμε αναλυτικότερα αυτή την έρευνα που αναφέρει ο Sonpal. Όσον αφορά το κατά πόσον η ζάχαρη επηρεάζει άμεσα την ανοσοαπόκριση, υπάρχουν ενδείξεις ότι παίζει ρόλο: η συχνά αναφερόμενη μελέτη ουδετερόφιλης φαγοκυττάρωσης του 1973 από το Πανεπιστήμιο Loma Linda (2).

vitamindhelp1224

Πάρτε συμπληρώματα βιταμίνης D. Η αιτία που παθαίνουμε γρίπη τον χειμώνα είναι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D!
Ο Δρ John Cannell, ψυχίατρος της Καλιφόρνιας, είναι ο κύριος συγγραφέας μιας θεωρίας ορόσημο που υποθέτει ότι οι επιδημίες της γρίπης είναι στενά συνδεδεμένες με την πτώση των επιπέδων βιταμίνης D (3).
Οι περισσότεροι από τους ασθενείς του Δρος Cannell είναι αφρο-αμερικανοί, των οποίων η χρώση του δέρματος παρεμποδίζει την παραγωγή φυσικής βιταμίνης D από το ηλιακό φως. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τον περιορισμό τους, οδήγησε τον Δρα Cannell να υποψιαστεί ότι τα επίπεδα του βιταμίνης D στο αίμα των ασθενών του είναι ασυνήθιστα χαμηλό. Οι δοκιμές επιβεβαίωσαν ότι αυτό είναι πραγματικότητα. Αφού εκπαίδευσε τους ασθενείς του σχετικά με τα οφέλη της βιταμίνης D, ο Δρ Cannell συνταγογράφησε συμπληρώματα με 2000 IU βιταμίνης D3 να τα λαμβάνουν καθημερινά. Ανέφερε ότι θα έδινε στους άνδρες ακόμη υψηλότερες δόσεις, αλλά η δόση των 2000 IU αντιπροσωπεύει το σημερινό «ανώτατο όριο» πρόσληψης βιταμίνης D που συνιστάται από το κυβερνητικό τμήμα τροφίμων και διατροφής του Ινστιτούτου Ιατρικής των ΗΠΑ (Food and Nutrition Board of the Institute of Medicine). Δέον να σημειωθεί ότι σήμερα οι ειδικοί στο θέμα της βιταμίνης D συνιστούν ακόμα μεγαλύτερες δόσεις (5000 IU-10.000 IU) ειδικά για τα άτομα που έχουν έλλειψη βιταμίνης D.
Στα τέλη του χειμώνα του 2005 ξέσπασε γρίπη στο νοσοκομείο. Ο ένας θάλαμος μετά τον άλλο βρισκόταν σε καραντίνα, καθώς οι ασθενείς εκδήλωσαν ρίγη, πυρετό, βήχα και σοβαρούς πόνους στο σώμα που χαρακτηρίζουν το στέλεχος του ιού της γρίπης Α. «Στην αρχή μολύνθηκε ο θάλαμος κάτω από τον δικό μου», ανέφερε ο Δρ Cannell, «και στη συνέχεια οι θάλαμοι στα δεξιά μου, αριστερά μου και απέναντι από την αίθουσα». Ωστόσο, προς έκπληξή του, οι ασθενείς του παρέμειναν ανεπηρέαστοι. «Οι ασθενείς μου είχαν έρθει σε επαφή με ασθενείς από μολυσμένους θαλάμους πριν από την απομόνωση», σημειώνει. «Ήμουν βέβαιος ότι οι ασθενείς μου είχαν εκτεθεί στον ιό της γρίπης». Η διαρκής υγεία των ασθενών του εν μέσω μιας τοπικής επιδημίας επηρέασε τις σκέψεις του Δρος Cannell σχετικά με τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και της ανοσίας στην γρίπη.
Οι επιστήμονες τώρα γνωρίζουν ότι η λοίμωξη από γρίπη παρακινεί τα λευκά αιμοσφαίρια γνωστά ως μακροφάγα να απελευθερώσουν χημικές ουσίες του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται κυτταροκίνες και χημειοκίνες, οι οποίες προάγουν τη φλεγμονή. Επιπλέον, οι επιστήμονες γνωρίζουν τώρα ότι ο ιός που ήταν υπεύθυνος για την καταστροφική παγκόσμια πανδημία γρίπης του 1918 ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικός στη διέγερση της απελευθέρωσης κυτταροκινών από τα μακροφάγα (4). Στην πραγματικότητα, η σοβαρότητα της προκύπτουσας ασθένειας πιστεύεται ότι είναι ανάλογη με την ικανότητα του ιού της γρίπης να προκαλεί παραγωγή κυτταροκινών. Για παράδειγμα, στη γρίπη των πτηνών αυτή η ανταπόκριση μπορεί να είναι πάρα πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα τον θάνατο (5-6). Ο Δρ Cannell γνώριζε επίσης ότι οι έρευνες πρόσφατα έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D ρυθμίζει την παραγωγή χημειοκινών και κυτταροκινών από τα μακροφάγα, εμποδίζοντας έτσι την υπερβολική αντίδραση σε μολυσματικά ερεθίσματα και την πρόκληση σοβαρών εκδηλώσεων ιογενών λοιμώξεων (7-8).
Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί ανεξάρτητοι ερευνητές έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D ενισχύει σημαντικά τη γενετική έκφραση των αντιμικροβιακών πεπτιδίων σε ανθρώπινα μονοκύτταρα (πρόδρομα μακροφάγων), ουδετερόφιλα και άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (9-10). Αυτές οι αντιμικροβιακές πρωτεΐνες συμβάλλουν στην καταστροφή των μολυσματικών μικροβίων. Με την ευρέος φάσματος δραστηριότητά τους, είναι σε θέση να σκοτώσουν τα πάντα, από βακτήρια μέχρι ιούς. Έχουν αποδειχθεί ότι είναι ένα σημαντικό μέρος της άμυνας του αναπνευστικού συστήματος ενάντια στους εισβολείς, και επίσης είναι πολλά υποσχόμενες στην καταπολέμηση του ιού της γρίπης (11-13).
Για τον Δρ Cannell, αυτές οι ενδείξεις οδήγησαν σε ένα αναπόφευκτο συμπέρασμα: η βιταμίνη D – η οποία παράγεται όταν το δέρμα εκτίθεται σε θερινό ηλιακό φως και η οποία, αντίθετα, μειώνεται κατά το χειμώνα – παίζει κρίσιμο ρόλο στην ευπάθεια μας στην μόλυνση από τη γρίπη. Ο Δρ. Cannell συμβουλεύτηκε διάφορους κορυφαίους ερευνητές της βιταμίνης D, οι οποίοι συμφώνησαν με τα συμπεράσματά του. Περιλαμβάνουν ερευνητές από σημαντικά ιδρύματα όπως τα Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Ένας από αυτούς τους επιστήμονες, ο Δρ Michael F. Holick, μελετά τη βιταμίνη D για τέσσερεις δεκαετίες.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Cohen S. If you want to boost immunity, look to the gut. UCLA Health. https://www.uclahealth.org/news/want-to-boost-immunity-look-to-the-gut
2. Sanchez A, Reeser JL, Lau HS, et al., Role of sugars in human neutrophilic phagocytosis, The American Journal of Clinical Nutrition, 26, 11, 1973, 1180–1184.
3. Cannell JJ, Vieth R, Umhau JC, et al. Epidemic influenza and vitamin D. Epidemiol Infect. 2006 Dec;134(6):1129-40.
4. Kobasa D, Takada A, Shinya K, et al. Enhanced virulence of influenza A viruses with the haemagglutinin of the 1918 pandemic virus. Nature. 2004 Oct 7;431(7009):703-7.
5. Chan MC, Cheung CY, Chui WH, et al. Proinflammatory cytokine responses induced by influenza A (H5N1) viruses in primary human alveolar and bronchial epithelial cells. Respir Res. 2005;6135.
6. Beigel JH, Farrar J, Han AM, et al. Avian influenza A (H5N1) infection in humans. N Engl J Med. 2005 Sep 29;353(13):1374-85.
7. Hewison M, Zehnder D, Chakraverty R, Adams JS. Vitamin D and barrier function: a novel role for extra-renal 1 alpha-hydroxylase. Mol Cell Endocrinol. 2004 Feb 27;215(1-2):31-8.
8. Helming L, Bose J, Ehrchen J, et al. 1alpha,25-Dihydroxyvitamin D3 is a potent suppressor of interferon gamma-mediated macrophage activation. Blood. 2005 Dec 15;106(13):4351-8.
9. Wang TT, Nestel FP, Bourdeau V, et al. Cutting edge: 1,25-dihydroxyvitamin D3 is a direct inducer of antimicrobial peptide gene expression. J Immunol. 2004 Sep 1;173(5):2909-12.
10. Liu PT, Stenger S, Li H, et al. Toll-like receptor triggering of a vitamin D-mediated human antimicrobial response. Science. 2006 Mar 24;311(5768):1770-3.
11. Reddy KV, Yedery RD, Aranha C. Antimicrobial peptides: premises and promises. Int J Antimicrob Agents. 2004 Dec;24(6):536-47.
12. Hiemstra PS, Fernie-King BA, McMichael J, Lachmann PJ, Sallenave JM. Antimicrobial peptides: mediators of innate immunity as templates for the development of novel anti-infective and immune therapeutics. Curr Pharm Des. 2004;10(23):2891-905.
13. Laube DM, Yim S, Ryan LK, Kisich KO, Diamond G. Antimicrobial peptides in the airway. Curr Top Microbiol Immunol. 2006;306:153-82.


Δημόπουλος Μάριος
Ο Μάριος Δημόπουλος γεννήθηκε το 1975 στον Πειραιά. Σπούδασε αρχικά φιλολογία με ειδικότητα στη γλωσσολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια λόγω του ενδιαφέροντός του στις φυσικές και εναλλακτικές θεραπείες σπούδασε στο εξωτερικό διατροφολογία και φυσικοπαθητική (naturopathy). Έχει ειδικευθεί στη χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων και εστιάζει την έρευνά του στην πρόληψη των ασθενειών με σωστή διατροφή, με χορήγηση βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών ουσιών υπό μορφή διατροφικών συμπληρωμάτων και με χορήγηση φαρμακευτικών φυτών και βοτάνων. Είναι καθηγητής διατροφολογίας στη σχολή Natural Health Science (Ελλάδα), όπου διδάσκει για τα διατροφικά συμπληρώματα σε φαρμακοποιούς, διαιτολόγους, διατροφολόγους και εναλλακτικούς θεραπευτές. Ο Μάριος Δημόπουλος έχει γράψει 36 βιβλία για θέματα υγείας. Εδώ το πλήρες βιογραφικό του.

Είναι γνωστό ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι βλαβερά - και μια νέα έρευνα πρόσθεσε στα κακά νέα την ανακάλυψη ότι μπορούν επίσης να προκαλέσουν καρκίνο του λάρυγγα και του στόματος.
Κάθε επιπλέον μερίδα επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εγκεφάλου και του λάρυγγα κατά 23% και του οισοφάγου κατά 24%, λένε ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Παρακολούθησαν την υγεία και τη διατροφή περισσότερων από 140.000 ανθρώπων για 14 χρόνια. Τα ευρήματά τους απηχούν προηγούμενες έρευνες που συνέδεαν τα επεξεργασμένα τρόφιμα με περισσότερους από 34 τύπους καρκίνου.

Πηγή: European Journal of Nutrition, 2023; doi: 10.1007/s00394-023-03270-1

H ισορροπημένη διατροφή είναι από τους βασικότερους παράγοντες για υγιή και χαρούμενα παιδιά. Μία σωστή, υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με ένα ποιοτικό πολυβιταμινούχο σκεύασμα, εξασφαλίζουν σωστή θρέψη χωρίς σημαντικές διατροφικές ελλείψεις για τα παιδιά. 
Απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του παιδικού οργανισμού είναι τα παρακάτω:

Ασβέστιο: Συμμετέχει σε πολλές ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως ο σχηματισμός των οστών, η διάσπαση πρωτεϊνών και λιπών, η παραγωγή ενέργειας και η νευρομυϊκή δραστηριότητα. 
Μαγνήσιο: Αποτελεί μέταλλο ζωτικής σημασίας για πολλές κυτταρικές λειτουργίες, όπως η παραγωγή ενέργειας, ο σχηματισμός των πρωτεϊνών και η αντιγραφή των κυττάρων. 
Σίδηρος: Σύμφωνα με έρευνες, η ανεπάρκεια σιδήρου σε παιδιά 4 με 14 ετών είναι ικανή να προκαλέσει μη φυσιολογική λειτουργία των νευροδιαβιβαστών και παθοφυσιολογία που σχετίζεται με το σύνδρομο διάσπασης προσοχής και υπερκινητικότητας. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, η ανάγκη του οργανισμού για σίδηρου είναι εξαιρετικά υψηλότερη.
Ψευδάργυρος: Σε περιπτώσεις ανεπάρκειας ή έστω μερικής έλλειψης ψευδαργύρου, ο αριθμός των φονικών Τ-κυττάρων μειώνεται, τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα πέφτουν και πολλά ερυθρά αιμοσφαίρια σταματούν την ανοσοπροστατευτική τους δράση. 
Β-καροτίνη: Η β-καροτίνη δρα ως πρόδρομος της βιταμίνης Α. 
Βιταμίνη Β1: Είναι απαραίτητη για την διαδικασία τροφοδότησης του κύκλου του Kreb. Η θειαμίνη είναι απαραίτητη για την κατάλληλη παραγωγή ενέργειας στον εγκέφαλο. 
Βιταμίνη Β2: Απαραίτητη για τη σύνθεση δύο σημαντικών για το σώμα συνενζύμων, τα οποία συμβάλλουν στον μεταβολισμό της γλυκόζης, των λιπαρών οξέων, της γλυκερόλης και των αμινοξέων με σκοπό την παραγωγή ενέργειας.
Βιταμίνη Β5: Πρόκειται για μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη, εξαιρετικά σημαντική στην παραγωγή των ορμονών των επινεφριδίων και τον σχηματισμό των αντισωμάτων. Καθώς συμμετέχει στη σύνθεση της χοληστερόλης και των στεροειδών ορμονών, θεωρείται εξαιρετικά χρήσιμο στην αντιμετώπιση της ακμής. 
Βιταμίνη Β3: Δρα στο σώμα ως στοιχείο συνενζύμων, τα οποία συμμετέχουν σε σχεδόν 200 ενζυμικές αντιδράσεις. 
Βιταμίνη Β6: Απαραίτητη για την σωστή λειτουργία 60 και πλέον διαφορετικών ενζύμων. Επίσης συμμετέχει ενεργά στο σχηματισμό πρωτεϊνών, δομικών συστατικών, νευροδιαβιβαστών, ερυθρών αιμοσφαιρίων και προσταγλανδινων. Η βιταμίνη 6 παράλληλα, αποτελεί ζωτικό παράγοντα για την διατήρηση της ορμονικής ισορροπίας και την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Βιταμίνη Β12: Συνεργάζεται με το φυλλικό οξύ σε πολλές περιπτώσεις, όπως στη σύνθεση του DNA, των ερυθρών αιμοσφαιρίων και το μυελικό περίβλημα (γύρω από τα κύτταρα των νεύρων). Επομένως, συχνά συνδέεται με νευρολογικές διαταραχές και αυτισμό. 
Φυλλικό οξύ: Συμβάλλει στην κυτταρική διαίρεση και τη σύνθεση του DNA. Χωρίς το φυλλικό οξύ τα κύτταρα δεν διαιρούνται φυσιολογικά. Το φυλλικό οξύ αποτελεί συστατικό ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου και την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. 
Χολίνη: Συμβάλλει στην υγεία των κυτταρικών μεμβρανών και την κίνηση των λιπών εντός και εκτός των κυττάρων. Είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου, ιδιαιτέρως στα βρέφη. 
Βιοτίνη: Πρόκειται για μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη που δρα συνδυαστικά με βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Συμβάλλει στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών. Είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία του δέρματος και των νυχιών.
Χαλκός: Η έλλειψη χαλκού προκαλεί ανεπάρκεια σιδήρου και αναιμία, αφού ο χαλκός συμβάλλει στην απορρόφηση και χρήση του σιδήρου από τον οργανισμό. Ο χαλκός επίσης είναι απαραίτητος για την υγεία του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών, των αιμοφόρων αγγείων και των συνδέσμων.
Βιταμίνη D: Η μεγαλύτερη βιολογική αξία και λειτουργία της βιταμίνης D είναι η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων ασβεστίου στο αίμα, γεγονός που το κατορθώνει αυξάνοντας την απορρόφηση του ασβεστίου από την τροφή και μειώνοντας την αποβολή του μέσω της διούρησης. 
Κάλιο: Είναι ένας σημαντικός ηλεκτρολύτης, ο οποίος συντελεί στην ισορροπία και διανομή των υγρών στο σώμα, στην εξισορρόπηση των οξέων, στη λειτουργία των μυών, των νευρικών κυττάρων, της καρδιάς, και των νεφρών. 
Βιταμίνη Ε: Αποτελεί την πιο σημαντική λιποδιαλυτή, αντιοξειδωτική βιταμίνη στους ανθρώπινους ιστούς. Εμφανίζεται στις λιπώδεις περιοχές των κυττάρων, όπως οι κυτταρικές μεμβράνες και ο εγκέφαλος. Σε αυτές τις περιοχές η βιταμίνη Ε προστατεύει από την οξειδωτική δράση των ελευθέρων ριζών, των βαρέων μετάλλων και των περιβαλλοντολογικών τοξινών. 
Μαγγάνιο: Δρα πρωτίστως ως στοιχείο του αντιοξειδωτικού ενζύμου υπεροξείδιο δισμουτάσης, το οποίο αποτρέπει την καταστρεπτική για τα κύτταρα δράση των ελευθέρων ριζών. 
Χρώμιο: Δρα στο σώμα ως παράγοντας-κλειδί της ανοχής γλυκόζης του οργανισμού. Το χρώμιο συνεργάζεται με την ινσουλίνη για την απορρόφηση της γλυκόζης από τα κύτταρα.
Ινοσιτόλη: Ανήκει στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Είναι απαραίτητη για την σύνθεση των κυτταρικών μεμβρανών και τη μεταφορά των λιπών στο σώμα.
Ιώδιο: Αποτελεί ένα ιχνοστοιχείο, από το οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ανάγκη μόνο μικρή ποσότητα για την διατήρηση της υγείας του. Το ιώδιο στο σώμα είναι απαραίτητο για τη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς οι οποίες ρυθμίζουν τον μεταβολικό ρυθμό. 
Μολυβδαίνιο: Αποτελεί ένα αμινοξύ απαραίτητο για την εκτέλεση πολλών ενζυματικών διεργασιών του σώματος, όπως ο μεταβολισμός του σιδήρου. 
Τέλος, είναι γνωστή η σπουδαιότητα των ωμέγα λιπαρών οξέων ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία. Σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην τηλεοπτική εκπομπή του Dr Robert Winston, η επάρκεια ωμέγα–3 λιπαρών οξέων κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας παίζει σημαίνοντα ρόλο τόσο στην σχολική απόδοση του παιδιού όσο και στην συμπεριφορά του.

Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2023 06:47

Νικήστε τις κρίσεις πανικού

Η κρίση πανικού είναι ένα αιφνίδιο επεισόδιο φόβου και άγχους που συνοδεύεται από σοβαρές σωματικές αντιδράσεις. Ο φόβος αυτός δεν απορρέει από κάποιον πραγματικό κίνδυνο ή προφανή αιτία. Ο πάσχων νιώθει ότι ξαφνικά χάνει τον έλεγχο της σκέψης και του σώματός του, ότι βιώνει κάποια καρδιακή προσβολή ή ακόμη και ότι πεθαίνει. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους κρίση πανικού. Όταν όμως το πρόβλημα συνεχίζεται και οι κρίσεις πανικού επιμένουν για μεγάλο διάστημα, τότε ίσως πρόκειται για διαταραχή πανικού.

Η Δρ Τζένη Γκούντμαν εξηγεί πώς εξαφάνισε τις αινιγματικές κρίσεις πανικού ενός ασθενούς διορθώνοντας τον χαμηλό δείκτη σακχάρου στο αίμα και την έλλειψη μετάλλων:

Ο Α., 43 ετών, παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού, ήταν ευτυχισμένος και έκανε μια δουλειά που του άρεσε. Ξαφνικά άρχισε να βιώνει κρίσεις πανικού "από το πουθενά". Μπορούσαν να συμβούν οπουδήποτε - στο σούπερ μάρκετ, στο τρένο για τη δουλειά, ακόμη και στον κήπο του σπιτιού του - μέρα ή νύχτα. Είχε επισκεφθεί ψυχοθεραπευτή, αλλά δεν είχε βοηθηθεί ιδιαίτερα.
"Ήταν πολύ καλή, αλλά δεν μπορέσαμε να βρούμε κάτι για το οποίο ήμουν σοβαρά δυστυχισμένος ή αγχωμένος", είπε.
Τότε ο Α. δοκίμασε τη Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ). Σίγουρα τον είχε βοηθήσει να διαχειριστεί το έντονο άγχος που τον έπιανε σε αυτές τις περιπτώσεις, άγχος που φαινόταν να μην αφορά τίποτα συγκεκριμένο. Ο ψυχολόγος της ΓΣΘ είχε διδάξει στον Α. κάποιες τεχνικές αναπνοής και "αυτο-ομιλίας" που τον βοήθησαν να ηρεμεί κάπως μέσα από αυτά τα επεισόδια και να αντιλαμβάνεται πότε επρόκειτο να συμβεί μια κρίση πανικού, ώστε να μπορεί να εφαρμόσει αμέσως τις τεχνικές αναπνοής. Αλλά αυτό δεν είχε κάνει τις κρίσεις πανικού λιγότερο συχνές. Δεν είχε λύσει το πρόβλημα.
Έτσι, ο Α. ήρθε να με δει, ως έσχατη λύση και επειδή, όπως είπε, "στην πραγματικότητα δεν αισθάνομαι ότι είναι κάτι ψυχολογικό. Νιώθω ότι είναι βιολογικό".

Ανακαλύπτοντας την αιτία
Κατά τα άλλα, ο Α. φαινόταν καλά, και δεν υπήρχε τίποτα αξιοσημείωτο στο προηγούμενο ιατρικό ιστορικό του. Τότε μου έδειξε το ημερολόγιο διατροφής μιας εβδομάδας.
Κάθε μέρα εκτός από την Κυριακή, το πρωινό του ήταν ένα φλιτζάνι σκέτος καφές. Κάθε μέρα εκτός από το Σάββατο και την Κυριακή, το μεσημεριανό γεύμα ήταν επίσης ένα φλιτζάνι σκέτου καφέ. Τις περισσότερες ημέρες έτρωγε ένα κομμάτι κέικ, σοκολάτα, ντόνατ ή κρουασάν γύρω στις 3:00 μ.μ. με σκέτο καφέ. Στη συνέχεια, το δείπνο το βράδυ ήταν ένα κανονικό γεύμα.
"Αλλά αυτό λειτουργεί για μένα", είπε. "Απλά δεν πεινάω πραγματικά μέχρι τα μέσα του απογεύματος".
Δεν αισθανόταν πείνα, αλλά σκέφτηκα ότι πιθανόν να πάθαινε υπογλυκαιμία - δηλαδή το σάκχαρο στο αίμα του έπεφτε πολύ χαμηλά. Όταν το σάκχαρο στο αίμα πέφτει πολύ χαμηλά, όπως μπορεί να συμβεί σε μερικούς ανθρώπους αν δεν έχουν φάει όλη μέρα, μπορεί να προκαλέσει αίσθημα πανικού, όπως στην περίπτωση του Α. Δεν αποτελεί έκπληξη, πραγματικά, επειδή το σώμα νομίζει ότι πρόκειται να πεθάνει από ασιτία.
Άλλοι άνθρωποι γίνονται τρομερά ευερέθιστοι ή ακόμη και θυμωμένοι όταν πέφτει το σάκχαρο στο αίμα τους. Αυτό που καθορίζει τα συμπτώματα δεν είναι τόσο το πόσο χαμηλά πέφτει, αλλά το πόσο γρήγορα πέφτει. Δεν μιλάμε εδώ για επίπεδα σακχάρου στο αίμα τόσο χαμηλά ώστε να είναι επικίνδυνα (όπως μπορεί να συμβεί σε έναν διαβητικό τύπου 1 που έχει κάνει ένεση ινσουλίνης χωρίς να έχει φάει αρκετή τροφή), αλλά σε μερικούς ανθρώπους ο οργανισμός το βιώνει ως σήμα κινδύνου - εξ ου και οι φαινομενικά ανεξήγητες κρίσεις πανικού.
Λοιπόν, αυτή ήταν η υπόθεσή μου, και τώρα έπρεπε να τη δοκιμάσουμε. Ρώτησα τον Α. αν θα ήταν διατεθειμένος να δοκιμάσει να τρώει τρία γεύματα την ημέρα για μερικές εβδομάδες και να δει αν οι κρίσεις πανικού θα εξαφανίζονταν.
Είπε ότι δεν είχε πρόβλημα με αυτό καταρχήν, αλλά ότι ήταν από τους ανθρώπους που δεν μπορούσαν να φάνε πρωινό. Θα έκανε εμετό αν προσπαθούσε να φάει κάτι στερεό πριν από τις 11:00 π.μ. Έτσι, καταλήξαμε σε έναν συμβιβασμό σύμφωνα με τον οποίο θα έπαιρνε ένα συσκευασμένο πρωινό στη δουλειά και θα το έτρωγε στις 11:00 π.μ. Στη συνέχεια, θα έτρωγε στις 15:00 ένα κανονικό γεύμα αντί για το συνηθισμένο σνακ με υπερβολική ζάχαρη. Και το δείπνο ως συνήθως.

Έλλειψη μετάλλων
Στη δεύτερη επίσκεψη, πέντε εβδομάδες αργότερα, ο Α. ανέφερε ότι οι κρίσεις πανικού του είχαν μειωθεί από περίπου τρεις την εβδομάδα σε μία την εβδομάδα. Τα αποτελέσματα των εξετάσεών του μου έδειξαν τι ήταν αυτό που έπρεπε να διορθωθεί. Είχε πολύ χαμηλή περιεκτικότητα και στα τέσσερα μέταλλα που βοηθούν στη σταθερότητα του σακχάρου στο αίμα, δηλαδή στα ιχνοστοιχεία χρώμιο και μαγγάνιο, καθώς και στον ψευδάργυρο και το μαγνήσιο. Επίσης σε τρεις από τις βιταμίνες Β, ομοίως σημαντικές για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Αυτά τα θρεπτικά συστατικά ήταν πιθανώς σε χαμηλά επίπεδα λόγω των περίεργων διατροφικών (ή μάλλον μη διατροφικών) συνηθειών του Α. Αλλά μόλις εξαντλούνταν από τις συνεχείς απαιτήσεις της προσπάθειας να διατηρηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε ένα σώμα που δεν τρέφεται σωστά, η έλλειψή τους με τη σειρά της θα έκαναν ακόμη πιο δύσκολο να διατηρηθούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, και ούτω καθεξής, σε έναν φαύλο κύκλο.
Έτσι, έδωσα στον Α. συμπληρώματα αυτών των θρεπτικών συστατικών που λείπουν: διγλυκινικό μαγνήσιο, σύμπλεγμα βιταμινών Β, χρώμιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο.
Όταν τον ξαναείδα τρεις μήνες αργότερα, οι κρίσεις πανικού του είχαν μειωθεί σταδιακά, και τον προηγούμενο μήνα δεν είχε πάθει καμία απολύτως. Μέσα σε άλλους τρεις μήνες, μπορούσε να σταματήσει όλα τα συμπληρώματα, καθώς είχε ομαλοποιήσει τα επίπεδά του και μπορούσε πλέον να τα διατηρήσει τρώγοντας τρία γεύματα την ημέρα.

Το φαινόμενο υπογλυκαιμίας
Η περίπτωση του Α. είναι ασυνήθιστα απλή. Για τους περισσότερους ασθενείς που έχω δει, η λύση δεν είναι τόσο απλή- αλλά υπάρχουν πολλά να μάθουμε από αυτήν: τα υπογλυκαιμικά επεισόδια δεν ήταν απαραίτητα αμέσως μετά την απώλεια ενός γεύματος, αλλά μπορούσαν να εμφανιστούν πολλές ώρες αργότερα.
Για να το καταλάβουμε αυτό, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το πάγκρεας παράγει στην πραγματικότητα δύο ορμόνες για την εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα μας: την ινσουλίνη, η οποία μειώνει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα όταν αυτό ανεβαίνει πολύ ψηλά, και τη γλυκαγόνη, η οποία ανεβάζει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα όταν αυτό πέφτει πολύ χαμηλά, αυξάνοντας τη διάσπαση του γλυκογόνου προς γλυκόζη. Θα πρέπει να λειτουργούν παράλληλα, ένα εξαιρετικό παράδειγμα ομοιόστασης.
Τρώγοντας ελάχιστα όλη μέρα, ο Α. βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στη γλυκαγόνη του μόνο και μόνο για να διατηρήσει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα του φυσιολογικό. Κάποια στιγμή θα είχε εξαντλήσει το ημερήσιο απόθεμα γλυκαγόνης καθώς η ικανότητα του παγκρέατος να την παράγει δεν είναι άπειρη. Σε εκείνο το σημείο, η ινσουλίνη του δεν θα μπορούσε να αντισταθεί - τίποτα δεν θα την εξισορροπούσε - και το επίπεδο σακχάρου στο αίμα του θα κατέρρεε.
Μερικοί άνθρωποι μπορούν να μείνουν χωρίς τροφή για πολύ περισσότερο χρόνο από άλλους γιατί το πάγκρεας του καθενός είναι διαφορετικό. Αλλά ο Α. έκανε τα πράγματα χειρότερα με το να τρώει, όταν τελικά έτρωγε γύρω στις 3:00 μ.μ., ζάχαρη. Αυτό ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα απότομα προς τα πάνω, γεγονός που προκαλεί την απελευθέρωση ινσουλίνης, η οποία στέλνει το σάκχαρο στο αίμα προς τα κάτω, γεγονός που απαιτεί περισσότερη παραγωγή της φτωχής, καταπονημένης γλυκαγόνης. Και ούτω καθεξής.
Η τάση για υπογλυκαιμία είναι μια αναγνωρισμένη ιατρική κατάσταση σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά όχι στο Ηνωμένο Βασίλειο, για κάποιο λόγο. Το ίδιο ισχύει και για τη χαμηλή αρτηριακή πίεση. Και οι δύο αυτές καταστάσεις είναι πιο συχνές στις γυναίκες- ο Α. είναι ασυνήθιστη περίπτωση, αν και όχι μοναδική.
Ποιος είναι ο ρόλος του καφέ σε όλα αυτά; Οι παρατηρητικοί ανάμεσά σας μπορεί να έχουν προσέξει ότι δεν σταμάτησα τον Α. από το να πίνει καφέ, κάτι που ίσως προκαλεί έκπληξη. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω. Σε ορισμένους ανθρώπους, η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί πράγματι να συμβάλει σε κρίσεις πανικού, αυξάνοντας τα επίπεδα αδρεναλίνης.
Αλλά στην περίπτωση του Α., υποπτευόμουν ότι το πρόβλημα δεν ήταν ο καφές καθαυτός, αλλά το γεγονός ότι τον χρησιμοποιούσε ως υποκατάστατο του φαγητού. Όταν άρχισε να τρώει σωστά και ομαλοποιήσαμε τα σχετικά θρεπτικά συστατικά, οι κρίσεις πανικού του, που στην πραγματικότητα ήταν υπογλυκαιμικά επεισόδια, εξαφανίστηκαν, παρόλο που συνέχισε να πίνει έναν σκέτο καφέ με κάθε γεύμα.
Έτσι, δεν υπήρχε λόγος να του αφαιρέσουμε αυτό που ήταν γι' αυτόν μια από τις απολαύσεις της ζωής. Αν η σωστή διατροφή και η προσωρινή συμπληρωματική χορήγηση δεν είχαν κάνει τη δουλειά τους, τότε θα έπρεπε πράγματι να εξετάσουμε τον αποκλεισμό της καφεΐνης.
Η περίπτωση του Α. είναι ένα ακόμη παράδειγμα του γιατί είναι τόσο σημαντικό να φτάσουμε στη ρίζα των προβλημάτων υγείας. Η γνώση της αιτίας μπορεί να δώσει τη λύση.


Τζένη γκουντμαν
Η Δρ Τζένι Γκούντμαν αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λιντς το 1982 και είναι μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Οικολογικής Ιατρικής. Ειδικεύεται στη Διατροφική και Περιβαλλοντική Ιατρική τα τελευταία 20 χρόνια. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προ-σύλληψη (γονιμότητα και δημιουργία υγιών μωρών) και για τη συνεργασία με παιδιά.  Η Δρ Τζένι Γκούντμαν έχει δώσει πολλές διαλέξεις, σε άλλους γιατρούς, σε επαγγελματίες της εναλλακτικής ιατρικής και στο ευρύ κοινό. Διηύθυνε επί 10 χρόνια μια ομάδα συζήτησης περιστατικών, όπου ιατροί και φυσικοπαθητικοί / διατροφολόγοι ανταλλάσσουν γνώσεις και κλινική εμπειρία.

Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε μια αμιγώς ελληνική εταιρία με ελληνικά τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής, η οποία μετά από πολύ προσπάθεια κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρο πολλών ανθρώπων, που ενώ τους αρέσουν οι γλυκές γεύσεις-πειρασμοί δεν μπορούν να καταναλώσουν κάποιο γλυκό γιατί αισθάνονται ενοχές. Έχουμε την ευκαιρία να ανακοινώσουμε οτι η πρώτη σοκολάτα με φιλικά βακτήρια είναι ελληνική και μάλιστα φημίζεται και για την απίστευτη γεύση της. Αλλά ας μάθουμε περισσότερα και από την ίδια την ελληνική εταιρία που την δημιούργησε:

Είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε σήμερα εδώ μαζί σας για να σας ενημερώσουμε για μία σειρά από καινοτόμα τρόφιμα που μετά από έρευνα πολλών χρόνων καταφέραμε να δημιουργήσουμε. Με αυτόν τον τρόπο, εξυπηρετούμε τις ανάγκες των ανθρώπων που θέλουν να καταναλώσουν ένα γλυκό όσο γίνεται πιο υγιεινό. Δημιουργούμε λοιπόν αυθεντικές, χειροποίητες και υγιεινές σοκολάτες με το όνομα HealthyBites για όλες τις ανάγκες. Για παράδειγμα, σοκολάτα Vegan με 100% φυτική βάση χωρίς αλλεργιογόνα (όπως είναι η λακτόζη, η γλουτένη, οι ξηροί καρποί, η σόγια), σοκολάτα γάλακτος και υγείας με πρωτόγαλα, λυκοπένιο, φυτικές ίνες και γλυκαντικά από το φυτό στέβια. Επίσης, σοκολάτα με 100% πάστα κακάο, σοκολάτα με 99,5% πάστα κακάο και φιλικά βακτήρια και φυσικά την σοκολάτα καραμέλα με σταγόνες καφέ, μπισκότο και φιλικά βακτήρια. Όλες οι σοκολάτες της HealthyBites είναι υψηλής ποιότητας και ασφάλειας. Το εργαστήριό μας είναι πιστοποιημένο με το σύστημα ασφάλειας ISO22000 και διαθέτει όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις από ανεξάρτητους φορείς όπως Vegan, Gluten Free, κτλ. Ο καθένας μπορεί να εντοπίσει την υψηλή ποιότητα της βέλγικης πρώτης ύλης που χρησιμοποιούμε καθώς καμία από τις σοκολάτες μας δεν λιγώνει και όλες τους είναι πεντανόστιμες και υγιεινές

HL: Αναφέρατε πως οι δικές σας σοκολάτες είναι αυθεντικές, γιατί οι άλλες δεν είναι;
H αλήθεια είναι πως αρκετές σοκολάτες του εμπορίου δεν είναι αυθεντικές. Πιο συγκεκριμένα για να μειωθεί το κόστος αφαιρείται το βούτυρο κακάο, που είναι το πιο ακριβό συστατικό της σοκολάτας, και αντικαθίστανται από άλλα φτηνά συστατικά, όπως για παράδειγμα το φοινικέλαιο. Μπορείτε να καταλάβετε την διαφορά των προϊόντων της Healthy Bites σε σχέση με τις σοκολάτες του εμπορίου με μία απλή δοκιμή. Αμέσως θα παρατηρήσετε πως η σοκολάτα της Healthy Bites δεν θα σας λιγώσει και θα λιώσει εύκολα στο στόμα σας απελευθερώνοντας διαφορετικές νότες του αυθεντικού κακάο.

HL: Ομολογώ πως πολλά από αυτά ούτε που τα φανταζόμουν. Ήθελα να ρωτήσω γιατί είπατε πως φτιάξατε σοκολάτα χωρίς αλλεργιογόνα εγώ δεν ήξερα πως αυτό ήταν εφικτό, σε ποιους απευθύνεστε με τη συγκεκριμένη σοκολάτα και πείτε μου και για τις άλλες σοκολάτες που δημιουργήσατε.
Η Healthy Bites Vegan χωρίς αλλεργιογόνα σοκολάτα δημιουργήθηκε φυσικά για όλους τους Vegan αλλά και για εκείνους που δεν μπορούν να καταναλώσουν γλυκά επειδή φοβούνται μήπως τους προκαλέσουν αλλεργία ή δυσανεξία. Είναι γεγονός πως ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού πάσχει από δυσανεξία στη γλουτένη και στη λακτόζη και δεν το γνωρίζει. Τα άτομα αυτά παρουσιάζουν συμπτώματα όπως φούσκωμα, διάρροια, πόνο, ζαλάδα, ή ακόμη και «φρενάρισμα του μεταβολισμού». Επίσης πολλοί έχουν αλλεργία σε ξηρούς καρπούς, στη σόγια, στο σησάμι κτλ. Η HealthyBites δίνει σε όλους την δυνατότητα να καταναλώσουν το πιο ασφαλές, νόστιμο, Vegan και νηστίσιμο τρόφιμο. Δεν σας κρύβω ότι η κατασκευή μιας νόστιμης χωρίς αλλεργιογόνα σοκολάτας δεν ήταν εύκολη. Για να το πετύχουμε αυτό χρησιμοποιήσαμε ζάχαρη από chufa.


HL: Zάχαρη από chufa; Tι είναι η chufa; Πρώτη φορά το ακούω αυτό.
Η chufa είναι ένα φυτό σαν θάμνος. Η ρίζα του είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως η βιταμίνη D, ο σίδηρος και το χρώμιο και τη χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε την vegan σοκολάτα χωρίς αλλεργιογόνα, χωρίς γλουτένη, χωρίς λακτόζη.


HL: Έμαθα ότι έχετε δημιουργήσει και ρόφημα σοκολάτας Vegan. Πείτε μας για αυτό.
Το νέο Vegan ρόφημα σοκολάτας της Healthy Bites, αποτελείται από μονοδοσικές συσκευασίες ροφήματος κακάο. Έτσι με διάλυση του περιεχομένου σε ζεστό νερό ο καθένας μπορεί να ετοιμάσει εύκολα και γρήγορα ένα νόστιμο, Vegan και νηστίσιμο ρόφημα κακάο. Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε αντί για νερό φυτικό ρόφημα ρυζιού, που επίσης δεν είναι αλλεργιογόνο.


HL: Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά και πολύ πρωτότυπα. Όσον αφορά τώρα το πρωτόγαλα και το λυκοπένιο, μιλήστε μας για αυτά τα συστατικά.
Διαθέτουμε σοκολάτα γάλακτος και σοκολάτα υγείας με ή χωρίς ξηρούς καρπούς χωρίς ζάχαρη, με στέβια. Σε αυτές τις 4 σοκολάτες έχουμε προσθέσει λυκοπένιο από κόκκινη τομάτα, ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά της φύσης,που προστατεύει την τομάτα από το να χαλάσει. Το λυκοπένιο χρησιμοποιείται ευρέως σε συμπληρώματα διατροφής που έχουν ως στόχο την βελτίωση της υγείας του ματιού και του δέρματος. Όσον αφορά το πρωτόγαλα είναι το πρώτο γάλα που παράγουν οι αγελάδες και είναι πλούσιο σε πρωτεϊνη, αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα. Το πρωτόγαλα χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού λόγω των πολλών βιταμινών που περιέχει, ακόμα δίνει μια μοναδική γεύση σε όλες τις σοκολάτες. Τόσο το πρωτόγαλα όσο και το λυκοπένιο είναι υψηλής ποιότητας και βιοδιαθεσιμότητας ώστε να απορροφούνται πλήρως. Έτσι έχετε στη διάθεσή σας κάτι παραπάνω από μια απλή σοκολάτα αλλά κάτι καινούργιο, κάτι ξεχωριστό...


HL: Έχετε δίκιο, εγώ προσωπικά δεν έχω ξαναδεί τέτοιες σοκολάτες ούτε περιμένα οτι ήταν δυνατόν να δω.
Πράγματι είναι ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο concept που προέκυψε από πολυετή επιστημονική έρευνα με στόχο να βελτιώσει την καθημερινότητά μας με τον πιο νόστιμο και υγιεινό τρόπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι η σοκολάτα καραμέλα με προβιοτικά για την οποία σας διαβεβαιώ ότι σε καμία περίπτωση δεν έχετε δοκιμάσει πιο νόστιμη σοκολάτα! Αποτελεί μια γαστρονομική πρόκληση, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με κόκκινο κρασί. Παράλληλα όμως τα προβιοτικά που περιέχει αποτελούμενα από 5 δις φιλικά βακτήρια θα ενισχύσουν την συνολική ευεξία του εντέρου σας. Άλλωστε είναι γνωστή η αξία των φιλικών βακτήριων αλλά και η ανάγκη ενσωμάτωσής τους στην καθημερινότητά μας. Σκεφτείτε πως τα περισσότερα γιαούρτια παριέχουν 4 δις ή λιγότερα προβιοτικά. Με την καινοτόμα αυτή σοκολάτα μπορείτε να φάτε κάτι πολύ πιο νόστιμο από το γιαούρτι με ακόμη περισσότερα προβιοτικά.

HL: Εγώ προσωπικά θα δοκιμάσω σίγουρα την καραμέλα με τα προβιοτικά σε συνδυασμό με το κόκκινο κρασί. Ήθελα να σας ρωτήσω όμως και κάτι άλλο, με παραξένεψε που η συσκευασία σας έχει ένα δέντρο. Αυτό το δέντρο συμβολίζει κάτι;
Πράγματι, δεν είναι τυχαίο. Εδώ και χρόνια έχουμε και εμείς προβληματιστεί και ευαισθητοποιηθεί για την περιβαλλοντική κρίση και την κλιματική αλλαγή. Γι΄αυτό και αποφασίσαμε σε συνεργασία με την we4all να συμμετέχουμε σε προγράμματα αναδάσωσης. Με κάθε αγορά σοκολάτας HealthyBites λοιπόν συμβάλλετε στην αναδάσωση με τον πιο νόστιμο και υγιεινό τρόπο. Επιπλέον, οι συσκευασίες μας είναι ανακυκλώσιμες. Έτσι, η ιδεολογία μας είναι να δίνουμε στον καταναλωτή το πιο ποιοτικό και γευστικό προϊόν πάντα με σεβασμό προς την φύση.


HL: Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας καθώς και για όλες τις πληροφορίες που μας δώσατε, οι οποίες είναι τουλάχιστον εξαιρετικές.
Εμείς σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας αλλά και για την υπέροχη φιλοξενία.

 

Πώς μπορεί να λυθεί ένα πρόβλημα όπως η διάρροια; Η διαιτολόγος Sandra Mikhail περιγράφει λεπτομερώς τις εξετάσεις που πρέπει να γνωρίζετε για τις κοιλιακές ενοχλήσεις και τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε γρήγορα από τα συμπτώματα.

Η διάρροια δεν λαμβάνει υπόψη της τον τόπο και τον χρόνο. Είχα μια από τις χειρότερες εμπειρίες της ζωής μου σε ένα τρένο στην Αίγυπτο, καθώς πήγαινα να δω τις πυραμίδες, αφού είχα φάει ένα σάντουιτς με τυρί. Η τουαλέτα ήταν μια τρύπα στο πάτωμα, και είχα τον σύντροφό μου να φυλάει την πόρτα και να με ρωτάει αν χρειάζομαι υποστήριξη για να "ισορροπήσω".
Ο τύπος διάρροιας που βίωσα είναι γνωστός ως οξεία διάρροια, που συνήθως ορίζεται ως τρεις ή περισσότερες χαλαρές ή υδαρείς κενώσεις την ημέρα, διάρκειας μικρότερης των τεσσάρων εβδομάδων. Αυτή τείνει να είναι η πιο συχνή μορφή και είναι κυρίως μολυσματικής φύσης, που σημαίνει ότι ενδεχομένως έχετε προσβληθεί από βακτηριακή, ιογενή ή παρασιτική λοίμωξη. Όλοι έχουμε ακούσει για τη "γρίπη του στομάχου", επίσης γνωστή ως ιογενής γαστρεντερίτιδα, και αυτή τείνει να είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες.
Εάν η διάρροια επιμένει, υπάρχει πιθανότητα να έχετε να κάνετε με κάτι περισσότερο από μια οξεία κρίση χαλαρών κενώσεων. Χαρακτηρίζεται ως χρόνια αν διαρκεί περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες, και η ανακάλυψη της αιτίας είναι πολύ πιο περίπλοκη. Πρέπει να αποκλειστεί μια μεγάλη λίστα υποκείμενων προβλημάτων και παθήσεων.
Ακολουθεί ένας οδηγός για τη διερεύνηση που πρέπει να κάνετε και τις πιθανές αιτίες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας αν πάσχετε από χρόνια διάρροια, καθώς και τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε άμεσα αυτά τα προβλήματα της κοιλιάς.

Αποκάλυψη της αιτίας
Υπάρχουν διάφορα τεστ που συνιστώ γενικά ως σημείο εκκίνησης της έρευνας. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε κολονοσκόπηση (εξέταση όπου χρησιμοποιείται μία μικροκάμερα για να εξετάσει το εσωτερικό του ορθού και του παχέος εντέρου). Λάβετε υπόψη σας ότι, αν και ορισμένες καταστάσεις μπορεί να φαίνονται τρομακτικές όταν μαθαίνετε τι είναι, τις περισσότερες φορές η αιτία της χρόνιας διάρροιας είναι διαχειρίσιμη και δεν είναι απειλητική για τη ζωή.

Ορισμένες από τις πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν:

- Κοιλιοκάκη.
- Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD).
- Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).
- Υπερανάπτυξη βακτηρίων του λεπτού εντέρου (SIBO).
- Δυσαπορρόφηση χολικών οξέων.
- Τροφικές δυσανεξίες και αλλεργίες.
- Λοιμώξεις όπως το C. Difficile.
- Παγκρεατίτιδα
- Καρκίνοι του εντέρου.

Η διάρροια μπορεί επίσης να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων, όπως:

- Αντιβιοτικά, ιδίως μακρολίδια (π.χ. ερυθρομυκίνη).
- Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ, π.χ. ιβουπροφαίνη).
- Προϊόντα που περιέχουν μαγνήσιο.
- Υπογλυκαιμικοί παράγοντες (π.χ. μετφορμίνη).

IBS ή SIBO;
Τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (Irritable bowel syndrome - IBS), τα οποία περιλαμβάνουν φούσκωμα, κοιλιακό πόνο ή δυσφορία, μετεωρισμό, διάρροια ή/και δυσκοιλιότητα, είναι παρόμοια με αυτά που βιώνουν τα άτομα με υπερανάπτυξη βακτηρίων του λεπτού εντέρου (Small intestinal bacterial overgrowth – SIBO).

Τι είναι η SIBO;
Η SIBO διαγιγνώσκεται όταν υπάρχει υπερβολικός αριθμός βακτηρίων στο λεπτό έντερο. Σε ένα υγιές πεπτικό σύστημα, ο αριθμός των βακτηρίων στο λεπτό έντερο είναι αρκετά χαμηλός, οπότε όταν ο αριθμός είναι υπερβολικός, είναι συχνά αποτέλεσμα ανατομικής ανωμαλίας ή πεπτικής ασθένειας.
Οι πιο συνηθισμένες συμβατικές αιτίες σχετίζονται με διαταραχές της κινητικότητας (δηλ. καταστάσεις που επιβραδύνουν την κίνηση της τροφής μέσω του λεπτού εντέρου)- δομικά προβλήματα που υπάρχουν κατά μήκος του λεπτού εντέρου, όπως συμφύσεις ή ασθένειες που μπορούν να επηρεάσουν την κινητικότητα της τροφής στο λεπτό έντερο, όπως η νόσος του Crohn και ο διαβήτης.
Το 4 έως 78% των ασθενών με IBS έχουν επίσης SIBO. Αυτό είναι ένα αρκετά μεγάλο χάσμα. Αυτό όμως οφείλεται στο γεγονός ότι η ιατρική κοινότητα δεν έχει καταλήξει ακόμη σε ένα τυποποιημένο τεστ για τη διάγνωση της SIBO.

Διάγνωση της SIBO
Οι περισσότερες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται με έναν από τους δύο τύπους τεστ αναπνοής υδρογόνου: το τεστ αναπνοής λακτουλόζης (LBT) ή το τεστ αναπνοής γλυκόζης (GBT). Και τα δύο τεστ μετρούν τις συγκεντρώσεις υδρογόνου και μεθανίου στην αναπνοή.
Εάν ο γιατρός σας συνταγογραφήσει αυτό το τεστ, θα σας ζητηθεί να πιείτε ένα διάλυμα ζάχαρης και στη συνέχεια να δώσετε δείγματα της αναπνοής σας σε διάφορα χρονικά διαστήματα. Εάν ανιχνευθεί υδρογόνο ή/και μεθάνιο εντός 90 λεπτών, θα διαγνωστεί η SIBO.
Η χρονική διάρκεια είναι το κλειδί - γενικά θα χρειαστούν δύο ώρες για να φτάσει το διάλυμα ζάχαρης στο παχύ έντερο, οπότε οποιαδήποτε αύξηση αυτών των αερίων πριν από αυτό το χρονικό διάστημα υποδηλώνει ότι η ζάχαρη επηρεάστηκε από βακτήρια στο λεπτό έντερο.
Η μέθοδος αυτή έχει σημαντικούς διαγνωστικούς περιορισμούς: δεν έχει ευαισθησία και εξειδίκευση, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκύψει ψευδώς θετικό ή ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα.
Η καλύτερη μέθοδος διάγνωσης της SIBO είναι η δειγματοληψία υγρού από το λεπτό έντερο και η καλλιέργεια των βακτηρίων που βρίσκονται σε αυτό το υγρό για να εκτιμηθεί εάν υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός βακτηρίων. Επειδή πρόκειται για μια επεμβατική διαδικασία, χρησιμοποιείται σπάνια στην κλινική πράξη, εκτός εάν ο γαστρεντερολόγος το κρίνει απαραίτητο.

Ρίγανη για τη SIBO
Εάν έχετε διαγνωστεί με SIBO, η κύρια θεραπεία είναι ένας συγκεκριμένος τύπος αντιβιοτικού, που δεν απορροφάται από το στομάχι και επομένως μπορεί να φτάσει στο λεπτό έντερο, όπου μπορεί να εξαλείψει τα βακτήρια που βρίσκει εκεί. Το πιο συνηθισμένο είναι η ριφαξιμίνη, γνωστή και ως Xifaxan.
Αλλά μια εξαιρετική εναλλακτική λύση είναι το έλαιο ρίγανης, ένα φυσικό αντιβιοτικό με τα δραστικά συστατικά θυμόλη και καρβακρόλη. Η καρβακρόλη καταπολεμά ένα πλήθος βακτηριακών στελεχών, ενώ η θυμόλη δρα ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας εκτός από την αντιβακτηριακή, αντιιική και αντιμυκητιακή της δράση.
Συζητήστε με τον γαστρεντερολόγο ή τον διαιτολόγο σας το ενδεχόμενο να ακολουθήσετε αυτή την προσέγγιση και το αν θα λειτουργούσε για εσάς. Το πρωτόκολλο που χρησιμοποιώ είναι μια κάψουλα 180-200 mg ελαίου ρίγανης, τρεις φορές την ημέρα με τα γεύματα για τρεις έως έξι εβδομάδες.

Αιτίες χρόνιας διάρροιας που σχετίζονται με τροφές
Πολλές φορές, η αιτία της χρόνιας διάρροιας σχετίζεται με τροφές και απλές διατροφικές αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλη βελτίωση. Αυτές οι πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν το IBS, το οποίο μπορεί να βοηθηθεί με μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP (μείωση της ποσότητας των ζυμώσιμων σακχάρων στη διατροφή σας)- τη δυσανεξία στη λακτόζη, η οποία μπορεί να επιλυθεί με μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη ή δίαιτα χωρίς λακτόζη- την κοιλιοκάκη (μη φυσιολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στη γλουτένη)- η οποία μπορεί να ελεγχθεί με την εξάλειψη της γλουτένης από τη διατροφή- και τη δυσαπορρόφηση χολικών οξέων, η οποία μπορεί να βοηθηθεί με τον περιορισμό των λιπαρών στη διατροφή.

Αρχική διερεύνηση για τη χρόνια διάρροια
- Πλήρης αιματολογικός έλεγχος
- CRP (C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, δείκτης φλεγμονής)
- Ουρία και ηλεκτρολύτες
- Κοιλιοκάκη
- Επίπεδα σιδήρου και φερριτίνης
- Βιταμίνη Β12
- Καλπροτεκτίνη κοπράνων (δείκτης φλεγμονής)
- Καλλιέργεια κοπράνων και παράσιτα
- Ελαστάση κοπράνων (για τον έλεγχο της παγκρεατικής λειτουργίας)

Θεραπεία της χρόνιας διάρροιας
Αν και η αντιμετώπιση της χρόνιας διάρροιας εξαρτάται από την αιτία, είτε αυτή σχετίζεται με τροφές είτε όχι, υπάρχουν τέσσερα απλά βήματα που είναι σημαντικά για όποιον πάσχει από διάρροια.

Βήμα 1. Ενυδάτωση
Η πρώτη γραμμή θεραπείας θα είναι πάντα η διόρθωση τυχόν απωλειών ηλεκτρολυτών και υγρών. Κάντε τα υγρά τον καλύτερο φίλο σας για τις επόμενες 24 ώρες. Ο στόχος είναι να πίνετε 2-2,5 λίτρα την ημέρα.
Είναι πάντα καλύτερο να έχετε στο φαρμακείο του σπιτιού σας κάποιο διάλυμα επανυδάτωσης από το στόμα. Συνήθως αγοράζονται σε φακελάκια ή δισκία και περιέχουν ένα μείγμα γλυκόζης, νατρίου και καλίου για την πρόληψη της αφυδάτωσης. Μπορείτε όμως εύκολα να φτιάξετε το δικό σας στο σπίτι. Πιείτε αυτό καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Άλλες ευεργετικές επιλογές υγρών περιλαμβάνουν εμφιαλωμένο νερό, ζωμό, αραιωμένο χυμό και αθλητικά ποτά που περιέχουν άλατα όπως νάτριο και κάλιο. Ωστόσο, είναι καλύτερο να αποφεύγετε ροφήματα όπως τα αναψυκτικά, τα smoothies φρούτων και τα ροφήματα με βάση το γάλα, καθώς μπορούν να επιδεινώσουν τη διάρροια.
Προσέξτε αυτά τα σημάδια αφυδάτωσης: να διψάτε, να έχετε σκουρόχρωμα ούρα, να ουρείτε λιγότερο από το κανονικό, να αισθάνεστε εξαιρετικά κουρασμένοι και να ζαλίζεστε. Εάν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να πίνετε περισσότερο.

Διάλυμα ενυδάτωσης για να φτιάξετε στο σπίτι
Ακολουθούν οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για ένα διάλυμα ενυδάτωσης 1 λίτρου, χρησιμοποιώντας οικιακά κουτάλια μέτρησης για τις ποσότητες:

Συστατικά:

- 1⁄2 κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι
- 1⁄2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 2 κουταλιές της σούπας επιτραπέζια ζάχαρη
- 4 1/4 φλιτζάνια (1 L) νερό βρύσης (αν είναι ασφαλές για πόση) ή εμφιαλωμένο νερό

Οδηγίες παρασκευής:
1. Προσθέστε 2 φλιτζάνια (500 ml) νερό στο μπουκάλι/δοχείο σας.
2. Προσθέστε τα ξηρά συστατικά και ανακατέψτε ή ανακινήστε τα μέχρι να διαλυθούν.
3. Προσθέστε το υπόλοιπο νερό.

Βήμα 2. Καταναλώστε τροφές που είναι εύκολα ανεκτές
Αν η διάρροια και οι κράμπες στο στομάχι σας έχουν καταλαγιάσει, είστε πιθανώς έτοιμοι για πραγματικό φαγητό, αλλά φυσικά δεν θα σπεύσετε προς ένα κρεμώδες ριζότο μανιταριών ή μια σούπα θαλασσινών.
Ξεκινήστε με εύκολα ανεκτές τροφές που δεν είναι πολύ πλούσιες σε φυτικές ίνες- αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι πρέπει να εξαλείψετε εντελώς τις φυτικές ίνες. Καθώς η διάρροιά σας υποχωρεί, ο στόχος είναι να μειώσετε προσωρινά την ποσότητα των αδιάλυτων φυτικών ινών που καταναλώνετε μέχρι να σχηματιστούν καλύτερα τα κόπρανά σας. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να εξακολουθείτε να έχετε διαλυτές πηγές φυτικών ινών.
Έχουμε προχωρήσει πέρα από την ξεπερασμένη προσέγγιση των -μπανάνα, ρύζι, πολτός μήλου και φρυγανιά- η οποία στερείται επιστημονικής υποστήριξης, αλλά συστήνεται ευρέως από παιδίατρους και γιατρούς για την προσωρινή ανακούφιση της διάρροιας. (Δείτε τον πίνακα με τον βασικό οδηγό τροφών που είναι καλύτερα ανεκτές καθώς διαχειρίζεστε τη διάρροια).

Βήμα 3. Περιορίστε τις τροφές που επιδεινώνουν τα συμπτώματα
Ορισμένες τροφές είναι γνωστό ότι επιδεινώνουν τη διάρροια, επειδή μπορούν να προκαλέσουν περισσότερα αέρια, φούσκωμα και χαλαρά κόπρανα, προκαλώντας την πολύ γρήγορη μετακίνηση της τροφής στο έντερό σας. Όσο η διάρροια επιμένει, μπορεί να είναι χρήσιμο να αποφύγετε τα ακόλουθα:

  • Καφεΐνη στον καφέ, το έντονα παρασκευασμένο μαύρο τσάι και το τσάι, την κόλα και τα ενεργειακά ποτά.
  • Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, όπως ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης ή πολύσπορα, ζυμαρικά ολικής άλεσης, ξηροί καρποί ολικής άλεσης, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, μαύρα φασόλια, σέλινο και φακές.
  • Μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης, το σάκχαρο που βρίσκεται στο μέλι, τους χουρμάδες, τα αποξηραμένα φρούτα και το χυμό μήλου, ή πάρα πολλά φρούτα με τη μία.
  • Τηγανητά ή λιπαρά τρόφιμα, όπως οτιδήποτε τηγανισμένο σε βούτυρο, τηγανητές πατάτες, πατατάκια και γλυκά.
  • Αλκοόλες ζάχαρης που βρίσκονται σε διαιτητικά τρόφιμα, όπως τσίχλες χωρίς ζάχαρη, γλυκά και γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.

Βήμα 4. Συμπληρώστε με σύνεση
Όταν πρόκειται για την ανακούφιση της διάρροιας με συμπληρώματα, μπορεί να βρείτε ότι ο φλοιός ψύλλιου και τα προβιοτικά στελέχη που αναφέρονται παρακάτω είναι χρήσιμα.
Ο φλοιός ψυλλίου χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, αλλά μπορείτε επίσης να τον χρησιμοποιήσετε για τη διαχείριση της διάρροιας χάρη στην ικανότητα συγκράτησης νερού στο έντερό σας που διογκώνει τα υδαρή, χαλαρά κόπρανα.
Προτεινόμενη δοσολογία: 1η ημέρα, ξεκινήστε με 1⁄2 κουταλάκι του γλυκού σε ένα ποτήρι νερό (250 ml), και στη συνέχεια ξεπλύνετε το με ένα άλλο ποτήρι. 2η ημέρα, αυξήστε την ποσότητα σε 1 κουταλάκι του γλυκού σε ένα ποτήρι νερό και ξεπλύνετε το με ένα άλλο ποτήρι.

Το Lactobacillus rhamnosus είναι ένα προβιοτικό στέλεχος που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία και την πρόληψη της διάρροιας που σχετίζεται με αντιβιοτικά και της διάρροιας των ταξιδιωτών.
Προτεινόμενη δοσολογία: Μπορείτε να λαμβάνετε αυτό το στέλεχος δύο ώρες μετά το πρωινό και το δείπνο σε 5-6 δισεκατομμύρια CFU, δύο φορές την ημέρα για τη διάρκεια της αντιβιοτικής σας αγωγής και για μία εβδομάδα μετά.

Το Saccharomyces boulardii είναι μια προβιοτική ζύμη που έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη τόσο της διάρροιας που σχετίζεται με αντιβιοτικά όσο και της διάρροιας των ταξιδιωτών.
Προτεινόμενη δοσολογία: Ακολουθήστε τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα.

Το Enteroccocus faecium SF68 είναι ένα στέλεχος που συναντάται συνήθως στην Ευρώπη και το οποίο έχω χρησιμοποιήσει με τους πελάτες μου τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία οποιουδήποτε μολυσματικού τύπου διάρροιας.
Προτεινόμενη δοσολογία: Για την πρόληψη της διάρροιας, πάρτε δύο κάψουλες ημερησίως για δύο εβδομάδες. Για θεραπεία, πάρτε τρεις κάψουλες ημερησίως για την πρώτη εβδομάδα, και στη συνέχεια μειώστε σε δύο κάψουλες από τη δεύτερη εβδομάδα.

Συνταγές, φιλικές για την κοιλιά!
Μετά από μια περίπτωση διάρροιας, η όρεξή σας μπορεί να μην είναι η καλύτερη δυνατή και η εστίαση θα πρέπει να είναι στην ενυδάτωση και τη σταδιακή αύξηση της δύναμης και της ενέργειάς σας μέσω του φαγητού καθώς η όρεξή σας επιστρέφει. Οι παρακάτω προτάσεις συνταγών είναι καλύτερο να διατηρηθούν για όταν είστε έτοιμοι να εισαγάγετε φαγητό, διατηρώντας τις αδιάλυτες φυτικές ίνες στο ελάχιστο.

Πουτίγκα ρυζιού
Συστατικά (για 4 άτομα)
- 4 1/4 φλιτζάνια (1 λίτρο) γάλα φυτικής προέλευσης (σόγιας ή βρώμης)
- 1/2 φλιτζάνι (100 γρ.) λευκό ρύζι
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη (ή 1/4 κουταλάκι του γλυκού στέβια)
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 2 κουταλιές της σούπας βανίλια

Οποιοδήποτε φρούτο μπορείτε να ανεχτείτε

Εκτέλεση
1. Ρίχνετε το γάλα σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα και το αφήνετε να σιγοβράσει έντονα, λίγο κάτω από τον βρασμό, στη συνέχεια μειώνετε τη φωτιά, προσθέτετε το ρύζι και σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά για να συνεχίσει το μαγείρεμα.
2. Προσθέστε τη ζάχαρη και το ξυλάκι κανέλας και ανακατεύετε συχνά για 35-40 λεπτά, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει.
3. Σβήνετε τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα τη βανίλια. Το μείγμα θα πρέπει να μοιάζει με τη σύσταση ρευστού πόριτζ, αλλά θα συνεχίσει να πήζει καθώς κρυώνει.
4. Αφαιρέστε το ξυλάκι κανέλας και μεταφέρετε την πουτίγκα σε ένα μεγάλο πιάτο σερβιρίσματος. Αφήστε την πουτίγκα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και, στη συνέχεια, βάλτε τη στο ψυγείο μέχρι να είστε έτοιμοι να τη σερβίρετε.

Κριθαράκι με λεμόνι και αρακά
Συστατικά (για 4 άτομα)

- 1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι (200 γρ.) κριθαράκι
- 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο θυμάρι
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 2 φλιτζάνια (500 ml) ζωμό λαχανικών
- 1/2 φλιτζάνι (125 ml) κρέμα βρώμης ή σόγιας
- Χυμός και ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι
- 1 1/2 φλιτζάνια (200 γρ.) κατεψυγμένο αρακά, αποψυγμένο κάτω από ζεστό νερό

Εκτέλεση
1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, προσθέτετε το κριθαράκι και το ανακατεύετε για περίπου 1 λεπτό μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρώς.
2. Προσθέστε το θυμάρι και το σκόρδο και ανακατέψτε μέχρι να αρωματιστούν και να ενωθούν καλά.
3. Προσθέστε τον ζωμό, μία κουτάλα τη φορά, ανακατεύοντας μέχρι να τον προσθέσετε όλο. Φέρτε σε βρασμό και στη συνέχεια σιγοβράστε σε χαμηλή θερμοκρασία, σκεπασμένο, για 10 λεπτά, μέχρι το κριθαράκι να απορροφήσει τα υγρά.
4. Αφαιρέστε το καπάκι και προσθέστε την κρέμα, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και τον αρακά. Ανακατεύετε μέχρι ο αρακάς να μαγειρευτεί αλλά να παραμείνει ακόμα καταπράσινος. (Σημείωση: προσπαθήστε να μην παραμαγειρέψετε τον αρακά).
5. Αλατοπιπερώνετε και, ως προαιρετική προσθήκη, τρίβετε από πάνω λίγη παρμεζάνα και σερβίρετε.

Εύκολα ανεκτά τρόφιμα

Ψωμί, σιτηρά και δημητριακά

- Κριθάρι
- Ζυμαρικά χωρίς γλουτένη
- Βρώμη (μαγειρεμένη)
- Κανονικά ζυμαρικά
- Νουντλς από ρύζι
- Σιμιγδάλι
- Ψωμί με προζύμι
- Ψωμί από σπέλτα
 - Λευκό ψωμί
- Λευκό αλεύρι
- Λευκό ρύζι

Λαχανικά
(προσωρινά επιλέξτε καλά μαγειρεμένα αντί για ωμά)
- Σπαράγγια
- Καρότα
- Αγγούρι
- Μανιτάρια
- Πατάτες (χωρίς φλούδα)
- Κολοκύθα (χωρίς φλούδα)
- Τοματοπολτός και πουρές ντομάτας
- Κολοκυθάκια

Φρούτα

(όχι περισσότερες από δύο μερίδες την ημέρα)
- Αβοκάντο
- Μπανάνες
- Βατόμουρα
- Μάνγκο
- Πορτοκάλια
- Αχλάδια
- Πεπόνι
- Καρπούζι χωρίς σπόρους
- Φράουλες

Ζωικά και εναλλακτικές λύσεις

(αποφύγετε το σκληρό, αλεσμένο κρέας)
- Ρεβίθια (1⁄4 φλιτζάνι, σε κονσέρβα, θα πρέπει να είναι καλά ανεκτά)
- Αβγά
- Άπαχο μοσχαρίσιο κρέας
- Πουλερικά
- Τόφου

Γαλακτοκομικά και εναλλακτικά
(επιλέξτε προσωρινά επιλογές χωρίς λακτόζη)
- Φυσικό ελληνικό γιαούρτι
- Γάλα βρώμης
- Γάλα σόγιας και φυσικά γιαούρτια σόγιας
- Ξηροί καρποί και σπόροι
- Απαλό βούτυρο ξηρών καρπών (π.χ. βούτυρο αμυγδάλου)
- Σπόροι Τσία
- Αλεσμένοι λιναρόσποροι


Απόσπασμα από το  The Gut Chronicles  της Sandra Mikhail 
Οι συμβουλές που δημοσιεύονται σε αυτό το άρθρο, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνώμη του ιατρού σας. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν από την εφαρμογή ή χρήση οποιασδήποτε διατροφικής συνταγής, αγωγής, συμπλήρωμα διατροφής ή βοτάνου.

Λίγο πριν από τα 30α γενέθλιά μου, όταν σπούδαζα διατροφολογία, ένιωσα ξαφνικά έναν αφόρητο πόνο χαμηλά στην κοιλιά μου. Δυσκολευόμουν ακόμη και να σταθώ όρθια, πόσο μάλλον να περπατήσω. Διήρκεσε για λίγες ημέρες και στη συνέχεια μπόρεσα να συνεχίσω κάποια φυσιολογική δραστηριότητα.
Ο γιατρός μου το απέδωσε στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αλλά όταν συνέβη ξανά λίγες εβδομάδες αργότερα, αναζήτησα πιο εξειδικευμένη βοήθεια και μου είπαν ότι πιθανότατα επρόκειτο για ενδομητρίωση. Κατέληξα σε λαπαροσκόπηση, κατά τη διάρκεια της οποίας αφαιρέθηκε ενδομητρικός ιστός. Όμως, λίγα χρόνια αργότερα ξαναβγήκε και έκανα μια επαναληπτική επέμβαση.
Ο σύζυγός μου και εγώ δεν είχαμε κανένα πρόβλημα να συλλάβουμε το πρώτο μας παιδί όταν ήμουν 27 ετών. Αλλά μετά από δύο χρόνια προσπαθειών για άλλο ένα μωρό αρκετά χρόνια αργότερα, διαγνώσαμε ανεξήγητη υπογονιμότητα, αν και η ενδομητρίωση μπορεί να έπαιξε ρόλο.
Αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε την οδό της εξωσωματικής γονιμοποίησης, κυρίως λόγω της ηλικίας μας, και έψαξα για οποιαδήποτε πληροφορία που θα βοηθούσε να βελτιστοποιήσουμε τις πιθανότητές μας για ένα επιτυχές αποτέλεσμα. Μια ιδέα συνέχισε να μου έρχεται στο μυαλό: μια φυτική διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση της γονιμότητας.
Αν και στην αρχή ήμουν επιφυλακτική, αφού διάβασα πολλές μελέτες που έδειχναν τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των ζωικών προϊόντων στη γονιμότητα και τις επιδράσεις των φυτικών τροφών που βελτιστοποιούν τη γονιμότητα, επέλεξα να εξαλείψω το κρέας, το ψάρι και τα αβγά από τη διατροφή μου. Τα γαλακτοκομικά παρέμειναν, καθώς ο πρώτος γύρος της εξωσωματικής γονιμοποίησης ήταν επιτυχής, αλλά όταν το μωρό μου που θήλαζε διαγνώστηκε με αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος (CMPA) στις 6 εβδομάδες, έκανα το τελικό βήμα και απέκλεισα εντελώς τα γαλακτοκομικά.
Μέσα σε τρεις μήνες από τότε που άρχισα να ακολουθώ πλήρως φυτική διατροφή, είδα τον εμμηνορροϊκό μου κύκλο να επιστρέφει μετά από χρόνια απουσίας και την κυστική μου ακμή να εξαφανίζεται. Επιπλέον, τα τελευταία τέσσερα χρόνια σπάνια βιώνω πόνο από ενδομητρίωση.
Η εμπειρία μου, μαζί με τη συνεχώς αυξανόμενη βάση αποδείξεων, με έκαναν να αισθάνομαι έντονα ότι πρέπει να βοηθήσω και άλλους να βελτιστοποιήσουν τις πιθανότητες σύλληψης με μια φυτική διατροφή. Αν, όπως πολλοί από τους πελάτες μου, παλεύετε με την ενδομητρίωση ή την υπογονιμότητα γενικότερα, ακολουθεί ένας οδηγός για τις φυτικές τροφές που μπορεί να σας βοηθήσουν.

Ζωικές τροφές και ενδομητρίωση
Ενδομητρίωση ονομάζεται μία κατάσταση όπου κύτταρα παρόμοια με εκείνα που επενδύουν τη μήτρα μιας γυναίκας, τα οποία αναπτύσσονται και αιμορραγούν σε κάθε εμμηνορροϊκό κύκλο, βρίσκονται σε άλλα σημεία του σώματος, συνηθέστερα στην πυελική κοιλότητα. Σε αντίθεση με εκείνα της μήτρας, τα οποία αποβάλλονται με τη μηνιαία περίοδο της γυναίκας, τα κύτταρα αυτά δεν έχουν πού να πάνε και έτσι φλεγμαίνουν, οδηγώντας σε πυελικό πόνο, συμπτώματα του εντέρου και της ουροδόχου κύστης, επώδυνες ή/και βαριές περιόδους, επώδυνο σεξ και υπογονιμότητα.
Το οξειδωτικό στρες φαίνεται να είναι ένας παράγοντας στην ανάπτυξη της ενδομητρίωσης, καθώς μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη αντίδραση στο περιτοναϊκό υγρό.1 Το υγρό αυτό παράγεται στην κοιλιακή κοιλότητα για να λειτουργεί ως λιπαντικό και καλύπτει τα περισσότερα όργανα στο χώρο αυτό.
Γνωρίζουμε ότι ο αιμικός σίδηρος στις ζωικές τροφές δρα ως πηγή οξειδωτικού στρες, οπότε η ελαχιστοποίηση ή η εξάλειψή του από τη διατροφή έχει νόημα για να μειωθεί ο κίνδυνος αυτής της φλεγμονώδους αντίδρασης.
Οι συνήθεις δυτικές δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικές τροφές και επεξεργασμένο κρέας, ιδίως τα είδη κόκκινου κρέατος, συνδέονται με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ενδομητρίωσης.2 Τα πουλερικά έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο, αλλά όχι τόσο σημαντικά όσο το κόκκινο κρέας.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν έχει αποδειχθεί με βεβαιότητα ότι αυξάνουν τον κίνδυνο και μάλιστα έχει αποδειχθεί σε πρόσφατη ανασκόπηση ότι μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ενδομητρίωσης για τις γυναίκες που καταναλώνουν τακτικά τυρί και γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Το βούτυρο, από την άλλη πλευρά, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.3
Μια εξήγηση μπορεί να είναι η περιεκτικότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων σε βιταμίνη D και ασβέστιο. Η βιταμίνη D έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και, καθώς οι γυναίκες με ενδομητρίωση εμφανίζουν ανοσολογικές αλλαγές, μπορεί να είναι ευεργετική.
Οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα έχουν 24% χαμηλότερο κίνδυνο ενδομητρίωσης από εκείνες με τα χαμηλότερα, ενώ η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D από τα γαλακτοκομικά συνδέεται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο.4
Αν θέλετε να αποφύγετε τα γαλακτοκομικά, μπορείτε εύκολα να καλύψετε τις ανάγκες σας σε ασβέστιο και βιταμίνη D χωρίς αυτά. Τροφές όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι καλές εναλλακτικές λύσεις.

Η δύναμη των φυτών
Οι φυτικές τροφές ολικής έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες παίζουν βασικό ρόλο στη βελτιστοποίηση της γονιμότητας, ιδίως σε ορμονογενείς καταστάσεις όπως η ενδομητρίωση. Οι φυτικές ίνες δεσμεύουν την περίσσεια ορμονών, όπως τα οιστρογόνα, για να τις απομακρύνουν από το σώμα σας. Οι δράσεις των φυτικών ινών που μειώνουν την ινσουλίνη είναι επίσης σημαντικές, επειδή τα υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης αυξάνουν την παραγωγή οιστρογόνων και ενδομητρικών κυττάρων.
Οι φιλικές προς τη γονιμότητα πηγές φυτικών ινών περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, φασόλια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι, το κριθάρι και το κουσκούς ολικής αλέσεως, και ψευδοδημητριακά, όπως η κινόα και το φαγόπυρο.
Τα φρούτα συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο ενδομητρίωσης, ιδίως τα εσπεριδοειδή, και αυτό μπορεί να οφείλεται στην περιεκτικότητά τους σε β-κρυπτοξανθίνη και βιταμίνη C.5 Και τα δύο είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των βλαβών που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες.
Δεδομένα από τη μελέτη Nurses Health Study II, η οποία εξέτασε πάνω από 18.000 γυναίκες χωρίς ιστορικό υπογονιμότητας καθώς προσπαθούσαν να μείνουν έγκυες για μια περίοδο οκτώ ετών, δείχνουν ότι η βιταμίνη C από τρόφιμα και συμπληρώματα σε συνδυασμό ή μόνο από συμπληρώματα δεν έχει την ίδια συσχέτιση, οπότε μπορεί να υπάρχει ένα όριο στις ευεργετικές επιδράσεις της βιταμίνης C.
Η υψηλή πρόσληψη σταυρανθών λαχανικών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ενδομητρίωσης,5 αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά από αυτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ορισμένους υδατάνθρακες, γνωστούς ως FODMAPs, που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι δύσκολο να διαφοροποιηθούν από το χρόνιο κοιλιακό άλγος που προκαλείται από την ενδομητρίωση.
Τα σταυρανθή λαχανικά περιλαμβάνουν το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Είναι γεμάτα φυτικές ίνες, φυτοθρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα που είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο πολλών χρόνιων παθήσεων, καθώς και ότι συμβάλλουν στη βελτιστοποίηση της γονιμότητας. Αντί λοιπόν να τα αποφεύγετε, αν παρατηρήσετε ότι η κατανάλωσή τους σας προκαλεί αίσθηση πρηξίματος, σας προκαλεί αέρια ή σας κάνει να τρέχετε επειγόντως στην τουαλέτα, δοκιμάστε να τα συμπεριλάβετε αρχικά σε μικρές ποσότητες και στη συνέχεια αυξήστε το μέγεθος της μερίδας σας μέχρι να βρείτε ένα επίπεδο που μπορείτε να ανεχτείτε.

Τι σημαίνει πραγματικά φυτική διατροφή;
Η φράση φυτική διατροφή μπορεί να έχει διάφορες ερμηνείες. Μπορεί να σημαίνει ότι εξακολουθείτε να συμπεριλαμβάνετε ζωικά προϊόντα, αλλά σε μικρότερες ποσότητες, ώστε η διατροφή σας να βασίζεται σε φυτικές τροφές. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι έχετε εξαλείψει όλα τα ζωικά προϊόντα και καταναλώνετε μια διατροφή που βασίζεται αποκλειστικά σε φυτά.
Οι περισσότερες μελέτες που εξετάζουν τις φυτικές δίαιτες εξέτασαν δίαιτες με κυρίαρχη τη χρήση φυτών, που σημαίνει ότι εξακολουθούν να καταναλώνονται μικρές ποσότητες ζωικών προϊόντων. Η πιο μελετημένη δίαιτα με αυτούς τους όρους είναι η μεσογειακή δίαιτα, η οποία δίνει έμφαση σε ποικιλία φρούτων και λαχανικών, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ελαιόλαδο και ψάρια, με χαμηλότερες ποσότητες κρέατος και γαλακτοκομικών.
Θα ήταν λάθος να πούμε ότι τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα ότι η τήρηση μιας διατροφής, βασισμένης αποκλειστικά σε φυτικές πηγές, θα δώσει μεγαλύτερα οφέλη όσον αφορά τη γονιμότητα σε σύγκριση με την τήρηση μιας κυρίως φυτικής δίαιτας. Αυτό είναι σημαντικό για όσους προσπαθούν να συλλάβουν και θέλουν να βελτιώσουν σημαντικά τη διατροφή τους, αλλά δεν θέλουν απαραίτητα να καταργήσουν κάθε ζωικό προϊόν.
Οποιαδήποτε θετική αλλαγή θα δώσει κάποιο βαθμό οφέλους, και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξακολουθείτε να συμπεριλαμβάνετε μη επεξεργασμένο κρέας, ψάρι, αβγά ή γαλακτοκομικά, αλλά να χτίζετε την πλειονότητα των γευμάτων γύρω από τα φυτά, αυτό είναι εντάξει.

Φυτοθρεπτικά συστατικά για τη γονιμότητα
Τα φυτοθρεπτικά συστατικά, οι ενώσεις των φυτών που προσφέρουν υγεία, είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τη γονιμότητα. Οι αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις δράσεις τους τα καθιστούν απαραίτητα για την προστασία της ποιότητας του σπέρματος και των ωαρίων και προάγουν ένα βέλτιστο εσωτερικό περιβάλλον για τη σύλληψη.
Ο βασικός κανόνας είναι να "τρώτε το ουράνιο τόξο", που σημαίνει ότι πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας όσο το δυνατόν περισσότερα φρούτα και λαχανικά διαφορετικού χρώματος. Με αυτόν τον τρόπο θα καταναλώνετε ένα ευρύ φάσμα φυτοθρεπτικών συστατικών, τα οποία έχουν όλα ελαφρώς διαφορετικά ή αμοιβαία οφέλη για τον οργανισμό. Τρώγοντας ποικιλίες φυτικών τροφών ανάλογα με την εποχή, θα καταναλώνετε ακόμη πιο συμπυκνωμένες ποσότητες αυτών των ενώσεων, επειδή είναι πολύ πιο φρέσκα και έχουν υψηλότερη θρεπτική αξία.
Οι πιο συνηθισμένοι τύποι φυτοθρεπτικών συστατικών είναι οι πολυφαινόλες. Στοχεύστε σε τουλάχιστον 30 διαφορετικές φυτικές τροφές την εβδομάδα και θα πάρετε ό,τι χρειάζεστε.

Πολυφαινόλες και πού θα τις βρείτε
πινακας 23

Τα καλύτερα λιπαρά για τη γονιμότητα
Υπάρχουν δύο τύποι ακόρεστων λιπαρών: τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Μεμονωμένα ή μαζί, έχει αποδειχθεί ότι έχουν θετικές επιδράσεις στη γονιμότητα.
Για τις γυναίκες, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα φαίνεται να είναι πιο σημαντικά από τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Οι δίαιτες με υψηλότερη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν συσχετιστεί με υψηλότερα ποσοστά γονιμότητας και η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αυτόν τον τύπο λιπαρών αντί των κορεσμένων και των τρανς λιπαρών μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γονιμότητας.
Στην πραγματικότητα, έχει αποδειχθεί ότι μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα σχετίζεται με σχεδόν 70% χαμηλότερο κίνδυνο ωοθυλακικής υπογονιμότητας, ή αδυναμίας τακτικής απελευθέρωσης ενός σωστά ανεπτυγμένου ωαρίου, σε σύγκριση με δίαιτες πλούσιες σε τρανς λιπαρά.6 Μια τέτοια διατροφή σχετίζεται επίσης με έως και 90% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.7
Οι πλουσιότερες πηγές μονοακόρεστων λιπαρών οξέων είναι οι ελιές, το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και οι περισσότεροι ξηροί καρποί (εξαίρεση αποτελούν τα καρύδια και τα κουκουνάρια).

Τι γίνεται με τις πρωτεΐνες;
Δεδομένα από τη μελέτη Nurses Health Study II δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά ωοθυλακιορρηκτικής υπογονιμότητας.6 Η κατανάλωση μόνο μιας επιπλέον ημερήσιας μερίδας ζωικής πρωτεΐνης, ιδίως πουλερικών και κόκκινου κρέατος, αύξησε σημαντικά τον κίνδυνο, αλλά η αντικατάστασή της με φυτική πρωτεΐνη τον μείωσε σημαντικά.
Ένας λόγος μπορεί να είναι η ευεργετική επίδραση της φυτικής πρωτεΐνης στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, εξήγησαν οι συγγραφείς, αλλά η παρουσία του αμινοξέος αργινίνη μπορεί επίσης να έχει κάποια σχέση με αυτό. Η αργινίνη εμπλέκεται στην παραγωγή νιτρικού οξειδίου στο σώμα, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την καλή ροή του αίματος στα ανδρικά και γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα.
Το κρέας είναι επίσης φορέας έκθεσης σε ορμόνες και αντιβιοτικά, με εξαίρεση τις βιολογικές μορφές, και σημαντική πηγή τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοποίησης (AGEs), τα οποία συνδέονται με προβλήματα γονιμότητας στους άνδρες.8
Καθώς συστήνω την εξάλειψη ή τουλάχιστον τη μείωση του κρέατος στα ζευγάρια με τα οποία συνεργάζομαι, η πιο συνηθισμένη ερώτηση που μου κάνουν είναι: "Μα πού θα βρω αρκετή πρωτεΐνη;"
Εφόσον τρώτε μια ποικίλη διατροφή που περιέχει δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φακές, ρεβίθια, λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους και, το σημαντικότερο, καλύπτετε τις ενεργειακές σας ανάγκες, θα καλύπτετε και τις πρωτεϊνικές σας ανάγκες.

Σε ετοιμότητα για το μέλλον
Η διατροφή είναι, φυσικά, μόνο ένα κομμάτι του παζλ και πολλοί παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα. Πιστεύω όμως ότι θέτοντας αυτές τις βάσεις, μπορείτε να βοηθήσετε στη βελτίωση όχι μόνο της δικής σας υγείας αλλά και του αγέννητου παιδιού σας.

Απόσπασμα από το βιβλίο The Plant-Based Dietitian’s Guide to Fertility της Lisa Simon, RD (Hammersmith Health Books, 2023)

Βιβλιογραφικές αναφορές

    Oxid Med Cell Longev, 2017; doi: 10.1155/2017/7265238
    Ginekol Pol, 2017; 88(2): 96–102
    Front Nutr, 2021; 8: 701860
    Am J Epidemiol, 2013; 177(5): 420–30
    Hum Reprod, 2018; 33(4): 715–27
    Am J Obstet Gynecol, 2008; 198(2): 210.e1-210
    Am J Obstet Gynecol, 2005; 193(4): 1292–301
    Int J Androl, 2009; 32(4): 295–305.


lisa simon headshot 2 scaled 494x341 c

Η Lisa Simon είναι εγγεγραμμένη διαιτολόγος που εργάζεται στο NHS εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, με εξειδίκευση πρώτα στη γαστρεντερολογία, όπου εργάστηκε για έξι χρόνια, πριν μετακινηθεί στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων, όπου εργάζεται σήμερα. Το ενδιαφέρον της Simon για τον τομέα της φυτικής διατροφής και της γονιμότητας ξεκίνησε όταν η ίδια και ο σύζυγός της είχαν τη δική τους εμπειρία υπογονιμότητας και ξεκίνησαν θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης το 2017. Είναι συγγραφέας του βιβλίου The Plant-Based Dietitian's Guide to Fertility και συν-συγγραφέας και συνεκδότης του βιβλίου Plant-Based Nutrition in Clinical Practice. Είναι μέλος του Plant Based Health Online με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Η επιστήμη των τροφίμων επικεντρώνεται κυρίως στο χημικό περιεχόμενο των τροφίμων που καταναλώνουμε. Μόλις πριν από μερικές δεκαετίες, ελάχιστα ήταν γνωστά για την παρουσία και τη σημασία των ιχνοστοιχείων. Ο David Thomas παρουσιάζει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτά τα μέταλλα, αν και υπάρχουν σε μικροσκοπικές ποσότητες, είναι λιγότερο διαθέσιμα στα τρόφιμά μας από ό,τι ήταν πριν από 50 χρόνια. Αν, όπως υποψιάζονται κάποιοι, ότι παράλληλα μειώνεται και η "ζωτικότητα των τροφίμων", μήπως πρέπει να επανεξετάσουμε την έννοια της "ζωτικής δύναμης", που τώρα θεωρείται ως μια αναδυόμενη βιοφυσική πληροφοριακή "ποιότητα". Το άρθρο αναφέρεται σε τρόπους οπτικοποίησης της ζωτικότητας των τροφίμων.

Φαίνεται ότι για πάνω από 25 χρόνια αναφερόμουν στους κινδύνους που εγκυμονούν, για τη γενική υγεία, οι ελλείψεις ανόργανων συστατικών στα τρόφιμα και επιτέλους η σημασία του περιεχομένου των μικροθρεπτικών συστατικών των τροφίμων έχει αρχίσει να βρίσκει απήχηση. Τώρα, εκτός από τη φυσική σύνθεση των τροφίμων, έχω αποκτήσει μεγαλύτερη επίγνωση των λιγότερο ποσοτικών, περισσότερο ποιοτικών, πτυχών των τροφίμων. Αισθάνομαι ότι είναι αναγκαίο στο μέλλον να διεξαχθεί περαιτέρω ερευνητική μελέτη σχετικά με τη σημασία τους - και ίσως αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μια πιο περιεκτική και λιγότερο αναγωγιστική, επιστημονική κατεύθυνση από όσα σήμερα αποτελούν μόδα.

***

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 δημοσίευσα μια έρευνα που αντανακλούσε μια πεποίθηση που εκείνη την εποχή ήταν εμφανής στη φυσιοπαθητική κοινότητα - ότι τα τρόφιμα που τρώμε σήμερα δεν είναι τόσο θρεπτικά όσο ήταν κάποτε. Οι προεκτάσεις της για τη γενική υγεία του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν φυσικά αρνητικές. Τελικά η έκθεση έγινε ευρύτερα γνωστή και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επέκταση και δημοσίευσή της στο περιοδικό Nutrition and Health (Thomas, 2003) Η έρευνα χρησιμοποίησε ως ιστορική σύγκριση δεδομένα ανάλυσης τροφίμων που αρχικά είχαν δημοσιευτεί στον Οργανισμό Ιατρικού Ελέγχου το 1940 (McCance and Widdowson, 1940) με μεταγενέστερες δημοσιεύσεις υπό παρόμοιες αξιόπιστες κυβερνητικές υπηρεσίες μέχρι το 1991 (McCance & Widdowson, 1991). Η πρώτη δημοσίευση ξεκίνησε επειδή, στη δεκαετία του 1930, είχε διατυπωθεί η υπόθεση ότι η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη συνδεόταν κατά κάποιο τρόπο με τη διατροφή. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν ποσοτικά δεδομένα σχετικά με τη χημική σύσταση των τροφίμων.
Η σημερινή συνειδητοποίηση της περιεκτικότητας των τροφίμων σε μικροθρεπτικά συστατικά είναι φυσικά πολύ πιο ουσιαστική. Γνωρίζουμε πλέον ότι τα τρόφιμα περιέχουν μέταλλα, ιχνοστοιχεία, απαραίτητα λιπαρά οξέα, βιταμίνες, αμινοξέα, φυτοθρεπτικά συστατικά και προβιοτικό υλικό, και η λίστα αυξάνεται συνεχώς καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για τον ουσιαστικό ρόλο ορισμένων συστατικών των τροφών στην υγεία και την ευεξία:
Ιστορικά, οι συνθέσεις των τροφίμων κατηγοριοποιούνταν σε πολύ λιγότερες υποκατηγορίες. Το Chemical Composition of Foods, που δημοσιεύθηκε το 1940, προσδιόριζε τα λίπη, τις πρωτεΐνες, τους διαθέσιμους υδατάνθρακες (ως γλυκόζη) και τα μέταλλα ως τις κύριες υποκατηγορίες. Από αυτά τα μέταλλα, το μόνο ιχνοστοιχείο (εκτός από τον σίδηρο) ήταν ο χαλκός - ο οποίος βρέθηκε να είναι απαραίτητος το 1928.
Κατά συνέπεια, η έκθεσή μου μπορούσε να καταγράψει μόνο την περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα εκείνων των τροφίμων που αναλύθηκαν - νάτριο, κάλιο, φώσφορος, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρος, χαλκός και θείο. Από τότε πολλά άλλα ιχνοστοιχεία έχουν χαρακτηριστεί ως απαραίτητα. Αυτά περιλαμβάνουν τον ψευδάργυρο, το κοβάλτιο, το μαγγάνιο, το μολυβδαίνιο, το βόριο, το ιώδιο, το σελήνιο και το χρώμιο.
Ο Πίνακας 1 συνοψίζει τα αποτελέσματα της μεταγενέστερης μελέτης μου (Thomas, 2007), η οποία έδειξε ότι κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 62 ετών σε 72 διαφορετικές τροφές η μέση περιεκτικότητα σε χαλκό μειώθηκε κατά 62%.

Table 1 David Thomas

Πίνακας 1: Ιστορικές μεταβολές της εξάντλησης βασικών ανόργανων συστατικών σε πέντε κατηγορίες τροφίμων

Για να θέσουμε τη σημασία αυτών των ευρημάτων σε μια σωστή προοπτική, ας εξετάσουμε τις ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς θρεπτικών συστατικών (NRV) για το μαγνήσιο (375mg), τον ψευδάργυρο (10mg) και το χρώμιο (40μg), τις οποίες πολλοί διατροφολόγοι θεωρούν ως τα ελάχιστα όρια κάτω από τα οποία αρχίζουν να εκδηλώνονται οι ασθένειες ανεπάρκειας. Πόσο είναι αυτό στην πραγματικότητα ανά ημέρα; Δεδομένου ότι ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού αντιπροσωπεύει 5mg, το 1/13 ενός κοφτού κουταλιού του γλυκού θα αντιπροσώπευε την ποσόστωση μαγνησίου. Το 1/500 είναι η απαίτηση για τον ψευδάργυρο, ενώ περίπου το 1/125.000 του κουταλιού του γλυκού απαιτείται για το χρώμιο. Σε σχέση με την ποσότητα τροφής που τρώμε κάθε μέρα, αυτές είναι ελάχιστες ποσότητες: ωστόσο, πράγματι εμφανίζονται οι ελλείψεις.

Κατά συνέπεια, η περιεκτικότητα σε μικροθρεπτικά συστατικά μπορεί να θεωρηθεί ένα θεμελιώδες δείγμα της διατροφικής ποιότητας μίας τροφής. Οι ελλείψεις στην περιεκτικότητα των μικροθρεπτικών συστατικών στις τροφές έχουν συνδεθεί εν μέρει με τη μείωση της ποιότητας του εδάφους. Ο Οργανισμός Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση (Environment Agency, 2019) σχετικά με την κακή ποιότητα του εδάφους στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία, αν και δεν συνδέεται άμεσα με τη μείωση των θρεπτικών συστατικών στις τροφές μας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή συμπερασμάτων μεταξύ των δύο. Υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση της σημασίας της υγείας του εδάφους για την υγεία και την ευημερία όχι μόνο των εμπορικών καλλιεργειών αλλά και του γειτονικού οικοσυστήματος. Ο Jim Porterfield, ένας ανεξάρτητος ερευνητής στις ΗΠΑ, με προειδοποίησε για το πώς η χαμηλή περιεκτικότητα των λαχανικών και των δημητριακών σε ανόργανα συστατικά μπορεί να βελτιωθεί θετικά ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνονται στην έκδοση Ideal Soil (Astera, 2014).

Με αυτά τα δεδομένα, ο αναγνώστης μπορεί να κάνει τη δική του αξιολόγηση ως προς τη συνάφεια των ευρημάτων μου - αλλά υποστηρίζω ότι η απώλεια ανόργανων συστατικών στις τροφές μας - άμεσα ή σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες για τους οποίους τα επίπεδα αυτά αποτελούν υποκατάστατο δείκτη - θα έχει θεμελιώδη επίδραση στον επιπολασμό της χρόνιας νόσου. Παρόμοιες μελέτες έχουν επίσης δημοσιευθεί (Davis, 2004- Davis, 2009- Bergner, 1997). Από το 2000, καθώς η επίπτωση παγκοσμίως των χρόνιων μη μεταδοτικών ασθενειών έχει αυξηθεί, τα στοιχεία που υποστηρίζουν τη σημασία της περιεκτικότητας των τροφίμων σε μικροθρεπτικά συστατικά σε σχέση με την υγεία και την ευημερία, έχουν αυξηθεί.

Υπάρχει κάτι περισσότερο στην ποιότητα των τροφίμων από τη περιεκτικότητα τους σε θρεπτικά συστατικά;
Η σκέψη αυτή εμπνεύστηκε από τη δημοσίευση του 1940 The Chemical Composition of Foods (McCance and Widdowson, 1940), η οποία υπονοούσε ότι τα τρόφιμα είναι κάτι περισσότερο από τη χημεία τους. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με μια μεταγενέστερη έκδοση (McCance and Widdowson, 1991), η οποία υπονοούσε ότι η χημεία είναι το μόνο που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη κατά την αξιολόγηση της ποιότητας των τροφίμων. Ωστόσο, οι σημερινές συζητήσεις για την ποιότητα των τροφίμων πρέπει να περιλαμβάνουν τις μεθόδους παραγωγής τροφίμων της βιολογικής και βιοδυναμικής γεωργίας, μεθόδους που σίγουρα εγγυώνται ότι δεν θα υπάρχουν τοξικά χημικά κατάλοιπα φυτοφαρμάκων, εντομοκτόνων, μυκητοκτόνων κ.λπ. που τόσο συχνά χρησιμοποιούνται στις συμβατικές γεωργικές πρακτικές.

Αυτή η έμφαση στην "απουσία" υποβαθμίζει τις θετικές ιδιότητες που προκύπτουν από την άριστη καλλιέργεια και τη διαχείριση της γης από τους αγρότες που δεσμεύονται σε αυτές τις μεθόδους. Αυτές οι πτυχές, αν και σημαντικές από ανθρώπινης και ανθρωπιστικής άποψης, δεν προσθέτουν καμία αξία σύμφωνα με τους αποδεκτούς τρόπους μέτρησης της διατροφικής ποιότητας. Εάν αυτή η ποιότητα "ζωτικότητας" ήταν επιστημονικά αποδεδειγμένη, οι βιολογικές και βιοδυναμικές πρακτικές θα αποκτούσαν μία άλλη δυναμική πώλησης, αλλά περισσότερο από αυτό, η συνειδητοποίηση της "ζωτικότητας" και της ποιότητας των τροφίμων θα είχε σημαντική επίδραση στην ατομική, κοινωνική και πλανητική υγεία.

Το επιστημονικό μοντέλο που μας κληροδοτήθηκε το 1600 έχει στο επίκεντρό του έναν δυισμό που διαχωρίζει τις ποιότητες από τις ποσότητες και έναν αναγωγισμό που υποθέτει ότι μπορούμε να κατανοήσουμε το όλον με τη μέτρηση των μερών. Ωστόσο, μήπως στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε ολοένα και μικρότερα συστατικά, έχουμε χάσει ως κοινωνία το όλον από τα μάτια μας; Θυμήθηκα τον μύθο του Σερ Ισαάκ Νεύτωνα, ο οποίος, καθισμένος κάτω από ένα δέντρο, όταν το μήλο έπεσε στο κεφάλι του, κατάλαβε ξαφνικά τον νόμο της βαρύτητας. Μήπως η επιστήμη, στην προσπάθειά της να ανακαλύπτει όλο και περισσότερα για τον υλικό κόσμο (και παρά τα πολλά "δώρα" που έχει προσφέρει η έρευνα) ήταν λιγότερο περίεργη από ό,τι θα έπρεπε να είναι για το πώς το μήλο βρέθηκε εκεί πάνω;

Κατά συνέπεια, υποψιαζόμενος ότι αυτή η κοσμοθεωρία ήταν ελλιπής, άρχισα να εξετάζω τι άλλο θα μπορούσε να δώσει κάποιες ενδείξεις για την ποιότητα των τροφίμων. Και πράγματι βρήκα πολλές ενδεικτικές έρευνες οι οποίες, αν και σήμερα θεωρούνται πολύ υποκειμενικές και ποιοτικές, ωστόσο θα μπορούσαν να αποτελούν σημαντικές μεθόδους για τους ερευνητές που ενδιαφέρονται να "μετρήσουν" την "ζωτικότητα" των τροφίμων- και όχι μόνο μέσω υποκειμενικών χαρακτηριστικών της όρασης, της γεύσης, του αρώματος, της αφής - τις αισθήσεις που χρησιμοποιούμε ενστικτωδώς για να κρίνουμε τι πρέπει να φάμε και τι να αποφύγουμε.

Το πραγματικό εύρος της ποιότητας των τροφίμων υφαίνει ξαφνικά ένα περίπλοκο πλέγμα συνιστωσών, κάποιες φυσικές (δηλαδή οι πρακτικές καλλιέργειας, αποθήκευσης, μεταφοράς, επεξεργασίας και παρασκευής), κάποιες νοητικές και συναισθηματικές (που διαμορφώνουν τις ατομικές επιλογές), κάποιες πολιτισμικές (που επηρεάζουν την προετοιμασία και με ποιους μπορούμε και με ποιους δεν μπορούμε να φάμε) και ενδεχομένως ακόμη και πνευματικές (έκφραση εκτίμησης και ευγνωμοσύνης μέσω της εκφοράς της Χάρης και ευχαριστίας για τα τρόφιμα που μας τρέφουν και τον ιστό της ζωής). Όλες αυτές οι διαστάσεις έχουν τη δική τους εγκυρότητα, αλλά στο πλαίσιο του σημερινού επιστημονικού πλαισίου μόνο μία, η χημική της σύνθεση, γίνεται εύκολα αποδεκτή ως αξιόπιστη. Αν και όλοι αναγνωρίζουμε την ποιότητα της ζωτικότητας (άλλωστε, ένα άτομο που μόλις πέθανε σωματικά έχει όλα όσα έχουμε, εκτός από τη "ζωή"), αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να ποσοτικοποιηθεί, δηλαδή να ζυγιστεί και να μετρηθεί. Και αυτή είναι η δυσκολία. Ωστόσο, ίσως αυτό το παράδοξο θα μπορούσε να αποτελέσει το κίνητρο για την καθιέρωση κάποιων επιστημονικά βιώσιμων παραμέτρων που αντιπροσωπεύουν τις ζωντανές ιδιότητες των τροφίμων.

Απεικόνιση των διατροφικών δυνάμεων μέσα στα τρόφιμα
Η βιοφωτονική είναι ένας κλάδος της κβαντικής βιολογίας που ασχολείται με τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ φωτονίων και ζωντανών ιστών, από τους οποίους έχουν αναφερθεί ευρέως πολύ χαμηλά επίπεδα εκπομπής βιοφωτονίων. Η εκτεταμένη έρευνα του Δρ Fritz-Albert Popp έχει διερευνήσει τη λειτουργία των βιοφωτονίων ως μέρος ενός συστήματος πληροφοριών που σηματοδοτεί εντός και μεταξύ των κυττάρων. Ορισμένοι που έχουν υποθέσει ότι το σύστημα αυτό διευκολύνει τη φυσική θεραπεία υποθέτουν ότι τα επίπεδα εκπομπής βιοφωτονίων μπορεί να συσχετίζονται με τη ζωτικότητα των βιολογικών ιστών. Αν αποδειχθεί ότι αυτό ισχύει, θα μας παρείχε ένα πολυπόθητο ποσοτικό μέτρο της ποιότητας των τροφίμων. Μια παλαιότερη προσπάθεια να αποκαλυφθούν οι θρεπτικές δυνάμεις που υπάρχουν μέσα στα τρόφιμα ήταν η μέθοδος ευαίσθητης κρυστάλλωσης του Ehrenfried Pfeiffer, η οποία αναπτύχθηκε με βάση τις υποδείξεις του Rudolf Steiner, ο οποίος ανησυχούσε για τη μείωση των θρεπτικών ιδιοτήτων των τροφίμων. Ο Steiner πίστευε ότι η απώλεια της ζωτικότητας ήταν άμεση συνέπεια της εισαγωγής των ανόργανων λιπασμάτων στη γεωργική πρακτική. Ο Pfeiffer - ο οποίος ανέπτυξε τη μέθοδο της βιοδυναμικής γεωργίας - διαπίστωσε ότι ένα 10% διάλυμα χλωριούχου χαλκού όταν κρυσταλλωνόταν έδειχνε μοτίβα που συσχετίζονταν με την "ποιότητα της χρησιμοποιούμενης τροφικής ουσίας". Το πρόβλημα που σχετίζεται με αυτή τη μέθοδο όμως, είναι ο όγκος της εκπαίδευσης που απαιτείται για την ερμηνεία των πολύπλοκων μοτίβων κρυστάλλωσης και τη διαμόρφωση κρίσης για την ποιότητα του προϊόντος.


Pfeiffer 1

Η παραπάνω όμορφη εικόνα κρυστάλλωσης (βιοδυναμικού κρασιού) δημιουργήθηκε με τη χρήση της μεθόδου ευαίσθητης κρυστάλλωσης που ανέπτυξε ο Pfeiffer.

Η ευαίσθητη κρυστάλλωση αναπτύχθηκε περαιτέρω από τη Βιοδυναμική κοινότητα, η οποία το 2016 διοργάνωσε συνέδριο με θέμα "Ζωτικότητα και ποιότητα όπως φαίνεται μέσα από τις μεθόδους σχηματισμού εικόνων" (Lia, 2016). Μια πιο πρόσφατη εικονογραφική εξέλιξη έχει επιτευχθεί από τον Walter Danzer. Έχει ερευνήσει περισσότερα από 50 τρόφιμα, βιολογικά και μη, στο δικό του ειδικά διαμορφωμένο-εργαστήριο και εξέδωσε ένα βιβλίο με τα αποτελέσματά του (Danzer, 2016).

Σε αυτό, ο συγγραφέας αναφέρει: “Ανακάλυψα ότι τα βιολογικά τρόφιμα διαθέτουν μια εκπληκτικά όμορφη ζωτικότητα ή δύναμη τάξης (αρχή σχεδιασμού της ζωής), ενώ η ζωτικότητα των μη βιολογικών τροφίμων είναι γενικά εξασθενημένη, διαταραγμένη ή καταστραμμένη. Επειδή το βρίσκω αυτό σημαντικό, ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας, ώστε να μπορείτε να λαμβάνετε τεκμηριωμένες αποφάσεις”.


organic apple

Φωτογραφίες του Walter Danzerαριστερά: εκχύλισμα από βιολογικό μήλο- δεξιά: μη βιολογικό εκχύλισμα

Οι έρευνες αυτές υποδεικνύουν τη δυνατότητα μιας αναδυόμενης πληροφοριακής ποιότητας στους ζωντανούς ιστούς, και επομένως ότι η τροφή που τρώμε είναι κάτι περισσότερο από τα υλικά της μόρια. Η υπόθεση είναι ότι κατά τη διαδικασία της οργάνωσής τους σε ζωή, αναδύεται μια νέα ιδιότητα, ενός λεπτού αλλά κυριολεκτικά ζωτικού και απαραίτητου πληροφοριακού περιεχομένου, το οποίο συμβάλλει στην ικανότητα του φυσικού υλικού χημικού σώματος να αυτοοργανώνεται.

Το έργο του Danzer υπονοεί ότι χρειαζόμαστε τροφή που να μπορεί να θρέψει αυτό το ζωτικό σώμα πληροφοριών μέσω της αφθονίας της δύναμης τάξης (αρχή σχεδιασμού της ζωής), η οποία αντιπροσωπεύει κατά μία έννοια τις πληροφοριακές μνήμες και εμπειρίες της ανάπτυξης της τροφής. Αν αυτό ισχύει, τότε υπάρχει σημαντική αξία στον τρόπο με τον οποίο καλλιεργείται και προετοιμάζεται η τροφή μας. Ένας παράλληλος ερευνητικός τομέας, ο οποίος φαίνεται να υποστηρίζει την υπόθεση του Danzer, περιλαμβάνει την ενσυναισθητική δοκιμή τροφίμων, στόχος της οποίας είναι να αξιολογήσει επιστημονικά τις συναισθηματικές και σωματικές επιπτώσεις των τροφίμων και πώς οι "συναισθηματικές ιδιότητες" των τροφίμων επηρεάζουν την ευημερία και την απόδοσή μας (www.wirksensorik.de).


Organic rice

Φωτογραφίες του Walter DanzerΔείγμα από κόκκο ρυζιού, μεγέθυνση x 400
(
αριστερά: βιολογικό- δεξιά: μη βιολογικό)

 

Συμπέρασμα
Το έντερο εμποδίζει τα προϊόντα της πέψης και άλλες "ξένες" ουσίες να διαρρεύσουν στην κυκλοφορία. Όταν το σύστημα αποτυγχάνει να το κάνει αυτό και οι ξένες πρωτεΐνες εισέρχονται στα σωματικά υγρά αχώνευτες, μπορεί να έχουν τοξικές επιπτώσεις βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Θα έπρεπε επομένως η ιατρική να είναι περισσότερο περίεργη για το πώς απορροφώνται και αφομοιώνονται οι πιο λεπτές ιδιότητες των τροφίμων που αναφέρθηκαν προηγουμένως και πώς επηρεάζουν την υγεία και την ευεξία; Μου θυμίζει το σενάριο όπου μια ομάδα τυφλών προσπαθεί να περιγράψει έναν ελέφαντα. Με τον καθένα να κρατάει και να περιγράφει ένα μέρος του, όλοι είναι σωστοί με τον τρόπο τους, αλλά κανείς δεν "βλέπει" ολόκληρο τον ελέφαντα. Όσον αφορά την ποιότητα των τροφίμων, η μεγάλη εικόνα είναι τεράστια και η μελέτη της, ακόμη και αν αφήσουμε κατά μέρος το βιολογικό και χημικό περιεχόμενο, θα απαιτούσε μια ένθετη ιεραρχία επιστημονικών κλάδων που περιλαμβάνουν τη γεωλογία, την κλιματική επιστήμη, τις εδαφολογικές μελέτες, τη γεωργική ιστορία και ανθρωπολογία, την υλικοτεχνική και οικονομική υποστήριξη της αποθήκευσης, της μεταφοράς, της επεξεργασίας και της παραγωγής. Κάθε επίπεδο θα έχει επίδραση στην χημική σύνθεση και την πληροφοριακή δύναμη "ζωής", ιδιότητες του αναδυόμενου προϊόντος διατροφής, καθώς και του πολιτισμικού υπόβαθρου αλλά και των ατομικών συνθηκών με τις οποίες αυτά τα τρόφιμα παρασκευάζονται και τελικά καταναλώνονται.

Βιβλιογραφία
1. Astera M (2014) Soilminerals.com (accessed 25 August 2019).

2. Bergner P (1997) The healing power of minerals. Roseville, CA: Prima Publishing.
3. Davis D (2009) Declining fruit and vegetable nutrient composition: What Is the evidence? HortScience 44(1).
4. Davis D (2004) Changes in USDA Food Composition Data for 43 Garden Crops, 1950 to 1999. Journal of the American College of Nutr,23(6).
5. Environment Agency (2019) The state of the environment: soil. Available at: www.gov.uk/government/publications/state-of-theenvironment/summary-state-of-the-environment-soil (accessed 25 August 2019).
6. Lia B (2016) Vitality and quality as seen through picture forming methods. Available at: hwww.biodynamics.com/research/vitality-andquality-seen-through-picture-forming-methods (accessed 25 August 2019).
7. McCance and Widdowson (1991) The composition of foods, 5th edition. London: Royal Society of Chemistry/Ministry of Agriculture Fisheries and Food.
8. McCance and Widdowson (1940) The chemical composition of foods, 1st edition, special report series no 235. London: Medical Research Council.
9. Thomas DE (2007) The mineral depletion of foods available to us as a nation over the period 1940 to 2002, Nutrition and Health, 19, 21–55.
10. Thomas DE (2003) A study of the mineral depletion of foods available to us as a nation over the period 1940 to 1991. Nutrition and Health, 17, 85–115.

Καταναλώνετε τροφές, όπως αμύγδαλα, σπανάκι, τσάι, σοκολάτα, βατόμουρα, πατάτες και γλυκοπατάτες και κινόα, θεωρώντας ότι αυτές είναι υγιεινές τροφές και ότι ακολουθείτε ένα υγιεινό διαιτολόγιο; Τότε πρέπει να το ξανασκεφτείτε, διότι αυτές οι τροφές (όπως και πολλές άλλες θεωρούμενες υγιεινές τροφές) περιέχουν μεγάλη ποσότητα οξαλικών. Τα οξαλικά είναι χημικές τοξίνες που παράγονται από πολλά φυτά. Είναι ένα από τα αντιθρεπτικά συστατικά που περιέχουν οι φυτικές τροφές. Λόγω της δέσμευσής τους με ορισμένα μέταλλα περιορίζουν την ικανότητά μας να απορροφούμε βασικά μέταλλα όταν καταναλώνουμε τα τρόφιμα. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τη βλαπτική επίδραση των οξαλικών στην ανθρώπινη υγεία και όσοι γνωρίζουν, νομίζουν ότι τα οξαλικά προκαλούν πέτρες στους νεφρούς. Τα οξαλικά όμως προκαλούν προβλήματα σε όλο το ανθρώπινο σώμα και μια σωρεία συμπτωμάτων και παθήσεων.  

Τα οξαλικά είναι όπλα των φυτών
Για τη μεγάλη πλειονότητα των φυτών, το οξαλικό οξύ είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη, την επιβίωση και την αναπαραγωγή τους και είναι επίσης μυστικά όπλα στον αμυντικό πόλεμο που καταβάλλουν τα φυτά για να μην φαγωθούν από άλλα όντα. Τα φυτά χρησιμοποιούν τις τοξικές δυνάμεις των οξαλικών οξέων για να αποφεύγουν μια ποικιλία αρπακτικών, συμπεριλαμβανομένων των μολυσματικών μυκήτων, άλλων μικροοργανισμών, εντόμων και άλλων φυτοφάγων ζώων – συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων (1).

Τα οξαλικά είναι αντιθρεπτικά συστατικά
Τα οξαλικά θεωρούνται ένα από τα «αντιθρεπτικά» που εμποδίζουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα. Τα οξαλικά επηρεάζουν ειδικά την απορρόφηση μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου, του ασβεστίου και του μαγνησίου, τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν τη βιοδιαθεσιμότητα αυτών των μετάλλων στα τρόφιμα.

Τα οξαλικά είναι τοξικά και μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε θάνατο
Είναι εξαιρετικά εύκολο να υπερκαταναλώσετε οξαλικά και να αρρωστήσετε από αυτά. Ακόμη και φυσικά φυτοφάγα ζώα όπως τα έντομα, τα πρόβατα και τα βοοειδή αρρωσταίνουν από την κατανάλωση φυτών με οξαλικά. Όταν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Cornell το 1949 τάισαν φύλλα παντζαριών (που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά) σε νεοσσούς, τα οξαλικά τα σκότωσαν όλα μέσα σε δύο εβδομάδες (2). Όταν τα άλογα καταναλώνουν ζωοτροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά, αναπτύσσουν ένα δύσκαμπτο βάδισμα λόγω του αδειάσματος του ασβεστίου και των προβλημάτων με τη λειτουργία των μυών και των νεύρων τους (3-5). Ομοίως, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά μπορεί να δημιουργήσουν ελλείψεις μετάλλων που είναι θανατηφόρες για τα πρόβατα, παρόλο που τα πρόβατα, σε αντίθεση με τα άλογα, είναι μηρυκαστικά με βακτηριακή πέψη που τους δίνει καλύτερη ανοχή στα οξαλικά (6). Για ένα κοπάδι αιγυπτιακών προβάτων το 2006, χρειάστηκαν μόνο λίγες μέρες κατανάλωσης φύλλων παντζαριών για να προκαλέσει τρόμο, τρίξιμο των δοντιών, ξηροστομία, παραπάτημα, ανορεξία, απώλεια βάρους, ακόμη και κατάθλιψη (7). Η ιατρική ομάδα έδωσε ενδοφλέβια ασβέστιο και μαγνήσιο για να σώσει 46 προβατίνες, αλλά δύο πέθαναν παρά τη θεραπεία.

Ασφαλής και τοξική δόση των οξαλικών για τους ανθρώπους
Η ποσότητα των οξαλικών που μπορεί να καταναλώσει ο άνθρωπος χωρίς αρνητικές επιπτώσεις είναι εκπληκτικά χαμηλή. Οι ερευνητές των νεφρών μάς λένε ότι ένα «φυσιολογικό» και ασφαλές επίπεδο πρόσληψης κυμαίνεται από 150 έως 200 mg την ημέρα (8-10). Ως φαγητό «υψηλής περιεκτικότητας σε οξαλικά» – με μεγάλες δυνατότητες να προκαλέσει προβλήματα σε υγιείς ανθρώπους με την πάροδο του χρόνου – ορίζεται συνήθως ως 250 mg ή περισσότερο την ημέρα (11-12). Οι δίαιτες άνω των 600 mg την ημέρα θεωρούνται «εξαιρετικά υψηλές» σε οξαλικά (13). Είναι εύκολο να υπερβείτε την ημερήσια πρόσληψη των 250 mg, καθορίζοντας μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά. Θάνατοι ανθρώπων έχουν συμβεί από γεύματα που περιείχαν μόλις 3.500 έως 4.500 mg οξαλικού.

Τα οξαλικά δεσμεύουν τα μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά
Τα ιόντα οξαλικών είναι άρπαγες μετάλλων που μας κλέβουν τα μέταλλα των τροφίμων. Ως αποτέλεσμα, μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά άλατα είναι εγγενώς ανεπαρκής σε μέταλλα – ειδικά σε ασβέστιο και μαγνήσιο (14-15).
Γνωρίζουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια για τη δυνατότητα των διαιτητικών οξαλικών να προκαλούν υποσιτισμό. Το 1939, το Journal of Nutrition δημοσίευσε τα αποτελέσματα ενός πειράματος στο οποίο πέθαναν 5 από 12 αρουραίους που τρέφονταν με σπανάκι. Οι επιζώντες αρουραίοι ανέπτυξαν αδύναμα, λεπτά οστά, είχαν χαμηλό σωματικό βάρος και δεν μπορούσαν να αναπαραχθούν με επιτυχία (16).

Το φρούτο-αστέρι (Starfruit): Τοξικό και θανατηφόρο λόγω οξαλικών
Το Starfruit (γνωστό και ως καραμπόλα) και ο χυμός του θεωρούνται «υγιεινή τροφή» (ειδικά στην Ασία), παρά τα πολύ υψηλά επίπεδα οξαλικών. Υπάρχουν εκατοντάδες τεκμηριωμένες περιπτώσεις ανθρώπων που αρρωσταίνουν (λόξιγκας, έμετος και πόνος στην πλάτη) και ακόμη έχουν πεθάνει από μόλις 300 ml χυμού (17).

Η υπερκατανάλωση λάπαθου μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο;
Σε μια δημοσιευμένη περίπτωση στο Lancet, το οξαλικό οξύ από μια σούπα που παρασκευάστηκε με λάπαθο «καθάρισε» τα μέταλλα στο αίμα ενός άνδρα, διέκοψε τον καρδιακό παλμό του και προκάλεσε θανατηφόρα καρδιακή ανεπάρκεια. Σε αυτή την περίπτωση, η θανατηφόρα δόση οξαλικού οξέος ήταν περίπου 3.900 mg – που καταναλώθηκε σε ένα μόνο γεύμα (18).

Η ασθένεια των οξαλικών
Το 1842 η εκκολαπτόμενη οξαλική διάθεση εμφανίστηκε ως μια ιατρική κατάσταση που σχετίζεται με τη διατροφή και περιλαμβάνει αυξημένα οξαλικά στα ούρα. (Η διάθεση αναφέρεται σε μια τάση για μια διαταραχή ή ένα σύνολο διαταραχών.) Οι προσβεβλημένοι ασθενείς υποφέρουν από πεπτικά προβλήματα, αρθρίτιδα, πόνο στην πλάτη, άγχος, νευρικότητα, απόγνωση ή άλλη ψυχική δυσφορία, κόπωση, μαλακά κόκκαλα, τραχύ και φολιδωτό δέρμα, καρδιακά συμπτώματα, πόνο ή βάρος στην οσφυϊκή χώρα, πέτρες ή δυσφορία στο ουροποιητικό σύστημα, σπέρμα στα ούρα και θολά ούρα (19).
Το 1933 η ασθένεια ονομαζόταν “σύνδρομο οξαλικού οξέος” και ο κατάλογος των συμπτωμάτων περιλάμβανε δυσπεψία και εντερικά προβλήματα, αδυναμία ή χαμηλή ενέργεια, άγχος και κατάθλιψη, ημικρανία, ρευματικούς πόνους, πέτρες στους νεφρούς, ευερέθιστη κύστη, υπόταση, ανισορροπία ή υπερανάπτυξη μικροβίων του παχέος εντέρου και αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά (20).

Συμπτώματα της τοξικότητας οξαλικών
Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσετε εάν εκτεθείτε σε υπερβολικές ποσότητες οξαλικών περιλαμβάνουν τα ακόλουθα, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Sally Norton, η οποία έχει εστιάσει την έρευνά της στα οξαλικά (21):
- Πέτρες νεφρού οξαλικού ασβεστίου (οι οποίες αποτελούν περίπου το 80% όλων των πετρών στους νεφρούς)
- Διάμεση κυστίτιδα (συχνή ούρηση και πόνος στην ουροδόχο κύστη)
- Εύθραυστο δέρμα που αιμορραγεί εύκολα (καθώς οι συνδετικοί ιστοί σας καταστρέφονται)
- Οστεοπόρωση (καθώς τα οξαλικά εξάγουν μέταλλα από τα οστά σας)
- Πεπτικά προβλήματα
- Κακός ύπνος
- Προβλήματα όρασης όπως μυωπία, καταρράκτης και κακή νυχτερινή όραση
- Εξανθήματα με φαγούρα
- Κακή ή αργή επούλωση πληγών
- Πόνος στις αρθρώσεις
- Εναποθέσεις ασβεστίου
- Νευρολογικά προβλήματα που κυμαίνονται από κακή διάθεση έως τρεμούλιασμα
- Ρευματολογικοί μυϊκοί πόνοι όπως ινομυαλγία
- Οδοντική πλάκα ή πέτρα

Η «ασθένεια των οξαλικών» παραγνωρίζεται από τη σύγχρονη ιατρική και διατροφική επιστήμη
Ενώ οι παλιοί γιατροί αναγνώριζαν την ύπαρξη ασθένειας οξαλικών, οι σύγχρονοι γιατροί θεωρούν λανθασμένα ότι τα οξαλικά σχετίζονται μόνο με τις πέτρες στους νεφρούς και τη χρόνια νεφροπάθεια.

Η ασθένεια των οξαλικών αναγνωρίζεται σήμερα ως υπεροξαλουρία
Καθώς ο ιατρικός τομέας έχασε την επίγνωσή του για το σύνδρομο οξαλικού οξέος, η διατροφική δηλητηρίαση από οξαλικά έχει ενταχθεί στη διαγνωστική οικογένεια ασθενειών που ονομάζεται υπεροξαλουρία, που σημαίνει υπερβολική ποσότητα οξαλικών στα ούρα.  Υπάρχει η πρωτοπαθής υπεροξαλουρία και η δευτερογενής υπεροξαλουρία. Η πρωτοπαθής υπεροξαλουρία είναι ένα σύνολο γενετικών παθήσεων, όπου το ήπαρ υπερπαράγει οξαλικά λόγω ενζυμικών ελαττωμάτων. Η διατροφική υπεροξαλουρία ονομάζεται επίσημα δευτερογενής υπεροξαλουρία. (22-28).

Τα οξαλικά των τροφών προκαλούν νεφρολιθίαση και νεφρική ανεπάρκεια
Τα οξαλικά μελετώνται συχνά σε σχέση με τις πέτρες στους νεφρούς καθώς το οξαλικό ασβέστιο είναι το πιο συχνά εμφανιζόμενο συστατικό των νεφρόλιθων (29). Είναι πιθανό ότι όλοι όσοι σχηματίζουν λίθους θα ωφεληθούν από τη μείωση των διατροφικών οξαλικών (30). Μια μελέτη σε υγιή άτομα βρήκε ότι η κατανάλωση μιας δίαιτας 600 mg οξαλικών ημερησίως οδήγησε σε σημαντική αύξηση της απέκκρισης οξαλικών στα ούρα (31). Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι εκείνοι με την υψηλότερη κατανάλωση οξαλικών είχαν υψηλότερο κίνδυνο για πέτρες στους νεφρούς σε σύγκριση με τους άνδρες και τις μεγαλύτερες γυναίκες με τη χαμηλότερη κατανάλωση, και οι άνδρες με χαμηλότερη κατανάλωση ασβεστίου είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο (32). Τα οξαλικά των τροφών προκαλούν επώδυνες πέτρες στους νεφρούς. Το 80% αυτών σχηματίζονται από οξαλικά, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από τις τροφές που τρώμε.
Ο ηθοποιός Liam Hemsworth κατηγόρησε δημόσια τα smoothies με σπανάκι και γάλα αμυγδάλου για μια πέτρα στους νεφρούς του το 2019 που χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση. Σε ηλικία 29 ετών έπρεπε να χάσει μια πρεμιέρα ταινίας και ένα συμπόσιο βραβείων εξαιτίας αυτού (33-34).
Τρεις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση μιας 10ήμερης “αποτοξίνωσης με πράσινα smoothies” για απώλεια βάρους, μια γυναίκα από την πόλη της Νέας Υόρκης με ιστορικό χειρουργικής επέμβασης γαστρικής παράκαμψης (bypass) πήγε στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Nassau στο Long Island, κάνοντας παράπονα για επίμονη ναυτία, αδυναμία και κακή όρεξη. Αμέσως τέθηκε σε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε οξαλικά, αλλά ήταν πολύ αργά, οι νεφροί της δεν ανάρρωσαν και παρέμεινε εξαρτημένη από αιμοκάθαρση. Είχε φυσιολογική νεφρική λειτουργία πριν από τη χρήση του “αποτοξινωτικού” smoothie και ανέπτυξε οξεία νεφρική βλάβη που εξελίχθηκε σε νεφρική νόσο τελικού σταδίου. Η κατανάλωση τέτοιων “αποτοξινωτικών” χυμών αυξάνει την απορρόφηση οξαλικών, προκαλώντας υπεροξαλουρία και οξεία οξαλική νεφροπάθεια σε ασθενείς με προδιαθεσικούς παράγοντες κινδύνου (35).
Παρόμοια παραδείγματα νεφρικής ανεπάρκειας λόγω κατανάλωσης “υγιεινών τροφών” περιλαμβάνουν έναν άνδρα, που προσπαθώντας να χάσει βάρος έπινε χυμό από celery, καρότα, μαϊντανό, παντζάρια μαζί με τα φύλλα τους και σπανάκι. Οι νεφροί του άνδρα υπέστησαν σοβαρή βλάβη. Οι γιατροί του στην κλινική Mayo συνταγογράφησαν αιμοκάθαρση και μια δίαιτα χαμηλή σε οξαλικά. Σταμάτησε να πίνει αυτόν τον χυμό λαχανικών. Χρειάστηκαν περισσότεροι από τέσσερις μήνες για να βελτιωθεί η νεφρική του λειτουργία (36).
Ας εξετάσουμε την περίπτωση ενός άνδρα 81 ετών από την Πενσυλβάνια που ακολουθούσε επιμελώς μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά για χρόνια, με καταστροφικά αποτελέσματα. Αυτός ο ασθενής είχε προηγουμένως υγιείς νεφρούς, κανένα ουροποιητικό σύμπτωμα κανενός είδους και κανένα ιστορικό λίθων στους νεφρούς. Τελικά έπαθε ένα επεισόδιο οξείας νεφρικής βλάβης. Οι γιατροί του κατηγόρησαν τη δίαιτά του με οξαλικά, η οποία περιείχε καθημερινά λυκοπένιο (μέσω πελτέ ντομάτας), αντιοξειδωτικά (μέσω λαχανικών, σκόνη κακάο και φύτρο σιταριού) και έντονη χρήση γάλακτος αμυγδάλου και ξηρούς καρπούς. Οι γιατροί του συνέστησαν να ακολουθήσει μια δίαιτα χαμηλή σε οξαλικά, να πίνει πολλά υγρά, να σταματήσει τη βιταμίνη C και να πάρει οξικό ασβέστιο για να δεσμεύσει τα οξαλικά στα έντερα» (37).
Οι ερευνητές περιγράφουν μια σπάνια περίπτωση δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε οξαλικά που προορίζεται για θεραπεία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου που προκάλεσε οξαλική νεφροπάθεια. Μια γυναίκα 59 ετών με ιστορικό ελεγχόμενης υπέρτασης παρουσίασε κρεατινίνη 1,8 mg/dL, αυξημένη από την αρχική τιμή 1,3 mg/dL. Η δίαιτά της περιλάμβανε έξι κουταλιές της σούπας σπόρους chia και πέντε χούφτες αμύγδαλα καθημερινά για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Μεταπήδησε σε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε οξαλικά, με βελτίωση στους εργαστηριακούς δείκτες (38).

Αποδείξεις ότι η βλάβη από τα οξαλικά επηρεάζει πολλά όργανα και ιστούς του σώματος και δεν περιορίζεται στους νεφρούς
Τα άτομα με πρωτοπαθή υπεροξαλουρία υποφέρουν πολύ από διάφορους συνδυασμούς μυοσκελετικού πόνου, τάση για κατάγματα οστών, παθήσεις των αρθρώσεων, δερματικά προβλήματα, καθυστέρηση της ανάπτυξης, καρδιακές αρρυθμίες, αγγειακή φλεγμονή, αθηροσκλήρωση, οφθαλμική βλάβη, νευρική βλάβη, εγκεφαλική βλάβη, εγκεφαλικό επεισόδιο, αναιμία, χαμηλές μετρήσεις αιμοσφαιρίων και χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών και σεξουαλικών ορμονών – που όλα αυτά προκαλούνται από τα υψηλά επίπεδα οξαλικών στο σώμα τους (39-44). Αυτή η λίστα είναι σχεδόν πανομοιότυπη – όχι τυχαία – με τη λίστα των καταστάσεων που βελτιώνονται με την κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε οξαλικά σε άτομα που δεν έχουν πρωτοπαθή υπεροξαλουρία.

Τα οξαλικά μπορούν να προκαλέσουν υποθυρεοειδισμό
Μια μελέτη σε αρουραίους διαπίστωσε ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά προκάλεσαν υποθυρεοειδισμό (45). Οι κρύσταλλοι οξαλικού βρίσκονται συχνά στον θυρεοειδή ιστό. Η συγκέντρωση αυξάνεται όσο μεγαλώνει η ηλικία σας. Τα οξαλικά στον θυρεοειδή αδένα μπορεί να κάνουν τον ασθενή να αναπτύξει υποθυρεοειδισμό, αλλά οι αυξήσεις των οξαλικών μπορεί επίσης να σχετίζονται με την ανάπτυξη αυτο-αντισωμάτων στο μόριο συν-σηματοδότησης του θυρεοειδούς που ονομάζεται p62.

Τα οξαλικά βλάπτουν το ανοσοποιητικό σύστημα
Τα οξαλικά στον μυελό των οστών τραυματίζουν τα ανώριμα κύτταρα του αίματος και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού καθώς σχηματίζονται (46). Τα κυκλοφορούντα ανοσοκύτταρα υφίστανται επίσης τραυματισμό στην κυκλοφορία του αίματος μετά από γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά οξέα (47).

Τα οξαλικά προκαλούν πεπτικά προβλήματα
Τα οξαλικά μπορεί να βλάψουν την πεπτική οδό και τα υγιή βακτήρια που ζουν εκεί, προκαλώντας τόσο αυξημένη διαπερατότητα όσο και δυσβίωση (48-49).

Τα οξαλικά προκαλούν νευρική και εγκεφαλική βλάβη
Το οξαλικό είναι μια νευροτοξίνη που καταστρέφει την ικανότητα του εγκεφάλου και των νευρικών κυττάρων να παράγουν ενέργεια και να λειτουργούν σωστά. Η βλάβη στα νεύρα και η πρόκληση φλεγμονής από τα οξαλικά μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση του προσώπου, απώλεια ομιλίας, άγχος, κατάθλιψη, ημικρανίες, γνωστικά προβλήματα και πολλά άλλα (50-51).

Τα οξαλικά βλάπτουν το αγγειακό σύστημα
Τα αυξημένα επίπεδα οξαλικών εμποδίζουν τη φυσιολογική λειτουργία και επισκευή των ενδοθηλιακών κυττάρων (52-54).

Τα οξαλικά βλάπτουν την καρδιά
Η υπερφόρτωση οξαλικών μπορεί να βλάψει τον καρδιακό ιστό (προκαλώντας ίνωση) και επίσης να διαταράξει τους ηλεκτρολύτες είτε μέσω οξείας ανεπάρκειας μαγνησίου ή καλίου είτε λόγω ηλεκτρικής βλάβης στο σύστημα αγωγιμότητας της καρδιάς, οδηγώντας σε αιφνίδιο θάνατο (55). Τα αυξημένα οξαλικά στον ορό είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά συμβάντα και αιφνίδιο καρδιακό θάνατο σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση (56-57).

Τα οξαλικά προκαλούν βλάβη στις αρθρώσεις
Η αρθρίτιδα, η ουρική αρθρίτιδα και η βλάβη των αρθρώσεων είναι φλεγμονώδεις αποκρίσεις στους κρυστάλλους οξαλικού. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση (η οποία μπορεί να αυξήσει την κατακράτηση οξαλικών στο σώμα) αναπτύσσουν ασβεστοποιημένο με οξαλικά χόνδρο και πόνο στις αρθρώσεις (58). Οι ανοσολογικές αντιδράσεις στους κρυστάλλους οξαλικού στα αιμοφόρα αγγεία είναι γνωστό ότι προκαλούν τον πόνο της ουρικής αρθρίτιδας και οδηγούν σε μεγαλύτερη βλάβη των αρθρώσεων και ίνωση. Στη δεκαετία του 1930, όταν οι πόνοι της αρθρίτιδας κάποιου φούντωσαν μετά την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά, ονομαζόταν «οξαλική ουρική αρθρίτιδα/ποδάγρα» (59).

Τα οξαλικά προκαλούν εύθραυστα οστά και πιθανώς να αποτελούν αιτία της επιδημίας οστεοπόρωσης που παρατηρείται στις μέρες μας 
Τα οστά και τα δόντια μπορεί να υποστούν ανεπάρκεια μετάλλων λόγω υπερφόρτωσης οξαλικών και αποτελούν κοινές θέσεις συσσώρευσης κρυστάλλων. Τα οστά γίνονται σκληρότερα και πιο πυκνά, αλλά πιο πορώδη, εύθραυστα και επιρρεπή σε κατάγματα (60-61). Μετά τα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικό οξύ, η «λαθροθηρία» ασβεστίου του οξαλικού οξέος μειώνει τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. Η προκύπτουσα ανισορροπία ηλεκτρολυτών και η έλλειψη ασβεστίου στο αίμα και σε άλλα σωματικά υγρά απαιτούν από το σώμα να εκλύσει το ασβέστιο και άλλα μέταλλα από τα οστά για να αντισταθμίσει. Έτσι, η υπερκατανάλωση τροφών πλούσιων σε οξαλικά είναι κατά πάσα πιθανότητα η αιτία της επιδημίας οστεοπόρωσης που παρατηρούμε στις σύγχρονες κοινωνίες.

Τα οξαλικά προκαλούν αναιμία
Η αναιμία μπορεί να προκληθεί από κρυστάλλους οξαλικού που εκτοπίζουν τον μυελό των οστών και παρεμποδίζουν την παραγωγή υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων ή από το οξαλικό οξύ που ταξιδεύει στην κυκλοφορία του αίματος, παρεμποδίζοντας έτσι τα ένζυμα που απαιτούνται για την παραγωγή ενέργειας των ερυθρών αιμοσφαιρίων και προκαλώντας την έκρηξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων (που ονομάζεται αιμολυτική αναιμία) (62-64).

Τα οξαλικά μπορούν να μετατρέψουν φυσιολογικά κύτταρα σε καρκινικά
Επιστήμονες απέδειξαν σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMC Cancer το 2015  ότι η χρόνια έκθεση σε ιονικό οξαλικό μεταβάλλει τα κύτταρα του μαστού, μετατρέποντας τα φυσιολογικά κύτταρα του μαστού σε καρκινικά κύτταρα (65).

Τα οξαλικά μπορούν να προκαλέσουν αυτοάνοσα νοσήματα
Τα οξαλικά μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις φλεγμονοσωμάτων που μπορεί να μπερδέψουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να οδηγήσουν σε αυτοανοσία (66-67). Η Susan Costen Owens σε άρθρο της στην ιστοσελίδα Celiac.com (ιστοσελίδα εξειδικευμένη για την κοιλιοκάκη, που είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα) γράφει μεταξύ άλλων: «Οι κρύσταλλοι ουρικού οξέος που σχετίζονται με την ουρική αρθρίτιδα ή άλλα κυτταρικά υπολείμματα μπορούν επίσης να πυροδοτήσουν το φλεγμονόσωμα, όπως και οι κρύσταλλοι οξαλικών, που μπορεί να είναι σημαντικοί για την κοιλιοκάκη, καθώς οι επιστήμονες έχουν βρει υψηλότερα επίπεδα οξαλικών στην κοιλιοκάκη. Αυτοί οι κρύσταλλοι πρέπει να φτάσουν σε μια κρίσιμη συγκέντρωση για να δημιουργήσουν αυτόν τον μηχανισμό κινδύνου για τα κύτταρα στα φαγοκύτταρα. Στο παρελθόν, κανείς δεν γνώριζε πραγματικά ότι τα οξαλικά θα μπορούσαν να έχουν σημαντική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα εκτός από αυτό που κάνουν στους νεφρούς. Οι επιστήμονες για τόσα χρόνια πίστευαν ότι ο νεφρός μόνο περιείχε κύτταρα που τα οξαλικά θα μπορούσαν να επηρεάσουν. Γι’ αυτό δεν μελετήθηκαν άλλοι τύποι κυττάρων. Τουλάχιστον τώρα, συνειδητοποιούμε ότι αυτή η στενή εστίαση βασίστηκε σε κάποια πρόωρα συμπεράσματα. Θα έπρεπε να γνωρίζουμε να δούμε ευρύτερα επειδή υπήρχαν τόσα πολλά στοιχεία από την πρωτοπαθή υπεροξαλουρία, μια γενετική διαταραχή όπου ένα ελαττωματικό ήπαρ παράγει οξαλικά που ταξιδεύουν σε ολόκληρο το σώμα, δημιουργώντας μια κατάσταση που ονομάζεται οξάλωση. Έτσι ξέρουμε ότι τα οξαλικά πηγαίνουν σε όλο το σώμα. Για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κανείς δεν μετρούσε τα οξαλικά εκτός της νεφρικής νόσου, παρόλο που υπήρχαν λίγες εξαιρέσεις, όπως σε άτομα μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση, σε κοιλιοκάκη και στην κυστική ίνωση και τελικά στον αυτισμό. Επειδή υπήρχε ήδη βιβλιογραφία σχετικά με τα οξαλικά στην κοιλιοκάκη, όταν ξεκίνησε το έργο μας, αρχίσαμε να ενημερώνουμε το κοινό για αυτούς τους συνδέσμους… Πιο πρόσφατα έχουμε γράψει μια σειρά άρθρων για τα οξαλικά σε αυτό το περιοδικό, συζητώντας την επιστήμη, καθώς και πρακτικά ζητήματα σχετικά με τον τρόπο μείωσης των οξαλικών ενώ κάνετε δίαιτα χωρίς γλουτένη. Αυτό δούλευε με τη γνώση που είχαμε τότε, αλλά τώρα ξέρουμε ότι αυτό το θέμα των φλεγμονοσωμάτων ήταν μέρος της ιστορίας που δεν γνωρίζαμε, αλλά υπόσχεται μεγάλη πιθανή αντιμετώπιση του, γιατί θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπλοκές στην κοιλιοκάκη που δεν επιλύονται απλώς με το να μην καταναλώνει κάποιος γλουτένη… Ένας διαφορετικός λόγος για να σκεφτούμε μια πιθανή συνέργεια μεταξύ μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη και μιας δίαιτας με μειωμένα οξαλικά προήλθε από μια πρόσφατη δημοσκόπηση που έγινε από το Oxalate Project... Αυτά τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η πλειοψηφία όσων ανέφεραν θετικές επιδράσεις στην αυτοάνοση νόσο τους μειώνοντας τα οξαλικά είχαν εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά πριν μειώσουν τα οξαλικά. Περιέργως, το 58% όσων απάντησαν στη δημοσκόπηση είπαν ότι ήταν επίσης χωρίς γλουτένη, αλλά μόνο το 16% είχε κοιλιοκάκη. Όσοι ήταν και χωρίς γλουτένη και με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά ανέφεραν 10% υψηλότερη θετική επίδραση από τη μείωση του οξαλικού σε σχέση με εκείνους που δεν ήταν επίσης ελεύθεροι γλουτένης. Αυτό θα μπορούσε να είναι σημαντικό» (68).

Οξαλικά και αυτισμός
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012 στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Παιδονευρολογικής Εταιρείας  έδειξε ότι τα οξαλικά έχουν παθογενετικό ρόλο στον αυτισμό (69). Όπως αναφέρει ο William Shaw, PhD, «Τα οξαλικά στα ούρα είναι πολύ υψηλότερα στα άτομα με αυτισμό από ό,τι στα φυσιολογικά παιδιά… Μια ολοκαίνουργια δίαιτα χρησιμοποιείται εκτενώς για τη θεραπεία παιδιών με αυτισμό και άλλες διαταραχές. Η ερευνήτρια με το όνομα Susan Owens ανακάλυψε ότι η χρήση μιας δίαιτας χαμηλής σε οξαλικά μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα σε παιδιά με αυτισμό. Για παράδειγμα, μια μητέρα με έναν γιο με αυτισμό ανέφερε ότι έγινε πιο συγκεντρωμένος και ήρεμος, ότι έπαιζε καλύτερα, ότι περπατούσε καλύτερα και είχε μείωση του πόνου στα πόδια μετά από δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε οξαλικά. Πριν από τη δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε οξαλικά, το παιδί της με δυσκολία μπορούσε να ανέβει τις σκάλες. Μετά τη δίαιτα ανέβαινε πολύ εύκολα τις σκάλες. Πολλές εκατοντάδες παιδιά με αυτισμό σε όλο τον κόσμο τοποθετούνται τώρα σε αυτή τη δίαιτα με καλά αποτελέσματα» (70). Τα γαστρεντερικά προβλήματα είναι κοινά σε παιδιά με αυτισμό και η εντερική διαπερατότητα πιθανότατα παίζει ρόλο. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αυξημένη διαπερατότητα μπορεί να επιτρέψει στα οξαλικά να διαταράξουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να παρεμποδίσουν τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Οξαλικά και αιδοιοειδίτιδα-αιδοιοδυνία
Η αιδοιοδυνία είναι πόνος, μούδιασμα και τσούξιμο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, συγκεκριμένα στην είσοδο του κόλπου. Πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, το Vulvar Pain Foundation ξεκίνησε ένα έργο υπό τη διεύθυνση του Δρα Clive Solomons, ο οποίος είναι ειδικός στις διαταραχές του συνδετικού ιστού. Το έργο τους διερεύνησε τα οφέλη μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε οξαλικά για την επίλυση αυτής της διαταραχής πόνου. Όχι μόνο αυτή η στρατηγική έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε πολλές γυναίκες, αλλά έχει επίσης βοηθήσει τις ίδιες γυναίκες να επιλύσουν άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί επίσης να έχουν κάποια σχέση με τα οξαλικά. Η υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά στα ούρα έχει συσχετιστεί με αιδοιοειδίτιδα (φλεγμονή στην κολπική περιοχή) (71) και αιδοιοδυνία (72). Σε μια πιλοτική μελέτη σε άτομα με αιδοιοειδίτιδα, μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε οξαλικά οδήγησε σε ανταπόκριση στο 37% των γυναικών, παρά τη μη αφύσικη απέκκριση στα ούρα στα άτομα (73).

Η χαμένη εποχικότητα των τροφών και η προώθηση κάποιων τροφών πλούσιων σε οξαλικά ως «υπερτροφές» επιδεινώνουν το πρόβλημα
Παλιότερα οι άνθρωποι έτρωγαν τροφές που ήταν εποχιακές και δεν ήταν διαθέσιμες όλο τον χρόνο. Η διαθεσιμότητα τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά που βλέπουμε σήμερα είναι άνευ προηγουμένου. Η συνεχής κατανάλωση που βλέπουμε σήμερα αποτυγχάνει να προσφέρει ελεύθερο χρόνο όταν το σώμα μπορεί να αποβάλλει τα συσσωρευμένα οξαλικά. Ακόμη χειρότερα, πολλά τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε οξαλικά έχουν ανέλθει στη θέση των «υπερτροφών», όπως: σπανάκι, αμύγδαλα (και οι περισσότεροι ξηροί καρποί), παντζάρια και σέσκουλα, βατόμουρα, πατάτες και γλυκοπατάτες, τσάι, σοκολάτα και σπόροι chia. Η διατροφολόγος Sally Norton, πρωτοπόρος στην έρευνα των οξαλικών, έχει ευαισθητοποιήσει τον κόσμο με δημοσιεύσεις της και με πολλές συνεντεύξεις της στο youtube ή σε άλλες παρόμοιες πλατφόρμες παρουσίασης βίντεο σχετικά με την επικινδυνότητα των οξαλικών και καυτηριάζει το γεγονός πώς το πλασάρισμα κάποιων πλούσιων σε οξαλικά τροφών ως «υπερτροφών» τελικά μπορεί να βλάψει την υγεία μας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Annu Rev Plant Biol. 2005;56:41-71.
2. Poultry Science. 26, 6, 1947, 582-587. https://doi.org/10.3382/ps.0260582
3. Aust Vet J. 1974 Mar;50(3):131-2.
4. Aust Vet J. 1981 Dec;57(12):554-7.
5. The Journal of Agricultural Science. 1981, 97(3), 507-514.
6. J Anim Physiol Anim Nutr (Berl). 2013 Aug;97(4):605-14.
7. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences. 2008, 32(3):199-205.
8. Kidney Int 2000;57(4):1662–1667.
9. Kidney Int 2003;63(3):1037–1043.
10. American Institute of Physics; 2007. p. 176–182.
11. Nutrients. 2020 Dec 28;13(1):62.
12. Am J Physiol Renal Physiol. 2019 Mar 1;316(3):F409-F413.
13. World J Urol. 2005 Nov;23(5):324-9.
14. Am J Clin Nutr. 1989 Oct;50(4):830-2.
15. Biochem J. 1945;39(3):237.
16. The Journal of Nutrition. 1939, 18, 3, 233-246. https://doi.org/10.1093/jn/18.3.233
17. NDT Plus. 2009 Dec;2(6):485-8.
18. Lancet. 1989 Dec 23-30;2(8678-8679):1524.
19. Mon J Med Sci. 1849 Aug;3(38):943–51.
20. The Journal of Urology. 1941, 46, 1, 82-88.
21. Norton S. Toxic Superfoods.‎ Rodale Books. 2023.
22. J Am Soc Nephrol. 2013 Oct;24(10):1617-26.
22. J Am Soc Nephrol. 2018 Jun;29(6):1615-1623.
23. Kidney Int. 2011 Dec;80(11):1146-58.
24. J Urol. 2005 Sep;174(3):943-7; discussion 947.
25. Urol Res. 2007 Jun;35(3):111-7.
26. Am J Physiol Renal Physiol. 2019 Mar 1;316(3):F409-F413.
28. Kidney Int Rep. 2020 May 7;5(7):1040-1051.
29. Nat Rev Dis Primers. 2016 Feb 25;2:16008.
30. Front Biosci. 2003 May 1;8:s584-94.
31. J Transl Med. 2013 Dec 12;11:306.
32. J Am Soc Nephrol. 2007 Jul;18(7):2198-204.
33. Williamson L. Liam Hemsworth Says He Was Forced to Stop Vegan Diet After Health Scare. Australian Men’s Health. May 2020.
34. Henderson S. Liam Hemsworth Is Back in Action. Men’s Health, April 13, 2020.
35. Am J Kidney Dis. 2018 Feb;71(2):281-286.
36. Am J Med. 2013 Sep;126(9):768-72.
37. BMJ Case Rep. 2019 Sep 16;12(9):e231284.
38. BMJ Case Rep. 2020 Nov 30;13(11):e237212.
39. Endocr Pract. 2017 Dec;23(12):1414-1424.
40. Pediatr Nephrol. 1996, 10, 677-678.
41. Am J Ophthalmol. 2002 Jul;134(1):134-7.
42. J Neuroimaging. 2014 Jul-Aug;24(4):411-3.
43. Muscle Nerve. 2015 Mar;51(3):449-54.
44. Am J Kidney Dis. 1997 Jun;29(6):947-52.
45. Toxicol Appl Pharmacol. 1979 May;48(3):409-14.
46. Bone. 2015 Dec;81:161-167.
47. Redox Biol. 2018 May;15:207-215.
48. Mon J Med Sci. 1849 Aug;3(38):943–51.
49. Lancet. 1925, 205, 5300, 673. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(01)21907-2
50. Acta Neurol Taiwan. 2010 Dec;19(4):287-91.
51. J Appl Toxicol. 1994 May-Jun;14(3):233-7.
52. Atherosclerosis. 2004 Apr;173(2):321-8.
53. Arch Pathol. 1974 Feb;97(2):107-10.
54. Curr Opin Nephrol Hypertens. 2016 Jul;25(4):363-71.
55. Arch Intern Med. 1974 Aug;134(2):250-2.
56. J Am Soc Nephrol. 2021 Sep;32(9):2375-2385.
57. Korean J Intern Med. 2022 Jan;37(1):167-178.
58. JAMA. 1988 Sep 2;260(9):1280-2.
59. Ann Intern Med. 1982 Jul;97(1):36-42.
60. Front Biosci. 2003 Sep 1;8:s1084-106.
61. AJR Am J Roentgenol. 1981 May;136(5):935-9.
62. Am J Hematol. 2008 Jun;83(6):515-6.
63. Blood. 2012 Jul 5;120(1):8.
64. Int J Nephrol. 2011;2011:679160.
65. BMC Cancer 2015;15:761.
66. J Clin Invest 2013;123(1):236–246.
67. Pediatr Nephrol Berl Ger 2016;31(4):535–544.
68. Susan Costen Owens. Celiac and the Inflammasome: Reasons for the Relevance of Oxalate and other Triggers. J Gluten Sensit Summer 2016 Issue. https://www.celiac.com/celiac-disease/celiac-and-the-inflammasome-reasons-for-the-relevance-of-oxalate-and-other-triggers-r3803/
69. Eur J Paediatr Neurol. 2012 Sep;16(5):485-91.
70. Shaw W. Oxalates Control is a Major New Factor in Autism Therapy. March 24, 2015. Mosaic Diagnostics. https://mosaicdx.com/resource/oxalates-control-is-a-major-new-factor-in-autism-therapy/
71. J Reprod Med. 2006 Jun;51(6):500-2.
72. Am J Obstet Gynecol. 1997 Sep;177(3):507-11.
73. J Obstet Gynaecol. 1999 May;19(3):271-2.


Δημόπουλος Μάριος
Ο Μάριος Δημόπουλος γεννήθηκε το 1975 στον Πειραιά. Σπούδασε αρχικά φιλολογία με ειδικότητα στη γλωσσολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια λόγω του ενδιαφέροντός του στις φυσικές και εναλλακτικές θεραπείες σπούδασε στο εξωτερικό διατροφολογία και φυσικοπαθητική (naturopathy). Έχει ειδικευθεί στη χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων και εστιάζει την έρευνά του στην πρόληψη των ασθενειών με σωστή διατροφή, με χορήγηση βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών ουσιών υπό μορφή διατροφικών συμπληρωμάτων και με χορήγηση φαρμακευτικών φυτών και βοτάνων. Είναι καθηγητής διατροφολογίας στη σχολή Natural Health Science (Ελλάδα), όπου διδάσκει για τα διατροφικά συμπληρώματα σε φαρμακοποιούς, διαιτολόγους, διατροφολόγους και εναλλακτικούς θεραπευτές. Ο Μάριος Δημόπουλος έχει γράψει 36 βιβλία για θέματα υγείας. Εδώ το πλήρες βιογραφικό του.

Όταν η Δρ Έλεν Κάτλερ ήταν πέντε ετών, η σχέση της με το φαγητό άλλαξε ξαφνικά. Κάθε φορά που έτρωγε, είχε κράμπες και η κοιλιά της φούσκωνε υπερβολικά μέχρι που έμοιαζε έγκυος. Ανέπτυξε πολλαπλές σοβαρές τροφικές ευαισθησίες και είχε συνεχώς δυσκοιλιότητα. Ως έφηβη, "κοίταζα άλλα κορίτσια της ηλικίας μου με έκπληξη, βλέποντάς τα να τρώνε ό,τι ήθελαν και να μπορούν να φορούν αυτά τα στενά τζιν", αναφέρει. "Για χρόνια πίστευα ότι δεν μπορούσα να κάνω τίποτα για την κατάστασή μου και ότι δεν υπήρχε καμία βοήθεια στον ορίζοντα".
Όταν μπήκε στη σχολή χειροπρακτικής, τα συμπτώματά της επιδεινώθηκαν κάτω από το άγχος του συνδυασμού πλήρους φοίτησης στη σχολή και νυχτερινής εργασίας σε εφημερίες με επείγοντα περιστατικά. Διαγνώστηκε με ελκώδη κολίτιδα και φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, της συνέστησαν φάρμακα και χειρουργική επέμβαση, αλλά αρνήθηκε.
Αντ' αυτού δοκίμασε μια μεγάλη ποικιλία εναλλακτικών θεραπειών, από κολονοθεραπείες μέχρι νηστεία, περίεργες δίαιτες και συμπληρώματα διατροφής. Αλλά συνέχισε να αρρωσταίνει όλο και περισσότερο, υποφέροντας από κόπωση, συνεχή κρυολογήματα και χρόνιες πληγές στο στόμα.
Τελικά, εξομολογήθηκε την κατάστασή της σε έναν από τους καθηγητές της στη σχολή. Προς μεγάλη της έκπληξη, της συνέστησε να δοκιμάσει να παίρνει πεπτικά ένζυμα φυτικής προέλευσης όταν έτρωγε. Χωρίς να έχει τίποτα να χάσει, το δοκίμασε, λαμβάνοντας με θρησκευτική ευλάβεια πεπτικά ένζυμα σε κάθε γεύμα.
"Δύο εβδομάδες αργότερα, τα συμπτώματα της κολίτιδας είχαν εξαφανιστεί μαζί με την κόπωση, τα κρυολογήματα, τις πληγές στο στόμα, τις ευαισθησίες στα τρόφιμα, τα πάντα", λέει η Κάτλερ. "Ήταν σαν να έγινα ένας εντελώς διαφορετικός άνθρωπος".
Σε εκείνο το σημείο άρχισε η δια βίου μελέτη της για αυτό που η ίδια αποκαλεί "μικροθαύματα".

Τι είναι τα ένζυμα;*
Τα ένζυμα είναι πρωτεΐνες που αποτελούνται από αμινοξέα και δημιουργούνται σε πολλές περιοχές του σώματος - στο στομάχι και στο λεπτό έντερο, στο θύμο αδένα, στο ήπαρ, στο πάγκρεας και αλλού. Τα ένζυμα είναι απαραίτητα για όλες τις διαδικασίες της ζωής και είναι υπεύθυνα για την επιτάχυνση των χημικών αντιδράσεων σε κάθε κύτταρο του σώματός μας.
Γνωστά και ως βιοκαταλύτες, είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση της ομοιόστασης (της συνολικής βιοχημικής ισορροπίας), βοηθούν σε όλες τις διαδικασίες δομικής υποστήριξης (για παράδειγμα, στη δημιουργία μυών) και διασπούν ένα τεράστιο φάσμα ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των τροφών και των τοξινών.
Τα χιλιάδες διαφορετικά ένζυμα στο σώμα μπορούν να καταταγούν σε έξι θεμελιώδεις κατηγορίες με βάση τη λειτουργία τους: υδρολάσες που εμπλέκονται σε χημικές αντιδράσεις με το νερό, οξειδοαναγωγάσες που καταλύουν διαδικασίες οξείδωσης, λυάσες που διασπούν χημικούς δεσμούς, τρανσφεράσες που εμπλέκονται σε λειτουργίες μεταφοράς (όπως η σηματοδότηση), λιγάσες που εμπλέκονται σε διαδικασίες σύνδεσης και ισομεράσες που διευκολύνουν τις δομικές αλλαγές σε διάφορα μόρια.
Κάθε ένζυμο στο σώμα είναι υπεύθυνο για μια συγκεκριμένη δράση, από την υποβοήθηση της αναπνοής έως τη διευκόλυνση της πέψης, από την πήξη του αίματος έως την υποστήριξη της νευρικής λειτουργίας και την αντιγραφή του DNA.
Όλες οι διαφορετικές κατηγορίες ενζύμων μπορούν να ενταχθούν σε τρεις κύριες κατηγορίες: τα μεταβολικά ένζυμα (ή αλλιώς συστημικά ένζυμα) που τρέχουν κάθε πτυχή των βιοχημικών διεργασιών του σώματός μας, τα πεπτικά ένζυμα που χωνεύουν τις τροφές μας και τα τροφικά ένζυμα που μπορούν να ληφθούν μόνο εξωτερικά από ωμές τροφές.
"Η συντριπτική πλειονότητα των ενζύμων που κατασκευάζονται από το σώμα είναι συστημικά ένζυμα", λέει η Κάτλερ. "Είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση των ιστών του αίματος και των οργάνων μας. Εξασφαλίζουν ότι η καρδιά μας χτυπάει τακτικά, οι μύες μας συστέλλονται και χαλαρώνουν σωστά και οι αισθήσεις μας, συμπεριλαμβανομένης της όρασης και της ακοής, παραμένουν οξυμένες. Απομακρύνουν τη δυνητικά ανθυγιεινή LDL-χοληστερόλη από το αίμα, παράγουν και εξισορροπούν τις ορμόνες μας και παρέχουν τους νευροδιαβιβαστές που υποστηρίζουν τη μνήμη και τη διάθεση".
Τα συστημικά ένζυμα υποστηρίζουν επίσης την κυτταρική ανάπτυξη και επιδιόρθωση, μετατρέπουν τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λίπη σε καύσιμα για τα κύτταρά μας και βοηθούν στην αποβολή των άχρηστων υλικών από το σώμα.
"Σε ιδανικές συνθήκες, το σώμα μας μπορεί να παράγει όλα τα συστημικά ένζυμα που χρειάζεται", λέει. "Αλλά αν το σώμα εξαντλήσει τα αποθέματά του -κυρίως επειδή είναι τόσο απασχολημένο με την παραγωγή πεπτικών ενζύμων- δεν μπορεί πλέον να θεραπευτεί ή να ανοικοδομηθεί αποτελεσματικά. Τότε είναι που εμφανίζονται πολλά προβλήματα με το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε αυτό το σημείο, η συμπλήρωση με τα κατάλληλα συστημικά ένζυμα μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά".
Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους το σώμα πρέπει να εργάζεται τόσο σκληρά για τη δημιουργία πεπτικών ενζύμων είναι επειδή τα ένζυμα των τροφών συχνά εξαντλούνται ή ακόμη και εξαλείφονται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, της παστερίωσης και της επεξεργασίας. Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην έλλειψη ενζύμων στις τροφές μας είναι η ταχεία εξάντληση των θρεπτικών συστατικών στα εδάφη στα οποία καλλιεργούνται. Η δημιουργία ενδογενών πεπτικών ενζύμων (που παράγονται στο σώμα) καθίσταται ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουν στη διάσπαση των τροφών, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και τη μεταφορά τους σε όλο το σώμα.
Δυστυχώς, καθώς γερνάμε, κυρίως λόγω του στρες και της κατανάλωσης ιδιαίτερα επεξεργασμένων, βασικά άπεπτων τροφών, το σώμα μας χάνει την ικανότητά του να δημιουργεί αρκετά πεπτικά και συστημικά ένζυμα.
"Αν το σώμα δεν μπορεί να χωνέψει σωστά τις τροφές για μεγάλο χρονικό διάστημα, απλά εγκαταλείπει κατά κάποιο τρόπο την προσπάθεια να δημιουργήσει πεπτικά ένζυμα", τονίζει η Κάτλερ. "Και όταν δεν χωνεύετε την τροφή σας, τότε τα σωματίδια της τροφής εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και στους ιστούς, και το ανοσοποιητικό σύστημα τίθεται σε κίνδυνο, και τότε αρχίζετε να έχετε όλες αυτές τις τροφικές ευαισθησίες και αντιδράσεις.
"Αρχίζετε να φτερνίζεστε και να βήχετε. Έχετε κνίδωση και πονοκεφάλους. Κουράζεστε και δεν μπορείς να γυμναστείτε. Έχετε συνεχείς φλεγμονές και πόνο. Τα μαλλιά σας πέφτουν και δεν μπορείτε να καταπολεμήσετε τις λοιμώξεις και είστε πάντα άρρωστοι".
Η Κάτλερ λέει ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες εναλλακτικής υγείας, ακόμη και οι γιατροί, καταλήγουν να συνταγογραφούν κάθε είδους συμπληρώματα διατροφής για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους προβλημάτων. Δυστυχώς, λέει ότι τα συμπληρώματα είναι λίγο-πολύ μία αποτυχημένη λύση αν δεν χωνεύετε σωστά τις τροφές.
"Αρχίζετε να παίρνετε βιταμίνες και μέταλλα και να ξοδεύετε όλα αυτά τα χρήματα σε συμπληρώματα και καταλήγετε απλώς με ακριβά ούρα και κόπρανα. Γιατί αν δεν μπορείτε να χωνέψετε ούτε καν το φαγητό σας, πώς περιμένετε να χωνέψετε όλα αυτά τα συμπληρώματα που παίρνετε; Αλλά αν απλά αρχίσετε να παίρνετε πεπτικά ένζυμα, μπορείτε να αρχίσετε να χωνεύετε ξανά σωστά την τροφή σας και το ανοσοποιητικό σας σύστημα αρχίζει να λειτουργεί ξανά, το ίδιο και η παραγωγή ενζύμων στο σώμα".
Η Κάτλερ μιλάει για τους χιλιάδες ασθενείς που έχει βοηθήσει με ενζυμοθεραπεία όλα αυτά τα χρόνια -όπως ένας άνδρας που ήρθε σε αυτήν με χρόνια φλεγμονή στα γόνατα και αρθρίτιδα. Στα εξήντα του, είχε υποβληθεί σε αντικατάσταση ενός γόνατος και των δύο ισχίων και δεν ήθελε να υποβληθεί σε άλλη μια χειρουργική επέμβαση. Αφού αξιολόγησε τα συμπτώματά του και τον τρόπο ζωής του, συνειδητοποίησε ότι δεν χώνευε υδατάνθρακες. Επίσης, έτρωγε πάρα πολλές πρωτεΐνες, έπινε πολύ αλκοόλ και γενικά υπερκατανάλωνε. Του χορήγησε πεπτικά ένζυμα και του συνέστησε κάποιες ασκήσεις. Ο πόνος, η φλεγμονή και η επιθυμία του για φαγητό μειώθηκαν γρήγορα. Έξι χρόνια αργότερα, το γόνατό του εξακολουθεί να είναι δυνατό και το ίδιο ισχύει και για τον ίδιο.
enzima table

Ωφέλιμα για ό,τι σας ενοχλεί*
Τα ένζυμα έχει αποδειχθεί ότι είναι θεραπευτικά για ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολικών ανεπαρκειών, των οφθαλμικών προβλημάτων και των προβλημάτων των αρθρώσεων, του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.1 Το ένζυμο granzyme A έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζει τη φλεγμονή.2 Το ένζυμο PRMT1 ενισχύει την ανοσολογική λειτουργία και τη δημιουργία αντισωμάτων.3 Το ένζυμο L-ασπαραγινάση χρησιμοποιείται εδώ και καιρό με φάρμακα για την επιτυχή θεραπεία της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας.4
Οι ελλείψεις ενζύμων θεωρούνται πιθανός ένοχος πίσω από το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.5 Μια μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί αν η συμπληρωματική χορήγηση του ενζύμου DAO (οξειδάση της διαμίνης, ένα πεπτικό ένζυμο που παράγεται στα νεφρά, το θύμο και τα έντερα) μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ινομυαλγίας.6
Η ενζυμική θεραπεία χρησιμοποιείται στη θεραπεία των ασθενειών λυσοσωμικής αποθήκευσης, σπάνιων γενετικών ασθενειών που προκαλούν συσσώρευση τοξινών στα κύτταρα.7 Το ένζυμο αργινάση 1 μελετάται ως θεραπεία για ορισμένους καρκίνους, καθώς και για τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία προκαλεί το σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων στον αμφιβληστροειδή λόγω έλλειψης οξυγόνου, εμποδίζοντας την όραση.8 Η αργινάση μελετάται επίσης ως θεραπεία για καρδιαγγειακές παθήσεις,9 και το ένζυμο αλκαλική φωσφατάση έχει βρεθεί ότι προάγει την περιοδοντική αναγέννηση σε ποντίκια.10

Η ιδανική ενζυμική αγωγή*
Σύμφωνα με την Δρ Κάτλερ, το ιδανικό σχήμα είναι να λαμβάνετε μια πραγματικά καλή φόρμουλα πεπτικών ενζύμων με κάθε γεύμα. Συνιστά επίσης τη λήψη ενζύμων πρωτεάσης μεταξύ των γευμάτων - τουλάχιστον να παίρνετε πρωτεάση το βράδυ για να βοηθήσετε τον οργανισμό να επιδιορθωθεί.
"Η πρωτεάση είναι το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την πέψη των πρωτεϊνών", λέει, "και συμβάλλει στη γενική καλή υγεία με πολλούς τρόπους. Καθαρίζει το αίμα και διασπά τα μόρια που μπορεί να διαταράξουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνει το οίδημα και τη φλεγμονή και επίσης αποτρέπει τη συσσώρευση υπερβολικής ινικής, η οποία μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνους θρόμβους αίματος και ίνωση (συσσώρευση υπερβολικής ινικής στους μυϊκούς ιστούς)".

Πώς να πάρετε τα ένζυμα*
Πάρτε πεπτικά ένζυμα αμέσως πριν αλλά όχι περισσότερο από 10 λεπτά πριν από κάθε γεύμα. Εάν έχετε κάποια πάθηση που σχετίζεται με τα οξέα, όπως καούρα ή παλινδρόμηση οξέων, γαστρίτιδα ή έλκος, πάρτε μία κάψουλα με την πρώτη μπουκιά φαγητού.
Εάν έχετε φάει ένα ιδιαίτερα μεγάλο γεύμα, πάρτε άλλο ένα ένζυμο αμέσως μετά. Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας με τη μία μπορεί να υπερφορτώσει την ικανότητα του σώματός σας να χωνέψει το φαγητό, οπότε προσαρμόστε τη δόση σας ανάλογα.

Πρωτεάση και άλλα πρωτεολυτικά ένζυμα*
Για τη γενική διατήρηση της υγείας, η Κάτλερ συνιστά τη λήψη μιας κάψουλας πρωτεάσης δύο ή τρεις φορές την ημέρα, μία ώρα πριν ή δύο ώρες μετά το γεύμα.
Για συστημική χρήση, δεν θέλετε το ένζυμο να αρχίσει να δρα στις τροφές στο έντερο. Αντίθετα, θα πρέπει να ταξιδεύει ανέπαφο από τα έντερα στην κυκλοφορία του αίματος, όπου μπορεί να δράσει στο αίμα και το λεμφικό σύστημα.
Πίνετε μια καλή ποσότητα φρέσκου νερού με πρωτεάση.

Επιθυμία για φαγητό
Αν αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί έχετε λιγούρες για ζάχαρη, υδατάνθρακες, λίπος και αλάτι ή πρωτεΐνες, να η απάντηση.
"Οι τροφές που λαχταράμε είναι αυτές στις οποίες είμαστε πιο ευαίσθητοι, επειδή δεν τις χωνεύουμε", λέει η Δρ Κάτλερ. "Αν δεν διασπάτε τους υδατάνθρακές σας, για παράδειγμα, δεν απορροφάτε αυτά τα θρεπτικά συστατικά, οπότε τα αποζητάτε. Μόλις αρχίσετε να χωνεύετε τις τροφές που λαχταράτε, δεν θα τις λαχταράτε πια".

Φυτικές ίνες
Οι άνθρωποι που δεν χωνεύουν τις φυτικές ίνες έχουν πρόβλημα με τις ωμές τροφές, συνήθως επειδή έχουν πρόβλημα με την πέψη της κυτταρίνης - ένα σημαντικό δομικό συστατικό των κυτταρικών τοιχωμάτων των πράσινων φυτών. Αυτοί οι άνθρωποι συχνά καταλήγουν με προβλήματα ευερέθιστου εντέρου που μπορούν εύκολα να διορθωθούν με τη λήψη κυτταρινάσης, ενός ενζύμου που δεν παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός και το οποίο δημιουργείται κυρίως από βακτήρια και μύκητες.

Πρωτεΐνες και λίπη*
Οι άνθρωποι που δεν χωνεύουν τις πρωτεΐνες τείνουν να λαχταρούν τις πρωτεΐνες και τη ζάχαρη. Συχνά φουσκώνουν σχεδόν αμέσως μετά το φαγητό και μπορεί επίσης τελικά να αναπτύξουν προβλήματα όπως γαστρίτιδα, καούρα ή γαστρεντερική παλινδρόμηση. Είναι επιρρεπείς σε θέματα σκωληκοειδίτιδας. Η χρόνια δυσκοιλιότητα είναι επίσης ένα ζήτημα.
Όταν δυσκολεύεστε να χωνέψετε τα λίπη, καταλήγετε να επιθυμείτε λιπαρές τροφές και αλάτι. Επίσης, φουσκώνετε -όπως οι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα με την πέψη των πρωτεϊνών, φουσκώνετε σχεδόν αμέσως μετά το φαγητό.
Επιπλέον, μπορεί να αντιμετωπίσετε:

- Δυσκολία στην απώλεια βάρους.
- Συχνές ή χρόνιες λοιμώξεις (βακτηριακές, ιογενείς ή ζυμομυκητιασικές).
- Διαβήτη ή περίσσεια σακχάρου στα ούρα.
- Υπογλυκαιμία
- Οστεοαρθρίτιδα.
- Προβλήματα εκφυλισμού των δίσκων της σπονδυλικής στήλης.
- Οστικές αγκυλώσεις.
- Οστεοπόρωση.
- Νόσο της χοληδόχου κύστης.
- Υποθυρεοειδισμός
- Ενοχλήσεις εμμηνόπαυσης, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ή/και ινοκυστικοί μαστοί.
- Άγχος.
- Ελλείψεις βιταμινών Α, D και Ε.

Υδατάνθρακες*
Τα άτομα που δεν χωνεύουν τους υδατάνθρακες επιθυμούν υδατάνθρακες και σάκχαρα (ψωμί και γλυκά κ.λπ.). Όταν δεν χωνεύετε τους υδατάνθρακες, η τροφή καταλήγει να ζυμώνεται στο έντερό σας και έτσι αναπτύσσονται συμπτώματα που σχετίζονται με τη ζύμωση. Υποφέρετε επίσης από φούσκωμα μερικές ώρες μετά την κατανάλωση ενός γεύματος πλούσιου σε υδατάνθρακες.
Μπορεί να έχετε περισσότερα προβλήματα με ευερέθιστο έντερο, μαλακά κόπρανα ή δυσκοιλιότητα. Μερικές φορές μπορεί να έχετε εναλλαγές μεταξύ μαλακών κενώσεων και δυσκοιλιότητας. Μπορεί επίσης να υποφέρετε από κόπωση.
Τα πρόσθετα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

- Υπερβολικά αέρια μετά την κατανάλωση ωμών ή πλούσιων σε φυτικές ίνες τροφών.
- Διάρροια, ειδικά μετά την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν λακτόζη.
- Δυσκοιλιότητα, ειδικά μετά την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν μαλτόζη ή σακχαρόζη.
- Τάση για άφθες ή έρπητα ζωστήρα.
- Δερματικά προβλήματα όπως ακμή, έκζεμα και ψωρίαση.
- Υψηλά επίπεδα λιπών στο αίμα, ολικής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.
- Αναπνευστικά προβλήματα, ιδίως άσθμα.
- Ίλιγγοι ή ζάλη.
- Κολίτιδα ή νόσος του Crohn.
- Καντιντίαση (μολύνσεις από ζυμομύκητες).
- Λοιμώξεις του αυτιού.
- Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής / υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).
- Συναισθηματική δυσφορία όπως εναλλαγές της διάθεσης, κατάθλιψη, κρίσεις άγχους, θυμός ή βίαιη συμπεριφορά.

Τι να αναζητήσετε σε μια φόρμουλα πεπτικών ενζύμων*
Σύμφωνα με την Δρα Κάτλερ, τα ένζυμα φυτικής προέλευσης είναι τα καλύτερα. Επιπλέον, τα ένζυμα ζωικής προέλευσης καταστρέφονται πιο εύκολα από το οξύ του στομάχου. Βεβαιωθείτε επίσης ότι οι κάψουλες έχουν φυτική βάση και δεν είναι φτιαγμένες από ζωική ζελατίνη.
Πολλά προϊόντα ενζύμων διαθέτουν επικάλυψη που έχει σχεδιαστεί για να εκτίθενται λιγότερο τα ένζυμα στα οξέα του στομάχου, αλλά η Κάτλερ λέει ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικά από εκείνα χωρίς επικάλυψη.
Όταν ψάχνετε για ένα αποτελεσματικό πεπτικό ένζυμο ευρέος φάσματος, βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 13 διαφορετικά ένζυμα στη φόρμουλα. Μην ανησυχείτε για το πώς αναγράφεται η ποσότητα κάθε ενζύμου. Τις περισσότερες φορές είναι σε ενζυμικές μονάδες, το μέτρο της καταλυτικής δραστηριότητας ενός συγκεκριμένου ενζύμου (ρυθμός χημικής αντίδρασης). Οι ενζυμικές μονάδες είναι διαφορετικές για κάθε ένζυμο. Για παράδειγμα, τα ένζυμα κυτταρινάσης μετρώνται σε μονάδες κυτταρινάσης (CU) και η δραστηριότητα των πρωτεασών μετράται σε μονάδες αιμοσφαιρίνης βάσης τυροσίνης (HUT).
"Πραγματικά δεν έχει σημασία", λέει η Κάτλερ. "Οι μονάδες είναι συνήθως ισοδύναμες. Ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν χιλιοστόγραμμα στην ετικέτα, άλλες χρησιμοποιούν μονάδες. Δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε".
Συμβουλεύει να αγοράζετε συνδυασμούς με τα περισσότερα από τα ακόλουθα ένζυμα:

Αμυλάση: Μετατρέπει τους σύνθετους υδατάνθρακες σε απλά σάκχαρα.
Πρωτεάση: Διασπά πρωτεΐνες.
Γλυκοαμυλάση: Διασπά τα άμυλα και τους υδατάνθρακες μακράς αλυσίδας σε σάκχαρα.
Λιπάση: Διασπά λίπη.
Κυτταρινάση: Διασπά την κυτταρίνη (φυτικές ίνες) σε β-γλυκόζη.
Άλφα-γαλακτοσιδάση: Διασπά τα σάκχαρα και τα λίπη.
Διαστάση: Διασπά το άμυλο, μετατρέποντάς το σε μαλτόζη (σάκχαρο)
Ημικυτταρινάση: Διασπά την ημικυτταρίνη, μια μορφή κυτταρίνης από τα κυτταρικά τοιχώματα των φυτών.
Ινβερτάση: Διασπά τη σακχαρόζη σε φρουκτόζη και γλυκόζη.
Β-γλυκανάση: Διασπά γλυκοζιτικούς δεσμούς (δεσμοί μεταξύ μορίων υδατανθράκων και άλλων ομάδων μορίων) που βοηθούν στο σχηματισμό μυκητιακών κυττάρων όπως η καντιντίαση.
Πεπτιδάση: Διασπά πρωτεΐνες.
Φυτάση: Προλαμβάνει την απώλεια οστικής μάζας και μειώνει την οστεοπόρωση.
Παρακολουθήστε πώς ανταποκρίνεστε τόσο στα πεπτικά όσο και στα συστημικά ένζυμα για ένα μήνα.

Θεραπευτικά, αλλά όχι πανάκεια*
Η Κάτλερ είναι ξεκάθαρη ότι όσο καταπληκτικά και αν είναι τα ένζυμα, δεν είναι η απάντηση σε όλα (αν και μερικές φορές φαίνεται να είναι). Λειτουργούν καλύτερα σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή, ένα κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης, μειωμένο στρες, ενυδάτωση και άλλα μέτρα υγείας. Μερικές φορές πρέπει να γίνουν σωματικές προσαρμογές, να εκκαθαριστούν ευαισθησίες, να απομακρυνθούν από το σώμα προβληματικές τοξίνες όπως τα βαρέα μέταλλα και πολλά άλλα. Αλλά κάνουν καταπληκτική δουλειά βελτιώνοντας τη συνολική υγεία και ζωτικότητα του ατόμου.
"Η ομορφιά με τα ένζυμα είναι ότι πραγματικά αισθάνεστε κάτι όταν τα παίρνετε. Νιώθεις τη διαφορά. Τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια σας βελτιώνονται, οι ορμόνες σας έρχονται σε ισορροπία, χάνετε βάρος, η ενέργεια αυξάνεται και οι λιγούρες εξαφανίζονται.
"Η ενζυμική θεραπεία είναι επίσης αντιγηραντική", λέει η ίδια. "Μπορεί να γερνάτε, αλλά δεν χρειάζεται να γερνάτε. Θα πρέπει να έχετε την ίδια ενέργεια με εκείνη που είχατε όταν ήσασταν νεότεροι. Για την αύξηση της μακροζωίας και την αντιγήρανση, η καλή πέψη είναι η σύστασή μου".

Δίαιτες για τροφικές δυσανεξίες*
Αν δεν χωνεύετε καλά κάποιες τροφές, πάρτε πεπτικά ένζυμα και καταναλώστε τις ακόλουθες τροφές στα περισσότερα γεύματα για να έχετε τις καλύτερες πιθανότητες για μια υγιή ζωή.

Δίαιτα δυσανεξίας στους υδατάνθρακες*
- Πολλά λαχανικά, ωμά ή μαγειρεμένα, χωρίς λίπος ή αλάτι.
- Πολύ μεταλλικό νερό και τσάι από βότανα.
- Μέτρια υγιεινά λίπη, φυτικές πρωτεΐνες και ζωικές πρωτεΐνες.
- Ελάχιστα σάκχαρα, φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα, καλαμπόκι και γλυκά λαχανικά όπως τα καρότα.
- Περιορισμένες αλμυρές τροφές (όπως σάλτσα σόγιας).
- Περιορισμένο αλκοόλ.
- Αποφύγετε τα δημητριακά εκτός από την κινόα, το φαγόπυρο και το άγριο ρύζι.
- Αποφύγετε όλα τα τεχνητά γλυκαντικά.
- Αποφύγετε τα καφεϊνούχα ποτά.

Δίαιτα δυσανεξίας σε πρωτεΐνες/λίπη.*
- Πολλά λαχανικά, ωμά ή μαγειρεμένα, χωρίς λίπος ή αλάτι.
- Πολλά φρούτα, χυμοί λαχανικών, χυμοί φρούτων.
- Άφθονο μεταλλικό νερό και τσάι από βότανα.
- Μέτρια αμυλούχα λαχανικά, όπως πατάτες, γλυκοπατάτες και χειμωνιάτικα κολοκύθια.
- Ελάχιστες πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων των οσπρίων και των γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών.
- Περιορισμένες ελιές και αβοκάντο.
- Περιορισμένα αλμυρά τρόφιμα.
- Περιορισμένο αλκοόλ.
- Αποφύγετε τα δημητριακά, με εξαίρεση το φαγόπυρο, την κινόα και το άγριο ρύζι
- Αποφύγετε τα ζωικά λίπη και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια.
- Αποφύγετε τα τηγανητά τρόφιμα.
- Αποφύγετε τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, το τυρί κρέμα, την ξινή κρέμα.
- Αποφύγετε τους ξηρούς καρπούς macadamia και την καρύδα, τα καρύδια και τα βούτυρα ξηρών καρπών.
- Αποφύγετε το μπέικον.
- Αποφύγετε τα τεχνητά γλυκαντικά και τα ροφήματα με καφεΐνη.

Μικροθαύματα της πραγματικής ζωής*
Η Μ. ήταν 57 ετών και 70 κιλά παραπάνω από το φυσιολογικό βάρος. Ήρθε στην Δρ Κάτλερ μετά από συμβουλή του ψυχολόγου της, ο οποίος πίστευε ότι ο εθισμός της σε ορισμένα τρόφιμα, ιδίως στα γλυκά, σχετιζόταν κατά κάποιο τρόπο με υποκείμενες δυσανεξίες στα τρόφιμα. Λόγω του βάρους της, η M. είχε σοβαρούς πόνους στο ισχίο και το γόνατο και ανησυχούσε ότι τελικά θα χρειαζόταν χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου ή/και γόνατος. Είχε δοκιμάσει κάθε διαθέσιμη δίαιτα χωρίς επιτυχία και ήταν βαθιά απογοητευμένη και ανυπόμονη για κάτι που θα λειτουργούσε για αλλαγή.
Η Δρ Κάτλερ της ζήτησε να κάνει εξετάσεις αίματος και ούρων για να διασφαλίσει ότι δεν είχε υποκείμενα ιατρικά προβλήματα που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους της. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι είχε ηπατική και εντερική τοξικότητα και ότι δεν ήταν σε θέση να χωνέψει σωστά τα σάκχαρα και τα άμυλα. Η Δρ Κάτλερ την έθεσε σε ένα πρωτόκολλο αποτοξινωτικών συστημικών ενζύμων για την υποστήριξη της κανονικότητας του ήπατος και του εντέρου μαζί με ένα πεπτικό ένζυμο για να βοηθήσει στη διάσπαση των υδατανθράκων. Συνιστούσε επίσης να ακολουθεί τη δίαιτα για τη δυσανεξία στους υδατάνθρακες καθώς και να κάνει γρήγορο περπάτημα τρεις φορές την εβδομάδα.
Μόλις άρχισε να παίρνει τα ένζυμα, μαζί με ομοιοπαθητικά φάρμακα για την αποτοξίνωση, η M. άρχισε να χάνει βάρος. Μέσα σε επτά μήνες, έχασε τα επιπλέον 70 κιλά. Ο πόνος στο ισχίο και στα γόνατά της εξαφανίστηκε και η επιθυμία της για ζάχαρη εξαφανίστηκε.
Η Σ., 46 ετών, είχε σκλήρυνση κατά πλάκας. Τα πιο σοβαρά συμπτώματά της ήταν οι ημικρανίες και η κόπωση, αν και είχε επίσης συχνές κρίσεις μουδιάσματος, ζάλης, λιποθυμίας, ταχυπαλμία και πόνο στη μέση. Το ιατρικό της ιστορικό περιελάμβανε πεπτικά προβλήματα, όπως αέρια, φούσκωμα στην κοιλιά και ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου. Η εργασία πλήρους απασχόλησης ήταν δύσκολη γι' αυτήν.
Οι εξετάσεις αποκάλυψαν δυσανεξία στους υδατάνθρακες μαζί με ειδικές ευαισθησίες στα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το σιτάρι, τα φασόλια, τα ζωικά και φυτικά λίπη, τη σοκολάτα, τον καφέ και ορισμένα αλκοολούχα ποτά που χρησιμοποιούνται στις χρωστικές ουσίες τροφίμων. Είχε επίσης τοξικότητα στο συκώτι/στη χοληδόχο κύστη και ήπια νεφρική δυσλειτουργία, η οποία συνέβαλε στον πόνο στην πλάτη της.
Με βάση αυτά τα ευρήματα, ο Δρ Κάτλερ συνταγογράφησε πέντε ενζυμικές φόρμουλες: μία είχε σχεδιαστεί για να βελτιώσει τη λειτουργία του πεπτικού της συστήματος και μία άλλη για να θεραπεύσει το προφανώς διαρρέον έντερό της. Το τρίτο ενζυμικό πρωτόκολλο ήταν για την αποτοξίνωση του ήπατος, της χοληδόχου κύστης και των νεφρών της και το τέταρτο για την αντιμετώπιση του φουσκώματος. Το τελευταίο ένζυμο που έπαιρνε ήταν για να ενισχύσει την αφομοίωση του ασβεστίου, του μαγνησίου και των ιχνοστοιχείων.
Αμέσως μετά την έναρξη αυτής της αγωγής, η Σ. παρατήρησε μια εντυπωσιακή μείωση των πεπτικών συμπτωμάτων και του φουσκώματος. Οι ημικρανίες της και ο πόνος στη μέση εξαφανίστηκαν. Η λειτουργία του ανοσοποιητικού της συστήματος βελτιώθηκε μαζί με την υπόλοιπη υγεία της. Σήμερα μπορεί να εργάζεται ολόκληρες μέρες χωρίς προβλήματα και μπορεί να τρώει σχεδόν ό,τι θέλει.

Βιβλιογραφικές αναφορές

1 Int J Mol Sci, 2021; 22(17): 9181
Front Immunol, 2020; 11: 931
Monash University, “Enzyme Behind Immune Cell Response Revealed,” Oct 12, 2017, monash.edu
Biochemistry, 2020; 59(35): 3193–3200
Med Hypotheses, 2000; 54(5): 853–4
NIH, “Fibromyalgia Treatment with Enzyme DAO,” NCT05389761, ClinicalTrials.gov
J Inherit Metab Dis, 2004; 27(3): 385–410
Medical College of Georgia at Augusta University, “Powerful Enzyme That Tamps Down Inflammation Holds Promise for Protecting the Eyes in Diabetes, Premature Birth,” Oct 12, 2022, ScienceDaily.com
Cell Death Discov, 2022; 8(1): 413
10 J Dent Res, 2021; 100(9): 993–1001

*Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ιατρού ή άλλου ειδικού της υγείας. Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα ή φυσικά σκευάσματα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας με δική σας πρωτοβουλία. Οι φυσικές θεραπείες δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε απαραιτήτως τον ιατρό σας για οποιοδήποτε θέμα υγείας και πριν την χρήση οποιουδήποτε βότανου, διατροφικού συμπληρώματος ή άλλης αγωγής.


Τζένη γκουντμαν
Η Δρ Τζένι Γκούντμαν αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λιντς το 1982 και είναι μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Οικολογικής Ιατρικής. Ειδικεύεται στη Διατροφική και Περιβαλλοντική Ιατρική τα τελευταία 20 χρόνια. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προ-σύλληψη (γονιμότητα και δημιουργία υγιών μωρών) και για τη συνεργασία με παιδιά. Η Δρ Τζένι Γκούντμαν έχει δώσει πολλές διαλέξεις, σε άλλους γιατρούς, σε επαγγελματίες της εναλλακτικής ιατρικής και στο ευρύ κοινό. Διηύθυνε επί 10 χρόνια μια ομάδα συζήτησης περιστατικών, όπου ιατροί και φυσικοπαθητικοί / διατροφολόγοι ανταλλάσσουν γνώσεις και κλινική εμπειρία.