Ζούμε σε μια ιδιότυπη εποχή. Από τη μια πλευρά υπάρχουν οι σχετικά άνετες και προστατευμένες σε σχέση με παρελθούσες εποχές συνθήκες ζωής, η γονεϊκή υπερπροστασία των νέων, η διευρυμένη κοινωνικότητα και επικοινωνία μέσω του διαδικτύου, τα θεάματα και τα "παιγνίδια" μέσω της τεχνολογίας και η σχεδόν απόλυτη ελευθερία επιλογών στο πεδίο του στυλ ζωής και των συναναστροφών. Από την άλλη, πυκνά και διάσπαρτα μέσα σε αυτές τις συνθήκες πνευματικού εφησυχασμού και έλλειψης ψυχικής προστασίας, φαινόμενα ακραίας βίας, που προβάλλονται ανελέητα στο κοινό με διαταρακτική συχνότητα και με λεπτομέρειες που εύκολα αποδιοργανώνουν τον ψυχισμό του μέσου ανθρώπου. Το αποτέλεσμα συχνά είναι το να αισθάνεται κανείς μια ακαθόριστη αλλά πολύ δυσάρεστη αίσθηση ψυχικής "αδιαθεσίας", μια εσωτερική επιπέδωση, μια φαινομενικά ανεξήγητη ψυχική δυσφορία και ένα αίσθημα κοινωνικής αδιαφορίας, απόσπασης από τα κοινά και ουσιαστικής απομάκρυνσης από τους άλλους, πλην ίσως ενός μικρού κύκλου γνωστών. Χωρίς να το συνειδητοποιούμε συχνά, η εμπιστοσύνη και η αγάπη μας για τους άλλους μειώνεται και η ψυχή μας "παγώνει" στην προσπάθειά της να προστατευτεί από τις ψυχικές αλλά και σωματικές επιπτώσεις της αγριότητας που εκδηλώνεται στο ευρύτερο περιβάλλον και των συνεχών, επαναλαμβανόμενων σοκ.

Δεν έχουμε συνηθίσει είναι αλήθεια να φροντίζουμε, ούτε καν να αντιλαμβανόμαστε ενσυνείδητα το τι συμβαίνει στα επίπεδα της ψυχής. Πλένουμε και καθαρίζουμε το σώμα μας, το χώρο μας, τα πράγματά μας και οτιδήποτε μας αφορά στο πεδίο των υλικών πραγμάτων. Αλλά δεν έχουμε ευαισθητοποιηθεί να κάνουμε κάτι ανάλογο για το επίπεδο της ψυχής και των συναισθημάτων μας, παρόλο που τίποτε δεν παίζει σημαντικότερο ρόλο για την ευτυχία μας, για την ποιότητα ζωής μας και για την υγεία μας από το ψυχικό επίπεδο. Το να ασκήσουμε τον εαυτό μας στην συνειδητή βίωση, παρατήρηση και καταγραφή των επιδράσεων που έχει η εξωτερική πραγματικότητα στον ψυχισμό μας την κάθε στιγμή είναι από τις πιο χρήσιμες αλλά και τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες ζωής που μπορεί κανείς να διανοηθεί. Είναι κάτι που στο υποσυνείδητό μας συμβαίνει ούτως ή άλλως, το νοιώθουμε, το βιώνουμε, αλλά δεν το παρατηρούμε, δεν το αντιλαμβανόμαστε συνειδητά, κι έτσι δεν ξέρουμε ούτε τι μας συμβαίνει ούτε πώς να πορευτούμε προς αυτά που θέλουμε και να προστατευτούμε από αυτά που δεν θέλουμε.

Είναι αρκετά αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να ‘καθαρίζουμε’ τον ψυχισμό μας από αθέλητες και φθοροποιές επιδράσεις, μηνύματα, πληροφορίες και εικόνες εφόσον συνειδητοποιούμε το αν και πότε έχουμε επηρεαστεί. Μέθοδοι όπως η Emotional Freedom Technique (EFT), η Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) κ.α. μπορούν άμεσα και πολύ αποτελεσματικά να συμβάλουν προς αυτό το σκοπό. Η προσφυγή βεβαίως στον πνευματικό χώρο για προστασία προσφέρει βοήθεια πανίσχυρη για τους τυχερούς που την αντιλαμβάνονται και την επιδιώκουν. Βρίσκεται όμως εκτός των ορίων και των αρμοδιοτήτων άρθρων όπως αυτό η εκτεταμένη αναφορά στην πνευματική προστασία, καθώς είναι κάτι που δεν ανήκει άμεσα στις επιστημονικές/ψυχολογικές θεραπευτικές πρακτικές αλλά αποτελεί πεδίο άλλων αρμόδιων.

Τα γνωστά σε πολλούς ανθοϊάματα μπορούν φυσικά να δώσουν τεράστια βοήθεια στο θέμα της ‘αποτοξίνωσης’ και της προστασίας του ψυχισμού από τα καθημερινά διαταρακτικά φαινόμενα άμεσης ή έμμεσης βίας, φόβου και απειλής για τον μέσο άνθρωπο. Ενδεικτικά ας αναφέρουμε το ανθοΐαμα Chaparral της FES, που θα ηρεμήσει και θα καθαρίσει το υποσυνείδητο του ανθρώπου που έχει υπερ-εκτεθεί είτε σε πραγματική βία είτε σε διαταρακτικές εικόνες μέσα από τα μέσα ενημέρωσης, κοινωνικής δικτύωσης κλπ -κάτι που συχνά έχει επίδραση στη ζωή του και ιδιαίτερα στην ποιότητα του ύπνου και των ονείρων του.

Το Dill (FES) θα ενδυναμώσει τον αισθητηριακά καταπονημένο άνθρωπο, που κουρασμένος από τα συνεχή, έντονα και δυσαρμονικά αισθητηριακά ερεθίσματα που τον ‘σφυροκοπούν’ ακατάπαυστα, θα ήθελε να αποσυρθεί σε μεγαλύτερη ηρεμία και ησυχία αλλά είναι παρόλαυτα υποχρεωμένος από τις συνθήκες της ζωής του να διαβιεί στους έντονους αυτούς ρυθμούς. Με τη βοήθεια του ανθοϊάματος αυτού το άτομο θα μπορεί να ‘μεταβολίζει’, συμβολικά και κυριολεκτικά, με μεγαλύτερη ευκολία τα αισθητηριακά βιώματα χωρίς να καταπονείται και χωρίς επίσης να περιορίζει και να υποβαθμίζει αυτόματα και μη-συνειδητά την αισθητηριακή ποιότητα με την οποία αντιλαμβάνεται το περιβάλλον προκειμένου να το αντέχει.

Το ανθοΐαμα της Echinacea (FES) είναι εξαιρετικό για τις περιπτώσεις -και είναι πολλές- που ο άνθρωπος αισθάνεται μέσα του ‘κατακερματισμένος’ και σαν να μην είναι πραγματικά ‘μέσα στο σώμα του’ λόγω της έντασης των εμπειριών.

Το Green Rose (FES Range of Light) θα επιδιορθώσει την κλονισμένη διάθεση εμπιστοσύνης και καλοπροαίρετης προσέγγισης του συνανθρώπου και η Calendula (FES) θα προσδώσει μειλιχιότητα και γλυκύτητα στο λόγο και την επικοινωνία μέσα στις συνθήκες έντονης λεκτικής επιθετικότητας που ζούμε που συχνά μας παρασύρουν ενώ δεν το θέλουμε.

Το Indian Pink (FES) θα βοηθήσει στο να επιτευχθεί μια κατάσταση βαθιάς εσωτερικής ησυχίας και ικανότητας για επικέντρωση στο όποιο επιλεγμένο αντικείμενο της δράσης μας, προστατεύοντάς μας από την πολυδιάσπαση και την εσωτερική αναστάτωση που προκαλούν τα έντονα, συνεχή και άσχετα μεταξύ τους ερεθίσματα που δεχόμαστε από το περιβάλλον.  

Το Red Clover (FES) θα βοηθήσει στο να μη ταυτίζεται κανείς με την ‘ψυχολογία της μάζας’ αλλά να παραμένει σταθερός και ανεπηρέαστος από ‘το ρεύμα’.

Και φυσικά, βασικοί μας σύμμαχοι και εδώ τα πολύ γνωστά ανθοϊάματα Μπαχ Crab Apple (καθαριστής), Star of Bethlehem (απάλυνση και θεραπεία του σοκ) και Walnut (προστασία από επιρροές και ιδέες).


Αγγελή
Η Μαρίνα Αγγελή είναι ιατρός με ειδίκευση στην ψυχιατρική, εκπαίδευση στην Συστημική Ψυχοθεραπεία και πολυετή ενασχόληση με εναλλακτικές θεραπείες και κυρίως με τη μέθοδο των Ανθοϊαμάτων και τις θεραπευτικές εφαρμογές τους στην αντιμετώπιση ψυχολογικών προβλημάτων. Έχει γράψει πολλά άρθρα και εργασίες για τα Ανθοϊάματα καθώς και το βιβλίο 'Ανθοθεραπεία με τα Ιάματα Μπαχ'. 

Τα bandhas είναι τρία κομβικά ενεργειακά σημεία στο σώμα, όπου με κάποιες συνειδητές κινήσεις ή συσπάσεις κάποιων μυών μετατρέπονται σε ενεργειακά και μυϊκά κλειδώματα ταυτόχρονα. Η λέξη «bandhas» σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ζώνη ή κλείδωμα. Όντως η αίσθηση που έχουν οι ασκούμενοι στην πρακτική των asanas, είναι σαν ένα λουρί να συσφίγγει ένα συγκεκριμένο σημείο στο σώμα, ή το σημείο εκείνο να κλειδώνεται. Αυτή είναι η αίσθηση των bandhas. 
Οι δάσκαλοί μου στη Hatha Yoga με έχουν διδάξει ότι τα bandhas χρειάζεται να ενεργοποιούνται σε δύο επίπεδα ταυτόχρονα, σε φυσικό-κινητικό και σε νοητικό. Αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως σωστή πρακτική των bandhas. 
Σε μία πιο πνευματική εκδοχή, bandha σημαίνει εστίαση στο κλείδωμα της προσοχής. Είναι ένας ενεργητικός και ουσιαστικός τρόπος για να εστιάσουμε το μυαλό μας σε ένα σημείο στο σώμα. Επομένως οι yoga practitioners θα χρειαστεί να ακολουθούν τα bandhas, αρχικά ως νοητική άσκηση και στη συνέχεια ως σωματική.
Μία άλλη πιο physical εκδοχή για τα bandhas είναι η ενεργοποίηση και η εμπλοκή των μυϊκών ιστών σε κάποιες στρατηγικές περιοχές του σώματος, που υποστηρίζουν την τόνωση και ανύψωση των συστημάτων του σώματος, έναντι των φυσικών νόμων της βαρύτητας. Η βαρύτητα είναι η ελκτική εκείνη δύναμη που μας τραβάει συνεχώς προς τα κάτω καθηλώνοντάς μας στη γη. Από την ημέρα που γεννηθήκαμε ασυνείδητα, αγωνιζόμαστε συνεχώς για να ανυψωθούμε ενάντια σε αυτήν την ελκτική αυτή καθοδική δύναμη. Τα bandhas υποστηρίζουν αυτή την αντίσταση.
Στη Hatha Yoga έχουν οριστεί τρία bandhas: Το mula bandha, το uddiyana bandha και το jalandhara bandha. Το πρώτο το πιο χαμηλά στο σώμα είναι το mula bandha που βρίσκεται στον κόκκυγα-ουρά της σπονδυλικής στήλης ή στο περίνεο και χαρακτηρίζεται ως «το κλείδωμα της ρίζας». Το δεύτερο το uddiyana bandha βρίσκεται στο ηλιακό πλέγμα λίγο κάτω από το διάφραγμα και χαρακτηρίζεται ως «το κλείδωμα της κοιλιακής χώρας». Το τρίτο το jalandhara bandha που βρίσκεται στο ύψος του λαιμού και του θυρεοειδή αδένα, χαρακτηρίζεται ως «το κλείδωμα του λαιμού». Τέλος ως maha bandha χαρακτηρίζεται συνολικά «το κλείδωμα του σώματος», που συνδυάζει και τα τρία αυτά κλειδώματα μαζί, σε ένα μεγάλο ολικό κλείδωμα.
Είναι αρκετοί οι λόγοι για να χρησιμοποιεί ο ασκούμενος στις asanas τα bandhas, όμως δύο κύριοι λόγοι είναι η μυϊκή ενεργοποίηση και η ασφάλεια μέσα στις asanas-θέσεις. Ουσιαστικά τα bandhas ενεργοποιούν και σταθεροποιούν τη θέση και προστατεύουν από τραυματισμούς.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό στη Hatha Yoga είναι τα drishtis, τα σημεία εκείνα του σώματος στα οποία εστιάζει ο yogi το βλέμμα του κατά τη εκτέλεση των asanas. Τα σημεία αυτά μπορεί να είναι κάποιο εξωτερικό σημείο, ή και εσωτερικό, ακόμα και η εστίαση του νου του στα bandhas, με τη συγκέντρωση της σκέψης και της προσοχής σε ένα μόνο συγκεκριμένο σημείο την κάθε φορά, ώστε να σταματήσει η περιπλάνηση του μυαλού και να εστιάσει ο ασκούμενος βαθιά στην πρακτική του.

Uddiyana bandha
Στα Σανσκριτικά «uddiyana» σημαίνει να πετάς ή να ανυψώνεσαι. Σε φυσικό επίπεδο το uddiyana bandha είναι μία ανύψωση του στομάχου, του διαφράγματος και των υπολοίπων κοιλιακών οργάνων προς τα πάνω. Η αίσθηση ανύψωσης είναι έντονη, σε κάποιον που κάνει αυτή την ενεργοποίηση. Το uddiyana bandha είναι ένα από τα πιο ισχυρά κλειδώματα του σώματος. Στο bandha αυτό οι ασκούμενοι απορροφούν το κοιλιακό τοίχωμα μέσα και πάνω στο τέλος της εκπνοής, ενώ ταυτόχρονα περιορίζουν την αναπνοή. Τα κοιλιακά όργανα ανυψώνονται σε υψηλότερη από την κανονική θέση περιοχή και ταυτόχρονα δημιουργείται ένα κενό στην κοιλότητα του διαφράγματος.

Θεραπευτική πρακτική
Με άδειο στομάχι το uddiyana bandha είναι ευχάριστο, δυναμικό και αναζωογονητικό. Είναι η ασφαλέστερη μορφή κατακράτησης αναπνοής, επειδή δημιουργεί κενό στο διάφραγμα, αντί για επιπλέον πίεση. Το κενό στο διάφραγμα βελτιώνει επίσης την κυκλοφορία στα κοιλιακά όργανα, επειδή αντλεί αίμα από την κοιλιακή κοιλότητα, στο θώρακα και πίσω στην καρδιά. Η μειωμένη πίεση στα τριχοειδή αγγεία, στα τοιχώματα και στις φλέβες των κοιλιακών οργάνων, θα διευκολύνει περισσότερη ροή αίματος μέσω αυτών των οργάνων, καθώς και πιο αποτελεσματική ανταλλαγή υγρών με τους ιστούς. Η σύσφιξη και μετά η απελευθέρωση που προκαλεί η ενεργοποίηση και η χαλάρωση της uddiyana bandha στα ζωτικά όργανα, στα σπλάχνα και στους ιστούς, αποτελούν μία πρόσθετη κινητικότητα και ένα αναζωογονητικό είδος μάλαξης για αυτά.
Το uddiyana bandha είναι η μόνη πρακτική στη Hatha yoga που κινεί το αναπνευστικό διάφραγμα, το οποίο εκτείνεται στη διασταύρωση μεταξύ του στήθους και της κοιλίας και προσκολλάται στη βάση του θώρακα και της οσφυϊκής μοίρας. Η εκπνοή στο uddiyana bandha, θα ωθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον θόλο του διαφράγματος, στην υψηλότερη δυνατή θέση που μπορεί να επιτευχθεί μέσω των κοιλιακών μυών. Η εκτέλεση του κλειδώματος uddiyana bandha εκείνη τη στιγμή, τραβά τον θόλο του διαφράγματος από ψηλά σε ακόμη υψηλότερη θέση, τεντώνοντας τις μύες του και τον συνδετικό ιστό. Μέσα από την τακτική εξάσκηση το uddiyana bandha, θα σας επιτρέψει να αναπνέετε πιο βαθιά, πιο άνετα και πιο ολοκληρωμένα.

Uddiyana bandha και kriyas
Η μεθοδολογία και η ενεργοποίηση της uddiyana bandha και οι παραλλαγές της, απαιτούνται επίσης για την εξάσκηση πολλών γιόγκικων kriyas. Η kriya είναι μια ολοκληρωμένη δράση, μια τεχνική ή μια πρακτική, που εκτελούν οι ασκούμενοι, ακολουθώντας μια συγκεκριμένη κατεύθυνση που εμπεριέχει πειθαρχία και αφοσίωση και προορίζεται για να επιφέρει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Για τη nauli kriya, το uddiyana bandha πραγματοποιείται πρώτα και στη συνέχεια οι μύες του ορθού κοιλιακού συστέλλονται εναλλάξ, δημιουργώντας μια κυλιόμενη κίνηση από την μία πλευρά στην άλλη. (Το Nauli kriya είναι ένα τελετουργικό καθαρισμού που χρησιμοποιείται από τους γιόγκις για χιλιάδες χρόνια. Περιλαμβάνει την αναρρόφηση του περιεχομένου της κοιλιάς και στη συνέχεια τη μάλαξή της με την ανακίνηση των κοιλιακών μυών, ενώ ταυτόχρονα ο ασκούμενος κρατά την αναπνοή του. Το αποτέλεσμα είναι η αναζωογόνηση των κοιλιακών οργάνων και η αύξηση της μεταβολικής φωτιάς Αgni).

Το κλείδωμα uddiyana bandha δημιουργεί επίσης συστολή των μυών του ορθού κοιλιακού, ενώ είναι επίσης απαραίτητο για τη δημιουργία του κοιλιακού κενού που απαιτείται για τη basti kriya. Η basti kriya είναι μία από τις έξι τεχνικές καθαρισμού γνωστές ως Shatkarma, οι οποίες αναφέρονται στην Hatha Yoga Pradipika.
Η Basti Kriya είναι μια τεχνική ανάπλασης και αναγέννησης του οργανισμού εσωτερικά, καθαρίζοντας εντελώς το παχύ έντερο από χρόνιες ακαθαρσίες. Είναι το γνωστό ως γιόγκικο κλύσμα. Ο καθαρισμός του σώματος και των βασικών του οργάνων του είναι ένας κύριος στόχος του γιόγκι, για να προετοιμάσει την επόμενη διαδικασία που είναι ο καθαρισμός του πνεύματος και της ψυχής.
Πολλά παιδιά εκτελούν την uddiyana bandha αυθόρμητα και τυχαία χωρίς να το σκέφτονται ιδιαίτερα, σαν ένα παιχνίδι, συνδυάζοντάς την συχνά με άλλους χειρισμούς, όπως η περιστροφή των μυών του ορθού κοιλιακού πλάι προς τα πάνω, ή πάνω και κάτω. Σε μια τυπική ομάδα παιδιών ηλικίας δέκα ετών, σχεδόν τα μισά θα μπορούν να κάνουν uddiyana bandha, με λίγα μόνο δευτερόλεπτα διδασκαλίας και επίδειξης. Αντίθετα για τους ενήλικες οι περισσότεροι μπορεί να το βρίσκουν δύσκολο και κάποιοι ίσως αδύνατο.

Η εξάσκηση
Για να μάθετε να χρησιμοποιείτε το κλείδωμα uddiyana bandha, μπορείτε να σταθείτε με τα γόνατά σας λυγισμένα στη θέση virasana και να στηρίξετε τα χέρια σας στους μηρούς. Αυτή η στάση αναπτύσσει μια κίνηση προς τα κάτω και προς τα εμπρός των κοιλιακών οργάνων, την οποία αντισταθμίζετε με τους κοιλιακούς μυς. Μία ακόμα επιλογή είναι η sukhasana, η άνετη θέση. Εδώ αν δεν κάθεστε άνετα χρησιμοποιείστε κάποιο μαξιλαράκι ή τουβλάκι. Μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά και σε όρθια θέση, αλλά οι καθιστές θέσεις και κυρίως η virasana, σας επιτρέπουν να εντοπίζετε πιο εύκολα τα λάθη και να κάνετε εσωτερικές διορθώσεις. Σε όποια καθιστή θέση λοιπόν, στηρίξτε τα χέρια σας, τοποθετώντας τις παλάμες σας στα γόνατα ή στους μηρούς σας.

Διαδικασία:
Α) Εισπνέετε αργά και βαθιά για τρεις βαθιές διαφραγματικές αναπνοές, ώστε να κατευνάσετε το ρυθμό της αναπνοής σας και να ισορροπήσετε την ροή της prana-ενέργειας.
Β) Στην τέταρτη βαθιά εισπνοή, αφήνετε την εκπνοή να αδειάσει τελείως τους πνεύμονες και το διάφραγμα.
Γ) Χωρίς να εισπνεύσετε πραγματικά κάντε μια ψεύτικη εισπνοή χρησιμοποιώντας το στήθος σας, κλειδώνοντας τη γλωττίδα σας και το λαιμό εμποδίζοντας τον αέρα να εισέλθει στους πνεύμονές σας, και ταυτόχρονα χαλαρώστε την κοιλιά σας. Εάν μπερδευτείτε για το πώς να αποτρέψετε την είσοδο αέρα στους πνεύμονές σας, μπορείτε να προσπαθήσετε να εισπνεύσετε (χωρίς εισπνοή) ενώ εμποδίζετε το στόμα και τη μύτη με τα χέρια σας. Είναι σαν να καταπίνετε αέρα. Κάνοντας αυτή την πρακτική θα πρέπει να αισθανθείτε το στήθος σας να σηκωθεί.
Δ) Κρατώντας την αναπνοή σας, προσπαθήστε να εισπνεύσετε διατηρώντας τους κοιλιακούς σας μυς χαλαρούς. Το πάνω μέρος της κοιλιάς σας θα σχηματίσει μια βαθιά κοιλότητα, που εκτείνεται κάτω από το θώρακά σας. Πίεση αυτή μπορεί να προεκταθεί και μέχρι το λαιμό σας. Αυτό είναι το uddiyana bandha.
Ε) Χαλαρώστε την ψεύτικη εισπνοή σας, αφήνοντας το στήθος και τα κοιλιακά όργανα να πέσουν, καθώς και την κοιλιά σας ώστε να απελευθερωθεί μυϊκά προς τα εμπρός.
Ζ) Πιέστε απαλά με το στήθος και την κοιλιά σας, εξισώνοντας έτσι την πίεση του αέρα στο εσωτερικό και το εξωτερικό του σώματος και εισπνεύστε απαλά.
Η καλύτερη ώρα για άσκηση είναι νωρίς το πρωί, με άδειο στομάχι και έντερα. Όλες οι άλλες ώρες ενδείκνυνται επίσης αρκεί να είναι πριν το γεύμα με άδειο στομάχι, εκτός από τις μεσημεριανές ώρες 14:30-17:30 που κυριαρχεί το στοιχείο του αέρα, όπου οι κινητικές και οι ενεργειακές δυνάμεις του σώματος πέφτουν. Την ώρα εκείνη λειτουργεί καλύτερα το πνευματικό σας επίπεδο. Είναι η ώρα όπου όλοι σχεδόν θέλουμε να ξεκουραστούμε λίγο.

Συμπληρωματικές συμβουλές
Εάν κρατάτε την αναπνοή σας στη επιγλωττίδα σας κατά την εκπνοή, θα είναι πιο άνετο να κατεβάσετε το πηγούνι σας προς τη μικρή κοιλότητα ακριβώς κάτω από καρύδι του λαιμού σας και πάνω από το στέρνο σας. Αυτή η τεχνική ενεργοποιεί το jalandhara bandha, το κλείδωμα του λαιμού.
Ένα άλλο κλείδωμα που επιτυγχάνεται συχνά με αυτήν την πρακτική είναι το mula bandha, το κλείδωμα της ρίζας, στο οποίο σφίγγετε τους μυς γύρω από το περίνεο ή τον κόκκυγα, μία ενεργοποίηση που ομοιάζει με τον περιορισμό της κένωσης του εντέρου στη διάρροια. Αυτό είναι και το πρώτο βασικό κλείδωμα που μαθαίνουμε όλοι οι ασκούμενοι στη Hatha Yoga. Μην τα δοκιμάσετε όμως ταυτόχρονα δύο ή και τα τρία κλειδώματα μαζί, έως ότου μάθετε να τα εκτελείτε καλά.

Αντιμετώπιση προβλημάτων
Εάν αντιμετωπίσετε προβλήματα στη διαδικασία, τότε κάποιο από τα τρία παρακάτω πράγματα μπορεί να είναι λάθος:
Α) Δεν εκπνέετε όλο τον αέρα κατά την εκπνοή, πριν την εκτέλεση της πρακτικής. Όσο λιγότερο εκπνεύσετε και αδειάσετε τον αέρα, τόσο λιγότερο έντονη θα είναι η ανέλκυση του θώρακα και το άδειασμα του διαφράγματος και της κοιλιάς.
Β) Αφήνετε λίγο αέρα στην ψεύτικη εισπνοή σας. Πρέπει να προσπαθήσετε να εισπνεύσετε, χωρίς να αφήσετε την παραμικρή ποσότητα αέρα στο διάφραγμα. Αυτό είναι όλο το σημείο κλειδώματος του αεραγωγού σας στη γλωττίδα, ή κρατώντας τη μύτη και το στόμα σας στο τέλος της εκπνοής.
Γ) Δεν χαλαρώνετε την κοιλιά σας κατά τη διάρκεια της ψεύτικης εισπνοής. Αυτό είναι το πιο κοινό σφάλμα. Πολλοί μαθητές κρατούν τους κοιλιακούς μύες τους άκαμπτα, ή ακόμη και κατά λάθος προσπαθούν να συνεχίσουν να τους πιέζουν. Εάν τα κρατήσετε σφιχτά, τα κοιλιακά όργανα και το κοιλιακό τοίχωμα, δεν μπορούν να απορροφηθούν μέσα και πάνω.
Η σύγχυση είναι συχνή επειδή οι κοιλιακοί μύες μπορούν να λειτουργήσουν με διάφορους τρόπους. Πολλοί ασκούμενοι καταφέρνουν να χαλαρώσουν τους κοιλιακούς μυς στιγμιαία και στη συνέχεια να μπερδευτούν και να προσπαθήσουν να βοηθήσουν την εσωτερική κίνηση, με ένα ενεργό σφίξιμο της κοιλιά τους. Έχουν ήδη εκπνεύσει, αλλά προσπαθούν να εκπνεύσουν περισσότερο, πιθανώς επειδή συνδέουν τη ζήτηση για συγκέντρωση με τους σφιχτούς κοιλιακούς μυς. Είναι μια φυσική αντίδραση αλλά λανθασμένη. Πρέπει να ξεχωρίσετε από το να πιέσετε τους κοιλιακούς μύες (που κάνετε μόνο κατά την προκαταρκτική εκπνοή) και να αφήσετε το κοιλιακό τοίχωμα να τραβηχτεί παθητικά από το κενό στο στήθος.
Το κενό που δημιουργεί το uddiyana bandha, προέρχεται από την επέκταση του θώρακα. Επειδή δεν επιτρέπεται η είσοδος αέρα, η πίεση στο εσωτερικό μειώνεται, δημιουργώντας ένα ήπιο κενό που ανεβαίνει στο χαλαρό διάφραγμα και τα κοιλιακά όργανα. Όταν απελευθερώνεται το κλείδωμα, η επέκταση του θώρακα χαλαρώνει και το διάφραγμα και τα κοιλιακά όργανα επανέρχονται.
Αυτό που προφανώς εμποδίζει πολλούς ανθρώπους να αφήσουν τους κοιλιακούς μυς είναι μια ασυνείδητη αντίδραση φόβου. (Εάν αισθάνεστε φόβο, θα νιώσετε σφίξιμο στο πιο ευάλωτο τμήμα του σώματός σας, την κοιλιά σας.) Για να μάθετε και να εκτελέσετε σωστά το uddiyana bandha κλείδωμα, χρειάζεται να απελευθερώσετε την κοιλιακή σας περιοχή και να την χαλαρώσετε.

Παραλλαγές σε θέσεις
Μία από τις πιο χρήσιμες στάσεις για εκείνους που δυσκολεύονται να χαλαρώσουν τους κοιλιακούς μύες τους, είναι μια τροποποίηση του τεντώματος της γάτας. Ξεκουραστείτε στα γόνατα και τα αντιβράχιά σας στο πάτωμα και ρίξτε το κεφάλι σας προς τα κάτω στα χέρια σας. Αυτό ωθεί τα κοιλιακά σας όργανα προς τα εμπρός και προς το στήθος σας. Τώρα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εκπνέετε όσο το δυνατόν περισσότερο και να κρατάτε την ανάσα σας. Παρατηρήστε ότι είναι αφύσικο να κρατάτε τους κοιλιακούς μυς σφιχτά σε αυτή τη στάση και ότι η κοιλιακή ανύψωση συμβαίνει φυσικά και χωρίς ένταση. Στη συνέχεια, κρατώντας την αναπνοή σας και διατηρώντας την αίσθηση της ανύψωσης του θώρακα μέσω της ψεύτικης εισπνοής και της κοιλιακής χαλάρωσης, σηκώστε σιγά-σιγά το κεφάλι και τους ώμους σας. Στη συνέχεια μπορείτε να μπείτε στη virasana. Η πρακτική ώστε να καταφέρετε να μη σφίγγετε τους κοιλιακούς μύες σας, μπορεί να απαιτήσει κάποια χρονική εξάσκηση.
Μία ακόμα εύκολη παραλλαγή είναι σε όρθια θέση, με στήριξη των παλαμών σας στα γόνατα και τα γόνατά σας λυγισμένα. Η πρακτική που θα ακολουθηθεί, είναι η ίδια με την προηγούμενη θέση της γάτας.

Η σημαντικότητα του uddiyana bandha κλειδώματος
Το uddiyana bandha κλείδωμα, είναι μία από τις πιο σημαντικές πρακτικές στη Hatha Yoga και δεν είναι πρακτική για αρχάριους. Η κοιλιά είναι η έδρα της δύναμης στο σώμα και ο τόπος για το τρίτο chakra. Η ανέλκυση της κοιλιάς σας κατά την πρακτική, μεταδίδει την ενεργειακή δύναμη prana και την ενέργεια που απορροφάτε από τη γη, στα υψηλότερα κέντρα-chakras, στην καρδιά και στο λαιμό το chakra της πύλης, έτσι ώστε να μπορείτε να μεταδώσετε με αγάπη τη δημιουργικότητά σας και τα ταλέντα σας στον κόσμο, εκφράζοντάς τα μέσα από τα chakras του μετώπου και του λαιμού. Όλα αυτά για να φθάσετε στον τελικό σας στόχο, που βρίσκεται πέρα από τη σφαίρα του σώματος και του μυαλού, στο chakra της κορώνας, στην επαφή σας με τον ουρανό. Η Hatha Yoga Pradipika αναφέρει επαινώντας το uddiyana bandha: «Είναι το λιοντάρι που κατακτά τον ελέφαντα, τον θάνατο. Από όλες τις μπάντες, το uddiyana είναι το λαμπρότερο. Μόλις κατακτηθεί από τον γιόγκι, η απελευθέρωση γίνεται αυθόρμητα, με μία ταχύτητα κύματος…».

Αντενδείξεις για το uddiyana bandha

 • Υψηλή πίεση του αίματος
 • Έλκη
 • Γεμάτο στομάχι
 • Διαφραγματοκήλη
 • Εγκυμοσύνη
 • Εμμηνόρροια

Οι συνέπειες της λανθασμένης πρακτικής των bandhas, μπορεί να είναι έντονες και σημαντικές. Κρατώντας δυναμικά τον πρωκτό στο mula bandha, της ρίζας, ή της κοιλιάς το uddiyana bandha, μπορεί ο ασκούμενος να οδηγηθεί σε δυσκοιλιότητα, ή στομαχική διαταραχή, ή να δημιουργήσει πίεση στην οσφυϊκή περιοχή, αντιστρέφοντας τη φυσική οσφυϊκή καμπύλη. Η παρανόηση αυτής της πρακτικής μπορεί επίσης να προκαλέσει σε ορισμένες γυναίκες προβλήματα στον κύκλο της εμμήνου ρύσεως.

Επίλογος
Η πρακτική του uddiyana bandha κυρίως και λιγότερο του jalandhara bandha είναι τόσο εκλεπτυσμένες και συγκεκριμένες, που είναι καλό να μην διδάσκονται σε ομαδικές τάξεις με πολλούς μαθητές και ειδικά σε αρχάριους. Αντίθετα η πρακτική του mula bandha, είναι απαραίτητη να διδάσκεται σε κάθε τάξη και ειδικά στους αρχαρίους, που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με αυτή την πρακτική του συγκεκριμένου κλειδώματος. Αυτό θα τους δώσει ασφάλεια, σύνδεση με τη μυϊκή τους ενέργεια και γείωση με τη γη.

Σχετικά video:
https://www.youtube.com/watch?v=IdT064fZpEE
https://www.youtube.com/watch?v=RBe8v7_IrfE


Βασίλης Μαυρομμάτης
Ιπποκράτειο Κέντρο Κλασικής Ομοιοπαθητικής
Bachelor of Health Science (Naturopathy) στο Warnborough College Ireland
e-mail: 
bmavromatis@gmail.com
Facebook: @greekmedicine

 

Η εποχή του καλοκαιριού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την περίοδο των διακοπών. Ανεξάρτητα από τη διάρκεια τους και τον τόπο προορισμού αποτελούν μία υπέροχη ευκαιρία να αποφορτιστούμε από την καθημερινότητα. Να νιώσουμε ανέμελοι ακολουθώντας τους προσωπικούς μας ρυθμούς και κάνοντας δραστηριότητες που μας χαροποιούν. Οι διακοπές συντελούν στην βελτίωση της υγείας, αύξηση της ενέργειας, καλυτέρευση της ποιότητας του ύπνου, ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας, συγκέντρωσης και μνήμης. Έρευνες δείχνουν ότι μετά από δύο εβδομάδες διακοπών μειώνεται κατά 30% η πιθανότητα να αρρωστήσει κάποιος μέσα στο χειμώνα.
Ωστόσο πολλές φορές ενδέχεται να λειτουργήσουν απλά και μόνο ως απόδραση από μία δύσκολη καθημερινότητα, με αποτέλεσμα να μην είναι ποτέ αρκετές και η ολοκλήρωσή τους να φέρνει απογοήτευση και θλίψη. Τα συναισθήματα αυτά μπορεί να αποτελέσουν μία πολύτιμη πληροφορία που αφορά την ζωή μας και τον τρόπο που την έχουμε διαμορφώσει. Συνεπώς προκύπτουν τα εξής ερωτήματα: Πώς βιώνω την καθημερινότητα μου; Αντλώ νόημα από αυτή, χαρά, ικανοποίηση; Πώς αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου; Με φροντίζω; Μου μιλάω με αγάπη; Μήπως με έχω φορτώσει μόνο με υποχρεώσεις έχοντας κάνει στην άκρη τις προσωπικές μου ανάγκες;
Όλοι οι τομείς της ζωής μας αποτελούν προεκτάσεις της πιο σημαντικής σχέσης, αυτής με τον εαυτό μας. Από την παιδική ηλικία μάθαμε να βλέπουμε την ύπαρξη μας μέσα από τα μάτια των σημαντικών μας ανθρώπων· εκπαιδευτήκαμε να αυτοαξιολογούμαστε ανάλογα με το κατά πόσο ανταποκρινόμασταν με επιτυχία στις προσδοκίες τους. Η αξία μας καθρεφτιζόταν στο βλέμμα τους. Μέσα στο οικογενειακό πλαίσιο και κάτω από τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η οικογένεια σαν σύνολο και το κάθε μέλος της ξεχωριστά, δίνονται διάφοροι ρόλοι τους οποίους ο καθένας καλείται να ακολουθήσει. Όλα αυτά διαμορφώνουν σε σημαντικό βαθμό την προσωπικότητά μας και κατ' επέκταση τον τρόπο που δρούμε.
Ως παιδιά ακολουθούμε πιστά το ρόλο που μας δόθηκε καθώς η ασφάλεια και η αξία μας εξαρτώνται από την τήρησή του. Πολλές φορές στην ενήλικη ζωή τείνουμε ασυνείδητα να αναπαράγουμε τους δοσμένους ρόλους με αποτέλεσμα να νιώθουμε ότι λειτουργούμε μηχανικά, οριζόμαστε από τις εξωτερικές συνθήκες και δεν μπορούμε να επηρεάσουμε ουσιαστικά τη ζωή μας. Μέσα από την πορεία της ψυχοθεραπείας ο θεραπευόμενος οδηγείται στο να συνειδητοποιήσει και στη συνέχεια να επαναδιαπραγματευτεί όλα τα παραπάνω.
Η λέξη διακοπές προέρχεται από το ρήμα διακόπτω – κάνω μια παύση, σταματώ κάτι που κάνω. Στις διακοπές βγάζω τον εαυτό μου από τον αυτόματο πιλότο και του προσφέρω επιλογές ψυχικής και σωματικής ανάτασης. Αντίστοιχα μία συνεδρία ψυχοθεραπείας μπορεί να δράσει ως ένας τρόπος παύσης και αποστασιοποίησης από την τρέχουσα καθημερινότητα. Ο θεραπευόμενος μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο έρχεται σε επαφή, σύνδεση με τη δική του αλήθεια λαμβάνοντας τον αναγκαίο χώρο και χρόνο. Μέσα από την αφήγηση της προσωπικής του ιστορίας συνειδητοποιεί επαναλαμβανόμενα μοτίβα ζωής, επεξεργάζεται περιοριστικές πεποιθήσεις και αντιλήψεις και ανακαλύπτει νέους τρόπους διαχείρισης.
Η ψυχοθεραπεία αποτελεί μία προσωπική επένδυση καθώς ο θεραπευόμενος καλλιεργεί το θεμελιώδες δικαίωμα του για αυτοπραγμάτωση. Όλοι μας δικαιούμαστε να εκφράσουμε τον αυθεντικό μας εαυτό και να οικοδομήσουμε τη ζωή που επιθυμούμε απολαμβάνοντας τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Η φροντίδα της ψυχική μας υγείας βάζει τα θεμέλια για την ενίσχυση της σωματικής μας ευεξίας. Ποτέ δεν είναι αργά, σε οποιαδήποτε ηλικία, σε οποιαδήποτε φάση ζωής και να βρισκόμαστε.
Ας αποτελέσει ο πολύτιμος χρόνος των φετινών καλοκαιρινών διακοπών μία ευκαιρία για σύνδεση με τη φύση, τους αγαπημένους μας, μια δυνατότητα να έρθουμε πλησιέστερα στην αληθινή μας ύπαρξη. Κοιτάζοντάς μας τρυφερά, επιβραβεύοντας τον τρόπο που σταθήκαμε σε επιτυχίες, αποτυχίες, προσπάθειες και υπερβάσεις βάζουμε το σπόρο ώστε να κρατήσουμε το συναίσθημα της χαράς και του προσωπικού νοήματος των διακοπών στην καθημερινότητά μας. Ας μας το επιτρέψουμε, το αξίζουμε!


masousa polykandrioti2

Η Πολυκανδριώτη Μαρούσα είναι Κοινωνική Λειτουργός, Ψυχοθεραπεύτρια με κατεύθυνση τη Συστημική Υπαρξιακή προσέγγιση. Σπούδασε στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Αθηνών και έχει λάβει πενταετή εκπαίδευση στην Συστημική Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία. Διαθέτει δεκαετή επαγγελματική εμπειρία, καθώς έχει εργαστεί παρέχοντας υπηρεσίες Συμβουλευτικής, σε Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων, σε Ψυχιατρικές δομές και σε ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης μαθησιακών δυσκολιών.
Εργάζεται ως  Συστημική Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια, πραγματοποιώντας συνεδρίες ατομικής Ψυχοθεραπείας, ομαδικής Ψυχοθεραπείας και Θεραπείας Ζευγαριού.
Πληροφορίες: Κινητό: 6906 17 87 94 - email: marousapolik1@gmail.com

 

Ένα πολύ συχνό πρόβλημα, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες λόγω της υγρασίας και των θερμοκρασιών που επικρατούν, αποτελούν οι ονυχομυκητιάσεις.
Η μυκητίαση των νυχιών εμφανίζεται κυρίως λόγω της μόλυνσης από τις παρακάτω κατηγορίες μικροοργανισμών:
-μύκητες που προσβάλλουν τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια και οι οποίοι τρέφονται από τον ιστό των νυχιών (προσβολή από δερματόφυτα).
-καντιντίαση των ονύχων (προσβολή από Candida albicans)
-μη-δερματόφυτα βακτήρια μούχλας.

Και οι τρεις κατηγορίες μικροοοργανισμών προκαλούν πολύ παρόμοια και χρόνια συμπτώματα, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να αποσαφηνιστεί η ακριβής αιτία της μόλυνσης μόνο από την οπτική επαφή, αλλά να απαιτείται εργαστηριακή ανάλυση του μικροβίου. Τελευταία, μελετάται και η χρήση των laser στη θεραπευτική αντιμετώπιση των ονυχομυκητιάσεων.
Ως εκ τούτου, κρίνεται σημαντική η τακτική τήρηση των κανόνων υγιεινής των νυχιών. Προκειμένου να αποφεύγονται μυκητιασικές λοιμώξεις απαραίτητο είναι το σχολαστικό κόψιμο των νυχιών και πλύσιμο των άκρων με σαπούνι και νερό. Σε περίπτωση τραυματισμών στην περιοχή γύρω από τα νύχια, πρέπει να περιορίζεται η χρήση τεχνητών νυχιών και βερνικιών. Τα δερμάτινα υποδήματα και οι βαμβακερές κάλτσες συμβάλλουν στην καλύτερη υγιεινή των ποδιών. Η κοινή χρήση αυτών με άλλους δεν συνιστάται.
Καθώς οι μύκητες των νυχιών εισχωρούν στα βαθύτερα στρώματα του νυχιού όπου τρέφονται από τα πλούσια αποθέματα κερατίνης, η έγκαιρη αντιμετώπιση αποτελεί την λύση του προβλήματος. Η αντιμετώπιση με φαρμακευτικά σκευάσματα, δεν είναι πάντοτε αποτελεσματική καθώς σε κάποιες περιπτώσεις οι δραστικές ουσίες δεν εισχωρούν τόσο βαθιά όσο απαιτείται για να αποφευχθεί η λοίμωξη.

Εξαίρεση αποτελεί το αιθέριο έλαιο ρίγανης που παρουσιάζει μεγάλη διεισδυτικότητα φθάνοντας ακόμα και στα πιο βαθιά σημεία. Η ρίγανη, Ορίγανον το κοινόν, Origanum vulgare, είναι πολύ γνωστή για τις θεραπευτικές και φαρμακευτικές της ιδιότητες από την αρχαιότητα και αποτελεί αρωματικό ποώδες, πολυετές, ιθαγενές και θαμνώδες φυτό της Μεσογείου και της Κεντρικής Ασίας, ενώ ανήκει στο γένος Ορίγανο της τάξης των λαμιωδών (Lamiaceae) αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών.

Είναι γεγονός ότι η Ελληνική βιολογική ρίγανη (Origanum vulgare ssp. hirtum-heracleoticum) θεωρείται η καλύτερη παγκοσμίως λόγω της πολύ υψηλής της περιεκτικότητας σε καρβακρόλη, που είναι η κύρια δραστική ουσία της. Η ρίγανη έχει 12 φορές περισσότερο αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα και 42 από το μήλο.

Τι όμως είναι αυτό που κάνει το αιθέριο έλαιο ρίγανης τόσο ξεχωριστό και μοναδικό αντιμυκητιασικό, αντιμικροβιακό και αντιικό;

Αρχικά, το αιθέριο έλαιο ρίγανης όπως προαναφέρθηκε περιέχει καρβακρόλη, ισχυρή αντιμικροβιακή ουσία. Η καρβακρόλη έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του μύκητα κάντιντα, του ασπέργιλλου, του σταφυλόκοκκου, του καµπυλοβακτηριδίου (θεωρείται ότι είναι υπεύθυνο για μερικά είδη έλκους), της κλεψιέλας, του κολοβακτηριδίου, του τζιάρντια (Giardia), της ψευδομονάδας, της σαλμονέλας και της λιστέρια. Τα τερπένια είναι μία ακόμη κατηγορία ουσιών που περιέχονται στο αιθέριο έλαιο ρίγανης, όπως και η θυμόλη, ένα φυσικό μυκητοκτόνο με αντισηπτικές ιδιότητες. Ο συνδυασμός των αντιμυκητιασικών και αντιικών ιδιοτήτων του ελαίου ρίγανης βοηθάει το στομάχι να ηρεμήσει και να ανακουφιστεί από το φούσκωμα, τη δυσκοιλιότητα, τη διάρροια και τα αέρια. Επιπλέον, έρευνες καταδεικνύουν ότι το έλαιο ρίγανης μπορεί να θεραπεύσει λοιμώξεις, που προκαλούνται από παράσιτα, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Όσον αφορά στη χρήση και τη λήψη του ελαίου ενάντια στις μυκητιάσεις είναι αποτελεσματικό τόσο με per os λήψη όσο και με εξωτερική εφαρμογή στην προσβληθείσα περιοχή. Αξιοσημείωτο δε, είναι το γεγονός ότι το αιθέριο έλαιο της ρίγανης σε συνδυασμό με άλλα έλαια όπως για παράδειγμα θυμαριού, κανέλας, γαρίφαλου, tea tree oil, έλαιο σπόρου ηλίανθου, καλέντουλας, άρκευθου, λεμονιού λειτουργούν συνεργιστικά, προσδίδοντας ολικά αποδεδειγμένη αντιμυκητιασική δράση.

Για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ιδίως στην Ελλάδα, το καλοκαίρι αποτελεί μια από τις πιο δύσκολες και επώδυνες εποχές του χρόνου, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος που επιδεινώνει συμπτώματα που σχετίζονται με τη φλεβίτιδα και όχι μόνο. Συμπτώματα όπως ο πόνος, η αδυναμία ορθοστασίας, η αίσθηση καύσου, το οίδημα, η φαγούρα, οι κράμπες, οι κιρσοί και τα πρησμένα, βαριά και κουρασμένα πόδια επιδεινώνονται εξαιτίας της ζέστης και αυξάνεται τόσο η συχνότητα όσο και η έντασή τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επιπλέον, οι κιρσοί και οι έντονα διογκωμένες φλέβες στην επιφάνεια του δέρματος γίνονται πολύ πιο εμφανείς δημιουργώντας ένα αισθητικό κυρίως πρόβλημα στα κάτω άκρα, κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Κατά τους θερινούς μήνες η έκθεση στην έντονη ηλιακή ακτινοβολία, μειώνει τα φυσιολογικά επίπεδα υγρασίας της επιδερμίδας. Η απώλεια υγρασίας στην επιδερμική στιβάδα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ελαστικότητας του δέρματος η οποία με τη σειρά της επηρεάζει την ελαστικότητα των φλεβών κάτω από το δέρμα, προκαλώντας τη διόγκωσή τους. Επιπλέον, η συχνή έκθεση στον ήλιο και κατ’ επέκταση στις υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να προκαλέσει διαστολή των φλεβών και έτσι το αίμα συσσωρεύεται σε συγκεκριμένα σημεία. Όσο μεγαλύτερη είναι η ανελαστικότητα των φλεβών, τόσο εντονότερα είναι και τα συμπτώματα που προκαλούνται, ως προς τη συχνότητα και την ένταση τους.

Η φλεβίτιδα αποτελεί τη συχνότερη αγγειακή πάθηση, καθώς παρατηρείται σε ποσοστά της τάξεως του 50% στις γυναίκες και του 30% στους άνδρες. Μετά την ηλικία των 60 ετών τα ποσοστά αυτά αυξάνονται. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην επιφάνεια του μηρού, της κνήμης και στην περιοχή γύρω από το γόνατο. Εκτός από το αισθητικό πρόβλημα που προκαλεί η φλεβίτιδα, καθιστά δύσκολη την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων λόγω της ποικιλίας των συμπτωμάτων και της έντονης ενόχλησης. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον βαθμό και τη συχνότητα εμφάνισης των συμπτωμάτων όπως η κληρονομικότητα, η ορθοστασία, η εγκυμοσύνη, η λήψη ορμονικής και αντισυλληπτικής αγωγής κ.α.

Τα τελευταία χρόνια προτείνονται από ειδικούς και επιστήμονες υγείας διάφορες λύσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη φλεβίτιδα. Ενδεικτικά, προτείνεται η ήπια αερόβια άσκηση, όπως το ποδήλατο, η κολύμβηση, το περπάτημα και ο χορός, καθώς και η χρήση φλεβοτονωτικών σκευασμάτων, κρεμών και συμπληρωμάτων διατροφής, που μειώνουν το οίδημα που προκαλείται λόγω της συσσώρευσης του αίματος και ενισχύουν τον φλεβικό τόνο και την συστολή των τριχοειδών αγγείων. Επιπλέον, συνίσταται η απώλεια βάρους, αποφυγή ορθοστασίας και καθιστικής ζωής, χρήση ανατομικών υποδημάτων σε συνδυασμό με ειδικές ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα σκευάσματα που περιέχουν ανθοκυανίνες, σαπωνίνες και φλαβονοειδή όχι μόνο ανακουφίζουν τα δυσάρεστα συμπτώματα, αλλά και δυναμώνουν τις φλέβες. Τα φλαβονοειδή δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό και μπορούν να ληφθούν μέσω της διατροφής.

Σε πολλές κλινικές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι τα φυσικά φλαβονοειδή βοηθούν στη διατήρηση της καλής φλεβικής κυκλοφορίας. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι προστατεύουν το αγγειακό επιθήλιο σταθεροποιώντας τις μεμβράνες και αυξάνουν την ελαστικότητά τους (ομαλοποίηση της αγγειακής διαπερατότητας). Το αποτέλεσμα αυτών των δράσεων είναι η διατήρηση της καλής φλεβικής κυκλοφορίας, η μείωση της εμφάνισης οιδημάτων (πρησμένα πόδια) και ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα όπως αίσθημα βάρους, καψίματος και πόνο. Ο φλοιός της ιπποκαστανιάς περιέχει ουσίες όπως κουμαρίνη, αισκουλίνη, βιταμίνη Ρ (φλαβονοειδή) που διαθέτουν φλεβοτονωτικές ιδιότητες. Έτσι, η ιπποκαστανιά αποτελεί την πλέον φυσική λύση για την αντιμετώπιση των κιρσών, των κραμπών, του οιδήματος και των κουρασμένων ποδιών. Η ιπποκαστανιά περιέχει ουσίες που συμβάλλουν στην τόνωση των φλεβών, ενισχύοντας τα τοιχώματά τους με αποτέλεσμα να μειώνεται η διαπερατότητά τους. Η φρέσκια ιπποκαστανιά αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή, καθώς περιέχει 3 φορές περισσότερες δραστικές ουσίες και θεραπευτικά συστατικά σε σχέση με την αποξηραμένη.

Η ιπποκαστανιά έχει αποδειχθεί αποτελεσματική και χρησιμοποιείται παραδοσιακά για προβλήματα που δημιουργούνται από τη μειωμένη παροχή αίματος στις φλέβες, ανακουφίζοντας τα συμπτώματα που συνδέονται με την κακή κυκλοφορία των κάτω άκρων. Επιπλέον, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα από ιπποκαστανιά παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία οφείλεται στην παρουσία φλαβονοειδών. Παράλληλα, οι στυπτικές ιδιότητές της είναι αποτέλεσμα της υψηλής περιεκτικότητας σε ταννίνες, οι οποίες βοηθούν στην τόνωση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων. Τέλος, περιέχει σαπωνίνες που δρουν κατά του οιδήματος και μπορούν να αυξήσουν τον φλεβικό τόνο. Όλα τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν ότι το εκχύλισμα ιπποκαστανιάς είναι μία αποτελεσματική, ασφαλής και φυσική λύση για την αντιμετώπιση των κιρσών, των κραμπών και των κουρασμένων ποδιών, ιδιαίτερα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.

Η Δυτική Βοτανοθεραπεία ή Φυτοθεραπεία, είναι μια θεραπευτική πρακτική, στην οποία χρησιμοποιούνται ολόκληρα φυτά, όσο πιο κοντά γίνεται στη φυσική τους μορφή, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγείας. Συνδυάζει παραδοσιακές χρήσεις των βοτάνων διαφορετικών πολιτισμών, διαπιστευμένες από τη σύγχρονη επιστημονική έρευνα και στηρίζεται στις αρχές της ολιστικής και της προσωποκεντρικής θεραπείας. Αρχικά επιλέγονται βότανα που θα υποστηρίξουν τις φυσικές λειτουργίες του οργανισμού, ώστε να ενισχυθεί η διαδικασία της αυτοθεραπείας, που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των ζωντανών οργανισμών.
Με τη βοτανοθεραπεία υποστηρίζονται οι λειτουργίες της απορρόφησης, της αφομοίωσης και της αποβολής, για τις οποίες το έντερο παίζει σημαντικό ρόλο. Επίσης, πολλά από τα βότανα, τα οποία χρησιμοποιούνται για διάφορα συμπτώματα και παθήσεις του πεπτικού συστήματος, έχουν θετική επίδραση στη μικροχλωρίδα του εντέρου.
Όταν σκέφτομαι το έντερο, έρχεται μια φράση στο μυαλό μου: “Δεν είμαστε ποτέ μόνοι”... Τα βακτήρια και άλλα μικρόβια που «συμβιώνουν» με τον οργανισμό μας είναι 100 τρισεκατομμύρια, δηλαδή δέκα φορές περισσότερα από τα κύτταρά μας. Αυτό το σύνθετο και ευαίσθητο, συμβιωτικό οικοσύστημα που φέρουμε κατά το 90% στο έντερό μας, ένα ολόκληρο σύμπαν από μικροοργανισμούς, το οποίο αποκαλούμε εντερικό μικροβίωμα ή χλωρίδα, έχει ως κύρια λειτουργία τη φροντίδα της υγείας μας και είναι διαφορετικό στον καθένα μας.
Ο πεπτικός σωλήνας θεωρείται “εξωτερικό” περιβάλλον, και η βλέννα που τον προστατεύει φιλοξενεί ένα οικοσύστημα, γεμάτο αρχαίας προέλευσης μικροοργανισμούς, που έχουν την ικανότητα να μεταβολίζουν την τροφή μας, να μας προστατεύουν από ξενιστές, να ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να διατηρούν τη δομή του φράγματος του βλεννογόνου. Χωρίς αυτούς τους μικροοργανισμούς, με τους οποίους συμβιώνουμε από την απαρχή της ύπαρξής μας, οι πιθανότητες επιβίωσής μας θα ήταν κατά πολύ μικρότερες. Η ανισορροπία της βιοποικιλότητας του μικροβιώματος μπορεί να οδηγήσει σε αγχώδη διαταραχή και κατάθλιψη, σε εκφυλιστικές ή αυτοάνοσες παθήσεις και στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Τα βακτήρια του εντέρου καταστρέφονται με το κάπνισμα, το αλκοόλ, το έντονο στρες και ειδικά με τα αντιβιοτικά.
Το έντερο θεωρείται ο “δεύτερος εγκέφαλος”, λειτουργεί ως αισθητήριο όργανο, που λαμβάνει αλλά και αποθηκεύει πληροφορίες από το εξωτερικό περιβάλλον και εμφανίζει πολλά κοινά με το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου. Με τη βοήθεια του μικροβιώματος, στο έντερο, κυρίως, απορροφώνται ουσίες, γνωστές ως πεπτίδια, που ρυθμίζουν τη νοητική και συναισθηματική ισορροπία, τη σωματική ενέργεια, την άμυνα του οργανισμού και άλλες (σωματικές) λειτουργίες. 
Η χλωρίδα του εντέρου συγγενεύει γενετικά περισσότερο με τα φυτά παρά με τον άνθρωπο. Οι μηχανισμοί της αλληλεπίδρασης των φυτών με το μικροβίωμα είναι ένα καινούργιο πεδίο έρευνας για την επιστήμη. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι πολλά βότανα φαίνεται να ρυθμίζουν την ισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου. Κάποια από τα βότανα που έχουν ερευνηθεί περιέχουν δραστικά συστατικά τα οποία λειτουργούν ως αντιμικροβιακά, αντισηπτικά, στηπτικά, αποτοξινωτικά του ήπατος, μαλακτικά ή τονωτικά της κυκλοφορίας του εντέρου. Πλέον γνωρίζουμε πως επίσης περιορίζουν την ανάπτυξη των βλαβερών μικροβίων της χλωρίδας και ενισχύουν την ανάπτυξη των ωφέλιμων.
Μπορείτε να φροντίσετε τη μικροχλωρίδα του εντέρου σας με τα παρακάτω κοινά φυτά:

Σκόρδο (Allium sativum)
Το σκόρδο φημίζεται για τις αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές του ιδιότητες. Μεταξύ άλλων, είναι επίσης τονωτικό της περιφερικής κυκλοφορίας, χολαγωγό, αποχρεμπτικό και σπασμολυτικό. Επιδρά στο μικροβίωμα μειώνοντας τους πληθυσμούς βλαβερών μικροοργανισμών και προτείνεται ειδικά για τη συστημική καντιντίαση. Ιδανικά χρησιμοποιείται ωμό, για να ληφθούν όλα τα οφέλη του αιθέριου ελαίου. Βέβαια είναι ωφέλιμο και μαγειρεμένο. Μπορεί κάποιος να φτιάξει έγχυμα σκόρδου, να το πάρει σε βάμμα ή σε κάψουλα.

Τζίντζερ ή πιπερόριζα (Zingiber officinale)
Το τζίντζερ χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως αρωματικό τονωτικό της πέψης. Έχει επιπλέον αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, διεγερτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες, τονώνει την περιφερική κυκλοφορία και λειτουργεί ως εμμηναγωγό. Παραδοσιακά λαμβάνεται ως έγχυμα ή αφέψημα, μόνο του, με λεμόνι ή με άλλα βότανα και μπαχαρικά, φρέσκο ή αποξηραμένο. Βοηθά επίσης στη λειτουργία της βιοαπορρόφησης άλλων δραστικών ουσιών.

Πιπέρι (Μαύρο - Piper nigrum & Μακρυπίπερο - Piper longum)
Το πιπέρι εξισορροπεί τους πληθυσμούς των βλαβερών μικροοργανισμών της χλωρίδας. Χρησιμοποιείται θεραπευτικά ως αντιφλεγμονώδες, αποχρεμπτικό, αναλγητικό, χημειοπροστατευτικό και ανθελμινθικό (για τα σκουλήκια του εντέρου). Είναι επίσης τονωτικό της περιφερικής κυκλοφορίας και αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα πολλών τροφών, φαρμάκων και φυτοχημικών.

Βατομουριά (Rubus fruticosus & Rubus occidentalis)
Παραδοσιακά χρησιμοποιούνται θεραπευτικά κυρίως τα φύλλα και η ρίζα της βατομουριάς για τις στυπτικές, επουλωτικές και αντιμικροβιακές τους ιδιότητες. Τα φρούτα παρασκευάζονται συχνά σε μορφή μαρμελάδας ή σιροπιού, το οποίο στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιείται για την επούλωση αφθών.
Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση των βατόμουρων μειώνει σημαντικά τους πληθυσμούς βλαβερών βακτηρίων στο έντερο, συμπεριλαμβανομένου του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και της σαλμονέλας. Όταν έρθει η εποχή τους, μπορείτε να συλλέξετε αρκετά ώστε να τα καταψύξετε και να τα εντάξετε στη διατροφή σας, ή να φτιάξετε με αυτά βάμμα από μηλόξυδο*, το οποίο μπορείτε να καταναλώνετε ως ξύδι στις σαλάτες, αλλά και να το προσθέσετε σε λίγο νερό για να κάνετε γαργάρες, αν ποτέ πάσχετε από φλεγμονές του λαιμού ή του στόματος.

Μήλο (Pyrus malus)
Η πηκτίνη που περιέχουν τα μήλα ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα, τη δυσπεψία και τη δυσεντερία. Η στυπτική τους δράση βοηθάει επίσης και στην αντιμετώπιση της διάρροιας. Τα μήλα αυξάνουν τους πληθυσμούς των προβιοτικών του εντέρου. Μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας ”ένα μήλο την ημέρα” ή να απολαύσετε τη φλούδα του μήλου, φρέσκια ή αποξηραμένη, ως αφέψημα, με λίγη κανέλα, όπως πίνεται παραδοσιακά ως ρόφημα στην Τουρκία.

Κανέλα (Cinnamomum verum)
Η κανέλα έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες και μειώνει σημαντικά τους πληθυσμούς του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Είναι επίσης στυπτική και τονωτική της κυκλοφορίας. Παρότι χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση της διάρροιας, με τη θερμαντική της δράση ενεργοποιεί την κινητικότητα του εντέρου. Ενδείκνυται δηλαδή και στις δύο περιπτώσεις. Είναι χρήσιμη για όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 επειδή ενισχύει τη δράση της ινσουλίνης.

Γλυκόριζα (Glycyrrhiza glabra)
Η γλυκόριζα είναι από τα πιο σημαντικά αντιφλεγμονώδη βότανα για το πεπτικό σύστημα. Έχει επίσης μαλακτικές, σπασμολυτικές και αντιηπατοτοξικές ιδιότητες και λειτουργεί ως ήπιο καθαρτικό. Βοηθάει τον οργανισμό να προσαρμοστεί στο στρες, όταν εξαντλείται από την υπερπαραγωγή αδρεναλίνης. Είναι καταπληκτικός εξισορροπιστής της χλωρίδας του εντέρου. Θέλει προσοχή στη χρήση και αντενδείκνυται για όσους πάσχουν από υπέρταση ή καρδιοπάθεια.

Ρόδι (Punica granatum)
Άλλο ένα φρούτο που βοηθά στην αύξηση των πληθυσμών των λακτοβάκιλων στο έντερο, μειώνοντας παράλληλα τους πληθυσμούς της σαλμονέλας και των κολοβακτηριοειδών. Το ρόδι είναι κατεξοχήν στυπτικός καρπός, που χρησιμοποιείται ανά την υφήλιο για ως αντιφλεγμονώδες, αντιβακτηριακό, αντιμυκητιασικό, επουλωτικό, ρυθμιστικό του ανοσοποιητικού.
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα βότανα με τα οποία μπορείτε να φροντίσετε το πολύτιμο για την υγεία σας οικοσύστημα. Τα βότανα και οι μικροχλωρίδα αλληλεπιδρούν με ιδιαίτερα ωφέλιμους για εμάς τρόπους. Έχουμε μια σχέση αλληλεξάρτησης με τους μικροοργανισμούς του εντέρου μας, που μπορεί να μας διδάξει σε πολύ προσωπικό επίπεδο τη συνύπαρξη και τη συνεργασία μεταξύ των όντων της φύσης. Τα φυτά μπορούν να μας βοηθήσουν να εξυγιάνουμε αυτή τη σχέση.

* Συνταγή: Μηλόξυδο με Βατόμουρα.
Υλικά: 1 κιλό φρέσκα βατόμουρα, καθαρισμένα. 600ml μηλόξυδο. Τοποθετήστε τα βατόμουρα σε ένα βάζο και έπειτα προσθέστε το ξύδι. Αφήνετε το μείγμα αεροστεγώς κλεισμένο, σε σκιά, για 2-3 εβδομάδες, ανακινώντας κάθε λίγες μέρες. Στραγγίζετε σε μουσελίνα και τοποθετείτε σε μπουκάλια.
(Η συνταγή είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο της Anne McIntyre, “Θεραπευτικοί Χυμοί”)

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή κάποιον ειδικό, πριν πάρετε βότανα, σχετικά με το αν ενδείκνυνται για εσάς, αν προκαλούν παρενέργειες, αλληλεπιδρούν με άλλα φάρμακα που ίσως παίρνετε και ποια είναι η ιδανική δοσολογία και τρόπος λήψης.


Λιτσα Κων να

Η Κωνσταντίνα Λίτσα σπούδασε Βοτανοθεραπεία στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας του Πανεπιστημίου Napier στο Εδιμβούργο,στη Σκωτία. Έπειτα έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη "Συμβουλευτική Ψυχολογία στη Δημόσια Υγεία" και εκπαιδεύτηκε στη Συμβουλευτική (Solution Focused Counselling και Προσωποκεντρική Συμβουλευτική). Από το 2007 εργάστηκε ως Φυτοθεραπεύτρια στη Βρετανία, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και σε κοινοτικά προγράμματα σχεδιασμένα για ευάλωτες ομάδες, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Για 3 χρόνια ήταν μέλος της ομάδας Αγωγής Υγείας του Δήμου του Εδιμβούργου,όπου εργαζόταν με εφήβους σε Γυμνάσια και έλαβε μέρος σε Βρετανικά προγράμματα εκπαίδευσης που αφορούσαν στην ανάπτυξη αυτοπεποίθησης και περιβαλλοντολογικής συνείδησης σε σχολεία. Συμμετείχε για 7 χρόνια στην ομάδα Herbal Scotland, όπου προσέφερε Πρώτες Βοήθειες με Βότανα σε Διεθνή Φεστιβάλ. Από τον Αύγουστο του 2011, ζει στην Ελλάδα, όπου εργάζεται ως Βοτανοθεραπεύτρια και προωθεί τις αρχές της Αειφόρου Καλλιέργειας (Permaculture).Έχει συνεργαστεί με πολλές τοπικές ομάδες και παραδίδει σεμινάρια αυτάρκειας και πρακτικά εργαστήρια με στόχο την εκπαίδευση για την αυτοδιαχείριση της υγείας και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

 

Η μεγάλη, πρακτικά και ψυχολογικά, πίεση ως προς τον εμβολιασμό κατά του γνωστού ιού αφενός και οι τρομακτικές ειδήσεις για παρενέργειες των εμβολίων που γνωστοποιούνται κάθε τόσο αφετέρου, είναι φυσικό να έχουν φέρει πολλούς σε κατάσταση ταραχής, αμηχανίας και φόβου. Η ψυχολογική στήριξη και ενδυνάμωση στην περίπτωση αυτή όπως και σε κάθε φορτισμένη φάση ζωής είναι βεβαίως σημαντική, καθώς μπορεί να κάνει το υποκειμενικό βίωμα ηπιότερο και πιο γαλήνιο. Πολλοί όμως, με πιο ολιστική σκέψη, έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η θετική ψυχική στάση μπορεί να συνεισφέρει, και μάλιστα ουσιαστικά, και στον τρόπο αντίδρασης του σώματός μας  καθαυτόν, βοηθώντας το να αξιοποιήσει τις δυνάμεις που διαθέτει με τον ικανοποιητικότερο δυνατό τρόπο.

Αποφάσεις: ‘Τι να κάνω ;’
Υπάρχουν βεβαίως ανθοϊάματα που μπορούν να μας ενισχύσουν ψυχικά σε αυτή τη διαδικασία, είτε ανήκουμε σε αυτούς που πρόκειται να εμβολιαστούν ή και εμβολιάστηκαν ήδη είτε σε εκείνους που αποφασίζουν να μη προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο. Ξεκινώντας κατ’ αρχήν από πιθανές δυσκολίες γύρω από αυτή την ίδια την απόφαση: Αν κάποιος αισθάνεται ότι ‘δεν ξέρει τι να κάνει’ και τη μια στιγμή αποφασίζει να κάνει -ή να μη κάνει- το εμβόλιο αλλά το αλλάζει αμέσως μετά, το Bach Scleranthus θα τον βοηθήσει να συνειδητοποιήσει και να σταθεροποιηθεί στην επιλογή και στην απόφαση που κατά βάθος θεωρεί σωστή γι’ αυτόν. Αν αισθάνεται ‘χαμένος’ και μπερδεμένος ως προς το τι θέλει και τι πιστεύει πραγματικά ή αν νοιώθει γενικά ότι δεν έχει τη δύναμη να ξεκαθαρίσει και να υποστηρίξει τη δική του θέση, θα είναι χρήσιμο να σκεφθεί το Bach Cerato. Ανάλογη επίδραση θα έχει το ανθοΐαμα Paw Paw των Australian Bush. Αν πάλι κάποιος  έ χ ε ι  ουσιαστικά καταλήξει και αποφασίσει αλλά παρόλαυτα επηρεάζεται από την αντίθετη στάση του περιβάλλοντός του και δυσκολεύεται να ολοκληρώσει την απόφασή του, θα ενισχυθεί από το Bach Walnut. Το ανθοΐαμα της FES Goldenrod θα δώσει στον άνθρωπο τη δύναμη να υιοθετήσει, να δηλώσει και να υποστηρίξει αν χρειαστεί τη θέση του για το τι θεωρεί σωστό για τον εαυτό του, χωρίς να φοβάται την πιθανή αποδοκιμασία και απόρριψη από το περιβάλλον του.
Είτε όμως επιλέξει κανείς να εμβολιαστεί είτε να μην εμβολιαστεί ή να το αναβάλει, τα ανθοϊάματα που αναφέρονται παρακάτω μπορούν να αφορούν όλους, επειδή τα συναισθήματα που δημιουργεί η παρούσα υγειονομική κατάσταση στον κόσμο είναι κοινά.

Φόβος και αίσθημα κατεπείγουσας ανάγκης για ψυχολογική βοήθεια
Το συνηθέστερο συναίσθημα που εμφανίζεται φυσικά είναι η ανησυχία και ο φόβος. Αυτοί που αισθάνονται μέτριο έως και μεγάλο φόβο και ταραχή καθώς πηγαίνουν προς τα εμβολιαστικά κέντρα, θα βοηθηθούν πάρα πολύ από το Bach Rescue Remedy σε συχνή χρήση. Η χρήση του Rescue Remedy, στις περιπτώσεις που έχει ένδειξη, μπορεί να ξεκινά αμέσως μόλις εμφανίζεται ο φόβος και η ταραχή ακόμη και σαν σκέψη, και δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς ‘την τελευταία στιγμή’ πριν αντιμετωπίσει αυτό που τον φοβίζει. Στις περισσότερες περιπτώσεις φαίνεται ότι ο φόβος υποχωρεί μετά τον εμβολιασμό, όμως το Rescue Remedy μπορεί φυσικά να χρησιμοποιείται και αργότερα, αν ο φόβος εξακολουθεί.
Εκτός από το Rescue Remedy των ανθοϊαμάτων Bach, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία αντίστοιχων ανθοϊαμάτων ‘πρώτης ανάγκης’ που ηρεμούν και καθησυχάζουν βαθιά όταν οι καταστάσεις δημιουργούν φόβο και τρόμο, ανησυχία και ταραχή. Ανάμεσά τους, το Emergency Essence από τα Australian Bush Flower Essences, το Ανθοΐαμα της Διάσωσης από τη συλλογή Ελληνικά Ανθοελιξήρια, το Immediate Relief των Living Tree Orchids.

Ανησυχία
Εξαιρετικό για τα αισθήματα ανησυχίας είναι το Australian Bush Crowea.
Το ανθοΐαμα Bach Gentian, που ενισχύει την καλή διάθεση και την μη-αποθάρρυνση όταν κάτι φαίνεται να μη πηγαίνει καλά, θα βοηθήσει όποιον ανησυχεί και τρομάζει όταν παρατηρεί ‘παρενέργειες’ (πχ το σημείο ένεσης πονάει ‘πολύ’, αισθάνεται ‘αδύναμος’ κλπ), και γενικά αν κάποιος τείνει να φοβάται και να μεγαλοποιεί αυτά που αισθάνεται θεωρώντας τα ως πιθανές παρενέργειες.
Στις περιπτώσεις που χρειάζεται ακόμη περισσότερη ‘ενίσχυση’ κατά των συγκεκριμένων αυτών φόβων, το ανθοΐαμα Bach Mimulus.
Το Australian Bush Dog Rose of the Wild Forces θα απομακρύνει τους πόνους και τις ενοχλήσεις που οφείλονται σε σωματοποίηση λόγω ψυχολογικών αιτίων, δηλαδή στα συμπτώματα που είναι ‘ψυχοσωματικά’ ως προς τη φύση τους, αν και αυτός που τα νοιώθει νομίζει ότι είναι πραγματικά, σωματικά.
Αν κάποιος, λόγω της παρουσίας κάποιων πραγματικών ή φανταστικών συμπτωμάτων ή και ακούγοντας διάφορα τρομακτικά ‘σενάρια’ που κυκλοφορούν σχετικά με το μέλλον όσων έχουν εμβολιαστεί, νοιώθει φοβισμένος και ανασφαλής σε σημείο πραγματικής απόγνωσης θεωρώντας ότι ‘τώρα είναι αργά’, ότι είναι ‘καταδικασμένος’ και ότι ‘τίποτε τώρα πια’ δεν μπορεί να τον βοηθήσει, θα ηρεμήσει με το Sweet Chestnut (Bach).

Σύγχυση και αποσύνδεση
Σε πολλούς ανθρώπους, ο φόβος και η σύγχυση έχουν λειτουργήσει τόσο καταλυτικά που τους έχουν κάνει να αισθάνονται σαν θρυμματισμένοι, διαλυμένοι, σαν να είναι ‘έξω από το σώμα τους’, σαν να μη μπορούν να βρουν τον εαυτό τους και να πατήσουν στα πόδια τους ξανά – μια κατάσταση με στοιχεία από αυτό που στη ψυχολογία αποκαλείται αποσύνδεση (dissociation).
Η Echinacea της FES θα βοηθήσει άμεσα και πολύ σημαντικά εδώ.

Βαθύς κλονισμός της εμπιστοσύνης
Ο άνθρωπος που αναστατώνεται καθώς σκέπτεται διάφορα πράγματα που έχει ακούσει για κρυφούς κινδύνους και κακόβουλες προθέσεις από πλευράς επιστήμης κλπ, θα ανακουφιστεί από το Bach Holly, είτε αυτού του είδους η έλλειψη εμπιστοσύνης (που γίνεται συχνότερα αισθητή σαν φόβος) εκδηλώνεται σε κάποιον πριν τον εμβολιασμό είτε και μετά, μέσα από διάφορα που μπορεί να του λέγονται και τον τρομάζουν, ή βεβαίως και στη περίπτωση αυτού που αποφασίζει να μην εμβολιαστεί λόγω αυτών των ανησυχιών.
Ας διευκρινιστεί εδώ ότι το Holly, όπως και όλα τα ανθοϊάματα, δεν επηρεάζει την αντίληψη σε επίπεδο πεποιθήσεων και νοητικής αξιολόγησης των καταστάσεων. Ηρεμώντας όμως την συγκεκριμένη ψυχική αναστάτωση που πηγάζει από την μη-εμπιστοσύνη, το ανθοΐαμα αυτό δίνει στο νου καλύτερες προϋποθέσεις να λειτουργήσει με αντικειμενικότητα και με ψυχραιμία.
Ανάλογη δράση θα έχει το ανθοΐαμα Mountain Devil των Australian Bush Essences.
Αν η αίσθηση της απειλής μέσα από την έλλειψη εμπιστοσύνης έχει και μια πιο μεταφυσική χροιά (πχ ‘σκοτεινές δυνάμεις που επιχειρούν να αλλάξουν τον κόσμο μέσα από τα εμβόλια’ κλπ), ο άνθρωπος θα βοηθηθεί πάρα πολύ από το Aspen του Bach.
Εξαιρετικό ως προς την ανάκτηση της βασικής εμπιστοσύνης και τη μείωση του αισθήματος απειλής από τους άλλους είναι και το Green Rose (FES, από την πρόσφατη συλλογή της ‘Range of Light’).
Σε καταστάσεις όπου η ένταση της καχυποψίας αγγίζει τα όρια της παράνοιας, πλην των Holly και Green Rose θα χρειαστεί και το Oregon Grape τη FES.

Ανάγκη για ηρεμία και κάθαρση
Το Crab Apple, ο ‘καθαριστής’ ανάμεσα στα Ιάματα Μπαχ, θα έχει ασφαλώς ένδειξη μετά το εμβόλιο για να καθαρίσει το νου, τον ψυχισμό και τον οργανισμό μας από ότι είναι αρνητικό και μη-χρήσιμο. Το Star of Bethlehem, παρόλο που αποτελεί συστατικό του Rescue Remedy, θα μεγιστοποιήσει την επίτευξη ηρεμίας στο σύστημά μας μέσω της απάλυνσης του σχετικού σοκ σε ψυχολογικό αλλά και σε σωματικό επίπεδο.
Αν παρόλαυτα η όλη κατάσταση γύρω μας κάνει να νοιώθουμε πανικοβλημένοι και αβοήθητοι μπροστά σε έξωθεν παρεμβάσεις, αν νοιώθουμε να τρέμουμε για το αν αυτές οι παρεμβάσεις θα είναι επιτυχημένες ή μη και ‘διαγράφουμε’ ουσιαστικά τη δύναμη που έχει στην πραγματικότητα ο οργανισμός μας και τη δυνατότητά του να είναι ισχυρός μας σύμμαχος, το Self- Heal της FES θα μας ‘ξαναστήσει στα πόδια μας’, θα ενεργοποιήσει μέσα μας την αίσθηση της δύναμης και της ευθύνης για την υγεία μας και θα μας δώσει θάρρος, τοποθετώντας τα πράγματα στη σωστή τους προοπτική.


Αγγελή
Η Μαρίνα Αγγελή είναι ιατρός με ειδίκευση στην ψυχιατρική, εκπαίδευση στην Συστημική Ψυχοθεραπεία και πολυετή ενασχόληση με εναλλακτικές θεραπείες και κυρίως με τη μέθοδο των Ανθοϊαμάτων και τις θεραπευτικές εφαρμογές τους στην αντιμετώπιση ψυχολογικών προβλημάτων. Έχει γράψει πολλά άρθρα και εργασίες για τα Ανθοϊάματα καθώς και το βιβλίο 'Ανθοθεραπεία με τα Ιάματα Μπαχ'. 

 

Πολλοί ασθενείς σε όλο τον πλανήτη χρησιμοποιούν ομοιοπαθητικά εξαιρετικά υψηλά αραιωμένα προϊόντα ως φάρμακα, κι έτσι θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα μια εξήγηση για τη δομή-σύστασή τους, καθώς μέχρι τώρα μόνο μη επιβεβαιωμένες υποθέσεις έχουν διατυπωθεί παγκόσμια που μάλλον συγχέουν παρά ξεκαθαρίζουν το θέμα αυτό. Μια πρώτη προσέγγιση, που ουσιαστικά θα μπορούσε να θεμελιώσει την έρευνα στον τομέα αυτό, ήταν το 2008 όπου αποδείχθηκε με την βοήθεια των μαθηματικών ότι στα υπεραραιωμένα ομοιοπαθητικά διαλύματα η παρουσία μίκρο-νάνο σωματιδίων των αρχικών υλικών είναι δεδομένη και ανεξάρτητη των δυναμοποιήσεων. Η παρούσα μελέτη επικεντρώθηκε στην εργαστηριακή διερεύνηση της χημικής σύνθεσης και των φυσικοχημικών ιδιοτήτων αυτών των προϊόντων χρησιμοποιώντας το Hypericum Perforatum L ως αντιπροσωπευτικό δείγμα. Όλα τα δείγματα προετοιμάστηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες που περιγράφονται κυρίως στο «Όργανον» του S. Hahnemann και εξετάστηκαν με SEM, XRD, FTIR, DLS micro Mastersizer, DLS nano Zetasizer, UV-Vis και TEM. Οι μετρήσεις της ηλεκτρικής αγωγιμότητας και του pΗ πραγματοποιήθηκαν με κατάλληλες συσκευές.

Σε ό,τι αφορά την χημική σύνθεση των διαλυμάτων, κατά τη λειοτρίβηση του αρχικού υλικού σε μονοένυδρη άλφα-λακτόζη, ορισμένες λειτουργικές χημικές ομάδες που υπήρχαν στο αρχικό υλικό εξαφανίστηκαν και μερικές άλλες νέες εμφανίστηκαν στο τέλος της διαδικασίας. Αυτό παρατηρήθηκε και σε άλλο φυτικής προέλευσης προϊόν που επεξεργαστήκαμε αντίστοιχα και συγκεκριμένα στην Άρνικα (Arnica Montana). Παρατηρήθηκε μια διαφοροποίηση και των φυσικοχημικών ιδιοτήτων μεταξύ του αρχικού υλικού και του τελικού προϊόντος λειοτρίβησης. Προέκυψαν μίκρο-νάνο σωματίδια σε κολλοειδή μορφή σε όλες τις δυναμοποιήσεις είτε μετά από λειοτρίβηση είτε μετά από εκχύλιση. Τα ευρήματα έδειξαν ότι όλη η διαδικασία προετοιμασίας είναι αυτή που οδηγεί στη δημιουργία μίκρο-νανοσωματιδίων. Η κυριαρχούσα άποψη ότι μετα την 12C δυναμοποίηση δεν υπάρχουν αρχικά υλικά στα ομοιοπαθητικά φάρμακα τώρα με αυτή τη μελέτη μας καταρρίπτεται, όπως και οι διάφορες υποθέσεις που αφορούν τη μνήμη του νερού, την επιταξία, τον σχηματισμό των clathrates, κλπ, που επιχειρούν να εξηγήσουν τη διατήρηση των πληροφοριών αρχικών ενεργών υλικών στα ομοιοπαθητικά φάρμακα. Με το Hypericum perforatum L ως παράδειγμα, προσπαθήσαμε να υποστηρίξουμε, πειραματικά και θεωρητικά ότι μόνο τα αρχικά υλικά με τη μορφή μίκρο-νανοσωματιδίων υπάρχουν σε όλα τα εξαιρετικά υψηλά αραιωμένα διαλύματα, ανεξάρτητα από το αν είναι αποτέλεσμα κονιοποίησης ή εκχύλισης. Η ομοιοπαθητική εξ αυτού μπορεί να χαρακτηριστεί ως νανοϊατρική.

Με άλλα λόγια, αυτή η έρευνα η οποία ασχολείται με το μέγεθος των σωματιδίων διαλυμένης ουσίας σε εξαιρετικά αραιωμένα προϊόντα, αποδεικνύει ότι τα αρχικά υλικά βρίσκονται σε όλες τις δυναμοποιήσεις, ακόμη και στις πιο αραιωμένες με την μορφή μίκρο-νανοσωματιδίων.

Στην μελέτη αυτή αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά ο ρόλος της λειοτρίβησης, η οποία φαίνεται να είναι υπεύθυνη για τη μετατροπή των ελάχιστα διαλυτών πρώτων υλών σε εντελώς διαλυτές, προτού μετατραπούν σε ομοιοπαθητικά διαλύματα. Ταυτόχρονα διαπιστώθηκε ότι πέρα από τη μείωση του μεγέθους των κόκκων σε κλίμακα νανοδιάστασης έως και 6Χ δυναμοποίηση υπάρχει και εμφάνιση λειτουργικών ομάδων σε οργανικές ενώσεις στο μείγμα μας που δεν υπήρχαν στο αρχικό δείγμα. Έτσι, στην περίπτωση των φυτικής προέλευσης υπερ υψηλών δυναμοποιημένων ομοιοπαθητικών φαρμάκων φαίνεται ότι η λειοτρίβηση λειτουργεί μηχανοχημικά.

Επίσης, διαπιστώθηκε πως υπάρχει αλλαγή στις βασικές φυσικοχημικές ιδιότητες, όπως η αλλαγή στην ηλεκτρική αγωγιμότητα και το pH. Η συνολική μεταβολή της ηλεκτρικής αγωγιμότητας στα δείγματά μας ήταν 96% και η συνολική μείωση του pH ήταν 22%, που υποδηλώνει ότι η λειοτρίβηση αλλάζει τις φυσικοχημικές ιδιότητες της πρώτης αρχικής ύλης. Επίσης, η δυναμοποίηση των διαλυμάτων οδηγεί στο σχηματισμό συσσωματωμάτων όταν τα σωματίδια βρίσκονται στη νανοκλίμακα. Αντίθετα, όταν υπάρχουν ήδη συσσωματώματα, η δυναμοποίηση τα μετατρέπει σε μικρότερα σωματίδια. Τέλος, οι μετρήσεις του ζ-δυναμικού επιβεβαιώνουν την κολλοειδή τους φύση ή όχι και επομένως τη σταθερότητα ή όχι των δυναμοποιημένων διαλυμάτων. Σε όλα τα δείγματα που μελετήθηκαν, η δυναμοποίηση των 200C φαίνεται να έχει βασικό ρόλο για την προετοιμασία και την ποιότητα των επόμενων δυναμοποιήσεων και πρέπει να θεωρηθεί ως εκείνη με τη μέγιστη εντροπία, καθώς αποτελεί το σημείο καμπής για τις παρατηρούμενες αλλαγές. Οι συνθήκες και η ποιότητα της διαδικασίας παρασκευής έχουν βασικό ρόλο για ποιοτικά ομοιοπαθητικά φάρμακα.
Συνοψίζοντας, γίνεται κατανοητό ότι τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης είναι αντίθετα με αυτό που πιστεύεται μέχρι τώρα, και σηματοδοτούν σαφώς μια νέα αρχή στη βασική ιατρική έρευνα έτσι ώστε να μπορεί να διερευνηθεί ο μηχανισμός της δράσης των ομοιοπαθητικών φαρμάκων σε επόμενο στάδιο. Ωστόσο τα αποτελέσματα αυτά μπορούν ήδη να χρησιμοποιηθούν για την τυποποίηση της διαδικασίας παρασκευής αυτών των φαρμάκων.

Βιβλιογραφία

 1. Kalliantas D. (2008) The Chaos Theory of Disease, Kallianta A Publications, Eleusis Greece.
 2. Kalliantas D, Kassalia ME, Karagianni Ch.S. (2017) Trituration and Fractal Dimension in Homeopathic Pharmacopoeia, Pharmaceutica Analytica Acta, 8: 554
 3. Kalliantas D, Kallianta M, Kordatos K, Karagianni Ch.S. (2020) The role of α-lactose monohydrate as a grinding material during preparation process of ultra-high diluted succussed medicinal products. J Nanomed, 3 (1): 1024
 4. Kalliantas D, Kassalia ME, Georgiadou A, Karagianni Ch. S. (2018) The physical features-size and granularity- of solid materials are strongly affected by trituration in lactose, before turning them into homeopathic solutions, Materials Science and Engineering C, 93: 305-318
 5. Kalliantas D, Kallianta M, Tsakanika LA, Kordatos K, Karagianni Ch.S.(2020) The Impact of ‘Succussion’ during preparation of ultra high diluted solution medicinal products, J Nanomed, 3(1): 1023.
 6. Kalliantas D, Kallianta M, Kordatos K, Karagianni S. The nanostructure character of Arnica montana as ultra high diluted succussed solution medicinal product. Recent advances and prospects. J Nanomed. 2020; 3(1): 1021.

  Δημήτρης Καλλιαντάς 1*, Μελετία Καλλιαντά 2,Κωνταντίνος Κορδάτος3 , Χάϊδω Στεφανία Καραγιάννη 1
  1Τομέας Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών, Σχολή Χημικών Μηχανικών, ΕΜΠ, GR15780 Αθήνα , Ελλάς.
  2 Χειρουργός Οδοντίατρος, Βιοχημικός
  3Τομέας Χημικών Επιστημών, Σχολή Χημικών Μηχανικών, ΕΜΠ, GR15780 Αθήνα , Ελλάς.

Σε όλη την πορεία της ζωής του ο άνθρωπος είναι μέλος συστημάτων (σχολείο, εργασία, φίλοι κ.α.), ωστόσο το πιο σημαντικό και καθοριστικό σύστημα στο οποίο ανήκει από την πρώτη στιγμή της γέννησής του είναι αυτό της οικογένειας. Τα μέλη μιας οικογένειας αλληλοεπηρεάζονται και αλληλοπροσδιορίζονται. Κάθε μέλος συνδέεται με όλα τα υπόλοιπα μέλη με ένα πλέγμα σχέσεων που καθορίζει την πορεία και την εξέλιξη όλων. Η κοινωνία αποτελεί ένα μεγαλύτερο σύστημα μέσα στο οποίο ανήκει η οικογένεια και τα μέλη που την απαρτίζουν.
Συνεπώς ένα συνταρακτικό γεγονός, όπως η πανδημία την οποία διανύουμε, έχει άμεση επίδραση σε οικογενειακό και ατομικό επίπεδο. Ως σύνολο υποχρεούμαστε να ακολουθούμε τις οδηγίες που μας δίνονται, παράλληλα καλούμαστε να ανακαλύψουμε  προσωπικούς τρόπους διαχείρισης της υπάρχουσας κατάστασης. Όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό βιώνουμε πολλαπλά και έντονα συναισθήματα· φόβο, ανησυχία για εμάς και τους αγαπημένους μας, αγωνία για την υγεία μας, αβεβαιότητα για το μέλλον, εξάντληση από την παρατεταμένη διάρκεια της πανδημίας, κούραση από την τήρηση των μέτρων και των περιορισμών, άγχος για τα οικονομικά και πολλά άλλα.
Η εξωτερική κρίση, που αυτή την περίοδο εκδηλώνεται με τη μορφή της πανδημίας, αντανακλά εσωτερικές κρίσεις που βιώσαμε ή βιώνουμε στην προσωπική μας διαδρομή. Διαπροσωπικές συγκρούσεις, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, προβλήματα στο εργασιακό περιβάλλον ή στέρηση της εργασίας, η απουσία νοήματος και χαράς είναι προκλήσεις που κάθε άνθρωπος καλείται να διαχειριστεί στην καθημερινότητά του.  
Η συνειδητοποίηση της ευαλωτότητας και φθαρτότητας της ανθρώπινης φύσης μας που κυριαρχεί αυτή την περίοδο δύναται να μας οδηγήσει στο να αποφασίσουμε να κάνουμε αλλαγές στη ζωή μας, τις οποίες έως τώρα αναβάλαμε ή δεν τολμούσαμε. Η παρούσα κατάσταση αποτελεί μία ιδιαίτερη ευκαιρία για σύνδεση με τον εαυτό μας. Η ψυχοθεραπεία είναι ένας τρόπος σύνδεσης με την εσωτερική μας αλήθεια· αποτελεί ένα ανεκτίμητο δώρο, μία επένδυση ζωής που μπορεί να προσφέρει o άνθρωπος στον εαυτό του.
Πώς μπορεί η Συστημική Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία να βοηθήσει τον θεραπευόμενο και συγκεκριμένα σε περιόδους όπου καλείται να διαχειριστεί μία κρίση; 
Η Υπαρξιακή προσέγγιση είναι μία θεραπευτική στάση που δεν ενοχοποιεί ούτε καλύπτει την κρίση. Ο ψυχοθεραπευτής φωτίζει το δρόμο του θεραπευόμενου, ώστε να επεξεργαστεί την προσωπική του ιστορία, να συνδέσει - γεφυρώσει το παρελθόν με το παρόν και να νοηματοδοτήσει την κρίση την οποία βιώνει.
Οι άνθρωποι όταν αναζητούν βοήθεια μέσα από την ψυχοθεραπεία πολλές φορές βιώνουν έντονη συμπτωματολογία ή φέρουν ένα πλήθος αρνητικών συναισθημάτων – δυσκολιών μέσα στα οποία δυσφορούν και θέλουν να απαλλαγούν. 
Όμως το πρώτο βήμα που καλείται να κάνει ο θεραπευόμενος είναι να αποδεχτεί το σύμπτωμα και όχι να το πολεμήσει. Η δυσκολία που αντιμετωπίζει είναι ένας τρόπος που η εσωτερική του σοφία τον καλεί να κοιτάξει μέσα του. Πίσω από το πρόβλημα το οποίο τον φέρνει στην θεραπεία βρίσκονται συναισθήματα, επιθυμίες, ανάγκες, ταλέντα, ομορφιά τα οποία απώθησε για να μπορέσει να υπάρξει μέσα στο οικογενειακό του πεδίο, για να καταφέρει να επιβιώσει.
Τα ερωτήματα που μπορούν να τεθούν είναι άπειρα και εξατομικευμένα ανάλογα με την προσωπική μοναδική ιστορία του καθενός.
Πώς θα επιτρέψω την υγεία όταν στην οικογένεια μου κυριαρχούσε η ασθένεια;
Πώς θα επιλέξω την οικονομική αφθονία όταν στην οικογένεια μου κυριαρχούσε η στέρηση;
Πώς θα βγω από ένα πένθος εάν δεν επιτρέψω στον εαυτό μου να βιώσει όλα τα συναισθήματα που φέρει μία απώλεια;
Πώς θα εκφράσω την προσωπική μου ταυτότητα όταν αυτή καταγραφόταν ως απειλή για τα υπόλοιπα οικογενειακά μέλη;
Μέσα στο γραφείο του ψυχοθεραπευτή δίνεται ο χώρος και ο χρόνος για την επεξεργασία των επώδυνων συναισθημάτων που απορρέουν από μία κρίση. Μέσα από τη βουτιά στα έγκατα του εαυτού που απαιτεί η επεξεργασία του πόνου, ο θεραπευόμενος επανεξετάζει και επαναπροσδιορίζει τη φιλοσοφία του για τη ζωή, τις αξίες, τα σχέδια, τα όνειρα, τις προσδοκίες και τις ελπίδες του. Μέσα από αυτή την διεργασία γίνεται δυνατότερος και σοφότερος. Οι προσωπικές αλλαγές τις οποίες επιτυγχάνει επηρεάζουν θετικά όχι μόνο τον ίδιο αλλά και το οικογενειακό του πεδίο και κατ επέκταση άλλα συστήματα μέσα στα οποία βρίσκεται.
Βαθιά υπαρξιακά θέματα αναδύονται μέσα στην ψυχοθεραπευτική πορεία. Ποιος είμαι αληθινά; Πώς θέλω να ζήσω τη ζωή μου; Πώς επιθυμώ να σχετίζομαι με τους άλλους ανθρώπους; Πώς επιλέγω να σταθώ απέναντι στα σημαντικά γεγονότα της ζωής μου; Ποιοι είναι οι ρόλοι που μου δόθηκαν, είναι πλέον λειτουργικό για μένα να τους υπηρετώ; Έχω το δικαίωμα να είμαι ευτυχισμένος; Ποιο είναι το υπαρξιακό σύστημα στο οποίο θέλω να στηρίξω τη ζωή μου; Τι μου διδάσκει η δοκιμασία που περνάω; Δίνοντας απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα ο θεραπευόμενος καλείται να προβεί στα δικά του συμπεράσματα που στη συνέχεια θα τον βοηθήσουν στην λήψη αποφάσεων και στην ανάληψη της προσωπικής του ευθύνης στη ζωή.
Η Ψυχοθεραπεία την περίοδο της πανδημίας, είναι ένα ασφαλές πλαίσιο, μέσα στο οποίο ο θεραπευόμενος μπορεί να εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του από τις συνέπειες που φέρει η πανδημία στη ζωή του και να οδηγηθεί σε τρόπους διαχείρισης. Επιπλέον μαθαίνει να ακούει και να φροντίζει τον εαυτό του δημιουργώντας μία εσωτερική ασπίδα ψυχικής προστασίας.
Η δημιουργία ενός προγράμματος αυτοφροντίδας σε καθημερινή βάση, μέσα από το οποίο θα αντλεί ισορροπία, δύναμη και θα βιώνει ευεξία και χαρά αποτελεί μία έμπρακτη κίνηση αυτοαγάπης και ενισχύει την καλή σωματική και ψυχική κατάσταση. Σημαντικό μέρος της αυτοφροντίδας, είναι το να βιώνουμε το αίσθημα της ευγνωμοσύνης και να εστιάζουμε στο παρόν και σε όλα αυτά που έχουμε καθώς αποτελούν το καύσιμο για να μπορούμε να υπάρχουμε και να προχωράμε. Η περίοδος που βιώνουμε μέσα στο σύνολο των δυσκολιών και των περιορισμών δεν αποτελεί μία παρένθεση στη ζωή μας. Είναι η ζωή μας. Εστιάζοντας στο εδώ και τώρα, σε όλα αυτά που έχω, ενισχύω την ανθεκτικότητα μου απέναντι στις εξωτερικές δυσκολίες.
Διασχίζοντας την διαδρομή με αυτό τον τρόπο η κάθε κρίση μετατρέπεται σε ευκαιρία προσωπικής μεταμόρφωσης!


masousa polykandrioti2

Η Πολυκανδριώτη Μαρούσα είναι Κοινωνική Λειτουργός, Ψυχοθεραπεύτρια με κατεύθυνση τη Συστημική Υπαρξιακή προσέγγιση. Σπούδασε στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Αθηνών και έχει λάβει πενταετή εκπαίδευση στην Συστημική Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία. Διαθέτει δεκαετή επαγγελματική εμπειρία, καθώς έχει εργαστεί παρέχοντας υπηρεσίες Συμβουλευτικής, σε Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων, σε Ψυχιατρικές δομές και σε ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης μαθησιακών δυσκολιών.
Εργάζεται ως  Συστημική Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια, πραγματοποιώντας συνεδρίες ατομικής Ψυχοθεραπείας, ομαδικής Ψυχοθεραπείας και Θεραπείας Ζευγαριού.
Πληροφορίες: Κινητό: 6906 17 87 94 - email: marousapolik1@gmail.com


 • Τι θα προτείνατε στις νέες μητέρες ή στις εγκύους προκειμένου να φροντίσουν το σώμα τους πριν και μετά τον τοκετό; 
  Η οστεοπαθητική θεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί έναν υπέροχο και απαλό τρόπο βοήθειας, ώστε το σώμα να προσαρμοστεί στις διάφορες αλλαγές που συμβαίνουν. Η ασφάλεια της μητέρας και του εμβρύου αποτελούν τη βασική έγνοια του οστεοπαθητικού. Μετά από μια λεπτομερή εξέταση, στοχεύουμε στην απάλυνση των πόνων που έχουν να κάνουν με την αλλαγή του μεγέθους του μωρού και την προσαρμογή της μητέρας στην αλλαγή αυτή. 
  Οι 
  οδηγίες  θα  βοηθήσουν την έγκυο  να αλλάξει  στάση  και να μάθει να χρησιμοποιεί το σώμα  σωστά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συγχρόνως μπορούμε να βοηθήσουμε  σε επιμέρους προβλήματα της κύησης όπως δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, πόνο στον αυχένα, τους ώμους, τους γλουτούς, στη βουβωνική χώρα, στα πόδια. Πολλοί ασθενείς έχουν αναφέρει μείωση στην πρωινή τάση εμετού μετά από οστεοπαθητική θεραπεία.
  Κατά την πρώτη επίσκεψη, θα παρθεί  ένα λεπτομερές ιστορικό και η έγκυος θα υποβληθεί σε μια εξέταση. Θα  ζητηθεί συνήθως να αφαιρεθούν κάποια από τα ρούχα  και να πραγματοποιήσει μια σειρά απλών κινήσεων. Έπειτα, ο οστεοπαθητικός χρησιμοποιώντας την εξασκημένη αίσθηση της αφής, θα ψηλαφίσει στο σώμα  περιοχές αδυναμίας και έντασης. Αν η έγκυος έχει προηγουμένως υποβληθεί σε κάποιες ραδιολογικές (έστω και παλαιότερες) ή αιματολογικές εξετάσεις καλό θα ήταν να τις έχει μαζί στην πρώτη επίσκεψη. Για την οστεοπαθητική ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός οπότε και η θεραπεία επικεντρώνεται στην ατομικότητα του ασθενούς. 
  Τα συνηθέστερα μυοσκελετικά προβλήματα που συναντάμε κατά την κύηση, αλλά και μετά τη γέννα είναι, διάφοροι πόνοι στην σπονδυλική στήλη και τα άκρα, πόνοι στον αυχένα και τους ώμους, δυσπεψία, δυσφορία στον θώρακα, μουδιάσματα στα χέρια, πόνοι στους καρπούς, πόνοι στην ηβική σύμφυση, πόνοι στη λεκάνη. Η οστεοπαθητική αποτελεί μια ήπια και αποτελεσματική θεραπεία στα παραπάνω, ώστε η διαδικασία της εγκυμοσύνης και του τοκετού να είναι απολαυστική και ανώδυνη. 
  Η οστεοπαθητική στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι κάτι νέο. Για πολλά χρόνια οι οστεοπαθητικοί χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους για να βοηθήσουν την χαλάρωση των μυών και συνδέσμων. Κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική. Ο οστεοπαθητικός επικεντρώνεται στη μητέρα, ως άτομο, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη συναισθηματική όσο και τη σωματική κατάσταση της μητέρας. Η θεραπεία μπορεί να υποστηριχθεί από ασκήσεις και άλλες μορφές αυτοβοήθειας που θα συστηθούν στη μητέρα για το σπίτι. Ο οστεοπαθητικός μπορεί να δώσει επίσης συμβουλές για θέσεις στον τοκετό που θα βοηθήσουν στην αποφυγή πόνων της μέσης. Είναι τέλος σημαντικό, μετά τη γέννα, η μητέρα και το παιδί να επισκεφθούν τον οστεοπαθητικό και να λάβουν εξέταση, συμβουλές και θεραπεία, αν θεωρηθεί απαραίτητο. Άλλωστε ένα από τα πρώτα πράγματα που μας δίδαξαν στο πανεπιστήμιο όσον αφορά την θεραπεία των βρεφών ήταν “Treat the parent”, δηλαδή “θεράπευσε τον γονιό”.

 • Στη βιβλιογραφία της LLLI αναφέρεται εδώ και πολλά χρόνια και πολύ συχνά η οστεοπαθητική ως θεραπευτική προσέγγιση για μια πλειάδα προβλημάτων, όπως η ένταση στο σαγόνι του μωρού, το να μην ανοίγει το μωρό καλά το στόμα του, να δαγκώνει το στήθος κλπ., τα οποία μπορεί να αντιμετωπίζει η δυάδα μαμάς-παιδιού που θηλάζει και τα οποία καθιστούν τον θηλασμό δύσκολο, επίπονο και κάποιες φορές αναποτελεσματικό. Μπορείτε να μας αναφέρετε τα συνήθη προβλήματα που συναντάτε εσείς στο θεραπευτήριο με τις θηλάζουσες μητέρες που σας επισκέπτονται και πώς αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με την οστεοπαθητική; 
  Συχνά ο τοκετός, ίσως με εξαίρεση τοκετών στο σπίτι ή τοκετών με σεβασμό στο πλάνο τοκετού, είναι μια πολύ έντονη και στρεσογόνος εμπειρία για το δίδυμο μαμά-παιδί. Το ίδιο, ίσως και περισσότερο μια προγραμματισμένη ή ξαφνική καισαρική, όπου το βρέφος εκεί που κολυμπάει στη ζεστή του πισινούλα, κάποιος το τραβάει  απότομα. Οι εντάσεις λοιπόν σε όλο του σώμα αλλά κυρίως στον αυχένα είναι συνήθεις. Επιπλέον εντάσεις στο κρανίο μπορούν να υπάρξουν αν χρησιμοποιηθούν αναγκαστικά βοηθήματα στον τοκετό όπως εμβρυουλκός.
  Τα συχνότερα προβλήματα που συναντώ στο γραφείο είναι τέτοιες εντάσεις που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν τον ύπνο του παιδιού, τη διάθεση ή τον θηλασμό. Ο οστεοπαθητικός θα εντοπίσει πιθανές εντάσεις στη βάση του κρανίου, στο σαγόνι, στον αυχένα αλλά και σε όλο το σώμα και με πολύ απαλά αγγίγματα θα τις απελευθερώσει διευκολύνοντας το βρέφος να πιάνει καλύτερα το στήθος, να θηλάζει πιο αποτελεσματικά και να μην πονάει πολύ την μητέρα. Η μητέρα μπορεί να δει διαφορά ακόμα και από την πρώτη συνεδρία, ενώ συνήθως χρειάζονται λίγες συνεδρίες, συγκριτικά με όσες συνήθως θα χρειαστεί κάποιος ενήλικος με μυοσκελετικά προβλήματα. Υπάρχουν καταστάσεις που απαιτούν τη συνεργασία περισσότερων ειδικοτήτων ή και άλλων επαγγελματιών υγείας; Αν ναι, τι απαιτεί η διαχείριση μιας τέτοιας περίπτωσης; Κάποιες φορές κατά τη διάρκεια της εξέτασης μπορεί να παρατηρήσουμε κάτι που να χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Κάποιες μορφές πλαγιοκεφαλίας, βραχύς χαλινός ή κάποια παθολογία, οπότε και θα παραπέμψουμε στον κατάλληλο ειδικό. Πολύ συχνά μπορεί να χρειαστεί και η παραπομπή σε σύμβουλο θηλασμού που θα βοηθήσει τη μαμά και κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το πέρας των θεραπειών.

 • Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι γονείς μπορεί να είναι σκεπτικοί με πρώιμες παρεμβάσεις σ’ ένα πολύ μικρό μωρό, ενδεχομένως σκεπτόμενοι ότι κάποια ζητήματα μπορεί ίσως να αλλάξουν με τον χρόνο (;) ή να λυθούν από μόνα τους (;), ιδίως αν δεν μοιάζει να χρήζουν άμεσης και αμιγώς ιατρικής παρέμβασης. Ποια είναι τα οφέλη πιστεύετε από μια επίσκεψη σε οστεοπαθητικό ενδεχομένως και λίγες μέρες μετά τη γέννα; 
  Καταλαβαίνω τις ανησυχίες των γονιών αλλά όταν επιλέγουμε έναν οστεοπαθητικό, μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς. Τα κέρδη από μια έγκαιρη εξέταση είναι συνήθως βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου του βρέφους και κατ’ επέκταση και των γονιών , στη σίτιση αλλά και μεγαλύτερη διαδραστικότητα του παιδιού. Πολλές από τις εντάσεις της γέννας υποχωρούν με τον καιρό, αλλά έχει τύχει και χρόνια μετά, σε παιδάκια που συναντώ να υπάρχουν εντάσεις που θα περίμενε κανείς σε νεογέννητο. Για παράδειγμα παιδάκια κρατάνε ψηλά τους ώμους, κατάλοιπο αυχενικής έντασης στη γέννα, ή σφίγγουν τα δόντια, όπως έσφιγγαν το σαγόνι ως νεογέννητα, ή στρέφουν το κεφάλι περισσότερο από μια πλευρά απομεινάρι κάποιου ραιβόκρανου ενδεχομένως.

 • Πόσο ασφαλείς είναι οι χειρισμοί που κάνετε με τα χέρια ιδίως στο σώμα ή το κεφάλι ενός βρέφους; Φαντάζομαι ότι κάποιες μητέρες μπορεί να είναι διστακτικές με κάτι τέτοιο. Πώς το διαχειρίζεστε; 
  Πριν την εξέταση θα παρθεί ένα λεπτομερές ιστορικό. Η θεραπεία στα βρεφάκια γίνεται με πολύ απαλές κινήσεις και αγγίγματα σαν χάδι και πολλές φορές το βρέφος μπορεί να μείνει στην αγκαλιά της μητέρας του κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ακόμα και να θηλάζει αν θέλει, για να μην είναι αγχωμένο.

 • Ας ξεκαθαρίσουμε κατ’ αρχήν τι είναι η οστεοπαθητική. Είναι τέχνη; Είναι επιστήμη; Είναι άλλη μια «μόδα»; Τι χρειάζεται να προσέχει κάποιος που θέλει να απευθυνθεί σε οστεοπαθητικό, ώστε να είναι σίγουρος για την ποιότητα των υπηρεσιών που θα λάβει; 
  Η οστεοπαθητική είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα παροχής υγείας που επικεντρώνεται στη δομική ακεραιότητα του σώματος. Οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται, προάγουν την υγεία διορθώνοντας ανισορροπίες μέσα και ανάμεσα στις δομές του σώματος. Με τον όρο δομές εννοούμε τα οστά, τους μύες, τους συνδέσμους, τα όργανα και τις απονευρώσεις. Ο στόχος επιτυγχάνεται με την επαναφορά, διατήρηση ή τη βελτίωση της αρμονικής λειτουργίας του νευρικού και του μυοσκελετικού συστήματος. Ο δημιουργός της, Andrew Taylor Still (χειρουργός και ιατρός ), το 1874 έδωσε το όνομα οστεοπαθητική με στόχο να αναδείξει τη σημασία της καλής λειτουργίας του μυοσκελετικού συστήματος στη διατήρηση της υγείας. Λόγω της γενικής κατάστασης των διαφόρων θεραπειών στη χώρα, οι πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν κάποιον οστεοπαθητικό καλό είναι να απευθύνονται στον Πανελλήνιο Σύλλογο Οστεοπαθητικής τα μέλη του οποίου είναι σίγουρα οστεοπαθητικοί και όχι κάποιοι που αυτοαποκαλλούνται οστεοπαθητικοί. Στην Ελλάδα ο σύλλογος λειτουργεί από το 1992 με κύριους σκοπούς την κατοχύρωση και πλήρη αναγνώριση του επαγγέλματος της Οστεοπαθητικής, την εγγύηση της επαγγελματικής κατάρτισης των μελών του, την  εγγύηση της ποιότητας της θεραπείας των ασθενών και την  προαγωγή της Οστεοπαθητικής στη χώρα μας σύμφωνα με τους κανόνες της δεοντολογίας και της ηθικής που θέτει ο Σύλλογος.

 • Υπάρχουν φυσικοί τρόποι να προλάβουμε κάποια από τα προβλήματα που συναντάτε στο θεραπευτήριο; 
  Ένας όσο γίνεται μη παρεμβατικός τοκετός αποτελεί έναν από τους κύριους τρόπους αποφυγής των εντάσεων που συναντώ στο γραφείο. Επαφή δέρμα με δέρμα από τη στιγμή της γέννησης, βρεφική μάλαξη, μητρικός θηλασμός είναι κάποιοι από τους φυσικούς τρόπους πρόληψης των βασικών εντάσεων του νεογέννητου. 

 • Ποιες συνήθειες θα θέλατε να δείτε να υιοθετούν όσοι σας επισκέπτονται;
  Η βασικότερη συνήθεια που θα ήθελα να υιοθετήσουν είναι οι συστηματικές επισκέψεις στον οστεοπαθητικό τους . Αστειεύομαι, φυσικά! Αυτό που λέω σε όλους τους θεραπευόμενους είναι:
  Βρες μια φυσική δραστηριότητα που αγαπάς. Μην την ονομάσεις γυμναστική γιατί πολύς κόσμος σιχαίνεται ή τρομάζει στο άκουσμα της γυμναστικής.
  Βγες για ποδήλατο, για περπάτημα, χόρεψε, κυλίσου, γίνε για 10 λεπτά τη μέρα το 5χρονο παιδί που χορεύει.

  Βρες πράγματα που βαθιά απολαμβάνεις, χόμπι, τροφές, φίλους, βόλτες και ακολούθησέ τα, όσο μπορείς.
  Ξεκουράσου επαρκώς, ο καλός ύπνος βοηθάει στην ίαση.
  Μάθε να ακούς τις ανάγκες του σώματός σου για τροφή. Δεν υπάρχει μια σωστή διατροφή για όλους τους ανθρώπους για πάντα.

  Μουράτης

  Ο Ελευθέριος Μουράτης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1977. Το 1994 ταξίδεψε  στη Μ. Βρετανία όπου πραγματοποίησε το σύνολο των σπουδών του (βασικές και μεταπτυχιακές) στο British College of Naturopathy and Osteopathy BCNO (Βρετανικό κολέγιο Φυσικής Ιατρικής και Οστεοπαθητικής) και στο Πανεπιστήμιο Westminster. Το 1998 του αποδόθηκαν οι τίτλοι DO (Diploma of Osteopathy) και ND (Naturopathy Diploma) από το BCNO και ο τίτλος Bachelor of Science Osteopathic Medicine από το Πανεπιστήμιο Westminster. Το διάστημα 1998-2000 εργάστηκε σε αρκετές ιδιωτικές κλινικές στην περιοχή του Λονδίνου καθώς και ως καθηγητής κλινικής στο BCNO. Το 2000 και μετά το πέρας των μεταπτυχιακών σπουδών, του αποδόθηκε ο τίτλος Master of Science Osteopathic Medicine (Μάστερ Επιστημών στις Επιστήμες Υγείας Οστεοπαθητική Ιατρική) από το Πανεπιστήμιο Westminster. Υπήρξε Μέλος Γενικού Οστεοπαθητικού Συμβουλίου της Μ. Βρετανίας μέχρι το 2004, Υπεύθυνος Έρευνας του Πανελληνίου Συλλόγου Οστεοπαθητικής, Μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οστεοπαθητικών και πρώην Μέλος της Αθλητιατρικής Εταιρείας Ιατρών Αγώνων (ΑΘΛ.ΕΤ.ΙΑ). Ειδικεύεται σε προβλήματα μουσικών, χορευτών, καλλιτεχνών και αθλητών. Από το 2010 είναι παντρεμένος και έχει μια κόρη και έναν γιο. Τα τελευταία χρόνια και μετά τη γέννηση της κόρης του, ασχολείται ενεργά με οστεοπαθητική βρεφών και παιδιών.


  Το παρόν άρθρο «Μία συνέντευξη με τον Ελευθέριο Μουράτη» δημοσιεύτηκε αρχικά στο Ηλεκτρονικό Περιοδικό «γαλουχώ» [ www.galoucho-lllgr.org ] και αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος - La Leche League Greece, Copyright (c) 2020 Σύνδεσμος Θηλασμός Ελλάδος - La Leche League Greece. Αναδημοσιεύεται μετά από ειδική γραπτή άδεια του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος - La Leche League Greece. http://www.lllgreece.org  - Ο/Η Holistic Life δεν εκπροσωπεί, ούτε συνδέεται ή συνεργάζεται με τον Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος - La Leche League Greece.