Ξεκινώντας κάποια χρόνια πριν την πορεία μου στο ταξίδι της θεραπείας, της δικής μου και των άλλων, ένοιωσα έντονα την ανάγκη να αναπτύξω την δεξιότητα της ενσυναίσθησης σαν απαραίτητο εργαλείο. Εκ των ουκ άνευ. Και το ευχήθηκα έντονα. Να μπορώ να στέκομαι δίπλα στον πόνο του άλλου. Και ο καλός Θεός που έχει και χιούμορ, μου έκανε την Χάρη.

Για να φτάσω όμως να «στέκομαι» και όχι να πέφτω, να βουλιάζω και «δίπλα» όχι μέσα, πάνω ή κάτω, ήταν μακρύς ο δρόμος.

Η ενσυναίσθηση, empathy στα αγγλικά, περιγράφεται ως η ‘ακριβής κατανόηση της εσωτερικής εμπειρίας ενός άλλου προσώπου, η στάση που χαρακτηρίζεται από το να κατανοείς τα συναισθήματά του και να βλέπεις τα πράγματα από το πλαίσιο αναφοράς του’. Είναι βαθιά θεραπευτική μιας και είναι ένας τρόπος να πηγαίνεις και να συναντάς τον άλλο εκεί ακριβώς που βρίσκεται ψυχοσυναισθηματικά και όταν αυτό συμβαίνει η υπαρξιακή απομόνωση, χαρακτηριστική της εποχής μας, ειδικά στον δυτικό πολιτισμό, έστω για λίγο καταλύεται και νιώθεις συντροφευμένος από έναν άλλο άνθρωπο.

Αυτό δεν συμβαίνει βέβαια, μόνο στις επαγγελματικά οριζόμενες θεραπευτικές σχέσεις. Συμβαίνει όταν αγαπάμε. Τον σύντροφό μας, το παιδί μας, τον φίλο μας. Συμβαίνει κάθε φορά που κάποιος σας κοιτάζει στα μάτια και εννοεί πραγματικά αυτό το απλό «τι κάνεις;». Συμβαίνει κι όταν δεν το θέλουμε. Όταν βρισκόμαστε σε χώρους με έντονες αντιπαραθέσεις (σ’ ένα δικαστήριο, ας πούμε), όπου υπάρχει πολύς πόνος και ενεργειακό έλλειμα (σ’ένα νοσοκομείο), ακόμα και πίσω από τον πάγκο του φαρμακείου, προσπαθώντας να βοηθήσεις τον συνάνθρωπο λύνοντας ένα βουνό προβλήματα, ελλείψεις και απλές καθημερινές αναποδιές.

Τα άτομα με υψηλή ενσυναίσθηση γνωρίζουν πολύ καλά τη μάχη του να προσπαθείς να κρατήσεις τα συναισθήματά σου σε ισορροπία μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο από συγκρούσεις και έντονες ενέργειες.

Όσο χρειάζεται ο κόσμος τέτοιους ανθρώπους ώστε να τον «θεραπεύουν», άλλο τόσο χρειάζεται και άτομα να είναι ικανά να φροντίζουν τον εαυτό τους και την ψυχική τους ισορροπία με τον ορθό τρόπο.

Αναγνωρίζοντας αυτές τις ανάγκες, η πολύτιμη βοήθεια των Ιαμάτων είναι κοντά μας.

Το Pine για να αναγνωρίσουμε την ψευδή μας αίσθηση παντοδυναμίας και την τάση να θέλουμε ‘να σώσουμε τον άλλον’.

Το Centaury για να μπορούμε να θέτουμε σαφή και ξεκάθαρα όρια.

Το Red chestnut για την υπερβολική μας ανησυχία για τους αγαπημένους μας.

Το Crab apple για καθαρισμό από τις έντονες ενέργειες, που χωρίς να θέλουμε, μαζεύουμε.

Το Star of Bethlehem για την απόσβεση των καθημερινών μικρών ή μεγαλύτερων σοκ.

Κάποιες φορές, όταν το έχουμε ήδη παρακάνει, το Olive θα μας φορτίσει ενεργειακά και θα τονώσει σώμα και διάθεση.

Καλό παράδειγμα ισορροπημένων ορίων είναι η κυτταρική μας μεμβράνη. Εκλεκτικά ημιπερατή, ανάλογα με την σύσταση του εσωτερικού μας και την κατάσταση του εξωτερικού περιβάλλοντος.

‘Όπως μέσα, λοιπόν, έτσι και έξω. Πάρτε παράδειγμα από την σοφία της φύσης των κυττάρων σας και πάρτε και τα Ιάματα σας.

 

Η Χρύσα Κωνσταντιανού είναι φαρμακοποιός, ομοιοπαθητικός και σύμβουλος ανθοθεραπείας και εκπαιδεύει φαρμακοποιούς και θεραπευτές στην ευγενή τέχνη της θεραπευτικής μέσω ΑνθοΙαμάτων Bach.

 

Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 08:54

Yoga: Marichyasana III (Η θέση του σοφού)

Marichi στα σανκριστικά σημαίνει ακτίνα φωτός (του ήλιου ή της σελήνης), αυτός που μας ξυπνά από τα όνειρα ή τις αυταπάτες, τη maya, το matrix του κόσμου μας. Στην Ινδική μυθολογία ο Marichi είναι ο γιος του Βράχμα (δημιουργός του κόσμου). Ο Marichi είναι ένας από τους επτά βλέποντες σοφούς Rishis, ή ο άρχοντας της δημιουργίας Prajapati που διαισθητικά βλέπει - αντιλαμβάνεται και δηλώνει ως σοφός που είναι, τον θεϊκό νόμο του σύμπαντος (Dharma). Ο Marichi είναι ο προπάππος του Manu (ευφυής άνθρωπος), ο Βεδικός Δευκαλίων ή ο Αδάμ της Βίβλου και πατέρας της ανθρωπότητας.

Η Marichyasana ΙΙΙ είναι μία από τις τέσσερις παραλλαγές της Marichyasana (Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, ΙΙΙΙ). Όπως όλες οι στροφικές θέσεις, η Marichyasana είναι μια "σοφή" προσθήκη σε οποιαδήποτε πρακτική της Hatha Yoga αλλά και για την καθημερινότητα. Μπορεί να ανακουφίσει τους ασκούμενους και τους πάσχοντες από την ένταση και την κούραση της σπονδυλικής στήλης κυρίως στο ύψος της μέσης, δημιουργώντας μία άνετη ροή της ενέργειας-prana μέσα στο σώμα. Όπως με το στύψιμο μίας βρεγμένης πετσέτας αποβάλλουμε το υγρό από την πετσέτα, παρομοίως μπορούμε να στύψουμε και να αποβάλλουμε τις τοξίνες από το σώμα μας (συγκεκριμένα στην κοιλιακή περιοχή όπου βρίσκονται τα σπλάχνα) με στροφικές θέσεις στη Hatha Yoga. Οι στροφές του κορμού και η συμπίεση στην περιοχή της μέσης και της λεκάνης ταυτόχρονα βάζουν σε λειτουργία το λεμφικό σύστημα του ασκούμενου ατόμου, καθώς ταυτόχρονα τονώνουν το κυκλοφορικό σύστημα. Οι στροφικές θέσεις-asanans κάνουν ένα ομοιόμορφο μασάζ στα σπλάχνα (όργανα της κοιλιακής περιοχής ήπαρ, στομάχι, σπλήνας, πάγκρεας, έντερα κ.λπ.) βοηθώντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο στην ομαλή λειτουργία αλλά και στην αποτοξίνωσή τους. Προσφέρουν ανανέωση και αναζωογόνηση στους μυς και τις αρθρώσεις, αλλά είναι και θέσεις αποκατάστασης μέσα σε μία πρακτική κυρίως μετά από οπίσθιες κάμψεις (γέφυρα, καμήλα κ.ά.). Επίσης λειτουργούν θεραπευτικά και ανακουφιστικά σε περιπτώσεις μυϊκής κούρασης, οσφυαλγίας (λουμπάγκο), ή ισχιαλγίας.

Περιγραφή της θέσης: Ξεκίνα με τη Dandasana (Staff pose) σε καθιστή θέση. Τοποθέτησε τη λεκάνη σου στο πάτωμα και τεντωσε τα πόδια σου μπροστά. Λύγισε το δεξί σου γόνατό και πάτησε το πέλμα σου στο πάτωμα, με τη φτέρνα όσο πιο κοντά γίνεται στη δεξιά λεκάνη. Τοποθέτησε καλά στο πάτωμα και τα δύο καθιστικά οστά της λεκάνης σου. Πέρασε το αριστερό σου χέρι από την έξω μεριά του δεξιού σου ποδιού και τοποθέτησε το δεξί σου χέρι πίσω 30-40 πόντους μακριά από τη λεκάνη σου με τα δάχτυλα στο πάτωμα. Αν έχεις δυσκολία στη στροφή του κορμού σου (αντί να περάσεις το αριστερό σου χέρι απ’ έξω απ’ το δεξί σου πόδι) αγκάλιασε με τον αριστερό σου αγκώνα το δεξί σου γόνατο. Ενεργοποίησε το κέντρο σου (mula banda) γυρνώντας την ουρά σου προς τα κάτω. Κάνε το αριστερό σου πόδι flex και πάτα το δεξί σου πέλμα δυνατά στο πάτωμα. Κρατώντας αυτή τη δυναμική πάρε μία βαθιά εισπνοή από τη μύτη και εκπνέοντας ήρεμα στρίψε δεξιά τον κορμό σου. Συνέχισε να κρατάς ενεργοποιημένο το αριστερό σου πόδι (το τεντωμένο) και να πατάς το δεξί σου πέλμα δυνατά στο έδαφος. Η συστροφή πρέπει να γίνεται στη θωρακική σπονδυλική στήλη, όπου οι νευρώσεις συνδέονται με τη σπονδυλική στήλη και οι θωρακικοί σπόνδυλοι είναι σχεδιασμένοι να στρίβουν.

Τελική φόρμα της θέσης: Την στιγμή που το ο κορμός σου στρίβει δεξιά, μαλάκωσε την εσωτερική δεξιά βουβωνική χώρα για να κάνει κοιλότητα η κοιλιακή περιοχή. Η γείωση του ποδιών σου (flex το αριστερό δυνατό και ενεργό το δεξί) θα σε βοηθήσει να επιμηκύνεις τη σπονδυλική σου στήλη, η οποία είναι πάντα η βασική προϋπόθεση για μια επιτυχημένη συστροφή. Το κεφάλι σου μπορεί να στρίψει ελαφρά προς τα πίσω χωρίς να κάνει έντονη στροφή ο αυχένας σου. Πίεσε τα δάχτυλα του δεξιού σου χεριού στο πάτωμα για να σηκώσεις τον κορμό ελαφρώς προς τα επάνω και προς τα εμπρός. Ξεκίνα να αναπνέεις βαθιά μέσα σε αυτή τη φόρμα.

Συνέχισε την επιμήκυνση της σπονδυλικής σου στήλης με κάθε εισπνοή και περιέστρεψε λίγο περισσότερο τον κορμό με κάθε εκπνοή. Θυμήσου να έχεις τα πόδια ενεργά σε όλη τη διάρκεια που βρίσκεσαι μέσα στη Marichyasana. Αυτό είναι και το πιο δύσκολο σημείο της asana, το να είσαι συνεχώς ενεργοποιημένος με συνειδητότητα μέσα στη φόρμα της θέσης. Μείνε σ’ αυτό για 5-10 πλήρεις αναπνοές. Παίρνοντας μια βαθιά εισπνοή βγες από τη θέση γυρνώντας μπροστά, πρώτα ο κορμός και τελευταίο το κεφάλι. Μείνε για λίγο στο κέντρο στην Dandasana και παρατήρησε το σώμα σου για λίγα δευτερόλεπτα. Επανέλαβε με τον ίδιο τρόπο από την άλλη πλευρά.

Οφέλη της θέσης: Είναι θέση ενίσχυσης της κινητικότητας της ωμικής ζώνης συνδέοντας τα χέρια μαζί πίσω από την πλάτη. Αυξάνει την ευελιξία της σπονδυλικής στήλης. Τεντώνει τους μυς της λεκάνης, τη σπονδυλική στήλη, τους μυς των πλευρών, τους γοφούς και τους ώμους. Μαλακώνει την περιοχή της πλάτης και του λαιμού. Τονώνει, καθαρίζει και αναζωογονεί τα σπλάχνα (κοιλιακά όργανα), κάνοντας μασάζ στο ήπαρ, τα νεφρά, τον σπλήνα, το στομάχι, το πάγκρεας, τα νεφρά, τα επινεφρίδια, τη χοληδόχο κύστη, το λεπτό και παχύ έντερο. Βοηθά και ηρεμεί τον εγκέφαλο. Αναζωογονεί την αναπνευστική λειτουργία και βελτιώνει το άσθμα. Βάζει σε λειτουργία το λεμφικό σύστημα με αποτέλεσμα τον καθαρισμό ολόκληρου του σώματος, επανεκκινώντας τον μεταβολισμό και τις καύσεις. Αποτελεί θεραπευτική θέση για την ήπια οσφυαλγία και βοηθάει ανακουφίζοντας την ισχιαλγία. Βοηθάει στη ρύθμιση της εμμήνου ρήσεως, βελτιώνοντας την εμμηνορροϊκή δυσφορία και βοηθά στην αποκατάσταση της περιόδου. Βοηθά στη χαλάρωση της μυϊκής έντασης. Βελτιώνει το σύστημα πέψης και ξεμπλοκάρει την περισταλτικότητα το λεπτού και παχέος εντέρου, καθώς και τη δυσκοιλιότητα. Τέλος, είναι θέση αποκατάστασης μέσα σε μία πρακτική κυρίως μετά από οπίσθιες κάμψεις (γέφυρα, καμήλα κ.ά.) αλλά και θέση ξεκούρασης ενδιάμεσα, ή μετά από ένα πρόγραμμα Hatha Yoga. Οι στροφικές θέσεις έχουν τη μαγική ικανότητα να ενεργοποιούν και να ξεκουράζουν ολόκληρο το σώμα.

Αντενδείξεις και προφυλάξεις: Σοβαρός τραυματισμός της πλάτης ή της σπονδυλικής στήλης. Οξεία οσφυαλγία. Χρόνιο άσθμα. Υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση. Ημικρανία. Πονοκέφαλος. Διάρροια. Είναι σημαντικό οι στροφικές θέσεις (όπως και κάθε πρόγραμμα Hatha Yoga) να γίνονται με άδειο στομάχι διότι μπορεί να δημιουργήσουν παλινδρόμηση, ή στομαχική δυσφορία.

Συμβουλές για αρχάριους-παραλλαγές: Η Marichyasana δεν είναι μία δύσκολη θέση και προτείνεται για αρχάριους αλλά όχι μόνο. Αν όμως δυσκολεύεστε να μπείτε στη θέση λόγω αδυναμίας ή δυσκαμψίας ελάτε με την πλάτη στον τοίχο σε μισό μέτρο απόσταση. Στη συνέχεια, αφού στρίψετε όπως ανεφέρεται παραπάνω, πιέστε το ελεύθερο χέρι στον τοίχο και ωθήστε τον κορμό σας προς τα επάνω και προς τα εμπρός. Το αντίθετο χέρι σας να αγκαλιάσει το γόνατό σας. Είναι συχνά δύσκολο για τους αρχαρίους να κρατούν όρθιο τον κορμό τους μετά την κάμψη του γόνατος όπως περιγράφεται στο πρώτο μέρος. Η λεκάνη τείνει να βυθιστεί προς τα πίσω, η οποία στρογγυλεύει στην πλάτη δημιουργώντας κυφωτική τάση και μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη. Για να αντισταθμίσετε αυτό το πρόβλημα και να κρατήσετε τη λεκάνη σε ουδέτερη θέση, κάθεστε σε μια παχιά πτυχωμένη κουβέρτα ή σε καθιστικό πλατύ τουβλάκι.

Επίλογος

Η Yoga είναι μία πανάρχαια τεχνική μεθοδολογία που μας έρχεται από την Ασία και συγκεκριμένα από την Ινδία, για όσους δεν γνωρίζουν γι’ αυτήν. Μία από τις πολλές προσφορές της προς την ανθρωπότητα είναι η επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης με τη σταδιακή βελτίωση κάποιων βασικών παραγόντων που αφορούν τη σωματική και την ψυχική υγεία. Τολμήστε και αποφασίστε, η Hatha Yoga σας περιμένει να ασκηθείτε ήπια ή δυναμικά. Όσο πιο πολύ θα εμβαθύνετε στη μεθοδολογία και στη σοφία της, τόσο θα βελτιώνετε την ευεξία και την υγεία σας σε όλα τα επίπεδά της: σώμα, ψυχή, πνεύμα.

Ξεκινήστε λοιπόν να κάνετε Yoga γιατί... "η Yoga είναι τώρα".

Βασίλειος Μαυρομάτης: Ομοιοπαθητικός, Φυσικοπαθητικός, Yoga instruction - Hatha Yoga
email: bmavromatis@gmail.com

Ένα υγιές έντερο συμβάλλει στη μακροζωία. Σύμφωνα με νέες έρευνες η λήψη προβιοτικών και ενός αγιουρβεδικού φυτικού συμπληρώματος βοηθά στη διατήρηση της υγείας του εντέρου και αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τη μακροζωία κατά 60%.

Η τακτική λήψη προβιοτικών μαζί με Triphala (ένα παραδοσιακό συμπλήρωμα βοτάνων που χρησιμοποιείται στην Αγιουρβέδα) φαίνεται να έχει συμβιωτική επίδραση στα «καλά» βακτήρια στο έντερο, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τα προβιοτικά.

Το αποτέλεσμα είναι η επίτευξη καλύτερης υγείας και η μακροζωία σας θα μπορούσε να αυξηθεί έως και κατά 60%, λένε ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McGill.

Η έρευνά τους ξεκίνησε στις μύγες των φρούτων και παρόλο που αυτό δεν ακούγεται πολύ ελπιδοφόρο, οι ερευνητές λένε ότι το 70% των βιοχημικών οδών των μυγών είναι παρόμοιες με εκείνες στα θηλαστικά. «Τα αποτελέσματα στον άνθρωπο δεν θα είναι τόσο δραματικά, αλλά τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν σίγουρα ότι μια δίαιτα που ενσωματώνει ειδικά το Triphala μαζί με αυτά τα προβιοτικά θα προωθήσει μια μακρά και υγιή ζωή», δήλωσε ο Satya Prakash, ένας από τους ερευνητές.

Στο πείραμά τους, οι μύγες που τρέφονταν με προβιοτικά και Triphala - ένα συνδυασμό που οι ερευνητές ονόμαζαν «συμβιωτικό» - έζησαν για 66 ημέρες, δηλαδή 26 ημέρες περισσότερο από τις άλλες μύγες. Οι μύγες που έζησαν περισσότερο έδειξαν επίσης λιγότερα σημάδια γήρανσης, όπως αντίσταση στην ινσουλίνη, φλεγμονή και οξειδωτικό στρες.

Το Triphala είναι ένα σκεύασμα που αποτελείται από amalaka, bibhitaki και haritaki, φρούτα που χρησιμοποιούνται ως φαρμακευτικά φυτά στην ιατρική της Αγιουρβέδα.

 Πηγή: Scientific Reports, 2018; 8: doi: 10.1038/s41598-018-25382-z

Μελέτες δείχνουν ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα έχουν επίδραση στο επίπεδο της γονιδιακής έκφρασης, δίνοντας έτσι στον ομοιοπαθητικό άλλο ένα εργαλείο για την κατανόηση των πιθανών χρήσεων των φαρμάκων στους ασθενείς του.

Κατά τη διάρκεια περισσότερων από 30 ετών εμπειρίας, έχω παρακολουθήσει τον παραδοσιακό συμβατικό επιστημονικό κόσμο να αλλάζει σιγά-σιγά την προοπτική του. Η επιστήμη συνειδητοποιεί ότι η ζωή είναι πολύ πιο πολύπλοκη από τα μηχανιστικά μοντέλα που υποστηρίζουν πως όλα είναι απλά μια σειρά χημικών αντιδράσεων, όπου οι πρωτεΐνες δρουν σε μια σειρά φυσικών αλληλεπιδράσεων συμβατότητας και το DNA πιστεύεται ότι στεγάζεται στον πυρήνα του κυττάρου με τα γονίδια κωδικοποιημένα απλά για τις χημικές ουσίες της ζωής.

Γνωρίζουμε τώρα ότι εάν τα γονίδια είναι παρόντα και δεν έχουν υποστεί αμετάκλητες βλάβες, μπορούν να ενεργοποιηθούν και να απενεργοποιηθούν σύμφωνα με αλληλεπιδράσεις πλήθους παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών και περιβαλλοντικών αλλαγών. Γνωρίζουμε επίσης ότι διαφορετικές αλληλουχίες άνω των 25.000 γονιδίων κωδικοποιούν περισσότερες από 100.000 πρωτεΐνες που αποτελούν το υλικό της ζωής. Αρχίζουμε τώρα να κατανοούμε πώς λειτουργεί η διεπαφή με την οποία τα ηλεκτρικά σήματα μετατρέπονται σε χημικά.1

Οι ερευνητές είναι σήμερα σε θέση να μετρήσουν τις μεταβολές που συμβαίνουν στο επίπεδο της γενετικής αλλαγής. Οι ομοιοπαθητικοί μπορούν να μετρήσουν και, στην πραγματικότητα, «να παρατηρήσουν» τη δράση ενός δυναμικού φαρμάκου που δημιουργεί αλλαγή στο ζωντανό σώμα. Τα μοριακά βιολογικά εργαλεία, όπως οι μικροσυστοιχίες DNA και η δυνατότητα χρήσης συγκεκριμένων καλλιεργειών κυτταρικών γραμμών, καθιστούν δυνατή τη διεξαγωγή αυτών των μελετών και ο μέχρι σήμερα περιορισμένος αριθμός μελετών παρέχει ορισμένα θετικά αποτελέσματα.2 Ένας σημαντικός αριθμός μελετών έχει δείξει θετική ανταπόκριση, ενώ κάποιες δεν έχουν. Είναι σημαντικό να αξιολογηθούν με κριτικό πνεύμα τα θετικά και αρνητικά αποτελέσματα στις μελέτες στο πλαίσιο των φαρμάκων και των δυναμοποιήσεων που χρησιμοποιήθηκαν, των κυτταρικών γραμμών κλπ.3

Μια μεγαλύτερη κατανόηση της σχέσης δόσης-απόκρισης που δείχνει πώς οι ουσίες μπορεί να είναι είτε ανασταλτικές είτε διεγερτικές ανάλογα τη δοσολογία, «προκαλεί» για τον τρόπο με τον οποίο η συμβατική φαρμακολογία έχει αξιολογήσει τις δόσεις των φαρμάκων.4 Ακόμη και πριν γίνει δημοφιλής η ομοιοπαθητική ιατρική, θα αρχίσουμε να βλέπουμε τη χρήση θεραπευτικών μικροδόσεων και τη χρήση της ίδιας ουσίας που δίνεται για να αναστέλλει ή να διεγείρει την απόκριση του σώματος, ανάλογα με τη δόση και ίσως σύμφωνα με τη γενετική σύνθεση του ατόμου που λαμβάνει τη δόση.

 Σημαντικές μελέτες

  • Μια μελέτη5 εξέτασε την γονιδιακή έκφραση των κυττάρων RWPE-1 (επιθηλιακά κύτταρα του προστάτη) όταν εκτέθηκαν σε μητρικό βάμμα Apis mellifica - 3C, 5C και 7C για 24 ώρες.2 Το Apis mellifica είναι ένα πολύ γνωστό φάρμακο στην ομοιοπαθητική και προέρχεται από τη μέλισσα, συμπεριλαμβανομένου του δηλητηρίου της. Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιείται συνήθως για πολλές διαφορετικές αντιδράσεις αλλεργίας με οίδημα, ερυθρότητα, πόνο και φλεγμονή. Οι ερευνητές εξέτασαν την έκφραση των γονιδίων που εμπλέκονται στην έκφραση κυτοκίνης, τις φλεγμονώδεις διεργασίες, τις αντιοξειδωτικές αποκρίσεις και τη μείωση της πρωτεάσης. Όχι μόνο βρήκαν σαφή επίδραση, αλλά είδαν επίσης διαφορετικές επιδράσεις από το μητρικό βάμμα έναντι των δυναμοποιημένων αραιώσεων. Για παράδειγμα, το μητρικό βάμμα αύξησε την έκφραση του γονιδίου IL1b, το οποίο κωδικοποιεί μια ισχυρή προ-φλεγμονώδη κυτοκίνη, ενώ οι δυναμοποιημένες μορφές του φαρμάκου μείωσαν την έκφραση του ίδιου γονιδίου.
  • Μελέτες εξέτασαν το Gelsemium sempervirens και την έκφραση γονιδίων.6 Η ομάδα ερευνητών (Bellavite και συν.) έκθεσε ανθρώπινα κύτταρα SH-SY5Y (κύτταρα νευροβλαστώματος) σε δυναμοποιημένες αραιώσεις του Gelsemium (2C, 3C, 4C, 5C, 9C και 30C) για 24 ώρες και διαπίστωσε ότι η έκφραση 56 γονιδίων μεταβλήθηκε σημαντικά. Το Gelsemium sempervirens έχει εδώ και καιρό αναγνωριστεί από τους ομοιοπαθητικούς για τη δράση του στο νευρικό σύστημα και τους μυς. Το φυτό από το οποίο προέρχεται το φάρμακο περιέχει αλκαλοειδή που μοιάζουν με στρυχνίνη, όπως το gelsemine, που δρουν εντός αυτής της σφαίρας. Οι συγγραφείς της μελέτης υποδεικνύουν ότι τα αποτελέσματα ανακούφισης του πόνου και μείωσης του άγχους που συνδέονται με το φάρμακο μπορεί να αποδοθούν στην αρνητική διαμόρφωση ορισμένων καναλιών νευρωνικής διεγερτικής σηματοδότησης.
  • Χρησιμοποιώντας τις τεχνικές micro-array και RT-PCR, οι ερευνητική ομάδα (Preethi και συν.) διερεύνησαν την έκφραση των γονιδίων που σχετίζονται με κυτταροτοξικότητα και απόπτωση (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος) σε νεοπλασματικά κύτταρα λεμφώματος Dalton και άλλες κυτταρικές γραμμές όγκων.7 Έκθεσαν τα κύτταρα σε δέκα διαφορετικά δυναμοποιημένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των Ruta 200C, Carcinosinum 200C, Hydrastis 200C, Conium 200C, Podophyllum 200C και Thuja 200C. Διαπίστωσαν διαφορετικά αποτελέσματα σε διαφορετικές φάρμακα και με διαφορετικές δυναμοποιήσεις. Το Conium 200C ήταν πιο κυτταροτοξικό από το μητρικό βάμμα του. Το Carcinosinum ήταν πιο κυτταροτοξικό στην δυναμοποίηση 200C από ότι στην 30C. Οι ερευνητές μπόρεσαν να αποδείξουν σαφή γονιδιακή επαγωγή σε ορισμένες περιπτώσεις - το Carcinosinum 200C προκάλεσε σημαντικά την έκφραση του γονιδίου p53 (προ-αποπτωτικό γονίδιο).
  • Ο Khuda-Bukhsh και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν κύτταρα HeLA (κύτταρα θετικά στο HPV18) για να ελέγξουν τις επιδράσεις των αραιώσεων Condurango 30C και Hydrastis canadensis 30C στην έκφραση γονιδίων σε ελεγχόμενη μελέτη με εικονικό φάρμακο.8 Τα δυναμοποιημένα φάρμακα ήταν σε θέση να επιδείξουν σημαντικά διαφορετικά πρότυπα γονιδιακής έκφρασης που σχετίζονται με καρκινογένεση, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Το Hydrastis canadensis και το Condurango χρησιμοποιούνται ως ομοιοπαθητικά φάρμακα σε περιπτώσεις καρκίνου. Κλασικοί ομοιοπαθητικοί όπως ο Clarke είχαν παρατηρήσει ότι το Hydrastis έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο που έχει καταπολεμήσει περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φάρμακο.

Παρόλο που οι ομοιοπαθητικοί (τουλάχιστον στο Ηνωμένο Βασίλειο) δεν μπορούν να κάνουν ισχυρισμούς για την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής θεραπείας, αρχίζουν να έρχονται στο φως στοιχεία σε μορφή που είναι αποδεκτή από τον επιστημονικό κόσμο. Αρχίζει έτσι να επιβεβαιώνεται αυτό που ήξεραν οι ομοιοπαθητικοί εδώ και αιώνες. Αυτές οι μελέτες δεν δείχνουν μόνο τις επιδράσεις των ομοιοπαθητικών φαρμάκων στο επίπεδο της γενετικής έκφρασης, αλλά μπορούν επίσης να δώσουν στον ομοιοπαθητικό ένα άλλο εργαλείο για την κατανόηση της πιθανής χρήσης ενός φαρμάκου σε έναν ασθενή, εκτός από τις παραδοσιακές αποδείξεις, τις θεραπευτικές αναφορές περιπτώσεων και τις τοξικολογικές μελέτες.

Τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα ευθυγραμμίζονται με αυτά που ήδη γνωρίζουμε σχετικά με τα συστήματα και τις διαδικασίες που μπορούν να επηρεάσουν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα. Τώρα ίσως αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε λίγο περισσότερο πώς το κάνουν. Μέσα από αυτή την κατανόηση της αλλαγής γονιδίων, η συμβατική ιατρική αλλά και η ομοιοπαθητική κοινότητα μπορεί να έχουν βρει κοινό έδαφος για περαιτέρω εξέταση και κατανόηση.

Ομοιοπαθητικώς επεξεργασμένο DNA

Το DΝΑ από διάφορες πηγές (π.χ. ψάρια και βοοειδή) είχε πολλές αποδείξεις κατά τη διάρκεια των ετών (π.χ., Julian, Jenaer και Robbins). Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το ομοιοπαθητικώς επεξεργασμένο DΝΑ βρέθηκε να έχει συγγένειες με τα νοητικά, νευρικά, ενδοκρινικά και αναπαραγωγικά συστήματα.9 Πρόσφατα, έχει υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για φάρμακα ειδικής ομοιοπαθητικής ακολουθίας DNA, τα οποία χρησιμοποιούν ειδικές ακολουθίες DNA (300 έως 400 βασικά ζεύγη βάσεων) δυναμοποιημένες σε 6C και σκοπεύουν στην στόχευση γονιδίων που είναι γνωστό ότι έχουν μειωμένη έκφραση σε ορισμένες καταστάσεις ή διαδικασίες ασθένειας. Για παράδειγμα, το γονίδιο KL καταγράφεται ότι έχει μειωμένη έκφραση με την ηλικία και σχετίζεται με εξασθενημένη ανοσία, σημάδια γήρανσης και αυξημένη ευαισθησία σε αυτοάνοσα νοσήματα.10 Αν και αυτά τα φάρμακα δεν χρησιμοποιούνται στην κλασική ομοιοπαθητική, θα είχε επιστημονικό ενδιαφέρον να ακολουθήσουν δημοσιευμένα αποτελέσματα της χρήσης τους.

Πηγές

1Constantin C, Muller C, et al. “Identification of Cav2-PCKβ and Cav2-NOS1complexes as entities for ultrafast electrochemical coupling”. Proceedings of the National Academy of Sciences, 2017.

2Dei A, Bernadini S. “Hormetic effects of extremely diluted solutions on gene expression”. Homeopathy, (2015) 104

3Thangapazaham RL, Gaddipati JP, et al. “Homeopathic medicines do not alter growth and gene expression in prostate and breast cancer cells in vitro”. Integrated  Cancer Therapy (2006), 5.

4Calabrese E. “Hormesis within a mechanistic concept”. Homeopathy (2015) 104

5Bigagli E, Luceri C, et al. “Exploring the effects of homeopathic Apis Mellifica preparations on human gene expression profiles”. Homeopathy(2014) 103.

6Olioso D, Marzotti M, et al. “ Effects of Gelsemium sempervirens L. on pathway-focused gene expression profiling in neuronal cells”. Journal of Ethnopharmacology (2014) 153.

7Ellanghiyil S, Preethi K, et al. “Induction of apoptosis in tumour cells by some potentiated homeopathic drugs: implications of mechanism of action”. Integrated Cancer Therapy (2012) 11.

8Saha S, Khuda-Bukhsh A, et al. “Ultra-highly diluted plant extracts of Hydrastis canadensis and Marsdenia condurango induce epigenetic modifications and alter gene expression profiles in HeLa cells in vitro”. Journal of Integrative Medicine (2015) 13.

9Abha. “Advances in homeopathy: targeting of health promoting genes using sequence specific homeopathic DNA remedies”. Homeopathy 360bjain.com/homeopathy360-wp/2017/02/18.

10Rosenblatt, Kuro O.“Klotho, an aging suppressor gene”. Horm. res. (2007) 67.

Η Ομοιοπαθητική είναι ένα θεραπευτικό σύστημα συγκλονιστικής αποτελεσματικότητας, ταχύτατης δράσης και απουσίας παρενεργειών (φυσικές ουσίες, απειρομικρές δόσεις) με παγκόσμια ιστορία και θεσμοθέτηση άνω των 2 αιώνων.

Η Εκπαίδευση των γιατρών στην Ομοιοπαθητική θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο αν άρχιζε στο Πανεπιστήμιο από τα πρώτα χρόνια των ιατρικών σπουδών. Αυτό θα συνεισέφερε:

1) στη θεαματική αύξηση των μελλοντικών θεραπευτικών τους δυνατοτήτων

2) στην πληρέστερη κατανόηση και προσέγγιση της λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού ως ενιαίου συνόλου, αλλά κυρίως των πρακτικών συνεπειών της κατανόησης αυτής στο θεραπευτικό πεδίο

3) στην πληρέστερη κατανόηση και αντιμετώπιση πτυχών, δυνατοτήτων και υπαρκτών αδιεξόδων της κλασσικής ιατρικής πρακτικής

4) στην εξέλιξη προς νέους ορίζοντες του ιατρικού ερευνητικού πεδίου.

Η κλασσική ιατρική εκπαίδευση (και η θεραπευτική πρακτική και η έρευνα) είναι κυρίως προσανατολισμένη στην όλο και λεπτομερέστερη γνώση για το κάθε τμήμα του οργανισμού ξεχωριστά (ιατρικές ειδικότητες) και στους τρόπους επιδιόρθωσης της κάθε επιμέρους δυσλειτουργίας. Πρόκειται για παρόμοια προσέγγιση με αυτή που έχουν και οι τεχνικοί του αυτοκινήτου (με τις αντίστοιχες δικές τους ειδικότητες) όπου επίσης ο κάθε ‘ειδικός’ επιχειρεί να αποκαταστήσει κάθε τοπική βλάβη ξεχωριστά. Το αυτοκίνητο, όμως, όπως και κάθε μηχάνημα, είναι εξαρχής πολλά, διαφορετικά και εντελώς ανεξάρτητα μεταξύ τους εξαρτήματα, που μεταφέρθηκαν σε κοινό χώρο όπου τεχνίτες τα συναρμολόγησαν. Επειδή ακριβώς η φύση του αυτοκινήτου είναι εξαρτήματα (που τεχνικά συγκολλήθηκαν), όταν αυτό δυσλειτουργεί, μόνο με τοπικές παρεμβάσεις σε κάθε εξάρτημά του μπορεί αυτό να αποκατασταθεί (ειδικότητες αυτοκινήτου).

Ο άνθρωπος αντίθετα, είναι από κατασκευής του, εξ ρχής, από τη σύλληψή του δηλαδή, ΕΝΑ πράγμα: είναι το ένα κύτταρο που αυτο-πολλαπλασιάστηκε και αυτο-διαφοροποιήθηκε στα πολλά κύτταρα όργανα και συστήματα που αποτελούν την κάθε ανθρώπινη ύπαρξη, χωρίς ποτέ να χάσει το ενιαίο (το ένα) της οντότητας και της ολότητάς του.

Αυτή η φυσική - βιολογική πραγματικότητα έχει πρακτικές προεκτάσεις: αυτό το ΕΝΑ, όταν είναι αδύναμο (α-σθενής) ΜΠΟΡΕΙ με ΕΝΑΝ παράγοντα (ένα θεραπευτικό μέσον, ένα φάρμακο δηλαδή) να γίνει συνολικά ισχυρότερο, δηλαδή υγιέστερο. Η ανακάλυψη αυτή ανήκει στο Γερμανό γιατρό S. Hahnemann, ιδρυτή της Ομοιοπαθητικής (1755-1843). Υγιέστερο σύνολο συνεπάγεται υγιέστερα μέλη και λειτουργίες, σημαίνει δηλαδή πρακτικά βελτίωση πολλών και διαφορετικών μεταξύ τους παθήσεων του ίδιου ασθενούς με ΕΝΑ φάρμακο.

Το φαινόμενο αυτό συνιστά παραδοξότητα για τα κλασσικά ιατρικά δεδομένα. Είναι όμως γνωστό ότι και στην κλασσική ιατρική μεθοδολογία, η μελέτη των μερών οδηγεί τελικά στην αποκάλυψη της ενότητάς τους, όπως υποδηλώνουν και οι όροι “ψυχοσωματική ιατρική”, “ψυχο-νευρο-ενδοκρινολογία”, “βιο-ψυχο-κοινωνική οντότητα” κτλ). Παρά ταύτα, τα θεραπευτικά εργαλεία που εξακολουθεί μέχρι σήμερα η κλασσική ιατρική να χρησιμοποιεί, να ερευνά και να εξελίσσει είναι τοπικής το καθένα εμβέλειας.

Η κομβική αλλαγή που χρειάζεται για την ολοκλήρωση της ιατρικής σκέψης συνίσταται 1) στη μεγαλύτερη εστίαση στο πάσχον όλον (αντί του μέρους) 2) στην ως εκ τούτου αναγκαιότητα λήψης ολιστικού ιστορικού πριν και μετά την οποιαδήποτε θεραπευτική παρέμβαση (για την αξιολόγηση του αποτελέσματος της παρέμβασης αυτής στη λειτουργία του συνόλου, αντί του μερικού ιστορικού και της μερικής αξιολόγησης που εφαρμόζει η κάθε ειδικότητα) 3) στην ενσωμάτωση της γνώσης ότι μπορεί με ένα φάρμακο να βελτιωθεί η συνολική υγεία του ασθενούς και κατ’ επέκταση τα ποικίλα και διαφορετικά μεταξύ τους προβλήματα των διαφόρων οργάνων του 4) στη γνώση ότι η θεραπεία δεν είναι υποχρεωτικό να συνοδεύεται ούτε από παρενέργειες ούτε από υψηλό κόστος.

Η ολοκλήρωση της ιατρικής σκέψης με την ενσωμάτωση των παραπάνω δεδομένων είναι φανερό ότι θα συνεισέφερε εξίσου καταλυτικά τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στην εθνική οικονομία.

Βαγγέλης Ζαφειρίου, Ψυχίατρος, Ομοιοπαθητικός

Φλώρα Πρόκου, Ιατρός, Υπεύθυνη Οργάνωσης του Εκπαιδευτικού Προγράμματος των Γιατρών στην Ομοιοπαθητική (Ε.Ε.Ο.Ι.Σ)

Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 13:18

Yoga: Η θέση της καμήλας (Ustrasana)

Όταν μέσα σε μία συνεδρία γιόγκα έρχεται η στιγμή (μετά από κάποια συγκεκριμένη προετοιμασία) και ανοίγω το σώμα μου στην Ustrasana ή Camel Pose (στα ελληνικά θέση της καμήλας), έχω την αίσθηση ότι η καρδιά μου θα ανθίσει σαν ένας λωτός και θα αγκαλιάσει την πλάση ολόκληρη. Για όσους από εσάς ασχολείστε με τη γιόγκα αναρωτηθείτε για την εμπειρία σας μέσα στην Ustrasana. Σίγουρα θα είναι διαφορετική, επειδή κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και θα έχει την δική του ξεχωριστή αίσθηση μέσα από την εμπειρία της Ustrasana , αλλά και της κάθε θέσης.

Για όσους δεν έχετε την ξεχωριστή εμπειρία της Ustrasana (ή θέση της καμήλας) κάντε κάτι άλλο: Κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε το σώμα σας γονατιστό με τον κορμό σας όρθιο με τις παλάμες σας να πιάνουν τους αστραγάλους σας, ενώ ταυτόχρονα από το κέντρο της λεκάνης σας να προεκτείνετε το θώρακά σας όσο πιο μπροστά και προς τον ουρανό γίνεται. Το πρώτο συναίσθημα που θα σας κατακλύσει είναι πιθανότατα ο φόβος! Φόβος να μην τραυματιστεί η μέση σας, να μην πονέσετε... Ξανακλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε τώρα ότι η μέση σας είναι συμπαγής και η σπονδυλική σας στήλη πολύ ελαστική και ότι στο αποκορύφωμα της θέσης και του ανοίγματος του θώρακά σας, μία χρυσή μεταξωτή χοντρή ακτίνα σαν ενέργεια εκτείνεται από το κέντρο της καρδιάς σας επάνω προς τον ουρανό. Η σύνδεση αυτή του πιο συναισθηματικού σημείου του σώματός σας με τον ουρανό ανοίγει νέους δρόμους για την επαφή σας με το όλον. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να παρατηρήσετε τι μπορεί να κάνει αυτή η φανταστική εικόνα για εσάς...

Η Ustrasana, είναι μία βασική θέση-asana οπίσθιας κάμψης στη Hatha Yoga. Η θέση αυτή όπως θα δούμε μπορεί να είναι φυσικά προκλητική, δύσκολη, αλλά και πολύ ευεργετική. Σε συναισθηματικό επίπεδο μπορεί να δημιουργήσει μία μεγάλη αλλαγή. Η Ustrasana είναι όπως μια καμήλα που ταξιδεύει στη Σαχάρα, γι’ αυτό απαιτεί δυνατό κέντρο, τόλμη, αντοχή και δέσμευση για εσωτερική συνειδητότητα. Η Ustrasana είναι ένα ταξίδι και όχι ένας προορισμός, όταν φτάσετε τελικά στη δική σας μοναδική τοποθεσία (αφού διασχίσετε τη δική σας Σαχάρα), θα αισθανθείτε ότι πραγματικά άξιζε τον κόπο η προσπάθειά σας.

Περιγραφή της θέσης: Γονάτισε στο πάτωμα, με τα γόνατα, την πλάτη, το ιερό σου οστό και τους μηρούς σου να είναι κάθετα προς το πάτωμα. Βάλε τις κνήμες σου και τα πέλματά σου να είναι σε παράλληλη θέση μεταξύ τους, ενώ τα γόνατά σου να είναι στο άνοιγμα της λεκάνης σου. Για αρχή γύρισε τα δάχτυλα των πελμάτων σου να πατάνε στο πάτωμα (σε πιο προχωρημένους ασκούμενους τα κουτεπιέ των πελμάτων μπορεί να είναι ξαπλωμένα στο πάτωμα). Αρχικά τοποθέτησε τα χέρια σου στο πίσω και πάνω μέρος της λεκάνης σου, με τις παλάμες σου να ακουμπούν στις κορυφές των γλουτών σου. Άνοιξε τους ώμους σου προς τα πίσω. Ξεκίνησε να αναπνέεις βαθιά και σταθερά από τη μύτη.

Ενεργοποίησε το κέντρο σου γυρίζοντας ή κατεβάζοντας την ουρά σου προς το πάτωμα. Ταυτόχρονα μαγνήτισε τους μηρούς σου μεταξύ τους, δηλαδή η μυϊκή σου δύναμη να τους φέρνει να συναντηθούν μεταξύ τους, χωρίς όμως να ανασηκωθούν τα γόνατά σου από το έδαφος. Η αίσθηση που θα έχεις με αυτή τη διαδικασία είναι ότι η μέση σου και το κέντρο σου θα είναι πλέον πολύ δυνατά. Αυτή η προετοιμασία θα σου δώσει τη σιγουριά για να μπεις βαθιά στη θέση χωρίς να φοβάσαι, αλλά και να μην χτυπήσεις. Δοκίμασε δύο-τρεις φορές όλη αυτή την προετοιμασία της ενεργοποίησης του κέντρου σου. Όταν φθάσεις ξανά στην πλήρη ενεργοποίησή του, τότε γλίστρησε τα χέρια σου όσο πιο πίσω μπορείς προς τις φτέρνες σου. Δεν είναι υποχρεωτικό να τις πιάσεις. Αν τα καταφέρεις καλώς, αν δεν τα καταφέρεις πάλι καλώς! Αν δεν τα καταφέρεις τότε τα χέρια σου μπορούν να παραμείνουν στην αρχική τους θέση στη μέση. Θυμήσου ότι στη Γιόγκα δεν υπάρχει ανταγωνισμός ούτε "πρέπει" όπως συμβαίνει σε άλλα αθλήματα, επειδή η Χάθα Γιόγκα ακολουθείται από βαθιά φιλοσοφία και δεν είναι μόνο ιδανική άθληση, αλλά και υποδειγματική στάση ζωής. Άλλωστε μία βασική συμβουλή στη γιόγκικη φιλοσοφία είναι η Ahimsa που σημαίνει “μη βία”, ούτε σε κάποιο άλλο έμβιο ον, ούτε φυσικά στο σώμα σου.

Τελική φόρμα της θέσης: Συνέχισε να αναπνέεις βαθιά και σταθερά από τη μύτη. Έχοντας μπει μέσα στο πρώτο αυτό σχήμα και έχοντας πιάσει τις φτέρνες σου, ξεκίνησε να πιέζεις με τις παλάμες σου τις φτέρνες σου και τα δάχτυλα των πελμάτων σου στο πάτωμα. Αυτό θα σου δώσει την ώθηση να ανοίξεις το θώρακά σου όσο πιο πολύ μπορείς. Βεβαιώσου ότι οι βουβώνες της λεκάνης σου δεν φουσκώνουν προς τα εμπρός. Αν αυτό συμβαίνει φέρε μαλακά τη λεκάνη σου προς τα πίσω. Θυμήσου να κρατήσεις δυναμικά την πλήρη ενεργοποίηση του κέντρου σου αλλιώς θα μπεις σε περιπέτειες... Η Ustrasana όσο υπέροχη αίσθηση απόλαυσης μπορεί να σου δώσει, τόσο εύκολο είναι να σε τραυματίσει. Εισέπνευσε βαθιά, άνοιξε την καρδιά σου προς τον ουρανό, ενώ οι ωμοπλάτες σου ενώνονται μεταξύ τους στο κέντρο της πάνω πλάτης σου (θωρακική περιοχή). Το κεφάλι σου μπορεί να οδηγηθεί προς τα πάνω και πίσω (προς τα κάτω μπορεί να τραυματιστεί ο αυχένας σου) και το πηγούνι σου προς το στέρνο, χωρίς να σκληρύνεις το λαιμό σου. Ένας αρχάριος πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να μπει κατευθείαν σε αυτή τη στάση, αγγίζοντας με τα χέρια τις φτέρνες του, πόσο μάλλον τις σόλες του (όταν τα κουτεπιέ των πελμάτων είναι ξαπλωμένα στο πάτωμα). Κι ενώ έχετε φθάσει σε ένα πολύ βαθύ αποτέλεσμα δοκιμάστε να στρίψετε τους βραχίονές σας προς έξω κάνοντας έξω στροφή. Αυτό θα σας ανοίξει ακόμα πιο πολύ...

Μείνε σε αυτή το στάση αναπνέοντας βαθιά για δέκα είκοσι δευτερόλεπτα, μισό ή ένα λεπτό, πάντα ανάλογα με την δυναμική σου αλλά και την κατάσταση της συγκεκριμένης μέρας που βρίσκεται το σώμα σου. Καλό θα είναι να είσαι κάτω από την καθοδήγηση της/του δασκάλας/-ου σου (εκτός κι αν είσαι πλέον αρκετά προχωρημένος στη Χάθα Γιόγκα). Για να βγεις από τη θέση εισέπνευσε βαθιά πιέζοντας με τα χέρια σου προς τα κάτω, σηκώνοντας ταυτόχρονα τον κορμό σου και το κεφάλι σου προς τα εμπρός. Ξεκουράσου στη Virasana για λίγες αναπνοές. Εάν αισθάνεσαι ότι μπορείς, επανέλαβε άλλη μία φορά την διαδικασία.

Φυσικά οφέλη: Η σπονδυλική στήλη προορίζεται από τη φύση μας να λυγίζει και προς τις δύο κατευθύνσεις. Κατά τη διάρκεια της ημέρας πιθανότατα αυτό γίνεται μόνο προς μία κατεύθυνση, προς τα μπροστά. Οι οπίσθιες κάμψεις όπως η θέση της καμήλας, μπορούν να επιστρέψουν ή να αποκαταστήσουν τη φυσική ευελιξία της σπονδυλικής στήλης και την τάση για κύφωση, που τόσο πολύ χαρακτηρίζει το δυτικό κόσμο.

Ξεκινώντας με το πιο επιφανειακό επίπεδο παροχών, η Ustrasana αυξάνει την ευελιξία στη σπονδυλική στήλη, διεγείρει το νευρικό σύστημα, ανοίγει το στήθος και τους ώμους, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και όλων των υγρών του σώματος, βοηθάει την πέψη και διεγείρει τον θυρεοειδή. Ενισχύει τους μυς της πλάτης, τους μυς του λαιμού και βελτιώνει τη στάση του σώματος. Ανανεώνει και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας στο σώμα και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Αυξάνει τη ροή του αίματος στο πρόσωπο για να δημιουργήσει μια όμορφη χροιά. Επίσης βοηθά σε αναπνευστικές παθήσεις, σε ήπια οσφυαλγία και βοηθά την εμμηνορροϊκή δυσφορία. Διεγείρει τα όργανα της κοιλιάς και του αυχένα. Τεντώνει ολόκληρο το μπροστινό μέρος του σώματος, τους αστραγάλους, τους μηρούς και τις κοιλότητες. Τέλος είναι θέση αποκατάστασης μετά από μία κουραστική μέρα.

Διανοητικά και ψυχικά οφέλη: Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα οφέλη της θέσης της καμήλας και των άλλων οπίσθιων κάμψεων, είναι η ανακούφιση του άγχους και του στρες. Το μυαλό μας ακολουθεί συχνά το σώμα μας, έτσι αυξάνοντας την ευελιξία στη σπονδυλική μας στήλη και ανακουφίζοντας την ένταση στο λαιμό, την πλάτη και τους ώμους, αυξάνουμε την ευελιξία στο μυαλό μας.. Η θέση της καμήλας λέγεται επίσης ότι αυξάνει τη δημιουργικότητα και την επίλυση προβλημάτων χάρη σε μια αλλαγή προοπτικής, λόγω ανοίγματος του anahata chakra, του τσάκρα της καρδιάς. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της γιόγκα το anahat chakra (το τέταρτο από τα επτά τσάκρα του σώματος μετρώντας από κάτω προς τα πάνω) είναι το ενεργειακό κέντρο της αγάπης, υπεύθυνο για την αίσθηση της φροντίδας και της συμπόνιας και βρίσκεται ακριβώς πίσω από την καρδιά. Μέσα από τη δυναμική της θέσης το κέντρο αυτό ανοίγει για να κυκλοφορήσει ελεύθερα η ενέργεια-prana μέσα στο σώμα δημιουργώντας υγεία και ευεξία. Όταν το τσάκρα της καρδιάς είναι ανοικτό και η ενέργεια ρέει ελεύθερα, λειτουργούμε μέσα από έναν τόπο αγάπης. Αν αγαπάς τους άλλους, μπορείς να αγαπήσεις και τον εαυτό σου.

Ανάλογα με την τρέχουσα συναισθηματική μας κατάσταση, η καμήλα μπορεί να αναδείξει βαθιές συγκινήσεις που νομίζαμε ότι αντιμετωπίζαμε κατά το παρελθόν. Όμως το σώμα ξέρει καλύτερα. Κι όπως ανέφερα προηγουμένως, το μυαλό συχνά ακολουθεί το σώμα, ως συγκοινωνούντα δοχεία. Θυμηθείτε να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά, ακολουθώντας την αρχή της ahimsa-μη βίας.

Αντενδείξεις και προφυλάξεις: Υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση, ημικρανία, αϋπνία, κακώσεις πλάτης, μέσης, ή αυχένα, οσφυαλγία.

Τροποποιήσεις και στηρίγματα: Η Ustrasana μπορεί να είναι μια πολύ δύσκολη στάση για τη μέση αν έχεις ευαισθησία στη μέση και τον αυχένα, επίσης εάν οι ώμοι σου είναι σφιχτοί. Έτσι μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον τοίχο ως στήριγμα. Προετοιμάσου για την πόζα με την πλάτη σου στον τοίχο, με τα δάχτυλα των ποδιών σου στραμμένα προς τα κάτω και φέρε τα πέλματα και τις φτέρνες σου όσο πιο κοντά στον τοίχο γίνεται. Τα χέρια σου ακούμπησέ τα στο πίσω μέρος της λεκάνης σου ψηλά. Ενεργοποίησε το κέντρο σου όπως ανέφερα προηγουμένως. Πάρε μία βαθιά εισπνοή, εκπνέοντας σπρώξε προς τα πίσω. Πίεσε μαλακά το στέμμα του κεφαλιού σου στον τοίχο. Κράτησε τα χέρια σου στη λεκάνη σου ή γύρισέ τα για να πιέσεις με τις παλάμες σου στον τοίχο.

Προπαρασκευαστικές θέσεις - asanas: Virasana, urdhva mukha svanasana, bhujangasana, dhanurasana, salabasana, setu bandha, supta virasana.

Αν και στην αρχή η Ustrasana είναι μια δύσκολη asana σωματικά και συναισθηματικά, στην πορεία θα γίνει μια θαυμάσια ευαίσθητη και καθαρκτική θέση, που ωφελεί τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Θυμήσου να αναπνέεις βαθιά καθώς η εστίασή σου αρχικά θα κινείται από την ελαφριά σωματική δυσφορία (λόγω της σχετικής δυσκολίας της θέσης) στη μικρή συναισθηματική ενόχληση (λόγω του ανοίγματος της καρδιάς), ώσπου να καταλήξει στην αποκατάσταση της σπονδυλικής στήλης, στον έντονο συναισθηματικό καθαρισμό και τη διανοητική σαφήνεια που θα προκύπτει από την δική σου και μόνο επιμονή. Εμπρός λοιπόν, μην αναβάλεις άλλο την εξάσκηση στη Χάθα Γιόγκα. Η εμπειρία που σε περιμένει είναι πραγματικά συγκλονιστική...

Βασίλειος Μαυρομάτης: Ομοιοπαθητικός, Φυσικοπαθητικός, Yoga instruction - Hatha Yoga

Στις 14 Ιουλίου 2018 πραγματοποιήθηκε στη Βασιλική Ιατρική Εταιρεία του Λονδίνου, συνέδριο με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στην Επιστήμη του Νερού», με επίκεντρο την Ομοιοπαθητική. Στο συνέδριο συμμετείχαν πολλοί σημαντικοί ομιλητές, όπως οι βραβευμένοι με Νόμπελ καθηγητές Brian Josephson και Luc Montagnier, ο καθηγητής Gerald Pollack, ο καθηγητής Vladimir Voeikov, ο καθηγητής Alexander Konovalov και ο Δρ Robert Verkerk.

Το δυτικό ιατρικό μοντέλο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα φαρμακευτικά σκευάσματα και τις χειρουργικές επεμβάσεις, και για τις οξείες παθήσεις το μοντέλο έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό. Αυτό όμως δεν συμβαίνει και για τις χρόνιες παθήσεις, όταν τα φαρμακευτικά σκευάσματα και η χειρουργική επέμβαση είναι αναποτελεσματικά και για τις οποίες τα νοσοκομεία και οι κλινικές, πέρα από τη μείωση του πόνου, μπορούν να προσφέρουν ελάχιστη υποστήριξη σε έναν ασθενή. Καμία θεραπεία ή ιατρική τεχνική δεν ανταποκρίνεται σε όλες τις ανάγκες της υγείας και σήμερα έχουν αναπτυχθεί πολλές συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπευτικές μέθοδοι που προσφέρουν υποστήριξη σε χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων του βελονισμού, της ηχητικής θεραπείας, του ρέικι, της υπνοθεραπείας, της ομοιοπαθητικής και πολλών άλλων. Ενώ οι συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες προσφέρουν υποστήριξη σε πολλές πτυχές της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των χρόνιων παθήσεων, η ομοιοπαθητική, ειδικότερα, έχει δεχτεί μεγάλη κριτική. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η ομοιοπαθητική παραμένει ως εναλλακτική θεραπεία στα πλαίσια του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ωστόσο οι επικριτές της συχνά επιτίθενται άσχημα στην ομοιοπαθητική, παρόλο που οι ασθενείς της ομοιοπαθητικής θεραπείας παγκοσμίως εξακολουθούν να αναφέρουν άριστα αποτελέσματα.

Ο κύριος λόγος που η συμβατική ιατρική δεν πιστεύει στην ομοιοπαθητική φαίνεται να στηρίζεται στην αντίληψη ότι εάν μια θεραπευτική ουσία αραιωθεί σε σημείο που δεν υπάρχουν μόρια της ουσίας, δεν μπορεί να υπάρξει θεραπευτική επίδραση. Ο καθηγητής Josephson* δήλωσε: “Η ιδέα ότι το νερό μπορεί να έχει μνήμη μπορεί εύκολα να απορριφθεί βάσει οποιουδήποτε από τα πολλά εύκολα κατανοητά άκυρα επιχειρήματα” και στη συνέχεια εξήγησε στο κοινό γιατί αυτά τα επιχειρήματα είναι άκυρα: “Πάρτε για παράδειγμα έναν ισχυρισμό που δηλώνεται ως δόγμα από γνωστό ερευνητή συμπληρωματικής ιατρικής, που θα σας πω χωρίς να τον ονομάσω, ο οποίος δήλωσε: “δεν υπάρχουν μόρια, δεν υπάρχει αποτέλεσμα”. Αν συνέβαινε αυτό, δεν θα υπήρχε η μαγνητική εγγραφή ή οι διαφορετικές κρυσταλλικές μορφές της ίδιας ουσίας. Η μνήμη του νερού δεν ταιριάζει με αυτό το επιχείρημα.

Για να υποστηρίξει την παρουσίασή του, ο καθηγητής Josephson συμπεριέλαβε ένα βίντεο που φαίνεται να δείχνει την ικανότητα του νερού να θυμάται μια συχνότητα ήχου που εισάγεται σε καθαρό νερό σε ένα CymaScope, ένα νέο είδος επιστημονικού οργάνου που καθιστά τον ήχο ορατό αποτυπώνοντας τις δονήσεις του στο καθαρό νερό, περίπου όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα στο γυαλί. Στο πείραμα, μετά την απομάκρυνση της συχνότητας και στη συνέχεια την επανεισαγωγή της, ο χρόνος που χρειάστηκε για να επανεμφανιστεί η ηχητική εικόνα ήταν μικρότερος και κάθε φορά που επαναλαμβανόταν αυτή η διαδικασία ο χρόνος μειωνόταν αρχίζοντας από έξι δευτερόλεπτα και φτάνοντας στα τρία δευτερόλεπτα, υποδεικνύοντας ότι ίσως το νερό συγκρατούσε τη μνήμη της εισαγόμενης ηχητικής συχνότητας.

Παρουσίασε επίσης ένα βίντεο που δείχνει τον ήχο ενός καρκινικού κυττάρου που έγινε ορατός, μέρος ενός ερευνητικού έργου σε συνεργασία με τον καθηγητή Sungchul Ji του Πανεπιστημίου Rutgers, του Dr. Ryan Stables του Πανεπιστημίου του Birmingham και του εργαστηρίου CymaScope στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η έρευνα αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιώσεις στις χειρουργικές επεμβάσεις, ιδιαίτερα στην χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο, όπου η αφαίρεση όλων των κυττάρων ενός όγκου είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία.

Ο καθηγητής Josephson πρόσθεσε: “Το νερό παρουσιάζει αξιοσημείωτες δομικές και δυναμικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένου του «βιολογικού σήματος» που αποκαλύφθηκε από τις έρευνες των Beneviste και Montagnier και τις πολύπλοκες ακουστικά επαγόμενες δομές στο νερό που αποκάλυψε το CymaScope. Η οργανωμένη δυναμική συμπεριφορά είναι περισσότερο περιοχή της βιολογίας παρά της φυσικής και απαιτεί διαφορετικά εργαλεία έρευνας από ό, τι στη φυσική. Το CymaScope μπορεί να είναι ένα τέτοιο εργαλείο. Δεν είναι μόνο ένα νέο επιστημονικό όργανο, αλλά και μια νέα επιστήμη, και υποψιάζομαι ένα νέο πεδίο μαθηματικών”.

Το συνέδριο αμφισβήτησε το βασικό εννοιολογικό πλαίσιο της χημείας και της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης και οι ομιλητές προσέφεραν λύσεις που προκαλούν το υπάρχον status quo στο δυτικό ιατρικό μοντέλο.

* Ο Brian Josephson ήταν καθηγητής φυσικής στο εργαστήριο Cavendish από το 1974 μέχρι την αποχώρησή του το 2007. Σήμερα είναι επίκουρος καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, μέλος του Trinity College, του Cambridge, και συνεργάτης της Βασιλικής Εταιρείας.

Τώρα έχετε έναν ακόμη λόγο να πίνετε ένα ζεστό φλιτζάνι χαμομήλι πριν από τον ύπνο. Αυτό το ταπεινό κίτρινο βότανο αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι μπορεί να ελέγξει ή ακόμα και να αποτρέψει τον διαβήτη. Σε άρθρο στο The Conversation, Βρετανός ερευνητής που ειδικεύεται στη μελέτη βαφών σε αρχαία υφαντά εντόπισε τις συγκεκριμένες ενώσεις που καταπολεμούν το διαβήτη και οι οποίες βρίσκονται στο βότανο.

Ο καθηγητής Richard Blackburn ηγείται μίας ομάδας έρευνας για τα αειφόρα υλικά στο Πανεπιστήμιο του Leeds. Αυτός και ο συνεργάτης του Chris Rayner πέρασαν σχεδόν δύο δεκαετίες μελετώντας τις φυσικές χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα στην κλωστοϋφαντουργία.

Οι περισσότερες από τις τεχνικές που αφαιρούν τις βαφές από τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα είναι σκληρές για το μόριο της χρωστικής. Εάν το μόριο καταστραφεί, οι πληροφορίες σχετικά με τη χημική του σύνθεση χάνονται. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα των Blackburn και Rayner σχεδίασε έναν ηπιότερο τρόπο για να απομακρύνει τη βαφή χωρίς να την καταστρέψει. Η νέα μέθοδος με βάση τη γλυκόζη τούς επέτρεψε να μελετήσουν τις χρωστικές που χρησιμοποιήθηκαν πριν από τη δεκαετία του 1850, όταν άρχισαν να αντικαθίστανται από τεχνητές βαφές.

Συμβαίνει το χαμομήλι να ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα φυσικά χρώματα που χρησιμοποιούνταν εκείνη την εποχή. Έδινε ένα λαμπερό κίτρινο χρώμα στις φυσικές ίνες όπως βαμβάκι και μαλλί.

Η ομάδα του Blackburn τελικά ξεκίνησε συνεργασία με τους συναδέρφους τους στην Σχολή Επιστημών και Διατροφής Τροφίμων του Leeds. Ο Gary Williamson και η ερευνητική του ομάδα μελετούσαν επίσης τη χημεία του χαμομηλιού, αλλά για έναν εντελώς διαφορετικό λόγο.

Το χαμομήλι είναι ευρέως γνωστό και χρησιμοποιείται ως αφέψημα που βοηθά στον ύπνο. Είναι επίσημα αναγνωρισμένο ως χαλαρωτικό και καταπραϋντικό βότανο στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες 25 χώρες. Ο Williamson ερευνούσε άλλες χρήσεις για το χαμομήλι. Συγκεκριμένα, εμπνεύστηκε από τη χρήση του γερμανικού χαμομηλιού (Matricaria chamomilla) για την ανακούφιση των πεπτικών προβλημάτων. Η ομάδα του διερευνούσε πώς οι φυσικές ενώσεις σε τρόφιμα και ποτά θα μπορούσαν να βελτιώσουν την πέψη των υδατανθράκων. Το 2017, ανακάλυψαν ότι το γερμανικό χαμομήλι θα μπορούσε να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, πράγμα που σήμαινε ότι θα μπορούσε να ελέγξει τον διαβήτη.

Ο Williamson προσπάθησε να εντοπίσει τις συγκεκριμένες ενώσεις του χαμομηλιού που έλεγχαν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που συνδέονταν με τον διαβήτη. Ο Blackburn προσφέρθηκε να δανείσει την τεχνογνωσία της ομάδας του στους συναδέλφους του ερευνητές του Leeds. Η ομάδα του Blackburn προσάρμοσε την τεχνική που βασίζεται στη γλυκόζη έτσι ώστε να μπορούν να αντλούν τις φυσικές ενώσεις απευθείας από λουλούδια χαμομηλιού αντί για υφάσματα. Οι δύο ομάδες συνένωσαν έπειτα τις γνώσεις τους για να αναλύσουν αυτά τα συμπεράσματα.

Ανέφεραν την εύρεση τεσσάρων ενεργών ενώσεων στο χαμομήλι που θα μπορούσαν να ελέγξουν την πέψη των υδατανθράκων. Η ομάδα του Blackburn αναγνώρισε τις ενώσεις apigenin-7-O-glucoside και apigenin από την προηγούμενη έρευνά τους σχετικά με τις βαφές χαμομηλιού, όπου χρησιμοποιήθηκαν ως κίτρινες χρωστικές ουσίες σε υφάσματα.

Οι άλλες δύο ενώσεις ήταν γλυκοσίδες (Ζ) και (Ε) -2-υδροξυ-4-μεθοξυκιναμωμικού οξέος. Προηγούμενες μελέτες έκαναν λάθη κατά την αναγνώρισή τους, αλλά η Blackburn διόρθωσε αυτά τα λάθη.

Έχοντας περιορίσει τον κατάλογο των δραστικών ενώσεων, οι ερευνητές του Leeds εξέτασαν αυτές τις τέσσερις αυτές ενώσεις. Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι ο συνδυασμός και των τεσσάρων ενώσεων θα μπορούσε να ελέγξει τους ρυθμούς με τους οποίους αφομοιώνονταν και απορροφούνταν οι υδατάνθρακες.

Ο Blackburn πιστεύει ότι αυτές οι ενώσεις θα μπορούσαν να εξαχθούν από το χαμομήλι και να μετατραπούν σε συμπύκνωμα για τη θεραπεία του διαβήτη. Εξέφρασε επίσης την ευχαρίστησή του να συνεισφέρει τις γνώσεις του για τις ιστορικές βαφές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε σημαντικές ιατρικές έρευνες.

Έτσι, τώρα γνωρίζετε ότι ένα φλιτζάνι χαμομηλιού κάθε βράδυ δεν ανακουφίζει απλά το άγχος σας και σας βοηθά να κοιμάστε. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε επίσης να σας προστατεύσει από το διαβήτη.

 

ΠηγέςTheConversationNature

Τρίτη, 07 Αυγούστου 2018 09:17

Ποιος φοβάται τη Μοναξιά….

Ποιος θα φανταζόταν ότι η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, των ρομπότ και του ψηφιακού πολιτισμού θα ήταν ίσως η πιο μοναχική από όσες βίωσε ο άνθρωπος!

Κι όμως, όσο και αν η δικτύωση βρίσκει όλο και περισσότερες εφαρμογές και στόχους στο μάρκετινγκ, στην ψυχαγωγία και στην καθημερινότητά μας, τόσο οι άνθρωποι νιώθουν πιο μόνοι.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το άγχος της καριέρας, τα πρότυπα του καταναλωτισμού οδηγούν την επικοινωνία μακριά από την ποιότητα και την ουσία και η μοναξιά γίνεται πολλές φορές μονόδρομος. Στο κατώφλι δε, της 4ης βιομηχανικής επανάστασης οι προκλήσεις για τις ανθρώπινες σχέσεις γίνονται περισσότερες, αφού η σχέση ανθρώπου -μηχανής δοκιμάζει ήδη τα πάντα….

Η Μοναξιά βλάπτει σοβαρά την υγεία

Η μοναξιά πληγώνει. Όχι μόνο την ψυχή αλλά και το σώμα. Οι επιπτώσεις της μοναξιάς στην ανθρώπινη υγεία έχουν μελετηθεί εκτενώς και τα συμπεράσματα ή οι ενδείξεις για τον τρόπο που συνδέεται με διάφορα νοσήματα είναι πολλά κι εντυπωσιακά.

Κορυφαίοι αμερικανοί επιστήμονες κάνουν λόγο για «επιδημία», η οποία, μάλιστα κοστίζει αρκετά στα συστήματα υγείας διεθνώς και προκαλεί στην υγεία βλάβη αντίστοιχη 15 τσιγάρων την ημέρα.

Είναι αποκαλυπτικά τα αποτελέσματ  μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου 10 χρόνια σε 2.800 γυναίκες με καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με τα οποία όσες ζούσαν μόνες, δίχως φίλους ή οικογένεια, είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο. Αντίστοιχα, οι ηλικιωμένοι που απομένουν μόνοι στη ζωή, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν πρόωρα κινητικές δυσκολίες ή ακόμα και να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με άλλη μελέτη1 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Archives of Internal Medicine».

Την ίδια ώρα, η καρδιά των ανθρώπων που νιώθουν μοναξιά μπορεί να επηρεαστεί μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά2 από την επίδραση του άγχους της μοναξιάς και την υπέρταση που μπορεί να προκαλέσει, επηρεάζοντας την λειτουργία της καρδιάς και προδιαθέτοντας για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η μοναξιά επηρεάζει, επίσης, και τις άμυνες του οργανισμού. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2005 με την συμμετοχή 83 πρωτοετών φοιτητών3 διαπίστωσε ότι εκείνοι που βίωναν το συναίσθημα της μοναξιάς ανταποκρίθηκαν λιγότερο καλά στο εμβόλιο της γρίπης, ενώ ο οργανισμός τους δεν παρείχε αρκετά αντισώματα Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης, η αίσθηση της μοναξιάς με την ανταπόκριση στο αντιγριπικό εμβόλιο είχε μία αντιστρόφως ανάλογη σχέση: Όσο υψηλότερη ήταν η πρώτη, τόσο πιο χαμηλή η δεύτερη.

Οι μοναχικοί άνθρωποι είναι επίσης ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις χρόνιες φλεγμονές, οι οποίες θεωρούνται «υπεύθυνες» έως κάποιο βαθμό για ένα ευρύ φάσμα ασθενειών. Οι καρδιακές παθήσεις, η νόσος του Αλτσχάιμερ και πιθανώς κάποιος μορφές καρκίνου μπορεί να προέρχονται από αυτές, όπως επίσης η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι φραγμένες αρτηρίες και η περιοδοντίτιδα.

Επιπλέον, σε πειράματα που πραγματοποίησαν επιστήμονες του πανεπιστημίου UCLA της Καλιφόρνια, διαπίστωσαν πως όσοι νιώθουν μοναξιά έχουν μια τάση προς την υπερφαγία και την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων, κυρίως όσων περιέχουν ζάχαρη και λίπος.

Μόνοι ή απομονωμένοι…

Στα αποτελέσματα των μελετών των διάφορων ερευνητικών ομάδων υπάρχουν μερικά πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα. Καταρχήν η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση δεν πηγαίνουν κατ' ανάγκη χέρι-χέρι, επισημαίνουν οι Julianne Holt-Lunstad και Timothy B. Smith, ψυχολόγοι-ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Brigham Young.

«Η κοινωνική απομόνωση υποδηλώνει λίγες κοινωνικές συνδέσεις ή αλληλεπιδράσεις, ενώ η μοναξιά περιλαμβάνει την υποκειμενική αντίληψη της απομόνωσης», έγραψαν στο περιοδικό Heart. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι μπορούν να απομονωθούν κοινωνικά και να μην αισθάνονται μόνοι τους. απλώς προτιμούν μια πιο μοναχική ζωή. Ομοίως, οι άνθρωποι μπορούν να αισθάνονται μοναξιά ακόμη και όταν περιβάλλονται από πολλούς ανθρώπους, ειδικά αν οι σχέσεις δεν ανταμείβονται συναισθηματικά. Στην πραγματικότητα, η Dr Carla Perissinotto και οι συνεργάτες της στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο ανέφεραν το 2012 ότι μεταξύ των πλέον μοναχικών ατόμων περιλαμβάνονται και τα παντρεμένα ζευγάρια.

Ένας Υπουργός για την Μοναξιά…

Δύσκολη, σύνθετη, «βαριά» όπως λέει ο ελληνικός λαός, η μοναξιά απέκτησε φέτος στη Βρετανία και τον… υπουργό της. Η είδηση προκάλεσε αίσθηση διεθνώς, ωστόσο καλωσορίστηκε από κορυφαίους επιστήμονες στην υφήλιο. Αρμοδιότητα του νέου υπουργού θα είναι «η κατάρτιση μιας εθνικής στρατηγικής για να καταπολεμηθεί αυτή η σύγχρονη μάστιγα». Σύμφωνα με την  Έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής για την Μοναξιά (Commission on Loneliness) που έχει συσταθεί στο Βρετανικό Κοινοβούλιο και, η οποία δημοσιεύθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, 9 εκατομμύρια Βρετανοί πολίτες, εκ των οποίων τα 2 εκατομμύρια είναι άνω των 75 ετών, υποφέρουν από μοναξιά.

Η μοναξιά δεν είναι παντοτινή…

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης και ανακούφισης. Το πρώτο μεγάλο βήμα είναι να αποδεχτείτε την μοναξιά που νιώθετε, να την εκφράσετε και να την μοιραστείτε. Η μοναξιά δεν είναι ασθένεια αλλά εμπειρία, που μεταβάλλεται, άρα αλλάζει.

Κοιτάξτε για λίγο πίσω στο παρελθόν σας και θυμηθείτε με ποιό τρόπο αντιμετωπίσατε την μοναξιά παλιότερα. Ακόμη και αναμνήσεις από την παιδική σας ηλικία μπορεί να σας φανούν χρήσιμες.

Εντοπίστε τις εσωτερικές σας δυνάμεις που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την μοναξιά και αναγνωρίστε τις αδυναμίες που, πιθανόν, να «τρέφουν» τη μοναξιά σας.

Ανακαλύψτε αν οι σχέσεις σας καλύπτουν ανάγκες σας όπως η συντροφικότητα, η αγάπη, η στοργή, η συναισθηματική υποστήριξη, η κατανόηση κ.λπ.

Συνειδητοποιείστε ότι τα γνωστά κοινωνικά στερεότυπα που μας υποδεικνύουν τι να κάνουμε, δεν είναι απόλυτα συμβατά με τις ανθρώπινες ανάγκες.

Μιλήστε στον εαυτό σας για τις θετικές πλευρές της μοναξιάς και υπενθυμίστε του τα πρόσωπα που νοιάζονται πραγματικά, αλλά και το γεγονός ότι όλοι κάποια στιγμή θα νιώσουμε μόνοι…

Διατηρήστε τις επαφές σας με την οικογένεια και τους παλιούς φίλους, επανεξετάστε τις τωρινές σας σχέσεις και αποφασίστε να προχωρήσετε σε νέες γνωριμίες. Όχι διαδικτυακές, πραγματικές με τις οποίες θα αξιοποιείτε ποιοτικά τον χρόνο σας.

Κι ακόμη δώστε στον εαυτό σας ενισχύσεις. Δώστε, δηλαδή, την ικανοποίηση που, νομίζετε, ότι δεν σας δίνει το περιβάλλον σας. Σας αξίζει μια επιβράβευση, μια δραστηριότητα που αγαπάτε ή ό, τι άλλο σας ευχαριστεί.

Στον σύγχρονο κόσμο, η εξεύρεση μοναξιάς έχει γίνει μια χαμένη τέχνη. Στην πραγματικότητα, ο δυτικός πολιτισμός τείνει να εξισώνει την επιθυμία για μοναξιά με ανθρώπους που είναι μόνοι, λυπημένοι ή έχουν αντικοινωνικές τάσεις. Αλλά η αναζήτηση της μοναξιάς μπορεί μερικές φορές να είναι αρκετά υγιής. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά φυσικά και ψυχολογικά οφέλη για όσους νιώθουν μοναξιά.

«Τα τείχη που χτίζουμε για τη λύπη και τη χαρά…»

«Oι τοίχοι που χτίζουμε γύρω μας για να κρατήσουν τη λύπη μακριά, κρατούν απ’ έξω και τη χαρά». Η σκέψη ανήκει στον Jim Rohn, (1930-200, αμερικανό συγγραφέα αυτοβοήθειας) και μας οδηγεί να σκεφτούμε ότι η μοναξιά μπορεί να λειτουργήσει και θετικά. Να μας οδηγήσει σε δρόμους αυτοβελτίωσης.

Παρακάτω ακολουθούν έξι τρόποι με τους οποίους η μοναξιά μάς βοηθά να κάνουμε μια ουσιαστική επανεκκίνηση.

-Η μοναξιά μάς επιτρέπει να επανεκκινήσουμε τον εγκέφαλό μας και να χαλαρώσουμε. Η διαρκής ενεργοποίηση δεν δίνει στον εγκέφαλό μας την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να ανανεωθεί.

-Η μοναξιά βοηθά στη βελτίωση της συγκέντρωσης και στην αύξηση της παραγωγικότητας, καθώς απερίσπαστοι μπορούμε να επικεντρωθούμε καλύτερα στο έργο μας.

- Η μοναξιά μάς δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας και να βρούμε τη δική μας φωνή.

- Η μοναξιά μάς δίνει χρόνο να σκεφθούμε βαθιά.

- Η μοναξιά μάς βοηθά να αντιμετωπίσουμε πιο μεθοδικά τα προβλήματά μας.

-Η μοναξιά μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των σχέσεών μας με τους άλλους.

Μη φοβηθείτε, λοιπόν, τη μοναξιά. Διαχειριστείτε την έτσι ώστε να λειτουργήσει όσο τον δυνατόν πιο θετικά για τον εαυτό σας, για την καθημερινότητά σας, για την κάθε σας στιγμή.

Και θυμηθείτε: Όλοι όσοι είχαν μια μεγάλη πορεία στη ζωή τους τη διένυσαν μόνοι: Από τον Οδυσσέα που έφθασε μόνος στην Ιθάκη του, έως τον βρετανό ναυτικό Robin Knox-Johnston, ο οποίος γιόρτασε πριν από μερικές μέρες την 50 επέτειο από τη βράβευσή του τον Απρίλιο του 1969 ως ο πρώτος ιστιοπλόος που έκανε τον γύρο του κόσμου σε 312 ημέρες απόλυτης μοναξιάς…

 

Πηγές:

1. Loneliness in Older Persons: A predictor of functional decline and death

    Carla M Perissinotto, MD MHS,1 Irena Stijacic Cenzer, MA,2 and Kenneth E. Covinsky, MD, MPH3

2. Loneliness and social isolation and increased risk of coronary heart disease and stroke: clinical implications. Williams RB. Heart. 2016 Dec 15;

3. Loneliness, social network size, and immune response to influenza vaccination in college freshmen. Pressman SD1, Cohen S, Miller GE, Barkin A, Rabin BS, Treanor JJ.

Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018 08:34

Τα οφέλη της θέσης Βhujangasana

Η asana της τεστοστερόνης

Η θέση της κόμπρας ή στα σανσκριτικά bhujangasana είναι μία από τις βασικές θέσεις για επίπεδο αρχαρίων στη γιόγκα. Ανήκει στις οπίσθιες κάμψεις και είναι η κεντρική θέση στη vinyasa (μία συγκεκριμένη σειρά θέσεων-asanas με ροή) του «χαιρετισμού στον ήλιο», ή σε όποια άλλη vinyasa, αποτελώντας τη θέση μετάβασης στη στάση του «κάτω σκύλου».

Περιγραφή της θέσης: Ξάπλωσε με την κοιλιά μπρούμητα και με το πηγούνι στο πάτωμα. Επιπέδωσε τις παλάμες στο πάτωμα στο ύψος των ώμων και σχετικά χαμηλά δίπλα από τα πλευρά. Τέντωσε τα πόδια ακουμπώντας το πάνω μέρος των πελμάτων (coup de pied) στο πάτωμα. Τα πέλματα μπορούν να είναι στο άνοιγμα της λεκάνης ή ενωμένα.

Τελική φόρμα της θέσης: Ξεκίνησε να μπαίνεις στην asana ενεργοποιώντας τους μηρούς και τους γλουτούς. Πίεσε τα άκρα προς τα κάτω (παλάμες και πάνω μέρος των πελμάτων), ενεργοποίησε το κέντρο σου γυρνώντας την ουρά-κόκκυγα προς τα μέσα ενεργοποιώντας τη mula bandha και ταυτόχρονα πίεσε το ηβικό οστό προς τα κάτω στο πάτωμα. Με τη χρήση των βραχιόνων σήκωσε το κεφάλι σου και το στήθος σου από το δάπεδο εισπέοντας βαθιά, διατηρώντας το λαιμό σου ευθυγραμμισμένο με τη σπονδυλική στήλη. Την ίδια στιγμή πίεσε τα νύχια των πελμάτων σου στο πάτωμα. Κράτησε τους ώμους μακρυά από τα αυτιά σου. Με τους αγκώνες κλειστούς κοντά στα πλευρά, πίεσε περισσότερο προς τα κάτω τις παλάμες και χρησιμοποιήστε τους βραχίονες για να σε ανυψώσουν ακόμη πιο πάνω. Άνοιξε το στέρνο και τις κλείδες προς τα εμπρός, ενώ το κεφάλι σου κατεύθυνέ το προς τα πίσω σαν να θέλει να συναντήσει τα πέλματά σου.

Κάνε μία τελική διόρθωση για να μην κάνει «μπανάνα» το σώμα σου στη μέση τραβώντας την κοιλιά σου λίγο προς τα μέσα. Κράτησε τα πόδια, τους γλουτούς και το mula bandha ισχυρό και το ηβικό κόκαλο να συνεχίσει να εφάπτεται και να πιέζει προς τα κάτω στο πάτωμα. Η αναπνοή σου πρέπει να είναι βαθιά και ήρεμη. Το βλέμμα να είναι ήρεμο όπως του Βούδα όταν διαλογίζεται... Για να εργαστείς σωστά μέσα στη θέση αυτή και για πετύχεις όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να μπεις μέχρι το σημείο όπου θα μπορείς να αναπνέεεις άνετα και βαθιά. Τόσο, όσο... Το σημείο αυτό το γνωρίζεις εσύ και μόνο. Φρόντισε λοιπόν να είσαι μέσα σε κάθε θέση-asana με σεβασμό πάντοτε στα όριά σου. Ανέπνευσε και κράτησε τη θέση για 2-6 αναπνοές. Απελευθέρωσε τη θέση εκπνέοντας και χαμηλώνοντας το στήθος προς το πάτωμα. Τελευταίο χαμηλώνει το κεφάλι.

Οφέλη της θέσης: Το μεγάλο όφελος αυτής της θέσης είναι ότι ανεβάζει την ορμόνη τεστοστερόνη κατά 30% περίπου μετά από τρία περίπου λεπτά παραμονής στη θέση! Επίσης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης. Γι’ αυτό και θεωρείται μια στάση ζωτικότητας και σφριγηλότητας στη γιόγκα. Για τις επιδράσεις της θέσης cobra στην τεστοστερόνη μπορείτε να μελετήσετε το πολύ όμορφο βιβλίο με την ονομασία "The Science of Yoga" από τον William J Broad. Το βιβλίο αναφέρει μια μελέτη που διεξήχθη από Ρώσους επιστήμονες το 2001, η οποία εξέτασε τα αποτελέσματα της θέσης cobra για τα επίπεδα ορμονών επτά υγιών ατόμων. Στο πείραμα, οι ερευνητές πήραν δειγματολειπτικά αίμα από μια ομάδα επτά εθελοντών τόσο πριν, όσο και μετά από την παρουσίαση της θέσης cobra. Στην έκθεσή τους κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα επίπεδα της κορτιζόλης μειώθηκαν στους εθελοντές κατά μέσο όρο κατά 11% μετά την κατοχή της θέσης για μόλις 2-3 λεπτά. Άξιο όμως προσοχής είναι ότι, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα επίπεδα τεστοστερόνης αυξήθηκαν στους εθελοντές κατά μέσο όρο κατά 16%, με ένα άνδρα να παρουσιάζει αύξηση κατά 33%. Η μόνη γυναίκα στη μελέτη γνώρισε μια επιβλητική αύξηση κατά 55% στα επίπεδα τεστοστερόνης της!

Το βιβλίο ανέφερε επίσης μια παλαιότερη μελέτη από τη δεκαετία του 1970 που διεξήχθη από Ινδούς επιστήμονες σε δώδεκα νέους άνδρες που υποβλήθηκαν σε γιόγκα για έξι μήνες. Οι επιστήμονες πήραν δείγματα ούρων από τα θέματα τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος του προγράμματος εκπαίδευσης. Στο τέλος των έξι μηνών οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η έκκριση τεστοστερόνης στα ούρα αυξήθηκε σημαντικά στα άτομα (κατά μέσο όρο κατά 57%). Μέσα στις θέσεις που επθιλέχθηκαν για το πρόγραμμα εκπαίδευσης ήταν και η bhujangasana ή cobra pose!

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η γιόγκα είχε βελτιώσει τη μικροκυκλοφορία του αίματος μέσω των οργάνων των ανδρών. Όταν γίνονται σωστά, στάσεις όπως η cobra και η dhanurasana (τόξο), ασκούν πίεση πάνω από την περιοχή των γεννητικών οργάνων (στο σημείο της ήβης) μέσω της επαφής με το έδαφος, αυξάνοντας έτσι τη ροή του αίματος στην περιοχή, ενισχύοντας την έκκριση της τεστοστερόνης στο σώμα. Βέβαια είναι πιο έυκολη η επιλογή της cobra απ’ ότι η dhanurasana, αφού η τελευταία είναι αρκετά πιο δύσκολη asana.

Η cobra pose ανοίγει επίσης το στήθος και ενισχύει το κέντρο του σώματος δηλαδή τον πυρήνα. Είναι ενδεδειγμένη θέση ανακούφισης για την κύφωση που δημιουργείται από τον καθημερινό τρόπο ζωής. Ευθυγραμμίζει και ενισχύει τη σπονδυλική στήλη και αναζωογονεί τα νεφρά και το νευρικό σύστημα. Τεντώνει και δυναμώνει τους μυς του στήθους και τους πνεύμονες, τους ώμους και την κοιλιά. Δυναμώνει τους γλουτούς, διεγείρει τα κοιλιακά όργανα, ανακουφίζει το σώμα από την καθημερινή πίεση και την κούραση. Είναι θεραπευτική για το άσθμα και τις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.

Τα παραδοσιακά κείμενα της γιόγκα λένε ότι η Bhujangasana αυξάνει τη θερμότητα του σώματος, καταστρέφει την ασθένεια και ξυπνάει την kundalini (ενέργεια που κοιμάται στη βάση της σπονδυλικής στήλης γύρω από το ιερό οστό).

Αντενδείξεις και προφυλάξεις: Πρόσφατες ή χρόνιες βλάβες στην πλάτη, κοίλες στην σπονδυλική στήλη, προβλήματα σε ώμους και χέρια (σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα), εγκυμοσύνη, ή πρόσφατη χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά.

Παραλλαγές:

Εάν είσαι πολύ δύσκαμπτη-ος, ίσως είναι καλύτερα να τοποθετήσεις τις παλάμες σου πιο μπροστά και να ανεβάσεις το σώμα λιγότερο προς τα πάνω και πίσω που απαιτεί η θέση. Άλλος ένας τρόπος είναι να γυρίσεις τα δάχτυλα των πελμάτων σου να πατήσουν προς τα κάτω, ώστε να έχεις υποστήριξη. Άλλη μία εκδοχή είναι η βοήθεια από κάποιον φίλο σου όπου μπορεί να σταθεί από πάνω σου και να υποστηρίξει μαλακά το ανέβασμα των ώμων σου προς τα πίσω, πιέζοντας επίσης μαλακά τα πόδια σου προς το πάτωμα. Μία ακόμα εκδοχή είναι η ανύψωση στην κόμπρα χωρίς τη πίεση των χεριών σου στο πάτωμα, όπου τα χέρια να αιωρούνται δίπλα στο σώμα σου τεντωμένα. Αυτή είναι και μία παραλλαγή της θέσης salabhasana.

Η cobra ή bhujangasana είναι μια εξαιρετική στάση οπίσθιας κάμψης αρκετά δυναμική για ζέσταμα και ξεκίνημα και προετοιμάζει τι επόμενες στάσεις που θα ακολουθήσουν. Είναι επίσης μια καλή προετοιμασία για όλες τις θέσεις οπίσθιας κάμψης όπως η Ustrasana, η Dhanurasana και άλλες. Προπαρασκευαστικές θέσεις για την κόμπρα είναι η Setu Bandha Sarvangasana, η Udhva Mukha Svanasana, η Salabhasana, η Anjani Asana.

Επίλογος

Η Hatha Υoga είναι μια υπέροχη πρακτική που μας έρχεται από την Ανατολή συγκεκριμένα από την Ινδία (γι’ αυτό και πολλοί είναι επιφυλακτικοί μαζί της), κουβαλώντας μαζί της μια μεγάλη λίστα με οφέλη και γνώσεις. Πίσω από τη Hatha Yoga υπάρχει το φιλοσοφικό κομμάτι της Yoga (αυτό είναι που σκανδαλίζει πολλούς υπερβολικά θρήσκους ζηλωτές). Όμως η Yoga δεν είναι θρησκεία. Το όλο σύστημα και η μεθοδολογία της ομοιάζει κάπως με το φιλοσοφικό τρόπο ζωής που ακολουθούσαν οι αρχαίοι κλασικοί φιλόσοφοι της αρχαίας Ελλάδας αλλά και της υφηλίου. Η εξέλιξή της Yoga και η προσαρμογή της στον δυτικό άνθρωπο έγινε κυρίως στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.

Είναι ευρέως γνωστό ότι η συχνή πρακτική της Hatha Yoga βελτιώνει την ευελιξία, την δύναμη, το εύρος κίνησης του σώματος, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, βελτιώνει την αναπνοή, ηρεμεί το νευρικό σύστημα και βοηθά στη διαχείριση και την αποκατάσταση τραυματισμών αλλά και άλλων παθολογικών προβλημάτων. Αλλά δεν σταματά εκεί.

Η επιστημονική έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι η γιόγκα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ορμόνες. Η γιόγκα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει την ποσότητα τεστοστερόνης στο σώμα.

Τα παραπάνω ίσως είναι αρκετά για να σας πείσουν να ενσωματώσετε συχνά μέσα στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας την πρακτική της γιόγκα. Τελικά η γιόγκα δεν είναι μία εκκεντρική πρακτική μόνο για τη φίλη ή τη σύζυγό σας. Είναι ένας ήπιος τρόπος συνειδητής άσκησης, που όταν τον ακολουθήσετε μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας.

Βασίλειος Μαυρομάτης: Ομοιοπαθητικός, Φυσικοπαθητικός, Yoga instruction - Hatha Yoga