Ο προστάτης, είναι ένας πολύτιμος για τη διαιώνιση της ζωής αδένας, καθώς παράγει ένα πρωτεϊνούχο, γαλακτερό υγρό απαραίτητο για την εκσπερμάτωση και την επιβίωση του σπέρματος. Μπορεί να μην απασχολήσει τους άντρες για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, αλλά οι παθήσεις του, ανήκουν στα σημαντικότερα ανδρολογικά προβλήματα. Τα πιο κοινά προβλήματα του προστάτη είναι η προστατίτιδα, η καλοήθης υπερπλασία προστάτη (ΚΥΠ) και ο καρκίνος του προστάτη. Συμπτώματα προστατίτιδας μπορεί να εμφανίσουν ένας στους δύο άντρες, και υπερπλασία προστάτη ένας στους τρεις, ειδικά άνω των 50 ετών. Καρκίνο του προστάτη μπορεί να εμφανίσουν ένας στους έξι άντρες.
Η συχνότητα αυτών των προβλημάτων, υποδεικνύει πόσο πολύτιμη είναι η πρόληψη, η παρακολούθηση και η έγκαιρη αντιμετώπιση. Οι σημαντικότεροι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στη φροντίδα του προστάτη είναι η ισορροπημένη διατροφή (με πολλά λαχανικά, φρούτα, λιπαρά οξέα, σπόρους, καρπούς και όσπρια), η άσκηση (μία με τρεις ώρες περπάτημα την εβδομάδα μειώνουν την πιθανότητα καρκίνου του προστάτη κατά 86%), μια ζωή χωρίς άγχος και ιδανικά χωρίς (ή έστω με ελάχιστο) αλκοόλ και, φυσικά, η χρήση των κατάλληλων βοτάνων στην καθημερινότητα.
Πολλά βότανα ανά τον κόσμο έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για την ανακούφιση των προβλημάτων του προστάτη και έχουν ερευνηθεί ή γίνει γνωστά στη διεθνή αγορά βοτάνων, μερικά με θεαματικά αποτελέσματα και άλλα που χρήζουν περαιτέρω έρευνας. Τα πιο γνωστά, για παράδειγμα, για την ΚΥΠ είναι το Serenoa repens (Σο Παλμέτο) και το Pygeum africanum (Αφρικανική κερασιά). Υπάρχουν βέβαια πολλά εξίσου πολύτιμα, ελληνικά βότανα με παρόμοιες δράσεις.
Γενικότερα, ο προστάτης, παρότι αδένας του (ανδρικού) αναπαραγωγικού συστήματος, σχετίζεται με το ουροποιητικό σύστημα, επειδή βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα, οπότε οι φλεγμονές του προστάτη ή η ΚΥΠ μπορεί να έχουν επιπλοκές στην ουροδόχο κύστη και κατ’ επέκταση στα νεφρά. Αυτός είναι ο λόγος που η βοτανοθεραπευτική αντιμετώπιση των προβλημάτων του προστάτη περιλαμβάνει βότανα που στηρίζουν με διάφορους τρόπους και το ουροποιητικό σύστημα. Φυσικά, ως ολιστικό μοντέλο θεραπείας, χρειάζεται να συμπεριλαμβάνει ένα πλάνο διατροφής και άλλων συνηθειών υγείας.
Τα κατάλληλα επιλεγμένα βότανα μπορεί να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής ή και, ιδανικά, στην εξάλειψη κάποιων συμπτωμάτων. Ωστόσο, η κάθε μεμονωμένη περίσταση απαιτεί ξεχωριστή (ιατρική) παρακολούθηση και ειδική διαχείριση, ώστε η χρήση των βοτάνων να είναι αποτελεσματική και ασφαλής.
Στη δυτική φυτοθεραπεία η τελική επιλογή των βοτάνων που προτείνονται περιλαμβάνει βότανα με θεραπευτικές δράσεις που ενδείκνυνται για το αντίστοιχο σύμπτωμα ή σωματικό πρόβλημα, υπό το πρίσμα ενός ολιστικού μοντέλου διάγνωσης και θεραπείας. Έτσι λοιπόν, πριν καταλήξουμε στην επιλογή των βοτάνων, που μπορούν συνήθως να συνδυαστούν, δίνουμε έμφαση στο να επιλέξουμε τις κατάλληλες δράσεις.*
(*Η ορολογία που χρησιμοποιείται για τις δράσεις των βοτάνων κάποιες φορές ταυτίζεται με την ορολογία της δυτικής ιατρικής, ενώ άλλες φορές με την ορολογία παραδοσιακών ή ολιστικών μοντέλων θεραπείας.)

Για την αντιμετώπιση προβλημάτων του προστάτη, χρησιμοποιούνται παραδοσιακά φυτά με τις παρακάτω δράσεις:

pinakas 1

Τα πιο διαδεδομένα φυτικής προέλευσης αυτοσυνταγογραφούμενα σκευάσματα για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων του προστάτη περιέχουν Σο Παλμέτο ή Αφρικανική κερασιά. Άλλα κοινά φυτά είναι η σίκαλη (χρησιμοποιείται η γύρη της), το Αφρικανικό Αστρό-χορτο (σε ελεύθερη απόδοση από το αγγλικό “Star-grass”/ Hypoxis hemerocallidea), η τσουκνίδα, ο ιβίσκος, το κόκκινο τριφύλλι και το λάδι από κολοκυθόσπορο (ως συμπλήρωμα στο φαγητό ή σε κάψουλες), όπως και μια μεγάλη κατηγορία λαχανικών και φρούτων που περιέχουν λυκοπένιο και άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά. Παρότι θα αναφερθούμε στα δύο πιο γνωστά, αξίζει να υπενθυμιστεί πως συνδυασμοί από βότανα που καλύπτουν όλες τις ζητούμενες δράσεις, ακόμη και από κοινά βότανα, που αναφέρονται στον πίνακα, μπορεί να έχουν αντίστοιχα αποτελέσματα με τα παρακάτω εξωτικά φυτά.

Το Σο Παλμέτο (“Saw palmetto”) είναι το δημοφιλέστερο βότανο παγκοσμίως για την αντιμετώπιση της ΚΥΠ, της προστατίτιδας και των προβλημάτων του ουροποιητικού. Παρότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για την εξακρίβωση της αποτελεσματικότητάς του, έχει χρησιμοποιηθεί από τους Ινδιάνους της Ανατολικής Ακτής της Κεντρικής Αμερικής για περισσότερα από 300 χρόνια και η χρήση του στην Ευρώπη έχει εγκριθεί επίσημα για την αντιμετώπιση του πρώτου και δεύτερου σταδίου Καλοήθους Υπερπλασίας Προστάτη. Πρόκειται για έναν μικρό φοίνικα, από τον οποίο χρησιμοποιούμε τους καρπούς. Θέλει προσοχή στη χρήση λόγω του ότι αλληλεπιδρά με κάποια αντιπηκτικά καθώς και άλλα φάρμακα.

Η Αφρικάνικη κερασιά (Pygeum africanum) και συγκεκριμένα ο φλοιός της, είναι το συστατικό εκατοντάδων φαρμακευτικών και βοτανικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται στην παγκόσμια αγορά. Λόγω της υπερσυλλογής ως φάρμακο και για ξυλεία, θεωρείται “απειλούμενο” είδος. Αυτός είναι ο λόγος που στη Δυτική Βοτανοθεραπεία δεν υποστηρίζεται πλέον η χρήση του, εκτός και εάν υπάρχει έγκυρη πιστοποίηση ότι η πρώτη ύλη προέρχεται από καλλιεργούμενα φυτά.
Η Αφρικανική κερασιά μπορεί να αντικατασταθεί με τον Κουρκουμά, τη Φιλιπέντουλα (Σπειραία) ή το Πεντάνευρο, που έχουν παραπλήσιες θεραπευτικές ιδιότητες.


Smoothie “Προστασία του προστάτη”
Υλικά (για 2 σερβιρίσματα): 1 ρόδι καθαρισμένο, ½ κούπα σμέουρα, ½ κούπα “κράνμπερι”, ½ κούπα φράουλες, ½ κούπα κεράσια, ½ κούπα αμυγδαλόγαλο, 1 μεγάλη φέτα καρπούζι (με ή χωρίς τα κουκούτσια)
Αναμιγνύετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ - αν το θέλετε παγωμένο μπορείτε να φροντίσετε ώστε τα υλικά να είναι παγωμένα ή μπορείτε να προσθέσετε πάγο στο μπλέντερ.

Χυμός “Πράσινος προστάτης”
Υλικά (για 2 σερβιρίσματα): 1 αγγούρι, 2 καρότα, 1 παντζάρι, 4 κοτσάνια “σέλερι”, 1 ματσάκι μαϊντανός, χυμός 2 γκρέιπφρουτ, 5 φύλλα λαχανίδας (kale), 2 κουταλιές της σούπας τσουκνίδα αποξηραμένη, ½ κουταλιά του γλυκού πράσινο τσάι, ½ κουταλιά του γλυκού κουρκουμά (προαιρετικά).
Φτιάχνετε χυμό από όλα τα φρούτα και λαχανικά στον αποχυμωτή (ή αν δεν έχετε στο μπλέντερ και μετά σουρώνετε σε μουσελίνα) και αναμιγνύετε στο μπλέντερ τον χυμό με την αποξηραμένη τσουκνίδα, το πράσινο τσάι ή και τον κουρκουμά

-Μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε με τις συνταγές, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς συνδυασμούς φρούτων και λαχανικών. Προσθέστε έναν χυμό στην καθημερινή σας ρουτίνα!

*Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή κάποιον ειδικό πριν την θεραπευτική χρήση οποιουδήποτε βοτάνου. Τα περισσότερα έχουν αντενδείξεις και αλληλεπιδρούν με άλλα φάρμακα. Βεβαιωθείτε ότι τηρείτε τις προφυλάξεις για τις χρήσεις  όλων των βοτάνων.
*Η βοτανοθεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει λήψη εκτενούς ιστορικού, ιατρικές εξετάσεις όπου χρειαστεί και συνεργασία με επαγγελματίες υγείας. Η αγωγή που προτείνεται μπορεί να περιλαμβάνει συνδυασμούς βοτάνων και αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής. Οι παραπάνω πληροφορίες δεν αντικαθιστούν την επαγγελματική γνώμη του εκπαιδευμένου ειδικού.


Λιτσα Κων να
Η Κωνσταντίνα Λίτσα σπούδασε Βοτανοθεραπεία στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας του Πανεπιστημίου Napier στο Εδιμβούργο,στη Σκωτία. Έπειτα έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη "Συμβουλευτική Ψυχολογία στη Δημόσια Υγεία" και εκπαιδεύτηκε στη Συμβουλευτική (Solution Focused Counselling και Προσωποκεντρική Συμβουλευτική). Από το 2007 εργάστηκε ως Φυτοθεραπεύτρια στη Βρετανία, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και σε κοινοτικά προγράμματα σχεδιασμένα για ευάλωτες ομάδες, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Για 3 χρόνια ήταν μέλος της ομάδας Αγωγής Υγείας του Δήμου του Εδιμβούργου,όπου εργαζόταν με εφήβους σε Γυμνάσια και έλαβε μέρος σε Βρετανικά προγράμματα εκπαίδευσης που αφορούσαν στην ανάπτυξη αυτοπεποίθησης και περιβαλλοντολογικής συνείδησης σε σχολεία. Συμμετείχε για 7 χρόνια στην ομάδα Herbal Scotland, όπου προσέφερε Πρώτες Βοήθειες με Βότανα σε Διεθνή Φεστιβάλ. Από τον Αύγουστο του 2011, ζει στην Ελλάδα, όπου εργάζεται ως Βοτανοθεραπεύτρια και προωθεί τις αρχές της Αειφόρου Καλλιέργειας (Permaculture).Έχει συνεργαστεί με πολλές τοπικές ομάδες και παραδίδει σεμινάρια αυτάρκειας και πρακτικά εργαστήρια με στόχο την εκπαίδευση για την αυτοδιαχείριση της υγείας και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
 

Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2021 07:18

Κρίση Πανικού – Ακούγοντας τον Εαυτό

Η κρίση πανικού είναι ένα φαινόμενο που στις μέρες μας λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας. Αποτελεί ένα από τα συχνότερα και σημαντικότερα θέματα που επιβαρύνουν ψυχικά τον άνθρωπο και είναι ένας από τους συνηθέστερους λόγους για τους οποίους κάποιος απευθύνεται σε έναν ψυχοθεραπευτή.

Το άτομο που βιώνει την κρίση πανικού υποφέρει από έντονα και επώδυνα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Οι κρίσεις αυτές συνήθως εμφανίζονται ή εντείνονται σε περιόδους μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης (δύσκολες κοινωνικές συνθήκες όπως η τρέχουσα πανδημία, θέματα υγείας, γάμος, γέννηση παιδιού, διαζύγιο, μετακόμιση, αλλαγή εργασιακού περιβάλλοντος, ανεργία κ.α.). Σε κάποιες περιπτώσεις αρκεί μία "άσχημη" στιγμή μέσα στην ημέρα για να τα πυροδοτήσει. Σε άλλες παρουσιάζονται ξαφνικά σε στιγμές ξεκούρασης, χαλάρωσης ή και στον ύπνο· με αυτό τον τρόπο το σώμα ξεσπάει και αποβάλει την ένταση που είχε συσσωρεύσει.

Τα συμπτώματα που αναφέρονται συχνότερα είναι: ιδρώτας, αίσθηση πίεσης ή και πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ταχύπνοια ή βραδύπνοια, τρέμουλο, ξηροστομία, ρίγη, έξαψη, ναυτία, πονοκέφαλος, πόνος στο στομάχι, ζαλάδα ή και θολούρα, μούδιασμα, τάση για λιποθυμία, αίσθηση απώλειας ελέγχου του σώματος, φόβος του θανάτου, αίσθηση απώλειας της επαφής με το περιβάλλον (σύμφωνα με τη βιβλιογραφία θα πρέπει να καλύπτονται τέσσερα από τα παραπάνω για να διαγνωσθεί η κρίση πανικού).

Τα συμπτώματα συνοδεύονται από σκέψεις όπως θα τρελαθώ, θα χάσω το μυαλό μου, δε θα μπορώ να ελέγξω τον εαυτό μου, θα πεθάνω ή θα πάθει κακό ένας δικός μου άνθρωπος, θα ντροπιαστώ· ταυτόχρονα το άτομο κατακλύζεται από πολύ έντονο φόβο και τρόμο από τους οποίους αισθάνεται ότι δεν μπορεί να ξεφύγει.

Μόνιμα ή περιστασιακά στη ζωή του φαίνεται να έχει μια αίσθηση "ασφυξίας", ότι δεν μπορεί να "αναπνεύσει εσωτερικά", δεν έχει τον χώρο που χρειάζεται για να "υπάρχει" έτσι όπως επιθυμεί, κάτι το οποίο συμβάλει στην δημιουργία των κρίσεων.

Πολλές φορές θέλοντας να προστατέψει τον εαυτό του από το να μην βιώσει ξανά την κρίση πανικού υιοθετεί συγκεκριμένες συμπεριφορές ασφάλειας. Για παράδειγμα αποφεύγει την επίσκεψη σε μέρη όπου εμφανίστηκε η κρίση πανικού, αναζητά διαβεβαιώσεις από δικούς του ανθρώπους ή επαγγελματίες υγείας ότι δεν θα ξανασυμβεί, αναπτύσσει εξάρτηση από αντικείμενα που τον κάνουν να νιώθει ασφάλεια, ακολουθεί συγκεκριμένες πρακτικές για την διεκπεραίωση αναγκαίων εργασιών.

Οι στρατηγικές αυτές προσφέρουν ανακούφιση βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα όμως συντελούν στην διαιώνιση του προβλήματος. Αυτό συμβαίνει επειδή ο άνθρωπος προσαρμόζοντας την ζωή του στην αποφυγή των ερεθισμάτων που οδηγούν στις κρίσεις πανικού κτίζει για τον ίδιο, χωρίς να το συνειδητοποιεί, μία νοητική και πολλές φορές πρακτική φυλακή. Έτσι καταλήγει να ελέγχεται από το φόβο του κάτι το οποίο τον οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο διατήρησης της αρνητικής κατάστασης.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η Συστημική Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία; Μέσα στο γραφείο του θεραπευτή ο θεραπευόμενος αφηγείται την προσωπική του ιστορία, αναγνωρίζει τη θέση που έχει στην οικογένεια καταγωγής του, τους ρόλους που του δόθηκαν και συνδέει το παρελθόν με το παρόν κατανοώντας τον τρόπο που αναπαράγει επαναλαμβανόμενα μοτίβα στην ζωή του.

Η λέξη κλειδί στην αντιμετώπιση και εντέλει ίαση της κρίσης πανικού είναι η επιθυμία. Κατά την πορεία του αυτογνωσιακού ταξιδιού ο θεραπευόμενος δίνει φωνή σε όλες τις πλευρές του εαυτού του, δημιουργώντας τον απαραίτητο χώρο για να ακουστούν καταπιεσμένες ανάγκες που δεν είχε επιτρέψει την έκφραση τους. Ερχόμενος σε επαφή με την προσωπική του αλήθεια παύει να συντηρεί καταστάσεις καταπίεσης αυτών των επιθυμιών και μέσα από μια καθαρή ματιά αποφασίζει πλέον ποιες είναι εκείνες που θέλει πραγματικά να τους δώσει υπόσταση και ποιες να αφήσει.

Μέσα από αυτή την θεραπευτική ζύμωση μπορεί να αναδυθούν συγκεκριμένοι προσωπικοί στόχοι:

 • Να επιτρέψω στη ζωή μου τη χαρά παρόλο που στην οικογένεια μου κυριαρχούσε ή και επιβαλλόταν η θλίψη.
 • Να μου επιτρέψω την οικονομική αφθονία ακόμα και αν στην οικογένεια μου άκουγα ότι υπάρχει οικονομική στέρηση.
 • Να ανοιχτώ σε μία συντροφική σχέση αγάπης ανεξάρτητα από το αν η σχέση των γονιών μου ήταν έντονα συγκρουσιακή.
 • Να δεχθώ την επιτυχία αν και μου έλεγαν ότι δεν αξίζω.
 • Να βάλω προτεραιότητα την αυτοφροντίδα μου έστω και αν έχω μάθει πρωταρχικά να ικανοποιώ τους άλλους.
 • Να εγκαταλείψω το ρόλο που μου δόθηκε στην οικογένεια καταγωγής μου και να συνδεθώ εκ νέου μαζί της μέσα από τη νέα μου ταυτότητα, χωρίς να νιώθω ενοχές.

Έτσι ο θεραπευόμενος καλείται να προβεί στα προσωπικά του συμπεράσματα και να πάρει τις δικές του αποφάσεις ζωής. Είναι σημαντικό μέσα από αυτή την διεργασία να διαβάσει το σύμπτωμα (δηλαδή την κρίση πανικού) όχι καταγράφοντας τον εαυτό του ως προβληματικό, αλλά ως μια πληροφορία ενός παραμελημένου του κομματιού που ζητά την προσοχή που δικαιούται για να μπορέσει και αυτό να εξωτερικευτεί, να εκφραστεί. Μέσα από το δρόμο της αυτογνωσίας το άτομο συνδέεται με τον αληθινό του εαυτό και υπερασπίζεται την επιθυμία του για ζωή ισορροπώντας τα πρέπει με τα θέλω.


masousa polykandrioti2
Η Πολυκανδριώτη Μαρούσα είναι Κοινωνική Λειτουργός, Ψυχοθεραπεύτρια με κατεύθυνση τη Συστημική Υπαρξιακή προσέγγιση. Σπούδασε στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Αθηνών και έχει λάβει πενταετή εκπαίδευση στην Συστημική Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία. Διαθέτει δεκαετή επαγγελματική εμπειρία, καθώς έχει εργαστεί παρέχοντας υπηρεσίες Συμβουλευτικής, σε Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων, σε Ψυχιατρικές δομές και σε ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης μαθησιακών δυσκολιών.
Εργάζεται ως  Συστημική Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια, πραγματοποιώντας συνεδρίες ατομικής Ψυχοθεραπείας, ομαδικής Ψυχοθεραπείας και Θεραπείας Ζευγαριού.
Πληροφορίες: Κινητό: 6906 17 87 94 - email: marousapolik1@gmail.com

Το φαινόμενο της βίας στις στενές διαπροσωπικές σχέσεις είναι ένα σύνθετο θέμα που απασχολεί τους ειδικούς της ψυχικής υγείας και της επικοινωνίας. Η αύξηση και η προβολή του τον τελευταίο καιρό κινδυνεύει να αποτελέσει επιπλέον αφορμή για όξυνση των αντιθέσεων και για αύξηση του θυμού, του φόβου και της καχυποψίας ανάμεσα στα φύλα. Χρειάζεται ασφαλώς προσεκτική μελέτη καθενός από τα περιστατικά αυτά, ώστε να γνωρίζουμε -και να μην εικάζουμε απλώς- το τι προκαλεί στην εποχή μας τέτοιες συμπεριφορές και πώς αντιμετωπίζονται.
Μέχρι να συμβεί αυτό, μπορούμε να υποθέτουμε βάσιμα ότι η ακραία κλιμάκωση της βίας ανάμεσα σε ερωτικούς συντρόφους οφείλεται πολύ συχνά σε σοβαρές επικοινωνιακές δυσκολίες που δημιουργούν και στα δύο μέρη έντονο θυμό, αίσθημα αδικίας, αντιπαλότητα, την τάση να προβάλλουν στον σύντροφο πράγματα που μισούν ή φοβούνται με συχνή την τάση παρερμηνείας της συμπεριφοράς του άλλου και γενικά τη δημιουργία μιας πολύ δυσάρεστης κατάστασης που, χρονίζοντας, μπορεί να καθιστά κάποια στιγμή τα πράγματα ανεξέλεγκτα.
Τα ανθοϊάματα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος διαχείρισης και μεταμόρφωσης των συναισθημάτων και εν τέλει αύξησης της συναισθηματικής νοημοσύνης. Με ένα πολύ γενικό τρόπο θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε κάποια από αυτά που φαίνεται να απαιτούνται συχνά σε σχέσεις που χαρακτηρίζονται από ένταση και θυμό ανάμεσα στους συντρόφους.

Υπερευαισθησία, γκρίνια, ζήλεια και κτητικότητα
CHICORY (BACH): Το άτομο εδώ είναι υπερευαίσθητο, αισθάνεται ότι δεν αγαπιέται αρκετά, θυμώνει, ‘κάνει μούτρα’ και χωρίς να το θέλει ή να το αντιλαμβάνεται καν, εκδηλώνει μια δυσάρεστη και καταπιεστική συμπεριφορά. Υπάρχει έντονη, αν και συχνά όχι συνειδητή, τάση ελέγχου των άλλων μέσα από συναισθηματικά ξεσπάσματα και υστερικές αντιδράσεις.
BLEEDING HEART (FES): Έντονη συναισθηματική προσκόλληση με διάθεση ταύτισης με τον σύντροφο που καταλήγει επίσης σε προσπάθεια συναισθηματικού ελέγχου.
GYMEA LILY (AUSTRALIAN BUSH): Εδώ ο έλεγχος ασκείται μέσα από ψύχραιμη στάση καθοδήγησης του άλλου, ο οποίος πάντα ‘ξέρει λιγότερα’ ή ‘δεν τα καταφέρνει μόνος του’. Μοιραία αυτό καταλήγει σε σοβαρές στρεβλώσεις που δυσαρεστούν και επιβαρύνουν όλους.
HOLLY (BACH): Το ανθοΐαμα για την κλασσική περίπτωση της ζήλειας, της καχυποψίας και της διάθεση ‘κατοχής’ του άλλου. Το άτομο υποφέρει από ανασφάλεια στη σχέση θεωρώντας ότι απειλείται από ερωτικούς αντιπάλους, ότι το ταίρι του δεν του είναι πιστό κλπ, και συμπεριφέρεται ανάλογα.
VINE (BACH): Ο ‘αφέντης’. Το ταίρι του πρέπει να τον υπακούει και να κάνει ότι λέει αυτός, διαφορετικά θυμώνει και θεωρεί ότι δεν τον σέβονται.
BEECH (BACH): Ο άνθρωπος αυτός είναι πολύ επικριτικός. Έχει μια ψυχρή, διεισδυτική, απορριπτική αντίληψη που εντοπίζει κάθε στιγμή την ατέλεια και το λάθος στον άλλο, παγώνοντας τα συναισθήματα της αγάπης και της οικειότητας που μπορεί να υπάρχουν στη σχέση.
LARCH (BACH): Για περισσότερη αυτοπεποίθηση. Το ανασφαλές άτομο συχνά υπερβάλλει ή δημιουργεί προβλήματα στη σχέση του.
TYROLITE (PEGASUS): Για αυτούς που επιθυμούν να βιώσουν ελευθερία και ένα σημαντικό βαθμό ανεξαρτησίας μέσα στη σχέση τους χωρίς να στερηθούν την αγάπη και τη στενή συναισθηματική σύνδεση.

Δυσκολία στην συναισθηματική αντίληψη
Πολλοί άνθρωποι δημιουργούν προβλήματα, συχνά εκρηκτικής μορφής, μέσα στις στενές διαπροσωπικές σχέσεις τους επειδή απλά δεν μπορούν να αντιληφθούν το πώς αισθάνεται ο άλλος και το τι συναισθήματα του προκαλεί η συμπεριφορά τους απέναντί του. Δεν μπορούν, για παράδειγμα, να αντιληφθούν πότε και γιατί αυτά που λένε ή κάνουν μπορεί να προσβάλλουν ή να θυμώνουν τον σύντροφό τους, πότε και με τι τρόπο να εκφραστούν ώστε αυτό να βοηθήσει και να μη προκαλέσει σύγκρουση. Αυτή μπορεί να είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση ειδικά στις περιπτώσεις που ο σύντροφος δεν διαθέτει υψηλό επίπεδο αυτοελέγχου των συναισθηματικών του αντιδράσεων.
CHERRY PLUM (BACH): Για καλύτερο αυτοέλεγχο του ατόμου που φέρεται ανεξέλεγκτα όταν θυμώνει αλλά επίσης και για καλύτερη συγκινησιακή αντίληψη (μέσα του και στους άλλους) του συντρόφου που την στερείται.
YELLOW STAR TULIP (FES), KANGAROO PAW (AUSTRALIAN BUSH): Για να μπορεί να διαισθάνεται και να καταλαβαίνει το άτομο τις συναισθηματικές επιπτώσεις που έχουν τα λόγια του και το φέρσιμό του κάθε στιγμή πάνω στον σύντροφο, ώστε να έχει μια ‘πυξίδα’ στο πώς να διαχειρίζεται την επικοινωνία με ευαισθησία και με τακτ, σεβόμενο και τα συναισθήματα του άλλου.

Πίκρα, θυμός και μίσος
Οι συνεχείς συγκρούσεις και η δυστυχία που δημιουργούν καταλήγουν μοιραία σε πολύ δυσάρεστα συναισθήματα του καθενός από τους συντρόφους για τον άλλον. Ο ένας ή και οι δύο αισθάνονται θύματα στη σχέση, αδικημένοι, οργισμένοι ή και με μίσος για τον άλλον.
WILLOW (BACH): Αναστρέφει τον αρνητισμό και την αίσθηση ότι όλα είναι ‘μαύρα’ στη σχέση, ότι το άτομο είναι θύμα μέσα σ’ αυτήν. Βλέπει κανείς ότι και ο άλλος έχει προβλήματα, ψυχικά τραύματα κλπ και ότι συχνά κάνει ό,τι μπορεί.
DAGGER HAKEA (AUSTRALIAN BUSH): Ισχυρότατο στο να ‘διαλύει’ το θυμό που έχει δημιουργηθεί στη σχέση.
SNAPDRAGON (FES): Για τις πολύ συχνές καταστάσεις όπου ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι νοιώθουν μεγάλο θυμό για τον άλλον και τον εκφράζουν με οργή ή και βία.
SCLERANTHUS (BACH): Σημαντικότατο προκειμένου να υιοθετεί και να διατηρεί το άτομο μια σταθερή στάση ως προς το αν τελικά θέλει ή όχι την προβληματική σχέση και να μην αμφιταλαντεύεται επιτείνοντας το στρες.
BUSH GARDENIA (AUSTRALIAN BUSH): Γι’ αυτούς που θέλουν να ξανανιώσουν ‘ερωτευμένοι όπως στην αρχή’, να αφυπνίσουν μέσα τους τα συναισθήματα και τη διάθεση που είχαν όταν ακόμη όλα ήταν καλά και ήταν αγαπημένοι. Το συναίσθημα αυτό είναι φυσικά ένας πολύ ευχάριστος και ενισχυτικός παράγοντας, ειδικά αν το ανθοΐαμα χρησιμοποιηθεί και από τους δύο συντρόφους. Παρόλα αυτά πρέπει παράλληλα τα προβλήματα στην επικοινωνία και στον τρόπο ζωής να επιλυθούν, επειδή αυτά είναι που αποτέλεσαν και θα ξανα-αποτελέσουν μελλοντικά τις αιτίες του στρες.


Αγγελή
Η Μαρίνα Αγγελή είναι ιατρός με ειδίκευση στην ψυχιατρική, εκπαίδευση στην Συστημική Ψυχοθεραπεία και πολυετή ενασχόληση με εναλλακτικές θεραπείες και κυρίως με τη μέθοδο των Ανθοϊαμάτων και τις θεραπευτικές εφαρμογές τους στην αντιμετώπιση ψυχολογικών προβλημάτων. Έχει γράψει πολλά άρθρα και εργασίες για τα Ανθοϊάματα καθώς και το βιβλίο 'Ανθοθεραπεία με τα Ιάματα Μπαχ'. 

Στη Δυτική βοτανοθεραπεία οι επιλογές των βοτάνων για τη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου γίνονται με βάση τις διαφορετικές φαρμακολογικές δράσεις που μπορεί να χρειάζονται για κάθε θεραπευόμενο, αναλόγως με τις προσωπικές του ανάγκες υγείας. Η λειτουργία του εγκεφάλου και γενικότερα του νευρικού συστήματος έχει πολλές προεκτάσεις, που εξετάζονται σε κάθε περίσταση ξεχωριστά με ολιστικό τρόπο προσέγγισης. Η κατάλληλη διατροφή, η άσκηση, ο επαρκής ύπνος και άλλες συνήθειες φροντίδας της υγείας, είναι άκρως σημαντικά για έναν υγιή νου. Αναλόγως, λοιπόν, με την πάθηση ή τη σωματική κατάσταση από την οποία προκύπτει η ανάγκη είτε για περισσότερη διαύγεια ή για βελτίωση της μνήμης, όξυνση των αισθήσεων ή κάποια άλλη λειτουργία, στην οποία μπορεί να βοηθήσει η βοτανοθεραπεία, μπορεί να χρειαστούν διαφορετικές δράσεις βοτάνων. Αν, για παράδειγμα, υπάρχει ανάγκη για περισσότερη διαύγεια λόγω έντονου άγχους, επιλέγονται βότανα με χαλαρωτική ή αγχολυτική ή και προσαρμογόνο δράση, που βοηθούν δηλαδή τον οργανισμό να ανταπεξέλθει καλύτερα στο στρες που προέρχεται είτε από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό περιβάλλον, όπως τις έντονες σκέψεις που μπορεί να προκαλούν άγχος. Στην περίπτωση της κατάθλιψης, προτείνονται βότανα με αντικαταθλιπτική δράση. Συχνά, όταν το νευρικό σύστημα είναι εξαντλημένο, προτείνονται βότανα που λειτουργούν με επανορθωτικό τρόπο, που συμβάλλουν στην επούλωση ή “θρέψη” των νευρώνων και στην αποδοτικότερη λειτουργία των εγκεφαλικών συνάψεων.
Πολλά από τα βότανα που είναι ευρέως γνωστά για την θετική επίδρασή τους στον εγκέφαλο, είναι τονωτικά της περιφερικής κυκλοφορίας ή και της μικροκυκλοφορίας του εγκεφάλου, βελτιώνοντας την τροφοδότηση του εγκεφάλου με οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες. 
Υπάρχει μια επιπλέον κατηγορία βοτάνων, τα λεγόμενα “νοοτροπικά”, όρος που εφηύρε ο Ρουμάνος χημικός και ψυχολόγος Κορνήλιος Γκιουρτζέα το 1972, λίγα χρόνια αφού ανακάλυψε το πρώτο φάρμακο βελτίωσης της νοητικής λειτουργίας. Η λέξη “νοοτροπικό” προκύπτει από τις ελληνικές λέξεις “νους” και “τροπή” και αφορά ουσίες που αλλάζουν τη νοητική λειτουργία, προσφέροντας περισσότερη διαύγεια, βελτιώνοντας τη μνήμη και την ταχύτητα της νοητικής και μαθησιακής αποδοτικότητας. Πρόκειται για μια κατηγορία ουσιών που αυξάνουν το επίπεδο της εγκεφαλικής δραστηριότητας χωρίς να προκαλούν νάρκωση ή διέγερση, στηρίζουν τους μηχανισμούς του εγκεφάλου σε συνθήκες μη επαρκούς οξυγόνωσης, προστατεύουν τον εγκέφαλο από φυσικές ή χημικές τοξίνες και δεν είναι οι ίδιες τοξικές. Κάποιες από αυτές τις ουσίες είναι φυσικές, από τις πιο γνωστές είναι η καφεΐνη, η νικοτίνη και το CBD, ενώ υπάρχουν στην αγορά πολλά νοοτροπικά ή αλλιώς “έξυπνα” φάρμακα.
Τα “έξυπνα βότανα” έχουν ερευνηθεί για τη νοοτροπική τους δράση και επιλέγονται υπέρ των αντίστοιχων φαρμάκων λόγω της αποδοτικότητάς τους, αλλά και επειδή είναι συχνά ασφαλέστερα, εφόσον φυσικά λαμβάνονται σε ασφαλή δοσολογία, με την επίβλεψη γιατρού ή ειδικού, ώστε να μην αντενδείκνυνται στις ειδικές συνθήκες υγείας.
Από τα πολλά βότανα που έχουν θετική επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου, μόνο κάποια έχουν ερευνηθεί και προωθηθεί ειδικά για τη νοοτροπική τους δράση. Τα περισσότερα νοοτροπικά βότανα έχουν γίνει γνωστά λόγω της χρήσης τους σε διαφορετικά παραδοσιακά μοντέλα θεραπείας, όπως η Αγιουρβέδα, η Κινέζικη ιατρική ή άλλες παραδοσιακές πρακτικές ανά τον κόσμο. Σταδιακά, η ζήτηση των νοοτροπικών βοτάνων αυξάνεται όλο και περισσότερο παγκοσμίως.
Από τα πιο οικεία μας, τα βότανα που βρίσκουμε εύκολα στην Ελλάδα, το Δεντρολίβανο, το Φασκόμηλο, ο Κρόκος, το Κάρδαμο, το Μελισσόχορτο, η Λεβάντα και η Άγρια Βρώμη, έχουν νοοτροπικές ιδιότητες. Από τα πιο γνωστά ξένα νοοτροπικά βότανα, πολλά είναι και “προσαρμογόνα”, όπως η Ροντιόλα, το Γκότου- κόλα, η Μάκα, το Αμερικάνικο και το Κινέζικο Τζίνσενγκ, ο Ιερός Βασιλικός και η Ασβαγκάντα. Κάποια από τα πλέον μελετημένα για τις νοοτροπικές τους ιδιότητες βότανα είναι το Γκίνγκο και η Μπακόπα. Νοοτροπικές δράσεις, μεταξύ άλλων, συναντάμε στη Βαλεριάνα, στον Κουρκουμά και στην Παιώνια (τη γαλακτοφόρο).
Τα νοοτροπικά βότανα έχουν, όπως τα περισσότερα βότανα, πολλαπλές δράσεις και ενδείξεις. Οι παρακάτω είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους κάποια από αυτά επιδρούν κυρίως στον εγκέφαλο.

 • Δενδρολίβανο (Rosmarinus officinale)
  Ενισχύει τη μνήμη και τη νοητική διαύγεια, καταπραΰνει τον πονοκέφαλο που σχετίζεται με την τοξικότητα του ήπατος, τη σύγχυση που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση και προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρυνση. Αντενδείκνυται στους πονοκεφάλους που προκαλούνται από διαστολή των αγγείων. 
 • Φασκόμηλο (Salvia officinalis/ fruticosa)
  Βελτιώνει τη μνήμη και τη νοητική διαύγεια ακόμη και σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ, μειώνει τα συμπτώματα της διάσπασης ελλειμματικής προσοχής (ΔΕΠΥ) και της νοητικής κόπωσης. Η μυρωδιά του αιθέριου ελαίου και μόνο ενισχύει τη νοητική λειτουργία.
 • Κρόκος (Crocus sativus)
  Έχει αγχολυτική και αντικαταθλιπτική δράση και χρησιμοποιείται ειδικά για την κατάθλιψη του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και την επιλόχειο κατάθλιψη. Συμβάλλει στην πρόληψη των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ, λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης. Χρησιμοποιείται από αθλητές όχι μόνο για ενέργεια και δύναμη, αλλά και λόγω του ότι βελτιώνει την όραση και συνεπώς μειώνει την ευαισθησία στα φώτα των γηπέδων.
 • Κουρκουμάς / κιτρινόριζα (Curcuma longa)
  Η κουρκουμίνη, βασικό δραστικό συστατικό του κουρκουμά, προάγει τη νευρογένεση, τη δημιουργία περισσότερων νευρώνων, στον ιππόκαμπο, ενισχύοντας τη μνήμη και τη μαθησιακή ικανότητα. Αυξάνει τη δράση των νευροδιαβιβαστών που προκαλούν ευεξία, τονώνουν τη λίμπιντο και τη νοητική συγκέντρωση.
 • Γκίνγκο (Ginkgo biloba)
  Βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία του εγκεφάλου και μειώνει την πιθανότητα εγκεφαλικών επεισοδίων. Έχει αντιοξειδωτική, νευροπροστατευτική αλλά και αντιφλεγμονώδη δράση. Μειώνει την επίδραση του στρες στο νευρικό σύστημα, επιταχύνει την ανάρρωση από εγκεφαλικούς τραυματισμούς και βελτιώνει τις νευρικές συνάψεις που συμβάλλουν στη βελτίωση των κινητικών λειτουργιών. Βελτιώνει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και τη νοητική λειτουργία
  .
 • Μάκα (Lepidium meyenii)
  Μεγαλώνει στα υψίπεδα των Άνδεων, και μερικοί το αποκαλούν Περουβιάνικο Τζίνσενγκ. Αυξάνει τη μαθησιακή ικανότητα και την αθλητική αντοχή και δύναμη. Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα και ως διεγερτικό της λίμπιντο .
 • Μπακόπα/ Μπράχμι (Bacopa monnieri)
  Προάγει τη μνήμη και τη νοητική εστίαση, βοηθάει στην πρόληψη και στην καθυστέρηση εξέλιξης του Αλτσχάιμερ και μειώνει τις κρίσεις της επιληψίας. Επιταχύνει την επούλωση μετά από εγκεφαλικά τραύματα και αμβλύνει τις αισθήσεις και τις κινητικές λειτουργίες που έχουν αποδυναμωθεί, λόγω νευρικής εξασθένησης. Χρησιμοποιείται επιτυχώς για την διαταραχή ελλειμματικής προσοχής.
 • Ιερός Βασιλικός (Ocimum sanctum )
  Θεωρείται ιερό φυτό στην Ινδία, όπου και φύεται. Προστατεύει το νευρικό σύστημα από τις αρνητικές επιδράσεις της δυνατής μουσικής και ήχων. Επίσης, προστατεύει από βαρέα μέταλλα που επηρεάζουν την εγκεφαλική λειτουργία, όπως και από την επίδραση της ιονίζουσας ραδιενεργής ακτινοβολιας και έχει διαπιστευμένη αντικαταθλιπτική και αγχολυτική δράση. Έχει κοινές δράσεις με το γνωστό μας Βασιλικό (Ocimum basilicum), εφόσον και τα δύο είδη ενισχύουν την κυκλοφορία του εγκεφάλου και βελτιώνουν τη μνήμη και τη νοητική διαύγεια.
 • Γκότου Κόλα (Centella asiatica)
  Λέγεται το “Φυτό του φοιτητή” στο Μπαλί, λόγω της επίδρασής του στη μνήμη. Ενεργοποιεί τη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων και αυξάνει τη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή την ικανότητά του να προσαρμόζεται και να αλλάζει. Προστατεύει τους νευρώνες από τις τοξίνες που προκαλούν σύγχυση, διαταραχές διάθεσης και ημικρανίες. 

*Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή κάποιον ειδικό πριν την θεραπευτική χρήση οποιουδήποτε βοτάνου. Τα περισσότερα έχουν αντενδείξεις και αλληλεπιδρούν με άλλα φάρμακα. Βεβαιωθείτε ότι τηρείτε τις προφυλάξεις για τις χρήσεις  όλων των βοτάνων.

* Η βοτανοθεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει λήψη εκτενούς ιστορικού, ιατρικές εξετάσεις όπου χρειαστεί και συνεργασία με επαγγελματίες υγείας. Η αγωγή που προτείνεται μπορεί να περιλαμβάνει συνδυασμούς βοτάνων και αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής. Οι παραπάνω πληροφορίες δεν αντικαθιστούν την επαγγελματική γνώμη του εκπαιδευμένου ειδικού.

Συνταγή: Ρόφημα... “Μελέτης”
Αν θέλετε να συγκεντρωθείτε όταν μελετάτε για εξετάσεις ή θέλετε να αποδώσετε καλύτερα στην εργασία σας, μπορείτε να φτιάξετε το παρακάτω ρόφημα:
Συστατικά: 1 κουτ. γλυκού μέντα, 1 κουτ. γλυκού φασκόμηλο, 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο, ½ κουτ. γλυκού βασιλικό.
Προσθέτετε όλα τα συστατικά σε 1-2 κούπες καυτό νερό (αναλόγως με την ένταση της γεύσης που επιθυμείτε). Σκεπάζετε για 10 λεπτά, σουρώνετε και πίνετε ζεστό ή κρύο.


Λιτσα Κων να
Η Κωνσταντίνα Λίτσα σπούδασε Βοτανοθεραπεία στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας του Πανεπιστημίου Napier στο Εδιμβούργο,στη Σκωτία. Έπειτα έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη "Συμβουλευτική Ψυχολογία στη Δημόσια Υγεία" και εκπαιδεύτηκε στη Συμβουλευτική (Solution Focused Counselling και Προσωποκεντρική Συμβουλευτική). Από το 2007 εργάστηκε ως Φυτοθεραπεύτρια στη Βρετανία, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και σε κοινοτικά προγράμματα σχεδιασμένα για ευάλωτες ομάδες, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Για 3 χρόνια ήταν μέλος της ομάδας Αγωγής Υγείας του Δήμου του Εδιμβούργου,όπου εργαζόταν με εφήβους σε Γυμνάσια και έλαβε μέρος σε Βρετανικά προγράμματα εκπαίδευσης που αφορούσαν στην ανάπτυξη αυτοπεποίθησης και περιβαλλοντολογικής συνείδησης σε σχολεία. Συμμετείχε για 7 χρόνια στην ομάδα Herbal Scotland, όπου προσέφερε Πρώτες Βοήθειες με Βότανα σε Διεθνή Φεστιβάλ. Από τον Αύγουστο του 2011, ζει στην Ελλάδα, όπου εργάζεται ως Βοτανοθεραπεύτρια και προωθεί τις αρχές της Αειφόρου Καλλιέργειας (Permaculture).Έχει συνεργαστεί με πολλές τοπικές ομάδες και παραδίδει σεμινάρια αυτάρκειας και πρακτικά εργαστήρια με στόχο την εκπαίδευση για την αυτοδιαχείριση της υγείας και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

 

Ζούμε σε μια ιδιότυπη εποχή. Από τη μια πλευρά υπάρχουν οι σχετικά άνετες και προστατευμένες σε σχέση με παρελθούσες εποχές συνθήκες ζωής, η γονεϊκή υπερπροστασία των νέων, η διευρυμένη κοινωνικότητα και επικοινωνία μέσω του διαδικτύου, τα θεάματα και τα "παιγνίδια" μέσω της τεχνολογίας και η σχεδόν απόλυτη ελευθερία επιλογών στο πεδίο του στυλ ζωής και των συναναστροφών. Από την άλλη, πυκνά και διάσπαρτα μέσα σε αυτές τις συνθήκες πνευματικού εφησυχασμού και έλλειψης ψυχικής προστασίας, φαινόμενα ακραίας βίας, που προβάλλονται ανελέητα στο κοινό με διαταρακτική συχνότητα και με λεπτομέρειες που εύκολα αποδιοργανώνουν τον ψυχισμό του μέσου ανθρώπου. Το αποτέλεσμα συχνά είναι το να αισθάνεται κανείς μια ακαθόριστη αλλά πολύ δυσάρεστη αίσθηση ψυχικής "αδιαθεσίας", μια εσωτερική επιπέδωση, μια φαινομενικά ανεξήγητη ψυχική δυσφορία και ένα αίσθημα κοινωνικής αδιαφορίας, απόσπασης από τα κοινά και ουσιαστικής απομάκρυνσης από τους άλλους, πλην ίσως ενός μικρού κύκλου γνωστών. Χωρίς να το συνειδητοποιούμε συχνά, η εμπιστοσύνη και η αγάπη μας για τους άλλους μειώνεται και η ψυχή μας "παγώνει" στην προσπάθειά της να προστατευτεί από τις ψυχικές αλλά και σωματικές επιπτώσεις της αγριότητας που εκδηλώνεται στο ευρύτερο περιβάλλον και των συνεχών, επαναλαμβανόμενων σοκ.

Δεν έχουμε συνηθίσει είναι αλήθεια να φροντίζουμε, ούτε καν να αντιλαμβανόμαστε ενσυνείδητα το τι συμβαίνει στα επίπεδα της ψυχής. Πλένουμε και καθαρίζουμε το σώμα μας, το χώρο μας, τα πράγματά μας και οτιδήποτε μας αφορά στο πεδίο των υλικών πραγμάτων. Αλλά δεν έχουμε ευαισθητοποιηθεί να κάνουμε κάτι ανάλογο για το επίπεδο της ψυχής και των συναισθημάτων μας, παρόλο που τίποτε δεν παίζει σημαντικότερο ρόλο για την ευτυχία μας, για την ποιότητα ζωής μας και για την υγεία μας από το ψυχικό επίπεδο. Το να ασκήσουμε τον εαυτό μας στην συνειδητή βίωση, παρατήρηση και καταγραφή των επιδράσεων που έχει η εξωτερική πραγματικότητα στον ψυχισμό μας την κάθε στιγμή είναι από τις πιο χρήσιμες αλλά και τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες ζωής που μπορεί κανείς να διανοηθεί. Είναι κάτι που στο υποσυνείδητό μας συμβαίνει ούτως ή άλλως, το νοιώθουμε, το βιώνουμε, αλλά δεν το παρατηρούμε, δεν το αντιλαμβανόμαστε συνειδητά, κι έτσι δεν ξέρουμε ούτε τι μας συμβαίνει ούτε πώς να πορευτούμε προς αυτά που θέλουμε και να προστατευτούμε από αυτά που δεν θέλουμε.

Είναι αρκετά αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να ‘καθαρίζουμε’ τον ψυχισμό μας από αθέλητες και φθοροποιές επιδράσεις, μηνύματα, πληροφορίες και εικόνες εφόσον συνειδητοποιούμε το αν και πότε έχουμε επηρεαστεί. Μέθοδοι όπως η Emotional Freedom Technique (EFT), η Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) κ.α. μπορούν άμεσα και πολύ αποτελεσματικά να συμβάλουν προς αυτό το σκοπό. Η προσφυγή βεβαίως στον πνευματικό χώρο για προστασία προσφέρει βοήθεια πανίσχυρη για τους τυχερούς που την αντιλαμβάνονται και την επιδιώκουν. Βρίσκεται όμως εκτός των ορίων και των αρμοδιοτήτων άρθρων όπως αυτό η εκτεταμένη αναφορά στην πνευματική προστασία, καθώς είναι κάτι που δεν ανήκει άμεσα στις επιστημονικές/ψυχολογικές θεραπευτικές πρακτικές αλλά αποτελεί πεδίο άλλων αρμόδιων.

Τα γνωστά σε πολλούς ανθοϊάματα μπορούν φυσικά να δώσουν τεράστια βοήθεια στο θέμα της ‘αποτοξίνωσης’ και της προστασίας του ψυχισμού από τα καθημερινά διαταρακτικά φαινόμενα άμεσης ή έμμεσης βίας, φόβου και απειλής για τον μέσο άνθρωπο. Ενδεικτικά ας αναφέρουμε το ανθοΐαμα Chaparral της FES, που θα ηρεμήσει και θα καθαρίσει το υποσυνείδητο του ανθρώπου που έχει υπερ-εκτεθεί είτε σε πραγματική βία είτε σε διαταρακτικές εικόνες μέσα από τα μέσα ενημέρωσης, κοινωνικής δικτύωσης κλπ -κάτι που συχνά έχει επίδραση στη ζωή του και ιδιαίτερα στην ποιότητα του ύπνου και των ονείρων του.

Το Dill (FES) θα ενδυναμώσει τον αισθητηριακά καταπονημένο άνθρωπο, που κουρασμένος από τα συνεχή, έντονα και δυσαρμονικά αισθητηριακά ερεθίσματα που τον ‘σφυροκοπούν’ ακατάπαυστα, θα ήθελε να αποσυρθεί σε μεγαλύτερη ηρεμία και ησυχία αλλά είναι παρόλαυτα υποχρεωμένος από τις συνθήκες της ζωής του να διαβιεί στους έντονους αυτούς ρυθμούς. Με τη βοήθεια του ανθοϊάματος αυτού το άτομο θα μπορεί να ‘μεταβολίζει’, συμβολικά και κυριολεκτικά, με μεγαλύτερη ευκολία τα αισθητηριακά βιώματα χωρίς να καταπονείται και χωρίς επίσης να περιορίζει και να υποβαθμίζει αυτόματα και μη-συνειδητά την αισθητηριακή ποιότητα με την οποία αντιλαμβάνεται το περιβάλλον προκειμένου να το αντέχει.

Το ανθοΐαμα της Echinacea (FES) είναι εξαιρετικό για τις περιπτώσεις -και είναι πολλές- που ο άνθρωπος αισθάνεται μέσα του ‘κατακερματισμένος’ και σαν να μην είναι πραγματικά ‘μέσα στο σώμα του’ λόγω της έντασης των εμπειριών.

Το Green Rose (FES Range of Light) θα επιδιορθώσει την κλονισμένη διάθεση εμπιστοσύνης και καλοπροαίρετης προσέγγισης του συνανθρώπου και η Calendula (FES) θα προσδώσει μειλιχιότητα και γλυκύτητα στο λόγο και την επικοινωνία μέσα στις συνθήκες έντονης λεκτικής επιθετικότητας που ζούμε που συχνά μας παρασύρουν ενώ δεν το θέλουμε.

Το Indian Pink (FES) θα βοηθήσει στο να επιτευχθεί μια κατάσταση βαθιάς εσωτερικής ησυχίας και ικανότητας για επικέντρωση στο όποιο επιλεγμένο αντικείμενο της δράσης μας, προστατεύοντάς μας από την πολυδιάσπαση και την εσωτερική αναστάτωση που προκαλούν τα έντονα, συνεχή και άσχετα μεταξύ τους ερεθίσματα που δεχόμαστε από το περιβάλλον.  

Το Red Clover (FES) θα βοηθήσει στο να μη ταυτίζεται κανείς με την ‘ψυχολογία της μάζας’ αλλά να παραμένει σταθερός και ανεπηρέαστος από ‘το ρεύμα’.

Και φυσικά, βασικοί μας σύμμαχοι και εδώ τα πολύ γνωστά ανθοϊάματα Μπαχ Crab Apple (καθαριστής), Star of Bethlehem (απάλυνση και θεραπεία του σοκ) και Walnut (προστασία από επιρροές και ιδέες).


Αγγελή
Η Μαρίνα Αγγελή είναι ιατρός με ειδίκευση στην ψυχιατρική, εκπαίδευση στην Συστημική Ψυχοθεραπεία και πολυετή ενασχόληση με εναλλακτικές θεραπείες και κυρίως με τη μέθοδο των Ανθοϊαμάτων και τις θεραπευτικές εφαρμογές τους στην αντιμετώπιση ψυχολογικών προβλημάτων. Έχει γράψει πολλά άρθρα και εργασίες για τα Ανθοϊάματα καθώς και το βιβλίο 'Ανθοθεραπεία με τα Ιάματα Μπαχ'. 

Τα bandhas είναι τρία κομβικά ενεργειακά σημεία στο σώμα, όπου με κάποιες συνειδητές κινήσεις ή συσπάσεις κάποιων μυών μετατρέπονται σε ενεργειακά και μυϊκά κλειδώματα ταυτόχρονα. Η λέξη «bandhas» σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ζώνη ή κλείδωμα. Όντως η αίσθηση που έχουν οι ασκούμενοι στην πρακτική των asanas, είναι σαν ένα λουρί να συσφίγγει ένα συγκεκριμένο σημείο στο σώμα, ή το σημείο εκείνο να κλειδώνεται. Αυτή είναι η αίσθηση των bandhas. 
Οι δάσκαλοί μου στη Hatha Yoga με έχουν διδάξει ότι τα bandhas χρειάζεται να ενεργοποιούνται σε δύο επίπεδα ταυτόχρονα, σε φυσικό-κινητικό και σε νοητικό. Αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως σωστή πρακτική των bandhas. 
Σε μία πιο πνευματική εκδοχή, bandha σημαίνει εστίαση στο κλείδωμα της προσοχής. Είναι ένας ενεργητικός και ουσιαστικός τρόπος για να εστιάσουμε το μυαλό μας σε ένα σημείο στο σώμα. Επομένως οι yoga practitioners θα χρειαστεί να ακολουθούν τα bandhas, αρχικά ως νοητική άσκηση και στη συνέχεια ως σωματική.
Μία άλλη πιο physical εκδοχή για τα bandhas είναι η ενεργοποίηση και η εμπλοκή των μυϊκών ιστών σε κάποιες στρατηγικές περιοχές του σώματος, που υποστηρίζουν την τόνωση και ανύψωση των συστημάτων του σώματος, έναντι των φυσικών νόμων της βαρύτητας. Η βαρύτητα είναι η ελκτική εκείνη δύναμη που μας τραβάει συνεχώς προς τα κάτω καθηλώνοντάς μας στη γη. Από την ημέρα που γεννηθήκαμε ασυνείδητα, αγωνιζόμαστε συνεχώς για να ανυψωθούμε ενάντια σε αυτήν την ελκτική αυτή καθοδική δύναμη. Τα bandhas υποστηρίζουν αυτή την αντίσταση.
Στη Hatha Yoga έχουν οριστεί τρία bandhas: Το mula bandha, το uddiyana bandha και το jalandhara bandha. Το πρώτο το πιο χαμηλά στο σώμα είναι το mula bandha που βρίσκεται στον κόκκυγα-ουρά της σπονδυλικής στήλης ή στο περίνεο και χαρακτηρίζεται ως «το κλείδωμα της ρίζας». Το δεύτερο το uddiyana bandha βρίσκεται στο ηλιακό πλέγμα λίγο κάτω από το διάφραγμα και χαρακτηρίζεται ως «το κλείδωμα της κοιλιακής χώρας». Το τρίτο το jalandhara bandha που βρίσκεται στο ύψος του λαιμού και του θυρεοειδή αδένα, χαρακτηρίζεται ως «το κλείδωμα του λαιμού». Τέλος ως maha bandha χαρακτηρίζεται συνολικά «το κλείδωμα του σώματος», που συνδυάζει και τα τρία αυτά κλειδώματα μαζί, σε ένα μεγάλο ολικό κλείδωμα.
Είναι αρκετοί οι λόγοι για να χρησιμοποιεί ο ασκούμενος στις asanas τα bandhas, όμως δύο κύριοι λόγοι είναι η μυϊκή ενεργοποίηση και η ασφάλεια μέσα στις asanas-θέσεις. Ουσιαστικά τα bandhas ενεργοποιούν και σταθεροποιούν τη θέση και προστατεύουν από τραυματισμούς.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό στη Hatha Yoga είναι τα drishtis, τα σημεία εκείνα του σώματος στα οποία εστιάζει ο yogi το βλέμμα του κατά τη εκτέλεση των asanas. Τα σημεία αυτά μπορεί να είναι κάποιο εξωτερικό σημείο, ή και εσωτερικό, ακόμα και η εστίαση του νου του στα bandhas, με τη συγκέντρωση της σκέψης και της προσοχής σε ένα μόνο συγκεκριμένο σημείο την κάθε φορά, ώστε να σταματήσει η περιπλάνηση του μυαλού και να εστιάσει ο ασκούμενος βαθιά στην πρακτική του.

Uddiyana bandha
Στα Σανσκριτικά «uddiyana» σημαίνει να πετάς ή να ανυψώνεσαι. Σε φυσικό επίπεδο το uddiyana bandha είναι μία ανύψωση του στομάχου, του διαφράγματος και των υπολοίπων κοιλιακών οργάνων προς τα πάνω. Η αίσθηση ανύψωσης είναι έντονη, σε κάποιον που κάνει αυτή την ενεργοποίηση. Το uddiyana bandha είναι ένα από τα πιο ισχυρά κλειδώματα του σώματος. Στο bandha αυτό οι ασκούμενοι απορροφούν το κοιλιακό τοίχωμα μέσα και πάνω στο τέλος της εκπνοής, ενώ ταυτόχρονα περιορίζουν την αναπνοή. Τα κοιλιακά όργανα ανυψώνονται σε υψηλότερη από την κανονική θέση περιοχή και ταυτόχρονα δημιουργείται ένα κενό στην κοιλότητα του διαφράγματος.

Θεραπευτική πρακτική
Με άδειο στομάχι το uddiyana bandha είναι ευχάριστο, δυναμικό και αναζωογονητικό. Είναι η ασφαλέστερη μορφή κατακράτησης αναπνοής, επειδή δημιουργεί κενό στο διάφραγμα, αντί για επιπλέον πίεση. Το κενό στο διάφραγμα βελτιώνει επίσης την κυκλοφορία στα κοιλιακά όργανα, επειδή αντλεί αίμα από την κοιλιακή κοιλότητα, στο θώρακα και πίσω στην καρδιά. Η μειωμένη πίεση στα τριχοειδή αγγεία, στα τοιχώματα και στις φλέβες των κοιλιακών οργάνων, θα διευκολύνει περισσότερη ροή αίματος μέσω αυτών των οργάνων, καθώς και πιο αποτελεσματική ανταλλαγή υγρών με τους ιστούς. Η σύσφιξη και μετά η απελευθέρωση που προκαλεί η ενεργοποίηση και η χαλάρωση της uddiyana bandha στα ζωτικά όργανα, στα σπλάχνα και στους ιστούς, αποτελούν μία πρόσθετη κινητικότητα και ένα αναζωογονητικό είδος μάλαξης για αυτά.
Το uddiyana bandha είναι η μόνη πρακτική στη Hatha yoga που κινεί το αναπνευστικό διάφραγμα, το οποίο εκτείνεται στη διασταύρωση μεταξύ του στήθους και της κοιλίας και προσκολλάται στη βάση του θώρακα και της οσφυϊκής μοίρας. Η εκπνοή στο uddiyana bandha, θα ωθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον θόλο του διαφράγματος, στην υψηλότερη δυνατή θέση που μπορεί να επιτευχθεί μέσω των κοιλιακών μυών. Η εκτέλεση του κλειδώματος uddiyana bandha εκείνη τη στιγμή, τραβά τον θόλο του διαφράγματος από ψηλά σε ακόμη υψηλότερη θέση, τεντώνοντας τις μύες του και τον συνδετικό ιστό. Μέσα από την τακτική εξάσκηση το uddiyana bandha, θα σας επιτρέψει να αναπνέετε πιο βαθιά, πιο άνετα και πιο ολοκληρωμένα.

Uddiyana bandha και kriyas
Η μεθοδολογία και η ενεργοποίηση της uddiyana bandha και οι παραλλαγές της, απαιτούνται επίσης για την εξάσκηση πολλών γιόγκικων kriyas. Η kriya είναι μια ολοκληρωμένη δράση, μια τεχνική ή μια πρακτική, που εκτελούν οι ασκούμενοι, ακολουθώντας μια συγκεκριμένη κατεύθυνση που εμπεριέχει πειθαρχία και αφοσίωση και προορίζεται για να επιφέρει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Για τη nauli kriya, το uddiyana bandha πραγματοποιείται πρώτα και στη συνέχεια οι μύες του ορθού κοιλιακού συστέλλονται εναλλάξ, δημιουργώντας μια κυλιόμενη κίνηση από την μία πλευρά στην άλλη. (Το Nauli kriya είναι ένα τελετουργικό καθαρισμού που χρησιμοποιείται από τους γιόγκις για χιλιάδες χρόνια. Περιλαμβάνει την αναρρόφηση του περιεχομένου της κοιλιάς και στη συνέχεια τη μάλαξή της με την ανακίνηση των κοιλιακών μυών, ενώ ταυτόχρονα ο ασκούμενος κρατά την αναπνοή του. Το αποτέλεσμα είναι η αναζωογόνηση των κοιλιακών οργάνων και η αύξηση της μεταβολικής φωτιάς Αgni).

Το κλείδωμα uddiyana bandha δημιουργεί επίσης συστολή των μυών του ορθού κοιλιακού, ενώ είναι επίσης απαραίτητο για τη δημιουργία του κοιλιακού κενού που απαιτείται για τη basti kriya. Η basti kriya είναι μία από τις έξι τεχνικές καθαρισμού γνωστές ως Shatkarma, οι οποίες αναφέρονται στην Hatha Yoga Pradipika.
Η Basti Kriya είναι μια τεχνική ανάπλασης και αναγέννησης του οργανισμού εσωτερικά, καθαρίζοντας εντελώς το παχύ έντερο από χρόνιες ακαθαρσίες. Είναι το γνωστό ως γιόγκικο κλύσμα. Ο καθαρισμός του σώματος και των βασικών του οργάνων του είναι ένας κύριος στόχος του γιόγκι, για να προετοιμάσει την επόμενη διαδικασία που είναι ο καθαρισμός του πνεύματος και της ψυχής.
Πολλά παιδιά εκτελούν την uddiyana bandha αυθόρμητα και τυχαία χωρίς να το σκέφτονται ιδιαίτερα, σαν ένα παιχνίδι, συνδυάζοντάς την συχνά με άλλους χειρισμούς, όπως η περιστροφή των μυών του ορθού κοιλιακού πλάι προς τα πάνω, ή πάνω και κάτω. Σε μια τυπική ομάδα παιδιών ηλικίας δέκα ετών, σχεδόν τα μισά θα μπορούν να κάνουν uddiyana bandha, με λίγα μόνο δευτερόλεπτα διδασκαλίας και επίδειξης. Αντίθετα για τους ενήλικες οι περισσότεροι μπορεί να το βρίσκουν δύσκολο και κάποιοι ίσως αδύνατο.

Η εξάσκηση
Για να μάθετε να χρησιμοποιείτε το κλείδωμα uddiyana bandha, μπορείτε να σταθείτε με τα γόνατά σας λυγισμένα στη θέση virasana και να στηρίξετε τα χέρια σας στους μηρούς. Αυτή η στάση αναπτύσσει μια κίνηση προς τα κάτω και προς τα εμπρός των κοιλιακών οργάνων, την οποία αντισταθμίζετε με τους κοιλιακούς μυς. Μία ακόμα επιλογή είναι η sukhasana, η άνετη θέση. Εδώ αν δεν κάθεστε άνετα χρησιμοποιείστε κάποιο μαξιλαράκι ή τουβλάκι. Μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά και σε όρθια θέση, αλλά οι καθιστές θέσεις και κυρίως η virasana, σας επιτρέπουν να εντοπίζετε πιο εύκολα τα λάθη και να κάνετε εσωτερικές διορθώσεις. Σε όποια καθιστή θέση λοιπόν, στηρίξτε τα χέρια σας, τοποθετώντας τις παλάμες σας στα γόνατα ή στους μηρούς σας.

Διαδικασία:
Α) Εισπνέετε αργά και βαθιά για τρεις βαθιές διαφραγματικές αναπνοές, ώστε να κατευνάσετε το ρυθμό της αναπνοής σας και να ισορροπήσετε την ροή της prana-ενέργειας.
Β) Στην τέταρτη βαθιά εισπνοή, αφήνετε την εκπνοή να αδειάσει τελείως τους πνεύμονες και το διάφραγμα.
Γ) Χωρίς να εισπνεύσετε πραγματικά κάντε μια ψεύτικη εισπνοή χρησιμοποιώντας το στήθος σας, κλειδώνοντας τη γλωττίδα σας και το λαιμό εμποδίζοντας τον αέρα να εισέλθει στους πνεύμονές σας, και ταυτόχρονα χαλαρώστε την κοιλιά σας. Εάν μπερδευτείτε για το πώς να αποτρέψετε την είσοδο αέρα στους πνεύμονές σας, μπορείτε να προσπαθήσετε να εισπνεύσετε (χωρίς εισπνοή) ενώ εμποδίζετε το στόμα και τη μύτη με τα χέρια σας. Είναι σαν να καταπίνετε αέρα. Κάνοντας αυτή την πρακτική θα πρέπει να αισθανθείτε το στήθος σας να σηκωθεί.
Δ) Κρατώντας την αναπνοή σας, προσπαθήστε να εισπνεύσετε διατηρώντας τους κοιλιακούς σας μυς χαλαρούς. Το πάνω μέρος της κοιλιάς σας θα σχηματίσει μια βαθιά κοιλότητα, που εκτείνεται κάτω από το θώρακά σας. Πίεση αυτή μπορεί να προεκταθεί και μέχρι το λαιμό σας. Αυτό είναι το uddiyana bandha.
Ε) Χαλαρώστε την ψεύτικη εισπνοή σας, αφήνοντας το στήθος και τα κοιλιακά όργανα να πέσουν, καθώς και την κοιλιά σας ώστε να απελευθερωθεί μυϊκά προς τα εμπρός.
Ζ) Πιέστε απαλά με το στήθος και την κοιλιά σας, εξισώνοντας έτσι την πίεση του αέρα στο εσωτερικό και το εξωτερικό του σώματος και εισπνεύστε απαλά.
Η καλύτερη ώρα για άσκηση είναι νωρίς το πρωί, με άδειο στομάχι και έντερα. Όλες οι άλλες ώρες ενδείκνυνται επίσης αρκεί να είναι πριν το γεύμα με άδειο στομάχι, εκτός από τις μεσημεριανές ώρες 14:30-17:30 που κυριαρχεί το στοιχείο του αέρα, όπου οι κινητικές και οι ενεργειακές δυνάμεις του σώματος πέφτουν. Την ώρα εκείνη λειτουργεί καλύτερα το πνευματικό σας επίπεδο. Είναι η ώρα όπου όλοι σχεδόν θέλουμε να ξεκουραστούμε λίγο.

Συμπληρωματικές συμβουλές
Εάν κρατάτε την αναπνοή σας στη επιγλωττίδα σας κατά την εκπνοή, θα είναι πιο άνετο να κατεβάσετε το πηγούνι σας προς τη μικρή κοιλότητα ακριβώς κάτω από καρύδι του λαιμού σας και πάνω από το στέρνο σας. Αυτή η τεχνική ενεργοποιεί το jalandhara bandha, το κλείδωμα του λαιμού.
Ένα άλλο κλείδωμα που επιτυγχάνεται συχνά με αυτήν την πρακτική είναι το mula bandha, το κλείδωμα της ρίζας, στο οποίο σφίγγετε τους μυς γύρω από το περίνεο ή τον κόκκυγα, μία ενεργοποίηση που ομοιάζει με τον περιορισμό της κένωσης του εντέρου στη διάρροια. Αυτό είναι και το πρώτο βασικό κλείδωμα που μαθαίνουμε όλοι οι ασκούμενοι στη Hatha Yoga. Μην τα δοκιμάσετε όμως ταυτόχρονα δύο ή και τα τρία κλειδώματα μαζί, έως ότου μάθετε να τα εκτελείτε καλά.

Αντιμετώπιση προβλημάτων
Εάν αντιμετωπίσετε προβλήματα στη διαδικασία, τότε κάποιο από τα τρία παρακάτω πράγματα μπορεί να είναι λάθος:
Α) Δεν εκπνέετε όλο τον αέρα κατά την εκπνοή, πριν την εκτέλεση της πρακτικής. Όσο λιγότερο εκπνεύσετε και αδειάσετε τον αέρα, τόσο λιγότερο έντονη θα είναι η ανέλκυση του θώρακα και το άδειασμα του διαφράγματος και της κοιλιάς.
Β) Αφήνετε λίγο αέρα στην ψεύτικη εισπνοή σας. Πρέπει να προσπαθήσετε να εισπνεύσετε, χωρίς να αφήσετε την παραμικρή ποσότητα αέρα στο διάφραγμα. Αυτό είναι όλο το σημείο κλειδώματος του αεραγωγού σας στη γλωττίδα, ή κρατώντας τη μύτη και το στόμα σας στο τέλος της εκπνοής.
Γ) Δεν χαλαρώνετε την κοιλιά σας κατά τη διάρκεια της ψεύτικης εισπνοής. Αυτό είναι το πιο κοινό σφάλμα. Πολλοί μαθητές κρατούν τους κοιλιακούς μύες τους άκαμπτα, ή ακόμη και κατά λάθος προσπαθούν να συνεχίσουν να τους πιέζουν. Εάν τα κρατήσετε σφιχτά, τα κοιλιακά όργανα και το κοιλιακό τοίχωμα, δεν μπορούν να απορροφηθούν μέσα και πάνω.
Η σύγχυση είναι συχνή επειδή οι κοιλιακοί μύες μπορούν να λειτουργήσουν με διάφορους τρόπους. Πολλοί ασκούμενοι καταφέρνουν να χαλαρώσουν τους κοιλιακούς μυς στιγμιαία και στη συνέχεια να μπερδευτούν και να προσπαθήσουν να βοηθήσουν την εσωτερική κίνηση, με ένα ενεργό σφίξιμο της κοιλιά τους. Έχουν ήδη εκπνεύσει, αλλά προσπαθούν να εκπνεύσουν περισσότερο, πιθανώς επειδή συνδέουν τη ζήτηση για συγκέντρωση με τους σφιχτούς κοιλιακούς μυς. Είναι μια φυσική αντίδραση αλλά λανθασμένη. Πρέπει να ξεχωρίσετε από το να πιέσετε τους κοιλιακούς μύες (που κάνετε μόνο κατά την προκαταρκτική εκπνοή) και να αφήσετε το κοιλιακό τοίχωμα να τραβηχτεί παθητικά από το κενό στο στήθος.
Το κενό που δημιουργεί το uddiyana bandha, προέρχεται από την επέκταση του θώρακα. Επειδή δεν επιτρέπεται η είσοδος αέρα, η πίεση στο εσωτερικό μειώνεται, δημιουργώντας ένα ήπιο κενό που ανεβαίνει στο χαλαρό διάφραγμα και τα κοιλιακά όργανα. Όταν απελευθερώνεται το κλείδωμα, η επέκταση του θώρακα χαλαρώνει και το διάφραγμα και τα κοιλιακά όργανα επανέρχονται.
Αυτό που προφανώς εμποδίζει πολλούς ανθρώπους να αφήσουν τους κοιλιακούς μυς είναι μια ασυνείδητη αντίδραση φόβου. (Εάν αισθάνεστε φόβο, θα νιώσετε σφίξιμο στο πιο ευάλωτο τμήμα του σώματός σας, την κοιλιά σας.) Για να μάθετε και να εκτελέσετε σωστά το uddiyana bandha κλείδωμα, χρειάζεται να απελευθερώσετε την κοιλιακή σας περιοχή και να την χαλαρώσετε.

Παραλλαγές σε θέσεις
Μία από τις πιο χρήσιμες στάσεις για εκείνους που δυσκολεύονται να χαλαρώσουν τους κοιλιακούς μύες τους, είναι μια τροποποίηση του τεντώματος της γάτας. Ξεκουραστείτε στα γόνατα και τα αντιβράχιά σας στο πάτωμα και ρίξτε το κεφάλι σας προς τα κάτω στα χέρια σας. Αυτό ωθεί τα κοιλιακά σας όργανα προς τα εμπρός και προς το στήθος σας. Τώρα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εκπνέετε όσο το δυνατόν περισσότερο και να κρατάτε την ανάσα σας. Παρατηρήστε ότι είναι αφύσικο να κρατάτε τους κοιλιακούς μυς σφιχτά σε αυτή τη στάση και ότι η κοιλιακή ανύψωση συμβαίνει φυσικά και χωρίς ένταση. Στη συνέχεια, κρατώντας την αναπνοή σας και διατηρώντας την αίσθηση της ανύψωσης του θώρακα μέσω της ψεύτικης εισπνοής και της κοιλιακής χαλάρωσης, σηκώστε σιγά-σιγά το κεφάλι και τους ώμους σας. Στη συνέχεια μπορείτε να μπείτε στη virasana. Η πρακτική ώστε να καταφέρετε να μη σφίγγετε τους κοιλιακούς μύες σας, μπορεί να απαιτήσει κάποια χρονική εξάσκηση.
Μία ακόμα εύκολη παραλλαγή είναι σε όρθια θέση, με στήριξη των παλαμών σας στα γόνατα και τα γόνατά σας λυγισμένα. Η πρακτική που θα ακολουθηθεί, είναι η ίδια με την προηγούμενη θέση της γάτας.

Η σημαντικότητα του uddiyana bandha κλειδώματος
Το uddiyana bandha κλείδωμα, είναι μία από τις πιο σημαντικές πρακτικές στη Hatha Yoga και δεν είναι πρακτική για αρχάριους. Η κοιλιά είναι η έδρα της δύναμης στο σώμα και ο τόπος για το τρίτο chakra. Η ανέλκυση της κοιλιάς σας κατά την πρακτική, μεταδίδει την ενεργειακή δύναμη prana και την ενέργεια που απορροφάτε από τη γη, στα υψηλότερα κέντρα-chakras, στην καρδιά και στο λαιμό το chakra της πύλης, έτσι ώστε να μπορείτε να μεταδώσετε με αγάπη τη δημιουργικότητά σας και τα ταλέντα σας στον κόσμο, εκφράζοντάς τα μέσα από τα chakras του μετώπου και του λαιμού. Όλα αυτά για να φθάσετε στον τελικό σας στόχο, που βρίσκεται πέρα από τη σφαίρα του σώματος και του μυαλού, στο chakra της κορώνας, στην επαφή σας με τον ουρανό. Η Hatha Yoga Pradipika αναφέρει επαινώντας το uddiyana bandha: «Είναι το λιοντάρι που κατακτά τον ελέφαντα, τον θάνατο. Από όλες τις μπάντες, το uddiyana είναι το λαμπρότερο. Μόλις κατακτηθεί από τον γιόγκι, η απελευθέρωση γίνεται αυθόρμητα, με μία ταχύτητα κύματος…».

Αντενδείξεις για το uddiyana bandha

 • Υψηλή πίεση του αίματος
 • Έλκη
 • Γεμάτο στομάχι
 • Διαφραγματοκήλη
 • Εγκυμοσύνη
 • Εμμηνόρροια

Οι συνέπειες της λανθασμένης πρακτικής των bandhas, μπορεί να είναι έντονες και σημαντικές. Κρατώντας δυναμικά τον πρωκτό στο mula bandha, της ρίζας, ή της κοιλιάς το uddiyana bandha, μπορεί ο ασκούμενος να οδηγηθεί σε δυσκοιλιότητα, ή στομαχική διαταραχή, ή να δημιουργήσει πίεση στην οσφυϊκή περιοχή, αντιστρέφοντας τη φυσική οσφυϊκή καμπύλη. Η παρανόηση αυτής της πρακτικής μπορεί επίσης να προκαλέσει σε ορισμένες γυναίκες προβλήματα στον κύκλο της εμμήνου ρύσεως.

Επίλογος
Η πρακτική του uddiyana bandha κυρίως και λιγότερο του jalandhara bandha είναι τόσο εκλεπτυσμένες και συγκεκριμένες, που είναι καλό να μην διδάσκονται σε ομαδικές τάξεις με πολλούς μαθητές και ειδικά σε αρχάριους. Αντίθετα η πρακτική του mula bandha, είναι απαραίτητη να διδάσκεται σε κάθε τάξη και ειδικά στους αρχαρίους, που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με αυτή την πρακτική του συγκεκριμένου κλειδώματος. Αυτό θα τους δώσει ασφάλεια, σύνδεση με τη μυϊκή τους ενέργεια και γείωση με τη γη.

Σχετικά video:
https://www.youtube.com/watch?v=IdT064fZpEE
https://www.youtube.com/watch?v=RBe8v7_IrfE


Βασίλης Μαυρομμάτης
Ιπποκράτειο Κέντρο Κλασικής Ομοιοπαθητικής
Bachelor of Health Science (Naturopathy) στο Warnborough College Ireland
e-mail: 
bmavromatis@gmail.com
Facebook: @greekmedicine

 

Η εποχή του καλοκαιριού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την περίοδο των διακοπών. Ανεξάρτητα από τη διάρκεια τους και τον τόπο προορισμού αποτελούν μία υπέροχη ευκαιρία να αποφορτιστούμε από την καθημερινότητα. Να νιώσουμε ανέμελοι ακολουθώντας τους προσωπικούς μας ρυθμούς και κάνοντας δραστηριότητες που μας χαροποιούν. Οι διακοπές συντελούν στην βελτίωση της υγείας, αύξηση της ενέργειας, καλυτέρευση της ποιότητας του ύπνου, ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας, συγκέντρωσης και μνήμης. Έρευνες δείχνουν ότι μετά από δύο εβδομάδες διακοπών μειώνεται κατά 30% η πιθανότητα να αρρωστήσει κάποιος μέσα στο χειμώνα.
Ωστόσο πολλές φορές ενδέχεται να λειτουργήσουν απλά και μόνο ως απόδραση από μία δύσκολη καθημερινότητα, με αποτέλεσμα να μην είναι ποτέ αρκετές και η ολοκλήρωσή τους να φέρνει απογοήτευση και θλίψη. Τα συναισθήματα αυτά μπορεί να αποτελέσουν μία πολύτιμη πληροφορία που αφορά την ζωή μας και τον τρόπο που την έχουμε διαμορφώσει. Συνεπώς προκύπτουν τα εξής ερωτήματα: Πώς βιώνω την καθημερινότητα μου; Αντλώ νόημα από αυτή, χαρά, ικανοποίηση; Πώς αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου; Με φροντίζω; Μου μιλάω με αγάπη; Μήπως με έχω φορτώσει μόνο με υποχρεώσεις έχοντας κάνει στην άκρη τις προσωπικές μου ανάγκες;
Όλοι οι τομείς της ζωής μας αποτελούν προεκτάσεις της πιο σημαντικής σχέσης, αυτής με τον εαυτό μας. Από την παιδική ηλικία μάθαμε να βλέπουμε την ύπαρξη μας μέσα από τα μάτια των σημαντικών μας ανθρώπων· εκπαιδευτήκαμε να αυτοαξιολογούμαστε ανάλογα με το κατά πόσο ανταποκρινόμασταν με επιτυχία στις προσδοκίες τους. Η αξία μας καθρεφτιζόταν στο βλέμμα τους. Μέσα στο οικογενειακό πλαίσιο και κάτω από τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η οικογένεια σαν σύνολο και το κάθε μέλος της ξεχωριστά, δίνονται διάφοροι ρόλοι τους οποίους ο καθένας καλείται να ακολουθήσει. Όλα αυτά διαμορφώνουν σε σημαντικό βαθμό την προσωπικότητά μας και κατ' επέκταση τον τρόπο που δρούμε.
Ως παιδιά ακολουθούμε πιστά το ρόλο που μας δόθηκε καθώς η ασφάλεια και η αξία μας εξαρτώνται από την τήρησή του. Πολλές φορές στην ενήλικη ζωή τείνουμε ασυνείδητα να αναπαράγουμε τους δοσμένους ρόλους με αποτέλεσμα να νιώθουμε ότι λειτουργούμε μηχανικά, οριζόμαστε από τις εξωτερικές συνθήκες και δεν μπορούμε να επηρεάσουμε ουσιαστικά τη ζωή μας. Μέσα από την πορεία της ψυχοθεραπείας ο θεραπευόμενος οδηγείται στο να συνειδητοποιήσει και στη συνέχεια να επαναδιαπραγματευτεί όλα τα παραπάνω.
Η λέξη διακοπές προέρχεται από το ρήμα διακόπτω – κάνω μια παύση, σταματώ κάτι που κάνω. Στις διακοπές βγάζω τον εαυτό μου από τον αυτόματο πιλότο και του προσφέρω επιλογές ψυχικής και σωματικής ανάτασης. Αντίστοιχα μία συνεδρία ψυχοθεραπείας μπορεί να δράσει ως ένας τρόπος παύσης και αποστασιοποίησης από την τρέχουσα καθημερινότητα. Ο θεραπευόμενος μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο έρχεται σε επαφή, σύνδεση με τη δική του αλήθεια λαμβάνοντας τον αναγκαίο χώρο και χρόνο. Μέσα από την αφήγηση της προσωπικής του ιστορίας συνειδητοποιεί επαναλαμβανόμενα μοτίβα ζωής, επεξεργάζεται περιοριστικές πεποιθήσεις και αντιλήψεις και ανακαλύπτει νέους τρόπους διαχείρισης.
Η ψυχοθεραπεία αποτελεί μία προσωπική επένδυση καθώς ο θεραπευόμενος καλλιεργεί το θεμελιώδες δικαίωμα του για αυτοπραγμάτωση. Όλοι μας δικαιούμαστε να εκφράσουμε τον αυθεντικό μας εαυτό και να οικοδομήσουμε τη ζωή που επιθυμούμε απολαμβάνοντας τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Η φροντίδα της ψυχική μας υγείας βάζει τα θεμέλια για την ενίσχυση της σωματικής μας ευεξίας. Ποτέ δεν είναι αργά, σε οποιαδήποτε ηλικία, σε οποιαδήποτε φάση ζωής και να βρισκόμαστε.
Ας αποτελέσει ο πολύτιμος χρόνος των φετινών καλοκαιρινών διακοπών μία ευκαιρία για σύνδεση με τη φύση, τους αγαπημένους μας, μια δυνατότητα να έρθουμε πλησιέστερα στην αληθινή μας ύπαρξη. Κοιτάζοντάς μας τρυφερά, επιβραβεύοντας τον τρόπο που σταθήκαμε σε επιτυχίες, αποτυχίες, προσπάθειες και υπερβάσεις βάζουμε το σπόρο ώστε να κρατήσουμε το συναίσθημα της χαράς και του προσωπικού νοήματος των διακοπών στην καθημερινότητά μας. Ας μας το επιτρέψουμε, το αξίζουμε!


masousa polykandrioti2

Η Πολυκανδριώτη Μαρούσα είναι Κοινωνική Λειτουργός, Ψυχοθεραπεύτρια με κατεύθυνση τη Συστημική Υπαρξιακή προσέγγιση. Σπούδασε στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Αθηνών και έχει λάβει πενταετή εκπαίδευση στην Συστημική Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία. Διαθέτει δεκαετή επαγγελματική εμπειρία, καθώς έχει εργαστεί παρέχοντας υπηρεσίες Συμβουλευτικής, σε Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων, σε Ψυχιατρικές δομές και σε ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης μαθησιακών δυσκολιών.
Εργάζεται ως  Συστημική Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια, πραγματοποιώντας συνεδρίες ατομικής Ψυχοθεραπείας, ομαδικής Ψυχοθεραπείας και Θεραπείας Ζευγαριού.
Πληροφορίες: Κινητό: 6906 17 87 94 - email: marousapolik1@gmail.com

 

Ένα πολύ συχνό πρόβλημα, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες λόγω της υγρασίας και των θερμοκρασιών που επικρατούν, αποτελούν οι ονυχομυκητιάσεις.
Η μυκητίαση των νυχιών εμφανίζεται κυρίως λόγω της μόλυνσης από τις παρακάτω κατηγορίες μικροοργανισμών:
-μύκητες που προσβάλλουν τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια και οι οποίοι τρέφονται από τον ιστό των νυχιών (προσβολή από δερματόφυτα).
-καντιντίαση των ονύχων (προσβολή από Candida albicans)
-μη-δερματόφυτα βακτήρια μούχλας.

Και οι τρεις κατηγορίες μικροοοργανισμών προκαλούν πολύ παρόμοια και χρόνια συμπτώματα, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να αποσαφηνιστεί η ακριβής αιτία της μόλυνσης μόνο από την οπτική επαφή, αλλά να απαιτείται εργαστηριακή ανάλυση του μικροβίου. Τελευταία, μελετάται και η χρήση των laser στη θεραπευτική αντιμετώπιση των ονυχομυκητιάσεων.
Ως εκ τούτου, κρίνεται σημαντική η τακτική τήρηση των κανόνων υγιεινής των νυχιών. Προκειμένου να αποφεύγονται μυκητιασικές λοιμώξεις απαραίτητο είναι το σχολαστικό κόψιμο των νυχιών και πλύσιμο των άκρων με σαπούνι και νερό. Σε περίπτωση τραυματισμών στην περιοχή γύρω από τα νύχια, πρέπει να περιορίζεται η χρήση τεχνητών νυχιών και βερνικιών. Τα δερμάτινα υποδήματα και οι βαμβακερές κάλτσες συμβάλλουν στην καλύτερη υγιεινή των ποδιών. Η κοινή χρήση αυτών με άλλους δεν συνιστάται.
Καθώς οι μύκητες των νυχιών εισχωρούν στα βαθύτερα στρώματα του νυχιού όπου τρέφονται από τα πλούσια αποθέματα κερατίνης, η έγκαιρη αντιμετώπιση αποτελεί την λύση του προβλήματος. Η αντιμετώπιση με φαρμακευτικά σκευάσματα, δεν είναι πάντοτε αποτελεσματική καθώς σε κάποιες περιπτώσεις οι δραστικές ουσίες δεν εισχωρούν τόσο βαθιά όσο απαιτείται για να αποφευχθεί η λοίμωξη.

Εξαίρεση αποτελεί το αιθέριο έλαιο ρίγανης που παρουσιάζει μεγάλη διεισδυτικότητα φθάνοντας ακόμα και στα πιο βαθιά σημεία. Η ρίγανη, Ορίγανον το κοινόν, Origanum vulgare, είναι πολύ γνωστή για τις θεραπευτικές και φαρμακευτικές της ιδιότητες από την αρχαιότητα και αποτελεί αρωματικό ποώδες, πολυετές, ιθαγενές και θαμνώδες φυτό της Μεσογείου και της Κεντρικής Ασίας, ενώ ανήκει στο γένος Ορίγανο της τάξης των λαμιωδών (Lamiaceae) αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών.

Είναι γεγονός ότι η Ελληνική βιολογική ρίγανη (Origanum vulgare ssp. hirtum-heracleoticum) θεωρείται η καλύτερη παγκοσμίως λόγω της πολύ υψηλής της περιεκτικότητας σε καρβακρόλη, που είναι η κύρια δραστική ουσία της. Η ρίγανη έχει 12 φορές περισσότερο αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα και 42 από το μήλο.

Τι όμως είναι αυτό που κάνει το αιθέριο έλαιο ρίγανης τόσο ξεχωριστό και μοναδικό αντιμυκητιασικό, αντιμικροβιακό και αντιικό;

Αρχικά, το αιθέριο έλαιο ρίγανης όπως προαναφέρθηκε περιέχει καρβακρόλη, ισχυρή αντιμικροβιακή ουσία. Η καρβακρόλη έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του μύκητα κάντιντα, του ασπέργιλλου, του σταφυλόκοκκου, του καµπυλοβακτηριδίου (θεωρείται ότι είναι υπεύθυνο για μερικά είδη έλκους), της κλεψιέλας, του κολοβακτηριδίου, του τζιάρντια (Giardia), της ψευδομονάδας, της σαλμονέλας και της λιστέρια. Τα τερπένια είναι μία ακόμη κατηγορία ουσιών που περιέχονται στο αιθέριο έλαιο ρίγανης, όπως και η θυμόλη, ένα φυσικό μυκητοκτόνο με αντισηπτικές ιδιότητες. Ο συνδυασμός των αντιμυκητιασικών και αντιικών ιδιοτήτων του ελαίου ρίγανης βοηθάει το στομάχι να ηρεμήσει και να ανακουφιστεί από το φούσκωμα, τη δυσκοιλιότητα, τη διάρροια και τα αέρια. Επιπλέον, έρευνες καταδεικνύουν ότι το έλαιο ρίγανης μπορεί να θεραπεύσει λοιμώξεις, που προκαλούνται από παράσιτα, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Όσον αφορά στη χρήση και τη λήψη του ελαίου ενάντια στις μυκητιάσεις είναι αποτελεσματικό τόσο με per os λήψη όσο και με εξωτερική εφαρμογή στην προσβληθείσα περιοχή. Αξιοσημείωτο δε, είναι το γεγονός ότι το αιθέριο έλαιο της ρίγανης σε συνδυασμό με άλλα έλαια όπως για παράδειγμα θυμαριού, κανέλας, γαρίφαλου, tea tree oil, έλαιο σπόρου ηλίανθου, καλέντουλας, άρκευθου, λεμονιού λειτουργούν συνεργιστικά, προσδίδοντας ολικά αποδεδειγμένη αντιμυκητιασική δράση.

Για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ιδίως στην Ελλάδα, το καλοκαίρι αποτελεί μια από τις πιο δύσκολες και επώδυνες εποχές του χρόνου, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος που επιδεινώνει συμπτώματα που σχετίζονται με τη φλεβίτιδα και όχι μόνο. Συμπτώματα όπως ο πόνος, η αδυναμία ορθοστασίας, η αίσθηση καύσου, το οίδημα, η φαγούρα, οι κράμπες, οι κιρσοί και τα πρησμένα, βαριά και κουρασμένα πόδια επιδεινώνονται εξαιτίας της ζέστης και αυξάνεται τόσο η συχνότητα όσο και η έντασή τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επιπλέον, οι κιρσοί και οι έντονα διογκωμένες φλέβες στην επιφάνεια του δέρματος γίνονται πολύ πιο εμφανείς δημιουργώντας ένα αισθητικό κυρίως πρόβλημα στα κάτω άκρα, κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Κατά τους θερινούς μήνες η έκθεση στην έντονη ηλιακή ακτινοβολία, μειώνει τα φυσιολογικά επίπεδα υγρασίας της επιδερμίδας. Η απώλεια υγρασίας στην επιδερμική στιβάδα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ελαστικότητας του δέρματος η οποία με τη σειρά της επηρεάζει την ελαστικότητα των φλεβών κάτω από το δέρμα, προκαλώντας τη διόγκωσή τους. Επιπλέον, η συχνή έκθεση στον ήλιο και κατ’ επέκταση στις υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να προκαλέσει διαστολή των φλεβών και έτσι το αίμα συσσωρεύεται σε συγκεκριμένα σημεία. Όσο μεγαλύτερη είναι η ανελαστικότητα των φλεβών, τόσο εντονότερα είναι και τα συμπτώματα που προκαλούνται, ως προς τη συχνότητα και την ένταση τους.

Η φλεβίτιδα αποτελεί τη συχνότερη αγγειακή πάθηση, καθώς παρατηρείται σε ποσοστά της τάξεως του 50% στις γυναίκες και του 30% στους άνδρες. Μετά την ηλικία των 60 ετών τα ποσοστά αυτά αυξάνονται. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην επιφάνεια του μηρού, της κνήμης και στην περιοχή γύρω από το γόνατο. Εκτός από το αισθητικό πρόβλημα που προκαλεί η φλεβίτιδα, καθιστά δύσκολη την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων λόγω της ποικιλίας των συμπτωμάτων και της έντονης ενόχλησης. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον βαθμό και τη συχνότητα εμφάνισης των συμπτωμάτων όπως η κληρονομικότητα, η ορθοστασία, η εγκυμοσύνη, η λήψη ορμονικής και αντισυλληπτικής αγωγής κ.α.

Τα τελευταία χρόνια προτείνονται από ειδικούς και επιστήμονες υγείας διάφορες λύσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη φλεβίτιδα. Ενδεικτικά, προτείνεται η ήπια αερόβια άσκηση, όπως το ποδήλατο, η κολύμβηση, το περπάτημα και ο χορός, καθώς και η χρήση φλεβοτονωτικών σκευασμάτων, κρεμών και συμπληρωμάτων διατροφής, που μειώνουν το οίδημα που προκαλείται λόγω της συσσώρευσης του αίματος και ενισχύουν τον φλεβικό τόνο και την συστολή των τριχοειδών αγγείων. Επιπλέον, συνίσταται η απώλεια βάρους, αποφυγή ορθοστασίας και καθιστικής ζωής, χρήση ανατομικών υποδημάτων σε συνδυασμό με ειδικές ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα σκευάσματα που περιέχουν ανθοκυανίνες, σαπωνίνες και φλαβονοειδή όχι μόνο ανακουφίζουν τα δυσάρεστα συμπτώματα, αλλά και δυναμώνουν τις φλέβες. Τα φλαβονοειδή δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό και μπορούν να ληφθούν μέσω της διατροφής.

Σε πολλές κλινικές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι τα φυσικά φλαβονοειδή βοηθούν στη διατήρηση της καλής φλεβικής κυκλοφορίας. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι προστατεύουν το αγγειακό επιθήλιο σταθεροποιώντας τις μεμβράνες και αυξάνουν την ελαστικότητά τους (ομαλοποίηση της αγγειακής διαπερατότητας). Το αποτέλεσμα αυτών των δράσεων είναι η διατήρηση της καλής φλεβικής κυκλοφορίας, η μείωση της εμφάνισης οιδημάτων (πρησμένα πόδια) και ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα όπως αίσθημα βάρους, καψίματος και πόνο. Ο φλοιός της ιπποκαστανιάς περιέχει ουσίες όπως κουμαρίνη, αισκουλίνη, βιταμίνη Ρ (φλαβονοειδή) που διαθέτουν φλεβοτονωτικές ιδιότητες. Έτσι, η ιπποκαστανιά αποτελεί την πλέον φυσική λύση για την αντιμετώπιση των κιρσών, των κραμπών, του οιδήματος και των κουρασμένων ποδιών. Η ιπποκαστανιά περιέχει ουσίες που συμβάλλουν στην τόνωση των φλεβών, ενισχύοντας τα τοιχώματά τους με αποτέλεσμα να μειώνεται η διαπερατότητά τους. Η φρέσκια ιπποκαστανιά αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή, καθώς περιέχει 3 φορές περισσότερες δραστικές ουσίες και θεραπευτικά συστατικά σε σχέση με την αποξηραμένη.

Η ιπποκαστανιά έχει αποδειχθεί αποτελεσματική και χρησιμοποιείται παραδοσιακά για προβλήματα που δημιουργούνται από τη μειωμένη παροχή αίματος στις φλέβες, ανακουφίζοντας τα συμπτώματα που συνδέονται με την κακή κυκλοφορία των κάτω άκρων. Επιπλέον, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα από ιπποκαστανιά παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία οφείλεται στην παρουσία φλαβονοειδών. Παράλληλα, οι στυπτικές ιδιότητές της είναι αποτέλεσμα της υψηλής περιεκτικότητας σε ταννίνες, οι οποίες βοηθούν στην τόνωση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων. Τέλος, περιέχει σαπωνίνες που δρουν κατά του οιδήματος και μπορούν να αυξήσουν τον φλεβικό τόνο. Όλα τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν ότι το εκχύλισμα ιπποκαστανιάς είναι μία αποτελεσματική, ασφαλής και φυσική λύση για την αντιμετώπιση των κιρσών, των κραμπών και των κουρασμένων ποδιών, ιδιαίτερα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.

Η Δυτική Βοτανοθεραπεία ή Φυτοθεραπεία, είναι μια θεραπευτική πρακτική, στην οποία χρησιμοποιούνται ολόκληρα φυτά, όσο πιο κοντά γίνεται στη φυσική τους μορφή, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγείας. Συνδυάζει παραδοσιακές χρήσεις των βοτάνων διαφορετικών πολιτισμών, διαπιστευμένες από τη σύγχρονη επιστημονική έρευνα και στηρίζεται στις αρχές της ολιστικής και της προσωποκεντρικής θεραπείας. Αρχικά επιλέγονται βότανα που θα υποστηρίξουν τις φυσικές λειτουργίες του οργανισμού, ώστε να ενισχυθεί η διαδικασία της αυτοθεραπείας, που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των ζωντανών οργανισμών.
Με τη βοτανοθεραπεία υποστηρίζονται οι λειτουργίες της απορρόφησης, της αφομοίωσης και της αποβολής, για τις οποίες το έντερο παίζει σημαντικό ρόλο. Επίσης, πολλά από τα βότανα, τα οποία χρησιμοποιούνται για διάφορα συμπτώματα και παθήσεις του πεπτικού συστήματος, έχουν θετική επίδραση στη μικροχλωρίδα του εντέρου.
Όταν σκέφτομαι το έντερο, έρχεται μια φράση στο μυαλό μου: “Δεν είμαστε ποτέ μόνοι”... Τα βακτήρια και άλλα μικρόβια που «συμβιώνουν» με τον οργανισμό μας είναι 100 τρισεκατομμύρια, δηλαδή δέκα φορές περισσότερα από τα κύτταρά μας. Αυτό το σύνθετο και ευαίσθητο, συμβιωτικό οικοσύστημα που φέρουμε κατά το 90% στο έντερό μας, ένα ολόκληρο σύμπαν από μικροοργανισμούς, το οποίο αποκαλούμε εντερικό μικροβίωμα ή χλωρίδα, έχει ως κύρια λειτουργία τη φροντίδα της υγείας μας και είναι διαφορετικό στον καθένα μας.
Ο πεπτικός σωλήνας θεωρείται “εξωτερικό” περιβάλλον, και η βλέννα που τον προστατεύει φιλοξενεί ένα οικοσύστημα, γεμάτο αρχαίας προέλευσης μικροοργανισμούς, που έχουν την ικανότητα να μεταβολίζουν την τροφή μας, να μας προστατεύουν από ξενιστές, να ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να διατηρούν τη δομή του φράγματος του βλεννογόνου. Χωρίς αυτούς τους μικροοργανισμούς, με τους οποίους συμβιώνουμε από την απαρχή της ύπαρξής μας, οι πιθανότητες επιβίωσής μας θα ήταν κατά πολύ μικρότερες. Η ανισορροπία της βιοποικιλότητας του μικροβιώματος μπορεί να οδηγήσει σε αγχώδη διαταραχή και κατάθλιψη, σε εκφυλιστικές ή αυτοάνοσες παθήσεις και στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Τα βακτήρια του εντέρου καταστρέφονται με το κάπνισμα, το αλκοόλ, το έντονο στρες και ειδικά με τα αντιβιοτικά.
Το έντερο θεωρείται ο “δεύτερος εγκέφαλος”, λειτουργεί ως αισθητήριο όργανο, που λαμβάνει αλλά και αποθηκεύει πληροφορίες από το εξωτερικό περιβάλλον και εμφανίζει πολλά κοινά με το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου. Με τη βοήθεια του μικροβιώματος, στο έντερο, κυρίως, απορροφώνται ουσίες, γνωστές ως πεπτίδια, που ρυθμίζουν τη νοητική και συναισθηματική ισορροπία, τη σωματική ενέργεια, την άμυνα του οργανισμού και άλλες (σωματικές) λειτουργίες. 
Η χλωρίδα του εντέρου συγγενεύει γενετικά περισσότερο με τα φυτά παρά με τον άνθρωπο. Οι μηχανισμοί της αλληλεπίδρασης των φυτών με το μικροβίωμα είναι ένα καινούργιο πεδίο έρευνας για την επιστήμη. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι πολλά βότανα φαίνεται να ρυθμίζουν την ισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου. Κάποια από τα βότανα που έχουν ερευνηθεί περιέχουν δραστικά συστατικά τα οποία λειτουργούν ως αντιμικροβιακά, αντισηπτικά, στηπτικά, αποτοξινωτικά του ήπατος, μαλακτικά ή τονωτικά της κυκλοφορίας του εντέρου. Πλέον γνωρίζουμε πως επίσης περιορίζουν την ανάπτυξη των βλαβερών μικροβίων της χλωρίδας και ενισχύουν την ανάπτυξη των ωφέλιμων.
Μπορείτε να φροντίσετε τη μικροχλωρίδα του εντέρου σας με τα παρακάτω κοινά φυτά:

Σκόρδο (Allium sativum)
Το σκόρδο φημίζεται για τις αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές του ιδιότητες. Μεταξύ άλλων, είναι επίσης τονωτικό της περιφερικής κυκλοφορίας, χολαγωγό, αποχρεμπτικό και σπασμολυτικό. Επιδρά στο μικροβίωμα μειώνοντας τους πληθυσμούς βλαβερών μικροοργανισμών και προτείνεται ειδικά για τη συστημική καντιντίαση. Ιδανικά χρησιμοποιείται ωμό, για να ληφθούν όλα τα οφέλη του αιθέριου ελαίου. Βέβαια είναι ωφέλιμο και μαγειρεμένο. Μπορεί κάποιος να φτιάξει έγχυμα σκόρδου, να το πάρει σε βάμμα ή σε κάψουλα.

Τζίντζερ ή πιπερόριζα (Zingiber officinale)
Το τζίντζερ χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως αρωματικό τονωτικό της πέψης. Έχει επιπλέον αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, διεγερτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες, τονώνει την περιφερική κυκλοφορία και λειτουργεί ως εμμηναγωγό. Παραδοσιακά λαμβάνεται ως έγχυμα ή αφέψημα, μόνο του, με λεμόνι ή με άλλα βότανα και μπαχαρικά, φρέσκο ή αποξηραμένο. Βοηθά επίσης στη λειτουργία της βιοαπορρόφησης άλλων δραστικών ουσιών.

Πιπέρι (Μαύρο - Piper nigrum & Μακρυπίπερο - Piper longum)
Το πιπέρι εξισορροπεί τους πληθυσμούς των βλαβερών μικροοργανισμών της χλωρίδας. Χρησιμοποιείται θεραπευτικά ως αντιφλεγμονώδες, αποχρεμπτικό, αναλγητικό, χημειοπροστατευτικό και ανθελμινθικό (για τα σκουλήκια του εντέρου). Είναι επίσης τονωτικό της περιφερικής κυκλοφορίας και αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα πολλών τροφών, φαρμάκων και φυτοχημικών.

Βατομουριά (Rubus fruticosus & Rubus occidentalis)
Παραδοσιακά χρησιμοποιούνται θεραπευτικά κυρίως τα φύλλα και η ρίζα της βατομουριάς για τις στυπτικές, επουλωτικές και αντιμικροβιακές τους ιδιότητες. Τα φρούτα παρασκευάζονται συχνά σε μορφή μαρμελάδας ή σιροπιού, το οποίο στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιείται για την επούλωση αφθών.
Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση των βατόμουρων μειώνει σημαντικά τους πληθυσμούς βλαβερών βακτηρίων στο έντερο, συμπεριλαμβανομένου του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και της σαλμονέλας. Όταν έρθει η εποχή τους, μπορείτε να συλλέξετε αρκετά ώστε να τα καταψύξετε και να τα εντάξετε στη διατροφή σας, ή να φτιάξετε με αυτά βάμμα από μηλόξυδο*, το οποίο μπορείτε να καταναλώνετε ως ξύδι στις σαλάτες, αλλά και να το προσθέσετε σε λίγο νερό για να κάνετε γαργάρες, αν ποτέ πάσχετε από φλεγμονές του λαιμού ή του στόματος.

Μήλο (Pyrus malus)
Η πηκτίνη που περιέχουν τα μήλα ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα, τη δυσπεψία και τη δυσεντερία. Η στυπτική τους δράση βοηθάει επίσης και στην αντιμετώπιση της διάρροιας. Τα μήλα αυξάνουν τους πληθυσμούς των προβιοτικών του εντέρου. Μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας ”ένα μήλο την ημέρα” ή να απολαύσετε τη φλούδα του μήλου, φρέσκια ή αποξηραμένη, ως αφέψημα, με λίγη κανέλα, όπως πίνεται παραδοσιακά ως ρόφημα στην Τουρκία.

Κανέλα (Cinnamomum verum)
Η κανέλα έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες και μειώνει σημαντικά τους πληθυσμούς του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Είναι επίσης στυπτική και τονωτική της κυκλοφορίας. Παρότι χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση της διάρροιας, με τη θερμαντική της δράση ενεργοποιεί την κινητικότητα του εντέρου. Ενδείκνυται δηλαδή και στις δύο περιπτώσεις. Είναι χρήσιμη για όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 επειδή ενισχύει τη δράση της ινσουλίνης.

Γλυκόριζα (Glycyrrhiza glabra)
Η γλυκόριζα είναι από τα πιο σημαντικά αντιφλεγμονώδη βότανα για το πεπτικό σύστημα. Έχει επίσης μαλακτικές, σπασμολυτικές και αντιηπατοτοξικές ιδιότητες και λειτουργεί ως ήπιο καθαρτικό. Βοηθάει τον οργανισμό να προσαρμοστεί στο στρες, όταν εξαντλείται από την υπερπαραγωγή αδρεναλίνης. Είναι καταπληκτικός εξισορροπιστής της χλωρίδας του εντέρου. Θέλει προσοχή στη χρήση και αντενδείκνυται για όσους πάσχουν από υπέρταση ή καρδιοπάθεια.

Ρόδι (Punica granatum)
Άλλο ένα φρούτο που βοηθά στην αύξηση των πληθυσμών των λακτοβάκιλων στο έντερο, μειώνοντας παράλληλα τους πληθυσμούς της σαλμονέλας και των κολοβακτηριοειδών. Το ρόδι είναι κατεξοχήν στυπτικός καρπός, που χρησιμοποιείται ανά την υφήλιο για ως αντιφλεγμονώδες, αντιβακτηριακό, αντιμυκητιασικό, επουλωτικό, ρυθμιστικό του ανοσοποιητικού.
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα βότανα με τα οποία μπορείτε να φροντίσετε το πολύτιμο για την υγεία σας οικοσύστημα. Τα βότανα και οι μικροχλωρίδα αλληλεπιδρούν με ιδιαίτερα ωφέλιμους για εμάς τρόπους. Έχουμε μια σχέση αλληλεξάρτησης με τους μικροοργανισμούς του εντέρου μας, που μπορεί να μας διδάξει σε πολύ προσωπικό επίπεδο τη συνύπαρξη και τη συνεργασία μεταξύ των όντων της φύσης. Τα φυτά μπορούν να μας βοηθήσουν να εξυγιάνουμε αυτή τη σχέση.

* Συνταγή: Μηλόξυδο με Βατόμουρα.
Υλικά: 1 κιλό φρέσκα βατόμουρα, καθαρισμένα. 600ml μηλόξυδο. Τοποθετήστε τα βατόμουρα σε ένα βάζο και έπειτα προσθέστε το ξύδι. Αφήνετε το μείγμα αεροστεγώς κλεισμένο, σε σκιά, για 2-3 εβδομάδες, ανακινώντας κάθε λίγες μέρες. Στραγγίζετε σε μουσελίνα και τοποθετείτε σε μπουκάλια.
(Η συνταγή είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο της Anne McIntyre, “Θεραπευτικοί Χυμοί”)

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή κάποιον ειδικό, πριν πάρετε βότανα, σχετικά με το αν ενδείκνυνται για εσάς, αν προκαλούν παρενέργειες, αλληλεπιδρούν με άλλα φάρμακα που ίσως παίρνετε και ποια είναι η ιδανική δοσολογία και τρόπος λήψης.


Λιτσα Κων να

Η Κωνσταντίνα Λίτσα σπούδασε Βοτανοθεραπεία στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας του Πανεπιστημίου Napier στο Εδιμβούργο,στη Σκωτία. Έπειτα έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη "Συμβουλευτική Ψυχολογία στη Δημόσια Υγεία" και εκπαιδεύτηκε στη Συμβουλευτική (Solution Focused Counselling και Προσωποκεντρική Συμβουλευτική). Από το 2007 εργάστηκε ως Φυτοθεραπεύτρια στη Βρετανία, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και σε κοινοτικά προγράμματα σχεδιασμένα για ευάλωτες ομάδες, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Για 3 χρόνια ήταν μέλος της ομάδας Αγωγής Υγείας του Δήμου του Εδιμβούργου,όπου εργαζόταν με εφήβους σε Γυμνάσια και έλαβε μέρος σε Βρετανικά προγράμματα εκπαίδευσης που αφορούσαν στην ανάπτυξη αυτοπεποίθησης και περιβαλλοντολογικής συνείδησης σε σχολεία. Συμμετείχε για 7 χρόνια στην ομάδα Herbal Scotland, όπου προσέφερε Πρώτες Βοήθειες με Βότανα σε Διεθνή Φεστιβάλ. Από τον Αύγουστο του 2011, ζει στην Ελλάδα, όπου εργάζεται ως Βοτανοθεραπεύτρια και προωθεί τις αρχές της Αειφόρου Καλλιέργειας (Permaculture).Έχει συνεργαστεί με πολλές τοπικές ομάδες και παραδίδει σεμινάρια αυτάρκειας και πρακτικά εργαστήρια με στόχο την εκπαίδευση για την αυτοδιαχείριση της υγείας και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.