Η Γεμμοθεραπεία είναι μία μορφή ολιστικής θεραπείας που χρησιμοποιεί ιάματα που παράγονται κυρίως από τον εμβρυϊκό ιστό διαφόρων δέντρων και θάμνων (μπουμπούκια/οφθαλμοί και αναδυόμενοι βλαστοί), αλλά και από τα αναπαραγωγικά μέρη τους (σπόροι και ταξιανθίες) όπως επίσης και από τον πρόσφατα αναπτυγμένο ιστό (ρίζες και φλοιός ριζών). Σε δύο περιπτώσεις, οι θεραπείες γίνονται επίσης από το χυμό των δέντρων.
Αυτή η πρώτη ύλη λαμβάνεται στην αποκορύφωση της ετήσιας βλάστησης του δέντρου ή του θάμνου, την άνοιξη για τα μπουμπούκια ή το φθινόπωρο για τους σπόρους. Συγκεκριμένες φυτικές ορμόνες και ένζυμα απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας και σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν στο φυτό μόνο αυτή τη στιγμή.

«Υπάρχουν διαφορετικές δυνάμεις στις γέμμες, στα φύλλα, στα μπουμπούκια, στα άγουρα φρούτα, στα ώριμα φρούτα. Επομένως πρέπει να δίνουμε προσοχή από το πρώτο βλαστάρι μέχρι και το τελευταίο, γιατί έτσι είναι η φύση. Υπάρχει διαφορετική ωρίμανση στα βλαστάρια, στα κοτσάνια, στα φύλλα στα άνθη, στα φρούτα.» - Παράκελσος

Η Γεμμοθεραπεία ως θεραπεία βρίσκεται ανάμεσα στην Φυτοθεραπεία και την Ομοιοπαθητική. Τα γεμμοθεραπευτικά εκχυλίσματα έχουν φυτική προέλευση και είναι ελαφρώς δυναμοποιημένα όπως και τα ομοιοπαθητικά φάρμακα. Χρησιμοποιούνται με τη μορφή γλυκερινικών εμβρεγμάτων οφθαλμών και άλλων εμβρυακών φυτικών κυττάρων στην 1D(1X) δυναμοποίηση.
Αναφορές στην θεραπευτική χρήση φυτικών οφθαλμών χρονολογούνται από την εποχή της αρχαίας Αιγύπτου και της Αρχαίας Ελλάδας. Στη δεκαετία του 1950, ο Δρ Pol Henry (1918 – 1988), ένας Βέλγος ομοιοπαθητικός γιατρός, πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες των οφθαλμών των φυτών. Δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνας και των κλινικών δοκιμών του το 1970 και ονόμασε αυτή τη νέα θεραπεία «Φυτο-εμβρυοθεραπεία». Aπέδωσε την αποτελεσματικότητα των εκχυλισμάτων αυτών στην ζωτική τους ενέργεια, και τη δύναμη των φυτικών μπουμπουκιών (οφθαλμών) στην ικανότητά τους για ανασυγκρότηση των ιστών.
Ο Γάλλος Ομοιοπαθητικός γιατρός, ο Δρ Max Tetau (1927 – 2012) ανέπτυξε περαιτέρω την κλινική εφαρμογή αυτών των φυτικών οφθαλμών και την ονόμασε «Gemmotherapy»/(Γεμμοθεραπεία). Αυτή η λέξη προέρχεται από το λατινικό «gemmae» που σημαίνει τόσο μπουμπούκι φυτού όσο και πολύτιμος λίθος. Αυτό το όνομα έχει έκτοτε υιοθετηθεί παγκοσμίως. Η Γεμμοθεραπεία έχει συμπεριληφθεί στην Γαλλική Φαρμακοποιία ως φυτική θεραπεία από το 1965. 

Ο ίδιος ο Δρ Max Tetau όρισε τη νέα θεραπευτική προσέγγιση ως εξής:
“ Η Γεμμοθεραπεία είναι μια θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιεί εκχυλίσματα φυτικών οφθαλμών και άλλων εμβρυακών φυτικών ιστών, που συλλέγονται από το φρέσκο φυτό υπό ανάπτυξη.” - Dr  Max Tetau

Σε αντίθεση με τη Φυτοθεραπεία που χρησιμοποιεί τα ενήλικα βότανα, η Γεμμοθεραπεία χρησιμοποιεί φυτικά υλικά εμβρυακών ιστών σε πλήρη ανάπτυξη που περιέχουν όλες τις γενετικές πληροφορίες και ολόκληρη τη δύναμη του μελλοντικού φυτού, αποτελούν έτσι μια πραγματική συγκέντρωση ενέργειας και ζωτικότητας.
Εκτός από το ότι περιέχουν βιταμίνες, ολιγοστοιχεία και μέταλλα, τα φυτικά αυτά υλικά είναι πλούσια σε νουκλεϊκά οξέα, αυξητικές ορμόνες και άλλες δραστικές ουσίες, οι οποίες σε σχέση με άλλους φυτικούς ιστούς αρχίζουν να εξαφανίζονται αφού ένα φυτό φτάσει σε ένα ορισμένο σημείο της ανάπτυξής του. Δηλαδή περιέχουν πολλά ενεργά στοιχεία που δεν θα υπάρχουν πλέον στο ώριμο φυτό. Αυτό εξηγεί το ευρύ φάσμα εφαρμογών και την αποτελεσματικότητα των θεραπειών της Γεμμοθεραπείας.
Τα Γεμμοθεραπευτικά σκευάσματα επηρεάζουν όλα τα επίπεδα του ανθρώπου, επιδρούν ολιστικά: σωματικά, ακόμη και κυτταρικά και ψυχικά. Επιπλέον επιφέρουν μία βαθιά παροχέτευση-αποτοξίνωση (drainage) στον οργανισμό, τον θρέφουν & τον καθαρίζουν σε κυτταρικό επίπεδο.

Οι κύριες δράσεις της Γεμμοθεραπείας είναι οι παρακάτω:

 • Διευκολύνει την αποτοξίνωση του οργανισμού.
 • Βοηθά την αναγέννηση των ιστών, συντελώντας στην αντιγήρανση.
 • Ενθαρρύνει τη σωστή λειτουργία των οργάνων.
 • Ρυθμίζει το νευρικό, το ορμονικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Τονώνει το μεταβολισμό.
 • Ενδυναμώνει γενικά και ενισχύει τον οργανισμό.

Μερικές από τις ενδείξεις για την εφαρμογή της Γεμμοθεραπείας είναι οι ακόλουθες:

 • Συναισθηματικές διαταραχές, άγχος, αϋπνία και φοβικές καταστάσεις.
 • Ημικρανίες, κεφαλαλγίες.
 • Τόνωση καρδιαγγειακού συστήματος.
 • Φλεγμονές ανώτερου αναπνευστικού.
 • Διατροφικές διαταραχές, βουλιμία, παχυσαρκία. Πεπτικές διαταραχές. Αποτοξίνωση χολής και ήπατος.
 • Αρθριτικές, ρευματικές και μυοσκελετικές καταστάσεις.
 • Γυναικολογικά προβλήματα.
 • Φλεγμονές ουροποιητικού.
 • Δερματοπάθειες όπως έκζεμα, ακμή.
 • Αποτοξίνωση λέμφου-Κυτταρίτιδα.
 • Τόνωση επινεφριδίων.

Μία άλλη συνεισφορά της Γεμμοθεραπείας είναι ότι με τη βαθιά αποτοξίνωση που επιφέρει στον οργανισμό σε κυτταρικό επίπεδο διευκολύνει την αποδοτικότητα και άλλων θεραπειών αφού σε ένα τοξικό κυτταρικό περιβάλλον καμία θεραπεία δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική.
Η Γεμμοθεραπεία έχει περάσει πάνω από 50 χρόνια βιοχημικών και κλινικών μελετών πανεπιστημιακού επιπέδου στην Ευρώπη για τον προσδιορισμό των μεμονωμένων ιδιοτήτων και δράσεων που κάθε εκχύλισμα έχει σε συγκεκριμένα όργανα και συστήματα οργάνων. Μέσω αυτών των μελετών και της συλλογής εμπειρικών δεδομένων, η Γεμμοθεραπεία έλαβε το καθεστώς εγκεκριμένου φαρμάκου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Έχει αποκτήσει δημοτικότητα σε κύκλους Ιατρών και φυσικών θεραπευτών κυρίως Ομοιοπαθητικών και Φυσικοπαθητικών ειδικά στη Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Καναδά, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Στη χώρα μας η δημοτικότητά της είναι ανερχόμενη.Ως η νεότερη ερευνημένη και εξασκημένη φυτική θεραπεία, το θεραπευτικό δυναμικό της Γεμμοθεραπείας εξακολουθεί να αναδύεται. Σε μια εποχή που ο πληθυσμός στρέφεται ολοένα και περισσότερο σε πιο φυσικές και λιγότερο τοξικές θεραπείες τόσο για οξεία όσο και για χρόνια συμπτώματα, η Γεμμοθεραπεία είναι τώρα διαθέσιμη προσφέροντας ελπίδα και μία μυριάδα από νέες δυνατότητες.
Η χρήση της Γεμμοθεραπείας είναι ακίνδυνη και ασφαλής αν εφαρμόζεται σωστά. Δεν έχει παρενέργειες και χορηγείται σε παιδιά, ενήλικες, εγκύους, στην τρίτη ηλικία, ακόμη και στα ζώα. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι η ευχάριστη, γλυκίζουσα και αρωματική γεύση των παρασκευασμάτων αρεστή σε όλους.
Η Γεμμοθεραπεία μπορεί να συνδυαστεί με οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική θεραπεία (Φυτοθεραπεία, Ομοιοπαθητική, Βελονισμό, Αρωματοθεραπεία, Αγιουρβέδα, Φυσικοπαθητική, Διατροφολογία, Ρεφλεξολογία κα) ακόμη και με αγωγές της συμβατική Ιατρικής.

Η Γεμμοθεραπεία είναι η πιο ισχυρή και δυναμική φυτική θεραπεία που είναι γνωστή σήμερα. Πιστεύω ότι τα ήπια αλλά ισχυρά αποτελέσματά της, καθώς και η ευκολία χρήσης και η προσιτή τιμή των γεμμοθεραπευτικών σκευασμάτων, την καθιστούν μία εξαιρετικά βιώσιμη θεραπεία για το μέλλον μας.


Αναστασία
Η Αναστασία Χρήστου είναι πτυχιούχος Κλασσική Ομοιοπαθητικός.
Έχοντας αποφοιτήσει από το Xημικό τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με εξειδίκευση στην Οργανική Χημεία και Βιοχημεία και ολοκληρώνοντας την πτυχιακή της στη Χημεία Τροφίμων μετακόμισε στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Εκεί σπούδασε Κλασική Ομοιοπαθητική για τέσσερα χρόνια, και αποφοίτησε από το London College of Classical Homeopathy (Edinburgh branch) το 2000. Το 2008 ολοκλήρωσε τριετή μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην International Academy of Classical Homeopathy στο Λονδίνο. Μέχρι σήμερα έχει δει πάνω από 10.000 ομοιοπαθητικούς ασθενείς με ποικίλη παθολογία και κάθε ηλικίας (ενήλικες, παιδιά, μητέρες, εγκυμονούσες και μωρά). Επιπρόσθετα έχει σπουδάσει συμβουλευτική ψυχολογία στο Εδιμβούργο. Είναι επίσης δασκάλα της Ομοιοπαθητικής με πέντε χρόνια εμπειρίας στο Edinburgh University Open Studies όπου δίδαξε το μάθημα ‘Εισαγωγή στην Κλασσική Ομοιοπαθητική’ και μετέπειτα το ‘Ολιστικές σπουδές υγείας’.
Η Αναστασία μέσα από την γνώση & εμπειρία της είναι υπέρμαχος της σωστής εκπαίδευσης στην Ομοιοπαθητική επιστήμη & τέχνη η οποία θα συνεισφέρει όχι μόνο στην βελτίωση της συνολικής υγείας του πληθυσμού αλλά & στην εξέλιξη & μεταβίβαση της σωστής γνώσης στις μελλοντικές γενιές. Μέσα από την μακρόχρονη εμπειρία της η Αναστασία θεωρεί ότι ο σωστός συνδυασμός εναλλακτικών και σύγχρονων μεθόδων, συμβάλλει στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης και ισχυρής θεραπευτικής προσέγγισης για την αποκατάσταση της υγείας και ευεξίας στον άνθρωπο. Η Αναστασία επιθυμεί να προωθήσει την Ομοιοπαθητική ως το επιλεγμένο από τους ασθενείς σύστημα υγείας στον 21ο αιώνα και να προσφέρει τη δυνατότητα στον κόσμο να βελτιώσει την υγεία του και να επιτύχει το βέλτιστο δυναμικό του.

Η μακροχρόνια πλέον εμπειρία αντιμετώπισης των Κρίσεων Πανικού με ανθοϊάματα έχει αποδείξει τη θαυμαστή πραγματικά θεραπευτική τους επίδραση σε αυτό το τόσο βασανιστικό για όλο και περισσότερο κόσμο πρόβλημα. Οι Κρίσεις Πανικού, εκδηλώνονται ξαφνικά με ψυχοσωματικά συμπτώματα, συχνά με ταχυκαρδία, εφίδρωση, πόνο και βάρος στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή αυξημένη πίεση, τάση λιποθυμίας κ.α. Τα συμπτώματα αυτά διαρκούν συνήθως από λίγα λεπτά έως και περίπου μία ώρα και συχνά κάνουν τους ανθρώπους να τρέχουν έντρομοι στα επείγοντα των νοσοκομείων για εξετάσεις, οι οποίες δεν δείχνουν κάτι παθολογικό. Τα επεισόδια μπορεί να εξακολουθήσουν να συμβαίνουν ξαφνικά, σε ανύποπτο χρόνο και χώρο και χωρίς φαινομενικά να συνδέονται με κάποιο αίτιο, μέχρι να διαγνωστεί σαν αιτία το άγχος και να χαρακτηριστεί η κατάσταση ως Κρίσεις Πανικού, οι οποίες, αν επαναλαμβάνονται, χαρακτηρίζονται ως Διαταραχή Πανικού. Τέτοιες κρίσεις συχνά συμβαίνουν επί πολλά χρόνια, προκαλώντας φόβο, επειδή δεν γνωρίζει κανείς αν και πότε θα συμβούν και τι να κάνει. Συχνά οι άνθρωποι περιορίζουν τη ζωή τους αποφεύγοντας μετακινήσεις, εξόδους, ταξίδια κλπ, και φροντίζοντας να συνοδεύονται από ανθρώπους με τους οποίους αισθάνονται οικεία, οι οποίοι ‘γνωρίζουν το πρόβλημα’ και θα σπεύσουν να βοηθήσουν αν χρειαστεί. Η συνήθης αντιμετώπιση είναι φαρμακευτική (αντικαταθλιπτικά και ηρεμιστικά), με ή χωρίς ψυχολογική υποστήριξη.

Ξεκινώντας πριν από δυόμιση περίπου δεκαετίες την προσπάθεια αντιμετώπισης των συναισθημάτων που συνόδευαν τις κρίσεις πανικού (φόβος σε βαθμό τρόμου, άγχος, αμηχανία κλπ), μετά από πολλές προσπάθειες κατανόησης της ψυχολογίας του ατόμου που βιώνει αυτή την φαινομενικά ανεξήγητη κατάσταση αλλά και παρατήρηση των γενικότερων συνθηκών της ζωής του πριν και μετά τις κρίσεις και των αντιδράσεών του απέναντι σε αυτές τις συνθήκες σε συνάρτηση με την ιδιοσυγκρασία του, κατέληξα σε έναν συνδυασμό ανθοϊαμάτων τα οποία από τότε χρησιμοποιώ ανεξαρτήτως ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των επί μέρους περιπτώσεων, βασιζόμενη μόνο στην διάγνωση των Κρίσεων Πανικού. Τα βασικά ανθοϊάματα αυτής της φόρμουλας, επιλεγμένα από την συλλογή των ανθοϊαμάτων Bach, είναι τα : Agrimony, Cherry Plum, Chestnut Bud, Impatiens, Red Chestnut και Gentian. Ο λόγος επιλογής κάποιων από αυτά είναι προφανής (πχ Agrimony για την αμηχανία στη σκέψη της πιθανής κοινωνικής έκθεσης, τον φόβο μπροστά στο ενδεχόμενο του να αναγκαστεί να αποκαλύψει το άτομο μπροστά στους άλλους την ταραχή του, ανησυχία που οδηγεί συχνά σε συμπεριφορές αγοραφοβίας). Για άλλα, όπως π.χ. το Red Chestnut, θα χρειάζονταν αρκετή ψυχολογική επεξήγηση για την αιτιολόγηση της αναγκαιότητάς τους. Ο φόβος στην περίπτωση των Κρίσεων Πανικού, παρά την θεαματική του κυριαρχία, που δίνει και το όνομά της στην συγκεκριμένη διαταραχή, αποδεικνύεται ότι είναι απλά δευτερογενής. Ο φόβος ακολουθεί τα συμπτώματα, δεν τα προκαλεί. Είναι ένα απλό αποτέλεσμα της όλης ψυχοσυναισθηματικής πίεσης που έχει βιώσει το άτομο και που η Κρίση Πανικού αποτελεί απλά το ξέσπασμα, την εκτόνωση, με σκοπό την αποφόρτιση και την ανακούφιση του οργανισμού, όπως μέσα από μια καταιγίδα.

Με τη συστηματική χρήση των ανθοϊαμάτων οι συγκινησιακές ‘συνήθειες’ αντίδρασης στο συγκεκριμένο στρες σταδιακά μεταβάλλονται και το νευροφυτικό ‘επανεκπαιδεύεται’ να αντιδρά στην ψυχοσωματική ένταση με ηρεμία και υπομονή. Ταυτόχρονα, μέσω ανθοϊαμάτων όπως το Chestnut Bud και το Red Chestnut, βαθύτερες συνειδητοποιήσεις σχετικές με τα προβλήματα που βρίσκονται στη βάση του συγκεκριμένου τύπου στρες συμβαίνουν αυθόρμητα και σε σύντομο χρόνο, ενώ συγχρόνως, και πάλι με τη βοήθεια των ανθοϊαμάτων, παρέχεται στο άτομο η συναισθηματική απελευθέρωση και το θάρρος να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές. Έτσι, μέσα από τη σύνδεση της εσώτατης ψυχικής εμπειρίας και των βαθύτερων ‘αιτημάτων’ της ψυχής με τις εξωτερικές εκδηλώσεις των προβλημάτων οδηγούμαστε σε βαθιά συνειδητοποίηση των αιτίων των παθολογιών, διαθέτοντας παράλληλα τα μέσα για την αντιμετώπισή τους.

Η μείωση της έντασης έως και η εξαφάνιση των συμπτωμάτων των Κρίσεων Πανικού συμβαίνει άμεσα. Χρειάζεται όμως συνήθως κάποιος χρόνος για την απαλλαγή από την ανησυχία του ότι αυτές μπορεί να ξανασυμβούν. Γι’ αυτό η χρήση των ανθοϊαμάτων χρειάζεται να παραταθεί μέχρι το άτομο να νοιώσει ότι η κατάσταση έχει αλλάξει μόνιμα και οριστικά. Αρχικά, τα ανθοϊάματα είναι σκόπιμο να χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στη διάρκεια της ημέρας ή και της νύχτας, όποτε υπάρχει ανησυχία ή έστω και μικρή σωματική δυσφορία ή ενόχληση του τύπου των κρίσεων πανικού. 

Αν στα ανθοϊάματα Bach, που αποτελούν την ‘ραχοκοκαλιά’ των ανθοϊαμάτων γι’ αυτή την περίπτωση, προστεθούν ορισμένα ακόμη, τα αποτελέσματα είναι αμεσότερα και η ανακούφιση αλλά και η αλλαγή μεγαλύτερες. Τέτοια βοηθητικά ανθοϊάματα έχουν αποδειχθεί τα Australian Bush: Dog Rose και Emergency Essence για το φόβο, Dog Rose of the Wild Forces για την τάση σωματοποίησης του στρες, Fringed Violet για πιθανές ενεργειακές αντιδράσεις προσαρμογής στο ‘σοκ’ της αλλαγής. Ο συνδυασμός συμπληρώνεται αρμονικά με τα Apricot (πιο χαρούμενη και ανάλαφρη διάθεση για το γενικά ‘ψυχοπλακωμένο’ στην περίπτωση των κρίσεων πανικού άτομο), Blackberry (φόβος ότι το άτομο ή κάποιος δικός του μπορεί να πεθάνει ή να πάθει κάτι σοβαρό) και Pimpernel (ενεργειακή εξισορρόπηση, αντιμετώπιση του ‘εν τω βάθει’ φόβου ότι κάποιος δεν έχει την ικανότητα για πραγματική ανεξαρτησία στη ζωή) της Pegasus.

Η εμπειρία δείχνει ότι αν τα ανθοϊάματα χρησιμοποιηθούν χωρίς παράλληλη ψυχοθεραπευτική εργασία, θα ανακουφίσουν και θα απαλλάξουν από τα συμπτώματα πρακτικά στο σύνολο των περιπτώσεων χωρίς συνήθως το άτομο να συνειδητοποιεί την βαθύτερη αλλαγή. Με ταυτόχρονη όμως ψυχολογική εργασία με τη βοήθεια έμπειρου ψυχοθεραπευτή, οι αλλαγές θα επεκταθούν πολύ πέραν μιας απλής απαλλαγής από τα συμπτώματα των κρίσεων και θα μεταβάλουν πολύ ουσιαστικά τη ζωή του ατόμου προς μια πολύ πιο θετική, ψυχικά ευχάριστη και μεταμορφωτική κατεύθυνση. Σ’ αυτή την περίπτωση, και άλλα ανθοϊάματα μπορεί φυσικά να απαιτηθούν αργότερα στην πορεία, σαν καταλύτες βαθύτερων αλλαγών.


Αγγελή

Η Μαρίνα Αγγελή είναι ιατρός με ειδίκευση στην ψυχιατρική, εκπαίδευση στην Συστημική Ψυχοθεραπεία και πολυετή ενασχόληση με εναλλακτικές θεραπείες και κυρίως με τη μέθοδο των Ανθοϊαμάτων και τις θεραπευτικές εφαρμογές τους στην αντιμετώπιση ψυχολογικών προβλημάτων. Έχει γράψει πολλά άρθρα και εργασίες για τα Ανθοϊάματα καθώς και το βιβλίο 'Ανθοθεραπεία με τα Ιάματα Μπαχ'. 

 

«Κάποτε οι πέντε κύριες ικανότητες της ανθρώπινης φύσης μας το μυαλό, η αναπνοή Prana, η ομιλία, η ακοή και η όραση, διαφωνούσαν για το ποια ήταν το πιο σημαντική. Για να επιλύσουν τη διαφωνία τους, αποφάσισαν ότι η καθεμία τους θα φύγει για λίγο από το σώμα για να αποδειχθεί ποια θα έλειπε περισσότερο. Πρώτη έφυγε η ομιλία, αλλά το σώμα συνέχισε να ανθίζει αν και ήταν σιωπηλό. Στη συνέχεια αναχώρησε η όραση, αλλά το σώμα άνθιζε και ας ήταν τυφλό. Στη συνέχεια έφυγε η ακοή, αλλά το σώμα συνέχιζε να ανθίζει αν και ήταν κωφό. Στο τέλος έφυγε και το μυαλό, αλλά ακόμα το σώμα παρέμεινε ζωντανό, αν και ήταν σαν αναίσθητο. Αλλά τη στιγμή που η Prana άρχισε να φεύγει, τότε το σώμα άρχισε να πεθαίνει. Τότε οι άλλες ανθρώπινες ικανότητες έχασαν γρήγορα τη ζωτική δύναμή τους, οπότε όλες μαζί έσπευσαν απεγνωσμένα στην Prana, παραδέχτηκαν την υπεροχή της και της ζήτησαν να μείνει».
Το παραμύθι αυτό των Βεδών υπάρχει σε διάφορες αρχαίες Ουπανισάδες (Upanishads). Το δίδαγμα της ιστορίας είναι να αντιληφθούμε πόσο σημαντική είναι η Prana σε σχέση με όλες τις άλλες ανθρώπινες ικανότητες, καθότι η Prana δίνει ενέργεια σε όλες και καμία από αυτές δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την ενέργειά της. Δίχως την Prana δεν υπάρχει ζωή. Το σημαντικό επίσης είναι ότι για να ελέγχει κάποιος αυτές τις ικανότητες χρειάζεται να ελέγχει την Prana.
Η Prana είναι η λεπτοφυής δύναμη που είναι υπεύθυνη για τις ενεργειακές διεργασίες που προηγούνται των φυσικών διεργασιών. Για παράδειγμα, κάθε βράδυ που πηγαίνουμε για ύπνο χωρίς να σκεφτούμε ή να δράσουμε με κάποιο τρόπο, υπάρχει κάτι που κρατά το αίμα και τα επίπεδα του pH μας σταθερά, καθώς και τη διαδικασία της αναπνοής, ώστε να ρέει αρμονικά εσωτερικά και εξωτερικά του σώματος. Κάθε δευτερόλεπτο που περνά στο σώμα συντελούνται εκατομμύρια χημικές διεργασίες που συμβαίνουν ανά δευτερόλεπτο τέλεια συντονισμένες και εναρμονισμένες μεταξύ τους, χωρίς καμία προσπάθεια είτε του μυαλού μας είτε μηχανική. Η δύναμη που είναι υπεύθυνη για αυτό το θαύμα είναι η Prana, μια ενεργειακή νοημοσύνη, ένα είδος λεπτοφυούς ηλεκτρικής ενέργειας, ή ένας θεϊκός αγγελιοφόρος, ο μαέστρος που κρατά την ορχήστρα του σώματος να ρέει ομαλά και να μας κρατά στη ζωή.
Το Pranamaya kosha το σώμα της Prana ρυθμίζει τη ζωτικότητα ενός ανθρώπου, την Υγεία και το βαθμό ενεργητικότητας και ευεξίας, αντλώντας ζωτική ενέργεια από το περιβάλλον. Οι φωτογραφίες Κίρλιαν μπορούν να αποτυπώσουν εκτός από την αιθερική ενέργεια και αυτή την ακτινοβολία που εκπέμπει η ζωτικότητα της Prana την ζωτική αυτή φωτιά, την Οργόνη ή Βιοενέργεια. Το σώμα της Prana συνυπάρχει με όλα τα σώματα κυρίως όμως με το σώμα του Manomaya kosha, το τρίτο στη σειρά από το Φυσικό σώμα. Πρόκειται για το εξωτερικό ή χαμηλότερο επίπεδο του Νου, που εμπεριέχει τα πέντε είδη αισθητηριακών εντυπώσεων.
Το σώμα της Prana είναι δομημένο πάνω στο Φυσικό σώμα. Αυτό σημαίνει ότι το φαγητό που τρώμε επηρεάζει την Prana και το σώμα της το Pranamaya kosha. Οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας επηρεάζουν παρομοίως την Prana. Και η ενέργειά μας η Prana με τη σειρά της, επηρεάζει το πώς αισθανόμαστε. Οι άνθρωποι είμαστε σαν μια μεγάλη κούκλα babouska που η πιο μεγάλη εμπεριέχει μέσα της τις μικρότερες. Κάθε σώμα επηρεάζει το επόμενο και όλα μαζί συνδέονται και αλληλοεπηρεάζονται. Οι yogis αντιλαμβανόμενοι μέσα από το βίωμα την αίσθηση που δίνει το σώμα της Prana, κατάλαβαν ότι ήταν δύσκολο να τιθασεύσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους. Βέβαια η φιλοσοφία της Yoga σε πηγαίνει προς αυτή την κατεύθυνση μέσα από την ηθική διδασκαλία της. Ασκήσεις πνευματικές και σωματικές πρακτικές δυναμώνοντας τις αρετές της θέλησης και της επιμονής, είναι απαραίτητες για να τιθασευτεί η δύναμη της φωτιάς. Τα πάθη και οι επιθυμίες της ψυχής από κοινού είναι σαν ένα ατίθασο άγριο άλογο, που χρειάζονται δυναμική προσπάθεια υποταγής και επιμονή για να μην μας υποτάξουν αυτά και μας οδηγήσουν στην καταστροφή.
Η άσκηση βοηθάει επίσης για να καεί ή να ανακατανεμηθεί η ενέργεια της Prana. Έτσι μέσα από την πρακτική της Hatha Yoga αυτό μπορεί να επιτευχθεί και μάλιστα γρήγορα, μέσω πρακτικών όπως της dharana-συγκέντρωσης, της εστιασμένης asana και της pranayama-αναπνοής.
Όταν αισθάνεστε ότι η ενέργεια επεκτείνεται στην καρδιά ή το κεφάλι σας κατά τη διάρκεια του διαλογισμού ή της πρακτικής http://www.yogajournal.com/category/poses/της Hatha Yoga, ή όταν κύματα θερμότητας πλημυρίζουν το σώμα σας, τότε είστε σε επαφή με το σώμα ζωτικής ενέργειας ή Pranamaya kosha. Όταν αισθάνεστε το άδειασμα της ενέργειας και την ενεργειακή κούραση του σώματός σας, με αποτέλεσμα την υπνηλία, τότε είναι η στιγμή της ελαχιστοποίησης της ζωτικής δύναμης Prana από το φυσικό σώμα.
Οι αρχαίοι yogis ήξεραν ότι η Prana είναι ο μεγάλος διαλύτης. Έχει την ικανότητα να διαλύει τους παλιούς πόνους και να ελευθερώνει την καρδιά. Διασπά το σκοτάδι στο σώμα. Μπορεί να θεραπεύσει παλιές ή και εγγενείς αναμνήσεις που έχουν αποθηκευτεί μέσα μας, απελευθερώνοντας τον ασυνείδητο έλεγχό τους πάνω μας. Στην ουσία, η σύνδεση αυτού του υπέροχου διαλύτη ελευθερώνει τα εσωτερικά μας ενεργειακά μπλοκαρίσματα, αφαιρεί το σκοτεινό πέπλο της συνείδησης και αναδεικνύει το πνευματικό μας φως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αισθανόμαστε πιο αφυπνισμένοι και πιο απελευθερωμένοι από τα πάθη και τις επιθυμίες μας.

Μπαίνοντας στο σώμα και βιώνοντας την Prana
Το πρώτο βήμα για τη σύνδεση με το σώμα της Prana είναι να μάθουμε πώς να το βρίσκουμε. Είναι εύκολο να νιώσουμε το Φυσικό σώμα μας, ειδικά όταν μας ενοχλεί ή μας πονάει. Παρομοίως όλοι γνωρίζουμε πώς αισθάνεται η ψυχική μας υπόσταση που εμπεριέχεται στα δύο αυτά σώματα στο Pranamaya kosha και στο Manomaya kosha, ειδικά όταν αισθανόμαστε συναισθηματικά θλιμμένοι, σοκαρισμένοι, θυμωμένοι, ή ζηλεύουμε. Όμως δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να νιώσεις την καθαρή ενέργεια της  Prana, τουλάχιστον αρχικά.
Για να μπείτε στο σώμα της Prana, χρειάζεται να επιστρέψετε σε κάποια από τα κείμενα των αρχαίων guru και σε κάποιες ενδείξεις που μας υποδεικνύουν για το πώς να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό. Η Yoga μας λέει ότι η prana shakti εκδηλώνεται στη συνειδητότητά μας όπως η spanda ο παλμός, ή όπως μία δόνηση, ή όπως ένα ελαφρύ τράνταγμα. Εάν κλείσετε τα μάτια σας και αισθανθείτε το λεπτό σφυγμό σας, ή δείτε κάποιο εσωτερικό χρώμα ή φως, τότε είναι μία καλή αρχή ώστε να έχετε πρόσβαση στο σώμα της Prana σας. Ακούγεται πολύ απλό, αλλά είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό.
Εάν δεν βλέπετε λεπτό φως ή δεν αισθάνεστε παλμούς, μην ανησυχείτε. Όπου εστιάζετε η Prana πηγαίνει. Τελικά μέσα από την πρακτική θα αισθανθείτε κάποια στιγμή τη λεπτή παρουσία της ενέργειας Prana, σαν να ακούτε ένα συνεχόμενο βόμβο ή ένα λεπτό βουητό, απλώς ησυχάζοντας το μυαλό και εστιάζοντας σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματός σας, ή σε κάποιο σταθερό υποθετικό σημείο για λίγα λεπτά. Επίσης το σώμα κατακλύζεται από την Prana όταν είμαστε σε εγρήγορση, όταν είμαστε συγκεντρωμένοι και εστιασμένοι σε κάτι που το κάνουμε δυναμικά και αποφασιστικά, ή όταν ασκούμαστε. Τότε απλά είμαστε συνδεδεμένοι με το σώμα της Prana.

Hatha Yoga και Prana
Η πρακτική της Hatha Yoga είναι κάτι παραπάνω από ευελιξία, αντοχή και δύναμη που αποκτά κάποια-ος μέσα από τις asanas. Είναι μία πολύ αποτελεσματική διαχείρισης της Prana. Μέσω της βαθιάς και ισορροπημένης αναπνοής-Pranayama (σημαίνει τον έλεγχο της ενέργειας Prana μέσω της αναπνοής), μπορούμε να ενισχύσουμε και να κατευθύνουμε τη ροή της Prana, αναζωογονώντας το σώμα και το πνεύμα. Η Pranayama αυξάνει και επεκτείνει τη ζωτική δύναμη της Prana και μαζί με τις τεχνικές καθαρισμού (γνωστές ως shat kriyas ή έξι δράσεις), καθαρίζει τα nadis ή τα κανάλια της ροής της Prana. Επίσης μέσα από αυτές τις πρακτικές μπορούμε να αναπτύξουμε μια διευρυμένη εσωτερική αντίληψη και να ανοίξουμε τις πύλες της συνείδησης σε υψηλότερες καταστάσεις πνευματικότητας.
Σύμφωνα με τον Paramahansa Yogananda το αρχαίο κείμενο «The Yoga Sutras of Patanjali», περιέχει περιγραφή της Kriya Yoga στο δεύτερο κεφάλαιο (II.49) όπου αναφέρει: «Η απελευθέρωση μπορεί να επιτευχθεί μέσω της Pranayama, η οποία κατορθώνεται με την αποσύνδεση της ροής της εισπνοής και της εκπνοής».
Το σύστημα της Kriya Yoga διαμορφώνεται από δύο τεχνικές: μία αυτοσυγκέντρωσης και μία διαλογισμού μέσω Pranayama που είναι ο έλεγχος της ζωτικής ενέργειας της Prana κυρίως και λιγότερο της αναπνοής και κάποιες moudras που είναι κάποιες σωματικές στάσεις σε συνδυασμό με χειρονομίες, που τελούνται μετά την εκτέλεση της Kriya, βασισμένες σε τεχνικές που έχουν ως στόχο την επιτάχυνση της πνευματικής ανάπτυξης επιτυγχάνοντας μια βαθιά κατάσταση ηρεμίας και επικοινωνίας με την πνευματική μας Φύση. Όλη αυτή η πρακτική ξεκινά από τη Raja Yoga του Patanjali και από την Bhagavad Gita.
Η Kriya Yoga αναφέρεται δύο φορές από τον Κρίσνα, τον μυθικό θεάνθρωπο της Ινδίας, στην Bhagavad Gita: «Προσφέροντας την εισπνεόμενη ανάσα στην εκπνεόμενη ανάσα και προσφέροντας την εκπνεόμενη ανάσα στην εισπνεόμενη ανάσα, ο γιόγκι εξουδετερώνει και τις δύο ανάσες, έτσι απελευθερώνει την prana από την καρδιά και θέτει υπό τον έλεγχό του τη ζωική δύναμη» (Bhagavad Gita IV:29). Ένας άλλος στίχος της Bhagavad Gita (V:27-28) δηλώνει: «Αιώνια ελεύθερος γίνεται ο άριστος στο διαλογισμό, ο οποίος, αναζητώντας τον υπέρτατο στόχο, μπορεί να αποσύρεται από εξωτερικά φαινόμενα, εστιάζοντας το βλέμμα του στο σημείο ανάμεσα στα φρύδια, εξουδετερώνοντας τα ίσα ρεύματα της prana και της apana που ρέουν μέσα στα ρουθούνια και στους πνεύμονες και να ελέγχει έτσι τον αισθητήριο νου και τη διάνοια, για να εξαφανίζει την επιθυμία, τον φόβο και τον θυμό».
Η παράδοση της Yoga περιγράφει πέντε δράσεις ή λειτουργίες της Prana γνωστές ως Vayus «άνεμοι». Αυτές είναι: Prana Vayu, Apana Vayu, Samana Vayu, Udana Vayu, και Vyana Vayu . Αυτές οι πέντε δράσεις διέπουν διαφορετικές περιοχές του σώματος και διαφορετικές φυσικές και λεπτές δραστηριότητες. Όταν λειτουργούν αρμονικά, διασφαλίζουν την Υγεία και τη ζωτικότητα του σώματος και του νου, επιτρέποντάς μας να απολαύσουμε τα μοναδικά ταλέντα μας και να ζήσουμε τη ζωή με νόημα και σκοπό.

Επίλογος
Η Yoga η φιλοσοφία της και οι πρακτικές της μας δίνουν τη δυνατότητα να ελέγχουμε την ζωτική δύναμη Prana που ρέει μέσα μας και βρίσκεται παντού γύρω μας, διαποτίζοντας τα πάντα μέσα στην ενέργεια της ζωής. Η Yoga είναι εδώ για να μας κρατά υγιείς, νέους και δυνατούς, να μας αφυπνίσει, να μας λύσει τους γρίφους και τα αναπάντητα ερωτήματα της ζωής και να μας δείξει το δρόμο προς τη Φώτιση.


Βασίλης Μαυρομμάτης
Ιπποκράτειο Κέντρο Κλασικής Ομοιοπαθητικής
Bachelor of Health Science (Naturopathy) στο Warnborough College Ireland
e-mail: bmavromatis@gmail.com
Facebook: @greekmedicine

«Ό,τι υπάρχει στους τρεις κόσμους βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο της prana. Όπως η μητέρα προστατεύει τα παιδιά της. Ω! prana, προστάτεψέ μας και δώσε μας την λαμπρότητα και την σοφία σου» (Prashna Upanishad 2.13).

Όλοι οι κόσμοι, όλα τα όντα, τα φυτά και τα ορυκτά, τα μόρια και τα άτομα και ό,τι υπάρχει μέσα στο σύμπαν, όλα πλέουν μέσα σε έναν ωκεανό αιώνιας και άπειρης φωτιάς που δεν ελαττώνεται ποτέ και δεν εξαντλείται. Κάθε οντότητα είτε πρόκειται για μόριο είτε για το ίδιο το σύμπαν λειτουργεί σαν ένα σφουγγάρι, ενσωματώνοντας ένα μέρος αυτής της φωτιάς στη Φύση του. Επομένως κάθε ον περιέχει μέσα του μία σπίθα του ωκεανού της φωτιάς αυτής. Στην Ανατολή και στη Γιόγκα η ζωτική αυτή φωτιά ή ενέργεια ονομάζεται Prana ή «ανάσα της ζωής».
Η Prana αντικατοπτρίζει πολλά νοήματα, από τη φυσική αναπνοή έως την ίδια την ενέργεια της συνείδησης. Η Prana δεν είναι μόνο η βασική ζωτική δύναμη της ζωής, αλλά είναι η αρχική δημιουργική δύναμη του σύμπαντος κόσμου μας. Είναι η κύρια μορφή της ενέργειας που λειτουργεί σε κάθε επίπεδο της ύπαρξής μας. Ολόκληρο το σύμπαν είναι μια εκδήλωση της Prana. Ακόμα και η kundalini shakti, η γήινη δύναμη του φιδιού που κοιμάται κουλουριασμένη στο 1ο chakra, η εσωτερική αυτή ενέργεια που όταν αφυπνιστεί και ανέλθει διαπερνώντας όλα τα chakras, μεταμορφώνοντας τη συνείδησή μας και ο άνθρωπος φωτιστεί, τροφοδοτείται ενεργειακά από την Prana.
Σε κοσμικό επίπεδο υπάρχουν δύο πτυχές της Prana. Η πρώτη είναι άδηλη, η ενέργεια της καθαρής συνείδησης, η οποία ξεπερνά όλη τη δημιουργία. Η δεύτερη ή προφανής Prana, είναι η εκδήλωση της δημιουργίας. Ο Purusha, το Απόλυτο Εν η Θεότητα, μπορεί να ειπωθεί ότι είναι η άδηλη Prana, η ίδια η ενέργεια της συνείδησης, που ονομάζεται Devatma Shakti ή Chiti Shakti. Από την άδηλη Prana της καθαρής συνείδησης προέρχεται η προφανής Prana της δημιουργίας, μέσω της οποίας δημιουργείται ολόκληρο το σύμπαν σε όλες τις διαστάσεις του.
Στις φιλοσοφικές θεωρήσεις όλων των λαών και κυρίως των αρχαίων Ελλήνων η Prana αναφέρεται ως η κινητήρια δύναμη της Φύσης απ’ όπου ξεκίνησε η δημιουργία και η ζωή: «Αυτόν τον κόσμο τον κοινό για όλους δεν τον έπλασε κανένας θεός ή άνθρωπος, παρά υπήρχε πάντα, υπάρχει και θα υπάρχει ως ένα αιώνιο κι αθάνατο πυρ, που ανάβει και σβήνει με μέτρο» (Ηράκλειτος «Περί Φύσεως» απ.53). Το αιώνιο και αθάνατο «Πυρ» του Ηρακλείτου που ανάβει και σβήνει-αυξομειώνεται με μέτρο είναι η Prana. Ο Ιπποκράτης την ίδια ενέργεια την αποκαλεί «Φύσα» εκ της λέξης φύση.
Για να επιτύχουμε θετικούς μετασχηματισμούς στο σώμα και το πνεύμα χρειάζεται να κατανοήσουμε την ενέργεια μέσω της οποίας λειτουργούν αυτά τα δύο επίπεδα της ύπαρξής μας. Prana στα Σανσκριτικά σημαίνει πρωτογενής ενέργεια, αν και μεταφράζεται και ως αναπνοή ή ζωτική ενέργεια, ή ανάσα της ζωής, όμως στην πραγματικότητα είναι κάτι πολύ περισσότερο. Οι διάφορες μορφές μέσω των οποίων εκφράζεται η Prana, σπάνια εξετάζονται σε βάθος στη δυτική βιβλιογραφία σε σχέση με τη Yoga, και για αυτό το λόγο η δύναμη της Prana, η οποία είναι τεράστια και βαθιά, σπάνια γίνεται κατανοητή.
Η ίδια η Φύση Prakriti αποτελείται από τα τρία Gunas ή ποιότητες: Η Sattva η αρμονική ισορροπία, δημιουργεί το πνεύμα. Η Rajas η δυναμική ενεργητικότητα, δημιουργεί την Prana και η Tamas η παθητική αδράνεια, δημιουργεί το φυσικό σώμα. Οι τρεις αυτές καταστάσεις ή ποιότητες υφίστανται στην καθημερινότητά μας εναλλάσσοντας την κυριαρχία τους. Η Φύση είναι μια ζωντανή rajasic, ενέργεια. Rajasic είναι η ημέρα, το καλοκαίρι, ο ήλιος, η πέψη. Ανταποκρινόμενη στη θέληση του ανώτερου Εαυτού, ή της καθαρής συνείδησης, αυτή η ενέργεια γίνεται sattvic εξελικτική και πνευματική. Με την αδράνεια της άγνοιας, αυτή η ίδια ενέργεια γίνεται tamasic. Tamasic ενέργεια είναι η νύχτα, η σελήνη, ο χειμώνας, ο ύπνος.
Σε σχέση με τη φυσική μας ύπαρξη, η Prana η ζωτική αυτή ενέργεια είναι μια τροποποίηση του στοιχείου του αέρα, που προέρχεται κυρίως από το οξυγόνο που αναπνέουμε. Σε λεπτοφυές επίπεδο, το στοιχείο του αέρα αντιστοιχεί στην αίσθηση της αφής. Μέσω της αφής αισθανόμαστε ζωντανοί και είμαστε σε θέση να μεταδώσουμε τη δύναμη της ζωής μας σε άλλους. Η Prana αποκαλείται και η «ανάσα της ζωής» για του yogis.
Στην Ελληνική Μυθολογία κατά την στιγμή της δημιουργίας του ανθρώπου από τον Προμηθέα πλάθοντας το σώμα του από πηλό αρχικά, ο καλοκάγαθος Τιτάνας ακολούθησε τη διαδικασία της εμφύσησης της πνοής ή της ανάσας της ζωής, ή ζωτικής δύναμης. Έτσι το ανθρώπινο σώμα απέκτησε ζωή. Η Ελληνική παράδοση αναφέρει ότι οι πρώτοι αυτοί άνθρωποι ανήκαν στο Χρυσό Γένος των ανθρώπων, ενώ η Ινδική την περίοδο αυτή την αποκαλεί Satya Yuga. Η Prana είναι η ζωτικότητα που ζωογονεί και εμψυχώνει κάθε οργανικό σώμα. Χωρίς την Prana δεν υπάρχει ζωή. Η Prana λειτουργεί ως ενεργειακή πλημμυρίδα που ρέει απρόσκοπτα μέσα στα ανθρώπινα σώματα και σε όλα τα όντα όπου τα ζωογονεί, τα διαπερνά και τα ενεργοποιεί σε όλο το μήκος και βάθος τους.
Οι αρχαίοι yogis κατανοούσαν ότι είμαστε πολλά περισσότερα από αυτό το όμορφο φυσικό σώμα. Ένα σώμα που γεννιέται και αναπτύσσεται μέσα από την ομορφιά, την νεότητα και το σφρίγος, όπου από ένα σημείο και μετά θα συνεχίσει με τις οδύνες και τους πόνους, με τις ρυτίδες, τις ασθένειες, με τη φθορά του χρόνου και τη γήρανση. Το φυσικό μας σώμα είναι κάτι που η παράδοση και η ανθρώπινη κουλτούρα μάς ενθαρρύνει να ταυτιστούμε μαζί του, αλλά είναι και κάτι που στο τέλος της ζωής μας όλοι θα το χάσουμε.

Σύνδεση με κάτι διαχρονικό
Η μεθοδολογία της Yoga μας ενθαρρύνει να απελευθερωθούμε από το βάρος της υπερβολικής ταυτοποίησης με το φυσικό σώμα. Αν και η Yoga μάς μαθαίνει πώς να ασκούμαστε με το σώμα ώστε να έχουμε υγεία, ευεξία και μακροζωία, μας μαθαίνει ταυτόχρονα ότι υπάρχουν κι άλλα σώματα εκτός του υλικού μας σώματος, που κι αυτά χρειάζονται φροντίδα. Την ίδια ατραπό ακολουθούσαν και άλλα αρχαία παραδοσιακά συστήματα και πολιτισμοί, όπως ο Ρωμαϊκός, ο Κινεζικός, ο Αιγυπτιακός και άλλοι, με κύριο εκφραστή αυτών τον Ελληνικό πολιτισμό και την Ελληνική Φιλοσοφία. Σκοπός όλων αυτών των πολιτισμών ήταν ο φυσικός τρόπος ζωής, η παιδεία, η άσκηση, η γνώση, η αφύπνιση και στη συνέχεια η μύηση των ανθρώπων στην βαθύτερη εσωτερική γνώση.
Η Hatha Yoga μέσα από τη σύνθετη θεωρία και μεθοδολογία της μας μυεί ώστε να αισθανθούμε και να αντιληφτούμε ότι δεν είμαστε μόνο το φυσικό σώμα, ούτε μόνο οι σκέψεις και τα συναισθήματα που βιώνουμε καθημερινά, αλλά ένα σύνθετο ον φτιαγμένο από το πεπερασμένο και το άπειρο, κεντημένο στο ύφασμα πολλών σωμάτων της ύπαρξης. Οι yogis ονόμασαν αυτά τα σώματα koshas και τα οποία η Φιλοσοφία της Yoga αναφέρει ότι είναι πέντε.
Ένα από αυτά τα ενεργειακά σώματα, το δεύτερο στη σειρά μετά το φυσικό σώμα ονομάζεται Pranamaya kosha, ή σώμα της ζωτικής ενέργειας Prana. Πρόκειται για ένα μέρος του εαυτού μας που είναι εγγενώς έξυπνο. Το Pranamaya kosha διαχέει και διαπερνά το φυσικό σώμα και είναι πολύ μεγαλύτερο από το φυσικό. Το Pranamaya kosha διαπερνά ολόκληρο τον οργανισμό. Η Prana που το αποτελεί ρέει μέσω των nadis ή των ενεργειακών καναλιών στο σώμα. Η Ayurveda αναφέρει ότι υπάρχουν 72.000 nadis που αποτελούν το Pranamaya kosha σώμα.


Βασίλης Μαυρομμάτης
Ιπποκράτειο Κέντρο Κλασικής Ομοιοπαθητικής
Bachelor of Health Science (Naturopathy) στο Warnborough College Ireland
e-mail: bmavromatis@gmail.com
Facebook: @greekmedicine

Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2021 07:20

Ανθοϊάματα: Ψυχισμός και αμυντικό σύστημα

Ακούμε και διαβάζουμε πάντοτε πάρα πολλά για την ανάγκη προστασίας από εξωγενείς βλαπτικούς παράγοντες που απειλούν την υγεία μας κυρίως κατά το χειμώνα, για λοιμώξεις από ιούς κλπ, με πιο πρόσφατο τον διάσημο κοροναϊό. Με το δεδομένο ότι η σύγχρονη ιατρική αλλά και η γενικότερη κοινωνική νοοτροπία αντιμετωπίζουν ακόμη το φυσικό σώμα ξεκομμένο από το ευρύτερο ανθρώπινο σύστημα, πολύ λίγη σημασία δίνεται στο ρόλο της εσωτερικής στάσης και των ψυχικών συνθηκών που επικρατούν στη ζωή του ανθρώπου και στο πώς αυτά επηρεάζουν, θετικά ή αρνητικά, τον οργανισμό. Τεράστιο ενδιαφέρον, εργασία και ερευνητικές προσπάθειες επενδύονται στην ανακάλυψη τρόπων παθητικής υποβοήθησης του οργανισμού μέσα από εξωτερικούς παράγοντες (φάρμακα, εμβόλια κλπ), ωσάν αυτά να αποτελούσαν το μοναδικό μέσον που μπορεί να επιδρά στην υγεία και να την επηρεάζει.
Όσο και αν η έρευνα και η ανακάλυψη ιατρικών θεραπειών μπορεί να είναι χρήσιμη ή και αναγκαία, ιδίως σε σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, είναι λυπηρό πραγματικά η προσοχή να αποσπάται σ’ αυτές τόσο αποκλειστικά που να ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος είναι… ζωντανός. Δεν διαθέτει μόνο ‘ένα σώμα’, έστω και αν αυτό το σώμα είναι ένα ασύλληπτης σοφίας και πολυπλοκότητας ζωντανό σύστημα περίπλοκων και αλληλεξαρτώμενων λειτουργιών, τις οποίες η επιστήμη, στην όποια έκταση και βαθμό τις έχει γνωρίσει και μελετήσει, απλώς υποβοηθά και ποτέ δεν μπορεί να αντικαταστήσει. Ακόμη και το τελειότερο φάρμακο ή η πιο προχωρημένη ιατρική παρέμβαση δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτε αν ο ζωντανός οργανισμός δεν αναλάμβανε να τα εντάξει στις λειτουργίες του και να τα αξιοποιήσει. Όσο και αν αισθανόμαστε υπερήφανοι για τα κατορθώματα της σύγχρονης επιστήμης, θα είναι μέγα λάθος το να ξεχνάμε ότι το ανθρώπινο σώμα, στην υγεία και στην αρρώστια του, είναι κάτι πολύ περισσότερο, πλουσιότερο, βαθύτερο και μυστήρια πολυδιάστατο από απλές βιολογικές λειτουργίες που χρειάζεται να ρυθμιστούν και να επιδιορθωθούν με εξωτερικές παρεμβάσεις και μόνον.
Όλα αυτά, σαν γενικές αρχές, είναι γνωστά σε αυτούς που συμμερίζονται συνειδητά μια ολιστική αντίληψη για την υγεία. Αλλά και ο κάθε άνθρωπος που διαθέτει μια βασική ικανότητα αυτοπαρατήρησης, γνωρίζει από εμπειρία ότι η λεγόμενη άμυνα του οργανισμού του έχει σχέση με την γενικότερή του κατάσταση, την φυσική και την ψυχική. Έχει παρατηρήσει ότι, παράλληλα με την βασική ικανοποίηση των σωματικών του αναγκών, όταν αισθάνεται μέσα του καλά και χαρούμενος, όταν νοιώθει αισιόδοξος και δυνατός, με ελπίδα και ισχυρή διάθεση για ζωή, «δεν τον πιάνει τίποτε» (εν προκειμένω, ο οργανισμός του αντιστέκεται στις λοιμώξεις).  
Όπως και πολλοί άλλοι, ο Δρ. Έντουαρντ Μπαχ, δημιουργός των γνωστών ανθοϊαμάτων, έχει αναφερθεί αναλυτικά στο θέμα της σχέσης των συναισθημάτων και της ψυχής με την υγεία. Η ομοιοπαθητική όπως και όλες οι ενεργειακές θεραπείες βασίζονται σε αυτήν ακριβώς την αρχή. Όλοι μας όμως είμαστε εκτεθειμένοι σε μια διαρκή, έντονη, μαζική προβολή μιας τάσης αντιμετώπισης των σωματικών προβλημάτων, και της συγκεκριμένης ίωσης αυτό το διάστημα, σαν κάτι που αφορά ‘μόνο’ το σώμα, σαν ένα πρόβλημα που οφείλεται αποκλειστικά σε εξωτερικούς παράγοντες, σαν να επρόκειτο πχ για ένα δυστύχημα. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, είναι ανθρώπινο να δοκιμάζεται και είτε να καταργείται είτε να μειώνεται η αυτοπεποίθηση και η πίστη μας στην ορθότητα και την αναγκαιότητα της ολιστικής αντίληψης.
Από τον κόσμο των ανθοϊαμάτων, υπάρχουν ‘βοηθοί’ που μπορούν να μας ενισχύσουν σ’ αυτή την πολλαπλά απαιτητική διαδικασία, τώρα και πάντα. Το ανθοΐαμα SELF HEAL της FES είναι εξαιρετικό στο να ‘υπενθυμίζει’ στον ταραγμένο ανθρώπινο νου ότι η δύναμη για την ενίσχυση και την αποκατάσταση της υγείας του βρίσκεται μέσα του, ότι δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεται ούτε να νοιώθει αβοήθητος και απόλυτα εξαρτημένος από την όποια εξωτερική μέθοδο ή θεραπεία – ότι αυτά είναι απλώς μέσα που μπορεί, αν και σε όποιο βαθμό χρειάζεται, να τα χρησιμοποιεί, αλλά ότι αυτός ο ίδιος είναι που έχει τελικά τον έλεγχο της ζωής του και της υγείας του και ότι η δύναμη και η ικανότητα αυτοΐασης αναβλύζει από μέσα του. Το HOUND’S TONGUE (FES) είναι κατάλληλο για να προσδώσει μια διάσταση πνευματικότητας στον υλιστικό νου, αυτόν που δεν μπορεί να αντιληφθεί τίποτε άλλο στον κόσμο εκτός από μηχανιστικές εκδηλώσεις της ύλης, σε όλες τις καταστάσεις και βεβαίως και στο ίδιο του το σώμα και στις διαδικασίες της υγείας και της ζωής. Το ίδιο ανθοΐαμα θα ενδυναμώσει την ικανότητα του μη-υλιστικού νου στο να διαχειρίζεται και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του υλισμού όταν αυτός παρουσιάζεται σαν η μοναδική έγκυρη πρόταση ζωής. Το CERATO (BACH) θα διασφαλίσει την ικανότητά μας να σκεπτόμαστε ελεύθερα και ανεξάρτητα, χωρίς τον κίνδυνο να εισέλθουμε σε σύγχυση μέσα από τις πιέσεις και τις γνώμες των άλλων και το WALNUT (BACH) θα μας ενδυναμώσει στο να μένουμε ανεπηρέαστοι στο δρόμο που έχουμε χαράξει και στα όσα έχουμε αποφασίσει. Το RESCUE REMEDY (BACH) είναι ένα γενικότατης χρήσης ηρεμιστικό ανθοΐαμα, ιδιαίτερα κατάλληλο σε καιρούς φόβου και γενικευμένης αναστάτωσης. Το ASPEN (BACH) είναι πολύ κατάλληλο στο να αντιμετωπίζει ακαθόριστους φόβους που αποκτούν έναν σχεδόν μεταφυσικό χαρακτήρα (‘αόρατοι εχθροί μπροστά στους οποίους δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε, ούτε να τους διακρίνουμε καν’).
Εννοείται ότι πολλά άλλα ανθοϊάματα ή σχετικές θεραπευτικές παρεμβάσεις μπορεί να απαιτηθούν προκειμένου να αισθανθεί κανείς καλά μέσα του, με δύναμη, χαρά και διάθεση για ζωή, αλλά αυτά αφορούν εξατομικευμένες προσεγγίσεις που βρίσκονται πέραν των δυνατοτήτων μιας γενικής προσέγγισης όπως αυτή.


Αγγελή

Η Μαρίνα Αγγελή είναι ιατρός με ειδίκευση στην ψυχιατρική, εκπαίδευση στην Συστημική Ψυχοθεραπεία και πολυετή ενασχόληση με εναλλακτικές θεραπείες και κυρίως με τη μέθοδο των Ανθοϊαμάτων και τις θεραπευτικές εφαρμογές τους στην αντιμετώπιση ψυχολογικών προβλημάτων. Έχει γράψει πολλά άρθρα και εργασίες για τα Ανθοϊάματα καθώς και το βιβλίο 'Ανθοθεραπεία με τα Ιάματα Μπαχ'. Είναι ιδρυτικό μέλος και νυν πρόεδρος της Ελληνικής Ανθοϊαματικής Εταιρείας. 

Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2021 08:32

Η κατάθλιψη μπορεί να περιμένει

Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους κάθε ηλικίας και φύλου, ακόμα και παιδιά.
Δεν μιλάμε για μια πεσμένη διάθεση, μια πρόσκαιρη συναισθηματική μελαγχολία, ή κυκλοθυμία. Μιλάμε για μια σοβαρή ασθένεια που σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μορφές αυτοκαταστροφής ή ακόμα χειρότερα σε αυτοκτονία. Αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου των νέων μετά τα τροχαία ατυχήματα.
Δεν ξυπνάμε ένα ωραίο πρωί και η κατάθλιψη μας χτυπάει την πόρτα δυνατά για να την πάρουμε χαμπάρι. Έρχεται σιγά σιγά και πολλές φορές ύπουλα, κάτι σαν απώλεια ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης, κάτι σαν έντονη και ανεξήγητη κούραση και άλλοτε κάπως πιο πολύπλοκα, με αισθήματα αναξιότητας και ενοχής. Αν επιμείνουν, αρχίζουν να καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο οι αρνητικές σκέψεις, η θλίψη και η μελαγχολία. Ίσως μετά να έρθει μια σταδιακή απόσυρση με το αίσθημα της ματαιότητας αγκαλιά. Το άτομο νιώθει αβοήθητο, μόνο, ή εγκαταλελειμμένο, νιώθει ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο και βιώνει απελπισία.
Οι εξωτερικοί παράγοντες, το περιβάλλον, οι κρίσεις, οι ξαφνικές αλλαγές, οικονομικά προβλήματα, ένα κακό διαζύγιο, μπορούν να γίνουν αφορμές ή αιτίες για να βρεθεί κάποιος να θλίβεται βαθιά, αλλά δεν καταλήγουν όλοι στην κατάθλιψη. Ούτε και είναι κληρονομική.
Αν περνάς μια δύσκολη περίοδο και υποψιάζεσαι πως κάτι συμβαίνει που δεν σε αφήνει να ορθοποδήσεις, άσε τις ντροπές και τα ταμπού στην άκρη και ζήτα βοήθεια από έναν ειδικό που δεν θα σε ρίξει στα ψυχοφάρμακα. Αν περνάς απλά μια περίοδο στενάχωρη θα σε βοηθήσει πολύ:

 • να καταλάβεις τι σε προβληματίζει,
 • γιατί σε βαραίνει τόσο πολύ,
 • να ανακαλύψεις τρόπους εσωτερικής ενδυνάμωσης,
 • να μάθεις τεχνικές χαλάρωσης και
 • πώς μπορείς να παρακινήσεις τον εαυτό σου να λάβει ξανά την χαρά.

Η χαρά είναι φάρμακο που σε μικρές ή μεγάλες δόσεις κάνει θαύματα, αλλά ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε βαθιά κατάθλιψη δεν μπορεί να εκτιμήσει τίποτα, ούτε να ανταποκριθεί. Όσο κι αν θέλουν οι φίλοι ή άλλοι οικείοι να βοηθήσουν, μόνο ένας ειδικός μπορεί να το καταφέρει. Φυσικά δεν λέμε να σηκώνουμε τα χέρια ψηλά όταν έχουμε κοντά μας έναν καταθλιπτικό άνθρωπο, αλλά να μην έχουμε υπερβολικές προσδοκίες από τις προσπάθειές μας. Ούτε να νιώθουμε ενοχές αν δεν καταφέρνουμε πράγματα μαζί του.
Το θέμα όμως είναι να μην φτάνουμε ποτέ να δούμε τον εαυτό μας να κατασπαράζεται από το τέρας της κατάθλιψης όπως περιγράφουν πολλοί. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει:

 1. Να αναγνωρίζουμε έγκαιρα τις αδυναμίες μας, αυτές που μας εμποδίζουν να σηκωθούμε με ψηλά το κεφάλι και με κέφι για την ζωή.
 2. Να μην ντρεπόμαστε να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιον, αρκεί να τον εμπιστευόμαστε.
 3. Να κάνουμε ευγενική αυτοκριτική και αυτογνωσία χωρίς να αυτομαστιγωνόμαστε όταν τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά.
 4. Να έχουμε θετική εστίαση προς τα πράγματα, την ζωή τον εαυτό μας.
 5. Να ψάχνουμε και να βρίσκουμε λόγους να αγαπάμε την ζωή, την φύση και τους άλλους
 6. Να βρίσκουμε τρόπους να ξεφεύγουμε για λίγο από το όποιο πρόβλημα, μέσα από ευχάριστες και απολαυστικές δράσεις για να βρίσκουμε ανακούφιση.
 7. Να επιδιώκουμε να χαιρόμαστε και να δημιουργούμε πηγές χαράς, όχι μόνο για τον εαυτό μας αλλά και τους άλλους.
 8. Να κάνουμε ταξίδια μικρά ή μεγάλα αλλάζοντας παραστάσεις, γνωρίζοντας άλλους ανθρώπους και κουλτούρες.
 9. Να έχουμε ένα όμορφο χόμπι που να αγαπάμε να κάνουμε τακτικά.
 10. Να βγαίνουμε περιπάτους στην φύση. Ειδικά τα μπάνια στην θάλασσα είναι άκρως θεραπευτικά και χαλαρωτικά.
 11. Ο ήλιος είναι μέγας θεραπευτής κατά της κατάθλιψης, αλλά σε ισορροπημένες δόσεις χωρίς γυαλιά και αντιηλιακό.
 12. Να μην τρώμε καθημερινά κρέας. Να βάζουμε ξηρούς καρπούς στην διατροφή μας και ωραία φρούτα εποχής.
 13. Να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας με όλα τα υπέροχα και με όλα τα αδύναμα του χαρακτήρα μας ή του σώματός μας. Μπορεί να γίνει ο καλύτερος εχθρός αν δεν τον φροντίσουμε, αλλά και ο καλύτερος και πιο πιστός μας φίλος αν του φερθούμε με τρυφερότητα και ευγένεια.
 14. Να μπαίνουμε ως επί τούτου και συχνά σε κατάσταση ευγνωμοσύνης για όσα ήδη έχουμε, για όσα μας δίνονται, για όσα θαυμαστά βιώνουμε. Και πιστέψτε με, είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα νομίζετε.

Ξέρω πως η εποχή μας ευνοεί τα δυσάρεστα συναισθήματα και κάνει πόλεμο στα θετικά, αλλά εκεί βρίσκεται η δική μας «μαγκιά» και δύναμη. Στα εύκολα και στα ωραία όλοι είμαστε καλοί, χαρούμενοι, και φαινόμαστε δυνατοί, αλλά στα δύσκολα είναι που δοκιμάζονται οι αντοχές μας σε όλα τα επίπεδα. Δοκιμάζεται ο αληθινός εαυτός μας, τα πραγματικά μας εφόδια. Και τότε όλα βγαίνουν στην επιφάνεια.
Κρατάτε το τιμόνι της ζωής σταθερό ακόμα και στις φουρτούνες, έχοντας ενισχύσει με πολλούς τρόπους τον εαυτό σας. Τα σκαμπανεβάσματα στα κύματα θα είναι γνώση και εμπειρία, θα είναι προστιθέμενη δύναμη και όχι λόγος για να εγκαταλείψετε το σκάφος. Σας αξίζει να είστε ένας υπέροχος και δυνατός καπετάνιος γεμάτος σοφία και χαρά για τα ταξίδια της ζωής. Και είμαι σίγουρη πως το μπορείτε αν το θελήσετε πραγματικά!

 Δείτε την εκπομπή στο κανάλι μας Holistic Life TV

Κατάθλιψη


Fotopoulou

Η Νάνσυ Φωτοπούλου ξεκίνησε να ασχολείτε με τις εναλλακτικές θεραπείες στην Ταϊλάνδη όπου διδάχθηκε στην σχολή Old Medicine Hospital την αρχαία γνώση των χειροπρακτικών και στην Ελλάδα τις ενεργειακές θεραπείες. Εκπαιδεύτηκε στο N.L.P. (Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός) και το συνδυάζει με το ThetaHealing® στο οποίο πήρε έξι (6) τομείς-εκπαιδεύσεις και που αγαπά πολύ να δουλεύει συνδυαστικά. Για 5 χρόνια φοίτησε παράλληλα σε ιδιωτικές ακαδημίες και σεμινάρια μεθόδων αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης. Για 2 έτη συμμετείχε σε ομάδα αυτογνωσίας και 2 έτη σε θεραπευτική ομάδα ψυχοδράματος. H Νάνσυ Φωτοπούλου είναι απόφοιτη: Tου επιμορφωτικού τμήματος Λογοθεραπείας και Συμβουλευτικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών - Tου ανοιχτού Πανεπιστημίου Αιγαίου στο τμήμα Ψυχικής & Κοινοτικής Υγείας - Του Life & Executive Coaching του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών. Την εμπνέει η ζωή και η φύση, όπως και οι άνθρωποι που ξέρουν να κατανοούν, να χαμογελούν, να αγαπούν και να δίνουν. 

 

Η ουλίτιδα και περιοδοντοπάθεια είναι δυο συχνά εμφανιζόμενες νόσοι της στοματικής κοιλότητας που προσβάλουν τα ούλα που περιβάλλουν τα δόντια και το οστό των γνάθων που τα στηρίζει. Οι βασικοί λόγοι εκδήλωσής τους είναι η γενετική προδιάθεση του ασθενούς, η έλλειψη καλής στοματικής υγιεινής, το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η εγκυμοσύνη, ο πολυμεταλλισμός της στοματικής κοιλότητας (π.χ. παρουσία μαύρων σφραγισμάτων και μεταλλικών γεφυρών στο στόμα), η κακή σύγκλειση-τρίξιμο  των δοντιών (βλ homeodentist.gr η ολιστική θεραπεία του τριξίματος των δοντιών) και παθολογικές καταστάσεις όπως έντονο στρες, σακχαρώδης διαβήτης, νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια και χρόνια λήψη φαρμάκων όπως αντιεπιληπτικά (υπερτροφική ουλίτιδα) και διφωσφονικά. Τα διφωσφονικά είναι φάρμακα που συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης  και προκαλούν σε μεγάλο ποσοστό νέκρωση-καταστροφή του οστού των γνάθων που είναι χρόνια και δύσκολα ανταποκρίνεται στην κλασική και ολιστική θεραπεία. Οι ασθενείς που χρησιμοποιούν διφωσφονικά καλό είναι να ανατρέξουν σε ολιστικές μεθόδους αντιμετώπισης της οστεοπόρωσης που είναι ακίνδυνες και αποτελεσματικές.

Η αλλοπαθητική αντιμετώπιση των νόσων του περιοδοντίου
Η κλασική οδοντιατρική θεωρεί τις παραπάνω νόσους σαν τοπικές στοματικές φλεγμονές που χρειάζονται τοπική θεραπεία, με ταυτόχρονη (σε σοβαρές περιπτώσεις) λήψη αντιβιοθεραπείας. Δεν λαμβάνει υπόψη ότι για να εκδηλωθεί οποιαδήποτε φλεγμονή στον οργανισμό πρέπει η άμυνα του αρρώστου να είναι εξασθενημένη. Μόνο τότε οι μικροβιακοί παράγοντες της οδοντικής πλάκας θα βρουν το κατάλληλο έδαφος για την εμφάνιση της νόσου.
Έτσι, ένας ασθενής με λίγη οδοντική πλάκα και εξασθενημένο αμυντικό σύστημα θα εκδηλώσει τη νόσο σε σοβαρή μορφή, ενώ ένας ασθενής με ισχυρό αμυντικό σύστημα και την ίδια ποσότητα οδοντικής πλάκας θα εμφανίσει τη νόσο σε ηπιότερο βαθμό ή δεν θα νοσήσει καθόλου.

Η ολιστική θεώρηση των νόσων του περιοδοντίου
Θεωρούμε, στην ομοιοπαθητική, ότι μια νόσος δεν είναι τίποτα άλλο από μια εκδήλωση ενός συνόλου συμπτωμάτων σε έναν δεδομένο οργανισμό. Αν η νόσος του περιοδοντίου οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη δύναμη του μικροβιακού παράγοντα που περιέχεται στην οδοντική πλάκα-πέτρα, θα σταματήσει και δεν θα επανεμφανιστεί με την ολοκλήρωση της αποτρύγωσης, της απόξεσης και την εκμάθηση της σωστής στοματικής  υγιεινής.
Αν όμως η νόσος είναι αποτέλεσμα ενός εξασθενημένου αμυντικού συστήματος θα επανεμφανιστεί σύντομα μετά το τέλος της κλασικής οδοντιατρικής θεραπείας.
Αυτό που θα δώσει απάντηση στην πραγματική αιτιολογία της νόσου θα είναι η κλινική παρατήρηση του ασθενούς. Ο ομοιοπαθητικός οδοντίατρος πρέπει να αποκτήσει μια καθαρή εικόνα της εξέλιξης της νόσου παρατηρώντας αν η τελευταία έχει την τάση να επανεμφανιστεί.
Η κλινική παρατήρηση θα απαντήσει στο ερώτημα αν η ουλίτιδα ή η περιοδοντοπάθεια του ασθενούς είναι μια τοπική φλεγμονώδης αντίδραση των ούλων και του υποκείμενου οστού ή αποτελεί εκδήλωση ενός εξασθενημένου αμυντικού συστήματος – μιας χρόνιας διαταραχής της υγείας, που βρίσκει εκτόνωση στην ανάπτυξη φλεγμονής στους ουλικούς – οστικούς ιστούς. Στην 25χρονη εξάσκηση του οδοντιατρικού επαγγέλματος είδαμε να εκδηλώνονται σοβαρές βλάβες στα ούλα και στα οστά σε ασθενείς με καλή στοματική υγιεινή. Η αιτία της νόσου οφειλόταν σε τέτοιες περιπτώσεις σε παράγοντες εντελώς άσχετους με τη στοματική υγιεινή.
Ένας χωρισμός, μια ερωτική ή επαγγελματική απογοήτευση, ο καταπιεσμένος θυμός, η θεραπεία με αντιβίωση και κορτικοστεροειδή δερματικών και αναπνευστικών προβλημάτων και διάφορες ανάλογες αιτίες μπορούν να οδηγήσουν σε εμφάνιση των νόσων του περιοδοντίου.

Τι είναι ουλίτιδα και ποια είναι η θεραπεία της
Είναι μια φλεγμονώδης αντίδραση των ούλων που οφείλεται κυρίως σε τοπικά ερεθιστικά αίτια. Τα συνήθη αίτια αυτά είναι η συσσώρευση της οδοντικής πλάκας και πέτρας (τρυγίας) στην επιφάνεια των δοντιών. Οδοντική πλάκα είναι το πρoϊόν ζύμωσης των τροφών από τα μικρόβια της στοματικής κοιλότητας. Όταν η οδοντική πλάκα ενασβεστιωθεί από τα άλατα του σάλιου μετατρέπεται σε οδοντική πέτρα ή τρυγία. Ιατρογενείς παράγοντες μπορούν επίσης να προκαλέσουν ουλίτιδα, όπως γέφυρες με κακή εφαρμογή και κακοφτιαγμένα σφραγίσματα. Τα ούλα που έχουν ουλίτιδα αιμορραγούν, είναι επώδυνα στο βούρτσισμα και μπορεί να εμφανίσουν οίδημα. Η αναπνοή είναι κάποιες φορές δύσοσμη εξαιτίας της συσσώρευσης υπολειμμάτων τροφών στα μεσοδόντια διαστήματα.
Η κλασική οδοντιατρική συστήνει την αφαίρεση της οδοντικής πλάκας και πέτρας από την επιφάνεια των δοντιών και την εκπαίδευση του ασθενούς ώστε να διατηρεί το στόμα του καθαρό με τη βοήθεια της οδοντόκρεμας, της οδοντόβουρτσας και του στοματικού διαλύματος.

Τι είναι περιοδοντοπάθεια και ποια είναι η θεραπεία της
Αν η ουλίτιδα αφαιρεθεί αθεράπευτη μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να εξελιχθεί σε περιοδοντοπάθεια. Η φλεγμονή επεκτείνεται από τα ούλα στους υποκείμενους ιστούς που είναι τα οστά των γνάθων που στηρίζουν τα δόντια. Τα τελευταία αρχίζουν να καταστρέφονται, τα δόντια αρχίζουν να κουνιούνται και πονάνε κατά τη μάσηση. Γύρω από τα δόντια που πάσχουν μπορεί να εμφανιστούν αποστήματα. Τα ούλα παρουσιάζουν έντονη ερυθρότητα, αιμορραγία και πόνο κατά το βούρτσισμα. Η δυσοσμία του στόματος είναι συνήθως ιδιαίτερα έντονη. Σε πολλούς ασθενείς τα παραπάνω συμπτώματα λείπουν, η νόσος περνάει απαρατήρητη και εξελίσσεται αργά μέσα στο χρόνο. Η καταστροφή των οστών που είναι η φυσική εξέλιξη της νόσου, προκαλεί τελικά την απόπτωση των δοντιών.
Η κλασική οδοντιατρική προτείνει την αφαίρεση της οδοντικής πέτρας από τα δόντια και την απόξεση των ριζών των δοντιών με ειδικά εργαλεία και συσκευή υπερήχων.

Οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές ανάπλασης των οστών της γνάθου.
Σε περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλη οστική καταστροφή ακολουθούνται ειδικές μικροχειρουργικές τεχνικές με σκοπό να αναγεννηθεί το οστό που έχει χαθεί και τα δόντια να σταματήσουν να κουνιούνται. Τα συνήθη βιοϋλικά που χρησιμοποιούνται για την ανάπλαση των χαμένων οστών είναι οστικά μοσχεύματα, εμβρυϊκές πρωτεΐνες και μεμβράνες κολλαγόνου. Οι επεμβάσεις είναι ανώδυνες και η μετεγχειρητική τους πορεία είναι πολύ καλά ανεκτή από τους ασθενείς.

Συμπέρασμα
Μετά από 25 χρόνια εφαρμογής της ομοιοπαθητικής στη θεραπεία της ουλίτιδας και της περιοδοντοπάθειας, το συμπέρασμά μου είναι ότι η στοματική υγεία πρέπει να παρακολουθείται μέσα στο βάθος του χρόνου ώστε ο θεράπων ιατρός να αξιολογεί αν το πρόβλημα οφείλεται σε μια τοπική ή γενική διαταραχή της υγείας του ασθενή του. Ο ομοιοπαθητικός οδοντίατρος μπορεί να θεραπεύσει τον ασθενή του με τις κλασικές οδοντιατρικές πρακτικές (απόξεση- αποτρύγωση, χειρουργική αναγέννηση οστών) και να ενδυναμώσει τον οργανισμό του με τη χρήση ομοιοπαθητικών - φυτοθεραπευτικών φαρμάκων και την βελτίωση των διατροφικών του συνηθειών ώστε η νόσος να μην επανεμφανιστεί.
Μπορεί ακόμα ο ομοιοπαθητικός οδοντίατρος – βασιζόμενος στην ολιστική αντιμετώπιση της νόσου σύμφωνα με τον Χάνεμαν- να διακρίνει μήπως η νόσος των ούλων δεν οφείλεται σε τοπικούς παράγοντες (μικρόβια της οδοντικής πλάκας – πέτρας) αλλά είναι η καταπίεση μιας γενικής νόσου του οργανισμού σε κάποιο άλλο επίπεδο (πχ μιας δερματοπάθειας) ή οφείλεται σε δηλητηρίαση του οργανισμού από κακές διατροφικές συνήθειες που τοξινώνουν τον οργανισμό με την παραγωγή ελευθέρων ριζών.
Παραδείγματα υπάρχουν πολλά, αλλά το πιο κοινό είναι η εμφάνιση αιμορραγικής ουλίτιδας σε άτομα που έχουν υποδειγματική στοματική υγιεινή και καταπιεσμένο θυμό. Αν σε έναν τέτοιο ασθενή δοθεί αντιβίωση ή μια οδοντόκρεμα που σταματάει την αιμορραγία το μόνο που θα πετύχουμε είναι η καταπίεση της αιμορραγίας και την εκδήλωση της νόσου σε άλλα όργανα (πχ βρογχίτιδα). Άτομα που ανταποκρίνονται σε φάρμακα όπως τα Sulphur, Phosphorus, Staphysagria, Platina, Paladium, Aurum, Mercurius solubilis, Ferrum sulphuricum έχουν συχνές εκδηλώσεις αιμορραγικής ουλίτιδας. Η εμφάνιση οστικής καταστροφής σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα που έχει καταπιεστεί με χρόνια λήψη κορτιζόνης και αντιβιοτικών είναι αρκετά συχνή.


Mηνάς Ρηγάτος εργάστηκε στο Παρίσι από το 1986 μέχρι το 1990, αποκλειστικά σαν Χειρούργος στόματος – Περιοδοντολόγος. Από το 1991 μέχρι το 1998 εργάστηκε σαν Εμφυτευματολόγος και Περιοδοντολόγος στο Οδοντιατρικό Ινστιτούτο Αθηνών στο Ψυχικό. Από το 1998 μέχρι και σήμερα διατηρεί Ιδιωτικό Ομοιοπαθητικό Οδοντιατρείο στη Γλυφάδα. Έχει ιδρύσει το Οδοντιατρικό Ομοιοπαθητικό Ινστιτούτο Γλυφάδας, με σκοπό την διοργάνωση σεμιναρίων και την εκπαίδευση των οδοντιάτρων στην ομοιοπαθητική.


Πολλοί συνάνθρωποι γύρω μας, -ειδικά αυτήν την περίεργη περίοδο που διανύουμε-με ρωτούν συχνά για θέματα υγείας, ευεξίας, δύναμης. Έτσι σας δίνω με πολλή αγάπη, απλόχερα, τα 2 πιο μεγάλα μυστικά για να είστε υγιείς και χαρούμενοι.
Δεν είναι δύσκολα, δεν είναι δαπανηρά, δεν είναι χρονοβόρα, αλλά θα χρειαστεί από σας κάποια συνέπεια και εξάσκηση για να φτάσετε στο σημείο να σας βγαίνουν φυσικά και αβίαστα από μέσα σας, χωρίς καμία νοητική ή σωματική προσπάθεια.
Και χωρίς χρονοτριβή, ιδού:

1ο Μυστικό:
Αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε. ΤΩΡΑ! Όχι αύριο, όχι σε λίγο, αλλά ΤΩΡΑ! Κάθε στιγμή είναι ζωή και είναι άδικο να την αφήνετε να περνά από δίπλα σας, να μπαίνει μέσα σας, να σας χαϊδεύει και να μην της δίνετε την δέουσα σημασία γιατί ο νους σας ταξιδεύει σε αρνητικά και φανταστικά σενάρια.
Είναι μια νόσος κι αυτή, το να φτιάχνετε δηλαδή τα χειρότερα σενάρια για τον εαυτό σας, τις σχέσεις σας, τους άλλους, τον κόσμο. Το εκπληκτικό είναι ότι μπορεί και  να επαληθευτούν αν συνεχίσετε να δίνετε ενέργεια και συναίσθημα στις εικόνες που πλάθετε. Εσωτερικές συγκρούσεις από διλήμματα, από ανασφάλειες, από εξωτερικές πιέσεις, είναι οι συνηθέστεροι λόγοι για να κάνετε αρνητικές σκέψεις. Φυσικά όσα συμβαίνουν γύρω μας δεν βοηθούν, αλλά ο μεγαλύτερος υπεύθυνος είστε εσείς αν συνεχίζετε να ταΐζετε το νου σας με αρνητικές και καταστροφικές σκέψεις. Πολλές φορές το μέλλον το φαντάζεστε δυσοίωνο και αβάσταχτο, αλλά όσο πιο πολύ το σκέφτεστε με αυτόν τον τρόπο, τόσο πιο πολύ χτίζετε αυτήν την πιθανότητα ως υλοποίηση για σας.
Άλλοτε το μυαλό σας ταξιδεύει πίσω, σε ένα παρελθόν που τελείωσε, αλλά εσείς θέλετε να το αναβιώνετε ξανά και ξανά ακόμα κι αν εκεί υπήρξε πόνος. Άρα, αναβιώνετε ξανά και ξανά τον πόνο. Και ο πόνος διεγείρει τις ορμόνες του άγχους και του στρες που είναι η κορτιζόλη και η οποία είναι τοξική για τον οργανισμό. Ο νους δείχνει να είναι αδύναμος να ξεπεράσει το παρελθόν, να αποδεχτεί και να προχωρήσει. Έτσι και η καρδιά αδυνατεί με την σειρά της να συγχωρήσει και να ανοίξει στην αγάπη και στην χαρά. Αργά ή γρήγορα, το σώμα θα ανταποκριθεί σε αυτή την αδυναμία του νου και της καρδιάς και θα αποδυναμωθεί κι αυτό. Α-Σθένεια= χωρίς Σθένος= Α-Δυναμία= χωρίς Δύναμη.
Αυτή είναι η κάθε ασθένεια. Αυτή είναι η βασική αιτία της. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε είναι ο πιο βασικός λόγος που η ψυχή μας πονά. Και όταν πονά η ψυχή, αργά ή γρήγορα θα πονέσει και το σώμα.
Δεν λέω πως δεν παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, αλλά σύμφωνα και με τον επιγενετιστή B. Lipton, το 90% της αιτίας για ασθένεια, είναι ο αρνητικός, τοξικός και μη ωφέλιμος τρόπος σκέψης. Μπορεί να χρειαστείτε μια βοήθεια για να καταφέρετε να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης σας για να τον γυρίσετε υπέρ σας. Μπορεί να χρειαστείτε κάποια εξάσκηση. Αλλά με μία δυνατή συνειδητοποίηση και απόφαση μπορεί να το κάνετε μόνοι σας και ακαριαία. Όλα είναι δυνατά αν το κατανοήσετε και θελήσετε πραγματικά να αλλάξετε. 

2o Μυστικό:
Όπως είπα και παραπάνω για την ορμόνη του στρες που είναι η κορτιζόλη, στον αντίποδά της βρίσκονται οι ορμόνες της ευτυχίας και της ευφορίας που είναι οι ενδορφίνες. Είναι το φυσικό ντοπάρισμα του οργανισμού αφού παράγονται από το ίδιο το σύστημα του οργανισμού και με φυσικούς τρόπους. Όταν το σύστημά μας κατακλύζεται από ενδορφίνες, δεν μπορεί να α-σθενήσει, γιατί το σώμα και το ανοσοποιητικό ενδυναμώνονται. Πώς όμως γίνεται να κατεβάζουμε ενδορφίνες στο σύστημά μας;

 • Μα φυσικά όταν κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν, όπως περπάτημα, τρέξιμο, γυμναστική, κολύμπι, γενικά άσκηση που μας δίνει ευλυγισία, χαρά, άνεση.
 • Όταν τραγουδάμε, χορεύουμε, όταν ακούμε ωραία μουσική και λικνιζόμαστε, ή χαλαρώνουμε.
 • Όταν γελάμε με αστεία, ανέκδοτα, κωμικές ταινίες ή βιντεάκια.
 • Όταν παίζουμε με τα παιδιά μας, με φίλους μας, με τα κατοικίδιά μας.
 • Όταν βγαίνουμε έξω και αλλάζουμε παραστάσεις, είτε σε βόλτα, είτε σε κάποιο μαγαζί είτε σε κάποιο μουσείο ή γκαλερί τέχνης.
 • Όταν πηγαίνουμε θέατρο, σινεμά, σε παραστάσεις που έχουν ενδιαφέρον και μας τραβούν ευχάριστα την προσοχή.
 • Όταν τρώμε τα αγαπημένα μας φαγητά και πίνουμε το αγαπημένο μας κρασί, αλλά με μέτρο. Ειδικά όταν συνοδευόμαστε από αγαπημένα πρόσωπα, ακόμα καλύτερα.
 • Όταν βρισκόμαστε στην φύση κάνοντας μικρά ή μεγαλύτερα ταξίδια, ή έστω ως ολιγόωρες βόλτες.
 • Όταν λιαζόμαστε κάτω από έναν γλυκό ήλιο. Ακόμα κι αν καίει, με μέτρο είναι θαυματουργός.
 • Τα γλυκά επίσης βοηθούν, αλλά με μέτρο κι αυτά για να προσέχουμε την σιλουέτα μας.
 • Φυσικά μην ξεχνάμε ότι είναι και το σεξ, όπως και κάθε πράξη τρυφερότητας και αγάπης που δεχόμαστε ή δίνουμε. Φιλιά, αγκαλιές, χάδια, κράτημα από τα χέρια, είναι βάλσαμο για την ψυχή και το σώμα.

Όλα αυτά καταλαβαίνετε πως μας δημιουργούν το αίσθημα της απόλαυσης. Και εδώ είναι το ζητούμενο. Το να απολαμβάνουμε και να ευχαριστιόμαστε με μικρά ή μεγάλα πράγματα, είναι ο λόγος που μπορούμε να παραμένουμε υγιείς και ακμαίοι. Η ευγνωμοσύνη και η ευχαριστία για όσα έχουμε και για όσα μας δίνονται, αυξάνει τα επίπεδα ενδορφινών στο σώμα μας και αυτό μας ανταμείβει με ευεξία και υγεία. Ναι, η ευγνωμοσύνη είναι ο καταλύτης όλων των παραπάνω. Μια ευχαρίστηση, μια απόλαυση που συνοδεύεται από το βαθύ αίσθημα της ευχαριστίας, πολλαπλασιάζει τις ορμόνες της ευφορίας και ό,τι περιέχει μέσα το ΕΥ, δεν επιτρέπει και δεν συνάδει με τίποτα ασθενικό. Γι αυτό να φτιάχνετε χαρά για σας και τους άλλους, μέσα από τον υγιή και καθαρό νου σας, μέσα από την θετική στάση σας. Γιατί είναι θέμα υγείας!
Το αξίζετε και το μπορείτε!

Δείτε την εκπομπή στο κανάλι μας Holistic Life TV

you tube Fotopoulou 3


Fotopoulou

Η Νάνσυ Φωτοπούλου ξεκίνησε να ασχολείτε με τις εναλλακτικές θεραπείες στην Ταϊλάνδη όπου διδάχθηκε στην σχολή Old Medicine Hospital την αρχαία γνώση των χειροπρακτικών και στην Ελλάδα τις ενεργειακές θεραπείες. Εκπαιδεύτηκε στο N.L.P. (Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός) και το συνδυάζει με το ThetaHealing® στο οποίο πήρε έξι (6) τομείς-εκπαιδεύσεις και που αγαπά πολύ να δουλεύει συνδυαστικά. Για 5 χρόνια φοίτησε παράλληλα σε ιδιωτικές ακαδημίες και σεμινάρια μεθόδων αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης. Για 2 έτη συμμετείχε σε ομάδα αυτογνωσίας και 2 έτη σε θεραπευτική ομάδα ψυχοδράματος. H Νάνσυ Φωτοπούλου είναι απόφοιτη: Tου επιμορφωτικού τμήματος Λογοθεραπείας και Συμβουλευτικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών - Tου ανοιχτού Πανεπιστημίου Αιγαίου στο τμήμα Ψυχικής & Κοινοτικής Υγείας - Του Life & Executive Coaching του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών. Την εμπνέει η ζωή και η φύση, όπως και οι άνθρωποι που ξέρουν να κατανοούν, να χαμογελούν, να αγαπούν και να δίνουν.  

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021 09:19

Γιατί αναβάλλεις συνεχώς; (video)

Αναβολή σημαίνει να μεταθέτω στο μέλλον μια ενέργεια ή μια υποχρέωση, μια απόφαση για δράση που θα μπορούσα να κάνω τώρα αλλά περιμένω άλλον πιο κατάλληλο χρόνο για να το κάνω. Όμως ο χρόνος είναι πάντα στο τώρα, το παρελθόν δεν υπάρχει και το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμα. Η πραγματική λοιπόν ζωή βρίσκεται στην κάθε ΤΩΡΑ στιγμή και κανείς δεν μας εγγυάται τι μπορεί να συμβεί την επόμενη ή αύριο ή μετά από μία εβδομάδα, ένα μήνα, ένα χρόνο. Η κάθε απόφαση έχει δύναμη και ισχύ όταν μπορείς να ξεκινήσεις από την εδώ στιγμή μια δράση. Να δεσμευτείς στο ΤΩΡΑ με αυτήν την απόφαση και να την βάλεις σε εφαρμογή, ακόμα και με ένα πολύ  μικρό βήμα. Τότε δηλώνεις σε όλο σου το σύστημα ότι είσαι έτοιμος-η και συνεπής με ό,τι έχεις πει ότι θα κάνεις. Αυτό σου δίνει έξτρα δύναμη και αυτοπεποίθηση. Όμως γιατί συναντάμε την αναβολή τόσο πολύ στις ζωές μας; Γιατί δεν μαθαίνουμε από κάποια λάθη μας λόγω αναβολής; Οι πιο σοβαροί λόγοι είναι οι εξής:

 1. Ο φόβος της αποτυχίας μάς καθηλώνει να παραμείνουμε αδρανείς στην θέση μας και χρησιμοποιούμε την αναβολή σαν δικαιολογία.
 2. Η τελειομανία είναι επίσης πολύ σημαντικός λόγος, η οποία κρύβει πάλι φόβο όχι μόνο για αποτυχία αλλά ίσως και φόβο για επιτυχία. Ναι, γιατί και η αποτυχία και η επιτυχία θέλουν υψηλά αποθέματα διαχείρισης, νοητικά, ψυχικά, σωματικά. Έτσι η ανάγκη για τελειότητα είναι επίσης μια καλή πρόφαση αναβολής.
 3. Μια μόνιμη τεμπελιά και βόλεμα μάς κάνουν μαλθακούς. Η δράση γίνεται κουραστική. Επίσης έτσι, αυξάνεται το άγχος λόγω αβεβαιότητας, όταν δεν μπορούμε να ξέρουμε ή να προβλέψουμε τα ακριβή αποτελέσματα.
 4. Έχουμε την ψευδαίσθηση ότι το μέλλον μας εγγυάται τις ιδανικές συνθήκες για να κάνουμε αυτό που θέλουμε.
 5. Αισθανόμαστε την ανάγκη ότι θέλουμε κάποιο χρόνο να προετοιμαστούμε ψυχολογικά ή πρακτικά για να βάλουμε σε εφαρμογή μία δράση μας. Υπάρχουν οι άνθρωποι των γρήγορων αποφάσεων και ενεργειών, αλλά υπάρχουν και οι άνθρωποι που λειτουργούν με πολύ αργούς ρυθμούς ή με «θα» και «θα»…. Ουσιαστικά είναι η προσαρμοστικότητα που έχει ο καθένας στις αλλαγές. Γιατί οι αλλαγές θέλουν αρετή και τόλμη πολλές φορές, όπως και η ελευθερία.

Εδώ θα πω όμως ένα 1ο μυστικό:
Ενδεχόμενα να μην υπάρχουν πάντα οι ιδανικές συνθήκες, ούτε μεγάλα περιθώρια χρόνου, οπότε η όποια αναβολή να αποβεί καταστροφική. Έτσι, μπορεί να χρειαστεί να φτιάξουμε εμείς τις ιδανικές συνθήκες και τον κατάλληλο χρόνο, με την εσωτερική δύναμη και με όλα τα υπόλοιπα θετικά εφόδια που διαθέτουμε στην φαρέτρα μας. Η ζωή δεν περιμένει κανέναν και το να αναβάλουμε συνεχώς, σημαίνει πως αφήνουμε την ζωή να μας γλιστρά από τα χέρια σαν άμμος, σαν νερό.
Αν αναβάλεις συνεχώς να κυνηγήσεις τα όνειρά σου, αν αναβάλεις συνεχώς να κάνεις διατροφή για να χάσεις περιττά κιλά, αν αναβάλεις συνεχώς να κάνεις το βιογραφικό σου και να ψάξεις για την εργασία που αγαπάς, αν αναβάλεις συνεχώς να δεσμευτείς σε μία σχέση, σημαίνει πως μεταθέτεις για «όποτε» τα ουσιώδη της ζωής σου άρα αναβάλεις να ζήσεις όσα σου αξίζουν. Ή μήπως νιώθεις τελικά πως δεν σου αξίζουν?
Η αυταξία βέβαια είναι ένα άλλο μεγάλο σημαντικό κεφάλαιο για όλα, που θα αναλύσω σε άλλο άρθρο.
Επίσης, είναι πιο εύκολο να αναβάλουμε πράγματα τα οποία έχουν πόνο και κόπο, όπως το να πλύνουμε το αυτοκίνητο, να καθαρίσουμε το σπίτι ή την αποθήκη, να πάμε να ζητήσουμε αύξηση. Αλλά αν αναβάλουμε και τα ευχάριστα, όπως το να δούμε μια ταινία, έναν φίλο, μια παράσταση, μήπως τελικά αναβάλουμε να ζήσουμε με χαρά και απόλαυση;
Είναι άλλο το να αναβάλεις μόνιμα, και άλλο το να θέλεις κάποιες φορές να μελετήσεις τα δεδομένα, τις ικανότητές σου ή τα πιθανά οφέλη, πριν μπεις σε αποφάσεις και δράσεις. Να δεις αν σου κάνει κάτι ή αν μπορείς εσύ να ανταπεξέλθεις πραγματικά.

Και εδώ θα σου πω άλλο ένα 2ο μυστικό:
Αν βρίσκεσαι σε δίλλημα, αν πραγματικά χρειάζεσαι χρόνο για να σκεφτείς, να αποφασίσεις, να δράσεις, πάρε τον αλλά να μην είναι ασαφής και απεριόριστος. Βάλε μια ημερομηνία και τήρησέ την ως η τελευταία προθεσμία σου. Αυτό θα σε αποφορτίσει από περιττό στρες και από την χαοτική αίσθηση της μόνιμης αναβολής. Η συνέπεια είναι ο εχθρός της αναβολής και η αναβολή είναι ο εχθρός της συνέπειας. Σε ποια δόνηση θέλεις να βρίσκεσαι;
Είμαι σίγουρη πως κατανοείς ότι η συνέπεια έχει πολλαπλά οφέλη (τα οποία επίσης θα αναλύσω μια άλλη φορά), ενώ η αναβολή μπορεί να φέρει πολλαπλές ζημίες.
Κανείς δεν θέλει στην ζωή του έναν άνθρωπο μόνιμα αναβλητικό. Διότι ο φόβος του, η ανασφάλειά του ή η τεμπελιά του δεν είναι καθόλου θελκτική. Είμαι σίγουρη όμως πως δεν θέλεις κάτι τέτοιο. Το αντίθετο μάλιστα. Θέλεις να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και είμαι σίγουρη πως το μπορείς γιατί το αξίζεις!

Δείτε την εκπομπή στο κανάλι μας Holistic Life TV

02 ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΒΑΛΛΕΙΣ THUMB


Fotopoulou

Η Νάνσυ Φωτοπούλου ξεκίνησε να ασχολείτε με τις εναλλακτικές θεραπείες στην Ταϊλάνδη όπου διδάχθηκε στην σχολή Old Medicine Hospital την αρχαία γνώση των χειροπρακτικών και στην Ελλάδα τις ενεργειακές θεραπείες. Εκπαιδεύτηκε στο N.L.P. (Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός) και το συνδυάζει με το ThetaHealing® στο οποίο πήρε έξι (6) τομείς-εκπαιδεύσεις και που αγαπά πολύ να δουλεύει συνδυαστικά. Για 5 χρόνια φοίτησε παράλληλα σε ιδιωτικές ακαδημίες και σεμινάρια μεθόδων αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης. Για 2 έτη συμμετείχε σε ομάδα αυτογνωσίας και 2 έτη σε θεραπευτική ομάδα ψυχοδράματος. H Νάνσυ Φωτοπούλου είναι απόφοιτη: Tου επιμορφωτικού τμήματος Λογοθεραπείας και Συμβουλευτικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών - Tου ανοιχτού Πανεπιστημίου Αιγαίου στο τμήμα Ψυχικής & Κοινοτικής Υγείας - Του Life & Executive Coaching του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών. Την εμπνέει η ζωή και η φύση, όπως και οι άνθρωποι που ξέρουν να κατανοούν, να χαμογελούν, να αγαπούν και να δίνουν.

Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2021 10:25

Αν αφεθείς μπορείς να σωθείς (video)

Holistic Life TV: Μέσα απο μια σειρά mini εκπομπών, με ενημερωτικό αλλά και συμβουλευτικό χαρακτήρα, με το τίτλο «Κάθε στιγμή είναι ζωή!», η σύμβουλος αυτοβελτίωσης και Better Life coacher Νάνσυ Φωτοπούλου μας δίνει κατευθύνσεις για την καλύτερη αξιολόγηση του εαυτού μας και των άλλων. Μείνετε συντονισμένοι! Δες την εκομπή στο κανάλι μας Holistic Life TV


Και με αυτόν τον τίτλο, θα εξηγήσω ένα παράδοξο:
Όλοι ξέρουμε πως για να πετύχουμε έναν στόχο, χρειάζεται επιμονή, υπομονή, εστιασμένη δράση, ορμή, κλπ. Και όλα αυτά πραγματικά τα κάνεις, αλλά ο στόχος σου απομακρύνεται. Και ‘συ παλεύεις ξανά και ξανά, επιμένεις ξανά και ξανά πολλές φορές εμμονικά, γιατί μας έχουν πει να μην τα παρατάμε στις πρώτες δυσκολίες, να μην εγκαταλείπουμε τον αγώνα μέχρι να πετύχουμε αυτό που θέλουμε.
Και ως ένα βαθμό, αυτό είναι αλήθεια.
Αν τα πράγματα δεν σου πηγαίνουν τόσο καλά και οι προσπάθειές σου δεν αποδίδουν όσα θα περίμενες, αν βρίσκεις εμπόδια και καθυστερήσεις, αν κουράστηκες να δίνεις και να μην παίρνεις, ίσως χρειάζεται να αναρωτηθείς γιατί υπάρχει τόση αντίσταση. Εδώ κάνεις μια παύση και μια επανεξέταση:

 • του στόχου,
 • των δράσεων σου,
 • των ικανοτήτων σου,
 • των συνθηκών κλπ.

Αν όλα αυτά είναι εντάξει και δεν μπορείς να διαγνώσεις κάτι που χρειάζεται να αλλαχθεί, τότε χρειάζεται να το αφήσεις όλο το εγχείρημα και να αποχωρήσεις απαλά και διακριτικά. Χωρίς θυμό, χωρίς ένταση. Άφησέ το και αφήσου και συ στην ροή των πραγμάτων. Ίσως ήρθε η ώρα να αναλογιστείς αν όλο αυτό είναι πράγματι καλό για σένα, ή ίσως ήρθε η ώρα να ξεκουραστείς και να αφεθείς στην αγκαλιά της ζωής που γνωρίζει καλύτερα.
Δεν σου λέω να εγκαταλείψεις τα πάντα, αλλά να κάνεις μερικά βήματα πίσω, να ασχοληθείς με κάτι άλλο προς το παρόν, να πάρεις όλη την ένταση και την ενέργεια από αυτό που έκανες ό,τι μπορούσες. Ναι, έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες, οπότε εμπιστεύσου κάποιον άλλον τώρα. Το σύμπαν, την ροή, την ζωή, το θεϊκό σου σχέδιο, όπως θέλεις πες το…
Το να επιμένεις σε κάτι που τώρα δεν σου βγαίνει παρά τις όσες προσπάθειες, είναι σα να κουτουλάς εσκεμμένα πάνω σε έναν τοίχο και να ματώνεις το κεφάλι σου. Φύγε από τον τοίχο. Εδώ έχεις αρχίσει να πονάς, να αγωνιάς, να έχεις ένταση και ίσως θυμό και απογοήτευση. Απομακρύνσου, πήγαινε αλλού και κάνε κάτι που θα σου δώσει χαρά. Τα αρνητικά συναισθήματα δεν βοηθούν σε τίποτα, παρά δυσχεραίνουν την κατάσταση. Όταν λείπει η χαρά, η δημιουργικότητα, η απόλαυση, τότε κάτι δεν πάει καλά. Τα συναισθήματα από μόνα τους είναι πυξίδα που σου δείχνουν αν είσαι στο σωστό σημείο ή όχι.
Αφέσου. Όταν παλεύεις με τα κύματα να βγεις στην στεριά και χάνεις δυνάμεις, αφέσου στην επιφάνεια της θάλασσας και θα σε πάει μόνη της έξω. Απλά έχε το νου σου.
Αφέσου επίσης σε κάτι ανώτερο από σένα, σε κάτι που σε γνωρίζει πιο καλά και ξέρει το πραγματικό καλό σου.
Αφέσου και εμπιστεύσου, γιατί όσο εμμένεις, τόσο μπλοκάρεις την ροή.
Αφέσου και τότε θα δεις να ανοίγονται μπροστά σου ευκαιρίες, καταστάσεις, προοπτικές που πριν δεν υπήρχαν ή που δεν μπορούσες να δεις. Όταν εμμένεις σε κάτι με πείσμα, δεν κοιτάς πιο βαθιά ή πιο σφαιρικά. Το να έχεις το βλέμμα στραμμένο μόνο σε ένα σημείο, δεν σε αφήνει να δεις όλη την εικόνα των πραγμάτων και να αναθεωρήσεις, να διορθώσεις, να ελιχθείς.
Φαντάσου πως βρίσκεσαι μέσα σε ένα κάπως ορμητικό ποτάμι και συ κρατιέσαι με φόβο από ένα κλαδί. Πέφτει επάνω σου το νερό και σε πονά εφόσον βρίσκει αντίσταση, πέφτουν πάνω σου άλλα κλαδιά, πέτρες κλπ και σε εξοντώνουν σιγά σιγά, εφόσον είσαι ένα εμπόδιο στην ροή του ποταμού. Αν αφεθείς όμως μπορείς να σωθείς, γιατί η ίδια ροή του ποταμού θα σε βγάλει κάπου πιο ήσυχα, σε μια στεριά της κοίτης του, σε ένα μεγάλο βράχο ίσως, ή σε ένα μεγαλύτερο κλαδί που θα σε κρατήσει για να αναρριχηθείς και να σωθείς. Φυσικά όλοι φοβούνται μήπως βρουν κάποιον ερμητικό και ψηλό καταρράκτη στην επόμενη στροφή και γι’ αυτό προτιμούν να στηρίζονται μετά μανίας από ένα κλαδί…
Η ζωή θέλει τα ρίσκα της και δεν είναι πάντα σίγουρο αν όλα θα είναι επιτυχημένα. Κανείς δεν το εγγυάται αυτό. Αλλά πολλές φορές, το να αφεθείς και να αφήσεις από τα χέρια σου αυτό που κρατάς με μανία, είναι το πιο ανακουφιστικό και ασφαλές.
Μπορεί να κρατάς ή να κρατιέσαι από μία σχέση, από μία δουλειά, από έναν φίλο, μία κατάσταση που δείχνει να μην είναι ομαλή και φυσική. Κρατιέσαι και κρατάς από φόβο. Αλλά ο φόβος δεν ήταν ποτέ καλός οδηγός.
Αφέσου και ίσως έτσι να ανακαλύψεις άλλες αλήθειες, άλλες πτυχές που δεν έβλεπες ή δεν ήθελες να δεις. Και τότε το φως της αλήθειας αυτής να φωτίσει εσένα και τα πράγματα με έναν σωτήριο και λυτρωτικό τρόπο.
Αφήσου, εμπιστεύσου. Το αξίζεις και το μπορείς!

Δες την εκομπή στο κανάλι μας Holistic Life TV

01 ΑΝ ΑΦΕΘΕΙΣ THUMB


Fotopoulou

Η Νάνσυ Φωτοπούλου ξεκίνησε να ασχολείτε με τις εναλλακτικές θεραπείες στην Ταϊλάνδη όπου διδάχθηκε στην σχολή Old Medicine Hospital την αρχαία γνώση των χειροπρακτικών και στην Ελλάδα τις ενεργειακές θεραπείες. Εκπαιδεύτηκε στο N.L.P. (Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός) και το συνδυάζει με το ThetaHealing® στο οποίο πήρε έξι (6) τομείς-εκπαιδεύσεις και που αγαπά πολύ να δουλεύει συνδυαστικά. Για 5 χρόνια φοίτησε παράλληλα σε ιδιωτικές ακαδημίες και σεμινάρια μεθόδων αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης. Για 2 έτη συμμετείχε σε ομάδα αυτογνωσίας και 2 έτη σε θεραπευτική ομάδα ψυχοδράματος. H Νάνσυ Φωτοπούλου είναι απόφοιτη: Tου επιμορφωτικού τμήματος Λογοθεραπείας και Συμβουλευτικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών - Tου ανοιχτού Πανεπιστημίου Αιγαίου στο τμήμα Ψυχικής & Κοινοτικής Υγείας - Του Life & Executive Coaching του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών. Την εμπνέει η ζωή και η φύση, όπως και οι άνθρωποι που ξέρουν να κατανοούν, να χαμογελούν, να αγαπούν και να δίνουν.
Τηλ.: 6936217246 - FB: Nancy Fotopoulou