Νέα στοιχεία για την αγορά επιβεβαιώνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς Αυστριακούς έχουν εμπειρία από θεραπείες συμπληρωματικής και εναλλακτικής ιατρικής και ότι ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί τους τελευταίους 12 μήνες.
Το 72% των Αυστριακών θεωρούν τη συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική (CAM) ως μέρος της παροχής υγειονομικής περίθαλψης, έναντι του 69% το 2022. Το 55% έχει ήδη εμπειρία από αυτές τις θεραπείες και το 18% έχει χρησιμοποιήσει κάποια τέτοια «μη συμβατική» προσέγγιση μία ή περισσότερες φορές τους τελευταίους 12 μήνες. Οι γυναίκες (60%) είναι πιθανότερο από τους άνδρες (50%) να έχουν χρησιμοποιήσει αυτές τις θεραπείες. Το 43% των γονέων έχουν χρησιμοποιήσει για τα παιδιά τους κάποιο είδος συμπληρωματικής /εναλλακτικής θεραπείας. Περίπου το ένα τρίτο δηλώνει ότι το ενδιαφέρον του για αυτές τις προσεγγίσεις έχει αυξηθεί τους τελευταίους δώδεκα μήνες.
Η πιο καθιερωμένη και συχνά χρησιμοποιούμενη εναλλακτική θεραπεία είναι η ομοιοπαθητική (57% των χρηστών), ακολουθούμενη από τον βελονισμό, τα ανθοϊάματα Bach και την οστεοπαθητική. Η συμπληρωματική ιατρική χρησιμοποιείται τόσο για σωματικές όσο και για ψυχικές παθήσεις, με τη μεγαλύτερη χρήση να γίνεται για τον πόνο στον αυχένα ή την πλάτη και το άγχος. Οι κυριότερες αιτίες που οι γονείς στρέφονται στις μη συμβατικές θεραπείες για τα παιδιά τους είναι οι αλλεργίες και το άγχος.
Το 70% όσων χρησιμοποιούν συμπληρωματικές μορφές θεραπείας αναφέρουν υψηλό ή καλό αποτέλεσμα.
Το 68% των χρηστών θεραπειών συμπληρωματικής ιατρικής τις βλέπουν ως συμπλήρωμα της συμβατικής ιατρικής. Η πλειονότητα (58%) έλαβε συστάσεις από φίλους ή συγγενείς, αν και σχεδόν στους μισούς (47%) οι θεραπείες συστήθηκαν από το γιατρό ή τον επαγγελματία υγείας.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες γνωρίζουν ότι η συµπληρωµατική και εναλλακτική ιατρική παίζει ολοένα και πιο σηµαντικό ρόλο στην επιλογή της ιδιωτικής ιατρικής ασφάλισης.
Αυτό το αυξημένο ενδιαφέρον αντανακλά μια θετική τάση όσον αφορά την ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας στην Αυστρία, η οποία συναντάται σε ολόκληρη την Ευρώπη: το 40% των Αυστριακών δίνει πλέον μεγαλύτερη προσοχή στην υγεία του από ό,τι πριν από 12 μήνες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους άνδρες, 42% των οποίων αναφέρουν αυξημένη ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας, σε σύγκριση με το 37% των γυναικών. Επιπλέον, ένας στους τρεις έχει βελτιστοποιήσει τη διατροφική του συμπεριφορά και ένας στους έξι αθλείται τώρα περισσότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο.
Η μελέτη παρουσιάζει τα αποτελέσματα μιας αντιπροσωπευτικής διαδικτυακής έρευνας σε 1.000 άτομα στην Αυστρία, ηλικίας 16 έως 70 ετών, από το Ινστιτούτο Gallup για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρείας Wiener Städtische Versicherung.

Πηγή: ΕCHAMP

Μια νέα ελπιδοφόρα μελέτη υποδεικνύει τις δυνατότητες της ομοιοπαθητικής στη διαχείριση της ανθεκτικής στα αντιβιοτικά μαστίτιδας των βοοειδών, προσφέροντας έτσι στους γαλακτοπαραγωγούς μια πρόσθετη επιλογή έναντι των αντιβιοτικών και καθιστώντας τα γαλακτοκομικά προϊόντα ασφαλέστερα για την υγεία των καταναλωτών και την παραγωγή γάλακτος πιο βιώσιμη.

Η μαστίτιδα των βοοειδών είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση στις αγελάδες που προκαλεί μειωμένη ποιότητα και ποσότητα γάλακτος, καθώς και οικονομικές απώλειες για τους κτηνοτρόφους. Τα αντιβιοτικά αποτελούσαν παραδοσιακά τη θεραπεία επιλογής, αλλά η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης μαστίτιδας που είναι ανθεκτική στα αντιβιοτικά προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία και προβληματισμό.

Στη μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν τις δυνατότητες ενός νέου ομοιοπαθητικού σύνθετου φαρμάκου στη θεραπεία της ανθεκτικής στα αντιβιοτικά μαστίτιδας που εντοπίστηκε σε κοπάδι ζώων που εδράζεται στο Πανεπιστήμιο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι αγελάδες στην ομάδα που χρησιμοποιήθηκε ομοιοπαθητική θεραπεία είχαν βελτιωμένη διαχείριση της μαστίτιδας, χαμηλότερα επίπεδα στρες (μετρούμενα με τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα) και υψηλότερη ποιότητα γάλακτος σε σχέση με εκείνες στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Ενώ απαιτούνται μελέτες μεγαλύτερης κλίμακας για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα, η ομοιοπαθητική είναι σαφώς μια επιλογή που πρέπει να εξετάσουν οι γαλακτοπαραγωγοί που έρχονται αντιμέτωποι με την αντίσταση στα αντιβιοτικά, τη ζήτηση των καταναλωτών για ασφαλέστερα γαλακτοκομικά προϊόντα και την ανάγκη για πιο βιώσιμη γεωργία.

Περισσότερες πληροφορίες:

Οι άνθρωποι αναζητούν συχνά θεραπεία για ψυχολογικές δυσκολίες και προβλήματα απευθυνόμενοι σε εναλλακτικούς θεραπευτές. Αυτό που συχνά γνωρίζουν ή επιθυμούν είναι ‘κάτι’ που θα τους κάνει να αισθανθούν καλά ή έστω κάπως καλύτερα χωρίς αυτό να είναι ‘χημικό’ και χωρίς να έχει παρενέργειες. Παρόλο που αυτό γενικά αληθεύει σχετικά με τις εναλλακτικές θεραπείες, οι διαφορές ανάμεσα στις ‘κλασσικές’ και τις εναλλακτικές μεθόδους δεν σταματούν εδώ. Στην πραγματικότητα, η διαφορά ανάμεσα στις προσεγγίσεις είναι τεράστια.

Σε μια φαρμακευτική θεραπεία τα πράγματα ας μας επιτραπεί να πούμε ότι είναι αρκετά ‘απλά’. Αυτό που χρειάζεται είναι μια ακριβής περιγραφή των συμπτωμάτων που θα θέσει τη διάγνωση και θα παραπέμψει τον θεράποντα στη επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος που θα τροποποιήσει την χημεία του εγκεφάλου του πάσχοντος με τρόπο που θα βελτιώσει τη γενική του ψυχολογική κατάσταση και θα μειώσει ή και εξαλείψει τα συμπτώματά του. Αν εξαιρέσουμε τις περιπτώσεις σοβαρής ψυχοπαθολογίας, συνήθως οι άνθρωποι που αναζητούν ψυχολογική βοήθεια παραπονούνται για ‘άγχος’ ή ‘κατάθλιψη’. Στην περίπτωση των φαρμακευτικών θεραπειών, αφού αξιολογηθούν η βαρύτητα και το είδος του προβλήματος, ο γιατρός θα καταλήξει συνήθως στην επιλογή ενός αγχολυτικού ή/και ενός αντικαταθλιπτικού χαπιού. Εκτός από τις περιπτώσεις όπου το άγχος ή η κατάθλιψη οφείλονται απλά σε εξωτερικές συγκυρίες και ο άνθρωπος αισθάνεται αυτόματα σε καλύτερη και πιο ήρεμη διάθεση όταν τα εξωτερικά προβλήματα παρέλθουν ή αν συνυπάρχει μια επιτυχημένη ψυχοθεραπεία, τα φάρμακα είναι γενικά γνωστό ότι δεν μεταβάλλουν προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στην προσωπικότητα αυτού που τα χρησιμοποιεί αλλά απλά ανακουφίζουν τα δυσάρεστα συναισθήματα. Η δράση τους διαρκεί κατά κανόνα για όσο διάστημα τα χρησιμοποιεί κανείς, άλλοτε χρειάζεται να επαναλαμβάνονται κατά διαστήματα, και υπάρχουν και οι περιπτώσεις που τα φάρμακα αυτά ή άλλα παρόμοια δεν έχει χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν ξανά αργότερα στη ζωή.

Για πολλούς ανθρώπους, η βοήθεια που προσφέρουν οι φαρμακευτικές θεραπείες είναι κατάλληλη και επαρκής. Οι προσεγγίσεις αυτές φαίνεται να τους ταιριάζουν και να εναρμονίζονται με τον ψυχισμό και τις ανάγκες τους. Υπάρχουν κάποιοι που ενοχλούνται από την παρουσία μικρών ή μεγαλύτερων παρενεργειών και αναζητούν ‘πιο φυσικές’ μεθόδους θεραπείας, στρεφόμενοι προς τις εναλλακτικές προσεγγίσεις. Υπάρχουν τέλος και κάποιοι που θα μας πουν πχ.: “Δεν μπόρεσα να πάρω αντικαταθλιπτικά επειδή με έκαναν και ένοιωθα καλά αλλά δεν ήμουν ε γ ώ! Ήταν τρομακτικό!!..”

Δεν πρόκειται για ‘μαζοχιστές’ που απολαμβάνουν το να ζουν στη δυστυχία. Είναι όμως άνθρωποι ευαίσθητοι, με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την εσωτερική επαφή με τον ψυχισμό τους και επίγνωση των συγκινησιακών και συνειδησιακών ρευμάτων που κινούνται μέσα τους. Η σωματική και συναισθηματική κινητοποίηση που συμβαίνει μέσα από την επίδραση στις χημικές διεργασίες του εγκεφάλου γίνεται αντιληπτή από αυτούς σαν μια απόσχιση της συνειδητής ψυχικής διεργασίας από την σωματική της ανταπόκριση. Αισθάνονται να ζουν και να κινούνται μέσα στο σώμα τους σαν να είναι ‘άλλοι’, ανεξαρτήτως του αν αυτοί οι ‘άλλοι’ νοιώθουν ‘καλύτερα’ ή δεν υποφέρουν τόσο. Οι άνθρωποι με αυξημένη εσωτερική αυτεπίγνωση νοιώθουν στη πράξη περίεργα με το να νοιώθουν ‘καλά’ χωρίς οι συνθήκες που δημιούργησαν την αρνητική μεταβολή στο συναίσθημά τους να έχουν αλλάξει και χωρίς τα προβλήματά τους να έχουν επιλυθεί. Νοιώθουν σαν να τους έχει κάτι ‘επιβληθεί’ μέσα τους, σαν κάτι να τους εμποδίζει να αισθάνονται πραγματικά. Είναι συνήθως σε θέση να περιγράψουν επακριβώς τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους στις διαφορετικές λεπτές αποχρώσεις τους και να παρατηρούν με αντικειμενικότητα ακόμη και μικρές μεταβολές μέσα από τις διάφορες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Για αυτούς ειδικά τους ανθρώπους, η εμπειρία δείχνει ότι η ανάγκη του να αναζητήσουν εναλλακτικές θεραπείες είναι ισχυρή.

Συνήθως όμως, αυτό για το οποίο η πλειοψηφία των ανθρώπων ζητά ψυχολογική βοήθεια από τις εναλλακτικές θεραπείες σήμερα είναι απλά μια φυσική προσέγγιση για να αντιμετωπιστούν συμπτώματα του τύπου της κατάθλιψης και του άγχους. Αλλά αν για τον συμβατικό γιατρό μια απλή εκτίμηση του τύπου και της έντασης του άγχους ή/και του καταθλιπτικού συναισθήματος -μαζί με τα πιθανά συνεπακόλουθα συμπτώματα πχ αϋπνίας, ανορεξίας κλπ- είναι αρκετή και συνιστά το τέλος της διαδικασίας πριν την επιλογή φαρμάκου ή φαρμάκων, για τον εναλλακτικό θεραπευτή η διαδικασία ξεκινά ακριβώς από εκεί. Τι εννοεί ο άνθρωπος αυτός λέγοντας άγχος; Σε ποιες περιπτώσεις το αισθάνεται; Είναι π.χ. άγχος για την υγεία του; Είναι άγχος για τα οικονομικά του; Είναι άγχος για το αν θα πάθουν κάτι οι δικοί του; Είναι άγχος για το αν θα καταφέρει να έχει τις επιδόσεις που χρειάζεται ή που θέλει για να πετύχει τους στόχους του; Τον πιέζει ο χρόνος και ο φόρτος της δουλειάς του; Το άγχος που αισθάνεται στη δουλειά του προέρχεται από τις σχέσεις του με τους συναδέλφους ή/και τους προϊσταμένους του; Τι εννοεί λέγοντας ότι φοβάται να τους αντιμετωπίσει; Είναι επειδή δεν έχει αυτοπεποίθηση; Τι εννοεί λέγοντας ότι δεν έχει αυτοπεποίθηση; Ότι δεν είναι ικανός; Ότι είναι ικανός αλλά δεν μπορεί να δείξει τις ικανότητές του; Ότι δεν μπορεί να ‘μιλήσει’ και να υπερασπιστεί το δίκιο του; Μήπως δυσκολεύεται να εμπιστευτεί; Τι και γιατί φοβάται;

Αυτός ή αυτή που παραπονείται για κατάθλιψη, πώς ακριβώς αισθάνεται; Μήπως νοιώθει απογοήτευση από τις συνθήκες; Μήπως σαν  χαρακτήρας χάνει το κουράγιο της εύκολα; Μήπως κατά βάθος νοιώθει θυμό; Μήπως νοιώθει αδικημένη; Μήπως αισθάνεται απελπισμένη επειδή δεν βρίσκει λύση στα προβλήματά της; Μήπως είναι πολύ κουρασμένη; Μήπως την πικραίνει η συναισθηματική απόσταση, η κακή ή αδιάφορη ή εκμεταλλευτική ή γενικά αρνητική στάση του συντρόφου της ή/και των δικών της ανθρώπων; Γιατί είναι κακή η σχέση; Πώς θα περιέγραφε με συγκεκριμένα παραδείγματα από την καθημερινή της ζωή τις παραπάνω καταστάσεις ώστε να βεβαιωθούμε για το τι ακριβώς εννοεί με αυτά που λέει;

Από την επακριβή και αντικειμενική κατανόηση και αξιολόγηση των παραπάνω στοιχείων που οδηγούν στο τελικό καταθλιπτικό συναίσθημα του άγχους ή/και της κατάθλιψης που αποτέλεσαν εδώ τα παραδείγματά μας και από την επιτυχή αντιστοίχιση του καθενός από αυτά με τα κατάλληλα ενεργειακά σκευάσματα θα εξαρτηθεί σε απόλυτο βαθμό η επιτυχία της αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών από εναλλακτικές θεραπείες όπως είναι τα ανθοϊάματα καθώς και η ομοιοπαθητική που αξιολογεί την ανθρώπινη ‘ιδιοσυγκρασία’, δηλαδή τα χαρακτηριστικά και τις εκδηλώσεις της προσωπικότητας στην ειδική και μεταβαλλόμενη έκφρασή τους. Το είδος του κάθε επιμέρους φόβου θα πρέπει να αντιστοιχηθεί με το κατάλληλο σκεύασμα και όχι απλώς με κάτι που θα ‘μειώσει το στρες’. Ο στόχος εδώ, αναφορικά με τα παραδείγματα που επιλέξαμε παραπάνω, είναι η υπέρβαση του κάθε επιμέρους φόβου μέσα από έναν μετασχηματισμό της αντίληψης του ανθρώπου ως προς τον συγκεκριμένο αυτόν φόβο, η δημιουργία ή/και ενίσχυση του είδους της αυτοπεποίθησης που απαιτείται, η καλύτερη κατανόηση των δυναμικών της επικοινωνίας ώστε να ξεπεραστούν οι σχετικές δυσκολίες, η επίτευξη της ικανότητας να μιλά και να εκφράζεται κανείς αντί να ‘κρατά τα συναισθήματα και τις σκέψεις του μέσα του’ κλπ, ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Η διαδικασία απαιτεί ευαισθησία και ενσυναίσθηση από την πλευρά του θεραπευτή καθώς και αυθεντική επικοινωνία με τον θεραπευόμενο.  Οι αλλαγές που συμβαίνουν με τα κατάλληλα για την κάθε περίπτωση και περίσταση ανθοϊάματα είναι βαθιές και μόνιμες εφ’ όσον ακολουθηθεί ο σωστός τρόπος χρησιμοποίησης και για τον απαιτούμενο χρόνο. Πρόκειται δηλαδή για έναν συνδυασμό ψυχικής ανακούφισης και ταυτόχρονης επίτευξης ψυχοθεραπευτικών στόχων μέσα από τις εσωτερικές μεταβολές που επέρχονται με τη χρήση αυτών των μεθόδων. Και αυτό ακριβώς είναι η αντιμετώπιση ψυχικών δυσκολιών με εναλλακτικές θεραπείες όπως τα ανθοϊάματα και μια κατάλληλη ομοιοπαθητική: Μια ‘πόσιμη ψυχοθεραπεία’. Ένας συνδυασμός φυσικών ‘φαρμάκων’ και ψυχοθεραπείας που καθιστά τα αποτελέσματα της τελευταίας πολύ πιο γρήγορα, πιο εύκολα και με ένα εύρος στόχων και αλλαγών που είναι πρακτικά ανέφικτο για τις μέχρι τώρα ισχύουσες λοιπές προσεγγίσεις.


αγγελη μαρινα
Η Μαρίνα Αγγελή είναι ιατρός με ειδίκευση στην ψυχιατρική, εκπαίδευση στην Συστημική Ψυχοθεραπεία και πολυετή ενασχόληση με εναλλακτικές θεραπείες και κυρίως με τη μέθοδο των Ανθοϊαμάτων και τις θεραπευτικές εφαρμογές τους στην αντιμετώπιση ψυχολογικών προβλημάτων. Έχει γράψει πολλά άρθρα και εργασίες για τα Ανθοϊάματα καθώς και το βιβλίο 'Ανθοθεραπεία με τα Ιάματα Μπαχ'.

Στις 18 Οκτωβρίου, το Εθνικό Συμβούλιο της Αυστρίας ενέκρινε μια νέα κυβερνητική πρόταση για τη θέσπιση του δικού της νόμου για τα κτηνιατρικά φάρμακα, με βάση τις απαιτήσεις της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι τα κτηνιατρικά φάρμακα θα ρυθμίζονται στο μέλλον από τον δικό τους νόμο. Ο νέος νόμος αναγνωρίζει ότι η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά αποτελεί πρόβλημα παγκοσμίως. Τόσο τα ζώα όσο και οι άνθρωποι κινδυνεύουν, οπότε ο νέος νόμος παραπέμπει στη νέα προσέγγιση “One Health” (μια συνεργατική, πολυτομεακή και διεπιστημονική προσέγγιση που λειτουργεί σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο με στόχο την επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων για την υγεία, αναγνωρίζοντας τη διασύνδεση μεταξύ των ανθρώπων, των ζώων, των φυτών και του κοινού τους περιβάλλοντος). Σκοπεύει να διασφαλίσει την ποιότητα και την ασφάλεια των κτηνιατρικών φαρμάκων και να εισαγάγει τον έλεγχο της χρήσης κτηνιατρικών φαρμάκων και της γενικότερης χρήσης φαρμάκων στα ζώα. Ειδικότερα, αποσκοπεί στην καλύτερη ρύθμιση της χρήσης αντιβιοτικών στα ζώα εκτροφής.

Ο νέος νόμος επιτρέπει πλέον στους Αυστριακούς να εκπληρώσουν την απαίτηση του κανονισμού 2018/848 της ΕΕ για τη βιολογική παραγωγή και την σήμανση των βιολογικών προϊόντων, ο οποίος καθορίζει την πρωταρχική χρήση ομοιοπαθητικών και φυτοθεραπευτικών προϊόντων στις βιολογικές φάρμες. Ο κανονισμός, που ισχύει από το 2018, δίνει έμφαση στη βέλτιστη χρήση των αντιβιοτικών και απαιτεί τη χρήση ομοιοπαθητικών και φυτοθεραπευτικών προϊόντων στις βιολογικές φάρμες κατά προτεραιότητα έναντι της θεραπείας με χημικά αλλοπαθητικά κτηνιατρικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών. Απαιτεί να προτιμάται η ολοκληρωμένη ιατρική (συνδυασμός συμβατικής ιατρικής με συμπληρωματική ιατρική), όποτε αυτό είναι δυνατό. Επιτρέπεται επίσης η χρήση συμβατικών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών, εάν είναι απαραίτητο, για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ζώων και πρέπει να χορηγείται υπό την ευθύνη κτηνιάτρου, όταν η θεραπεία με φυτοθεραπευτικά, ομοιοπαθητικά ή άλλα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματική.

Περισσότερες πληροφορίες:

Πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση παρέχει στοιχεία ότι η ομοιοπαθητική έχει σημαντικές θετικές επιδράσεις στην υγεία, πολύ πέρα από αυτό που μπορεί να εξηγηθεί από το φαινόμενο placebo. Το εύρημα αυτό θα πρέπει να ενθαρρύνει περαιτέρω έρευνες για την αξιολόγηση του οφέλους της ομοιοπαθητικής σε διάφορες ασθένειες.
Η έκθεση, στο επιστημονικό περιοδικό "Systematic Reviews" είναι η πρώτη συστηματική ανασκόπηση και των έξι υφιστάμενων μετα-αναλύσεων ελεγχόμενων με εικονικό φάρμακο δοκιμών ομοιοπαθητικής που εξέτασαν την ομοιοπαθητική για οποιαδήποτε ένδειξη ασθένειας. Αυτού του είδους η ανασκόπηση είναι σημαντική, καθώς επιτρέπει τον εντοπισμό μεγαλύτερων τάσεων σε διάφορες αναλύσεις. Η μεθοδολογική ποιότητα των δοκιμών ομοιοπαθητικής ήταν παρόμοια με εκείνη των δοκιμών συμβατικής ιατρικής με τον ίδιο σχεδιασμό, από παρόμοια χρονική περίοδο και αξιολογήθηκαν σύμφωνα με τα ίδια κριτήρια. Ομοίως, η ποιότητα των στοιχείων για την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής ήταν παρόμοια ή υψηλότερη από ό,τι για το 90% των παρεμβάσεων σε όλη την ιατρική. Αυτό σημαίνει ότι οι αποδείξεις για τον αντίκτυπο της ομοιοπαθητικής στην υγεία των ασθενών είναι εξίσου ισχυρές με εκείνες των συμβατικών θεραπειών.
"Τα στοιχεία αποτελεσματικότητας από τις ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο δοκιμές σε αυτή την αυστηρή συστηματική ανασκόπηση είναι εντυπωσιακά", λέει ο Dr. Thomas Breitkreuz, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωποσοφικών Ιατρικών Συλλόγων (International Federation of Anthroposophic Medical Associations - IVAA) και επικεφαλής του Νοσοκομείου Paracelsus στη Γερμανία. "Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι αλλεπάλληλες εκκλήσεις για διακοπή της υποστήριξης της ομοιοπαθητικής είναι αβάσιμες και ότι είναι επιβεβλημένη η συνέχιση της υψηλής ποιότητας έρευνας για την ομοιοπαθητική".
Η IVAA εκπροσωπεί την Ανθρωποσοφική Ιατρική, η οποία διαφέρει μεν από την ομοιοπαθητική, αλλά μοιράζεται μια ολιστική προσέγγιση στη φροντίδα των ασθενών. Και οι δύο αποτελούν μέρος της παραδοσιακής, συμπληρωματικής και ολοκληρωμένης φροντίδας υγείας.
Το Πανεπιστήμιο της Βέρνης, στην Ελβετία, δημοσίευσε πρόσφατα στην ιστοσελίδα του περιλήψεις στοιχείων της έρευνας για την ομοιοπαθητική, καλύπτοντας την κατάσταση της βασικής έρευνας, συμπεριλαμβανομένων των φυσικοχημικών, in-vitro, φυτικών και ζωικών μελετών, και την κατάσταση της κλινικής έρευνας (πριν από τη νέα αναθεώρηση). Οι περιλήψεις διατίθενται από το Ινστιτούτο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βέρνης.

Πρόσβαση στην πλήρη μελέτη:
Αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής θεραπείας: Συστηματική ανασκόπηση των μετα-αναλύσεων τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων με εικονικό φάρμακο δοκιμών ομοιοπαθητικής για οποιαδήποτε ένδειξη.
Hamre, H. J., et al. (2023). Efficacy of homeopathic treatment: Systematic review of meta-analyses of randomised placebo-controlled homeopathy trials for any indication. Systematic Reviews 12(1): 191. https://doi.org/10.1186/s13643-023-02313-2

Σχετικά με την IVAA:
Η IVAA, ή Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωποσοφικών Ιατρικών Συλλόγων, προωθεί την αναγνώριση της Ανθρωποσοφικής Ιατρικής και την εφαρμογή της στα συστήματα υγείας. Το όραμά της είναι ένας κόσμος όπου τα οφέλη της Ανθρωποσοφικής Ιατρικής είναι ευρέως αναγνωρισμένα και όπου οι ασθενείς και οι γιατροί έχουν εύκολη πρόσβαση σε συμπληρωματικά ανθρωποσοφικά φάρμακα και θεραπείες που βελτιώνουν τα αποτελέσματα της υγειονομικής περίθαλψης.

Ο υποθάλαμος είναι ο κύριος όλων των αδένων. Βρίσκεται στον εγκέφαλο και εκκρίνει ορμόνες οι οποίες στέλνουν σήματα στην υπόφυση για περαιτέρω δράση από άλλον αδένα ή απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος.
Ο υποθάλαμος είναι ένας πολύ μικρός αδένας στη βάση του εγκεφάλου, πάνω από την υπόφυση και παράγει επτά ορμόνες. Παίζει έναν από τους πιο σημαντικούς, αν όχι τον πιο σημαντικό ρόλο στο ενδοκρινικό σύστημα, διότι όταν δεν λειτουργεί, ειδικά για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, είναι πιθανό να υπάρξει ένα φαινόμενο ντόμινο.
Ακολουθεί μια μικρή επισκόπηση της κάθε ορμόνης και του ρόλου τους και στη συνέχεια λίγα λόγια για το πώς δουλεύω τον υποθάλαμο στη ρεφλεξολογία.

Εκλυτική ορμόνη της κορτικοτροπίνης (CRH).
Η CRH στέλνεται στην υπόφυση η οποία ενεργοποιεί την έκκριση της αδρενοκορτικοτροπικής ορμόνης (ΑCTH). Η αδρενοκορτικοτροπική ορμόνη ταξιδεύει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στα επινεφρίδια, όπου προκαλεί την απελευθέρωση κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Κατά την εγκυμοσύνη, η CRH παράγεται σε μεγαλύτερες ποσότητες από το έμβρυο και τον πλακούντα προκειμένου να αυξηθεί η κορτιζόλη. Τα υψηλά επίπεδα της CRH, μεταξύ άλλων ορμονών, είναι αυτά που πιστεύεται ότι ξεκινούν τον τοκετό.

Ορμόνη απελευθέρωσης θυρεοτροπίνης (TRH).
Μια πολύ σημαντική ορμόνη, από τις μικρότερες του σώματος, αλλά και πολύ βραχύβια. Μπορεί να καταφέρει μόνο να φτάσει προς την υπόφυση πριν αρχίσει να διασπάται. Η TRH ταξιδεύει στο αίμα που περιβάλλει την υπόφυση, η οποία στη συνέχεια πυροδοτεί την απελευθέρωση της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) και, όπως μαντέψατε, ρυθμίζει την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών στον θυρεοειδή αδένα. Η TRH, μπορεί επίσης να διεγείρει την υπόφυση να εκκρίνει προλακτίνη (της οποίας ο ρόλος είναι να προτρέπει τη γαλουχία).

Εκλυτική ορμόνη γοναδοτροπινών (GnRH).
Η GnRH ταξιδεύει στην υπόφυση μέσω μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων. Διεγείρει την παραγωγή τόσο της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) όσο και της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH). Και οι δύο αυτές ορμόνες εργάζονται προς τις ωοθήκες/τους όρχεις για να ξεκινήσουν και να ρυθμίσουν τις αναπαραγωγικές τους λειτουργίες ελέγχοντας τα επίπεδα των παραγόμενων ορμονών. Παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των ωαρίων από τα ωοθυλάκια των ωοθηκών και στη συνέχεια στην απελευθέρωση των ωαρίων, καθώς και στην παραγωγή σπέρματος στους άνδρες.

Οξυτοκίνη.
Γνωστή και ως η ορμόνη της αγάπης. Πρώτα απ' όλα, αυτή η ορμόνη ξεκινά από τον υποθάλαμο (και η ποσότητα ή το πότε απελευθερώνεται εξαρτάται από τη διέγερση συγκεκριμένων νευρώνων στον υποθάλαμο - όπως ένα φιλί εραστή). Μόλις διεγερθεί, ταξιδεύει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στην οπίσθια υπόφυση. Εδώ δεν παράγει άλλη ορμόνη, αλλά στέλνει σήματα στο σώμα. Αυτά μπορεί να είναι η διέγερση των μυών της μήτρας για συσπάσεις και επίσης η αύξηση της παραγωγής προσταγλανδινών, οι οποίες αυξάνουν περαιτέρω τις συσπάσεις. Και επίσης, εξίσου σημαντικό, βοηθάει τη γαλουχία.

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι σημαντική σε ανθρώπινες συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής διέγερσης, της αναγνώρισης, της εμπιστοσύνης, του άγχους και του δεσμού μητέρας-βρέφους.

Αντιδιουρητική ορμόνη (ADH).
Αυτή η ορμόνη περνά και πάλι αρχικά από την υπόφυση και στη συνέχεια ταξιδεύει απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος και όχι σε άλλο αδένα. Ο ρόλος της είναι να ελέγχει την αρτηριακή πίεση μέσω των νεφρών που ρυθμίζουν τα επίπεδα νερού στο σώμα.

Ορμόνη απελευθέρωσης αυξητικής ορμόνης (GHRH).
Αυτή η υπέροχη ορμόνη διεγείρει την υπόφυση να απελευθερώσει αυξητική ορμόνη στην κυκλοφορία του αίματος. Η αυξητική ορμόνη λειτουργεί ουσιαστικά σε κάθε ιστό του σώματος για να ελέγχει το μεταβολισμό και την ανάπτυξη. Η GNRH επηρεάζει επίσης τον ύπνο, την πρόσληψη τροφής και τη μνήμη μας.

Σωματοστατίνη.
Η σωματοστατίνη λειτουργεί για να σταματήσει την υπόφυση να απελευθερώνει ορισμένες ορμόνες, συμπεριλαμβανομένων των αυξητικών ορμονών και των ορμονών διέγερσης του θυρεοειδούς. Είναι γνωστή ως ανασταλτική ορμόνη και παράγεται από πολλούς ιστούς στο σώμα, όχι μόνο από τον υποθάλαμο.

Ο υποθάλαμος στη ρεφλεξολογία
Όπως μπορείτε να δείτε, ο υποθάλαμος είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέρος της φυσιολογίας μας. Και είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, πάντα θα τον δουλεύω στο πλαίσιο μιας θεραπείας.
Είναι ζωτικής σημασίας για αυτόν τον αδένα να παραμείνει σε ισορροπία, διότι αν βγει εκτός ισορροπίας για κάποιο χρονικό διάστημα, τότε είναι πιθανό να αρχίσουν να βγαίνουν εκτός ισορροπίας και άλλα στοιχεία.
Θα ασχοληθώ με το ενδοκρινικό σύστημα σε κάποιο σημείο κάθε θεραπείας, είτε πρόκειται για το άγχος, είτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είτε για τη γονιμότητα, είτε για ημικρανίες, είτε για πόνους κ.ο.κ. και πιθανώς θα το εξετάσω περισσότερες από μία φορές. Στο πόδι, το σημείο του υποθαλάμου μπορεί να βρεθεί στο μαλακό κομμάτι του μεγάλου δακτύλου του ποδιού σας (το κομμάτι που ακουμπάει στο έδαφος) και υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορώ να δουλέψω μαζί του. Είτε με σταθερό τρίψιμο με τον αντίχειρα, είτε με τρίψιμο με τις αρθρώσεις των δαχτύλων, αν θέλω πραγματικά να εισχωρήσω εκεί μέσα (όπως όταν κάνω την τεχνική προετοιμασίας για τον τοκετό σε εγκυμοσύνη 37 εβδομάδων), είτε μπορώ να περάσω απαλά τον αντίχειρά μου πάνω του και να το συνδέσω με την υπόφυση για να ενθαρρύνω μια καλή ροή ενέργειας μεταξύ των δύο.

endocrine system

Ο υποθάλαμος και οι επτά ζωτικής σημασίας ορμόνες

Είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, πληττόμαστε σχεδόν καθημερινά πλέον από γεγονότα και βιώματα που μας διαταράσσουν και δημιουργούν ανησυχία, σύγχυση ή και φόβο μέσα μας και γύρω μας. Ανάμεικτα με αυτά, προσλαμβάνουμε επίσης εικόνες και μηνύματα που μιλούν για πρόοδο –κυρίως μέσω της τεχνολογίας- , εξέλιξη, ξεγνοιασιά και αισιοδοξία. Αυτά τα αλληλοσυγκρουόμενα μηνύματα που φαινομενικά ομογενοποιούνται σε μια ενιαία, ‘συνηθισμένη’ πραγματικότητα, έχουν μια συγκεχυμένη και μάλλον όχι θετική ούτε καθησυχαστική επίπτωση στους περισσότερους ανθρώπους.

Το κλίμα, όποιοι και αν είναι οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό, μεταβάλλεται προς μια κατεύθυνση απρόβλεπτη και ως φαίνεται, γεμάτη κινδύνους. Αυτό το βλέπει, το νοιώθει και το αντιλαμβάνεται ο καθένας πλέον. Η Φύση, η μάνα-αγκαλιά που συντηρούσε και περιέβαλλε πάντα σαν δεδομένη φυσική σταθερά την ανθρώπινη ύπαρξη και δράση –στις όποιες, καλές ή κακές, θεσπέσιες ή φρικαλέες στιγμές της- τώρα αρχίζει να αποδεικνύεται όλο και πιο απρόβλεπτη, ευεπηρέαστη και τελικά απροστάτευτη. Η τεχνολογία ανατρέπει με ταχύ ρυθμό όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα ως δεδομένα και ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας όλο και περισσότερο εξαρτημένο από αυτήν με τρόπους που δεν μπορούμε όχι μόνον να ελέγξουμε αλλά ούτε καν να αντιληφθούμε. Πόλεμοι ανακοινώνονται ή προετοιμάζονται, νέα άγνωστα όπλα χρησιμοποιούνται. Νέοι κίνδυνοι για την υγεία και νέες, εξαιρετικά παρεμβατικές και με άγνωστες πιθανές συνέπειες ιατρικές μέθοδοι αντιμετώπισής τους προτείνονται ή και επιβάλλονται. Το περιβάλλον, είτε το νοιώθουμε συνειδητά είτε όχι, μεταβάλλεται και τα σώματά μας βιώνουν επακριβώς τις αλλαγές αυτές, ανεξάρτητα του τι διακρίνει και συνειδητοποιεί ο νους μας. Και θα μπορούσαμε βέβαια να απαριθμήσουμε πολλά ακόμη.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, δεν θα πρέπει να περιμένουμε από τον εαυτό μας να παραμένει ανεπηρέαστος και ‘ήρεμος’ ούτε φυσικά να του καταλογίζουμε ‘έλλειψη ψυχραιμίας και αισιοδοξίας’ και να τον κατηγορούμε γι’ αυτό. Όσο και αν η πίστη, η αισιοδοξία και η θετική σκέψη είναι απαραίτητες, άλλο τόσο είναι αληθινό το ότι οι ευαίσθητες όψεις του ψυχισμού μας χρειάζονται κατανόηση, φροντίδα και στήριξη, όχι για να ‘εξαλείψουν’ τις επιπτώσεις της πραγματικότητας –ούτε γίνεται ούτε και θα ήταν καν επιθυμητή μια τέτοια ‘αναισθητοποίηση’ - αλλά για να μας προστατεύουν και να μας γαληνεύουν προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στις συνθήκες της ζωής. Είναι πολύ βασικό το να δημιουργήσουμε μια σχέση κατανόησης, σεβασμού και εμπιστοσύνης με τον υποσυνείδητο εαυτό μας, με το ευάλωτο κομμάτι μας, που δέχεται, υφίσταται, υπομένει και αφομοιώνει τα βιώματά μας. Αποτελεί την εσωτερική μας πραγματικότητα, ένα πολύ βασικό στοιχείο της αλήθειας μας και μια απαραίτητη πυξίδα στο δρόμο για την ψυχική και σωματική μας ευεξία, γνώση και ποιότητα ζωής. Είναι όχι απλά καλό αλλά και απαραίτητο να αφουγκραζόμαστε το ψυχικό επίπεδο, να προσπαθούμε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του, να απαλύνουμε τους πόνους του και να του επιτρέπουμε να μας αποκαλύπτει το δρόμο μέσα από τον οποίο ούτως ή άλλως πορεύεται η αυθεντική προσωπική μας εμπειρία.

Ως προς τα ανθοϊάματα, ανάμεσα σε εκείνα που καλούνται να υποστηρίξουν τις ευρείες ανάγκες για μια γενικής φύσης ψυχραιμία και γαλήνη σε συνθήκες αναστάτωσης, είναι κατ’ αρχήν αυτά που περιέχονται στη γνωστή σύσταση Rescue Remedy του Dr. Bach, στο γνωστό σύνθετο ανθοΐαμα για καταστάσεις πρώτης ανάγκης: Rock Rose για τον τρόμο, Star of Bethlehem για το σοκ, Cherry Plum για την υπερένταση που φτάνει στα όρια απώλειας του ελέγχου, Clematis για την ικανότητα να παραμένουμε παρόντες και σε επαφή με την πραγματικότητα όταν ζούμε καταστάσεις που βιώνουμε σαν απειλή, Impatiens για να έχουμε την γαλήνη και την ψυχραιμία που δίνει η υπομονή και η ικανότητα διαχείρισης του χρόνου.

Στον συνδυασμό Yarrow Environmental Solution (YES) της FES, σε μια βάση θαλασσινού άλατος και βάμματος των φυτών Αχιλλέα (Achillea millefolium, Yarrow) και Εχινάτσια (Echinacea purpurea), περιέχονται τα ανθοϊάματα από τα λουλούδια της Αχιλλέας (Achillea Millefolium) - λευκά (Yarrow), ροζ (Pink Yarrow) και κίτρινα (Golden Yarrow) - για την προστασία και ενίσχυση των διαφορετικών επιπέδων του ανθρώπινου ενεργειακού πεδίου, της Εχινάτσιας (Echinacea purpurea) για την αποκατάσταση και την ενίσχυση της εσωτερικής του συνοχής, και της Άρνικας (Arnica mollis) για την επούλωση των ψυχικών τραυμάτων και πληγών.

Ας αναφερθούμε επίσης στον γνωστό, δυνατό συνδυασμό ιαμάτων ‘πρώτης ανάγκης’ Emergency Essence από την συλλογή Australian Bush Flower Essences, στον εξαιρετικό συνδυασμό Immediate Relief των Living Tree Orchids, στο Crisis Rescue (το Bach Rescue Remedy εμπλουτισμένο με Arnica και Echinacea της FES) ίαμα πρώτης ανάγκης της ‘Ανθρώπου Φύσις’ κ.α.

Είναι ίσως χρήσιμο για τους περισσότερους το να χρησιμοποιούν, ίσως και συστηματικά στη διάρκεια της ημέρας ή τουλάχιστον το βράδυ πριν τον ύπνο, αυτούς ή ανάλογους συνδυασμούς για ηρεμία και διατήρηση ενός αισθήματος ασφάλειας μέσα στην ψυχικά ή και υλικά διαταραγμένη πραγματικότητα που ζούμε.

Ας σκεφθούμε ακόμη τα ανθοϊάματα της FES California Valerian, για όλες τις περιπτώσεις που η αγωνία για το παρόν και το μέλλον αφορά στα προσωπικά μας προβλήματα επιβίωσης και στην δυνατότητά μας να αντεπεξέλθουμε σ’ αυτά, και Scotch Broom αν η αγωνία σχετίζεται με την τύχη του κόσμου και του πλανήτη.


αγγελη μαρινα
Η Μαρίνα Αγγελή είναι ιατρός με ειδίκευση στην ψυχιατρική, εκπαίδευση στην Συστημική Ψυχοθεραπεία και πολυετή ενασχόληση με εναλλακτικές θεραπείες και κυρίως με τη μέθοδο των Ανθοϊαμάτων και τις θεραπευτικές εφαρμογές τους στην αντιμετώπιση ψυχολογικών προβλημάτων. Έχει γράψει πολλά άρθρα και εργασίες για τα Ανθοϊάματα καθώς και το βιβλίο 'Ανθοθεραπεία με τα Ιάματα Μπαχ'. 

Η μαζική συνταγογράφηση των αντιβιοτικών και των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων από τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων έχει γίνει ρουτίνα. Αν και τα αντιβιοτικά είναι συνήθως αποτελεσματικά για την καταστροφή των περισσότερων βακτηρίων και έχουν βοηθήσει σημαντικά στη θεραπεία σοβαρών νόσων, η χρόνια χορήγησή τους έχει επικίνδυνες παρενέργειες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι ότι τα βακτήρια γίνονται όλο και περισσότερο ανθεκτικά στους διάφορους τύπους αντιβίωσης και αυτός είναι ο λόγος που ασθένειες όπως π.χ. η φυματίωση επανεμφανίζονται. Η χρήση των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων με ή χωρίς κορτιζόνη έχει πολλές παρενέργειες, κυρίως αν χρησιμοποιούνται για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα. Οι σύγχρονοι άνθρωποι πάσχουν όλο και περισσότερο από χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος, τα αυτοάνοσα νοσήματα ,το άσθμα, ο διαβήτης, οι αλλεργίες και οι χρόνιες δερματικές παθήσεις. Αυτές οι παθολογικές εκδηλώσεις δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο μάρτυρας ενός χρόνια διαταραγμένου αμυντικού και μεταβολικού συστήματος (οι εμβολιασμοί, οι αντιβιώσεις, τα αντιφλεγμονωδη, η πολυφαρμακια, η κακή διατροφή, η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, η μόλυνση του αέρα, είναι πιθανότατα οι βασικές αιτίες).

Το αμυντικό σύστημα και οι λειτουργίες του
Το αμυντικό μας σύστημα είναι ένα εξελιγμένο βιοχημικό εργοστάσιο με άπειρες δυνατότητες. Στο στομάχι μας, στο έντερό μας, στο γεννητικό μας σύστημα και στα μάτια μας υπάρχει πλούσια μικροβιακή χλωρίδα (πληθυσμός μικροβίων) που αποτελείται από διάφορα είδη βακτηρίων, όπως: στρεπτόκοκκοι, σταφυλόκοκκοι, λακτοβάκιλλοι, ουρεόπλασμα, μυκόπλασμα και πλήθος άλλων αερόβιων μικροοργανισμών που ζουν σε αρμονία με το ανθρώπινο σώμα και βοηθούν τις αμυντικές και μεταβολικές του λειτουργίες.
Η νόσος είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που δεν έχει σαν μόνη αιτία την προσβολή μας από κάποιον ιό ή βακτήριο. Για να εκδηλωθεί μια νόσος πρέπει ο νοσογόνος παράγοντας (π.χ. ο στρεπτόκοκκος) να βρει κατάλληλο υπόστρωμα ώστε να προσβάλλει τον οργανισμό μας και να προκαλέσει την εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων.
Με απλά λόγια, μόνο ένα εξασθενημένο αμυντικό σύστημα θα επιτρέψει την προσβολή του από ένα νοσογόνο παράγοντα. Πρέπει λοιπόν να κρατάμε το αμυντικό μας σύστημα σε άριστη κατάσταση ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, με σωματική άσκηση, αποφεύγοντας το ψυχοσωματικά stress, το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Ποιες είναι οι πιο συχνές παρενέργειες από τη χρήση των αντιβιοτικών και αντιφλεγμονωδων φαρμακων.
α) Η φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου καταστρέφεται με αποτέλεσμα την εμφάνιση διάρροιας ή άλλων γαστρεντερικών διαταραχών.
β) Η φυσιολογική χλωρίδα των βλεννογόνων (π.χ. στόμα, κόλπος, έντερο) διαταράσσεται. Η ισορροπία της αλλάζει και εμφανίζεται αύξηση του Candida Albigans. Οι κοιλότητες των βλεννογόνων νοσούν από χρόνιες μυκητιάσεις.
γ) Το ορμονικό και το αμυντικό σύστημα σταματούν να λειτουργούν σωστά και τα αντισώματα «τεμπελιάζουν» - γίνονται ανίκανα να μας παρέχουν φυσική προστασία από τις επιθέσεις εξωγενών παραγόντων (π.χ. ιούς, μικρόβια κλπ).
δ) Έχουν μεγάλη νευροτοξικότητα με στόχο συνήθως το ακουστικό νεύρο, που μπορεί να εκφυλιστεί.
ε) Το ήπαρ και τα νεφρά μπορούν να υποστούν μη ανατάξιμες βλάβες (κίρρωση ήπατος, καταστροφή παρεγχύματος των νεφρών, χρόνια ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια).
στ) Εμφανίζεται διαταραχή των καρδιακών παλμών και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Διαβάζοντας το παρακάτω κλινικό παράδειγμα θα καταλάβετε καλύτερα τι μπορεί να σας προκαλέσει η χρήση αντιβιοτικών:

Ένας ασθενής που παίρνει επί μήνες αντιβίωση για να θεραπεύσει μια επίμονη λοίμωξη του ουροποιητικού του συστήματος, εμφανίζει τις παρακάτω διαταραχές κατά τη διάρκεια και για μεγάλο διάστημα μετά το τέλος της θεραπείας του:
α) διάρροιες λόγω της καταστροφής της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου,
β) μυκητιάσεις στον κόλπο ή το στόμα,
γ) γίνεται επιρρεπής σε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού επειδή το αμυντικό του σύστημα έχει εξασθενήσει,
δ) μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές αλλεργικές καταστάσεις και δυσανεξίες σε τροφές,
ε) το παρέγχυμα νεφρών και ήπατος μπορεί να αλλοιωθεί – εκφυλιστεί.

Η φυματίωση επιστρέφει ξανά, η μηνιγγίτιδα και η διφθερίτιδα επίσης
Ασθένειες που θεωρούσαμε ότι έχουν εξαφανιστεί εμφανίζονται ξανά. Το βακτήριο Mycobacterium tuberculosis (φυματίωση) γίνεται όλο και πιο ανθεκτικό στα καινούργια αντιβιοτικά. Το εμβόλιο της φυματίωσης δεν μπορεί να προστατεύσει τον ανθρώπινο πληθυσμό από την επανεμφάνιση της νόσου. Έχει προβλεφθεί ότι μεταξύ 2000-2020 θα νοσήσουν 200 εκατομμύρια άτομα από φυματίωση, εκ των οποίων τα 35 εκατομμύρια θα πεθάνουν. Η Δυτική ιατρική πρέπει να αλλάξει στρατηγική. Αν συνεχίσει να χορηγεί αντιβίωση για κάθε απλή παθολογία θα καταλήξουμε στην εξουδετέρωση του αμυντικού μας συστήματος.

Η θέση της ομοιοπαθητικής – ολιστικής θεραπευτικής στη λύση του προβλήματος της εξασθένησης του αμυντικού συστήματος του σύγχρονου ανθρώπου
Σαν ολιστικός – ομοιοπαθητικός οδοντίατρος με ειδικότητα στη χειρουργική στόματος σπάνια χορηγώ αντιβίωση και αντιφλεγμονωδη στους ασθενείς μου. Η εξάσκηση του οδοντιατρικού λειτουργήματος από το 1988 μου έδειξε ότι η χρήση τους τόσο στην οδοντιατρική όσο και στη χειρουργική στόματος πρέπει να περιορίζεται, είτε σε βαριές γναθοχειρουργικές επεμβάσεις, είτε σε ασθενείς με πολύ εξασθενημένο αμυντικό σύστημα που υπόκεινται συχνά σε αιμοκάθαρση ή νεφροκάθαρση ή έχουν υποστεί μεταμόσχευση οργάνων και παίρνουν ανοσοκατασταλτικά.
Οι εξαγωγές δοντιών, οι απονευρώσεις, η χειρουργική των βλεννογόνων του στόματος και των ούλων, η αφαίρεση σωφρονιστήρων και η τοποθέτηση εμφυτευμάτων σπάνια απαιτεί τη χρήση αντιβίωσης. Οι ασθενείς μου που είναι ωμοφάγοι, δεν χρειάζονται σχεδόν ποτέ τη λήψη αντιβίωσης. Η νηστιοθεραπεία είναι επίσης μια πολύ καλή λύση.

Φυτικά σκευάσματα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες που μπορούν να αντικαταστήσουν την αντιβίωση
Για την αντικατάσταση της χρήσης αντιβιοτικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων χρησιμοποιώ σκευάσματα φυτικής -κυρίως- προέλευσης που διεγείρουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Στην περίπτωση μιας γναθοχειρουργικής επέμβασης, όπως η χειρουργική εξαγωγή ενός έγκλειστου σωφρονιστήρα, ο ασθενής μου προετοιμάζεται μια εβδομάδα πριν την επέμβαση με τα κατάλληλα ομοιοπαθητικά φάρμακα (κατά του οιδήματος και του πόνου) και ανάλογα σκευάσματα που αντικαθιστούν την αντιβίωση. Τα σκευάσματα αυτά χορηγούνται ανάλογα με το βιότυπο του ασθενή και το είδος της επέμβασης και είναι συνήθως κάποια από τα παρακάτω: προβιοτικά, εχινάκεια, ελευθερόκοκος, πρόπολη, θυμάρι κ.α. σε βάμμα ή ταμπλέτες. Αυτά συμπληρώνονται με βιταμίνες (Α, Ε, C, βήτα καροτένιο) και ιχνοστοιχεία (ψευδάργυρος, σελήνιο, μαγγάνιο).

Ομοιοπαθητικά σκευάσματα και βάμματα που χρησιμοποιούνται στην χειρουργική στόματος
Στην κλινική πρακτική, ανάλογα την περίπτωση και την ιδιοσυγκρασία του ασθενή, χορηγούνται τα κατάλληλα ομοιοπαθητικά σκευάσματα προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά, σε κατάλληλες δυναμοποιήσεις ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του ασθενή και την σοβαρότητα του περιστατικού. Τα βάμματα Ηypericum, Thyme, Plantaho, Propolis, Oregano και Calendula δίνονται για στοματοπλύσεις.


Mηνάς Ρηγάτος εργάστηκε στο Παρίσι από το 1986 μέχρι το 1990, αποκλειστικά σαν Χειρούργος στόματος – Περιοδοντολόγος. Από το 1991 μέχρι το 1998 εργάστηκε σαν Εμφυτευματολόγος και Περιοδοντολόγος στο Οδοντιατρικό Ινστιτούτο Αθηνών στο Ψυχικό. Από το 1998 μέχρι και σήμερα διατηρεί Ιδιωτικό Ομοιοπαθητικό Οδοντιατρείο στη Γλυφάδα. Έχει ιδρύσει το Οδοντιατρικό Ομοιοπαθητικό Ινστιτούτο Γλυφάδας, με σκοπό την διοργάνωση σεμιναρίων και την εκπαίδευση των οδοντιάτρων στην ομοιοπαθητική.

Οι νέοι άνθρωποι, πολύ περισσότερο από τις άλλες ηλικίες, έχουν την ανάγκη να συναναστρέφονται μεταξύ τους, να βιώσουν οικειότητα και να ερωτευτούν. Συγχρόνως, η εποχή μας είναι μια εποχή μεταβατική ως προς πολλά πράγματα, μεταξύ αυτών και ως προς τις συμπεριφορές και τον τρόπο εκδήλωσης των αναγκών των νεαρών ηλικιών. Ακόμη και αν δεν τίθεται θέμα προσδιορισμού της ταυτότητας του φύλου, όπως γίνεται με έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό νέων παιδιών σήμερα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μέχρι πρότινος ‘αποδεκτές’ και ‘κατάλληλες’ συμπεριφορές στις σχέσεις των νέων μεταξύ τους έχουν αμφισβητηθεί, κάνοντας πολλούς να αισθάνονται αμήχανοι και ανασφαλείς, με αποτέλεσμα να δυσλειτουργούν ή να ‘επιλέγουν’ να μένουν συχνά μόνοι. Τα νέα κορίτσια εμφανίζονται συχνά στα μάτια των αγοριών εξαιρετικά δυναμικά, επικριτικά και απορριπτικά προς το άλλο φύλο και εντελώς ‘αυτάρκη’ απέναντι σ’ αυτούς. Αυτό βέβαια πολύ συχνά είναι απλά μια περσόνα, μια ψευδαίσθηση που ούτε το ίδιο το άτομο που την εκφράζει συνειδητοποιεί. Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τα πραγματικά συναισθήματα και τις πραγματικές επιθυμίες κάτω από το προσωπείο μιας επιθετικής αυτάρκειας και ενός αγέρωχου ναρκισσισμού που καλλιεργεί η εποχή. Πολύ περισσότερο δύσκολο είναι το να διαφανεί ο φόβος και το άγχος που προκαλεί σε πολλές –και η αμηχανία και η ενοχή που προκαλεί σε πολλούς- η βία που τόσο συχνά πλέον εκδηλώνεται και ανακυκλώνεται στις ειδήσεις και τις ενημερώσεις γύρω από αυτά τα θέματα και που πλήττει άμεσα το αίσθημα και την αντίληψης της κοινωνικής ταυτότητας του φύλου και τις συνδεόμενες με αυτό συμπεριφορές. Το αίσθημα ασφάλειας, η αναγκαία αυτοπεποίθηση και η εμπιστοσύνη ανάμεσα στα νεαρά αγόρια και τα κορίτσια δοκιμάζεται, συχνά δυστυχώς χωρίς αυτό να συνειδητοποιείται, άρα και χωρίς το άτομο να μπορεί να δώσει στον εαυτό του τη δυνατότητα να βοηθηθεί.

Ας επιχειρήσουμε μια σύντομη και δειγματοληπτική αναφορά σε ανθοϊάματα που μπορούν να δράσουν υποστηρικτικά ως προς την ψυχολογία των νέων (και βέβαια οποιουδήποτε άλλου χρειάζεται) ως προς τα θέματα αυτά. Το κορίτσι μπορεί λοιπόν, συνειδητά ή κατά βάθος, να αντιμετωπίζει με καχυποψία τα αγόρια που προσπαθούν να την πλησιάσουν, φοβούμενη βία από πλευράς τους ή άλλες άσχημες συμπεριφορές. Ανάλογα τα αγόρια κατά βάθος φοβούνται τις σύγχρονες κοπέλες, ότι θα τους εξευτελίσουν και θα τους αποδείξουν ανάξιους και ανίκανους, θα τους απορρίψουν και θα τους εκθέσουν στο κοινωνικό περιβάλλον τους και στους συνομήλικούς τους. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε φόβο και έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στον άλλον, κάτι που καθιστά την επικοινωνία επιφανειακή, αμυντική-επιθετική, ανταγωνιστική και δυσάρεστη. Το γνωστό ανθοΐαμα Bach Holly έχει ασφαλώς θέση εδώ, όπως επίσης και το εξαιρετικό για την έλλειψη εμπιστοσύνης που προέρχεται από φόβο για τους άλλους FES Green Rose, αλλά και το Australian Bush Mountain Devil.

Γνωρίζουμε βέβαια ότι υπάρχουν φορές που ο φόβος της βίας αποδεικνύεται δυστυχώς δικαιολογημένος. Το FES Black Cohosh θα οπλίσει το άτομο με αφοβία και μεγάλο κουράγιο ώστε να αντιμετωπίσει τη βία χωρίς να γίνει θύμα της.

Το αυθόρμητο αίσθημα της αγάπης, που έχει την τάση να φροντίζει τους άλλους με στοργή και νοιάξιμο, κλασσικό ‘μητρικό’ χαρακτηριστικό της γυναικείας ιδιοσυγκρασίας αλλά και γενικότερα βασικό στοιχείο της ανθρώπινης συμπεριφοράς που προάγει την οικειότητα και την θετική επαφή, φαίνεται να δοκιμάζεται αυτή την εποχή και –στο βαθμό που δεν αφορά αποκλειστικά τη συμπεριφορά προς τα παιδιά- να θεωρείται ίσως ‘ξεπερασμένο’ και εκδήλωση γυναικείας εξαρτητικότητας και αδυναμίας. Στα πλαίσια της ατομικιστικής, φατριαστικής και ανταγωνιστικής προς τους άλλους στάσης, πολλές νέες κοπέλες δυσκολεύονται να νοιώσουν πραγματικά τρυφερά και φροντιστικά συναισθήματα προς τον άνθρωπο που τις ενδιαφέρει αλλά και γενικότερα. Η στενή διαπροσωπική σχέση συχνά θυμίζει μάχη όπου το ζητούμενο είναι το ποιος θα είναι ο ‘κυρίαρχος’ και ο ‘νικητής’. Το FES Mariposa Lily (επαν)ενεργοποιεί και ενισχύει μέσα στην ψυχή τη φυσική διάθεση για ψυχική προσέγγιση και φροντίδα για συναισθηματική ‘θρέψη’ και προστασία των άλλων.

Αντίστοιχα, το Sunflower της Pegasus, απομακρύνοντας από τον άνθρωπο τον φανερό ή απωθημένο θυμό προς τον πατέρα και προς το πατρικό αρχέτυπο, βοηθά τους άνδρες -αλλά και όλους- στο να έρθουν πιο κοντά στην καρδιά και στην ικανότητά τους να νοιάζονται και να φροντίζουν τους άλλους με ‘πατρικό’ τρόπο, χρησιμοποιώντας τη δύναμή τους με τρόπο που ενισχύει και προστατεύει αυτό που χρειάζεται να προστατευθεί και να ενδυναμωθεί. Το Sunflower της FES, εξομαλύνοντας και αυτό τη σχέση μας με το πατρικό αρχέτυπο (το κλασσικό ‘αρχέτυπο του ήλιου’, στο οποίο το ηλιοτρόπιο –σύμφωνα και με το όνομά του, τη μορφή και τη ‘συμπεριφορά του’ παραπέμπει), βοηθά στο να εξισορροπηθεί το εγώ και να απελευθερωθεί από την τάση της νευρωτικής ενασχόλησης με τον εαυτό -είτε μέσω τάσεων αυτοϋποτίμησης και αυτοϋποβιβασμού είτε αντίθετα μέσω μιας συνεχούς ανάγκης αυτοπροβολής και προσπάθειας να επισκιάζει κανείς τους άλλους με τη δύναμη και τις ικανότητές του προκειμένου να αποδεικνύει ότι αξίζει, είτε φυσικά και εναλλαγών ανάμεσα σε αυτές τις δύο αντίθετες καταστάσεις. Με τη βοήθεια του πολύ σημαντικού αυτού ανθοϊάματος, το άτομο κατακτά εν τέλει το εσωτερικό βίωμα μιας ήρεμης και ώριμης αυτοπεποίθησης, μέσα από την οποία, απαλλαγμένο από την τυραννική δυναστεία του εγώ, στρέφεται ελεύθερα και με υγιή τρόπο προς την κοινωνία και προς τους άλλους.

Η ανάγκη του να καταπιέζονται και να απωθούνται τα βαθύτερα, πιο ‘ευάλωτα’ συναισθήματα και οι ευαίσθητες πλευρές της ανθρώπινης φύσης μέσα από μια εμμονή σε μια άτρωτη, σκληρή, ‘μάτσο’ εικόνα και στάση ζωής, ανάγκη με την οποία έχουν ανατραφεί και της οποίας έχουν υπάρξει διαχρονικά δέσμιες αμέτρητες γενιές ανδρών, αποκτά τη δυνατότητα του να εξανθρωπιστεί και να εξυγιανθεί με το FES Poison Oak. Χωρίς να χάσει τη δύναμη και την αποφασιστικότητά του κανείς, γίνεται ικανός να εμπεριέχει ολόκληρη τη γκάμα των φυσιολογικών συναισθημάτων, να μπορεί να ξεκουράζεται ψυχικά και να ανταλλάσσει φυσικότητα, στοργή και φιλία με το περιβάλλον αντί του να ζει εγκλωβισμένος σε μια κατάσταση συνεχούς ακαμψίας, επίδειξης σκληρότητας και αφύσικης αυτάρκειας και αυτονομίας, μεταμφιέζοντας συχνά την κρυμμένη του ανασφάλεια σε φαντασίωση παντοδυναμίας.

Η ανάγκη υπερβολικής ενασχόλησης με τον εαυτό και ναρκισσιστικής αγνόησης των συναισθημάτων και των αναγκών του άλλου –τεράστιο πρόβλημα στις σχέσεις και πηγή πολλών δεινών- μπορεί να μετριαστεί και να εξισορροπηθεί με το Bach Heather. Ο άνθρωπος που χρειάζεται το ανθοΐαμα αυτό είναι τόσο εγκλωβισμένος στην ανάγκη του να ‘σκεφτεί τον εαυτό του’ ή/και να ‘εκφραστεί’ ώστε δεν μπορεί πραγματικά να αντιληφθεί την κατάσταση, τα συναισθήματα, τις έγνοιες και τις ανάγκες του άλλου, παρόλο που συχνά δεν το καταλαβαίνει και δεν θα παραδεχτεί ούτε καν στον εαυτό του ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει. Ότι και αν πει ή κάνει ο άλλος, του φέρνει στο νου ‘τα δικά του’, και ποτέ δεν είναι πραγματικά διαθέσιμος για τον άλλο μέσα σε μια κοντινή σχέση ή ακόμα και σε μια απλή συναναστροφή. Με το Heather η υπερ-απορρόφηση στον εαυτό, που είτε λόγω ανασφάλειας είτε λόγω άλλων αναγκών κρύβεται συχνά πίσω από μια τέτοια στάση, θα μειωθεί και το άτομο θα νοιώσει ελεύθερο να είναι πραγματικά παρόν ως μέλος του συνόλου, να ‘δει’ και να ασχοληθεί πιο αληθινά με τους άλλους.

Το FES Quaking Grass θα βοηθήσει ουσιαστικά στο να νοιώσει κάποιος ζωτικό και αναπόσπαστο μέρος της ομάδας των άλλων, να μπορέσει, παράλληλα με την ατομική του υπόσταση, να ‘συντηχθεί’ με την ομάδα και να θελήσει και να μπορέσει να συνεργαστεί και να απολαύσει τη χαρά, την αποτελεσματικότητα και την ικανοποίηση που απορρέει από αυτό.

Η ανάγκη για περισσότερη αυτοπεποίθηση είναι βεβαίως εξαιρετικά συχνή στα νέα άτομα, με τα ανθοϊάματα Bach Larch και Australian Bush Five Corners (αλλά και το σύνθετο Confid Essence) να μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά σε αυτό. Η ντροπαλότητα είναι κλασσικό πρόβλημα, και το ανθοΐαμα Bach Mimulus για τον άνθρωπο που νοιώθει ανασφαλής, τρέμει και ‘κοκκινίζει’ όταν πρέπει να ‘φανεί’, να μιλήσει, να πάρει κάποια πρωτοβουλία κλπ, είναι κατάλληλο. Για το πολύ ντροπαλό άτομο, που ενώ λαχταρά να μπει στον κύκλο των γνωστών ή άγνωστων μιας παρέας και να συμμετάσχει, δεν διανοείται παρόλαυτα να μετακινηθεί από τη θέση του, δίνοντας συχνά στους άλλους την εντύπωση ανθρώπου μοναχικού, αδιάφορου ή ακόμη και ακατάδεχτου, το FES Violet θα δώσει γρήγορα αποτελέσματα και το άτομο θα ‘ανακαλύψει’ ότι είναι σε θέση να πλησιάσει, να επικοινωνήσει και να ενταχτεί στην παρέα των άλλων με άνεση και χωρίς καθόλου εσωτερικό στρες.

Αυτός ή αυτή που αισθάνεται άβολα με την εμφάνιση ή τη στάση του/της επειδή πχ ‘έχει μερικά παραπάνω κιλά’, δεν είναι αρκετά ‘εμφανίσιμη/ος’, ή γενικά νοιώθει να αναστέλλεται από ατέλειες και προβλήματα που μπορεί να έχει –ή απλώς φαντάζεται ότι έχει ή τα μεγαλοποιεί- θα βοηθηθεί στο να πάψει να καθορίζεται από αυτά και να τους δίνει ιδιαίτερη σημασία με το Bach Crab Apple.

Επηρεασμένοι από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τις ιδέες της εποχής, πολλοί νεαροί φαίνεται να βιώνουν σύγχυση, μη όντας ξεκάθαροι ως προς το τι πιστεύουν και βιώνουν οι ίδιοι σε σχέση με το τι είναι το ιδεολογικά ισχύον στην εποχή και στο περιβάλλον τους. Το Bach Cerato θα δώσει διαύγεια ως προς το τι πιστεύουμε και το τι νομίζουμε, ανεξάρτητα του ποιες και πόσο μεγάλες ιδεολογικές και συνειδησιακές πιέσεις ασκεί –άμεσα ή έμμεσα, ηθελημένα ή αθέλητα- το περιβάλλον. Το FES Mountain Pride θα δώσει εξαιρετική δύναμη στο να μπορεί να εκφράζει το άτομο ελεύθερα την αλήθεια του και να υπερασπίζεται τα δικαιώματά του. Το FES Goldenrod θα οπλίσει το άτομο με εξαιρετική δύναμη και αίσθημα προσωπικής αυτονομίας, προκειμένου να μπορέσει να υπερβεί τις πιέσεις της ομάδας και να παραμείνει πιστό στις πεποιθήσεις και στις αξίες του, χωρίς να φοβάται την απόρριψη, την απομόνωση και την αποπομπή από την ‘παρέα’, από την ομάδα και από το περιβάλλον του γενικότερα. Το FES Red Clover θα τον/την προστατέψει από το να γίνεται, αθέλητα και ασυνείδητα, μέρος της ‘ψυχολογίας της μάζας’. Το FES Pink Yarrow θα προφυλάξει από του να επιβληθούν στο άτομο ψυχολογικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας που δεν είναι δικά του αλλά αποτελούν προβολές του περιβάλλοντός του.

Σε μια εποχή όπου τόσος πολύς λόγος γίνεται για την ταυτότητα του φύλου, με την συνεπακόλουθη σύγχυση γύρω από αυτό να είναι για πολλούς νέους συχνή και αναπόφευκτη, το FES Calla Lily θα αποκαταστήσει την αίσθηση και την επίγνωση αυτής της ταυτότητας, στο βαθμό που η σύγχυση αποτελεί αποτέλεσμα επιδράσεων του περιβάλλοντος και όχι βαθύτερο δομικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας. 


αγγελη μαρινα
Η Μαρίνα Αγγελή είναι ιατρός με ειδίκευση στην ψυχιατρική, εκπαίδευση στην Συστημική Ψυχοθεραπεία και πολυετή ενασχόληση με εναλλακτικές θεραπείες και κυρίως με τη μέθοδο των Ανθοϊαμάτων και τις θεραπευτικές εφαρμογές τους στην αντιμετώπιση ψυχολογικών προβλημάτων. Έχει γράψει πολλά άρθρα και εργασίες για τα Ανθοϊάματα καθώς και το βιβλίο 'Ανθοθεραπεία με τα Ιάματα Μπαχ'. 

Πολλές φορές έχω ακούσει την ερώτηση: “τι βότανο να πάρω για να αδυνατίσω;”. Υπάρχουν αρκετές απαντήσεις σε σχέση με το πώς θα μπορούσε να βοηθήσει η βοτανοθεραπεία και σε αυτό χρησιμεύει να γνωρίζουμε την αιτία που υπάρχουν αυτά τα παραπάνω κιλά που μπορεί να επηρεάζουν την αυτοπεποίθησή μας ή και την υγεία μας. Οι βασικότερες αιτίες της παχυσαρκίας σύμφωνα με έρευνες είναι: η γενετική προδιάθεση, οι επιρροές από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, η υπερφαγία (που θεωρείται διατροφική διαταραχή ή εθιστική συμπεριφορά και αντιμετωπίζεται με ειδική ψυχολογική υποστήριξη), η έλλειψη άσκησης (ειδικά σε σχέση με την ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται) και η έλλειψη ύπνου (επειδή κατά τη διάρκεια του ύπνου παράγεται μια ορμόνη, η λεπτίνη, που συμβάλλει στη διαχείριση της ενέργειας και τη διατήρηση υγιούς βάρους). Υπάρχουν βέβαια και προβλήματα υγείας ή φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν παχυσαρκία είτε άμεσα, επηρεάζοντας τις ορμόνες και τη λειτουργία του μεταβολισμού, είτε έμμεσα, προκαλώντας τις συναισθηματικές συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον στην υπερφαγία και στον καθιστικό τρόπο ζωής.

Η βοτανοθεραπεία μπορεί να στηρίξει τους θεραπευόμενους που έχουν ανάγκη να χάσουν βάρος με ολιστικό τρόπο, εστιάζοντας στο να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που επηρεάζουν την υγεία. Η υπερβαρία και η παχυσαρκία θεωρούνται σύμπτωμα των αιτιών που αναφέραμε παραπάνω, συνεπώς μια συμπτωματική αντιμετώπιση ειδικά για την απώλεια βάρους με εστίαση στη γρήγορη απομάκρυνση των κιλών με “θαυματουργά” βότανα δεν θα εξυπηρετούσε το σκοπό της θεραπείας. Υπάρχουν ωστόσο πολλές προσεγγίσεις για την απώλεια βάρους που μπορούν να φανούν ωφέλιμες σε οποιονδήποτε θέλει να αποκτήσει υγιές για το σωματότυπό του βάρος.

Η συναισθηματική ισορροπία και η ψυχική υγεία είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για τη διατήρηση υγιούς βάρους, ενώ η έλλειψη αυτών μπορεί να οδηγήσουν στην υπερφαγία και στη νωθρότητα. Σε ένα πλάνο θεραπείας που συνδυάζει αλλαγές στον τρόπο ζωής και κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη, τα βότανα συμβάλλουν στη διαχείριση στρες στηρίζοντας το νευρικό σύστημα. Υπάρχουν βότανα με προσαρμογόνο δράση, που ενισχύουν τον οργανισμό και τον βοηθούν να ανταπεξέλθει καλύτερα στο στρες (αναλυτικά στον πίνακα). Πολλά βότανα που επιδρούν ως βελτιωτικά της διάθεσης και βότανα με χαλαρωτική δράση μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να βρει κίνητρο ή να ενισχύσει την επιθυμία του για αυτοφροντίδα.

Για την απώλεια βάρους είναι επίσης χρήσιμα τα βότανα με αποτοξινωτική δράση. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν βότανα με τις παρακάτω ιδιότητες:

Πικρά βότανα, τα οποία ενισχύουν τη διαδικασία της πέψης και της αποτοξίνωσης του ήπατος. Το ήπαρ συμμετέχει σχεδόν σε κάθε μεταβολική διαδικασία του σώματος. Όταν το ήπαρ επιβαρύνεται (με τοξικές ουσίες, φάρμακα, αλκοόλ κ.α) η καύση λίπους επιβραδύνεται και συσσωρεύεται λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. Τα αποτοξινωτικά βότανα επιταχύνουν το μεταβολισμό ενισχύοντας τη λειτουργία του ήπατος.

Χολαγωγά, τα οποία ενισχύουν την παραγωγή και την έκκριση χολής. Η χολή περιέχει οξέα, τα οποία όχι μόνο διασπούν τα λίπη, αλλά και μεταλλάσσουν το λιπώδη ιστό. Υπάρχουν 3 είδη λίπους, το λευκό, το οποίο αποθηκεύει ενέργεια, το καφέ, το οποίο έχει διαθέσιμη ενέργεια προς καύση, και το μπεζ, που μοιάζει στη λειτουργία του με το καφέ λίπος. Η χολή, λοιπόν, μετατρέπει το λευκό λίπος σε μπεζ, που, όπως και το καφέ λίπος, ενεργοποιεί τη μεταβολική διαδικασία της θερμογένεσης, δηλαδή μετατρέπει το λίπος που προκαλεί πάχος σε λίπος που τροφοδοτεί τον οργανισμό με ενέργεια.

Λεμφαγωγά, δηλαδή βότανα που ενισχύουν την κυκλοφορία της λέμφου. Η λέμφος απορροφά λίπη και λιποδιαλυτές βιταμίνες από το λεπτό έντερο και τα μεταφέρει στο υπόλοιπο σώμα, μέσω του αίματος για να αξιοποιηθούν ή για να αποβληθούν. Όταν υπάρχει συμφόρηση στο λεμφικό σύστημα τα λίπη εναποτίθενται σε ιστούς και μακροπρόθεσμα παρατηρείται αύξηση βάρους ή δυσκολία στην απώλεια βάρους.

Τα διουρητικά βότανα, παρότι βοηθούν στη διαδικασία της αποτοξίνωσης, δεν προτείνεται να λαμβάνονται με σκοπό την απώλεια βάρους. Μπορεί να ανακουφίσουν προσωρινά από την αίσθηση “πρηξίματος” και να βοηθήσουν στην αποβολή υγρών, ωστόσο η απώλεια υγρών δε συνιστά απώλεια λίπους, που είναι το ζητούμενο στο αδυνάτισμα. Η κατακράτηση υγρών μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα των νεφρών, του ήπατος και του καρδιαγγειακού συστήματος, με ορμονικές διαταραχές και με χρόνιες φλεγμονές, οπότε είναι σημαντικότερο να διερευνηθεί και να αντιμετωπιστεί η πιθανή αιτία.

Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα καθαρτικά βότανα, που δεν είναι ασφαλής ούτε αποτελεσματική μέθοδος απώλειας βάρους, ειδικά αν περιέχουν ανθρακινόνες, όπως η Σένα (από την οποία προέρχονται τα φύλλα Αλεξανδρείας και η σιναμική) που μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση και να οδηγήσουν σε ατονία του σφιγκτήρα. Η μακροπρόθεσμη λήψη καθαρτικών μπορεί να έχει επιπλέον βλαβερές επιπτώσεις, όπως αφυδάτωση και απώλεια ηλεκτρολυτών. Ωστόσο, όταν υπάρχει δυσκοιλιότητα ή προβλήματα με το έντερο, τα βότανα με ήπια καθαρτική δράση (υπακτικά), όπως το ψύλλιο και ο λιναρόσπορος, μπορούν να φανούν πολύτιμα και στην απώλεια βάρους.
Herbs pinakas 1

Στην παγκόσμια αγορά κυκλοφορούν πολλά “αδυνατιστικά” συμπληρώματα διατροφής. Μερικά από αυτά περιέχουν φυτά με αποτοξινωτικές δράσεις, όπως αυτά που αναφέραμε παραπάνω. Κάποια περιέχουν φυτά που έχουν λιποδιαλυτική δράση ή που φαίνεται να ενεργοποιούν τον μεταβολισμό. Λιποδιαλύτες θεωρούνται τα περισσότερα εσπεριδοειδή, ειδικά το γκρέιπφρουτ, το λεμόνι, το περγαμόντο και το νεράντζι. Ένα ποτήρι χυμός εσπεριδοειδών τη μέρα ή η φλούδα από ένα ολόκληρο φρούτο αρκεί για να λάβει κάποιος τα οφέλη τους.

Πολλά βότανα που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και επιταχύνουν την καύση λίπους και την καύση θερμίδων έχουν διεγερτική δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Αρκετά από αυτά περιέχουν καφεΐνη, η οποία παράλληλα μειώνει την όρεξη. Αυτός είναι ο λόγος που στα περισσότερα συμπληρώματα αδυνατίσματος περιέχονται εκχυλίσματα από καφεϊνούχα φυτά, όπως ο καφές, το πράσινο, το λευκό, το μαύρο τσάι, το γκουαράνα και το μάτε. Διεγερτικό του μεταβολισμού είναι και η καυτερή πιπεριά, που είναι επίσης διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η καθημερινή χρήση διεγερτικών μπορεί να εξαντλήσει το νευρικό σύστημα και να έχει τελικά αρνητική επίδραση στην απώλεια βάρους. Η υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος συνδέεται μεταξύ άλλων με την αύξηση της επιθυμίας για ζάχαρη, την αϋπνία και την αγχώδη διαταραχή, παράγοντες που σίγουρα δε συμβάλλουν στη διατήρηση ενός επιτυχημένου προγράμματος διατροφής, που είναι και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος απώλειας βάρους. Πολλά μπαχαρικά και θερμά τονωτικά της πέψης, όπως η κανέλα, το τζίντζερ, το τσιμένι, ο κουρκουμάς, το μαύρο πιπέρι, η ρίγανη, το κύμινο και το κάρδαμο έχουν ενεργά συστατικά που επιταχύνουν την καύση λίπους και βοηθούν στο αδυνάτισμα, οπότε θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε ένα πρόγραμμα διατροφής και υγείας.

Επειδή η βιομηχανία των συμπληρωμάτων διατροφής έχει επενδύσει μεγάλα ποσά στην έρευνα θαυματουργών, αποτελεσματικών φυτών, έχουμε την τύχη να γνωρίζουμε τα οφέλη πολλών εξωτικών φυτών, που πέρα από τις υπόλοιπες θεραπευτικές τους ιδιότητες, βοηθούν και στην απώλεια βάρους.
Herbs pin 2

Όποιες κι αν είναι οι αιτίες που θέλετε να χάσετε βάρος, τα βότανα μπορούν να βοηθήσουν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, που περιλαμβάνει διατροφή και άσκηση. Η μυστική συνταγή είναι: “αργά και σταθερά”, μακροπρόθεσμα αντί για βραχυπρόθεσμα, να δεχθείτε βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη και να στοχεύσετε στην υγεία και στην ευεξία.


Λιτσα Κων να

Η Κωνσταντίνα Λίτσα σπούδασε Βοτανοθεραπεία στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Napier στο Εδιμβούργο,στη Σκωτία. Έπειτα έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη "Συμβουλευτική Ψυχολογία στη Δημόσια Υγεία" και εκπαιδεύτηκε στη Συμβουλευτική (Solution Focused Counseling και Προσωποκεντρική Συμβουλευτική). Από το 2007 εργάστηκε ως Φυτοθεραπεύτρια στη Βρετανία, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και σε κοινοτικά προγράμματα σχεδιασμένα για ευάλωτες ομάδες, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Για 3 χρόνια ήταν μέλος της ομάδας Αγωγής Υγείας του Δήμου του Εδιμβούργου, όπου εργαζόταν με εφήβους σε Γυμνάσια και έλαβε μέρος σε Βρετανικά προγράμματα εκπαίδευσης που αφορούσαν στην ανάπτυξη αυτοπεποίθησης και περιβαλλοντολογικής συνείδησης σε σχολεία. Συμμετείχε για 7 χρόνια στην ομάδα Herbal Scotland, όπου προσέφερε Πρώτες Βοήθειες με Βότανα σε Διεθνή Φεστιβάλ. Από τον Αύγουστο του 2011, ζει στην Ελλάδα, όπου εργάζεται ως Βοτανοθεραπεύτρια και προωθεί τις αρχές της Αειφόρου Καλλιέργειας (Permaculture).Έχει συνεργαστεί με πολλές τοπικές ομάδες και παραδίδει σεμινάρια αυτάρκειας και πρακτικά εργαστήρια με στόχο την εκπαίδευση για την αυτοδιαχείριση της υγείας και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.