«Κάποτε οι πέντε κύριες ικανότητες της ανθρώπινης φύσης μας το μυαλό, η αναπνοή Prana, η ομιλία, η ακοή και η όραση, διαφωνούσαν για το ποια ήταν το πιο σημαντική. Για να επιλύσουν τη διαφωνία τους, αποφάσισαν ότι η καθεμία τους θα φύγει για λίγο από το σώμα για να αποδειχθεί ποια θα έλειπε περισσότερο. Πρώτη έφυγε η ομιλία, αλλά το σώμα συνέχισε να ανθίζει αν και ήταν σιωπηλό. Στη συνέχεια αναχώρησε η όραση, αλλά το σώμα άνθιζε και ας ήταν τυφλό. Στη συνέχεια έφυγε η ακοή, αλλά το σώμα συνέχιζε να ανθίζει αν και ήταν κωφό. Στο τέλος έφυγε και το μυαλό, αλλά ακόμα το σώμα παρέμεινε ζωντανό, αν και ήταν σαν αναίσθητο. Αλλά τη στιγμή που η Prana άρχισε να φεύγει, τότε το σώμα άρχισε να πεθαίνει. Τότε οι άλλες ανθρώπινες ικανότητες έχασαν γρήγορα τη ζωτική δύναμή τους, οπότε όλες μαζί έσπευσαν απεγνωσμένα στην Prana, παραδέχτηκαν την υπεροχή της και της ζήτησαν να μείνει».
Το παραμύθι αυτό των Βεδών υπάρχει σε διάφορες αρχαίες Ουπανισάδες (Upanishads). Το δίδαγμα της ιστορίας είναι να αντιληφθούμε πόσο σημαντική είναι η Prana σε σχέση με όλες τις άλλες ανθρώπινες ικανότητες, καθότι η Prana δίνει ενέργεια σε όλες και καμία από αυτές δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την ενέργειά της. Δίχως την Prana δεν υπάρχει ζωή. Το σημαντικό επίσης είναι ότι για να ελέγχει κάποιος αυτές τις ικανότητες χρειάζεται να ελέγχει την Prana.
Η Prana είναι η λεπτοφυής δύναμη που είναι υπεύθυνη για τις ενεργειακές διεργασίες που προηγούνται των φυσικών διεργασιών. Για παράδειγμα, κάθε βράδυ που πηγαίνουμε για ύπνο χωρίς να σκεφτούμε ή να δράσουμε με κάποιο τρόπο, υπάρχει κάτι που κρατά το αίμα και τα επίπεδα του pH μας σταθερά, καθώς και τη διαδικασία της αναπνοής, ώστε να ρέει αρμονικά εσωτερικά και εξωτερικά του σώματος. Κάθε δευτερόλεπτο που περνά στο σώμα συντελούνται εκατομμύρια χημικές διεργασίες που συμβαίνουν ανά δευτερόλεπτο τέλεια συντονισμένες και εναρμονισμένες μεταξύ τους, χωρίς καμία προσπάθεια είτε του μυαλού μας είτε μηχανική. Η δύναμη που είναι υπεύθυνη για αυτό το θαύμα είναι η Prana, μια ενεργειακή νοημοσύνη, ένα είδος λεπτοφυούς ηλεκτρικής ενέργειας, ή ένας θεϊκός αγγελιοφόρος, ο μαέστρος που κρατά την ορχήστρα του σώματος να ρέει ομαλά και να μας κρατά στη ζωή.
Το Pranamaya kosha το σώμα της Prana ρυθμίζει τη ζωτικότητα ενός ανθρώπου, την Υγεία και το βαθμό ενεργητικότητας και ευεξίας, αντλώντας ζωτική ενέργεια από το περιβάλλον. Οι φωτογραφίες Κίρλιαν μπορούν να αποτυπώσουν εκτός από την αιθερική ενέργεια και αυτή την ακτινοβολία που εκπέμπει η ζωτικότητα της Prana την ζωτική αυτή φωτιά, την Οργόνη ή Βιοενέργεια. Το σώμα της Prana συνυπάρχει με όλα τα σώματα κυρίως όμως με το σώμα του Manomaya kosha, το τρίτο στη σειρά από το Φυσικό σώμα. Πρόκειται για το εξωτερικό ή χαμηλότερο επίπεδο του Νου, που εμπεριέχει τα πέντε είδη αισθητηριακών εντυπώσεων.
Το σώμα της Prana είναι δομημένο πάνω στο Φυσικό σώμα. Αυτό σημαίνει ότι το φαγητό που τρώμε επηρεάζει την Prana και το σώμα της το Pranamaya kosha. Οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας επηρεάζουν παρομοίως την Prana. Και η ενέργειά μας η Prana με τη σειρά της, επηρεάζει το πώς αισθανόμαστε. Οι άνθρωποι είμαστε σαν μια μεγάλη κούκλα babouska που η πιο μεγάλη εμπεριέχει μέσα της τις μικρότερες. Κάθε σώμα επηρεάζει το επόμενο και όλα μαζί συνδέονται και αλληλοεπηρεάζονται. Οι yogis αντιλαμβανόμενοι μέσα από το βίωμα την αίσθηση που δίνει το σώμα της Prana, κατάλαβαν ότι ήταν δύσκολο να τιθασεύσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους. Βέβαια η φιλοσοφία της Yoga σε πηγαίνει προς αυτή την κατεύθυνση μέσα από την ηθική διδασκαλία της. Ασκήσεις πνευματικές και σωματικές πρακτικές δυναμώνοντας τις αρετές της θέλησης και της επιμονής, είναι απαραίτητες για να τιθασευτεί η δύναμη της φωτιάς. Τα πάθη και οι επιθυμίες της ψυχής από κοινού είναι σαν ένα ατίθασο άγριο άλογο, που χρειάζονται δυναμική προσπάθεια υποταγής και επιμονή για να μην μας υποτάξουν αυτά και μας οδηγήσουν στην καταστροφή.
Η άσκηση βοηθάει επίσης για να καεί ή να ανακατανεμηθεί η ενέργεια της Prana. Έτσι μέσα από την πρακτική της Hatha Yoga αυτό μπορεί να επιτευχθεί και μάλιστα γρήγορα, μέσω πρακτικών όπως της dharana-συγκέντρωσης, της εστιασμένης asana και της pranayama-αναπνοής.
Όταν αισθάνεστε ότι η ενέργεια επεκτείνεται στην καρδιά ή το κεφάλι σας κατά τη διάρκεια του διαλογισμού ή της πρακτικής http://www.yogajournal.com/category/poses/της Hatha Yoga, ή όταν κύματα θερμότητας πλημυρίζουν το σώμα σας, τότε είστε σε επαφή με το σώμα ζωτικής ενέργειας ή Pranamaya kosha. Όταν αισθάνεστε το άδειασμα της ενέργειας και την ενεργειακή κούραση του σώματός σας, με αποτέλεσμα την υπνηλία, τότε είναι η στιγμή της ελαχιστοποίησης της ζωτικής δύναμης Prana από το φυσικό σώμα.
Οι αρχαίοι yogis ήξεραν ότι η Prana είναι ο μεγάλος διαλύτης. Έχει την ικανότητα να διαλύει τους παλιούς πόνους και να ελευθερώνει την καρδιά. Διασπά το σκοτάδι στο σώμα. Μπορεί να θεραπεύσει παλιές ή και εγγενείς αναμνήσεις που έχουν αποθηκευτεί μέσα μας, απελευθερώνοντας τον ασυνείδητο έλεγχό τους πάνω μας. Στην ουσία, η σύνδεση αυτού του υπέροχου διαλύτη ελευθερώνει τα εσωτερικά μας ενεργειακά μπλοκαρίσματα, αφαιρεί το σκοτεινό πέπλο της συνείδησης και αναδεικνύει το πνευματικό μας φως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αισθανόμαστε πιο αφυπνισμένοι και πιο απελευθερωμένοι από τα πάθη και τις επιθυμίες μας.

Μπαίνοντας στο σώμα και βιώνοντας την Prana
Το πρώτο βήμα για τη σύνδεση με το σώμα της Prana είναι να μάθουμε πώς να το βρίσκουμε. Είναι εύκολο να νιώσουμε το Φυσικό σώμα μας, ειδικά όταν μας ενοχλεί ή μας πονάει. Παρομοίως όλοι γνωρίζουμε πώς αισθάνεται η ψυχική μας υπόσταση που εμπεριέχεται στα δύο αυτά σώματα στο Pranamaya kosha και στο Manomaya kosha, ειδικά όταν αισθανόμαστε συναισθηματικά θλιμμένοι, σοκαρισμένοι, θυμωμένοι, ή ζηλεύουμε. Όμως δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να νιώσεις την καθαρή ενέργεια της  Prana, τουλάχιστον αρχικά.
Για να μπείτε στο σώμα της Prana, χρειάζεται να επιστρέψετε σε κάποια από τα κείμενα των αρχαίων guru και σε κάποιες ενδείξεις που μας υποδεικνύουν για το πώς να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό. Η Yoga μας λέει ότι η prana shakti εκδηλώνεται στη συνειδητότητά μας όπως η spanda ο παλμός, ή όπως μία δόνηση, ή όπως ένα ελαφρύ τράνταγμα. Εάν κλείσετε τα μάτια σας και αισθανθείτε το λεπτό σφυγμό σας, ή δείτε κάποιο εσωτερικό χρώμα ή φως, τότε είναι μία καλή αρχή ώστε να έχετε πρόσβαση στο σώμα της Prana σας. Ακούγεται πολύ απλό, αλλά είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό.
Εάν δεν βλέπετε λεπτό φως ή δεν αισθάνεστε παλμούς, μην ανησυχείτε. Όπου εστιάζετε η Prana πηγαίνει. Τελικά μέσα από την πρακτική θα αισθανθείτε κάποια στιγμή τη λεπτή παρουσία της ενέργειας Prana, σαν να ακούτε ένα συνεχόμενο βόμβο ή ένα λεπτό βουητό, απλώς ησυχάζοντας το μυαλό και εστιάζοντας σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματός σας, ή σε κάποιο σταθερό υποθετικό σημείο για λίγα λεπτά. Επίσης το σώμα κατακλύζεται από την Prana όταν είμαστε σε εγρήγορση, όταν είμαστε συγκεντρωμένοι και εστιασμένοι σε κάτι που το κάνουμε δυναμικά και αποφασιστικά, ή όταν ασκούμαστε. Τότε απλά είμαστε συνδεδεμένοι με το σώμα της Prana.

Hatha Yoga και Prana
Η πρακτική της Hatha Yoga είναι κάτι παραπάνω από ευελιξία, αντοχή και δύναμη που αποκτά κάποια-ος μέσα από τις asanas. Είναι μία πολύ αποτελεσματική διαχείρισης της Prana. Μέσω της βαθιάς και ισορροπημένης αναπνοής-Pranayama (σημαίνει τον έλεγχο της ενέργειας Prana μέσω της αναπνοής), μπορούμε να ενισχύσουμε και να κατευθύνουμε τη ροή της Prana, αναζωογονώντας το σώμα και το πνεύμα. Η Pranayama αυξάνει και επεκτείνει τη ζωτική δύναμη της Prana και μαζί με τις τεχνικές καθαρισμού (γνωστές ως shat kriyas ή έξι δράσεις), καθαρίζει τα nadis ή τα κανάλια της ροής της Prana. Επίσης μέσα από αυτές τις πρακτικές μπορούμε να αναπτύξουμε μια διευρυμένη εσωτερική αντίληψη και να ανοίξουμε τις πύλες της συνείδησης σε υψηλότερες καταστάσεις πνευματικότητας.
Σύμφωνα με τον Paramahansa Yogananda το αρχαίο κείμενο «The Yoga Sutras of Patanjali», περιέχει περιγραφή της Kriya Yoga στο δεύτερο κεφάλαιο (II.49) όπου αναφέρει: «Η απελευθέρωση μπορεί να επιτευχθεί μέσω της Pranayama, η οποία κατορθώνεται με την αποσύνδεση της ροής της εισπνοής και της εκπνοής».
Το σύστημα της Kriya Yoga διαμορφώνεται από δύο τεχνικές: μία αυτοσυγκέντρωσης και μία διαλογισμού μέσω Pranayama που είναι ο έλεγχος της ζωτικής ενέργειας της Prana κυρίως και λιγότερο της αναπνοής και κάποιες moudras που είναι κάποιες σωματικές στάσεις σε συνδυασμό με χειρονομίες, που τελούνται μετά την εκτέλεση της Kriya, βασισμένες σε τεχνικές που έχουν ως στόχο την επιτάχυνση της πνευματικής ανάπτυξης επιτυγχάνοντας μια βαθιά κατάσταση ηρεμίας και επικοινωνίας με την πνευματική μας Φύση. Όλη αυτή η πρακτική ξεκινά από τη Raja Yoga του Patanjali και από την Bhagavad Gita.
Η Kriya Yoga αναφέρεται δύο φορές από τον Κρίσνα, τον μυθικό θεάνθρωπο της Ινδίας, στην Bhagavad Gita: «Προσφέροντας την εισπνεόμενη ανάσα στην εκπνεόμενη ανάσα και προσφέροντας την εκπνεόμενη ανάσα στην εισπνεόμενη ανάσα, ο γιόγκι εξουδετερώνει και τις δύο ανάσες, έτσι απελευθερώνει την prana από την καρδιά και θέτει υπό τον έλεγχό του τη ζωική δύναμη» (Bhagavad Gita IV:29). Ένας άλλος στίχος της Bhagavad Gita (V:27-28) δηλώνει: «Αιώνια ελεύθερος γίνεται ο άριστος στο διαλογισμό, ο οποίος, αναζητώντας τον υπέρτατο στόχο, μπορεί να αποσύρεται από εξωτερικά φαινόμενα, εστιάζοντας το βλέμμα του στο σημείο ανάμεσα στα φρύδια, εξουδετερώνοντας τα ίσα ρεύματα της prana και της apana που ρέουν μέσα στα ρουθούνια και στους πνεύμονες και να ελέγχει έτσι τον αισθητήριο νου και τη διάνοια, για να εξαφανίζει την επιθυμία, τον φόβο και τον θυμό».
Η παράδοση της Yoga περιγράφει πέντε δράσεις ή λειτουργίες της Prana γνωστές ως Vayus «άνεμοι». Αυτές είναι: Prana Vayu, Apana Vayu, Samana Vayu, Udana Vayu, και Vyana Vayu . Αυτές οι πέντε δράσεις διέπουν διαφορετικές περιοχές του σώματος και διαφορετικές φυσικές και λεπτές δραστηριότητες. Όταν λειτουργούν αρμονικά, διασφαλίζουν την Υγεία και τη ζωτικότητα του σώματος και του νου, επιτρέποντάς μας να απολαύσουμε τα μοναδικά ταλέντα μας και να ζήσουμε τη ζωή με νόημα και σκοπό.

Επίλογος
Η Yoga η φιλοσοφία της και οι πρακτικές της μας δίνουν τη δυνατότητα να ελέγχουμε την ζωτική δύναμη Prana που ρέει μέσα μας και βρίσκεται παντού γύρω μας, διαποτίζοντας τα πάντα μέσα στην ενέργεια της ζωής. Η Yoga είναι εδώ για να μας κρατά υγιείς, νέους και δυνατούς, να μας αφυπνίσει, να μας λύσει τους γρίφους και τα αναπάντητα ερωτήματα της ζωής και να μας δείξει το δρόμο προς τη Φώτιση.


Βασίλης Μαυρομμάτης
Ιπποκράτειο Κέντρο Κλασικής Ομοιοπαθητικής
Bachelor of Health Science (Naturopathy) στο Warnborough College Ireland
e-mail: bmavromatis@gmail.com
Facebook: @greekmedicine

«Ό,τι υπάρχει στους τρεις κόσμους βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο της prana. Όπως η μητέρα προστατεύει τα παιδιά της. Ω! prana, προστάτεψέ μας και δώσε μας την λαμπρότητα και την σοφία σου» (Prashna Upanishad 2.13).

Όλοι οι κόσμοι, όλα τα όντα, τα φυτά και τα ορυκτά, τα μόρια και τα άτομα και ό,τι υπάρχει μέσα στο σύμπαν, όλα πλέουν μέσα σε έναν ωκεανό αιώνιας και άπειρης φωτιάς που δεν ελαττώνεται ποτέ και δεν εξαντλείται. Κάθε οντότητα είτε πρόκειται για μόριο είτε για το ίδιο το σύμπαν λειτουργεί σαν ένα σφουγγάρι, ενσωματώνοντας ένα μέρος αυτής της φωτιάς στη Φύση του. Επομένως κάθε ον περιέχει μέσα του μία σπίθα του ωκεανού της φωτιάς αυτής. Στην Ανατολή και στη Γιόγκα η ζωτική αυτή φωτιά ή ενέργεια ονομάζεται Prana ή «ανάσα της ζωής».
Η Prana αντικατοπτρίζει πολλά νοήματα, από τη φυσική αναπνοή έως την ίδια την ενέργεια της συνείδησης. Η Prana δεν είναι μόνο η βασική ζωτική δύναμη της ζωής, αλλά είναι η αρχική δημιουργική δύναμη του σύμπαντος κόσμου μας. Είναι η κύρια μορφή της ενέργειας που λειτουργεί σε κάθε επίπεδο της ύπαρξής μας. Ολόκληρο το σύμπαν είναι μια εκδήλωση της Prana. Ακόμα και η kundalini shakti, η γήινη δύναμη του φιδιού που κοιμάται κουλουριασμένη στο 1ο chakra, η εσωτερική αυτή ενέργεια που όταν αφυπνιστεί και ανέλθει διαπερνώντας όλα τα chakras, μεταμορφώνοντας τη συνείδησή μας και ο άνθρωπος φωτιστεί, τροφοδοτείται ενεργειακά από την Prana.
Σε κοσμικό επίπεδο υπάρχουν δύο πτυχές της Prana. Η πρώτη είναι άδηλη, η ενέργεια της καθαρής συνείδησης, η οποία ξεπερνά όλη τη δημιουργία. Η δεύτερη ή προφανής Prana, είναι η εκδήλωση της δημιουργίας. Ο Purusha, το Απόλυτο Εν η Θεότητα, μπορεί να ειπωθεί ότι είναι η άδηλη Prana, η ίδια η ενέργεια της συνείδησης, που ονομάζεται Devatma Shakti ή Chiti Shakti. Από την άδηλη Prana της καθαρής συνείδησης προέρχεται η προφανής Prana της δημιουργίας, μέσω της οποίας δημιουργείται ολόκληρο το σύμπαν σε όλες τις διαστάσεις του.
Στις φιλοσοφικές θεωρήσεις όλων των λαών και κυρίως των αρχαίων Ελλήνων η Prana αναφέρεται ως η κινητήρια δύναμη της Φύσης απ’ όπου ξεκίνησε η δημιουργία και η ζωή: «Αυτόν τον κόσμο τον κοινό για όλους δεν τον έπλασε κανένας θεός ή άνθρωπος, παρά υπήρχε πάντα, υπάρχει και θα υπάρχει ως ένα αιώνιο κι αθάνατο πυρ, που ανάβει και σβήνει με μέτρο» (Ηράκλειτος «Περί Φύσεως» απ.53). Το αιώνιο και αθάνατο «Πυρ» του Ηρακλείτου που ανάβει και σβήνει-αυξομειώνεται με μέτρο είναι η Prana. Ο Ιπποκράτης την ίδια ενέργεια την αποκαλεί «Φύσα» εκ της λέξης φύση.
Για να επιτύχουμε θετικούς μετασχηματισμούς στο σώμα και το πνεύμα χρειάζεται να κατανοήσουμε την ενέργεια μέσω της οποίας λειτουργούν αυτά τα δύο επίπεδα της ύπαρξής μας. Prana στα Σανσκριτικά σημαίνει πρωτογενής ενέργεια, αν και μεταφράζεται και ως αναπνοή ή ζωτική ενέργεια, ή ανάσα της ζωής, όμως στην πραγματικότητα είναι κάτι πολύ περισσότερο. Οι διάφορες μορφές μέσω των οποίων εκφράζεται η Prana, σπάνια εξετάζονται σε βάθος στη δυτική βιβλιογραφία σε σχέση με τη Yoga, και για αυτό το λόγο η δύναμη της Prana, η οποία είναι τεράστια και βαθιά, σπάνια γίνεται κατανοητή.
Η ίδια η Φύση Prakriti αποτελείται από τα τρία Gunas ή ποιότητες: Η Sattva η αρμονική ισορροπία, δημιουργεί το πνεύμα. Η Rajas η δυναμική ενεργητικότητα, δημιουργεί την Prana και η Tamas η παθητική αδράνεια, δημιουργεί το φυσικό σώμα. Οι τρεις αυτές καταστάσεις ή ποιότητες υφίστανται στην καθημερινότητά μας εναλλάσσοντας την κυριαρχία τους. Η Φύση είναι μια ζωντανή rajasic, ενέργεια. Rajasic είναι η ημέρα, το καλοκαίρι, ο ήλιος, η πέψη. Ανταποκρινόμενη στη θέληση του ανώτερου Εαυτού, ή της καθαρής συνείδησης, αυτή η ενέργεια γίνεται sattvic εξελικτική και πνευματική. Με την αδράνεια της άγνοιας, αυτή η ίδια ενέργεια γίνεται tamasic. Tamasic ενέργεια είναι η νύχτα, η σελήνη, ο χειμώνας, ο ύπνος.
Σε σχέση με τη φυσική μας ύπαρξη, η Prana η ζωτική αυτή ενέργεια είναι μια τροποποίηση του στοιχείου του αέρα, που προέρχεται κυρίως από το οξυγόνο που αναπνέουμε. Σε λεπτοφυές επίπεδο, το στοιχείο του αέρα αντιστοιχεί στην αίσθηση της αφής. Μέσω της αφής αισθανόμαστε ζωντανοί και είμαστε σε θέση να μεταδώσουμε τη δύναμη της ζωής μας σε άλλους. Η Prana αποκαλείται και η «ανάσα της ζωής» για του yogis.
Στην Ελληνική Μυθολογία κατά την στιγμή της δημιουργίας του ανθρώπου από τον Προμηθέα πλάθοντας το σώμα του από πηλό αρχικά, ο καλοκάγαθος Τιτάνας ακολούθησε τη διαδικασία της εμφύσησης της πνοής ή της ανάσας της ζωής, ή ζωτικής δύναμης. Έτσι το ανθρώπινο σώμα απέκτησε ζωή. Η Ελληνική παράδοση αναφέρει ότι οι πρώτοι αυτοί άνθρωποι ανήκαν στο Χρυσό Γένος των ανθρώπων, ενώ η Ινδική την περίοδο αυτή την αποκαλεί Satya Yuga. Η Prana είναι η ζωτικότητα που ζωογονεί και εμψυχώνει κάθε οργανικό σώμα. Χωρίς την Prana δεν υπάρχει ζωή. Η Prana λειτουργεί ως ενεργειακή πλημμυρίδα που ρέει απρόσκοπτα μέσα στα ανθρώπινα σώματα και σε όλα τα όντα όπου τα ζωογονεί, τα διαπερνά και τα ενεργοποιεί σε όλο το μήκος και βάθος τους.
Οι αρχαίοι yogis κατανοούσαν ότι είμαστε πολλά περισσότερα από αυτό το όμορφο φυσικό σώμα. Ένα σώμα που γεννιέται και αναπτύσσεται μέσα από την ομορφιά, την νεότητα και το σφρίγος, όπου από ένα σημείο και μετά θα συνεχίσει με τις οδύνες και τους πόνους, με τις ρυτίδες, τις ασθένειες, με τη φθορά του χρόνου και τη γήρανση. Το φυσικό μας σώμα είναι κάτι που η παράδοση και η ανθρώπινη κουλτούρα μάς ενθαρρύνει να ταυτιστούμε μαζί του, αλλά είναι και κάτι που στο τέλος της ζωής μας όλοι θα το χάσουμε.

Σύνδεση με κάτι διαχρονικό
Η μεθοδολογία της Yoga μας ενθαρρύνει να απελευθερωθούμε από το βάρος της υπερβολικής ταυτοποίησης με το φυσικό σώμα. Αν και η Yoga μάς μαθαίνει πώς να ασκούμαστε με το σώμα ώστε να έχουμε υγεία, ευεξία και μακροζωία, μας μαθαίνει ταυτόχρονα ότι υπάρχουν κι άλλα σώματα εκτός του υλικού μας σώματος, που κι αυτά χρειάζονται φροντίδα. Την ίδια ατραπό ακολουθούσαν και άλλα αρχαία παραδοσιακά συστήματα και πολιτισμοί, όπως ο Ρωμαϊκός, ο Κινεζικός, ο Αιγυπτιακός και άλλοι, με κύριο εκφραστή αυτών τον Ελληνικό πολιτισμό και την Ελληνική Φιλοσοφία. Σκοπός όλων αυτών των πολιτισμών ήταν ο φυσικός τρόπος ζωής, η παιδεία, η άσκηση, η γνώση, η αφύπνιση και στη συνέχεια η μύηση των ανθρώπων στην βαθύτερη εσωτερική γνώση.
Η Hatha Yoga μέσα από τη σύνθετη θεωρία και μεθοδολογία της μας μυεί ώστε να αισθανθούμε και να αντιληφτούμε ότι δεν είμαστε μόνο το φυσικό σώμα, ούτε μόνο οι σκέψεις και τα συναισθήματα που βιώνουμε καθημερινά, αλλά ένα σύνθετο ον φτιαγμένο από το πεπερασμένο και το άπειρο, κεντημένο στο ύφασμα πολλών σωμάτων της ύπαρξης. Οι yogis ονόμασαν αυτά τα σώματα koshas και τα οποία η Φιλοσοφία της Yoga αναφέρει ότι είναι πέντε.
Ένα από αυτά τα ενεργειακά σώματα, το δεύτερο στη σειρά μετά το φυσικό σώμα ονομάζεται Pranamaya kosha, ή σώμα της ζωτικής ενέργειας Prana. Πρόκειται για ένα μέρος του εαυτού μας που είναι εγγενώς έξυπνο. Το Pranamaya kosha διαχέει και διαπερνά το φυσικό σώμα και είναι πολύ μεγαλύτερο από το φυσικό. Το Pranamaya kosha διαπερνά ολόκληρο τον οργανισμό. Η Prana που το αποτελεί ρέει μέσω των nadis ή των ενεργειακών καναλιών στο σώμα. Η Ayurveda αναφέρει ότι υπάρχουν 72.000 nadis που αποτελούν το Pranamaya kosha σώμα.


Βασίλης Μαυρομμάτης
Ιπποκράτειο Κέντρο Κλασικής Ομοιοπαθητικής
Bachelor of Health Science (Naturopathy) στο Warnborough College Ireland
e-mail: bmavromatis@gmail.com
Facebook: @greekmedicine

Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2021 07:20

Ανθοϊάματα: Ψυχισμός και αμυντικό σύστημα

Ακούμε και διαβάζουμε πάντοτε πάρα πολλά για την ανάγκη προστασίας από εξωγενείς βλαπτικούς παράγοντες που απειλούν την υγεία μας κυρίως κατά το χειμώνα, για λοιμώξεις από ιούς κλπ, με πιο πρόσφατο τον διάσημο κοροναϊό. Με το δεδομένο ότι η σύγχρονη ιατρική αλλά και η γενικότερη κοινωνική νοοτροπία αντιμετωπίζουν ακόμη το φυσικό σώμα ξεκομμένο από το ευρύτερο ανθρώπινο σύστημα, πολύ λίγη σημασία δίνεται στο ρόλο της εσωτερικής στάσης και των ψυχικών συνθηκών που επικρατούν στη ζωή του ανθρώπου και στο πώς αυτά επηρεάζουν, θετικά ή αρνητικά, τον οργανισμό. Τεράστιο ενδιαφέρον, εργασία και ερευνητικές προσπάθειες επενδύονται στην ανακάλυψη τρόπων παθητικής υποβοήθησης του οργανισμού μέσα από εξωτερικούς παράγοντες (φάρμακα, εμβόλια κλπ), ωσάν αυτά να αποτελούσαν το μοναδικό μέσον που μπορεί να επιδρά στην υγεία και να την επηρεάζει.
Όσο και αν η έρευνα και η ανακάλυψη ιατρικών θεραπειών μπορεί να είναι χρήσιμη ή και αναγκαία, ιδίως σε σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, είναι λυπηρό πραγματικά η προσοχή να αποσπάται σ’ αυτές τόσο αποκλειστικά που να ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος είναι… ζωντανός. Δεν διαθέτει μόνο ‘ένα σώμα’, έστω και αν αυτό το σώμα είναι ένα ασύλληπτης σοφίας και πολυπλοκότητας ζωντανό σύστημα περίπλοκων και αλληλεξαρτώμενων λειτουργιών, τις οποίες η επιστήμη, στην όποια έκταση και βαθμό τις έχει γνωρίσει και μελετήσει, απλώς υποβοηθά και ποτέ δεν μπορεί να αντικαταστήσει. Ακόμη και το τελειότερο φάρμακο ή η πιο προχωρημένη ιατρική παρέμβαση δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτε αν ο ζωντανός οργανισμός δεν αναλάμβανε να τα εντάξει στις λειτουργίες του και να τα αξιοποιήσει. Όσο και αν αισθανόμαστε υπερήφανοι για τα κατορθώματα της σύγχρονης επιστήμης, θα είναι μέγα λάθος το να ξεχνάμε ότι το ανθρώπινο σώμα, στην υγεία και στην αρρώστια του, είναι κάτι πολύ περισσότερο, πλουσιότερο, βαθύτερο και μυστήρια πολυδιάστατο από απλές βιολογικές λειτουργίες που χρειάζεται να ρυθμιστούν και να επιδιορθωθούν με εξωτερικές παρεμβάσεις και μόνον.
Όλα αυτά, σαν γενικές αρχές, είναι γνωστά σε αυτούς που συμμερίζονται συνειδητά μια ολιστική αντίληψη για την υγεία. Αλλά και ο κάθε άνθρωπος που διαθέτει μια βασική ικανότητα αυτοπαρατήρησης, γνωρίζει από εμπειρία ότι η λεγόμενη άμυνα του οργανισμού του έχει σχέση με την γενικότερή του κατάσταση, την φυσική και την ψυχική. Έχει παρατηρήσει ότι, παράλληλα με την βασική ικανοποίηση των σωματικών του αναγκών, όταν αισθάνεται μέσα του καλά και χαρούμενος, όταν νοιώθει αισιόδοξος και δυνατός, με ελπίδα και ισχυρή διάθεση για ζωή, «δεν τον πιάνει τίποτε» (εν προκειμένω, ο οργανισμός του αντιστέκεται στις λοιμώξεις).  
Όπως και πολλοί άλλοι, ο Δρ. Έντουαρντ Μπαχ, δημιουργός των γνωστών ανθοϊαμάτων, έχει αναφερθεί αναλυτικά στο θέμα της σχέσης των συναισθημάτων και της ψυχής με την υγεία. Η ομοιοπαθητική όπως και όλες οι ενεργειακές θεραπείες βασίζονται σε αυτήν ακριβώς την αρχή. Όλοι μας όμως είμαστε εκτεθειμένοι σε μια διαρκή, έντονη, μαζική προβολή μιας τάσης αντιμετώπισης των σωματικών προβλημάτων, και της συγκεκριμένης ίωσης αυτό το διάστημα, σαν κάτι που αφορά ‘μόνο’ το σώμα, σαν ένα πρόβλημα που οφείλεται αποκλειστικά σε εξωτερικούς παράγοντες, σαν να επρόκειτο πχ για ένα δυστύχημα. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, είναι ανθρώπινο να δοκιμάζεται και είτε να καταργείται είτε να μειώνεται η αυτοπεποίθηση και η πίστη μας στην ορθότητα και την αναγκαιότητα της ολιστικής αντίληψης.
Από τον κόσμο των ανθοϊαμάτων, υπάρχουν ‘βοηθοί’ που μπορούν να μας ενισχύσουν σ’ αυτή την πολλαπλά απαιτητική διαδικασία, τώρα και πάντα. Το ανθοΐαμα SELF HEAL της FES είναι εξαιρετικό στο να ‘υπενθυμίζει’ στον ταραγμένο ανθρώπινο νου ότι η δύναμη για την ενίσχυση και την αποκατάσταση της υγείας του βρίσκεται μέσα του, ότι δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεται ούτε να νοιώθει αβοήθητος και απόλυτα εξαρτημένος από την όποια εξωτερική μέθοδο ή θεραπεία – ότι αυτά είναι απλώς μέσα που μπορεί, αν και σε όποιο βαθμό χρειάζεται, να τα χρησιμοποιεί, αλλά ότι αυτός ο ίδιος είναι που έχει τελικά τον έλεγχο της ζωής του και της υγείας του και ότι η δύναμη και η ικανότητα αυτοΐασης αναβλύζει από μέσα του. Το HOUND’S TONGUE (FES) είναι κατάλληλο για να προσδώσει μια διάσταση πνευματικότητας στον υλιστικό νου, αυτόν που δεν μπορεί να αντιληφθεί τίποτε άλλο στον κόσμο εκτός από μηχανιστικές εκδηλώσεις της ύλης, σε όλες τις καταστάσεις και βεβαίως και στο ίδιο του το σώμα και στις διαδικασίες της υγείας και της ζωής. Το ίδιο ανθοΐαμα θα ενδυναμώσει την ικανότητα του μη-υλιστικού νου στο να διαχειρίζεται και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του υλισμού όταν αυτός παρουσιάζεται σαν η μοναδική έγκυρη πρόταση ζωής. Το CERATO (BACH) θα διασφαλίσει την ικανότητά μας να σκεπτόμαστε ελεύθερα και ανεξάρτητα, χωρίς τον κίνδυνο να εισέλθουμε σε σύγχυση μέσα από τις πιέσεις και τις γνώμες των άλλων και το WALNUT (BACH) θα μας ενδυναμώσει στο να μένουμε ανεπηρέαστοι στο δρόμο που έχουμε χαράξει και στα όσα έχουμε αποφασίσει. Το RESCUE REMEDY (BACH) είναι ένα γενικότατης χρήσης ηρεμιστικό ανθοΐαμα, ιδιαίτερα κατάλληλο σε καιρούς φόβου και γενικευμένης αναστάτωσης. Το ASPEN (BACH) είναι πολύ κατάλληλο στο να αντιμετωπίζει ακαθόριστους φόβους που αποκτούν έναν σχεδόν μεταφυσικό χαρακτήρα (‘αόρατοι εχθροί μπροστά στους οποίους δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε, ούτε να τους διακρίνουμε καν’).
Εννοείται ότι πολλά άλλα ανθοϊάματα ή σχετικές θεραπευτικές παρεμβάσεις μπορεί να απαιτηθούν προκειμένου να αισθανθεί κανείς καλά μέσα του, με δύναμη, χαρά και διάθεση για ζωή, αλλά αυτά αφορούν εξατομικευμένες προσεγγίσεις που βρίσκονται πέραν των δυνατοτήτων μιας γενικής προσέγγισης όπως αυτή.


Αγγελή

Η Μαρίνα Αγγελή είναι ιατρός με ειδίκευση στην ψυχιατρική, εκπαίδευση στην Συστημική Ψυχοθεραπεία και πολυετή ενασχόληση με εναλλακτικές θεραπείες και κυρίως με τη μέθοδο των Ανθοϊαμάτων και τις θεραπευτικές εφαρμογές τους στην αντιμετώπιση ψυχολογικών προβλημάτων. Έχει γράψει πολλά άρθρα και εργασίες για τα Ανθοϊάματα καθώς και το βιβλίο 'Ανθοθεραπεία με τα Ιάματα Μπαχ'. Είναι ιδρυτικό μέλος και νυν πρόεδρος της Ελληνικής Ανθοϊαματικής Εταιρείας. 

Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2021 08:32

Η κατάθλιψη μπορεί να περιμένει

Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους κάθε ηλικίας και φύλου, ακόμα και παιδιά.
Δεν μιλάμε για μια πεσμένη διάθεση, μια πρόσκαιρη συναισθηματική μελαγχολία, ή κυκλοθυμία. Μιλάμε για μια σοβαρή ασθένεια που σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μορφές αυτοκαταστροφής ή ακόμα χειρότερα σε αυτοκτονία. Αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου των νέων μετά τα τροχαία ατυχήματα.
Δεν ξυπνάμε ένα ωραίο πρωί και η κατάθλιψη μας χτυπάει την πόρτα δυνατά για να την πάρουμε χαμπάρι. Έρχεται σιγά σιγά και πολλές φορές ύπουλα, κάτι σαν απώλεια ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης, κάτι σαν έντονη και ανεξήγητη κούραση και άλλοτε κάπως πιο πολύπλοκα, με αισθήματα αναξιότητας και ενοχής. Αν επιμείνουν, αρχίζουν να καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο οι αρνητικές σκέψεις, η θλίψη και η μελαγχολία. Ίσως μετά να έρθει μια σταδιακή απόσυρση με το αίσθημα της ματαιότητας αγκαλιά. Το άτομο νιώθει αβοήθητο, μόνο, ή εγκαταλελειμμένο, νιώθει ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο και βιώνει απελπισία.
Οι εξωτερικοί παράγοντες, το περιβάλλον, οι κρίσεις, οι ξαφνικές αλλαγές, οικονομικά προβλήματα, ένα κακό διαζύγιο, μπορούν να γίνουν αφορμές ή αιτίες για να βρεθεί κάποιος να θλίβεται βαθιά, αλλά δεν καταλήγουν όλοι στην κατάθλιψη. Ούτε και είναι κληρονομική.
Αν περνάς μια δύσκολη περίοδο και υποψιάζεσαι πως κάτι συμβαίνει που δεν σε αφήνει να ορθοποδήσεις, άσε τις ντροπές και τα ταμπού στην άκρη και ζήτα βοήθεια από έναν ειδικό που δεν θα σε ρίξει στα ψυχοφάρμακα. Αν περνάς απλά μια περίοδο στενάχωρη θα σε βοηθήσει πολύ:

 • να καταλάβεις τι σε προβληματίζει,
 • γιατί σε βαραίνει τόσο πολύ,
 • να ανακαλύψεις τρόπους εσωτερικής ενδυνάμωσης,
 • να μάθεις τεχνικές χαλάρωσης και
 • πώς μπορείς να παρακινήσεις τον εαυτό σου να λάβει ξανά την χαρά.

Η χαρά είναι φάρμακο που σε μικρές ή μεγάλες δόσεις κάνει θαύματα, αλλά ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε βαθιά κατάθλιψη δεν μπορεί να εκτιμήσει τίποτα, ούτε να ανταποκριθεί. Όσο κι αν θέλουν οι φίλοι ή άλλοι οικείοι να βοηθήσουν, μόνο ένας ειδικός μπορεί να το καταφέρει. Φυσικά δεν λέμε να σηκώνουμε τα χέρια ψηλά όταν έχουμε κοντά μας έναν καταθλιπτικό άνθρωπο, αλλά να μην έχουμε υπερβολικές προσδοκίες από τις προσπάθειές μας. Ούτε να νιώθουμε ενοχές αν δεν καταφέρνουμε πράγματα μαζί του.
Το θέμα όμως είναι να μην φτάνουμε ποτέ να δούμε τον εαυτό μας να κατασπαράζεται από το τέρας της κατάθλιψης όπως περιγράφουν πολλοί. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει:

 1. Να αναγνωρίζουμε έγκαιρα τις αδυναμίες μας, αυτές που μας εμποδίζουν να σηκωθούμε με ψηλά το κεφάλι και με κέφι για την ζωή.
 2. Να μην ντρεπόμαστε να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιον, αρκεί να τον εμπιστευόμαστε.
 3. Να κάνουμε ευγενική αυτοκριτική και αυτογνωσία χωρίς να αυτομαστιγωνόμαστε όταν τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά.
 4. Να έχουμε θετική εστίαση προς τα πράγματα, την ζωή τον εαυτό μας.
 5. Να ψάχνουμε και να βρίσκουμε λόγους να αγαπάμε την ζωή, την φύση και τους άλλους
 6. Να βρίσκουμε τρόπους να ξεφεύγουμε για λίγο από το όποιο πρόβλημα, μέσα από ευχάριστες και απολαυστικές δράσεις για να βρίσκουμε ανακούφιση.
 7. Να επιδιώκουμε να χαιρόμαστε και να δημιουργούμε πηγές χαράς, όχι μόνο για τον εαυτό μας αλλά και τους άλλους.
 8. Να κάνουμε ταξίδια μικρά ή μεγάλα αλλάζοντας παραστάσεις, γνωρίζοντας άλλους ανθρώπους και κουλτούρες.
 9. Να έχουμε ένα όμορφο χόμπι που να αγαπάμε να κάνουμε τακτικά.
 10. Να βγαίνουμε περιπάτους στην φύση. Ειδικά τα μπάνια στην θάλασσα είναι άκρως θεραπευτικά και χαλαρωτικά.
 11. Ο ήλιος είναι μέγας θεραπευτής κατά της κατάθλιψης, αλλά σε ισορροπημένες δόσεις χωρίς γυαλιά και αντιηλιακό.
 12. Να μην τρώμε καθημερινά κρέας. Να βάζουμε ξηρούς καρπούς στην διατροφή μας και ωραία φρούτα εποχής.
 13. Να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας με όλα τα υπέροχα και με όλα τα αδύναμα του χαρακτήρα μας ή του σώματός μας. Μπορεί να γίνει ο καλύτερος εχθρός αν δεν τον φροντίσουμε, αλλά και ο καλύτερος και πιο πιστός μας φίλος αν του φερθούμε με τρυφερότητα και ευγένεια.
 14. Να μπαίνουμε ως επί τούτου και συχνά σε κατάσταση ευγνωμοσύνης για όσα ήδη έχουμε, για όσα μας δίνονται, για όσα θαυμαστά βιώνουμε. Και πιστέψτε με, είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα νομίζετε.

Ξέρω πως η εποχή μας ευνοεί τα δυσάρεστα συναισθήματα και κάνει πόλεμο στα θετικά, αλλά εκεί βρίσκεται η δική μας «μαγκιά» και δύναμη. Στα εύκολα και στα ωραία όλοι είμαστε καλοί, χαρούμενοι, και φαινόμαστε δυνατοί, αλλά στα δύσκολα είναι που δοκιμάζονται οι αντοχές μας σε όλα τα επίπεδα. Δοκιμάζεται ο αληθινός εαυτός μας, τα πραγματικά μας εφόδια. Και τότε όλα βγαίνουν στην επιφάνεια.
Κρατάτε το τιμόνι της ζωής σταθερό ακόμα και στις φουρτούνες, έχοντας ενισχύσει με πολλούς τρόπους τον εαυτό σας. Τα σκαμπανεβάσματα στα κύματα θα είναι γνώση και εμπειρία, θα είναι προστιθέμενη δύναμη και όχι λόγος για να εγκαταλείψετε το σκάφος. Σας αξίζει να είστε ένας υπέροχος και δυνατός καπετάνιος γεμάτος σοφία και χαρά για τα ταξίδια της ζωής. Και είμαι σίγουρη πως το μπορείτε αν το θελήσετε πραγματικά!

 Δείτε την εκπομπή στο κανάλι μας Holistic Life TV

Κατάθλιψη


Fotopoulou

Η Νάνσυ Φωτοπούλου ξεκίνησε να ασχολείτε με τις εναλλακτικές θεραπείες στην Ταϊλάνδη όπου διδάχθηκε στην σχολή Old Medicine Hospital την αρχαία γνώση των χειροπρακτικών και στην Ελλάδα τις ενεργειακές θεραπείες. Εκπαιδεύτηκε στο N.L.P. (Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός) και το συνδυάζει με το ThetaHealing® στο οποίο πήρε έξι (6) τομείς-εκπαιδεύσεις και που αγαπά πολύ να δουλεύει συνδυαστικά. Για 5 χρόνια φοίτησε παράλληλα σε ιδιωτικές ακαδημίες και σεμινάρια μεθόδων αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης. Για 2 έτη συμμετείχε σε ομάδα αυτογνωσίας και 2 έτη σε θεραπευτική ομάδα ψυχοδράματος. H Νάνσυ Φωτοπούλου είναι απόφοιτη: Tου επιμορφωτικού τμήματος Λογοθεραπείας και Συμβουλευτικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών - Tου ανοιχτού Πανεπιστημίου Αιγαίου στο τμήμα Ψυχικής & Κοινοτικής Υγείας - Του Life & Executive Coaching του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών. Την εμπνέει η ζωή και η φύση, όπως και οι άνθρωποι που ξέρουν να κατανοούν, να χαμογελούν, να αγαπούν και να δίνουν. 

 

Η ουλίτιδα και περιοδοντοπάθεια είναι δυο συχνά εμφανιζόμενες νόσοι της στοματικής κοιλότητας που προσβάλουν τα ούλα που περιβάλλουν τα δόντια και το οστό των γνάθων που τα στηρίζει. Οι βασικοί λόγοι εκδήλωσής τους είναι η γενετική προδιάθεση του ασθενούς, η έλλειψη καλής στοματικής υγιεινής, το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η εγκυμοσύνη, ο πολυμεταλλισμός της στοματικής κοιλότητας (π.χ. παρουσία μαύρων σφραγισμάτων και μεταλλικών γεφυρών στο στόμα), η κακή σύγκλειση-τρίξιμο  των δοντιών (βλ homeodentist.gr η ολιστική θεραπεία του τριξίματος των δοντιών) και παθολογικές καταστάσεις όπως έντονο στρες, σακχαρώδης διαβήτης, νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια και χρόνια λήψη φαρμάκων όπως αντιεπιληπτικά (υπερτροφική ουλίτιδα) και διφωσφονικά. Τα διφωσφονικά είναι φάρμακα που συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης  και προκαλούν σε μεγάλο ποσοστό νέκρωση-καταστροφή του οστού των γνάθων που είναι χρόνια και δύσκολα ανταποκρίνεται στην κλασική και ολιστική θεραπεία. Οι ασθενείς που χρησιμοποιούν διφωσφονικά καλό είναι να ανατρέξουν σε ολιστικές μεθόδους αντιμετώπισης της οστεοπόρωσης που είναι ακίνδυνες και αποτελεσματικές.

Η αλλοπαθητική αντιμετώπιση των νόσων του περιοδοντίου
Η κλασική οδοντιατρική θεωρεί τις παραπάνω νόσους σαν τοπικές στοματικές φλεγμονές που χρειάζονται τοπική θεραπεία, με ταυτόχρονη (σε σοβαρές περιπτώσεις) λήψη αντιβιοθεραπείας. Δεν λαμβάνει υπόψη ότι για να εκδηλωθεί οποιαδήποτε φλεγμονή στον οργανισμό πρέπει η άμυνα του αρρώστου να είναι εξασθενημένη. Μόνο τότε οι μικροβιακοί παράγοντες της οδοντικής πλάκας θα βρουν το κατάλληλο έδαφος για την εμφάνιση της νόσου.
Έτσι, ένας ασθενής με λίγη οδοντική πλάκα και εξασθενημένο αμυντικό σύστημα θα εκδηλώσει τη νόσο σε σοβαρή μορφή, ενώ ένας ασθενής με ισχυρό αμυντικό σύστημα και την ίδια ποσότητα οδοντικής πλάκας θα εμφανίσει τη νόσο σε ηπιότερο βαθμό ή δεν θα νοσήσει καθόλου.

Η ολιστική θεώρηση των νόσων του περιοδοντίου
Θεωρούμε, στην ομοιοπαθητική, ότι μια νόσος δεν είναι τίποτα άλλο από μια εκδήλωση ενός συνόλου συμπτωμάτων σε έναν δεδομένο οργανισμό. Αν η νόσος του περιοδοντίου οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη δύναμη του μικροβιακού παράγοντα που περιέχεται στην οδοντική πλάκα-πέτρα, θα σταματήσει και δεν θα επανεμφανιστεί με την ολοκλήρωση της αποτρύγωσης, της απόξεσης και την εκμάθηση της σωστής στοματικής  υγιεινής.
Αν όμως η νόσος είναι αποτέλεσμα ενός εξασθενημένου αμυντικού συστήματος θα επανεμφανιστεί σύντομα μετά το τέλος της κλασικής οδοντιατρικής θεραπείας.
Αυτό που θα δώσει απάντηση στην πραγματική αιτιολογία της νόσου θα είναι η κλινική παρατήρηση του ασθενούς. Ο ομοιοπαθητικός οδοντίατρος πρέπει να αποκτήσει μια καθαρή εικόνα της εξέλιξης της νόσου παρατηρώντας αν η τελευταία έχει την τάση να επανεμφανιστεί.
Η κλινική παρατήρηση θα απαντήσει στο ερώτημα αν η ουλίτιδα ή η περιοδοντοπάθεια του ασθενούς είναι μια τοπική φλεγμονώδης αντίδραση των ούλων και του υποκείμενου οστού ή αποτελεί εκδήλωση ενός εξασθενημένου αμυντικού συστήματος – μιας χρόνιας διαταραχής της υγείας, που βρίσκει εκτόνωση στην ανάπτυξη φλεγμονής στους ουλικούς – οστικούς ιστούς. Στην 25χρονη εξάσκηση του οδοντιατρικού επαγγέλματος είδαμε να εκδηλώνονται σοβαρές βλάβες στα ούλα και στα οστά σε ασθενείς με καλή στοματική υγιεινή. Η αιτία της νόσου οφειλόταν σε τέτοιες περιπτώσεις σε παράγοντες εντελώς άσχετους με τη στοματική υγιεινή.
Ένας χωρισμός, μια ερωτική ή επαγγελματική απογοήτευση, ο καταπιεσμένος θυμός, η θεραπεία με αντιβίωση και κορτικοστεροειδή δερματικών και αναπνευστικών προβλημάτων και διάφορες ανάλογες αιτίες μπορούν να οδηγήσουν σε εμφάνιση των νόσων του περιοδοντίου.

Τι είναι ουλίτιδα και ποια είναι η θεραπεία της
Είναι μια φλεγμονώδης αντίδραση των ούλων που οφείλεται κυρίως σε τοπικά ερεθιστικά αίτια. Τα συνήθη αίτια αυτά είναι η συσσώρευση της οδοντικής πλάκας και πέτρας (τρυγίας) στην επιφάνεια των δοντιών. Οδοντική πλάκα είναι το πρoϊόν ζύμωσης των τροφών από τα μικρόβια της στοματικής κοιλότητας. Όταν η οδοντική πλάκα ενασβεστιωθεί από τα άλατα του σάλιου μετατρέπεται σε οδοντική πέτρα ή τρυγία. Ιατρογενείς παράγοντες μπορούν επίσης να προκαλέσουν ουλίτιδα, όπως γέφυρες με κακή εφαρμογή και κακοφτιαγμένα σφραγίσματα. Τα ούλα που έχουν ουλίτιδα αιμορραγούν, είναι επώδυνα στο βούρτσισμα και μπορεί να εμφανίσουν οίδημα. Η αναπνοή είναι κάποιες φορές δύσοσμη εξαιτίας της συσσώρευσης υπολειμμάτων τροφών στα μεσοδόντια διαστήματα.
Η κλασική οδοντιατρική συστήνει την αφαίρεση της οδοντικής πλάκας και πέτρας από την επιφάνεια των δοντιών και την εκπαίδευση του ασθενούς ώστε να διατηρεί το στόμα του καθαρό με τη βοήθεια της οδοντόκρεμας, της οδοντόβουρτσας και του στοματικού διαλύματος.

Τι είναι περιοδοντοπάθεια και ποια είναι η θεραπεία της
Αν η ουλίτιδα αφαιρεθεί αθεράπευτη μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να εξελιχθεί σε περιοδοντοπάθεια. Η φλεγμονή επεκτείνεται από τα ούλα στους υποκείμενους ιστούς που είναι τα οστά των γνάθων που στηρίζουν τα δόντια. Τα τελευταία αρχίζουν να καταστρέφονται, τα δόντια αρχίζουν να κουνιούνται και πονάνε κατά τη μάσηση. Γύρω από τα δόντια που πάσχουν μπορεί να εμφανιστούν αποστήματα. Τα ούλα παρουσιάζουν έντονη ερυθρότητα, αιμορραγία και πόνο κατά το βούρτσισμα. Η δυσοσμία του στόματος είναι συνήθως ιδιαίτερα έντονη. Σε πολλούς ασθενείς τα παραπάνω συμπτώματα λείπουν, η νόσος περνάει απαρατήρητη και εξελίσσεται αργά μέσα στο χρόνο. Η καταστροφή των οστών που είναι η φυσική εξέλιξη της νόσου, προκαλεί τελικά την απόπτωση των δοντιών.
Η κλασική οδοντιατρική προτείνει την αφαίρεση της οδοντικής πέτρας από τα δόντια και την απόξεση των ριζών των δοντιών με ειδικά εργαλεία και συσκευή υπερήχων.

Οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές ανάπλασης των οστών της γνάθου.
Σε περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλη οστική καταστροφή ακολουθούνται ειδικές μικροχειρουργικές τεχνικές με σκοπό να αναγεννηθεί το οστό που έχει χαθεί και τα δόντια να σταματήσουν να κουνιούνται. Τα συνήθη βιοϋλικά που χρησιμοποιούνται για την ανάπλαση των χαμένων οστών είναι οστικά μοσχεύματα, εμβρυϊκές πρωτεΐνες και μεμβράνες κολλαγόνου. Οι επεμβάσεις είναι ανώδυνες και η μετεγχειρητική τους πορεία είναι πολύ καλά ανεκτή από τους ασθενείς.

Συμπέρασμα
Μετά από 25 χρόνια εφαρμογής της ομοιοπαθητικής στη θεραπεία της ουλίτιδας και της περιοδοντοπάθειας, το συμπέρασμά μου είναι ότι η στοματική υγεία πρέπει να παρακολουθείται μέσα στο βάθος του χρόνου ώστε ο θεράπων ιατρός να αξιολογεί αν το πρόβλημα οφείλεται σε μια τοπική ή γενική διαταραχή της υγείας του ασθενή του. Ο ομοιοπαθητικός οδοντίατρος μπορεί να θεραπεύσει τον ασθενή του με τις κλασικές οδοντιατρικές πρακτικές (απόξεση- αποτρύγωση, χειρουργική αναγέννηση οστών) και να ενδυναμώσει τον οργανισμό του με τη χρήση ομοιοπαθητικών - φυτοθεραπευτικών φαρμάκων και την βελτίωση των διατροφικών του συνηθειών ώστε η νόσος να μην επανεμφανιστεί.
Μπορεί ακόμα ο ομοιοπαθητικός οδοντίατρος – βασιζόμενος στην ολιστική αντιμετώπιση της νόσου σύμφωνα με τον Χάνεμαν- να διακρίνει μήπως η νόσος των ούλων δεν οφείλεται σε τοπικούς παράγοντες (μικρόβια της οδοντικής πλάκας – πέτρας) αλλά είναι η καταπίεση μιας γενικής νόσου του οργανισμού σε κάποιο άλλο επίπεδο (πχ μιας δερματοπάθειας) ή οφείλεται σε δηλητηρίαση του οργανισμού από κακές διατροφικές συνήθειες που τοξινώνουν τον οργανισμό με την παραγωγή ελευθέρων ριζών.
Παραδείγματα υπάρχουν πολλά, αλλά το πιο κοινό είναι η εμφάνιση αιμορραγικής ουλίτιδας σε άτομα που έχουν υποδειγματική στοματική υγιεινή και καταπιεσμένο θυμό. Αν σε έναν τέτοιο ασθενή δοθεί αντιβίωση ή μια οδοντόκρεμα που σταματάει την αιμορραγία το μόνο που θα πετύχουμε είναι η καταπίεση της αιμορραγίας και την εκδήλωση της νόσου σε άλλα όργανα (πχ βρογχίτιδα). Άτομα που ανταποκρίνονται σε φάρμακα όπως τα Sulphur, Phosphorus, Staphysagria, Platina, Paladium, Aurum, Mercurius solubilis, Ferrum sulphuricum έχουν συχνές εκδηλώσεις αιμορραγικής ουλίτιδας. Η εμφάνιση οστικής καταστροφής σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα που έχει καταπιεστεί με χρόνια λήψη κορτιζόνης και αντιβιοτικών είναι αρκετά συχνή.


Mηνάς Ρηγάτος εργάστηκε στο Παρίσι από το 1986 μέχρι το 1990, αποκλειστικά σαν Χειρούργος στόματος – Περιοδοντολόγος. Από το 1991 μέχρι το 1998 εργάστηκε σαν Εμφυτευματολόγος και Περιοδοντολόγος στο Οδοντιατρικό Ινστιτούτο Αθηνών στο Ψυχικό. Από το 1998 μέχρι και σήμερα διατηρεί Ιδιωτικό Ομοιοπαθητικό Οδοντιατρείο στη Γλυφάδα. Έχει ιδρύσει το Οδοντιατρικό Ομοιοπαθητικό Ινστιτούτο Γλυφάδας, με σκοπό την διοργάνωση σεμιναρίων και την εκπαίδευση των οδοντιάτρων στην ομοιοπαθητική.


Πολλοί συνάνθρωποι γύρω μας, -ειδικά αυτήν την περίεργη περίοδο που διανύουμε-με ρωτούν συχνά για θέματα υγείας, ευεξίας, δύναμης. Έτσι σας δίνω με πολλή αγάπη, απλόχερα, τα 2 πιο μεγάλα μυστικά για να είστε υγιείς και χαρούμενοι.
Δεν είναι δύσκολα, δεν είναι δαπανηρά, δεν είναι χρονοβόρα, αλλά θα χρειαστεί από σας κάποια συνέπεια και εξάσκηση για να φτάσετε στο σημείο να σας βγαίνουν φυσικά και αβίαστα από μέσα σας, χωρίς καμία νοητική ή σωματική προσπάθεια.
Και χωρίς χρονοτριβή, ιδού:

1ο Μυστικό:
Αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε. ΤΩΡΑ! Όχι αύριο, όχι σε λίγο, αλλά ΤΩΡΑ! Κάθε στιγμή είναι ζωή και είναι άδικο να την αφήνετε να περνά από δίπλα σας, να μπαίνει μέσα σας, να σας χαϊδεύει και να μην της δίνετε την δέουσα σημασία γιατί ο νους σας ταξιδεύει σε αρνητικά και φανταστικά σενάρια.
Είναι μια νόσος κι αυτή, το να φτιάχνετε δηλαδή τα χειρότερα σενάρια για τον εαυτό σας, τις σχέσεις σας, τους άλλους, τον κόσμο. Το εκπληκτικό είναι ότι μπορεί και  να επαληθευτούν αν συνεχίσετε να δίνετε ενέργεια και συναίσθημα στις εικόνες που πλάθετε. Εσωτερικές συγκρούσεις από διλήμματα, από ανασφάλειες, από εξωτερικές πιέσεις, είναι οι συνηθέστεροι λόγοι για να κάνετε αρνητικές σκέψεις. Φυσικά όσα συμβαίνουν γύρω μας δεν βοηθούν, αλλά ο μεγαλύτερος υπεύθυνος είστε εσείς αν συνεχίζετε να ταΐζετε το νου σας με αρνητικές και καταστροφικές σκέψεις. Πολλές φορές το μέλλον το φαντάζεστε δυσοίωνο και αβάσταχτο, αλλά όσο πιο πολύ το σκέφτεστε με αυτόν τον τρόπο, τόσο πιο πολύ χτίζετε αυτήν την πιθανότητα ως υλοποίηση για σας.
Άλλοτε το μυαλό σας ταξιδεύει πίσω, σε ένα παρελθόν που τελείωσε, αλλά εσείς θέλετε να το αναβιώνετε ξανά και ξανά ακόμα κι αν εκεί υπήρξε πόνος. Άρα, αναβιώνετε ξανά και ξανά τον πόνο. Και ο πόνος διεγείρει τις ορμόνες του άγχους και του στρες που είναι η κορτιζόλη και η οποία είναι τοξική για τον οργανισμό. Ο νους δείχνει να είναι αδύναμος να ξεπεράσει το παρελθόν, να αποδεχτεί και να προχωρήσει. Έτσι και η καρδιά αδυνατεί με την σειρά της να συγχωρήσει και να ανοίξει στην αγάπη και στην χαρά. Αργά ή γρήγορα, το σώμα θα ανταποκριθεί σε αυτή την αδυναμία του νου και της καρδιάς και θα αποδυναμωθεί κι αυτό. Α-Σθένεια= χωρίς Σθένος= Α-Δυναμία= χωρίς Δύναμη.
Αυτή είναι η κάθε ασθένεια. Αυτή είναι η βασική αιτία της. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε είναι ο πιο βασικός λόγος που η ψυχή μας πονά. Και όταν πονά η ψυχή, αργά ή γρήγορα θα πονέσει και το σώμα.
Δεν λέω πως δεν παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, αλλά σύμφωνα και με τον επιγενετιστή B. Lipton, το 90% της αιτίας για ασθένεια, είναι ο αρνητικός, τοξικός και μη ωφέλιμος τρόπος σκέψης. Μπορεί να χρειαστείτε μια βοήθεια για να καταφέρετε να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης σας για να τον γυρίσετε υπέρ σας. Μπορεί να χρειαστείτε κάποια εξάσκηση. Αλλά με μία δυνατή συνειδητοποίηση και απόφαση μπορεί να το κάνετε μόνοι σας και ακαριαία. Όλα είναι δυνατά αν το κατανοήσετε και θελήσετε πραγματικά να αλλάξετε. 

2o Μυστικό:
Όπως είπα και παραπάνω για την ορμόνη του στρες που είναι η κορτιζόλη, στον αντίποδά της βρίσκονται οι ορμόνες της ευτυχίας και της ευφορίας που είναι οι ενδορφίνες. Είναι το φυσικό ντοπάρισμα του οργανισμού αφού παράγονται από το ίδιο το σύστημα του οργανισμού και με φυσικούς τρόπους. Όταν το σύστημά μας κατακλύζεται από ενδορφίνες, δεν μπορεί να α-σθενήσει, γιατί το σώμα και το ανοσοποιητικό ενδυναμώνονται. Πώς όμως γίνεται να κατεβάζουμε ενδορφίνες στο σύστημά μας;

 • Μα φυσικά όταν κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν, όπως περπάτημα, τρέξιμο, γυμναστική, κολύμπι, γενικά άσκηση που μας δίνει ευλυγισία, χαρά, άνεση.
 • Όταν τραγουδάμε, χορεύουμε, όταν ακούμε ωραία μουσική και λικνιζόμαστε, ή χαλαρώνουμε.
 • Όταν γελάμε με αστεία, ανέκδοτα, κωμικές ταινίες ή βιντεάκια.
 • Όταν παίζουμε με τα παιδιά μας, με φίλους μας, με τα κατοικίδιά μας.
 • Όταν βγαίνουμε έξω και αλλάζουμε παραστάσεις, είτε σε βόλτα, είτε σε κάποιο μαγαζί είτε σε κάποιο μουσείο ή γκαλερί τέχνης.
 • Όταν πηγαίνουμε θέατρο, σινεμά, σε παραστάσεις που έχουν ενδιαφέρον και μας τραβούν ευχάριστα την προσοχή.
 • Όταν τρώμε τα αγαπημένα μας φαγητά και πίνουμε το αγαπημένο μας κρασί, αλλά με μέτρο. Ειδικά όταν συνοδευόμαστε από αγαπημένα πρόσωπα, ακόμα καλύτερα.
 • Όταν βρισκόμαστε στην φύση κάνοντας μικρά ή μεγαλύτερα ταξίδια, ή έστω ως ολιγόωρες βόλτες.
 • Όταν λιαζόμαστε κάτω από έναν γλυκό ήλιο. Ακόμα κι αν καίει, με μέτρο είναι θαυματουργός.
 • Τα γλυκά επίσης βοηθούν, αλλά με μέτρο κι αυτά για να προσέχουμε την σιλουέτα μας.
 • Φυσικά μην ξεχνάμε ότι είναι και το σεξ, όπως και κάθε πράξη τρυφερότητας και αγάπης που δεχόμαστε ή δίνουμε. Φιλιά, αγκαλιές, χάδια, κράτημα από τα χέρια, είναι βάλσαμο για την ψυχή και το σώμα.

Όλα αυτά καταλαβαίνετε πως μας δημιουργούν το αίσθημα της απόλαυσης. Και εδώ είναι το ζητούμενο. Το να απολαμβάνουμε και να ευχαριστιόμαστε με μικρά ή μεγάλα πράγματα, είναι ο λόγος που μπορούμε να παραμένουμε υγιείς και ακμαίοι. Η ευγνωμοσύνη και η ευχαριστία για όσα έχουμε και για όσα μας δίνονται, αυξάνει τα επίπεδα ενδορφινών στο σώμα μας και αυτό μας ανταμείβει με ευεξία και υγεία. Ναι, η ευγνωμοσύνη είναι ο καταλύτης όλων των παραπάνω. Μια ευχαρίστηση, μια απόλαυση που συνοδεύεται από το βαθύ αίσθημα της ευχαριστίας, πολλαπλασιάζει τις ορμόνες της ευφορίας και ό,τι περιέχει μέσα το ΕΥ, δεν επιτρέπει και δεν συνάδει με τίποτα ασθενικό. Γι αυτό να φτιάχνετε χαρά για σας και τους άλλους, μέσα από τον υγιή και καθαρό νου σας, μέσα από την θετική στάση σας. Γιατί είναι θέμα υγείας!
Το αξίζετε και το μπορείτε!

Δείτε την εκπομπή στο κανάλι μας Holistic Life TV

you tube Fotopoulou 3


Fotopoulou

Η Νάνσυ Φωτοπούλου ξεκίνησε να ασχολείτε με τις εναλλακτικές θεραπείες στην Ταϊλάνδη όπου διδάχθηκε στην σχολή Old Medicine Hospital την αρχαία γνώση των χειροπρακτικών και στην Ελλάδα τις ενεργειακές θεραπείες. Εκπαιδεύτηκε στο N.L.P. (Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός) και το συνδυάζει με το ThetaHealing® στο οποίο πήρε έξι (6) τομείς-εκπαιδεύσεις και που αγαπά πολύ να δουλεύει συνδυαστικά. Για 5 χρόνια φοίτησε παράλληλα σε ιδιωτικές ακαδημίες και σεμινάρια μεθόδων αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης. Για 2 έτη συμμετείχε σε ομάδα αυτογνωσίας και 2 έτη σε θεραπευτική ομάδα ψυχοδράματος. H Νάνσυ Φωτοπούλου είναι απόφοιτη: Tου επιμορφωτικού τμήματος Λογοθεραπείας και Συμβουλευτικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών - Tου ανοιχτού Πανεπιστημίου Αιγαίου στο τμήμα Ψυχικής & Κοινοτικής Υγείας - Του Life & Executive Coaching του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών. Την εμπνέει η ζωή και η φύση, όπως και οι άνθρωποι που ξέρουν να κατανοούν, να χαμογελούν, να αγαπούν και να δίνουν.  

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021 09:19

Γιατί αναβάλλεις συνεχώς; (video)

Αναβολή σημαίνει να μεταθέτω στο μέλλον μια ενέργεια ή μια υποχρέωση, μια απόφαση για δράση που θα μπορούσα να κάνω τώρα αλλά περιμένω άλλον πιο κατάλληλο χρόνο για να το κάνω. Όμως ο χρόνος είναι πάντα στο τώρα, το παρελθόν δεν υπάρχει και το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμα. Η πραγματική λοιπόν ζωή βρίσκεται στην κάθε ΤΩΡΑ στιγμή και κανείς δεν μας εγγυάται τι μπορεί να συμβεί την επόμενη ή αύριο ή μετά από μία εβδομάδα, ένα μήνα, ένα χρόνο. Η κάθε απόφαση έχει δύναμη και ισχύ όταν μπορείς να ξεκινήσεις από την εδώ στιγμή μια δράση. Να δεσμευτείς στο ΤΩΡΑ με αυτήν την απόφαση και να την βάλεις σε εφαρμογή, ακόμα και με ένα πολύ  μικρό βήμα. Τότε δηλώνεις σε όλο σου το σύστημα ότι είσαι έτοιμος-η και συνεπής με ό,τι έχεις πει ότι θα κάνεις. Αυτό σου δίνει έξτρα δύναμη και αυτοπεποίθηση. Όμως γιατί συναντάμε την αναβολή τόσο πολύ στις ζωές μας; Γιατί δεν μαθαίνουμε από κάποια λάθη μας λόγω αναβολής; Οι πιο σοβαροί λόγοι είναι οι εξής:

 1. Ο φόβος της αποτυχίας μάς καθηλώνει να παραμείνουμε αδρανείς στην θέση μας και χρησιμοποιούμε την αναβολή σαν δικαιολογία.
 2. Η τελειομανία είναι επίσης πολύ σημαντικός λόγος, η οποία κρύβει πάλι φόβο όχι μόνο για αποτυχία αλλά ίσως και φόβο για επιτυχία. Ναι, γιατί και η αποτυχία και η επιτυχία θέλουν υψηλά αποθέματα διαχείρισης, νοητικά, ψυχικά, σωματικά. Έτσι η ανάγκη για τελειότητα είναι επίσης μια καλή πρόφαση αναβολής.
 3. Μια μόνιμη τεμπελιά και βόλεμα μάς κάνουν μαλθακούς. Η δράση γίνεται κουραστική. Επίσης έτσι, αυξάνεται το άγχος λόγω αβεβαιότητας, όταν δεν μπορούμε να ξέρουμε ή να προβλέψουμε τα ακριβή αποτελέσματα.
 4. Έχουμε την ψευδαίσθηση ότι το μέλλον μας εγγυάται τις ιδανικές συνθήκες για να κάνουμε αυτό που θέλουμε.
 5. Αισθανόμαστε την ανάγκη ότι θέλουμε κάποιο χρόνο να προετοιμαστούμε ψυχολογικά ή πρακτικά για να βάλουμε σε εφαρμογή μία δράση μας. Υπάρχουν οι άνθρωποι των γρήγορων αποφάσεων και ενεργειών, αλλά υπάρχουν και οι άνθρωποι που λειτουργούν με πολύ αργούς ρυθμούς ή με «θα» και «θα»…. Ουσιαστικά είναι η προσαρμοστικότητα που έχει ο καθένας στις αλλαγές. Γιατί οι αλλαγές θέλουν αρετή και τόλμη πολλές φορές, όπως και η ελευθερία.

Εδώ θα πω όμως ένα 1ο μυστικό:
Ενδεχόμενα να μην υπάρχουν πάντα οι ιδανικές συνθήκες, ούτε μεγάλα περιθώρια χρόνου, οπότε η όποια αναβολή να αποβεί καταστροφική. Έτσι, μπορεί να χρειαστεί να φτιάξουμε εμείς τις ιδανικές συνθήκες και τον κατάλληλο χρόνο, με την εσωτερική δύναμη και με όλα τα υπόλοιπα θετικά εφόδια που διαθέτουμε στην φαρέτρα μας. Η ζωή δεν περιμένει κανέναν και το να αναβάλουμε συνεχώς, σημαίνει πως αφήνουμε την ζωή να μας γλιστρά από τα χέρια σαν άμμος, σαν νερό.
Αν αναβάλεις συνεχώς να κυνηγήσεις τα όνειρά σου, αν αναβάλεις συνεχώς να κάνεις διατροφή για να χάσεις περιττά κιλά, αν αναβάλεις συνεχώς να κάνεις το βιογραφικό σου και να ψάξεις για την εργασία που αγαπάς, αν αναβάλεις συνεχώς να δεσμευτείς σε μία σχέση, σημαίνει πως μεταθέτεις για «όποτε» τα ουσιώδη της ζωής σου άρα αναβάλεις να ζήσεις όσα σου αξίζουν. Ή μήπως νιώθεις τελικά πως δεν σου αξίζουν?
Η αυταξία βέβαια είναι ένα άλλο μεγάλο σημαντικό κεφάλαιο για όλα, που θα αναλύσω σε άλλο άρθρο.
Επίσης, είναι πιο εύκολο να αναβάλουμε πράγματα τα οποία έχουν πόνο και κόπο, όπως το να πλύνουμε το αυτοκίνητο, να καθαρίσουμε το σπίτι ή την αποθήκη, να πάμε να ζητήσουμε αύξηση. Αλλά αν αναβάλουμε και τα ευχάριστα, όπως το να δούμε μια ταινία, έναν φίλο, μια παράσταση, μήπως τελικά αναβάλουμε να ζήσουμε με χαρά και απόλαυση;
Είναι άλλο το να αναβάλεις μόνιμα, και άλλο το να θέλεις κάποιες φορές να μελετήσεις τα δεδομένα, τις ικανότητές σου ή τα πιθανά οφέλη, πριν μπεις σε αποφάσεις και δράσεις. Να δεις αν σου κάνει κάτι ή αν μπορείς εσύ να ανταπεξέλθεις πραγματικά.

Και εδώ θα σου πω άλλο ένα 2ο μυστικό:
Αν βρίσκεσαι σε δίλλημα, αν πραγματικά χρειάζεσαι χρόνο για να σκεφτείς, να αποφασίσεις, να δράσεις, πάρε τον αλλά να μην είναι ασαφής και απεριόριστος. Βάλε μια ημερομηνία και τήρησέ την ως η τελευταία προθεσμία σου. Αυτό θα σε αποφορτίσει από περιττό στρες και από την χαοτική αίσθηση της μόνιμης αναβολής. Η συνέπεια είναι ο εχθρός της αναβολής και η αναβολή είναι ο εχθρός της συνέπειας. Σε ποια δόνηση θέλεις να βρίσκεσαι;
Είμαι σίγουρη πως κατανοείς ότι η συνέπεια έχει πολλαπλά οφέλη (τα οποία επίσης θα αναλύσω μια άλλη φορά), ενώ η αναβολή μπορεί να φέρει πολλαπλές ζημίες.
Κανείς δεν θέλει στην ζωή του έναν άνθρωπο μόνιμα αναβλητικό. Διότι ο φόβος του, η ανασφάλειά του ή η τεμπελιά του δεν είναι καθόλου θελκτική. Είμαι σίγουρη όμως πως δεν θέλεις κάτι τέτοιο. Το αντίθετο μάλιστα. Θέλεις να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και είμαι σίγουρη πως το μπορείς γιατί το αξίζεις!

Δείτε την εκπομπή στο κανάλι μας Holistic Life TV

02 ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΒΑΛΛΕΙΣ THUMB


Fotopoulou

Η Νάνσυ Φωτοπούλου ξεκίνησε να ασχολείτε με τις εναλλακτικές θεραπείες στην Ταϊλάνδη όπου διδάχθηκε στην σχολή Old Medicine Hospital την αρχαία γνώση των χειροπρακτικών και στην Ελλάδα τις ενεργειακές θεραπείες. Εκπαιδεύτηκε στο N.L.P. (Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός) και το συνδυάζει με το ThetaHealing® στο οποίο πήρε έξι (6) τομείς-εκπαιδεύσεις και που αγαπά πολύ να δουλεύει συνδυαστικά. Για 5 χρόνια φοίτησε παράλληλα σε ιδιωτικές ακαδημίες και σεμινάρια μεθόδων αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης. Για 2 έτη συμμετείχε σε ομάδα αυτογνωσίας και 2 έτη σε θεραπευτική ομάδα ψυχοδράματος. H Νάνσυ Φωτοπούλου είναι απόφοιτη: Tου επιμορφωτικού τμήματος Λογοθεραπείας και Συμβουλευτικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών - Tου ανοιχτού Πανεπιστημίου Αιγαίου στο τμήμα Ψυχικής & Κοινοτικής Υγείας - Του Life & Executive Coaching του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών. Την εμπνέει η ζωή και η φύση, όπως και οι άνθρωποι που ξέρουν να κατανοούν, να χαμογελούν, να αγαπούν και να δίνουν.

Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2021 10:25

Αν αφεθείς μπορείς να σωθείς (video)

Holistic Life TV: Μέσα απο μια σειρά mini εκπομπών, με ενημερωτικό αλλά και συμβουλευτικό χαρακτήρα, με το τίτλο «Κάθε στιγμή είναι ζωή!», η σύμβουλος αυτοβελτίωσης και Better Life coacher Νάνσυ Φωτοπούλου μας δίνει κατευθύνσεις για την καλύτερη αξιολόγηση του εαυτού μας και των άλλων. Μείνετε συντονισμένοι! Δες την εκομπή στο κανάλι μας Holistic Life TV


Και με αυτόν τον τίτλο, θα εξηγήσω ένα παράδοξο:
Όλοι ξέρουμε πως για να πετύχουμε έναν στόχο, χρειάζεται επιμονή, υπομονή, εστιασμένη δράση, ορμή, κλπ. Και όλα αυτά πραγματικά τα κάνεις, αλλά ο στόχος σου απομακρύνεται. Και ‘συ παλεύεις ξανά και ξανά, επιμένεις ξανά και ξανά πολλές φορές εμμονικά, γιατί μας έχουν πει να μην τα παρατάμε στις πρώτες δυσκολίες, να μην εγκαταλείπουμε τον αγώνα μέχρι να πετύχουμε αυτό που θέλουμε.
Και ως ένα βαθμό, αυτό είναι αλήθεια.
Αν τα πράγματα δεν σου πηγαίνουν τόσο καλά και οι προσπάθειές σου δεν αποδίδουν όσα θα περίμενες, αν βρίσκεις εμπόδια και καθυστερήσεις, αν κουράστηκες να δίνεις και να μην παίρνεις, ίσως χρειάζεται να αναρωτηθείς γιατί υπάρχει τόση αντίσταση. Εδώ κάνεις μια παύση και μια επανεξέταση:

 • του στόχου,
 • των δράσεων σου,
 • των ικανοτήτων σου,
 • των συνθηκών κλπ.

Αν όλα αυτά είναι εντάξει και δεν μπορείς να διαγνώσεις κάτι που χρειάζεται να αλλαχθεί, τότε χρειάζεται να το αφήσεις όλο το εγχείρημα και να αποχωρήσεις απαλά και διακριτικά. Χωρίς θυμό, χωρίς ένταση. Άφησέ το και αφήσου και συ στην ροή των πραγμάτων. Ίσως ήρθε η ώρα να αναλογιστείς αν όλο αυτό είναι πράγματι καλό για σένα, ή ίσως ήρθε η ώρα να ξεκουραστείς και να αφεθείς στην αγκαλιά της ζωής που γνωρίζει καλύτερα.
Δεν σου λέω να εγκαταλείψεις τα πάντα, αλλά να κάνεις μερικά βήματα πίσω, να ασχοληθείς με κάτι άλλο προς το παρόν, να πάρεις όλη την ένταση και την ενέργεια από αυτό που έκανες ό,τι μπορούσες. Ναι, έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες, οπότε εμπιστεύσου κάποιον άλλον τώρα. Το σύμπαν, την ροή, την ζωή, το θεϊκό σου σχέδιο, όπως θέλεις πες το…
Το να επιμένεις σε κάτι που τώρα δεν σου βγαίνει παρά τις όσες προσπάθειες, είναι σα να κουτουλάς εσκεμμένα πάνω σε έναν τοίχο και να ματώνεις το κεφάλι σου. Φύγε από τον τοίχο. Εδώ έχεις αρχίσει να πονάς, να αγωνιάς, να έχεις ένταση και ίσως θυμό και απογοήτευση. Απομακρύνσου, πήγαινε αλλού και κάνε κάτι που θα σου δώσει χαρά. Τα αρνητικά συναισθήματα δεν βοηθούν σε τίποτα, παρά δυσχεραίνουν την κατάσταση. Όταν λείπει η χαρά, η δημιουργικότητα, η απόλαυση, τότε κάτι δεν πάει καλά. Τα συναισθήματα από μόνα τους είναι πυξίδα που σου δείχνουν αν είσαι στο σωστό σημείο ή όχι.
Αφέσου. Όταν παλεύεις με τα κύματα να βγεις στην στεριά και χάνεις δυνάμεις, αφέσου στην επιφάνεια της θάλασσας και θα σε πάει μόνη της έξω. Απλά έχε το νου σου.
Αφέσου επίσης σε κάτι ανώτερο από σένα, σε κάτι που σε γνωρίζει πιο καλά και ξέρει το πραγματικό καλό σου.
Αφέσου και εμπιστεύσου, γιατί όσο εμμένεις, τόσο μπλοκάρεις την ροή.
Αφέσου και τότε θα δεις να ανοίγονται μπροστά σου ευκαιρίες, καταστάσεις, προοπτικές που πριν δεν υπήρχαν ή που δεν μπορούσες να δεις. Όταν εμμένεις σε κάτι με πείσμα, δεν κοιτάς πιο βαθιά ή πιο σφαιρικά. Το να έχεις το βλέμμα στραμμένο μόνο σε ένα σημείο, δεν σε αφήνει να δεις όλη την εικόνα των πραγμάτων και να αναθεωρήσεις, να διορθώσεις, να ελιχθείς.
Φαντάσου πως βρίσκεσαι μέσα σε ένα κάπως ορμητικό ποτάμι και συ κρατιέσαι με φόβο από ένα κλαδί. Πέφτει επάνω σου το νερό και σε πονά εφόσον βρίσκει αντίσταση, πέφτουν πάνω σου άλλα κλαδιά, πέτρες κλπ και σε εξοντώνουν σιγά σιγά, εφόσον είσαι ένα εμπόδιο στην ροή του ποταμού. Αν αφεθείς όμως μπορείς να σωθείς, γιατί η ίδια ροή του ποταμού θα σε βγάλει κάπου πιο ήσυχα, σε μια στεριά της κοίτης του, σε ένα μεγάλο βράχο ίσως, ή σε ένα μεγαλύτερο κλαδί που θα σε κρατήσει για να αναρριχηθείς και να σωθείς. Φυσικά όλοι φοβούνται μήπως βρουν κάποιον ερμητικό και ψηλό καταρράκτη στην επόμενη στροφή και γι’ αυτό προτιμούν να στηρίζονται μετά μανίας από ένα κλαδί…
Η ζωή θέλει τα ρίσκα της και δεν είναι πάντα σίγουρο αν όλα θα είναι επιτυχημένα. Κανείς δεν το εγγυάται αυτό. Αλλά πολλές φορές, το να αφεθείς και να αφήσεις από τα χέρια σου αυτό που κρατάς με μανία, είναι το πιο ανακουφιστικό και ασφαλές.
Μπορεί να κρατάς ή να κρατιέσαι από μία σχέση, από μία δουλειά, από έναν φίλο, μία κατάσταση που δείχνει να μην είναι ομαλή και φυσική. Κρατιέσαι και κρατάς από φόβο. Αλλά ο φόβος δεν ήταν ποτέ καλός οδηγός.
Αφέσου και ίσως έτσι να ανακαλύψεις άλλες αλήθειες, άλλες πτυχές που δεν έβλεπες ή δεν ήθελες να δεις. Και τότε το φως της αλήθειας αυτής να φωτίσει εσένα και τα πράγματα με έναν σωτήριο και λυτρωτικό τρόπο.
Αφήσου, εμπιστεύσου. Το αξίζεις και το μπορείς!

Δες την εκομπή στο κανάλι μας Holistic Life TV

01 ΑΝ ΑΦΕΘΕΙΣ THUMB


Fotopoulou

Η Νάνσυ Φωτοπούλου ξεκίνησε να ασχολείτε με τις εναλλακτικές θεραπείες στην Ταϊλάνδη όπου διδάχθηκε στην σχολή Old Medicine Hospital την αρχαία γνώση των χειροπρακτικών και στην Ελλάδα τις ενεργειακές θεραπείες. Εκπαιδεύτηκε στο N.L.P. (Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός) και το συνδυάζει με το ThetaHealing® στο οποίο πήρε έξι (6) τομείς-εκπαιδεύσεις και που αγαπά πολύ να δουλεύει συνδυαστικά. Για 5 χρόνια φοίτησε παράλληλα σε ιδιωτικές ακαδημίες και σεμινάρια μεθόδων αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης. Για 2 έτη συμμετείχε σε ομάδα αυτογνωσίας και 2 έτη σε θεραπευτική ομάδα ψυχοδράματος. H Νάνσυ Φωτοπούλου είναι απόφοιτη: Tου επιμορφωτικού τμήματος Λογοθεραπείας και Συμβουλευτικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών - Tου ανοιχτού Πανεπιστημίου Αιγαίου στο τμήμα Ψυχικής & Κοινοτικής Υγείας - Του Life & Executive Coaching του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών. Την εμπνέει η ζωή και η φύση, όπως και οι άνθρωποι που ξέρουν να κατανοούν, να χαμογελούν, να αγαπούν και να δίνουν.
Τηλ.: 6936217246 - FB: Nancy Fotopoulou

 

Πήρε αρκετό καιρό να μεταπηδήσουν στην δύση, τεχνικές πανάρχαιες στην ανατολή, άρρηκτα συνδεδεμένες με την σωματική και ψυχική ισορροπία, την θεραπεία και το "ευ ζην" των ανθρώπων. Στον καιρό της πανδημίας από τον ιό Covid-19, οι τεχνικές αυτές έρχονται ξανά, αρωγοί στην αντιμετώπιση του άγχους που αφήνει ο συγκεκριμένος ιός φεύγοντας από το σώμα. Η γιόγκα αποτελεί ένα σύστημα και συνδυασμό συγκεκριμένων σωματικών στάσεων (άσανες) με αναπνοές, που στόχο έχουν την ενεργοποίηση κέντρων, με απώτερο σκοπό την υγεία και την ευεξία του ατόμου.

Η αποτελεσματικότητα της γιόγκα είναι πλέον πασιφανές σε όλα τα φάσματα της σωματικής και ψυχικής ανάρρωσης. Ενδείκνυται για παράδειγμα τόσο για πόνους στη μέση, τον αυχένα, το κεφάλι, σε εκφυλιστικές ασθένεις του μυοσκελετικού συστήματος, σε ρευματοειδή αρθρίτιδα, σε οστεοαρθρίτιδα, σε αλλεργίες και άσθμα, σε υπέρταση και διαβήτη, σε προβλήματά του θυρεοειδή, σε καρκίνο, όσο και σε νευεοψυχικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη, οι εξαρτήσεις, οι κρίσεις πανικού, οι ψυχαναγκαστικές διαταραχές, οι εμμονές, η επιληψία κλπ. Βασισμένη στην αρχέγονη ινδική γνώση και επιστήμη, η γιόγκα έχει καταφέρει να αποτελέσει ένα αξιόπιστο θεραπευτικό εργαλείο, που πλέον προτείνεται ακόμα και στα μεγαλύτερα νοσοκομεία και θεραπευτήρια του δυτικού κόσμου. Αυτά τα αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα της συγκεκριμένης πρακτικής, μαρτυρούν και την χρήση της σε ολόκληρο τον κόσμο. Η γιόγκα βέβαια δεν είναι απλά μια τεχνική, αλλά επίσης και μία πνευματική εξάσκηση. Βασίζεται στην παραδοχή της ύπαρξης ενός ψυχοσωματικού συστήματος, άρρηκτα διαπλεκόμενου με το Άτμαν, το Πνεύμα και την Ανώτερη Δύναμη (Ύπαρξη ή Θεό, εάν προτιμάτε).

Οι στάσεις (άσανες) αποτελούν διαφορετικές μορφές του ανθρώπινου σώματος, το οποίο παραδίδεται ολοκληρωτικά στην "Υπαρξη", και οι αναπνοές συνδέουν ή εμφυσούν σε αυτό το σώμα τη Ζωή. Πρόκειται λοιπόν για μια ιερή τελετουργία, που επαναφέρει την σύνδεση του ανθρώπου με την ζωή και την "Υπαρξη". Ο διαλογισμός αντίστοιχα, χρησιμοποιώντας ως βάση το ίδιο χαλί της αναπνοής με τη γιόγκα και συχνά συνδυαζόμενος με αυτήν, έχει ως στόχο την αταραξία του νού και την ηρεμία από τον καθημερινό καταιγισμό των παραγόμενων σκέψεων. Η "διανόρροια" είναι ένα σύμπτωμα το οποίο χαρακτηρίζει την σκέψη των ατόμων με ψύχωση. Τους είναι εντελώς αδύνατον να συγκροτήσουν την τεράστια ροή σκέψεων, δηλαδή την ακατάπαυστη παραγωγή σκέψεων που τους συμβαίνει ακούσια πλέον. Παρόμοια δυστυχώς συμβαίνει και στην συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, χωρίς (εμφανή τουλάχιστον) ψυχοπαθολογία. Ο ανθρώπινος νους, στηριζόμενος αιώνες τώρα, στο "σκέφτομαι, άρα υπάρχω", ξέφυγε από την "φυσιολογική" λειτουργία του, σε μια ατέρμονη, συνειρμική, αυτόματη αλυσίδα σκέψεων, οι οποίες τον κατέλαβαν και τον στοίχειωσαν κυριολεκτικά.

Το δώρο του διαλογισμού στην ανθρωπότητα είναι ακριβώς αυτή η επανασύσταση του νού, η αποσυσκότισή του από τις άχρηστες σκέψεις. Είναι ένα εργαλείο βαθειάς παρατήρησης των σκέψεων και δημιουργίας Σιωπής. Σιωπή είναι θεραπεία, είναι αγάπη, είναι γαλήνη, είναι σύνδεση, είναι ο Θεός. Οι αχαλίνωτες σκέψεις εδράζονται στον φόβο ή ο φόβος και το άγχος προκαλούνται από τις σκέψεις? Αυτά τα ερωτήματα έρχεται να διαγράψει ο διαλογισμός, εισάγοντας την παρατήρηση στην ανθρώπινη κατάσταση της Ύπαρξης. Δεν έχει σημασία ποιός και γιατί. Σημασία έχει να εγκαταστήσουμε μέσα μας ξανά την Σιωπή.

Ο διαλογισμός λοιπόν είναι η αναπνοή του νού μας. Εισπνέει τις τοξικές σκέψεις και εκπνέει καθαρή σιωπή. Συνεχίζοντας και μιλώντας γενικότερα για μετατραυματικό στρες ή μετατραυματική διαταραχή, εννοούμε μια κατάσταση νεύρωσης, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες συνήθως μετά την εμπειρία ενός σοβαρού ατυχήματος ή δυστυχήματος, έντονης βίας, τραυματικής συμπεριφοράς από τρίτους ή απειλής κατά της ζωής. Το εν λόγω άτομο, έχοντας υποστεί ένα σοβαρό λοιπόν σοκ, βιώνει μία απορρύθμιση σε νοητικό, ψυχολογικό και σωματικό επίπεδο (Brunet A., Akerib V., Birmes P., 2007). Στο σωματικό επίπεδο έχουμε αναταραχή στις ώρες του ύπνου, στην όρεξη, στο σεξ, πόνους, αδιαθεσίες, πονοκέφαλους, εφίδρωση και αυξημένη κατανάλωση ουσιών. Στο συναισθηματικό - νοητικό επίπεδο, το άτομο βιώνει θλίψη, απελπισία, στεναχώρια, τρόμο, άρνηση, παραισθήσεις, άγχος, έντονη ανησυχία, νευρικότητα, αστάθεια, αμφιθυμία, εισβολή παράξενων σκέψεων, flashback του τραυματικού γεγονότος, αποφυγή ότι θυμίζει το συμβάν, ενοχή, και ανάμνηση άλλων παλιότερων τραυμάτων.

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, πολλά από τα άτομα που νόσησαν από τον ιό Covid19 και ειδικά αυτά που διασωληνώθηκαν και βρέθηκαν κοντά στον θάνατο, αλλά γλύτωσαν, παρουσίασαν και παρουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό μετατραυματικό στρες και πολλά από τα παραπάνω συμπτώματα. Μπορούμε όμως σίγουρα να προσθέσουμε την ανθρωποφοβία, την νοσοφοβία, τις υποχονδριακές τάσεις, την κλειστοφοβία, τον φόβο εγκλεισμού, και γενικότερα ότι συνδέεται με απομόνωση, εγκλεισμό, αρρώστια και θάνατο. Το σημείο που ενώνει το σώμα και το νοητικό συναισθηματικό πλέγμα, βάλλεται διαρκώς κατά την διάρκεια της περιόδου του μετατραυματικού στρες. Υφίσταται δηλαδή μία αποσύνδεση του σώματος από το πνεύμα, με κυρίαρχη την απορρύθμιση του νευρικού του συστήματος.

Εδώ λοιπόν έρχεται η γιόγκα, να παράσχει αρχικά ένα κοινωνικό πεδίο, όπου το τραυματισμένο άτομο επανασυνδέεται με την κοινότητα μέσω της ομαδικής πρακτικής και απομακρύνεται αρχικά από την υπαρξιακή του απομόνωση. Η ομαδική πρακτική παρέχει προστασία και δυνατότητα επαναβίωσης της ασφάλειας που έχει χαθεί. Η γιόγκα εξισορροπεί έπειτα στο σωματικό πεδίο την επαφή με αυτό. Γειώνει το άτομο και το φέρνει κοντά πάλι, στις πραγματικές του αισθήσεις. Ενοποιεί και επαναφέρει δηλαδή το άτομο στην πραγματικότητα. Με τις στάσεις (άσανες) και τις αναπνοές, βελτιώνεται σταδιακά η απορρύθμιση και επανασυνδέεται το άτομο με την χαρά της ζωής. Λειαίνεται η άρνηση μέσω της συνεχούς ροής που μπαίνει και βγαίνει από μέσα του, καθώς το άτομο ενεργοποιεί ξανά το σώμα του και ξεμπλοκάρει τα μπλοκαρίσματα, τα οποία είχαν δημιουργηθεί κατά το συμβάν και μετά.

Όταν λοιπόν ομαλοποιείται το Αυτόνομο Κεντρικό Σύστημα και οι αντιδράσεις μειώνονται, το πάσχον άτομο μπορεί επιτέλους να χαλαρώσει, να ηρεμήσει και να προσαρμοστεί σιγά σιγά ξανά στην καθημερινότητά του. Με τον διαλογισμό, το άτομο που υποφέρει από μετατραυματικό στρες μπορεί να ωφεληθεί πολλαπλώς. Αρχικά λοιπόν, χρειάζεται μία επαφή ξανά με το σώμα, πχ μέσω της γιόγκα, για να εξισορροπηθεί η διαστρεβλωμένη ενέργεια. Αυτή είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για τον διαλογισμό. Ο νους πρέπει να φτάσει σε ένα σημείο, όπου η περίσσεια ενέργεια έχει εξατμιστεί, για να μπει σε μια κατάσταση βαθειάς παρατήρησης και προσοχής. Όσο αποσυνδέεται η αλυσίδα των ατέρμονων σκέψεων, τόσο το άτομο αποσυνδέεται από τα συναισθήματα του φόβου, της ανησυχίας, του τρόμου και του άγχους, που συμβαίνουν στο μετατραυματικό στρες.

Το διαλογιζόμενο άτομο, κατανοεί αργά αργά, οτιδήποτε απορρυθμίστηκε και οτιδήποτε επανέρχεται. Η αποταύτιση από τις έμμονες σκέψεις, απαλλάσσει επιτέλους το άτομο και από συναισθήματα ενοχής, τρόμου και ανεπάρκειας. Στα άτομα που βγήκαν νικητές, από την μάχη με τον κορονοϊό αλλά υποφέρουν από μετατραυματικό στρες, η γιόγκα και ο διαλογισμός συνεισφέρουν στην σταδιακή επαναφορά στην πραγματικότητα, όπου η απαραίτητη προσοχή δεν σημαίνει φοβία και τρόμος για την ζωή. Είναι σημαντικό και η αναπνοή, ως εκφύσημα σταθερό ζωής, όσο και η ενσωμάτωση σε ομάδες και η επανακοινωνικοποίηση, καθώς επίσης και η παρατήρηση των σκέψεων που προκαλεί η εγγύτητα με τον θάνατο. Συμπερασματικά, η εξισορροπητική ενέργεια της γιόγκα και η αποταύτιση από τις σκέψεις μέσω του διαλογισμού, αποτελούν μία πολύ αποτελσματική αντιμετώπιση των αναρρωμένων από Covid19 ατόμων που υποφέρουν από μετατραυματικό στρες.


Ο Μπόχτης Κωνσταντίνος γεννήθηκε στην Αθήνα και πολύ νωρίς ανακάλυψε την μεγάλη του αγάπη για τη γιόγκα. Η γιόγκα τον έχει βοηθήσει να καθησυχάσει τον νου και να γνωρίσει τον εαυτό του, επίσης, τον έχει βοηθήσει με σωματικούς πόνους. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες και είναι κάτοχος ΜΒΑ. Από το 2006 μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρώσει εκπαιδευτικά προγράμματα και workshops, πάνω στη γιόγκα, σε Ελλάδα και εξωτερικό, με παγκοσμίως γνωστούς δασκάλους. Ο Κωνσταντίνος ειδικεύεται στην Hatha και Ashtanga Yoga, διδάσκοντας παράλληλα Yin, Iyengar, Therapeutic, Vinyasa, Gyan, Prenatal και Kids Yoga. Έχει λάβει πιστοποίηση RYT-500 του Yoga Alliance, είναι αναγνωρισμένο μέλος (Master level 500hr) του Yoga Alliance International της Ινδίας, του Συλλόγου Γιόγκα Ελλάδος, του World Yoga Alliance και του Thai Healing Alliance. Επίσης είναι τακτικό μέλος στην Ελληνο-Ινδική Εταιρεία Πολιτισμού & Ανάπτυξης. Είναι θεραπευτής Ταϊλανδέζικου μασάζ και reiki. Ο Κωνσταντίνος διδάσκει στην Ασία, οπότε μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα σε Ελλάδα και Ασία (Ταϊλάνδη, Ινδονησία κ.α). Με την αφοσίωσή του στη γιόγκα, αυτό που θέλει είναι να εμπνεύσει τους γύρω του να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν την πρακτική τους, έτσι ώστε να απολαύσουν μακροπρόθεσμα όλα τα οφέλη που προσφέρει. email επικοινωνίας: bochtisk@hotmail.gr 

Σήμερα, η ανθρωπότητα βιώνει τη τρίτη σοβαρή  πανδημία κοροναϊού  σε λιγότερο από 20 χρόνια, μετά το SARS το 2002– 2003 και MERS το 2012. Ενώ το τελικό κόστος για την ανθρώπινη ζωή και την παγκόσμια οικονομία παραμένει απρόβλεπτο, η έγκαιρη αναγνώριση κατάλληλης θεραπείας και η ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου παραμένει μια σημαντική πρόκληση και θα εξακολουθήσει να απαιτεί χρόνο. Στόχος αυτής της μελέτης είναι να δείξει ότι η παγκόσμια συλλογική προσπάθεια για τον έλεγχο της πανδημίας του κορανοϊού (Covid 19) πρέπει επίσης να εξετάσει και εναλλακτικές θεραπευτικές μεθόδους όπως και τα εθνικά συστήματα υγείας θα πρέπει να υποστηρίξουν γρήγορα την εγκυρότητα των αποδεδειγμένων ομοιοπαθητικών θεραπειών σε αυτόν τον πόλεμο κατά της νόσου του κορανοϊού.

Θέμα και μέθοδοι: Με τη βοήθεια των μαθηματικών, θα δείξουμε ότι ο θεμελιώδης θεραπευτικός νόμος στον οποίο η Ομοιοπαθητική εδραιώθηκε  έχει μαθηματικά αποδειχθεί.

Αποτελέσματα: Η μαθηματική απόδειξη του νόμου των ομοίων δικαιολογεί απόλυτα τη χρήση των εξαιρετικά υψηλών  αραιωμένων   προϊόντων ως βασικά εργαλεία στις καθημερινές πρακτικές της Ομοιοπαθητικής.

Συμπέρασμα: Είναι πλέον καιρός να σταματήσουν οι  προκαταλήψεις και να υιοθετηθούν σε αυτόν τον αγώνα ενάντια στην Covid-19  πανδημία και εναλλακτικές θεραπευτικές τεχνικές - πρακτικές όπως η Ομοιοπαθητική που έχουν ιστορικά αποδειχθεί αποτελεσματικές σε ανάλογες περιπτώσεις .

Εισαγωγή
Στις 29 Δεκεμβρίου 2019 αρκετές περιπτώσεις με πνευμονία άγνωστης  προέλευσης εισήχθησαν στο νοσοκομείο της  Γουχάν, στην Κίνα. Αυτή προκλήθηκε από έναν νέο βήτα κοροναϊό   που ονομάστηκε  Covid-19 (2019-nCoV) (Shajeea et al. 2020; Huang et al. 2020). Πρόκειται για μια οξεία λοιμώδη ασθένεια που επηρεάζει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα,  και  βρέθηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους (ΠΟΥ 2020). Τα συμπτώματα του Covid-19 είναι παρόμοια με άλλα ιογενή  νοσήματα του  αναπνευστικού  συστήματος και  χαρακτηρίζονται από τρεις κύριες φάσεις σε επίπεδο σοβαρότητας. Μια ήπια φάση με συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού, την  μη σοβαρή και την σοβαρή πνευμονία περιπλεγμένη από το σύνδρομο της οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS). Τα κύρια συστηματικά και αναπνευστικά συμπτώματα που προκαλούνται από τη μόλυνση του Covid-19 εξαρτώνται από την ηλικία του ασθενή και την κατάσταση του ανοσοποιητικού του συστήματος  (Wang et al.  2020α, β, γ). Οι κύριες συστηματικές διαταραχές είναι ο πυρετός, ο βήχας, η κόπωση, η παραγωγή πτυέλων, η κεφαλαλγία, η αιμόπτυση, οι οξείες καρδιακές βλάβες, η υποξαιμία, η δύσπνοια , η λεμφοπενία και η διάρροια. Από την άλλη πλευρά, οι κύριες αναπνευστικές διαταραχές είναι η ρινόρροια, τα φτέρνισμα, ο πονόλαιμος, η  πνευμονία, η RNAαναιμία, το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (Hussin και Siddappa 2020). Η καινοτομία του ιού στηρίζεται στην απρόβλεπτη παράξενη συμπεριφορά του, αν και στα πρώτα στάδια της λοίμωξης αναπτύσσεται πολύ αργά και συμπεριφέρεται όπως οι συνηθισμένοι ιοί. Αν βρει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, προχωρά πολύ γρήγορα καταστρέφοντας τους πνεύμονες δημιουργώντας πνευμονική ίνωση. Σε αυτήν την κατάσταση ο ασθενής έχει ένα επίπεδο δύσπνοιας σαν να πνίγεται στο νερό. Προς το παρόν, δεν  υπάρχουν ειδικά αντιιικά φάρμακα ή εμβόλιο κατά της μόλυνσης Covid-19 για πιθανή θεραπεία ανθρώπων. Η μόνη διαθέσιμη επιλογή χρησιμοποιεί αντιιικά φάρμακα ευρέος φάσματος, HIV αναστολείς πρωτεάσης που θα μπορούσαν να μετριάσουν τη λοίμωξη από τον ιό και την χλωροκίνη που έχει αποδειχθεί ότι ελέγχει τη λοίμωξη Co-2019-n in vitro (Lu 2020; Chen et al. 2020; Wang et al. 2020a, b, c; Toots κ.ά. 2019).  Αντιφλεγμονώδη φάρμακα (όπως ορμόνες και άλλα βιομόρια), καθώς και παραδοσιακά κινέζικα φάρμακα, όπως κάψουλες ShuFengJieDu και Lianhuaqingwen έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί (Ji et al. 2020, Ding et al. 2017). Όλες οι επιλογές φαρμάκων προέρχονται από την  εμπειρία στη θεραπεία του SARS, του MERS ή άλλης  μορφής γρίπης  από ιούς στο παρελθόν και στοχεύουν στην αντιμετώπιση ενεργών συμπτώματα. Αυτά τα παραπάνω φάρμακα μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα, αλλά χρειάζεται  η αποτελεσματικότητα τους να επιβεβαιωθεί περαιτέρω. Η ερευνητική μεθοδολογία όσον αφορά τα παραδοσιακά ή άλλα φάρμακα που είναι απαραίτητα σε αυτήν την πανδημία αναφέρεται από άλλους (Lu 2020; Wang et al. 2020α, β, γ; Οι Zhang et al. 2020). Στην παρούσα εργασία μας, θα επικεντρωθούμε στη λογική δομή και στα οφέλη της Ομοιοπαθητικής ως κατάλληλο θεραπευτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση  αυτής της πανδημία.

Μέθοδος
Με τη βοήθεια των μαθηματικών, θα δείξουμε ότι ο θεμελιώδης θεραπευτικός νόμος πάνω στον οποίο βασίζεται η Ομοιοπαθητική μπορεί να αποδειχθεί.

Αποτελέσματα και συζήτηση
 Η Ομοιοπαθητική είναι μια φυσική μέθοδος θεραπείας και μια πειραματική επιστήμη. Εκμεταλλεύεται μια κύρια ιδιότητα της φύσης, αυτή της αυτοομοιότητας υπο αλλαγή κλίμακας. Χρησιμοποιείται ο όρος  «αυτοομοιότητα» για να δείξει ότι η ομοιότητα μεταξύ της νόσου και των ουσιών που υπό τις ίδιες συνθήκες παρουσιάζουν παρόμοια συμπεριφορά πρέπει να είναι πλήρης και να οδηγεί σε μαθηματική ταυτότητα. Η Ομοιοπαθητική, ως θεραπευτική μέθοδος, βασίζεται στον Ιπποκρατικό  Θεραπευτικό Νόμο που λέει ότι « Όμοια ομοίοις εισίν Ιάματα».Ο γιατρός βασίζεται στην ολότητα των συμπτωμάτων που αποκαλύπτονται κατά τη διάρκεια της λήψης του ιστορικού  και  συνταγογραφεί ένα  ομοιοπαθητικό φάρμακο που έχει αποδειχθεί ότι θεραπεύει παρόμοιες καταστάσεις. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα αυτή τη στιγμή, ενώ η νόσος Covid-19 βρίσκεται σε γρήγορη ανάπτυξη,

επειδή η διάγνωση του υποδεικνυόμενου εξαιρετικά υψηλού αραιωμένου προϊόντος που χρησιμοποιείτε ως φάρμακο  βασίζεται σε μεμονωμένα συμπτώματα (εάν αυτά είναι πολύ χαρακτηριστικά) ή στο σύνολο των συμπτωμάτων και όχι στην ονοματολογία της  παθολογίας.
Κατά την καθιερωμένη πρακτική πρέπει να περιμένουμε  μέχρι να βρεθεί η αιτία και να καθοριστεί  η παθολογία, ενώ στην Ομοιοπαθητική λαμβάνουμε υπόψη την απόκριση του οργανισμού στον αιτιολογικό παράγοντα (το σύνολο των συμπτωμάτων) προκειμένου να ξεκινήσει η θεραπεία. Επομένως, η παρέμβαση μπορεί να είναι πιο άμεση και πολύ πιο χρήσιμη για τον ασθενή. Το σύνολο των συμπτωμάτων για κάθε ασθενή γίνεται ο οδηγός για την εύρεση της ενδεικνυόμενης θεραπείας. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να συνταγογραφεί ένα προϊόν εξαιρετικά υψηλής αραίωσης με την πρώτη εκδήλωση συμπτωμάτων, αποτρέποντας τη πλήρη ανάπτυξη της παθολογίας. Ας μην ξεχνάμε ότι βασική αρχή είναι ότι δεν υπάρχουν ασθένειες αλλά ασθενείς, και ότι  κάθε ασθενής είναι μια ειδική περίπτωση. Τα Ομοιοπαθητικά  εξαιρετικά υψηλά αραιωμένα διαλύματα που χρησιμοποιούνται ως φάρμακα προέρχονται από τη φύση (φυτικής, ζωικής, ορυκτής προέλευσης κλπ.), με φυσικό τρόπο  κατασκευασμένα (κονιοποίηση, αραίωση, κρούση ) και με απεριόριστο χρόνο αποθήκευσης. Παρουσιάζουν αντίστροφες  ιδιότητες ομοιότητας με σχεδόν όλες τις γνωστές ασθένειες. Επίσης, όπως έχουμε δείξει σε προηγούμενη δουλειά μας, τα φυσικά χαρακτηριστικά – μέγεθος επιφάνειας  και κοκκομετρία  στα  στερεά ακατέργαστα αρχικά υλικά για την παρασκευή αυτών των εξαιρετικά υψηλών αραιώσεων επηρεάζονται έντονα από τη λειοτρίβηση στη λακτόζη, πριν μετατραπούν σε ομοιοπαθητικά φάρμακα και στο τελικό στάδιο κονιοποίησης  τα υλικά  ανιχνεύονται  στη μικρο-νανο κλίμακα (Kalliantas et al. 2018; Kalliantas et al. 2017). Η επικύρωση της Ιπποκρατικής ιδέας ότι μια ουσία που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα σε ένα υγιές άτομο μπορεί επίσης να θεραπεύσει αυτά τα ίδια συμπτώματα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον S. Hahnemann με τον φλοιό του δένδρου του πυρετού Cortex του Περού. Ονομάστηκε αυτή η διαδικασία   ΄΄ απόδειξη φαρμάκου ΄΄και ήταν ο πρώτος που έθεσε τα θεμέλια στην πειραματική φαρμακολογία πολύ πριν από τη γέννηση του Claude Bernard (Καλλιαντάς 2008).  Ας δούμε τώρα πώς αυτή η λογική - πρακτική μπορεί να απεικονιστεί στο μαθηματικό επίπεδο θεωρητικά. Η αξία αυτής της απεικόνισης  βοηθά τη λογική της τεκμηρίωσης-θεμελίωσης  που διατρέχει την Ομοιοπαθητική.
Για την πλήρη απεικόνιση του μαθηματικού μοντέλου που θεμελιώνει τη λογική που διατρέχει την Ομοιοπαθητική, επισκεφτείτε αυτό το Link: Nature Public Health Emergency Collection

Συμπέρασμα
Σήμερα, είναι επιτακτική ανάγκη ασφαλή φαρμακευτικά προϊόντα όπως τα  ομοιοπαθητικά εξαιρετικά υψηλά αραιωμένα  διαλύματα να  δοκιμαστούν  σε αυτήν την πανδημία. Επιδημιολογική έρευνα πρέπει να διεξαχθεί για να συμπεριλάβει και την ομοιοπαθητική θεραπεία για  σύγκριση με την καθιερωμένη.  Οι ασθενείς πρέπει να τοποθετηθούν τυχαία σε δύο διαφορετικές ομάδες τουλάχιστον 200 - 400 ατόμων και να λάβουν αντίστοιχα καθιερωμένη και ομοιοπαθητική θεραπεία. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και από τις δύο ομάδες θα μπορούσε να αποκαλύψει ποια ομάδα έχει καλύτερο αποτέλεσμα στην επιβίωση, στις γενικές συνθήκες υγείας κ.λπ. και σε ποιο βαθμό.

Kalliantas covid

 Παρακολουθήστε την επίκαιρη συνέντευξη με τον Δημήτρη Καλλιαντά στο κανάλι μας Holistic Life TV 


Δ. Καλλιαντάς, Μ. Καλλιαντά, Χάιδω  Σ. Καραγιάννη
Department of Materials Science and Engineering, School of Chemical Engineering, NTUA, GR15780 Athens, Greece
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7272237/


Αναφορές

-Allen TF (1995) The Encyclopedia of Pure Materia Medica, B. Jain Publishers Ltd. New Delhi.
-Boericke W (1990) Pocket Manual of Homeopathic Materia Medica & Repertory B. Jain Publishers Ltd. New Delhi.
-Chen N,  Zhou M,  Dong X, Qu J, Gong F, Han Y, Qiu Y, Wang J,  Liu Y, Wei Y, Xia J, Yu T, Zhang     X, Zhang L  (2020) Epidemiological and clinical characteristics of 99 cases of 2019 novel coronavirus pneumonia in Wuhan, China: a descriptive study, Lancet (10223) 395: 507–513, https://doi.org/  10.1016/S0140-6736(20)30211-7

-Ding Y, Zeng L, Li R, Chen Q, Zhou B, Chen Q, Cheng PL, Yutao W, Zheng J, Yang Z, Zhang F (2017) The Chinese prescription lianhuaqingwen capsule exerts anti-influenza activity through the inhibition of viral propagation and impacts immune function. BMC Complement Altern Med. 17:130.
-Ghegas V (2000) The classical homeopathic lectures, Homeo-Study v.z.w. B-3600 Genk-Belgium.
-Huang C, Wang Y, Li X, Ren L, Zhao J, Hu Y,  Zhang L, Fan G, Xu J, Gu X, Cheng Z, Yu T, Xia J, Wei Y, Wu W, Xie X, Yin W, Li H, Liu M, Xiao Y, Gao H, Guo L, Xie J, Wang G, Jiang R, Gao Z,  Jin Q, Wang J, Cao B (2020)  Clinical features of patients infected with 2019 novel coronavirus in Wuhan, China Lancet, 395: 497–506 
-Hussin AR, Siddappa NB (2020) The epidemiology and pathogenesis of coronavirus disease (COVID-19) outbreak ARTICLE IN PRESS Journal of Autoimmunity xxx , xxxx www.elsevier.com/locate/jautimm   
-Ji S, Bai Q, Wu X, Zhang DW, Wang S, Shen JL, Fei GH (2020) Unique synergistic antiviral effects of Shufeng Jiedu Capsule and oseltamivir in influenza A viral-induced acute exacerbation of chronic obstructive pulmonary disease. Biomed Pharmacother. 121:109652.
-Kalliantas D, Kassalia M E, Georgiadou A., Karagianni Ch S (2018) The physical features-size and granularity- of solid materials are strongly affected by trituration in lactose, before turning them into homeopathic solutions, Materials Science and Engineering C  93:305-318
-Kalliantas D, Kassalia ME, Karagianni CHS (2017) Trituration and Fractal Dimension in Homeopathic Pharmacopoeia, Pharmaceutica Analytica Acta, 8:554  
-Kalliantas D (2008) The Chaos Theory of Disease, Kallianta A Publications, Eleusis, Greece. 
-Lu H   Drug treatment options for the 2019-new coronavirus (2019-nCoV), (2020) Biosci. Trends, 14(1):69-71. https://doi.org/10.5582/bst.2020.01020
-Schroyens F (1993) Synthesis Repertorium Homeopathicum Syntheticum Edi. 5, Homeopathic Book Publishers, London
-Shajeea AA,  Baloch M Naseem A,  Asadullah AA,  Ayman I (2020) The outbreak of Coronavirus Disease 2019 (COVID-19)—An emerging global health threat , ARTICLE IN PRESS G Model JIPH-1287; No. of Pages 3 Journal of Infection and Public Health xxx xxx–xxx http://www.elsevier.com/locate/jiph
-Toots M, Yoon JJ, Cox RM, Hart M , Sticher ZM, Makhsous N, Pleskerhttps://stm.sciencemag.org/content/11/515/eaax5866?rss=1 - aff-4 R, Barrena AH, Reddy PG, Mitchell DG, Shean RC, Bluemling GR, Kolykhalov AA, Greninger AL,  Natchus MG, George R. Painter GR, and  Plemper RK  (2019) Characterization of orally efficacious influenza drug with high resistance barrier in ferrets and human airway epithelia, Sci. Transl. Med. 11; (515) :5866

-Vithoulkas G (1997) Materia Medica Viva, International Academy of Classical Homeopathy, Alonissos, Greece.
-M,  Cao R,  Zhang L, Yang X, Liu J,  Xu M , Shi Z,  Hu Z,  Zhong W &  Xiao G  (2020) Remdesivir and Chloroquine Effectively Inhibit the Recently Emerged Novel Coronavirus (2019-nCoV) in Vitro, Cell research, 03; 30(3):269-271   
-Wang W, Tang J, Wei F (2020) Updated understanding of the outbreak of 2019 novel coronavirus (2019‐nCoV) in Wuhan, China J Med Virol. 92:441–447.
-Wang M, Cao R, Zhang L, Yang X, Liu J, Xu M, Shi Z, Hu Z, Zhong W and Xiao G Remdesivir and chloroquine effectively inhibit the recently emerged novel coronavirus (2019-nCoV) in vitro (2020) Cell Research 30:269–271; https://doi.org/10.1038/s41422-020-0282-0
-WHO Novel Coronavirus – China, Jan 12 (2020) (Accessed Jan 19, 2020),   http:// www.who.int/csr/don/12-january-2020-novel-coronavirus-china/en/.

-Zhang D, Wu K, Zhang X, Deng S, Peng B (2020) In silico screening of Chinese herbal medicines with the potential to directly inhibit 2019 novel coronavirus Journal of Integrative Medicine 18: 152–158 https://doi.org/10.1016/j.joim.2020.02.005