Οι πέτρες στους νεφρούς υποτίθεται ότι είναι ένα σπάνιο περιστατικό στα παιδιά. Ωστόσο, σήμερα θεωρείται «επιδημία» μεταξύ των νέων και η συνολική συχνότητα εμφάνισης νεφρολιθίασης έχει αυξηθεί κατά 70% τα τελευταία 30 χρόνια. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην περιοδική έκδοση της Αμερικανικής Νεφρολογικής Εταιρείας διαπίστωσε ότι ένας παράγοντας είναι η χρήση αντιβιοτικών καθώς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νεφρικών λίθων σχεδόν κατά 30%.

Οι πέτρες στους νεφρούς είναι σκληρές εναποθέσεις μετάλλων και αλάτων που σχηματίζονται μέσα στους νεφρούς, μπλοκάροντας την ουροδόχο κύστη. Οι περισσότερες πέτρες στους νεφρούς αποτελούνται από ασβέστιο και οξαλικά άλατα. Συνήθως περνούν από το σώμα χωρίς κάποιο συμβάν μετά από μερικές ημέρες, αλλά η διαδικασία μπορεί να είναι επώδυνη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης και στα πλευρά, καθώς και πόνο στην κοιλιακή χώρα, ναυτία και έμετο. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί αίμα στα ούρα ή να είναι πιο θολά. Η παραμονή των πετρών στα νεφρά για μεγάλο διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική βλάβη και ακόμη και σε ενδεχόμενη απειλητική για τη ζωή νεφρική ανεπάρκεια.

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από ερευνητές στο Παιδικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφεια, βρήκε μια σύνδεση μεταξύ των αντιβιοτικών, της υγείας του εντέρου και του σχηματισμού λίθων στα νεφρά. Αυτό είναι ανησυχητικό, διότι πολλά παιδιά ηλικίας κάτω δύο ετών λαμβάνουν συχνά αντιβιοτικά.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία ενηλίκων και παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο για 21 χρόνια, ξεκινώντας από το 1994 έως το 2015. Αξιολόγησαν προηγούμενη έκθεση σε αντιβιοτικά σε περίπου 26.000 ασθενείς με πέτρες στα νεφρά και στη συνέχεια τους συνέκριναν με περισσότερα από 260.000 άτομα ελέγχου.

Με βάση την ανάλυσή τους, διαπίστωσαν ότι πέντε κατηγορίες αντιβιοτικών συσχετίστηκαν με ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο νεφρικής πέτρας έως 27%. Οι κατηγορίες αντιβιοτικών περιλαμβάνουν από του στόματος σουλφοναμίδες, κεφαλοσπορίνες, φθοροκινολόνες, νιτροφουραντοϊνη και πενικιλίνες ευρέος φάσματος.

Προφανώς, η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι οι νεότεροι ασθενείς που είχαν πρόσφατα λάβει αντιβιοτικά ήταν σε υψηλότερο κίνδυνο. Επιπλέον, ο κίνδυνος παρέμεινε αυξημένος ακόμη και αρκετά χρόνια μετά τη χρήση αντιβιοτικών.

Με αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι πρακτικές συνταγογράφησης αντιβιοτικών αποτελούν «παράγοντα κινδύνου» για τις πέτρες στους νεφρούς. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA αποκάλυψε ότι το 30% των αντιβιοτικών που έχουν συνταγογραφηθεί από τους γιατρούς είναι ακατάλληλα ή περιττά.

Η χρήση αντιβιοτικών αυξάνει τον κίνδυνο νεφρολιθίασης επειδή μπορεί να αλλάξει τη σημαντική ισορροπία του μικροβιώματος, σύμφωνα με μελέτες. Ένας υγιής πληθυσμός από καλά βακτήρια εντέρου ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και προάγει την καθαρή σκέψη και τη σταθερή διάθεση. Ωστόσο, η χρήση αντιβιοτικών δημιουργεί ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη παθογόνων μικροργανισμών και σκοτώνει τα καλά βακτήρια του εντέρου. Οι ειδικοί ανέφεραν επίσης ότι μια μόνο χρήση αντιβιοτικών μπορεί να διαταράξει το μικροβίωμα του εντέρου για ένα ολόκληρο έτος. Όταν υπάρχει ανισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου, όπου κυριαρχείται από βακτήρια, μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες για εντερική διαπερατότητα, αυτοάνοσες ασθένειες, άνοια, καρκίνο και πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά επίσης διαπίστωσαν ότι η χορήγηση αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια του τοκετού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εντερική υγεία των νεογνών. Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων του εντέρου στα νεογέννητα μέχρι τις πρώτες 12 εβδομάδες της ζωής τους. Αυτό τα καθιστά πιο επιρρεπή σε ασθένειες επειδή η έγκαιρη ανάπτυξη υγιούς μικροβιώματος είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγιή ανάπτυξη και την υγεία κατά τη διάρκεια της ζωής.

Όλα αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η χρήση αντιβιοτικών και η κατάχρηση όχι μόνο συμβάλλουν στην επιδημία αντοχής στα αντιβιοτικά, αλλά και στην αυξημένη συχνότητα εμφάνισης νεφρικών πέτρων, ειδικά σε παιδιά.

Πηγές: NaturalHealth365AvivaRomm

Επιστήμονας ισχυρίζεται ότι τα παιδιά με αυτισμό έχουν «εξαιρετικά υψηλά» επίπεδα αλουμινίου στον εγκέφαλό τους - και μια πηγή μπορεί να είναι εμβολιασμοί. Στα εμβόλια προστίθενται άλατα αλουμινίου για να βοηθήσουν στην διέγερση της ανοσοαπόκρισης.

Ο Δρ Κρίστοφερ Έξλευ του Πανεπιστημίου Keele στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψε μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα αλουμινίου που καταγράφηκαν ποτέ στον εγκέφαλο πέντε ατόμων που είχαν αυτισμό όταν ζούσαν.

Τα επίπεδα ήταν παρόμοια σε όλους τους εγκεφάλους που εξετάστηκαν, ακόμη και στον εγκέφαλο ενός 15χρονου, πράγμα που θα απέκλειε την περίπτωση να είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Τα επίπεδα στο δείγμα εγκεφάλου ήταν τουλάχιστον 10 φορές υψηλότερα από ό, τι θα έπρεπε να είναι σε κάποιον στην ηλικία του. " Ίσως τώρα έχουμε την πιθανή σχέση μεταξύ εμβολιασμού και διαταραχής του φάσματος αυτισμού, καθώς η σύνδεση είναι η προσθήκη ενός ανοσοενισχυτικού αλουμινίου (ενός ενεργοποιητή ανοσοαπόκρισης) στο εμβόλιο", γράφει ο Δρ Έξλευ.

Το μεγαλύτερο μέρος του αλουμινίου βρέθηκε εντός μη νευρωνικών κυττάρων, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα φλεγμονώδη κύτταρα - ήδη φορτωμένα με αλουμίνιο - εισήρθαν στον εγκέφαλο από μια εξωτερική πηγή και διέσχισαν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, το μοτίβο είναι μοναδικό για τους πάσχοντες από διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Υπήρχαν αρκετές θεωρίες για το γιατί οι πάσχοντες από αυτισμό έχουν τόσο μεγάλες ποσότητες μετάλλου στον εγκέφαλό τους. Θα μπορούσαν να έχουν μια γενετική προδιάθεση, η οποία τους καθιστά πιο πιθανό να συσσωρεύουν και να συγκρατούν αλουμίνιο, ή θα μπορούσαν να ευθύνονται τα έκδοχα στα εμβόλια - ή ακόμη και ένας συνδυασμός των δύο.

(Πηγή: Journal of Trace Elements in Biology, 2018; 46: 76-82)

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γεννιούνται με ασθένειες και διαταραχές, τις αποκτούν με την πάροδο του χρόνου από την κατανάλωση χημικών ουσιών, είτε μέσω της τροφής, ή με το νερό, τις εξωτερικές εφαρμογές στο δέρμα, την εισπνοή ή ενέσιμα. Ακόμη και ο αυτισμός είναι μια διαταραχή που αναπτύσσεται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής.

Ο καρκίνος είναι μια διαταραχή των κυττάρων όπου κάποια κύτταρα μεταλλάσσονται, πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και τελικά επιτίθενται στα υπόλοιπα υγιή κύτταρα. Η άνοια και τα εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί να προέρχονται από την κατανάλωση ζωικών λιπών και ανθυγιεινών ελαίων για χρόνια, καθώς φράζουν τις φλέβες και τις αρτηρίες, διακόπτοντας το οξυγόνο και τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Πώς μπορεί λοιπόν να "προγραμματιστεί" η βλάβη της υγείας από ορισμένους γκουρού και απατεώνες - επιστήμονες της φαρμακοβιομηχανίας; Εύκολα: χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται στα επεξεργασμένα τρόφιμα για να τα κάνουν πιο νόστιμα και εθιστικά, για να τα διατηρήσουν και τελικά να οδηγήσουν τους καταναλωτές στο γιατρό για θεραπείες που απαιτούν και άλλες χημικές ουσίες. Επιπλέον, πολλά συνταγογραφούμενα φάρμακα προκαλούν εξάρτηση και τροφοδοτούν έναν φαύλο κύκλο «αστάθειας» της χρόνιας ασθένειας. Δεν πρόκειται για θεωρία συνωμοσίας και ίσως αποτελεί ένα θέμα που απαιτεί προσεκτική εξέταση.

Οι κορυφαίοι δώδεκα καταστροφείς της υγείας που προσφέρει η φαρμακοβιομηχανία
Ναι, η φαρμακοβιομηχανία έχει βάλει το χέρι της βαθιά στη δημιουργία και τον χειρισμό της βιομηχανίας τροφίμων, ποτών και γλυκών. Όλα αυτά εξασφαλίζουν περισσότερους "διαρκείς πελάτες " - ανθρώπους που δεν πιστεύουν ότι η άγνοιά τους στη διατροφή τους τροφοδοτεί τη δημιουργία όλων των προβλημάτων υγείας τους. Ας ρίξουμε μια ματιά στα χημικά που τροφοδοτούν τη συμβατική βιομηχανία τροφίμων και το σύστημα χρόνιας ιατρικής φροντίδας.

 1. Χημικές ουσίες στα τρόφιμα. Υπάρχουν τεχνητές χρωστικές προερχόμενες από τη βιομηχανία πετρελαιοειδών, οι οποίες προκαλούν υπερκινητικότητα και καρκίνο. Υπάρχει επίσης το εξάνιο, ένα αέριο που εκτός από τα καύσιμα χρησιμοποιείται για την επεξεργασία μαγειρικών ελαίων, όπως το canola oil (κραμβέλαιο) και το έλαιο σταφυλιού. Υπάρχει το γλουταμινικό νάτριο (MSG), ένα τροποποιημένο συμπυκνωμένο άλας που προκαλεί από ημικρανίες μέχρι και εγκεφαλική βλάβη. Ακόμα, στα περισσότερα συμβατικά κρέατα προστίθεται αμμωνία επειδή είναι τόσο μολυσμένα με βακτηρίδια και ιούς που χρειάζεται κάτι για να τα αντιμετωπίσουν προτού φτάσουν όλα στο ανθρώπινο στόμα. Τα τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη έχουν σχετιστεί με καρκίνο, ευερέθιστο έντερο, αύξηση βάρους και άγχος. Τα περισσότερα λευκά τρόφιμα γίνονται τεχνητά λευκά και σχετίζονται με εμφάνιση καρκίνου της ουροδόχου κύστης, του παγκρέατος και του προστάτη. Και βέβαια, υπάρχουν και οι γεννετικά τροποποιημένες τροφές.
 2. 2. Εμβόλια - Οι «ανοσοποιήσεις» είναι το «ιερό δισκοπότηρο» της Δυτικής Ιατρικής, όμως πρόκειται στην πραγματικότητα για μη ελεγχόμενη, επικίνδυνη, μη δοκιμασμένη, πειραματική ιατρική. Ελάχιστοι συνειδητοποιούν ότι και άλλα μολυσμένα κύτταρα εγχέονται στον μυϊκό τους ιστό μαζί με καρκινικούς ιούς, γενετικά τροποποιημένα βακτήρια και άλλα βλαπτικά κύτταρα.
 3. 3. Φάρμακα για υπερκινητικότητα, ελλειμματική προσοχή. Εάν το καλοσκεφτούμε, ο καθένας μας μπορεί να έχει συμπτώματα έλλειψης προσοχής ή υπερκινητικότητας λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης, του τεχνητού χρωματισμού των τροφίμων και στη συνέχεια της αναγκαστικής παρακολούθησης ενός βαρετού προγράμματος σπουδών στο σχολείο ή μιας δύσκολης συνάντησης εργασίας. Η όλη διάγνωση είναι μια απάτη που κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται ότι η χημική ανισορροπία τους είναι γενετική, ενώ στην πραγματικότητα προκαλείται από τις χημικές ουσίες που καταναλώνουν καθημερινά.
 4. 4. Οδοντικό αμάλγαμα (μαύρα σφραγίσματα). Ο υδράργυρος, ακόμη και σε ελάχιστες ποσότητες, προκαλεί νευρολογική βλάβη και καταστρέφει τον εγκεφαλικό ιστό.
 5. 5. Περιττές χειρουργικές επεμβάσεις: Αυτές περιλαμβάνουν αφαίρεση αμυγδαλών, αποκλίνοντα διαφράγματα, αφαίρεση φρονιμιτών, αφαίρεση της χοληδόχου κύστης και άλλες επεμβάσεις που συχνά δεν είναι απαραίτητες και παρέχουν τεράστια ποσά στη βιομηχανία της υγείας.
 6. 6. Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Περιέχουν τεχνητά χρώματα και γλυκαντικά, προκαλώντας φλεγμονή, πονοκεφάλους, πόνους στο στομάχι, διάρροια και έχουν κατηγορηθεί για καρκίνο.
 7. 7. Η συμβουλή για μία ασπιρίνη τη μέρα. Αυτή είναι η πιο χαζή συμβουλή που έδωσε ποτέ οποιοσδήποτε γιατρός σε οποιονδήποτε ασθενή. Η ασπιρίνη επιβαρύνει το συκώτι, τα νεφρά και το πάγκρεας και οδηγεί σε κατάρρευση και πιθανή καταστροφή ζωτικών οργάνων του οργανισμού.
 8. 8. Αντιπηκτικά αίματος. Αυτές οι χημικές ουσίες εξαντλούν εντελώς τα θρεπτικά συστατικά στο ανθρώπινο σώμα, τροφοδοτούν τα καρκινικά κύτταρα και καταστρέφουν το ανοσοποιητικό σύστημα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον στο αίμα που καλωσορίζει σχεδόν κάθε ασθένεια και διαταραχή γνωστή στον άνθρωπο.
 9. 9. Φάρμακα χοληστερίνης (στατίνες). Οι γιατροί λένε σε ανθρώπους που τρώνε καθημερινά λουκάνικα, αλλαντικά, μεταποιημένα γαλακτοκομικά προϊόντα, βλαβερά έλαια και λίπη ότι το πρόβλημα της χοληστερόλης τους είναι γενετικό και το έχουν κληρονομήσει από τους γονείς τους, οπότε ο μόνος τρόπος να το «διαχειριστούν» είναι με χημικά συνταγογραφούμενα φάρμακα με ανεπιθύμητες ενέργειες χειρότερες από την κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν.
 10. 10. Φάρμακα υπέρτασης. Πάλι, απλά αλλάξτε τη διατροφή σας σε μια βιολογική διατροφή βασισμένη σε φυτικές τροφές και προσέξτε πώς το «γενετικό» πρόβλημα της αρτηριακής πίεσης εξαφανίζεται ταχύτατα!
 11. 11. Παυσίπονα. Τα περισσότερα παυσίπονα που χρησιμοποιούν όσοι πάσχουν από χρόνιους πόνους λόγω αρθρίτιδας, οστεοπόρωσης, μετεγχειρητικούς πόνους, πόνους νεύρων και ένα εκατομμύριο άλλους λόγους, είναι εξαιρετικά βλαβερά, προκαλούν εξάρτηση και είναι από τα πιο επικίνδυνα φάρμακα που μπορείτε να πάρετε.
 12. 12. Αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης. Θέλετε η κατάθλιψη ή το άγχος σας να γίνουν ανυπόφορα, μέχρι το σημείο να σκέφτεστε την αυτοκτονία και την ανθρωποκτονία; Κανείς δεν το θέλει, αλλά ακριβώς αυτό κάνουν αυτά τα πειραματικά φάρμακα. Οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης αποκόπτουν την κανονική παραγωγή σεροτονίνης (η έλλειψη αυτής προκαλεί άγχος) και ντοπαμίνης (η έλλειψη αυτής προκαλεί κατάθλιψη) και οι επιστήμονες πιστεύουν αλαζονικά ότι μπορούν να χειριστούν τις νευρικές ώσεις στον εγκέφαλο με χημικά κάτι που αποδεικνύεται λάθος. Σχεδόν κάθε μαζική ανθρωποκτονία τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει διαπραχθεί από κάποιον που παίρνει αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης. Αυτό είναι ένα ψυχρό σκληρό γεγονός και η φαρμακοβιομηχανία όσο αποτελεί βασικό χορηγό τον ΜΜΕ δεν θα αφήσει ποτέ να το παρουσιάσουν.

ΠηγέςBigPharmaNewsNaturalNewsDesertHopeTreatmentKellyBroganMD

Δημοσιεύτηκαν ήδη τα πρώτα αποτελέσματα από σειρές μελετών για την υγεία των βρεφών, καθώς άλλες ομάδες χρησιμοποιούν τα δεδομένα για να διερευνήσουν το μικροβίωμα και την ψυχική υγεία.

Μία μεγάλη φιλόδοξη μακροχρόνια μελέτη (Liu Junxi / Xinhua / ZUMA Wire), κατά την οποία εξετάστηκαν δεκάδες χιλιάδες μωρά και οι μητέρες τους έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς - μόλις έξι χρόνια μετά την έναρξή της.

Οι ερευνητές έχουν ήδη δημοσιεύσει τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία συλλέγει βιολογικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά δεδομένα, ορισμένα από τα οποία έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Επίσης πολλές άλλες έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη. Μία, συγκεκριμένα, θα εξετάσει το μικροβίωμα των βρεφών, τις συλλογές των βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών που κατοικούν στα σώματά τους - ένα καυτό θέμα στην έρευνα για την υγεία και ένα βασικό στόχο της μελέτης.

Στη μελέτη Born in Guangzhou Cohort Study έχουν συμμετάσχει περίπου 33.000 βρέφη και οι μητέρες τους από το 2012.1 Οι υπεύθυνοι της μελέτης ελπίζουν να φτάσουν τα 50.000 σύνολα μητέρων-μωρών μέχρι το 2020. Φέτος, οι ερευνητές πρόσθεσαν 5.000 γιαγιάδες στο εγχείρημα, ώστε οι μελέτες να επεκταθούν σε πολλές γενιές.

«Τα δεδομένα είναι τεράστια, και υπάρχει χώρος για πολλές διαφορετικές ομάδες σε παγκόσμιο επίπεδο να συλλέξουν αυτές τις πληροφορίες», λέει η Maria Gloria Dominguez-Bello, μικροβιολόγος στο Rutgers, το Κρατικό Πανεπιστήμιο του New Jersey, στο New Brunswick, η οποία δεν εμπλέκεται στη μελέτη. "Θαυμάζω πραγματικά αυτή την προσπάθεια από την κινεζική ομάδα. Πολύ λίγες χώρες μπορούν να επιτύχουν αυτή την κλίμακα."

Ο Ezra Susser, επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη, λέει ότι η μελέτη είναι επίσης σημαντική γιατί παρακολουθεί τις μητέρες και τα βρέφη κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ταχείας οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής αλλαγής στην Κίνα, όπου προηγούμενες μελέτες αυτού του είδους ήταν περιορισμένης κλίμακας.

Το εγχείρημα Guangzhou έχει ως στόχο να ξεχωρίσει από προηγούμενες μεγάλες μαζικές μελέτες γεννήσεων στη Νορβηγία και τη Δανία, με την προσθήκη των λεπτομερών ερευνών για τη σύνδεση μεταξύ του μικροβιώματος και της ασθένειας. Δύο άλλες μεγάλες αντίστοιχες μελέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, είχαν προγραμματίσει να συμπεριλάβουν στοιχεία για το μικροβίωμα, αλλά και οι δύο ακυρώθηκαν λόγω του προβλήματος πρόσληψης συμμετεχόντων. Η αμερικανική μελέτη αντιμετώπισε επίσης προβλήματα υπερβολικού κόστους και διαχείρισης.

Η κινεζική ομάδα απέφυγε μέχρι στιγμής παρόμοια προβλήματα. Η πλούσια συλλογή από 1,6 εκατομμύρια βιολογικά δείγματα περιλαμβάνει δείγματα από κόπρανα, αίμα, πλακούντα και ομφάλιο λώρο. Εκτεταμένες έρευνες καταγράφουν επίσης τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων, την ψυχική υγεία και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής.

Οι υπεύθυνοι της μελέτης «στρατολογούν» μωρά που γεννήθηκαν στο Ιατρικό Κέντρο Γυναικών και Παιδιών του Guangzhou. Στην μελέτη επιτρέπεται να συμμετέχουν μόνο οι οικογένειες που σχεδιάζουν να ζήσουν στη νότιο κινεζική πόλη για πολύ καιρό, λέει ο Xia Huimin, χειρουργός και ένας από τους συνιδρυτές του πρότζεκτ. Αυτό συμβαίνει επειδή ελπίζουμε ότι τα παιδιά θα μείνουν στη μελέτη από μωρά μέχρι όταν θα γίνουν 18 ετών.

Τα πρώτα αποτελέσματα

Οι ερευνητές έχουν ήδη δημοσιεύσει κάποια αποτελέσματα. Το κάψιμο θυμιάματος είναι σύνηθες στη νότια Κίνα και μία μελέτη διαπίστωσε ότι η έκθεση στις προκύπτουσες αναθυμιάσεις αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης στις μέλλουσες μητέρες.2
Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η προγεστερόνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο για να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, συνταγογραφήθηκε πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη σε πάνω από το 40% των γυναικών που μελετήθηκαν.3 Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν δόθηκε στις γυναίκες το φάρμακο πριν από τις 14 εβδομάδες κύησης δεν μείωσε τις πιθανότητές πρόωρου τοκετού, αλλά τις έθεσε σε μεγαλύτερο κίνδυνο να χρειαστούν καισαρική τομή και να αναπτύξουν επιλόχειο κατάθλιψη. Οι συγγραφείς της μελέτης θεωρούν τα ευρήματα αυτά ως "επείγουσα ανησυχία για τη δημόσια υγεία".

Τρέχουσες έρευνες

Πολλές άλλες μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη. Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Birmingham στην Αγγλία και το BGI, ένα από τα μεγαλύτερα ινστιτούτα αλληλουχίας γονιδιώματος της Κίνας, στο Shenzhen, προσπαθεί να χαρακτηρίσει το πώς το μικροβίωμα των βρεφών που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό - τα οποία εκτίθενται σε μικρόβια από τις μητέρες τους κατά το ταξίδι τους μέσα από το κανάλι γέννησης - διαφέρουν από εκείνο των βρεφών που γεννήθηκαν με καισαρική τομή. Αν και παρόμοιες μικρότερες μελέτες έχουν γίνει στο παρελθόν, η Dominguez-Bello, λέει ότι η μελέτη του Guangzhou θα προσφέρει στατιστική ισχύ για να διαχωρίσει τις άλλες μεταβλητές που θα μπορούσαν να επηρεάζουν το μικροβίωμα ενός βρέφους. Αυτές περιλαμβάνουν τα προ- και μεταγεννητικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών, και τους περιβαλλοντικούς ρύπους.

Η Xiu Qiu, επιδημιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Guangzhou και διευθύντρια του πρότζεκτ Guangzhou, χρησιμοποίησε έκπληκτη τα δεδομένα, διαπιστώνοντας ότι οι μεγαλύτερες μητέρες που έχουν δεύτερο παιδί έχουν χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από τις έγκυες στο πρώτο τους παιδί.3 Περίμενε να συμβαίνει το αντίθετο επειδή οι γυναίκες που έχουν ήδη ένα μωρό όταν είναι έγκυες περίμενε ότι θα ήταν κάτω από περισσότερο άγχος και θα αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο οικονομικό βάρος, και έτσι θα οδηγούνταν πιο εύκολα στην κατάθλιψη. Το τέλος της πολιτικής της Κίνας για το ένα παιδί το 2016 σημαίνει ότι η μελέτη θα προσφέρει μια νέα ευκαιρία να μελετηθεί η ψυχική υγεία ενός αυξανόμενου αριθμού γυναικών, πολλές από τις οποίες είναι μεγαλύτερες και έχουν δεύτερο παιδί, λέει.

Ο Sing Sing Way, παιδίατρος στο Παιδικό Νοσοκομείο του Cincinnati στο Ohio, θα εξετάσει τα στοιχεία που έδωσε η προσθήκη των γιαγιάδων στη μελέτη για να καταλάβει γιατί τα κύτταρα από τις μητέρες μπορούν να ζήσουν απεριόριστα στους απογόνους τους. Μελέτες σε ποντίκια υποδηλώνουν ότι αυτά τα κύτταρα παίζουν προστατευτικό ρόλο όταν η απόγονος είναι έγκυος, λέει ο Way, ο οποίος θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα των γιαγιάδων για να δοκιμάσει αυτή την υπόθεση στους ανθρώπους.4

Η Xiu λέει ότι το πρότζεκτ του Guangzhou έχει τη δύναμη να απαντήσει σε πολλές ακόμα ερωτήσεις όπως αυτή. Ελπίζει ότι οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο θα το χρησιμοποιήσουν. "Θα θέλαμε επιστήμονες από παντού να συνεργαστούν μαζί μας".

Πηγές:

Nature 559, 13-14 (2018) doi: 10.1038/d41586-018-05522-1
Qiu, X. et al. Eur. J. Epidemiol. 32, 337–346 (2017).
He, J.-R. et al. Sci. Total Environ. 610–611, 1421–1427 (2018).
Shen, S. et al. Lancet 386, S58 (2015).
Kinder, J. M. et al. Cell 162, 505–515 (2015).

Αν είστε άνω των 60 ετών και υποφέρετε από διαταραχές του εντέρου, μία 24ωρη νηστεία θα μπορούσε να είναι η απάντηση στο πρόβλημά σας. Νέα έρευνα έχει ανακαλύψει ότι η νηστεία ξεκινά την αναγέννηση των βλαστοκυττάρων στο έντερο, μια φυσική λειτουργία που το σώμα μας χάνει καθώς γερνάμε.

Οι γαστρεντερικές λοιμώξεις και άλλα προβλήματα στο έντερο μπορούν να γίνουν ένα χρόνιο πρόβλημα καθώς χάνουμε την ικανότητα φυσικής αναγέννησης των εντερικών βλαστοκυττάρων, την πηγή όλων των νέων κυττάρων στο έντερο.

Ωστόσο, όπως ανακάλυψαν ερευνητές από το ΜΙΤ, η νηστεία για 24 ώρες μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία. Μετά από νηστεία, τα κύτταρά μας αρχίζουν να διασπούν λιπαρά οξέα αντί γλυκόζης ή σακχάρου στο αίμα και αυτός ο μεταβολικός μετασχηματισμός είναι αρκετός για να ξεκινήσει η αναγέννηση των βλαστικών κυττάρων.

Τα εντερικά βλαστικά κύτταρα διατηρούν την επένδυση του εντέρου και κανονικά ανανεώνονται κάθε πέντε ημέρες περίπου. Η διαδικασία είναι ζωτικής σημασίας μετά από τραυματισμό ή λοίμωξη, καθώς βοηθά στην αποκατάσταση των ζημιών - αλλά αυτή η δυνατότητα ανανέωσης μειώνεται καθώς γερνάμε.

Οι ερευνητές του MIT που εξέτασαν εργαστηριακά μια ομάδα πειραματόζωων όλων των ηλικιών, ανακάλυψαν ότι η νηστεία διπλασίαζε τις αναγεννητικές ικανότητες των βλαστικών κυττάρων.

Πηγή: Cell Stem Cell, 2018; 22: 769

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο στέλεχος βακτηριδίων στο ιρλανδικό έδαφος που ήταν παραδοσιακά ιερό και συνήθως χρησιμοποιούταν για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Τα βακτήρια αυτά μπορούν να καταπολεμήσουν τέσσερα από τα έξι superbugs που εμφανίζουν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά στις μέρες μας.

Οι επιστήμονες έχουν εκπλαγεί με την ανακάλυψη ότι βακτήρια που κρύβονται στο αρχαίο ιρλανδικό έδαφος, μπορούν να σταματήσουν την ανάπτυξη κάποιων superbugs (μικρόβια με πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα στις φαρμακευτικές αγωγές) και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς τέσσερα από τα superbugs που μπορούν να καταπολεμήσουν, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν πλέον με αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένου του φονικού στελέχους του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου.

Όπως αναφέρει το Phys.org, με τόσα μικρόβια σήμερα που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι έως το έτος 2050, μόνο στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι κινδυνεύουν να πεθάνουν 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι από superbugs. Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα αυτό είναι τόσο μεγάλο τώρα που ο ΠΟΥ δήλωσε ότι το θέμα των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά superbugs είναι "μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία, την ασφάλεια τροφίμων και την ανάπτυξη σήμερα".

Το σημαντικό νέο στέλεχος βακτηρίων που ανακαλύφθηκε στο ιρλανδικό έδαφος ονομάζεται Streptomyces sp. myrophorea και βρέθηκε από επιστήμονες από τη Βραζιλία, την Ουαλία, το Ιράκ και τη Βόρεια Ιρλανδία, οι οποίοι εργάζονταν στην έρευνα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Swansea.

Το χώμα που περιέχει αυτό το νέο στέλεχος βακτηρίων βρίσκεται στο έδαφος μιας περιοχή της Βόρειας Ιρλανδίας που αποκαλείται "Boho Highlands" αλλά είναι γνωστή ως Fermanagh. Είναι ενδιαφέρον ότι το έδαφος αυτό έχει θεωρηθεί κατά καιρούς ιερό και έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών ασθενειών που κυμαίνονται από απλούς πόνους στα δόντια μέχρι πονόλαιμους.

Πριν από περίπου 1.500 χρόνια σ’ αυτή την περιοχή κατοικούσαν οι αρχαίοι Δρυίδες και ίσως είχαν χρησιμοποιήσει αυτό το πλούσιο ιρλανδικό έδαφος ενώ πριν από 4.000 χρόνια, πριν εμφανιστούν οι Δρυίδες, η περιοχή είχε αποικιστεί από κατοίκους της Νεολιθικής εποχής.

Ο Δρ. Gerry Quinn, μέλος της επιστημονικής ομάδας που ασχολείται σήμερα με την έρευνα για το νέο στέλεχος βακτηρίων που ανακαλύφθηκε, είχε ήδη γνώση των θεραπευτικών ιδιοτήτων του εδάφους καθώς ζούσε στα Boho Highlands και εξηγεί ότι ανακαλύφθηκαν και άλλοι αντιβακτηριδιακοί οργανισμοί σε ιρλανδικά εδάφη.

foto

"Η ανακάλυψη του Streptomyces sp. Myrophorea θα βοηθήσει στην αναζήτησή μας για νέα φάρμακα για τη θεραπεία ανθεκτικών βακτηρίων που αφορούν πολλές επικίνδυνες και θανατηφόρες λοιμώξεις. Θα επικεντρωθούμε τώρα στον καθαρισμό και την ταυτοποίηση αυτών των αντιβιοτικών. Έχουμε επίσης ανακαλύψει επιπλέον αντιβακτηριακούς οργανισμούς από το ίδιο θεραπευτικό χώμα που μπορεί να καλύπτουν ένα ευρύτερο φάσμα πολύ-ανθεκτικών παθογόνων."

Ο καθηγητής Paul Dyson, ο οποίος εργάζεται στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Swansea, τόνισε ότι τα βακτήρια αυτά είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά έναντι τεσσάρων από τα έξι superbugs που τα αντιβιοτικά σήμερα δεν μπορούν να σκοτώσουν και ότι η ανακάλυψη της ερευνητικής ομάδας δείχνει ότι πολλές φορές υπάρχει μεγάλη αλήθεια πίσω από την αρχαία λαογραφία που δεν πρέπει να αγνοηθεί.

"Αυτό το νέο στέλεχος βακτηρίων είναι αποτελεσματικό έναντι 4 από τα κορυφαία 6 παθογόνα που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένου του MRSA. Η ανακάλυψη μας είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά για την καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα λαογραφικά και παραδοσιακά φάρμακα αξίζει να διερευνηθούν στην αναζήτηση νέων αντιβιοτικών. Οι επιστήμονες, οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι μπορούν όλοι να έχουν κάτι να συνεισφέρουν σε αυτό το έργο. Φαίνεται ότι μέρος της απάντησης σε αυτό το σύγχρονο πρόβλημα μπορεί να έγκειται στη σοφία του παρελθόντος. "

Η νέα μελέτη σχετικά με την ανακάλυψη βακτηρίων που βρέθηκαν στο ιρλανδικό έδαφος, που μπορούν να καταπολεμήσουν τα superbugs (που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά), έχει δημοσιευθεί στο Frontiers in Microbiology.

Μια συγκλονιστική νέα αναφορά αποκάλυψε την άσχημη αλήθεια για ένα ακόμα από τα «θεραπευτικά» παρασκευάσματα της φαρμακοβιομηχανίας: Η λαπατινίμπη (lapatanib), που χρησιμοποιείται στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού για τη συρρίκνωση των όγκων, κάνει τον καρκίνο να αναπτύσσεται γρηγορότερα. Φαίνεται ότι τα φάρμακα για τον καρκίνο που κάνουν τους ανθρώπους πιο άρρωστους, αντί για πιο υγιείς, δεν έχουν τέλος. Η λαπατινίμπη χρησιμοποιείται συνήθως σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες και χημειοθεραπεία - αλλά απέτυχε σε κλινικές δοκιμές ως μέθοδος ατομικής θεραπείας. Είναι δύσκολο να μην αναρωτηθεί κανείς γιατί οι ογκολόγοι συνταγογραφούν ακόμη αυτό το δηλητήριο;

Η τελευταία έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες του Ινστιτούτου Francis Crick σε συνεργασία με το King's College του Λονδίνου και το Ινστιτούτο Barts του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου. Και αυτό που βρήκαν ήταν ότι η λαπατινίμπη τροφοδοτεί την αύξηση των καρκινικών κυττάρων σε κάποιους τύπους καρκίνου του μαστού, αντί να την σταματήσει!

Η «θεραπεία» του καρκίνου που ενισχύει την ανάπτυξή του

Οι ερευνητές λένε ότι το δυναμικό της λαπατινίμπης να προκαλεί επιτάχυνση της ανάπτυξης του καρκίνου "μπορεί" να εξηγήσει γιατί τα πήγε τόσο άσχημα στις κλινικές δοκιμές. Ενώ το φάρμακο μπορεί να μην οδηγεί πάντα σε ταχεία ανάπτυξη του καρκίνου, η ομάδα διαπίστωσε ότι η φαινομενική μέθοδος δράσης της λαπατινίμπης είναι στην πραγματικότητα καταστροφική.

Όπως εξηγούν οι πηγές, η λαπατινίμπη είναι γνωστή στη βιομηχανία του καρκίνου ως «αναστολέας κινάσης» και σκοπός της είναι να «απενεργοποιήσει» μια πρωτεΐνη που ονομάζεται HER2 (υποδοχέας ανθρώπινου επιδερμικού αυξητικού παράγοντα 2). Η HER2 είναι υπεύθυνη για την ενθάρρυνση των καρκινικών κυττάρων να αναπτυχθούν και να χωριστούν. Πολλές θεραπείες για τον καρκίνο (όπως η λαπατινίμπη) δρουν με την απενεργοποίηση του HER2 και έτσι, τα καρκινικά κύτταρα σταματούν να αναπτύσσονται ή πεθαίνουν. Όμως, όπως γνωρίζουν τώρα οι επιστήμονες, η λαπατινίμπη δεν οδηγεί τα καρκινικά κύτταρα στο να πεθάνουν – στην πραγματικότητα τα προκαλεί να αυξηθούν ταχύτερα.

Όπως αναφέρθηκε από το Science Daily:

Χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό βιοχημικών και βιοφυσικών εργαλείων και υπολογιστικών μοντέλων, η ομάδα ανακάλυψε ότι η λαπατινίμπη προκαλεί τους HER2 υποδοχείς στις κυτταρικές μεμβράνες να ζευγαρώσουν με έναν άλλο υποδοχέα που ονομάζεται HER3. Όταν συνδυάζετε αυτά τα ζεύγη HER2-HER3 που προκαλούνται από αναστολείς με φυσικά υπάρχοντα σήματα ανάπτυξης από το εξωτερικό του κυττάρου, μπορούν να αναδιαμορφωθούν σε ενεργό ζεύγος σημάτων. Σε αυτή την κατάσταση, το ζεύγος HER2-HER3 καθίσταται πολύ αποτελεσματικό στο να δίνει εντολή στα κύτταρα να διαιρούνται, περισσότερο από τα κύτταρα που δεν έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με το φάρμακο.

Ουσιαστικά, η λαπατινίμπη προκαλεί την πρωτεΐνη HER2 που προκαλεί καρκίνο να έχει ακόμη ισχυρότερη επίδραση στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων από ό, τι θα είχε κανονικά. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα συμπεράσματά τους θα καθοδηγήσουν τη μελλοντική έρευνα και ανάπτυξη ενός "καλύτερου" φαρμάκου. Ωστόσο, η λήψη αυτού του φαρμάκου φαίνεται να είναι χειρότερη από την παντελή έλλειψη θεραπείας - έτσι αυτό που χαρακτηρίζεται ως "καλύτερο" μπορεί να είναι αμφισβητήσιμο.

Οι συμβατικές «θεραπείες» του καρκίνου είναι παντού

Είναι λυπηρό, αλλά υπάρχουν πολλοί τύποι συμβατικής θεραπείας του καρκίνου που προκαλούν περισσότερη βλάβη παρά ωφελούν. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία, ειδικότερα, είναι γνωστές για τις επιζήμιες συνέπειες για την υγεία, ωστόσο, τόσοι πολλοί άνθρωποι υποβάλλονται σε αυτές, σε μια ύστατη προσπάθεια για την καταπολέμηση του καρκίνου τους. Πράγματι, η ανέντιμη βιομηχανία του καρκίνου (και η φαρμακοβιομηχανία) γνωρίζει ότι οι άνθρωποι θα υπομείνουν σχεδόν τίποτα - εφόσον υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Όμως όταν πρόκειται για χημειοθεραπεία, αυτό το "φως" είναι βραχύβιο.

Πολλές μελέτες έχουν επισημάνει τις θεραπείες χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας ως αιτίες καρκίνου και παρόλα αυτά αυτές εξακολουθούν να θεωρούνται ως βιώσιμες θεραπευτικές επιλογές - και στην πραγματικότητα βρίσκονται συχνά στην πρώτη γραμμή άμυνας. Στις αρχές του 2018, μία εκπληκτική έρευνα αποκάλυψε ότι ο μαζικός κυτταρικός θάνατος που προκαλείται από τη χημειοθεραπεία προάγει την ανάπτυξη του καρκίνου.

Όπως γράφει η Isabelle Z. στο Natural News:

Σε μια μελέτη του ιατρικού κέντρου Beth Israel Deaconess, οι θεραπείες ακτινοβολίας και χημειοθεραπείας που θανατώνουν κύτταρα όγκου βρέθηκε ότι προκαλούν την ανάπτυξη καρκινικών όγκων που γίνονται πιο παραγωγικοί. Στην πραγματικότητα, τα νεκρά καρκινικά κύτταρα στη χημειοθεραπεία προκαλούν φλεγμονή που προκαλεί πιο επιθετική ανάπτυξη όγκων.

Φαίνεται ότι σχεδόν καμία από τις «θεραπείες» της σύγχρονης ιατρικής δεν λειτουργεί πραγματικά στη διακοπή του καρκίνου.

ΠηγέςScienceDailyElifeSciences

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η μείωση του μικροβιώματος σε ποντίκια εξαιτίας των αντιβιοτικών είχε επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους και στην ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η έρευνα αυτή έχει επιπτώσεις στην κατανόηση του ρόλου του μικροβιώματος στο διαβήτη. Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση των παρενεργειών που παρατηρούνται σε άτομα που έχουν λάβει μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών. Η μελέτη εμφανίστηκες το περιοδικό Nature Communications τον Ιούλιο του 2018.

"Αυτή η έρευνα είναι πολύ συναρπαστική, επειδή η κατάσταση που έχουμε δημιουργήσει σε αυτά τα ποντίκια είναι παρόμοια με αυτή σε ανθρώπους όταν έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με πολλαπλά αντιβιοτικά", αναφέρει ο Satchidananda Panda, καθηγητής στο Εργαστήριο Βιολογίας του Salk και υπεύθυνος της μελέτης. "Τώρα που γνωρίζουμε για αυτές τις επιδράσεις στον μεταβολισμό της γλυκόζης, μπορούμε να αναζητήσουμε συστατικά του μικροβιώματος που τις επηρεάζουν".

Το μικροβίωμα είναι η συλλογή μικροοργανισμών που ζουν στο σώμα ενός ζώου, πολλοί από τους οποίους είναι απαραίτητοι για την υγεία. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ποντικοί των οποίων το μικροβίωμα είναι ανεπαρκές σε ορισμένους τύπους βακτηρίων είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη. Υπάρχουν επίσης ορισμένες ενδείξεις ότι ορισμένα μικρόβια μπορεί να προστατεύουν από τον διαβήτη.

"Πολλοί επιστήμονες που κάνουν πειράματα για το μικροβίωμα σε ποντίκια χρησιμοποιούν αντιβιοτικά για να καθαρίσουν τα βακτήρια πριν παρέμβουν", λέει ο Amir Zarrinpar, βοηθός καθηγητής στο UC San Diego και ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης. «Δείχνουμε ότι αυτή η εκκαθάριση έχει τεράστιες επιπτώσεις στο μεταβολισμό του ποντικιού. Έτσι, κάποια μεταβολικά αποτελέσματα μπορούν να αποδοθούν σε αυτή την μείωση του μικροβιώματος παρά στην παρέμβαση".

Οι ερευνητές δεν σχεδίαζαν να εξετάσουν συγκεκριμένα πώς η εξαφάνιση του μικροβιώματος που προκαλείται από τα αντιβιοτικά επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης. Ήθελαν να εξετάσουν τους κιρκαδικούς (24ωρους) ρυθμούς του μεταβολισμού του ποντικού όταν εξαντλείται το μικροβίωμα. Αυτός ο τύπος έρευνας συχνά γίνεται με ποντίκια που εκτρέφονται σε περιβάλλον χωρίς μικρόβια.

"Επειδή δεν είχαμε πρόσβαση σε αυτά τα ποντίκια χωρίς μικρόβια, αποφασίσαμε να εξαφανίσουμε το μικροβίωμα χρησιμοποιώντας κοινά αντιβιοτικά από την κλινική", λέει ο Panda. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα κοκτέιλ τεσσάρων διαφορετικών αντιβιοτικών στα ποντίκια για να το κάνουν αυτό. "Αυτή η αδυναμία - που δεν είχαμε το σωστό είδος ποντικών - έγινε δύναμη που μας επέτρεψε να κάνουμε αυτή την απροσδόκητη ανακάλυψη", λέει ο Panda.

Μετά τη θεραπεία των ποντικών, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι υπήρξε μεγάλη μείωση στην ποικιλία των μικροοργανισμών που υπήρχαν στα έντερα τους, όπως αναμενόταν. Όταν εξέτασαν τους μεταβολισμούς των ποντικών, διαπίστωσαν ότι ήταν σε θέση να καθαρίσουν τη γλυκόζη από το αίμα τους πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

Περαιτέρω μελέτες έδειξαν ότι ο ιστός του παχέος εντέρου στα ποντίκια λειτουργούσε σαν ένα είδος καταβόθρας της γλυκόζης  - απορροφώντας το επιπλέον σάκχαρο και έτσι μειώνοντας τα επίπεδά του στο αίμα. Αυτή η συμπεριφορά ταιριάζει με την παρατήρηση ότι τα ποντίκια είχαν έντερα αυξημένα σε μεγάλο βαθμό σε μέγεθος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τότε ότι αυτές οι μεταβολικές αλλαγές σχετίζονταν στην πραγματικότητα με αλλαγές στη λειτουργία του ήπατος και στα χολικά οξέα που απελευθερώνονταν από το ήπαρ. Τα ποντίκια δεν είχαν αλλαγές στη σύνθεση σωματικού λίπους ή σε αυτά που έτρωγαν - τα δύο πράγματα που συνήθως επηρεάζουν το μεταβολισμό της γλυκόζης και είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στον διαβήτη τύπου 2 στους ανθρώπους.

"Δεν υπονοούμε ότι ο διαβήτης τύπου 2 πρέπει να αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά", εξηγεί ο Panda.

Ο Zarrinpar προσθέτει: "Είναι ενδιαφέρον να δούμε ότι υπάρχει ένας τρόπος με τον οποίο το μικροβίωμα μπορεί να διαχειριστεί έτσι ώστε το έντερο να παράγει υψηλά επίπεδα ορμονών που καθιστούν το σώμα πιο ευαίσθητο στην ινσουλίνη".

Τα επόμενα βήματα είναι να δούμε πώς συμβαίνουν οι αλλαγές στο ήπαρ και ποια συνιστώσα του μικροβιώματος επηρεάζει τις αλλαγές. "Ίσως θα μπορούσαμε να βρούμε τρόπους για να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη ορισμένων μικροβίων του εντέρου και να προκαλέσουμε αυτές τις αλλαγές για τη ρύθμιση της γλυκόζης στους ανθρώπους", καταλήγει ο Panda. "Είμαστε τώρα ένα βήμα πιο κοντά στη μετάφραση αυτής της έρευνας."

ΠηγήSalk Institute.

Αναφορές της δημοσίευσης:

Amir Zarrinpar, Amandine Chaix, Zhenjiang Z. Xu, Max W. Chang, Clarisse A. Marotz, Alan Saghatelian, Rob Knight, Satchidananda Panda. Antibiotic-induced microbiome depletion alters metabolic homeostasis by affecting gut signaling and colonic metabolism. Nature Communications, 2018; 9 (1) DOI: 10.1038/s41467-018-05336-9

Έρευνα αποκαλύπτει ότι τα μικρόβια στο έντερο επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, και η αποκατάσταση της ισορροπίας αυτών των μικροργανισμών μπορεί να αποτελεί την απάντηση για πολλά προβλήματα, από τους τραυματισμούς στην σπονδυλική στήλη μέχρι τη βλάβη από εγκεφαλικό επεισόδιο και τις νοητικές ασθένειες.

Φανταστείτε ότι μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα έχετε σοβαρή κάκωση του νωτιαίου μυελού. Είστε παράλυτοι από το λαιμό και κάτω με σοβαρή νευρική βλάβη. Ο νευρολόγος σας ξεκινά μια θεραπεία με προβιοτικά, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά για να τροφοδοτήσει κάποια βακτήρια και να τονώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, εξετάζονται διαρκώς δείγματα κοπράνων, ούρων και αίματος, για να μετρηθούν οι δείκτες των τύπων βακτηρίων που αναπτύσσονται στο έντερό σας. Κάνετε μεταμόσχευση βακτηρίων στο κόλον σας από έναν υγιή «δότη» και εξετάζεται η διατροφή και τα προβιοτικά σας για να παρακολουθείται η απόκριση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και των μικροβίων, ελπίζοντας ότι αυτό θα τα ενθαρρύνει να ξεκινήσουν την αυτο-αποκατάσταση του νευρικού σας συστήματος που έχει υποστεί βλάβη.

Ακούγεται σαν απάτη; Είναι περισσότερο σαν ένα μακρινό, αλλά όχι αδύνατο, όνειρο ενός ταχέως αναπτυσσόμενου πεδίου της επιστήμης που μελετά τον τρόπο που τα βακτήρια που κατοικούν στο έντερό μας είναι στενά συνδεδεμένα με το νου μας και το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ).

Πάρτε, για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη από επιστήμονες στο Κέντρο Αποκατάστασης Εγκεφάλου και Νωτιαίου Μυελού στο κρατικό πανεπιστήμιο του Οχάιο. Έδειξαν για πρώτη φορά ότι ένας τραυματισμός του νωτιαίου μυελού μεταβάλλει βαθιά τα είδη των μικροβίων που ζουν στο έντερο. Επιπλέον, τα ποντίκια που έλαβαν αντιβιοτικά πριν από βλάβη του νωτιαίου μυελού κατακλύζονταν από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια (superbugs) στο εντερικό τους σύστημα και έτσι υπέστησαν ακόμα χειρότερη βλάβη των νεύρων και η αποκατάσταση ήταν πιο δύσκολη. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι τα ποντίκια που είχαν υποστεί τραύματα του νωτιαίου μυελού και έλαβαν ζωντανά «φιλικά βακτήρια» με τη μορφή προβιοτικών σκευασμάτων - υπέστησαν λιγότερη νευρική βλάβη και είχαν καλύτερη αποκατάσταση της βλάβης από ό, τι τα τραυματισμένα ποντίκια που δεν έλαβαν προβιοτικά.1

Διπλή εγκεφαλική επικοινωνία

Το έντερο έχει μήκος περίπου 6-10 μέτρα και κάθε τετραγωνικό εκατοστό του αποικείται από εκατοντάδες είδη βακτηρίων, ιών, μυκήτων και αρχαίων (μονοκύτταροι μικροοργανισμοί που παλαιότερα ονομάζονταν αρχαιοβακτήρια) που σε σύνολο φτάνουν περίπου τα 100 τρισεκατομμύρια. Αυτοί οι οργανισμοί είναι απασχολημένοι με το να αναπαράγονται, να ανταγωνίζονται για τροφή, να βοηθούν στην πέψη της δικής μας τροφής, να αποικοδομούν τις τοξίνες μας και να παράγουν μια σειρά από υποπροϊόντα (βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες) που «επικοινωνούν» με το ανοσοποιητικό μας σύστημα και το ΚΝΣ, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας, τις ορμόνες μας, την καρδιά μας και πολλά άλλα.

Το μικροβίωμα, αυτός ο μικροσκοπικός κόσμος χιλιάδων ειδών βακτηρίων, ιών και άλλων μικροβίων που κατοικούν μεταξύ άλλων στο έντερο, το στόμα, το δέρμα, τη μύτη, αποτελεί έναν από τους πιο εκπληκτικούς επαναστατικούς τομείς έρευνας.

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι αυτά τα μικρόβια, τα οποία αντιμετωπίζονται ως παράγοντες ασθένειας που πρέπει να καταπολεμηθούν με αποστειρώσεις και αντιβιοτικά, στην πραγματικότητα εκτελούν πολλές λειτουργίες ζωτικής σημασίας για εμάς. Βοηθούν στην πέψη των τροφών μας, παράγουν τις βιταμίνες μας, ανταγωνίζονται με παθογόνους παράγοντες για να μας υπερασπιστούν, μετατρέπουν τους μεταβολίτες που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και, όπως δείχνουν οι τελευταίες έρευνες, δίνουν εντολές στο ΚΝΣ και τον εγκέφαλο.

Για δεκαετίες, οι εναλλακτικοί θεραπευτές επικεντρώνονται στις υπεραναπτυγμένες μολύνσεις από μύκητες (καντιντιάσεις και βακτηριακές ανισορροπίες) καθώς και στο «διαρρέον έντερο» που προκύπτει από τη βλάβη που προκαλούν αυτές οι υπεραναπτύξεις στην εντερική επένδυση, επισημαίνοντας ότι σε όλα αυτά οφείλεται ένα ευρύ φάσμα χρόνιων διαταραχών που περιλαμβάνουν και τις ψυχικές ασθένειες.

Τώρα, χάρη στη νέα τεχνολογία, η εμφάνιση της επιστήμης του μικροβιώματος επιβεβαιώνει τις θεωρίες τους. Αυτό που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία, ως έρευνα για το ρόλο των μικροβίων στις γαστρεντερικές παθήσεις, επεκτάθηκε γρήγορα, ώστε να περιλαμβάνει έρευνα για τον αντίκτυπο των μικροβίων στο ανοσοποιητικό σύστημα, το μεταβολισμό και τις νευρολογικές παθήσεις.

Η ικανότητα των μικροβίων να ελέγχουν τη συμπεριφορά μας παρουσιάστηκε πρόσφατα πειραματικά με το παράδειγμα ενός παρασίτου (Toxoplasma gondii) που «κυρίευσε» τους εγκεφάλους αρουραίων, χειριζόμενο τις σεξουαλικές και αμυντικές συμπεριφορές των ζώων για να ευνοήσει τη δική του αναπαραγωγή.2 Πράγματι, αποδεικνύεται ότι τα μικρόβιά μας μπορούν να χειριστούν τη διάθεσή μας καθώς επίσης και την ψυχική μας υγεία.

Ενώ οι ερευνητές έχουν περιγράψει εδώ και καιρό έναν «άξονα εντέρου-εγκεφάλου», υπάρχουν τώρα αυξανόμενες ενδείξεις για μία συνδετική διαδρομή εντέρου – μικροβίων - ανοσοποιητικού συστήματος - εγκεφάλου που δείχνει σταθερή επικοινωνία τεσσάρων κατευθύνσεων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο υποστηρίζουν στην έκθεσή τους ότι το μικροβίωμα του εντέρου επικοινωνεί άμεσα με το ΚΝΣ με την αλληλεπίδραση κυττάρων του ανοσοποιητικού και νευρικών ινών και έμμεσα με την έκκριση μεταβολιτών που παρακάμπτουν το φράγμα αίματος-εγκεφάλου.1 Καθώς το 70-80% των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκονται στο έντερο, ειδικά στον λεμφικό ιστό που σχετίζεται με το έντερο - παράλληλα με τα μικρόβια, υπάρχει μια συνεχής επικοινωνία μεταξύ των δύο.

Άλλες παρόμοιες μελέτες μόλις αρχίζουν να συμπληρώνουν τις λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί αυτή η επικοινωνία και να καθορίζουν τους ρόλους που διαδραματίζουν τα μικρόβια πέραν των υποψιών που υπήρχαν στο παρελθόν για νευρολογικές ασθένειες και ακόμη και για τραυματικές προσβολές. Αναδύεται έτσι ένα εξ ολοκλήρου νέο πεδίο, αυτό της «ανοσοψυχιατρικής», το οποίο επικεντρώνεται σε αυτό το σύστημα «εντέρου - ανοσοποιητικού συστήματος – εγκεφάλου».3

Όταν αλλάζουν τα μικρόβια του πεπτικού συστήματος

Πολλοί περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν αποδειχθεί ότι διαταράσσουν το μικροβίωμα. Τα αντιβιοτικά που έχουν σχεδιαστεί για να θανατώνουν τα μικρόβια είναι τα πιο προφανή, αλλά και άλλα φάρμακα, όπως τα αντιόξινα, μπορούν να αλλάξουν το pH του εντέρου και να εξοντώσουν επιλεκτικά ορισμένα είδη βακτηρίων. Τα βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος και το αλουμίνιο έχουν επίσης εμπλακεί στη διάσπαση της μικροχλωρίδας,4 όπως το ίδιο συμβαίνει και με το άγχος. Οι τροφές που καταναλώνουμε και οι χημικές ουσίες που περιέχουν είναι επίσης υπεύθυνες για τις αλλαγές στο μικροβίωμα.

Η μελέτη του Οχάιο έδειξε συγκεκριμένα πώς ο τραυματισμός του νωτιαίου μυελού προκαλεί αλλαγές στους πληθυσμούς βακτηρίων στο έντερο. Αυτή η «δυσβίωση» προκαλεί βλάβη στην επένδυση του εντέρου, επιτρέποντας έτσι τη «βακτηριακή μετατόπιση», τη μετανάστευση βακτηρίων από τα έντερα σε περιοχές έξω από αυτά. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι τα βακτήρια στα ποντίκια είχαν μετακινηθεί μετά από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού από το έντερο στο αίμα και στο ήπαρ, στους νεφρούς, στους σπλήνες και στους ιστούς των λεμφαδένων. Αντίθετα, στα μη τραυματισμένα ποντίκια, τα εντερικά βακτηρίδια δεν βρέθηκαν ποτέ σε ιστούς έξω από το έντερο.

Επιπλέον, τα ποντίκια που έλαβαν αντιβιοτικά πριν από τον τραυματισμό υπέστησαν συνεχιζόμενη δυσβίωση, χειρότερα συμπτώματα και κακή ανάκαμψη. Όμως, οι τραυματισμένοι ποντικοί που έλαβαν προβιοτικά που περιείχαν οκτώ είδη γαλακτοβακίλλων και μπιφιδοβακτηρίων - είδαν μια «προστατευτική ανοσοαπόκριση» που εξασθένησε την προκαλούμενη φλεγμονή και επιπλέον βελτιώθηκε η κινητική ανάκαμψη.1

Αυτή η έρευνα σε ποντίκια ακολούθησε μια προηγούμενη μελέτη του 2016 σε ανθρώπους, η οποία επίσης διαπίστωνε ότι η βλάβη του νωτιαίου μυελού διαταράσσει την οικολογία των μικροβίων του εντέρου. "Τα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν για πρώτη φορά ότι τα βακτήρια που παράγουν βουτυρικό είναι ιδιαίτερα μειωμένα στους ασθενείς με τραυματισμό του νωτιαίου μυελού σε σύγκριση με τα υγιή άτομα".5

Αυτή η μελέτη ήταν ένα ακόμα παράδειγμα του κύματος της νέας έρευνας που συνέδεε τις αλλαγές στο μικροβίωμα με τον εγκέφαλο και τις νευρολογικές διαταραχές. Η σκιαγράφηση του μικροβιώματος έχει δείξει μια σαφή διαταραχή της ισορροπίας των ειδών σε διαταραχές που κυμαίνονται από το χρόνιο στρες και τις μεταβολές της διάθεσης μέχρι τον αυτισμό και την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Αυτό που ακολουθεί είναι μερικά άλλα παραδείγματα της έρευνας που συνδέει το έντερο με τον εγκέφαλο.

Τραύμα από εγκεφαλικό

Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι η πρόκληση εγκεφαλικών επεισοδίων σε ποντίκια αλλοίωσε το μικροβίωμα του εντέρου, ενεργοποιώντας μια ανοσοαπόκριση που πυροδότησε σήματα πίσω στον εγκέφαλο και έκανε επιδείνωσε τις αλλοιώσεις του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όμως όταν οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian του Μονάχου στη Γερμανία, μεταμόσχευσαν βακτήρια κοπράνων από υγιή ποντίκια σε ποντίκια απαλλαγμένα από μικρόβια που είχαν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια, αυτά τα ποντίκια βελτιώθηκαν περισσότερο από την ομάδα ελέγχου που δεν είχε λάβει βακτηριακές μεταμοσχεύσεις.6

"Αυτά τα ευρήματα τονίζουν τον βασικό ρόλο του μικροβιώματος ως πιθανό θεραπευτικό στόχο για την προστασία της λειτουργίας του εγκεφάλου μετά από τραυματισμό", κατέληξαν οι ερευνητές.6

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη ανέλυσε το μικροβίωμα κοπράνων ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και συγκρίνοντάς το με μικροβιακά υγιείς μάρτυρες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς με σκλήρυνση έχουν μία υποβόσκουσα εντερική δυσβίωση.

"Παρατηρήσαμε μια αυξημένη αφθονία των Pseudomonas, Mycoplana, Haemophilus, Blautia και Dorea σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, ενώ η ομάδα ελέγχου έδειξε αυξημένη αφθονία σε Parabacteroides, Adlercreutzia και Prevotella." 7

Αυτισμός

Πολυάριθμες μελέτες εξέτασαν το μικροβίωμα του εντέρου παιδιών με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού και διαπίστωσαν ότι οι κύριες βακτηριακές ομάδες (Firmicutes, Bacteroidetes, Fusobacteria και Verrucomicrobia) μεταβλήθηκαν σημαντικά, με τάση να υπερπληθύνονται με τα βακτήρια clostridia, Ruminococcus και Akkermansia muciniphila σε σύγκριση με τα υγιή άτομα ελέγχου.8

Αυτά τα ευρήματα αποτελούν μερική αιτιολόγηση του έργου του Δρ Άντριου Γουέικφιλντ, ο οποίος διερεύνησε τα γαστρεντερικά συμπτώματα των αυτιστικών παιδιών και βρήκε ζωντανούς ιούς από το εμβόλιο της ιλαράς στα έντερα αυτών των παιδιών.

Παρ 'όλα αυτά, δεν έχουν πραγματοποιηθεί ουσιαστικά έρευνες για το αν οι ιοί και άλλα συστατικά εμβολίων μπορούν να αλλάξουν το εντερικό μικροβίωμα. Το ερώτημα παραμένει: τα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα -το μεσάζοντα στην επικοινωνία μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου - έχουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις στο μικροβίωμα;

Νευρική ανορεξία

Μια εκπληκτική ανακάλυψη σχετικά με το μικροβίωμα είναι ότι σχετίζεται με την παχυσαρκία. Αυτό ανακαλύφθηκε αρχικά όταν ένα δείγμα περιττωμάτων από υπέρβαρη έφηβη μεταμοσχεύτηκε στη μητέρα της για να θεραπεύσει μια γαστρεντερική λοίμωξη (μια διαδικασία ρουτίνας για την ανθεκτική στα αντιβιοτικά λοίμωξη Clostridium difficile). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μητέρα να πάρει βάρος. Περαιτέρω έρευνες έδειξαν ότι μικρόβια του εντέρου ρυθμίζουν πράγματι το μεταβολισμό και παίζουν ρόλο στην αύξηση βάρους: η μεταφορά μικροβίων μπορεί να μεταφορά και την παχυσαρκία.

Τα μικρόβια έχει επίσης βρεθεί ότι διαταράσσονται και από τον υποσιτισμό και αυτό έχει αυξήσει το ενδιαφέρον για το ρόλο τους στη συνηθέστερη διατροφική διαταραχή, την ανορεξία, η οποία παραδοσιακά αντιμετωπίζεται ως ψυχολογική διαταραχή. Αποδεικνύεται ότι τα ανορεξικά άτομα έχουν υπερανάπτυξη στο έντερο του κυρίαρχου μικροβίου Methanobrevibacter smithii, το οποίο έχει βασικό ρόλο στην πέψη των υδατανθράκων και στην ενεργειακή απόδοση.9 Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ποια είναι η πρώτη: η δυσβίωση ή η ανορεξία;

Κατάθλιψη και άγχος

Όποιος έχει αισθανθεί ποτέ ναυτία ή έχει χάσει την όρεξή του λόγω θλίψης, φόβου ή σοκ, γνωρίζει ότι το στρες έχει αντίκτυπο στο έντερο. Έχει περάσει πάνω από μια δεκαετία από τότε που οι μελέτες σε ζώα άρχισαν να κάνουν τη συσχέτιση μεταξύ του στρες και των μεταβολών στα μικρόβια του εντέρου. Η σύνδεση μεταξύ άγχους, κατάθλιψης και στρες είναι καλά καθιερωμένη και δεκάδες μελέτες εξετάζουν τώρα το πώς αυτές οι συνθήκες επηρεάζουν τα μικρόβια στο έντερο. Τα μεγάλα ερωτήματα - όπως το τι εμφανίζεται πρώτα, η αλλαγή μικροβίων ή η κατάθλιψη - δεν έχουν ακόμη απαντηθεί. Επειδή είναι αμφίδρομο, φαίνεται ότι η διόρθωση του μικροβιώματος του εντέρου μπορεί να είναι ένας νέος τρόπος αντιμετώπισης της κατάθλιψης.10

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Οι επιστήμονες είχαν προηγουμένως υποθέσει ότι η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα θεραπείας με αντιβιοτικά, προκαλώντας «δυσλειτουργία του εντερικού μικροβιώματος», ενώ κάποια «αγχωτικά γεγονότα της ζωής» βρίσκονται μάλλον πίσω από αυτή τη μάλλον ελάχιστα κατανοητή διαταραχή παρά οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις . "Καθώς ο ρόλος της μικροχλωρίδας για την τροποποίηση των βασικών παικτών στο ΚΝΣ καθίσταται σαφέστερος, δεν είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι τα προβιοτικά μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μετατροπή της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής σε μια πιο ανεκτή κατάσταση", δήλωσε ο συγγραφέας JC Rees από τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Πρόληψης νοσημάτων.11

Ημικρανίες

Το στόμα και το έντερο των πασχόντων από ημικρανία, όπως φαίνεται, είναι γεμάτα με μεγαλύτερο αριθμό βακτηριακών στελεχών που τα καθιστούν πιο ευαίσθητα σε ορισμένες τροφές. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι οι ασθενείς με ημικρανίες έχουν υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων που επεξεργάζονται νιτρικά και νιτρώδη, οδηγώντας σε μελέτες τροφίμων όπως το κρασί και τα επεξεργασμένα κρέατα, τα οποία είναι υψηλά σε νιτρώδη και νιτρικά, που «πυροδοτούν» τις ημικρανίες.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια πιστεύουν ότι τα βακτήρια στο στόμα και στο έντερο μπορούν να διαλύσουν και να επεξεργαστούν αυτά τα νιτρικά και νιτρώδη συστατικά πιο αποτελεσματικά από άλλα βακτήρια, προκαλώντας διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο, προκαλώντας έτσι ημικρανίες.12 Τα προβιοτικά με τη μορφή έκπλυσης στο στόμα μπορεί να αποτελούν μια μελλοντική θεραπεία βασισμένη σε μια τέτοια έρευνα.

Νόσος του Πάρκινσον

Μια φινλανδική μελέτη του 2015 μελέτησε τα μικρόβια κοπράνων 72 ασθενών με νόσο του Πάρκινσον και 72 υγιείς μάρτυρες και διαπίστωσε ότι η σχετική αφθονία των βακτηρίων της οικογένειας Enterobacteriaceae σε ασθενείς με τη νόσο του Πάρκινσον προκάλεσε θετική συσχέτιση με τη σοβαρότητα των δυσκολιών στάσης και βάδισης. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εντερική δυσβίωση του μικροβιώματος ίσως σχετίζεται με το Πάρκινσον και αξίζει περαιτέρω μελέτη.13

Δίκοπο μαχαίρι

Όλες αυτές οι νέες έρευνες σημαίνουν αρκετή αναθεώρηση των παλαιών ιατρικών εγχειριδίων. Καθώς εμφανίζονται οι απρόβλεπτοι ρόλοι των βακτηρίων και των ιών, οι γιατροί πρέπει να γίνουν πιο ευαισθητοποιημένοι και πιο προσεκτικοί σχετικά με τον αντίκτυπο των φαρμάκων στους μικροβιακούς κατοίκους των εντέρων των ασθενών τους και τον ευρύτατο κατάλογο μακροπρόθεσμων παρενεργειών που μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα.

Όχι μόνο τα μικρόβια είναι πολύ πιο σημαντικά από ό, τι πιστευόταν στο παρελθόν και τα αντιβιοτικά είναι πολύ πιο επικίνδυνα, αλλά ακόμη και η ιδέα των «καλών» και των «κακών» μικροβίων πρέπει να αναθεωρηθεί καθώς οι επιστήμονες ξεδιπλώνουν την πολύπλοκη οικολογία στο μικροσκοπικό έδαφος του ανθρώπινου σώματος. Ορισμένα βακτήρια μπορούν να διαδραματίσουν έναν ζωτικό ρόλο στον έλεγχο της υπερκατανάλωσης τροφής και της παχυσαρκίας, λένε, ωστόσο, σε αφθονία μπορεί να προκαλέσουν απώλεια όρεξης και ανορεξία.

Ως μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, το μικροβίωμα εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με το πώς τα στεροειδή φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν να προκαλέσουν περισσότερη βλάβη παρά καλό. Μία μελέτη του 2004 για την τυχαιοποίηση κορτικοστεροειδών μετά από τραυματισμό του κεφαλιού έδειξε ότι τα κορτικοστεροειδή αύξησαν τον κίνδυνο αναπηρίας και θανάτου σε ασθενείς με εγκεφαλικό τραύμα.14

Σε μια μελέτη, ο ανοσολόγος Λόιντ Κάσπερ της Ιατρικής Σχολής του Dartmouth και οι συνεργάτες του έδωσαν αντιβιοτικά ευρέος φάσματος σε ποντίκια με σκλήρυνση κατά πλάκας. Η επακόλουθη μείωση των βακτηριδίων του εντέρου προφύλαξε τα ζώα από την ανάπτυξη της διαταραχής.15 Στη συνέχεια, η ομάδα ανακάλυψε ότι ορισμένα μικρόβια του εντέρου θα μπορούσαν να προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη προστασία από νευρικές βλάβες και μπορεί να έχουν πιθανές εφαρμογές στην σκλήρυνση κατά πλάκας σε ανθρώπους.16

“Έχεις αυτή την ισορροπία που συμβαίνει στο έντερο”, δήλωσε ο Κάσπερ στο The Scientist (1 Νοεμβρίου 2016). “Όσο τα πάντα βρίσκονται σε ισορροπία, υπάρχει ομοιόσταση και όλα είναι εντάξει. Αλλά κάτι συμβαίνει στη διαδικασία της νόσου που αυτή η ισορροπία χάνεται. Εάν μπορέσουμε να οδηγήσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα από το έντερο προς τα πάνω και το κάνουμε με θετικό τρόπο, νομίζω ότι αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο όφελος και πολύ λιγότερες παρενέργειες από ότι τα τρέχοντα φάρμακα”.

Πώς διαλέγω ένα προβιοτικό

Η γαστρεντερολόγος Ρόμπιν Τσάτκαν συμβουλεύει να λαμβάνουμε υπόψη τα παρακάτω στοιχεία όταν επιλέγουμε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα:

 • • Τουλάχιστον 50 εκατομμύρια μονάδες σχηματισμού αποικιών (CFUs), με κυρίαρχα είδη τα Lactobacillus και Bifidobacterium και σφραγίδα στη συσκευασία που πιστοποιεί ότι περιέχει τις επισημανθείσες ποσότητες βακτηριδίων.
 • • Τουλάχιστον επτά διαφορετικά συμβατά στελέχη βακτηριδίων.
 • • Εντερική επικάλυψη της κάψουλας για να εξασφαλιστεί ότι δεν καταστρέφεται από το στομάχι.
 • • Μεγάλη διάρκεια ζωής.
 • • Κατά προτίμηση, να διατηρείται στο ψυγείο, που συνήθως σημαίνει καλύτερη ποιότητα.

Οι κύριοι ένοχοι

Όπως συμβαίνει με κάθε οικοσύστημα, η υγεία των μικροβίων δεν αφορά τόσο τα «καλά» όσο και τα «κακά» είδη, καθώς πρόκειται για μία ποικιλομορφία σε ισορροπία. Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένοι μικροβιακοί διαταράκτες που έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα.

Καισαρική τομή

Όσοι γεννιούνται με καισαρική τομή αντί για φυσιολογικό τοκετό, ίσως να έχουν στερηθεί πολλά από τα μικρόβια που θα έπρεπε να έχουν αποκτήσει στο ταξίδι τους μέσω του γεννητικού καναλιού και, αντίθετα, έχουν μεγαλύτερες αποικίες στη βρεφική ηλικία από νοσοκομειακά μικρόβια, όπως τα είδη Staphylococcus, που σχετίζονται με μεταγενέστερη έναρξη άσθματος, με την παχυσαρκία και τη νόσο του Crohn.17

Αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά είναι σαν βόμβα στο χωριό των μικροβίων. Μια μεμονωμένη θεραπεία κλινδαμυκίνης, για παράδειγμα, μπορεί να αποδεκατίζει την ποικιλομορφία των μικροοργανισμών. Στη συνέχεια, μπορεί να χρειαστούν δύο μήνες για να αρχίσουν να ανακάμπτουν τα είδη και έως δύο χρόνια για να επιστρέψουν πλήρως στα επίπεδα που ήταν πριν την αντιβιοτική θεραπεία.18

Άλλες μελέτες για απλή θεραπεία με σιπροφλοξασίνη και κλινδαμυκίνη έδειξαν ότι και οι δύο οδήγησαν σε μακροχρόνιες μικροβιακές αλλοιώσεις, μειώνοντας το παραπροϊόν των μικροβίων, το οποίο καταπολεμά τη φλεγμονή και τον καρκίνο, ενισχύει την επιθηλιακή άμυνα και ρυθμίζει την κινητικότητα του εντέρου, προκαλώντας μόνιμες αλλαγές των οποίων οι συνμέπειες παραμένουν άγνωστες.19

Φάρμακα

Τα αντιόξινα και οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPIs), που συνταγογραφούνται για παλινδρόμηση και δυσπεψία, αποδυναμώνουν τα οξέα του στομάχου που προστατεύουν κανονικά από παθογόνους παράγοντες όπως το C. difficile και μήκυτες όπως ο Κάντιντα.20

Τα κορτικοστεροειδή, τα αντιφλεγμονώδη όπως οι ουσίες πρεδνιζόνης και οι παράγοντες χημειοθεραπείας, που χρησιμοποιούνται για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, συνδέονται με διαταραχή του μικροβιώματος.21

Τα εμβόλια μπορούν να διαταράξουν τη μικροχλωρίδα του σώματος με πολλούς και απρόβλεπτους τρόπους. Οι επιστήμονες το ονομάζουν «αντικατάσταση στελέχους παθογόνου που προκαλείται από εμβόλια». Αυτό είναι καλά τεκμηριωμένο με διάφορους τύπους εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων κατά του μηνιγγιόκοκκου, του ροταϊού και του πνευμονιόκοκκου, αφήνοντάς μας ευάλωτους σε υπεραναπτύξεις παθογόνων που ήταν κάποτε σπάνια και τώρα είναι πιθανόν πιο επικίνδυνα από εκείνα για τα οποία εμβολιάστηκαν.22

Στρες

Μια σημαντική διεθνής μελέτη διαπίστωσε ότι το άγχος μπορεί να αλλάξει την έκκριση βλέννας και άλλων αμυντικών παραγόντων που ρυθμίζουν τη μικροβιακή χλωρίδα στο στομάχι και το έντερο που με τη σειρά του επηρεάζει τον αριθμό και την ποικιλία των μικροβίων στο πεπτικό σύστημα.23

Διατροφή

Μια μελέτη-ορόσημο από ιταλούς ερευνητές κατέδειξε τις επιπτώσεις της διατροφής, συγκρίνοντας τα μικρόβια εντέρου των παιδιών στη Φλωρεντία της Ιταλίας με εκείνα στην αγροτική Μπουρκίνα Φάσο. Και οι δύο ομάδες είχαν παρόμοια μικρόβια στην παιδική ηλικία και όλα τα παιδιά είχαν θηλάσει. Αλλά όταν προχώρησαν στην τοπική διατροφή (τα παιδιά στην Ιταλία άρχισαν να τρώνε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά / υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ενώ τα παιδιά στην Αφρική κατανάλωναν φυτικές τροφές  από όσπρια και λαχανικά) εμφανίστηκαν μείζονες αλλαγές στο μικροβίωμα του καθενός.

Τα παιδιά στην Ιταλία είχαν λιγότερα είδη και περισσότερα μικρόβια που σχετίζονταν με την παχυσαρκία, τη διάρροια και τις αλλεργίες, ενώ τα παιδιά της Αφρικής είχαν μια πολύ πιο ποικιλόμορφη συλλογή μικροβίων, με μεγαλύτερο αριθμό εκείνα που σχετίζονται με την καταπολέμηση της φλεγμονής.24

Αλκοόλ

Η έντονη κατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετιστεί με μετατοπίσεις πληθυσμών μικροβίων στο λεπτό έντερο. Και τώρα μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ακόμη και μέτριες ποσότητες - μόνο ένα ποτήρι κρασί την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες - μπορούν επίσης να αλλάξουν το μικροβίωμα.25

Τεχνητά γλυκαντικά

Τα τεχνητά γλυκαντικά χαμηλής ή καθόλου θερμιδικής αξίας έχουν συσχετιστεί με μικροβιολογικές αλλαγές που μπορούν να οδηγήσουν σε δυσανεξία στη γλυκόζη, έναν πρόδρομο του διαβήτη.26

Πώς να κρατήσετε τα μικρόβιά σας υγιή

Το πεδίο του εγκεφάλου-ανοσοποιητικού συστήματος-εγκεφάλου είναι ακόμη σε νηπιακό στάδιο. Ωστόσο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι ένα υγιές εντερικό μικροβίωμα - που χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία ισορροπημένων ειδών - μπορεί να προστατεύσει από ασθένειες. "Όλες οι ασθένειες αρχίζουν στο έντερο", αναφέρει ο Ιπποκράτης.

Υπάρχει ένα αυξανόμενο σώμα έρευνας που τεκμηριώνει την ικανότητα των προβιοτικών, των πρεβιοτικών (τροφή για βακτήρια) και ορισμένων τροφίμων να ομαλοποιούν ένα μικροβίωμα εκτός ισορροπίας και ίσως επίσης να θεραπεύουν ασθένειες.

Ακόμη και εκείνοι στην ψυχιατρική που συνήθως θεραπεύουν ασθενείς με ψυχοτρόπα φάρμακα αρχίζουν να βλέπουν τα προβιοτικά με τον ίδιο τρόπο, αναφέροντάς τα ως «ψυχοβιοτικά».27

Η έρευνα για το μικροβίωμα περιλαμβάνει πολλές μελέτες για την ικανότητα των προβιοτικών να αντιμετωπίζουν νευρολογικές ασθένειες. Όμως η έρευνα είναι ακόμα στα πρώτα της στάδια, οπότε δεν έχει ακόμη καθοριστεί η επιλογή των προβιοτικών ειδών και οι βέλτιστες δόσεις και χρονικά διαστήματα για κάθε νευρολογικό πρόβλημα και κάθε ασθενή.28

Φαίνεται επίσης ότι η μικροβιακή υγεία είναι ένας άλλος παράγοντας και η συσχέτιση μικροβίων με φάρμακα δεν είναι τόσο απλή όσο ακούγεται - αν και μπορεί να είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνη από τη χρήση χημικών ουσιών.

Οι περισσότερες μελέτες σχετικά με την επίδραση των φιλικών βακτηρίων σε ασθένειες του εγκεφάλου και του ΚΝΣ έχουν εξετάσει μόνο κάποια είδη Lactobacillus και Bifidobacterium. Μερικοί ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει εμπορικά διαθέσιμα που δείχνουν ότι βελτιώνουν τις γαστρεντερικές διαταραχές όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Αυτά τα προϊόντα γενικά απαιτούν ψύξη για να διατηρήσουν την αποτελεσματικότητά τους.

Όπως συμβαίνει με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ίσως ο χειρισμός του περιβάλλοντος μικροβίων και ο έλεγχος των τροφών που τρώνε - με την αλλαγή των τροφών που καταναλώνετε - είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος δημιουργίας ενός διαφορετικού μικροβιώματος.

Σε μια ανασκόπηση του 2016, δύο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πάδοβας στην Ιταλία δήλωσαν ότι «οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι συνήθως αποτυγχάνουν να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει το φαγητό στην κατάσταση των ασθενών τους».

Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να αναδείξουν στην επιστημονική βιβλιογραφία ότι οι πρωτεΐνες (γλουτένη) στο κριθάρι, τη σίκαλη και ιδιαίτερα το σιτάρι κάνουν το έντερο περισσότερο διαπερατό, ενθαρρύνοντας τη μετανάστευση μορίων τροφής σε απρόσμενες θέσεις και την απελευθέρωση όμοιων με οπιοειδή ενώσεων στον εγκέφαλο, προκαλώντας έτσι διανοητική διαταραχή.

Όπως καταλήγει η μελέτη, μια "δίαιτα χωρίς δημητριακά, αν και δύσκολο να διατηρηθεί, θα μπορούσε να βελτιώσει την ψυχική υγεία πολλών και να είναι μια πλήρης θεραπεία για άλλους".29

Βιβλιογραφικές αναφορές

1 J Exp Med, 2016; DOI: 10.1084/jem.20151345

2 PLoS One, 2011; 6: e23277

3 BMC Med, 2016; 14: 173

4 Morphologie, 2016; 100: 75–84; Mucosal Immunol, 2014; 7: 589–601

5 PLoS One, 2016; 11: e0145878

6 J Neurosci, 2016; 36: 7428–40

7 Sci Rep, 2016; 6: 28484

8 Gut Microbes, 2015; 6: 207–13; PLoS One, 2013; 8: e76993

9 PLoS One, 2009; 4: e7125

10 Neurogastroenterol Motil, 2013; 25: 713–9

11 Med Hypotheses, 2014; 82: 163–6

12 mSystems, 2016; 1. pii: e00105–16

13 Mov Disord, 2015; 30: 350–8

14 Crit Care, 2005; 9: E21

15 J Immunol, 2009; 183: 6041–50

16 J Immunol, 2010; 185: 4101–8

17 MC Pregnancy Childbirth, 2016; 16: 338

18 Microbiology, 2010; 156: 3216–23

19 Proc Natl Acad Sci U S A, 2011; 108 suppl 1: 4554–61

20 Dis Esophagus, 2016; 29: 479–83

21 Inflamm Bowel Dis, 2015; 21: 963–72

22 J R Soc Interface, 2008; 5: 3–13

23 Gut, 2013; 62: 159–76

24 Proc Natl Acad Sci U S A, 2010; 107: 14691–6

25 Dig Dis Sci, 2013; 59: 638–44

26 Nature, 2014; 514: 181–6

27 Biol Psychiatry, 2013; 74: 708–9

28 J Transl Med, 2016; 14: 298

29 Front Hum Neurosci, 2016; 10: 130

 

Εάν έχετε προσβληθεί από κρυολόγημα ή γρίπη, αποφύγετε να πάρετε ένα από τα συνηθισμένα παυσίπονα όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη καθώς τα φάρμακα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής όσο νοσείτε.

Ο κίνδυνος αυξάνεται περισσότερο από τρεις φορές - και είναι επτά φορές πιο πιθανός εάν σας χορηγηθεί το φάρμακο ενδοφλεβίως.

Ο κίνδυνος να υποστείτε καρδιακή προσβολή είναι υψηλότερος όταν έχετε κρυολογήσει ή νοσείτε από γρίπη ούτως ή άλλως - αλλά το να παίρνετε ένα μη στεροειδές, αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ) για την ανακούφιση των συμπτωμάτων αυξάνει ξανά τον κίνδυνο. Τα παυσίπονα είναι μερικά από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα στην αγορά και περιλαμβάνουν την ασπιρίνη και την ιβουπροφαίνη που μπορούν να αγοραστούν χωρίς ιατρική συνταγή.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα φάρμακα αυξάνουν τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής 3-4 φορές και ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος - 7,2 φορές - αν το φάρμακο χορηγηθεί ενδοφλεβίως. Από μόνο του, το κρυολόγημα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής 2,7 φορές.

Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ταϊβάν εξέτασαν τα αρχεία 10.000 καρδιακών ασθενών για να αξιολογήσουν εάν το κοινό κρυολόγημα και τα ΜΣΑΦ αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Οι, ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν επίγνωση του αντίκτυπου που έχουν τα ΜΣΑΦ στον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και να σταματήσουν να παίρνουν παυσίπονα όταν έχουν κρυολόγημα ή γρίπη.

(Πηγή: Journal of Infectious Diseases, 2017, doi: 10.1093 / infdis / jiw603)