Τα φάρμακα που παράγει ο άνθρωπος έχουν μολύνει τα ποτάμια σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτελούν "παγκόσμια απειλή για την περιβαλλοντική και την ανθρώπινη υγεία", σύμφωνα με την πιο ολοκληρωμένη μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα. 
Τα φαρμακευτικά προϊόντα και άλλες βιολογικά ενεργές ενώσεις που χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο είναι γνωστό ότι βλάπτουν την άγρια ζωή. Επίσης τα αντιβιοτικά στο περιβάλλον αυξάνουν τον κίνδυνο ανθεκτικότητας στα φάρμακα, μια ακόμη μεγάλη απειλή για την ανθρωπότητα.
Οι επιστήμονες μέτρησαν τη συγκέντρωση 61 δραστικών φαρμακευτικών συστατικών (Active Pharmaceutical Ingredients - APIs) σε περισσότερες από 1.000 τοποθεσίες κατά μήκος 258 ποταμών και σε 104 χώρες, καλύπτοντας όλες τις ηπείρους. Η έρευνα έδειξε ότι μόνο δύο μέρη ήταν αμόλυντα - η Ισλανδία και ένα χωριό της Βενεζουέλας, όπου οι ιθαγενείς δεν χρησιμοποιούν σύγχρονα φάρμακα.
Τα πιο συχνά ανιχνευόμενα APIs ήταν ένα αντιεπιληπτικό φάρμακο, η καρβαμαζεπίνη, η οποία διασπάται δύσκολα, το φάρμακο για τον διαβήτη μετφορμίνη και η καφεΐνη. Και οι τρεις αυτές ουσίες βρέθηκαν (τουλάχιστον) στο 50% των τοποθεσιών που ερευνήθηκαν. Στο 20% βρέθηκαν αντιβιοτικά σε επικίνδυνα επίπεδα και σε πολλές περιοχές βρέθηκε επίσης τουλάχιστον ένα API σε επίπεδα που θεωρούνται επιβλαβή για την άγρια ζωή, με επιπτώσεις όπως η θηλυκοποίηση των ψαριών.
Τα APIs καταλήγουν στα ποτάμια αφού πρώτα απορροφώνται από ανθρώπους και ζώα και στη συνέχεια αποβάλλονται στο αποχετευτικό σύστημα ή απευθείας στο περιβάλλον, αν και κάποια από αυτά μπορεί να διαρρεύσουν απευθείας από τα ίδια τα φαρμακευτικά εργοστάσια που τα παράγουν!
Στα hotspots με πολύ υψηλά επίπεδα APIs περιλαμβάνονταν η Λαχόρη στο Πακιστάν, η Λα Παζ στη Βολιβία και η Αντίς Αμπέμπα στην Αιθιοπία. Η Μαδρίτη στην Ισπανία βρισκόταν στο 10% των τόπων με τις υψηλότερες αθροιστικές συγκεντρώσεις και η Γλασκώβη στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Ντάλας στις ΗΠΑ στο κορυφαίο 20%.

"Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο ΟΗΕ και άλλοι οργανισμοί λένε ότι η μικροβιακή αντοχή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα - είναι η επόμενη πανδημία", δήλωσε ο John Wilkinson, στο Πανεπιστήμιο του York, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 127 ερευνητές από 86 ιδρύματα. "Στο 19% του συνόλου των περιοχών που παρακολουθήσαμε, οι συγκεντρώσεις [αντιβιοτικών] υπερέβαιναν τα επίπεδα που θα περιμέναμε να ενθαρρύνουν τα βακτήρια να αναπτύξουν ανθεκτικότητα".

Έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο εκτιμά ότι 5 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2019 από βακτηριακές λοιμώξεις που ήταν ανθεκτικές στα αντιβιοτικά. Οι περιοχές που υπέστησαν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά στην εν λόγω μελέτη, συνδέονται άμεσα με εκείνες της μελέτης με τη χειρότερη ρύπανση από φάρμακα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μόλυνση των ποταμών μπορεί να παίζει ρόλο στην αύξηση της ανθεκτικότητας. Μια περιοχή στο Μπαγκλαντές είχε επίπεδα του αντιβιοτικού μετρονιδαζόλη, 300 φορές πάνω από τα ασφαλή επίπεδα, πιθανώς λόγω διαρροών από τη φαρμακοβιομηχανία.
Η φαρμακευτική ρύπανση ήταν ήδη γνωστό ότι βλάπτει την άγρια ζωή, όπως για παράδειγμα ότι τα Ψαρόνια αναγκάζονται να τρώνε λιγότερο από όσο πρέπει, λόγω των αντικαταθλιπτικών ή πάλι ότι τα αντισυλληπτικά φάρμακα μειώνουν τους πληθυσμούς των ψαριών. "Αν ήμουν ψάρι που ζει σε κάποια από αυτά τα ποτάμια, θα ανησυχούσα αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο Wilkinson. Ωστόσο, συνέχισε λέγοντας ότι τα επίπεδα στα περισσότερα ποτάμια δεν θα μπορούσαν να αποδώσουν υψηλές δόσεις στους ανθρώπους που κολυμπούν.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, είναι μακράν η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα και αντιπροσωπεύει τον αντίκτυπο στη ρύπανση των ποταμών από 470 εκατομμύρια ανθρώπους. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα: "Η φαρμακευτική ρύπανση αποτελεί παγκόσμια απειλή για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία".
Σε προηγούμενη μελέτη, σχεδόν όλες οι μετρήσεις είχαν γίνει στη δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, αλλά η τελευταία έρευνα έδειξε ότι η ρύπανση από τα APIs είναι συχνά πολύ υψηλότερη σε άλλες περιοχές. Η εργασία περιελάμβανε 36 χώρες στις οποίες μετρήθηκαν για πρώτη φορά τα APIs, ιδίως στην Αφρική και τη Νότια Αμερική.
Μεταξύ των φαρμάκων που ανιχνεύθηκαν σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική ήταν τα αντικαταθλιπτικά citalopram και venlafaxine, τα αντιισταμινικά cetirizine και fexofenadine, το αντιβιοτικό trimethoprim και η λιδοκαΐνη, ένα αναισθητικό. Ο ποταμός Kai Tak στο Χονγκ Κονγκ είχε 34 διαφορετικά APIs σε ένα μόνο σημείο, τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί.

"Οι οικολογικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι μεγαλύτεροι από τους προβλεπόμενους για τα μεμονωμένα APIs λόγω των τοξικολογικών αλληλεπιδράσεων αυτών των μειγμάτων", δήλωσαν οι ερευνητές. Υπάρχουν περισσότερα από 2.500 φαρμακευτικά προϊόντα σε χρήση, αλλά η τρέχουσα τεχνολογία επιτρέπει την ανάλυση μόνο 50-100 από ένα μόνο δείγμα, οπότε οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα.

Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις φαρμάκων βρέθηκαν σε χώρες με χαμηλό έως μεσαίο εισόδημα, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Νιγηρίας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι σε αυτά τα έθνη έχουν αρκετό εισόδημα για να αγοράζουν φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά ζουν σε μέρη χωρίς καλά συστήματα αποχέτευσης, τα οποία μπορούν να απομονώσουν και να απομακρύνουν τα φάρμακα, αλλά είναι ακριβά.
Η μελέτη δεν περιελάμβανε μετρήσεις παράνομων ναρκωτικών όπως η κοκαΐνη και το MDMA, τα οποία έχουν ανιχνευθεί σε ποτάμια σε επίπεδα επιβλαβή για την άγρια ζωή, αν και μια μελλοντική ανάλυση των δειγμάτων μπορεί να τα ανιχνεύσει.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η έρευνα θα βοηθήσει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες καθαρισμού των φαρμακευτικών ουσιών στις περιοχές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. "Γνωρίζουμε ότι η σωστή διοχέτευση και η επεξεργασία των λυμάτων είναι το κλειδί για την ελαχιστοποίηση, αν και όχι απαραίτητα για την εξάλειψη, των συγκεντρώσεων φαρμακευτικών ουσιών", δήλωσε ο Wilkinson. "Ωστόσο, αυτό είναι εξαιρετικά δαπανηρό, καθώς απαιτούνται πολλές υποδομές". 
Η πιο προσεκτική χρήση των φαρμάκων είναι ένας άλλος τρόπος για τη μείωση της ρύπανσης, είπε, ιδίως των αντιβιοτικών, τα οποία είναι πολύ φθηνά και διατίθενται σε πολλές χώρες χωρίς συνταγή (και λαμβάνονται ευρέως χωρίς ιδιαίτερο λόγο), για παράδειγμα για τη θεραπεία του κρυολογήματος.

"Τα φαρμακευτικά προϊόντα βρίσκονται σχεδόν σε όλο το κόσμο, μέσω των ποταμών", δήλωσε ο καθηγητής Joakim Larsson, του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην ομάδα μελέτης. "Η μελέτη δείχνει ότι ένα αρκετά μεγάλο σύνολο φαρμακευτικών ουσιών υπερβαίνει τα "ασφαλή επίπεδα", και συχνά σε πολύ μεγάλο αριθμό περιοχών. Τα βακτήρια δεν εμποδίζονται από τα εθνικά σύνορα, οπότε αν ένα νέο ανθεκτικό βακτήριο αναπτυχθεί σε μια πλευρά του πλανήτη μας, σύντομα γίνεται κίνδυνος για όλους".

Οι ερευνητές επιδιώκουν να επεκτείνουν τον αριθμό των χωρών που καλύπτονται, καθώς η πανδημία Covid-19 σταμάτησε τις έρευνές τους. Αυξάνουν επίσης τον αριθμό των φαρμάκων που μετρήθηκαν και ελπίζουν να αξιολογήσουν τα επίπεδα στα ποτάμια καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, προκειμένου να εξετάσουν τις εποχικές τάσεις.

Μπορεί να εκπλήσσει πολλούς, αλλά ο εγκέφαλός σας είναι γεμάτος μαγνητικά μέταλλα. Πράγματι, αυτή τη στιγμή συσσωρεύσεις μαγνητίτη βρίσκονται  θαμμένες στον εγκέφαλό σας, ένα ορυκτό που αποτελείται από οξείδιο του σιδήρου και είναι φυσικά μαγνητικό. Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι αυτό το ελκυστικό φυσικό χαρακτηριστικό ήταν ένα φυσικό φαινόμενο. Αλλά αυτό που φαινόταν να είναι μια φυσιολογική διαδικασία, τώρα μοιάζει περισσότερο με μεταλλικό παράσιτο. Όπως αναφέρει ο Michael Price στο Science, αποδεικνύεται ότι ο μαγνητίτης στον εγκέφαλο θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, μια διεθνής ομάδα γεωεπιστημόνων και βιολόγων υποστηρίζει ότι τα νανοσωματίδια μαγνητίτη προέρχονται από τα αιωρούμενα σωματίδια, ή αλλιώς την ατμοσφαιρική ρύπανση. Όταν μελέτησαν εγκεφαλικό ιστό από 37 νεκρά άτομα που ζούσαν στην Πόλη του Μεξικού και στο Μάντσεστερ της Αγγλίας (αμφότερες γνωστές για τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης), βρήκαν σωματίδια μαγνητίτη που "ταιριάζουν ακριβώς" με τα σωματίδια μαγνητίτη που παράγονται από την καύση και την τριβή σε βιομηχανικές διαδικασίες και απελευθερώνονται στον αέρα. Τα σωματίδια αυτά ήταν περισσότερα από εκείνα που φαίνεται να είναι φυσικής προέλευσης.
Όπως εξηγεί ο Price, οι φυσικές συσσωρεύσεις μαγνητίτη, οι οποίες πιθανότατα σχηματίζονται από τον σίδηρο που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να κάνει τη δουλειά του, συνήθως σχηματίζουν κρυσταλλικά σχήματα. Αλλά τα σωματίδια που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι προήλθαν από το εξωτερικό του σώματος έμοιαζαν με στρογγυλές σφαίρες. Άλλα μέταλλα βιομηχανικής προέλευσης, όπως κοβάλτιο, πλατίνα και νικέλιο, βρέθηκαν επίσης μέσα στους εγκεφάλους των ατόμων που εξετάστηκαν.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο μαγνητίτης εισπνέεται και εισέρχεται στον εγκέφαλο μέσω του οσφρητικού βολβού, ο οποίος είναι το τμήμα του εγκεφάλου που αναμεταδίδει πληροφορίες μεταξύ της μύτης και του εγκεφάλου. Γράφουν ότι θα μπορούσαν να ευθύνονται πράγματα όπως η έκθεση σε καυσαέρια ντίζελ, βιομηχανικά σωματίδια όπως αυτά που βγαίνουν από καπνοδόχους και πηγές σε εσωτερικούς χώρους, όπως η σκόνη τόνερ εκτυπωτών και οι φωτιές στην ύπαιθρο.
Ο μαγνητίτης είχε εντοπιστεί στην αρχαιότητα, αλλά χρειάστηκε να φτάσουμε στο 1990 -όταν επιτέλους τα ηλεκτρονικά μικροσκόπια υψηλής ανάλυσης ήταν διαθέσιμα στους επιστήμονες- για να τον ανακαλύψουν στον εγκέφαλο. Τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς τους μαγνήτες φαίνεται να έχουν βιολογική προέλευση, σχηματιζόμενοι από σίδηρο μέσα στο σώμα. Αλλά ανεξάρτητα από το από πού προέρχονται, ο ρόλος του μαγνητίτη έχει συζητηθεί έντονα. Αποτελούν άραγε τη φυσική βάση για τη μακροχρόνια μνήμη; Ένας τρόπος για τους ανθρώπους και τα ζώα να ανιχνεύουν και να ανταποκρίνονται στο μαγνητικό πεδίο της Γης; Αυτά τα ερωτήματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα από το γεγονός ότι οι άνθρωποι με νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις μαγνητίτη στον εγκέφαλο. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν τώρα ότι ο μαγνητίτης καθιστά τα εγκεφαλικά κύτταρα πιο ευαίσθητα στην αποδόμηση.
Ο Joe Kirshvinik, ο επιστήμονας που εντόπισε αρχικά μαγνητίτη στους ανθρώπινους εγκεφάλους τη δεκαετία του 1990, λέει ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν ο μαγνητίτης προκαλεί πραγματικά τη νόσο Αλτσχάιμερ ή κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στη νόσο. Αυτό αναμφίβολα θα γίνει πιο σαφές καθώς τα νέα ευρήματα θα δώσουν ώθηση σε νέες έρευνες.

Το περιοδικό Holistic Life συνάντησε την εκπρόσωπο του TCIH στην Ελλάδα και ενημερώθηκε σχετικά με τη διακήρυξη – κάλεσμα για τον αμοιβαίο σεβασμό και τη συνεργασία μεταξύ των παραδοσιακών, των συμπληρωματικών και σύγχρονων ιατρικών μεθόδων, με στόχο την επίτευξη μιας ανθρωποκεντρικής και ολιστικής προσέγγισης της υγείας.

logo

Η Διακήρυξη του Traditional Complementary Integrative Healthcare (TCIH) ξεκίνησε από ένα φόρουμ διεθνών και εθνικών οργανισμών που εκπροσωπούν επαγγελματίες υγείας, επιστήμονες και ασθενείς, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους με αφορμή τη Διακήρυξη TCIH. Οι οργανισμοί εκπροσωπούν μια παγκόσμια κοινότητα χρηστών και επαγγελματιών της παραδοσιακής, συμπληρωματικής και ολοκληρωμένης υγειονομικής περίθαλψης (TCIH) με ποικίλο υπόβαθρο και εμπειρίες, με κοινή δέσμευση για την προώθηση και προαγωγή της TCIH. Οι οργανισμοί-χορηγοί υποστηρίζουν πρακτικές που βασίζονται σε αποδείξεις μέσω της ενσωμάτωσης της κλινικής εμπειρίας και των αξιών των ασθενών με τις καλύτερες διαθέσιμες ερευνητικές πληροφορίες. Η παρακάτω Διακήρυξη αποτελεί ένα κάλεσμα για αμοιβαίο σεβασμό και συνεργασία μεταξύ παραδοσιακών, συμπληρωματικών και σύγχρονων ιατρικών μεθόδων με στόχο την επίτευξη μιας ανθρωποκεντρικής και ολιστικής προσέγγισης της υγείας. 
Η υγειονομική περίθαλψη που οραματιζόμαστε εστιάζει στο σύνολο του ατόμου, ενσωματώνει την κλινική εμπειρία και την έρευνα και σέβεται τις ατομικές επιλογές. 
Η πλήρης πρόσβαση στην Παραδοσιακή, Συμπληρωματική και Ολοκληρωμένη Φροντίδα Υγείας (Integrative healthcare) πρέπει να αποτελεί μέρος του δικαιώματος στην υγεία.

 

Διακήρυξη
Κάλεσμα για τη Παραδοσιακή, Συμπληρωματική και Ολοκληρωμένη Υγειονομική Περίθαλψη (TCIH) 

 

ΟΡΙΣΜΟΙ
Η Παραδοσιακή, Συμπληρωματική και Ολοκληρωμένη Υγειονομική Περίθαλψη (TCIH) αναφέρεται στην συνεργασία μεταξύ διαφορετικών συστημάτων υγείας και των επαγγελματιών υγείας με στόχο μια ανθρωποκεντρική και ολοκληρωμένη προσέγγιση στην υγεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Εκπροσωπούμε μια παγκόσμια κοινότητα επαγγελματιών υγείας παραδοσιακών, συμπληρωματικών και ολιστικών πρακτικών, η οποία αποτελείται από επαγγελματίες με διαφορετικά υποβάθρα και εμπειρίες, αλλά και ασθενείς. H παγκόσμια κοινότητα έχει μια κοινή δέσμευση: την προώθηση της Παραδοσιακής, Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγειονομικής Περίθαλψης (TCIH).

Η ΥΓΕΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ
εστιάζει σε ολόκληρο το άτομο, συμπεριλαμβανομένων των σωματικών, ψυχικών, κοινωνικών και πνευματικών διαστάσεων

 • επικεντρώνεται στον ασθενή και υποστηρίζει την ενίσχυση της υγείας
 • βασίζεται στην έρευνα και ενσωματώνει την κλινική εμπειρία χωρίς να ακυρώνει τις αξίες των ασθενών
 • σέβεται την πολιτιστική πολυμορφία και τις ατομικές επιλογές
 • αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας και του πλανήτη
 • χρησιμοποιεί φυσικούς και βιώσιμους πόρους που σέβονται το περιβάλλον
 • προωθεί την συνεργασία μεταξύ της σύγχρονης ιατρικής και των παραδοσιακών, συμπληρωματικών και ολιστικών μεθόδων.

Εκτιμούμε τα οφέλη της σύγχρονης ιατρικής. Ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε τους περιορισμούς, που περιλαμβάνουν:

 • τις ανεπαρκείς θεραπευτικές επιλογές που παρέχει η σύγχρονη ιατρική, ειδικά για χρόνιες / μη μεταδοτικές ασθένειες (NCDs)
 • τις συχνές παρενέργειες των σύγχρονων θεραπειών και την αυξανόμενη μικροβιακή αντοχή
 • την τμηματοποίηση της περίθαλψης από την αυξημένη εξειδίκευση και τα όρια ενός μοντέλου με βάση τη νόσο.

Εμπνεόμαστε από χώρες που ενσωματώνουν με επιτυχία τις Παραδοσιακές, Συμπληρωματικές και Ολιστικές πρακτικές (TCIH) στα συστήματα υγείας τους.

Ωστόσο, μας ανησυχούν:

 • οι χώρες που περιορίζουν ή υποτιμούν τις πρακτικές TCIH
 • η μη ενημερωμένη ή ανεπαρκής πληροφόρηση των μέσων ενημέρωσης για τις TCIH
 • η ανεπαρκής δημόσια χρηματοδότηση για έρευνες TCIH
 • η μειωμένη διαθεσιμότητα πρακτικών TCIH και το ανεπαρκές κανονιστικό πλαίσιο σε ορισμένες χώρες


ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ

Σε όλες τις χώρες

 • Διασφάλιση πλήρους πρόσβασης στις Παραδοσιακές, Συμπληρωματικές και Ολιστικές πρακτικές ως μέρος του δικαιώματος ‘Υγεία για όλους’.
 • Συμπερίληψη TCIH στα εθνικά συστήματα υγείας.
 • Παροχή διαπίστευσης των επαγγελματιών υγείας TCIH σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα κατάρτισης και εκπαίδευσης με σκοπό τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας υπηρεσιών.
 • Διασφάλιση της πρόσβασης TCIH φαρμάκων μέσω ειδικών κανονιστικών ρυθμίσεων.
 • Χρηματοδότηση έρευνας και διάδοση αξιόπιστων πληροφοριών σχετικά στο κοινό για τις τις Παραδοσιακές, Συμπληρωματικές και Ολικές πρακτικές.

Στους Επαγγελματίες υγείας

 • Προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των διαφορετικών επαγγελμάτων υγείας για την επίτευξη μιας ανθρωποκεντρικής και ολιστικής προσέγγισης στην υγειονομική περίθαλψη.

Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης  

 • Διασφάλιση της διάδοσης αξιόπιστων πληροφοριών για το TCIH.

Σε αυτό το link μπορείτε να συμμετέχετε υπογράφοντας την διακήρυξη: https://tcih.org/#contact
Εδώ μπορείτε να δείτε τους οργανισμούς που έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στο κάλεσμα του TCIH: 
https://tcih.org/Sponsoring-organisations/

Εδώ μπορείτε να δείτε τους συλλόγους που έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στο κάλεσμα του TCIH: https://tcih.org/organisational-signatories/#organisational-from


insteco eisigites lina 420x560

Πληροφορίες: 
Εκπρόσωπος TCIH για την Ελλάδα: Λίνα Λασηθιωτάκη - Τηλ.: 6971935097

Η εβδομάδα 18-24 Νοεμβρίου έχει ανακηρυχτεί από τον Π.Ο.Υ. ως εβδομάδα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την κατάχρηση των αντιβιοτικών και την επακόλουθη επίδραση της μικροβιακής αντοχής. Η δήλωση του EUROCAM με αφορμή το γεγονός αυτό αναφέρει:
Είναι αναγκαίο να καταστεί προτεραιότητα η επίλυση της μικροβιακής ανθεκτικότητας με τη μείωση της εξάρτησης από τα αντιβιοτικά φάρμακα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί διατηρώντας τους ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον υγιή. Οι στρατηγικές που προάγουν την υγεία και αποσκοπούν στο να καταστήσουν τους ανθρώπους πιο ανθεκτικούς στις λοιμώξεις θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα σε όλες τις πολιτικές υγείας της ΕΕ.
Είναι υψίστης σημασίας να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην προαγωγή της υγείας του ευρωπαϊκού πληθυσμού[1], ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της μικροβιακής αντοχής (Antimicrobial resistance - AMR). Θα πρέπει να προωθηθούν παρεμβάσεις υγείας που βελτιώνουν την ανθεκτικότητα των ανθρώπων στους μολυσματικούς παράγοντες. Αυτή η προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος της μικροβιακής αντοχής δεν αντιμετωπίζεται επί του παρόντος επαρκώς.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για την ανθεκτικότητα στα αντιμικροβιακά φάρμακα, το EUROCAM θα ήθελε να μοιραστεί το όραμά του για έναν κόσμο απαλλαγμένο από τη μικροβιακή αντοχή. 

Ένα αποτελεσματικό ανοσοποιητικό σύστημα
Η μολυσματική ασθένεια προκύπτει όταν συναντώνται δύο παράγοντες: η επαφή με έναν μολυσματικό παράγοντα (μικρόβιο) και, το σημαντικότερο, η ευαισθησία των ανθρώπων στον μολυσματικό παράγοντα. Η παρουσία μολυσματικών παραγόντων είναι φυσική. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι άνθρωποι (και τα ζώα) με ισορροπημένο, ενεργό ανοσοποιητικό σύστημα είναι λιγότερο ευαίσθητοι στους παθογόνους μικροοργανισμούς και καταπολεμούν τις μολυσματικές ασθένειες πιο αποτελεσματικά χωρίς την ανάγκη αντιβιοτικής θεραπείας.

Ορισμός της υγείας
Το 1946, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όρισε την υγεία ως "μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας" [2], ανοίγοντας το δρόμο για ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που βασίζεται στην ευρωστία των ανθρώπων. Ο σύγχρονος ορισμός της υγείας αναδεικνύει επίσης αυτή την ασθενοκεντρική προσέγγιση, τονίζοντας ότι η υγεία είναι: "Η ικανότητα προσαρμογής και αυτοδιαχείρισης απέναντι σε κοινωνικές, σωματικές και συναισθηματικές προκλήσεις". [3]. Αυτό σημαίνει ότι αλλάζει η αντίληψη για την υγεία ως "κατάσταση απουσίας μιας ασθένειας" και προωθείται πλέον η φροντίδα με επίκεντρο τον ασθενή και τη θετική προσέγγιση στην υγεία [4]. Οι επιλογές του τρόπου ζωής αλλά και οι θεραπείες που βελτιώνουν τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς έχουν κεντρικό ρόλο.

Μια αποτελεσματική και βιώσιμη προσέγγιση
Μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την υγεία που βασίζεται στην πρόληψη, την προαγωγή της υγείας και την προσαρμοστικότητα/ανθεκτικότητα των ανθρώπων είναι μια αποτελεσματική και βιώσιμη προσέγγιση για τη μείωση της επίπτωσης της μικροβιακής αντοχής:

 • Οι υγιείς πληθυσμοί ασκούν λιγότερη πίεση στην υγειονομική περίθαλψη.
 • Οι άνθρωποι και τα ζώα που είναι ανθεκτικά στις μολυσματικές ασθένειες θα χρειάζονται λιγότερα αντιβιοτικά, γεγονός που μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης της μικροβιακής ανθεκτικότητας,
 • Η προαγωγή της υγείας και η προσαρμοστικότητα προάγουν την πολυτομεακή προσέγγιση " One Health " [5] για την AMR

Η ιατρική έρευνα που επενδύει στην εξέταση των παραγόντων κινδύνου θα επιφέρει έρευνα προσανατολισμένη στην υγεία και, κατά συνέπεια, ιατρική που προάγει την υγεία.

Η στρατηγική για τη μείωση της μικροβιακής ανθεκτικότητας
Η προαγωγή της υγείας και η προσαρμοστικότητα/αντοχή θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος κάθε στρατηγικής για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, παράλληλα με την κατάλληλη ετοιμότητα, τη διαχείριση των αντιβιοτικών, την επιτήρηση και την ανάπτυξη εμβολίων. Το EUROCAM προτείνει τις ακόλουθες δράσεις:

 • Προώθηση του υγιεινού τρόπου ζωής στη δημόσια εκπαίδευση μέσω στοχευμένων εκστρατειών και της ένταξης σύμβουλων τρόπου ζωής στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη,
 • Έρευνα και επένδυση σε ασφαλείς και αποτελεσματικές, μη ρυπογόνες [6] μη αντιβιοτικές θεραπείες και μοντέλα που συμβάλλουν στην πρόληψη, τη θεραπεία και τη διαχείριση λοιμωδών νοσημάτων μέσω της βελτίωσης της ανθεκτικότητας των ασθενών (όπως για παράδειγμα η Ομοιοπαθητική και η Ανθρωποσοφική ιατρική).

Η δημιουργία ενός αποτελεσματικού, βιώσιμου και προσανατολισμένου στην ανθεκτικότητα συστήματος υγειονομικής περίθαλψης απαιτεί δράση στους τομείς της πολιτικής, της δημόσιας εκπαίδευσης, της έρευνας και της ανάπτυξης.
*Το EUROCAM είναι μια ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική και μη κυβερνητική ευρωπαϊκή οργάνωση-ομπρέλα που εκπροσωπεί ασθενείς, ιατρούς, επαγγελματίες θεραπευτές και κτηνιάτρους στον τομέα της παραδοσιακής, συμπληρωματικής και ολοκληρωμένης ιατρικής (TCIM), με στόχο την προώθηση της συμβολής της TCIM στην καλύτερη υγεία στην Ευρώπη.
Το EUROCAM διαχειρίζεται τη γραμματεία της Ομάδας Ενδιαφέροντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ολοκληρωμένη Ιατρική και την Υγεία και είναι διαπιστευμένο ως μη κρατικός φορέας στο Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Ιστοσελίδα: www.cam-europe.eu | e-mail: secretariat@cam-europe.eu

Αναφορές:

[1] https://ec.europa.eu/health/system/files/2020-01/amr_2017_action-plan_0.pdf and https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32021R0522&from=EN
[2] https://apps.who.int/gb/bd/PDF/bd47/EN/constitution-en.pdf?ua=1
[3]Huber M, Knottnerus JA, Green L, van der Horst H, Jadad AR, Kromhout D, Leonard B, Lorig K, Loureiro MI, van der Meer JW, Schnabel P, Smith R, van Weel C, Smid H. (2011) How should we define health? BMJ, 343():d4163. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21791490
[4] Huber M, van Vliet M, Giezenberg M, Winkens B, Heerkens Y, Dagnelie PC, Knottnerus JA. (2016). Towards a 'patient centred' operationalisation of the new dynamic concept of health: a mixed methods study. BMJ open, 6(1), e010091. https://doi.org/10.1136/bmjopen-2015-010091
[5] http://digitallibrary.un.org/record/842813/files/A_71_L-2-EN.pdf 
[6]https://ec.europa.eu/environment/water/water-dangersub/pdf/strategic_approach_pharmaceuticals_env.PDF

Ένα κοινό παυσίπονο που υποτίθεται ότι είναι ασφαλές για τις έγκυες, μπορεί να προκαλέσει κλασικά συμπτώματα ΔΕΠΥ (διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/ υπερκινητικότητα) στο παιδί μέχρι την ηλικία των τριών ετών. Η ακεταμινοφαίνη (παρακεταμόλη) -που συνήθως λαμβάνεται για την αντιμετώπιση του πυρετού, των πόνων και των πονοκεφάλων- μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ΔΕΠΥ, προειδοποιούν ερευνητές του Penn State College of Medicine. 
Το φάρμακο υποτίθεται ότι είναι ασφαλές να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το φάρμακο θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων ΔΕΠΥ, όπως προβλήματα προσοχής και αϋπνία. Παρακολούθησαν περίπου 2.400 γυναίκες και παράλληλα την υγεία του παιδιού για τρία χρόνια μετά τη γέννηση. Περίπου το 41% των γυναικών είχαν λάβει παρακεταμόλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Από εκείνες που είχαν πάρει το φάρμακο, το 22% δήλωσε ότι το παιδί τους είχε προβλήματα ύπνου και το 33% προβλήματα προσοχής.
Συγκριτικά, το 18% στην ομάδα που δεν είχε πάρει φάρμακο δήλωσε ότι το παιδί τους είχε προβλήματα ύπνου και το 28% ανέφερε προβλήματα προσοχής. 
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φάρμακο θα μπορούσε να βλάψει τον πλακούντα, και έτσι να διαταράξει την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου, ή θα μπορούσε να βλάψει τα ηπατικά κύτταρα του εμβρύου, οδηγώντας σε κακή υγεία του εντέρου και μειωμένη νευρική ανάπτυξη.

PLOS ONE, 2022; 17: e0272593; doi: 10.1371/journal.pone.0272593

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται άμεσα για τον διαβήτη τύπου 2, τις καρδιακές παθήσεις και τα αυτοάνοσα νοσήματα. Η βιταμίνη D ρυθμίζει τη φλεγμονή, η οποία αποτελεί ζωτικό μέρος της επούλωσης, αλλά όταν επιμένει και γίνεται χρόνια μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, καρδιακά προβλήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας αναφέρουν ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης D και της χρόνιας φλεγμονής. Ανέπτυξαν το προφίλ σχεδόν 295.000 συμμετεχόντων στη μελέτη UK Biobank και μέτρησαν τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, ενός δείκτη φλεγμονής.
Η αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης με λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D θα μπορούσε να μειώσει τα ποσοστά διαβήτη και καρδιακών παθήσεων και να γλιτώσει περισσότερους ανθρώπους από νοσηλεία στο νοσοκομείο, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Πιστεύουν ακόμη ότι η ύπαρξη επαρκών επιπέδων βοηθά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και των ασθενειών που προκύπτουν από το υπερβολικό βάρος.
Η βιταμίνη D είναι ένα θρεπτικό συστατικό και μια ορμόνη που ρυθμίζει βιολογικές διεργασίες όπως, για παράδειγμα, την οικοδόμηση των οστών, την ανάσχεση της ανάπτυξης καρκίνου, τον έλεγχος των λοιμώξεων και τη μείωση της φλεγμονής.
Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ συνιστούν ένα ημερήσιο συμπλήρωμα βιταμίνης D τουλάχιστον 400 IU, αλλά όπως συμβαίνει με τις περισσότερες συστάσεις των οργανισμών υγείας, η δόση αυτή θα έχει πολύ μικρή θεραπευτική αξία. Αντ' αυτού, ορισμένοι ερευνητές έχουν δώσει καθημερινές δόσεις 5000 IU σε συμμετέχοντες σε μελέτες, με μεγαλύτερο όφελος, χωρίς αρνητικές καθόλου επιπτώσεις.
Εκτός από τη λήψη συμπληρωμάτων, η έκθεση στον ήλιο και η προσθήκη τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D -όπως τα λιπαρά ψάρια, το συκώτι και οι κρόκοι αβγών- στη διατροφή σας μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα.
Πηγή:International Journal of Epidemiology, 2022; doi: 10.1093/ije/dyac087

Σύμφωνα με την επίσημη αφήγηση, η έγκριση των εμβολίων Covid-19 επισπεύσθηκε για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πανδημίας, αλλά οι δοκιμές ασφαλείας δεν παραλείφθηκαν. Όμως νέα έρευνα δείχνει ότι οι ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων, όπως ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), απέτυχαν να επανεξετάσουν τους εθελοντές και δεν κατέγραψαν τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις που θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει την πολιτική δημόσιας υγείας.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα εμβόλια Spikevax της Moderna και BioNTech της Pfizer, τεχνολογίας mRNA για προστασία από τον Covid-19, είναι και τα δύο πιο πιθανό να σας στείλουν στο νοσοκομείο με μια σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια παρά να σας κρατήσουν έξω προστατεύοντάς σας από μια σοβαρή νόσηση Covid.
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Dr Peter Doshi, συντάκτη του British Medical Journal (BMJ), ανέλυσαν συνολικά στοιχεία και από τις δύο εταιρείες για να ανακαλύψουν ότι το ποσοστό σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν 10,1 ανά 10.000 ενέσεις (0,1%) για το εμβόλιο της Pfizer και 15,1 ανά 10.000 ενέσεις (0,15%) για το εμβόλιο της Moderna, περισσότερο από το εικονικό φάρμακο! Μαζί, τα δύο εμβόλια προκάλεσαν 12,5 σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες ανά 10.000 εμβόλια (0,12 τοις εκατό).
Συνολικά, τα εμβόλια έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να σας βάλουν στο νοσοκομείο παρά να σας προστατεύσουν από μια σοβαρή λοίμωξη Covid. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων περιλάμβαναν νοσοκομειακή περίθαλψη, επίμονη και σοβαρή αναπηρία, γενετικές ανωμαλίες και θάνατο.

Τα αποτελέσματα απέχουν πολύ από το να αποτελούν εξαίρεση- η ομάδα του Doshi επεσήμανε ότι μια ομάδα με επικεφαλής την Christine Benn από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας έχει καταλήξει σε παρόμοια ευρήματα. Η έρευνα αυτής της ομάδας -η οποία επίσης δεν έχει δημοσιευθεί ή αξιολογηθεί από ομοτίμους- δεν βρήκε καμία απόδειξη ότι τα εμβόλια mRNA έσωσαν ζωές- στην ανάλυσή τους, ανακάλυψαν 31 θανάτους στις ομάδες εμβολίων και 30 στην ομάδα εικονικού φαρμάκου, γεγονός που υποδηλώνει ότι το εμβόλιο δεν μείωσε τους θανάτους.1

Ποιο είναι το πρόβλημα;
Ο Doshi και η ομάδα του αναρωτιούνται: Γιατί ο FDA και οι άλλες ρυθμιστικές αρχές δεν είδαν τα προβλήματα όταν αξιολογούσαν τα εμβόλια για έγκριση και επακόλουθη μαζική προώθηση; Η ανάλυση ασφάλειας του FDA "περιελάμβανε χιλιάδες επιπλέον συμμετέχοντες με πολύ μικρή παρακολούθηση, εκ των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία είχε λάβει μόνο μία δόση", αναφέρει ο Doshi στη μελέτη του, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί και δεν έχει γίνει αξιολόγηση από ομότιμους.
Ο FDA αγνόησε επίσης ανησυχητικά δεδομένα που αποκάλυπταν ότι διπλάσιοι άνθρωποι στην ομάδα του εμβολίου είχαν "πολλαπλές σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες" σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Ο οργανισμός επισήμανε τις ανησυχίες του σχετικά με το εμβόλιο της Pfizer -και τον αυξημένο κίνδυνο πνευμονικής εμβολής, οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου (θανατηφόρο ή σχεδόν θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο), ανοσολογικής θρομβοπενίας (το αίμα δεν πήζει) και διάχυτης ενδοαγγειακής πήξης (ανεξέλεγκτη αιμορραγία)- τον Ιούλιο του 2021. Αλλά δεν έχει αναφέρει καμία πρόοδο από τότε.
Παρά τις ανησυχίες αυτές, η επίσημη γραμμή παραμένει ότι τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή. Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα εμβόλια Covid "έχουν υποβληθεί -και θα συνεχίσουν να υποβάλλονται- στην πιο εντατική παρακολούθηση ασφάλειας στην ιστορία των ΗΠΑ. Τα στοιχεία από τα εκατοντάδες εκατομμύρια εμβόλια Covid-19 που έχουν ήδη χορηγηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα δισεκατομμύρια εμβόλια που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά".2

Συγγνώμη, λάθος!
Το φθινόπωρο του 2020 εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης της ασφάλειας των εμβολίων πριν από την έγκρισή τους. Μεταξύ άλλων ερευνητών, μία καταγγέλουσσα σε ένα από τα κέντρα ασφαλείας που προσέλαβε η Pfizer για να αξιολογήσει την ασφάλεια του εμβολίου Covid ανησυχούσε ότι η ταχύτητα είχε προτεραιότητα έναντι της ακεραιότητας των δεδομένων και της ασφάλειας των ασθενών. Η Μπρουκ Τζάκσον, διευθύντρια της Ventavia Research Group στο Τέξας, έστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον FDA, ανησυχώντας ότι το κέντρο παραποιούσε δεδομένα και δεν παρακολουθούσε τις αναφορές ανεπιθύμητων συμβάντων. Οι συμμετέχοντες ήταν επίσης σε θέση να δουν αν τους χορηγήθηκε το εμβόλιο ή ένα εικονικό φάρμακο. Απολύθηκε την ίδια ημέρα.3
Σε συνομιλίες που κατέγραψε με δύο διευθυντές, ο ένας από αυτούς παραδέχτηκε ότι το κέντρο δεν ήταν σε θέση να ποσοτικοποιήσει τα σφάλματα, αλλά ότι "κάθε μέρα είναι κάτι καινούργιο".
Όταν υπέβαλε την αίτησή της για "έγκριση επείγουσας χρήσης" του εμβολίου Covid, η Pfizer δεν ανέφερε τα προβλήματα στο κέντρο Ventavia, παρόλο που ο FDA τα γνώριζε και δεν έθεσε καμία ανησυχία στην εταιρεία. Μία ημέρα αργότερα, στις 11 Δεκεμβρίου 2020, το εμβόλιο της Pfizer εγκρίθηκε για άμεση διάθεση. Η χαλαρή εποπτεία των κλινικών δοκιμών στον FDA είναι σύμπτωμα σοβαρής έλλειψης πόρων, λέει η αμερικανική οργάνωση Citizens for Responsible Care and Research Inc. Αν ο οργανισμός λάβει καταγγελία για μια κλινική δοκιμή -όπως συνέβη με τη Ventavia- δεν έχει το ανθρώπινο δυναμικό για να την ερευνήσει.4
Αναφέροντας ένα παράδειγμα, η ομάδα συνεργάστηκε με την οργάνωση υπεράσπισης των καταναλωτών Public Citizen και ειδικούς σε θέματα δημόσιας υγείας για να υποβάλουν καταγγελία σχετικά με κλινική δοκιμή που δεν προστάτευε τους συμμετέχοντες. Η καταγγελία υποβλήθηκε τον Ιούλιο του 2018, αλλά πέρασαν εννέα μήνες προτού ένας επιθεωρητής του FDA ξεκινήσει έρευνες. Τελικά, εστάλη μία προειδοποιητική επιστολή στη φαρμακευτική εταιρεία τον Μάιο του 2021, δηλαδή 34 μήνες αφότου ο οργανισμός είχε ειδοποιηθεί για το πρόβλημα.

Ωστόσο θα μπορούσε να υπάρχει ένα πιο σκοτεινό αίτιο για την αργοπορία της ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων. Οι ρυθμιστικές αρχές βασίζονται στη βιομηχανία φαρμάκων για τη χρηματοδότησή τους. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι οι ρυθμιστικές αρχές αναλαμβάνουν να αστυνομεύουν τους πληρωτές τους - και αυτό θέτει σε κίνδυνο τη σχέση.
Αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια. Το αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε το νόμο Prescription Drug User Act το 1992, ο οποίος επέτρεψε στη φαρμακοβιομηχανία να χρηματοδοτεί απευθείας τον FDA μέσω "τελών χρήσης", με αντάλλαγμα ο οργανισμός να εξετάζει γρήγορα τις αιτήσεις φαρμάκων και να τα βγάζει στην αγορά. Με τον νόμο αυτό, ο FDA έπαψε να είναι ένας οργανισμός που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους και έγινε ένας οργανισμός που πληρώνεται από τη βιομηχανία την οποία καλείται να ρυθμίζει. Η φαρμακοβιομηχανία έδειξε την ευγνωμοσύνη της: το 1993, ο FDA έλαβε 29 εκατ. δολάρια από τις φαρμακοβιομηχανίες και το ποσό αυτό είχε αυξηθεί σε 884 εκατ. δολάρια μέχρι το 2016.
Υπάρχει ένα παρόμοιο μοτίβο σε όλη την Ευρώπη. Το 1995, οι φαρμακοβιομηχανίες χρηματοδοτούσαν μόλις το 20% της τότε νέας ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), και σήμερα συνεισφέρει το 89% των συνολικών εσόδων.
Οι πολιτικοί στη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με αυτή τη «βολική» σχέση το 2005. Μια επιτροπή υγείας ανησυχούσε ότι η χρηματοδότηση της βιομηχανίας "θα οδηγούσε σε παράβλεψη της ανάγκης προστασίας και προώθησης της δημόσιας υγείας πάνω απ' όλα, καθώς επιδιώκει να κερδίσει έσοδα από αμοιβές από τις εταιρείες". Αλλά σχεδόν δύο δεκαετίες μετά, τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Η ιατρική συγγραφέας Maryanne Demasi μίλησε με έξι ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων σε όλο τον κόσμο -στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Ευρώπη, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ- και ανακάλυψε μια δύσκολη σχέση. Οι ρυθμιστικές αρχές δεν είναι διαφανείς όσον αφορά τη χρηματοδότησή τους, την επιρροή που έχουν στη λήψη αποφάσεων και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζεται η ταχύτητα με την οποία εγκρίνονται τα φάρμακα. Προστατεύουν επίσης τις φαρμακευτικές εταιρείες μη δημοσιεύοντας τα αρχικά δεδομένα ασφαλείας στα οποία βασίζουν την απόφασή τους - ένα πρόβλημα που ανακάλυψε ο Peter Doshi όταν προσπαθούσε να διακρίνει το πραγματικό προφίλ ασφαλείας των εμβολίων Covid.
Τα χρήματα των φαρμακευτικών εταιρειών "διεισδύουν στις κορυφαίες ρυθμιστικές αρχές του πλανήτη", διαπίστωσε η ίδια, και αυτό εγείρει το ερώτημα: είναι οι ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων επί μισθώσει; 5

Δεν υπάρχει βραβείο για εσάς
Και το πρόβλημα δεν τελειώνει με τις ρυθμιστικές αρχές. Οι φαρμακευτικές εταιρείες χρηματοδοτούν την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους "ανεξάρτητους" ερευνητές, και τα χρήματά τους εισρέουν ακόμη και σε αξιοσέβαστους φορείς όπως ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος του Ηνωμένου Βασιλείου (BMA), όπως ανακάλυψε ο κορυφαίος καρδιολόγος Aseem Malhotra, πληρώνοντας προσωπικό τίμημα.
Ο Δρ Malhotra είχε παρουσιάσει μια ομιλία - "Advocating for Real Evidence-Based Medicine"- σε μια ομάδα στην BMA. Καλεσμένοι στην ομιλία ήταν ο πρόεδρος του BMA, Dr. Chaand Nagpaul, και η πρόεδρος, καθηγήτρια Nina Modi.
Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην έρευνα του Peter Doshi σχετικά με τα εμβόλια mRNA Covid και η ομιλία έτυχε καλής υποδοχής, με τον Dr Nagpaul να απονέμει στη συνέχεια στον Malhotra το βραβείο “Champion of Preventative Medicine.”. Μια ημέρα αργότερα, ο Nagpaul είχε μία πολύ έντονη επικοινωνία με τον Malhotra, λέγοντάς του να αφαιρέσει κάθε αναφορά στον BMA.
Ο συγγραφέας και ομιλητής Dr Malcolm Kendrick διερεύνησε την περίεργη αυτή στροφή και ανακάλυψε ότι ένα άτομο ψηλά στον BMA "είχε στενές σχέσεις με τη Moderna". Ο Kendrick και ο Malhotra υποπτεύονται ότι η αναφορά στη μελέτη Doshi ήταν αρκετή για να ωθήσει τη Moderna να στρατευθεί και να αναγκάσει τον BMA να αποστασιοποιηθεί από την ομιλία και το επακόλουθο βραβείο.6
Παρά την αναφορά στη μελέτη Doshi, ο Malhotra δεν είναι "αντιεμβολιαστής". Το 2021, συμμετείχε σε μια εκστρατεία για την προώθηση των εμβολίων Covid στην κοινότητα BAME.

Απόκρυψη
Υπάρχουν ανησυχίες ότι το έγγραφο Doshi δεν θα δημοσιευθεί ποτέ. Αλλά ο Doshi έχει μεγαλύτερους φόβους - ότι τα δεδομένα ασφαλείας που φυλάσσονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες και ενδεχομένως τις ρυθμιστικές αρχές, δεν θα δημοσιευθούν ποτέ, παρόλο που αυτό είναι σημαντικό για το δημόσιο συμφέρον.
Το κοινό έχει το δικαίωμα να γνωρίζει την πραγματική ασφάλεια των εμβολίων Covid, όπως και όλων των φαρμάκων, ακόμη και αν αποδεχτούμε ότι πιθανώς να ανέκοψε την παλίρροια του Covid.
Παρ' όλα αυτά, είναι σημάδι μιας ενήλικης κοινωνίας ότι μπορεί να έχει πολλές απόψεις ταυτόχρονα, ότι μπορεί να αναγνωρίζει το συνολικό καλό των εμβολίων ενώ αποδέχεται ότι το προφίλ ασφαλείας τους μπορεί να σημαίνει ότι δεν είναι κατάλληλο για όλους να τα κάνουν, όπως οι ομάδες χαμηλού κινδύνου των παιδιών, των εφήβων και των ατόμων κάτω των 60 ετών.
Η διερεύνηση των δεδομένων και η διατύπωση ανησυχιών σχετικά με το προφίλ κινδύνου/απόδοσης για τους νέους δεν καθιστά κάποιον "αντιεμβολιαστή" ή διακινητή "ψευδών ειδήσεων", ούτε σημαίνει ότι ο λογαριασμός του στο Twitter ή στο Facebook πρέπει να διαγραφεί.
Αντίθετα, είναι μέρος του να είσαι ενήλικας - μόνο μέσω της κριτικής βελτιώνονται τα πράγματα.

Αναφορές

 1. Lancet; preprint: doi: 10.2139/ssrn.4072489
 2. www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/different-vaccines/Moderna.html
 3. BMJ, 2021; 375: n2635
 4. Citizens for Responsible Care and Research Incorporated (CIRCARE), Feb 24, 2013, circare.org/corp.htm
 5. BMJ, 2022; 377: o1538
 6. Malcolm Kendrick, “The Crushing Power of the Pharmaceutical Industry—A Sorry Tale,” July 18, 2022, Drmalcolmkendrick.org

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2022, η Apple Inc περιγράφει τις λειτουργίες υγείας που προσφέρει μαζί με τις εταιρικές της σχέσεις με ιατρικά και ερευνητικά ιδρύματα, οι οποίες, όπως λέει, αποτελούν κλειδί για το μέλλον της. Η έκθεση επικεντρώνεται στην ικανότητα της Apple να παρέχει ένα ασφαλές μέρος για την αποθήκευση των πληροφοριών υγείας και ιατρικών πληροφοριών ενός ατόμου και στη χρήση ψηφιακών εργαλείων όπως το Apple Watch για την παρακολούθηση της υγείας και της ευεξίας των ανθρώπων. Η έκθεση περιγράφει επίσης εργασίες που επιτρέπουν στους ιατρικούς ερευνητές να αξιοποιούν τα δεδομένα υγείας που συλλέγει η Apple για χρήση στην έρευνα. Ο Chief Operating Officer της Apple, Jeff Williams, αναφέρει στην εισαγωγή της έκθεσης: "Το όραμά μας για το μέλλον είναι να συνεχίσουμε να δημιουργούμε επιστημονικά τεκμηριωμένη τεχνολογία που εξοπλίζει τους ανθρώπους με ακόμη περισσότερες πληροφορίες και λειτουργεί ως έξυπνος φύλακας της υγείας τους, ώστε να μην είναι πλέον απλοί επιβάτες στο δικός τους ταξίδι προς την υγεία".

Πηγή: Bloomberg

Ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας μπορεί να μειώσει την ένταση του πόνου κατά 32%, όπως ανακάλυψε μια νέα μελέτη. Ακόμη και άνθρωποι που δεν έχουν διαλογιστεί στο παρελθόν μπορούν να επιτύχουν γρήγορα αυτά τα οφέλη.
Το κλειδί βρίσκεται στο να μην συσχετίζεστε με τον πόνο, αλλά αντίθετα να τον παρατηρείτε σαν να συμβαίνει σε κάποιον άλλον, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (University of California) στο Σαν Ντιέγκο.
Οι ερευνητές δοκίμασαν τα οφέλη του διαλογισμού ενσυνειδητότητας σε μια ομάδα 40 εθελοντών. Οι μισοί από αυτούς διδάχθηκαν την τεχνική και οι άλλοι μισοί κατευθύνθηκαν απλά να χαλαρώσουν.  Όταν εφαρμόστηκε μια επώδυνη θερμότητα στο πόδι, η ομάδα που ασκούσε το διαλογισμό ενσυνειδητότητας ανέφερε 32% μείωση της έντασης του πόνου και 33% μείωση των δυσάρεστων συναισθημάτων σχετικά με τον πόνο, σε σύγκριση με την ομάδα της χαλάρωσης.
Οι μαγνητικές εγκεφάλου επιβεβαίωσαν τα ευρήματα.  Στην ομάδα που έκανε διαλογισμό οι μεταδόσεις μεταξύ διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου μειώθηκαν.  "Για πολλούς ανθρώπους που παλεύουν με χρόνιο πόνο, αυτό που συχνά επηρεάζει περισσότερο την ποιότητα ζωής τους δεν είναι ο ίδιος ο πόνος αλλά η ψυχική ταλαιπωρία και η απογοήτευση που τον συνοδεύει", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Fadel Zeidan.
Ένα βασικό χαρακτηριστικό της ενσυνειδητότητας είναι ότι "εσύ" δεν είσαι οι εμπειρίες σου.  "Εκπαιδεύεις τον εαυτό σου να βιώνει τις σκέψεις και τις αισθήσεις χωρίς να συνδέεις το εγώ σου ή την αίσθηση του εαυτού σου με αυτές, και τώρα επιτέλους βλέπουμε πώς αυτό συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά την εμπειρία του οξέος πόνου", είπε.

Πηγή: Pain, 2022; doi: 10.1097/j.pain.0000000000002731

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει κρυφά το ενδεχόμενο πλήρους απορρύθμισης των οργανισμών που δημιουργούνται μέσω γονιδιακής επεξεργασίας, οι οποίοι αναφέρονται ως Νέες Γονιδιωματικές Τεχνικές και πωλούνται στο κοινό ως οργανισμοί που θα μπορούσαν να προκύψουν με φυσικό τρόπο, καθώς και ως βιώσιμες γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες. Το GM Watch απέκτησε αντίγραφο των σχεδίων πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2030-35 και τα δημοσίευσε "για λόγους δημοσίου συμφέροντος". Η βιομηχανία γενετικής τροποποίησης συνεχίζει να πιέζει έντονα για την απορρύθμιση των "νέων" γενετικά τροποποιημένων οργανισμών ως τρόπο μείωσης της χρήσης φυτοφαρμάκων, ενώ παράλληλα ενημερώνει τους επενδυτές για τις τεράστιες απροσδόκητες εισπράξεις που θα προκύψουν όταν εγκριθούν.

Πηγή: GM Watch