Σύμφωνα με νέα μελέτη, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή θα μπορούσε να συμβαίνει επειδή ζείτε στο βόρειο ημισφαίριο και δεν παίρνετε αρκετό ηλιακό φως.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή - μια διανοητική διαταραχή όπου ο πάσχων ελέγχει συνεχώς κάτι ή ασκεί την ίδια ρουτίνα - μοιάζουν να μοιράζονται παρόμοια προβλήματα ύπνου και αυτό τείνει να συμβαίνει περισσότερο στους ανθρώπους που ζουν στο βόρειο ημισφαίριο.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές τις περιοχές παίρνουν λιγότερο ηλιακό φως, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο το συγχρονισμό με το εσωτερικό βιολογικό ρολόι τους, αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Binghamton.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι πάσχοντες από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή έχουν δυσκολία να κοιμηθούν και στη συνέχεια δεν μπορούν να ξυπνήσουν εύκολα το πρωί. "Οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να έχουν λιγότερες ευκαιρίες να συγχρονίσουν το κιρκαδικό ρολόι τους, οδηγώντας σε αυξημένα συμπτώματα ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής", δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Meredith Coles.

Το να ξυπνάμε αργά κάθε πρωί σημαίνει επίσης ότι παίρνουμε λιγότερο ηλιακό φως ούτως ή άλλως, και αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο, οδηγώντας σε πιο εκκεντρικά μοτίβα ύπνου.

ΠηγήJournal of Obsessive-Compulsive and Related Disorders, 2018; 18: 25.

Οι μέλισσες βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι πληθυσμοί των μελισσών έχουν μειωθεί σε όλο τον πλανήτη σε ανησυχητικό ρυθμό τα τελευταία χρόνια και ορισμένα είδη έχουν ακόμη καταλήξει στη λίστα των εντόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν αυτό που προκαλεί αυτήν την ανησυχητική κατάσταση, ωστόσο υπεύθυνοι υγείας από ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης προειδοποιούν εδώ και χρόνια για δύο βασικά προβλήματα: την εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων στη γεωργία, και μια δραματική μείωση της παροχής τροφής των μελισσών.

Η Greenpeace αναφέρει ότι στις καλλιέργειες που απαιτούν επικονίαση από μέλισσες, ο αριθμός των αποικιών μελισσών ανά εκτάριο μειώθηκε κατά 90% από τη δεκαετία του 1960.

Όμως κάποιος μπορεί να πει ότι πολλά είδη έχουν πρόβλημα. Γιατί τόσο μεγάλη κατακραυγή για την μέλισσα; Γιατί οι άνθρωποι είναι απίστευτα εξαρτημένοι από τις μέλισσες.

Οι μέλισσες εκτελούν περίπου το 80 τοις εκατό όλων των επικονιάσεων των φυτών, με μια μόνο αποικία μελισσών να επικονιάζει 300 εκατομμύρια λουλούδια τη μέρα. Οι καρποί, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σχεδόν αποκλειστικά επικονιασμένα από τις μέλισσες και 70 από τις 100 βασικές τροφές που καταναλώνονται από τον άνθρωπο εξαρτώνται από την επικονίαση των μελισσών. Αυτές οι 70 τροφές παρέχουν το 90 τοις εκατό των διατροφικών αναγκών του πλανήτη.

Τα τελευταία χρόνια, η χημική βιομηχανία έχει δαπανήσει πάνω από 11 εκατομμύρια δολάρια σε μια προσπάθεια δημοσίων σχέσεων για να απαλλαγεί από την ευθύνη για τη δεινή κατάσταση των μελισσών. Παρ' όλα αυτά, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν τον επιζήμιο ρόλο των φυτοφαρμάκων στη δραματική μείωση του πληθυσμού των μελισσών.

Τον Φεβρουάριο, η εφημερίδα Independent του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι μετά από μελέτες που απέδειξαν με ακρίβεια ότι η χρήση νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων θέτει σε σοβαρό κίνδυνο όλα τα είδη μέλισσας, η ΕΕ έλαβε μέτρα για να απαγορεύσει τη χρήση τους σε όλα τα κράτη-μέλη.

Φυσικά, η τοξική βιομηχανία φυτοφαρμάκων είναι πάντα τρία βήματα μπροστά και έχει ήδη καταλήξει σε ένα νέο, "φιλικό" προς τη μέλισσα φυτοφάρμακο για να αντικαταστήσει τα επικίνδυνα προϊόντα της με νεονικοτινοειδή.

Το Science Daily ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Bayer AG έχει αναπτύξει ένα παρασιτοκτόνο που ονομάζεται Sivanto, το οποίο έχει το ενεργό συστατικό φλουπιραδιφουρόνη (flupyradifurone). Η Bayer ισχυρίζεται ότι αυτό το φυτοφάρμακο δεν θα είναι επιβλαβές για τις μέλισσες και μπορεί ακόμη και να εφαρμοστεί με ασφάλεια σε ανθοφόρα χωράφια. Διατίθεται στις ΗΠΑ από το 2015.

Μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Würzburg ξεκίνησε όμως να δοκιμάζει τους ισχυρισμούς της εταιρείας και διαπίστωσε ότι δεν είναι αλήθεια.

"Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι ακόμα και οι μη θανατηφόρες δόσεις φλουπιραδιφουρόνης έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη γεύση, τη μάθηση και τη δυνατότητα μνήμης των μελισσών", σημείωσε η επικεφαλής της μελέτης, Ricarda Scheiner.

Η ομάδα κατέληξε στα συμπεράσματά της μετά από μια σειρά δοκιμών που περιελάμβαναν τη δοκιμή της γευστικής αντίδρασης των μελισσών στη ζάχαρη, τον έλεγχο της όσφρησης και τη δοκιμή μνήμης. Προσδιόρισαν ότι μια μόνο δόση 1,2 μικρογραμμαρίων φλουπιραδιφουρόνης ήταν αρκετή για να μειώσει σημαντικά την «αντίληψη και την απόδοση μάθησης».

Ενώ η ομάδα πιστεύει ότι είναι απίθανο οι μέλισσες να έρθουν σε επαφή με τέτοιες υψηλές δόσεις στον «πραγματικό κόσμο», εάν φυσικά το προϊόν εφαρμοστεί σωστά, δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι αγρότες θα το χρησιμοποιήσουν ακριβώς όπως ορίζεται. Και προειδοποιούν επίσης ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις επιδράσεις στις μέλισσες όταν η φλουπιραδιφουρόνη προστίθεται σε ένα περιβάλλον που ήδη έχει κατάλοιπα από νεονικοτινοειδή.

Έτσι, ακόμη και προτού αντικαταστήσει επίσημα τα νεονικοτινοειδή ως προτιμώμενο φυτοφάρμακο, η φλουπιραδιφουρόνη έχει ήδη αποδειχθεί επικίνδυνη για τις μέλισσες. 

Υπάρχει πραγματικά μόνο μία λύση στο πρόβλημα: Να σταματήσει η χρήση γενικά αυτών των τοξικών χημικών και να χρησιμοποιηθούν τεχνάσματα που χρησιμοποιούν οι βιοκαλλιεργητές, όπως η ενίσχυση του εδάφους και η φύτευση συνοδών φυτών για τη μείωση των παρασίτων των καλλιεργειών.

 

Πηγές: ScienceDailyIndependentNaturalNewsGreenPeace

Αποδεικνύεται ότι η κατανάλωση καφεΐνης κάνει πολύ περισσότερα από το να σας βοηθά απλώς να μένετε ξύπνιοι. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην υγεία της καρδιάς.

Μια νέα μελέτη από τη Γερμανία προστίθεται στην αυξανόμενη λίστα από στοιχεία που αποδεικνύουν τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση καφέ. Οι ερευνητές χορηγώντας σε ποντίκια δόσεις καφεΐνης που ήταν ισοδύναμες με την ανθρώπινη κατανάλωση περίπου τεσσάρων με πέντε φλιτζανιών καφέ ημερησίως, μπόρεσαν να τροποποιήσουν μια αρκετά κοινή πάθηση της καρδιάς που σχετίζεται με την ηλικία.

Στη μελέτη, ο Joachim Altschmied και η Judith Haendeler του Πανεπιστημίου Heinrich Heine περιγράφουν πώς η μοριακή δράση της καφεΐνης φαίνεται να ενισχύει τη λειτουργία των καρδιακών κυττάρων ενώ παράλληλα προστατεύει τα καρδιακά κύτταρα από βλάβες. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο PLOS Biology, βασίστηκε στην προηγούμενη δουλειά των επιστημόνων, που έδειχνε πώς η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τη λειτουργική ικανότητα των κυττάρων που φέρουν τα αιμοφόρα αγγεία, τροφοδοτώντας τα μιτοχόνδριά τους.

Συγκεκριμένα, η καφεΐνη αυξάνει την ποσότητα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται p27 στα μιτοχόνδρια των καρδιακών κυττάρων. Μετά την πρόκληση καρδιακής προσβολής σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πρόσθετα αποθέματα p27 στα καφεϊνούχα κύτταρα απέτρεψαν το θάνατο των καρδιακών μυϊκών κυττάρων που υπέστησαν βλάβη. Επιπλέον, η p27 ενίσχυσε τα κύτταρα και ενθάρρυνε τις επισκευές στους εσωτερικούς θαλάμους της καρδιάς και στις επενδύσεις των αιμοφόρων αγγείων. Επιβεβαίωσαν τα ευρήματά τους σε ποντίκια με έλλειψη p27, όπου αυτά τα ποντίκια είχαν μειωμένη μιτοχονδριακή λειτουργία που η καφεΐνη δεν μπόρεσε να βελτιώσει.

Παρόλο που οι μελέτες πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια και όχι σε ανθρώπους, η Haendeler είπε ότι αποδεικνύουν ότι η ιδέα ότι τα άτομα με καρδιακά προβλήματα πρέπει να αποφεύγουν τον καφέ είναι ξεπερασμένη. Εάν τα ευρήματα αυτά βρίσκουν εφαρμογή και στον άνθρωπο, μπορεί να προσφέρουν μια άλλη πιθανή πρόταση για την ενίσχυση της καρδιάς τους. Η Εθνική Ένωση Καφέ αναφέρει ότι μόλις το 64% των Αμερικανών ηλικίας άνω των 18 ετών πίνουν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα. Η μέση ημερήσια κατανάλωση των Αμερικανών είναι 3,2 φλιτζάνια.

Τι γίνεται με το τσάι;

Οι πότες τσαγιού χάνουν μερικά από τα πιθανά οφέλη για την υγεία που παρέχει η καφεΐνη στον καφέ; Τρία φλιτζάνια του κλασικού μαύρου τσαγιού παρέχουν λιγότερα από 150mg καφεΐνης. Η ίδια ποσότητα καφέ, αντίθετα, έχει σχεδόν 500mg καφεΐνης. Παρ 'όλα αυτά, το τσάι, ειδικά το πράσινο τσάι, προσφέρει άλλα οφέλη για την υγεία που ο καφές δεν μπορεί να προσφέρει.

Είναι επίσης σημαντικό να έχετε κατά νου ότι ο καφές και η καφεΐνη γενικά δεν είναι ιδανική επιλογή για όλους. Για παράδειγμα, η κατανάλωση περισσότερων από δύο φλιτζάνια καφέ ημερησίως μπορεί να επηρεάσει τη σύλληψη και να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής. Επιπλέον, επειδή οι άνθρωποι μεταβολίζουν την καφεΐνη με διαφορετικούς ρυθμούς, αυτοί που τείνουν να τη μεταβολίζουν πιο αργά, θα μπορούσαν να εμφανίσουν παρενέργειες όπως αϋπνία, ευερεθιστότητα, καρδιακούς παλμούς και καούρες.

Φυσικά, αν και ο καφές μπορεί να είναι καλός για την καρδιά σας, δεν μπορεί να υποκαταστήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Το να πίνετε πολλά φλιτζάνια καφέ την ημέρα είναι απίθανο να βοηθήσει την υγεία σας εάν η διατροφή σας αποτελείται από επεξεργασμένα τρόφιμα, ανθυγιεινά λίπη και ζάχαρη. Επίσης, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να παραλείψετε την άσκηση, η οποία παραμένει μία συνιστώσα ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία της καρδιάς.

Τα πολλαπλά οφέλη του καφέ

Διαφορετικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από επιστήμονες του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες περιελάμβαναν ανασκόπηση περισσότερων από 200 μελετών, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καφέ θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 15% και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις κατά ένα εντυπωσιακό 19%. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος κατά 34% και τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 17%.

Διαπίστωσαν ότι ο καφές είχε επίσης επίδραση σε άλλες ασθένειες. Για παράδειγμα, όσοι καταναλώνουν καφέ έχουν 36% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης της ασθένειας του Πάρκινσον, ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης του Αλτσχάιμερ είναι 27% χαμηλότερος. Σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, πιστεύεται ότι τα αντιοξειδωτικά στον καφέ είναι η αιτία πίσω από αυτά τα αποτελέσματα, καθώς εκείνοι που πίνουν καφέ χωρίς καφεΐνη καφέ απολάμβαναν παρόμοια οφέλη.

ΠηγέςScientificAmericanNaturalNews

Πολλά κανάλια τα οποία προωθούν θεωρίες κατά του εμβολιασμού δεν θα λαμβάνουν χρήματα από διαφημίσεις: Όπως αναφέρει το BBC, την Παρασκευή το YouTube σταμάτησε να παρέχει διαφημίσεις σε πολλά δημοφιλή κανάλια τα οποία προωθούν τέτοιες απόψεις, στο πλαίσιο ενός βήματος μετά από διαμαρτυρίες από εταιρείες οι οποίες ανακάλυψαν πως οι διαφημίσεις τους εμφανίζονταν σε τέτοια βίντεο.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η τάση κατά του εμβολιασμού αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές κατά της δημόσιας υγείας παγκοσμίως για το 2019. Το δημοφιλές site διαμοιρασμού βίντεο ανέφερε πως έκανε αυτό το βήμα επειδή πολλά από τα αντιεμβολιαστικά κανάλια προωθούν «επιβλαβείς ή επικίνδυνες» απόψεις, και οποιαδήποτε παραπληροφόρηση πάνω σε ιατρικά θέματα αποτελεί λόγο προβληματισμού.

Πέραν αυτής της ενέργειας, το YouTube ανέφερε πως προσπαθεί να κάνει ευκολότερη την εύρεση «πιο αξιόπιστου περιεχομένου» πάνω στα οφέλη του εμβολιασμού, ενώ σταματά και την εμφάνιση των αντιεμβολιαστικών βίντεο σε λίστες προτεινόμενων βίντεο. Ακόμη, σχεδιάζεται η δημιουργία «information panels» σε σελίδες με πηγές όπου οι ενδιαφερόμενοι χρήστες μπορούν να διασταυρώσουν και επιβεβαιώσουν πληροφορίες από μόνοι τους.

«Όπως με πολλές αλγοριθμικές αλλαγές, οι προσπάθειες αυτές θα είναι σταδιακές και θα γίνονται πιο ακριβείς με το πέρασμα του χρόνου» σημειώνεται σχετικά.

Η κίνηση αυτή λαμβάνει χώρα μετά από σχόλια τον Ιανουάριο από την καθηγήτρια Dame Σάλι Ντέιβις, chief medical officer της Μ. Βρετανίας, η οποία άσκησε κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την υποδαύλιση φόβων γύρω από τον εμβολιασμό, κάνοντας λόγο για «μύθους». Ωστόσο, όπως σημειώνει το BBC, η απόφαση του YouTube θεωρείται πως ελήφθη εξαιτίας διαμαρτυριών από μεγάλες εταιρείες που δεν ήθελαν το περιεχόμενό τους (διαφημίσεις) να εμφανίζεται δίπλα σε τέτοια βίντεο - κάποιες, μάλιστα, θεωρείται πως απέσυραν όλες τις διαφημίσεις τους μέχρι να αναλάβει δράση η εταιρεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εταιρείες έχουν αρχίσει να εξετάζουν περισσότερο πού ακριβώς εμφανίζονται οι διαφημίσεις τους, μετά από πρόσφατες αναφορές για αναρτήσεις σχολίων από παιδοφίλους σε πολλά βίντεο με παιδιά: Εταιρείες όπως η Hasbro, η Nestle, η AT&T, η Kellogg και άλλοι απέσυραν διαφημίσεις τους, εξαιτίας αυτών των αναφορών.

Πηγή: naftemporiki

Είστε πραγματικά αυτό που τρώτε, όπως μαρτυρεί η ανακάλυψη του μικροβιώματος - των τρισεκατομμυρίων μικροβίων στο έντερό μας. Ένα ανθυγιεινό μικροβίωμα μπορεί να οδηγήσει σε κακή υγεία, ωστόσο αυτό μπορεί να αντιστραφεί γρήγορα, σύμφωνα με όσα ανακάλυψε ένα μοναδικό ερευνητικό πρόγραμμα.

Το μικροβίωμα αλλάζει καθώς μεταβάλλεται η διατροφή μας κατά τη διάρκεια της ζωής μας: από την κατανάλωση γάλακτος, στην κατανάλωση μαλακών τροφών και μετά στερεών τροφών, και τελικά λαχανικών και κρέατος.

Ωστόσο, μία κακή διατροφή δημιουργεί ένα δυσλειτουργικό μικροβίωμα, το οποίο επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό μας σύστημα ασχολείται με ιούς και μικρόβια.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να αλλάξουμε το μικροβίωμα μας βελτιώνοντας τη διατροφή μας. Αυτό ανακάλυψαν ερευνητές από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ όταν μελέτησαν τέσσερις κοινότητες που ζουν στα Ιμαλάια. Οι κοινότητες Raute και Raji ήταν καλλιεργητές τα τελευταία 40 χρόνια, η κοινότητα του Tharu για 300 χρόνια, ενώ του Chepang είναι ακόμα κυνηγοί-συλλέκτες.

Τα μικροβιώματα του εντέρου κάθε κοινότητας διέφεραν, αν και των Rautes και Rajis ήταν παρόμοια. Όπως δήλωσε ο ερευνητής Aashish Jha: "Τα ανθρώπινα μικροβιώματα μπορεί να έχουν αλλάξει σταδιακά καθώς αλλάζει ο τρόπος ζωής του ανθρώπου και αυτές οι αλλαγές μπορούν να συμβούν μέσα σε μια ανθρώπινη ζωή".

Η ανακάλυψη αντανακλά προηγούμενες μελέτες, οι οποίες σημείωσαν ότι τα μικροβιώματα των ιθαγενών πληθυσμών στην Αφρική και τη Νότια Αμερική διέφεραν από εκείνα των ανθρώπων στις βιομηχανικές δυτικές χώρες.

Επίσης, θέτει υπό αμφισβήτηση το τι μας κάνει να «αλλάζουμε». Το πρότυπο μοντέλο υποστηρίζει τη γενετική κωδικοποίηση του DNA μας, αλλά αυτές οι νέες ανακαλύψεις υποδηλώνουν ότι είμαστε περισσότερο «μικροβιακοί» και μεταβλητοί σε πολύ πιο σύντομες χρονικές περιόδους.

Πηγή: PLOS Biology, 2018; 16: e2005396

Νέα μελέτη ανακάλυψε ότι περίπου 200.000 Αμερικανοί πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω κάποιου ιατρικού λάθους και αυτά τα λάθη είναι πιθανότερο να συμβούν όταν ο γιατρός υποφέρει από το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης.

Είναι μια αποτυχία ολόκληρου του ιατρικού συστήματος που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών, λένε ερευνητές από τη Σχολή Ιατρικής του Στάνφορντ.

Οι γιατροί που είναι εξαντλημένοι ή υποφέρουν από το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης (burnout) έχουν διπλάσιες πιθανότητες να κάνουν ένα λάθος που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς. Σε μια έρευνα 6.695 γιατρών, σε ποσοστό 55% δήλωσαν ότι είχαν υποστεί πρόσφατα συμπτώματα εξάντλησης και εξουθένωσης και το 10% από αυτούς παραδέχτηκε ότι έκανε τουλάχιστον ένα σημαντικό ιατρικό λάθος τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Ήταν επίσης τέσσερις φορές πιο πιθανό να συμβεί κάποιο σοβαρό ιατρικό λάθος στις κλινικές και τις ιατρικές μονάδες που είχαν χαμηλούς βαθμούς ασφαλείας, όπως βαθμολογήθηκαν από τους γιατρούς. Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο ρυθμός ιατρικών λαθών τριπλασιάζεται σε καλά οργανωμένες και ασφαλείς μονάδες αν ο γιατρός έχει εξαντληθεί, αναφέρουν οι ερευνητές, γεγονός που υποδηλώνει ότι η εργασιακή εξουθένωση είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας για την ασφάλεια των ασθενών.

Η εργασιακή εξουθένωση του γιατρού αποτελεί πια «εθνική επιδημία», λένε οι ερευνητές, που επηρεάζει τους μισούς γιατρούς. Χαρακτηρίζεται από συμπτώματα εξάντλησης και αισθήματα μειωμένης αποτελεσματικότητας.

Οι γιατροί που αντιμετωπίζουν εργασιακή εξουθένωση έχουν διπλάσια πιθανότητα να σκεφτούν την αυτοκτονία.

 

ΠηγήMayo Clinic Proceedings, 2018; doi: 10.1016/j.mayocp.2018.05.014.

Εάν βγείτε έξω στο δάσος και η ομάδα αίματός σας τυχαίνει να είναι τύπου Α, τότε καλυφθείτε! Είναι πολύ πιθανότερο να σας δαγκώσει τσιμπούρι που μπορεί να προκαλέσει τη νόσο του Lyme (βορρελίωση).

Τα τσιμπούρια προσελκύονται από ανθρώπους με ομάδα αίματος Α, ενώ η ομάδα αίματος Β φαίνεται να έχει ενσωματωμένο αμυντικό μηχανισμό που τα απωθεί.

Σε εργαστηριακό τεστ, τα τσιμπούρια που είναι γνωστά ως «τσιμπούρια προβάτων» ή Ixodes Ricinus - προσελκύστηκαν φυσικά στα δείγματα τύπου Α περίπου στο 36% και στα δείγματα τύπου Β μόλις το 15% του χρόνου. Στη δοκιμή είχαν συμπεριληφθεί όλες οι ομάδες αίματος, η οποία περιελάμβανε ένα τρυβλίο Petri και τσιμπούρια που τοποθετήθηκαν στο τρυβλίο για δύο λεπτά.

"Η ομάδα αίματος μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν τις προτιμήσεις διατροφής των τσιμπουριών", δήλωσε η επικεφαλής ερευνητής Alena Zakiovska από το Πανεπιστήμιο Massaryk στην Τσεχική Δημοκρατία.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 17% των τσιμπουριών μολύνεται με τα βακτήρια Borrelia που μπορούν να προκαλέσουν νόσο του Lyme, το οποίο εξακολουθεί να υποεκτιμάται και δεν γίνεται συχνά διάγνωση από την ιατρική. Τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση και αδυναμία. Ένα πρώιμο ενδεικτικό σημάδι ότι έχετε προσβληθεί είναι ένα δακτυλιοειδές εξάνθημα που μοιάζει λίγο με στόχο.

Άλλες σοβαρές ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν από τα τσιμπούρια είναι η ερλιχίωση, μια πάθηση που συναντάμε συχνά σε σκύλους αλλά και σε ανθρώπους και τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της γρίπης, ο πυρετός των βραχωδών ορέων, μία σοβαρή ρικεττσιασική λοίμωξη που μπορεί να είναι θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα με αντιβιοτικά και η τουλαραιμία, που μπορεί να προκαλέσει πυρετό και έλκη.

ΠηγήAnnals of Agricultural and Environmental Medicine, 2018; 25: 326-8.

Ο καθένας θέλει το καλύτερο για τα παιδιά του, αλλά το να τους δίνουμε συνθετικές βιταμίνες στα πρώτα χρόνια της ζωής τους μπορεί να τους προκαλέσει περισσότερη βλάβη παρά καλό, σύμφωνα με μελέτη του περιοδικού Physiology International. Στη μελέτη, ο György Csaba του Πανεπιστημίου Semmelweis στην Ουγγαρία αποκάλυψε ότι η έκθεση σε συνθετικές λιποδιαλυτές βιταμίνες μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς πολλά συστήματα οργάνων αργότερα στη ζωή τους.

Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες - στις οποίες περιλαμβάνονται οι βιταμίνες Α, D, Ε και Κ - είναι αυτές που διαλύονται σε οργανικούς διαλύτες. Άλλες βιταμίνες που είναι υδατοδιαλυτές όπως η βιταμίνη C και οι βιταμίνες Β διαλύονται στο νερό. Αυτές οι βιταμίνες αναφέρονται επίσης και ως λιποδιαλυτές βιταμίνες, καθώς αυτές αποθηκεύονται στο σώμα.

Όλες οι βιταμίνες βοηθούν το σώμα - εάν ληφθούν σε μικρές ποσότητες. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες, για παράδειγμα, δεν χάνονται στη διαδικασία μαγειρέματος, επιτρέποντας στο σώμα να τις απορροφήσει για να τις χρησιμοποιήσει. Ωστόσο, ο οργανισμός δεν χρειάζεται να καταναλώνει περισσότερο από την συνιστώμενη ημερήσια δόση (ΣΗΔ) η οποία καλύπτεται ήδη από την κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής. Ο κίνδυνος έγκειται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες λιποδιαλυτών βιταμινών. Σε μεγαδόσεις, αυτές μπορεί να είναι τοξικές και να έχουν ως αποτέλεσμα προβλήματα υγείας. Μπορεί επίσης να επηρεάσουν την απορρόφηση βιταμινών, οδηγώντας σε ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών.

Στη μελέτη, ο Csaba ταξινόμησε τις λιποδιαλυτές βιταμίνες ως «εξω-ορμόνες», ενώσεις που μπορούν να δεσμευτούν και να επηρεάσουν τους υποδοχείς ορμονών. Στη μελέτη, εξηγεί επίσης: «Η βιταμίνη D είναι μια μετάβαση μεταξύ ενδο- και εξω-ορμονών και συζητείται η πιθανότητα παρόμοιας κατάστασης σε περίπτωση άλλων λιποδιαλυτών ορμονών».

Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο στα νεογέννητα παιδιά, καθώς η έκθεση σε συνθετικές λιποδιαλυτές βιταμίνες μπορεί να προκαλέσει λανθασμένη περιγεννητική ορμονική αποτύπωση, κατάσταση παρόμοια με εκείνη που βρίσκεται σε συνθετικές ενδοορμόνες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δια βίου επιπλοκές που χαρακτηρίζονται από μεταβολές στη σεξουαλικότητα, αλλαγές στη λειτουργία και εξέλιξη του εγκεφάλου, στην ανάπτυξη των οστών και του ανοσοποιητικού, καθώς και υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος. Η ορμονική αποτύπωση, που είναι επιγενετική διαδικασία, δεν περιορίζεται σε μία ζωή: Οι συνέπειες μιας εφάπαξ έκθεσης σε λιποδιαλυτές βιταμίνες μεταδίδονται από τη μια γενιά στην άλλη. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, ποικίλλει από τη μία βιταμίνη στην άλλη, επειδή οι ορμόνες διαφέρουν στον τρόπο που αντιδρούν στις βιταμίνες αυτές.

Με βάση τα αποτελέσματα, ο Csaba ζητά περαιτέρω μελέτες για την καλύτερη κατανόηση των αρνητικών αποτελεσμάτων της λανθασμένης περιγεννητικής ορμονικής αποτύπωσης που προκαλείται από βιταμίνες.

Το φυσικό συνεχίζει να είναι το καλύτερο

Αντί να επιβαρύνεστε με συνθετικές και δυνητικά επιβλαβείς «βιταμίνες», γιατί να μην τις πάρετε με τον τρόπο που υποτίθεται ότι πρέπει να λαμβάνονται; Εδώ είναι μερικοί φυσικοί και υγιεινοί τρόποι για να πάρετε την ημερήσια δόση σας, χωρίς να έχετε επιβλαβείς παρενέργειες.

  • • Η βιταμίνη Α, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη, καθώς και για το υγιές δέρμα και τα μαλλιά, μπορεί να βρεθεί στα αβγά, τα γαλακτοκομικά και τα κοτόπουλα, καθώς και στο σκουμπρί, την πέστροφα και τη ρέγγα. Τα πορτοκαλί, κίτρινα και πράσινα φρούτα και λαχανικά την περιέχουν επίσης.
  • • Η βιταμίνη D ονομάζεται και βιταμίνη του ήλιου για έναν λόγο: Όταν το δέρμα εκτίθεται στο ηλιακό φως, επιτρέπει στο σώμα να παράγει τη βιταμίνη. Έτσι, όσοι ζουν σε περιοχές με περιορισμένο ηλιακό φως διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D και θα πρέπει να καταναλώνουν λιπαρά ψάρια, συκώτι, έλαιο από συκώτι και γάλα για να τροφοδοτούν τον οργανισμό με την απαραίτητη βιταμίνη.
  • • Η βιταμίνη Ε, η οποία υποστηρίζει τη συντήρηση των κυττάρων, διατηρεί την καρδιά υγιή και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, βρίσκεται στα αβοκάντο, τις ντομάτες, τις γλυκοπατάτες, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα βατόμουρα και τα μάνγκο. Το ελαιόλαδο, το σκουμπρί, ο σολομός και τα καρύδια περιέχουν επίσης βιταμίνη Ε.
  • • Η βιταμίνη Κ, η οποία βοηθά στην πήξη του αίματος, βρίσκεται στο κρέας, τα φυλλώδη λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

 

(Πηγή: science.news; September 20, 2018; https://tinyurl.com/y7qmmbyz)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) φουσκώνει τον αριθμό των θανάτων από ιλαρά σε όλο τον κόσμο για να ενθαρρύνει τη χρήση του εμβολίου MMR. Χωρίς καμία αμεροληψία, αναφέρει την ιλαρά ως αιτία των παιδικών θανάτων όταν δεν έχει αποδειχθεί η πραγματική αιτία και ισχυρίζεται ότι το ποσοστό θνησιμότητας για την ιλαρά στη Νοτιοανατολική Ασία είναι μεγαλύτερο από το συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων περιπτώσεων.

Ο ΠΟΥ ισχυρίζεται ότι 110.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο πέθαναν από την ιλαρά το 2017 – ωστόσο αυτό το συνολικό νούμερο μπορεί να είναι πολύ φουσκωμένο, λέει ο ιατρικός ερευνητής Peter Johnson. Όπως αναφέρει, ο αριθμός αυτός έχει περισσότερο να κάνει με εικασίες και προκαταλήψεις παρά με πραγματική επιστήμη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χρησιμοποιεί δύο παράγοντες για να καταλήξει στον συνολικό θάνατο από ιλαρά: το σύνολο των παιδικών θανάτων μιας χώρας και το ποσοστό χρήσης του εμβολίου MMR. Σε περιοχές του κόσμου που υπάρχει χαμηλή απορρόφηση του εμβολίου, οι ερευνητές του ΠΟΥ έχουν υποθέσει ότι οι θάνατοι των παιδιών είναι πιο πιθανό να προκλήθηκαν από την ιλαρά.

Αυτή η υπόθεση προκαλεί στατιστικές ανωμαλίες, όπως η αναφορά 28.474 περιπτώσεων ιλαράς στη Νοτιοανατολική Ασία το 2017 και 35.925 θανάτων από ιλαρά. Επιπλέον, 107.000 από τους 110.000 θανάτους σημειώθηκαν στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, γεγονός που υποδηλώνει ότι η φτώχεια είναι πιθανότερο να είναι η πραγματική αιτία και τα στοιχεία δεν λαμβάνουν επίσης υπόψη τις βελτιωμένες στρατηγικές αντιμετώπισης των περιπτώσεων ιλαράς, όπως η χορήγηση βιταμίνης Α, η οποία, πάλι, καθιστά την ασθένεια λιγότερο πιθανό να είναι θανάσιμη.

Πηγή: WDDTY

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας ζητούν την άμεση απαγόρευση των οργανοφωσφορικών εντομοκτόνων διότι προκαλούν μαθησιακά προβλήματα και έλλειψη προσοχής στα παιδιά.

Υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τώρα «επαρκή αποδεικτικά στοιχεία» ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε αυτά τα εντομοκτόνα ενώ βρίσκονται στη μήτρα μπορούν να έχουν χαμηλότερα IQs και να αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες όταν φτάσουν στη σχολική ηλικία.

Τα οργανοφωσφορικά αναπτύχθηκαν ως αέρια για στρατιωτική χρήση καθώς δρουν στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όμως τώρα χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των εντόμων σε αγροκτήματα, γήπεδα γκολφ, ανοιχτούς χώρους, πάρκα και σχολεία.

Οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν μικρές ποσότητες μέσω των τροφών, του πόσιμου νερού και του αέρα που αναπνέουν. Αν και οι δοκιμές έχουν δείξει ότι σχεδόν κάθε άτομο στις ΗΠΑ έχει αρκετές χημικές ουσίες στο σώμα του, αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τις έγκυες γυναίκες και για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στη νευρολογική ανάπτυξη του αγέννητου παιδιού τους, λένε ερευνητές του επιστημονικού περιβαλλοντικού κέντρου του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Υπήρξαν μειώσεις στα ασφαλή επίπεδα οργανοφωσφορικής έκθεσης, αλλά αυτές οι βελτιώσεις δεν επαρκούν για τη διασφάλιση της υγείας του αγέννητου παιδιού, υποστηρίζουν οι ερευνητές. "Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι οι μελέτες επιβεβαιώνουν ότι αυτά τα χημικά αλλοιώνουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου, δεδομένου ότι αρχικά σχεδιάστηκαν για να επηρεάσουν αρνητικά το κεντρικό νευρικό σύστημα", δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο Καθηγητής Irva Hertz-Picciotto.

Οι ερευνητές λένε ότι η πλήρης απαγόρευση είναι η μόνη ασφαλής λύση, αλλά μέχρις ότου εφαρμοστεί, ζητούν να εκπαιδεύεται όλο το ιατρικό προσωπικό για τον εντοπισμό και τη θεραπεία δηλητηρίασης από οργανοφωσφορικά, οι εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας να λαμβάνουν οδηγίες για τον ασφαλή χειρισμό των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούν και ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν λιγότερο τοξικές εναλλακτικές λύσεις.

(Πηγή: PLOS Medicine, 2018; 15: e1002671)