Αρχικά η βιομηχανία καπνού αντιλήφθηκε τη σημασία της χρήσης εθιστικών συστατικών στα τσιγάρα και αργότερα η ίδια τακτική εφαρμόστηκε και στα αναψυκτικά. Στη συνέχεια άλλαξαν οι κανόνες εμπλοκής στοχεύοντας στα παιδιά.

Είναι η βιομηχανία ανθρακούχων αναψυκτικών- τόσο κακή όσο η βιομηχανία καπνού, η οποία συγκαλύπτει τους κινδύνους που προκαλούν τα προϊόντα της στην υγεία;

Αυτός ο παραλληλισμός έχει συζητηθεί αρκετές φορές, όμως το 2017 η Praxis Project, μία ανεξάρτητη οργάνωση που υπερασπίζεται ζητήματα υγείας, πήγε ένα βήμα παραπέρα καταθέτοντας αγωγή εναντίον της Coca-Cola, με την κατηγορία ότι υιοθετεί τις τακτικές της βιομηχανίας καπνού και χρησιμοποιεί την επιστήμη για να διαψεύσει τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη βλαπτικότητα των προϊόντων της. Μόλις πέντε μήνες αργότερα απέσυρε την αγωγή εν μέσω καταγγελιών ότι υπερέβαλε, ξεπερνώντας τα όρια.

Στην αγωγή της η Praxis υποστήριζε ότι η Coca-Cola – βοηθούμενη από την Αμερικανική Ένωση Ποτών (American Beverage Association)- το 2012 είχε ξεκινήσει εκστρατεία «παραποίησης και απάτης» εναντίον ενός ολοένα και αυξανόμενου κύματος αποδείξεων, οι οποίες συνέδεαν τα ζαχαρώδη ποτά με την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2 και τις καρδιοπάθειες.

«Όπως ακριβώς η βιομηχανία καπνού συνέστησε την Επιτροπή Έρευνας της Βιομηχανίας Καπνού (Tobacco Industry Research Committee) το 1953 ως απάντηση στις επιστημονικές αποδείξεις που συνέδεαν το κάπνισμα με τον καρκίνο του πνεύμονα, η στρατηγική της Coca-Cola ήταν η «σύναψη σχέσεων» με επιστήμονες, ώστε να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης για τα ζαχαρώδη ποτά» αναφέρει η Praxis στην αγωγή.

Η Coca-Cola αντεπιτέθηκε χαρακτηρίζοντας την αγωγή ως «νόμω αβάσιμη και αόριστη» σε ένα email της στην ιστοσελίδα διατροφής Munchies της Vice Media. Λίγους μήνες αργότερα η Praxis απέσυρε την αγωγή. Ωστόσο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ανακάλυψαν στο Σαν Φρανσίσκο κρυμμένα έγγραφα που αποκάλυπταν ότι η Praxis ήταν τελικά πολύ κοντά στην αλήθεια, χωρίς ωστόσο να μπορεί να την αποδείξει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Η βιομηχανία αναψυκτικών δεν εφάρμοζε απλώς την ίδια στρατηγική με την βιομηχανία καπνού, αλλά για αρκετά χρόνια μεγάλες επιχειρήσεις ζαχαρούχων ποτών ανήκαν σε καπνοβιομηχανίες, οι οποίες κέρδιζαν δισεκατομμύρια δολάρια χρησιμοποιώντας τις ίδιες γεύσεις και τα ίδια χρώματα που χρησιμοποιούσαν για την πώληση των τσιγάρων και υιοθετούσαν την ίδια παιδοκεντρική στρατηγική μάρκετινγκ με σήμερα.

Προτεραιότητα στα παιδιά

Η ζάχαρη και η νικοτίνη είναι δύο από τα βασικότερα συστατικά των τσιγάρων. Συμβάλλουν εξίσου στην εθιστικότητα του τσιγάρου, όπως αποκάλυψε ο Victor DeNoble, πληροφοριοδότης στην Philip Morris. Αν και κράτησε τη σιωπή του για δέκα χρόνια αφότου απολύθηκε από επιστημονικός ερευνητής, στο τέλος, το 1994, κατάφερε να εξηγήσει πώς οι βιομήχανοι έφτιαχναν τα προϊόντα τους για να είναι τόσο εθιστικά όσο και ένα παράνομο ναρκωτικό.

Τα σάκχαρα παράγουν ακεταλδεΰδη, ένα τοξικό καρκινογόνο συστατικό. Η ζάχαρη λοιπόν, και όχι η νικοτίνη, ευθύνεται για τον καρκίνο του πνεύμονα. Όταν αναμειγνύεται με τη νικοτίνη, παράγεται στον εγκέφαλο μια αντίδραση ντοπαμίνης που κάνει τα τσιγάρα εθιστικά. Η δουλειά του DeNoble και της ομάδας του ήταν να δημιουργήσουν τη βέλτιστη ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο συστατικά.

Δεδομένης της συνέργειας με αυτό το βασικό συστατικό των τσιγάρων, δεν προκαλεί έκπληξη ότι οι μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες της Αμερικής, η R. J. Reynolds και η Philip Morris, έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στα ζαχαρώδη αναψυκτικά. Χρησιμοποίησαν και οι δύο τη γνώση τους για τη δημιουργία εθιστικών προϊόντων στην ανάπτυξη εμπορικών προϊόντων.1

Όπως εξήγησε ένα στέλεχος της R. J. Reynolds σε ένα υπόμνημά του στην ερευνητική ομάδα της εταιρείας, «πολλά από τα αρωματικά που χρησιμοποιούνται στον καπνό θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα σε φαγητά, ποτά και άλλα προϊόντα» αποφέροντας «μεγάλα κέρδη από τις πωλήσεις».

Έτσι, το 1962 ο αντιπρόεδρος της R. J. Reynolds παραχώρησε τα εργαστήρια της εταιρείας για την παραγωγή ζαχαρούχων ποτών σε αφρίζοντα δισκία ή σε σκόνη και έκανε τις δοκιμές ειδικά σε παιδιά. Αυτό συνέβαινε πρώτη φορά στον κλάδο. Μέχρι τότε οι δύο μεγαλύτεροι ανταγωνιστές, η Coca-Cola και η Pepsi, χρησιμοποιούσαν την ίδια στρατηγική μάρκετινγκ απευθυνόμενοι είτε σε ενήλικες είτε σε παιδιά.

Η Reynolds λάνσαρε τα ζαχαρώδη ποτά της σε στικ ως King Stir Stick to 1963 και την ίδια χρονιά παγίωσε τη θέση της στον κλάδο των αναψυκτικών αποκτώντας τα προϊόντα της Pacific Hawaiian και δημιουργώντας τα Hawaiian Punch.

Τα επόμενα είκοσι χρόνια η Reynolds επικεντρώθηκε στα παιδιά, διπλασίασε τον προϋπολογισμό για τη διαφήμιση στοχεύοντας στα μικρά παιδιά και δημιούργησε αστείους χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων, που την βοήθησαν στις πωλήσεις των ζαχαρούχων ποτών της. Μείωσε μάλιστα το μέγεθος στα κουτάκια των Havaiian Punch, ώστε να είναι πιο εύκολα στη χρήση ακόμη και από μικρότερα χέρια.

Οι άνθρωποι της Morris

Η Philip Morris βλέποντας την τεράστια επιτυχία του ανταγωνιστή της στον τομέα των αναψυκτικών, αποφάσισε να διεκδικήσει το εμπορικό σήμα του Kool-Aid το 1985 και, όπως και ο ανταγωνιστής της, γρήγορα αποφάσισε να επικεντρωθεί εξολοκλήρου στα παιδιά.

«Επιτεύχθηκε μια ισορροπημένη στρατηγική μάρκετινγκ με μια αντίστοιχη απήχηση τόσο στις μητέρες όσο και στα παιδιά. Αποφασίσαμε να επικεντρώσουμε το μάρκετινγκ στα παιδιά, στα οποία γνωρίζουμε ότι η δύναμή μας είναι μεγαλύτερη. Αυτή τη χρονιά, το Kool-Aid θα αποτελέσει το παιδικό εμπορικό σήμα με την καλύτερη προώθηση στην Αμερική», δήλωνε στέλεχος της εταιρείας.

Την επόμενη χρονιά η Morris διεξήγαγε την διαφημιστική εκστρατεία Wacky Wild Kool-Aid Style με κόστος 45 εκατομμύρια δολάρια, που απευθυνόταν σε παιδιά από έξι έως δώδεκα ετών. Παράλληλα εγκαινίασε ένα πρόγραμμα επιβράβευσης αφοσιωμένων πελατών, κατά το πρότυπο του αντίστοιχου προγράμματος των καταστημάτων Marlboro Country Store.

Ανώτερα στελέχη συγκαλούσαν τακτικές συνελεύσεις όπου δημογραφικά στοιχεία για ενήλικες και παιδιά, όπως ηλικίες και αγοραστικές συνήθειες, διανέμονταν μεταξύ των τμημάτων της εταιρείας.

Άλλες προωθητικές ενέργειες για το Kool-Aid περιλάμβαναν μια διαφημιστική εκστρατεία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στο κανάλι Nickelodeon –με γυαλιά 3D και αρωματικές κάρτες τύπου «ξυστό»- η οποία είχε ως κύριο αποδέκτη τα παιδιά από δύο ετών. Ένα ενθουσιώδες στέλεχος μάρκετινγκ περηφανευόταν ότι η Smell-O-Vision, η αρωματική κάρτα τύπου «ξυστό», ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη όσον αφορά την παιδική αγορά, αφού έφτασε σε ποσοστό 95% σε παιδιά από έξι έως δώδεκα ετών.

Καπνισμένες κάνες

Η καπνοβιομηχανία άλλαξε τη μορφή της αγοράς των αναψυκτικών. Αν και η Philip Morris και η R. J. Reynolds τελικά πούλησαν τα εμπορικά σήματά τους σε άλλες εταιρείες, ήταν οι πρώτες που επικεντρώθηκαν αποκλειστικά σε μικρά παιδιά, γεγονός που αποτέλεσε θέμα προβληματισμού στις αρχές του 1974, όταν και ιδρύθηκε η ένωση Children's Advertising Review Unit με σκοπό την προώθηση της «υπεύθυνης» παιδικής διαφήμισης. 

Εντούτοις, η εν λόγω ένωση αποδείχθηκε «σκύλος που γαβγίζει αλλά δε δαγκώνει». Η βιομηχανία αναψυκτικών συμφώνησε στη δημιουργία του προγράμματος Children's Food and Beverage Advertising Initiative (CFBAI) το 2006, το οποίο θα περιλάμβανε διαφημίσεις με πιο υγιεινές επιλογές. Όμως, όπως συνέβη και με την ένωση, οι οδηγίες του CFBAI αγνοούνταν με συνοπτικές διαδικασίες από τους ίδιους τους ιδρυτές του.

Όλο και μεγαλύτερες ανησυχίες άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια. Τα ζαχαρώδη ποτά αποτελούν μία από τις αιτίες της επιδημίας παιδικής παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιοπαθειών και οι ερευνητές αρχίζουν να διακρίνουν τη σύνδεση.

Όπως ακριβώς οι καπνοβιομηχανίες είχαν πληρώσει επιστήμονες για να «αποδείξουν» ότι τα προϊόντα τους δεν ήταν επιβλαβή, έτσι και η βιομηχανία των αναψυκτικών ακολούθησε το ίδιο παράδειγμα, συστήνοντας μία «ανεξάρτητη και επιστημονική» επιτροπή, τη Global Energy Balance Network, η οποία χρησιμοποίησε ψευδοεπιστήμη για να αποδείξει ότι η παιδική παχυσαρκία ήταν αποτέλεσμα της μειωμένης σωματικής άσκησης και της υπερθερμιδικής διατροφής και όχι της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών.

Η επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από πολλούς κορυφαίους επιστήμονες, λόμπι όπως το Simon Singh's Sense About Science και σημαντικούς αναλυτές, έλαβε από την Coca-Cola δωρεές πάνω από 1,5 εκατομμύρια δολάρια.

Αυτό το τέχνασμα ήταν βραχύβιο και ο κύριος εμπνευστής του, η Rhona Applebaum, η επικεφαλής του τμήματος επιστήμης και υγείας της Coca-Cola, «συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα» το 2015. Μέχρι τότε, ανεξάρτητοι επιστήμονες θεμελίωναν τη σύνδεση με τα συγκεκριμένα προβλήματα υγείας και καλούσαν τους επιθεωρητές υγείας να δράσουν.

Μια άλλη μελέτη, που επανεξέτασέ τα αποτελέσματα τριάντα προηγούμενων ερευνών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είκοσι έξι από αυτές είχαν καταδείξει ότι τα ζαχαρώδη ποτά προκαλούν παχυσαρκία. Αυτές οι έρευνες θεωρούνται αξιόπιστες, εφόσον καμία δεν είχε χρηματοδοτηθεί από τη βιομηχανία αναψυκτικών.2

Η κληρονομιά του καπνού

Η υγεία των παιδιών αποτελεί το υψηλότερο τίμημα που θα πρέπει να πληρώσουμε για να γεμίσουν τα ταμεία της βιομηχανίας αναψυκτικών  – και γι’ αυτό θα πρέπει να κατηγορήσουμε την βιομηχανία καπνού, που πρώτη άρχισε να στοχεύει στα παιδιά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 41 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών θεωρούνται παχύσαρκα παγκοσμίως, σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις εξαιτίας της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών. Αυτά τα ποτά προκαλούν επίσης περί τους 184.000 θανάτους ετησίως, κυρίως λόγω του διαβήτη τύπου 2 αλλά και λόγω καρδιακών νοσημάτων και καρκίνου.

Παρόλες τις ανησυχίες για την υγεία, η βιομηχανία αναψυκτικών συνεχίζει να θριαμβεύει. Τα ετήσια παγκόσμια έσοδα από πωλήσεις ανέρχονται σε περίπου 48 δισεκατομμύρια δολάρια και έχουν ανοδική πορεία, σημειώνοντας αύξηση περίπου 1,8 % τον χρόνο. Αυτό σημαίνει εθισμός. Όπως η ζάχαρη. Όπως η νικοτίνη.

Πηγές:

  1. BMJ, 2019; 364:1736
  2. ObeseFacts, 2018; 10:674-93.

Τεχνάσματα από τους ανθρώπους της βιομηχανίας καπνού για προϊόντα που απευθύνονται σε παιδιά

Ενώ η καπνοβιομηχανία έλεγχε μια ποικιλία δημοφιλών ζαχαρούχων ποτών, ακολουθούσε πολλές από τις μεθόδους που έκαναν τα τσιγάρα της ευπώλητα.

  • Ο Punchy, ένα κινούμενο σχέδιο μασκότ του Havaiian Punch, εμφανίστηκε το 1962, όταν η R. J. Reynolds ανέλαβε το προϊόν. Ο Punchy υπήρξε το κεντρικό πρόσωπο τηλεοπτικών διαφημίσεων, περιοδικών και κόμικς – εμφανιζόταν ακόμη και σε καλύμματα βιβλίων για το σχολείο, σε παιχνίδια, σε κούπες και σε ρολόγια χειρός.
  • Μασκότ του Kool-Aid έγινε μια τεράστια ανθρωπόμορφη γυάλινη κανάτα, όταν η Philip Morris ανέλαβε το προϊόν. Η ιδέα ήταν να κάνουν τους ενήλικες να φαίνονται χαζοί και να βάλουν τα παιδιά επικεφαλείς, σύμφωνα με τη διαφημιστική εταιρεία που σχεδίαζε την εκστρατεία.
  • Η Barbie και τα Hot Wheels είχαν πάνω τους το λογότυπο του Kool-Aid, ως μέρος της σύμπραξης της Morris με εταιρείες παιχνιδιών, γνωστή ως Wacky Warehouse, και χαρακτηρίστηκαν από την εταιρεία ως «το πιο αποτελεσματικό εργαλείο μάρκετιγκ για παιδιά».

Το Kratom (Mitragyna speciosa) είναι ένα δέντρο της Νοτιοανατολικής Ασίας με μακρά ιστορία χρήσης στην παραδοσιακή ιατρική όπου τα φύλλα του φυτού καταναλώνονται ευρέως για ανακούφιση από τον πόνο, για θεραπεία εθισμού σε οπιοειδή και άλλες χρήσεις.

Το M. speciosa φύεται στην Ταϊλάνδη, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τη Μιανμάρ και την Παπουα-Νέα Γουινέα. Έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή φαρμακοποιία τουλάχιστον από τον δέκατο ένατο αιώνα. Οι επιδράσεις του ομοιάζουν με αυτές των οπιοειδών και είναι διεγερτικές ή χαλαρωτικές ανάλογα με τη ποικιλία που θα χρησιμοποιηθεί και τη δοσολογία.

Αν και η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά του δεν είναι αποδεδειγμένα, η χρήση του kratom έχει εξαπλωθεί στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη. Τώρα, οι ερευνητές αναφέρουν στο ACS Central Science ότι ένας μεταβολίτης ενός αλκαλοειδούς του kratom μπορεί να είναι υπεύθυνος για τα θεραπευτικά του αποτελέσματα.

Επί του παρόντος, το kratom είναι νόμιμο και διαθέσιμο στις ΗΠΑ, αλλά υπάρχει κενό ρύθμισης και η νομιμότητα πώλησής του έχει αβέβαιο μέλλον. Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες ερευνούν τα αποτελέσματα της ουσίας στον οργανισμό.

Ορισμένες προηγούμενες έρευνες απέδωσαν αυτές τις επιδράσεις στη μιτραγυνίνη, το κύριο ενεργό αλκαλοειδές στο kratom, και τη δέσμευσή της σε έναν υποδοχέα οπιοειδών. Ωστόσο, η 7-υδροξυμετραγινίνη (7-ΟΗ), ένα άλλο αλκαλοειδές που υπάρχει στο φύλλο σε πολύ χαμηλότερες συγκεντρώσεις, αλληλεπιδρά επίσης με αυτόν τον υποδοχέα.

Για να ξεκαθαρίσουν το θέμα, οι Jonathan A. Javitch, Susruta Majumdar, Dalibor Sames και οι συνεργάτες τους ξεκίνησαν να διερευνούν τους φαρμακολογικούς και μεταβολικούς μηχανισμούς πίσω από τα αναλγητικά αποτελέσματα του kratom.

Μέσα από μελέτες σε κυτταρικό επίπεδο και σε ποντίκια, οι ερευνητές έδειξαν ότι το μεγαλύτερο μέρος του αναλγητικού αποτελέσματος είναι από τη 7-ΟΗ παρά από τη μιτραγυνίνη.

Διαπίστωσαν επίσης ότι ο μεταβολισμός της μιτραγυνίνης σε ήπαρ ποντικού αλλά και σε ανθρώπινο παράγει στην πραγματικότητα πολύ περισσότερη 7-ΟΗ από ό, τι υπάρχει φυσικά στο kratom.

Η ομάδα λέει ότι τα αποτελέσματα ρίχνουν φως σε μερικές από τις φαινομενικά αντιφατικές αναφορές για το kratom, αλλά χρειάζονται ακόμα περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί εάν τα ευρήματά τους σε ποντίκια επεκτείνονται και στους ανθρώπους.

Πηγή: naturalblaze

Οι υγειονομικές αρχές ίσως να πρέπει να το ξανασκεφτούν όταν στοχεύουν στην εξάλειψη της ιλαράς: Ερευνητές ανακαλύπτουν ότι ο ιός μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο και σε μια περίπτωση διέλυσε έναν όγκο μεγέθους μπάλας του γκολφ σε μόλις 36 ώρες.

Όπως εξηγεί η Dr Angela Dispenzieri, ερευνήτρια στην κλινική Mayo, ο ιός κάνει τα καρκινικά κύτταρα να ενώνονται μεταξύ τους και να εκρήγνυνται. Διεγείρει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να ανιχνεύσει τυχόν υποτροπιάζοντα καρκινικά κύτταρα και να τα εξαλείφει.

Παρόλο που έχει αναγνωριστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι η ιλαρά και άλλοι ιοί είναι φυσικοί μαχητές του καρκίνου -είναι γνωστό ως ιοθεραπεία- η δόση φαίνεται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Η Dispenzieri και οι συνάδελφοί της στην κλινική Mayo σχεδίασαν ή τροποποίησαν γενετικά στέλεχος του ιού της ιλαράς και το έδωσαν σε μια δόση αρκετά ισχυρή ώστε να εμβολιάσει 10 εκατομμύρια ανθρώπους σε μια γυναίκα με τελικό στάδιο πολλαπλού μυελώματος.

Η ιοθεραπεία ήταν μια θεραπεία τελευταίας ευκαιρίας, καθώς η 49χρονη γυναίκα είχε υποστεί κάθε είδους χημειοθεραπεία και δύο μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων χωρίς επιτυχία.

Η απόκριση ήταν άμεση. Μέσα σε πέντε λεπτά, οι γιατροί λένε ότι ανέπτυξε κεφαλαλγία και θερμοκρασία 40,5oC, πριν αρχίσει να κάνει εμετούς και να τρέμει. Ένας όγκος μεγέθους μιας μπάλας του γκολφ είχε εξαφανιστεί μέσα σε 36 ώρες και όλα τα σημάδια καρκίνου είχαν εξαφανιστεί από το σώμα της μέσα σε δύο εβδομάδες.

"Νομίζω ότι επιτύχαμε επειδή ανεβάσαμε τη δόση πολύ υψηλότερα από όσο είχαν ανεβάσει άλλοι", δήλωσε ο Dr Stephen Russell, ερευνητής της Mayo. "Η ποσότητα του ιού που υπάρχει στην κυκλοφορία του αίματος καθορίζει πραγματικά το πόσο εισέρχεται στους όγκους".

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου συμφωνούν ότι η ιοθεραπεία μπορεί να αποτελέσει έναν πολλά υποσχόμενο τρόπο για την καταπολέμηση του καρκίνου. Σε μια μελέτη με τίτλο 'Measles to the Rescue', οι ερευνητές λένε ότι «οι ιοθεραπευτικοί παράγοντες είναι πιθανό να αποτελέσουν πιθανή λύση για τη θεραπεία καρκίνου» και ότι το στέλεχος του εμβολίου του ιού της ιλαράς δίνει ιδιαίτερη ελπίδα.

(Πηγή: Mayo Clinic Proceedings, 2014; 789: 926-33; Viruses, 2016; 8: 294)

Το νέο δίκτυο υπερυψηλής ταχύτητας κινητής τηλεφωνίας 5G αρχίζει να κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο το 2020 - και όμως κανείς δεν ελέγχει εάν αποτελεί απειλή για την υγεία μας.

Το νέο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5G (πέμπτης γενιάς) θα αρχίσει να κυκλοφορεί το επόμενο έτος. Με ταχύτητες που θα μπορούσαν να είναι έως και 100 φορές πιο γρήγορες από το τρέχον δίκτυο 4G, το 5G θα μπορεί να χρησιμοποιείται για πλήθος εφαρμογές - έτσι ώστε το ψυγείο σας να σας ειδοποιεί όταν δεν έχετε γάλα, για παράδειγμα. Θα αποτελέσει σημαντικό πυλώνα για νέες υπηρεσίες και, φυσικά, για τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων που ετοιμάζουν τις νέες συμβατές συσκευές τους.

Οι παρατηρητές της βιομηχανίας λένε ότι το τεχνολογικό άλμα που θα φέρει το 5G είναι παρόμοιο με τη μετάβαση από τις γραφομηχανές στους προσωπικούς υπολογιστές - αλλά ορισμένοι επιστήμονες είναι λιγότερο ενθουσιασμένοι και το θεωρούν ένα τεράστιο πείραμα για την ανθρώπινη υγεία. Εφόσον δεν έχουν συμφωνηθεί ασφαλή επίπεδα, φοβούνται ότι η υψηλότερη ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων του δικτύου 5G θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, ειδικά σε μικρά παιδιά και έγκυες γυναίκες.

Ακόμη και με τα παλαιότερα και λιγότερο ισχυρά δίκτυα, τα παιδιά απορροφούσαν έως και 10 φορές περισσότερη ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα από ό, τι οι ενήλικες - και αυτό είναι τουλάχιστον δύο φορές πάνω από τα ασφαλή όρια, δήλωσε το 2011 η  Αμερικανική Environmental Health Trust.

Τα μικρά παιδιά απορροφούν διπλάσια ακτινοβολία στα κεφάλια τους, τριπλάσια στα μάτια τους και σε περιοχές του εγκεφάλου και του υποθαλάμου και 10 φορές περισσότερη ακτινοβολία στο μυελό των οστών.1 Και υπολογίζοντας, σύμφωνα με την έρευνα του Nielsen του 2014, ότι περίπου το 70% των παιδιών ηλικίας μέχρι 10 ετών χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο ενώ τα δύο τρίτα από αυτά έχουν smartphone, αυτό αποτελεί σημαντικό μέλημα για την υγεία.

Μια ομάδα 230 επιστημόνων από 40 χώρες ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αναστολή για την ανάπτυξη του δικτύου 5G σε όλα τα 27 κράτη μέλη της έως ότου αξιολογηθούν ανεξάρτητα οι κίνδυνοι για την υγεία από όλες τις κυψελοειδείς τεχνολογίες και τα δίκτυα Wi-Fi.2 Ένας από τους υπογράφοντες, ο καθηγητής Martin L. Pall, βιοχημικός στο κρατικό πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, περιέγραψε την ανάπτυξη του δικτύου 5G ως "την πιο ανόητη ιδέα στην ιστορία του κόσμου".

Παρόμοιες ανησυχίες έχουν εγερθεί στη Γερουσία των ΗΠΑ. Σε μια ακρόαση σχετικά με το νέο δίκτυο τον περασμένο Δεκέμβριο, οι υπεύθυνοι της βιομηχανίας παραδέχτηκαν ότι δεν υπήρξαν μελέτες υγείας και ασφάλειας για την τεχνολογία 5G. Σε απάντηση, ο γερουσιαστής Richard Blumenthal (D-CT) επέκρινε την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) και τη Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) επειδή δεν διαφύλαξε το αμερικανικό κοινό. Όπως είπε στο τέλος της ακρόασης: "Επομένως, δεν υπάρχει καμία έρευνα σε εξέλιξη. Κινούμαστε στα τυφλά εδώ όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια".

Πρώτα τα ποντίκια

Αν και οι βιολογικές επιδράσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (EMFs) είναι γνωστές από το 1932, λίγες ανεξάρτητες μελέτες έχουν διερευνήσει σωστά την επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία και πολλές που έχουν δημοσιευθεί έχουν κάνει ελέγχους μόνο στο εργαστήριο και σε ποντίκια. Αντ’ αυτού, οι κυβερνητικές υπηρεσίες βασίστηκαν σε μελέτες που είχαν χρηματοδοτηθεί από τη βιομηχανία κινητών τηλεφώνων, οι οποίες, προφανώς, δεν έδειξαν κανένα κίνδυνο.

Μια έρευνα του Εθνικού Προγράμματος Τοξικολογίας, ενός τμήματος του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, ανακάλυψε αύξηση του κίνδυνου καρκίνου με τα παλαιότερα κινητά τηλέφωνα τεχνολογίας 2G και 3G, σε αρσενικούς αρουραίους. Το ερευνητικό έργο ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων εξέθεσε τους αρουραίους σε 10λεπτες εκθέσεις ακτινοβολίας κινητών για δύο χρόνια.

Εν τω μεταξύ, οι ρυθμιστικές αρχές και οι οργανισμοί λαμβάνουν τεράστια ποσά από τους παρόχους δικτύων. Η FCC έφτασε τα 703 εκατομμύρια δολάρια από την πρώτη έκδοση αδειών 5G - με επιπλέον 100 άδειες που θα κυκλοφορούσαν τη στιγμή που γράφεται το άρθρο - και η αντίστοιχη υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, Ofcom, κέρδισε 1,3 δισεκατομμύρια λίρες από τη δημοπρασία του νέου δικτύου.

Παρά το γεγονός ότι η βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας δηλώνει ότι είναι ασφαλής για την υγεία, το 2011 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όρισε την ακτινοβολία ραδιοσυχνότητας ως καρκινογόνο ομάδας 2Β, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλεί καρκίνο στον άνθρωπο και οι επιστήμονες φοβούνται ότι η νέα τεχνολογία 5G μπορεί να έχει μεγαλύτερες συνέπειες για την υγεία.

Κατασκευάστε περισσότερους πύργους

Το δίκτυο 5G είναι εξαιρετικά υψηλής συχνότητας (UHF) και εξαιρετικά υψηλής έντασης - το υπάρχον δίκτυο 4G λειτουργεί μέχρι 5 GHz, ενώ το 5G είναι μεταξύ 24 και 90 GHz και οι κίνδυνοι για την υγεία αυξάνονται με υψηλότερες συχνότητες, τουλάχιστον θεωρητικά.

Αν και είναι πιο ισχυρό, το 5G ταξιδεύει σε μικρότερες αποστάσεις. Τα μικρότερα κύματά του (MMVs) συνεπάγεται ότι θα χρειαστεί να εγκατασταθούν εκατομμύρια περισσότεροι πύργοι σε όλες τις ΗΠΑ και σε κάθε άλλη χώρα που εισάγει την τεχνολογία 5G. Ένας νέος 5G mini-πύργος - που στέκεται σε ύψος περίπου τεσσάρων μέτρων – εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί μόλις δύο έως οκτώ σπίτια.

Σε αντάλλαγμα για τις μεγάλες επενδύσεις τους, στους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων έχουν χορηγηθεί εξουσίες «εξορθολογισμού» στις ΗΠΑ, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει ότι θα λάβουν αυτόματη έγκριση από τους σχεδιαστές.

Η δημόσια ειδοποίηση και οι δημόσιες ακροάσεις θα εξαλειφθούν, λέει το Environmental Health Trust. "Ακόμα κι αν κάθε ιδιοκτήτης σπιτιού στη γειτονιά αντιτάσσεται στις κεραίες στο δρόμο του, η αντίθεσή του αυτή θα αγνοηθεί", ισχυρίζεται η οργάνωση. Και πέρα από τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία, η αξία του ακινήτου μπορεί να μειωθεί κατά 20% -όπως συνήθως συμβαίνει όταν τοποθετείται κεραία κοντά από μία ιδιοκτησία.

Τα MMVs θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη στο δέρμα, στα μάτια και στο νευρικό σύστημα, σύμφωνα με τον Δρ Joel Moskovitz, καθηγητή δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια. "Η ανάπτυξη του 5G αποτελεί ένα τεράστιο πείραμα για την υγεία όλων των ειδών", αναφέρει. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι τα MMV απορροφώνται εύκολα από το δέρμα και το νευρικό σύστημα.

Οι ανησυχίες του επαναλαμβάνονται από τον Δρ Yael Stein στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, ο οποίος, σε επιστολή προς την FCC, δήλωσε ότι τα MMVs αποτελούν απειλή για την υγεία των μικρών παιδιών, των εγκύων γυναικών και του αναπτυσσόμενου εμβρύου λόγω της εύκολης απορρόφησής τους από το δέρμα.

Ο καθηγητής Pall πιστεύει ότι η βλάβη μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη. Παραθέτει οκτώ «μεγάλες βλάβες» που φοβάται ότι θα προκαλέσει το 5G, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης του εγκεφάλου, των ενδοκρινικών ή ορμονικών συστημάτων και του οξειδωτικού στρες που προκαλεί πολλά χρόνια προβλήματα υγείας.3

Ας είμαστε επιφυλακτικοί

Στην έκκληση στην ΕΕ για το 5G, η ομάδα επιστημόνων ζητά ένα μορατόριουμ για την ανάπτυξη του δικτύου 5G έως ότου ανεξάρτητες και «πραγματικά αμερόληπτες» έρευνες μπορέσουν να αξιολογήσουν τους κινδύνους για την υγεία από όλες τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, συμπεριλαμβανομένων παλαιότερων δικτύων κινητής τηλεφωνίας και Wi-Fi. Ζητούν επίσης η ΕΕ να θεσπίσει ασφαλή πρότυπα για τη μέγιστη συνολική έκθεση και να εκπαιδεύσει το κοινό σχετικά με τον τρόπο μείωσης της έκθεσής τους στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Σε μια επιστολή του 2015 προς τα Ηνωμένα Έθνη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μια άλλη ομάδα επιστημόνων δήλωσε ότι «τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία επηρεάζουν τους ζώντες οργανισμούς σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τις περισσότερες διεθνείς και εθνικές κατευθυντήριες γραμμές... συμπεριλαμβανομένου αυξημένου κινδύνου για καρκίνο, κυτταρικού στρες, επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, γενετικές βλάβες, βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα, μαθησιακά προβλήματα και προβλήματα μνήμης και νευρολογικές διαταραχές».4

Όλα αυτά ήταν αρκετά για την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου ώστε να αλλάξει τις συμβουλές της σχετικά με τη χρήση κινητού τηλεφώνου, προτρέποντας τους ανθρώπους να περιορίσουν το χρόνο που έχουν το κινητό τους κοντά στο κεφάλι τους. Η βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας δεν είναι τόσο σίγουρη και έχει επισημάνει ότι τα ποσοστά των καρκίνων του εγκεφάλου δεν έχουν αυξηθεί από τότε που ξεκίνησαν τα κινητά τηλέφωνα. Αυτό μπορεί να είναι αληθές συνολικά, αλλά όχι για έναν συγκεκριμένο τύπο που ονομάζεται πολύμορφο γλοιοβλάστωμα - ένας από τους πιο θανατηφόρους όλων των καρκίνων, με ασθενείς που έχουν μέσο χρόνο επιβίωσης μόλις ένα χρόνο μετά τη διάγνωση.5

Τελικά, τίποτα δεν έχει κριθεί. Οι επιστήμονες που ασκούν πιέσεις ώστε να καθυστερήσει η εφαρμογή του 5G επικαλούνται την Ευρωπαϊκή Αρχή Πρόληψης/προφύλαξης - ότι πρέπει να γίνεται έλεγχος από ανεξάρτητες αρχές ότι κάτι είναι ασφαλές πριν εκτεθούν τεράστιοι αριθμοί ανθρώπων σε αυτό. Αλλά αν οι αρχές προφύλαξης παραμεληθούν, δεν υπάρχει καμιά επιστροφή.

Γυναίκες, παιδιά (και μέλισσες)

Παρόλο που οι έγκυες γυναίκες και τα μικρά παιδιά πιστεύεται ότι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί θα μπορούσαν να επηρεαστούν.

Και ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ακτινοβολία από την τεχνολογία κινητών τηλεφώνων θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για την ξαφνική εξαφάνιση των μελισσών. Ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα παρασιτοκτόνα είναι η κύρια αιτία, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Punjab στην Ινδία πιστεύουν ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία θα μπορούσε να είναι ο πραγματικός ένοχος. Μετά την έκθεση μελισσών στην ακτινοβολία, σημείωσαν ότι επηρέασαν τη συμπεριφορά και τη φυσιολογία τους, συμπεριλαμβανομένης μιας αιφνίδιας αύξησης των επιπέδων πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπιδίων, που θεωρούν ότι μπορεί να είναι μια προστατευτική αντίδραση. Μόνο οι μέλισσες που εκτέθηκαν στην ακτινοβολία βίωσαν τις αλλαγές αυτές.6

Προστατεύστε τον εαυτό σας

Υπάρχουν μερικά πρακτικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο σπίτι σας και τον τρόπο που σας επηρεάζουν.

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα: Τρώτε πολλά φρέσκα, οργανικά φρούτα και λαχανικά και αποφύγετε τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά.

Μετρήστε τα επίπεδα ακτινοβολίας: Χρησιμοποιήστε ένα μετρητή για να εντοπίσετε τους χώρους με τα υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας και εφαρμόστε ειδικές επενδύσεις παραθύρων και χρώματα αποκλεισμού ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στους τοίχους.

Μειώστε τη χρήση του κινητού σας τηλεφώνου στο σπίτι: Αυτό περιλαμβάνει την απενεργοποίηση τη νύχτα, τη μη χρήση του στο υπνοδωμάτιό σας και τη χρήση συσκευών αποκλεισμού ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ή προστατευτικής θήκης για το τηλέφωνο.

Απενεργοποιήστε το δρομολογητή Wi-Fi: Όταν δεν χρησιμοποιείται, όπως όταν πρόκειται να πάτε για ύπνο, απενεργοποιήστε το.

 

Πηγές

 

1 Electromagn Biol Med, 2012; 31: 34-51

2 5G appeal, www.5gappeal.eu

3 Pall ML. 5G: Great Risk for EU, US and International Health. May 17, 2018

4 International EMF Scientist Appeal: Scientists call for Protection from Non-ionizing Electromagnetic Field Exposure. May 11, 2015; updated: January 1, 2019. www.emfscientist.org

5 J Environ Public Health, 2018; 2018: 7910754

6 Toxicol Int, 2011; 18: 70-2.

Μια νέα έκθεση του (Π.Ο.Υ), με τίτλο: «Global Report on Traditional and Complementary Medicine 2019» καταγράφει την ανάπτυξη της παραδοσιακής και συμπληρωματικής ιατρικής τα τελευταία είκοσι χρόνια με μια επικαιροποιημένη και περιεκτική επισκόπηση της πολιτικής, των κανονισμών, των προϊόντων, των πρακτικών και των επαγγελματιών της παραδοσιακής και συμπληρωματικής ιατρικής σε έξι περιοχές του Π.Ο.Υ. και σε 179 κράτη μέλη.

Το 88% των κρατών μελών του Π.Ο.Υ. αναγνωρίζουν την χρήση των παραδοσιακών και συμπληρωματικών θεραπειών και την αυξημένη ζήτηση αυτών των μεθόδων θεραπείας καθώς προσπαθούν να αξιοποιήσουν τη συμβολή τους στην υγεία και την ποιότητα ζωής. Το 50% των χωρών έχουν μια εθνική πολιτική για τις παραδοσιακές και συμπληρωματικές θεραπείες, μόλις το 13% από το 1999, ενώ το 55% όλων των κρατών μελών έχει εθνική υπηρεσία για αυτές και σχεδόν το 40% ένα εθνικό ερευνητικό ινστιτούτου. Πιο συγκεκριμένα. η Ευρώπη καθυστερεί στη σύγκλιση μένοντας πίσω σε σχέση με άλλες ηπείρους, έχοντας αναπτύξει εθνική πολιτική για τις παραδοσιακές και συμπληρωματικές θεραπείες μόνο σε 11 κράτη.

Η Ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται σε 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας έτσι την 3η πιο δημοφιλή μέθοδο εναλλακτικής θεραπείας μετά τον βελονισμό και την παραδοσιακή βοτανοθεραπεία.

Στον πρόλογο της έκθεσής του ο Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ., αναφέρει ότι οι παραδοσιακές και συμπληρωματικές θεραπείες αποτελούν συχνά ένα υποτιμημένο πόρο για την υγεία με πολλές εφαρμογές ειδικά στην πρόληψη και τη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και τις ανάγκες που προκύπτουν από την γήρανση του πληθυσμού, σε μια εποχή όπου οι προσδοκίες των καταναλωτών και το κόστος για την φροντίδα αυξάνονται ενώ οι περισσότεροι προϋπολογισμοί είτε μένουν στάσιμοι είτε μειώνονται. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι χώρες που επιδιώκουν να ενοποιήσουν τις καλύτερες από τις παραδοσιακές και συμπληρωματικές θεραπείες με την συμβατική ιατρική θα πρέπει να μην εστιάσουν μόνο στις πολλές διαφορές μεταξύ των δυο συστημάτων αλλά και σε εκείνες τις περιοχές που και τα δύο συστήματα συγκλίνουν για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα. Η έκθεση συνιστά να αποτελέσει η παραδοσιακή ιατρική μια επιλογή που προσφέρεται από ένα καλά λειτουργικό, ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας, ισορροπώντας τις υπηρεσίες θεραπείας με εκείνες της πρόληψης.

Πηγή: European Coalition on Homeopathic & Anthroposophic Medicinal Products

Με λίγη τύχη, οι ημέρες της χημειοθεραπείας ως μιας από τις κορυφαίες θεραπείες για τον καρκίνο θα τελειώσουν σύντομα. Μια νέα, επαναστατική θεραπεία βρίσκεται στον ορίζοντα. Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι αυτή η πρωτοποριακή θεραπεία θα χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος για να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα, το οποίο αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα σε σχέση με την τοξική χημειοθεραπεία.

Επιστήμονες από το κέντρο κατά του καρκίνου Memorial Sloan Kettering, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, υποστηρίζουν ότι έχουν πειραματιστεί με επιτυχία με τη νέα θεραπεία. Δεκαέξι άτομα με προχωρημένη λευχαιμία που δεν είχαν πλέον άλλες εναλλακτικές λύσεις, συμμετείχαν εθελοντικά στο πείραμα και υποβλήθηκαν σε αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν «στοχευμένη θεραπεία Τ κυττάρων». Ως εκ θαύματος, η θεραπεία στην πραγματικότητα εξολόθρευσε τα καρκινικά κύτταρα στην πλειονότητα των ασθενών.

Ο Dr David Agus, ειδικός συνεργάτης του ειδησιογραφικού CBS, ο οποίος ηγείται του Κέντρου Καρκίνου Westside του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, χαρακτήρισε το έργο της ομάδας "αξιοσημείωτο".

Ο επικεφαλής της μελέτης, Renier Brentjens, ογκολόγος στο Memorial Sloan Kettering, είναι πολύ σίγουρος για τα ευρήματά τους και ελπίζει για το μέλλον. Ο Dr Brentjens αναφέρει στο HealthDay News: "Πρώτα απ 'όλα, δείξαμε ότι αυτό δεν είναι κάτι παράλογο. Έχουμε ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα". Αν και σημειώνει ότι η έρευνα είναι ακόμα στα πρώτα στάδια, πιστεύει ότι πρόκειται μια πολύ ελπιδοφόρα αρχή.

Από τους 16 ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη, 14 κατάφεραν να επιτύχουν συνολική απαλλαγή των καρκινικών κυττάρων. Η επιθετική λευχαιμία είναι γνωστό ότι επανέρχεται αν οι ασθενείς δεν υποβληθούν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δυστυχώς, οι ασθενείς δεν μπορούν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση μέχρι να εξαλειφθούν τα καρκινικά κύτταρα από την κυκλοφορία του αίματος.

Ωστόσο, η νέα στοχευμένη θεραπεία με Τ κύτταρα έδωσε εκπληκτικά αποτελέσματα και οι περισσότεροι από τους ασθενείς είδαν πλήρη εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων από το αίμα τους, επιτρέποντάς τους να υποβληθούν τελικά σε μεταμόσχευση μυελού των οστών. Μετά τη μεταμόσχευση, οι ασθενείς μπορούν πραγματικά να θεραπευτούν από την ασθένεια.

Φαίνεται ότι τελικά δεν χρειάζεται μια άκρως επιθετική δηλητηριώδης θεραπεία για την αντιμετώπιση μιας ασθένειας. Και στην πραγματικότητα, είναι πιθανότατα πολύ καλύτερα αν δεν χρησιμοποιηθεί καν μια τέτοια μέθοδος. Φυσικά, η πρόληψη εξακολουθεί να είναι μια από τις καλύτερες θεραπείες για τον καρκίνο, και η επιλογή κατάλληλης υγιεινής διατροφής και τρόπου ζωής είναι ο καλύτερος τρόπος να καταπολεμηθεί ο καρκίνος πριν καν ξεκινήσει.

ΠηγήCounselhealcbsnews

Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019 07:57

Η Νοημοσύνη της Καρδιάς

Στην αγγλική γλώσσα, η λέξη "καρδιά" (heart) είναι αναγραμματισμός της λέξης "γη" (earth). Από εκεί και η φράση "το σπίτι είναι εκεί που είναι η καρδιά".

Η ανθρώπινη καρδιά είναι το όργανο που παράγει το ισχυρότερο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο από οποιοδήποτε άλλο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Στην πραγματικότητα, το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της καρδιάς μπορεί να μετρηθεί μέχρι και λίγα μέτρα μακριά από το ανθρώπινο σώμα. Επιπλέον, αυτό το ενεργειακό πεδίο αλλάζει σε σχέση με τα συναισθήματά μας. Κάθε όργανο και κύτταρο στο σώμα μας δημιουργεί ένα ενεργειακό πεδίο.

Επειδή η καρδιά παράγει το ισχυρότερο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται στο πεδίο αυτό επηρεάζουν κάθε όργανο και κύτταρο στο σώμα. Πιθανότατα αυτός να είναι ο λόγος για τον οποίο η καρδιά είναι το πρώτο όργανο που λειτουργεί σε ένα έμβρυο. Εκτός από τη δημιουργία του ισχυρότερου ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, η καρδιά έχει δική της νοημοσύνη, γι’ αυτό ορισμένοι νευροκαρδιολόγοι την αναφέρουν ως τον καρδιακό-εγκέφαλο ή τον πέμπτο εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τους νευροκαρδιολόγους, η καρδιά δεν αποτελείται μόνο από μυϊκά κύτταρα αλλά και από νευρώνες. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου HeartMath έχουν κάνει πειράματα που αποδεικνύουν ότι ο ρόλος της καρδιάς δεν περιορίζεται στην άντληση αίματος. Πιστεύουν ότι έχει νοημοσύνη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αντίληψη της πραγματικότητας.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από το βιβλίο Staradigm που μιλά για τους βαθύτερους ρόλους της καρδιάς:

"Η καρδιά είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα στο ανθρώπινο σώμα, επειδή είναι ένα από τα κύρια μέσα επικοινωνίας μας με το Σύμπαν. Η συμβατική επιστήμη μας έχει διδάξει ότι ο κύριος ρόλος της καρδιάς είναι να αντλεί αίμα σε όλα τα συστήματα του σώματος. Αυτός ο ορισμός της καρδιάς δεν είναι πολύ ακριβής. Εκτός από την άντληση αίματος, η καρδιά έχει επίσης τη δική της νοημοσύνη.

Σύμφωνα με νευροκαρδιολόγους, το 60-65% των καρδιακών κυττάρων είναι κύτταρα νευρώνων και όχι μυϊκά κύτταρα. Αυτή η ανακάλυψη τους βοήθησε να αναπτύξουν πειράματα που απέδειξαν ότι η καρδιά λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο όπως ο εγκέφαλος και κατά κάποιο τρόπο είναι ανώτερη από τον εγκέφαλο. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που η καρδιά είναι το πρώτο όργανο που λειτουργεί μετά τη σύλληψη. Εντός περίπου 20 ημερών μετά τη σύλληψη, η καρδιά αρχίζει να λειτουργεί, ενώ ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί παρά μετά από περίπου 90 ημέρες " .

Η καρδιά, ο εγκέφαλος και τα συναισθήματα

Ο εγκέφαλος και η καρδιά φαίνεται ότι ορισμένες φορές εργάζονται αντίθετα. Προσπαθούμε να αποφασίσουμε αν θα δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στις σκέψεις ή τα συναισθήματά μας. Οι ορθολογιστές θα έλεγαν ότι το μυαλό είναι το κλειδί για να μένουμε μακριά από προβλήματα, καθώς ο νους υπολογίζει ό, τι είναι πιο αποδοτικό και πιθανότατα ασφαλέστερο.

Η καρδιά από την άλλη πλευρά μάς επιτρέπει να νιώσουμε τι είναι καλύτερο σε ένα εσωτερικό επίπεδο που συνδέεται με την διαίσθησή μας. Η λειτουργία με ένα μόνο από αυτά, μόνο με το μυαλό ή μόνο με την καρδιά, μπορεί μερικές φορές να μας οδηγήσει σε φασαρίες. Ο νους μπορεί να φοβάται να αναζητήσει την ευτυχία έξω από τα επίπεδα ασφάλειας και η καρδιά μερικές φορές προτρέπει σε αποφάσεις που είναι άγνωστες και επικίνδυνες, αλλά η χρήση και των δύο σε ισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη διαύγεια.

Η φράση «ακολούθησε την καρδιά» χρησιμοποιείται συχνά, αλλά δεν είναι απαραίτητα εύκολο να τεθεί σε ισχύ. Το να ακολουθούμε την καρδιά σημαίνει να αφήνουμε τα βαθιά συναισθήματα να μας παρασύρουν προς κάποια κατεύθυνση χωρίς λογική απάντηση ή προφανή συλλογισμό. Αυτό το όργανο παρέχει μια αίσθηση διαίσθησης ή καθοδήγησης, αλλά πρέπει να μπορούμε με αυτοπεποίθηση να κατανοούμε πότε μας ωθεί προς μια κατεύθυνση και στη συνέχεια να λειτουργούμε με πλήρη πίστη στο αποτέλεσμα. Τα συναισθήματά μας είναι αυτά που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον κόσμο πέρα από τη λογική και ως εκ τούτου είναι τα κλειδιά για την κατανόηση των πνευματικών πτυχών του εαυτού μας.

Η Νοημοσύνη της Καρδιάς

Μερικοί ερευνητές και νευροκαρδιολόγοι υποστηρίζουν την ιδέα ότι η καρδιά μπορεί πραγματικά να δράσει σαν ένας άλλος εγκέφαλος, βοηθώντας στο να μας καθοδηγήσει με μια διαφορετική μορφή νοημοσύνης. Διενεργούνται πλέον πολλές μελέτες φυσιολογίας σχετικά με τη διασύνδεση της καρδιάς και του εγκεφάλου και ερευνούν το ερώτημα γιατί ορισμένες αισθήσεις και αισθήματα βιώνονται στο επίπεδο της καρδιάς. Γενικά, η αγάπη και συγκεκριμένες συναισθηματικές καταστάσεις είναι αισθητές στο επίπεδο της καρδιάς, προκαλώντας διαφορετικές σωματικές αντιδράσεις.

Οι καρδιακοί παλμοί βρέθηκαν να επηρεάζονται από εσωτερικές καταστάσεις και συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής του καρδιακού ρυθμού όταν βιώνουμε άγχος ή κάποιο αρνητικό συναίσθημα. Αντίθετα, όταν βιώνουμε θετικά συναισθήματα, οι καρδιακοί παλμοί είναι πιο συνεκτικοί και κτυπούν πιο τακτικά και σταθερά.

Το νευρικό σύστημα της καρδιάς περιέχει περίπου 40.000 νευρώνες ή αισθητικούς νευρίτες. Ένας από τους ρόλους του είναι η παρακολούθηση των ορμονών της καρδιάς, των νευροχημικών, του καρδιακού ρυθμού και των πληροφοριών για την πίεση. Οι πληροφορίες για το πώς συμπεριφέρονται αυτές οι χημικές ουσίες αποστέλλονται επίσης στον εγκέφαλο. Η καρδιά και ο εγκέφαλος επικοινωνούν πάντα μέσω του νευρικού συστήματος και του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου του σώματος. Μέσω αυτής της δυναμικής διαδικασίας επικοινωνίας η συνείδηση της καρδιάς μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διεκπεραιώνεται η πληροφορία του εγκεφάλου. Αυτή η διαδικασία μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο ροής της ενέργειας στο σώμα.

Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η καρδιά λειτουργεί με τον εγκέφαλο και το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της αμυγδαλής, για να επεξεργάζεται τα συναισθήματα και να ενσωματώνει συναισθηματικές μνήμες. Η αμυγδαλή είναι το μέρος του εγκεφάλου που μας βοηθά στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις εισερχόμενες πληροφορίες και την επεξεργασία τους με βάση τις εμπειρίες μας στο παρελθόν. Αυτό δείχνει μια σχέση μεταξύ αισθημάτων και συναισθημάτων και της φυσιολογίας του εγκεφάλου και του σώματος.

Άλλες ψυχικές συμπεριφορές και άγχη επηρεάζουν επίσης το σώμα και τη γενική υγεία μας, και αυτά τα θέματα μπορούν επίσης να συνδεθούν με την καρδιά. Επιστημονικές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι συναισθήματα όπως ο θυμός, το άγχος και άλλα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επομένως, οι αγχωτικές καταστάσεις και τα υψηλά επίπεδα στρες επηρεάζουν αρνητικά την καρδιά ως όργανο.

Η σύνδεση του εγκέφαλου και της καρδιάς ως κέντρου συναισθηματικής επεξεργασίας είναι ένα θέμα στο οποίο επικεντρώνονται πολλοί ερευνητές. Έχει αποδειχθεί ότι τα συναισθήματα που βιώνονται διανοητικά θα εκδηλωθούν επίσης σωματικά και τα συναισθήματα μπορούν να επηρεάσουν τον καρδιακό ρυθμό. Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε μια υγιή καρδιά είναι όχι μόνο να τρώτε υγιεινά, αλλά και να εντάξετε στη ζωή σας τεχνικές διαλογισμού για να ισορροπήσετε την ενέργεια της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Γιατί η Καρδιά κρατάει το κλειδί για την Παγκόσμια Ειρήνη

Η καρδιά βοηθά να κατανοήσουμε τον κόσμο μέσα από τα συναισθήματα. Μας επιτρέπει να κατανοήσουμε την πραγματικότητά μας με καθολικό τρόπο. Αυτή η βιολογική γεννήτρια ηλεκτρομαγνητικών πεδίων μάς επιτρέπει να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον σε συναισθηματικό επίπεδο και πέρα από αυτό, δίνοντάς μας μια αίσθηση σύνδεσης με όλα τα πράγματα. Αυτή η συναισθηματική σύνδεση είναι που δημιουργεί δεσμούς μεταξύ των ατόμων.

Όταν μαθαίνουμε πώς να σκεφτόμαστε με την καρδιά, γίνεται ευκολότερο για μας να κατανοούμε τους άλλους και να ζούμε αρμονικά μαζί τους. Για αυτούς τους λόγους, η καρδιά κατέχει το κλειδί για την ένωση της ανθρωπότητας και την επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης.

Πηγή: wakingtimes.com; February 18, 2016; 

Δεν είναι μόνο οι συγγραφείς, οι ποιητές, οι ζωγράφοι, οι καλλιτέχνες που αναζητούν την έμπνευσή τους μέσα σε ένα όμορφο περιβάλλον, αλλά και όλοι εμείς οι κοινοί θνητοί που χάνουμε την ευτυχία μας πίσω από τις άμορφες γκρίζες μάζες μπετόν των μεγαλουπόλεων, οι οποίες δεν αφήνουν χώρο ούτε στον ουρανό να φανεί…

Η ατομική ευτυχία πράγματι ταιριάζει με το γραφικό, όμορφο περιβάλλον που ζούμε, όπως, τουλάχιστον, αποτυπώνεται στα συμπεράσματα δύο μελετών. Η πρώτη βασίζεται σε δεδομένα εφαρμογής  smartphone γνωστής εταιρείας. Πρόκειται γα το Mappiness που αποτελεί εφαρμογή Apple iOS smartphone, η οποία επιτρέπει στους χρήστες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο να παρακολουθούν την ευτυχία τους. Η εφαρμογή Mappiness βασίζεται στη μέθοδο δειγματοληψίας εμπειρίας (ESM), όπου οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν ένα ημερολόγιο για να καταγράψουν λεπτομέρειες σχετικά με την ευημερία τους σε προκαθορισμένες ώρες της ημέρας.

Η δεύτερη μελέτη βασίζεται στη βαθμολόγηση φωτογραφιών από ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία και πιο συγκεκριμένα της γραφικότητας του τοπίου που αποτυπώθηκε μέσω του on line παιχνιδιού Scenic-Or-Not…

Πρόκειται για παιχνίδι στο οποίο οι παίκτες βαθμολογούν τις φωτογραφίες τους από ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, με βάση το πόσο γραφικά βρίσκουν τα τοπία. Μέσω του εν λόγω παιχνιδιού έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 1,5 εκατομμύρια αξιολογήσεις φωτογραφιών, οι οποίες αφορούν περισσότερες από  200.000 τοποθεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αξιολογήσεις  συνέβαλαν σε μετρήσεις σε εθνικό επίπεδο για την περιβαλλοντική αισθητική, που δεν ήταν διαθέσιμες μέχρι τότε στους ερευνητές.

Μετρώντας ευτυχισμένες στιγμές

Κατά τη διάρκεια της μελέτης των δεδομένων οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να «σημειώσουν» την ευτυχία τους μέσω της εφαρμογής –Mapiness- σε διάφορες στιγμές της μέρας και να αναφέρουν που βρίσκονται –στο σπίτι, στην εξοχή ή στο γραφείο- με ποιον βρίσκονται και σε ποιες δραστηριότητες συμμετέχουν. Ακόμη «μέτρησαν» την γραφικότητα περιοχών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σε έκταση το ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο της Μεγάλης Βρετανίας, χρησιμοποιώντας μία κλίμακα από το ένα έως το δέκα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης των επιστημόνων η ευτυχία των ανθρώπων δεν συνδέεται με την μετακίνηση, συνδέεται όμως με δραστηριότητες όπως το περπάτημα και η κηπουρική αλλά και με τον χρόνο που περνούν με την οικογένεια κα τους φίλους. Ακόμη, ρόλο στο πόσο ευτυχισμένοι αισθανόμαστε φαίνεται ότι παίζει και ο καιρός, καθώς η βροχή δεν φέρνει ευτυχία, η οποία φαίνεται να προτιμά μάλλον τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η βασική διαπίστωση, ωστόσο, της μελέτης είναι ότι οι άνθρωποι προτιμούν τις γραφικές τοποθεσίες και νιώθουν πιο ευτυχισμένοι σε αυτές.

Περιγράφοντας την αισθητική του περιβάλλοντος

Η λογική οδηγεί στη σκέψη ότι ως γραφικό περιγράφεται κυρίως το φυσικό-αγροτικό περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από πολύ πράσινο και άλλα έντονα φυσικά στοιχεία. Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό. Σύμφωνα με όσα κατέγραψε ο φακός των εικόνων του Scenic-Or-Not, οι πλέον γραφικές εικόνες αποτελούνται κυρίως από τοπία στη φύση. Εικόνες που δεν περιέχουν μόνο το πράσινο φόντο της γης αλλά ορεινά τοπία, καθώς και το υδάτινο στοιχείο. Ακόμη, η γραφικότητα η οποία συνδέεται με την ευτυχία, περιλαμβάνει και κατοικημένες περιοχές με ιδιαίτερη ομορφιά, όπως γραφικά χωριά, με όμορφες γέφυρες και λίμνες και πάρκα, αλλά και τις βιομηχανικές κατασκευές. .Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση  χτιστά στοιχεία, όπως οι εκκλησίες, τα σπίτια και οι πύργοι, μπορούν να επηρεάσουν θετικά τις εκτιμήσεις αλλά και αντίστροφα, καθώς μερικά φυσικά στοιχεία, όπως μεγάλες ποσότητες γρασιδιού, μπορούν να συσχετιστούν με αρνητικές επιπτώσεις στην βαθμολογία της γραφικότητας. Νιώθουμε, λοιπόν, περισσότερο ευτυχισμένοι όχι μόνο κοντά στη φύση, αλλά κα σε κατοικημένες περιοχές, που χαρακτηρίζονται από  ομορφιά…

Αποτελέσματα με πολλούς αποδέκτες

Σύμφωνα με τους μελετητές, πρόκειται για την πρώτη μελέτη μεγάλης κλίμακας, η οποία μπορεί να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα αν ο άνθρωποι που συναντούν στη μέρα τους γραφικό περιβάλλον νιώθουν και πιο ευτυχισμένοι.

Οι ίδιοι καταλήγουν  ότι οι άνθρωποι είναι πράγματι πιο ευτυχισμένοι όταν περνούν χρόνο σε γραφικό περιβάλλον, ακόμα και αφού ελέγξουν μια σειρά από μεταβλητές όπως οι πιθανές επιπτώσεις από τις καιρικές συνθήκες και τη δραστηριότητα με την οποία το άτομο ασχολήθηκε εκείνη την εποχή.

Η βασική διαπίστωση της μελέτης είναι, πάντως,  ότι η επίδραση της περιβαλλοντικής αισθητικής ξεπερνά το αποτέλεσμα του εάν ένα άτομο βρίσκεται σε ένα φυσικό, πράσινο ή αγροτικό περιβάλλον.

Εξηγώντας, μάλιστα, τον τρόπο που οι γραφικές εικόνες μας κάνουν να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι, οι επιστήμονες μιλούν για την θεωρία της αποκατάστασης της προσοχής, σύμφωνα με την οποία οι σκηνές που απαιτούν λιγότερη ζήτηση της προσοχής μας, μας κάνουν λιγότερο κουρασμένους, πιο ικανούς να συγκεντρωθούμε  και ίσως λιγότερο ευερέθιστους. Ακόμη, χαρακτηριστικά γραφικών τοποθεσιών, όπως οι γραφικοί χώροι και το άπλετο φως μας κάνουν να νιώθουμε ασφαλέστεροι κα πιο ευτυχισμένοι.

Αφού, λοιπόν, η ομορφιά μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευτυχία μας, τότε η παραπάνω μελέτη θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εργαλείο στα χέρια μηχανικών, αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων καi κυρίως όλων όσοι βρίσκονται στα ανάλογα κέντρα αποφάσεων για να γίνουν οι πόλεις που ζούμε εμείς και μεγαλώνουν τα παιδιά μας, τόποι καθημερινής ευτυχίας και ευημερίας.

Πηγή: ncbi.

Η Ντίνα Διονυσοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος-μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται εδώ και 25 χρόνια στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, ως ρεπόρτερ αλλά και ως συντάκτρια ύλης. Πιστεύει ότι η δημοσιογραφία έχει πολλά ακόμη να προσφέρει και πως για τα αδιέξοδα υπάρχουν οι εναλλακτικοί δρόμοι.

Τα τροπικά δάση όπως αυτά στον νοτιοαμερικανικό Αμαζόνιο αποτελούν μία από τις πιο πολύτιμες πηγές φαρμάκων στον κόσμο. Σήμερα, περισσότερα από 120 συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα προέρχονται απευθείας από φυτά τροπικών δασών. Καθώς τα αντιβιοτικά αρχίζουν να εμφανίζουν μειωμένη αποτελεσματικότητα, η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά αποτελεί πλέον πραγματικό κίνδυνο. Τώρα περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι επιστρέφουν στη φύση για να βρουν απαντήσεις για την καταπολέμηση των σύγχρονων προβλημάτων υγείας τους.

Μέχρι σήμερα, μόνο ένας μικρός αριθμός φυτών στα τροπικά δάση έχουν ελεγχθεί για ιατρικούς σκοπούς. Με την σύγχρονη ιατρική να αποτυγχάνει επανειλημμένα στην αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, τα τροπικά δάση μπορεί να αποτελούν την πηγή για την αναζήτηση αποτελεσματικών φαρμάκων που σώζουν ζωές.

Ο ανθεκτικός στη μεθυκιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA) είναι μια από τις σημαντικότερες μικροβιακές απειλές που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας σήμερα. Συνήθως βρίσκεται σε νοσοκομεία ή κλινικές και είναι ανθεκτικός σε πολλά από τα αντιβιοτικά τελευταίας γενιάς. Εάν δεν αντιμετωπιστούν σύντομα, οι λοιμώξεις από τον MRSA μπορεί να είναι θανατηφόρες. Στην πραγματικότητα, από τις 80.000 περιπτώσεις ασθενών με επιθετικές λοιμώξεις MRSA που εμφανίζονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, οι 11.000 δεν επιβιώνουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Emory μπορεί να έχουν ανακαλύψει ένα νέο όπλο για να πολεμήσουν αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια. Εμπνευσμένοι από θεραπευτές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου που χρησιμοποιούν τους καρπούς του Βραζιλιάνικου πιπερόδεντρου (Brazilian Peppertree) για τη θεραπεία πληγών και λοιμώξεων για αιώνες, διαπίστωσαν ότι τα εκχυλίσματα των μούρων του φυτού αυτού μπορεί να αποδειχθούν πολύ χρήσιμα στη θεραπεία θανατηφόρων λοιμώξεων από χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο.

Το Βραζιλιάνικο πιπερόδεντρο είναι ένα μικρό δέντρο (είδος σχίνου) που μοιάζει με θάμνο και κατάγεται από την Βραζιλία, την Παραγουάη και την Αργεντινή. Θεωρείται ένα ιδιαίτερα χωροκατακτητικό είδος στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Emory μπορεί να έχουν βρει έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουν αυτό το επιβλαβές ζιζάνιο.

Αντιμετώπιση των βακτηρίων MRSA

Η καθηγήτρια Cassandra Quave, ερευνήτρια και εθνοβοτανολόγος στο Πανεπιστήμιο Emory, εξήγησε ότι αντί να σκοτώνει τα βακτήρια του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου, βρέθηκε ότι ένα πλούσιο σε φλαβόνες συστατικό που εξάγεται από τα μούρα της βραζιλιάνικης πιπεριάς καταστρέφει ένα γονίδιο που επιτρέπει στα βακτήρια να επικοινωνούν μεταξύ τους και να δρουν συλλογικά. Η διακοπή αυτού του μηχανισμού, γνωστού ως quorum quenching, διευκολύνει τον οργανισμό να καταπολεμήσει τη μόλυνση από χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο.

Η Quave, η οποία ερευνά το πώς οι αυτόχθονες πληθυσμοί ενσωματώνουν φυτά στις θεραπευτικές πρακτικές, με σκοπό να βρει υποσχόμενα φυτά υποψήφια για νέα φάρμακα, σημείωσε ότι το βραζιλιάνικο πιπερόδεντρο δεν είναι κάποια εξωτικό και σπάνιο φυτό. Είναι ένα πολύ κοινό ζιζάνιο. Επιπλέον, η Quave αναφέρει ότι από οικολογική σκοπιά είναι λογικό αυτά τα ζιζάνια να έχουν ενδιαφέρουσα χημεία λόγω του πλεονεκτήματός τους να καταπολεμούν ασθένειες και να εξαπλώνονται ευκολότερα μέσω του οικοσυστήματος.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε μια ένωση πλούσια σε φλαβόνες, η οποία βρίσκεται στα μούρα του συγκεκριμένου φυτού σε ποντίκια με δερματικές λοιμώξεις ανθεκτικού χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου. Στα μολυσμένα με ανθεκτικό σταφυλόκοκκο ποντίκια, το εκχύλισμα ανέστειλε το σχηματισμό δερματικών αλλοιώσεων χωρίς να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα ή στα φυσιολογικά, υγιή βακτήρια που ζουν σε αυτό.

"Αφοπλίζει ουσιαστικά τα βακτήρια MRSA (του ανθεκτικού στη μεθυκιλλίνη χρυσίζωντα σταφυλόκοκκου), εμποδίζοντάς τα να εκκρίνουν τις τοξίνες που χρησιμοποιούν ως όπλα για να βλάψουν τους ιστούς", δήλωσε η Quave. "Το φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος έχει τότε περισσότερες πιθανότητες να θεραπεύσει μια πληγή", πρόσθεσε.

Δεδομένου ότι επίσης εξέτασαν την τεχνική, γνωστή ως μέθοδο κατά των λοιμογόνων παραγόντων, σε εργαστηριακά αναπτυγμένα κύτταρα ανθρώπινου δέρματος χωρίς ορατές παρενέργειες, οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα εκχυλίσματα μούρων από το βραζιλιάνικο πιπερόδεντρο ενδέχεται να βοηθήσουν στην μάχη κατά της αντίστασης στα αντιβιοτικά.

Ενώ η Quave τόνισε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι βαριές αντιβιοτικές θεραπείες θα παραμείνουν αναπόφευκτες για να σωθούν οι ασθενείς, πιστεύει ότι οι μέθοδοι κατά της λοιμογόνου δράσης μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικές για την αποκατάσταση της υγείας. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να ανακαλύψουμε πώς να χρησιμοποιούνται θεραπευτικά αντι-λοιμογόνοι παράγοντες για τη βελτίωση του αποτελέσματος ενός ασθενούς.

Πηγές: natureprevent diseasenews in health

Πριν από έναν αιώνα, Βρετανοί επιστήμονες υποστήριξαν μια σύνδεση μεταξύ της αυξημένης υγιεινής και των αλλεργικών παθήσεων — μία πρώτη ένδειξη ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα "εκπαιδεύεται" λανθασμένα.

Πρέπει να σκαλίζετε τη μύτη σας;

Μην γελάτε. Επιστημονικά, είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση.

Πρέπει τα παιδιά σας να σκαλίζουν τις μύτες τους; Πρέπει τα παιδιά σας να τρώνε χώμα; Ίσως: Το σώμα σας πρέπει να γνωρίζει ποιες ανοσολογικές προκλήσεις κρύβονται στο άμεσο περιβάλλον.

Πρέπει να χρησιμοποιείτε αντιβακτηριακά σαπούνια ή απολυμαντικά χεριών; Όχι. Παίρνουμε πάρα πολλά αντιβιοτικά; Ναι.

"Λέω στους ανθρώπους, όταν πέφτει φαγητό στο πάτωμα, να το μαζεύουν και να το τρώνε", δήλωσε η Dr Meg Lemon, δερματολόγος στο Ντένβερ, η οποία ασχολείται με αλλεργίες και αυτοάνοσες διαταραχές.

"Ξεφορτωθείτε το αντιβακτηριδιακό σαπούνι. Κάντε ανοσοποίηση! Αυτό κάνω και στα παιδιά μου. Και είναι ο.κ. αν τρώνε χώμα ή αν σκαλίζουν τη μύτη τους."

Παραπέμπει, με αυτές τις δηλώσεις, στο γεγονός ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να διαταραχθεί εάν δεν έχει τακτικές αλληλεπιδράσεις με τον φυσικό κόσμο.

"Το ανοσοποιητικό μας σύστημα χρειάζεται δουλειά", δήλωσε η Dr Lemon. "Έχουμε εξελιχθεί για εκατομμύρια χρόνια έχοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα υπό συνεχή επίθεση. Τώρα δεν έχει τίποτα να κάνει".

Δεν είναι η μόνη. Κορυφαίοι γιατροί και οι ανοσολόγοι επανεξετάζουν τους αντισηπτικούς, κατά καιρούς υστερικά, τρόπους με τους οποίους αλληλεπιδράμε με το περιβάλλον μας.

Γιατί; Ας στραφούμε στο Λονδίνο του 19ου αιώνα.

Το βρετανικό περιοδικό ομοιοπαθητικής (The British Journal of Homeopathy), στον τόμο 29 που δημοσιεύτηκε το 1872, περιελάμβανε μια καταπληκτικά προφητική παρατήρηση: «Η αλλεργική ρινίτιδα θεωρείται μια αριστοκρατική ασθένεια και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, αν δεν περιορίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στις ανώτερες κοινωνικές τάξεις, είναι σπάνια, αν ποτέ συναντάται, μεταξύ των μορφωμένων».

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι ένας όρος που καλύπτει όλες τις εποχιακές αλλεργίες στη γύρη και σε άλλους ερεθιστικούς παράγοντες. Με αυτή την ιδέα ότι η αλλεργική ρινίτιδα ήταν μια αριστοκρατική ασθένεια, οι Βρετανοί επιστήμονες έφταναν σε κάτι.

Πάνω από έναν αιώνα αργότερα, τον Νοέμβριο του 1989, δημοσιεύθηκε στο BMJ μία άλλη μελέτη με μεγάλη επιρροή για το θέμα της αλλεργικής ρινίτιδας. Το έγγραφο ήταν σύντομο, με τίτλο “Hay Fever, Hygiene, and Household Size.” (Αλλεργική ρινίτιδα, υγιεινή και μέγεθος νοικοκυριού). Ο συγγραφέας μελέτησε την επικράτηση της αλλεργικής ρινίτιδας μεταξύ 17.414 παιδιών που γεννήθηκαν τον Μάρτιο του 1958. Από τις 16 μεταβλητές που διερευνήθηκαν από τον επιστήμονα, περιέγραψε ως «πιο εντυπωσιακή» μια συσχέτιση μεταξύ της πιθανότητας για ένα παιδί να πάθει αλλεργική ρινίτιδα και του αριθμού των αδερφών του.

Ήταν μια αντίστροφη σχέση, που σημαίνει όσο περισσότερα αδέλφια είχε το παιδί, τόσο λιγότερο πιθανό ήταν να έχει αλλεργίες. Όχι μόνο αυτό, αλλά τα παιδιά με λιγότερες πιθανότητες να πάθουν αλλεργίες ήταν εκείνα που είχαν μεγαλύτερα αδέλφια.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι "οι αλλεργικές παθήσεις αποτρέπονταν με τη μόλυνση στην πρώιμη παιδική ηλικία, που μεταφερόταν από ανθυγιεινή επαφή με μεγαλύτερα αδέλφια ή που αποκτήθηκε προγεννητικά από τη μητέρα που μολύνθηκε από την επαφή με τα μεγαλύτερα παιδιά της."

"Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, η μείωση του μεγέθους της οικογένειας, η βελτίωση στις οικιακές ανέσεις και τα υψηλότερα πρότυπα προσωπικής υγιεινής έχουν μειώσει την ευκαιρία για διασταυρούμενη μόλυνση στις νέες οικογένειες", συνεχίζει η μελέτη. "Αυτό μπορεί να έχει οδηγήσει σε πιο εκτεταμένη κλινική έκφραση της ατοπικής νόσου, που εμφανίζεται σε πλουσιότερους ανθρώπους, όπως φαίνεται να συνέβη για την αλλεργική ρινίτιδα".

Αυτή είναι η γέννηση της «Υπόθεσης της Υγιεινής». Οι ιδέες πίσω από αυτό εξελίχθηκαν και επεκτάθηκαν, αλλά παρέχει μια βαθιά γνώση μιας πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε οι άνθρωποι στη σχέση μας με τον σύγχρονο κόσμο.

Οι πρόγονοί μας εξελίχθηκαν για εκατομμύρια χρόνια για να επιβιώσουν στο περιβάλλον τους. Για το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης, το περιβάλλον αυτό χαρακτηριζόταν από ακραίες προκλήσεις, όπως τη σπανιότητα των τροφών ή τροφών που μπορούσαν να μεταφέρουν ασθένειες, καθώς και τις ανθυγιεινές συνθήκες και το ακάθαρτο νερό, τις άσχημες καιρικές συνθήκες κ.λπ. Σε ένα τόσο επικίνδυνο περιβάλλον, ήταν μία πραγματική πρόκληση το να επιβιώσουν.

Στο κέντρο της άμυνας μας ήταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο είναι προϊόν αιώνων εξέλιξης.

Αργότερα, οι άνθρωποι μάθαμε να παίρνουμε μέτρα για να ενισχύσουμε τις άμυνές μας, αναπτύσσοντας κάθε είδους συνήθειες και τρόπους για να υποστηρίξουμε την επιβίωσή μας. Έτσι, σκεφτείτε τον εγκέφαλο - το όργανο που μας βοηθά να αναπτύσσουμε συνήθειες - ως μια άλλη πτυχή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Χρησιμοποιήσαμε το συλλογικό μυαλό μας για να υπολογίσουμε αποτελεσματικές συμπεριφορές. Ξεκινήσαμε να πλένουμε τα χέρια μας και φροντίσαμε να αποφεύγουμε ορισμένα τρόφιμα που η εμπειρία έδειξε ότι θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα ή θανατηφόρα. Σε ορισμένους πολιτισμούς, οι άνθρωποι άρχισαν να αποφεύγουν το χοιρινό κρέας, το οποίο γνωρίζουμε τώρα ότι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην τριχίνωση, σε άλλους, απαγόρευσαν τα κρέατα, τα οποία αργότερα μάθαμε ότι μεταφέρουν τοξικά φορτία από Ε. coli και άλλων βακτήρια.

Το τελετουργικό πλύσιμο αναφέρεται στην Έξοδο, ένα από τα πρώτα βιβλία της Βίβλου: "Έτσι θα πλύνουν τα χέρια και τα πόδια τους, ώστε να μην πεθάνουν".

Οι ιδέες μας εξελίχθηκαν, αλλά ως επί το πλείστον το ανοσοποιητικό σύστημα δεν εξελίχθηκε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν άλλαξε. Το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται στο περιβάλλον μας. Όταν αντιμετωπίζουμε διάφορες απειλές, οι άμυνές μας μαθαίνουν και στη συνέχεια είναι πολύ πιο ικανές να αντιμετωπίσουν αυτή την απειλή στο μέλλον. Με αυτόν τον τρόπο προσαρμοζόμαστε στο περιβάλλον μας.

Επιζήσαμε πάνω από δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Τελικά, πλύναμε τα χέρια μας, σφουγγαρίσαμε τα πατώματά μας, μαγειρέψαμε το φαγητό μας, αποφύγαμε συγκεκριμένες τροφές. Βελτιώσαμε την υγιεινή των ζώων παραγωγής.

Ιδιαίτερα στις πλουσιότερες περιοχές του κόσμου, καθαρίσαμε το νερό μας και αναπτύξαμε εγκαταστάσεις υδροδότησης και επεξεργασίας αποβλήτων. Απομονώσαμε και σκοτώσαμε βακτήρια και άλλα μικρόβια.

Ο κατάλογος των εχθρών του ανοσοποιητικού συστήματος μειώθηκε, σε μεγάλο βαθμό για το καλό μας. Τώρα, όμως, οι οργανισμοί μας αποδεικνύουν ότι δεν μπορούν να συμβαδίσουν με αυτή την αλλαγή. Δημιουργήσαμε μια αναντιστοιχία ανάμεσα στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και το περιβάλλον μας.

Χάρη σε όλη την ισχυρή ικανότητα μάθησης που έχουμε πετύχει ως είδος, έχουμε ελαχιστοποιήσει την τακτική αλληλεπίδραση όχι μόνο με τα παράσιτα αλλά ακόμη και με τα φιλικά βακτήρια και τα παράσιτα που βοήθησαν να διδάξουν και να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα - που το «εκπαίδευσαν». Έτσι, το ανοσοποιητικό δεν αντιμετωπίζει τόσα μικρόβια όταν είμαστε μωρά. Αυτό δεν είναι μόνο επειδή τα σπίτια μας είναι καθαρότερα, αλλά και επειδή οι οικογένειές μας είναι μικρότερες (λιγότερα μεγαλύτερα παιδιά φέρνουν στο σπίτι τα μικρόβια), τα τρόφιμά μας και το νερό είναι πιο καθαρά, το γάλα μας είναι αποστειρωμένο. Κάποιοι αναφέρονται στην έλλειψη αλληλεπίδρασης με όλα τα είδη μικροβίων που συνηθίζαμε να συναντάμε στη φύση ως τον "παλιό μηχανισμό φίλων".

Τι κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα όταν δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο;

Μπορεί να αντιδράσει υπερβολικά. Ανησυχεί για μικροπράγματα όπως τα ακάρεα σκόνης ή η γύρη. Αναπτύσσει αυτό που ονομάσαμε αλλεργίες, χρόνιες επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος - φλεγμονή - με έναν τρόπο που είναι αντιπαραγωγικός, ερεθιστικός, ακόμη και επικίνδυνος.

Το ποσοστό των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες με τροφικές αλλεργίες αυξήθηκε κατά 50% μεταξύ 1997-1999 και 2009-2011, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Το άλμα στις δερματικές αλλεργίες ήταν 69% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με το 12,5% των παιδιών να πάσχουν από έκζεμα και άλλους ερεθισμούς.

Οι τροφικές και αναπνευστικές αλλεργίες αυξήθηκαν σε συνάρτηση με το εισόδημα. Τα περισσότερα χρήματα, τα οποία συσχετίζονται συνήθως με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, σήμαιναν μεγαλύτερο κίνδυνο αλλεργίας. Αυτό μπορεί να αντανακλά τις διαφορές σε όσους αναφέρουν τέτοιες αλλεργίες, αλλά πηγάζει επίσης από τις διαφορές στο περιβάλλον.

Αυτές οι τάσεις εμφανίζονται και σε διεθνές επίπεδο. Οι δερματικές αλλεργίες διπλασιάστηκαν ή τριπλασιάστηκαν στις βιομηχανικές χώρες τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, επηρεάζοντας το 15-30% των παιδιών και το 2-10% των ενηλίκων, σύμφωνα με μια μελέτη που αναφέρεται στο περιοδικό Allergy and Clinical Immunology.

Το 2011, ένα στα τέσσερα παιδιά στην Ευρώπη είχε μια αλλεργία και ο αριθμός αυτός ήταν ανοδικός, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Αλλεργίας. Ενισχύοντας την υπόθεση της υγιεινής, το έγγραφο τόνιζε ότι οι μελέτες μετανάστευσης έδειξαν ότι τα παιδιά που γεννιούνται στο εξωτερικό έχουν χαμηλότερα επίπεδα ορισμένων τύπων αλλεργίας αλλά και αυτοανοσίας από τους μετανάστες των οποίων τα παιδιά γεννιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπάρχουν σχετικές τάσεις στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, τον λύκο, τις ρευματικές παθήσεις και, ειδικότερα, την κοιλιοκάκη. Η τελευταία προκύπτει από την υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στην γλουτένη, μια πρωτεΐνη στο σιτάρι, σίκαλη και κριθάρι. Ως αποτέλεσμα, προκύπτουν βλάβες στα τοιχώματα του λεπτού εντέρου.

Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν τροφική αλλεργία, αλλά είναι εν μέρει διαφορετικό λόγω των συμπτωμάτων. Στην περίπτωση μιας αυτοάνοσης διαταραχής όπως αυτή, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στην πρωτεΐνη και τις σχετικές περιοχές.

Οι αλλεργίες μπορούν να δημιουργήσουν μια πιο γενικευμένη απάντηση. Μια αλλεργία στα φιστίκια, για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή στην τραχεία, γνωστή ως αναφυλαξία, που μπορεί να προκαλέσει πνιγμό.

Στην περίπτωση τόσο των αλλεργιών όσο και των αυτοάνοσων διαταραχών, όμως, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά πιο ισχυρά από ό, τι θα έπρεπε.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλες αυτές οι αυξήσεις αλλεργιών και αυτοάνοσων οφείλονται στην καλύτερη υγιεινή, στην μείωση της παιδικής λοίμωξης και στη σχέση που υπάρχει με τον πλούτο και την εκπαίδευση. Έχουν υπάρξει πολλές αλλαγές στο περιβάλλον μας, συμπεριλαμβανομένων νέων ρύπων. Υπάρχουν και απολύτως γενετικοί παράγοντες.

Αλλά η υπόθεση της υγιεινής - και όταν πρόκειται για την αλλεργία, η αντίστροφη σχέση μεταξύ των βιομηχανοποιημένων διεργασιών και υγείας – είναι πολύ ισχυρή.

Καθώς τα σώματά μας επιδιώκουν την ισορροπία, η υπερβολική υγιεινή μερικές φορές είναι εις βάρος μας.

Τρεφόμαστε με βάση ένα μάρκετινγκ υγιεινής που ξεκίνησε στα τέλη του 1800, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2001 από την Ένωση Επαγγελματιών στον τομέα Ελέγχου Λοίμωξης και Επιδημιολογίας. Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια που πραγματοποίησαν την έρευνα προσπαθούσαν να καταλάβουν πώς ερωτευτήκαμε τόσο πολύ τα προϊόντα σαπουνιού.

Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά δεδομένα:

  • • Ο κατάλογος των Sears στις αρχές της δεκαετίας του 1900 διαφήμιζε σε μεγάλο βαθμό "αμμωνία, βόρακα, σαπούνι για το πλυντήριο και την τουαλέτα".
  • • Κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1900, η παραγωγή σαπουνιού στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 44%, συμπίπτοντας με τις «σημαντικές βελτιώσεις στην παροχή νερού, τη διάθεση απορριμμάτων και τα συστήματα αποχέτευσης».
  • • Το μάρκετινγκ σταμάτησε στη δεκαετία του 1960 και του 1970 καθώς τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια θεωρήθηκαν ως η απάντηση σε μολυσματικούς παράγοντες, με λιγότερη έμφαση στην "προσωπική ευθύνη".
  • • Στη συνέχεια όμως, ξεκινώντας από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, η αγορά τέτοιων προϊόντων υγιεινής - οικιακής και προσωπικής - αυξήθηκε κατά 81%. Οι συγγραφείς αναφέρουν μια "επιστροφή του κοινού για την προστασία από λοιμώδη νοσήματα", και είναι δύσκολο να μην σκεφτεί κανείς το AIDS ως μέρος αυτής της προσοχής.
  • • Η μελέτη αναφέρει μια δημοσκόπηση το 1998 που διαπίστωσε ότι το 66% των ενηλίκων ανησυχούν για τους ιούς και τα βακτήρια και το 40 % πίστευαν ότι αυτοί οι μικροοργανισμοί γίνονται όλο και πιο διαδεδομένοι." Ανέφερε επίσης ότι το 33% των ενηλίκων εξέφρασε την ανάγκη για αντιβακτηριακά καθαριστικά για να προστατεύσει το περιβάλλον στο σπίτι και το 26% πιστεύει ότι χρειάζονται για την προστασία του σώματος και του δέρματος.

Έκαναν λάθος. Και ακόμη και οι γιατροί έχουν κάνει λάθος.

Συνταγογραφούνται υπερβολικά συχνά αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά μπορεί να αποτελούν ένα τεράστιο όφελος για ένα ανοσοποιητικό σύστημα που αντιμετωπίζει μια πιθανώς θανατηφόρα λοίμωξη. Αλλά όταν χρησιμοποιούνται χωρίς σοβαρό λόγο, τα φάρμακα αυτά μπορούν να εξαλείψουν τα υγιή μικρόβια στο έντερο και να κάνουν τα βακτήρια να αναπτύξουν άμυνες που τα καθιστούν ακόμα πιο ισχυρά και θανατηφόρα.

Ένας επιστήμονας που κατέβαλε προσπάθειες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την ανάπτυξη παγκόσμιας πολιτικής για τον περιορισμό της χρήσης αντιβιοτικών ανέφερε ότι, φιλοσοφικά, αυτό είναι ένα μάθημα που αντιβαίνει σε έναν αιώνα μάρκετινγκ: Δεν είμαστε πιο ασφαλείς όταν προσπαθούμε να εξαλείψουμε κάθε κίνδυνο από το περιβάλλον μας.

"Πρέπει να ξεφύγουμε από την ιδέα να καταστρέψουμε αυτά τα πράγματα στο τοπικό μας περιβάλλον. Απλώς εκμεταλλευόμαστε έναν συγκεκριμένο φόβο", δήλωσε ο επιστήμονας, Dr Keiji Fukuda.

Είναι μεγάλο μέρος της υγιεινής μας πρακτικά ουσιώδες, πολύτιμο, σημαντικό για τη ζωή μας; Ναι.

Το έχουμε παρακάνει; Κάποιες φορές. Πρέπει να λερωνόμαστε με χώμα, ή να σκαλίζουμε τη μύτη μας; Ή να το θέσουμε διαφορετικά: Μπορεί αυτή η ανάγκη να αφορά σε μια πρωτόγονη στρατηγική ενημέρωσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος σχετικά με το εύρος των μικροβίων στο περιβάλλον μας; Ναι, ίσως.

Εν ολίγοις, από πολιτιστικής απόψεως, μάλλον δεν πρέπει να σκαλίζουμε τη μύτη μας - όχι τουλάχιστον μπροστά σε κόσμο. Αλλά είναι ένα εκπληκτικά καλό επιστημονικό ζήτημα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στους New York Times από τον, βραβευμένο με Pulitzer, Matt Richtel και αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο An Elegant Defense: The Extraordinary New Science of the Immune System”.