"Τα δάση κακαόδεντρου" θα ανανεώσουν τον Αμαζόνιο;

Κατηγορία Περιβάλλον
Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2018 08:05 Διαβάστηκε 1637 φορές
online Πέτρος Ε. Ζορμπάνος

Για δεκαετίες, οι βραζιλιάνοι κτηνοτρόφοι αποτελούν μέρος της αιτίας για την ευρείας κλίμακας καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Τώρα, αυτοί - και η σοκολάτα - θα μπορούσαν να είναι τα κλειδιά για να γίνει πάλι πράσινη η Νότια Αμερική. Σύμφωνα με μια έκθεση του Reuters, πολλοί κτηνοτρόφοι φυτεύουν δέντρα κακάο με την υποστήριξη των περιβαλλοντολόγων που πιστεύουν ότι οι καλλιέργειες κακάο μπορούν να λειτουργήσουν ως νέα δάση.

Είναι μια ασυνήθιστη συμμαχία μεταξύ δύο ομάδων που προηγουμένως αντιτίθονταν μεταξύ τους. Οι οικολόγοι έχουν ονομάσει τα κτηνοτροφικά ράντσα ως καταστρεπτική πρακτική που διαλύει εύθραυστα οικοσυστήματα, ενώ οι κτηνοτρόφοι υπερασπίζονται τις ενέργειές τους, λέγοντας ότι τα βιοτικά τους μέσα εξαρτώνται από την εκκαθάριση νέων εκτάσεων για την παγίδευση των κοπαδιών τους.

Περιβαλλοντικές ομάδες όπως η The Nature Conservancy πιστεύουν ότι οι φυτείες κακάο προσφέρουν έναν συμβιβασμό στον οποίο όλοι μπορούν να κερδίσουν, καθώς θα ενισχύσουν τόσο την οικολογία όσο και την οικονομία της Βραζιλίας.

Η χώρα της Νότιας Αμερικής ήταν ένας από τους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς κακάο στον κόσμο. Ωστόσο, ένας μύκητας που ονομάζεται witchesbroom κατέστρεψε την παραγωγή κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.

Η Εθνική Ένωση Βιομηχανίας επεξεργασίας κακάο πιστεύει ότι οι νέες φυτείες κακάο θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν τη Βραζιλία στις πρώτες θέσης παραγωγής κακάο. Μέχρι το 2028, προβλέπουν ότι η χώρα τους θα διπλασιάσει την ετήσια παραγωγή κακάο σε 200.000 τόνους. Αυτό θα ενισχύσει την παγκόσμια προσφορά κακάο κατά πέντε τοις εκατό.

may 21 2012 169

Οι καλλιέργειες κακάο είναι πιο επικερδείς και φιλικές προς το περιβάλλον από τα βοσκοτόπια

Εκτός από τα οικονομικά οφέλη, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας κακάο και οι νέοι σύμμαχοί τους που ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος αναμένουν ότι η μετάβαση από την αποψίλωση στη φύτευση κακάο θα βοηθήσει στην αναδάσωση του Αμαζονίου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το ήμισυ της νέας παραγωγής κακάο θα προέλθει από τα "δάση σοκολάτας" που φυτεύτηκαν από τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι σήμερα καλύπτουν 1.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η χρηματοδότηση αυτών των νέων φυτειών κακάο προέρχεται από ομάδες όπως το The Nature Conservancy και το Ταμείο του Αμαζονίου. Η τελευταία διοικείται από την κυβέρνηση της Βραζιλίας και έχει επενδύσει πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια σε διεθνείς δωρεές στη νέα καλλιέργεια.

Η ιδέα της φύτευσης κακάο είναι ελκυστική για τους κτηνοτρόφους που αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον. Ένα μεγάλο κοπάδι ζώων απαιτεί μεγάλα βοσκοτόπια, αλλά η αποψιλωμένη γη στον Αμαζόνιο μπορεί να υποβαθμιστεί σε μερικά χρόνια από κακή διαχείριση, αφήνοντας τους κτηνοτρόφους χωρίς άλλη επιλογή παρά να συνεχίσουν να κόβουν περισσότερα δάση.

Ωστόσο, η Βραζιλία ψήφισε νομοσχέδιο το 2014 με στόχο την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών. Ο νέος νόμος περιόρισε τους ιδιοκτήτες γης του Αμαζονίου να καθαρίσουν μόνο το 20% της περιουσίας τους. Απαιτεί επίσης σε ορισμένες από αυτές τις εκτάσεις να φυτέψουν νέα δέντρα.

Οι φυτείες κακάο προσέφεραν στους εκτροφείς μια διέξοδο από το δίλημμά τους. Η φύτευση κακαόδεντρων πληρούσε την απαίτηση να φυτέψουν δέντρα, απαιτούσε μια μέτρια πλοκή και δεν χρειαζόταν συνεχή καθαρισμό. Μια φυτεία μπορεί επίσης να δώσει μέχρι και πέντε φορές περισσότερα χρήματα από τα βοσκοτόπια.

 

"Τα δάση κακαόδεντρου" θα ανανεώσουν τον Αμαζόνιο;

Το περιβάλλον επωφελείται επίσης από τις φυτείες κακάο. Οι φυτείες χρησιμεύουν ως υποκατάστατα δάση που ενθαρρύνουν την επιστροφή της τοπικής χλωρίδας και πανίδας, βελτιώνοντας παράλληλα την τοπική ποιότητα του νερού. Τα κακαόδεντρα είναι πολυετή φυτά, επομένως είναι ιδανικά για δεκαετίες παραγωγικότητας.

Τα κακαόδεντρα δεν είναι τα μόνα φυτά που βοηθούν στην επαναφορά της βλάστησης του Αμαζόνιου. Οι περιβαλλοντικές ομάδες διασφάλισαν ότι η χρηματοδότησή τους ήρθε με κατευθυντήριες γραμμές που μεγιστοποίησαν την οικολογική επίδραση των φυτειών.

Αν όλα πάνε καλά, οι αγρότες θα πρέπει να φυτέψουν μαόνι, ipê και άλλα ψηλότερα ιθαγενή είδη μαζί με τη νέα τους καλλιέργεια. Τα άλλα δέντρα θα ωφελήσουν το περιβάλλον, αλλά και τη φυτεία.

Πολλά από τα κατεστραμμένα βοσκοτόπια έχουν πλέον μετατραπεί σε φυτείες που παρέχουν σκιά και πλούσια συγκομιδή κακάο.

ΠηγέςReutersIUCN