To πλωτό αιολικό πάρκο στη Σκωτία αρχίζει να δείχνει τον θετικό αντίκτυπο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας

Κατηγορία Περιβάλλον
Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018 07:57 Διαβάστηκε 1131 φορές
online Ιορδάνης Βελισσάρης

Ο κόσμος περιμένει τις πρώτες γενικές αξιολογήσεις επιδόσεων των υπεράκτιων αιολικών πάρκων που λειτουργούν σήμερα. Τώρα, φαίνεται ότι θα πάρει μια πρώτη ματιά αυτής της ελπιδοφόρας πληροφορίας που ανοίγει νέες, ελκυστικές αγορές για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

Το Hywind, το πρώτο εμπορικό υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο που λειτουργεί έξω από τη Σκωτία, αργά αλλά σταθερά αρχίζει να δείχνει την τεράστια επίδραση που αυτό το είδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να φέρει στον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, το Hywind λέγεται ότι έχει καταγράψει έναν συντελεστή χωρητικότητας 65 τοις εκατό κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών. Αυτό βασίζεται σε στοιχεία που έδωσε η Statoil, η νορβηγική μεγα-εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του Hywind.

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε, ο συντελεστής χωρητικότητας είναι η μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση μιας μονάδας παραγωγής - στην περίπτωση αυτή το Hywind - της πραγματικής παραγωγής σε σύγκριση με τη θεωρητική μέγιστη παραγωγή της. Με άλλα λόγια, αντιπροσωπεύει την πραγματική ικανότητα της μονάδας παραγωγής να παράγει ηλεκτρισμό, σε σύγκριση με αυτή που σχεδιάστηκε. Με συντελεστή χωρητικότητας 100 τοις εκατό, για παράδειγμα, το Hywind θα μπορούσε να στείλει 30 μεγαβάτ ισχύος στο δίκτυο όλη την ημέρα από τη στιγμή που άρχισε να λειτουργεί.

Με συντελεστή χωρητικότητας μόλις 65%, το Hywind φαίνεται να είναι ικανό να παραδώσει μόνο λίγο περισσότερο από το ήμισυ της θεωρητικής μέγιστης απόδοσής του. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός δεν πρέπει να υποτιμάται.

Εν τω μεταξύ, οι ηλιακές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις εμφανίζουν παρόμοιο υποτονικό μέσο συντελεστή ισχύος το ίδιο έτος, μόλις 27%. Οι συμβατικές πηγές υδροηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις, φτάνοντας σε συντελεστή χωρητικότητας 45,2% κατά μέσο όρο. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι το Hywind τα έχει ξεπεράσει όλα αυτά.

Πράγματι, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφορίας, οι αριθμοί του Hywind είναι εντυπωσιακοί. Αυτό συμβαίνει επειδή οι χερσαίες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας στις Η.Π.Α. έδειξαν μόνο έναν μέσο συντελεστή ικανότητας περίπου 36,7% το έτος 2017.

Με τη σημερινή του μορφή, το Hywind μπορεί ακόμα να βελτιωθεί. Με το σχεδιασμό του, χτίστηκε σχεδόν σαν μια πλωτή πετρελαιοφόρος εξέδρα, στηριζόμενη σε άγκυρες για να παραμείνει δεμένο στο βυθό και να αποφύγει οποιαδήποτε προβλήματα. Αυτό βοήθησε τη Statoil εξοικονομήσει χρήματα για την κατασκευή του, εξαλείφοντας την ανάγκη για ακριβές σταθερές υποβρύχιες δομές για να το κρατήσει σταθερό, και επίσης να τους επιτρέπει να τοποθετεί τις τουρμπίνες του Hywind μακρύτερα στη θάλασσα σε βαθύτερα νερά, όπου μπορούν να είναι όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερες.

Στην πραγματικότητα, οι συγκεκριμένες τουρμπίνες μπορούν να τοποθετηθούν ακόμη πιο μακριά στη θάλασσα, όπου ο άνεμος λέγεται ότι είναι ακόμη πιο ισχυρός και πολύ πιο σταθερός. Και παρόλο που αναφέρεται ως "πλωτή" δομή, μπορεί να αντέξει ισχυρούς ανέμους ακόμη και σε βίαιες καταιγίδες χωρίς πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί πράγματι να προσαρμοστεί για να επιτύχει καλύτερες επιδόσεις χωρίς να υποστεί ζημιές.

Σύμφωνα με την Statoil, το Hywind έχει ένα προεπιλεγμένο σύστημα που προβλέπει την άφιξη θυελλώδους ανέμου που του επιτρέπει να λειτουργεί ανάλογα. Στηρίχθηκε σε ένα τέτοιο σύστημα όταν χτύπησε ο τυφώνας Ophelia, που έδωσε ταχύτητες ανέμου έως και 80 μίλια την ώρα (125 χιλιόμετρα την ώρα).

"Ενώ οι ανεμογεννήτριες σταμάτησαν για λόγους ασφαλείας κατά τη διάρκεια των χειρότερων από αυτούς τους ανέμους, ξανάρχισαν αυτόματα τη λειτουργία αμέσως μετά," εξηγεί η εταιρεία. "Υπάρχει ενσωματωμένος ένας ρυθμιστής στο σύστημα ελέγχου στις τουρμπίνες του Hywind που προσαρμόζει τη γωνία των πτερυγίων της τουρμπίνας κατά τη διάρκεια ισχυρών ανέμων, γεγονός που μετριάζει τις υπερβολικές κινήσεις της δομής".

Η εγκατάσταση του Hywind μπορεί ήδη να είναι πολλά υποσχόμενο για το μέλλον των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Ακόμα μεγαλύτερες και καλύτερες τοποθεσίες θα υπάρξουν τα επόμενα χρόνια, εκμεταλλευόμενοι την τεχνολογία που επιτρέπει τη εμφάνιση μεγάλου αριθμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προς όφελος όχι μόνο του ανθρώπου αλλά και του πλανήτη.

ΠηγέςArsTechnicaEquinorEIA