Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι το σχήμα των δασών καθορίζει τη σταθερότητά τους. Για να αποφευχθεί η κατάρρευση αυτών των οικοσυστημάτων, δεν πρέπει να αλλάξουμε τα περιγράμματα που ορίζουν τα όρια των δασών.

 

Για να σώσουμε τα δάση μας, πρέπει πρώτα να σώσουμε το σχήμα τους. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες που μελέτησαν το πώς οι πυρκαγιές στην άκρη του δάσους επηρεάζουν το σχήμα και τη σταθερότητά του.

Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Ecology Letters αποκάλυψαν ότι όταν τα δάση χάνουν τη φυσική τους μορφή - συνήθως λόγω της υπερβολικής υλοτομίας και της αλλαγής της χρήσης γης - μπορούν να αλλάξουν το τοπίο από δέντρα σε χλόη, μερικές φορές με αιφνίδια και καταστροφικά αποτελέσματα.

Τα τροπικά δάση, γνωστά και ως δάση της βροχής ή ζούγκλες, καλύπτουν τουλάχιστον το 10% όλων των εκτάσεων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, όπου τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ του Τροπικού του Καρκίνου και του Τροπικού Αιγόκερου. Ειδικότερα, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου είναι το μεγαλύτερο, το οποίο αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το ένα τρίτο των τροπικών δασών και είναι επίσης το μεγαλύτερο απόθεμα γλυκού νερού στη γη. Ωστόσο, τα τροπικά δάση δεν είναι μόνο περιοχές όπου βρίσκονται πολλά δέντρα. Είναι οι πνεύμονες του πλανήτη - παίρνουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και παράγουν αναπνεύσιμο οξυγόνο. Αποτελεί επίσης κατοικία για μια μεγάλη ποικιλία φυτών και ζώων, ενώ επίσης παρέχει εργασία σε εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, με την εισαγωγή της παράνομης υλοτομίας και της μεταγενέστερης μετατροπής σε αγροκτήματα και ορυχεία, τα τροπικά δάση κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν και, τελικά, να μετασχηματιστούν. Τα τελευταία 40 χρόνια, πάνω από το 20% του τροπικού δάσους του Αμαζονίου έχει εξαφανιστεί εξαιτίας της παράνομης υλοτομίας και της ανάπτυξης γεωργικών εκτάσεων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα φυσικά δάση υιοθετούν ένα συγκεκριμένο σχήμα βασισμένο σε μια μαθηματική σχέση μεταξύ της περιμέτρου του δάσους και της περιοχής του, παρά την κλιματική περιοχή και το μέγεθος. Κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού μελέτησαν δορυφορικά δεδομένα υψηλής ανάλυσης από προστατευόμενα δάση στο Cerrado, μια περιοχή σαβάνας στην κεντρική Βραζιλία. Το ονόμασαν "νόμου ισχύος 3/4", ότι δηλαδή, τα δάση αναπτύσσονται σε ένα μοτίβο που βρίσκεται κάπου μεταξύ μιας γραμμής και ενός κύκλου. "Αν ένα δάσος μπορούσε να αναπτυχθεί εύκολα σε όλες τις κατευθύνσεις, θα περίμενε κανείς έναν κύκλο", εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας Laurent Hébert-Dufresne, επιστήμονας υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, "αλλά αυτό που πραγματικά βλέπουμε είναι πιο δενδριτικό, περίπου σαν χταπόδι ή παραμορφωμένος κύκλος. "

Η εμφάνιση του νόμου ισχύος 3/4 ήταν συνεχής - από δάση όχι πολύ μεγαλύτερα από ένα γήπεδο μπάσκετ μέχρι σε αυτά που καλύπτουν δεκάδες τετραγωνικά μίλια. Για να καταλάβει πώς λειτουργεί αυτό, η ομάδα χρησιμοποίησε τόσο δεδομένα πραγματικού κόσμου όσο και τα αποτελέσματα μοντέλων υπολογιστών και ανακάλυψε ότι η φωτιά συμμετείχε στη διατήρηση του σχήματος. Σε λιβάδια, οι φωτιές καίνε εύκολα και μπορούν να φτάσουν ακόμα και στις υγρές ακμές των γύρω δασών. Αυτό δημιουργεί μια μάχη μεταξύ της επέκτασης του δάσους και των γύρω βοσκοτόπων, που οριοθετεί το όριο μεταξύ των δύο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η αλληλεπίδραση παρατηρείται σε δασικές εκτάσεις που συγκλίνουν σε σταθερή κατάσταση σχήματος. Είναι ενδιαφέρον ότι τα δεδομένα από το μοντέλο ταιριάζουν με τα αποτελέσματα που συγκεντρώθηκαν από πραγματικά δάση στη Βραζιλία.

Τα δεδομένα δεν δείχνουν μόνο πώς τα δάση αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου, αλλά προβλέπουν επίσης πώς αυτά θα γίνουν στο μέλλον. "Κάνοντας ένα βήμα πίσω και εξατάζοντας τη μακροοικονομική κλίμακα - χωρίς να εξετάσουμε το σχήμα κάθε έκτασης αλλά, αντίθετα, την κατάσταση ολόκληρου του συστήματος - το μοντέλο δείχνει ότι η κατάρρευση από δάσος σε βοσκότοπους μπορεί να είναι δραματική", δήλωσε ο Andrew Berdahl, συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Ινστιτούτο Santa Fe. "Αυτές οι τοπικές, μικρής κλίμακας επιδράσεις - περιμετρική ανάπτυξη και καύση άκρων - μπορούν να οδηγήσουν σε μια κρίσιμη μετάβαση μια ολόκληρη δασική περιοχή από μία κατάσταση που κυριαρχείται από δάση σε μία κατάσταση όπου κυριαρχεί η χαμηλή βλάστηση".

Το κύριο πρόβλημα όταν τα δάση μετατρέπονται σε λιβάδια είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να ξαναγίνουν δάση.

Ενώ η τρέχουσα μελέτη περιορίζεται στα δάση στη Βραζιλία, οι ερευνητές προσβλέπουν στο πώς τα αποτελέσματα της μελέτης τους θα μπορούν να έχουν εφαρμογή σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Η πυρκαγιά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της μορφής των τροπικών δασών στη Βραζιλία, αλλά μπορούν να τεθούν και άλλοι παράγοντες - όπως οι ελέφαντες στην Αφρική ή η ξηρότητα στην Αυστραλία. Επιπλέον, η ανακάλυψή τους θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη προσπαθειών διατήρησης δασικών εκτάσεων για την προστασία των τροπικών δασών - τόσο με μεμονωμένες εκτάσεις όσο και με μεγάλα περιφερειακά δάση.

"Βασικό μας σημείο όμως είναι ότι το σχήμα ενός δάσους είναι πολύ σημαντικό", συμπέρανε ο Hébert-Dufresne, "και ότι το σχήμα του συνδέεται άμεσα με τη σταθερότητά του".

 

Οι πηγές περιλαμβάνουν: ScienceDailyEniscuolaRainforestFoundation

Μπορεί οι εκπομπές άνθρακα να μην είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν πατάμε το enter για την αποστολή ενός email, ωστόσο τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ευθύνονται για τη παραγωγή υψηλού ποσοστού CO2 σε παγκόσμιο επίπεδο.

  1. Λιγότερη ενέργεια από το γράμμα

Κάθε email που στέλνουμε χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για να εμφανισθεί στην οθόνη μας καθώς και οι συνδέσεις των δικτύων επίσης χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια προκειμένου να μεταφέρουν το email. Όσο το email ταξιδεύει στο internet, κάθε server θα χρησιμοποιήσει κάποια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας για να το αποθηκεύσει προσωρινά πριν το αποστείλει. Ωστόσο, ακόμα και έτσι, στέλνοντας ένα email χρησιμοποιούμε μόνο το 1,7 % της αντίστοιχης ενέργειας που θα καταναλώναμε για την αποστολή ενός έντυπου γράμματος (με το ταχυδρομείο). Γενικά όμως, πρέπει να θυμόμαστε ότι στέλνουμε πάρα πολλά emails.

  1. Πρόσθεση συνημμένων αρχείων

Για ένα απλό email, η ηλεκτρική ενέργεια που δαπανάται ευθύνεται για την εκπομπή 4g CO2. Εάν για παράδειγμα το email που στέλνουμε περιλαμβάνει συνημμένη και μια εικόνα, χρειάζεται περισσότερο αποθηκευτικό χώρο και η αποστολή του διαρκεί περισσότερο. Έτσι το αποτύπωμα άνθρακα ανεβαίνει στα 50g CO2. Τα περισσότερα emails που έχουν χαρακτηρισθεί ως spam, διαγράφονται αυτόματα από τον εκάστοτε server πριν καν τα δούμε και έτσι δεν ταξιδεύουν πολύ και παράγουν το καθένα μόνο 0,3g CO2.

  1. Συγκριτικά με το αυτοκίνητο σας

Η αποστολή 65 emails αντιστοιχεί στην οδήγηση ενός χιλιομέτρου με το αυτοκίνητο. Ένα άτομο προσθέτει στο αποτύπωμα 136kg CO2 ανά έτος, μόνο από την αποστολή και λήψη emails. Αυτό αντιστοιχεί με την οδήγηση αυτοκινήτου για 320 χιλιόμετρα. Σε παγκόσμια κλίμακα το αποτύπωμα άνθρακα της χρήσης emails αντιστοιχεί με την παραγωγή CO2 επτά εκατομμύριων αυτοκινήτων εν κινήσει.

Πηγή: Focus magazine BBC

Ο κόσμος περιμένει τις πρώτες γενικές αξιολογήσεις επιδόσεων των υπεράκτιων αιολικών πάρκων που λειτουργούν σήμερα. Τώρα, φαίνεται ότι θα πάρει μια πρώτη ματιά αυτής της ελπιδοφόρας πληροφορίας που ανοίγει νέες, ελκυστικές αγορές για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

Το Hywind, το πρώτο εμπορικό υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο που λειτουργεί έξω από τη Σκωτία, αργά αλλά σταθερά αρχίζει να δείχνει την τεράστια επίδραση που αυτό το είδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να φέρει στον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, το Hywind λέγεται ότι έχει καταγράψει έναν συντελεστή χωρητικότητας 65 τοις εκατό κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών. Αυτό βασίζεται σε στοιχεία που έδωσε η Statoil, η νορβηγική μεγα-εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του Hywind.

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε, ο συντελεστής χωρητικότητας είναι η μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση μιας μονάδας παραγωγής - στην περίπτωση αυτή το Hywind - της πραγματικής παραγωγής σε σύγκριση με τη θεωρητική μέγιστη παραγωγή της. Με άλλα λόγια, αντιπροσωπεύει την πραγματική ικανότητα της μονάδας παραγωγής να παράγει ηλεκτρισμό, σε σύγκριση με αυτή που σχεδιάστηκε. Με συντελεστή χωρητικότητας 100 τοις εκατό, για παράδειγμα, το Hywind θα μπορούσε να στείλει 30 μεγαβάτ ισχύος στο δίκτυο όλη την ημέρα από τη στιγμή που άρχισε να λειτουργεί.

Με συντελεστή χωρητικότητας μόλις 65%, το Hywind φαίνεται να είναι ικανό να παραδώσει μόνο λίγο περισσότερο από το ήμισυ της θεωρητικής μέγιστης απόδοσής του. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός δεν πρέπει να υποτιμάται.

Εν τω μεταξύ, οι ηλιακές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις εμφανίζουν παρόμοιο υποτονικό μέσο συντελεστή ισχύος το ίδιο έτος, μόλις 27%. Οι συμβατικές πηγές υδροηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις, φτάνοντας σε συντελεστή χωρητικότητας 45,2% κατά μέσο όρο. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι το Hywind τα έχει ξεπεράσει όλα αυτά.

Πράγματι, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφορίας, οι αριθμοί του Hywind είναι εντυπωσιακοί. Αυτό συμβαίνει επειδή οι χερσαίες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας στις Η.Π.Α. έδειξαν μόνο έναν μέσο συντελεστή ικανότητας περίπου 36,7% το έτος 2017.

Με τη σημερινή του μορφή, το Hywind μπορεί ακόμα να βελτιωθεί. Με το σχεδιασμό του, χτίστηκε σχεδόν σαν μια πλωτή πετρελαιοφόρος εξέδρα, στηριζόμενη σε άγκυρες για να παραμείνει δεμένο στο βυθό και να αποφύγει οποιαδήποτε προβλήματα. Αυτό βοήθησε τη Statoil εξοικονομήσει χρήματα για την κατασκευή του, εξαλείφοντας την ανάγκη για ακριβές σταθερές υποβρύχιες δομές για να το κρατήσει σταθερό, και επίσης να τους επιτρέπει να τοποθετεί τις τουρμπίνες του Hywind μακρύτερα στη θάλασσα σε βαθύτερα νερά, όπου μπορούν να είναι όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερες.

Στην πραγματικότητα, οι συγκεκριμένες τουρμπίνες μπορούν να τοποθετηθούν ακόμη πιο μακριά στη θάλασσα, όπου ο άνεμος λέγεται ότι είναι ακόμη πιο ισχυρός και πολύ πιο σταθερός. Και παρόλο που αναφέρεται ως "πλωτή" δομή, μπορεί να αντέξει ισχυρούς ανέμους ακόμη και σε βίαιες καταιγίδες χωρίς πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί πράγματι να προσαρμοστεί για να επιτύχει καλύτερες επιδόσεις χωρίς να υποστεί ζημιές.

Σύμφωνα με την Statoil, το Hywind έχει ένα προεπιλεγμένο σύστημα που προβλέπει την άφιξη θυελλώδους ανέμου που του επιτρέπει να λειτουργεί ανάλογα. Στηρίχθηκε σε ένα τέτοιο σύστημα όταν χτύπησε ο τυφώνας Ophelia, που έδωσε ταχύτητες ανέμου έως και 80 μίλια την ώρα (125 χιλιόμετρα την ώρα).

"Ενώ οι ανεμογεννήτριες σταμάτησαν για λόγους ασφαλείας κατά τη διάρκεια των χειρότερων από αυτούς τους ανέμους, ξανάρχισαν αυτόματα τη λειτουργία αμέσως μετά," εξηγεί η εταιρεία. "Υπάρχει ενσωματωμένος ένας ρυθμιστής στο σύστημα ελέγχου στις τουρμπίνες του Hywind που προσαρμόζει τη γωνία των πτερυγίων της τουρμπίνας κατά τη διάρκεια ισχυρών ανέμων, γεγονός που μετριάζει τις υπερβολικές κινήσεις της δομής".

Η εγκατάσταση του Hywind μπορεί ήδη να είναι πολλά υποσχόμενο για το μέλλον των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Ακόμα μεγαλύτερες και καλύτερες τοποθεσίες θα υπάρξουν τα επόμενα χρόνια, εκμεταλλευόμενοι την τεχνολογία που επιτρέπει τη εμφάνιση μεγάλου αριθμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προς όφελος όχι μόνο του ανθρώπου αλλά και του πλανήτη.

ΠηγέςArsTechnicaEquinorEIA

Υπάρχει κάτι γύρω μας που δεν μπορούμε να δούμε, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος και που ίσως να μην γνωρίζουμε τίποτα για αυτό. Μπορεί να μην γνωρίζετε για τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (EMFs) και να μην έχετε ακούσει ποτέ για τα επιβλαβή αποτελέσματα που μπορούν να προκύψουν από αυτά. Παρ' όλα αυτά, είναι γύρω μας και είναι σημαντικό να εξηγήσουμε ακριβώς τι είναι και πώς μας επηρεάζουν.

Με απλά λόγια, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι αόρατα πεδία χαμηλής ή υψηλής συχνότητας που προέρχονται από ηλεκτρικές και ασύρματες συσκευές. Οι ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση εκπέμπουν χαμηλής συχνότητας ακτινοβολία, ενώ οι ασύρματες συσκευές όπως τα router παράγουν πεδία υψηλής συχνότητας.

Η έρευνα έχει συνδέσει ποικίλα προβλήματα, όπως πονοκεφάλους, κόπωση, πεπτικά προβλήματα και προβλήματα ύπνου σε τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία χαμηλής και υψηλής συχνότητας. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία προκαλούν πιο σοβαρές καταστάσεις όπως αυτοάνοσες διαταραχές και ορισμένα είδη καρκίνου.

Γιατί όμως αυτά τα κοινά πεδία προκαλούν τόσο μεγάλη ζημιά; Ο Paul Héroux, Ph.D., ερευνητής και καθηγητής τοξικολογίας και επιδράσεων ηλεκτρομαγνητισμού στην υγεία του στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ, εξήγησε πρόσφατα λεπτομερέστερα στον Δρ Mercola των Waking Times.

 Τι αναφέρει ο καθηγητής

Μελετώντας γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο Héroux άρχισε να ερευνά τις επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που εκπέμπονται από τέτοιες γραμμές.

"Έχω ασχοληθεί με τη βιολογία, παρακολούθησα μαθήματα ιατρικής και έγινα, κατά κάποιο τρόπο, ένα διαφορετικό άτομο από αυτό που αρχικά οι προϊστάμενοί μου θα περίμεναν να είμαι", αναφέρει στους Waking Times.

Η έρευνά του τον μεταμόρφωσε σε εμπειρογνώμονα για τις επιπτώσεις αυτών των πεδίων στο ανθρώπινο σώμα και η επιθυμία του να βοηθήσει στην προστασία της υγείας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος τον οδήγησε να συμμετάσχει στην Ιατρική Σχολή του McGill.

Το πρώτο πράγμα που εξήγησε ο Héroux είναι ότι τα πεδία χαμηλής συχνότητας, τα πεδία υψηλής συχνότητας, τα ηλεκτρικά πεδία, τα μικροκύματα και τα μαγνητικά πεδία έχουν όλα παρόμοια βιολογικά αποτελέσματα στο ανθρώπινο σώμα.

"Είναι αλήθεια ότι η συχνότητα επηρεάζει τα αποτελέσματα", σημείωσε ο Héroux, "αλλά βασικά ... θα μπορούσα, χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο να παράγω το ίδιο αποτέλεσμα σε ένα κύτταρο. Τα περισσότερα σήματα υψηλότερης συχνότητας διαθέτουν αρκετά εξαρτήματα χαμηλής συχνότητας για να έχουν πολλά κοινά με τα εξαρτήματα χαμηλής συχνότητας. "

Σημείωσε επίσης ότι παρόλο που τα ηλεκτρογμαγνητικά πεδία δεν παράγουν θερμότητα, προκαλούν ζημιά - παρά τα όσα ισχυρίζονται οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών. "Καλύπτοντας όλο το φάσμα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν βιολογικά αποτελέσματα", αναφέρει. "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, τις οποίες έχουμε βιώσει εδώ και πολύ καιρό, και έχουμε αυξήσει τα ιατρικά έξοδα."

Δεν χρειάζεται πολύ

Ο Héroux και η ομάδα του ανακάλυψαν ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία σε επίπεδα τόσο χαμηλά όσο τα 60 Hertz μπορούν να επηρεάσουν δραματικά την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, να μειώσουν τη γονιμότητα και να αυξήσουν τον κίνδυνο αποβολής.

Σύμφωνα με τη θεωρία του Héroux για το γιατί συμβαίνει αυτή η ζημιά: Ο μηχανισμός δράσης που προτείνεται περιλαμβάνει το ένζυμο ATP-συνθάση, που περνά ρεύματα πρωτονίων μέσω ενός διαύλου νερού (παρόμοιο με το ρεύμα που διέρχεται από ένα σύρμα). Τα πρωτόνια πρέπει να περάσουν από περίπου 20 μόρια νερού για να περάσουν από αυτό το κανάλι. Η ATP- συνθάση είναι εξαιρετικά παλιά και κοινή σε όλα τα ζωντανά συστήματα. Βασικά παράγει ενέργεια με τη μορφή ΑΤΡ από ADP, χρησιμοποιώντας αυτή τη ροή πρωτονίων.

Τα μαγνητικά πεδία μπορούν να αλλάξουν τη διαφάνεια των καναλιών νερού σε πρωτόνια, μειώνοντας έτσι το ρεύμα. Ως αποτέλεσμα, μειώνεται το ATP, που μπορεί να έχει συνέπειες σε όλο το σύστημα, από την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών και στειρότητας μέχρι τη μείωση της νοημοσύνης.

Ο Héroux πιστεύει ουσιαστικά ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία αυξάνουν σημαντικά το οξειδωτικό στρες, το οποίο καταστρέφει τις πρωτεΐνες και τις κυτταρικές μεμβράνες και διαλύει τους δεσμούς DNA.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Free Radical Biology and Medicine ανέφερε ότι το υπερβολικό οξειδωτικό στρες προκαλεί χρόνια φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της προκαλεί πολλές ασθένειες, όπως διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.

Ο Héroux προειδοποιεί ότι δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς ζουν ουσιαστικά σε ένα περιβάλλον όπου βάλλεται συνεχώς από ένα επικίνδυνο επίπεδο ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Ωστόσο, είναι καλό να προσπαθήσουμε να μετριάσουμε τις ζημίες όσο το δυνατόν περισσότερο, μειώνοντας την έκθεση σε ασύρματους δρομολογητές (router), έξυπνους μετρητές, μικροκύματα και άλλες μη βασικές πηγές ηλεκτρομαγνητικών συχνοτήτων.

 

ΠηγέςWakingTimesScienceDirect

Τα τελευταία χρόνια τα επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι η ακτινοβολία από τους σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας μπορεί να προκαλέσει καρκίνο αυξάνονται με πολύ μεγάλο ρυθμό για να αγνοηθούν.

Η μεγαλύτερη μελέτη σε ζώα σχετικά με την ακτινοβολία των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Ramazzini στην Ιταλία, αποκάλυψε τους κινδύνους έκθεσης σε περιβαλλοντικά επίπεδα ακτινοβολίας κυψελών. Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέθεσαν 2.448 αρουραίους σε ακτινοβολία ραδιοσυχνότητας 1.8 GHz (GSM) σε ποσότητες που μιμούνται εκείνες που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας για 19 ώρες την ημέρα. Διαπίστωσαν ότι οι θηλυκοί αρουραίοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κακοήθεις όγκους στον εγκέφαλο, ενώ όλοι οι αρουραίοι είχαν περισσότερες πιθανότητες προ-καρκινικών παθήσεων και υπερπλασία κυττάρων Schwann.

Η μελέτη προχώρησε περισσότερο, επιτρέποντας στους αρουραίους να ζήσουν μέχρι το φυσικό τους θάνατο. Τα τέσσερα πέμπτα των ανθρώπινων καρκίνων εμφανίζονται μετά την ηλικία των 60 ετών, οπότε μελετώντας τα ζώα μετά από μια εκτεταμένη περίοδο κατάφεραν να εντοπίσουν τους αργά αναπτυσσόμενους όγκους.

Οι ερευνητές λένε ότι τα συμπεράσματά τους αρκούν για να καλέσουν τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο να εξετάσει εκ νέου την καρκινογένεση λόγω της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων στους ανθρώπους.

Για δεκαετίες, τα μέσα ενημέρωσης χαρακτήριζαν τη σχέση μεταξύ σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας και καρκίνου ως «θεωρία συνωμοσίας». Ωστόσο, η θεωρία φαίνεται να είναι επιστημονικό γεγονός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη αυτή χρησιμοποίησε πολύ μικρότερες ποσότητες ακτινοβολίας από αυτές που χρησιμοποιούνται από το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας των ΗΠΑ. Αυτή η μελέτη βρήκε επίσης τον όγκο σβάννωμα (Schwannoma) της καρδιάς σε αρσενικούς αρουραίους, αλλά αντιμετώπισε κάποια κριτική για τις υψηλές δόσεις που χρησιμοποιήθηκαν. Στη μελέτη Ramazzini, ωστόσο, οι εκθέσεις ήταν ακόμη χαμηλότερες από τα "ασφαλή" όρια που έθεσε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να εκτεθούν νόμιμα σε τέτοια επίπεδα ακτινοβολίας.

 

Οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή

Οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή σχετικά με την έκθεσή τους, σύμφωνα με τη μελέτη, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν επιτευχθεί τα ισχύοντα πρότυπα σε αυτή την υποομάδα.

Στην πραγματικότητα, τα τρέχοντα όρια ορίστηκαν πριν από 20 χρόνια, όταν οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είχαν κινητά τηλέφωνα και η μέση κλήση ήταν μόλις έξι λεπτά. Αυτές τις μέρες, όλοι γνωρίζουμε ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου έχει αυξηθεί δραματικά και είναι εκπληκτικό ότι αυτά τα όρια δεν έχουν ακόμη επανεκτιμηθεί.

Πολλές χώρες έχουν ήδη αυστηρότερους κανονισμούς από τις ΗΠΑ όσον αφορά την ακτινοβολία κινητής τηλεφωνίας.

Στα τέλη του περασμένου έτους, το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια δημοσίευσε νέες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν την έκθεσή τους στην ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων που απελευθερώνεται όταν τα κινητά τηλέφωνα στέλνουν και λαμβάνουν σήματα από πύργους κινητής τηλεφωνίας. Για παράδειγμα, προτείνουν οι άνθρωποι να αποφεύγουν να κρατούν το τηλέφωνό τους στην τσέπη τους ή κοντά στο κρεβάτι τους τη νύχτα.

Επιπλέον, η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνιας, Dr. Karen Smith, δήλωσε ότι οι γονείς θα πρέπει να περιορίζουν τη χρήση των κινητών τηλεφώνων των παιδιών τους καθώς οι εγκέφαλοι των παιδιών συνεχίζουν να αναπτύσσονται καθ 'όλη τη διάρκεια των εφηβικών τους χρόνων και μπορούν να επηρεαστούν περισσότερο από τη χρήση κινητού τηλεφώνου.

ΠηγέςGreenMedInfoNaturalNewsIBTimes

Τις τελευταίες δεκαετίες δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουν συσσωρευτεί τεράστιες ποσότητες πλαστικών απορριμμάτων. Εκτιμάται ότι από το 1950 έως το 2015 δημιουργήθηκε ένας εντυπωσιακός αριθμός 8,3 δισεκατομμυρίων τόνων πλαστικού. Και, όπως θα περίμενε κανείς, μια θλιβερή πλειοψηφία έχει καταλήξει σε χώρους υγειονομικής ταφής. Το ζήτημα του τι μπορούμε να κάνουμε για να επαναχρησιμοποιούμε όλα αυτά τα σκουπίδια είναι κάτι που απασχολεί πολλούς επιστήμονες και ακτιβιστές - μέχρι τώρα. Μια ομάδα μηχανικών από το πανεπιστήμιο Purdue των ΗΠΑ βρήκε έναν τρόπο να μετατρέψει το εναπομένον πλαστικό σε μπαταρίες.

Θα μπορούσαν αυτές οι καινούριες μπαταρίες να είναι η απάντηση στο πρόβλημα;

Μετατρέψτε τα πλαστικά απορρίμματα σε "καλύτερες" μπαταρίες

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου-θείου πρόκειται να αντικαταστήσουν τις μπαταρίες ιόντων λιθίου στο εγγύς μέλλον. Είναι φθηνότερες και δίνουν περισσότερη ενέργεια. Ωστόσο υπάρχει ένα ζήτημα: διαρκούν μόνο για περίπου 100 χρήσεις. Αυτό τελικά σημαίνει ακόμα περισσότερα απόβλητα, αλλά οι ερευνητές στο Purdue βρήκαν έναν τρόπο να επεκτείνουν τον κύκλο ζωής των μπαταριών ιόντων λιθίου-θείου χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένο πλαστικό. Όμως είναι αρκετό για να αξίζει η προσπάθεια;

Η ομάδα μηχανικών δημοσίευσαν πρόσφατα τη δουλειά τους στο ACS Applied Materials and Interfaces. Η διαδικασία περιλαμβάνει την τοποθέτηση πλαστικού εμποτισμένου με θείο σε φούρνο μικροκυμάτων, το οποίο στη συνέχεια «μετατρέπει το υλικό στην ιδανική ουσία για να αυξήσει τη διάρκεια ζωής των μπαταριών σε περισσότερους από 200 κύκλους φόρτισης-εκφόρτισης». Το πλαστικό τελικά αυξάνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, αποτρέποντας αυτό που ονομάζεται "φαινόμενο μετακίνησης πολυσουλφιδίου". Το φαινόμενο μετατόπισης είναι αυτό που περιορίζει τη διάρκεια ζωής των μπαταριών ιόντων λιθίου-θείου.

Μια μπαταρία λιθίου-θείου έχει δύο πλευρές: το λίθιο και το θείο. Τα ιόντα λιθίου κινούνται στο θείο όταν υπάρχει φόρτιση, παράγοντας θειούχο λίθιο. Το υποπροϊόν αυτής της αντίδρασης, το πολυσουλφίδιο, τείνει να περάσει στην πλευρά του λιθίου και να αποτρέψει τη μετακίνηση των ιόντων λιθίου στο θείο. Αυτό μειώνει την ικανότητα φόρτισης μιας μπαταρίας καθώς και τη διάρκεια ζωής της.

Η ομάδα υποστήριξε ότι τα πλαστικά σκουπίδια θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ένα φράγμα άνθρακα για να αποφευχθεί αυτό - και αυτό λειτούργησε. Ο Patrick Kim, συνεργάτης ερευνητής χημικής μηχανικής του πανεπιστημίου Purdue, σχολίασε: "Ο ευκολότερος τρόπος για να εμποδίσετε το πολυσουλφίδιο είναι να τοποθετήσετε ένα φυσικό φράγμα μεταξύ λιθίου και θείου".

Ο άνθρακας που προέρχεται από ανακυκλωμένο πλαστικό με αυτή τη διαδικασία περιλαμβάνει μια σουλφονική ομάδα με αρνητικό φορτίο, το οποίο είναι επίσης αυτό που έχει το πολυσουλφίδιο. Αυτή η παρόμοια δομή είναι αυτό που του επιτρέπει να είναι αποτελεσματικός.

Όμως αυτή η νέα τεχνολογία αξίζει τον κόπο;

Ίσως αναρωτιέστε όμως: έχει συνέπειες αυτή η μέθοδος ανακύκλωσης; Μια μπαταρία που έχει μόνο 200 χρήσεις αποτελεί πραγματικά βελτίωση; Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται σήμερα διαρκούν περίπου για 500 κύκλους φόρτισης - έτσι η απόδοση των μπαταριών λιθίου-θείου εξακολουθεί να είναι χαμηλή. Ενώ η εξεύρεση λύσεων για το αυξανόμενο πλαστικό πρόβλημα είναι εξαιρετικά σημαντική, ενδεχομένως η αύξηση άλλων τύπων αποβλήτων κατά τη διαδικασία φαίνεται λίγο κοντόφθαλμη.

Τι θα συμβεί σε όλες αυτές τις νεκρές μπαταρίες και συσκευές, καθώς τα κινητά τηλέφωνα, και τα άλλα γκάτζετς θα διαρκούν το μισό χρόνο;

Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που τίθενται από αυτή την αποκαλούμενη πρόοδο. Όπως και πολλά πράγματα, φαίνεται ότι αυτή η "βελτιωμένη" αντικατάσταση μπορεί να μην είναι τόσο καλή. Ακόμη και με τη βελτίωση του πανεπιστήμιου του Purdue, η μπαταρία λιθίου-θείου θα διαρκέσει περίπου το μισό χρόνο σε σχέση με μια μπαταρία ιόντων λιθίου, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα δεν θα είναι πλέον φιλική προς το περιβάλλον.

Νωρίτερα το 2018, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο RMIT αποκάλυψαν μια καλύτερη λύση: τη μπαταρία πρωτονίων. Το πρωταρχικό υλικό αυτής της μπαταρίας είναι ο άνθρακας, καθιστώντας το φθηνότερο και πιο φιλικό προς το περιβάλλον από τις μπαταρίες λιθίου. Σύμφωνα με αναφορές, η μπαταρία πρωτονίων μπορεί ίσως να αποτελεί μια οικολογική συνειδητή ενεργειακή λύση.

 

Πηγές: ScienceDailyPBS

Για δεκαετίες, οι βραζιλιάνοι κτηνοτρόφοι αποτελούν μέρος της αιτίας για την ευρείας κλίμακας καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Τώρα, αυτοί - και η σοκολάτα - θα μπορούσαν να είναι τα κλειδιά για να γίνει πάλι πράσινη η Νότια Αμερική. Σύμφωνα με μια έκθεση του Reuters, πολλοί κτηνοτρόφοι φυτεύουν δέντρα κακάο με την υποστήριξη των περιβαλλοντολόγων που πιστεύουν ότι οι καλλιέργειες κακάο μπορούν να λειτουργήσουν ως νέα δάση.

Είναι μια ασυνήθιστη συμμαχία μεταξύ δύο ομάδων που προηγουμένως αντιτίθονταν μεταξύ τους. Οι οικολόγοι έχουν ονομάσει τα κτηνοτροφικά ράντσα ως καταστρεπτική πρακτική που διαλύει εύθραυστα οικοσυστήματα, ενώ οι κτηνοτρόφοι υπερασπίζονται τις ενέργειές τους, λέγοντας ότι τα βιοτικά τους μέσα εξαρτώνται από την εκκαθάριση νέων εκτάσεων για την παγίδευση των κοπαδιών τους.

Περιβαλλοντικές ομάδες όπως η The Nature Conservancy πιστεύουν ότι οι φυτείες κακάο προσφέρουν έναν συμβιβασμό στον οποίο όλοι μπορούν να κερδίσουν, καθώς θα ενισχύσουν τόσο την οικολογία όσο και την οικονομία της Βραζιλίας.

Η χώρα της Νότιας Αμερικής ήταν ένας από τους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς κακάο στον κόσμο. Ωστόσο, ένας μύκητας που ονομάζεται witchesbroom κατέστρεψε την παραγωγή κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.

Η Εθνική Ένωση Βιομηχανίας επεξεργασίας κακάο πιστεύει ότι οι νέες φυτείες κακάο θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν τη Βραζιλία στις πρώτες θέσης παραγωγής κακάο. Μέχρι το 2028, προβλέπουν ότι η χώρα τους θα διπλασιάσει την ετήσια παραγωγή κακάο σε 200.000 τόνους. Αυτό θα ενισχύσει την παγκόσμια προσφορά κακάο κατά πέντε τοις εκατό.

may 21 2012 169

Οι καλλιέργειες κακάο είναι πιο επικερδείς και φιλικές προς το περιβάλλον από τα βοσκοτόπια

Εκτός από τα οικονομικά οφέλη, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας κακάο και οι νέοι σύμμαχοί τους που ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος αναμένουν ότι η μετάβαση από την αποψίλωση στη φύτευση κακάο θα βοηθήσει στην αναδάσωση του Αμαζονίου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το ήμισυ της νέας παραγωγής κακάο θα προέλθει από τα "δάση σοκολάτας" που φυτεύτηκαν από τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι σήμερα καλύπτουν 1.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η χρηματοδότηση αυτών των νέων φυτειών κακάο προέρχεται από ομάδες όπως το The Nature Conservancy και το Ταμείο του Αμαζονίου. Η τελευταία διοικείται από την κυβέρνηση της Βραζιλίας και έχει επενδύσει πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια σε διεθνείς δωρεές στη νέα καλλιέργεια.

Η ιδέα της φύτευσης κακάο είναι ελκυστική για τους κτηνοτρόφους που αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον. Ένα μεγάλο κοπάδι ζώων απαιτεί μεγάλα βοσκοτόπια, αλλά η αποψιλωμένη γη στον Αμαζόνιο μπορεί να υποβαθμιστεί σε μερικά χρόνια από κακή διαχείριση, αφήνοντας τους κτηνοτρόφους χωρίς άλλη επιλογή παρά να συνεχίσουν να κόβουν περισσότερα δάση.

Ωστόσο, η Βραζιλία ψήφισε νομοσχέδιο το 2014 με στόχο την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών. Ο νέος νόμος περιόρισε τους ιδιοκτήτες γης του Αμαζονίου να καθαρίσουν μόνο το 20% της περιουσίας τους. Απαιτεί επίσης σε ορισμένες από αυτές τις εκτάσεις να φυτέψουν νέα δέντρα.

Οι φυτείες κακάο προσέφεραν στους εκτροφείς μια διέξοδο από το δίλημμά τους. Η φύτευση κακαόδεντρων πληρούσε την απαίτηση να φυτέψουν δέντρα, απαιτούσε μια μέτρια πλοκή και δεν χρειαζόταν συνεχή καθαρισμό. Μια φυτεία μπορεί επίσης να δώσει μέχρι και πέντε φορές περισσότερα χρήματα από τα βοσκοτόπια.

 

"Τα δάση κακαόδεντρου" θα ανανεώσουν τον Αμαζόνιο;

Το περιβάλλον επωφελείται επίσης από τις φυτείες κακάο. Οι φυτείες χρησιμεύουν ως υποκατάστατα δάση που ενθαρρύνουν την επιστροφή της τοπικής χλωρίδας και πανίδας, βελτιώνοντας παράλληλα την τοπική ποιότητα του νερού. Τα κακαόδεντρα είναι πολυετή φυτά, επομένως είναι ιδανικά για δεκαετίες παραγωγικότητας.

Τα κακαόδεντρα δεν είναι τα μόνα φυτά που βοηθούν στην επαναφορά της βλάστησης του Αμαζόνιου. Οι περιβαλλοντικές ομάδες διασφάλισαν ότι η χρηματοδότησή τους ήρθε με κατευθυντήριες γραμμές που μεγιστοποίησαν την οικολογική επίδραση των φυτειών.

Αν όλα πάνε καλά, οι αγρότες θα πρέπει να φυτέψουν μαόνι, ipê και άλλα ψηλότερα ιθαγενή είδη μαζί με τη νέα τους καλλιέργεια. Τα άλλα δέντρα θα ωφελήσουν το περιβάλλον, αλλά και τη φυτεία.

Πολλά από τα κατεστραμμένα βοσκοτόπια έχουν πλέον μετατραπεί σε φυτείες που παρέχουν σκιά και πλούσια συγκομιδή κακάο.

ΠηγέςReutersIUCN

Ανακαλύπτουμε πώς οι καινοτόμες τεχνικές που χρησιμοποιούν βλαστοκύτταρα, μοντέλα υπολογιστών και εκτυπώσεις 3D θα μπορούσαν να μειώσουν τον αριθμό των ζώων που χρησιμοποιούνται στην ιατρική έρευνα.

Υπάρχουν πολλές διαφωνίες στον κόσμο της έρευνας, όμως λίγες συζητήσεις παίρνουν τέτοια έκταση όπως εκείνες που αφορούν τις δοκιμές σε ζώα. Πολλοί επιστήμονες και υποστηρικτές της έρευνας υποστηρίζουν ότι τα πειράματα σε ζώα είναι ζωτικής σημασίας για την απόκτηση πληροφοριών σχετικά με τους βασικούς βιολογικούς μηχανισμούς βιολογίας και τους μηχανισμούς των ασθενειών, και είναι απαραίτητα για τον έλεγχο της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των νέων φαρμάκων και χημικών ουσιών. Επισημαίνουν ότι πολλά ισχυρά φάρμακα υπάρχουν χάρη στις δοκιμές σε ζώα. Από την άλλη όμως, η υποβολή ζώων σε πειράματα για ανθρώπινο κέρδος είναι ηθικά αδικαιολόγητη. Επιπλέον, πολλοί υποστηρίζουν ότι η έρευνα αυτή είναι συχνά παραπλανητική επειδή συγκρίνει ανόμοια πράγματα: τα αποτελέσματα από μελέτες σε ζώα συχνά δεν ισχύουν και για τους ανθρώπους, επειδή τα ζώα είναι πολύ διαφορετικοί οργανισμοί.

 Νέες μέθοδοι

Οι ακτιβιστές για την καλή μεταχείριση των ζώων επιμένουν εδώ και καιρό ότι οι ερευνητές θα πρέπει να απορρίψουν την έρευνα σε ζώα για εναλλακτικές μεθόδους, όπως τα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα που αναπτύσσονται στο εργαστήριο, τα μοντέλα σε υπολογιστή ή οι εκτεταμένες κλινικές δοκιμές. Ωστόσο, μόλις τα τελευταία λίγα χρόνια τα περισσότερα από αυτά τα εργαλεία έχουν γίνει πραγματικά αρκετά καλά για ευρεία χρήση. Τώρα πολλοί ερευνητές αγκαλιάζουν αυτές τις εναλλακτικές λύσεις. Όπως αναφέρει ο Dr Ντόναλντ Ίνγκμπερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Γουίς στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ: "Είμαστε σε ένα σημείο ανατροπής των παλαιών δεδομένων. "

Η σύγκριση του ακριβούς αριθμού των ζώων που χρησιμοποιούνται στην έρευνα είναι δύσκολη, επειδή οι χώρες καταγράφουν τα πειράματα σε ζώα με διαφορετικό τρόπο. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η καταμέτρηση υπερβαίνει παγκοσμίως τα 100 εκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο. Η πλειοψηφία των ζώων χρησιμοποιείται στη βασική έρευνα και αναπαραγωγή για τη δημιουργία συγκεκριμένων γενετικών τροποποιήσεων. Ένα μικρότερο ποσοστό ζώων χρησιμοποιούνται σε δοκιμές για την επίδραση φαρμάκων ή χημικών ουσιών. Περισσότερο από το 95% όλων των ζώων που χρησιμοποιούνται στην έρευνα είναι ποντίκια, αρουραίοι, πουλιά και ψάρια, αλλά και άλλα είδη. Για παράδειγμα, περίπου 60.000 πίθηκοι όπως οι μακάκοι χρησιμοποιούνται σε πειράματα στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Αυστραλία.

Είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς ότι η έρευνα σε ζώα έχει προάγει την ανθρώπινη υγεία. Τον 19ο αιώνα, για παράδειγμα, ο Γάλλος βιολόγος Λουί Παστέρ χρησιμοποίησε πειράματα σε ζώα για να καταλάβει πώς οι μικροοργανισμοί μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια, και αργότερα να αναπτύξει ένα εμβόλιο για τη λύσσα. Οι μελέτες σε ζώα ήταν επίσης κρίσιμες για την κατανόηση του τρόπου παραγωγής ινσουλίνης και για την ανάπτυξη τρόπων λήψης της από άτομα με διαβήτη. Η πενικιλίνη αποδείχθηκε αποτελεσματική σε ποντικούς, οι μεταγγίσεις αίματος τελειοποιήθηκαν σε κουνέλια και οι μεταμοσχεύσεις νεφρού δοκιμάστηκαν σε σκύλους και χοίρους.

Υπάρχει επίσης πλήθος πρόσφατων παραδειγμάτων. Η δημιουργία αντιρετροϊκών φαρμάκων οφείλεται σε πειράματα στα οποία μακάκοι μολύνθηκαν με SIV, τον αντίστοιχο στους πιθήκους ιό του HIV που προκαλεί το AIDS.

Η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση που χρησιμοποιείται από περίπου 20.000 άτομα με νόσο του Πάρκινσον βασίστηκε σε μοντέλα αρουραίων και πιθήκων για να κατανοηθεί πώς η νόσος επηρεάζει ένα τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται βασικό γάγγλιο και πώς η χειρουργική εμφύτευση ενός διεγέρτη μπορεί να βελτιώσει τα κινητικά συμπτώματα των ασθενών. Και οι διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή που επιτρέπουν σε παράλυτους ανθρώπους να εκτελούν καθημερινές κινήσεις, όπως η τοποθέτηση ενός φλιτζανιού καφέ στα χείλη τους, αναπτύσσονται με τη βοήθεια πειραμάτων σε πιθήκους.

Είναι καιρός για αλλαγή

Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες θα συμφωνούσαν τώρα ότι για μερικές μελέτες, τα πειράματα σε ζώα δεν είναι πλέον ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσει η έρευνα. "Οι δοκιμές σε ζώα είναι ένα σημαντικό εργαλείο - έχει κάνει τον κόσμο μας ασφαλέστερο και έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη ορισμένων φαρμάκων - αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ παραπλανητικό", τονίζει ο καθηγητής Tόμας Χάρντανγκ, τοξικολόγος και διευθυντής του Κέντρου Εναλλακτικών λύσεων για τις δοκιμές σε ζώα στο πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη. Αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε μεγαλύτερη συμφωνία για τους περιορισμούς των δοκιμών σε ζώα και η «πεποίθηση ότι αυτό είναι κάποιο είδος χρυσού προτύπου έχει πλέον εξασθενήσει».

mouse infogram

Μεταξύ των ερευνητών και του κοινού, η υποστήριξη για τον περιορισμό της έρευνας σε ζώα φαίνεται να αυξάνεται όπου είναι δυνατόν. Τα τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ισραήλ και η Ινδία έχουν απαγορεύσει τις δοκιμές σε ζώα για καλλυντικά και άλλες χώρες εξετάζουν παρόμοιους νόμους. (Το ΗΒ άνοιξε το δρόμο με την πρώτη τέτοια απαγόρευση το 1989). Χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο απέσυραν την έρευνα σε πρωτεύοντα όπως οι χιμπατζήδες, και σε πολλές περιοχές η χρήση πρωτευόντων καθώς και άλλων θηλαστικών πλην του ανθρώπου βρίσκεται επίσης σε ύφεση.

Εν τω μεταξύ, ρυθμιστικά όργανα όπως η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, τα οποία έχουν επιμείνει επί μακρόν σε μελέτες σε ζώα, αρχίζουν να αξιολογούν κατά πόσο οι εναλλακτικές τεχνολογίες μπορούν να παρουσιάσουν παρόμοια ή καλύτερα αποτελέσματα και οι εταιρείες προσπαθούν να εφαρμόσουν αυτές τις νέες μεθόδους.

Ηθικοί λόγοι αλλά και επιστημονικοί

Δεν είναι μόνο οι ηθικές ανησυχίες που προκαλούν αυτή την αλλαγή. Η μετάβαση σε μελέτες που χρησιμοποιούν ανθρώπινο ιστό αντί του ζωικού μπορεί να οδηγήσει στην εξέλιξη της επιστήμης. Τα πειραματικά φάρμακα που φαίνεται να είναι αποτελεσματικά σε ζώα (συνήθως τρωκτικά) συχνά αποτυγχάνουν σε δοκιμές σε ανθρώπους.

9 από τα 10 φάρμακα για καρκίνο και 98 από τα 100 νευρολογικά και ψυχιατρικά φάρμακα που δείχνουν αποτελεσματικά όταν δοκιμάζονται σε ζώα δεν αποδίδουν το ίδιο όταν δοκιμάζονται σε ανθρώπους. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι μελέτες σε ζώα σίγουρα δεν έχουν την πλήρη ευθύνη για αυτό, αλλά η εύρεση καλύτερων νοσολογικών μοντέλων με μεγαλύτερη ακρίβεια στην πρόβλεψη μπορεί να βοηθήσει περισσότερο.

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου μια ανθρώπινη ασθένεια απλώς δεν μπορεί να μοντελοποιηθεί σε ζώα. Για παράδειγμα, ο Αλ. Μουότρι, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, μελετά μια σπάνια αλλά καταστροφική νευρολογική ασθένεια που ονομάζεται σύνδρομο Aicardi-Goutieres (AGS).

Οι μεταλλάξεις που προκαλούν AGS είναι γνωστές, αλλά όταν ο Μουόρτι μελέτησε ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά για να φέρουν αυτές τις μεταλλάξεις, διαπίστωσε ότι δεν είχαν συμπτώματα. Όταν η ομάδα του ανέπτυξε κυτταρικές δομές που ονομάζονται οργανοειδή από βλαστοκύτταρα που προέρχονται από ιστούς ασθενών με την ασθένεια, οι δομές αυτές αναδημιουργούσαν τη βλάβη των νευρικών κυττάρων. Έμαθαν ότι αυτό που προκαλεί την ασθένεια είναι μια ανοσοαπόκριση σε ένα στοιχείο του DNA που υπάρχει μόνο στον άνθρωπο. "Είναι η περίπτωση όπου έχουμε μια πραγματικά ανθρώπινη διαταραχή", λέει ο Μουόρτι. "Δεν μπορούσαμε να το δούμε στα ποντίκια και πολύ πιθανό να μην το δούμε ούτε σε ένα πρωτεύον".

Μια ιδιαίτερα ελπιδοφόρα εναλλακτική λύση αντί για τη χρήση πειραματόζωων είναι η λεγόμενη τεχνολογία "organ-on-a-chip", στην οποία συγκεκριμένοι τύποι ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων αναπτύσσονται με μεμβράνες σε μικροτσίπ για να μιμούνται τη λειτουργία συγκεκριμένων οργάνων. "Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε σε αυτά τα τσιπ που δεν μπορείτε να κάνετε σε δοκιμές σε ζώα", υποστηρίζει ο Ίνγκμπερ, ο οποίος έχει αναπτύξει περίπου 15 τέτοιες συσκευές, μαζί με τους συναδέλφους του, για να μιμηθεί τη λειτουργία οργάνων, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, του εντέρου, των νεφρών και του μυελού των οστών. Κάθε τσιπ, που έχει μέγεθος ενός στικ μνήμης για τον υπολογιστή, είναι χαραγμένο με μικροσκοπικά κανάλια που είναι επενδεδυμένα με ανθρώπινα κύτταρα και τεχνητό ιστό αιμοφόρων αγγείων. Τα εργαλεία καταγράφουν επίσης φυσιολογικά χαρακτηριστικά όπως η πίεση του αίματος και οι μηχανικές δυνάμεις που δρουν στα κύτταρα. Οι ερευνητές μπορούν να συνδέσουν έως και 10 τσιπ μαζί με αγγειακά κανάλια που περιέχουν ανθρώπινο αίμα για να μελετήσουν πώς αλληλεπιδρούν τα συστήματα οργάνων.

"Ήμασταν σε θέση να δημιουργούμε προσομοιώσεις σε εκπληκτικά πράγματα - ασθένειες όλων των τύπων, πνευμονικό οίδημα, άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, ιογενή λοίμωξη, τοξικότητα φαρμάκων - και είμαστε σε θέση να κατασκευάζουμε τσιπ με κύτταρα από ασθενείς", αναφέρει ο Ίνγκμπερ. Αυτές οι συσκευές αποκαλύπτουν τοξικότητες φαρμάκων που δεν εμφανίζονται σε ζωικά μοντέλα και μπορούν επίσης να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα που δεν μπορούν να τεθούν σε κλινικές δοκιμές για ηθικούς λόγους. Η ομάδα του χρησιμοποιεί αυτά τα πειραματικά μοντέλα για τα αποτελέσματα της έκθεσης στην ακτινοβολία, καθώς και παιδικές ασθένειες αλλά και τον υποσιτισμό.

Ωστόσο η μέθοδος αυτή δεν αφορά μόνο σε πανεπιστημιακούς επιστήμονες. Η Roche Pharmaceuticals, μία από τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες φαρμάκων παγκοσμίως, υιοθέτησε αυτή την τεχνολογία πριν από τρία χρόνια και την χρησιμοποιεί ήδη για να ελέγξει την ασφάλεια νέων συστατικών. «Ανοίγει ένα εντελώς νέο πεδίο ευκαιριών σε εμάς στη βιολογία και την ανακάλυψη φαρμάκων, είναι πολύ καλύτερη μέθοδος από οποιαδήποτε μελέτη σε ζώα», λέει ο Τόμας Σίνγκερ, επικεφαλής του φαρμακευτικού επιστημονικού τομέα της Roche παγκοσμίως. Καθώς αυτές οι μέθοδοι και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν βελτιώνονται συνεχώς, όλο και περισσότερες εταιρείες τις έχουν υιοθετήσει, καθιστώντας αυτές πιο αναπαράξιμες και προβλέψιμες από τις δοκιμές σε ζώα. "Στην αρχή ήμασταν μόνοι μας", λέει ο Σίνγκερ. "Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η τεχνολογία θα δει μια τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη."

Μικροσκοπικά όργανα

Είναι επίσης διαθέσιμες άλλες εναλλακτικές λύσεις που βασίζονται σε ανθρώπινα κύτταρα αντί για ζωικά μοντέλα. Ο καθηγητής Άντονι Άταλα, διευθυντής του Ινστιτούτου Wake Forest για την Αναγεννητική Ιατρική στη Βόρεια Καρολίνα, δημιουργεί ιστούς και όργανα, όπως κύστες και νεφρά, χρησιμοποιώντας έναν εκτυπωτή 3D που εκτοξεύει διαφορετικούς τύπους ανθρώπινων κυττάρων. "Δημιουργείται μία μινιατούρα ανθρώπινου οργάνου, πραγματικά", λέει. Αρχικά, η ομάδα του δημιούργησε αυτά τα όργανα για χειρουργική χρήση στο σώμα, αλλά σύντομα συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσαν να τυποποιηθούν και να παραχθούν μαζικά μέσα σε λίγα λεπτά - ιδανικές προδιαγραφές για τη διαλογή νέων φαρμάκων και τη δοκιμή της ασφάλειάς τους. Αρχικά, τονίζει, τέτοιες τεχνολογίες θα συμπληρώσουν τις μελέτες σε ζώα, αλλά τελικά μπορούν να τις αντικαταστήσουν εντελώς.

Οι μελέτες τοξικολογίας για τα φάρμακα καθώς και για όλα τα είδη χημικών ουσιών είναι εύκολο να αντικατασταθούν από εναλλακτικά μοντέλα, εξηγεί ο Χάρτανγκ. Πολλές δοκιμές σε ζώα είναι ιδιαίτερα κακές στην πρόβλεψη της τοξικότητας στους ανθρώπους, για να μην αναφέρουμε την αργή και δαπανηρή συμπεριφορά τους και σε πολλές περιπτώσεις αναπτύχθηκαν πιο σύγχρονες δοκιμασίες που βασίζονται σε κύτταρα ή σε υπολογιστή. Προωθώντας το ζήτημα, ένας ευρωπαϊκός νόμος που ψηφίστηκε πριν από μια δεκαετία απαιτεί την αξιολόγηση ασφάλειας για χιλιάδες χημικές ουσίες. Ο Χάρτανγκ και άλλοι τοξικολόγοι στον ακαδημαϊκό κόσμο και στη βιομηχανία έχουν αναπτύξει ένα μοντέλο υπολογιστή που μπορεί να προβλέψει την τοξικότητα ενός συστατικού με βάση την ομοιότητά του με άλλα. "Αυτό είναι εκπληκτικό," λέει.

Όμως παρά την υπόσχεση όλων αυτών των τεχνικών, λένε οι ειδικοί, η αλλαγή πιθανότατα θα έρθει σιγά-σιγά και είναι πιθανό ότι ορισμένες μορφές ζωικών μοντέλων να μην εξαλειφθούν ποτέ. Όπως το θέτει ο Ίνγκμπερ, "νομίζω ότι θα αντικαταστήσουμε τα πειράματα σε ζώα σταδιακά".

 Στην έντυπη έκδοση το ρεπορτάζ ολοκληρώνεται με την έρευνα της δημοσιογράφου Κατερίνας Καπερναράκου.

 

* Η Άλα Κάτσνελσον είναι επιστημονική συντάκτρια με PhD στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των θηλαστικών

Οι εκπομπές καυσαερίων από αυτοκίνητα και φορτηγά ευθύνονται για περίπου το 25% των περιπτώσεων άσθματος στα παιδιά - και αυτό το ποσοστό σχεδόν διπλασιάζεται όταν προστίθεται η ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία περιλαμβάνει χημικά και καπνό από βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Το παιδικό άσθμα αυξάνεται σταθερά από τη δεκαετία του 1950 και αυτό αντικατοπτρίζει την αύξηση της χρήσης αυτοκινήτων και φορτηγών, τα οποία εκπέμπουν διοξείδιο του αζώτου, έναν ατμοσφαιρικό ρύπο που μπορεί να ερεθίσει το αναπνευστικό σύστημα και να επιδεινώσει τυχόν υπάρχοντα αναπνευστικά προβλήματα.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ιδιαίτερα έντονη στην αγγλική πόλη Bradford, όπου οι ερευνητές ανέλυσαν την ποιότητα του αέρα. Χρησιμοποιώντας νέα μοντέλα που αξιολογούν την επίδραση των οξειδίων του αζώτου, οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Leeds εκτιμούν ότι περίπου το 38% όλων των περιπτώσεων άσθματος στην πόλη μπορεί να αποδοθεί στην ατμοσφαιρική ρύπανση και ότι το 24% προέρχεται άμεσα από τα καυσαέρια αυτοκινήτων και φορτηγών.

Αν και τα περιστατικά άσθματος στην πόλη αυτή είναι πάνω από το μέσο όρο του Ηνωμένου Βασιλείου, το μοτίβο είναι πιθανώς παρόμοιο παντού.

Η επικεφαλής Dr Haneeen Khreis αναφέρει ότι είναι η πρώτη φορά που έχει υπολογιστεί ο αντίκτυπος της ρύπανσης των οχημάτων στο άσθμα των παιδιών και δείχνει πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί ένας μεγάλος αριθμός περιπτώσεων: Οι ειδικοί διάδρομοι, οι ζώνες χωρίς κυκλοφορία και η χρήση καθαρότερων καυσίμων θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος ενός εθνικού και παγκόσμιου σχεδίου για τη μείωση των περιπτώσεων άσθματος.

 

(Environment International, 2018, available online, March 27, 2018: https://doi.org/10.1016/j.envint.2018.03.008)

Παρά το μικρό πληθυσμό της, η παλαιά Ευρωπαϊκή Αρκτική έχει καλυφθεί από πλαστικά απορρίμματα. Το Νορβηγικό Πολικό Ινστιτούτο (NPI) αναφέρει ότι μια ανησυχητική ποσότητα πλαστικών απορριμμάτων συσσωρεύεται στην «πρωτόγονη Ευρωπαϊκή Αρκτική».

Μια μελέτη του Νορβηγικού Πολικού Ινστιτούτου αποκάλυψε ότι «πλαστικό σε όλα τα μεγέθη» βρίσκεται πλέον διασκορπισμένο σε όλη τη Νορβηγική Αρκτική και στο αρχιπέλαγος Svalbard που βρίσκεται ανάμεσα στην ηπειρωτική Νορβηγία και τον Βόρειο Πόλο, μια από τις πιο βόρειες κατοικημένες περιοχές του πλανήτη.

Από τη μελέτη αυτή προκύπτει ότι στην περιοχή αυτή υπάρχουν τουλάχιστον 194 αντικείμενα απορριμμάτων (συνήθως πλαστικά) ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Όλα τα πλαστικά απορρίμματα ζυγίζουν συνολικά 79,000 τόνους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές με συγκριτικά «χαμηλή ανθρώπινη επιρροή», τα πλαστικά απόβλητα που συσσωρεύονται στην Ευρωπαϊκή Αρκτική είναι σχεδόν ίδια ή και περισσότερα απ’ ότι στις περισσότερες αστικές, κατοικημένες περιοχές.

Η επιστήμονας Ingeborg G. Hallanger δήλωσε ότι η ομάδα των ερευνητών ανησυχεί για το μέγεθος των μικροπλαστικών* που βρίσκονται στη θάλασσα. Η Hallanger πιέζει για την περαιτέρω εξερεύνηση των επιδράσεων που έχουν τα πλαστικά απορρίμματα στην άγρια ζωή της περιοχής. Εξηγεί ότι παρόλο που δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία σχετικά με την επίδραση των πλαστικών στην άγρια φύση, ωστόσο έχει επιβεβαιωθεί ότι το 90% των θαλάσσιων πτηνών έχει ένα πλαστικό αντικείμενο στο στομάχι του. Εν τω μεταξύ τουλάχιστον το 22,5% των ιππόκαμπων έχουν πάνω από 0,1 γραμμάρια πλαστικού στο στομάχι τους.

Η Hallanger δήλωσε ότι τα ζώα μπερδεύονται όταν βλέπουν τα μικροπλαστικά τα οποία μοιάζουν με τροφή. Όταν η άγρια φύση καταναλώνει πλαστικό, αυτό προκαλεί σοβαρή εσωτερική βλάβη. Επίσης τα ζώα μπερδεύονται σε «πλαστικά σκουπίδια και δίχτυα ψαρέματος».

Ο Geir Wing Gabrielsen, ένας από τους συγγραφείς της αναφοράς προειδοποίησε ότι το θαλάσσιο πουλί της Αρκτικής φούλμαρος απειλείται επικίνδυνα από τα πλαστικά απόβλητα. Ανέφερε ότι στο τέλος της δεκαετίας του ‘70, στο στομάχι τους υπήρχαν πολύ λίγα πλαστικά. Ωστόσο όταν οι ερευνητές έλεγξαν τη κατάσταση των φούλμαρων το 2013, βρήκαν ότι μερικά από αυτά είχαν πάνω από 200 πλαστικά αντικείμενα στο στομάχι τους.

Επίσης και τα μεγαλύτερα ζώα όπως είναι οι τάρανδοι βλάπτονται από τα πλαστικά απορρίμματα αφού κάθε χρόνο πολλοί παγιδεύονται σε δίχτυα που ξεβράζονται σε παραλίες και πεθαίνουν. O Gabrielsen πρόσθεσε ότι το 80% των απορριμμάτων στο αρχιπέλαγος Svalbard προέρχεται από απόβλητα των αλιευτικών.

Ο υπουργός κλίματος και περιβάλλοντος Ola Elvestuen εξέφρασε την ανησυχία του για τα αποτελέσματα τα οποία υποδεικνύουν την ανάγκη για συνεργασία της βιομηχανικής υδατοκαλλιέργειας, της αλιείας και της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πλαστικών απορριμμάτων είναι ζωτικής σημασίας η ελαχιστοποίηση των μικροπλαστικών που αφορούν κυρίως τον τεχνητό χλοοτάπητα και τα λάστιχα των αυτοκινήτων. Οι ερευνητές ανησυχούν ότι η εκτιμώμενη ποσότητα πλαστικού στις περιοχές της Αρκτικής θα συνεχίσει να αυξάνεται. Στη πραγματικότητα το 2015 η παγκόσμια παραγωγή πλαστικού έφτασε τους 332 εκατομμύρια τόνους και ο αριθμός αυτός ενδέχεται να συνεχίσει την αυξητική του πορεία.

Η ελπίδα δεν έχει χαθεί παρόλο που τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ανησυχητικά. Εάν ο καθένας αναλάβει την ευθύνη του από το ευρύ κοινό έως τους παραγωγούς και τις εταιρείες, ίσως να μην είναι πολύ αργά για να ελαχιστοποιηθούν τα πλαστικά απόβλητα που παράγουμε.

Σημείωση:

*Τα μικροπλαστικά είναι μικρά πλαστικά σωματίδια στο περιβάλλον. Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμοσφαιρικής Διαχείρισης των Η.Π.Α κατατάσσει τα μικροπλαστικά σε διάμετρο μικρότερη των 5 χιλιοστών (προέρχονται κυρίως από καλλυντικά, ρούχα και διάφορες βιομηχανικές επεξεργασίες).

Πηγή: Eco watch