Παρασκευή, 01 Ιανουαρίου 2021 01:08

(Video) Είμαστε Ένα !

Στο ξεκίνημα του 2021 ας θυμηθούμε ότι ζούμε όλοι μαζί,... ότι είμαστε όλοι Ένα !!!

Καλή χρονιά, ανθρώπινη, ουσιαστική, με υγεία, χαμόγελο και Ελευθερία! 

Δείτε το βίντεο [πατήστε στην εικόνα]: 

unity site 2

Το περιοδικό Holistic Life διοργανώνει διαγωνισμό και σας δίνει τη δυνατότητα να κερδίσετε 3 αντίτυπα του βιβλίου “Οι 4 Πυλώνες της Ευζωίας

 4 pilones 3d

Σε αυτό το πρωτοποριακό βιβλίο ο Dr Chatterjee «συνταγογραφεί» ορισµένες απλές –αλλά ικανές να µετασχηµατίσουν τη ζωή σας– αλλαγές στη διατροφή, τη χαλάρωση, τον ύπνο και την κίνηση, που θα σας επιτρέψουν να αναλάβετε εσείς το πηδάλιο και να µεταµορφώσετε τη ζωή σας προς το καλύτερο.

Το βιβλίο “οι 4 Πυλώνες της ευζωίας”, από τις εκδόσεις Πεδίο, έρχεται να μας δώσει απαντήσεις σε θέματα που μας απασχολούν στο σύνολο της καθημερινότητάς μας.


Εδώ το Link για να συμμετάσχετε στον διαγωνισμό: Διαγωνισμός Holistic Life (βιβλία)

Λήξη διαγωνισμού: 7 Ιουνίου 2020

Η ολιστική κτηνίατρος Anna Murphy μοιράζεται τις πολύτιμες προτάσεις της για τους σκύλους με άγχος αποχωρισμού

Ερώτηση: Ζω μόνος μου με το ενός έτους Yorkie μου, τον Rupert, και πρόσφατα επέστρεψα στην εργασία μετά από ασθένεια. Ήταν πάντα προσκολλημένο και τώρα παρουσιάζει κλασικά σημάδια άγχους αποχωρισμού. Γαβγίζει ασταμάτητα μόλις φύγω και αρχίζει να ξύνει τις ταπετσαρίες, τις πόρτες και τα έπιπλα. Δεν θέλω να καταφύγω σε φαρμακευτικά σκευάσματα αν μπορώ να ακολουθήσω πιο φυσικές λύσεις. Μπορείτε να με βοηθήσετε;

Απάντηση: Το άγχος αποχωρισμού περιλαμβάνει μια σειρά από προβλήματα συμπεριφοράς που εμφανίζονται όταν ο κηδεμόνας του κατοικίδιου απουσιάζει για λίγο ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το πρόβλημα μπορεί να υπάρχει από μόνο του ή μπορεί να συμβαδίζει με άλλες συμπεριφορές άγχους όπως ο φόβος για νέες καταστάσεις, οι ξένοι ή οι δυνατοί θόρυβοι.

Δεδομένου ότι οι κατοικίδιοι σκύλοι θεωρούν την ανθρώπινη οικογένεια ως την αγέλη τους, μπορούν να συνδεθούν υπερβολικά με ορισμένα μέλη της οικογένειας και αυτή η υπερβολική προσκόλληση μπορεί να αποτελέσει αιτία διαταραχής σε μερικά σκυλιά όταν χρειάζεται να μείνουν μόνα. Μπορεί αυτό να σας κάνει να νιώθετε ξεχωριστοί επειδή το σκυλί σας σάς αγαπάει περισσότερο, όμως βεβαιωθείτε ότι αυτό δεν είναι υπερβολικό για το σκυλί σας. Δεν έχουν τεκμηριωθεί πολλά για αυτή την κατάσταση σε γάτες, αλλά είχα πολλούς ασθενείς αιλουροειδή που έδειχναν να εμφανίζουν και αυτά μια συμπεριφορά διαταραχής αποχωρισμού.

Οι φόβοι μπορούν να προκληθούν όχι μόνο με το να μείνει μόνο ένα κατοικίδιο, αλλά και λόγω ξαφνικών αλλαγών στο σπίτι ή στον τρόπο ζωής του κατοικίδιου ζώου. Ορισμένα κατοικίδια αναπτύσσουν ανασφάλειες όταν γεννιέται ένα νέο μωρό στην οικογένεια ή όταν ένας φίλος έρχεται να μείνει στον ίδιο χώρο. Αν ο ιδιοκτήτης επιστρέψει στην εργασία μετά από μια μακρά περίοδο παραμονής στο σπίτι, ή ακόμα και μόλις αρχίσει να πηγαίνει στο γυμναστήριο τακτικά, αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει ανησυχία σε ένα κατοικίδιο ζώο.

Συμπτώματα

Τα σκυλιά μπορεί να γαυγίζουν συνεχώς, να καταστρέφουν έπιπλα ή αντικείμενα, να ουρούν ή να λερώνουν με ακαθαρσίες παντού, και να γλείφουν ή να καθαρίζονται υπερβολικά. Οι γάτες μπορεί να δείξουν το άγχος τους γλείφοντας το τρίχωμά τους υπερβολικά σε σημείο να κάνουν κενά μπαλώματα στη γούνα τους. Ορισμένα κατοικίδια ζώα μπορεί να γρατσουνίσουν τα έπιπλα και να «μαρκάρουν» λερώνοντας το σπίτι, ενώ άλλα θα κρύβονται συνεχώς, ή θα γίνουν επιθετικά ή θα απομονώνονται.

Αντιμετώπιση

Δεν υπάρχουν γρήγορες διορθώσεις και δεν υπάρχουν εγγυήσεις όσον αφορά τη μη φυσιολογική συμπεριφορά των ζώων. Η συμπεριφορά των ζώων είναι σύνθετη και ακόμα και ο πιο έμπειρος συμπεριφοριστής κατοικίδιων μπορεί να θεραπεύσει εντελώς μόνο κάποιες από τις περιπτώσεις.

Ως κτηνίατρος, ασχολούμαι με κάθε κατοικίδιο εξατομικευμένα και στη συνέχεια δοκιμάζω ένα συνδυασμό φαρμάκων, διαχείρισης και στρατηγικών αντιμετώπισης. Δεδομένου ότι οι φοβίες και οι φόβοι μπορεί να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία ενός κατοικίδιου ζώου, πρέπει να δοθεί έμφαση στη θεραπεία και όχι μόνο στη διαχείριση.

Μόνο μετά την ολοκλήρωση μιας ολοκληρωμένης εξέτασης και τη διεξαγωγή των καθιερωμένων εξετάσεων αίματος για να διασφαλιστεί η κανονική λειτουργία των ζωτικών οργάνων, θα ξεκινήσω φαρμακευτική αγωγή για θέματα συμπεριφοράς - και αυτό μόνο όταν αποτύχουν όλες οι άλλες επιλογές. Τα φάρμακα όπως η υδροχλωρική κλομιπραμίνη ή η φλουοξετίνη χρησιμοποιούνται μερικές φορές, αλλά είναι απίθανο να παράσχουν μακροπρόθεσμα οφέλη από μόνα τους.

Ακολουθούν ορισμένες αποτελεσματικές λύσεις χωρίς φάρμακα.

Εκπαίδευση συμπεριφοράς

Η ενασχόληση με ένα κατοικίδιο ζώο που έχει άγχος αποχωρισμού δεν είναι πολύ διαφορετική από το να αφήνεις ένα μικρό παιδί στο σπίτι όταν γυρίζεις πίσω στη δουλειά ή να πηγαίνεις το παιδί σου στον παιδικό σταθμό κάποιες ώρες τη μέρα. Ένας τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι να εξαλείψετε τα σημάδια αναχώρησής σας, μια τεχνική που υποστηρίζεται από πολλούς συμπεριφοριστές κατοικίδιων ζώων.

Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να φτιάξετε την τσάντα σας χωρίς να το παρατηρήσει το κατοικίδιό σας, να ντυθείτε με καθημερινά ρούχα και να αλλάξετε στη δουλειά ή να αποσπάσετε το κατοικίδιο σας με ένα παιχνίδι.

Με την πάροδο του χρόνου, ίσως χρειαστεί να προσποιηθείτε ότι φεύγετε από το σπίτι, αλλά στην πραγματικότητα να μην πάτε πουθενά. Ο στόχος εδώ είναι να διαχωριστούν τα σημάδια αναχώρησης από την πραγματική αναχώρηση. Προσπαθήστε να μην επιστρέφετε σπίτι κάνοντάς το να φαίνεται μεγάλη υπόθεση είτε προσπαθήστε να το κάνετε πολύ χαλαρά.

Επίσης, είναι σημαντικό να αυξήσετε την ανεξαρτησία του κατοικίδιου ζώου σας και να μειώσετε την υπερ-προσκόλλησή του. Θα πρέπει να αγνοήσετε τη συμπεριφορά του κατοικίδιου ζώου σας που αναζητάει προσοχή, όπως το να σας προκαλεί με την πατούσα του ή να τρίβεται πάνω σας για να του δώσετε σημασία, να γαβγίζει ή να γρυλίζει, αλλά δώστε του σημασία όταν είναι ήρεμο και ήσυχο. (Σημείωση: μην αγνοείτε το κατοικίδιο ζώο σας, αγνοείστε μόνο τη συμπεριφορά του που αναζητά την προσοχή.)

Μερικές φορές, μπορεί να είναι απαραίτητη η αποφυγή στενής επαφής με το κατοικίδιό σας για να μειωθεί η εξάρτησή του και η τάση του να «γαντζώνεται» πάνω σας. Προσπαθήστε να μην ενθαρρύνετε το κατοικίδιο ζώο σας να έρχεται και να κάθεται στην αγκαλιά σας όποτε το επιθυμεί. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να είστε εσείς που θα ξεκινάτε την επαφή κάθε φορά. Θα μπορούσατε να απλώσετε μια πετσέτα στην αγκαλιά σας ως ένα σύνθημα για το κατοικίδιο ζώο σας για να καθίσει εκεί, ή να καλέσετε το κατοικίδιο ζώο σας για να καθίσει δίπλα σας.

Η εκπαίδευση συμπεριφοράς μπορεί να πάρει χρόνο και απαιτεί υπομονή. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με αυτές τις τεχνικές μόνοι σας, ίσως αξίζει να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό στη συμπεριφορά κατοικίδιων ζώων.

Άσκηση

Η αυξημένη άσκηση τείνει να κάνει τα κατοικίδια ζώα πιο ήρεμα και μειώνει το άγχος. Βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιό σας ασκείται αρκετά και προσπαθήστε να παίξετε μαζί του περισσότερο χρησιμοποιώντας διάφορα παιχνίδια και δραστηριότητες. Τα παιχνίδια στα οποία εγχύονται κατευναστικά - ηρεμιστικά βότανα (βλ. παρακάτω) μπορούν να σας βοηθήσουν ιδιαίτερα.

Διατροφή

Η σίτιση του κατοικίδιου σας με περισσότερους υδατάνθρακες μπορεί να ωφελήσει, καθώς αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης, αλλάζοντας τη διάθεσή του. Δοκιμάστε να του δώσετε ζυμαρικά ή ρύζι μισή ώρα μετά από ένα κύριο πλούσιο σε πρωτεΐνη γεύμα, λίγο πριν φύγετε από το σπίτι.

Οι μαγειρεμένη βρώμη είναι άλλη μια καλή επιλογή καθώς μπορεί να έχει ηρεμιστική επίδραση.

Το ζεστό γάλα μπορεί επίσης να βοηθήσει καθώς περιέχει τρυπτοφάνη, μια φυσική χημική ουσία που μπορεί να προάγει τον ύπνο. Τα σκυλιά (και οι γάτες) τείνουν να μην στρεσάρονται όταν έχουν υπνηλία.

Η διατροφή του κατοικίδιού σας λίγο πριν φύγετε μπορεί επίσης να βοηθήσει από μόνη της, αποσπώντας τον από την αναχώρησή σας. Όταν καταγράφεται με κάμερα η συμπεριφορά των κατοικίδιων προκειμένου να παρατηρηθεί πότε εμφανίζουν άγχος, τα περισσότερα προβλήματα εμφανίζονται μέσα σε μια ώρα από την αποχώρηση του ιδιοκτήτη. Συνεπώς, η απασχόληση των κατοικίδιων με τροφή ή ένα ασφαλές παιχνίδι ή μασάζ μπορεί να τα αποτρέψει από το να στρεσαριστούν.

Βότανα

Τα βότανα είναι ιδανική λύση για να ηρεμούν τα αγχωτικά κατοικίδια. Όχι μόνο είναι αποτελεσματικά, αλλά είναι επίσης απίθανο να προκαλέσουν στο κατοικίδιό σας «hangover» όπως κάνουν κάποια ηρεμιστικά φάρμακα, και επιπλέον δεν είναι εθιστικά. Θυμηθείτε, ωστόσο, ότι όλα τα ζώα δεν παρουσιάζουν την ίδια απόκριση στα ηρεμιστικά βότανα, γι' αυτό προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά βότανα μέχρι να βρείτε αυτό που δουλεύει για το κατοικίδιό σας. Αυτά τα βότανα είναι τα αγαπημένα μου για την ηρεμία των ανήσυχων ζώων.

 • Η βαλεριάνα είναι εξαιρετική για τη μείωση της υπερευαισθησίας και των υστερικών καταστάσεων. Διατίθεται σε βάμμα και κάψουλες, ενώ μπορείτε να αγοράσετε και παιχνίδια με βαλεριάνα για σκύλους.
 • Το χαμομήλι και η λεβάντα είναι αποτελεσματικά ηρεμιστικά βότανα και ισχυρά ηρεμιστικά. Η εφαρμογή μερικών σταγόνων αιθέριου ελαίου λεβάντας πίσω από τα αυτιά του σκύλου σας μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει το γαύγισμα που σχετίζεται με το άγχος. Ή μπορείτε να κρεμάσετε το βαμβάκι αρωματισμένο με λεβάντα στο μέρος που κρύβεται ο σκύλος σας.

Ανθοθεραπεία

Ένας συνδυασμός από τα ανθοϊάματα Bach: aspen, mimulus and Rescue Remedy μπορεί να βοηθήσει το κατοικίδιό σας να ηρεμήσει πριν φύγετε. Οκτώ σταγόνες από κάθε ένα σε περίπου 30gr απεσταγμένου νερού μπορεί να κάνει θαύματα. Μπορείτε να τρίψετε δύο έως τέσσερις σταγόνες μεταξύ των χειλιών και των ούλων του μια ώρα πριν φύγετε. Μου αρέσει επίσης να χρησιμοποιώ ίαμα από άνθη βρώμης, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ισχυρό αντίδοτο στις νευρικές συμπεριφορές.

Ηχητική θεραπεία

Τα περισσότερα κατοικίδια ζώα θα επωφεληθούν από την ηρεμιστική ηχοθεραπεία. Εάν παίζετε ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής όταν είστε στο σπίτι ή παρακολουθείτε μια συγκεκριμένη τηλεοπτική εκπομπή, ίσως είναι χρήσιμο να αφήσετε την ίδια αναπαραγωγή μουσικής ή το ίδιο τηλεοπτικό κανάλι όταν δεν είστε στο σπίτι. Γενικά, προτιμάται η κλασσική μουσική ή οποιαδήποτε μουσική με αργό ρυθμό.

Όταν η Asha Philip βρέθηκε εκτός αγωνιστικού χώρου για αρκετά χρόνια μετά από σοβαρό τραυματισμό στους παγκόσμιους αγώνες του Κεμπέκ, ένιωσε έναν πόνο στην ψυχή, και πιθανώς τον οίκτο και τη συμπάθεια όσων την έβγαλαν από τη λίστα των φαβορί του διπλού μίνι τραμπολίνο.

Λάθος κινήσεις, κακιά στιγμή, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης και η χρυσή βρετανίδα αθλήτρια με τη μεγάλη συλλογή μεταλλίων, ολοκληρώνοντας την έξοδό της ένιωσε το πόδι της να σπάει, να γίνεται κομμάτια…

Όλοι πίστεψαν, για λίγο και η ίδια, ότι τα πάντα χάθηκαν. Η μητέρα της, όμως, πίστεψε στις δυνάμεις του παιδιού της και η Asha με τη σειρά της την εμπιστεύθηκε και έδωσε μαθήματα ψυχικής ανθεκτικότητας.

Ξεκινώντας σταδιακά, με πολύ κόπο, δυσκολίες και τραυματισμούς κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, η 17χρονη ,τότε, αθλήτρια επανήλθε στα γήπεδα έπειτα από εντατικές προσπάθειες τριών ετών, για να αποσπάσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις ως σπρίντερ.

Όπως λέει η ίδια αφηγούμενη στο bbc (1) το δύσκολο ταξίδι της στον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό, «εκείνο που στέκεται ανάμεσα στην επιτυχία και την αποτυχία είναι η δύναμη του μυαλού μας».

Κυνηγήστε τους στόχους σας και ισορροπείστε τους σωστά, συμβουλεύει η διακεκριμένη αθλήτρια, τονίζοντας ότι τελικά πρόκειται για εκείνο που είναι σημαντικό για μας και μας κάνει να ανθίζουμε…

Κι αυτό λέει η Asha Philip δεν είναι ο αθλητισμός, είναι η ίδια η ζωή.

Είναι χάρισμα ή κατάκτηση η ψυχική ανθεκτικότητα;

Η έννοια της ψυχικής ανθεκτικότητας που έδωσε ώθηση στην Asha αλλά και σε πολλούς ακόμη επώνυμους και ανώνυμους που ζουν ανάμεσά μας, να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή, προέρχεται από την ψυχολογία και είναι ένας τρόπος ερμηνείας του πώς οι άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν τη ζωή και να ζουν καλά παρά τις αντίξοες καταστάσεις.

Και στον δικό μας στίβο του καθημερινού αγώνα για την επιβίωση, των εντάσεων, της κρίσης, της οικονομικής στενότητας, της ανεργίας και της αβεβαιότητας, τα χτυπήματα είναι πολλά. Κάποιοι από εμάς καταφέρνουν να τα αντιμετωπίσουν και κάποιοι άλλοι βουλιάζουν μέσα σε συναισθήματα αυτολύπησης και απελπισίας.

Είναι όλα εκείνα τα δύσκολα γεγονότα που αλλάζουν τη ζωή μας. Ο θάνατος ενός αγαπημένου μας προσώπου, η απώλεια εργασίας, μία σοβαρή ασθένεια και πολλά ακόμη τραυματικά γεγονότα που αποτελούν εξαιρετικά δύσκολες εμπειρίες ζωής.

Οι ρώσοι μάς διδάσκουν ότι επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς. Ωστόσο, άλλοι σηκώνονται με σιγουριά και παίρνουν φόρα για να συνεχίσουν και άλλοι αισθάνονται ότι ίσα που τους κρατούν τα πόδια τους…

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Ψυχολογίας (American Psychological Association) (2) η ψυχική ανθεκτικότητα είναι η διαδικασία της κατάλληλης προσαρμογής ενάντια στις αντιξοότητες, το τραύμα, την τραγωδία, τις απειλές ή τις σημαντικές πηγές στρες, όπως τα προβλήματα της οικογένειας και της σχέσης, τα σοβαρά προβλήματα υγείας, το άγχος στο χώρο εργασίας, καθώς και ο οικονομικός παράγοντας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ψυχική ανθεκτικότητα είναι συνηθισμένη και όχι κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Οι άνθρωποι συχνά επιδεικνύουν ψυχική ανθεκτικότητα. Ένα παράδειγμα που αναφέρεται σε αρκετές επιστημονικές εργασίες είναι η αντίδραση πολλών αμερικανών στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και οι προσπάθειές τους να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους μέσα από τον θάνατο και τις στάχτες που άφησε πίσω του το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα.

Η έρευνα για την ψυχική ανθεκτικότητα εμπλέκει πολλούς παράγοντες (3), όπως οι ατομικοί (γενετική, ηλικία, φύλο, αναπτυξιακό στάδιο, εμπειρίες ζωής), το κοινωνικό πλαίσιο (κοινωνική στήριξη, κοινωνική τάξη, πολιτισμός, περιβάλλον), καθώς επίσης και η ποιότητα και η ποσότητα των γεγονότων της ζωής ενός ανθρώπου (σκοπιμότητα, δυνατότητα ελέγχου, θεματικές, χρονική διάρκεια και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις).

Από τους πρώτους μελετητές οι οποίοι επικεντρώθηκαν στην ψυχική ανθεκτικότητα ήταν η αμερικανίδα ψυχολόγος Emmy E. Werner, στα τέλη της δεκαετίας του ΄60. Στην έρευνά της επικεντρώθηκε σε παιδιά μιας συγκεκριμένης περιοχής (Χαβάη) και διαπίστωσε ότι περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των παιδιών υψηλού κινδύνου – με αρνητικό ψυχολογικό και κοινωνικό περιβάλλον (κυρίως εκείνα που ζούσαν κάτω από αντίξοες συνθήκες), όταν μεγάλωσαν επέδειξαν «ανθεκτικότητα» δηλαδή έγιναν σπλαχνικοί και ικανοί ενήλικες, παρά το προβληματικό ιστορικό τους.

Περισσότερη ψυχική ανθεκτικότητα, πιο ανθεκτική καρδιά

Η ψυχική ανθεκτικότητα φαίνεται ότι αποτελεί επίσης ένα πολύ καλό «φάρμακο» για την υγεία της καρδιάς μας. Αυτό προκύπτει από τα συμπεράσματα μεγάλης έρευνας (4) που βασίστηκε σε δείγμα 237.000 ανδρών, οι οποίοι γεννήθηκαν μεταξύ 1952 και 1956 και τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση από το 1987 έως το 2010, με ενημέρωση από τα σουηδικά μητρώα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η χαμηλή ψυχική ανθεκτικότητα στο στρες συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν 10.581 διαγνώσεις με καρδιαγγειακό νόσημα. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα υποστηρίζει ότι τα χαμηλά επίπεδα ανθεκτικότητας στο στρες στην εφηβεία συνδέονται με αυξημένη πιθανότητα για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων στη μέση ηλικία, η οποία, μάλιστα, φαίνεται να μειώνει και τα οφέλη της φυσικής άσκησης.

Tips για βελτίωση της ψυχικής ανθεκτικότητας

Μπορεί να είναι γραμμένη στο dna μας και να επηρεάζεται από κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η ψυχική ανθεκτικότητα δεν διδάσκεται. Υπάρχουν απλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αυξήσουμε την ψυχική μας ανθεκτικότητα και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από διάφορές δυσάρεστες καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και το στρες. Κι ακόμη να ισορροπήσουμε παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο να κλονιστεί η ψυχική μας υγεία, όπως ο εκφοβισμός ή ένα προηγούμενο ψυχικό τραύμα.

Οι ειδικοί της Mayo Clinic (Mayo Clinic Stuff) (5) δίνουν τις παρακάτω συμβουλές για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ψυχική μας ανθεκτικότητα:

Δικτυωθείτε. Η οικοδόμηση ισχυρών, θετικών σχέσεων με τους αγαπημένους σας και τους φίλους σας μπορεί να σας προσφέρει την απαραίτητη υποστήριξη και αποδοχή στις καλές αλλά και στις κακές στιγμές. Σημαντική υποστήριξη μπορεί να προσφέρει επίσης και η ενασχόληση με τον εθελοντισμό ή με κάποια πνευματική κοινότητα.

Δώστε νόημα σε κάθε μέρα της ζωής σας. Ασχοληθείτε με πράγματα που δίνουν την αίσθηση της ολοκλήρωσης και του σκοπού κάθε μέρα. Ορίστε στόχους που θα σας βοηθήσουν να κοιτάξετε προς το μέλλον με νόημα.

Μάθετε από την εμπειρία σας. Σκεφθείτε πώς αντιμετωπίσατε τις δυσκολίες στο παρελθόν. Εξετάστε τις δεξιότητες και τις στρατηγικές που σας βοήθησαν σε δύσκολους καιρούς.

Παραμείνετε αισιόδοξοι. Δεν μπορείτε να αλλάξετε το παρελθόν, αλλά πάντα μπορείτε να κοιτάξετε με χαμόγελο προς το μέλλον. Η αποδοχή και μάλιστα η πρόβλεψη της αλλαγής καθιστά ευκολότερη την προσαρμογή και την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων με λιγότερο άγχος και ανησυχία. Άλλωστε και η αλλαγή αποτελεί μέρος της ζωής.

Να προσέχετε τον εαυτό σας. Επικεντρωθείτε στις δικές σας ανάγκες και στα δικά σας συναισθήματα. Συμμετέχετε σε δραστηριότητες και ασχοληθείτε με χόμπι που απολαμβάνετε. Συμπεριλάβετε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινή σας ρουτίνα. Κοιμηθείτε αρκετά και ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή. Τεχνικές διαχείρισης του στρες και χαλάρωσης, όπως γιόγκα, διαλογισμός, η βαθιά αναπνοή ή προσευχή, θα σας βοηθήσουν επίσης, να επιτύχετε το στόχο σας.

Να είστε ενεργοί. Μην αγνοείτε τα προβλήματά σας. Αντίθετα, προσπαθήστε να προβλέψετε τι μπορεί να αντιμετωπίσετε, να ετοιμάσετε ένα ρεαλιστικό σχέδιο και να το υλοποιήσετε.

Παρόλο που μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να ανακάμψετε από μια μεγάλη αποτυχία, τραυματικό συμβάν ή απώλεια, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η κατάστασή σας μπορεί να βελτιωθεί αν δουλέψετε πραγματικά πάνω σε αυτό.

Κι αν βλέπετε ότι η κάτω βόλτα έρχεται να… σας πάρει από το χέρι, περάστε δυναμικά στην αντεπίθεση, δίνοντας στη ζωή σας πραγματικό νόημα. Κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή.

Η ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας είναι για κάθε άνθρωπο ένα προσωπικό ταξίδι. Ίσως η διαδρομή να μην είναι εύκολη, όμως ο προορισμός αξίζει. Αξίζει όσο και η ποιότητα της ζωής μας.

Στο χέρι μας είναι να ανακαλύψουμε τα αποθέματα δύναμης και αισιοδοξίας που κρύβουμε μέσα μας και να προχωρήσουμε μπροστά, αφήνοντας πίσω ότι μας φοβίζει, μας πληγώνει και απειλεί να μας καθηλώσει.

Πηγές:

 1. www.bbc.com/ideas/videos/talk-about-resilience-lessons-from-a-champion/p06flsck
 2. www.apa.org
 3. www.resilience-project.eu
 4. Stress resilience and physical fitness in adolescence and risk of coronary heart disease in middle age. Bergh C1, Udumyan R1, Fall K1, Almroth H2, Montgomery S3
 5. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/resilience-training/in-depth/resilience/art-20046311

Κατά τη διάρκεια της ερευνητικής μου πορείας έχω καταγράψει πολλές παραδοξότητες που δεν ταιριάζουν στα «ευαγγέλια» της συμβατικής ιατρικής περί απόλυτης ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των εμβολίων χωρίς ποτέ όμως εξαιτίας τους να οδηγηθώ ή να καθοδηγήσω σε κάποια αντίθετο άκρο.

Έχουμε δει εμβόλια που δεν δουλεύουν, εμβόλια ανεπαρκή, εμβόλια άχρηστα και τα συμφέροντα πίσω από τον εκφυλισμό των πολιτικών παρασκευής και ελέγχου των εμβολίων.

Έχουμε δει κάτι που μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε μόνο για τα φάρμακα, το φαινόμενο της αντίστασης των μικροοργανισμών σε αυτά, να συμβαίνει με διαφορετικό, πιο περιορισμένο τρόπο και στα εμβόλια. 

Σε προηγούμενο άρθρο είδαμε ακόμη και την CIA να χρησιμοποιεί εμβολιαστική εκστρατεία για να… εντοπίσει τον Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν. Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε κι άλλες, ακόμη πιο παράδοξες ιστορίες, όμως πέρα για πέρα πραγματικές.

Τον Σεπτέμβριο του 2014, στα πλαίσια εμβολιαστικής εκστρατείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατά της ιλαράς στην εμπόλεμη Συρία, 15 νήπια ηλικίας έως 18 μηνών (άλλες αναφορές ανεβάζουν τον αριθμό σε 37) πέθαναν εξαιτίας της. Τι είχε συμβεί;

Υπεύθυνο αυτή τη φορά δεν ήταν το ίδιο το εμβόλιο, παρά ταύτα οι θάνατοι ήταν ιατρογενείς με την ευρύτερη έννοια του όρου καθώς, όπως θα δούμε ευθύς αμέσως, οι θάνατοι μπορεί να οφείλονταν σε νοσηλευτικό κι όχι ιατρικό θανάσιμο λάθος.

Για να χορηγηθεί το εμβόλιο χρησιμοποιείται ένα αποστειρωμένο αλατούχο διάλυμα που παρέχεται μαζί με το εμβόλιο. Η συσκευασία όμως του διαλύματος μοιάζει με τη συσκευασία του ατρακουρίου, ενός νευρομυϊκού χαλαρωτικού-παραλυτικού (ανάλογα με τη δόση) που χρησιμοποιείται σε κάποιες σοβαρές επεμβάσεις.

Οι εμβολιαστές μπέρδεψαν τα κουτιά: 75 βρέφη υπέφεραν από την επίδραση του ατρακουρίου στο κορμάκι τους. Από αυτά, 15 (ή 36 σύμφωνα με άλλες πηγές) πέθαναν από μαρτυρικό θάνατο ασφυξίας καθώς οι μύες του θώρακα και το διάφραγμα είχαν παραλύσει.

Φριχτό ατύχημα. Αλλά δεν είναι το μόνο που έχει συμβεί.

Μπέρδεμα φαρμακευτικών ουσιών συμβαίνει και στις ΗΠΑ. Έκθεση του 2005 αναφέρει ότι υπήρχαν 50 περιστατικά όπου δόθηκαν κατά λάθος νευρομυϊκές παραλυτικές ουσίες. Σε ένα από αυτά ένα βρέφος πέθανε από ασφυξία από διάλυμα εμβολίου ιλαράς όπου ο διαλύτης που χρησιμοποιήθηκε ήταν το νευρομυοπαραλυτικό πανκουρόνιο. Σε ένα άλλο περιστατικό, ένα βρέφος πέθανε από ατρακούριο μετά από λάθος εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας Β.

Τονίζουμε λοιπόν ότι στις δομικές και τις κατασκευαστικές παρενέργειες των εμβολίων πρέπει να σημειωθεί και ο μικρός αλλά υπαρκτός κίνδυνος κακής χρήσης και μπερδέματος φαρμακευτικών ουσιών, ο κίνδυνος μιας από τις πολλές μορφές ιατρικής και νοσηλευτικής αμέλειας. 

Κι όμως. Ο κίνδυνος ιατρικού ή νοσηλευτικού λάθους είναι πολύ πιο συχνός στις ενέσεις από τα προαναφερόμενα περιστατικά «μπερδέματος» με λάθος ουσία. Υπάρχει κίνδυνος 0.7% να έχει γίνει τουλάχιστον ένα λάθος κατά την παρασκευή ενός ενέσιμου διαλύματος (φαρμάκου ή εμβολίου). Περίπου μία στις εκατό ενέσεις είναι λάθος παρασκευασμένη.

Ευτυχώς, τα λάθη αυτά συνήθως αφορούν τη συγκέντρωση του διαλύματος.

Αν συνδυαστεί αυτό όμως με τον πολύ πιο επιβαρυντικό και νοσηρό παράγοντα του ότι πολλοί γιατροί υπερσυνταγογραφούν και υπερδοσολογούν φάρμακα για να αντλήσουν οικονομικά - κι όχι μόνο - οφέλη από τις εταιρίες, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ανησυχητικά καθώς για πολλά φάρμακα οι παρενέργειες είναι δοσοεξαρτώμενες: όσο δηλαδή μεγαλύτερη η δόση και όσο πιο πολλά χρόνια η χρήση, τόσο πιο πολύ αυξάνει ο κίνδυνος παρενεργειών. Συνδυάστε τώρα όλα τα παραπάνω με το γεγονός, ότι επειδή τα «φίλτρα» ελέγχου για τα φάρμακα έχουν χαλαρώσει ή και άλλοτε αλλοιωθεί από τα οικονομικά συμφέροντα, πολλές φαρμακευτικές παρενέργειες καταγράφονται πολλά χρόνια μετά την έγκριση και κυκλοφορία του όποιου φαρμάκου, έχοντας ήδη βλάψει περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά χιλιάδες, ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες τους, όπως άλλωστε έχω καταγράψει στο βιβλίο μου «Τι δεν σας λένε οι Γιατροί».

Στην περίπτωση του κυκλώματος αντικαρκινικών φαρμάκων στην Ελλάδα, αυτοί χρησιμοποίησαν συνδυασμό υπερσυνταγογράφησης και υποδοσολογίας, ώστε να δημιουργούν απόθεμα πανάκριβων φαρμάκων πέραν των λογιστικών εγγραφών, τα οποία μετά τα έσπρωχναν στη διεθνή μαύρη αγορά. Αλλά στο θέμα των αντικαρκινικών φαρμάκων, θα επανέλθουμε σφοδρότεροι σε μελλοντικά άρθρα.

Συνδυάζοντας όλα αυτά τα «μεμονωμένα περιστατικά», παίρνουμε μια αποκρουστική μεγάλη εικόνα που εξηγεί εν μέρει το γιατί η συμβατική ιατρική έχει γίνει η τρίτη αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο (όπως περιγράψαμε σε παλαιότερο άρθρο σχεδόν κατά αποκλειστικότητα στην Ελλάδα).

Τα φαρμακευτικά οικονομικά συμφέροντα έχουν διαφθείρει την ιατρική σε τρομακτικό βαθμό προκαλώντας βλάβες σε μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού.

Γιατί είναι διαφορετικό να υπάρχουν λάθη στις πρακτικές, και είναι άλλο οι λάθος πρακτικές να έχουν γίνει κυρίαρχες. Και στην ιατρική πλέον συνυπάρχουν και τα δύο: και τα λάθη στις πρακτικές και οι λάθος πρακτικές.

Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; Το αντίθετο από ό,τι έκανε η χώρα στην υπόθεση Novartis: βάναυσες ποινές στους επίορκους γιατρούς και τους χρηματοδότες τους.

Στο αμέσως επόμενο άρθρο θα επανέλθουμε σε δομικά προβλήματα των εμβολίων και το πώς καταγεγραμμένα ακόμη κι οι πιο δεισιδαιμονικοί φόβοι γύρω από τα εμβόλια έχουν ήδη γίνει πραγματικότητα: Θα δούμε λοιπόν το πώς τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν σε μικρό βαθμό την ίδια ασθένεια την οποία είναι προγραμματισμένα να αποτρέψουν.

(Ο Πέτρος Αργυρίου είναι ένας ξεχωριστός λογοτέχνης κι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες αναλυτές, ιδιαιτέρως στο πεδίο του παρασκηνίου των παγκόσμιων πολιτικών δημόσιας υγείας. Είναι επίσης μέλος της ένωσης δημοσιογραφίας της επιστήμης Science View και μόνιμος συνεργάτης του Holistic Life. Από τις εκδόσεις ETRA κυκλοφορούν τα σχετικά βιβλία του: "Τι δεν σας λένε οι γιατροί", 2009, "Θανάσιμες Θεραπείες", 2011 και "Παρά Φύση", 2014, όλα τους μοναδικά στο είδος τους στην ελληνική εκδοτική πραγματικότητα και όχι μόνο. Το προσωπικό του blog είναι το agriazwa.blogspot.com).

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018 17:54

Όταν η CIA εμβολιάζει

Σε προηγούμενο άρθρο αναφέραμε ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που συναντάει η εφαρμογή του νέου εμβολίου Typbar TCV για την αντιμετώπιση της νέας πολυανθεκτικής επιδημίας τυφοειδούς πυρετού στο Πακιστάν, είναι η δυσπιστία και η εχθρικότητα του πληθυσμού απέναντι στους εμβολιασμούς.

Όπως περιγράψαμε, αυτή η δυσπιστία-εχθρικότητα που έχει φτάσει στο σημείο να θεωρεί ότι οι Δυτικοί επιχειρούν μέσω των εμβολιασμών να στειρώσουν τους μουσουλμάνους, έχει πρόσφατους ιστορικούς λόγους.

Γιατί όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το 2011 η CIA επιχείρησε να εντοπίσει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν μέσω ενός προγράμματος εμβολιασμού κατά της Ηπατίτιδας Β.

Το 2011 ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας είχε αποδειχτεί ένα τεράστιο φιάσκο σε όλα τα επίπεδα και η δολοφονία του Laden ήταν απαραίτητη για να κλείσει ένα κεφάλαιο ωμής καταστρατήγησης του διεθνούς δικαίου με την αμερικανική εισβολή σε δύο χώρες και καταπάτησης ατομικών δικαιωμάτων με την απαγωγή και την φυλάκιση μουσουλμάνων στο Γκουαντάναμο καθώς και τη δολοφονία τους μέσω drones, ενέργειες που με τον τρόπο που έγιναν όχι μόνο δεν βοήθησαν στην εξόντωση της τρομοκρατίας αλλά στο ακριβώς αντίθετο της, την αναζωπύρωση της ισλαμικής τρομοκρατίας που έφτασε στα πρόθυρα του να γίνει κράτος.

Οι σχέσεις ΗΠΑ - Πακιστάν είναι διττές: Είναι κατά καιρούς σύμμαχοι. Το Πακιστάν μαζί με τους Αμερικανούς εξόπλισαν, εκπαίδευσαν τους μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν για να προκαλέσουν φθορά στη Σοβιετική Ένωση και κομμάτι αυτής της σκακιέρας ήταν και ο γόνος ζάμπλουτων Σαουδαράβων πολύ κοντά στη βασιλική οικογένεια, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Το Πακιστάν όμως, παρά τις όποιες εκκοσμικευμένες πολιτικές ηγεσίες που μπορεί να έχει, είναι μια βαθειά ισλαμική κοινωνία, σουνιτική στο συντριπτικό της ποσοστό κι εξάγει ισλαμική τρομοκρατία ως μέσο άσκησης εξωτερικής πολιτικής.

Το Ισλάμ άλλωστε είναι ο βασικός λόγος ύπαρξης του Πακιστάν καθώς αυτό οδήγησε στην γενετήρια απόσχισή του από την μητέρα Ινδία, με την οποία έκτοτε βρίσκεται σε συνεχή διαμάχη.

Όταν λοιπόν η CIA έμαθε από πακιστανό αξιωματούχο ότι ο Μπιν Λάντεν βρισκόταν σε κρησφύγετο σε συγκεκριμένη περιοχή του Πακιστάν υπέθεσε ότι αυτό συνέβαινε εν γνώσει των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν, της ISI και βρισκόταν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση σε σχέση με το πώς να χειριστεί το θέμα ώστε να μην οδηγήσει τη σχέση με το Πακιστάν στα άκρα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει λοιπόν η CIA να κάνει είναι να βρει το πού βρίσκεται ο Μπιν Λάντεν.

Πληροφορίες οδήγησαν τη CIA σε ένα ιδιαίτερο οίκημα στο Βαζαριστάν με τοίχους 6 μέτρων. Για να μη βρεθεί αντιμέτωπη με ένα δικό της φιάσκο λάθους στόχου που θα έπαιρνε παγκόσμιες διαστάσεις, η CIA έπρεπε να βεβαιωθεί ότι ο άνθρωπος που βρισκόταν μέσα στο οίκημα ήταν όντως ο Μπιν Λάντεν κι όχι κάποιος ιδιόρρυθμος πακιστανός πολίτης. Την αβεβαιότητα της αυτή η CIA αποφάσισε να την αντιμετωπίσει με … εμβόλιο.

cia 2

Διείσδυσε στην ΜΚΟ Save The Children και προσέλαβε έναν Πακιστανό γιατρό, τον Σακίλ Αφρίντι για να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εμβολιασμών, πόρτα-πόρτα, κατά της ηπατίτιδας B.

Στόχος του προγράμματος φυσικά δεν ήταν η δημόσια υγεία του Πακιστάν. Το πρόγραμμα είχε ως αποκλειστικό στόχο να πλησιάσει ο Αφρίντι το οίκημα και να εμβολιάσει τα παιδιά που βρίσκονταν σ’ αυτό με σκοπό, μέσω των βελόνων που θα χρησιμοποιούσε να διαπιστωθεί αν τα παιδιά είχαν DNA συγγενικό με τον Laden και με αυτό τον τρόπο να αποκτήσει η CIA μεγαλύτερη βεβαιότητα για το ότι ο Laden βρισκόταν όντως εκεί.

Ο Αφρίντι ήταν ένας ιδανικός υποψήφιος για τη «δουλειά». Κατά το παρελθόν είχε ανοίξει ιδιωτική κλινική στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν από όπου είχε απαχθεί για λύτρα από την ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση Λασκάρ-ε-Ισλάμ. Στη συνέχεια έφυγε για την Αμερική αλλά καθώς η άδεια του εξάσκησης ιατρικής δεν ίσχυε εκεί, γύρισε απογοητευμένος στο Πακιστάν.

Αυτή τη στιγμή, είναι πολλοί αυτοί που θεωρούν τον Αφρίντι προδότη και τον έχουν επικηρύξει ενώ ο ίδιος βρίσκεται ακόμη φυλακισμένος από την κυβέρνηση του Πακιστάν παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ για την απελευθέρωσή του.

Στις ανακρίσεις του από την ISI που δεν φημίζεται για τους καλούς της τρόπους, ο Αφρίντι κελάηδησε πως δεν ήταν μόνο η Save the Children που τον προσέγγισε αλλά το ίδιο το UNAIDS. To UNAIDS είναι ένας πολύ ισχυρός αμερικάνικος οργανισμός που διατυμπανίζει πως υπάρχει για την ανάπτυξη, την πρόοδο, τη βοήθεια, τη δημοκρατία, τη δημόσια υγεία στις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται, στην πραγματικότητα όμως είναι ένα όργανο πλάγιας άσκησης εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ που δεν διστάζει να διαβρώσει, να δωροδοκήσει, να στρατολογήσει περισσότερο και λιγότερο υψηλόβαθμους ντόπιους και παράγοντες επιρροής και για αυτό έχει χαρακτηριστεί -όχι άδικα- ως «βιτρίνα» της CIA.

Για τους παραπάνω λόγους, το Πακιστάν έκλεισε προσωρινά την Save the Children.

Η χρήση των ΜΚΟ ως μέσο άσκησης αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής είναι και ο λόγος που Ινδία και Ρωσία σχετικά πρόσφατα έθεσαν αυστηρά κριτήρια στη λειτουργία τους τα οποία οι περισσότερες δεν πληρούσαν καθώς άλλος ήταν ο διακηρυγμένος στόχος κι άλλη η λειτουργία και αποστολή τους.

Η επιχείρηση της CIA «εμβολιασμός κατά του Laden», είχε όχι μόνο βαρύτατες συνέπειες στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Πακιστάν αλλά και στη δημόσια υγεία του Πακιστάν που διαχύθηκαν και στο Αφγανιστάν και τη Νιγηρία.

Σε μια πλήρη αντιστροφή των πραγμάτων όπου συνήθως αυτοί που αρνούνται να εμβολιαστούν βρίσκονται υπό διωγμό, χάριν ανάμεσα σε άλλα στην επιχείρηση εμβολιασμών της CIA, είναι οι εμβολιαστές που κυνηγιούνται στο Πακιστάν, το Αφγανιστάν και τη Νιγηρία. Από το κυνήγι των μαγισσών, φτάσαμε στο κυνήγι των εμβολιαστών.

Και τα πράγματα δεν είναι καθόλου αστεία. Από το 2012 μέχρι και σήμερα, περισσότεροι από 100 άνθρωποι που στελεχώνουν προγράμματα εμβολιασμών έχουν δολοφονηθεί στις συγκεκριμένες περιοχές. Στην συγκεκριμένοι περίπτωση τα εμβόλια όντως σκοτώνουν: τους εμβολιαστές. Κι αυτό οφείλεται στο εξτρεμιστικό Ισλάμ και τη CIA.

Οι δολοφονίες εμβολιαστών από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τον αριθμό των θανάτων από τις ασθένειες έναντι των οποίων οι οργανισμοί επιχειρούν να εμβολιάσουν τον πληθυσμό. Μια επιδημία δολοφονιών με το αποτύπωμα ενός οργανισμού δολοφονιών, της CIA.

(Ο Πέτρος Αργυρίου είναι ένας ξεχωριστός λογοτέχνης κι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες αναλυτές, ιδιαιτέρως στο πεδίο του παρασκηνίου των παγκόσμιων πολιτικών δημόσιας υγείας. Είναι επίσης μέλος της ένωσης δημοσιογραφίας της επιστήμης Science View και μόνιμος συνεργάτης του Holistic Life. Από τις εκδόσεις ETRA κυκλοφορούν τα σχετικά βιβλία του: "Τι δεν σας λένε οι γιατροί", 2009, "Θανάσιμες Θεραπείες", 2011 και "Παρά Φύση", 2014, όλα τους μοναδικά στο είδος τους στην ελληνική εκδοτική πραγματικότητα και όχι μόνο. Το προσωπικό του blog είναι το agriazwa.blogspot.com).

Γράφει η Μαρία Γρυλλάκη, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Σιάτσου

«Και τι προσφέρει το Σιάτσου πέρα από τη χαλάρωση;»

Αυτή την πιο συνηθισμένη ίσως ερώτηση που κάνουν οι δεχόμενοι στην αρχή της γνωριμίας τους με το Σιάτσου, θα την αντιστρέψω αυτήν, σε... «και γιατί νομίζετε ότι χρειάζεστε κάτι πέρα από τη χαλάρωση;»

Λίγο ως πολύ, ο κάθε άνθρωπος στη σύγχρονη κοινωνία, και ιδιαίτερα στις ηλικίες μετά τα 30, αρχίζει να μετράει χρόνια στην παραγωγική ζωή, ενδεχομένως και στην οικογενειακή, ή στην προσπάθεια για την ανάπτυξη και τη διατήρηση αυτών των δύο, ως βασικές πλευρές στη ζωή του. Αυτή η περίοδος της ζωής συμπίπτει από τη μια με τη σταδιακή εγκατάλειψη της νεανικής ξεγνοιασιάς, και από την άλλη, με τη δημιουργική και παραγωγική είσοδο του ατόμου στην κοινωνία, και την εξελικτικά συμπυκνούμενη ανάγκη για επιλογές, αποφάσεις, ευθύνες, συνεργασίες, λύσεις, ένταξη σε κοινωνικές ή επαγγελματικές ομάδες, και πολλά ακόμη… μάλλον πολύ απαιτητικά!

Ακόμη και οι άνθρωποι που βρέθηκαν μέσα σε καταστάσεις που φαινομενικά παρατείνουν το νεανικό «παράδεισο», όπως η αποφυγή εργασίας, ή η εμπλοκή με αλκοόλ ή/και ουσίες, ακόμη και εκείνοι, συχνά χρειάστηκε να βρεθούν σε συνθήκες απαιτητικές, ίσως και απρόσμενα πιο δύσκολες, και με μακροχρόνιες συνέπειες...

Έτσι, σ’ αυτήν την απαιτητική, και απρόβλεπτη πορεία του μέσα στη ζωή, ο άνθρωπος, με βάση την επιστημονική έρευνα (αλλά και το ατομικό βίωμα) δραστηριοποιεί συχνά, σε βαθμό που ποικίλει ανάλογα με το πώς οι εσωτερικές του συνθήκες (ψυχική κατάσταση) διαμορφώνουν την αντίληψη και τη δυνατότητά του να βιώσει τις εξωτερικές (την πραγματικότητα), ένα βασικό μηχανισμό επιβίωσης: Να μείνει να παλέψει, να το βάλει στα πόδια, ή, να παγώσει, δηλαδή να ακινητοποιηθεί.

Στο άκουσμα τέτοιων όρων, αμέσως μας έρχονται στο μυαλό καταστάσεις "κινηματογραφικές": πόλεμος, σεισμός, έκρηξη ηφαιστείου, κλπ, οι οποίες, και μόνο ως καθημερινότητα μέσα από τις ειδήσεις στο διαδίκτυο ή την τηλεόραση, μας τρομάζουν, μας αγχώνουν, και μας εξαντλούν, κυριολεκτικά και πολύπλευρα!

Αλλά δεν πρόκειται μόνο για τέτοιες ακραίες καταστάσεις. Αυτός ο σύνθετος μηχανισμός αντίδρασης δραστηριοποιείται στις οποιεσδήποτε δεδομένες συνθήκες της καθημερινής ζωής: μια συνέντευξη για ανάληψη εργασιακής θέσης, η ανακοίνωση της εγκυμοσύνης ανάμεσα στα μέλη ενός ζευγαριού, θέματα υγείας του εαυτού μας ή κοντινών μας προσώπων, μια μετακόμιση, ένα διαζύγιο, μια απώλεια… και καθώς η κοινωνία εξελίσσεται, η λίστα αυτών των συνθηκών μεγαλώνει μέσα από ανάγκες, αληθινές ή πλασματικές, οι οποίες γίνονται όλο και πιο σύνθετες και καλούνται να "συνυπάρξουν" με τα αιώνια υπαρξιακά ζητήματα του ανθρώπου...

Μας εξαντλούν λοιπόν, κυριολεκτικά, μεταφορικά, και πολύπλευρα, είτε είναι οι ειδήσεις της "διπλανής πόρτας", είτε πρόκειται για σοβαρά, προσωπικά ή και οικογενειακά γεγονότα.

Εξαντλούν πολύπλευρα τις δυνάμεις μας, σωματικά και ψυχικά. Εξαντλούν πολύπλευρα την ικανότητα αξιολόγησης και ιεράρχησης των αναγκών μας. Εξαντλούν πολύπλευρα το χρόνο μας, το βασικότερο αγαθό στη ζωή του ανθρώπου. Τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

Εξαντλούν το χρόνο μας γιατί απαξιώνουν μέσα μας τη στιγμή της ενεργητικής ανάπαυσης: της χαλάρωσης. Μέσα από σωρεία ασχολιών, κατακτήσεων, αποκτήσεων, εκπαιδεύσεων, αναγκών, και δραστηριοτήτων, η κυτταρική μνήμη της χαλάρωσης, την οποία φυσικά και συνολικά ενέχουμε ως οργανισμοί, και στην οποία ανταποκρινόταν έως πολύ πρόσφατα ο άνθρωπος, τώρα πλέον απενεργοποιείται αργά και σταθερά και ενώ απενεργοποιείται, ενοχοποιείται εξίσου.

Τι είναι ο χρόνος μας;

Στο πλαίσιο της φυσιολογίας του ανθρώπινου οργανισμού, ο χρόνος μας είναι ο χρόνος όπου περιοδικά, με βάση το βιολογικό ρολόι (βιορυθμός)**, όλα μας τα ζωτικά όργανα, η καρδιά, τα νεφρά, το συκώτι, το πάγκρεας. κ.ά. ξεκουράζονται και ανανεώνονται δομικά και λειτουργικά, όπου επαναρυθμίζουν τους χυμούς και τις ουσίες (ορμόνες), τις αλληλεπιδράσεις και τις συνεργασίες τους, και ανασυγκροτούν το δυναμικό τους, είτε με το να αφομοιώσουν τα δέοντα για την ανάπτυξη και την καλή διατήρηση της υγείας μας, είτε με το να περιορίσουν, να καταστρέψουν και τελικά να αποβάλλουν όλα τα περιττά ή τα επιβλαβή.

Όλα αυτά συμβαίνουν περιοδικά κάθε μέρα, κυρίως όταν το νευρικό μας σύστημα χαλαρώνει, δηλαδή όταν ξεκουραζόμαστε, ή κοιμόμαστε.

pinakas 1

 • Η καρδιοαναπνευστική λειτουργία που περιλαμβάνει την πρόσληψη οξυγόνου από τον αέρα, και τη διαχείρισή του από τους πνεύμονες και το καρδιαγγειακό σύστημα, μέχρι να φτάσει και στον τελευταίο ιστό στο σώμα μας...
 • Η λειτουργία της πέψης που διαχειρίζεται την τροφή και την αφομοίωση όλων των θρεπτικών συστατικών της από την είσοδο που είναι το στόμα μέχρι το τελικό σημείο του πεπτικού σωλήνα, από όπου θα αποβληθούν όλα τα άχρηστα...
 • Το ανοσοποιητικό σύστημα που ελέγχει, απομονώνει ή και κατατροπώνει κάθε δυνητικό εισβολέα...
 • Το ουρογεννητικό σύστημα που διαχειρίζεται μέρος της αφομοίωσης των θρεπτικών συστατικών και δημιουργεί τη νέα ζωή...
 • Και κάθε άλλο λειτουργικό σύστημα, το νευρικό, το ενδοκρινικό, το αισθητηριακό, μέχρι τον ελάχιστο μηχανισμό, χημικό, ηλεκτρομαγνητικό, και ψυχικό, όλοι και όλα είναι εξίσου σημαντικά και με την "ζωντάνια" της διαδραστικότητάς τους συντελούν στο να ζούμε. Και όσο πιο καλά τα υποστηρίζουμε με το να παρέχουμε στο σύνολο του οργανισμού μας το χρόνο να διαχειριστεί όλα του τα δεδομένα, τόσο πιο καλά ζούμε!

Έτσι, με βάση τα επιστημονικά αποδεδειγμένα και (επαναλαμβάνω) το πολύ σημαντικό ατομικό βίωμα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η χαλάρωση (και φυσικά ο ύπνος***), είναι ακόμη και πριν την τροφή η σπουδαιότερη κατάσταση για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας, και άρα, για την καλή υγεία και ποιότητα ζωής!

 

Τι συμβαίνει όταν χαλαρώνουμε;

 • χαμηλώνει η ένταση του καρδιακού παλμού
 • χαμηλώνει η πίεση του αίματος
 • χαμηλώνει η θερμοκρασία του σώματος
 • η αναπνοή γίνεται πιο αργή
 • οι μύες χαλαρώνουν
 • η αιμάτωση στο μυϊκό σύστημα αυξάνεται
 • επιτελείται αύξηση και επιδιόρθωση των ιστών σε όλο τον οργανισμό
 • τα αποθέματα ενέργειας αποκαθίσταται
 • απελευθερώνονται ορμόνες αύξησης, και θρέψης των μυών
 • προμηθεύεται με ενέργεια ο εγκέφαλος και το σώμα
 • υποστηρίζεται η δραστηριότητα της ημέρας
 • ξεκουράζονται και ανανεώνονται οι αισθήσεις (όραση, ακοή, κτλ)
 • και πολλά ακόμη γνωστά, ή άγνωστα που ερευνά η επιστήμη καθημερινά...

Τι μας συμβαίνει όταν δεν χαλαρώνουμε; Είναι απλό να το κατανοήσουμε, αρκεί να αντιστρέψουμε την παραπάνω λίστας

 • ένταση, άγχος
 • ταχυπαλμίες, αρρυθμίες
 • υπέρταση
 • μυϊκοί πόνοι και δυσκαμψίες
 • αργή ανάρρωση από ασθένειες
 • αργή επούλωση τραυμάτων
 • ατονία, αίσθημα κόπωσης
 • πονοκέφαλοι, ημικρανίες
 • θολή όραση
 • εμβοές
 • αϋπνίες
 • αδυναμία να επεξεργαστεί κάποιος δημιουργικά τα θέματα της ζωής του
 • σύγχυση στο να ιεραρχήσει τις προτεραιότητες του
 • κακή διάθεση
 • δυσκολίες στις σχέσεις, απομόνωση

...και πολλά ακόμη, οικεία και γνωστά σε όλους μας, και σε αναλογία με τον ψυχισμό του καθένα και τις ιδιαίτερες συνθήκες στην καθημερινότητά του, και τελικά, τόσο στερητικά και αρνητικά για τη ζωή...


Και βέβαια, επειδή ο χρόνος μας πάνω απ' όλα είναι ο χρόνος με τον εαυτό μας, ο χρόνος με τα αγαπημένα μας πρόσωπα ή με τους συνεργάτες μας, είναι σημαντικό να τον μοιραζόμαστε βρισκόμενοι, όσο το δυνατόν, σε μια κατάσταση επαρκούς δύναμης, ισορροπίας, αποδοχής, διαύγειας, και διαθεσιμότητας για να βιώσουμε αυτή τη συναλλαγή.

Και στην καίρια ερώτηση "και τι προσφέρει το Σιάτσου πέρα από τη χαλάρωση"...η απάντηση είναι:

Το Σιάτσου,**** ως μία από τις πλέον ολοκληρωμένες Ολιστικές - Συμπληρωματικές - Εναλλακτικές αγωγές υγείας και ευεξίας, καλλιεργεί βαθιά μέσα μας ένα χώρο ποιοτικής χαλάρωσης, όπου αφενός συντελείται μέσα από τον εγγενή μηχανισμό αυτοΐασης η ανακούφιση/εξάλειψη πολλών ενοχλήσεων και συμπτωμάτων, και αφετέρου, όπου μπορούμε να απολαμβάνουμε με πληρότητα τη ζωή!

 

*Ως χαλάρωση εννοούμε μια κατάσταση όπου το άτομο νιώθει ηρεμία, ή ήρεμη εγρήγορση. Και ενώ φαινομενικά είναι μια ψυχική διάθεση, εκφράζεται και σωματικά, τόσο σε όλες μας τις εσωτερικές λειτουργίες, όσο και σε όλες μας τις εξωτερικές εκφράσεις, όπως η στάση του σώματος, το ύφος ή η συμπεριφορά μας, και παράλληλα, μπορεί να περιλαμβάνει ήπια δραστηριότητα, αλλά μπορεί και όχι.

**Η αντιστοιχία των βιορυθμών στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική είναι το Κινέζικο Ρολόι, όπου ανά 2 οι ώρες του 24ώρου αντιστοιχούν με ένα Ενεργειακό Όργανο: Πνεύμονες: 3-5πμ, Παχύ Έντερο: 5-7πμ, Στομάχι: 7-9πμ, Σπλήνα: 9-11πμ, Καρδιά: 11πμ-1 μμ, Λεπτό Έντερο: 1-3μμ, Ουροδόχος Κύστη: 3-5μμ, Νεφρά: 5-7μμ, Περικάρδιο 7-9μμ, Τριπλός θερμαστής  9-11μμ, Χοληδόχος Κύστη: 11μμ-1πμ, Ήπαρ: 1-3 πμ

***Πέρα από το να έχει φροντίσει συγκεκριμένα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας που σχετίζονται με διαταραχές ύπνου, είναι αποδεδειγμένο ότι για να κοιμηθεί κάποιος επαρκώς και ποιοτικά, θα πρέπει από πριν να έχει χαλαρώσει.

****Το Σιάτσου υποστηρίζει και συμπληρώνει κάθε άλλη αναγκαία αγωγή σωματικής και ψυχικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της κλασσικής ιατρικής, και συνυπάρχουν αποτελεσματικά μαζί.

 

Η Μαρία Γρυλλάκη ασχολείται με τις Ολιστικές-Συμπληρωματικές-Εναλλακτικές Αγωγές Υγείας από το 1994 και έχει κλινική εμπειρία στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου.

www.wellnesstherapies.wordpress.com

Κατά το παρελθόν έχουμε ανατρέψει τον ισχυρισμό για την απόλυτη ασφάλεια των εμβολίων.

Όπως περιγράφεται στο βιβλίο μου «Τι δεν σας λένε οι γιατροί», οι συζητήσεις των ειδημόνων κεκλεισμένων των θυρών, είναι πολύ διαφορετικές από τους τηλεοπτικούς ισχυρισμούς ορισμένων από τους πιο προβεβλημένους απ’ αυτούς.

Ο λόγος είναι απλός: Τα εμβόλια παράγονται συχνά μέσα σε αυγά κότας και εντός αυτού του «βιολογικού εργοστασίου» δεν είναι δυνατόν να υπάρχει απόλυτη ασφάλεια ενώ δεν υπάρχει και απόλυτα ασφαλής τρόπος τα εμβόλια να ληφθούν σε απόλυτα «βιολογικά καθαρή» μορφή, γεγονός που επαληθεύεται από σχετικά συχνές αποσύρσεις παρτίδων εμβολίων επιμολυσμένων συνήθως από άλλους ιούς.

Δυστυχώς όμως η ασφάλεια δεν είναι το μόνο πρόβλημα με τα εμβόλια καθώς έχουμε πλέον σημαντικά ευρήματα και για την αποτελεσματικότητα ορισμένων απ’ αυτά, κυρίως εμβόλια κατά της γρίπης.

Τα τελευταία χρόνια και υπό το πρόσχημα «πανδημιών», η σχολαστικότητα στις δοκιμές εμβολίων έχει παραγκωνιστεί με αποτέλεσμα να έχουμε όλο και περισσότερα πιθανώς επικίνδυνα και αναποτελεσματικά εμβόλια, ενώ το φαρμακευτικό καρτέλ ελέγχει όλο και περισσότερο την κατεύθυνση και το αποτέλεσμα των ιατρικών πρακτικών. Όποιος έχει διαβάσει το βιβλίο μου «Θανάσιμες Θεραπείες» είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι το σκάνδαλο Novartis είναι μόνο μια πτυχή του πόσο βαθειά το φαρμακευτικό καρτέλ έχει διαβρώσει την Ιατρική, βρισκόμενο μονίμως και πρωτίστως σε αναζήτηση όλο και μεγαλύτερων υπερκερδών.

Ούτως ή άλλως, τα εμβόλια γρίπης έχουν από κατασκευής πιθανότητες να είναι αποτελεσματικά 40-60% καθώς οι κατασκευαστές πρέπει να προβλέψουν το ποια θα είναι τα επικρατή στελέχη της εποχιακής γρίπης κάθε χρονιά.

Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε σε ένα αντιγριπικό εμβόλιο υπό μορφή ρινικού σπρέι,  ο FluMist της AstraZeneca το οποίο παρότι ήταν καλή ιδέα προσέφερε πραγματικά ασήμαντη εμβολιαστική κάλυψη στους λήπτες του και εξίσου σκανδαλωδώς αποσύρθηκε δύο χρόνια αφότου είχε αποκαλυφθεί η αχρηστία του.

Αναφερθήκαμε επίσης σε ένα επιδημικό ξέσπασμα κοκίτη σε μια από τις καλύτερα εμβολιαστικά καλυμμένες περιοχές των ΗΠΑ που οφειλόταν σε ένα εμβόλιο του οποίου η ανοσοποιητική του δράση «έληγε» απρόσμενα νωρίς.

Τώρα θα δούμε ακόμη μεγαλύτερα παράδοξα και θα εξετάσουμε βαθύτερα τους μηχανισμούς δημιουργίας τους.

Τι θα σκεφτόσασταν αν κάποιος σας έλεγε πως αν έχετε εμβολιαστεί κατά της γρίπης Α είσαστε πιο μολυσματικοί από τον «ανεύθυνο» ανεμβολίαστο γείτονα σας;

Δυστυχώς, αυτό που μόλις περιγράψαμε δεν είναι ισχυρισμός κάποιου «τρελού» του αντιεμβολιαστικού κινήματος, αλλά επιστημονικό εύρημα. Προκαταρκτικό μεν, εύρημα που μένει να επιβεβαιωθεί από περισσότερες έρευνες αλλά παρά ταύτα εύρημα στο οποίο πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2018 στο PNAS, ερευνητές μελέτησαν το φορτίο μολυσματικού ιού της γρίπης που εκπνέεται σε δείγμα ασθενών οι οποίοι ήταν φοιτητές πανεπιστημίου.

Τα ευρήματα τους ήταν σοκαριστικά: Οι ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί με εμβόλιο κατά της γρίπης την τρέχουσα χρονιά, είχαν μεγαλύτερο φορτίο ιού της γρίπης στην ανάσα τους, ήταν δηλαδή πιο μολυσματικοί από τους ανεμβολίαστους όσον αφορά την γρίπη Α. 

Ακόμη δραματικότερα, ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί και την προηγούμενη χρονιά ήταν 600 φορές περισσότερο μολυσματικοί από τους ανεμβολίαστους.

Οφείλουμε να ξανασημειώσουμε πως τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά και πως χρήζουν επιβεβαίωσης από μεγαλύτερες μελέτες.

Τι θα σημαίνει όμως αν αυτά τα ευρήματα έχουν όντως σχεδόν καθολική ισχύ;

Σημαίνει, ότι άστοχοι και περιττοί εμβολιασμοί καθιστούν τον ιό της γρίπης Α πιο μεταδοτικό, πιο επιθετικό.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι μικροοργανισμοί προσαρμόζονται σε κάποιο χρονικό σημείο στα φάρμακα. Πιο πρόσφατα μάθαμε ότι και τα καρκινικά κύτταρα προσαρμόζονται (γίνονται ανθεκτικά) στα φάρμακα.

Αν αυτό ισχύει και για τα εμβόλια, ο κόσμος που γνωρίζαμε θα αλλάξει εντελώς.

Θα πρέπει να εφευρεθούν ούτως ή άλλως νέες μέθοδοι παρασκευής εμβολίων και οι στρατηγικές εμβολιασμού θα πρέπει να ανασχεδιαστούν ολοσχερώς από τις χοντροκομμένες μαζικές πρακτικές που υπάρχουν σήμερα.

Αποκτούν λοιπόν οι ιοί αντίσταση στα εμβόλια; Αυτό είναι ένα κρίσιμο ερώτημα που μένει να απαντηθεί στο μέλλον, αρκεί βέβαια η ερώτηση αυτή να γίνει από την ερευνητική κοινότητα.

Αυτό που πολύ πρόσφατα όμως ήδη έχουμε μάθει και που δικαιώνει πλήρως τις αμφιβολίες μου όπως αυτές έχουν κατατεθεί κυρίως στα συναφή βιβλία μου, είναι πως στελέχη ιών της γρίπης Α αποκτούν «αντίσταση» στα εμβόλια κατά την ίδια τη διαδικασία της δημιουργίας τους!

Ας δούμε πρώτα λοιπόν σε λίγες γραμμές το πώς καλλιεργούνται οι ιοί στα αυγά κότας: Τα αυγά εμβαπτίζονται σε διάλυμα που περιέχει τον ιό. Ο ιός στην συνέχεια αρχίζει να πολλαπλασιάζεται εντός του αυγού. Μετά την περίοδο εκκόλαψης, λαμβάνεται υγρό πλούσιο σε ιό, φυγοκεντρείται για να «σπάσει» ο ιός κι έπειτα στο υγρό προστίθενται χημικά για την πλήρη αδρανοποίηση του ιού. Στη συνέχεια το εμβόλιο αυτό δίνεται ενέσιμα στον ανθρώπινο οργανισμό και αυτός αναπτύσσει αντισώματα απέναντι στα σπασμένα συστατικά του αδρανοποιημένου ιού.

Όμως το εμβόλιο κατά του στελέχους του ιού της γρίπης H3N2 που ήταν αρκετά διαδεδομένο τόσο το 2017 όσο και το 2018 είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικό (μόλις 33% αποτελεσματικότητα).

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Την απάντηση μας τη δίνει η παλιά καλή θεωρία της εξέλιξης, της οποίας τη λειτουργία είχαμε πρόσφατα να παρατηρήσουμε όχι μόνο σε επίπεδο οργανισμών αλλά και σε κυτταρικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειάς του μέσα στα αυγά, το στέλεχος του ιού της γρίπης H3N1 μεταλλάσσεται κι οι μεταλλάξεις του που ευνοούν την ανάπτυξή του εντός του αυγού επικρατούν.

Μια από αυτές, η L194P, επηρεάζει την πρωτεΐνη του ιού HA (αιμογλουτίνη γλυκοπρωτεϊνη) που παίζει σημαντικό ρόλο στην αναγνώριση του ιού από το ανθρώπινο σώμα. Έτσι το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν αναγνωρίζει τον ιό και δεν αναπτύσσει αντισώματα.

Παραφράζοντας την παλιά καλή απορία, το αυγό κάνει τον ιό ή η κότα;

Ο H3N2 δεν είναι το μόνο στέλεχος που προσαρμόζεται στα κύτταρα της κότας.

Εικάζω ότι σταδιακά κι όσο πιο μαζική είναι η παραγωγή των εμβολίων με τη συγκεκριμένη «παραδοσιακή» μέθοδο, τόσο πιο πολλά στελέχη και γενικότερα μικροοργανισμοί θα προσαρμόζονται στο κυτταρικό περιβάλλον στο οποίο καλλιεργούνται.

Για πολλές δεκαετίες είχαμε κηρύξει τον πόλεμο σε πολλούς μικροοργανισμούς και για αρκετούς από αυτούς τον είχαμε κερδίσει.

Η αλαζονεία και η απληστία όμως είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί μικροοργανισμοί να επιστρέψουν ισχυρότεροι από ποτέ.

Όπως είχα τονίσει και στο παρελθόν, η φαρμακευτική απληστία και η ιατρική αλαζονεία αποτελούν τις πιο απειλητικές επιδημίες. Όχι μόνο γιατί είναι επιβλαβείς στις οικονομίες των χωρών και πλέον και στη δημόσια υγεία αλλά ακριβώς γιατί αποτελούν πλέον σοβαρότατο κίνδυνο για καινούρια, πραγματικά πανδημικά ξεσπάσματα.

Δεν είναι μόνο ότι ο ψεύτης βοσκός έχει φωνάξει «λύκος» τόσες πολλές φορές που κανείς πλέον δεν θέλει να τον ακούσει. Ο ψεύτης βοσκός κινδυνεύει να μεταλλαχθεί σε λυκάνθρωπο.

Στον «δημόσιο λόγο», η διαμάχη γύρω από τα εμβόλια έχει πάρει εντελώς ακραίες θέσεις.

Πολλά σημαντικά ερωτήματα, πολλά από εκείνα τα λεπτά σημεία που θα καθορίσουν την εξέλιξη της παγκόσμιας δημόσιας υγείας δεν παραμένουν απλώς αναπάντητα. Δεν έχουν ερωτηθεί καν!  

του Πέτρου Αργυρίου

(Ο Πέτρος Αργυρίου είναι ένας ξεχωριστός λογοτέχνης κι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες αναλυτές, ιδιαιτέρως στο πεδίο του παρασκηνίου των παγκόσμιων πολιτικών δημόσιας υγείας. Είναι επίσης μέλος της ένωσης δημοσιογραφίας της επιστήμης Science View και μόνιμος συνεργάτης του Holistic Life. Από τις εκδόσεις ETRA κυκλοφορούν τα σχετικά βιβλία του: «Τι δεν σας λένε οι γιατροί», 2009, «Θανάσιμες Θεραπείες. 2011» και «Παρά Φύση», 2014, όλα τους μοναδικά στο είδος τους στην ελληνική εκδοτική πραγματικότητα και όχι μόνο. Το προσωπικό του blog είναι το agriazwa.blogspot.com).

Το μελισσοκέρι εμφανίστηκε σαν πρώτη ύλη για κεριά κατά τον μεσαίωνα. Τα κεριά από μελισσοκέρι ήταν καλύτερα από εκείνα που ήταν φτιαγμένα από λίπος, καθώς δεν κάπνιζαν και δεν ανέδιδαν δυσάρεστη μυρωδιά όταν καίγονταν. Η βιομηχανία κεριών εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα με την εξάπλωση δύο βασικών συστατικών της σύγχρονης κηροπλαστικής, της παραφίνης και της στεατίνης. Μέχρι σήμερα όταν λέμε “να ανάψουμε ένα κερί” το μυαλό μας πηγαίνει στο κερί παραφίνης ή στο κερί σόγιας. Και τα δύο έχουν σημαντικά μειονεκτήματα συγκριτικά με τα φυσικά κεριά από πραγματικό κερί.

Η καύση των κεριών μέλισσας είναι ασφαλέστερη εναλλακτική λύση από την καύση του κεριού παραφίνης (υποπροϊόν πετρελαίου), του οποίου η αιθάλη απελευθερώνει τεκμηριωμένα 11 τοξικές ουσίες, όπως βενζόλιο, ακετόνη, ξυλόλιο, φορμαλδεύδη, ακεταλδεύδη στον αέρα και στους πνεύμονες. Η αιθάλη της καύσης κατηγορείται για βλάβες στους πνεύμονες, άσθμα και αλλεργίες, ενώ τρεις από τις εκπεμπόμενες χημικές ενώσεις, (φορμαλδεΰδη, τολουόλιο και βενζόλιο) είναι γνωστές καρκινογόνες. Επίσης το κερί παραφίνης περιέχει βλαβερά δευτερεύοντα συστατικά, όπως συνθετικό άρωμα, χημικά βελτιωτικά, χρωστικές, μόλυβδο από τα φυτίλια που συχνά κατασκευάζονται από λευκασμένο βαμβάκι. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν ένα δυνατό τοξικό κοκτέιλ. Σίγουρα δεν πρόκειται για ανανεώσιμο πόρο και επιπλέον αυξάνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Στο κερί σόγιας, έχουμε θετικά και αρνητικά σημεία, γιατί όλα τα κεριά σόγιας δεν είναι ίδια. Η σόγια διαχέει στο χώρο πολύ καλά τα συστατικά και το άρωμά της, αλλά δε διατηρεί πολύ καλά το άρωμα. Σ’ αυτήν την περίπτωση προστίθενται συνθετικά αρώματα. Επίσης μεγάλη ποσότητα της σόγιας, που χρησιμοποιείται για παρασκευή κεριών, είναι εμποτισμένη με ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα. Εάν όμως επιλέξουμε σωστά, δηλαδή, κερί σόγιας η οποία είναι καθαρή από φυτοφάρμακα, συνθετικά αρώματα, χωρίς προσθήκη παραφίνης και έχει οικολογικό φυτίλι, τότε έχουμε ένα οικολογικό κερί με μεγάλο χρόνο καύσης, καθαρή φλόγα, που μπορεί να μεταφέρει ευεργετικά συστατικά στον αέρα του χώρου μας. Και σίγουρα είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και ουσία βιοδιασπώμενη.

Η καύση του κεριού της μέλισσας είναι καλύτερη όλων. Η ουσία αυτή εκκρίνεται από τους αδένες των εργατριών μελισσών για να φτιάξουν την κηρήθρα. Όταν γεμίσουν τα κελιά τους με γύρη και μέλι, τα κλείνουν αεροστεγώς με κερί. Αυτό το συγκεκριμένο κερί έχει τη μεγαλύτερη αξία. Είναι το πιο καθαρό με τα περισσότερα θρεπτικά και πολύτιμα συστατικά. Το χρώμα του είναι φωτεινό και καθαρό. Το λευκόχρωμο φιλμ που εμφανίζεται στην επιφάνειά του (πάχνιασμα ή στάχτωμα το ονομάζουν οι μελισσοκόμοι) είναι δείκτης καθαρότητας και είναι η πρώτη επιλογή για την κοσμετολογία. Το σκούρο χρώμα στο μελισσοκέρι μπορεί να σημαίνει ότι έχει μολυνθεί ή υπερθερμανθεί.

Η μέλισσα παράγει λευκό κερί (cera alba), κατόπιν όμως το επεξεργάζεται στο στόμα της κι εκεί αποκτά το κίτρινο χρώμα (cera flava), αφού προστέθηκε γύρη και πρόπολη. Στο κερί έχουν βρεθεί και απομονωθεί 300 συστατικά και ακόμη το 7% είναι ανεξερεύνητο.

Τα αγνά μελισσοκέρια δε στάζουν και έχουν μεγάλο χρόνο καύσης. Καθώς το κερί καίει εκπέμπονται αρνητικά ιόντα, που καθαρίζουν τον αέρα, δημιουργώντας ενώσεις με τα θετικά που είναι αυτά που κρατούν στον αέρα σκόνη, γύρη, οσμές κ.λ.π, καθαρίζοντας έτσι τέλεια τον αέρα του χώρου μας. Καθώς καίγεται το μελισσοκέρι προσφέρει πλούσιο ζεστό φως, διακριτική φυσική ζεστή μυρωδιά, χωρίς καμία τοξικότητα. Και όλα αυτά από μια ανανεώσιμη φυσική πηγή!

Όλες αυτές οι εξαιρετικές ιδιότητες χρησιμοποιούνται σήμερα σε χώρους που η ποιότητα του αέρα έχει μεγάλη σημασία. Ένα “πράσινο” εστιατόριο που προσφέρει βιολογικά προϊόντα ή δεν επιτρέπει το κάπνισμα, σίγουρα θα πρωτοτυπήσει ανάβοντας μελισσοκέρι στα τραπέζια του, καίγοντας κερί που δεν βλάπτει τους θαμώνες.

Το ίδιο ισχύει και για τους επισκέπτες ενός spa. Το μελισσοκέρι όχι μόνο θα δημιουργήσει ατμόσφαιρα, μοναδικά ζεστή και χαλαρωτική αλλά επίσης θα καθαρίσει τον αέρα του χώρου.

Τι πιο ταιριαστό από ένα αναμμένο μελισσοκέρι σε χώρους γιόγκα και διαλογισμού, βοηθώντας στη συγκέντρωση και καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα.

Και πάνω απ’ όλα στους προσωπικούς μας χώρους, όπου ζούμε και κινούμαστε εμείς, τα παιδιά μας και τα κατοικίδιά μας. Χώροι μελέτης και συγγραφής μεταμορφώνονται από το ιδιαίτερο ζεστό, πλούσιο φως του κεριού της μέλισσας.

Και φυσικά η χρήση και η αγορά του ενισχύουν και ενθαρρύνουν τους μελισσοκόμους μας, να διατηρήσουν τον βασικότερό μας επικονιαστή.

Με όλα τα παραπάνω καταλήγουμε να συνειδητοποιούμε πραγματικά, πόσο μεγάλο δώρο στον άνθρωπο είναι το μελισσοκέρι.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον καταναλωτή να επιλέγει κεριά που να αναγράφουν 100% αγνό κερί μέλισσας έτσι ώστε να επωφελείται των ιδιοτήτων του. Κι αυτό γιατί η νομοθεσία ονομάζει μελισσοκέρι οποιοδήποτε κερί έχει αναλογία 51% κερί μέλισσας μαζί με άλλα πρόσθετα, αφού σε αυτό το ποσοστό δε χάνονται οι ιδιότητες του μελισσοκεριού.

 

 Δήμητρα Ζούση (φυτοθεραπεύτρια, κοσμετο-φυτολόγος)

Στο προηγούμενο άρθρο μας, εξετάσαμε την αλληλεπίδραση των ανθρωπίνων γονιδίων με ενσωματωμένα στο γονιδίωμά του γονίδια άλλων οργανισμών και την αλληλεπίδραση της μικροβιακής χλωρίδας με τον ανθρώπινο οργανισμό. Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε το πώς τα μη ανθρώπινα γονίδια κι οι μικροοργανισμοί επηρεάζουν και επηρεάζονται από τον τοκετό και την εγκυμοσύνη.

Όπως έχουμε ήδη περιγράψει στο προηγούμενο τεύχος, γονίδια ιών εντός του ανθρωπίνου DNA (ενδοϊών) συντελούν στην επιβίωση του εμβρύου: Για τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών από την μητέρα στο έμβρυο μεσολαβεί ένα ιικό γονίδιο που δίνει την εντολή για την παραγωγή στον πλακούντα της πρωτεΐνης που ονομάζεται συγκυτίνη.

Μια άλλη πρωτεΐνη που παράγεται από ενδοϊό, η HEMO, φαίνεται να προστατεύει το έμβρυο από το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας του, καθώς μάνα και παιδί έχουν διαφορετικό DNA.

Η εξέλιξη του είδους μας θα ήταν πολύ διαφορετική αν δεν είχαμε ενσωματώσει ιούς στο γονιδίωμά μας.

Τι συμβαίνει όμως με το σύνολο των μόνιμων μικροβίων της μητέρας, το λεγόμενο μικροβίωμά της σε σχέση με τον τοκετό και την εγκυμοσύνη;

Πρόσφατα, ένα ακόμη ιατρικό «δόγμα» αμφισβητήθηκε από νεώτερα ερευνητικά δεδομένα. Το δόγμα αυτό ήθελε τον πλακούντα και το έμβρυο άσηπτο, πλήρως ελεύθερα μικροβίων. Κάποιες νεώτερες έρευνες όμως βρήκαν πλακούντες και έμβρυα με μικρόβια, χωρίς να υπάρχει κάποια διαπιστωμένη παθολογία. Ακόμη πιο συγκλονιστική φαίνεται να είναι όμως η προέλευση αυτών των μικροβίων: Η πηγή αυτών των μικροβίων φαίνεται να είναι το στόμα της μητέρας!

Τι σημαίνει αυτό για την εγκυμοσύνη; Πιθανώς πολλά, πολλά περισσότερα απ’ όσα μπορούσαμε να φανταστούμε.

Για να καταλάβουμε καλύτερα την κλίμακα της σημασίας, θα πρέπει να αντιληφθούμε τις γενικότερες μεταβολές του οργανισμού της κυοφορούσας.

Ανάμεσα σε πολλά άλλα, η εγκυμοσύνη αποτελεί έναν ορμονικό κατακλυσμό: Οι ορμόνες που εκρήγνυνται στον οργανισμό της μητέρας με βασικότερες τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη, έχουν δύο βασικούς στόχους: το μεταβολικό και το ανοσοποιητικό σύστημα της εγκύου. Το πρώτο αλλάζει ραγδαία για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του νέου οργανισμού, ενώ το ανοσοποιητικό καταστέλλεται ηπίως για να μειωθούν οι πιθανότητες απόρριψης του εμβρύου από το σώμα της μητέρας, καθώς όπως ήδη έχουμε περιγράψει, τα DNA εγκύου και εμβρύου είναι διαφορετικά.

Ας συνδέσουμε τώρα τις κουκίδες: Με το ανοσοποιητικό της σε ήπια έστω καταστολή για σημαντικό διάστημα της εγκυμοσύνης, η έγκυος είναι πιο επιρρεπής σε λοιμώξεις.

Την ίδια στιγμή που το ανοσοποιητικό της εγκυμονούσας είναι πεσμένο, η ορμονική καταιγίδα αλλάζει τη σύσταση του μικροβιώματός της που σε υγιείς ανθρώπους αποτελεί μια δεύτερη γραμμή άμυνας σε σχέση με επικίνδυνους μικροοργανισμούς. Ιδιαίτερα στη στοματική κοιλότητα, κατά τα περισσότερα από τα διάφορα στάδια της εγκυμοσύνης το συνολικό μικροβιακό φορτίο αυξάνεται ενώ αυξάνονται και τα επίπεδα παθογόνων μικροοργανισμών.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως η υγεία της εγκύου και του εμβρύου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

Είδαμε πως σε αντίθεση με ό, τι μέχρι πρόσφατα πιστευόταν, φαίνεται πως τα μικρόβια τελικά περνούν από το στόμα της εγκύου στον πλακούντα και τον οργανισμό του εμβρύου. Αν λοιπόν η στοματική υγεία της εγκύου δεν είναι καλή, οι πιθανότητες το έμβρυο να έρθει σε επαφή με παθογόνους οργανισμούς απέναντι στους οποίους το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν μπορεί να απαντήσει ισχυρά για να μην βλάψουν τα αντισώματα του εμβρύου τη μητέρα του, είναι πολύ μεγαλύτερες και αντίστοιχα πολύ μεγαλύτεροι οι κίνδυνοι για την υγεία της εγκύου και του εμβρύου.

Έτσι λοιπόν, η στοματική και ιδιαίτερα η περιοδοντική υγεία της μητέρας κατά τη διάρκεια του τοκετού, με τα πρόσφατα ευρήματα, μπορεί να είναι πραγματικά ζήτημα ζωής και θανάτου.

Σε περιπτώσεις λοιμώξεων κατά την εγκυμοσύνη, η αντιβίωση φαντάζει ως κάποια λύση. Είναι όμως μια δραματικά ακραία λύση καθώς τα αντιβιοτικά αλλάζουν τη σύνθεση του μικροβιώματος της μητέρας -το οποίο λόγω εγκυμοσύνης έχει ήδη αλλάξει- πόσο μάλλον του εμβρύου και μειώνουν τον συνολικό αριθμό των μικροβίων χωρίς να διακρίνουν επαρκώς τα βλαπτικά από τα ωφέλιμα.

Μετά την λήψη αντιβίωσης, το μικροβίωμα της μητέρας δεν επανέρχεται ποτέ στην πρότερη φυσιολογική του κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι μετά την αντιβίωση, η έγκυος, ήδη πιο ευάλωτη στις λοιμώξεις λόγω εγκυμοσύνης, θα είναι ακόμη πιο επιρρεπής, καθώς το προστατευτικό έναντι λοιμώξεων μικροβίωμά της έχει διαταραχτεί.

Έχουμε ήδη περιγράψει τη σχέση εγκύου-εμβρύου ως άρρηκτη. Τι συμβαίνει λοιπόν στην υγεία του εμβρύου μετά τη χορήγηση αντιβίωσης; Η απάντηση είναι εξοργιστική: Δεν ξέρουμε. Και δεν γιατί δεν ξέρουμε; Γιατί δεν έχουν γίνει αρκετές έρευνες. Και γιατί δεν έχουν γίνει αρκετές έρευνες; Γιατί οι φαρμακευτικές δεν θέλουν να ξέρουμε.

Κάποιοι θα ισχυριστούν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιου είδους έρευνες σε εγκύους. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς οι μελέτες θα μπορούσαν να γίνουν σε εγκύους που έχουν ήδη λάβει για κάποιο λόγο αντιβίωση...

Αφού λοιπόν δεν ξέρουμε τι προκαλεί στο έμβρυο κι αργότερα στο μωρό η αντιβίωση, θα εικάσουμε: Τα μικρόβια που φαίνονται να περνούν από την έγκυο στο έμβρυο, ωριμάζουν ήδη από την εγκυμοσύνη το ανοσοποιητικό του σύστημα και το προετοιμάζουν για την συνύπαρξή του με μικροοργανισμούς, την ωρίμανση του δικού του μικροβιώματος αργότερα.

Τι λοιπόν μπορεί να προκαλέσει η αντιβίωση στην μελλοντική υγεία του μωρού; Οτιδήποτε σχετίζεται με το ανοσοποιητικό του: Αλλεργίες, άσθμα, αυτοάνοσα νοσήματα, μεγαλύτερη επιρρέπεια στις λοιμώξεις.

Κι ίσως οτιδήποτε σχετίζεται με την υγεία του μικροβιώματός του: Παχυσαρκία, άσθμα, αλλεργίες, μεταβολικό νοσήματα, αυτοάνοσα, μεγαλύτερη επιρρέπεια στις λοιμώξεις.

Συνδυάστε λοιπόν τις συνέπειες στο ανοσοποιητικό με αυτές στην ομαλή ανάπτυξη του μικροβιώματος και θα καταλάβετε γιατί είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, οι έγκυες να μην παίρνουν αντιβιοτικά παρά μόνο όταν είναι πραγματικά ζήτημα ζωής και θανάτου.

Υπάρχει μια κραυγαλέα περίπτωση στην οποία οι έγκυες είναι υποχρεωμένες να παίρνουν αντιβιοτικά και αποτελεί ιατρική πράξη και πλέον και συνήθη ιατρική πρακτική: Η καισαρική τομή.

Ο λόγος για την υποχρεωτική λήψη αντιβιοτικών πριν και μετά την καισαρική τομή είναι απλός: οι έγκυες που υποβάλλονται σε καισαρική τομή, ήδη ευάλωτες στις λοιμώξεις, έχουν πέντε έως είκοσι φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν λοίμωξη σε σχέση με τις γυναίκες που γεννούν με φυσιολογικό τοκετό.

Τι προκαλεί όμως υποχρεωτική λήψη αντιβίωσης κατά την καισαρική στο μωρό; Δεν ξέρουμε. Και γιατί δεν ξέρουμε;

Ας μάθουμε το γιατί από ένα από τα τελευταία προπύργια της ιατρικής εγκυρότητας κι αξιοπιστίας, το Cochrane Collaboration: “Καμία από τις έρευνες δεν κοίταξε καταλλήλως για πιθανές παρενέργειες στο μωρό”. Καμία: Ούτε μία.

Το θέμα της καισαρικής θα το εξετάσουμε σε βάθος σε επόμενο άρθρο.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνει και να μην κάνει μια μητέρα κατά την εγκυμοσύνη της;

Να αποφεύγει όσο είναι δυνατόν φάρμακα και τοξίνες. Να έχει ήδη μεριμνήσει για την στοματική και κυρίως την περιοδοντική της υγεία κι αν δεν το χει κάνει, να το κάνει επειγόντως. Να παίρνει προβιοτικά και πρεβιοτικά για να προστατέψει το μικροβίωμά της από την εγκυμοσύνη. Και φυσικά, μια πλούσια και υγιή διατροφή με όλα τα συστατικά που θα επιτρέψουν στο έμβρυο να δομήσει σωστά το σώμα του και στην μητέρα να περάσει πιο ομαλά το μεγάλο σοκ της μεγάλης ορμονικής και μεταβολικής αλλαγής.

Με άλλα λόγια; Να είναι κυριολεκτικά μια καλή μητέρα.

 

 

Πέτρος Αργυρίου

(Ο Πέτρος Αργυρίου είναι ένας ξεχωριστός λογοτέχνης και παράλληλα ένας από τους κορυφαίους Έλληνες αναλυτές, ιδιαιτέρως στο πεδίο του παρασκηνίου των παγκόσμιων πολιτικών δημόσιας υγείας. Είναι επίσης μέλος της ένωσης δημοσιογραφίας της επιστήμης Science View και μόνιμος συνεργάτης του Holistic Life. Από τις εκδόσεις ETRA κυκλοφορούν τα σχετικά βιβλία του: «Τι δεν σας λένε οι γιατροί», 2009, «Θανάσιμες Θεραπείες. 2011» και «Παρά Φύση», 2014, όλα τους μοναδικά στο είδος τους στην ελληνική εκδοτική πραγματικότητα και όχι μόνο. Το προσωπικό του blog είναι το agriazwa.blogspot.com).