Υπάρχουν πέντε επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ - και οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής είναι ο τελευταίος που προστίθεται στη λίστα
Χρειάζονται περίπου 20 χρόνια μετά την έναρξη των εγκεφαλικών αλλαγών προτού αρχίσουν να εμφανίζονται τα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ -όπως η απώλεια μνήμης και η σύγχυση. Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων αφορά άτομα άνω των 75 ετών, γεγονός που δείχνει ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά τώρα για να αντιστρέψουμε τις διαδικασίες καταστροφής των νευρώνων που εμφανίζει η νόσος πριν να είναι πολύ αργά.
Το τελευταίο είναι ίσως το πιο απλό από όλα: η αναπνοή. Ναι, η εξάσκηση βαθιών αναπνοών κάθε μέρα για 20 λεπτά μειώνει τα επίπεδα των πεπτιδίων αμυλοειδούς βήτα στο αίμα, τα οποία τελικά εναποτίθενται ως πλάκες στον εγκεφαλικό ιστό και φαίνεται να παίζουν ρόλο στη νόσο Αλτσχάιμερ.
Ερευνητές από τη Σχολή Γεροντολογίας Leonard Davis του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα της βαθιάς αναπνοής σε δύο ομάδες, νέους και ηλικιωμένους, οι οποίοι έλαβαν οδηγίες να αναπνέουν βαθιά για 20 λεπτά δύο φορές την ημέρα επί τέσσερις εβδομάδες. Τα επίπεδα του αμυλοειδούς βήτα είχαν μειωθεί και στις δύο ομάδες και όλα αυτά έχουν να κάνουν με τον καρδιακό μας ρυθμό.1
Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού των εθελοντών αυξήθηκε και αυτό επηρεάζει το νευρικό σύστημα και τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος παράγει πρωτεΐνες και τις απομακρύνει. Ενώ είμαστε ξύπνιοι και είμαστε ενεργοί, χρησιμοποιούμε το συμπαθητικό νευρικό μας σύστημα - "πάλη ή φυγή"- και τα διαστήματα μεταξύ των καρδιακών παλμών είναι σχετικά σταθερά. Καθώς όμως μεγαλώνουμε, η ικανότητά μας να έχουμε πρόσβαση στο παρασυμπαθητικό μας σύστημα -το σύστημα "ανάπαυσης και πέψης" που μας βοηθά να χαλαρώσουμε- μειώνεται και μαζί μειώνεται και η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού μας. Χάνουμε μεγάλο μέρος της ικανότητας εναλλαγής μεταξύ των δύο συστημάτων που είχαμε όταν ήμασταν νεότεροι ή πιο γυμνασμένοι.

Εκτός από τη βαθιά αναπνοή, υπάρχουν κι άλλα που μπορείτε να κάνετε. Οι πλάκες αμυλοειδούς μπορούν επίσης να μειωθούν με την κατανάλωση επτά μερίδων πράσινων φυλλώδη λαχανικών κάθε εβδομάδα, λένε ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.2
Και κάποιοι ερευνητές στην Κίνα συμφωνούν. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια υγιεινή διατροφή -καταναλώνοντας τις συνιστώμενες ποσότητες τουλάχιστον επτά από τις 12 ομάδες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων φρούτων, λαχανικών, ψαριών, κρέατος, αβγών, οσπρίων, ξηρών καρπών και τσαγιού- είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ, σε συνδυασμό με την τακτική ενασχόληση με τον εγκέφαλό σας, την άσκηση και την ενεργή κοινωνική ζωή.3
Ξεκινήστε αυτές τις συνήθειες σήμερα για να αποφύγετε τη νόσο Αλτσχάιμερ αύριο:

1. Αναπνεύστε
Εισπνεύστε για πέντε χρόνους και εκπνεύστε για πέντε χρόνους. Επαναλάβετε για 20 λεπτά κάθε μέρα, δύο φορές την ημέρα.

2. Τρώτε σωστά
Τρώτε επτά μερίδες πράσινων φυλλώδη λαχανικών κάθε εβδομάδα και ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή, καταναλώνοντας τις συνιστώμενες ποσότητες τουλάχιστον επτά από τις 12 ομάδες τροφίμων - φρούτα, λαχανικά, ψάρια, κρέας, γαλακτοκομικά, αλάτι, λάδι, αυγά, δημητριακά, όσπρια, ξηροί καρποί και τσάι.


3. Μείνετε σε εγρήγορση
Απασχολείστε τον εγκέφαλό σας, διαβάζοντας ή παίζοντας παιχνίδια όπως Sudoku κάθε μέρα.

4. Ασκηθείτε
Να είστε δραστήριοι κάθε μέρα, π.χ. κάνοντας έναν γρήγορο 20λεπτο περίπατο και κάνοντας δουλειές του σπιτιού.

6. Να είστε κοινωνικοί
Φροντίστε να συναναστρέφεστε τακτικά φίλους και συγγενείς.

Βιβλιογραφιικές αναφορές

 1. Scientific Reports, 2023; 13: 3967
 2. Neurology, 2023; 10.1212/WNL.0000000000207176
 3. BMJ, 2023; 380: e072691 JA23

Κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής περιόδου, με τη φθορά που έχει προκληθεί στα μαλλιά από τα μπάνια και τον ήλιο, καθώς και με την πτώση της θερμοκρασίας, τα μαλλιά τείνουν να γίνονται πιο ξηρά, πιο εύθραυστα και μπορεί να πέφτουν πιο συχνά. Ωστόσο, μπορείτε να καταπολεμήσετε αυτές τις εποχιακές προκλήσεις των μαλλιών με τη σωστή διατροφή. Πολλά θρεπτικά συστατικά παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση της υγιούς ανάπτυξης των μαλλιών και στη μείωση της τριχόπτωσης, όπως τα παρακάτω:

Σίδηρος: Βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στους θύλακες της τρίχας και η έλλειψή του μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των μαλλιών και να οδηγήσει στην απώλειά τους.
Βιταμίνη D: Παίζει ρόλο στην ανακύκλωση των τριχοθυλακίων και μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της ανάπτυξης των μαλλιών.
Βιοτίνη (Βιταμίνη Β7): Βελτιώνει την υγεία των μαλλιών και προλαμβάνει την τριχόπτωση.
Ψευδάργυρος: Η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών και ξηρότητα του τριχωτού.
Βιταμίνη Ε: Είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας των μαλλιών και του δέρματος του κεφαλιού.
Βιταμίνη C: Βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη δομή των μαλλιών.
Πυρίτιο: Υποστηρίζει την υγεία των μαλλιών, ενισχύοντας την τρίχα.
Σελήνιο: Βοηθά στη διατήρηση της υγείας του τριχωτού της κεφαλής.
Φολικό οξύ (Βιταμίνη Β9): Είναι σημαντικό για την κυτταρική διαίρεση στα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη των μαλλιών.
Χαλκός: Συμμετέχει στην παραγωγή μελανίνης, η οποία δίνει στα μαλλιά το χρώμα τους. 

Μην αμελείτε την κατανάλωση νερού
Η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των μαλλιών. Η αφυδάτωση μπορεί να κάνει τα μαλλιά ξηρά και εύθραυστα, οπότε φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό καθημερινά.

Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αρκετή πρωτεΐνη
Πάνω από το 80% της τρίχας αποτελείται από πρωτεΐνη, που είναι το βασικό δομικό συστατικό των μαλλιών. Οπότε είναι σημαντική η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών για τη διατήρηση της υγείας των μαλλιών.
Δύο βασικά στοιχεία για τη διατήρηση υγιών και λαμπερών μαλλιών κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, και όχι μόνο, είναι το κολλαγόνο και το Horsetail (εκουιζέτο).

Η σημασία του κολλαγόνου
Το κολλαγόνο, που συχνά αναφέρεται ως "δομικό στοιχείο του σώματος", είναι μια ζωτικής σημασίας πρωτεΐνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και την εμφάνιση των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών. Ενώ είναι γνωστό για τα οφέλη του στη διατήρηση της νεανικής επιδερμίδας, είναι εξίσου απαραίτητο για τη ζωτικότητα των μαλλιών.

Ενίσχυση της δομής των μαλλιών: Το κολλαγόνο παρέχει δομική υποστήριξη στα μαλλιά, καθιστώντας τα λιγότερο ευαίσθητα στο σπάσιμο και την ψαλίδα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, καθώς ο ήλιος και η θάλασσα όλο το καλοκαίρι αφαίρεσαν από τα μαλλιά τη φυσική τους υγρασία και τα έκαναν πιο ευάλωτα.

Ενίσχυση της ανάπτυξης των μαλλιών: Το κολλαγόνο συμβάλλει επίσης στην ανάπτυξη νέων τριχοθυλακίων και στην αναγέννηση των υπαρχόντων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αυξημένης πτώσης μαλλιών που μερικοί άνθρωποι βιώνουν κατά τους φθινοπωρινούς μήνες.

Ενίσχυση της ελαστικότητας των μαλλιών: Το κολλαγόνο βελτιώνει την ελαστικότητα των μαλλιών, καθιστώντας τα λιγότερο εύθραυστα και πιο ανθεκτικά απέναντι σε περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως ο άνεμος και οι χαμηλές θερμοκρασίες.

Η δύναμη του Horsetail (Εκουιζέτο)
To Horsetail, ένα φυτό γνωστό για τη μοναδική του εμφάνιση που μοιάζει με ουρά αλόγου, χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στη βοτανοθεραπεία για τη δράση του στην ενίσχυση των μαλλιών. Είναι πλούσιο σε διάφορα θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την υγεία των μαλλιών, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για την φροντίδα τους το φθινόπωρο.

Περιέχει πυρίτιο: To Horsetail είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πυρίτιο, ένα μέταλλο που είναι ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό του κολλαγόνου στο σώμα. Το πυρίτιο συμβάλλει στη βελτίωση της υφής των μαλλιών, μειώνει την ευθραυστότητα και ενισχύει τη λάμψη.

Μείωση της τριχόπτωσης: Οι φυσικές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του Horsetail μπορούν να δημιουργήσουν ένα υγιές περιβάλλον στο τριχωτό της κεφαλής, μειώνοντας την πιθανότητα τριχόπτωσης.

Ενίσχυση της κυκλοφορίας: To Horsetail είναι γνωστό ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής, εξασφαλίζοντας ότι οι θύλακες των τριχών λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ευεργετικό κατά τη διάρκεια των εποχών που τα μαλλιά τείνουν να αραιώνουν.

Μία ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των μαλλιών. Ωστόσο όταν υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις, η επιλογή ενός ποιοτικού συμπληρώματος διατροφής που εξειδικεύεται στην υγεία των μαλλιών, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Καθώς τα μαλλιά μπορεί να χρειάζονται κάποια επιπλέον φροντίδα κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής περιόδου, το κολλαγόνο και το Horsetail μπορούν να είναι ισχυροί σύμμαχοι στη διατήρηση υγιών, ζωντανών μαλλιών, στη μείωση του σπασίματος και στη διατήρηση της καλύτερης εμφάνισής τους και τους φθινοπωρινούς μήνες. Γιατί η υγεία και η ομορφιά των μαλλιών ξεκινά εκ των έσω.

Όλα τα όργανα του σώματος πρέπει να καθαρίζουν τα τοξικά συστατικά για να λειτουργούν σωστά, αν και πολλά όργανα έχουν ως πρωταρχική λειτουργία την απομάκρυνση των αποβλήτων (τοξινών και άλλων άχρηστων ουσιών): το ήπαρ, το λεμφικό σύστημα και τα νεφρά. Άλλα όργανα λειτουργούν δευτερευόντως ως μηχανές απομάκρυνσης αποβλήτων: ο γαστρεντερικός σωλήνας, οι πνεύμονες και το δέρμα.

Η διατήρηση των οργάνων αυτών καθαρών και η αύξηση των δυνατοτήτων απομάκρυνσης των αποβλήτων τους διασφαλίζει ότι δεν συσσωρεύεται τοξικότητα στο σώμα και είναι μια σημαντική μέθοδος για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Δεν μπορείτε να σταματήσετε την εμφάνιση ενός ιικού σήματος εάν τα όργανά σας είναι γεμάτα τοξίνες. Τα βότανα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το κάνετε αυτό. Ακολουθούν τα σημαντικά φυτά για κάθε περιοχή του σώματος ή σύστημα οργάνων που μπορούν εύκολα να συμπληρώσουν ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης και που είναι πιο γνωστά στη δυτική βοτανολογία, εύκολα στην καλλιέργεια και εύκολα διαθέσιμα από εμπορικούς προμηθευτές.

 ΣΥΚΩΤΙ
Το συκώτι είναι το πιο γνωστό από τα όργανα αποτοξίνωσης, αλλά τα συμπτώματα της ηπατικής τοξικότητας είναι λιγότερο γνωστά. Εύκολα αναγνωρίσιμα σημάδια σε όλο το σώμα μπορούν να υποδείξουν δυσλειτουργία του και ανάγκη για καθαρισμό αυτού του οργάνου.

Πικραλίδα (Taraxacum officinale)
Η πικραλίδα είναι ένα παντός είδους ήπιο καθαριστικό τόσο για το συκώτι όσο και για τα νεφρά. Καθαρίζει τη συμφόρηση σε αυτά τα όργανα και το «τοξικό φορτίο» που προκύπτει από ακαθαρσίες τόσο στη διατροφή μας όσο και στο περιβάλλον. Όταν λαμβάνεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, η πικραλίδα μπορεί να βελτιώσει την πέψη και τα δερματικά εξανθήματα όπως η ακμή, το έκζεμα και η ψωρίαση, τα οποία συχνά αποτελούν έκφραση συμφόρησης οργάνων.

Ορισμένα αποτοξινωτικά φυτά είναι καλύτερο να χρησιμοποιούνται πριν από μια τοξική προσβολή, αλλά η πικραλίδα είναι τόσο ευπροσάρμοστη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά από μια τοξική προσβολή και είναι ασφαλής για μακροχρόνια κατανάλωση σε ενήλικες και παιδιά.
Το τοξινωμένο ήπαρ και η χοληδόχος κύστη συχνά παρουσιάζονται ως πόνος κάτω από τη δεξιά ωμοπλάτη ή σφιγμένοι και συσπασμένοι μύες στον ώμο, ιδιαίτερα στη δεξιά πλευρά και μέχρι τον αυχένα και το πίσω μέρος του κεφαλιού - συχνά με αποτέλεσμα έναν κροταφικό ή αμβλύ μετωπιαίο πονοκέφαλο. Η πικραλίδα μπορεί να βοηθήσει στη διόρθωση αυτών των μυοσκελετικών πόνων από το συκώτι.
Ένα ελαφρώς πρησμένο συκώτι, το οποίο έχει έναν ελαφρύ πόνο μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή κατανάλωση πολύ πλούσιου γεύματος, μπορεί επίσης να είναι μια καλή ένδειξη για τη χρήση της πικραλίδας.
Λόγω των πολλαπλών και ήπιων εφαρμογών της, χρησιμοποιώ συχνά την πικραλίδα ως βάση για πολλές από τις φόρμουλες αποτοξίνωσης που χρησιμοποιώ, καθώς και τη συνιστώ ως τσάι που μπορούν να πίνουν οι άνθρωποι την άνοιξη και το καλοκαίρι, είτε ζεστό είτε κρύο.
Αν και η ρίζα είναι το κύριο τμήμα της πικραλίδας που χρησιμοποιείται σε βάμματα, τα φυλλώδη χόρτα της πικραλίδας αποτελούν εξαιρετική προσθήκη στις σαλάτες και είναι πλούσια σε βιταμίνες Β και C, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Φροντίστε να τα συλλέγετε από ένα μέρος μακριά από δρόμους, γήπεδα και μη βιολογικά αγροκτήματα, τα οποία συχνά έχουν τοξίνες, ή αγοράστε βιολογικά σε μια αγορά. 

Γαϊδουράγκαθο (Silybum marianum)
Το γαϊδουράγκαθο είναι ένα ισχυρό βότανο για την προστασία και την αναγέννηση του ηπατικού ιστού. Οι ενδείξεις του είναι η συμφόρηση και η φλεγμονή του ήπατος, συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας, του ίκτερου, της κίρρωσης, της χολαγγειίτιδας και της χολόστασης, καθώς αυξάνει τη ροή της χολής και βελτιώνει τη στάση του αίματος σε αυτό το πλούσιο σε αίμα όργανο.

Είναι επίσης ένα σπουδαίο βότανο για την αποτοξίνωση του εγκεφάλου και του σπλήνα, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο πως τα περισσότερα φυτά, σε αντίθεση με τα φαρμακευτικά σκευάσματα, ωφελούν πολλαπλά συστήματα οργάνων.
Το γαϊδουράγκαθο έχει ευρεία δράση ενάντια σε μια μεγάλη ποικιλία χημικών ουσιών και τοξινών, όπως διαλύματα στεγνού καθαρισμού, ακρυλαμίδια, κάδμιο, αιθανόλη, θάλλιο, χημειοθεραπεία και οργανοφωσφορικά. Σκέφτομαι το γαϊδουράγκαθο όταν ξέρω ότι κάποιος πρόκειται να εκτεθεί σε κάτι τοξικό, όπως μια βραδινή έξοδος στην πόλη ή ένας κύκλος χημειοθεραπείας.
Υπάρχουν καλές αποδείξεις ότι το γαϊδουράγκαθο προστατεύει το ήπαρ μέσω διαφόρων μηχανισμών: μειώνει το οξειδωτικό στρες, ρυθμίζει την ανοσία, μειώνει τη συνολική πρόσληψη τοξινών, αυξάνει την παραγωγή γλουταθειόνης και μειώνει τη φλεγμονή. Υπάρχουν λίγα φυτά που έχουν τόσο εκτεταμένες εδράσεις σε ένα τόσο σημαντικό όργανο αποτοξίνωσης.
Αρκετές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το γαϊδουράγκαθο βελτιώνει τους εργαστηριακούς δείκτες AST και ALT στον ορό του αίματος, καθιστώντας το γαϊδουράγκαθο πολύ χρήσιμο στην αλκοολική και μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (λιπώδες ήπαρ), η οποία δυστυχώς είναι ανεξέλεγκτη στην εποχή μας.1
Το γαϊδουράγκαθο λειτουργεί επίσης καλά για την αναστροφή της βλάβης από την τοξικότητα ή την υπερδοσολογία παρακεταμόλης, την κύρια αιτία κλήσεων στα κέντρα ελέγχου δηλητηριάσεων.

Η σιλυμαρίνη ή το εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου έχει επίσης την ικανότητα να ρυθμίζει το ένζυμο κυτόχρωμα P450 στο ήπαρ και έτσι επηρεάζει τον μεταβολισμό πολλών φαρμάκων, βοηθώντας τον οργανισμό να καθαρίζει τα φάρμακα πιο γρήγορα.
Εξαιτίας αυτού, αν παίρνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα, ελέγξτε αν επηρεάζονται από το ισχυρό αυτό φυτό, καθώς μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου σας.
Τα φύλλα και οι σπόροι είναι το φαρμακευτικό μέρος του φυτού, ενώ οι θρυμματισμένοι σπόροι είναι πολύ πιο ισχυροί για σκόνη, τσάι ή βάμμα.

ΝΕΦΡΑ
Οι νεφροί μπορούν να υποστούν μεγάλη ζημιά στη χρόνια πολυσυστηματική εκφυλιστική νόσο και πολλές τοξίνες στις οποίες εκτιθέμεθα πρέπει να περάσουν από τους νεφρούς για να αποβληθούν. Ως εκ τούτου, εάν αυτό το ζευγάρι οργάνων δεν λειτουργεί σωστά, θα δημιουργηθεί βλάβη κατά τη διαδικασία.

Έχω παρακολουθήσει τόσους πολλούς χρόνιους πάσχοντες να οδηγούνται ταχύτατα στην αιμοκάθαρση, οι οποίοι δεν έχουν ιδέα ότι κάποια απλά μέτρα μπορούν να επαναφέρουν τα νεφρά τους από νεφρική ανεπάρκεια προχωρημένου σταδίου (3 και 4).
Η προσθήκη μόνο μιας μέτριας ποσότητας βιταμίνης Β6 (50 mg), μαγνησίου (300-400 mg) και L-γλουταμίνης (1 g) στη ρουτίνα συμπληρωμάτων ενός ατόμου μπορεί να βοηθήσει ένα νεφρό που καταρρέει, να ανακάμψει μέσα σε λίγους μήνες. Μπορείτε να επιταχύνετε περαιτέρω τη διαδικασία με την προσθήκη ενός ή περισσότερων από τα ακόλουθα βότανα.

Εκουϊζέτο (Equisetum arvense)
Το εκουϊζέτο είναι ένα εξαιρετικό φυτό για να βοηθήσει στην απομάκρυνση των ακαθαρσιών από το ουρογεννητικό σύστημα. Καθώς όλο το αίμα στο σώμα μας πρέπει να περάσει από τα νεφρά, αυτός είναι ο τελευταίος σταθμός για πολλές τοξίνες.

Μία από τις πιο κοινές και επικίνδυνες τοξικές ουσίες για τα νεφρά είναι ο μόλυβδος. Η αργή, σχεδόν αναπόφευκτη συσσώρευση αυτού του βαρέος μετάλλου είναι ένας από τους κύριους λόγους που βρίσκω ανθρώπους να αναπτύσσουν ανεπαρκή νεφρική λειτουργία κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Ένα βάμμα ή τσάι εκουϊζέτο με την πάροδο του χρόνου θα βοηθήσει στην απομάκρυνση αυτού του βαρέος μετάλλου από τα νεφρά μας.2 Το βότανο αυτό είναι επίσης ένα ήπιο διουρητικό- αυξάνει ήπια τη ροή των ούρων. Και με τη σοφία που έχουν μόνο τα φυτά, ολοκληρώνει τη διουρητική του δράση χωρίς να απογυμνώνει τον οργανισμό από μέταλλα και ηλεκτρολύτες.
Τα νεφρά καταστρέφονται επίσης σε ανεξέλεγκτο σάκχαρο και διαβήτη. Το εκουϊζέτο μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή αυτής της διαδικασίας.3
Επιπλέον, είναι ένα χρήσιμο φυτό για τη θεραπεία των λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης και των νεφρών και των τοξικών συσσωρεύσεων που μπορεί να προκύψουν όταν υπάρχει συμφόρηση στο σύστημα αυτό.

Μπορείτε να φτιάξετε ένα τσάι ή ένα βάμμα από αυτό το βότανο, συνθλίβοντας ψιλοκομμένους σκληρούς, ινώδεις μίσχους. Ένα ή δύο φλιτζάνια τσάι την ημέρα θα έχουν καλή επίδραση στα νεφρά σας.
Το εκουϊζέτο είναι επίσης μια πλούσια πηγή φυσικού, οργανικού διοξειδίου του πυριτίου. Τουλάχιστον το 25% του ξηρού βάρους του είναι πυρίτιο, ενώ είναι επίσης πλούσιο σε ασβέστιο, κάλιο, θείο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και μαγγάνιο - είναι ένα εξαιρετικό φυτικό συμπλήρωμα μετάλλων.
Ως τονωτικό του συνδετικού ιστού, το τσάι που παρασκευάζεται από αυτό το φυτό βοηθά στην αναδόμηση των χόνδρων και των οστών. Είναι επίσης χρήσιμο όταν κάποιος παραπονιέται για τριχόπτωση ή εύθραυστα νύχια.

Τσουκνίδα (Urtica dioica)
Δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να κάνει αυτό το φυτό για το ανθρώπινο σώμα. Έχει εκπληκτικές αλκαλοποιητικές, αποτοξινωτικές, καρδιοπροστατευτικές, αντικαρκινικές και αντιδιαβητικές ιδιότητες. Είναι κυρίως γνωστό για την ικανότητά του να δεσμεύει τη σφαιρίνη που δεσμεύει τις φυλετικές ορμόνες και να βοηθά στη μείωση του μεγέθους του προστάτη στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.

Ωστόσο, οι κυτταροτοξικές, αντιμεταστατικές και αντικαρκινικές επιδράσεις του έρχονται στο φως καθώς διεξάγονται έρευνες σχετικά με τη χρησιμότητά του στον καρκίνο του προστάτη, του μαστού, του παχέος εντέρου και του γαστρεντερικού συστήματος. Υποψιάζομαι ότι τελικά θα δούμε ότι η τσουκνίδα είναι χρήσιμη στη θεραπεία των περισσότερων, αν όχι όλων, των καρκίνων.
Η πρώτη δύναμη της τσουκνίδας για αποτοξίνωση προέρχεται από την ικανότητά της να αλλάζει ήπια το pH του αίματός μας, βοηθώντας μας να επανέλθουμε σε ισορροπία.
Η τσουκνίδα έχει επίσης μεγάλη δύναμη ως αντιοξειδωτικό. Μια μελέτη του 2015 έδειξε ότι οι αρουραίοι που τους δόθηκε προηγουμένως εκχύλισμα τσουκνίδας απέφυγαν τη νεφρική βλάβη όταν τους χορηγήθηκε η κοινή χημειοθεραπευτική ουσία γενταμικίνη.4 Σε μια άλλη μελέτη, οι αρουραίοι εκτέθηκαν σε υδράργυρο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αρουραίοι στους οποίους χορηγήθηκε διάλυμα φύλλων τσουκνίδας είχαν αυξημένα επίπεδα γλουταθειόνης στο ήπαρ, στα νεφρά και στους όρχεις όταν εκτέθηκαν σε αυτό το τοξικό βαρύ μέταλλο.5
Η τσουκνίδα όχι μόνο μπορεί να αλλάξει το pH μας, αλλά έχει επίσης προστατευτική επίδραση στα πιο σημαντικά όργανα αποτοξίνωσης.

Η τσουκνίδα λειτουργεί καλά ως σκόνη. Μπορείτε να την προσθέσετε σχεδόν σε οτιδήποτε πίνετε, να την κάνετε τσάι ή να την προσθέσετε σε λίγο ζεστό νερό, όπως κάνω εγώ. Δουλεύει επίσης σε ένα βάμμα που λαμβάνεται σε 30 σταγόνες μία ή δύο φορές την ημέρα.

ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Σχεδόν όλοι οι ιστοί του σώματος διαθέτουν λεμφικά κανάλια που απομακρύνουν τις μεγάλες άχρηστες πρωτεΐνες από τους μεσοκυττάριους χώρους μας και τις διοχετεύουν στο αίμα μας. Θα πεθαίναμε σε λιγότερο από 24 ώρες χωρίς αυτή τη βασική λειτουργία. Ένα καθαρό και καλά λειτουργικό λεμφικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία και υπάρχουν πολλά φυτά που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία.

Γάλλιο (Galium aparine)
Το γάλλιο είναι μια φανταστική θεραπεία όταν κάποιος έχει πρησμένους λεμφαδένες γύρω από τα αυτιά ή στο λαιμό. Αυτό συμβαίνει συχνά μετά από μια λοίμωξη του αυτιού ή του λαιμού στα παιδιά.

Αυτό μπορεί επίσης να ισχύει για τους λεμφαδένες στη βουβωνική χώρα ή τη μασχάλη, οι οποίοι μπορεί να επηρεαστούν από μπαρτονέλα, μούχλα ή άλλες χρόνιες λοιμώξεις.
Όπως τα περισσότερα φυτά, το γάλλιο χρησιμοποιείται σε περισσότερα από ένα συστήματα του σώματος. Είναι επίσης διουρητικό και φάρμακο για τα νεφρά. Σε άτομα που έχουν νεφρά που πάσχουν από τοξίνες και ένα βαλτωμένο λεμφικό σύστημα, αυτό μπορεί να είναι μια εξαιρετική θεραπεία.
Λίγες σταγόνες βάμμα, που λαμβάνονται καθημερινά, μπορούν να καθαρίσουν ήπια το λεμφικό σύστημα. Τα λευκά αιμοσφαίρια σε αυτή την περιοχή μπορούν να προετοιμαστούν για οποιοδήποτε καρκίνο, βακτήριο ή ιογενές σήμα έρθει στη συνέχεια.
Αυτό το απλό φυτό του κήπου έχει επίσης την ικανότητα να βοηθά στην απομάκρυνση παλαιών υπολειμμάτων και της συμφόρησης στα νεφρά και το ουροποιητικό σύστημα.
Το γάλλιο λειτουργεί καλύτερα σε φρέσκο έγχυμα ή σε βάμμα. Αυτό το φυτό δεν μπορεί να μείνει για πολύ καιρό, οπότε χρησιμοποιήστε το ή μετατρέψτε το σε βάμμα αμέσως μετά τη συλλογή του. 

Κόκκινο τριφύλλι (Trifolium pratense)
Με την ευρύτερη έννοια, το κόκκινο τριφύλλι είναι ένα καθαριστικό των του αίματος. Βοηθά στη μετατροπή και την απομάκρυνση των σκουπιδιών από τα σημεία όπου προκαλούν προβλήματα.

Όταν βλέπω έναν ασθενή που έχει συσσώρευση τοξινών που συνοδεύεται από συμφόρηση των σιελογόνων αδένων ή μεμονωμένους πρησμένους, σκληρούς όζους με δύσκαμπτο λαιμό, σκέφτομαι να προσθέσω το κόκκινο τριφύλλι στο πρωτόκολλό του. Διεγείρει επίσης το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη και μπορεί να βελτιώσει την αρθρίτιδα μειώνοντας το pH του σώματος και διεγείροντας τη ροή της λέμφου.
Αυτός ο μικροσκοπικός μικρός φίλος είναι επίσης πολύ δυνατός ως αντικαρκινικός παράγοντας και εμφανίζεται στις περισσότερες από τις παλιές συνταγές για τον καρκίνο ως υποστηρικτικό βότανο που βοηθά στην αποτοξίνωση της λέμφου και του αίματος, καθώς άλλα βότανα διασπούν τα καρκινικά κύτταρα.
Το κόκκινο τριφύλλι είναι επίσης πλούσιο σε ισοφλαβόνες, οι οποίες βοηθούν στην ισορροπία και τη ρύθμιση της ορμονικής λειτουργίας. Μία από τις ισοφλαβόνες που βρίσκονται στο κόκκινο τριφύλλι είναι η ιριλόνη, η οποία ενισχύει φυσικά την προγεστερόνη. Σε κυτταρικές σειρές καρκίνου των ωοθηκών και του ενδομητρίου, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του μεγέθους του όγκου και στην εξισορρόπηση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης με φυσικό τρόπο.
Η φορμονονετίνη είναι μια άλλη ισοφλαβόνη που βρίσκεται στο κόκκινο τριφύλλι- προκαλεί απόπτωση των καρκινικών κυττάρων και επιβραδύνει τη μετάσταση σε ορμονικούς καρκίνους.6
Το κόκκινο τριφύλλι είναι φυσικά πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του μολυβδαινίου. Πρόκειται για μια συνηθισμένη έλλειψη βασικών μετάλλων που διαπιστώνω όταν κάποιος δυσκολεύεται να καθαρίσει τις τοξίνες.

Το μολυβδαίνιο βοηθά στην απομάκρυνση των αζωτούχων αποβλήτων από το σώμα. Πολλές φορές, όταν οι άνθρωποι δυσκολεύονται με θειούχες ενώσεις όπως το σκόρδο, τα κρεμμύδια, η NAC και η γλουταθειόνη, μπορεί απλά να χρειάζονται λίγο συμπληρωματικό μολυβδαίνιο. Μπορούμε να δώσουμε λίγο μολυβδαίνιο ή απλά να συνταγογραφήσουμε μερικές εβδομάδες τσαγιού κόκκινου τριφυλλιού για να βοηθήσουμε να καθαρίσουν αυτές οι φραγμένες οδοί αποτοξίνωσης.
Λόγω των ορμονικών του επιδράσεων, αποφεύγουμε το κόκκινο τριφύλλι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά κατά τα άλλα είναι ασφαλές για κατανάλωση. Τα τσάγια ή τα βάμματα λειτουργούν εξαιρετικά.

HOLISTIC LIFE TV ΠΡΟΣΦΟΡΑ

ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ
Όλες οι μητροπολιτικές περιοχές σε όλο τον κόσμο έχουν κάποιου βαθμού τοξίνες που αιωρούνται στον αέρα, οι οποίες μπορούν να εισχωρήσουν και να βλάψουν το επιθήλιο των πνευμόνων.

Έχω διαπιστώσει όλα αυτά τα χρόνια ότι η προσθήκη κάποιων αποτοξινωτικών για τους πνεύμονες στη ρουτίνα υγείας των ασθενών μου μετά από έκθεση σε τοξικές ουσίες μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού τον επόμενο χειμώνα.

Βερμπάσκο (Verbascum thapsus)
Τα φύλλα του βερμπάσκο είναι καλά για την αποτοξίνωση τόσο των πνευμόνων όσο και των νεφρών, καθώς και ένα χρήσιμο φάρμακο για τους πόνους στα αυτιά των παιδιών.

Σκέφτομαι το βερμπάσκο όταν κάποιος έχει ξηρό, ερεθιστικό βήχα για πολύ καιρό, είτε τα απομεινάρια μιας βρογχικής λοίμωξης που δεν έχει αντιμετωπιστεί είτε μετά από έκθεση των πνευμόνων σε τοξικές ουσίες, χημικά, καπνό τσιγάρου, Covid ή καπνό από πυρκαγιές.
Στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, έχουμε συχνά καπνό τα καλοκαίρια, και το βερμπάσκο έρχεται να σώσει τους ασθενείς μου το φθινόπωρο, όταν οι πνεύμονες των ανθρώπων είναι συμφορημένοι μετά την αναπνοή καπνού από πυρκαγιές όλο το καλοκαίρι.
Το βερμπάσκο, από τη φύση του, είναι επίσης θεραπευτικό των πληγών. Πιθανώς, αυτός είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους επιτελεί επίσης το έργο του στους πνεύμονες: διασπά τις παλιές ουλές και το ινωδογόνο στον πνευμονικό ιστό και επιτρέπει στον κυψελιδικό ιστό να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση υγείας του. Αυτό το ανθεκτικό και παραγωγικό φυτό προκαλεί επίσης απόπτωση στα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα.7
Το βερμπάσκο έχει την ικανότητα να μειώνει τη φλεγμονή στους πνεύμονες, τα λεμφαγγεία και τους νεφρούς, ανοίγοντας έτσι την οδό απομάκρυνσης των τοξικών σκουπιδιών για να αναλάβουν στη συνέχεια οι καταπραϋντικές αποχρεμπτικές του ιδιότητες και να επιτρέψουν στους πνεύμονες ή τους νεφρούς να αποβάλουν τα ανεπιθύμητα υλικά.

Είναι ένα καλό, ασφαλές βότανο για μακροχρόνια κατανάλωση και θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη σε ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης των πνευμόνων, ιδιαίτερα όταν οι ιστοί φαίνονται ξηροί και ερεθισμένοι. 

Πλαντάγκο (Plantago major)
Το πλαντάγκο (πεντάνευρο) καταπραΰνει, ηρεμεί, κατευνάζει και καλύπτει τους πνεύμονες, τα έντερα και το ουροποιητικό σύστημα. Μπορεί να δεσμεύσει και να αποβάλει τις τοξίνες από οποιαδήποτε από αυτές τις περιοχές. Κατά μία έννοια, απαλλάσσει το σώμα από τα δηλητήρια και τη βλέννα. Εκτός από το αγαπημένο σε όλους βότανο εχινάκεια, το πλαντάγκο είναι ένα από τα αγαπημένα για τη θεραπεία της δηλητηρίασης του αίματος και θα πρέπει να το σκέφτεστε κάθε φορά που το αίμα βρίσκεται σε εξασθενημένη κατάσταση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το πλαντάγκο μειώνει το πάχος και την μικροσκοπική αιμορραγία στο κυψελιδικό επιθήλιο μετά από πνευμονική βλάβη από τοξικές προσβολές που προκύπτουν σε ασθματικές καταστάσεις.8
Όπως κάθε καλό αποτοξινωτικό, το πλαντάγκο μειώνει επίσης τους φλεγμονώδεις μεσολαβητές σε αυτούς τους ιστούς. Μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτή τη λογική σε κάθε είδους τοξική βλάβη των πνευμόνων, είτε πρόκειται για καπνό, μούχλα ή άλλη έκθεση σε χημικές ουσίες. Ένα τσάι ή ένα βάμμα από πλαντάγκο μπορεί να βοηθήσει να διορθωθούν αυτά τα ζητήματα.

Στους νεφρούς, το πλαντάγκο μειώνει τη βλάβη από χημειοθεραπευτικούς παράγοντες όπως η σισπλατίνη.9 Υποψιάζομαι, με βάση τις ευρείες επιδράσεις του πλαντάγκο σε πολλαπλά συστήματα του σώματος, ότι με την πάροδο του χρόνου θα ανακαλύψουμε ότι υπάρχουν λίγοι τομείς στους οποίους αυτό το φυτό δεν μπορεί να μας βοηθήσει στην επούλωση από τοξικές βλάβες.
Από τα φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα του πλαντάγκο μπορεί να φτιαχτεί τσάι ή να παρασκευαστεί ένα βάμμα από τα φύλλα και να αποθηκευτεί για μελλοντική χρήση. 

ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
Όλες οι νευροεκφυλιστικές διαταραχές συνδέονται με ένα επίπεδο νευροτοξικότητας, οπότε ο καθαρισμός του εγκεφάλου είναι ένας από τους τρόπους πρόληψης διαταραχών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον, η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ο εγκέφαλός μας διαθέτει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, ένα μοναδικό σύστημα αγγείων που περιβάλλει το νευρικό σύστημα και λειτουργεί ως φίλτρο. Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός αφήνει να εισέλθουν μικρά σωματίδια γλυκόζης και νευροδιαβιβαστών, ενώ κρατάει έξω τα μεγαλύτερα και πιο επιβλαβή σωματίδια.
Παράγοντες όπως η υπέρταση, οι ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες, οι χρόνιες λοιμώξεις και το ανεξέλεγκτο σάκχαρο στο αίμα μπορούν να βλάψουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Όταν καταστρέφεται, μεγαλύτερες τοξίνες όπως οι μυκοτοξίνες, το αλουμίνιο, ο υδράργυρος και ο μόλυβδος μπορούν να περάσουν μέσα από τον φραγμό και να συσσωρευτούν στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.10
Διάχυτες νευροτοξίνες όπως τα PCB, το τολουόλιο, το DDT, το φθόριο και οι πολυβρωμιωμένοι διφαινυλεστέρες (PBDE) μπορούν επίσης να εισέλθουν στον εγκέφαλο και να προκαλέσουν βλάβες. Μόλις αυτές οι χημικές ουσίες βρεθούν μέσα στο νευρικό σύστημα, ο οργανισμός μας εναποθέτει ως απάντηση ουσίες όπως η πρωτεΐνη ταυ και οι αμυλοειδείς πλάκες. Αυτές οι εναποθέσεις είναι το σήμα κατατεθέν των νευροεκφυλιστικών ασθενειών και σηματοδοτούν τη βλάβη.

Gotu kola (Centella asiatica)
Γνωστό και ως ινδικό πεντάφυλλο, το gotu kola έχει πολλές νευροπροστατευτικές ιδιότητες, αλλά η δράση αυτού του φυτού στην αποτοξίνωση του εγκεφάλου πιθανότατα προέρχεται από τις ιδιότητές του ως αντιοξειδωτικό.

Μέσω της μείωσης του οξειδωτικού στρες, μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση της νόσου του Alzheimer και άλλων νευροεκφυλιστικών διαταραχών.11 Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η Centella ενθαρρύνει την ανάπτυξη των δενδριτών και προστατεύει τον ιστό του νευρικού συστήματος από τον πρώιμο προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο.
Όπως πολλά ισχυρά βότανα, το gotu kola πρέπει να λαμβάνεται σε σύντομες δόσεις. Ορισμένες από τις ενώσεις του μπορεί να συσσωρευτούν και να έχουν επιβλαβείς επιδράσεις στους ανθρώπινους ιστούς εάν λαμβάνονται αμείωτα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Η σύστασή μου είναι να το παίρνετε για έξι εβδομάδες και στη συνέχεια να κάνετε δύο έως τέσσερις εβδομάδες διακοπή πριν συνεχίσετε.

Δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis)
Το δεντρολίβανο, που κατάγεται από την περιοχή της Μεσογείου, διανέμεται σήμερα εμπορικά σε όλο τον κόσμο για τη χρήση του σε αρώματα, φάρμακα και για τη μαγειρική. Το δεντρολίβανο είναι αντιμικροβιακό, αντιοξειδωτικό, αντικαρκινικό, αντιφλεγμονώδες, ενισχυτικό του κυκλοφορικού συστήματος και νευροπροστατευτικό. Αποτρέπει επίσης τον κυτταρικό θάνατο.

Η απώλεια μνήμης είναι συνηθισμένο φαινόμενο καθώς οι άνθρωποι γερνούν, αλλά δεν είναι φυσιολογικό. Αυτή η απώλεια της ικανότητας ανάκλησης μιας πληροφορίας οφείλεται εν μέρει στη φλεγμονή και στην κακή υγεία των νευρώνων.
Το δεντρολίβανο μπορεί να βοηθήσει. Δύο από τα συστατικά του, το ροσμαρινικό οξύ και το ουρσολικό οξύ, βοηθούν στην αναστροφή των ελλειμμάτων που σχετίζονται τόσο με τη χωρική μνήμη όσο και με τη μνήμη αναγνώρισης, μειώνοντας τη φλεγμονή και θεραπεύοντας τους νευρώνες.12
Τα αιθέρια έλαια του δεντρολίβανου παρέχουν το ξεχωριστό άρωμά του. Δύο συστατικά αυτών των διτερπενίων - το καρνοσικό και το ρομαρινικό οξύ - που έχουν μελετηθεί λεπτομερώς, αναστέλλουν τον θάνατο των νευρικών κυττάρων τόσο εργαστηριακά όσο και σε ανθρώπους και αυξάνουν την πυκνότητα και την έκφραση της ανάπτυξης των νευρώνων καθώς και την υγεία των συνάψεων, του χώρου μεταξύ των νευρώνων όπου γίνεται η επικοινωνία.

Ως τονωτικό του κυκλοφορικού συστήματος, το δενδρολίβανο βελτιώνει τη ροή του αίματος όχι μόνο στον εγκέφαλο αλλά και στα άκρα. Βελτιώνει επίσης την πρόσληψη γλυκόζης στους νευρώνες, τροφοδοτώντας αυτά τα πεινασμένα για ζάχαρη κύτταρα με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Συχνά συστήνω αυτό το βότανο σε ασθενείς που υποφέρουν από «ομίχλη του εγκεφάλου» και κενά μνήμης όταν πέφτει το σάκχαρο στο αίμα τους.13 Και, όπως όλα τα καλά αποτοξινωτικά, πρέπει να μειώνει τη φλεγμονή. Αυτό το απλό βότανο του κήπου είναι σημαντικό για την πρόληψη μιας διαδικασίας που οδηγεί σε λιποπολυσακχαρίτες που μπορούν να βλάψουν τις μεμβράνες του εγκεφάλου και του εντέρου. 14
Μην το χρησιμοποιείτε σε μεγάλες δόσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω των ισχυρών κυκλοφορικών του επιδράσεων και της ικανότητάς του να διεγείρει τη ροή της εμμήνου ρύσεως. Τα τσάγια και τα βάμματα είναι εξαιρετικοί τρόποι για να πάρετε δεντρολίβανο. Κάντε το βάμμα για χρήση καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Προσαρμοσμένο απόσπασμα από το βιβλίο The Virus and the Host του Dr Chris Chlebowski (Chelsea Green Publishing, 2022). 

Βιβλιογραφικές αναφορές

1.C. Mulrow et al., AHRQ Publication No. 01-E024, Sept 2000, ncbi.nlm.nih.gov
2.Toxicol Reports, 2015; 2: 716–20
3.Int J Pharmacol, 2007; 3(2): 155–59
4.Asian Pac J Trop Biomed, 2015; 5(9): 756–60
5.Vet World, 2015; 8(12): 1458–65
6.J Nat Prod, 2018; 81(9): 1962–67
7.Arch Pharm Res, 2011; 34(5): 703–7
8.Avicenna J Phytomed, 2013; 3(2): 143–51
9.Saud J Kidney Dis Transpl, 2018; 29(5): 1057–64
10.Toxicol Appl Pharmacol, 2003; 192(1): 1–11
11.Indian J Pharm Sci, 2010; 72(5): 546–6
12.Phytomedicine, 2021; 83: 153490
13.Appl Physiol Nutr Metab, 2021; 46(2): 141–47
14.Food Chem, 2013; 136(2): 1047–54.

HOLISTIC LIFE PRODUCTIONS ΠΡΟΣΦΟΡΑ 2

 

Όλοι μας κοιμόμαστε άσχημα μια στο τόσο. Ωστόσο δεν χρειάζεται να περνάμε την επόμενη μέρα νιώθοντας κουρασμένοι, με μειωμένη νοητική διαύγεια˙ και ούτε χρειάζεται να πιείτε καφέ.
Ένας καλός νυχτερινός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία μας. Ο ύπνος επτά έως εννέα ωρών κάθε βράδυ βοηθά στη ρύθμιση του βάρους μας, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διατηρεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα σε καλή λειτουργία.
Υπάρχουν όμως νύχτες που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε ή ξυπνάτε πολύ νωρίς, χωρίς να μπορείτε να ξανακοιμηθείτε. Το πρόβλημα είναι ότι έχετε μπροστά σας μια μέρα δουλειάς, οπότε τι μπορείτε να κάνετε για να τα βγάλετε πέρα πριν καταφέρετε να επιστρέψετε στο κρεβάτι;

Καφές: Η προφανής λύση είναι ο καφές, και μάλιστα άφθονος. Αλλά δεν πρέπει να το παρακάνετε˙ το ιδανικό όριο φαίνεται να είναι περίπου δύο φλιτζάνια την ημέρα. Αυτό θα σας δώσει όλη την καφεΐνη που χρειάζεστε. Μετά από αυτό, περισσότερη καφεΐνη απλά θα σας δημιουργήσει νευρικότητα.

Μείνετε ενυδατωμένοι: Ξεκινήστε τη μέρα με ένα ποτήρι νερό και συνεχίστε να πίνετε πολλά υγρά καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Χρειαζόμαστε 6 λίτρα την ημέρα. Αλλά μην πανικοβάλλεστε: όλα τα υγρά (τσάι, καφές, χυμοί και νερό) μετράνε, ενώ και τα υγρά που παίρνουμε από τα φρούτα και τα λαχανικά επίσης προστίθενται στο σύνολο.

Πηγαίνετε μια βόλτα: Ένας περίπατος κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθά τον οργανισμό να προσαρμοστεί και προάγει το αίσθημα εγρήγορσης. Αν αισθάνεστε ότι έχετε ενέργεια, μπορείτε επίσης να κάνετε γυμναστική ή να πάτε για τζόκινγκ.

Καταναλώστε τροφές που βοηθούν τον εγκέφαλο: Σύμφωνα με ερευνητές από το Bed Kingdom -και αυτοί θα πρέπει να ξέρουν- η προσθήκη κάποιων από αυτές τις τροφές στα γεύματά μας μετά από έναν κακό ύπνο μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την κούραση.

Αβοκάντο: Προσθέτοντας μια ή δύο φέτες αβοκάντο στο πρωινό μας, δίνουμε στον οργανισμό μας μια ώθηση καλίου, και αυτό βοηθά να περιοριστεί η κούραση. Ένα αβοκάντο περιέχει επίσης 14 γραμμάρια φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην ενίσχυση της υγείας του εντέρου.

Πορτοκάλια: Αφού κόψετε σε φέτες ένα αβοκάντο, προσθέστε ένα πορτοκάλι στο πρωινό σας. Τα πορτοκάλια δεν είναι μόνο πλούσια σε βιταμίνη C˙ περιέχουν επίσης φυσικά σάκχαρα που θα δώσουν στον οργανισμό ενέργεια, και μάλιστα γρήγορα.

Γλυκοπατάτες: Για το μεσημεριανό γεύμα, προσθέστε λίγη γλυκοπατάτα. Περιέχει άφθονη βιταμίνη C και αυτό βοηθά στην καταπολέμηση του αισθήματος υπνηλίας. Είναι επίσης ένας υγιεινός υδατάνθρακας που μπορεί να σας βοηθήσει να περάσετε μια κουραστική μέρα.

Σπόροι τσία: Πασπαλίστε το μεσημεριανό σας γεύμα με μερικούς σπόρους chia. Είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο, το οποίο επίσης βοηθά στην καταπολέμηση της κόπωσης. Οι σπόροι βοηθούν τον οργανισμό να συγκρατεί υγρά, τα οποία τον κρατούν ενυδατωμένο.

Μαύρη σοκολάτα: Για την τελευταία ώθηση της ημέρας πριν πάτε για ύπνο, φάτε μερικές φέτες μαύρης σοκολάτας. Περιέχει κακάο, το οποίο βοηθά στην ενίσχυση της ενέργειας, και αντιοξειδωτικά όπως το μαγνήσιο, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Και φτάνοντας στην ώρα του ύπνου...: Περίπου μία ώρα πριν πέσετε για ύπνο, σταματήστε να χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο ή το φορητό σας υπολογιστή. Ακούστε αντ' αυτού κάποια χαλαρωτική μουσική, και αν βλέπετε τηλεόραση, μην προβάλετε κάτι που μπορεί να σας διεγείρει ή να σας αναστατώσει υπερβολικά. Αντ' αυτού, διαβάστε ένα βιβλίο. Βεβαιωθείτε ότι η κρεβατοκάμαρά σας είναι όσο το δυνατόν πιο σκοτεινή - ιδανικά με κουρτίνες συσκότισης - και φορέστε ωτοασπίδες αν οι θόρυβοι σάς εμποδίζουν να αποκοιμηθείτε.

HOLISTIC LIFE TV ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από συμπτώματα τουλάχιστον μιας μορφής αλλεργίας φαίνεται να αυξάνεται συνεχώς. Η έκθεση σε αλλεργιογόνα πυροδοτεί το ανοσοποιητικό σύστημα να απελευθερώσει ισταμίνη και αντισώματα στον οργανισμό, προκαλώντας την εμφάνιση αλλεργικών συμπτωμάτων.
Μια από τις πιο συνηθισμένες αλλεργικές αντιδράσεις είναι η αλλεργική ρινίτιδα, που προκαλείται από τη γύρη των δέντρων, των λουλουδιών και το γρασίδι. Εν τω μεταξύ, άλλοι αλλεργιογόνοι παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν τροφές, ζώα και ακάρεα, διάφορα υλικά όπως μαλλί ή μέταλλα, χημικές ουσίες όπως καθαριστικά και καλλυντικά.
Μην αφήσετε συμπτώματα όπως η φαγούρα στα μάτια και η καταρροή να σας κυριεύσουν αυτή την εποχή της αλλεργικής ρινίτιδας. Ξεπεράστε τις αλλεργίες σας με φυσικές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε αποτελεσματικά από τα ερεθιστικά συμπτώματα.

Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι θεμελιώδους σημασίας για διάφορες λειτουργίες του οργανισμού και είναι ένα υδατοδιαλυτό θρεπτικό συστατικό που έχει αποδειχθεί ότι δρα ως φυσικό αντιισταμινικό. Έτσι, η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τις αλλεργίες και τη μείωση των συμπτωμάτων.
Η βιταμίνη C μπορεί επίσης να καταστείλει τη φλεγμονή που προκαλούν οι αλλεργικές αντιδράσεις, αυξάνοντας τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε μελέτη που διεξήχθη στη Νότια Κορέα, η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης C συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων αλλεργικής ρινίτιδας σε μαθητές.

Βιταμίνη D
Καθώς η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι διαδεδομένη, η υγειονομικές αρχές της Αγγλίας συνιστά σε όλους τους ενήλικες και τα παιδιά να λαμβάνουν συμπληρωματική δόση 400IU την ημέρα. Η βιταμίνη D, που αναφέρεται και ως βιταμίνη του ήλιου, είναι σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα, λόγω του ρόλου της στη ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης και στη μείωση της φλεγμονής. Λόγω αυτής της επίδρασης, η βιταμίνη D θεωρείται ότι μειώνει τη σοβαρότητα των αλλεργικών αντιδράσεων.
Η έλλειψη έκθεσης στο ηλιακό φως τους χειμερινούς μήνες, από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιταμίνης D. Εν τω μεταξύ, η εποχή της αλλεργικής ρινίτιδας μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τον Φεβρουάριο, φτάνοντας σε κορύφωση της απελευθέρωσης γύρης από τον Μάρτιο και μετά. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο διασταύρωσης της χαμηλής κατάστασης βιταμίνης D αλλά και της υψηλής έκθεσης στη γύρη στις αρχές της άνοιξης.
Τα ευρήματα από πρόσφατες έρευνες σχετικά με τη βιταμίνη D σε σχέση με τις αλλεργικές ασθένειες, αποκάλυψαν υψηλό ποσοστό ανεπάρκειας βιταμίνης D σε παιδιά που πάσχουν από άσθμα και αλλεργικές ασθένειες, σε σύγκριση με υγιή παιδιά.

Μαύρο κύμινο (Nigella sativa)
Το μαύρο κύμινο χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για τα αμέτρητα θεραπευτικά οφέλη του, είτε ως σπόρος είτε ως έλαιο που παράγεται από σπόρους με ψυχρή έκθλιψη, πιστεύεται ότι "θεραπεύει σχεδόν τα πάντα" και οι παραδοσιακές χρήσεις του περιλαμβάνουν φυσικές θεραπείες για την αλλεργική ρινίτιδα. Το μαύρο κύμινο είναι επίσης γνωστό ως Nigella sativa, ένα μικρό φυτό με μπλε ή λευκά άνθη, που προέρχεται από τη Δυτική Ασία. Οι σπόροι του είναι μικροί, μαύροι με πικάντικη γεύση και είναι πλούσιοι σε αντιισταμινικά και αντιφλεγμονώδη δραστικά συστατικά, όπως η θυμοκινόνη. Η συμπληρωματική χορήγηση μαύρου κύμινου μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας. Σε μια δοκιμή που διεξήχθη σε πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα, η χορήγηση 0,5 ml ελαίου σπόρων μαύρου κύμινου για 30 ημέρες είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της ρινικής συμφόρησης, του κνησμού και του φτερνίσματος.

Κερσετίνη
Πρόκειται για ένα βιοφλαβονοειδές που μπορεί να βρεθεί σε διάφορες φυτικές πηγές, όπως τα κρεμμύδια, το μπρόκολο, οι πιπεριές, τα μήλα, τα μούρα, τα σταφύλια, σε διάφορα βότανα και ορισμένα είδη τσαγιού.
Η κερσετίνη χρησιμοποιείται συνήθως ως συμπλήρωμα διατροφής για την ανακούφιση των εποχιακών αλλεργιών. Υποστηρίζεται ότι η κερσετίνη μπορεί να σταθεροποιήσει την απελευθέρωση των ισταμινών και επομένως να μειώσει με φυσικό τρόπο τα αλλεργικά συμπτώματα. Οι αντιαλλεργικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της κερσετίνης έχουν εξεταστεί σε πολυάριθμες μελέτες. Έχει αντιαλλεργική δράση, καθώς αναστέλλει την παραγωγή και την απελευθέρωση ισταμίνης και άλλων ουσιών, σταθεροποιώντας ενδεχομένως τις κυτταρικές μεμβράνες των μαστοκυττάρων.
Υποστηρίζεται ότι η υψηλή πρόσληψη κερσετίνης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος, όπως αποδείχθηκε σε άτομα που κατανάλωναν μήλα δύο φορές την εβδομάδα, γεγονός που δείχνει ευεργετική επίδραση των φλαβονοειδών του μήλου, ιδίως της κερσετίνης.

Σαμπούκος ή κουφοξυλιά (Sambucus nigra)
Αυτά τα σκούρα μωβ μούρα είναι ενδημικά της Ευρώπης και έχουν αποδεδειγμένα πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών, βιταμίνης C, βιταμίνης Α, ανθοκυανών και φλαβονοειδών. Επιπλέον, είναι ένας εξαιρετικός αντιφλεγμονώδης παράγοντας που έχει αποδειχθεί ότι παρέχει ανακούφιση σε όσους υποφέρουν από κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με αλλεργίες. Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι τα μούρα του σαμπούκου έχουν αποδειχθεί χρήσιμα στο να βελτιώνουν τη λειτουργία των βλεννογόνων μεμβρανών.
Υποστηρίζεται ότι οι καρποί του σαμπούκου περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, η οποία έχει αποδειχθεί ότι δρα ως φυσικό αντιισταμινικό, μειώνοντας την ποσότητα ισταμίνης που παράγει ο οργανισμός ως απάντηση σε ένα αλλεργιογόνο. Σε μια μελέτη, υψηλή δόση βιταμίνης C μείωσε τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σε ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα που σχετίζονται με αλλεργία.

Βιβλιογραφικές αναφορές
1. Allergy UK, Statistics, Available from: https://www.allergyuk.org/information-and-advice/statistics.
2. Allergy, Asthma & Immunology Research, 5(2), 81–87. 
3. Journal of International Medical Research. 46, (9).
4. J Family Community Med. 2014 Sep;21(3):154-61. doi: 10.4103/2230-8229.142967.
6. American Journal of Otolaryngology , Volume 32 , Issue 5 , 402 – 407.  
8. Molecules. 21 (5).


Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα. Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό το άρθρο δεν προορίζονται για θεραπεία, διάγνωση ή αντικατάσταση των συμβουλών ενός επαγγελματία υγείας. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας εάν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας ή εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Ενώ η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική αλλαγή που σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής φάσης μιας γυναίκας, για ορισμένες γυναίκες, η αλλαγή αυτή φέρνει συμπτώματα που μπορεί να δυσκολεύουν πολύ τη ζωή τους. Ξαφνικές εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, αϋπνία, κόπωση και μειωμένη πνευματική διαύγεια κατακλύζουν τις γυναίκες, και ενώ πολλές μπορούν να διαχειριστούν αυτές τις αλλαγές, άλλες βιώνουν συμπτώματα τόσο έντονα που διαταράσσουν την εργασία και τις καθημερινές τους δραστηριότητες (1). Μερικές φορές, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να δημιουργήσουν ένα ντόμινο που τελικά υπονομεύει την εμπιστοσύνη της γυναίκας στον εαυτό της. Για παράδειγμα, ενώ οι νυχτερινές εφιδρώσεις και η αϋπνία μπορεί συχνά να οδηγήσουν σε έλλειψη ύπνου που μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, οι εξάψεις κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να προκαλέσουν αμηχανία και άγχος, ενώ τα προβλήματα μνήμης μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω αποδιοργάνωση της ζωής. Έτσι, η εμμηνόπαυση δημιουργεί μία δύσκολη κατάσταση σε πολλές γυναίκες, οι οποίες επιθυμούν να μάθουν με ποιον τρόπο μπορούν να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους.  

Ενώ σε πολλές γυναίκες συνταγογραφείται θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (Hormone Replacement Therapy) ως θεραπεία πρώτης γραμμής, αντενδείκνυται για ορισμένες γυναίκες και συχνά αποφεύγεται λόγω ανησυχιών για αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων (2). Αν και ο κίνδυνος αυτός μπορεί να είναι ελάχιστος όταν χρησιμοποιείται ως θεραπεία για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης βραχυπρόθεσμα, η ανησυχία είναι αρκετά διαδεδομένη ώστε πολλές γυναίκες να την αποφεύγουν, επιλέγοντας αντ' αυτού μη φαρμακευτικές ή μη ορμονικές λύσεις (3). Η παρούσα ανασκόπηση εξετάζει ορισμένες από τις φυσικές και βοτανικές επιλογές που μπορεί να είναι χρήσιμες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Παράγοντες του τρόπου ζωής

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης (4). Σε αυτή τη φάση της ζωής, είναι ωφέλιμη η ελαχιστοποίηση της καφεΐνης και του αλκοόλ, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και η αποφυγή του καπνίσματος (5). Οι γυναίκες θα πρέπει να παροτρύνονται να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα. Δύο συνεδρίες προπόνησης με αντιστάσεις μπορεί να προσφέρουν πρόσθετο όφελος. Στις γυναίκες που είναι σωματικά δραστήριες, παρατηρείται βελτίωση της μεταβολικής λειτουργίας, της ισορροπίας, της μυϊκής δύναμης, της γνωστικής λειτουργίας και της ποιότητας ζωής. Επιπλέον, τα καρδιαγγειακά επεισόδια, ο καρκίνος του μαστού και του παχέος εντέρου, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τα κατάγματα είναι λιγότερο συχνά.

Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι ο διαλογισμός, η χαλάρωση, η ελεγχόμενη αναπνοή, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και η εκπαίδευση ενσυνειδητότητας θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των εξάψεων (6). Πρόσφατες μετα-αναλύσεις έχουν επίσης δείξει ότι ο βελονισμός μπορεί να είναι ευεργετικός για τα αγγειοκινητικά συμπτώματα. Πολλές γυναίκες βρίσκουν χρήσιμες αυτές τις επιλογές, ενώ η Βρετανική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης συμβουλεύει να λαμβάνονται μέτρα για τον τρόπο ζωής ώστε να υποστηριχθεί η ομαλή μετάβαση στην εμμηνόπαυση (7).

Βοτανικές επιλογές

Το Bacopa monnieri (L.) χρησιμοποιείται για περισσότερα από 3000 χρόνια ως ινδικό αγιουρβεδικό φάρμακο για τη βελτίωση της μνήμης, την αύξηση της εγκεφαλικής λειτουργίας ή την προώθηση της μακροζωίας και έχει ευεργετικές επιδράσεις στη γνωστική απόδοση (8). Μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση έδειξε ότι το Bacopa monnieri ενίσχυσε την ανάκληση πληροφοριών από τη μνήμη και ως εκ τούτου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ενισχυτικό της μνήμης. Έδειξε επίσης ότι το εκχύλισμα Bacopa monnieri μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική απόδοση, ιδίως την ταχύτητα της προσοχής, μειώνοντας το χρόνο αντίδρασης (9).

Τα μύρτιλλα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες που θεωρούνται ευεργετικές για τη γνωστική απόδοση και τη διάθεση. Μια συστηματική ανασκόπηση αξιολόγησε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που διερεύνησαν αυτές τις επιδράσεις σε παιδιά και ενήλικες (10). Οκτώ μελέτες ανέφεραν ότι η κατανάλωση ή η συμπληρωματική χορήγηση μύρτιλλων σε διάφορες δόσεις και χρονικές περιόδους βελτίωσαν τη γνωστική απόδοση, ιδίως τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη και τη χωρική μνήμη. Όσον αφορά στη διάθεση, μελέτη ανέφερε σημαντική βελτίωση μεταξύ των ομάδων που το χρησιμοποιούσαν.

Το Dong Quai αποκαλείται "γυναικείο τζίνσενγκ" και είναι κυρίως γνωστό για τη χρήση του στη θεραπεία ενός μεγάλου αριθμού γυναικολογικών παθήσεων που γενικά δεν αντιμετωπίζονται εύκολα με συμβατικές θεραπείες (11). Το Dong Quai είναι γνωστό στην παραδοσιακή ιατρική ως ενισχυτικό της μνήμης, με ερευνητικά στοιχεία για διάφορους μηχανισμούς που διέπουν τη νευροπροστατευτική του ικανότητα, γεγονός που δείχνει τη δυνατότητά του ως πολυλειτουργικό νευροπροστατευτικό.

Η Rhodiola rosea L. και τα συστατικά της χρησιμοποιούνται για την αναπλήρωση της ζωτικής ενέργειας, την ενεργοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος, το ξεμπλοκάρισμα των αιμοφόρων αγγείων και την ενίσχυση της νοητικής λειτουργίας στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Σύγχρονες φαρμακολογικές μελέτες δείχνουν ότι τα εκχυλίσματά της μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών, τη δραστηριότητα του κεντρικού νευρικού συστήματος και την καρδιαγγειακή λειτουργία (12). Πρόσφατες μελέτες ανέφεραν ότι η λήψη του R. rosea L. μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία, να μειώσει την πνευματική κόπωση, να ασκήσει αντιοξειδωτικές και νευροπροστατευτικές επιδράσεις, να αυξήσει την απόδοση αντοχής και να ανακουφίσει από ανεπιθύμητα συμπτώματα που σχετίζονται με έντονο σωματικό και ψυχολογικό στρες (13).

Το δεντρολίβανο ασκεί την αντιοξειδωτική του δράση μέσω διαφόρων μεταβολικών οδών. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, ικανό να αποτρέπει την υπεροξείδωση των λιπιδίων, μια καταστροφική διαδικασία που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες. Το δεντρολίβανο φαίνεται να ενισχύει τις ντοπαμινεργικές, σεροτονινεργικές, νοραδρενεργικές και χολινεργικές λειτουργίες στον εγκέφαλο, εξηγώντας ενδεχομένως τις αντικαταθλιπτικές του επιδράσεις (14). Αυξάνοντας τα ολικά επίπεδα χολίνης στον εγκέφαλο, το δεντρολίβανο θα μπορούσε να μετριάσει την απώλεια μνήμης, το άγχος και την κατάθλιψη. 

Το φασκόμηλο βελτιώνει όχι μόνο τα αγγειοκινητικά συμπτώματα αλλά ταυτόχρονα ασκεί θετική επίδραση στα ψυχολογικά συμπτώματα, αντιμετωπίζοντας έτσι ένα ευρύ φάσμα εμμηνοπαυσιακών ενοχλήσεων. Έδειξε σαφή αποτελεσματικότητα σε γυναίκες που βιώνουν μια τυπική εμμηνόπαυση που συνδέεται με συμπτώματα που διαρκούν έως και 5 χρόνια μετά την τελευταία έμμηνο ρύση (15). Με τις εξάψεις και τα προβλήματα ύπνου να αποτελούν τις πιο διαδεδομένες ανησυχίες στην εμμηνόπαυση, η επίδραση του φασκόμηλου έδειξε βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και των ψυχοσωματικών προβλημάτων (16).

Η λήψη εκχυλίσματος καρπών Schisandra φαίνεται να βελτιώνει τη συγκέντρωση. Άλλα κλινικά στοιχεία δείχνουν ότι η λήψη μιας εφάπαξ δόσης ενός συνδυασμού rhodiola με schisandra, βελτιώνει την προσοχή, καθώς και την ταχύτητα και την ακρίβεια, σε γνωστικές λειτουργίες που εκτελούνται από γυναίκες σε στρεσογόνες καταστάσεις σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Μια μικρή κλινική δοκιμή δείχνει ότι η καθημερινή λήψη εκχυλίσματος schisandra για 6 εβδομάδες βελτιώνει τις εξάψεις και άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο σε υγιείς γυναίκες με μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα εμμηνόπαυσης (17).

Shatavari σημαίνει "που αποκτά 100 συζύγους ή σημαντικά πολλούς". Μπορεί επίσης να αποδοθεί ως "100 σύζυγοι", υποδηλώνοντας την ικανότητά του να παρατείνει τη γονιμότητα και την αντοχή. Το βότανο Shatavari συνιστάται τόσο ως τυπικό τονωτικό όσο και ως γυναικείο αναπαραγωγικό τονωτικό. Στην Αγιουρβέδα, αυτό το φυτό αποκαλείται ως η "βασίλισσα των βοτάνων", καθώς ενθαρρύνει τον έρωτα και το πάθος. Είναι το σημαντικότερο αγιουρβεδικό φάρμακο αναζωογόνησης για τις γυναίκες. Το Shatavari μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για τη διόρθωση της ορμονικής ανισορροπίας λόγω των φυτοοιστρογονικών ιδιοτήτων του (18). Τα φυτοοιστρογόνα του shatavari θα μπορούσαν να ρυθμίσουν τον οιστρικό ή ωοθηκικό κύκλο και να μειώσουν τα δυσμενή συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Επιδημιολογικές έρευνες έχουν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης σόγιας και της μείωσης των αγγειοκινητικών συμπτωμάτων. Οι ισοφλαβόνες σόγιας μπορούν να ασκήσουν δράσεις παρόμοιες με τα οιστρογόνα και έτσι να ανακουφίσουν το μετεμμηνοπαυσιακό σύνδρομο (19,20). Έχει βρεθεί ότι οι ισοφλαβόνες μειώνουν την οστική απώλεια στη σπονδυλική στήλη, βελτιώνουν την υπέρταση και ενισχύουν τη ρύθμιση του γλυκαιμικού δείκτη.(21) Τρεις μελέτες διαπίστωσαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ του εικονικού φαρμάκου και των ισοφλαβονών σόγιας με μείωση της δυσπαρευνίας κατά 62% και ανακούφιση των σεξουαλικών συμπτωμάτων κατά 40% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Σε δύο μελέτες, η κολπική ξηρότητα ήταν χαμηλότερη στις ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με σόγια, σε σύγκριση με εκείνη στις ομάδες ελέγχου (22).

Μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση για το πράσινο τσάι διαπίστωσε ότι η κατεχίνη του πράσινου τσαγιού, επιγαλλοκατεχίνη-3-γαλλική (EGCG), εμφανίζει νευροπροστατευτική δράση και επηρεάζει τη διάθεση, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα εξαγόμενα δεδομένα δείχνουν ότι οι διάφορες βελτιώσεις στις γνωστικές ικανότητες που συνδέονται με την κατανάλωση πράσινου τσαγιού δεν είναι συνέπεια ενός μόνο συστατικού (23).

Η σπιρουλίνα είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό, με το συστατικό της την φυκοκυανοβιλίνη (PCB) να λειτουργεί ως ισχυρός αναστολέας της οξειδάσης NADPH, του ενζυμικού συμπλέγματος που αποτελεί την κύρια πηγή παθολογικού οξειδωτικού στρες σε ένα ευρύ φάσμα διαταραχών της υγείας. Η από του στόματος λήψη ολόκληρης Spirulina έχει νευροπροστατευτική επίδραση - μια παρατήρηση που δείχνει ότι το PCB μπορεί να διαπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό (24).

Το Tulsi (Ocimum sanctum L.) στην Αγιουρβεδική παράδοση αναφέρεται συχνά ως "Λύση της Ζωής" για τις επιδιορθωτικές του δυνάμεις και είναι γνωστό ότι θεραπεύει ένα ευρύ φάσμα βασικών καταστάσεων που επηρεάζουν την ευεξία. Οι πολυφαινόλες που υπάρχουν στο Tulsi δρουν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά και ασκούν αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Το Tulsi έχει επίσης προσαρμοστικές ιδιότητες που μπορούν να ελέγξουν τις συχνές εναλλαγές της διάθεσης, να προσφέρουν ψυχική γαλήνη και διαύγεια και να μειώσουν το στρες (25). Άλλες μελέτες δείχνουν ότι το φυτό έχει σημαντική επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα επιφέροντας αντι-στρές και αγχολυτική δράση που σχετίζεται με το GABA.

Βιβλιογραφικές αναφορές

 1. Menopause. 2019 Jul 1;26(7):758-64.
 2. Climacteric. 2021 Jan 2;24(1):3-10.
 3. Obstetrics and Gynecology Clinics46.3 (2019): 501-514.
 4. Nutrients. 2021 Jun 23;13(7):2149.
 5. Menopause. 2015 Dec 1;22(12):1351-8.
 6. Journal of evidence-based integrative medicine. 2019 Mar 12;24:2515690X19829380.
 7. Post Reproductive Health. 2021 Mar;27(1):10-8.
 8. Indian Journal Of Agricultural Research. 2016;50(1):1-7.
 9. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. 2012 Jul 1;18(7):647-52.
 • Brain, behavior, and immunity. 2020 Mar 1;85:96-105.
 • Chinese Journal of Natural Medicines. 2013 Nov 1;11(6):577-87.
 • Frontiers in Pharmacology. 2018:1415.
 • Phytotherapy research. 2015 Dec;29(12):1934-9.
 • Biomed J Sci Tech Res. 2017;1(4):1-6.
 • Advances in therapy. 2011 Jun;28:490-500.
 • Phytomedicine. 2010 Jun 1;17(7):494-9.
 • Climacteric. 2016 Nov 1;19(6):574-80.
 • Asparagus racemosus (Shatavari): a versatile female tonic. health. 2010;3(4):5-6.
 • British journal of clinical pharmacology. 2015 Apr;79(4):593-604.
 • Menopause. 2015 Feb 1;22(2):198-206.
 • Journal of Clinical Medicine. 2018 Sep 21;7(10):297.
 • Journal of Obstetrics and Gynaecology. 2016 Feb 17;36(2):160-71.
 • Nutrients. 2019 Feb 23;11(2):474.
 • Nutrients. 2022 Feb 5;14(3):676.
 • Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2017 Mar 16;2017.

  michael wakeman 540x
  Ο Mike Wakeman είναι φαρμακοποιός και ειδικός υγείας με 30 χρόνια εμπειρίας στη βιομηχανία φυσικών προϊόντων. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη φαρμακευτική ανάλυση, τη διατροφική ιατρική και την κλινική ογκολογία. Είναι τακτικός συνεργάτης σε περιοδικά υγείας τόσο για καταναλωτές όσο και για ειδικούς. Το 2009, η έρευνά του σχετικά με τα οφέλη για την υγεία των φυσικών προϊόντων επιλέχθηκε για την προώθηση του ετήσιου επιστημονικού συνεδρίου της Βασιλικής Φαρμακευτικής Εταιρείας της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι συνεργάτης του Royal College of Medicine και του Guild of Health Writers.

Ο Φ. ήταν εννέα ετών όταν οι γονείς του τον έφεραν σε μένα πριν από πολλά χρόνια. Ήταν γοητευτικός και έξυπνος, αλλά υπερβολικά υπερκινητικός, και είχε διαγνωστεί με ΔΕΠΥ και υπήρχαν ενδείξεις διάγνωσης αυτισμού. Πετούσε πράγματα από το γραφείο μου στο ιατρείο, κουνούσε το στηθοσκόπιό μου γύρω από το κεφάλι του και γενικά έτρεχε τριγύρω ψάχνοντας κάτι να κάνει- τα έξυπνα παιδιά με ΔΕΠΥ δεν αντέχουν ούτε δευτερόλεπτο την πλήξη. Προσπαθούσα να αλληλεπιδράσω μαζί του όσο και με τους γονείς του, ώστε να νιώθει ότι συμμετέχει και δεν μένει απ' έξω. Αλλά η συζήτηση απλώς δεν ήταν αρκετά συναρπαστική γι' αυτόν.
Ο Φ. μου είπε ότι του άρεσαν τα αθλήματα στο σχολείο και ότι είχε πολλούς φίλους, αλλά απλά μισούσε να κάθεται όλη μέρα στην τάξη. Τον μάλωναν συνεχώς επειδή χαζολογούσε. Αυτό είναι μόνο εν μέρει πρόβλημα του Φ.- είναι εξίσου πρόβλημα ενός σχολικού συστήματος που περιμένει από τα δραστήρια μικρά παιδιά να κάθονται ακίνητα όλη την ημέρα, ενώ στην πραγματικότητα πρέπει να τρέχουν και να σκαρφαλώνουν στα δέντρα το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, όπως προβλέπει η Φύση. Αν ήταν ελεύθερα να το κάνουν αυτό, θα συγκεντρώνονταν πολύ καλύτερα για την μία ή δύο ώρες την ημέρα σχολικών σπουδών, που είναι το μόνο που πραγματικά χρειάζεται στην ηλικία των 9 ετών.
Ωστόσο, ο Φ. χρειαζόταν κάποια βοήθεια. Σε αντίθεση με τα περισσότερα τέτοια παιδιά που βλέπω, ακολουθούσε ήδη μια υγιεινή διατροφή- η μαμά και ο μπαμπάς του ήξεραν να τον κρατούν μακριά από τη ζάχαρη και έτρωγε πρόθυμα φρούτα και λαχανικά και μια λογική ποσότητα πρωτεϊνών και καλών λιπαρών. Είναι πολύ συνηθισμένη παρατήρηση ότι η κατανάλωση ζάχαρης επιδεινώνει την υπερκινητικότητα, αλλά στην περίπτωση του Φ. αυτό δεν ήταν η βασική αιτία. Ήθελα να δω αν θα μπορούσαμε να ηρεμήσουμε τον Φ. αρκετά ώστε να του διευκολύνουμε τη σχολική ζωή, αλλά οι διατροφικές αλλαγές δεν θα το έκαναν αυτό- στην περίπτωσή του δεν ήταν απαραίτητες.
Παίρνοντας ένα πολύ λεπτομερές ιατρικό ιστορικό από τη μητέρα του Φ., ξεκίνησα με το δικό της ιατρικό ιστορικό. Ήταν καλά σε όλη της τη ζωή, και παρέμεινε απολύτως καλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, και ο τοκετός ήταν φυσιολογικός και κανονικής διάρκειας. Επομένως, μία πιθανή εγκεφαλική βλάβη από στέρηση οξυγόνου κατά τη διάρκεια του τοκετού (που είναι συχνότερη απ' ό,τι νομίζουμε) δεν ήταν το θέμα εδώ.

Ψάχνοντας βαθύτερα, ωστόσο, ανακάλυψα ότι είχε κακά δόντια στη δική της παιδική ηλικία και της είχαν τοποθετηθεί πολλά μεταλλικά σφραγίσματα αμαλγάματος. Αυτά περιέχουν υδράργυρο, κασσίτερο και άλλα βαρέα μέταλλα, τα οποία δεν ταιριάζουν με την ανθρώπινη βιοχημεία και είναι τοξικά, ειδικά για τον εγκέφαλο. Οι περισσότεροι οδοντίατροι πιστεύουν ότι ο υδράργυρος και τα άλλα τοξικά μέταλλα παραμένουν στο σφράγισμα και δεν διαρρέουν στον υπόλοιπο οργανισμό, αλλά ένας τεράστιος όγκος στοιχείων δείχνει πλέον ότι αυτό είναι απλώς ευσεβής πόθος.1

Ο Φ. ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειάς του και ο υδράργυρος από τα σφραγίσματα της μητέρας του θα είχε διαρρεύσει στην κυκλοφορία του αίματός της και από εκεί μέσω του ομφάλιου λώρου και του πλακούντα θα μεταφερόταν στον Φ., ενώ αυτός βρισκόταν στη μήτρα. Αυτό θα είχε αποτελεσματικά "αποτοξινώσει" τον υδράργυρο από τον οργανισμό της μητέρας του (η ίδια ένιωθε "θαυμάσια" καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης), αλλά θα οδηγούσε τον Φ. σε ένα πρόβλημα: δηλητηρίαση από υδράργυρο.
Είναι ενδεικτικό ότι η μικρή αδελφή του Φ., ηλικίας 7 ετών, δεν είχε κανένα αντίστοιχο πρόβλημα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο περισσότερος υδράργυρος είχε εγκαταλείψει τον οργανισμό της μαμάς τους μέχρι τη στιγμή που η μικρή αδελφή συνελήφθη μόλις ενάμιση χρόνο μετά τη γέννηση του Φ. Αν υπήρχε πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταξύ της γέννησής της και της γέννησης του Fergus, περισσότερος υδράργυρος θα είχε προλάβει να διαρρεύσει από τα δόντια της μαμάς τους στην κυκλοφορία του αίματός της και το δεύτερο παιδί της θα κινδύνευε επίσης. (Δεν συνηγορώ καθόλου υπέρ των μικρών διαστημάτων μεταξύ των μωρών- διατροφικά και από άλλες απόψεις, είναι προτιμότερο να αφήνουμε μεγαλύτερο διάστημα. Η λύση όμως εδώ είναι να αποφεύγονται τα σφραγίσματα αμαλγάματος, όχι να υπάρχει συγκεκριμένο διάστημα μεταξύ της γέννησης δύο μωρών).
Τα περισσότερα αυτιστικά παιδιά που βλέπω, αλλά και τα περισσότερα παιδιά με ΔΕΠΥ, είναι πρώτα παιδιά. Επιβαρύνονται περισσότερο- τα επόμενα παιδιά συνήθως τη γλιτώνουν πιο ελαφρά.
Αποδείχθηκε ότι ο Φ. είχε επίσης μια άλλη πιθανή πηγή υδραργύρου στον οργανισμό του. Είχε κάνει αρκετούς εμβολιασμούς στην πρώιμη παιδική ηλικία γύρω στο 2005, όταν οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ αφαιρούσαν τον υδράργυρο (με τη μορφή του thimerosal) ως συντηρητικό από τα εμβόλια (αλλά πρόσθεταν αλουμίνιο, επίσης νευροτοξικό μέταλλο, ως "ανοσοποιητικό βοηθητικό").
Κατά την εποχή της αλλαγής, οι παλαιότερες παρτίδες εμβολίων διφθερίτιδας και τετάνου εξακολουθούσαν να περιέχουν υδράργυρο. Φυσικά, η μαμά του Φ. δεν γνώριζε τι ακριβώς περιείχαν τα εμβόλια που του είχαν χορηγηθεί- άλλωστε πόσοι γονείς ζητούν να διαβάσουν τον κατάλογο των συστατικών στο ένθετο έντυπο της συσκευασίας του κατασκευαστή; Παρόλα αυτά, δεν χρειαζόταν να κάνουμε εικασίες- μπορούσαμε να δοκιμάσουμε και να το μάθουμε.

Κάναμε εξετάσεις ούρων, κοπράνων και αίματος για υδράργυρο. Ο Φ. επέμενε ότι δεν φοβόταν την εξέταση αίματος, και οι νοσοκόμες στο εργαστήριο, όπου τον εξέτασαν, ήταν πολύ εξειδικευμένες και ευγενικές και χρησιμοποίησαν τοπική αναισθητική κρέμα στο χέρι του πριν του πάρουν αίμα. Ο υδράργυρος εμφανίστηκε τόσο στην εξέταση κοπράνων όσο και στην εξέταση ούρων και ακόμη και σε χαμηλές ποσότητες στην εξέταση αίματος.
Είναι ασυνήθιστο να εμφανίζονται στο αίμα. Το σώμα προσπαθεί να απομακρύνει τα βαρέα μέταλλα και άλλες τοξίνες από την κυκλοφορία του αίματος όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αποθηκεύοντάς τα σε άλλους ιστούς και όργανα - δυστυχώς συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Έτσι, ακόμη και σε άτομα με δηλητηρίαση από υδράργυρο, δεν τον βρίσκουμε συχνά στο αίμα.
Η μαμά του Φ. αποφάσισε να αφαιρέσει με ασφάλεια όλα τα μεταλλικά σφραγίσματα αμαλγάματος από έναν εξειδικευμένο οδοντίατρο που τηρούσε τα ειδικά πρωτόκολλα της Βρετανικής Εταιρείας Οδοντιατρικής χωρίς Υδράργυρο ή της Διεθνούς Ακαδημία Στοματικής Ιατρικής και Τοξικολογίας. Πρόκειται για προληπτική ιατρική, η οποία μειώνει τον κίνδυνο νευρολογικής νόσου στο μέλλον. Οι οδοντίατροι που ανήκουν σε αυτές τις εταιρείες γνωρίζουν πώς να αφαιρούν και να αντικαθιστούν τα σφραγίσματα χωρίς να απελευθερώνουν υδράργυρο στον οργανισμό, κάτι που θα συνέβαινε με τη συνήθη μέθοδο της συμβατικής οδοντιατρικής πρακτικής.
Εν τω μεταξύ, πώς αποτοξινώνει κανείς τον υδράργυρο από ένα 9χρονο παιδί; Υπάρχουν πολλές ουσίες που βοηθούν στην απομάκρυνση του υδραργύρου από τον οργανισμό και όλες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παιδιά. Βιταμίνη C σε υψηλές δόσεις, κόλιανδρο και χλωρέλλα βιολογικής καλλιέργειας, ψευδάργυρος, σελήνιο, ιώδιο και φωσφατιδυλοχολίνη. Επίσης κρεμμύδι και σκόρδο, τα οποία είναι πλούσια σε αμινοξέα που περιέχουν θείο.

Ο Φ. έπαιρνε μέτριες ποσότητες βιταμίνης C τις ημέρες του σχολείου και μεγαλύτερες δόσεις τα σαββατοκύριακα που ήταν στο σπίτι, επειδή μπορεί να προκαλέσει διάρροια όταν το άτομο παίρνει αρκετή ποσότητα για να φτάσει στα επίπεδα ανοχής του εντέρου. Έπαιρνε την υγρή φωσφατιδυλοχολίνη αναμεμειγμένη σε γιαούρτι και τα υπόλοιπα συμπληρώματα σε υγρή μορφή, εκτός από τη χλωρέλλα και τον κόλιανδρο, για τα οποία ήταν σε θέση να καταπιεί κάψουλες όταν ήταν 10 ετών. Η οικογένειά του έμαθε επίσης να μαγειρεύει με φρέσκο κόλιανδρο, φροντίζοντας πάντα να είναι βιολογικής καλλιέργειας, ώστε να μην έχει πάρει βαρέα μέταλλα από το έδαφος - αυτό θα αναιρούσε την αγωγή του παιδιού.
Επανεξετάζαμε τον Φ. σε τακτά χρονικά διαστήματα με την πάροδο των ετών. Σήμερα είναι 19 ετών και τα επίπεδα του υδραργύρου του μειώθηκαν σταδιακά. Πρόκειται για μια αργή διαδικασία, αλλά τώρα που ο Φ. μεγάλωσε, μπορεί να προσθέσει και άλλες μεθόδους αποτοξίνωσης, όπως χυμούς βιολογικών λαχανικών, υδροθεραπεία εντέρου και σάουνες. Τα λουτρά με άλατα Epsom βοηθούν επίσης, τόσο βοηθώντας την αποτοξίνωση όσο και χαλαρώνοντας τον υπερδραστήριο εγκέφαλο, και αυτά τα κάνει εδώ και 10 χρόνια.
Είναι ένας ήρεμος, δημιουργικός και καλά λειτουργικός ενήλικας- θα έχει πάντα την αφηρημάδα ενός ατόμου με ΔΕΠΥ, αλλά το στοιχείο της υπερκινητικότητας έχει μειωθεί σημαντικά. Και γνωρίζει ότι χρειάζεται πολλή ενεργητική άσκηση πριν μπορέσει να συγκεντρωθεί στη δουλειά, γι' αυτό και κάνει τζόκινγκ κάθε πρωί.

Βιβλιογραφική αναφορά
1. J Dent Res, 1985; 64(8): 1072–75; Swedish Dent J, 1987; 11(5): 179–87; Lancet, 1989; 1(8648): 1207


Τζένη γκουντμαν

Η Δρ Τζένι Γκούντμαν αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λιντς το 1982 και είναι μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Οικολογικής Ιατρικής. Ειδικεύεται στη Διατροφική και Περιβαλλοντική Ιατρική τα τελευταία 20 χρόνια. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προ-σύλληψη (γονιμότητα και δημιουργία υγιών μωρών) και για τη συνεργασία με παιδιά.  Η Δρ Τζένι Γκούντμαν αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λιντς το 1982 και είναι μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Οικολογικής Ιατρικής. Ειδικεύεται στη Διατροφική και Περιβαλλοντική Ιατρική τα τελευταία 20 χρόνια. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προ-σύλληψη (γονιμότητα και δημιουργία υγιών μωρών) και για τη συνεργασία με παιδιά.  Η Η Δρ Τζένι Γκούντμαν έχει δώσει πολλές διαλέξεις, σε άλλους γιατρούς, σε επαγγελματίες της εναλλακτικής ιατρικής και στο ευρύ κοινό. Διηύθυνε επί 10 χρόνια μια ομάδα συζήτησης περιστατικών, όπου ιατροί και φυσικοπαθητικοί / διατροφολόγοι ανταλλάσσουν γνώσεις και κλινική εμπειρία.

Τετάρτη, 10 Μαΐου 2023 07:57

Συσκευές Βιοσυντονισμού MORA NOVA

Η Med-Tronik είναι πρωτοπόρος της θεραπείας βιοσυντονισμού και συνεχίζει να θέτει πρότυπα στην περαιτέρω ανάπτυξη και βελτιστοποίηση της βιοφυσικής ιατρικής τεχνολογίας. Η Θεραπεία Mora Nova ρυθμίζει τους βιοφυσικούς μηχανισμούς ελέγχου του σώματος και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Η Sigma Medical – Medical.gr παρέχει πλήρη λειτουργική και τεχνική κάλυψη των συσκευών Mora Nova & Mora Beauty, καθώς και ολοκληρωμένη τεκμηρίωση, συμβουλευτική & εκπαίδευση στη χρήση των συσκευών.

Η συσκευή Βιοσυντονισμού MORA NOVA είναι τεχνολογίας 2 καναλιών και μεταξύ άλλων παρέχει:

 • Αυτόματο τμηματικό έλεγχο (segment test) & μέτρηση μέσω ηλεκτρoβελονισμού (Voll). Μέσω των εφαρμογών διάγνωσης λαμβάνουμε γρήγορη και αξιόπιστη επισκόπηση ολόκληρου του οργανισμού με εκτίμηση της κατάστασης της υγείας των οργάνων και των συστημάτων του σώματος.
 • Αλλεργικά τεστ και έλεγχο δυσανεξιών (γύρη, βαρέα μέταλλα, τρόφιμα, ρύποι κ.λπ.). Σήμερα, ένας μεγάλος αριθμός φαρμάκων, τροφίμων και όλων των πιθανών τύπων αλλεργιογόνων μπορούν να δοκιμαστούν παρέχοντας μιαν εκτενή εικόνα της ευαισθησίας σε αυτά. Αυτό το module έχει πλέον αναπτυχθεί σε σημείο που το νέο Mora Nova είναι ικανό να δοκιμάσει περισσότερες από 1000 ουσίες σε σύντομο χρονικό διάστημα.
 • Ανάλυση όλων των φαρμάκων (αλλοπαθητικών & ομοιοπαθητικών) για τον προσδιορισμό των θεραπευτικών χαρακτηριστικών. Ο βιοσυντονισμός συνδράμει σημαντικά στο έργο του ομοιοπαθητικού προτείνοντας ομοιοπαθητικά σκευάσματα (εύρεση του ομοίου) ώστε να ταιριάζουν όσο καλύτερα γίνεται στον ασθενή. Ο βιοσυντονισμός συνδράμει τον ιατρό στην επιλογή ιδανικής συμπληρωματικής θεραπείας πρόταση σκευασμάτων (βότανα, ανθοϊάματα κλπ) για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά. Ομοιοπαθητικές Δυνάμεις και Αραιώσεις - Σετ Δοκιμών Korsakov- Το Hautes Dynamisations και το Σετ Δοκιμών Ομοιοπαθητικών Ουσιών προστέθηκαν σε αυτό το Σετ Δοκιμών για να σχηματίσουν ένα σύνολο.
 • Ειδικές μέθοδοι διάγνωσης γεωπαθητικού & ορθομοριακού ελέγχου, άλατα Schüssler , ανθοϊάματα Bach κλπ. Σετ δοκιμών της ομάδας Nova Elements: 5 Elements, Allergy, Chemical Elements, Geopathy, Mycosis, Nosodes, Süssler Salt, Horvi, Meridian Test Sets. Σύνολο δοκιμών της ομάδας Homeo: Δοκιμαστικά σύνολα: Heel, Wala, Vitortho, Orthica, Inus.
 • Διάγνωση Cornelissen (αλτσχάιμερ, άνοια, καταθλίψεις, μιτοχονδριοπάθεια κλπ)
 • Θεραπείες βιοσυντονισμού, χρωματοθεραπεία & ψυχωβιοφωνία. Περισσότερα από 100 προγράμματα για λειτουργικές / ψυχοσωματικές παθήσεις με τροφοδότηση ενδογενών πληροφοριών του ασθενούς κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Ειδικά προγράμματα θεραπείας χρόνιων και οξέων πόνων, πονοκέφαλοι/ημικρανίες, πόνοι αρθρώσεων, αρθρίτιδες, μυϊκά προβλήματα, πόνοι λόγω χειρουργικών επεμβάσεων κλπ.

Αντίστοιχα η συσκευή MORA BEAUTY διαθέτει εφαρμογές που προορίζονται για γυναίκες και άνδρες που θέλουν να διατηρήσουν ή να αναδημιουργήσουν τη φυσική τους ομορφιά. Ενσωματώνει εφαρμογές χαλάρωσης και μείωσης του άγχους, ορατή μείωση των ρυτίδων, βιώσιμη αποτοξίνωση, μείωση του βάρους, θεραπείες για τα νύχια, το δέρμα/κυταρρίτιδα, τα μαλλιά τα μάτια και την προσωπική ακτινοβολία. Η ευημερία-ευεξία είναι  η κύρια εστίαση όλων των εφαρμογών.

 • Βιοφωνία. Η μονάδα βιοφωνίας χρησιμοποιείται κυρίως για χαλάρωση, αποτοξίνωση, μείωση του στρες και αναζωογόνηση. Επιπλέον, περιλαμβάνει μια ποικιλία εφαρμογών για το δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια και τα μάτια.
 • Διακοπή καπνίσματος. Δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει το δρόμο προς μια ζωή χωρίς καπνό!! Χωρίς χημικά ή φάρμακα και χωρίς συμπτώματα στέρησης! Μελέτες δείχνουν επιτυχία μέχρι και 87.7%.
 • Έλεγχος βάρους. Βελτιστοποίηση της διατροφής και οριστική απώλεια βάρους, αποτοξίνωση και αναζωογόνηση χωρίς λιγούρες και αίσθηση πείνας!
 • Κυτταρίτιδα. Όμορφο και απαλό δέρμα αντί υφής φλοιού πορτοκαλιού. Ενεργό ηλεκτρόδιο UV εξασφαλίζει ότι το δέρμα γίνεται λείο και απαλό χωρίς παρενέργειες. Η ανώδυνη εφαρμογή είναι ασφαλής, εξαιρετικά ευχάριστη και προσφέρει μόνιμα αποτελέσματα.

Εξουσιοδοτημένος Διανομέας στην Ελλάδα: Sigma Medical – Medical.gr

https://medical.gr/

https://www.facebook.com/sigmamedical/

https://www.instagram.com/sigmamedical/

Το ακοόγραμμα είναι ένα διάγραμμα που απεικονίζει πόσο καλά μπορεί κάποιος να ακούσει ήχους διαφορετικών συχνοτήτων. Αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την αξιολόγηση της βαρηκοΐας, τον προσδιορισμό του τύπου και της σοβαρότητας της. Η έγκαιρη διάγνωση της βαρηκοΐας βοήθα στην πρώιμη αντιμετώπισή της και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ατόμου.

Η διαδικασία της εξέτασης

Το ακοόγραμμα εκτελείται από έναν ΩΡΛ ιατρό ή ακοολόγο σε ηχομονωμένο θάλαμο. Ο εξεταζόμενος φοράει ακουστικά και ακούει μια σειρά ήχων που παίζονται σε διάφορες συχνότητες και εντάσεις. Ταυτόχρονα, υποδεικνύει το άκουσμα οποιουδήποτε ήχου υποπίπτει στην αντίληψή του, πατώντας ένα κουμπί, και τα αποτελέσματα καταγράφονται σε ένα γράφημα που ονομάζεται ακοόγραμμα. Η εξέταση είναι ανώδυνη αλλά χρειάζεται συγκέντρωση και υπομονή. Δεν απαιτείται ειδική φυσική προετοιμασία, αλλά συνιστάται ο εξεταζόμενος να είναι επαρκώς ξεκουρασμένος και να έχει αποφύγει την έκθεση σε δυνατούς θορύβους πριν την εξέταση (ακοόγραμμα αναλυτικά). Ο εξεταστής χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα για να προσδιορίσει τα επίπεδα ακοής του ασθενούς και να εντοπιστεί τυχόν απώλεια ακοής.

akoogramma test akois theodorou

Η σημαντικότητα του ακοογράμματος

Το ακοόγραμμα είναι σημαντικό για πολλούς λόγους. Αρχικά, μπορεί να ανιχνεύσει έγκαιρα την απώλεια ακοής, επιτρέποντας την έγκαιρη αντιμετώπισή της και, κατά συνέπεια, την πρόληψη περαιτέρω βλάβης με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Επίσης, μπορεί να προσδιορίσει τον τύπο και τη σοβαρότητα της βαρηκοΐας, γεγονός που βοηθά στην επιλογή της βέλτιστης θεραπευτικής επιλογής. Τέλος, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει πιθανές αλλαγές στην ακοή με την πάροδο του χρόνου.

Ποιος πρέπει να εξεταστεί

Είναι απαραίτητο από όλους να ελέγξουν την ακοή τους τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Ωστόσο, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους είναι άνω των 50 ετών, άτομα με οικογενειακό ιστορικό απώλειας ακοής, άτομα που έχουν εκτεθεί σε ήχους υψηλών εντάσεων, αλλά και όσοι έχουν ιατρικές παθήσεις που μπορεί να επηρεάσουν την ακοής, όπως ο διαβήτης και οι παθήσεις του καρδιαγγειακού.

Πόσο συχνά πρέπει να εξετάζεται κάποιος

Ο έλεγχος της ακοής συνιστάται κάθε 10 χρόνια έως την ηλικία των 50 ετών και στη συνέχεια κάθε 3 χρόνια. Ωστόσο, άτομα με απώλεια ακοής, εμβοές ή άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με το αυτί, θα πρέπει να υποβάλλονται σε επανέλεγχο συχνότερα. Το ίδιο ισχύει και για άτομα των οποίων ο τρόπος ζωής αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας ακοής.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων ακοογράμματος

Η ερμηνεία των αποτελεσμάτων του ακοογράμματος μπορεί να είναι δύσκολη για μη ειδικούς. Ο βαθμός της απώλειας ακοής ταξινομείται σε ήπιο, μέτριο, σοβαρό και πολύ σοβαρό με βάση τον πιο χαμηλής έντασης ήχο που μπορεί να ακούσει κανείς. Στην ήπια απώλεια ακοής, είναι δύσκολη η ακρόαση ψιθύρων. Στη μέτρια, υπάρχει δυσκολία στην ακρόαση καθημερινών συνομιλιών, ενώ στη σοβαρή μπορεί κανείς να ακούσει μόνο πολύ δυνατούς ήχους. Επιπλέον, υπάρχουν τρία είδη διαφορετικών τύπων βαρηκοΐας. Ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να παρέχει λεπτομερή εξήγηση των αποτελεσμάτων.

Πρόληψη και βελτίωση της ακοής

Η αποφυγή των ήχων υψηλών εντάσεων ή η χρήση προστατευτικών ακοής, όπως οι ωτοασπίδες μπορούν να προστατεύσουν την ακοή σας. Είναι σημαντικό να κάνει κανείς διαλείμματα από τον θόρυβο και να μειώσει την ένταση του ήχου στις συσκευές που αναπαράγουν μουσική.

Η ακοή σας αποτελεί ουσιαστική πτυχή της ευημερίας σας και είναι σημαντικό να τη φροντίζετε. Εάν ανησυχείτε για την ακοής σας, ή έχετε παρατηρήσει αλλαγές στην ικανότητά σας να ακούτε, είναι σημαντικό να την ελέγξετε. Ο τακτικός έλεγχος της ακοής βοηθά στην έγκαιρη ανίχνευση της βαρηκοΐας και διασφαλίζει ότι θα λάβετε την κατάλληλη θεραπεία. Μην περιμένετε μέχρι να είναι πολύ αργά, δώστε προτεραιότητα στην ακοή σας σήμερα!


Θεοδώρου Αλέξης
Αλέξης Θεοδώρου
:
πτυχιούχος MSc in Audiology, University of Southampton

 •  Master of Science with distinction in Audiology
 •  Certificate of training on “Advanced Verification REMs & RECD”
 •  Certificate of completion on “Paediatric Assessment in Audiology Clinics”
 •  Phonak product and audiology training

-Πρακτική εξάσκηση στο Royal Sussex County Hospital
-Πρακτική εξάσκηση στο ιδιωτικό ακοολογικό κέντρο Chear στο Λονδίνο και στο Shepreth (Cambridge)

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υγεία των οστών μας είναι στενά συνδεδεμένη με την ποιότητα και τη διάρκεια της ζωής μας. Η οστεοπόρωση, μια κατάσταση σοβαρής οστικής απώλειας, ενέχει σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος των οστών, με σοβαρότερο το κάταγμα του ισχίου, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια αυτονομίας στην κίνηση και μείωση της ποιότητας ζωής. Το ποσοστό θνησιμότητας μετά από κάταγμα ισχίου είναι 27% εντός ενός έτους και 79% μέχρι τα τέσσερα χρόνια.1

Η οστεοπενία, μία κατάσταση όπου τα οστά είναι σαφώς λιγότερο πυκνά από το φυσιολογικό αλλά όχι αρκετά σοβαρά ώστε να πληρούν τα κριτήρια της οστεοπόρωσης, ενέχει επίσης αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.
Η συνήθης θεραπεία για την οστεοπενία ή την οστεοπόρωση, η οποία είναι φαρμακευτική αγωγή για την παρεμπόδιση της οστικής καταστροφής, βελτιώνει μεν την οστική πυκνότητα, αλλά με σοβαρές πιθανές παρενέργειες, όπως ο καρκίνος του οισοφάγου, η νέκρωση των γνάθων και τα άτυπα κατάγματα του μηριαίου οστού μετά από παρατεταμένη χρήση.2 Στα άτυπα κατάγματα, το οστό του ποδιού σπάει κάτω από ελάχιστη καταπόνηση, πιθανότατα επειδή η φαρμακευτική αγωγή συμβάλλει στο να γίνουν τα οστά πιο πυκνά, αλλά και πιο εύθραυστα.
Τα υγιή οστά απαιτούν μία ισορροπία μεταξύ της δημιουργίας νέου οστού, μια διαδικασία που ελέγχεται από τους οστεοβλάστες, και της απομάκρυνσης του παλιού οστού, μια διαδικασία που ελέγχεται από τους οστεοκλάστες. Η διατήρηση αυτής της ισορροπίας οδηγεί στην πραγματική αντοχή των οστών, η οποία επηρεάζει τόσο την οστική πυκνότητα όσο και την ποιότητα των οστών. Καθώς το φάρμακο που συνταγογραφείται συνήθως, εμποδίζει τους οστεοκλάστες να διασπάσουν τα οστά, μπορεί τελικά να οδηγήσει σε πιο εύθραυστα οστά.
Είναι σαφές ότι η καλύτερη κατάσταση είναι η πρόληψη. Για το σκοπό αυτό, υπάρχουν έξι βασικοί τρόποι για να διατηρήσετε ισχυρά οστά χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Αυτές οι προτάσεις δεν είναι σημαντικές μόνο για την πρόληψη αλλά και ζωτικής σημασίας εάν έχετε ήδη διαγνωστεί με οστεοπενία ή οστεοπόρωση. Μπορούν να κάνουν τα οστά σας πιο δυνατά, όχι απλώς πιο πυκνά. Ακολουθούν οι συμβουλές για να αυξήσετε με φυσικό τρόπο τη δύναμη των οστών σας.

1. Επαρκής κατανάλωση πρωτεΐνης
Η πρωτεΐνη αποτελεί τη βάση, τη «σκαλωσιά» στην οποία προσκολλώνται τα μέταλλα και είναι βασικό συστατικό της αντοχής των οστών. Πόση πρωτεΐνη είναι αρκετή; Μια καλή εκτίμηση είναι 0,36g πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Έτσι, για παράδειγμα, αν ζυγίζετε 150 κιλά, θα πρέπει να στοχεύετε σε τουλάχιστον 54g πρωτεΐνης ημερησίως. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 250g κρέατος, ψαριού ή πουλερικών ή 8 αυγά.

2. Άσκηση
Οι δυνατοί μύες οδηγούν σε δυνατά οστά. Μπορείτε να δυναμώσετε τους μυς σας με άσκηση με βάρη και προπόνηση με αντιστάσεις. Καλή άσκηση είναι το περπάτημα, το ανέβασμα σκάλας, ο χορός και το τζόκινγκ.
Η σωστή προπόνηση με βάρη ασκεί ακριβώς τη σωστή ένταση στα οστά σας για να διεγείρει την ανάπτυξη και τη δύναμη. Επικεντρωθείτε κυρίως στον βασικό κορμό σας, την περιοχή από τον αφαλό μέχρι τα γόνατά σας, για να αυξήσετε τη δύναμη των οστών του ισχίου, ώστε να αποφύγετε τα κατάγματα που θα επηρεάσουν τη ζωή σας.
Η σωστή προπόνηση με βάρη προϋποθέτει επαρκή ανάπαυση μεταξύ των ασκήσεων- διαφορετικά, η υπερπροπόνηση οδηγεί σε μυϊκή διάσπαση αντί για ανάπτυξη. Οι περισσότερες μελέτες συνιστούν την προπόνηση των ίδιων μυϊκών ομάδων όχι περισσότερο από δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα. Για γυναίκες άνω των 50, συνιστάται η προπόνηση δύο φορές τη βδομάδα.

3. Βελτιστοποίηση 4 βασικών μικροθρεπτικών συστατικών
Οι επόμενες τέσσερις συμβουλές αφορούν διάφορα μικροθρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα που παίζουν ρόλο στη διατήρηση των οστών. Ενώ πολλά μικροθρεπτικά συστατικά επηρεάζουν την υγεία των οστών, τέσσερα ξεχωρίζουν ως σημαντικοί παράγοντες.

Το ασβέστιο είναι αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται ως το κύριο συστατικό για την υγεία των οστών και είναι το μέταλλο με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στα οστά. Υπάρχει μια μικρή διαμάχη σχετικά με την ποσότητα διαιτητικού ασβεστίου που απαιτείται για τη διατήρηση υγιών οστών - η σύσταση κυμαίνεται από 600-1.200mg για τους ενήλικες.3 Μια σουηδική μελέτη του 2012 διαπίστωσε υψηλότερη θνησιμότητα από τη χορήγηση συμπληρώματος ασβεστίου 1.400mg ημερησίως, σε σύγκριση με 600-1.000mg.4 Ενώ η χορήγηση συμπληρώματος είναι δελεαστική, η λήψη αυτής της ποσότητας ασβεστίου από διαιτητικές πηγές είναι καλύτερη, καθώς απορροφάται πιο αργά.
Διατροφικές πηγές ασβεστίου: γαλακτοκομικά, κονσερβοποιημένα ψάρια με κόκαλα (σαρδέλες, σολομός, γαύρος), σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, σπόροι (ιδίως παπαρούνας και σουσαμιού), αμύγδαλα.

Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών για διάφορους λόγους:

- Είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου.
- Βοηθά στην εναπόθεση ασβεστίου στην πρωτεϊνική βάση για πυκνότερα οστά.
- Βελτιώνει την οικοδόμηση των μυών, αυξάνοντας το έναυσμα για την οικοδόμηση ισχυρότερων οστών.5
- Η βελτιστοποίηση της βιταμίνης D απαιτεί είτε έκθεση στον ήλιο είτε λήψη συμπληρωμάτων, καθώς δεν είναι διαθέσιμη σε μεγάλες ποσότητες από τις διατροφικές πηγές.

Τα κύτταρα του δέρματος παράγουν βιταμίνη D από χοληστερόλη όταν ενεργοποιείται από την υπεριώδη ακτινοβολία από την έκθεση στον ήλιο. Οι άνθρωποι που ζουν σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη είναι πιο πιθανό να χρειάζονται συμπλήρωμα, επειδή η γωνία του ήλιου πάνω στη γη σε αυτά τα γεωγραφικά πλάτη δεν ενεργοποιεί τόσο πολύ τη σύνθεση.
Εάν παίρνεται συμπλήρωμα βιταμίνης D, είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι πρόκειται για λιποδιαλυτή βιταμίνη, πράγμα που σημαίνει ότι συσσωρεύεται στο σώμα με την πάροδο του χρόνου. Μπορείτε να ελέγξετε τα επίπεδά σας με τη μέτρηση της 25-υδροξυ-βιταμίνης D στον ορό (25-OHD). Το εύρος αναφοράς στα περισσότερα εργαστήρια είναι 30-100ng/mL. Έγκυρες επιστημονικές πηγές συνιστούν 40-80 ng/mL βιταμίνης D για να έχετε μεγαλύτερο όφελος.6

Η βιταμίνη Κ2 βοηθά στη ρύθμιση του ασβεστίου, διασφαλίζοντας ότι το ασβέστιο παραμένει στα οστά αντί να εναποτίθεται στις αρθρώσεις και τα αιμοφόρα αγγεία.7 Η επίσημη συνιστώμενη διαιτητική πρόσληψη της βιταμίνης Κ δεν είναι πολύ χρήσιμη όσον αφορά την υγεία των οστών, καθώς βασίζεται αποκλειστικά στη βιταμίνη Κ1 και την πήξη του αίματος. Δεν έχει επικαιροποιηθεί ώστε να περιλαμβάνει την αντοχή των οστών. Οι μελέτες για τη βιταμίνη Κ2 (MK4 και MK7 μορφές) και την υγεία των οστών εξετάζουν ένα εύρος 50-180 mcg.8
Η βιταμίνη Κ2 δεν είναι άμεσα διαθέσιμη από πηγές τροφίμων εκτός από το natto (ζύμωση σόγιας). Εάν λαμβάνετε συμπλήρωμα, διαβάστε ειδικά την ετικέτα για να δείτε αν πρόκειται για Κ1 ή Κ2, καθώς μόνο η βιταμίνη Κ2 έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την αντοχή των οστών.

Το μαγνήσιο παίζει πολλαπλούς ρόλους στη διατήρηση της υγείας των οστών: αποτελεί μέρος της περιεκτικότητας των οστών σε μεταλλικά στοιχεία, είναι απαραίτητο για τη σύνθεση της βιταμίνης D και έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι έχουν χαμηλό μαγνήσιο, το οποίο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.9 Η συνιστώμενη πρόσληψη για το μαγνήσιο είναι 310-420mg μαγνησίου, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία.10
Διατροφικές πηγές μαγνησίου: όσπρια, φυλλώδη λαχανικά, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής άλεσης.

4. Μείωση της φλεγμονής
Η φλεγμονή επιταχύνει την οστική απώλεια.11 Ένα μη ειδικό μέτρο της φλεγμονής είναι η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (hs-CRP), η οποία σχετίζεται με την οστεοπόρωση.12 Χημικές ουσίες που ονομάζονται κυτοκίνες απελευθερώνονται από το ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια της φλεγμονής, αυξάνοντας την οστική διάσπαση.
Η κατανόηση του γεγονότος ότι οι παράγοντες του τρόπου ζωής παίζουν βασικό ρόλο στη φλεγμονή μπορεί να σας βοηθήσει να τη μειώσετε και να αποτρέψετε την οστική απώλεια. Δύο στρατηγικές για τη μείωση της φλεγμονής είναι η μείωση των πραγμάτων που προκαλούν φλεγμονή και η αύξηση όσων τη μειώνουν.

Μέτρα για τη μείωση της φλεγμονής:13

- Αποφύγετε την προσθήκη ζάχαρης στη διατροφή σας.
- Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
- Μην πίνετε υπερβολικό αλκοόλ.
- Μην καπνίζετε.
- Τρώτε περισσότερα λαχανικά.
- Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες.
- Καταναλώστε περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
- Ασκηθείτε, αλλά μην υπερπροπονείστε.
- Αυξήστε την πρόσληψη των βιταμινών C, E και A.

5. Ποιοτικός ύπνος
Πολλές μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ του πολύ λίγου ή πολύ ύπνου και της οστεοπόρωσης.14 Η ιδανική ποσότητα ύπνου για τη βέλτιστη υγεία των οστών είναι οκτώ ή εννέα ώρες τη νύχτα. Σημαντικά λιγότερος ή περισσότερος από αυτόν μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των οστών.
Κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι η περίοδος κατά την οποία το σώμα επιδιορθώνει. Η αυξητική ορμόνη που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι πολύ σημαντική για την επιδιόρθωση καθώς και για την υγεία των μυών και των οστών.15 Ο κακός ύπνος συνδέεται επίσης με αυξημένη φλεγμονή που οδηγεί σε αυξημένη απώλεια οστών.

Στρατηγικές για να βελτιώσετε τον ύπνο σας:

- Διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου- κοιμηθείτε και ξυπνήστε περίπου τις ίδιες ώρες με συνέπεια.
- Κοιμηθείτε σε σκοτεινό, δροσερό δωμάτιο.
- Αποφύγετε την καφεΐνη εντός 8 ωρών από την ώρα του ύπνου.
- Μην τρώτε εντός 3 ωρών από την ώρα του ύπνου.
- Μην παίρνετε υπνάκο μετά τις 3:00 μ.μ.
- Λαμβάνετε τουλάχιστον 30 λεπτά φυσικού ηλιακού φωτός καθημερινά, κατά προτίμηση πρωί-πρωί.
- Κάντε κάτι χαλαρωτικό τις 2 ώρες πριν από τον ύπνο.
- Αποφύγετε τις οθόνες υπολογιστών μέσα σε 2 ώρες πριν από την ώρα του ύπνου.
- Κλείστε το Wi-Fi σας τη νύχτα.

Αν εξακολουθείτε να δυσκολεύεστε με τον ύπνο αφού κάνετε αυτά τα πράγματα, φροντίστε να δείτε έναν γιατρό. Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την υγεία των οστών σας, αλλά και τη γενικότερη υγεία σας.

6. Μείωση του στρες
Μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ υψηλού στρες και οστικής απώλειας.16 Αυτό πιθανότατα σχετίζεται με την κορτιζόλη, την ορμόνη των επινεφριδίων που απελευθερώνεται σε περιόδους στρες. Τα γλυκοκορτικοειδή φάρμακα είναι γνωστό ότι οδηγούν σε οστική απώλεια και μιμούνται την κορτιζόλη.17
Ζούμε σε μια κοινωνία όπου το άγχος θεωρείται φυσιολογικό, ακόμη και αξιοθαύμαστο. Είμαστε υπερήφανοι για την παραγωγικότητα και την πολυπραγμοσύνη. Είναι καλό να είμαστε παραγωγικοί, αλλά χρειαζόμαστε επίσης χρόνο για ξεκούραση. Πρέπει να μπορούμε να απομακρυνθούμε από το άγχος για να αναζωογονηθούμε, όμως πάρα πολλοί άνθρωποι δεν το κάνουν.
Απλοί τρόποι για να μειώσετε το άγχος:

- Διαλογισμός - δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκος. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που προσφέρουν καθοδηγούμενους διαλογισμούς.
- Περάστε χρόνο στη φύση.
- Κρατήστε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Γράψτε τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες κάθε πρωί.
- Τραγουδήστε μαζί με την αγαπημένη σας μουσική. Το τραγούδι ενεργοποιεί το πνευμονογαστρικό νεύρο, ανακουφίζοντας από το στρες.
- Δοκιμάστε την Τεχνική Συναισθηματικής Ελευθερίας, η οποία εφαρμόζει χτυπήματα ή πίεση σε συγκεκριμένα σημεία βελονισμού. Είναι φθηνή και εύκολη στην εκμάθηση.

Συνοψίζοντας, η υγεία των οστών είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής και πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την υγεία των οστών μας δεν απαιτούν συνταγογραφούμενα φάρμακα. Η ομορφιά αυτών των συμβουλών είναι ότι πιθανότατα θα βελτιώσουν και πολλές άλλες πτυχές της υγείας σας.

Βιβλιογραφικές αναφορές

1   BMC Musculoskelet Disord, 2011; 12: 105
2   BMJ, 2010; 341: c4444; Pathology, 2014; 72(10): 1938–56; Clin Orthop Relat Res, 2012; 470(8): 2295–2301; Amgen, “Highlights of Prescribing Information, Prolia,” Ref ID 4794786, 2019, AccessData.fda.gov
3   NIH Office of Dietary Supplements, “Calcium: Fact Sheet for Health Professionals,” June 2, 2022, ods.od.nih.gov
4   BMJ, 2013; 346: f228
5   Nutrients, 2010; 2(7): 693–724
6   Vitamin D Council, “For Health Professionals: Position Statement on Supplementation, Blood Levels and Sun Exposure,” 2018, VitaminDCouncil.org
7   Kidney Int, 2013; 83(5): 835–44
8   J Nutr Sci Vitaminol, 2015; 61: 471–80; Osteoporos Int, 2013; 24: 2499–2507
9   Eur J Epidemiol, 2017; 32: 593–603
10 NIH Office of Dietary Supplements, “Magnesium: Fact Sheet for Consumers,” June 2, 2022, ods.od.nih.gov
11 Immun Ageing, 2005; 2: 14
12 J Natl Med Assoc, 2005; 97(3): 329–33
13 PLoS One, 2013; 8(7): e67833; Ann Behav Med, 2012; 44(3): 399–407
14 Bone, 2011; 49(5): 1062–66; J Clin Endocrinol Metab, 2014; 99(8): 2869–77
15 NIH National Heart, Lung, and Blood Institute, “In Brief: Your Guide to Healthy Sleep,” 2011, nhlbi.nih.gov
16 J Epidemiol Community Health, 2019; 73(9): 888–92; Front Endocrinol (Lausanne), 2021; doi: 10.3389/fendo.2021.719265
17 PM R, 2011; 3(5): 466–71


Yvone Carney

Η Δρ Ιβόν Κάρνεϊ, ειδικός στη λειτουργική ιατρική και εξειδικευμένη γυναικολόγος, επικεντρώνεται στη θεραπεία της χρόνιας κόπωσης, της ινομυαλγίας, των αυτοάνοσων νοσημάτων και άλλων.