Το συναρπαστικό ταξίδι µιας γυναίκας από την ανία στην ευτυχία.

Κατηγορία Διαβάσαμε
Σάββατο, 23 Ιουνίου 2018 10:04 Διαβάστηκε 1034 φορές
online Πέτρος Ε. Ζορμπάνος

Η Καµίγ, τριάντα οκτώ ετών και τεσσάρων µηνών, έχει φαινοµενικά όσα της χρειάζονται για να είναι ευτυχισµένη. Γιατί λοιπόν νιώθει ότι η ευτυχία τής γλιστρά µέσα από τα χέρια; Το µόνο που θέλει είναι να ξαναβρεί τον δρόµο της χαράς και της δηµιουργίας. Όταν ο Κλοντ, ο οποίος της συστήνεται ως ρουτινολόγος, της προτείνει έναν πρωτότυπο τρόπο για να τη βοηθήσει, εκείνη δέχεται χωρίς δισταγµό. Μέσα από εκπληκτικές, δηµιουργικές και πλούσιες σε νοήµατα εµπειρίες, βήµα βήµα, θα αλλάξει εντελώς τη ζωή της και θα κατακτήσει τα όνειρά της…

Εµπιστεύτηκα στον Κλοντ τις ανησυχίες µου σχετικά µε την εξέλιξη της σχέσης µου µε τον Σεµπαστιέν. Με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι η αµφισβήτηση της ζωής µου από εµένα την ίδια µπορούσε να αποσταθεροποιήσει τον άντρα µου. Όλες αυτές οι αλλαγές πρέπει να τον µπέρδευαν πολύ κατά βάθος. Έπρεπε να αποδεχθώ την ιδέα ότι µια µεταβατική περίοδος ήταν απαραίτητη. Στο κάτω κάτω, του επέβαλα τη µικρή µου επανάσταση ενώ εκείνος δεν είχε ζητήσει τίποτα! Έπρεπε να του δώσω χρόνο να το χωνέψει. Κι έπειτα, µια τέτοια περίοδος αλλαγής συνοδευόταν αναγκαστικά, τόσο για τον σύζυγό µου όσο και για εµένα, από µια ολόκληρη παλέτα συναισθηµάτων: αντιστάσεις, πισωγυρίσµατα…

Ο φόβος µου ήταν στην πραγµατικότητα διπλός: φόβος µήπως ο Σεµπαστιέν δεν εγκρίνει το σχέδιό µου για επαγγελµατικό αναπροσανατολισµό, φόβος µήπως η σχέση µας συνεχίσει να πνέει τα λοίσθια…

«Το πρώτο πράγµα που πρέπει να ξεκαθαρίσετε µέσα σας», µου είπε τότε ο Κλοντ, «είναι αν εξακολουθείτε να τον αγαπάτε».

«Ναι, φυσικά, έστω κι αν µερικές φορές αµφιβάλλω».

 «Πολλές φορές, δεν είναι ότι δεν αγαπάµε τον άλλον πια, αλλά πού έχει οδηγηθεί η σχέση. Σε ένα ζευγάρι, ωστόσο, ο καθένας είναι υπεύθυνος για την ποιότητα του δούναι και λαβείν. Αν θέλετε να ανάψετε πάλι τη φλόγα, προκαλέστε σπινθήρες! Μην περιµένετε πάντα από τον άλλον να πάρει την πρωτοβουλία, έχουµε µιλήσει ήδη γι’ αυτό…»

«Μα πώς να το κάνω;»

«Αναπτύσσοντας την ερωτική δηµιουργικότητά σας, για παράδειγµα…»

«∆ιασκεδαστικό! Με ποιον τρόπο;»

«Μπορείτε να του γράψετε ένα ερωτικό µήνυµα για αρχή».

«Τι θέλετε να πείτε;»

«Λοιπόν, τη στιγµή που όλοι στέλνουν φωνητικά SMS, εσείς στείλτε του έξυπνα, καλογραµµένα µηνύµατα και, κυρίως, χωρίς ορθογραφικά λάθη!»

«Ναι, αλλά…»

«Ακολουθήστε την έµπνευσή σας! Άλλωστε, υπάρχουν κάποιες τεχνικές. Αφού εντοπίσετε µερικά κέντρα ενδιαφέροντος του αγαπηµένου σας, επιλέγετε ένα από αυτά. Γράφετε στη συνέχεια, µε τη µέθοδο του καταιγισµού ιδεών, όλες τις λέξεις και όλες τις εκφράσεις που σας έρχονται στον νου και έχουν σχέση µε το θέµα. Κατόπιν, δηµιουργείτε απίθανες λέξεις που θα σας φέρουν πιο κοντά και επινοείτε εκφράσεις για να γράψετε ένα ωραίο κείµενο. Ας πάρουµε ένα παράδειγµα, αν θέλετε, για να γίνει πιο σαφές… Με τι παθιάζεται ο σύζυγός σας;»

«Λατρεύει το ζεν. Κάνει γιόγκα. Και ονειρεύεται να πάει στην Ινδία».

«Πολύ καλά. Ας κάνουµε µια λίστα µε τις λέξεις που συνδέονται µε αυτό το θέµα».

Με τη βοήθειά του, έγραψα πάνω σε µια κόλλα χαρτί:

Ζεν. Λωτός. Άνθος του λωτού. Ισορροπία. Αναπνοή, πνοή. Ειρήνη. Ομορφιά. Εσωτερικό κουκούλι. Κήπος ζεν, διαλογισµός…

«Γράψτε τα όλα», επέµεινε, «θα είναι το πρώτο δηµιουργικό υλικό σας. Και να θυµάστε τον κανόνα του ΛKΠΤΠ. Λ, δηλαδή ούτε Λογοκρισία, K, ούτε Κριτική. Π για Ποσότητα, που σηµαίνει να εµπλουτίσετε τη φαντασία σας. Τ για Τρελούτσικος. Πλησιάστε τον! Σηµειώστε τις πιο τρελές και απίθανες ιδέες. Π για Πολλαπλασιασµό. Μια ιδέα φέρνει µια άλλη, και ούτω καθεξής!»

«Θα το θυµάµαι. Ευχαριστώ, Κλοντ».

«Κατόπιν, ανακατέψτε το λεξιλόγιο ζεν µε το ερωτικό λεξιλόγιο, ανακινήστε καλά και ανακαλύψτε τα συντακτικά ευρήµατα που θα προκύψουν. Σκεφτείτε επίσης τα στιλάτα ρητορικά σχήµατα: τις συνηχήσεις –την επανάληψη του ίδιου φωνήεντος–, τις παρηχήσεις –την επανάληψη του ίδιου συµφώνου–, τους παραλληλισµούς, την έµφαση –την υπερβολή στον τόνο–, το οξύµωρο –τον συνδυασµό λέξεων µε απίθανη προσέγγιση, όπως το περίφηµο “σκοτεινή λάµψη που πέφτει από τα άστρα” του Κορνέιγ–, τη λιτότητα, η οποία µετριάζει µια δήλωση, όπως “δεν είναι άσχηµος” για να πεις ότι είναι ωραίος, και ένα σωρό άλλα. Όµως το σηµαντικότερο απ’ όλα είναι να ακολουθείτε την καρδιά σας!»

«∆εν κοστίζει τίποτε να προσπαθήσω».

Κάτι που έκανα αµέσως. ∆ιαπίστωσα ωστόσο ότι δεν ήταν τόσο εύκολο όσο ακούστηκε. Απόλυτα συγκεντρωμένη, µε το στιλό στο χέρι, περίµενα την έµπνευση, ενώ το βλέµµα µου ταξίδευε έξω από τα παράθυρα…

Πέρασαν είκοσι ολόκληρα λεπτά πριν παρουσιάσω το ερωτικό µου κείμενο στον Κλοντ:

Αγάπη µου,

Έξω, ένας ουρανός µουντός και βαρύς, µέσα, ένας ήλιος στο ζενίθ: είναι το αποτέλεσµα της ευτυχίας που θα σε ξαναβρώ απόψε στο κουκούλι του σπιτιού µας. Κουκούλι ζεστασιάς, κουκούλι ηρεµίας, κήπος ζεν που µε ένα φιλί γίνεται κήπος της Εδέµ. Άσε µε να γίνω το Άνθος του Λωτού των ηµερών σου και o Λύκος της νύχτας σου, ο καυτός άνεµος του Ρατζασθάν, για να φυσήξω πάνω από τις επιθυµίες σου όπως πάνω από τα κάρβουνα µιας ιερής φωτιάς και να οδηγήσω τα δυο µας σε γιαλούς όπου µόνο η αγάπη έχει πρόσβαση… Η Καµίγ σου που σ’ αγαπά.

Ο Κλοντ µε κοίταξε µε έκπληκτο ύφος.

«Ε, λοιπόν, για πρώτη προσπάθεια τα καταφέρατε µια χαρά! Εξαιρετικό, αλήθεια… Βέβαια, η ερωτική γραφή είναι κι αυτή µια τεχνική µεταξύ άλλων. Κάθε άλλη µορφή δηµιουργικότητας είναι καλοδεχούµενη για να βάλει το λιθαράκι της στην καθηµερινότητα! Αφήστε ελεύθερη τη φαντασία και τη διαίσθησή σας, τολµήστε να εφαρµόσετε τις ιδέες σας. Θα δείτε: όχι µόνο θα διασκεδάσετε, αλλά επιπλέον θα καταφέρετε να αναζωπυρώσετε τη φωτιά…»

«Αυτό το λέτε επειδή το έχετε δοκιµάσει;»

«Ποιος ξέρει…»

Ενθαρρυµένη από αυτή την πολλά υποσχόµενη προσπάθεια, αποφάσισα, τις επόµενες µέρες, να δοθώ ψυχή τε και σώµατι στην επιχείρηση «Μεγάλος έρωτας». Άρχισα σιγά σιγά, σαν να µη συνέβαινε τίποτε, µε ένα καθηµερινό SMS. Ύστερα εντατικοποίησα λίγο λίγο την προσπάθειά µου να επανακτήσω το ερωτικό έδαφος, ναρκοθετώντας το σπίτι µε γλυκόλογα πάνω σε σηµειώµατα, τα οποία ο Σεµπαστιέν ανακάλυπτε ανάµεσα σε δύο µαξιλάρια ή όταν άνοιγε το ντουλάπι µε τα µπισκότα.

∆εν πέτυχα αµέσως τα αποτελέσµατα που περίµενα. Για να πω την αλήθεια, φαινόταν περισσότερο ξαφνιασµένος παρά γοητευµένος. Θαρρείς κι αυτές οι ξαφνικές αποδείξεις αγάπης τον έκαναν επιφυλακτικό. Φυσικά, µου χαμογελούσε, µε φιλούσε για να µε ευχαριστήσει. Φαινόταν µάλιστα χαρούµενος, αλλά όχι χαρούµενος χαρούµενος, όπως ήλπιζα. ∆ιαισθανόµουν ότι κάτι τον ενοχλούσε. Όταν το καλοσκέφτηκα, κατάλαβα ότι πρέπει να έβρισκε τη στάση µου κάπως αντιφατική… Από τη µια µεριά, έκανα τα πάντα για να τον πλησιάσω και να αναζωπυρώσω τη φλόγα ανάµεσά µας, κι από την άλλη αποδεσµευόµουν κάθε µέρα και πιο πολύ από εκείνον, µε το κεφάλι γεµάτο καινούργια σχέδια, δίνοντάς του την εικόνα µιας γυναίκας σίγουρης για τον εαυτό της και των ταλέντων της. Στον σκουπιδοτενεκέ η ζητιάνα του έρωτα! Η νέα Καµίγ ταξίδευε µε ούριο άνεµο. Αυτή η συναισθηµατική αυτονοµία θα έπρεπε να τον χαροποιεί. Όµως εκείνος παρέµενε επιφυλακτικός. Σαν να περίµενε να δει µέχρι πού θα έφτανα. Ήλπιζα ότι σε λίγο η αλλαγή της στάσης µου απέναντί του και τα ερωτικά µου παιχνίδια θα διέλυαν τις επιφυλάξεις του.

Περιµένοντας την ευτυχισµένη αυτή µέρα, συνέχιζα την αργή δουλειά της ενδοσκόπησης για να ανακαλύψω ποια ήταν η αληθινή Καµίγ, η δηµιουργική και τολµηρή Καµίγ, η οποία θα ήξερε πώς να µε ξαναβάλει στον δρόµο των ονείρων µου. Βάλθηκα λοιπόν να ζωγραφίσω το πορτρέτο µου δηµιουργώντας ένα πρωτότυπο φωτοµοντάζ: έκοψα διάφορες φωτογραφίες που βρήκα στα περιοδικά, κόλλησα το κεφάλι µου στο σώµα µιας ωραίας γυναίκας που τη φυσάει ο άνεµος και της πρόσθεσα έναν φάκελο παραµάσχαλα απ’ όπου ξεπρόβαλλαν πατρόν για παιδικά ρουχαλάκια. Έκοβα διάφορα γράµµατα από εφηµερίδες για να φτιάξω λέξεις και τα κολλούσα αρµονικά πάνω στη στιλάτη εικόνα της ζωής που ονειρευόµουν. Εµπιστοσύνη, τόλµη και αποφασιστικότητα βρήκαν έτσι τη θέση τους στη σύνθεση. Τη φούστα που φορούσα στην εικόνα τη σχεδία­σα µε τις λέξεις «δηµιουργικότητα» και «γενναιοδωρία». Έβαλα επίσης φωτογραφίες του γιου µου και του άντρα µου πάνω σε πορτρέτα περιοδικών, σε στάσεις ζωηρές και αστείες… Το σύνολο είχε αρχίσει στ’ αλήθεια να δηµιουργεί την εικόνα που ήθελα να αποκτήσω: ζωντανή, δηµιουργική, φιλόδοξη, αστεία και γενναιόδωρη!

Ικανοποιηµένη, πήρα το βουνό από τις φωτογραφίες και το έστειλα στον Κλοντ. Η απάντησή του δεν άργησε:

Υπέροχο! Βλέπω ότι το όνειρό σας παίρνει µορφή. Σιγά σιγά, θα το κάνουµε πιο σαφές. Η νέα Καµίγ σε λίγο θα εµφανιστεί! Για να συνεχίσετε τον δρόµο της µεταµόρφωσής σας, σας προτείνω να µε συναντήσετε την Πέµπτη κατά τις 12:30, στην οδό Σεν Σιλπίς 59, στο 6ο διαµέρισµα. Καληνύχτα… Και… αντί να µετράτε προβατάκια µέχρι να κοιµηθείτε απόψε, σκεφτείτε τρία ευχάριστα ή θετικά πράγµατα που σας συνέβησαν µες στη µέρα. Είναι τέλειο, θα δείτε! Κλοντ.

Απόσπασμα από το βιβλίο «Η δεύτερη ζωή σου ξεκινά όταν καταλάβεις πως έχεις μόνο μία» της Rapaelle Giordano. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

40118 deyterhzoh 590

Αν σας άρεσαν τα Μαθήµατα Ευτυχίας, Το Μικρό Παριζιάνικο Βιβλιοπωλείο και το Eat, Pray, Love, τότε σίγουρα θα λατρέψετε αυτό το βιβλίο!

Μεταφρασµένο σε 34 γλώσσες, περισσότερα από 2.000.000 αντίτυπα διεθνώς!