Ζίκα: Μια ακόμη επιδημία κακής επιστήμης

Κατηγορία Θέματα
Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016 00:00 Διαβάστηκε 2698 φορές
Issue 72

Ας υποθέσουμε ότι περάσατε από μια περιοχή όπου έγιναν μαζικά εγκλήματα. Δεν είστε φυσικά ο μόνος που πέρασε από την περιοχή και η περιοχή προφανώς δεν είναι ακατοίκητη αλλά την επομένη βρίσκεστε με ένταλμα της Ίντερπολ να εκκρεμεί εις βάρος σας. Θα αναρωτηθείτε ανάμεσα σε άλλα πως είναι δυνατόν μια σοβαρή υπηρεσία να λειτουργεί κατ’ αυτόν τον εγκληματικά πρόχειρο τρόπο, χωρίς να εξετάζει τα κίνητρά σας, το πάνλευκο ποινικό σας μητρώο και τον υποτιθέμενο τρόπο δράσης σας.

Ε λοιπόν, έτσι ακριβώς λειτουργεί τα τελευταία χρόνια ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO). Μάλιστα εκδίδει συναγερμούς για εγκλήματα που δεν έχουν ακόμη γίνει, χαρακτηρίζοντας ανθρωποφάγους κάποιους ιούς χωρίς σοβαρά στοιχεία.

Αφού λοιπόν ο ιός Ζίκα δεν είναι νοήμων ωσάν άνθρωπος οφείλουμε να κάνουμε τον δικηγόρο του Ζίκα. Θα ξεκινήσουμε την υπεράσπισή μας από εκεί που πρέπει: από τα στοιχεία κι όχι από τις επιβληθείσες από τον ΠΟΥ εικασίες.

Α)Το τελευταίο διάστημα σε συγκεκριμένη περιοχή της Βραζιλίας έχουν εκτιναχθεί στα ύψη κρούσματα μικρεγκεφαλίας. Νεογνά γεννιούνται κατά εκατοντάδες με υπανάπτυκτα κρανία και εγκεφάλους.

Β) Ο ιός Ζίκα που η κύρια οδός μετάδοσής του είναι συγκεκριμένο είδος κουνουπιών βρίσκεται και στη Βραζιλία αφού κι αυτά βρέθηκαν στη Βραζιλία κι όχι μόνο.

Γ) Ο Π.Ο.Υ .συνέδεσε αυτά τα δύο στοιχεία και εξέδωσε συναγερμό για τον ιό.

Δ) Η Βραζιλία, σε προετοιμασία για τους δικούς της ολυμπιακούς, κατέβασε τον στρατό για να αντιμετωπίσει τον ιό. Μη σας ξενίζει. Μπορεί ο στρατός να μην μπορεί να πυροβολήσει τα κουνούπια όπως είναι φυσικό, αλλά όπως έχουμε περιγράψει στο βιβλίο μου «Θανάσιμες Θεραπείες», επιδημικοί κίνδυνοι είναι εξαιρετικές ευκαιρίες για την επιβολή στρατιωτικών νόμων και τον περιορισμό των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών.

Ε) Ο ιός Ζίκα δεν είναι καινούριος. Απλά ήταν από τους ακίνδυνους ιούς. 8 στους 10 που προσβάλλονται από αυτόν δεν δίνουν απολύτως κανένα σύμπτωμα ενώ ακόμη και αυτοί που νοσούν νιώθουν να περνάνε μια ηπιότατη γρίπη.

Στ) Είναι δύσκολο να διαγνωστεί και να διαφοροδιαγνωσθεί από τη γρίπη λοιπόν. Κι είναι δύσκολο να διαφοροδιαγνωσθεί από τον δάγκειο πυρετό, καθώς τα κουνούπια φορείς του μεταφέρουν και το παθογόνο του δάγκειου πυρετού. Κι είναι ακόμη πιο δύσκολο να διαγνωστεί λόγω της ανεπάρκειας των διαγνωστικών εργαλείων και του γεγονότος ότι ο ιός Ζίκα εξαφανίζεται πλήρως από το σώμα σε μερικές μόλις μέρες. Με άλλα λόγια ψάχνουμε να βρούμε ψήλους-φαντάσματα ανάμεσα σε ψείρες στα άχυρα. Για αυτό κι από τα εκατοντάδες κρούσματα μικρεγκεφαλίας, ελάχιστα ήταν αυτά που επιβεβαιώθηκαν κλινικά πως είχαν πρόσφατα Ζίκα.

Ζ) Κανένας μηχανισμός παθογένειας δεν έχει περιγραφεί για τον Ζίκα σε σχέση με την μικρεγκεφαλία. Απολύτως κανένας. Ο Ζίκα είναι τόσο πιθανό να προκαλεί μικρεγκεφαλία όσο οποιοσδήποτε μικροοργανισμός και οποιοδήποτε τοξικό στη Βραζιλία.

Η) Η προηγούμενη επιδημία Ζίκα στη γαλλική Πολυνησία προκάλεσε τον εξής σπουδαιότατο αριθμό κρουσμάτων μικρεγκεφαλίας: Μηδέν!

Οι επιστήμονες οφείλουν να μας αιτιολογήσουν πώς κάτι που έχει προκαλέσει μηδέν κρούσματα στη γαλλική πολυνησία, προκαλεί εκατοντάδες κρούσματα στη Βραζιλία.

Πέντε είναι οι υποθέσεις που θα δικαιολογούσαν μια τέτοια ανακολουθία: Οι πολυνήσιοι έχουν μια γενετική ιδιαιτερότητα που δεν επιτρέπει στο Ζίκα να τους προκαλέσει μικρεγκεφαλία ή οι βραζιλιάνοι έχουν μια ιδιαιτερότητα που κάνει τον Ζίκα να τους προκαλεί μικροεγκεφαλία ή πως υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος συμπαράγοντας στη Βραζιλία που συνδυαστικά με το Ζίκα προκαλεί μικρεγκεφαλία ή πως ο Ζίκα της Βραζιλίας έχει μεταλλαχθεί και το γονιδιώμα του πλέον είναι ικανό να προκαλέσει μικρεγκεφαλία. Το χειρότερο και κατά την εκτίμησή μου το πιθανότερο σενάριο για το πώς ο Ζίκα συνδέεται με μικρεγκεφαλία, είναι πως ο Π.Ο.Υ. με τον ζόρι τον συνέδεσε ωσάν βοσκός που για μία ακόμη φορά φωνάζει λύκος και πως οι μικρεγκέφαλοι του Π.Ο.Υ. για να υπηρετήσουν για μια ακόμη φορά τα μεγάλα κεφάλαια αφήνουν το πραγματικό αίτιο της μικρεγκεφαλίας να αλωνίζει ελεύθερο. Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο μου «Παρά Φύση» για να μάθετε για τις επιδημίες κακής επιστήμης που προκαλεί ο Π.Ο.Υ. με μεγάλο δημοσιονομικό κόστος για όλες τις χώρες του Πλανήτη.

Θ) Με το άκουσμα πιθανής συσχέτισης Ζίκα/μικρεγκεφαλίας οι μετοχές τριών εταιριών που ασχολούνταν με τον Ζίκα, της Intrexonπου κατασκευάζει γενετικά μεταλλαγμένα κουνούπια που δεν μπορούν να αναπαραχθούν, της Cerusκαι της Inovioπου ανακοίνωσε την παρασκευή εμβολίου Ζίκα, εκτοξεύτηκαν. Πολλά κονδύλια ακόμη θα ξοδευτούν για εμβόλια, διαγνωστικά τεστ και ψεκασμούς, δημιουργώντας επιπλέον αρρυθμία στα ήδη δεινοπαθούντα συστήματα υγείας.

Ι) Αργεντινοί επιστήμονες πρότειναν πως η μικρεγκεφαλία προκαλείται από παρασιτοκτόνο που στοχεύει στους αναπτυξιακούς μηχανισμούς των παρασιτικών οργανισμών. Αν κάτι τέτοιο ισχύει, τα εντομοκτόνα για τα κουνούπια όχι απλά δε θα βοηθούσαν σε τίποτε, το αντίθετο, εκτός από την γενική τους επικινδυνότητα θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την «επιδημία μικρεγκεφαλίας».

Αλλά αυτά είναι απλά υποθέσεις που πρέπει να διερευνηθούν στο έπακρο.

Όπως συμβαίνει και με τον Ζίκα και τη μικρεγκεφαλία: Είναι απλά μια υπόθεση. Μια υπόθεση που αναβαθμίστηκε από τον ΠΟΥ σε επιδημία. Μια επιδημία μάλλον κακής επιστήμης, μια ακόμη επιδημία κακής επιστήμης.

Αυτή η εκτίμηση μου δεν αποκλείει φυσικά το να είναι ο Ζίκα ο αιτιακός παράγοντας της μικρεγκεφαλίας. Αλλά αυτό οφείλει να αποδεχτεί, κλινικά κι εργαστηριακά και να προταθεί μια θεωρία μηχανισμού δράσης. η οποία οφείλει κι αυτή να αποδεχτεί.

Για μια ακόμη φορά η προτεραιότητα του Π.Ο.Υ.δεν είναι η παγκόσμια δημόσια υγεία αλλά τα κέρδη των φαρμακευτικών. Υποθέσεις εμφανίζονται ως πραγματικές επιδημίες, τεράστια ποσά ξοδεύονται για την «αντιμετώπισή» τους κι όταν το πανηγύρι τελειώνει…

Finito la mu-zika, passato la fiesta…

 

Γράφει ο Πέτρος Αργυρίου

(Ο Πέτρος Αργυρίου είναι εκτός από ανατρεπτικός λογοτέχνης κι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες αναλυτές, ιδιαιτέρως στο πεδίο του παρασκηνίου των παγκόσμιων πολιτικών δημόσιας υγείας. Είναι επίσης μέλος της ένωσης δημοσιογραφίας της επιστήμης Science View και μόνιμος συνεργάτης του Holistic Life. Από τις εκδόσεις ETRA κυκλοφορούν τα σχετικά βιβλία του: «Τι δεν σας λένε οι γιατροί», 2009, «Θανάσιμες Θεραπείες. 2011» και «Παρά Φύση», 2014, όλα τους μοναδικά στο είδος τους στην ελληνική εκδοτική πραγματικότητα και όχι μόνο.)