Η Holistic Life συναντάει τη Ζέτα Δούκα

Κατηγορία Inbox
Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018 00:00 Διαβάστηκε 679 φορές
Τεύχος 83 Holistic Life

Μιλήσαμε με τη γνωστή ηθοποιό, με αφορμή τη συνεργασία της με τη εταιρεία συμπληρωμάτων διατροφής Douni Health Products για τη σειρά προβιοτικών biotix.

Η Ζέτα Δούκα είναι γνωστή στο κοινό όχι μόνο για το ταλέντο της ως ηθοποιός, αλλά και για τη δράση της στα θέματα διαταραχών πρόσληψης τροφής και το κέντρο ΑΝΑΣΑ. Μας μίλησε για το πώς μεταμόρφωσε τη «διαταραχή» σε βοήθεια για τον εαυτό της και τους γύρω της. Όπως αναφέρει: Αυτή είναι η ιστορία της «ΑΝΑΣΑΣ» για την οποία έχω μιλήσει πολλές φορές στο παρελθόν. Όντως πρόκειται για μια δική μου πολύ άσχημη περίοδο που είχα ανορεξία και βουλιμία για παραπάνω από δέκα χρόνια, κατά την εφηβεία και μέχρι τα 25 μου. Το αντιμετώπισα με έναν τρόπο… δικό μου και δυστυχώς όμως μου πήρε πολλά χρόνια. Αυτές οι διαταραχές είναι πολύ σύνθετες και χρειάζονται πολύ συγκεκριμένη βοήθεια από ειδικούς επιστήμονες, που να γνωρίζουν την αντιμετώπισή τους.” Έχοντας αυτή τη γνώση για το πόσο φθείρουν το μυαλό και το σώμα θέλησε να κάνει έναν φορέα ο οποίος θα βοηθάει επί της ουσίας τους ανθρώπους που πάσχουν ή ακόμη κι αυτούς που θα ήθελαν να τις προλάβουν ή να ενημερωθούν γι’ αυτές. “Έναν φορέα που θα δει ολιστικά, για να μπω και στο πνεύμα του περιοδικού σας, πώς μπορούν οι άνθρωποι να αντιμετωπίσουν ή να μάθουν περισσότερα γι αυτές τις διαταραχές”, όπως μας αναφέρει.

“Εγώ δεν είχα βοήθεια από ειδικούς γι’ αυτό και μου πήρε τόσα χρόνια. Αλλά επίσης ήμουν πολύ τυχερή γιατί δεν μου άφησε κάτι το οποίο θα ήταν ανεπανόρθωτο, εννοώ κάποια σωματική βλάβη. Αυτό που με βοήθησε είναι η δύναμή μου, η αποφασιστικότητά μου να νικήσω την ανορεξία και τη βουλιμία.” Επίσης το θέατρο ήταν κάτι που τη βοήθησε πολύ. “Με το θέατρο μπόρεσα να βρω κάποια κομμάτια του εαυτού μου που πιθανότατα να μην δικαιολογούσα, να μην αγαπούσα και να μου έκαναν ζημιά.”

Ωστόσο τονίζει την ανάγκη της βοήθειας από ειδικούς: “Επειδή είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα, όσοι άνθρωποι έρχονται και μου λένε ‘πάσχω από αυτό και θέλω να δω τι θα κάνω’, τους παραπέμπω κατευθείαν στην ΑΝΑΣΑ, όχι επειδή η ΑΝΑΣΑ είναι ένα δικό μου δημιούργημα, αλλά επειδή γνωρίζω πόσο καλή και υπεύθυνη δουλειά γίνεται. Διότι πρόκειται για πολύ σοβαρές ασθένειες οι οποίες έχουν μεγάλη θνησιμότητα. Υπάρχει μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας περίπου 20% μπορεί και 25%. Δηλαδή ο 1 στους 4 μπορεί να πεθάνει από ανορεξία. Οπότε σε καμία περίπτωση δεν συστήνω σε κάποιον να τις αντιμετωπίσει μόνος του. Ναι μεν πρέπει να κάνεις μια πολύ σημαντική δουλειά για τον εαυτό σου και με τον εαυτό σου αλλά η επί της ουσίας βοήθεια των ειδικών είναι αναντικατάστατη.”

Σχετικά με τις διαταραχές πρόσληψης τροφής, πιστεύει ότι ναι μεν υπάρχει μια κακή επιρροή από τα στερεότυπα που επικρατούν αυτή τη στιγμή σε σχέση με το ωραίο γενικότερα ή με το ωραίο σώμα ή το κοινωνικά αποδεκτό, όμως όπως λέει: “Οι άνθρωποι οι οποίοι νοσούν από ανορεξία δεν είναι άνθρωποι που ακολουθούν αυτά τα στερεότυπα. Είναι άνθρωποι που έχουν έναν ψυχισμό, έναν ψυχικό κόσμο αρκετά διαταραγμένο, εννοώ σε σχέση με υπαρξιακά προβλήματα, με προβλήματα κοινωνικά και θέματα οικογενειακά. Αυτές οι αρρώστιες εν τω μεταξύ διαφέρουν. Έχουν βέβαια πολύ συγκεκριμένη αιτιολογία, εικόνα και θεραπεία, παρ’ όλο που ακολουθούνται διάφορες μέθοδοι θεραπείας, αλλά είναι και πολύ διαφορετικές από άνθρωπο σε άνθρωπο. Διότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί.”

Επομένως, ναι μεν υπάρχει αυτή η επιρροή, υπάρχει όλο αυτό το κοινωνικό πρότυπο αλλά κατά τη γνώμη μου, αλλά και τη γνώμη των ειδικών που πλέον συναναστρέφομαι αρκετά τα τελευταία 10 χρόνια που υπάρχει η ΑΝΑΣΑ, είναι άλλα τα θέματα που οδηγούν τον άνθρωπο να νοσήσει από αυτές τις ασθένειες”, συνεχίζει. Είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι τα άτομα με διαταραχή πρόσληψης τροφής θα βοηθηθούν αν αποταθούν στην ΑΝΑΣΑ.

Όσον αφορά τις εναλλακτικές προσεγγίσεις που βοήθησαν την καθημερινότητά της, τον τρόπο ζωής ή την εξισορρόπησή της, αναφέρει: “Πιστεύω πολύ στην ενέργεια. Πιστεύω ότι όλα είναι ενέργεια. Η ολιστική ιατρική και ο ολιστικός τρόπος ζωής πιστεύει στην ενέργεια. Θεωρώ ότι υπάρχει ενέργεια ακόμη και στα πράγματα που θεωρούμε ή θεωρούνται άψυχα. Επομένως υπάρχει έλξη και απώθηση ανάλογα με το πόσο ταιριάζουν ή απωθούνται οι ενέργειές μας. Μέσα λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο οτιδήποτε μπορεί να σε βοηθήσει να αισθανθείς καλά, να αισθανθείς ότι υπάρχουν θετικές καταστάσεις, θα είναι προς όφελός σου να το ακολουθήσεις. Κατά καιρούς σε διάφορες παθήσεις έχω κάνει βελονισμό. Κάποιες φορές έχει λειτουργήσει και κάποιες άλλες όχι. Δεν έχει να κάνει μόνο με το βελονιστή δηλαδή με τον άνθρωπο που εκπέμπει την ενέργεια αλλά και με τον άνθρωπο που τη δέχεται. Δεν μπορώ να σας πω ότι ακολουθώ κάτι στη ζωή μου όσον αφορά τις εναλλακτικές μεθόδους, …να δω ότι μου κάνει καλό και το ακολουθώ κατά γράμμα. Αλλά πιστεύω πάρα πολύ σε οτιδήποτε μπορεί να σε βοηθήσει ενεργειακά και στο μέσο αυτού. Δεν είναι ότι ακολουθώ κάτι κατά γράμμα. Υπάρχουν άνθρωποι που λένε «εγώ κάνω yoga από το πρωί μέχρι το βράδυ, παίρνω μόνο ομοιοπαθητικά ή κάνω μόνο βελονισμό ή κάνω μόνο αυτό ή εκείνο…». Πιστεύω ότι οτιδήποτε σε κάθε περίοδο της ζωής σου πιστεύεις ότι θα σου κάνει καλό, με την έννοια να σου έλξει καλή ενέργεια, τότε κάντο! Κι αυτό μπορεί να είναι διαφορετικό, μπορεί να είναι ένα φάρμακο και το πιο ισχυρό φάρμακο της κλασσικής ιατρικής.”

To μυστικό της για να διατηρεί τον οργανισμό της υγιή σύμφωνα με την ίδια: “βρίσκεται μέσα στα πλαίσια του να φτάσει να βρεις τι είναι αυτό που σου κάνει καλό, τι είναι αυτό που μπορεί να αντιμετωπίσει το τάδε πράγμα και να σε κάνει ευτυχισμένο… Διότι για εμένα το μυστικό μιας καλής ζωής είναι η συναναστροφή με «ωραίους» ανθρώπους, να κάνεις ωραία πράγματα, να προσφέρεις όσο μπορείς κοινωνικά, και να είσαι γεμάτος αγάπη… Αυτό πιστεύω!”

Και συνεχίζει: “Για να μπορείς να το κάνεις αυτό πρέπει να φροντίσεις να είναι οι μπαταρίες σου γεμάτες! Με όποιον τρόπο μπορείς. Σε σχέση με τη σημερινή μου κατάσταση, γνωρίζοντας ότι το έντερο είναι ο δεύτερος ή μάλλον ένας ξεχωριστός εγκέφαλος, ο οποίος δέχεται όλους αυτούς τους καλούς ή κακούς κραδασμούς της καθημερινότητας, πρέπει να το διατηρείς σε καλή κατάσταση και αυτό μπορεί να διατηρήσει όλο τον οργανισμό σε καλή κατάσταση. Άρα λέω ναι στα πράγματα τα οποία γνωρίζουμε ότι κάνουν καλό σε ένα ή σε περισσότερα σημεία του σώματος μας, έχοντας πάντα όμως σαν γνώμονα την αγάπη και τη καλή διάθεση.”

Και προσθέτει: “ καλό είναι ο άνθρωπος να προσπαθεί να βρει την ισορροπία μέσα του. Οι ακρότητες δεν κάνουν ποτέ καλό.”

Πιστεύει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τάσσονται προς μια κατεύθυνση, στην ουσία γραπώνονται πάνω σε αυτή και δίνουν μια νέα ταυτότητα στη ζωή τους ξεχνώντας πολλές φορές τον ίδιο τους τον εαυτό. Τον ανταλλάσουν με κάποια άλλη ταυτότητα! Όπως τονίζει: “Η εσωτερική ισορροπία είναι μια κατάσταση που δεν κατακτάται έτσι απλά, θέλει κόπο και δουλειά με τον εαυτό μας.”

 

Πληροφορίες για την ΑΝΑΣΑ μπορείτε να βρείτε στο τηλέφωνο 2109234904 και στην ιστοσελίδα: anasa.com.gr