Στο μέλλον, η λέξη «εναλλακτικός» δεν θα έχει κανένα νόημα

Κατηγορία Inbox
Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018 00:00 Διαβάστηκε 667 φορές
Τεύχος 83 Μωυσής Σεργιάννης

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι Εναλλακτικές Θεραπείες, τα συστήματα αυτοβελτίωσης, οι μη κλασσικές μέθοδοι συναισθηματικής αποκατάστασης γνωρίζουν μεγάλη άνθιση σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας.

Φαίνεται ότι πραγματικά ζούμε σε μια συνειδησιακή στροφή της ιστορίας. Δεκάδες έρευνες κάθε χρόνο επιβεβαιώνουν τη σύνδεση της ψυχικής με τη φυσική υγεία. Πλέον, η ιατρική γνωμάτευση ότι κάποιο σύμπτωμα προέρχεται από υπερβολικό στρες έχει γίνει ρουτίνα.

Παρόλο που φαίνεται ότι η Ομοιοπαθητική περνά μία φάση αμφισβήτησης στις Η.Π.Α, τη Ρωσία, την Αυστραλία και αλλού, το σίγουρο είναι ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Απεναντίας, θα έλεγα, ότι η κριτική είναι ευπρόσδεκτη και μπορεί να μας ωφελήσει. Εξάλλου, για καιρό τώρα, η συμβατική ιατρική δέχτηκε σφοδρότατη κριτική. Τώρα, είναι η ώρα να τη δεχθεί το Εναλλακτικό Κίνημα. Και σίγουρα, σε πολλά σημεία την αξίζει.

Κατά τη γνώμη μου, το κίνημα άνθισε γιατί δεν υποκινήθηκε από κέντρα εξουσίας ή από οργανωμένα συμφέροντα. Εξάλλου, ποιο οργανωμένο συμφέρον θα μπορούσε να αντιταχθεί στη φαρμακοβιομηχανία; Το κίνημα γεννήθηκε ανάμεσα σε απλούς ανθρώπους και σε επιστήμονες, σαν μια αυθόρμητη έκφραση μιας συνειδησιακής αλλαγής που πιθανόν λαμβάνει χώρα εδώ και δεκαετίες.

Τελικά, καταφέραμε πολλά. Η μεγάλη στροφή της φαρμακοβιομηχανίας στα συμπληρώματα διατροφής, ο υπερτονισμός των φυτικών προϊόντων που διαφημίζονται στην τηλεόραση, ακόμα και το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος του πολιτικού κόσμου έχει πλέον θετική γνώμη ή κατ’ ιδίαν εμπειρία με κάποιες από τις μεθόδους αυτοβελτίωσης, αποτελούν παραδείγματα της επικράτησης του κινήματος.

Εξάλλου, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Επίσημη στατιστική έρευνα1 που εκδόθηκε από το CDC το 2016 αναφέρει ότι το 2012, ο τζίρος της βιομηχανίας έφτασε τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ 59.000.000 Αμερικανοί επέλεξαν κάποια μέθοδο εναλλακτικής θεραπείας. Και προσέξτε ότι, οι αριθμοί αφορούν μόνο επίσημα στατιστικά στοιχεία καθώς επίσης επικεντρώνονται αποκλειστικά στο στενό χώρο των εναλλακτικών θεραπειών και όχι στον ευρύτερο χώρο των θεραπευτικών συστημάτων.

Μια πολύ καλή εικόνα παρατηρείται και στην Ελλάδα. Η ευρύτατη αποδοχή και υποστήριξη των αναγνωστών σε ιστότοπους όπως η Εναλλακτική Δράση, σε έντυπα όπως είναι το Holistic Life, η κατακόρυφη αύξηση των σεμιναρίων που ομολογουμένως έχουν επιτυχία, η νέα ισχυρή τάση που παρατηρήθηκε το καλοκαίρι του 2017 στους προορισμούς Εναλλακτικών Διακοπών, η απόφαση ανθρώπων να επενδύσουν στη δημιουργία πραγματικά μεγάλων πολυχώρων όπως ο Χείρωνας στην Παιανία και το Αλόραμα στην Εκάλη της Αττικής, η μεγάλη επιτυχία που καταγράφουν παραδοσιακοί Εκδοτικοί Οίκοι του χώρου όπως η Διόπτρα αλλά και βιβλία άλλων Εκδοτικών Οίκων με περιεχόμενο Αυτοβελτίωσης, δείχνουν σαφώς την ολοένα αυξανόμενη τάση και στην Ελλάδα. Φέτος, θα έχουμε τη χαρά να δούμε στη χώρα μας, να διοργανώνεται το μεγαλύτερο φεστιβάλ ευζήν στην Helexpo Αμαρουσίου. Το Healthy Life Festival θα πραγματοποιηθεί σε ένα χώρο 8.000 τ.μ και θα φιλοξενήσει πάνω από 300 εκθέτες και 30.000 επισκέπτες.

Αυτή η επιτυχία όμως δεν πρέπει να μας χαροποιεί μόνο. Από παιδιά γίναμε έφηβοι και οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι οι ευθύνες μας μεγαλώνουν. Δεν αρκεί να πιστεύουμε κάτι, χρειάζεται και να το αποδεικνύουμε. Κι αν δεν μπορούμε να το αποδεικνύουμε, χρειάζεται να μιλάμε με λογικά επιχειρήματα, με απλή και κατανοητή γλώσσα.

Εν τέλει, είναι σίγουρο ότι το εναλλακτικό κίνημα θα γίνει το κυρίαρχο και η λέξη «εναλλακτικό» δεν θα έχει πια νόημα στο μέλλον. Η ολιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων είναι μονόδρομος. Προσωπικά, αισθάνομαι βαθιά ευγνωμοσύνη στις προηγούμενες γενιές που αγωνίστηκαν για να φτάσουμε εδώ. Πρόκειται για όλους αυτούς τους επιστήμονες, τους καινοτόμους κάθε εποχής και ιδιαίτερα τους αναζητητές εκείνους του ‘80 και του ‘90, που έσκαψαν το πρώτο μονοπάτι ώστε να μπορούμε να περπατάμε εμείς σήμερα. Με την ίδια αγωνιστικότητα, πίστη και χαρά είμαστε εμείς που πρέπει πλέον να αναλάβουμε το έργο του παντρέματος, της ενοποίησης και της μεταφοράς του κινήματος στο μέλλον.

 

Σεργιάννης Μωυσής -Δημιουργός και Ιδιοκτήτης των ιστοσελίδων «Εναλλακτική Δράση» και «Εναλλακτική Ατζέντα»

1 https://www.cdc.gov/nchs/data/nhsr/nhsr095.pdf