Η Holistic Life συναντά τον Γεράσιμο Στουραΐτη

Κατηγορία Inbox
Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018 11:47 Διαβάστηκε 1017 φορές
Τεύχος 85 Holistic Life

Μιλήσαμε με τον ιδρυτή του Ιπποκράτειου Κέντρου Κλασσικής Ομοιοπαθητικής με αφορμή τα 25 χρόνια από την ίδρυσή του. 

Το 1993, ο Γεράσιμος Στουραΐτης αποφάσισε να ιδρύσει το Ιπποκράτειο Κέντρο Κλασσικής Ομοιοπαθητικής (ΙΚΚΟ). Πολλοί τον χαρακτήρισαν ρομαντικό. Εκείνος όμως είχε έναν και μόνο στόχο: την απρόσκοπτη διάδοση της Ομοιοπαθητικής θεραπευτικής Τέχνης στην Ελλάδα χωρίς περιορισμούς, όπως ακριβώς ίσχυε σε όλο τον κόσμο.

Γεράσιμος Στουραΐτης

Ο ίδιος αναφέρει: “Ο τρόπος ολιστικής προσέγγισης της Ομοιοπαθητικής ως προς τη βελτίωση και αποκατάσταση της υγείας του ανθρώπου, συμβάδιζε με την ανάγκη των κοινωνιών να αντισταθούν στην μαζικοποίηση των πολιτών τους και να στραφούν στην μοναδικότητα της κάθε ύπαρξης. Στην Ελλάδα, γύρω στα 1990, όποιος Έλληνας πολίτης ήθελε να εκπαιδευτεί στην Ομοιοπαθητική θα έπρεπε να φύγει στο εξωτερικό ή να είναι γιατρός, μια διάκριση που δεν υπήρχε στα υπόλοιπα κράτη. Αυτό λειτουργούσε αποτρεπτικά στην εξάπλωση του νέου επαγγέλματος του Ομοιοπαθητικού, αλλά και στην ίδια την εξέλιξη της Ομοιοπαθητικής αφού έθετε περιορισμούς που δεν συνάδουν με τη φιλοσοφία και μεθοδολογία της ίδιας της Ομοιοπαθητικής”.

Μέριμνα του Γεράσιμου Στουραΐτη ήταν να εξασφαλίσει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης απόλυτα εναρμονισμένο με τα πρότυπα εκπαίδευσης που είχαν ορισθεί από την παγκόσμια και ευρωπαϊκή κοινότητα ομοιοπαθητικής. Όπως τονίζει ο ίδιος: “Ήταν σημαντικό το πρόγραμμα εκπαίδευσης να ακολουθεί τα πρότυπα που έχουν συνδιαμορφωθεί από το Ευρωπαϊκό Κεντρικό Συμβούλιο Ομοιοπαθητικών (ECCH) και το Διεθνές Συμβούλιο Ομοιοπαθητικής (ICH).” Και το πέτυχε. Από την ίδρυσή του το ΙΚΚΟ διατηρεί σταθερή συνεργασία με την διεθνώς αναγνωρισμένη Βρετανική Σχολή Ομοιοπαθητικής “School of Homeopathy” με ιδρυτή τον επιστήθιο φίλο του, διεθνώς αναγνωρισμένο ομοιοπαθητικό, Misha Norland.

Το 1997, ο Γεράσιμος Στουραΐτης μαζί με τους πρώτους αποφοίτους του ΙΚΚΟ ίδρυσαν τον Σύλλογο Ομοιοπαθητικών Ελλάδος (ΣΟΕ) με την υποστήριξη και συμπαράσταση του Ευρωπαϊκού Κεντρικού Συμβουλίου Ομοιοπαθητικών (ECCH) και του Διεθνούς Συμβουλίου Ομοιοπαθητικής (ICH), στα οποία ο ΣΟΕ εκπροσωπεί την Ελλάδα ως μέλος. Ως Πρόεδρος του ΣΟΕ για πολλά χρόνια με συνεχείς δράσεις προς το Υπουργείο Υγείας και τους υπόλοιπους κρατικούς φορείς, διεκδίκησε το δικαίωμα της αναγνώρισης των επαγγελματιών Ομοιοπαθητικών. Όπως αναφέρει: “Στόχος του ΣΟΕ είναι η πλήρης αναγνώριση του επαγγέλματος της Ομοιοπαθητικής σε δεδομένα πλαίσια που έχουν ορισθεί από σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. και αφορούν στο ποιοι και πώς εκπαιδεύονται στην Ομοιοπαθητική, πώς την ασκούν, αλλά κυρίως πώς διασφαλίζονται οι πολίτες που την επιλέγουν.” Ακόμα και σήμερα, ως επίτιμος πλέον πρόεδρος του ΣΟΕ, συνεχίζει ακούραστα την προσπάθειά του για την επίτευξη των παραπάνω.

Στην διάρκεια των 25 χρόνων που πέρασαν, μαζί με την σύζυγό του, επίσης ομοιοπαθητικό, Θεανώ Ρέντζη-Στουραΐτη και τους συνεργάτες του στην Ελλάδα και το εξωτερικό (όπως οι Misha Norland, Pawan Pareek, Kim Elia), έφεραν το ΙΚΚΟ στην κορυφή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην Κλασσική Ομοιοπαθητική. “Η πολύχρονη εμπειρία του ΙΚΚΟ, εστιασμένη αποκλειστικά στην εκπαίδευση της Κλασσικής Ομοιοπαθητικής αποτελεί εγγύηση για τους σπουδαστές του”, τονίζει.

“Το ΙΚΚΟ είναι το πρώτο που από το 1993 εκπαιδεύει γιατρούς και μη γιατρούς στην Κλασσική Ομοιοπαθητική και είναι το μόνο που εφαρμόζει πιστά τα πρότυπα εκπαίδευσης που απαιτεί το Ευρωπαϊκό Κεντρικό Συμβούλιο Ομοιοπαθητικών (ECCH) για όσους θέλουν να γίνουν Επαγγελματίες Ομοιοπαθητικοί. Γι’ αυτό και οι απόφοιτοί του γίνονται χωρίς άλλες διαδικασίες μέλη του Συλλόγου Ομοιοπαθητικών Ελλάδος (ΣΟΕ).”

Φέτος το ΙΚΚΟ γιορτάζει τα 25 χρόνια με μια κορυφαία συνεργασία με τον Όμιλο ΑΚΜΗ. Όπως αναφέρει: “Ήταν μία στρατηγική απόφαση να συνδέσουμε το όνομά μας και την ιστορία μας στον χώρο της Ομοιοπαθητικής με τον μεγαλύτερο Εκπαιδευτικό Όμιλο στην Ελλάδα, δημιουργώντας ένα Πρόγραμμα με διπλή σφραγίδα εγκυρότητας. Την εποχή αυτή που η Ομοιοπαθητική κερδίζει επάξια τη θέση της στην επιλογή των συμπολιτών μας, οφείλουμε να τη διασφαλίσουμε με πολλούς περισσότερους άρτια εκπαιδευμένους στην Ομοιοπαθητική επαγγελματίες Ομοιοπαθητικούς. Θα συνεχίσουμε μαζί, ΙΚΚΟ και όμιλος ΑΚΜΗ, να βάζουμε τα θεμέλια για την δημιουργία περισσότερων αποφοίτων με πιστοποίηση εκπαίδευσης σύμφωνα με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα. Το Πρόγραμμα αυτό για το οποίο έχουμε την ευθύνη υλοποίησής του, θα έχει την προσωπική μου εποπτεία. Διδάσκοντες θα είναι καταξιωμένοι συνεργάτες μας.

Εκτιμώ ότι η κίνηση αυτή θα δώσει νέα ώθηση στις σπουδές Ομοιοπαθητικής στην Ελλάδα και το κύρος που αρμόζει στο επίπεδο του Προγράμματός μας.”