Walking Vipassana

Κατηγορία Inbox
Κυριακή, 09 Σεπτεμβρίου 2018 10:21 Διαβάστηκε 2735 φορές
online Κωνσταντίνος Μπόχτης

Στο παραδεισένιο νησί Koh Phangan της Ταυλάνδης υπάρχει λίγο καιρό τώρα ένας βουδιστής μοναχός που συστήνει στους περαστικούς ή πιο μόνιμους κατοίκους (και τουρίστες) μία διαφορετική Vipassana από αυτή που γνωρίζουμε ως καθιστή.

Πρόκειται για τον βηματικό διαλογισμό Walking Vipassana.

Μέσα σ’ένα υπέροχο βουδιστικό ναό ο Pra Ola μας εισάγει σ’ένα 4ήμερο ταξίδι βημάτων, όπου συναντάμε βαθειά τον εαυτό μας.

Σ’αυτό το 4ήμερο, από Δευτέρα έως Πέμπτη, από τις 12:00-17:00, ο μοναχός αφού μας εξηγήσει επακριβώς την τεχνική του σιωπηρού αλλά 5ωρου βηματικού διαλογισμού, μας εισάγει επίσης αργά αργά και στις αρχές του βουδισμού που τόσο πολύ χρησιμοποιούνται πιά σε μεγάλη μερίδα ψυχολογικών, ολιστικών και υπερπροσωπικών προσεγγίσεων.

Αναφέρεται στην παρατήρηση του νού μας, στον κύκλο της επιθυμίας και του πόνου (σαμσάρα), στην απαγγίστρωση, στην νιρβάνα, στην απλότητα του να ζεί κάποιος με παράδοση στην ύπαρξη και πολλά άλλα εκπληκτικά πράγματα.

Το πιο εκπληκτικό όμως έρχεται από την ίδια την πρακτική του βηματικού διαλογισμού.

Η πρώτη και η δεύτερη μέρα είναι δύσκολες και για το σώμα και για το νου.

Για το σώμα, επειδή το να περπατάς συνεχόμενα πέρα δώθε σ’έναν διάδρομο, ξυπόλητος με περιορισμένη (συμβουλευτικά) οπτική επαφή είναι εξουθενωτικά.

Για το νου επίσης είναι εξουθενωτική η ενέργεια των πολλαπλών ταυτίσεων με σκέψεις, ιδέες, αποστροφές, επιθυμίες που έρχονται καταιγιστικά.

Αργά, αργά όμως ο βηματικός διαλογισμός αρχίζει να φέρνει τους καρπούς του.

Το σώμα πειθαρχεί και δεν κουράζεται πια τόσο και το μυαλό κάνει διαλείμματα, παύσεις, κενά σ’αυτόν τον ορυμαγδό απανωτών σκέψεων. Αυτά είναι τα πρώτα κενά γαλήνης.

Παρατηρώντας και τα συναισθήματα επίσης λειαίνονται, καθαρίζουν, ή ξεκαθαρίζουν και χάνουν την τρομερή εκείνη δύναμή τους επάνω μας.

Περπατάμε τον θυμό, την απληστία, την μνησικακία, την χαρά, την ζήλεια, την προσμονή κι όπως τα περπατάμε όλα αυτά συνειδητοποιούμε ότι όλα είναι εφήμερα και περαστικά κι ότι καλά θα κάναμε να αλλάξουμε λίγο προσέγγιση στη ζωή μας. Να χαλαρώσουμε πιο πολύ, να συγχωρήσουμε, να έχουμε επίγνωση του επικείμενου θανάτου μας που μας κάνει όλους αδέρφια.

Ευγνωμοσύνη ίσως και κάποια δάκρυα κυλούν πάντα στο τέλος του 4ημέρου όπου η σταθερή και γαλήνια φωνή του μοναχού μας προτρέπει να εισάγουμε στην καθημερινότητά μας ό,τι βιώσαμε.

Να πάρουμε τα δώρα σπίτι μας.

Η υπέρτατη αξία της Walking Vipassana βρίσκεται άλλωστε εκεί.

Δεν πρόκειται για στείρες γνώσεις που πήραμε από κάποιο βιβλίο, ούτε για ‘σοφίες’ που ακούσαμε από κάποιον άλλον.

Πρόκειται για μία εξαιρετική βιωματική εμπειρία όπου δάσκαλός μας είναι ο ύψιστος εαυτός μας.

 

Ο Μπόχτης Κωνσταντίνος γεννήθηκε στην Αθήνα και πολύ νωρίς ανακάλυψε την μεγάλη του αγάπη για τη γιόγκα. Η γιόγκα τον έχει βοηθήσει να καθησυχάσει τον νου και να γνωρίσει τον εαυτό του, επίσης, τον έχει βοηθήσει με σωματικούς πόνους. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες και είναι κάτοχος ΜΒΑ. Από το 2006 μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρώσει εκπαιδευτικά προγράμματα και workshops, πάνω στη γιόγκα, σε Ελλάδα και εξωτερικό, με παγκοσμίως γνωστούς δασκάλους. Ο Κωνσταντίνος ειδικεύεται στην Hatha και Ashtanga Yoga, διδάσκοντας παράλληλα Yin, Iyengar, Therapeutic, Vinyasa, Gyan, Prenatal και Kids Yoga. Έχει λάβει πιστοποίηση RYT-500 του Yoga Alliance, είναι αναγνωρισμένο μέλος (Master level 500hr) του Yoga Alliance International της Ινδίας, του Συλλόγου Γιόγκα Ελλάδος, του World Yoga Alliance και του Thai Healing Alliance. Επίσης είναι τακτικό μέλος στην Ελληνο-Ινδική Εταιρεία Πολιτισμού & Ανάπτυξης. Είναι θεραπευτής Ταϊλανδέζικου μασάζ και reiki. Ο Κωνσταντίνος διδάσκει στην Ασία, οπότε μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα σε Ελλάδα και Ασία (Ταϊλάνδη, Ινδονησία κ.α). Με την αφοσίωσή του στη γιόγκα, αυτό που θέλει είναι να εμπνεύσει τους γύρω του να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν την πρακτική τους, έτσι ώστε να απολαύσουν μακροπρόθεσμα όλα τα οφέλη που προσφέρει. email επικοινωνίας: bochtisk@hotmail.gr