Ζάχαρη και μεταξωτές κορδέλες…

Κατηγορία Inbox
Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2019 08:02 Διαβάστηκε 2174 φορές
Online Γράφει ο Ευθύμης Λαζάρου ND, DO, BsC(hOns) Ost.Med, φυσικοπαθητικός, οστεοπαθητικός, σωματικός ψυχοθεραπευτής

Σήμερα διάβασα για την ζάχαρη κοκοφοίνικα ή αλλιώς ζάχαρη καρύδας, ένα ακόμα superfood. Την παρουσιάζουν ως πολύ καλύτερη από την άσπρη ζάχαρη, τη μαύρη ζάχαρη και πολλές άλλες ζάχαρες, όχι μόνο λόγω του ότι έχει καλύτερη γεύση, αλλά και διότι έχει πολλά οφέλη στην υγεία.

Στα πλεονεκτήματά της θεωρείται ότι είναι “περισσότερο φυσική”, λόγω της λιγότερης επεξεργασίας της σε σχέση με τη λευκή ζάχαρη.

Η ζάχαρη κοκοφοίνικα φτιάχνεται από το χυμό των μπουμπουκιών του φοίνικα. Ο χυμός αυτός συγκεντρώνεται σε δοχεία, βράζεται σιγά-σιγά, το νερό εξατμίζεται και το καφετί στερεό που απομένει, είναι αυτή η “υπερτροφή”.

Οι Φιλιππίνες και Ινδονησία είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί αυτής της ζάχαρης στον πλανήτη.

Τα πιο ισχυρά σημεία πώλησης της είναι οι ισχυρισμοί ότι περιέχει αρκετά μέταλλα όπως κάλιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, μαγνήσιο και ότι ο γλυκαιμικός δείκτης είναι πολύ χαμηλός, γύρω στο 35. Της λευκής ζάχαρης ο γλυκαιμικός δείκτης είναι γύρω στο 65. Αυτό, αν ισχύει, σημαίνει ότι δεν ανεβάζει απότομα το ζάχαρο του αίματος ούτε την ινσουλίνη, όπως η ζάχαρη ή η γλυκόζη.

Ολοκληρωμένη χημική και διατροφική ανάλυση των ισχυρισμών αυτών δεν μπόρεσα να βρω από επίσημες πηγές παρά μόνο από οργανισμούς και εταιρείες που παράγουν αυτή την ζάχαρη.

Χμμ είπα, αυτοί που φτιάχνουν και πουλάνε την ζάχαρη μου λένε στο προϊόν τους ότι είναι το καλυτερότερο!... Άρα, πρέπει να πιστέψω! (Εδώ βάζουμε τραγούδια αγγέλων κτλ)

Ας βασιστούμε λοιπόν στην δική τους ανάλυση και ας δούμε τι μας λένε:

Στα 100 γρ. ζάχαρης μπουμπουκιών κοκοφοίνικα:

0,5 με 0,8% είναι νερό,

78 με 89% σακχαρόζη,

1 – 4% φρουκτόζη και

2-3% γλυκόζη.

Τα δε μεταλλικά στοιχεία είναι, με βάση πάντα την ανάλυση από τις Φιλιππίνες, λιγότερο από 2,4%.

Σε κάποια στοιχεία μάλιστα προσθέτουν και 5% ινουλίνη (ένα φρούτο-ολίγο-ζακχαρίδιο, μία φυτική ίνα).

Α, ναι και φυσικά γλυκαιμικό δείκτη 35.

Για να καταλάβεις:

Ένα μέτριο πορτοκάλι με ΟΛΕΣ τις ίνες του, έχει γλυκαιμικό δείκτη γύρω στο 48, και οι ισχυρισμοί τους εδώ λένε ότι 25 κουταλάκια απ' αυτή την ζάχαρη έχει γλυκαιμικό δείκτη 35.

(Χεχεχεχε! Πορτοκάλι σε φάγαμε! Ή μάλλον με τέτοιο γλυκαιμικό δείκτη ΔΕΝ θα σε ξαναφάμε!)

Με βάση την παραπάνω τους ανάλυση, αυτή η σούπερ μπουμπουκοζάχαρη, περιέχει 78 με 89% σακχαρόζη (ΖΑΧΑΡΗ δηλαδή) και 2-3% γλυκόζη.

Ακόμα και η παρουσία της φρουκτόζης και της ινουλίνης, δεν είναι δυνατόν να δικαιολογήσει αυτή την τιμή γλυκαιμικού δείκτη.

Θα έπρεπε να είναι γύρω στο 60 με 65 όπως με τις άλλες ζάχαρες.

Άρα, ή έχουν κάνει λάθος, ή λένε ψέματα… Διάλεξε ποιό από τα δύο θέλεις να κρατήσεις το λάθος ή το ψέμα; Γιατί με βάση αυτόν τον ψευδή ή λανθασμένο ισχυρισμό την πουλάνε ως “ιδανικό γλυκαντικό για διαβητικούς”…

Ένα άλλο σημείο πώλησης είναι ο ισχυρισμός ότι η συγκεκριμένη ζάχαρη περιέχει μόλις 5% ελεύθερη φρουκτόζη. Λόγω του ότι πολλοί άνθρωποι έχουν αρχίσει να αποφεύγουν (και καλά κάνουν) το high fructose corn syrop (HFCS), οτιδήποτε δεν περιέχει φρουκτόζη, ξαφνικά γίνεται καλό.

Να σου πω ένα νέο: Η άσπρη, ραφιναρισμένη ζάχαρη περιέχει 0% φρουκτόζη! Με βάση αυτή τη λογική λοιπόν θα πρέπει να είναι ακόμα καλύτερο προϊόν από τη ζάχαρη κοκοφοίνικα. Έτσι;

Βέβαια, παραλείπουν να σου πουν, ή ίσως δε γνωρίζουν, ότι η ζάχαρη ή αλλιώς σακχαρόζη, είναι ένας δισακχαρίτης οποίος αποτελείται 50% από γλυκόζη και άλλα 50% από φρουκτόζη…

Ναι όμως Ευθύμη, μου λέει μία φωνή, η γλυκιά μας η κοκοφοινικο-ζάχαρη έχει μέταλλα!

OK, ας πούμε ότι αυτό είναι αλήθεια, με βάση την έρευνα τους, 100 γραμ. αυτής της ζάχαρης περιέχουν 3,6 mg σιδήρου. Άρα μια γυναίκα 19 με 50 ετών θα χρειάζεται σχεδόν 125 κουταλάκια απ' αυτή την ζάχαρη κάθε μέρα για να καλύψει τις ανάγκες της, για εκείνη την ημέρα μόνο, σε σίδηρο. Τέλεια!!

Δηλαδή, ακόμα και να περιέχονται τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που οι εταιρίες πώλησης ισχυρίζονται, οι ποσότητες τους σε πρακτικό επίπεδο είναι αμελητέες. Αν θέλεις λοιπόν να προσλάβεις ικανοποιητική ποσότητα από μέταλλα και ιχνοστοιχεία, φρόντισε να τρως φρούτα, λαχανικά, ρίζες, καρπούς και καλής ποιότητας κρέας ή και ψάρι, τα τελευταία εάν δεν ακολουθείς χορτοφαγική διατροφή.

Μήπως όμως έχει λιγότερες θερμίδες από την λευκή ζάχαρη; Ε;
Ναι έχει! Ένα κουταλάκι λευκή ζάχαρη περιέχει γύρω στις 16 θερμίδες, ενώ ένα κουταλάκι από αυτή την “σούπερ ζάχαρη” περιέχει κάτι λίγο παραπάνω από 15 θερμίδες…

Και θυμήσου, δεν “θάβω” την ζάχαρη κοκοφοίνικα, τους τραγικούς ισχυρισμούς ως δήθεν υπερτροφή κατακρίνω.

Το προϊόν αυτό έχει πολύ ενδιαφέρουσα γεύση και μπορείς να την χρησιμοποιήσεις εκεί που θα χρησιμοποιούσες αφυδατωμένο χυμό ζαχαροκάλαμου, καστανή, demerara ή rapadura ζάχαρη.

Θυμήσου, ακόμα κι αν είναι βιολογική, δεν είναι πλήρης τροφή κι αν δε σε πειράζει η τεράστια διαφορά της σε τιμή, τότε μπορείς να την απολαμβάνεις ακριβώς όπως την κοινή μας γνωστή ζάχαρη.

Ο Ευθύμης Λαζάρου έχει διδάξει βιοχημεία, διατροφή, εφαρμοσμένες μεθόδους φυσικής θεραπευτικής και οστεοπαθητικής στο BCOM (Un. Westminster) και έχει διατελέσει επιμελητής της πανεπιστημιακής κλινικής του BCOΜ. Δημιουργός της Ροϊκότητας, μιας μεθόδου ψυχοσωματικής ανάπτυξης. Διδάσκει σε διάφορα μέρη στο κόσμο και η βασική αρχή της δουλειάς του είναι η ενότητα του ψυχοδιανοητικού, σωματικού και πνευματικού εαυτού και η δυνατότητα της αυθεντικής έκφρασης του κάθε ατόμου.