Pranic Healing VS Reiki: Ποιες είναι οι διαφορές τους;

Κατηγορία Inbox
Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2022 08:22 Διαβάστηκε 937 φορές
Online Your Growth Guide: Κάρολος Τσιλιγκιριάν

Οι αρχαίοι πολιτισμοί μελέτησαν αρκετά την ενέργεια, καθώς και τη δύναμη της σκέψης στη διαχείριση της ενέργειας. Τα στοιχεία αυτά τα αξιοποίησαν σε σημαντικό βαθμό στις θεραπευτικές μεθόδους. Οι θεραπευτικές μέθοδοι, η παρουσία της θεϊκής ενέργειας, καθώς και η επίδραση που έχει στην σωματική και την πνευματική μας υγεία καταγράφηκαν από τους αρχαίους πνευματικούς δασκάλους και σοφούς, και μέσω των μαθητών τους (αλλά και την κρυπτογράφηση τους στις γραφές) πέρασαν σταδιακά σε εμάς. Έτσι, έχουμε φτάσει στο σήμερα να κατέχουμε μεγάλη γνώση για τις ενεργειακές θεραπείες. Μερικές από τις πιο γνωστές θεραπευτικες τεχνικές είναι το Pranic Healing και το Usui Reiki. Τι χαρακτηριστικά όμως έχουν αυτές οι τεχνικές; Ποιες είναι οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές που παρουσιάζουν;

Τι είναι το Pranic Healing;
Screenshot 3 min

Η σύγχρονη εκδοχή της ενεργειακής θεραπείας Pranic Healing αναπτύχθηκε από τον Grandmaster Choa Kok Kui από τις Φιλιππίνες στα τέλη του 20ου αιώνα. Ο θεραπευτής κατά τη διάρκεια της θεραπείας εφαρμόζει εξ αποστάσεως τεχνικές καθαρισμού της αύρας, των τσάκρας, των meridians, και αξιοποιεί τη γνώση της φόρτισης με θεραπευτική ενέργεια για την ανάρρωση του ενεργειακού σώματος. Εξάλλου, η ονομασία Pranic Healing προκύπτει από το Prana που στα αρχαία σανσκριτικά σημαίνει ζωτική ενέργεια.
Όταν επηρεάζονται αρνητικά η νοητική, συναισθηματική και σωματική υγεία, η ανισορροπία στην ενέργεια και τα τσάκρας είναι εμφανής. Ο θεραπευτής, ανάλογα με το είδος της πάθησης, διαθέτει συγκεκριμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα για την εξισορρόπηση των ενεργειών και την προώθηση της αυτοΐασης.
Βασικά τμήματα της θεραπείας αποτελούν ο εντοπισμός και η αφαίρεση της βρώμικης ενέργειας, καθώς και η διοχέτευση καθαρής θεραπευτικής ενέργειας για την επίτευξη ισορροπίας και την νοητική, συναισθηματική και σωματική ανάρρωση.

Τι είναι το Reiki;
Reiki

Το Reiki αποτελεί μια ολιστική θεραπεία η οποία αναπτύχθηκε στην αρχαία Ιαπωνία. Παγκόσμια είναι πιο γνωστή η εκδοχή που μας έφερε ο Sensei Usui, για αυτό και ονομάζεται Usui Reiki (υπάρχουν και άλλα είδη Reiki).
Αποτελεί την ένωση των δύο ιαπωνικών λέξεων “rei”, που σημαίνει “σύμπαν” ή “πνευματικό” και “ki”, που σημαίνει “ζωτική ενέργεια”. Επομένως, μπορούμε εύκολα να πούμε πως Reiki σημαίνει θεραπεία με πνευματική ζωτική ενέργεια. Το Reiki λειτουργεί ως μέσο θεραπείας του σώματος και του πνεύματος, ενισχύοντας την βαθιά χαλάρωση, αποκαθιστώντας την ισορροπία της ενέργειας στον οργανισμό και ενεργοποιώντας τη διαδικασία της αυτοϊασης, την οποία κατέχει ο κάθε άνθρωπος.
Η ενέργεια μπορεί να κολλήσει, να “μπλοκαριστεί”, ή ακόμη και να παραμείνει αδρανής σε περιοχές του σώματος όπου υπάρχει stress, πόνος ή κάποιος τραυματισμός. Το μπλοκάρισμα της ενέργειας, επηρεάζει τη ροή ενέργειας και επομένως την υγεία. Ένας θεραπευτής Reiki προκαλεί βαθιά χαλάρωση στον ασθενή διοχετεύοντας σε αυτόν Rei Ki, ακουμπώντας τα χέρια του στο σώμα του ασθενή, ή εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας Σύμβολα του Reiki. Αυτό επιτρέπει την ροή ενέργειας σε όλο το σώμα, την ανάκτηση ισορροπίας και την επιτάχυνση της αυτοθεραπείας.

Διαφορές Reiki και Pranic Healing
Παρά το γεγονός πως το Reiki και το Pranic Healing ασπάζονται παρόμοια φιλοσοφία, παρουσιάζουν μερικές διαφορές. Ας δούμε παρακάτω ποιες είναι αυτές.

  • Χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνικές: Το pranic healing βασίζεται σε μια μέθοδο που δεν απαιτεί τη σωματική επαφή μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου, που εστιάζει στη χρήση του “prana” από διαφορετικές πηγές (γη, αέρα, ήλιο, πνευματική) για την πλήρη ισορροπία, και απόκτηση αρμονίας των ενεργειών του σώματος. Αντίθετα, το Reiki μεταφέρει την πνευματική ενέργεια μέσω της αφής ή άλλων συμβόλων.
  • Χρήση των chakras: Τα chakras είναι τα ενεργειακά κέντρα στο σώμα. Παραδοσιακά το Usui Reiki δεν αναφέρεται στην ύπαρξη των Chakras. Το Pranic Healing έχει βαθιά προσέγγιση στα 11 βασικά chakras του σώματος, και το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν για θεραπεία.
  • Ανίχνευση ενέργειας: To Pranic Healing διδάσκει στους θεραπευτές να ανιχνεύουν στην εσωτερική αύρα σημεία ενεργειακής συμφόρησης ή εξάντλησης, ώστε να γίνει πιο στοχευμένα και αποτελεσματικά η θεραπεία. Το Reiki δεν έχει ανάλογη τεχνική.
  • Άντληση ενέργειας: Το Pranic Healing διδάσκει στους θεραπευτές την άντληση ζωτικής ενέργειας από τον ήλιο, το έδαφος, τον αέρα καθώς πνευματική ενέργεια μέσω του ανώτερου εαυτού. Οι θεραπευτές Reiki αντλούν μόνο πνευματική ενέργεια και όχι από άλλες πηγές. Στην πράξη αυτό δίνει ευελιξία στους θεραπευτές Pranic Healing να χρησιμοποιούν το κατάλληλο “εργαλείο” για την κατάλληλη δουλειά.
  • Καθαρισμός ενέργειας: Μια από τις βασικότερες διαφορές είναι η έμφαση του Pranic Healing στον καθαρισμό της βρώμικης ενέργειας, και του Reiki στην φόρτιση με ενέργεια. Το Pranic Healing έχει συγκεκριμένες τεχνικές για να καθαρίσει τον θεραπευόμενο από τη βρώμικη ενέργεια. Μάλιστα έχει και τεχνικές που προστατεύουν και τον θεραπευτή από τη μόλυνση με βρώμικη ενέργεια
  • Χρώματα ενέργειας: Το Pranic Healing χρησιμοποιεί ενέργεια διαφορετικών χρωμάτων ώστε να έχει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα. Το Usui Reiki δεν έχει χρώματα
  • Εφαρμογές: Το Pranic Healing έχει πολλαπλές εφαρμογές για τη σωματική, συναισθηματική και νοητική υγεία. Υπάρχουν δοκιμασμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα για όλα αυτά. Επιπρόσθετα υπάρχουν εφαρμογές για το Feng Shui ενός χώρου, την ψυχική αυτοάμυνα, την αφθονία και ευημερία, την διόρθωση ατελειών στο δέρμα και όχι μόνο.
  • Arhatic Yoga: Το “αδερφάκι” του Pranic Healing είναι το σύστημα Arhatic Yoga, που είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα για την πνευματική ανάπτυξη και την αυτοπραγμάτωση.


Πότε να προχωρήσω σε θεραπεία Reiki και πότε σε Pranic Healing;
Το Pranic Healing αποτελεί ένα ιδανικό είδος θεραπείας όταν υπάρχει ένα γενικό ή πιο συγκεκριμένο ζήτημα που χρήζει αντιμετώπισης. Είναι standardised και υπάρχει διεθνής οργανισμός που προστατεύει την πνευματική κληρονομιά που άφησε ο Grandmaster Choa Kok Sui, και την αγνότητα των διδασκαλιών. Το Usui Reiki είναι πιο γενικό και δεν έχει το ΄διο standardisation. Υπάρχουν πολλά παρακλάδια του Usui Reiki (Karuna, Angelic, …) με διαφορετική ποιότητα το καθένα. Κατά γενική ομολογία το παραδοσιακό Usui Reiki χρειάζεται περισσότερο χρόνο και υπομονή σε σχέση με άλλες τεχνικές, όπως το Pranic Healing.
Σε κάθε περίπτωση, κάθε θεραπευτική τεχνική έχει κάτι να προσφέρει. Το αποτέλεσμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα του Θεραπευτή και το πόσο κατάλληλη είναι η τεχνική για τον θεραπευόμενο.
Καθώς λοιπόν παρουσιάζουν διαφορετικά οφέλη, προτείνουμε να δοκιμάσετε και τις δύο θεραπείες, και να δείτε τι σας ταιριάζει. Η πράξη είναι καλύτερη από τη σκέτη θεωρία.

Ανακαλύψτε περισσότερα για τις ευεργετικές ιδιότητες της ενεργειακής θεραπείας στο Your Growth Guide.


kar2
Ο Κάρολος Τσιλιγκιριάν είναι ο ιδρυτής της GIM Agency και του Your Growth Guide. Είναι πιστοποιημένος Master Life Coach και Ενεργειακός Θεραπευτής. Έχει αφιερώσει τη ζωή του στο επιχειρείν και την ολιστική ανάπτυξη με στόχο να βοηθήσει, όσο παραπάνω κόσμο μπορεί, να πετύχει και να έχει μια πιο ευτυχισμένη ζωή. 
Μπορείς να διαβάσεις όλο το προφίλ του εδώ.