Πρωτεΐνη τυρογάλακτος - Ισχυρός σύμμαχος για την πρόληψη του καρκίνου

Κατηγορία Διατροφή
Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014 00:00 Διαβάστηκε 6433 φορές
Issue 60

Γράφει ο Μάριος Δημόπουλος, Διατροφολόγος, Μέλος του AmericanCouncilofAppliedClinicalNutrition

Αν και το αγελαδινό γάλα θεωρείται από πολλούς γιατρούς και διατροφολόγους βλαβερό για την ανθρώπινη υγεία, δεν συμβαίνει το ίδιο με την πρωτεΐνη whey (πρωτεΐνη τυρογάλακτος), που πολλοί επιστήμονες τη χαρακτηρίζουν ως τροφή μακροζωίας. Πειράματα που διεξήχθησαν στο πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η πρωτεΐνη whey παράτεινε τον χρόνο ζωής ποντικών κατά 60%.

Η πρωτεΐνη whey καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε όλα τα βασικά αμινοξέα, όλες τις βιταμίνες και τα περισσότερα μέταλλα. Πολλοί αθλητές τη χρησιμοποιούν για αύξηση μυϊκού όγκου ή γράμμωση. Τα οφέλη της δεν περιορίζονται μόνο στους αθλητές. Έχει ένα πλήθος ευεργετικών επιδράσεων, μεταξύ των οποίων είναι οστική ανάπτυξη, υπογλυκαιμική επίδραση, αντιοξειδωτική ενίσχυση και αντιφλεγμονώδης προστασία, βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και προστασία από μολύνσεις. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι νέες μελέτες δείχνουν ότι η πρωτεΐνη whey είναι ένας ισχυρός αναστολέας του καρκίνου, και επομένως μπορεί να βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου.

Η πρωτεΐνη whey ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η λακτοφερρίνη είναι μια πρωτεΐνη ενισχυτική του ανοσοποιητικού συστήματος που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στην πρωτεΐνη whey. Η λακτοφερρίνη αναχαιτίζει όγκους του εντέρου και ίσως όγκους σε άλλα σημεία. Δρα προκαλώντας απόπτωση, αναχαίτιση αγγειογένεσης, ρύθμιση ενζύμων που μεταβολίζουν καρκινογόνα και ως εκκαθαριστής σιδήρου(1). Είναι ένας εκκαθαριστής του σιδήρου πριν αυτός οξειδωθεί. Τα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται περισσότερο σίδηρο από ό, τι τα φυσιολογικά κύτταρα για να διατηρούν την ικανότητά τους να αναπτύσσονται γρήγορα μη φυσιολογικά. Δένοντας τον σίδηρο, η λακτοφερρίνη μειώνει τις πιθανότητες σχηματισμού ελευθέρων ριζών, προλαμβάνει την καταστροφή των κυττάρων και σταματά τον καρκίνο να λάβει χώρα. Σκοτώνει επίσης τα επικίνδυνα μικρόβια, θρέφει τα φιλικά βακτήρια, ενισχύει τη γονιδιακή μεταγραφή, μειώνει τη φλεγμονή, καταπολεμά την παχυσαρκία και ενισχύει την ανοσία.

Οι επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει διάφορες πρωτεΐνες σε αρουραίους, στους οποίους δινόταν το ισχυρό καρκινογόνο dimethylhydrazine. Μόνο οι αρουραίοι που τρέφονταν με πρωτεΐνη whey είχαν λιγότερους και μειωμένους σε μέγεθος όγκους. Συγκεκριμένα η πρωτεΐνη whey προστάτεψε θηλυκούς αρουραίους από όγκους μαστού προκαλούμενους από 7,12-Dimethylbenzanthracene. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η πρωτεΐνη σόγιας μείωσε τη συχνότητα χημικά προκαλούμενων όγκων σε ποσοστό 20%, ενώ η πρωτεΐνη whey ήταν δυο φορές πιο αποτελεσματική από την πρωτεΐνη σόγιας στη μείωση της συχνότητας των ογκων(2).

Σε μια άλλη μελέτη σε διαφορετικές ομάδες ποντικών που χορηγήθηκαν ισχυρά καρκινογόνα, αυτές που τρέφονταν με πρωτεΐνη whey εμφάνισαν λιγότερους όγκους και μειωμένες μάζες όγκων(3).

Η γρήγορη σύνθεση γλουταθειόνης στα κύτταρα των όγκων είναι συνδεδεμένη με υψηλά ποσοστά κυτταρικής ανάπτυξης και η εκκένωση της γλουταθειόνης των όγκων εμποδίζει την ανάπτυξη του κυττάρου. Η πρωτεΐνη whey είναι ένα συστατικό που αδειάζει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα από τη γλουταθειόνη, ενώ αυξάνει ή διατηρεί τα επίπεδα της γλουταθειόνης στα υγιή κύτταρα. Η πρωτεΐνη whey παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για την παραγωγή της γλουταθειόνης, συμπεριλαμβανομένης της κυστεΐνης, της γλυκίνης και της glutamate, ενώ παρέχει μια μορφή κυστεΐνης, την γ-glutamylcysteine, η οποία είναι υψηλά βιοενεργή στο να μετατρέπεται σε γλουταθειόνη. Η γλουταθειόνη είναι ένα καθολικό κυτταρικό αντιοξειδωτικό το οποίο άμεσα ή μέσα από ένζυμα καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες, αποτοξινώνει τα καρκινογόνα και εξασφαλίζει ένα ακέραιο ανοσοποιητικό σύστημα. Με τον μηχανισμό αυτό που επιδρά στη γλουταθειόνη, η πρωτεΐνη whey κάνει τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα πιο αποτελεσματικά και μπορεί να μειώσει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας. (4)

Η πρωτεΐνη whey περιέχει πρωτεΐνες που δένονται με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάτι που κάνει τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β (δυνητικά αντικαρκινογόνους παράγοντες) πιο βιοδιαθέσιμες. Περιέχει επίσης αυξητικούς παράγοντες και έναν αναστολέα με αντικαρκινικές ιδιότητες.(5)

Διάφορα πειράματα έδειξαν ότι η πρόληψη όγκων με πρωτεΐνη whey συνδέθηκε με αυξημένη φαγοκυττάρωση και δραστηριότητα φονικών κυττάρων, βοηθητικών Τ κυττάρων και κυτταροτοξικών Τ κυττάρων. Έχουν μελετηθεί επίσης τα συστατικά β-γαλακτολβουμίνη, α-γαλακτολβουμίνη και αλβουμίνη του ορρού της πρωτεΐνης whey και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι έχουν αντικαρκινογόνες ιδιότητες.(6)

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο της πολιτείας Ohio χορήγησε σε ανθρώπινα κύτταρα προστάτη πρωτεΐνη whey για δυο μέρες και μετά μέτρησαν τα επίπεδα γλουταθειόνης. Τα ανθρώπινα κύτταρα προστάτη στα οποία χορηγήθηκε πρωτεΐνη whey αύξησαν τα επίπεδα γλουταθειόνης σε ποσοστό 64%. Το πείραμα έδειξε επίσης ότι το δείγμα στο οποίο χορηγήθηκε μια δόση που ήταν μισή της συγκέντρωσης των άλλων αύξησε τα επίπεδα της γλουταθειόνης σε ποσοστό 60%. Αυτό δείχνει ότι ακόμα και μια μικρή δόση πρωτεΐνης whey μπορεί να είναι ευεργετική για τα προστατικά κύτταρα.

Εργαστηριακή έρευνα έδειξε ότι η πρωτεΐνη whey εμπόδισε την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του μαστού(7). Η δράση της πρωτεΐνης whey κατά του καρκίνου του μαστού δεν περιορίζεται μόνο στις εργαστηριακές μελέτες, αλλά και σε μελέτες σε ανθρώπους. Σε μια κλινική μελέτη, όταν ασθενείς με καρκίνο του μαστού κατανάλωναν 30 γραμμάρια πρωτεΐνης whey καθημερινά, μερικοί όγκοι ασθενών παρουσίασαν ύφεση(8).

Αν και χρειάζονται να γίνουν περαιτέρω έρευνες για την επίδραση της πρωτεΐνης whey στη θεραπεία του καρκίνου, η προληπτική χρήση της πρωτεΐνης μπορεί να έχει θετικά οφέλη υγείας.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

1. ParodiP.W., Aroledormilkproteinsandtheirpeptidesincancerprevention, CurrentPharmaceuticalDesign, 13, 8, 813-828, 2007

2. HakkakR. Etal., Dietscontainingwheyproteinsorsoyproteinisolateprotectagainst 7,12-Dimethylbenzanthracene-inducedmammarytumorsinfemalerats, CancerEpidemiolBiomarkersPrev, 9, 113, 2000

3. Mclntoshetal., Dairyproteinsprotectagainstdimethylhydrazine-inducedintestinalcancersinrats, JNutr, 125, 809-16, 1995

4. Bounous G, Batist G, Gold P., Wheyproteinsincancerprevention, CancerLetters, volume 57, issue 2, 91-94, 1991

5. ParodiP.W., Aroleformilkproteinsincancerprevention, AustralianJournalofdairytechnology, vol. 53, 1, 37-47, 1998

6. ParodiP.W., Aroledormilkproteinsandtheirpeptidesincancerprevention, CurrentPharmaceuticalDesign, 13, 8, 813-828, 2007

7. Baruchel S. and Vaiu G., Anti Cancer Research, 1996

8. Kennedy, Renee S., et al., The use of a whey protein concentrate in the treatment of patients with metastatic carcinoma: a phase I-II clinical study, Anticancer Research, 15, 6, 2643-2650, 1995.