Διατροφή εναντίον της Candida Albicans

Κατηγορία Διατροφή
Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014 00:00 Διαβάστηκε 27759 φορές
Issue 61

Διατροφή εναντίον της CandidaAlbicans

Γράφει η Ελένη Μπόρση

Η δίαιτα εναντίον του μύκητα CandidaAlbicans σκοπεύει να εμποδίσει την αναπαραγωγή του μικροοργανισμού, αφαιρώντας του τα θρεπτικά συστατικά και δυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού.

Ο CandidaAlbicans είναι σαπρόφυτο μύκητας ο οποίος συχνά εντοπίζεται στην στοματική κοιλότητα, στο γαστρεντερικό σύστημα και στον κόλπο. Η ένδειξης σαπρόφυτο υπογραμμίζει την ικανότητά του να ζει στον ανθρώπινο οργανισμό χωρίς να του δημιουργεί πρόβλημα. Ο πολλαπλασιασμός του μύκητα Candidaελέγχεται από το ανοσοποιητικό σύστημα, από τα προβιοτικά βακτηρίδια τα οποία κατοικούν στο έντερο και από τους γαλακτοβακίλους της κολπικής χλωρίδας.

Μόνο όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ανίσχυρο (έντονο στρες, χρήσης αντιβιοτικών, υπερβολική κολπική υγιεινή) δημιουργείται παθολογία καντιντίασης. Σε αυτή την περίπτωση είναι μια νόσος η οποία εκδηλώνεται στο δέρμα, στον κόλπο και στους ανοσοκατασταλμένους όπως οι οροθετικοί σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Όσοι ασχολούνται με την ολιστική ιατρική υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξης του μύκητα Candida στο ανθρώπινο έντερο είναι αιτία κατάθλιψης, κακοκεφιάς, χρόνιας κόπωσης, έλλειψης μνήμης, πονοκεφάλων και μεγάλης ανάγκης κατανάλωσης γλυκών.

Το 1983 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής παρουσιάστηκε βιβλίο για το ευρύ κοινό με τίτλο TheYeastConnection: AMedicalBreakthroughdiCrook, WG. Στο βιβλίο αυτό αναφέρονται διατροφικοί κανόνες ούτως ώστε να μειωθεί ο αριθμός αυτών των μικροοργανισμών στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτοί οι κανόνες βρίσκονται στην βάση της δίαιτας για τον μύκητα CandidaAlbicans.

Οι βασικότεροι κανόνες οποιασδήποτε δίαιτας για την απομάκρυνση του μύκητα Candida από τον ανθρώπινο οργανισμό, επιβάλλουν την απομάκρυνση της ζάχαρης, των αλκοολούχων ποτών και τροφών πλούσιων σε μαγιά και μικροτοξίνες. Γι αυτό στην κορυφή της «μαύρης λίστας» βρίσκεται η σακχαρόζη, τα αποξηραμένα φρούτα και τα πλούσια σε σάκχαρα, μερικά δημητριακά, τα αναψυκτικά και τα αλκοολούχα ποτά (ιδιαιτέρως η μπύρα), τα καπνιστά τρόφιμα ή τα πλούσια σε συντηρητικά, τα αράπικα φιστίκια, το ξίδι, το ψωμί και τα σκληρά τυριά. Από την άλλη πλευρά προωθείται η κατανάλωση γιαουρτιού χωρίς ζάχαρη (τροφή πλούσια σε βακτηρίδια ωφέλιμα για την υγεία του εντέρου) επίσης ιδιαίτερες φόρμουλες με πρεβιοτικά και προβιοτικά, σκόρδου, κουρκουμά και άλλων τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ. Επιτρέπονται το ψάρι, τα αυγά, το κρέας χωρίς λίπος, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αλλά και τα σπορέλαια, το αναποφλοίωτο ρύζι, τα φύκια και όλα τα λαχανικά (τα οποία πρέπει να είναι πολύ καλά πλυμένα).

Προτείνεται η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής όπως τα προβιοτικά (ιδιαιτέρως το Lactobacillus), τα πρεβιοτικά (Φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες FOSκαι ινουλίνη), καπριλικό οξύ, σορβικό οξύ και υδατοδιαλυτές διαιτητικές ίνες (πηκτίνες, Guar, σπόροι ψύλλιου και λιναρόσπορος).

Η φυτοθεραπεία από την μεριά της συμβουλεύει τη χρήση μερικών αιθέριων ελαίων (π.χ. ρίγανης, μέντας, θυμαριού και τσαγιόδεντρου), όπου η δοσολογία πρέπει να είναι πολύ προσεκτική διότι είναι πολύ ισχυρά. Επιτρέπεται η χρήση ουσιών για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος όπως η εχινάκεια και το ιπέροξο (tabebuiaimpetiginosa), καθώς και ουσίες χολαγώγες όπως ο κουρκουμάς και η αγκινάρα και αντιβακτηριδιακές ουσίες όπως η αποξηραμένη ρίζα της υδραστίδας (hydrastiscanadensis).

Η διάρκεια αυτής της διατροφής εξαρτάται από την γενική υγεία του οργανισμού, από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και από τη διάρκεια τους.

Η διατροφική επιλογή των πρώτων εβδομάδων πρέπει να είναι ιδιαιτέρως αυστηρή και η ολική πρόσληψη σακχάρων πρέπει να είναι λιγότερη από 60 γραμμάρια. Φυσικά αυτό εξαρτάται από το φύλο του ασθενούς, τη σωματική του κατάσταση, από τη φυσική άσκηση και από το αρχικό του βάρος. Πάντοτε σε αυτή την αρχική φάση μπορεί τα συμπτώματα να χειροτερέψουν, γιατί ο οργανισμός συνηθίζει στην καινούρια διατροφή, αλλά και γιατί το σώμα "πλημμυρίζει" από τοξίνες των πεθαμένων μικροοργανισμών. Σιγά- σιγά τα συμπτώματα καλυτερεύουν αλλά για να αποφύγουμε την επαναφορά του μύκητα καλό είναι να συνεχίσουμε με μέτρο την κατανάλωση απλών σακχάρων και να προτιμούμε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.