Matcha – Η πράσινη δύναμη της φύσης

Κατηγορία Διατροφή
Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015 00:00 Διαβάστηκε 3896 φορές
Issue 70

Από τον Sebastian Pole

Το τσάι μάτσα αποτελεί το πράσινο χρυσάφι. Προέρχεται από μία ειδική ποικιλία πράσινου τσαγιού, η οποία αναπτύσσεται στη σκιά για αρκετές εβδομάδες μέχρι τη συγκομιδή. Κατόπιν, απομακρύνονται τα στελέχη του φυτού (μίσχος, κοτσάνι, φλέβες) και κονιορτοποιείται σε λεπτούς/ φίνους κόκκους, που διαλύονται εύκολα στο νερό.

Το μάτσα χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους κινέζους σε τελετές τσαγιού, αλλά και από τους βουδιστές μοναχούς εδώ και 1000 τουλάχιστον χρόνια.

Έχει την ιδιότητα να ενεργοποιεί τον οργανισμό, ενώ οξύνει τις αισθήσεις και αυξάνει την ενέργεια από την καρδιά στον εγκέφαλο, επιφέροντας νοητική διαύγεια και ενόραση. Εξαιτίας αυτής της σχεδόν «πνευματικής» ιδιότητάς του, το μάτσα θεωρείται το πλέον απαραίτητο ρόφημα για το σύγχρονο πολυάσχολο άνθρωπο.

Η ανάπτυξη του φυτού σε συνθήκες σκιάς αυξάνει τον όγκο της θεραπευτικής χλωροφύλλης καθώς και των αμινοξέων, πολυφαινόλων, λ-θειαμίνης, και επιγαλλοκατεχίνων. Τα παραπάνω φυσικά συστατικά προσδίδουν στο μάτσα γλυκύτητα και γήινα αρώματα (θρούμπι), περιορίζοντας την πίκρα του βοτάνου και καθιστώντας το umamiumami (=ευχάριστο στη γεύση) σύμφωνα με την ιαπωνική παράδοση και γλώσσα.

Το σπάνιο αμινοξύ λ-θειαμίνη θρέφει τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, επηρεάζοντας θετικά τη διάθεση του ανθρώπου και συμβάλλοντας κατ’ επέκταση στην αίσθηση της εσωτερικής γαλήνης. Η λ-θειαμίνη δρα συνεργιστικά με τα χαμηλά επίπεδα καφεΐνης του πράσινου τσαγιού και του μάτσα. Αυτός είναι και ο λόγος που προσφέρει ηρεμία και ενεργοποίηση στον οργανισμό. Αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και του γάμα αμινοβουτυρικού οξέος (GABA), τα οποία αποτελούν απαραίτητους νευροδιαβιβαστές, που επιδρούν άμεσα στη διάθεση του ατόμου, τα θετικά συναισθήματα, την ευτυχία, την εσωτερική γαλήνη και τη διαύγεια.

Οι παραπάνω ιδιότητες του μάτσα συμβάλλουν στη καλή διάθεση, τη συγκέντρωση και την ισορροπία του ατόμου σε έναν εξαιρετικά γρήγορο και απαιτητικό κόσμο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά συγκεκριμένα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία, όπως μείωση της αρτηριακής πίεσης, περιορισμό του άγχους και επιρροή των κυμάτων άλφα (που συνδέονται με τα επίπεδα χαλάρωσης του εγκεφάλου και το βαθύ διαλογισμό).

Τα εν λόγω αποτελέσματα προκύπτουν καθώς οι άνθρωποι και τα φυτά εξελίσσονται παράλληλα. Ο άνθρωπος ευεργετείται από την βρώση των φυτών, που περιέχουν αυτά τα ιδιαίτερα συστατικά, καθώς τα φυτά αναπτύσσονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να προστατεύουν τον εαυτό τους από την εισβολή μικροβίων, ενώ προσαρμόζονται σε στρεσογόνο περιβάλλον για την επίτευξη της αναπαραγωγής. Έτσι, πολλές από τις πολύχρωμες χρωστικές ουσίες των φυτών, που τα προστατεύουν από τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, παρέχουν επίσης προστασία και από το έντονο στρες.

Είναι γνωστό ότι η παραδοσιακή διατροφή των Ινδών, που είναι πλούσια σε υγιεινά μπαχαρικά, όπως ο τερμινανθός / κουρκουμάς, η κανέλλα και η πιπερόριζα/ τζίντζερ, προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό ενάντια σε φλεγμονώδεις διαταραχές, όπως οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος.

Το πράσινο τσάι αποτελεί μία ισχυρή προσθήκη σε αυτού του είδους τη διατροφή προστασίας της υγείας, με το τσάι μάτσα να κατέχει τη θέση του βασιλιά ανάμεσα στα πράσινα τσάγια. Ένα φλιτζάνι τσάι μάτσα περιέχει 100 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το απλό πράσινο τσάι (το πράσινο τσάι περιέχει σχεδόν τις διπλάσιες αντιοξειδωτικές ουσίες από το μαύρο τσάι.) Υπολογίζοντάς το γραμμάριο – γραμμάριο, το μάτσα περιέχει 15 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το ρόδι και 100 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το σπανάκι.

Επίσης, το τσάι μάτσα συμβάλλει στην καύση λίπους μέσω της θερμογένεσης και της ενίσχυσης της μεταβολικής διεργασίας. Το τσάι μάτσα, που δεν περιέχει σχεδόν καθόλου θερμίδες, συμβάλλει στην καύση 4 φορές περισσότερου λίπους.

Το πράσινο τσάι και το τσάι μάτσα δεν έχουν μακρά παράδοση στην Ινδία, καθώς υπερίσχυσε το γλυκό γαλακτώδες τσάι chai των βρετανών. Παρόλο που το masalachaiαπό το αγαπημένο chaiwallah είναι απολαυστικό, αναρωτιέται κανείς αν τόση ζάχαρη και γάλα είναι υγιεινά.  

Ίσως λοιπόν να αξίζει να ακολουθήσουμε το στόχο- αρχή της Αγιουρβέδα «Swastasamatva», που πρεσβεύει την εγκαθίδρυση της ισορροπημένης υγείας, και να εντάξουμε το γευστικό, τονωτικό και πνευματικό τσάι μάτσα στη διατροφή μας, πίνοντας καθημερινά αυτό το πράσινο χρυσάφι.

SebastianPole είναι πρακτικός της Αγιουρβέδα και συνιδρυτής, βοτανοθεραπευτής του PukkaHerbs, UK. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.pukkaherbs.com.)