Ουρολοίμωξη και διατροφή

Κατηγορία Διατροφή
Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016 00:00 Διαβάστηκε 4134 φορές
Issue 74

Ουρολοίμωξη ονομάζεται η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος και οφείλεται στην ύπαρξη μικροβίων σε οποιοδήποτε μέρος του, και συνδέεται με ποικιλία παραγόντων. Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση ουρολοίμωξης όπως το φύλο, η ατομική υγιεινή, η ελλιπής ενυδάτωση του οργανισμού, η εποχή, το περιβάλλον, η σεξουαλική επαφή ενώ σπανιότερα μπορεί να οφείλεται σε ανατομικές ανωμαλίες ή πέτρες στα νεφρά. Οι γυναίκες είναι πολύ πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση ουρολοίμωξης από τους άντρες, ενώ κατά την εποχή του καλοκαιριού φαίνεται να σημειώνονται τα περισσότερα περιστατικά, λόγω έκθεσης σε μολυσμένη θάλασσα σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που ευνοούν την ανάπτυξη των περισσοτέρων παθογόνων μικροοργανισμών.

Η σωστή διατροφή και η φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των λοιμώξεων μπορούν και σε αυτή την περίπτωση να φανούν χρήσιμοι τόσο για την αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης αλλά κυρίως για την πρόληψ;h της. Υπάρχουν πολλά φυσικά συστατικά στα τρόφιμα που όχι απλά μπορούν να βοηθήσουν στην υποχώρηση των συμπτωμάτων αλλά και στην ουσιαστική πρόληψη περιστατικών ουρολοιμώξεων:

  • Άφθονο νερό: Φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες ώστε με την συχνή ούρηση να αποβάλλονται τυχόν παθογόνοι μικροοργανισμοί. Αν έχετε ουρολοίμωξη αυξήστε τις ποσότητες του νερού για τον λόγο που προαναφέρθηκε.
  • Χυμός cranberry: Τα cranberries περιέχουν ανθοκυανιδίνες τύπου-Α, μια ένωση που παρουσιάζει αντισηπτική δράση εναντίων των παθογόνων βακτηρίων της ουροδόχου κύστης ενώ δρα ενάντια στον σχηματισμό λίθων. Μπορείτε να πίνετε ένα ποτήρι χυμό (χωρίς ζάχαρη) κάθε βράδυ αν παρουσιάζετε συμπτώματα ή κατά βούληση προληπτικά. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η εμφάνιση ουρολοίμωξης καθυστέρησε κατά μέσο όρο 3,2 έτη περισσότερο σε γυναίκες που κατανάλωναν καθημερινά χυμό cranberry σχέση με τις γυναίκες που λάμβαναν εικονικό φάρμακο.
  • Τα βατόμουρα: Τα βατόμουρα περιέχουν επίσης προανθοκυανίδες, φυσικές ενώσεις οι οποίες εμποδίζουν τα παθογόνα βακτήρια να προσκολλούνται στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης. Ο τρόπος αυτός αποτελεί μέτρο πρόληψης και όχι αντιμετώπισης.
  • Η βιταμίνη C: Η βιταμίνη C, η οποία βρίσκεται κυρίως στα εσπεριδοειδή αλλά και σε πολλά λαχανικά και φρούτα, εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων στην ουροδόχο κύστη καθώς αυξάνει την οξύτητα των ούρων και δημιουργεί με τον τρόπο αυτό δυσμενές περιβάλλον ανάπτυξης των βακτηρίων.
  • Ο ανανάς: Ο ανανάς περιέχει το ένζυμο βρομελίνη που αποδεδειγμένα παρουσιάζει συνεργό δράση μαζί με τα αντιβιοτικά στην αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης.
  • Προσοχή στη ζάχαρη: Η ζάχαρη ευνοεί την ανάπτυξη των παθογόνων βακτηρίων οπότε συνίσταται ο περιορισμός της χρήσης της στο ελάχιστο.
  • Μαγειρική σόδα: Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αλλά και στον περιορισμό των συμπτωμάτων, καθώς εξουδετερώνει την υπερβολική οξύτητα των ούρων.
  • Σκόρδο: Το σκόρδο παρουσιάζει αντιμικροβιακή δράση ακόμα και ενάντια στα ανθεκτικά βακτήρια. Καταναλώστε 2-3 σκελίδες σκόρδο την ημέρα.
  • Αποφύγετε τρόφιμα που ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη: τέτοια τρόφιμα είναι η ντομάτα, τα αλλαντικά με μεγάλη περιεκτικότητα λίπους(πχ. πάριζα, σαλάμι αέρος, μορταδέλα), η σοκολάτα, η καφεΐνη, το κρασί. Εάν εμφανίζετε συμπτώματα ουρολοίμωξης αποφύγετε αυτές τις τροφές.

Εκτός όμως από τα τρόφιμα που μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε ή να προλάβουμε την ουρολοίμωξη, υπάρχουν πολλά βότανα που παρουσιάζουν παρόμοια δράση. Η τσουκνίδα, η λουΐζα, η αγριάδα και η σημύδα είναι μερικά από αυτά. Η τσουκνίδα και η λουΐζα έχουν διουρητική δράση και προάγουν την καλή λειτουργία των νεφρών. Επιπλέον η τσουκνίδα παρουσιάζει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αν λοιπόν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα μπορείτε να καταναλώσετε μια κούπα αφέψημα με μερικά αποξηραμένα φύλλα τσουκνίδας ή λουΐζας. Πιείτε σταδιακά από λίγο κατά την διάρκεια της μέρας. Η σημύδα επίσης, δρα ως διουρητικό και αντισηπτικό. Βοηθάει στη θεραπεία της κυστίτιδας αλλά γενικά στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και βοηθάει στην αποβολή των κατακρατήσεων. Η αγριάδα έχει επίσης διουρητικές ιδιότητες. Επιπλέον δρα ευεργετικά σε περιπτώσεις προστατίτιδας και στην διάλυση των λίθων στα νεφρά.

Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν είναι όμως εύκολη η πρόσβαση σε διάφορα βότανα αν και διατίθενται σε αρκετά μαγαζιά. Αν λοιπόν δεν μπορείτε να προμηθευτείτε κάποιο φυσικό προϊόν όπως είναι τα βότανα ,υπάρχουν στο εμπόριο διάφορα συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος αλλά και γενικά στην διατήρηση της καλής λειτουργίας του. Κάποιο συμπλήρωμα με cranberries σίγουρα αποτελεί ιδανική επιλογή λόγω των ιδιοτήτων που προαναφέρθηκαν. Επιπρόσθετα καλό είναι να περιέχονται και βιταμίνη C ή προβιοτικά για μεγαλύτερη ενίσχυση του ουροποιητικού συστήματος. Η χρήση τους σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνεται αλόγιστα και καλό θα είναι να υπάρχει συμβουλή γιατρού, φαρμακοποιού ή κλινικού διαιτολόγου.

Μαρία Ι. Ρίτσου 

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

www.diaitologoszografou.grwww.paidikiaxasarkia.gr