Μετά τις διακοπές υπάρχει ανάγκη για προβιοτικά

Κατηγορία Διατροφή
Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016 00:00 Διαβάστηκε 2193 φορές
Issue 75

Στις σύγχρονες επιστημονικές μελέτες τονίζεται επανειλημμένα η σπουδαιότητα των βακτηριδίων του εντέρου στην ανθρώπινη υγεία. Τα φιλικά στον ανθρώπινο οργανισμό βακτήρια τροποποιούν το ph του παχέος εντέρου και παράλληλα παράγουν αντιμικροβιακές ενώσεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων. Επίσης διεγείρουν τη δράση των μακροφάγων (κύτταρα του ανοσοποιητικού) και συμμετέχουν στην παραγωγή ενζύμων.

Οι οικογένειες των προβιοτικών που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι καλά μελετημένες ως προς τη δράση τους και εξαιρετικά ασφαλείς. Υπάρχει ειδική σύνδεση ανάμεσα στην ανοσοβιολογική αντίδραση του οργανισμού και στα διάφορα είδη βακτηριδίων που υπάρχουν στο έντερο. Τα συγκεκριμένα είδη βακτηριδίων, έχουν μια σημαντική επιρροή στις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος και με τη δράση τους ενισχύονται οι ανοσοποιητικοί μηχανισμοί και παράλληλα ελέγχονται οι υπερβολικές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος. Κατά συνέπεια η χρήση των πρεβιοτικών και των προβιοτικών βακτηριδίων είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα εμφανίζει αδυναμία ή λάθος αντίδραση.

Επιπλέον ο ρόλος των προβιοτικών απέναντι στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των διαφόρων ειδών καρκίνου του πεπτικού συστήματος ποικίλλει. Η διατροφή όμως καθώς και η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου φαίνεται ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την διαδικασία της καρκινογένεσης. Η κακή διατροφή, η λήψη αντιβιοτικών, το στρες έχoυν ως αποτέλεσμα τη διαταραχή της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας. Η ανισορροπία αυτή συμβάλλει στην αύξηση της δραστηριότητας διαφόρων ενζύμων, όπως η β-γλυκουρονιδάση, η ουρεάση, η νιτρορεδουκτάση τα οποία μετατρέπουν προκαρκινογόνες ουσίες σε καρκινογόνες. Η ανάπτυξη βακτηριδίων που μετατρέπουν προκαρκινογόνα συστατικά σε καρκινογόνες ουσίες, μπορεί να ανασταλεί από την χρήση και την χορήγηση προβιοτικών. Επίσης αποτελέσματα της δράσης των προβιοτικών σχετίζονται με την μείωση της συγκέντρωσης καρκινογόνων συστατικών στο έντερο.

Πλήθος μελετών επίσης, απέδειξαν ότι οικογένειες προβιοτικών (κυρίως της οικογενείας Lactobacillus) μπορούν επίσης να προάγουν έναν ενδογενή μηχανισμό που εμποδίζει την αυτοανοσία σε ασθενείς με ατροφική δερματίτιδα και τροφικές αλλεργίες.

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις της δράσης των προβιοτικών στην αντιμετώπιση γαστρεντερικών ανωμαλιών και τροφικών αλλεργιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε διαταραχή στη διαπερατότητα του βλεννογόνου του εντέρου από άπεπτα κατάλοιπα τροφών που εμφανίζουν αντιγονική δράση. Τα κατάλληλα προβιοτικά με ουσίες που ενισχύουν τη δράση τους και ονομάζονται πρεβιοτικά, αποκαθιστούν σταδιακά την παθολογική συμπεριφορά του εντερικού τοιχώματος.

Ουσίες που προάγουν την ανάπτυξη των κατάλληλων προβιοτικών και συνεργάζονται μαζί τους για την ομαλοποίηση της χλωρίδας είναι οι εξής:

Ινουλίνη

Η σύσταση της δομής της Ινουλίνης την βοηθά έτσι ώστε να περνά ανεπηρέαστη από το στόμα και το λεπτό έντερο, χωρίς να υφίσταται υδρόλυση από τα διάφορα ένζυμα, με αποτέλεσμα να φτάνει ανέπαφη στο παχύ έντερο, όπου υπόκειται σε ζύμωση από τα γαλακτικά ένζυμα. Με αυτόν τον τρόπο η Ινουλίνη ενισχύει την αναλογία των ωφέλιμων βακτηρίων, αποτρέποντας τους παθογόνους οργανισμούς και παράλληλα προάγοντας την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας, βελτιώνει την ομαλή λειτουργία του παχέος εντέρου και γενικά την υγεία.

Ριβοφλαβίνη

Η Ριβοφλαβίνη μετέχει στο μεταβολισμό υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών και έχει σπουδαίο ρόλο στη διαδικασία παραγωγής ενέργειας. Είναι απαραίτητη για την οξυγόνωση των κυττάρων, για την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή τους και για την υγεία των επιθηλιακών ιστών (κυρίως γαστρεντερικού συστήματος). Συμμετέχει σε πάρα πολλά ένζυμα και σε ενζυματικές διεργασίες, με σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Βιοτίνη

Η Βιοτίνη είναι ένα σημαντικό συνένζυμο που δρώντας συνεργικά με τις άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητη για την σύνθεση των πρωτεϊνών, υδατανθράκων και των λιπαρών οξέων. Η ύπαρξή της στον οργανισμό έχει να κάνει με την δραστηριότητα των ωφέλιμων εντερικών βακτηριδίων.

Μαγγάνιο

Το Μαγγάνιο είναι συστατικό πολλών ενζύμων που λαμβάνουν μέρος στη διεργασία παραγωγής ενέργειας από τις τροφές. Είναι απαραίτητο για τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων, καθώς και στη λειτουργία των ορμονών. Διεγείρει την παραγωγή αντισωμάτων, φαγοκυττάρων, κοκκιοκυττάρων και μακροφάγων. Επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των εντέρου και οργανισμού.

Μία σύνθεση με πρεβιοτικές, προβιοτικές και μικροδιατροφικές ουσίες, επιτυγχάνει ομαλή εξισορρόπηση της λειτουργίας του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος και βελτιώνει τη δράση των φιλικών βακτηριδίων στο έντερο.

Επιστημονική Ομάδα metapharm