Από Σεπτέμβρη δίαιτα! Τι περιμένουμε όταν χτυπάμε την πόρτα του διαιτολόγου;

Κατηγορία Διατροφή
Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016 00:00 Διαβάστηκε 2576 φορές
Issue 75

Συνήθως το αίτημα ακούγεται απλό:

-   Διατροφολόγος: Περί τίνος πρόκειται;

-   Ενδιαφερόμενος: Να χάσω κιλά, δεν φαίνεται;

-   Διατροφολόγος: Καταλαβαίνω. (Αλλά αν χάσουμε κάτι υποσυνείδητα ψάχνουμε να το ξαναβρούμε...)

Αυτό το τελευταίο συνήθως δεν το λέμε. Ίσως κάποιοι να μην έχουν σκεφτεί καν ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούμε έχουν τη δύναμη και καθορίζουν την πορεία μας. Μερικά πράγματα στη ζωή μας τα ξεκινάμε και έχουμε εκ των προτέρων προδικάσει την πορεία τους έστω και χωρίς να το ξέρουμε συνειδητά.

Όλοι ξέρουν ότι ο διαιτολόγος δεν κρατά κάποιο μαγικό ραβδί- πολλοί βέβαια θα το εύχονταν. Οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν ρίξει ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων τους και των ερευνητικών προγραμμάτων για να βρουν το «χάπι του αδυνατίσματος» που θα εκτόξευε τα κέρδη τους. Μάταια… δεν θα μπορέσουν, ποτέ να τα καταφέρουν.

Ο λόγος είναι απλός: το πρόβλημα του βάρους είναι πολυπαραγοντικό! Είναι οργανικό, είναι βιοχημικό, είναι ψυχολογικό, έχει να κάνει με εθισμό σε τροφές, είναι περιβαλλοντικό, είναι συναισθηματικό, είναι θέμα τρόπου ζωής και συνήθειας, είναι…, είναι…, είναι πρόβλημα.

Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για αυτούς που το βιώνουν και τους στοιχίζει σε ποιότητα ζωής. Η υγεία και η ψυχολογία υποσκάπτεται, η αυτοπεποίθηση μειώνεται. Και πολλές φορές αυτό καθηλώνει και το άτομο δεν βρίσκει το θάρρος να κάνει τίποτα. Ίσως και όσες φορές είχε προσπαθήσει, να ματαιώθηκε και να νιώθει πλέον έρμαιο της μοίρας του και να μένει «κολλημένο» σε μια άβολη κατάσταση. Στη φάση αυτή όντως περιμένει «μαγικές» λύσεις και αυτό πολλές φορές το εκμεταλλεύονται κάποιοι «ειδικοί» στο βωμό του εύκολου κέρδους και η βιομηχανία της παχυσαρκίας ανθεί σε βάρος ανθρώπινων ψυχών που πραγματικά πονούν.

Το μήνυμα του άρθρου θα ήθελα να είναι ξεκάθαρο για τους ανθρώπους που τους απασχολεί το πρόβλημα του βάρους τους. Η υγεία δεν αγοράζεται, δεν πουλιέται, κατακτάται. Είναι προσωπική ευθύνη. Είναι προσωπική επιλογή. Αφορά το πώς θέλω να ζήσω τη ζωή μου. Χρειάζεται μόνο προσωπική προσπάθεια για να αποβάλλουμε τα ελαττώματά μας. Η θεραπεία έρχεται μέσα από το ίδιο το άτομο αν θέλει και όποτε το θελήσει. Ο εκάστοτε ειδικός βρίσκεται εκεί για να υποστηρίξει μια προσπάθεια που το άτομο επιλέγει να κάνει. Αν θα το κάνει, πότε θα το κάνει και με τι τρόπο θα το κάνει είναι προσωπική ευθύνη. Οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν οι ίδιοι θεραπευτές του εαυτού τους, αλλάζοντας τον λανθασμένο τρόπο σκέψης και δράσης στη ζωή τους.

Επίσης αν θα επιλέξει να δουλέψει με θέματα που αφορούν τον τρόπο ζωής του και με θέματα που αφορούν την υγεία του είτε αυτό είναι η άσκηση, ή η διατροφή ή η αποφυγή του καπνίσματος δεν έχει να κάνει καθόλου με το πόσο αποφασισμένος είναι ο κάθε ένας.

Η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που βλέπουμε στα γραφεία μας είναι απόλυτα αποφασισμένοι.

-   Ενδιαφερόμενος: Θα κάνω ότι μου πεις.

-   Ενδιαφερόμενος: Θέλω να ξεκινήσω δυνατά, αυστηρά γιατί τώρα είμαι ζεστός/ή.

Αυτή είναι η παγίδα της αποφασιστικότητας. Θεωρούμε ότι είναι προσωπική αποτυχία αφού δεν τα καταφέρνουμε και ματαιώνουμε τον εαυτό μας, κατηγορώντας για έλλειψη δύναμη χαρακτήρα και τα συναφή. Ας το κατανοήσουμε όλοι: Δεν είναι θέμα αποφασιστικότητας. Η αποφασιστικότητα μοιάζει με την οργή. Ξεφουσκώνει. Αλλού είναι οι δυνάμεις που θα μας κινητοποιήσουν να φροντίσουμε τον εαυτό μας και το σώμα μας.

Επίσης θεωρώ χρέος όλων των συναδέλφων και των επαγγελματιών υγείας να ενημερώνουμε τους ανθρώπους που έχουμε τη τύχη να μας επισκέπτονται στα γραφεία μας. Να τους ενημερώνουμε για το ρόλο μας. Δεν είμαστε γιατροί, δεν είμαστε αδυνατιστές, δεν είμαστε ψυχολόγοι, δεν είμαστε γυμναστές. Πολλές φορές καλούμαστε λόγω της φύσης του επαγγέλματος που άπτεται της σημαντικότερης ανθρώπινης συμπεριφοράς, της διατροφής να «μπούμε» σε ξένα χωράφια. Άλλα δεν είμαστε experts και δεν γνωρίζουμε τα πάντα. Ο ρόλος μας -και τιμή μας- είναι να είμαστε συνοδοιπόροι στο ταξίδι, που ο πελάτης μας κάνει να βρει μια καλύτερη υγεία και να ζήσει μια καλύτερη ζωή. Ο ρόλος μας είναι να υποστηρίζουμε την προσπάθειά του και να τον βοηθάμε να υπερκεράσει τα εμπόδια και τις δυσκολίες που θα συναντήσει στο δρόμο του. Ο ρόλος μας είναι να τον ενημερώσουμε ότι ζούμε σε ένα επιβαρυμένο περιβάλλον και καθημερινά εκτιθέμαστε περιβαλλοντικά δηλητήρια μέσω της διατροφής μας. Ρόλος μας είναι να χορηγήσουμε κατάλληλες τροφές – φάρμακα για να μπορέσει ο οργανισμός να αναλάβει και να αποκτήσει δύναμη. Τέλος, ρόλος μας είναι να βοηθήσουμε τα άτομα να κάνουν τους απαραίτητους συσχετισμούς και να τους επιστήσουμε την προσοχή σε σφάλματα που συμβαίνουν και φέρνουν σύγκρουση. Και για να το κάνουμε αυτό πρέπει πάνω από όλα όλοι να έχουμε πίστη ότι θα τα καταφέρουν.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν τα εφόδια που πραγματικά χρειάζονται για να πετύχουν τους στόχους τους.

Με την ελπίδα ότι τα πράγματα αυτό το φθινόπωρο αλλάζουν προς το καλύτερο και τα όνειρά μας γίνονται στόχοι, γιατί οι στόχοι υλοποιούνται!

ΜυλωνάΜυρτώ – Μαρία

Διατροφολόγος – Διαιτολόγος,

Nutrition and lifestyle coach

Μέλος European Institute of Nutritional Medicine,

NLP (NeuroLinguisticProgramming) practitioner

Lifestyle Medicine Harvard