Εσείς πίνετε τσάι; Γνωρίστε τα μοναδικά του οφέλη στον οργανισμό σας

Κατηγορία Διατροφή
Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017 00:00 Διαβάστηκε 1717 φορές
Issue 77

Camellia sinensis

Το πράσινο τσάι είναι ένα ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό που τονώνει το μεταβολισμό και την ενέργεια, βελτιώνει τη συνολική αποτελεσματικότητά του και συμβάλει σε προγράμματα απώλειας βάρους, καθαρισμού και αποτοξίνωσης.

 

Βοτανική Περιγραφή

Το πράσινο τσάι, το μαύρο τσάι και το λευκό τσάι παράγονται όλα από το φυτό Camellia sinensis. Υπάρχουν, φυσικά, διάφορες ποικιλίες που εμφανίζουν διαφορές στη γεύση και την ένταση. Οι δύο αναγνωρισμένες ποικιλίες, η Camellia sinensis που είναι κοινώς γνωστή ως κινεζικό τσάι και η Camellia sinensis var. assamica η οποία είναι γνωστή ως τσάι Assam ή ινδικό τσάι. Είναι ένας αειθαλής θάμνος που φύεται στην Ινδία, το Βιετνάμ και την Κίνα, ο οποίος μπορεί να αναπτυχθεί σε ύψος 17 μέτρα. Τα φύλλα έχουν ένα ξεχωριστό φωτεινό και λαμπερό πράσινο χρώμα με είναι χνουδωτά από το κάτω μέρος τους. Τα λουλούδια έχουν λευκό χρώμα με ελαφρύ άρωμα και μεγαλώνουν σε ομάδες των δύο ή τεσσάρων. Οι καρποί του φυτού είναι καφέ-πράσινοι και περιέχουν μέχρι τέσσερις σπόρους. Η κινεζική ποικιλία του φυτού (Camellia sinensis) θεωρείται ότι είναι ελαφρώς πιο «σκληραγωγημένη» και τα φύλλα της είναι γενικά μικρότερα και πιο στενά. Είναι πρωτίστως η ποικιλία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου τσαγιού. Θεωρείται ότι δεν υπάρχουν πλέον άγριες ποικιλίες του φυτού λόγω του υπερβολικού επιπέδου καλλιέργειας για κατανάλωση.

Δράση

Το πράσινο τσάι περιέχει μια σειρά από πολύ ειδικές ενώσεις. Η L-Θειανίνη είναι ένα αμινοξύ που λειτουργεί συνεργιστικά με άλλες ενώσεις που υπάρχουν στο φυτό, όπως η καφεΐνη για να αυξηθεί η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και το γ-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA) στον εγκέφαλο, τα οποία ενισχύουν σημαντικά τη διάθεση.

Η κατεχίνη EGCG (epi-gallo-catechin-gallate) είναι μια πολυφαινόλη με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και έχει τονωτική και προστατευτική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Αυτές οι ιδιότητές της είναι υπεύθυνες για τα οφέλη για την υγεία που συχνά αποδίδονται στο πράσινο τσάι. Αυτή η ομάδα πολυφαινολών παγιδεύουν τις ελεύθερες ρίζες, καθυστερούν την υπεροξείδωση των λιπιδίων, προλαμβάνουν την υποβάθμιση των δομών του συνδετικού ιστού και μειώνουν την αθηροσκλήρωση και τη συσσώρευση της χοληστερόλης από τη μείωση της χοληστερόλης του ορού, των τριγλυκεριδίων και των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας. Ουσιαστικά αυτό βελτιώνει το συνολικό μεταβολικό ρυθμό. Το μαύρο τσάι περιέχει επίσης EGCG, αλλά το πράσινο τσάι έχει σημαντικά υψηλότερο επίπεδο αντιοξειδωτικής δράσης. Αυξάνουν την αντιοξειδωτική δράση του πλάσματος, με το αποτέλεσμα να είναι σχετικά γρήγορη, και κορυφώθηκε σε περίπου 30 λεπτά μετά την κατανάλωση. Η αντιοξειδωτική ικανότητα της EGCG, της δίνει, επίσης, αντικαρκινικές ιδιότητες.

Το πράσινο τσάι είναι μια φυσική πηγή καφεΐνης. Η καφεΐνη είναι ένα αλκαλοειδές συστατικό που υπάρχει σε πολλά φυτά και είναι διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος που ενισχύει τη γνωστική εγρήγορση και βοηθά να ξεπεραστεί η κούραση. Η καφεΐνη αυξάνει τον μεταβολισμό μέσω διέγερσης της καρδιακής παροχής και του καρδιακού ρυθμού και είναι ήπιο διουρητικό.

Στην καρδιά του πράσινου τσαγιού

Το πράσινο τσάι είναι ένα παράδειγμα φυτού που παγκοσμίως θεωρείται ότι έχει θεραπευτικά οφέλη, ακόμη και για εκείνους που δεν είναι εξοικειωμένοι με τον κόσμο της βοτανικής ιατρικής. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες αποδίδονται στην αντιοξειδωτική ικανότητά του που προστατεύει τα κύτταρα από τη βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Υποστηρίζει έτσι τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και αποτρέπει τη χρόνια βλάβη που μπορεί να δημιουργηθεί από μακροχρόνιες εκφυλιστικές παθήσεις όπως ο καρκίνος και η νόσος του Αλτσχάιμερ. Η παρουσία της EGCG στο φυτό το καθιστά εξαιρετικά υποστηρικτικό με το καρδιαγγειακό σύστημα συνολικά, προστατεύοντας την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Μπορεί επίσης να υποστηρίξει το μεταβολισμό, τη βελτίωση της συνολικής αποτελεσματικότητας του και να συμβάλει σε προγράμματα απώλειας βάρους, καθαρισμού και αποτοξίνωσης, καθώς και σε δερματικές παθήσεις.

Ενδείξεις

Μεταβολικό σύστημα: Ενδείκνυται σε αργό ή υπό-ενεργό μεταβολικό ρυθμό που συμβάλλει στην αύξηση βάρους, συμφόρηση του ήπατος και τοξικότητα.

Ανοσοποιητικό: Τα αντιοξειδωτικά συστατικά στο πράσινο τσάι προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορεί να υποδεικνύουν χρόνιες εκφυλιστικές καταστάσεις όπως ο καρκίνος, το Αλτσχάιμερ και η αρθρίτιδα.

Καρδιαγγειακό: η παρουσία κατεχινών EGCG στο πράσινο τσάι προστατεύει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων και της καρδιάς κι ενδείκνυται σε παθήσεις όπως η καρδιαγγειακή νόσος, η αθηροσκλήρωση και η υψηλή χοληστερόλη.

Δέρμα: Ενδείκνυται για δερματικές παθήσεις που σχετίζονται με το ήπαρ και τοξικότητα ή ορμονική ανισορροπία.

Επινεφρίδια: Η L-Θειανίνη αυξάνει τη σεροτονίνη, τη ντοπαμίνη και το γ-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA) στον εγκέφαλο, τα οποία ενισχύουν σημαντικά τη διάθεση, και βοηθούν σε περιπτώσεις άγχους και κατάθλιψης.