Προτάσεις διατροφής για τη δυσπεψία

Κατηγορία Διατροφή
Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017 00:00 Διαβάστηκε 1513 φορές
Issue 78

Η δυσπεψία δεν είναι μια ασθένεια αλλά ένα σύνολο συμπτωμάτων . Πρόκειται για μία κατάσταση κακής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος που δημιουργεί δυσχέρειες κατά την πέψη. Η δυσπεψία χαρακτηρίζεται κυρίως από φούσκωμα και πόνο στο πάνω μέρος της κοιλιάς, δηλαδή στην περιοχή που βρίσκεται το στομάχι. Συνοδεύεται από αναγούλες, ρεψίματα και ορισμένες φορές εμετό. Επίσης μπορεί να συνυπάρχει καούρα πίσω από το στέρνο.

Μερικές από τις συνηθέστερες αιτίες που προκαλούν δυσπεψία μπορεί να είναι, η υπερβολική κατανάλωση φαγητού λόγω της υπερφόρτωσης του πεπτικού συστήματος. Επίσης η γρήγορη κατάποση φαγητού χωρίς καλή μάσηση είναι μια από τις αιτίες. Ακόμα τα λιπαρά η τα πικάντικα φαγητά αλλά και η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, σοκολάτας, αλκοόλ αναψυκτικών και το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσουν στα δυσάρεστά συμπτώματα της δυσπεψίας. Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις η δυσπεψία σχετίζεται και με στρες ή άγχος.

Η δυσπεψία όμως όταν παρατηρείται συχνότερα και μετά από κάθε γεύμα, μπορεί να συνδεθεί άμεσα και με κάποιες παθήσεις στο γαστρεντερικού συστήματος. Αυτές είναι:

1) Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση: Στην πάθηση αυτή ο άνω σφιγκτήρας του στομάχου αδυνατεί και επιτρέπει την επαναφορά του περιεχομένου του στομαχιού στον οισοφάγο. Δημιουργείται αίσθημα καψίματος και πόνου πίσω από το στέρνο.

2) Έλκος στο στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο: Ο κυριότερος ένοχος για την πρόκληση έλκους στο πεπτικό σύστημα είναι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Έλκη στο πεπτικό σύστημα μπορούν επίσης να προκαλέσουν φάρμακα όπως η ασπιρίνη, τα κορτικοστεροειδή και άλλα μη φλεγμονώδη αναλγητικά φάρμακα

3) Γαστρίτιδα: Η γαστρίτιδα χαρακτηρίζεται από επίμονο πόνο που μπορεί να συνοδεύεται με καούρα στο επιγάστριο, δηλαδή στο κεντρικό άνω μέρος της κοιλιάς, κάτω από το στέρνο. Πρόκειται για φλεγμονή που επηρεάζει τη βλεννογόνο του στομαχιού.

4) Πέτρες στη χολή: Οι πέτρες στη χολή μπορεί να προκαλούν δυσπεψία, πόνο στην κοιλιά, αναγούλες εμετούς.

5) Καρκίνος στο στομάχι:  Η σοβαρή αυτή μορφή καρκίνου χαρακτηρίζεται από πόνο, αίσθημα καψίματος, αναγούλες, εμετούς, ανορεξία και απώλεια βάρους.

7) Παγκρεατίτιδα: Τα άτομα τα οποία έχουν χρόνια παγκρεατίτιδα παρουσιάζουν δυσπεψία.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι η δυσπεψία μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες για αυτό θα πρέπει να πάρετε τις συμβουλές του γιατρού σας σε περίπτωση που οι ενοχλήσεις είναι σοβαρές και επιμένουν.

Διατροφικά, τα άτομα που υποφέρουν από δυσκολία στην πέψη και, θα πρέπει να ακολουθούν τις παρακάτω συμβουλές:

-Η κατανάλωση φαγητού θα πρέπει να γίνεται αργά και χωρίς διακοπή. Είναι σημαντικό ο ασθενής να αφιερώνει αρκετό χρόνο στο φαγητό του, να μασάει καλά και χωρίς διακοπή. Η καλά μασημένη τροφή διευκολύνει επίσης τη λειτουργία της πέψης.

- Ο ασθενής θα πρέπει να κάνει μικρά και συχνά γεμάτα. Δε θα πρέπει να αφήνεται πολλές ώρες άδειο το στομάχι ούτε όμως να καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες.

- Θα πρέπει να εξακριβωθεί εάν ο ασθενής έχει κάποια δυσανεξία στη λακτόζη. Η ευαισθησία στα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πολύ συνηθισμένη διαταραχή. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να δυσκολεύουν την πέψη και εκτός από φούσκωμα μπορούν επίσης να προκαλέσουν διάρροια, εμετούς και ναυτία.

- Θα πρέπει να αποφεύγονται τα πολύ θερμά ή πολύ ψυχρά φαγητά.

- Επίσης θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών.

- Πολλοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στην κατανάλωση ορισμένων λαχανικών όπως το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το κολοκύθι, οι πιπεριές και το λάχανο, κτλ. Αν η κατανάλωση των τροφών αυτών προκαλεί αίσθηση φουσκώματος ή άλλα συμπτώματα δυσπεψίας, είναι καλύτερο ο ασθενής να περιορίσει αρκετά την κατανάλωσή τους και να τα αντικαταστήσει με κάτι άλλο.

- Επίσης πρέπει να αποφεύγεται η μάσηση τσίχλας επειδή πιθανόν να είναι και αυτή μια σημαντική αιτία του φουσκώματος.

- Το όξινα φαγητά όπως το λεμόνι και το πορτοκάλι είναι τροφές που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της γαστρίτιδας και για αυτό το λόγο θα πρέπει να μετριάζεται η κατανάλωσή τους.

- Οι πολύ καυτερές τροφές και οι πυκνές σάλτσες, μπορεί να επιδεινώσουν τη δυσπεψία και θα πρέπει να αποφεύγονται. Τα πολλά μπαχαρικά δραστηριοποιούν ακόμα περισσότερο το πεπτικοί σύστημα, εκκρίνοντας γαστρικά υγρά.

-Τέλος, οι λιπαρές τροφές προκαλούν συσπάσεις στον γαστρεντερικό σωλήνα, οι οποίες μπορεί να δυσκολέψουν την πέψη και να δημιουργήσουν δυσφορία. Ο ασθενής πρέπει να αποφύγει την κρέμα γάλακτος, το κόκκινο κρέας και το τυρί για ένα χρονικό διάστημα, και εάν καταναλώνει κάτι από αυτά να το κάνει σε πολύ μικρές ποσότητες, διάσπαρτες μέσα στην ημέρα.

Μαρία Ι. Ρίτσου,

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος www.diaitologoszografou.gr