Πόσο "αθώα" είναι τα ενεργειακά ποτά;

Κατηγορία Διατροφή
Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018 17:52 Διαβάστηκε 805 φορές
online Πέτρος Ε. Ζορμπάνος

Τα ενεργειακά ποτά - που μπορούν να περιέχουν οκτώ φορές περισσότερη καφεΐνη από ένα τυπικό φλιτζάνι καφέ - προκαλούν μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως άγχος, αυξημένη αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία και νεφρική βλάβη.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ αναφέρουν ότι τα άμεσα οφέλη όπως η μεγαλύτερη εγρήγορση, αντισταθμίζονται από μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, κάτι που όμως η βιομηχανία ενεργειακών ποτών δεν επισημαίνει στο κοινό.

Τα ενεργειακά ποτά κάνουν περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια πωλήσεις μόνο στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, εν μέρει επειδή διατίθενται στην αγορά ως μια υγιεινή επιλογή για τη βελτίωση των ενεργειακών επιπέδων, της αντοχής, της αθλητικής απόδοσης και της συγκέντρωσης.

Ωστόσο τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης και σακχάρων στα ποτά μπορεί να προκαλέσουν ένα ευρύ φάσμα απειλητικών για τη ζωή προβλημάτων υγείας, όπως η υπέρταση, η νεφρική βλάβη, η παχυσαρκία και τα προβλήματα ψυχικής υγείας όπως το στρες και το άγχος.

Ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο σοβαρός σε παιδιά και εφήβους - οι οποίοι συχνά αποτελούν το επίκεντρο του μάρκετινγκ της βιομηχανίας ενεργειακών ποτών - παρόλο που η έκτασή του δεν είναι γνωστή γιατί δεν έχει ποτέ αξιολογηθεί. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ως προληπτικό μέτρο, η πώληση των ενεργειακών ποτών πρέπει να περιοριστεί και τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να αποκλείονται από την αγορά τους.

Πηγή: Frontiers in Public Health, 2017; 5: doi: 10.3389/fpubn.2017.00225