Τα 3 απαραίτητα συστατικά για υγεία και μακροζωία: μαύρη σοκολάτα, ελαιόλαδο και καφές

Κατηγορία Διατροφή
Τρίτη, 01 Μαΐου 2018 09:54 Διαβάστηκε 1093 φορές
online Πέτρος Ε. Ζορμπάνος

Ξεκινήστε να προσθέτετε μαύρη σοκολάτα, καφέ και ελαιόλαδο στην καθημερινή σας διατροφή για να έχετε μια μακρά και υγιή ζωή, υποστηρίζουν δύο νέες ερευνητικές μελέτες.

Η μαύρη σοκολάτα και το ελαιόλαδο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία της καρδιάς, ενώ η κατανάλωση καφέ φαίνεται να συνδέεται με τη μακροζωία και οι άνθρωποι που πίνουν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα έχουν 64% λιγότερες πιθανότητες να έχουν πρόωρο θάνατο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πίζας στην Ιταλία πραγματοποίησαν μία δοκιμασία σε 26 εθελοντές και ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση σοκολάτας με ελαιόλαδο είναι ωφελιμότερη για την καρδιά από ότι ένα ιταλικό κόκκινο μήλο Panaia, το οποίο φημίζεται για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Στη δοκιμασία, κάθε ένας από τους εθελοντές είχε τουλάχιστον τρεις από τους τέσσερις παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο (Υπέρταση, κάπνισμα, οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου ή υψηλά επίπεδα χοληστερόλης). Στους εθελοντές δόθηκαν 40 γραμμάρια την ημέρα από έναν από τους δύο τύπους μαύρης σοκολάτας για 14 ημέρες, πριν μεταβούν στον άλλο. Ο ένας τύπος ήταν εμπλουτισμένος με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ο άλλος με το μήλο Panaia. Πριν, κατά τη διάρκεια και στο τέλος της δοκιμής, καταγράφηκαν οι μεταβολικές αλλαγές, το προφίλ χοληστερόλης και η αρτηριακή πίεση. Η σοκολάτα που ήταν εμπλουτισμένη με ηλιέλαιο «αύξησε σημαντικά» τα κύτταρα που βοηθούν στην αποκατάσταση της βλάβης των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας ταυτόχρονα τις μεταβολικές αλλαγές που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις και απέδειξε ότι υπερτερεί κατά πολύ σε οφέλη από τη σοκολάτα εμπλουτισμένη με μήλο.

Σε μια ξεχωριστή μελέτη που παρακολούθησε την υγεία και τον τρόπο ζωής περίπου 22.500 μεσήλικων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση καφέ φαίνεται να συνδέεται με τη μακροζωία.

Κατά τη διάρκεια των 10 ετών καταγραφής των στοιχείων από τους ερευνητές που παρακολούθησαν την ομάδα, 337 συμμετέχοντες πέθαναν - αλλά μεταξύ εκείνων που έπιναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα υπήρξαν πολύ λιγότεροι θάνατοι. Συνολικά, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 64% σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν ποτέ καφέ, ή έπιναν σπάνια. Υπήρξε μια περαιτέρω μείωση 22% για κάθε δύο επιπλέον φλιτζάνια που έπιναν τη μέρα.

Οι ερευνητές από το Νοσοκομείο της Ναβάρα στην Παμπλόνα της Ισπανίας είχαν αναλύσει και άλλους πιθανούς λόγους μακροζωίας, όπως η μεσογειακή διατροφή, άλλες δίαιτες, η ηλικία και το φύλο και ανακάλυψαν ότι τα οφέλη από τον καφέ φαίνεται να αυξάνουν όσο μεγαλώνουμε.

Πηγή: Πρακτικά του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Καρδιολογικής Εταιρείας / wddtyBryan Hubbard