Η κατανάλωση τυριού αποτρέπει την καρδιακή νόσο;

Κατηγορία Διατροφή
Πέμπτη, 03 Μαΐου 2018 19:37 Διαβάστηκε 934 φορές
online Πέτρος Ε. Ζορμπάνος

Η συνήθης ιατρική θεωρία υποστηρίζει ότι τα κορεσμένα λίπη στη διατροφή προκαλούν καρδιακές παθήσεις - ωστόσο, νέα έρευνα έχει ανακαλύψει ότι αν καταναλώνετε ένα κομμάτι τυρί κάθε μέρα μειώνονται οι πιθανότητές σας για καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια φέτα 40 γραμμαρίων τυριού αν καταναλώνεται καθημερινά μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 14% και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 10%. Η μείωση του κινδύνου ήταν μεγαλύτερη σε όσους έτρωγαν περισσότερο τυρί, μέχρι 40g, σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου Soochow στο Suzhou της Κίνας.

Τα ευρήματά τους υποστηρίζουν το φαινόμενο του «γαλλικού παράδοξου», σύμφωνα με το οποίο, φαίνεται ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι χαμηλότερες μεταξύ των Γάλλων, παρά το γεγονός ότι ακολουθούν μία διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, του τυριού και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί το τυρί έχει προστατευτικό αποτέλεσμα, αλλά πιστεύουν ότι θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό επειδή περιέχει επίσης ασβέστιο, το οποίο μειώνει την απορρόφηση κορεσμένων λιπών και ένα οξύ που βοηθά να σταματήσει το φράξιμο των αρτηριών. Ή θα μπορούσε απλώς να ισχύει ότι η θεωρία της συσχέτισης λιπών και καρδιακών παθήσεων ήταν λάθος από την αρχή.

Πηγή: European Journal of Nutrition, 2017, 56: 2565-75