Το λάδι «ξεκλειδώνει» τα θρεπτικά συστατικά στα λαχανικά και τα χόρτα;

Κατηγορία Διατροφή
Σάββατο, 05 Μαΐου 2018 09:49 Διαβάστηκε 1644 φορές
online Ιορδάνης Βελισσάρης

Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να τρώμε τα λαχανικά μας - αλλά οι πλήρεις υγιεινές θρεπτικές ιδιότητές τους ξεκλειδώνονται όταν πρώτα προσθέτουμε λίγο λάδι.

Τα έλαια, όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, βοηθούν το σώμα μας να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά σε λαχανικά και σαλάτες.

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Αϊόβα τονίζουν ότι κατά κανόνα, όσο περισσότερο λάδι βάζετε στις σαλάτες και στα χόρτα σας, τόσο μεγαλύτερη είναι η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών - μέχρι ένα σημείο. Το βέλτιστο ποσό φαίνεται να είναι περίπου 32 γραμμάρια λαδιού, δηλαδή δύο κουταλιές της σούπας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα έλαια ξεκλειδώνουν οκτώ μικρο-θρεπτικά συστατικά σε χόρτα και λαχανικά, αλλά το σώμα δεν φαίνεται να τα επεξεργάζεται σωστά όταν δεν προστίθεται λάδι.

Τα μικρο-θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν τέσσερα καροτενοειδή - άλφα και βήτα καροτένιο, λουτεΐνη και λυκοπένιο - δύο μορφές βιταμίνης Ε και βιταμίνη Κ. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα συστατικά αυτά βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου και στη βελτίωση της όρασης μεταξύ πολλών άλλων οφελών για την υγεία.

Έλεγξαν το αίμα δώδεκα εθελοντών αφού έτρωγαν λαχανικά, αρχικά χωρίς λάδι, και στη συνέχεια με λάδι που προστέθηκε στο πιάτο τους. Τα επίπεδα θρεπτικών ουσιών ήταν πολύ υψηλότερα μετά την κατανάλωση των λαχανικών με λάδι.

Πηγή: American Journal of Clinical Nutrition, 2017; 106: 1041