Η βιομηχανία ζάχαρης απέκρυπτε για 50 χρόνια στοιχεία σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία!

Κατηγορία Διατροφή
Κυριακή, 06 Μαΐου 2018 10:04 Διαβάστηκε 1723 φορές
online Ιορδάνης Βελισσάρης

Η βιομηχανία ζάχαρης έκρυβε για σχεδόν 50 χρόνια στοιχεία που συσχετίζουν την κατανάλωση επεξεργασμένων σακχάρων με κίνδυνο καρδιοπάθειας και κάποιους καρκίνους.

Ξαφνικά σταμάτησε να χρηματοδοτεί το ερευνητικό έργο που συνδέει τη σακχαρόζη με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, αναγκάζοντας τη μελέτη να σταματήσει.

Τα αποτελέσματα της μελέτης του 1967 - όπου ανακαλύφθηκε ότι η σακχαρόζη αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και καρκίνου της ουροδόχου κύστης σε μελέτες σε πειραματόζωα - δεν δημοσιεύθηκαν ποτέ και ο χρηματοδότης του έργου, το Διεθνές Ίδρυμα Ερευνών για τη Ζάχαρη (ISRF), συμμετείχε στα ευρήματα. Το όλο έργο ήταν μυστικό και κανείς δεν ήξερε ότι το ISRF διερευνά τις πιθανότητες η σακχαρόζη να προκαλεί δύο από τις μεγαλύτερες ασθένειες στον κόσμο. Η μελέτη, γνωστή ως Project 259, είχε φαινομενικά δημιουργηθεί για να «μετρήσει τις διατροφικές επιδράσεις των οργανισμών στην εντερική οδό». Στην πραγματικότητα, στους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ είχαν αναθέσει να ανακαλύψουν εάν η ζάχαρη θα μπορούσε να προκαλέσει στεφανιαία νόσο, και ειδικά σε σύγκριση με την κατανάλωση αμύλου.

Δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, ένα εσωτερικό έγγραφο του ιδρύματος ISRF δήλωσε ότι το Project 259 ήταν "μία από τις πρώτες αποδείξεις βιολογικής διαφοράς μεταξύ πειραματόζωων που τρέφονται με σακχαρόζη και με άμυλο".

Εκτός από την ανακάλυψη μιας σύνδεσης με καρδιακές παθήσεις, οι ερευνητές είχαν επίσης διαπιστώσει ότι η σακχαρόζη αύξανε τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης, κάτι που το ISRF δεν είχε υποψιαστεί.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, οι οποίοι ανακάλυψαν τα κρυφά έγγραφα πρόσφατα, θεωρούν ότι η ανακάλυψη αυτή θα ήταν μια ζωτική προσθήκη σε μια αυξανόμενη πεποίθηση ότι η ζάχαρη θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα λιπών, γνωστά ως τριγλυκερίδια, που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις. Μέχρι και πέρυσι, η βιομηχανία ζάχαρης εξακολουθούσε να αρνείται ότι υπήρχε σχέση μεταξύ της σακχαρόζης και της ανάπτυξης όγκων, ωστόσο, στην πραγματικότητα, γνώριζαν τις πιθανότητες αυτές σχεδόν εδώ και 50 χρόνια. "Το είδος της χειραγώγησης της έρευνας είναι παρόμοιο με αυτό που κάνει η καπνοβιομηχανία", δήλωσε ο ερευνητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Cristin Kearns.

 

Πηγή: PLOS Biology, 2017; 15: e20034600