Τελικά τ' αβγά μας προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις ;

Κατηγορία Διατροφή
Τρίτη, 26 Ιουνίου 2018 02:53 Διαβάστηκε 1088 φορές
online Ιορδάνης Βελισσάρης

Αν και τα προηγούμενα χρόνια τα αβγά έβγαιναν εκτός μενού για όσους είχαν προβλήματα με την καρδιά τους, τώρα μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, που περιλαμβάνουν εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή.

Η κατανάλωση ενός αβγού ημερησίως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων περίπου κατά 12% και του εγκεφαλικού επεισοδίου έως και 26%, λένε οι Κινέζοι ερευνητές που επανεξέτασαν τη διατροφή και την υγεία 512.000 ανθρώπων ηλικίας μεταξύ 30 και 79 ετών.

Στα εννέα χρόνια της μελέτης, 83.000 συμμετέχοντες ανέπτυξαν καρδιαγγειακές παθήσεις, περίπου 10.000 από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους - αλλά εκείνοι που έτρωγαν πέντε περίπου αυγά την εβδομάδα ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με άλλους που κατανάλωναν δύο ή λιγότερα αυγά την εβδομάδα.

Οι ερευνητές λένε ότι είχαν λάβει υπόψη και άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και παρόλο που η μελέτη βασιζόταν στην παρατήρηση, διεξήχθη μεταξύ μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

"Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης αυγών - μέχρι ενός αυγού την ημέρα - και ενός χαμηλότερου ποσοστού καρδιακών παθήσεων", λένε οι συγγραφείς της μελέτης.

Η κινεζική μελέτη αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι η χοληστερόλη στη διατροφή μας δεν μεταβάλλει τα επίπεδα χοληστερόλης στο σώμα μας - και, στην πραγματικότητα, έχει προστατευτικό αποτέλεσμα.

Η καρδιαγγειακή νόσος εξακολουθεί να είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, συνήθως από εγκεφαλικά επεισόδια και ισχαιμική καρδιοπάθεια όταν στενεύουν οι στεφανιαίες αρτηρίες.

Βιβλιογραφικές αναφορές

Heart, 2018; doi: 10.1136/heartjnl-2017-312651.