Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει από την ατμοσφαιρική ρύπανση

Κατηγορία Διατροφή
Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018 08:49 Διαβάστηκε 753 φορές
online Ιορδάνης Βελισσάρης

Μια πλούσια σε αντιοξειδωτικά μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τους κινδύνους για την υγεία από την ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία αυξάνει τις πιθανότητες καρδιαγγειακής νόσου και καρδιακής προσβολής.

Η διατροφή αυτή, η οποία επικεντρώνεται στα φρέσκα λαχανικά, τα φρούτα, το ελαιόλαδο και τα καρύδια, μπορεί να μειώσει τουλάχιστον στο μισό την πιθανότητα ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι άνθρωποι που ακολούθησαν αυτή τη δίαιτα ήταν 50% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία και μείωσαν κατά τρεις φορές τις πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή ή από ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης κατέγραψαν την υγεία περίπου 550.000 ανθρώπων που ζούσαν σε πέντε διαφορετικές πολιτείες στις ΗΠΑ και οι οποίοι εκτέθηκαν σε ποικίλους βαθμούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Κατά τη διάρκεια των 17 ετών της μελέτης, 126.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Τα αντιοξειδωτικά στη διατροφή προστατεύουν τους ανθρώπους από την έκθεση σε ρύπους λεπτών σωματιδίων και οξειδίων του αζώτου στον αέρα, αλλά όχι από τις επιβλαβείς επιδράσεις υψηλών επιπέδων όζοντος.

Βιβλιογραφικές αναφορές: American Thoracic Society, May 21, 201.