Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι προστατεύουν από τις καρδιοπάθειες

Κατηγορία Διατροφή
Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2018 07:43 Διαβάστηκε 969 φορές
online Ιορδάνης Βελισσάρης

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η κατανάλωση πολλών ωμέγα-6 λιπαρών οξέων - που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα φυτικά έλαια - βοηθά στην πρόληψη του πρόωρου θανάτου και προστατεύει από καρδιακές παθήσεις.

Σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας, τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα λινολεϊκού οξέος στο αίμα, το οποίο βρίσκεται στα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, είχαν 43% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με όσους είχαν χαμηλότερα επίπεδα στο αίμα τους. Η ανακάλυψη αυτή προστίθεται στον αυξανόμενο κατάλογο των οφελών για την υγεία που αποφέρουν τα ωμέγα-6. Είναι ήδη γνωστό, για παράδειγμα, ότι δρουν ως φυσικό αντιφλεγμονώδες και μπορούν να καταπολεμήσουν τον διαβήτη τύπου 2. Αυτό συμβαίνει επειδή το λινολεϊκό οξύ μετατρέπεται σε αραχιδονικό οξύ όταν είναι στο σώμα, το οποίο είναι αντιφλεγμονώδης ένωση.

Στη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα επίπεδα λιπαρών οξέων σε δείγματα αίματος που ελήφθησαν από 2.480 άνδρες ηλικίας μεταξύ 42 και 60 ετών. Η υγεία τους παρακολουθήθηκε για 22 χρόνια και, κατά το διάστημα αυτό, 1.143 από αυτούς πέθαναν από ασθένεια. Η ομάδα χωρίστηκε σε πέντε υποομάδες βάσει των επιπέδων λινολεϊκού οξέος στο αίμα τους και εκείνες με τα υψηλότερα επίπεδα ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα ή να πάσχουν από καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, δεν υπήρχε προστατευτική δράση κατά του καρκίνου.

 Πηγή: American Journal of Clinical Nutrition, 2018, 107: 427