Πως σχετίζεται το βραδινό σνακ με τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη;

Κατηγορία Διατροφή
Τρίτη, 30 Απριλίου 2019 10:02 Διαβάστηκε 1784 φορές
online Ιορδάνης Βελισσάρης

Η κατανάλωση του τελευταίου γεύματος της ημέρας νωρίτερα - τουλάχιστον πριν από τις 9 μ.μ. - μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και του προστάτη. Και αν τρώτε κάποιο σνακ μετά από αυτό, θα ήταν ωφέλιμο να περιμένετε δύο ώρες μετά το φαγητό πριν πάτε για ύπνο.

Το πότε τρώτε είναι εξίσου σημαντικό με το τι είναι αυτό που τρώτε και μπορεί να έχει εξίσου σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία σας, υποστηρίζουν ερευνητές του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης. Έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας μεταβολίζει τις τροφές και φαίνεται ότι χρειάζεται αρκετό χρόνο για να το κάνουμε αυτό αποτελεσματικά. Οι άνθρωποι που τρώνε το τελευταίο γεύμα τους πριν τις 21:00 είναι κατά μέσο όρο 20% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού ή του προστάτη από ό, τι οι άνθρωποι που τρώνε μετά τις 10:00.

Αλλά ακόμα και αν τρώτε αργά το βράδυ, το να περιμένετε δύο ώρες για να αφομοιώσετε πλήρως το φαγητό πριν πάτε για ύπνο φαίνεται να έχει παρόμοιο προστατευτικό αποτέλεσμα σε σύγκριση με κάποιον που πηγαίνει για ύπνο αμέσως μετά το φαγητό.

Οι ερευνητές συνέκριναν τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες 621 ατόμων που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και 1.205 ασθενείς με καρκίνο του μαστού και τα συνέκριναν με 872 άνδρες και 1.321 γυναίκες που ήταν υγιείς.

Οι συνήθειες του γεύματος πρέπει να ληφθούν υπόψη στις συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου, λένε οι ερευνητές. "Ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε πολιτισμούς όπως εκείνοι της Νότιας Ευρώπης όπου οι άνθρωποι τρώνε αργά δείπνο", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Μανώλης Κογεβίνας.

ΠηγήInternational Journal of Cancer, 2018; doi: https://doi.org/10.1002/ijc.31649