Το Μέλι θεραπεύει τον βήχα καλύτερα από τα φάρμακα

Κατηγορία Διατροφή
Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020 07:29 Διαβάστηκε 2488 φορές
Online Μετάφραση - προσαρμογή: Σελιανάκης Δημήτρης

Όλοι το γνωρίζουμε και όλοι το έχουμε δοκιμάσει – λιγότερο ή περισσότερο – σαν εκλεκτό γλυκαντικό στη διατροφή μας (επίκαιρο παράδειγμα τα Χριστουγεννιάτικα μελομακάρονα), στα ροφήματα μας, σαν συνοδευτικό εδεσμάτων όπως το γιαούρτι, στο πρωινό μας και αλλού. Και έχουν γραφτεί και πολλά βιβλία που υμνούν τη γεύση και το άρωμα του.
Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει και για τις ευεργετικές του επιδράσεις στον οργανισμό, τόσο διατροφικά, όσο και θεραπευτικά – όπως παραδείγματος χάριν στην επούλωση πληγών ή στη θεραπεία μολύνσεων στην παραδοσιακή θεραπευτική.
Τα τελευταία χρόνια το μέλι έχει μπει στο μικροσκόπιο της επιστήμης με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Και όπως θα δούμε παρακάτω, αντιμετωπίζει «στα ίσια» την αποτελεσματικότητα φαρμακευτικών προϊόντων.
Πολύ συχνά οι γονείς αναζητούν εναλλακτικές λύσεις  για να ηρεμήσουν το βήχα των παιδιών τους - και η βοήθεια μπορεί να είναι τόσο  κοντά όσο αυτό το χρυσό νέκταρ στην κουζίνα. Το μέλι μπορεί να απαλύνει το λαιμό και να ηρεμήσει το βήχα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στα Αρχεία Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που έλαβαν μια μικρή δόση μελιού πριν τον ύπνο κοιμήθηκαν καλύτερα και έβηξαν λιγότερο από εκείνα που έλαβαν είτε μια κοινή - πάνω από το κανονικό - δόση αντιβηχικό (δεξτρομεθορφάνη) ή τίποτα απολύτως.
«Αυτή είναι η πρώτη φορά που το μέλι έχει πράγματι αποδειχθεί ως θεραπεία», λέει ο επικεφαλής  της μελέτης δρ Ian Paul, ένας ερευνητής στο Penn State College of Medicine.
Οι ερευνητές κατέγραψαν 105 παιδιά, ηλικίας μεταξύ 2 και 18 ετών, σε τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή μελέτη. Την πρώτη νύχτα της μελέτης, τα παιδιά δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία. Οι γονείς στη συνέχεια απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τα παιδιά τους, τον ύπνο και το βήχα τους, καθώς και την ποιότητα του δικού τους ύπνου . Τη δεύτερη νύχτα , τα παιδιά έλαβαν είτε το  σιρόπι για τον βήχα, ή το μέλι, ή τίποτα απολύτως . Οι γονείς τότε απάντησαν ξανά  στις ερωτήσεις της έρευνας .
Οι γονείς των οποίων τα παιδιά έλαβαν το μέλι  διαπίστωσαν ηπιότερα συμπτώματα στα παιδιά τους και καλύτερο ύπνο (και ο δικός τους ύπνος  βελτιώθηκε επίσης).

Θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού
Ο Paul λέει ότι και ο τύπος του μελιού παίζει ένα ρόλο στη θεραπεία .  «Τα πιο σκούρα μέλια έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από ότι τα ανοιχτόχρωμα μέλια και θέλαμε την καλύτερη ευκαιρία ώστε να δούμε βελτιώσεις », λέει, σημειώνοντας ότι και τα ανοιχτόχρωμα μέλια θα μπορούσαν πιθανότατα να ωφελήσουν τα παιδιά.
Το μέλι είναι επίσης γενικά λιγότερο δαπανηρό από ότι τα περισσότερα φάρμακα, λέει, και δε φέρει καμία από τις ανεπιθύμητες ενέργειες όπως ζάλη ή υπνηλία.
Η παρούσα μελέτη ήταν εμπνευσμένη από μια προηγούμενη έρευνα από τον Paul και την ομάδα του. Το 2004 , έδειξαν ότι οι δύο πιο κοινές δραστικές ουσίες στο σιρόπι για τον βήχα, δεξτρομεθορφάνη και διφαινυδραμίνη, είχαν την ίδια αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του βήχα ως συστατικό του εικονικού φαρμάκου.
Μερικά από τα παιδιά που πήραν το μέλι είχαν ήπιες παρενέργειες σύμφωνα με τη μελέτη. Οι γονείς ανέφεραν ελαφριά υπερκινητικότητα, όταν τα παιδιά τους πήραν το μέλι, σε σύγκριση με όταν πήραν σιρόπι για τον βήχα.
Αλλά είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η γλυκιά ουσία έχει εξεταστεί ως θεραπεία . Το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων και των Αιγυπτίων για τη θεραπεία  πληγών, από τσιμπήματα εντόμων κλπ. Αυτή η χρησιμότητα μπορεί να προκύπτει από ένα ένζυμο που οι μέλισσες προσθέτουν στο νέκταρ το οποίο παράγει υπεροξείδιο του υδρογόνου, έναν αντιβακτηριακό παράγοντα.

Ένα συμπέρασμα που είναι εύκολο  να καταπιείς
Για βήχα και  πονόλαιμο, μπορεί να είναι το κολλώδες και το ιξώδες του μελιού που το κάνει να λειτουργήσει καλά.
«Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι τα καταπραϋντικά όπως το μέλι μπορεί να καταπραΰνουν  τις ερεθισμένες βλεννογόνους μεμβράνες και έτσι αφαιρούν την ενόχληση που τροφοδοτεί το αντανακλαστικό του βήχα», λέει ο Paul Doering, διευθυντής της πληροφόρησης για τα φάρμακα του Κέντρου της Φαρμακευτικής Πηγής  στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Πηγή: abcnews.go.com

honey holistic