Η πραγματική "διατροφή Paleo" ήταν πιθανώς γεμάτη με τοξικά μέταλλα

Κατηγορία Διατροφή
Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021 08:39 Διαβάστηκε 910 φορές
Online Tom Hale - Απόδοση: Holistic Life

Είναι εύκολο να ρομαντικοποιήσουμε το παλαιολιθικό παρελθόν μας ως απλούστερο και ως εκ τούτου, πιο ευτυχισμένο και πιο υγιεινό, ειδικά όταν πρόκειται για το φαγητό που απολάμβαναν οι αρχαίοι προγονοί μας. Ωστόσο, η αποκαλούμενη δίαιτα paleo πιθανότατα δεν ήταν πάντα τόσο ευχάριστη όσο πιστεύουν όλοι όσοι υποστηρίζουν την επιστροφή σε αυτό τον τρόπο διατροφής. Ακόμη και χιλιετίες πριν από τη βιομηχανία και ακόμη και τη γεωργία, ορισμένες αρχαίες δίαιτες μπορεί να είναι γεμάτες από περιβαλλοντικούς ρύπους και τοξικά σκουπίδια.
Νέες έρευνες εξέτασαν τα αρχαιολογικά ευρήματα ανθρώπων που πέθαναν στη βόρεια Νορβηγία και διαπίστωσαν ότι τα θαλασσινά, τα οποία αποτελούσαν ένα τεράστιο κομμάτι της διατροφής τους, ήταν συχνά γεμάτα τοξικά μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του καδμίου, του μολύβδου και του υδραργύρου. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι εκεί κατανάλωναν τροφές που περιείχαν μέχρι και 22 φορές τη μέγιστη περιεκτικότητα ορισμένων βαρέων μετάλλων που είναι αποδεκτή σήμερα.
"Αυτό δείχνει ότι οι θαλασσινές τροφές στην Νεολιθική Εποχή ήταν ανθυγιεινές, αν όχι επικίνδυνες", κατέληξαν οι συντάκτες της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Quaternary International. "Οι αυξημένες τιμές μπορεί να ήταν επιζήμιες για τον άνθρωπο, αν όχι για την κοινωνία".
Οι ερευνητές άρχισαν να αναλύουν τα οστά του μπακαλιάρου του Ατλαντικού (Gadus morhua) και της γροιλανδικής φώκιας (Phoca groenlandica) που βρέθηκαν γύρω από οκτώ αρχαιολογικούς χώρους στη βόρεια Νορβηγία, που κυμαίνονταν από 6.300 έως 3.800 χρόνια πριν.
Ο μπακαλιάρος περιείχε επίπεδα μόλυνσης από κάδμιο που ξεπερνούν πάνω από 22 φορές τα συνιστώμενα επίπεδα και έως και τέσσερις φορές τα επίπεδα μολύβδου. Για τις φώκιες, η μόλυνση από κάδμιο ήταν 15 φορές πάνω από τα ασφαλή όρια και η μόλυνση από μόλυβδο ήταν πάνω από τέσσερις φορές το επιτρεπτό όριο. Τα επίπεδα του υδραργύρου ήταν υψηλά αλλά κάτω από το σημερινό συνιστώμενο όριο, παρόμοια με τα επίπεδα που βρέθηκαν στα σημερινά ψάρια της αρκτικής θάλασσας.
Και τα τρία από αυτά τα μέταλλα είναι τοξικά και μπορούν να έχουν επιζήμια αποτελέσματα στην ανθρώπινη υγεία. Ο μόλυβδος επηρεάζει αρνητικά τον ανθρώπινο εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, ενώ ο υδράργυρος μπορεί να έχει τοξικές επιδράσεις στο νευρικό, στο πεπτικό και στο ανοσοποιητικό σύστημα και στους πνεύμονες, τα νεφρά, το δέρμα και τα μάτια.
Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα αυξημένα επίπεδα τοξικών μετάλλων στην τροφική αλυσίδα ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα των αλλαγών στις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας και της αλλαγής της στάθμης της θάλασσας. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτές οι αλλαγές θα είχαν οδηγήσει σε τεράστιες ποσότητες βαρέων μετάλλων που εκλύονταν στη θάλασσα μέσω της διάβρωσης των γκρεμών και των χερσαίων όγκων από τις ακτές. Στη συνέχεια, αυτά έφτασαν στην τροφική αλυσίδα, συσσωρευόμενα στα μεγαλύτερα θαλάσσια αρπακτικά, όπως η φώκια ή ο μπακαλιάρος - όπως και σήμερα.
Φυσικά, θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτό είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από μερικούς επιλεγμένους πληθυσμούς, οπότε δεν μπορεί να πει πολλά για τη διατροφή paleo ως σύνολο. Εντούτοις, υπογραμμίζει με σαφήνεια ότι δεν υπάρχει μία μόνο δίαιτα paleo - οι αρχαίοι άνθρωποι θα έτρωγαν σχεδόν ό,τι μπορούσε να πέσει στα χέρια τους, δεν είχαν την πολυτέλεια να είναι επιλεκτικοί. Βεβαίως, κάποιοι παλαιολιθικοί άνθρωποι ίσως θα μπορούσαν να τρώνε φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς και νωπό κρέας, αλλά επίσης πολλοί άλλοι δεν θα έτρωγαν τίποτα άλλο παρά ψάρια γεμάτα βαρέα μέταλλα.


Πηγή: Science
Έρευνες: Science direct, IFLScience