Περγαμόντο: η μοναδική ασφαλής λύση κατά της χοληστερόλης

Κατηγορία Διατροφή
Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2022 08:37 Διαβάστηκε 2158 φορές
Τεύχος 110 - Holistic Life Επιστημονική ομάδα της Am health

Σε ολόκληρο των κόσμο οι θάνατοι που προέρχονται από χοληστερόλη είναι παραπάνω από 2,4 εκατομμύρια ανά έτος. Στη δικιά μας χώρα η υπέρταση και η χοληστερόλη αποτελούν την νούμερο 1 πάθηση. Η υψηλή χοληστερόλη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, εμφράγματος και διαβήτη. Αυτό συμβαίνει γιατί η χοληστερόλη εναποτίθεται στα τοιχώματα των αρτηριών, περιορίζοντας τη ροή του αίματος προς την καρδιά, τον εγκέφαλο και τα υπόλοιπα όργανα του σώματος, στοιχεία που έχουν προκύψει από πολλές επιστημονικές μελέτες.

Επιπολασμός χρόνιων νοσημάτων-παθήσεων: ποσοστιαία κατανομή πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω που πάσχει κατά φύλο (εκφρασμένα σε ποσοστά). Τα παρακάτω δεδομένα, έχουν προκύψει από την ΕΛΣΤΑΤ το 2019 και αφορούν το σύνολο του πληθυσμού της Ελλάδας.

Χρόνιο Νόσημα-Πάθηση

Άντρες

Γυναίκες

Σύνολο

Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα

15,3

16,3

15,8

Σακχαρώδης διαβήτης

8,1

7,9

8,0

Έμφραγμα μυοκαρδίου

4,4

1,7

3,0

Στεφανιαία νόσος/στηθάγχη

3,7

2,2

2,9

Υπέρταση

18,4

20,6

19,6

Περγαμόντο τι είναι;
To περγαμόντο είναι ένα δέντρο που ανήκει στην κατηγορία των εσπεριδοειδών δέντρων μαζί με την πορτοκαλιά, τη λεμονιά, τη μανταρινιά και το κουμκουάτ. Μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι και τα 3 μέτρα και οι καρποί του έχουν κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα και στρογγυλό σώμα. Είναι γνωστό πως η πλειοψηφία χρησιμοποιεί το περγαμόντο ως γλυκό του κουταλιού, ως λικέρ και ως μαρμελάδα. Όμως η πραγματική αξία του περγαμόντου βρίσκεται στις ιδιαίτερες πολυφαινόλες που περιέχει. Οι πολυφαινόλες αυτές, είναι φυσικές ενώσεις που συμβάλλουν στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων των λιπιδίων του αίματος και μπορούν να απομονωθούν εργαστηριακά για την επίτευξη την επιθυμητής βιοδιαθεσιμότητας, ώστε να είναι λειτουργικές και στη συνέχεια να καταλήξουν υπό τη μορφή συμπληρώματος.

Περγαμόντο vs Κόκκινο Ρύζι
Όλοι γνωρίζουν πως τα συμπληρώματα διατροφής που διαθέτουν κόκκινο ρύζι περιέχουν μονακολίνη Κ, μια δραστική ουσία που μειώνει τα τριγλυκερίδια, την ολική χοληστερόλη και την κακή χοληστερόλη γνωστή και ως LDL. Δυστυχώς όμως το κόκκινο ρύζι αλλά και τα φάρμακα που έχουν στατίνες έχουν παρενέργειες. Οι παρενέργειες αυτές έχουν κυρίως ως αποτέλεσμα την διαταραχή της λειτουργίας του ήπατος. Σε αντίθεση με το περγαμόντο που δεν παρουσιάζει καμία παρενέργεια. Ακόμα είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσετε το περγαμόντο με φάρμακα που περιέχουν στατίνες.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό κανονισμό (EFSA), που αφορά το κόκκινο ρύζι που παράγεται με τη χρήση ερυθρού ζυμομύκητα (Red Yeast Rice) θα προκύψουν κάποιες αλλαγές. Έτσι προκύπτει πως:

  • Aπό το 2ο τρίμηνο του 2022, όλα τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν την προερχόμενη από το κόκκινο ρύζι ουσία μονακολίνη Κ σε ημερήσια δόση >3mg θα απαγορευθούν σε όλη την Ευρώπη.
  • Οι ασθενείς που επί του παρόντος χρησιμοποιούν προϊόντα που περιέχουν την προερχόμενη από το κόκκινο ρύζι ουσία μονακολίνη σε δόση >3mg θα πρέπει να αλλάξουν αγωγή.

Γιατί το Περγαμόντο πρέπει να είναι αυστηρά Βιολογικό;
Είναι γνωστό πως στα μη-βιολογικά εσπεριδοειδή χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα. Ορισμένα από τα φυτοφάρμακα μπορούν να παραμείνουν στο τρόφιμο, ακόμα και αν προηγηθεί έκπλυση με νερό. Στην περίπτωση του περγαμόντου επειδή εργαστηριακά, χρησιμοποιείται μόνο η μέθοδος της συμπύκνωσης για την απομόνωση των πολυφαινολών, η ποσότητα των φυτοφαρμάκων παραμένει, μάλιστα σε μεγαλύτερο ποσοστό, καθώς με την συμπύκνωση απομακρύνεται μόνο το υγρό κομμάτι του καρπού. Η κατανάλωση φυτοφαρμάκων μπορεί να οδηγήσει από νευρολογικές διαταραχές μέχρι και καρκίνο. Τέλος, τα βιολογικά εσπεριδοειδή είναι υψηλότερης θρεπτικής αξίας, βιοδιαθεσιμότητας, ποιότητας και ασφάλειας από τα μη-βιολογικά εσπεριδοειδή, έτσι αναζητήστε ένα συμπλήρωμα διατροφής με βιολογικό περγαμόντο για να διατηρήσετε σε φυσιολογικό επίπεδο τα λιπίδιά σας, χωρίς παρενέργειες.

Περγαμόντο και Εναλλακτικές Θεραπείες
Η αρωματοθεραπεία χρησιμοποιεί αιθέρια έλαια, για την αντιμετώπιση παθήσεων. Τα έλαια προέρχονται από διάφορα μέρη φυτών. Κάθε έλαιο έχει διαφορετικές ιδιότητες, οπότε έχει και διαφορετική επίδραση στον οργανισμό. Εκείνοι που ασχολούνται και εξασκούν την αρωματοθεραπεία, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το άρωμα των ελαίων διεγείρει τα νεύρα στη μύτη, τη μνήμη, το συναίσθημα αλλά και συμβάλλει στον έλεγχο των ορμονών.

Το αιθέριο έλαιο από περγαμόντο χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Οι αρωματοθεραπευτές το χρησιμοποιούν για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, για την πρόληψη των λοιμώξεων, για τη μείωση του πόνου, για τους σπασμούς, για την καλύτερη πέψη, ως χαλαρωτικό και ηρεμιστικό αλλά και για τη φροντίδα του δέρματος. Το αιθέριο έλαιο περγαμόντου μπορεί να συνδυαστεί με το πορτοκάλι, το λεμόνι, το γεράνι, το υλάνγκ-υλάνγκ αλλά και το γκρέιπφρουτ. Τα αιθέρια έλαια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται απευθείας στο δέρμα. Είναι απαραίτητο να αναμειγνύονται με ουσίες όπως το λάδι, μια λοσιόν, το αλκοόλ ή διαφορετικά με κάποιο έλαιο βάσης όπως είναι το αμυγδαλέλαιο. Έπειτα μπορεί να εφαρμοστεί το μείγμα τοπικά πάνω στο δέρμα.

Μεσογειακή Διατροφή και Χοληστερόλη
Η τήρηση της Παραδοσιακής Μεσογειακής Διατροφής προστατεύει από την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων κάτι που έχει παρατηρηθεί σε πολλές μελέτες. Τα τρόφιμα που αποτελούν την Μεσογειακή Διατροφή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιοενεργά μόρια. Κύρια τρόφιμα που απαρτίζουν την Μεσογειακή Διατροφή είναι το παρθένο ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τα ψάρια, τα πουλερικά και το κρασί (το κρασί πάντα σε μικρή ποσότητα σε συνδυασμό με το γεύμα). Ισχύει πως μια διατροφή πλούσια σε παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να προκαλέσει μειωμένη αθηρογένεση από την LDL αλλά και μειωμένη κυτταροτοξικότητα. Συμπερασματικά η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί αν όχι την καλύτερη διατροφή, μία από τις καλύτερες διατροφές, την παρούσα στιγμή με πολλαπλά οφέλη τόσο στο καρδιαγγειακό σύστημα όσο και στην διάθεση αλλά και στο σωματικό βάρος.