Ασταξανθίνη

Κατηγορία Διατροφή
Κυριακή, 21 Αυγούστου 2011 01:41 Διαβάστηκε 3084 φορές

Το ισχυρότερο αντιοξειδωτικό της φύσης!

Γράφει ο Σταύρος Ελοβάρης - Βιολόγος ΑΠΘ
Επιστημονικός σύμβουλος της εταιρείας Ελοβάρη Αγγέλικα Α.Ε.

Τα καροτενοειδή είναι οι χρωστικές οι οποίες προσδίδουν στα περισσότερα φαγητά που τρώμε το υπέροχό τους χρώμα. Έχουν την καταπληκτική ικανότητα να αντιδρούν και να εξουδετερώνουν τα “οξειδωτικά”, χημικά αντιδραστικά είδη οξυγόνου γνωστά ως μονοξείδια οξυγόνου και ελεύθερες ρίζες. Η φυσική Ασταξανθίνη έχει την μεγαλύτερη δυνατότητα να επιδίδεται στην αντιοξειδωτική της δράση, γεγονός που την κάνει να είναι παγκοσμίως το δυνατότερο φυσικό αντιοξειδωτικό. Τα καροτενοειδή χωρίζονται σε δύο διακριτές ομάδες: 1. Τα “καροτένια”, πιθανότατα η πιο διαδεδομένη ομάδα λόγω του γνωστότερου μέλους της, το βήτα-καροτένιο. Στα δημοφιλή καροτένια συγκαταλέγονται το λυκοπένιο και το άλφα καροτένιο. 2. Οι “ξανθοφύλλες”, όπου ανήκει η Ασταξανθίνη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.

Τι είναι η ασταξανθίνη; Πολλές φορές όταν περπατάμε κατά μήκος μιας αποξηραμένης λιμνούλας παρατηρούμε κάποιες κόκκινες κηλίδες στον άλλοτε πυθμένα της. Αυτές οι κηλίδες είναι η φυσική Ασταξανθίνη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της φυσικής μετατροπής του πράσινου φύκους σε κόκκινου λόγω περιβαλλοντικού στρες που οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως: έλλειψη τροφής, απουσία νερού, έντονη ηλιακή ακτινοβολία και ζέστη, ακόμα και τσουχτερό κρύο. Λόγω των συνθηκών αυτών, τα κύτταρα του φύκους υπερσυσσωρεύουν την κόκκινη χρωστική ονόματι Ασταξανθίνη που λειτουργεί ως ένα “δυναμικό πεδίο” προστατεύοντας την άλγη από την έλλειψη θρεπτικών συστατικών και την έντονη ηλιακή ακτινοβολία.

Ο ισχυρισμός ότι η φυσική Ασταξανθίνη είναι το “παγκοσμίως δυνατότερο γυσικό αντιοξειδωτικό” είναι μόνο η αρχή. Τα περισσότερα οφέλη της φυσικής Ασταξανθίνης στην υγεία μας στηρίζονται στην αντιοξειδωτική της δύναμη.

Ελεύθερες ρίζες. το σώμα, οι ελεύθερες ρίζες παράγονται όταν το οξυγόνο συνδέεται με συμπλέγματα μεταβολικών μορίων. Οι ελεύθερες ρίζες είναι υψηλά ασταθή μόρια ικανά να αντιδράσουν με οτιδήποτε μπορούν. Όταν αντιδράσουν, το αποτέλεσμα είναι η “οξείδωση”. Τα αντιοξειδωτικά μέσα στο σώμα μας, αποτρέπουν την οξείδωση και μας κρατούν γερούς, αποτρέποντας τα κύτταρα του σώματός μας να οξειδωθούν και να υποβαθμιστούν. Ευτυχώς για το σώμα μας, τα αντιοξειδωτικά είναι ικανά να ενταχθούν με τις οξειδωτικές ελεύθερες ρίζες, καθιστώντας αυτές ακίνδυνες.

Το ισχυρότερο Αντιοξειδωτικό της Φύσης: Ασταξανθίνη! Η ασταξανθίνη έχει αποδειχθεί σε δύο διαφορετικά πειράματα ότι είναι το ισχυρότερο φυσικό αντιοξειδωτικό που γνώρισε η επιστήμη. Η φυσική Ασταξανθίνη (BioAstin® παραγωγής) Cyanotech Corp είναι 114.3 φορές πιο ισχυρή από την Βιταμίνη Ε, 20.9 φορές πιο ισχυρή από την Συνθετική Ασταξανθίνη, 53.7 φορές πιο ισχυρή από την Βήτα Καροτίνη, 64.9 φορές πιο ισχυρή από την Βιταμίνη C.

Τα οφέλη της Ασταξανθίνης

1. Αρθριτικά. Περισσότερο από 80% ανθρώπων που έχουν αρθριτικά βελτιώθη- καν λαμβάνοντας Ασταξανθίνη.
2. Τενοντίτιδα. Μετά από λήψη οχτώ εβδομάδων φυσικής Ασταξανθίνης, η ομάδα αγωγής έδειξε συνολικά αξιοθαύμαστη βελτίωση στην δύναμη της λαβής της τάξεως του 93%, ενώ ταυτόχρονα αξιολόγησε ότι το επίπεδο του πόνου μειώθηκε.
3. Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Τα αποτελέσματα στην ομάδα αγωγής ήταν 27% μείωση του καθημερινού πόνου μετά από τέσσερις εβδομάδες και μια μείωση της τάξης του 41% μετά από οχτώ εβδομάδες.
4. Ρευματοειδής αρθρίτιδα. Μετρήσεις στα επίπεδα πόνου στην ομάδα αγωγής έδειξαν μείωση κατά 10% τις πρώτες 4 εβδομάδες και επιπλέον μείωση κατά 35% μετά από 8 εβδομάδες.
5. Αντηλιακή προστασία εκ των έσω. Η Ασταξανθίνη είναι ένα αποτελεσματικό εσωτερικό αντιηλιακό που προστατεύει την επιδερμίδα από την επιβλαβή UV ακτινοβολία. Αυτό έχει αποδειχθεί τόσο in vitro (σε δοκιμαστικό σωλήνα) όσο και σε ανθρώπινες κλινικές δοκιμές. Εκτός από τις προστατευτικές ιδιότητές της, υπάρχουν στοιχεία ότι η Ασταξανθίνη έχει θεραπευτικές ιδιότητες για την επιδερμίδα και μπορεί να χρησιμεύσει ως εσωτερικό συμπλήρωμα ομορφιάς. Περισσότερη έρευνα πρέπει να διενεργηθεί σε αυτό το πεδίο. Εν το μεταξύ, είναι βέβαιο ότι η Ασταξανθίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα αντιγήρανσης. Αποτελέσματα ερευνών έδειξαν- μετά από δύο εβδομάδες, βελτίωση σε 7 διαφορετικά πεδία: • Λεπτές ρυτίδες • Επίπεδα υγρασίας • Τονικότητα του δέρματος • Ελαστικότητα • Απαλότητα • Οίδημα • Κηλίδες και Φακίδες.
6. Το μυστικό όπλο των αθλητών. Οι νέοι άντρες που έλαβαν φυσική Ασταξανθίνη σημείωσαν κατά μέσο όρο 28.6% λιγότερη παραγωγή γαλακτικού οξέως στον ορό μετά από τρέξιμο 1200 μέτρων σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο.(Sawaki, et al, 2002). Όταν τους χορηγήθηκε Ασταξανθίνη, το 88% από όλους τους συμμετέχοντες δήλωσε βελτίωση του πόνου στους μύες και στις αρθρώσεις.

Η φυσική Ασταξανθίνη έχει το εκπληκτικό πλεονέκτημα- να ταξιδεύει σε όλο το σώμα και σε όλα τα όργανα- στον εγκέφαλο, στην καρδιά, στους μύες ακόμα και στο δέρμα, καταπολεμώντας τις οξειδώσεις και τις φλεγμονές και αυτός είναι ο λόγος που τα προστατεύει.