Η ανανεωτική ενέργεια των κερασιών

Κατηγορία Διατροφή
Κυριακή, 21 Αυγούστου 2011 01:47 Διαβάστηκε 2020 φορές

Γράφει ο Dr Ιωάννης Αδαμίχος ND,DO,DSc

Τα κεράσια δίκαια θεωρούνται τα φρούτα της αναζωογόνησης, αφού ταυτόχρονα τονώνουν και αποτοξινώνουν. Η θερμή και εύχυμη ανανεωτική τους δύναμη αποτελεί ένα θείο δώρο της φύσης για την ανθρωπότητα. Στην λαϊκή ιατρική ανά τους αιώνες και σε διάφορους λαούς υπήρξε ένας πολύτιμος και αναγνωρισμένος προστάτης της υγείας.

Τα κεράσια μας προμηθεύουν με πανίσχυρες κυτταροπροσατευτικές ουσίες όπως ελλαγικό οξύ και προανθοκυανιδίνες, ενώ παρέχουν ένα πλήθος από πολύτιμα διατροφικά στοιχεία όπως καροτενοειδή, βιταμίνες Β και C, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, φωσφόρο, κάλιο, σίδηρο και χαλκό. Επίσης παρουσιάζουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη και κατά του πόνου δράση, ενώ βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού από άλατα και ουρικό οξύ. Λόγω των βιταμινών Β και του σιδήρου που παρέχουν τονώνουν την αιμοποίηση.

Έρευνες έχουν δείξει ότι δίνουν δύναμη και ενέργεια και μειώνουν σημαντικά την σωματική και νοητική κόπωση.

Βοηθούν στην αποτοξίνωση του ήπατος και γενικότερα του οργανισμού, τονώνουν το πάγκρεας και την σπλήνα, ενώ παρουσιάζουν διουρητικές ιδιότητες. Έχουν χρησιμοποιηθεί στην λαϊκή ιατρική για την καταπολέμηση των ρευματοαρθριτικών και της ουρικής αρθρίτιδας. Επιπρόσθετα εξαιτίας των οργανικών οξέων και των ινών που περιέχουν δρουν ως υπακτικά, προωθώντας την ομαλή λειτουργία του εντερικού σωλήνα.

Tην εποχή τους και εφόσον δεν υπάρχει κάποιο ειδικό θέμα υγείας, μπορούμε μία ώρα πριν το κυρίως γεύμα να καταναλώνουμε ένα μπωλ από φρέσκα κεράσια, ενώ αν συντρέχουν λόγοι αποτοξίνωσης, μια ημέρα κάθε 7-10 μέρες, πλήρους κερασοφαγίας κατανεμημένης σε 5 γεύματα θα μπορούσε να δώσει ευεργετικά αποτελέσματα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Χοληστερίνη: ‘Ένας σύγχρονος μύθος Ασταξανθίνη »