Αρωματοθεραπεία & κατοικίδια

Κατηγορία Αρωματοθεραπεία
Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012 20:41 Διαβάστηκε 1499 φορές
Issue 48

Λίγα λόγια για την αρωματοθεραπεία:

Η αρωματοθεραπεία είναι η τέχνη της χρήσης αρωμάτων για να επιτευχθεί η εξισορρόπηση της κατάστασης της υγείας του ατόμου. Η λέξη «άρωμα» σημαίνει μυρωδιά. Η λέξη «θεραπεία» σημαίνει μια κούρα που σχεδιάστηκε για να θεραπεύει και προέρχεται από τη λατινική λέξη “curare” που σημαίνει φροντίζω. Επομένως, η αρωματοθεραπεία είναι μια θεραπεία που χρησιμοποιεί μυρωδιές για να θεραπεύσει.

Η αρωματοθεραπεία έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Η ιστορία όμως μάς διδάσκει πως η αρχή της συναντάται γύρω στο 4500π.Χ. οπότε οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν βάλσαμα, αρωματισμένα έλαια, φλοιούς και ρητίνες για να δημιουργήσουν αρώματα και φάρμακα. Στην πρόσφατη ιστορία, ο όρος «αρωματοθεραπεία» δόθηκε από το Γάλλο χημικό René Gattefossé το 1920, όταν ερεύνησε τις αντισηπτικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων.

Τα αιθέρια έλαια είναι αρωματικά εκχυλίσματα φυτών που λαμβάνονται με απόσταξη ή εξαγωγή και χρησιμοποιούνται σε διάλυση με στόχο την καταπολέμηση σωματικών & ψυχολογικών νοσημάτων. Τα αιθέρια έλαια είναι εξαιρετικά πτητικά, γεγονός που κάνει τα χημικά τους συστατικά εύκολα απορροφήσιμα είτε μέσω της μύτης είτε μέσω του δέρματος. Εντούτοις, δεν είναι φάρμακα, γιατί σε αντίθεση με αυτά, τα αιθέρια έλαια δρουν απαλά και ολιστικά ως προς την εξισορρόπηση του οργανισμού, καθώς και την καταπολέμηση ασθενειών.

 

Τα αιθέρια έλαια και τα ζώα:

Τα αιθέρια έλαια έχουν χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια σε άλογα, σκυλιά, αγελάδες, πρόβατα, γάτες, ακόμα και κοτόπουλα και έχουν βοηθήσει σε πολλές κοινές ασθένειες, όπως νοσήματα του αναπνευστικού, αρθρίτιδα, δερματικά προβλήματα και διάφορους φυσικούς ή συναισθηματικούς τραυματισμούς.

Ένα ζώο θα χρειαστεί αιθέρια έλαια όταν θα χάσει ο οργανισμός του την ισορροπία του, δηλαδή έχει φύγει από τα φυσιολογικά πλαίσια καλής υγείας και συμπεριφοράς. Τα αιθέρια έλαια περιέχουν συστατικά που οικειοθελώς θα διάλεγε το ζώο από το φυσικό του περιβάλλον για να διατηρήσει την υγεία του. Κάτι το οποίο έχουμε στερήσει από το ζώο, εξημερώνοντάς το και κλείνοντάς το μέσα στο σπίτι μας, στο χώρο μας. Τα ζώα, λοιπόν, αναγνωρίζουν στα αιθέρια έλαια, τις ιατρικές ουσίες στις οποίες θα κατέφευγαν όντας στη φύση. Αυτή είναι και η μαγεία της κτηνιατρικής αρωματοθεραπείας. Δεν επιβάλλουμε τίποτα στο ζώο, απλώς ενεργοποιούμε το υψηλό ένστικτο αυτοίασης που διαθέτει το ίδιο.

 

Χρήση των αιθέριων ελαίων στα ζώα:

Τα ζώα ανταποκρίνονται συνήθως στα αιθέρια έλαια με τον ίδιο τρόπο όπως κάνουν οι άνθρωποι, απλώς είναι λίγο πιο ευαίσθητα.

Μερικές καταστάσεις που μπορείτε να αντιμετωπίσετε:

·  Ψύλλοι και άλλα παράσιτα: Lemongrass, Thyme Thymol, Rosemary, Clove, Eucalyptus, Pine, Citronella & Peppermint σε ανθόνερο Μέντα για ψεκασμό

·  Ηρεμία: Lavender, Roman Chamomile στην τροφή τους ή το νερό τους

·  Άγχος, νευρικότητα - πόνος: Lavender, Geranium, Valerian σε κρέμα βάσης και εφαρμόστε το μείγμα στα δάχτυλα των ποδιών τους (πάνω μέρος) και στην άκρη των αυτιών, έτσι ώστε να το μυρίζει διαρκώς

·  Καρδιακά προβλήματα: Peppermint στις πατούσες / Myrtle & Ravansara σε ανθόνερο και ψεκάστε στη ράχη ή χρησιμοποιήστε το σε κομπρέσα ζεστή ή κρύα

·  Ύπνος: Lavender στα πόδια

·  Στομαχικές καταστάσεις ή έμετο από ταξίδι: Peppermint σε λάδι για μασάζ και απλώστε το μείγμα στο στομάχι

·  Άσχημη αναπνοή: Bergamot, Peppermint

·  Λαμπερό τρίχωμα: Όλα τα ανθόνερα ενισχυμένα με αιθέριο έλαιο Cedarwood

·  Καταστάσεις ματιών: Ανθόνερο Χαμομήλι

·  Κοψίματα & Μελανιές: Cypress, Helichrysum σε έλαιο βάσης Arnica

·  Αιμορραγία: Lavender, Geranium, Helichrysum

·  Καρκίνος (δέρμα): Frankincense, Cumin σε κρέμα βάσης ή έλαιο βάσης

·  Πόνος στα αυτιά: Συχνές επαλείψεις γύρω από τα αυτιά με Tea Tree, Lavender & Roman Chamomile σε έλαιο βάσης. Μη χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο μείγμα σε γάτες.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τα αιθέρια έλαια στα ζώα. 

Προσοχή! Μην πάνε τα αιθέρια έλαια στα μάτια του ζώου

Προσοχή! Οι γάτες και τα μικρά κατοικίδια θα πρέπει να αποφεύγουν τα αιθέρια έλαια πλούσια σε φαινόλες, όπως oregano, thyme, tea tree, cinnamon, clove.

Σε περίπτωση οποιασδήποτε αμφιβολίας, συμβουλευτείτε κάποιον πιστοποιημένο αρωματοθεραπευτή.

 

Μαρία Ζώρζου - Κλινική Αρωματοθεραπεύτρια