Αρωματολογία

Κατηγορία Αρωματοθεραπεία
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013 02:00 Διαβάστηκε 1967 φορές
Issue 58



Γράφει η Μαρία Ζώρζου, Κλινική Αρωματοθεραπεύτρια

Η Κλινική Αρωματοθεραπεία βρήκε την θέση της στη σημερινή πραγματικότητα μέσα από την αποτελεσματικότητα των πρωτοκόλλων θεραπείας. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά αλλά και πρακτικά, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση που απασχολεί το σώμα – το μυαλό και την ψυχή που τα αιθέρια έλαια δεν μπορούν ανακουφίσουν ή να θεραπεύσουν.

Τι σημαίνει κλινική αρωματοθεραπεία και ποια είναι τα θεμέλιά της;

Η κλινική αρωματοθεραπεία, γνωστή και ως ιατρική αρωματοθεραπεία, βασίζεται στην ιατροφαρμακευτική εφαρμογή των αιθέριων ελαίων. Οι προγονοί μας χρησιμοποιούσαν τα αιθέρια έλαια και τα βότανα για να θεραπεύσουν. Ο Ιπποκράτης τα είχε κατατάξει στα φάρμακα της φύσης και οι Αρχαίοι Έλληνες τα θεωρούσαν ως την ανώτερη πηγή ενέργειας και θεραπείας για τον άνθρωπο.

Δεν έχουμε εφεύρει τίποτα καινούργιο, απλά την πρακτική γνώση, επιβεβαίωσε η επιστημονική κοινότητα. Γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο θεραπευτικό οπλοστάσιο βρίσκεται στη φύση και έχει αποδειχθεί ότι τίποτα δεν είναι πιο αποτελεσματικό και πιο ισχυρό από τα αιθέρια έλαια. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι να χρησιμοποιούμε μόνο 100% αγνά αιθέρια έλαια. Ο κραδασμός και η δόνηση του αγνού αιθέριου ελαίου δεν μπορεί να παραχθεί σε κανένα εργαστήριο.

Ας θυμηθούμε το 1665 στο Λονδίνο που οι άνθρωποι πέθαιναν από την επιδημία της πανώλης. Οι μόνοι που δεν κόλλησαν την θανατηφόρο ασθένεια ήταν όσοι ασχολούνταν με φυσικά αιθέρια έλαια στα αρωματοπωλεία.

Πειράματα που έγιναν για το βάκιλο του τυφοειδούς πυρετού είχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Τον εξόντωσαν σε 25 λεπτά με το γαρυφαλέλαιο, σε 50 λεπτά με συνδυασμό των αιθέριων ελαίων βερβένα & γεράνι και σε 12 ημέρες με το αιθέριο έλαιο κανέλλας.

Η ιατρική κοινότητα αποδέχεται την εγκυρότητα του μηχανισμού δράσης της Αρωματοθεραπείας;

Ο ιατρός και αλχημιστής Alexander Von Bernus είχε πει «Όποιος θεραπεύει δικαιώνεται». Τα αιθέρια έλαια έχουν δικαιώσει τον εαυτό τους και είναι εντυπωσιακός σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των επιστημονικών ανακοινώσεων σε άρθρα, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των αιθέριων ελαίων. Οι μελέτες για την κλινική αρωματοθεραπεία επικυρώνουν τις πολλαπλές εφαρμογές της. Στο εξωτερικό η κλινική αρωματοθεραπεία εφαρμόζεται σε κλινικές και νοσοκομεία. Στην χώρα μας πολλοί γιατροί, ιδιαίτερα ομοιοπαθητικοί, παιδίατροι, οφθαλμίατροι, δερματολόγοι και γυναικολόγοι την έχουν εντάξει συμπληρωματικά στις θεραπείες τους.

Ποια είναι η διαφορά της αρωματοθεραπείας από άλλες θεραπείες;

Η μοριακή πολυπλοκότητα των αιθέριων ελαίων προσφέρουν άμεση και ιδιαίτερα αποτελεσματική δράση. Η ανακούφιση των συμπτωμάτων είναι γρήγορη και γρήγορα αντιμετωπίζεται και η αιτία της δυσαρμονίας του σώματος, του πνεύματος και της ψυχής. Ο ασθενής μαζί με τον αρωματολόγο επιλέγουν τα αιθέρια έλαια από μια γκάμα αιθέριων ελαίων που θα προτείνει ο αρωματολόγος και έτσι ο ασθενής συμμετέχει στην θεραπεία του από την πρώτη στιγμή.

Ποιος είναι ο τομέας δράσης της Αρωματολογίας;

Η αρωματολογία είναι κλάδος της κλινικής αρωματοθεραπείας και χρησιμοποιείται για να περιγράψει την πρακτική της κλινικής αρωματοθεραπείας χωρίς το μασάζ. Η αρωματολογία περιλαμβάνει την εσωτερική χρήση των αιθέριων ελαίων μέσω του κόλπου και του ορθού εντέρου. Είναι επίσης η εντατική χρήση των αδιάλυτων αιθέριων ελαίων που εφαρμόζονται τοπικά από αρωματολόγο. Η εφαρμογή αυτή έχει εκπληκτικά αποτελέσματα σε πολλά αυτοάνοσα νοσήματα και όχι μόνο. Η πρακτική του αρωματολόγου χρησιμοποιείται στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο και από ιατρούς αρωματολόγους. Είναι καιρός να κατανοήσουμε τον ακριβή όρο και τη χρήση της αρωματοθεραπείας / αρωματολογίας. Μπορεί να αποτελέσει μια ολοκληρωμένη θεραπεία και όχι απλά ένα απολαυστικό μασάζ.

Περιπτωσιολογικές μελέτες εφαρμογής της Κλινικής Αρωματοθεραπείας – Αρωματολογίας

Είναι δεκάδες τα περιστατικά που έχουμε αντιμετωπίσει στη χώρα μας. Το κάθε περιστατικό είναι προσωπικό, ιδιαίτερο και μοναδικό. Η κάθε συνταγή είναι μοναδική, καθώς τα αιθέρια έλαια και τα έλαια βάσης επιλέγονται για τον καθένα ξεχωριστά, βάσει του ιατρικού του ιστορικού και τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που βρέθηκε κοντά μας. Μπορεί για την ίδια πάθηση να συστήσουμε διαφορετικά σκευάσματα ή να εφαρμοστούν διαφορετικές θεραπείες.

Ενδεικτικά σας παραθέτουμε κάποια από τα περιστατικά που έχουμε αντιμετωπίσει:<

  1. Χρόνιες μυρμηγκιές εξαφανίστηκαν σε νεαρή 28 χρονών μετά από καθημερινή χρήση αρωματοθεραπευτικού σκευάσματος, σε διάστημα 3 εβδομάδων.
  2. Αγοράκι 9 ετών με χαμηλό σίδηρο και χαμηλή φερριτίνη χρησιμοποίησε κάψουλες με αιθέρια έλαια και τα αποτελέσματα στις εξετάσεις έδειξαν αύξηση του σιδήρου και της φερριτίνης μετά από διάστημα 2 μηνών.
  3. Νέος 27 ετών μάς επισκέφθηκε γιατί είχε έντονη φαγούρα και κοκκινίλα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων για 2 εβδομάδες. Ο δερματολόγος διέγνωσε δερματίτιδα και έδωσε κορτιζόνη. Ο νεαρός προχώρησε χωρίς κορτιζόνη, μόνο με αρωματοθεραπευτικό σκεύασμα και μετά από 3 ημέρες είχε υποχωρήσει τελείως η φαγούρα και η κοκκινίλα «άνοιγε». Σε 2 εβδομάδες τα συμπτώματα είχαν υποχωρήσει τελείως.
  4. Κυρία 37 ετών με περιττό λίπος στην κοιλιακή χώρα, ήρθε σε εμάς για να δουλέψουμε το τοπικό πάχος γύρω από την περιοχή της κοιλιάς στα τέλη Απριλίου. Χρησιμοποιήσαμε κάψουλες με αιθέρια έλαια, πόσιμα ανθόνερα & μείγμα ελαίου για καθημερινή επάλειψη από την ίδια μετά το λουτρό της. Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά στις αρχές Ιουνίου, οπότε και μετρήθηκε, έχοντας χάσει 4 κιλά, 7 πόντους & οι λιποαποθήκες γύρω από το συκώτι παρουσίασαν μείωση της τάξεως του 35%.
  5. Αγοράκι τριάμισι ετών υπέφερε από το σύνδρομο Gianniotti – Crosti με υπερβολική φαγούρα και πόνο σε όλο του το κορμάκι. Δουλέψαμε με καλαμίνη – αλόη ενισχυμένες με αιθέρια έλαια. Από την 1η κιόλας χρήση η φαγούρα είχε εξαφανιστεί τελείως, ενώ μετά από 2 εβδομάδες το δερματάκι του ήταν πάλι λείο και λαμπερό, χωρίς κανένα σημάδι κοκκινίλας ή ερεθισμού.
  6. Κοριτσάκι 9 ετών το τσίμπησε θαλάσσια ανεμώνη και υπέφερε από κοκκινίλα και φαγούρα στην περιοχή του τσιμπήματος. Επίσης, το δερματάκι του ήταν ερεθισμένο και σημαδεμένο. Μέσα σε 17 ημέρες καθημερινής – τακτικής θεραπείας με μια κρέμα για τη δερματίτιδα, η φαγούρα πέρασε τελείως, η κοκκινίλα έχει φύγει και τώρα είμαστε στο στάδιο της ανάπλασης της περιοχής με εξαιρετικά αποτελέσματα.
  7. Αγοράκι 4 ετών υπέφερε από σταφυλόκοκκο το καλοκαίρι στις διακοπές. Η γιατρός που το είδε συνέστησε 500mg αντιβίωση, ενώ εμείς δουλέψαμε μόνο με μια κρέμα καλαμίνης – αλόης ενισχυμένη με αιθέρια έλαια, καθώς και αδιάλυτο αιθέριο έλαιο Tea Tree τοπικά στην πάσχουσα περιοχή. Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά μετά από μόνο 3 ημέρες.
  8. Κοριτσάκι 10 ετών ήταν φορέας του ιού του σταφυλόκοκκου στις 13/9 και μετά από 30 κάψουλες με αιθέρια έλαια επανέλαβε τις εξετάσεις στις 29/10, οι οποίες βγήκαν τελείως καθαρές.
  9. Κύριος 46 ετών υπέφερε από ψωρίαση για 7 χρόνια σε αγκώνες, κεφάλι και πόδια. Ξεκινήσαμε θεραπεία αρωματολογίας την 1/3 και μαζί με μια κρέμα με αιθέρια έλαια για χρήση στο σπίτι, ταξιδέψαμε έως τα τέλη Οκτωβρίου με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η φαγούρα και τα σημάδια μειώθηκαν αισθητά, η ψυχολογία ανέβηκε και το χαμόγελο φώτισε τα χείλη! Σήμερα είναι τελείως καλά!
  10. Γυναίκα 32 ετών μας επισκέφθηκε μετά από τη γέννα της, με μια βαθιά πληγή (διαμέτρου 1cm περίπου), που προήλθε μετά την καισαρική, όπου μολύνθηκε με σταφυλόκοκκο. Δουλέψαμε σε απόλυτη συνεργασία με τη νέα μητέρα με αιθέρια έλαια και η πληγή, ήδη μετά την 1η εβδομάδα, άρχισε να συρρικνώνεται και να θεραπεύεται. Έτσι η μητέρα μπόρεσε να θηλάσει το νεογέννητο μωρό της.

Αξίζει να γνωρίζουμε ότι τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι διαχρονικά και μόνιμα, εφόσον ο ασθενής συμμετέχει στη θεραπεία του.