Κλινική αρωματοθεραπεία και άνδρες

Κατηγορία Αρωματοθεραπεία
Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014 00:00 Διαβάστηκε 2927 φορές
Issue 64

Γράφει η Μαίρη Ζώρζου – Κλινική Αρωματοθεραπεύτρια / Αρωματολόγος

Η Κλινική αρωματοθεραπεία χρησιμοποιεί τα αιθέρια έλαια σε θεραπευτικά ευχάριστα πρωτόκολλα για να μας προσφέρουν ευεξία, υγεία και αληθινή εξωτερική και εσωτερική ομορφιά.

Οι άνδρες έχουν παίξει τεράστιο ρόλο στην ολιστική αρωματοθεραπεία από την εμφάνισή της. Ο όρος αρωματοθεραπεία αρχικά επινοήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον René-Maurice Gattefossé, έναν Γάλλο χημικό, ο οποίος εφήρμοσε την θεραπευτική δύναμη των αιθέριων ελαίων στην δερματολογία και την κοσμετολογία. Η πρώτη επαφή του με την θεραπευτική δύναμη των αιθέριων ελαίων ήταν το 1910 όταν έκαψε το χέρι του κατά την διάρκεια ενός πειράματος σε ένα εργοστάσιο αρωματοποιίας και το βύθισε σε ένα κάδο με αιθέριο έλαιο λεβάντας. Εξεπλάγη με το πόσο γρήγορα επουλώθηκε το κάψιμο, αφήνοντας μόνο ένα πολύ μικρό σημάδι. Γοητεύτηκε με την θεραπευτική δύναμη του αιθέριου ελαίου και στη συνέχεια μετά από πολλές μελέτες, εφήρμοσε τα αιθέρια έλαια για θεραπείες στα στρατιωτικά νοσοκομεία κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ο Robert Tisserand είναι ο Άγγλος αρωματοθεραπευτής που επαγγελματικά και υπεύθυνα εφήρμοσε και δίδαξε την αρωματοθεραπεία στα αγγλόφωνα έθνη.

Σήμερα οι άνδρες, δείχνουν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον στην εμφάνιση τους, ανακαλύπτοντας συγχρόνως την σπουδαιότητα της έκφρασης των εσωτερικών σκέψεων και των συναισθημάτων τους.

Πολλοί άνδρες, εκτός από το σαπούνι, το σαμπουάν και τα προϊόντα για το ξύρισμα, προσεγγίζουν την προσωπική τους φροντίδα με διάφορους τρόπους. Στην πολυάσχολη ζωή τους γνωρίζουν ότι για να παραμείνουν ενεργητικοί και για να μπορούν να αφοσιωθούν καλύτερα στις δραστηριότητές τους, πρέπει να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους.

Βρίσκουν δε, ότι τα αιθέρια έλαια είναι ο τρόπος και το μέσον που μπορεί να τους το εξασφαλίσει, καθώς αυτά λειτουργούν αποτελεσματικά με την ποικιλία των αγνών αρωμάτων, τα οποία ταιριάζουν στον καθένα, ανάλογα με την προσωπικότητά του.

Οι άνδρες δεν βρίσκουν την αρωματοθεραπεία μόνο πολύτιμη για την βελτίωση του εαυτού τους, αλλά επιπλέον συνειδητοποιούν ότι και οι γυναίκες και τα παιδιά τη λατρεύουν, ειδικά όταν τα λάδια απλώνονται ευχάριστα και συνοδεύονται από ένα χαλαρωτικό μασάζ. Όλοι μας, ανεξάρτητα από ηλικία, έχουμε την ανάγκη για επαφή. Έχουμε την ανάγκη για ένα χάδι, ένα άγγιγμα και όταν αυτό γίνεται με τα αιθέρια έλαια που είναι οι «ψυχές» των φυτών, οι ψυχές μας επικοινωνούν, ανακαλύπτοντας το δρόμο της χαράς, της γαλήνης και της ηρεμίας.

Επίσης, αρκετοί είναι οι άνδρες οι οποίοι βρίσκουν πολύ δελεαστική τη χρήση των αιθέριων ελαίων, όταν αυτά συνδυάζονται και εφαρμόζονται σωστά, προκειμένου να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες.

Οι άνδρες είναι ευτυχέστεροι όταν πετυχαίνουν τις επιδιώξεις τους. Αυτό ακριβώς μπορεί να συμβεί όταν τα αιθέρια έλαια επιλέγονται και χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις ανάγκες του χρήστη. Με τη χρήση τους αυξάνεται η αυτοεκτίμηση και μπορεί να βελτιωθεί η αυτοπεποίθησή τους.

Καθώς οι άνδρες αρχίζουν να φαίνονται καλύτεροι αρχίζουν και να αισθάνονται καλύτερα με τον εαυτό τους. Στην Κλινική Αρωματοθεραπεία χρησιμοποιούμε το αρχαίο ρητό «οία η μορφή, οία η ψυχή» που σημαίνει «όπως είναι η μορφή, το ίδιο είναι και η ψυχή». Αυτό σημαίνει ολιστική προσέγγιση σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα.

Πολλοί από εσάς διερωτάσθε πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτή η εσωτερική και εξωτερική καθαρότητα με την χρήση των αιθέριων ελαίων. Τα αγνά αιθέρια έλαια μπορούν να αγγίξουν τα βαθύτερα επίπεδα της ύπαρξης, να αντιστρέψουν την γήρανση και να αναζωογονήσουν το σώμα και την ψυχή.

Στην αρχαιότητα, η χρήση των αιθέριων ελαίων ήταν ανδροκρατούμενη δραστηριότητα και τα καταστήματα της Ρώμης ήταν τόσο δημοφιλή, όσο είναι σήμερα τα καταστήματα των καφέ και τα μπαρ. Ο Νέρωνας, διάσημος αυτοκράτορας του πρώτου αιώνα, είχε επιδοθεί στη χρήση των αιθέριων ελαίων και οι τοίχοι στην τραπεζαρία του είχαν κινητά πλακάκια που όταν γύριζαν επέτρεπαν άνθη και αιθέρια έλαια να πέσουν μέσα στο δωμάτιο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε περιπτώσεις χρήσης των αιθέριων ελαίων:

-       Εάν είστε ένας πολυάσχολος μπαμπάς και προσπαθείτε να βρείτε τον εαυτό σας και να μη νιώθετε εξαντλημένος και ανυπόμονος όταν βρίσκεστε με τα παιδιά, μπορείτε να δοκιμάσετε τα αιθέρια έλαια κυπαρίσσι και περγαμόντο.

-       Για την απογοήτευση και το θυμό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αιθέριο έλαιο ylangylang.

-       Για την κούραση δοκιμάστε τα αιθέρια έλαια λεμονόχορτο ή δενδρολίβανο.

-       Εάν εργάζεστε πολλές ώρες και δεν έχετε αρκετές ώρες ελεύθερες μέσα στην ημέρα, είτε γιατί χτίζετε τη δική σας επιχείρηση, είτε γιατί απασχολήστε σε ένα ξένο εργασιακό περιβάλλον, υπάρχουν ορισμένα αιθέρια έλαια, όπως το περγαμόντο, το ξύλο κέδρου και η λεβάντα που θα βελτιώσουν την αποδοτικότητά σας και θα σας βοηθήσουν να μείνετε ήρεμοι και με λιγότερο άγχος.

-       Επίσης, τα αιθέρια έλαια δενδρολίβανο, βασιλικός & λεμόνι θα βοηθήσουν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς σας, έτσι ώστε να επιτευχθούν τα περισσότερα σε λιγότερο χρόνο.

Σε πολλές ασθένειες, η εφαρμογή των αιθέριων ελαίων έχει άριστα αποτελέσματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε: ακμή, μυκητιάσεις, ψωρίαση, έκζεμα, ατοπική και σμηγατορροϊκή δερματίτιδα, τριχόπτωση, ουλές κ.α. Ιδιαίτερα τα αυτοάνοσα νοσήματα έχουν πολύ καλή ανταπόκριση σε θεραπευτικά πρωτόκολλα με χρήση αιθέριων ελαίων.

Τα αποτελέσματα έχουν κερδίσει και έχουν φέρει σ΄αυτή την θεραπευτική οδό, τώρα και στην Ελλάδα, πολλούς γιατρούς όπως παιδιάτρους, γυναικολόγους, δερματολόγους κ.α. που έχουν εντάξει συμπληρωματικά με τις δικές τους θεραπείες την Κλινική Αρωματοθεραπεία.

Η χρήση των αιθέριων ελαίων πρέπει να γίνεται από έμπειρους αρωματοθεραπευτές με ασφαλή δοσολογία και αποτελεσματικές συνεργίες, βασισμένες στη χημεία των αιθέριων ελαίων, για κάθε περίπτωση.