Κυτταρίτιδα & Αρωματοθεραπεία

Κατηγορία Αρωματοθεραπεία
Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015 00:00 Διαβάστηκε 3932 φορές
Issue 67

Γράφει η Χριστίνα Σαμπατάκου, Αρωματοθεραπεύτρια

Η Κυτταρίτιδα απασχολεί πολλές γυναίκες, κυρίως, ιδιαίτερα όσο πλησιάζουν οι καλοκαιρινοί μήνες. Στο παρόν κείμενο θα δούμε την κυτταρίτιδα από τη σκοπιά της αρωματοθεραπείας, και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με αιθέρια έλαια και φυτικά σκευάσματα.

Είναι αλήθεια πως η αντιμετώπισή της θα πρέπει να γίνει ολιστικά και να αλλάξουμε κάποιες συνήθειες μας. Χρησιμοποιώντας φυσικές μεθόδους, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε και να τη βελτιώσουμε σε εντυπωσιακό βαθμό. Καλό θα ήταν όμως πριν συνεχίσουμε να ορίσουμε τι είναι κυτταρίτιδα και ποιες είναι οι διαβαθμίσεις της.

Η κυτταρίτιδα είναι η εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό. Οφείλεται στην κακή αιμάτωση και στη διόγκωση των λιποκυψελών στη συγκεκριμένη περιοχή του σώματος που εμφανίζεται. Ο συνδετικός ιστός χάνει την ελαστικότητά του και το δέρμα παρουσιάζει μια εικόνα που μοιάζει με «φλοιό πορτοκαλιού». Συνήθως αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται στην πλειοψηφία του στις γυναίκες, ανεξάρτητα από το αν έχουν παραπάνω κιλά ή όχι. Σίγουρα, η εναπόθεση περιττού λίπους επιδεινώνει την κατάσταση. Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται συνήθως στους μηρούς, τους γλουτούς, το στομάχι, την κοιλιά, τις γάμπες και στο εσωτερικό των μπράτσων. Αποδίδεται στην καθιστική ζωή, τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα, την ακατάλληλη διατροφή, σε διαταραχές στην κυκλοφορία του αίματος ή σε ορμονικές διαταραχές, σε κληρονομικότητα, στο κάπνισμα, στη συχνή και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και στη δυσκοιλιότητα.

Η αρωματοθεραπεία προσφέρει ιδιαιτέρως δυνατά όπλα στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, με ευχάριστο τρόπο. Στα όπλα της συμπεριλαμβάνονται τα αιθέρια έλαια, τα έλαια βάσης, ροφήματα με βότανα, καλλυντικά για τη φροντίδα του σώματος με scrub, μάσκες με άργιλο και λάσπη, μασάζ λεμφικό και δυναμικό.

Τα αιθέρια έλαια, σε έναν ενδυναμωμένο συνδυασμό για την κατακράτηση υγρών και την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα ροφήματα, μπορούν να ανακουφίσουν από το αρχικό αίσθημα του βάρους, που δημιουργούν οι κατακρατήσεις και η κακή κυκλοφορία του αίματος, ενώ ενεργοποιούν επίσης το μεταβολισμό. Στην ουσία αφενός δίνουν μια δυνατή ώθηση στο σώμα να αποβάλλει τα περιττά και να μεταβολίσει καλύτερα τις τροφές, αφετέρου πάντα με το μασάζ βελτιώνεται και η εμφάνιση της επιδερμίδας. Η επιδερμίδα γίνεται πιο ελαστική και η «όψη πορτοκαλιού», όπως την αποκαλούμε, δεν είναι τόσο ενοχλητική σε βάθος χρόνου.

Υπάρχει μια ομάδα αιθερίων ελαίων που είναι πιο κατάλληλα, καθώς έχουν διουρητική και αποτοξινωτική δράση.

Ιδιαιτέρως ευεργετικά έλαια για το σκοπό αυτό είναι το γεράνι, ο μάραθος, το φασκόμηλο, ο κέδρος, η σημύδα και τα εσπεριδοειδή, ιδιαίτερα το grapefruit. Επίσης, βότανα όπως το δενδρολίβανο, ο βασιλικός και η λεβάντα ενισχύουν τη δράση ενός μείγματος με αυτές τις ιδιότητες.

Ο άρκευθος διεγείρει το λεμφικό σύστημα και γι’ αυτό έχει εξέχουσα θέση στα έλαια που χρησιμοποιούμε στα μάχη κατά της κυτταρίτιδας. Είναι έλαιο πλούσιο σε μονοτερπένια, υδρόφοβα συστατικά, που τονώνουν τη λειτουργία του σώματος στην αποβολή των περιττών υγρών. Παρόμοια λειτουργία έχει και ο ελίχρυσος. Επίσης, τα θερμαντικά έλαια όπως η κανέλα και το μαυρο πιπέρι είναι εξαιρετικά καθώς δημιουργούν υπεραιμία και τονώνουν τον μεταβολισμό.

Τα έλαια βάσης που θα χρησιμοποιήσουμε είναι πολύ σημαντικά. Τα έλαια βάσης έχουν αυτόνομες θεραπευτικές ιδιότητες, η συνέργεια όμωςμε τα αιθέρια έλαια ενδυναμώνει το μείγμα.

Πολύ καλό έλαιο για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και το αδυνάτισμα είναι το λάδι κισσού, το οποίο είναι καλό να διαλύουμε σε ένα έλαιο βάσης όπως το grapeseedoil που είναι λεπτόρρευστο και αποροφάται από την επιδερμίδα. Tograpeseedoil είναι στυπτικό έλαιο και βοηθάει πολύ στην καλή λειτουργία της λέμφου, ενω τονώνει την κυκλοφορία του αίματος. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη F, η οποία είναι ορμονορρυθμιστική. Το έλαιο φουντουκιού (ηazelnutoil), επίσης δεν είναι λιπαρό και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος. Τέλος, πολύ χρήσιμο έλαιο είναι το έλαιο Avocado, το οποίο έχει πιο πλούσια υφή και περιέχει στη σύσταση του μεγάλη ποσότητα λεκιθίνης, που είναι γνωστή για τη λιποδιαλυτική δράση της.

Τα έλαια που προέρχονται από καρπούς όπως το φουντούκι που αναφέραμε, είναι πλούσια σε λινολεϊκό οξύ και άλλες βιταμίνες, που βοηθούν ακόμη περισσότερο στις περιπτώσεις που η κυτταρίτιδα αποδίδεται κυρίως σε ορμονικούς παράγοντες. Για το λόγο αυτό αν στο μείγμα μας προσθέσουμε και λίγο (5%) λάδι νυχτολούλουδου (eveningprimroseoil), το ενισχύουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Το μασάζ έχει εξέχοντα ρόλο στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Αναφερόμαστε τόσο στο μασάζ που γίνεται από επαγγελματία αρωματοθεραπευτή όσο και στην καθημερινή χρήση του μείγματος με επάλειψη.

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας, περιέχει τις παρακάτω δραστηριότητες:

  1. Ένας κύκλος μασάζ από αρωματοθεραπευτή, ανάλογα με τις ανάγκες σας (ο κύκλος ορίζεται σε 6 συνεδρίες διάρκειας 40’).
  2. Προσώπικό μείγμα μαζί με ένα απολεπιστικό προιόν με άλατα και άργιλο που μπορείτε να το χρησιμοποιείτε 2 φορές τη βδομάδα.
  3. Μάσκες με λάσπη ή άργιλο μια φορά τη βδομάδα.

Συγκεντρώνοντας τα παραπάνω, διαπιστώνουμε πως υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσουμε την κυτταρίτιδα με φυσικά μέσα. Εσείς δεν έχετε παρά να συμβουλευτείτε ένα ειδικευμένο αρωματοθεραπευτή και στη συνέχεια να επιλέξετε ό,τι σας ταιριάζει περισσότερο και να οργανώσετε την προσωπικη σας θεραπεία με ασφαλή και ευχάριστο τρόπο.