Η κατάθλιψη μπορεί να περιμένει

Κατηγορία Αυτοβελτίωση
Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2021 08:32 Διαβάστηκε 127 φορές
Holistic Life TV Νάνσυ Φωτοπούλου: Better Life Coach & Motivator

Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους κάθε ηλικίας και φύλου, ακόμα και παιδιά.
Δεν μιλάμε για μια πεσμένη διάθεση, μια πρόσκαιρη συναισθηματική μελαγχολία, ή κυκλοθυμία. Μιλάμε για μια σοβαρή ασθένεια που σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μορφές αυτοκαταστροφής ή ακόμα χειρότερα σε αυτοκτονία. Αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου των νέων μετά τα τροχαία ατυχήματα.
Δεν ξυπνάμε ένα ωραίο πρωί και η κατάθλιψη μας χτυπάει την πόρτα δυνατά για να την πάρουμε χαμπάρι. Έρχεται σιγά σιγά και πολλές φορές ύπουλα, κάτι σαν απώλεια ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης, κάτι σαν έντονη και ανεξήγητη κούραση και άλλοτε κάπως πιο πολύπλοκα, με αισθήματα αναξιότητας και ενοχής. Αν επιμείνουν, αρχίζουν να καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο οι αρνητικές σκέψεις, η θλίψη και η μελαγχολία. Ίσως μετά να έρθει μια σταδιακή απόσυρση με το αίσθημα της ματαιότητας αγκαλιά. Το άτομο νιώθει αβοήθητο, μόνο, ή εγκαταλελειμμένο, νιώθει ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο και βιώνει απελπισία.
Οι εξωτερικοί παράγοντες, το περιβάλλον, οι κρίσεις, οι ξαφνικές αλλαγές, οικονομικά προβλήματα, ένα κακό διαζύγιο, μπορούν να γίνουν αφορμές ή αιτίες για να βρεθεί κάποιος να θλίβεται βαθιά, αλλά δεν καταλήγουν όλοι στην κατάθλιψη. Ούτε και είναι κληρονομική.
Αν περνάς μια δύσκολη περίοδο και υποψιάζεσαι πως κάτι συμβαίνει που δεν σε αφήνει να ορθοποδήσεις, άσε τις ντροπές και τα ταμπού στην άκρη και ζήτα βοήθεια από έναν ειδικό που δεν θα σε ρίξει στα ψυχοφάρμακα. Αν περνάς απλά μια περίοδο στενάχωρη θα σε βοηθήσει πολύ:

 • να καταλάβεις τι σε προβληματίζει,
 • γιατί σε βαραίνει τόσο πολύ,
 • να ανακαλύψεις τρόπους εσωτερικής ενδυνάμωσης,
 • να μάθεις τεχνικές χαλάρωσης και
 • πώς μπορείς να παρακινήσεις τον εαυτό σου να λάβει ξανά την χαρά.

Η χαρά είναι φάρμακο που σε μικρές ή μεγάλες δόσεις κάνει θαύματα, αλλά ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε βαθιά κατάθλιψη δεν μπορεί να εκτιμήσει τίποτα, ούτε να ανταποκριθεί. Όσο κι αν θέλουν οι φίλοι ή άλλοι οικείοι να βοηθήσουν, μόνο ένας ειδικός μπορεί να το καταφέρει. Φυσικά δεν λέμε να σηκώνουμε τα χέρια ψηλά όταν έχουμε κοντά μας έναν καταθλιπτικό άνθρωπο, αλλά να μην έχουμε υπερβολικές προσδοκίες από τις προσπάθειές μας. Ούτε να νιώθουμε ενοχές αν δεν καταφέρνουμε πράγματα μαζί του.
Το θέμα όμως είναι να μην φτάνουμε ποτέ να δούμε τον εαυτό μας να κατασπαράζεται από το τέρας της κατάθλιψης όπως περιγράφουν πολλοί. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει:

 1. Να αναγνωρίζουμε έγκαιρα τις αδυναμίες μας, αυτές που μας εμποδίζουν να σηκωθούμε με ψηλά το κεφάλι και με κέφι για την ζωή.
 2. Να μην ντρεπόμαστε να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιον, αρκεί να τον εμπιστευόμαστε.
 3. Να κάνουμε ευγενική αυτοκριτική και αυτογνωσία χωρίς να αυτομαστιγωνόμαστε όταν τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά.
 4. Να έχουμε θετική εστίαση προς τα πράγματα, την ζωή τον εαυτό μας.
 5. Να ψάχνουμε και να βρίσκουμε λόγους να αγαπάμε την ζωή, την φύση και τους άλλους
 6. Να βρίσκουμε τρόπους να ξεφεύγουμε για λίγο από το όποιο πρόβλημα, μέσα από ευχάριστες και απολαυστικές δράσεις για να βρίσκουμε ανακούφιση.
 7. Να επιδιώκουμε να χαιρόμαστε και να δημιουργούμε πηγές χαράς, όχι μόνο για τον εαυτό μας αλλά και τους άλλους.
 8. Να κάνουμε ταξίδια μικρά ή μεγάλα αλλάζοντας παραστάσεις, γνωρίζοντας άλλους ανθρώπους και κουλτούρες.
 9. Να έχουμε ένα όμορφο χόμπι που να αγαπάμε να κάνουμε τακτικά.
 10. Να βγαίνουμε περιπάτους στην φύση. Ειδικά τα μπάνια στην θάλασσα είναι άκρως θεραπευτικά και χαλαρωτικά.
 11. Ο ήλιος είναι μέγας θεραπευτής κατά της κατάθλιψης, αλλά σε ισορροπημένες δόσεις χωρίς γυαλιά και αντιηλιακό.
 12. Να μην τρώμε καθημερινά κρέας. Να βάζουμε ξηρούς καρπούς στην διατροφή μας και ωραία φρούτα εποχής.
 13. Να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας με όλα τα υπέροχα και με όλα τα αδύναμα του χαρακτήρα μας ή του σώματός μας. Μπορεί να γίνει ο καλύτερος εχθρός αν δεν τον φροντίσουμε, αλλά και ο καλύτερος και πιο πιστός μας φίλος αν του φερθούμε με τρυφερότητα και ευγένεια.
 14. Να μπαίνουμε ως επί τούτου και συχνά σε κατάσταση ευγνωμοσύνης για όσα ήδη έχουμε, για όσα μας δίνονται, για όσα θαυμαστά βιώνουμε. Και πιστέψτε με, είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα νομίζετε.

Ξέρω πως η εποχή μας ευνοεί τα δυσάρεστα συναισθήματα και κάνει πόλεμο στα θετικά, αλλά εκεί βρίσκεται η δική μας «μαγκιά» και δύναμη. Στα εύκολα και στα ωραία όλοι είμαστε καλοί, χαρούμενοι, και φαινόμαστε δυνατοί, αλλά στα δύσκολα είναι που δοκιμάζονται οι αντοχές μας σε όλα τα επίπεδα. Δοκιμάζεται ο αληθινός εαυτός μας, τα πραγματικά μας εφόδια. Και τότε όλα βγαίνουν στην επιφάνεια.
Κρατάτε το τιμόνι της ζωής σταθερό ακόμα και στις φουρτούνες, έχοντας ενισχύσει με πολλούς τρόπους τον εαυτό σας. Τα σκαμπανεβάσματα στα κύματα θα είναι γνώση και εμπειρία, θα είναι προστιθέμενη δύναμη και όχι λόγος για να εγκαταλείψετε το σκάφος. Σας αξίζει να είστε ένας υπέροχος και δυνατός καπετάνιος γεμάτος σοφία και χαρά για τα ταξίδια της ζωής. Και είμαι σίγουρη πως το μπορείτε αν το θελήσετε πραγματικά!

 Δείτε την εκπομπή στο κανάλι μας Holistic Life TV

Κατάθλιψη


Fotopoulou

Η Νάνσυ Φωτοπούλου ξεκίνησε να ασχολείτε με τις εναλλακτικές θεραπείες στην Ταϊλάνδη όπου διδάχθηκε στην σχολή Old Medicine Hospital την αρχαία γνώση των χειροπρακτικών και στην Ελλάδα τις ενεργειακές θεραπείες. Εκπαιδεύτηκε στο N.L.P. (Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός) και το συνδυάζει με το ThetaHealing® στο οποίο πήρε έξι (6) τομείς-εκπαιδεύσεις και που αγαπά πολύ να δουλεύει συνδυαστικά. Για 5 χρόνια φοίτησε παράλληλα σε ιδιωτικές ακαδημίες και σεμινάρια μεθόδων αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης. Για 2 έτη συμμετείχε σε ομάδα αυτογνωσίας και 2 έτη σε θεραπευτική ομάδα ψυχοδράματος. H Νάνσυ Φωτοπούλου είναι απόφοιτη: Tου επιμορφωτικού τμήματος Λογοθεραπείας και Συμβουλευτικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών - Tου ανοιχτού Πανεπιστημίου Αιγαίου στο τμήμα Ψυχικής & Κοινοτικής Υγείας - Του Life & Executive Coaching του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών. Την εμπνέει η ζωή και η φύση, όπως και οι άνθρωποι που ξέρουν να κατανοούν, να χαμογελούν, να αγαπούν και να δίνουν. 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δύο μεγάλα μυστικά για υγεία, ευεξία και δύναμη! (video)