Χριστουγεννιάτικος οδηγός αισιοδοξίας και όχι μόνο…

Κατηγορία Αυτοβελτίωση
Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2021 21:54 Διαβάστηκε 287 φορές
On Line Νάνσυ Φωτοπούλου - Σύμβουλος Ευζωίας και Προσωπικής Ανάπτυξης

Πολλοί συνάνθρωποί μας, για διάφορους λόγους πέφτουν σε μελαγχολία ή κατάθλιψη τις γιορτές. Θα εξομολογηθώ πως κάποτε, ήμουν ένας από αυτούς. Εδώ και αρκετά χρόνια όμως νιώθω και είμαι «θεραπευμένη». Αυτό που κατάλαβα από τα χρόνια της θλίψης μου όταν έρχονταν οι γιορτές, ήταν οι μεγάλες προσδοκίες που κρύβονταν μέσα μου και με έτρωγαν ύπουλα και αθόρυβα. Το να είσαι και να νιώθεις τέλεια τις γιορτές είναι μια ουτοπία, αλλά δυστυχώς τα ΜΜΕ πουλάνε πάντα ένα εξιδανικευμένο παραμύθι. Τα πολύ τελευταία χρόνια, οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες ανάγκασαν πολλούς να ζήσουν με πολύ λιγότερα, το οποίο σημαίνει αλλαγή συναισθηματικής κατάστασης και ζωή έξω από το παραμύθι.

Έχουμε μάθει πως στις γιορτές βάζουμε τα καλά μας ρούχα που έχουμε αγοράσει για την κάθε περίσταση, φτιάχνουμε ή αγοράζουμε γλυκά, στολίζουμε με χαρά το χριστουγεννιάτικο δέντρο, δίνουμε και παίρνουμε δώρα, κανονίζουμε ευφάνταστες εξόδους, ταξιδεύουμε σε χειμερινούς προορισμούς, πίνουμε, τρώμε, διασκεδάζουμε και μέσα σε όλα θυμόμαστε τους φτωχούς, τους μόνους και τους αδύναμους και κάνουμε καλές πράξεις. Μέσα σε όλα, πρέπει και οφείλουμε να είμαστε χαρούμενοι για να μην χαλάσουμε την ατμόσφαιρα ή το κέφι κανενός. Και μετά η αυλαία κλείνει και η πραγματικότητα ξαναπαίρνει το χρώμα που είχε πριν την εορταστική περίοδο.

Δεν λέω πως είναι άσχημα τα εορταστικά διαλείμματα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά μήπως η αγωνία για να χαιρόμαστε ντε και καλά μέσα στις γιορτές είναι επίπλαστη; Μήπως θα έπρεπε η κάθε μέρα του χρόνου να έχει όχι μόνο χαρά αλλά και ουσία; Μήπως θα μπορούσαμε να κάνουμε χαρούμενα διαλείμματα πιο συχνά για να είμαστε πιο ισορροπημένοι και γαλήνιοι, χωρίς να περιμένουμε την αφορμή ενός εξαιρετικού γεγονότος; Μήπως θα μπορούσαμε να νιώθουμε και λίγο παιδιά που και που ξεφεύγοντας έτσι από τα αυστηρά πλαίσια μιας εργασίας ή ενός περιβάλλοντος; Και τελικά, ακόμα κι αν είμαστε απόλυτα δικαιολογημένοι για την κακή ψυχική μας κατάσταση, τι θα μπορούσαμε καλύτερο να κάνουμε;

Έτσι σας προτείνω και σας προτρέπω σε κάποια πράγματα που θα είναι οι καλές πράξεις προς τον εαυτό σας, όχι μόνο εν όψει εορτών, αλλά κάθε μέρα του χρόνου. Γιατί αν δεν έχουμε έναν δυνατό και χαρούμενο εαυτό, πώς θα δίνουμε και το καλύτερο που μπορούμε στους άλλους και στην ζωή μας; Αν δεν έχουμε γαλήνη και ισορροπία μέσα μας, πώς θα ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις και στις ανατροπές που μπορεί να συναντάμε στον δρόμο μας; Πώς θα κάνουμε την καθημερινότητά μας καλύτερη και πώς θα βρίσκουμε το ουσιώδες στο κάθε πράγμα, όχι μόνο στο ωραίο αλλά και στο άσχημο;

Γι’ αυτό, ακολουθήστε με σε αυτό το μικρό ταξίδι με άλλη θέα…

  1. Αν δεν θέλεις ή δεν μπορείς μέσα στις γιορτές ή για κάποιο άλλο διάστημα να χαρείς για τους δικούς σου λόγους, μην ζορίζεσαι και μην προσποιείσαι. Έχεις δικαίωμα στην λύπη, στον πόνο, στην θλίψη. Πάρε χρόνο, απόσταση και χώρο και άκου την καρδιά σου στο τι χρειάζεται να κάνεις και τι όχι. Ενημέρωσε με ειλικρίνεια τους δικούς σου ανθρώπους για να μην ανησυχούν άδικα και αφέσου σε ό,τι νιώθεις. Είναι εντάξει. Είσαι εντάξει. Δεν είσαι ούφο, δεν είσαι δακτυλοδεικτούμενος επειδή δεν μπορείς να συμπλεύσεις με το εορταστικό κλίμα.
  2. Δώσε την ευκαιρία στον εαυτό σου να σου δείξει τι χρειάζεται και εκμεταλλεύσου την χρονική αυτή περίοδο για να κάνεις μια ενδοσκόπηση. Να θέσεις κάποιες χρήσιμες ερωτήσεις στον εαυτό σου για να βρεις τις χρήσιμες απαντήσεις. Π.χ. Αξίζω πραγματικά αυτό που ζω τώρα; Υπάρχει τρόπος να δω αλλιώς την κατάσταση; Μπορεί να υπάρξει κάποιο όφελος από αυτό που μου συμβαίνει τώρα; Μπορώ να βοηθηθώ; Κλπ… Αναλαμβάνοντας την ευθύνη του εαυτού σου, σε κάνει ηγέτη της ζωής σου και όχι υποτελή της. Οπότε αν έχει να σου διδάξει κάτι όλο αυτό, μην το χάσεις.
  3. Γι’ αυτό, μην υποκύψεις στον πειρασμό να αυτομαστιγωθείς ή να θυματοποιηθείς. Θα είναι ένα λάθος που δεν θα σε βοηθήσει να αποκομίσεις κάποια ωφέλεια. Το να οικτίρεις τον εαυτό σου για την κατάστασή σου, δεν θα σε βγάλει πουθενά. Μάλλον θα σε βουλιάξει χειρότερα και είναι κάτι που δεν χρειάζεται να γίνει. Ανάλαβε την όποια ευθύνη σου αναλογεί και εξέτασε, μάθε, πράξε, διόρθωσε, βελτίωσε όπου μπορείς. Αυτό σε καθιστά άξιο μαχητή. Και είναι ένας ρόλος αυτός του «άξιου μαχητή» που πρέπει να τον τιμούμε όλοι μας.
  4. Αν σου αρέσει να φτάνεις πάτο για να μπορέσεις να σηκωθείς, σκέψου πως είναι ένα παιχνίδι που σου παίζει το υποσυνείδητό σου. Είναι προφανώς κάποιο πρόγραμμα που έχει εγκατασταθεί στο σύστημά σου για λάθος λόγους. Μπορείς να σηκωθείς και μπορείς να δυναμώσεις χωρίς να περάσεις από την αγκαλιά ενός πάτου. Η δύναμη του συνειδητού νου σου είναι πολύ ισχυρή, οπότε άσε τις δικαιολογίες και όρθωσε ανάστημα. Μπορεί να σε χρειάζονται κάποιοι άνθρωποι, μπορεί να χρειάζεται να δώσεις ενέργεια και σε άλλα πράγματα πιο σημαντικά. Αν δεν έχεις πολύ σοβαρό λόγο, ή αν δεν είσαι σε πένθος, σκέψου και δες λίγο πιο πέρα από σένα.
  5. Αν δεν θέλεις αυτό που σου συμβαίνει αλλά δεν ξέρεις και πώς να βγεις από αυτό, τότε μην ντραπείς και μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια. Είτε από δικούς σου ανθρώπους, είτε από ειδικούς. Το να ζητάς βοήθεια στα δύσκολα είναι μια πράξη αγάπης στον εαυτό που αγωνίζεται για σένα καθημερινά και αδιάλειπτα. Φρόντισε λοιπόν να βρεις βοήθεια για να διευκολύνεις την διαδικασία της επαναφοράς σου χωρίς να χάνεις μάταια χρόνο και ενέργεια.
  6. Να βρεις απλά και όμορφα πράγματα να εστιάσεις, πράγματα που σου δίνουν χαρά και αγαλλίαση. Συμβαίνουν παντού. Υπάρχουν παντού, κάθε μέρα. Και γύρω σου και κοντά σου και μέσα σου. Να μένεις με ευγνωμοσύνη σε αυτά όσο περισσότερο μπορείς, για να φορτίζεσαι με θετική ενέργεια όταν νιώθεις πως οι μπαταρίες σου τελειώνουν δραματικά. Να γράφεις όσα σου δίνουν χαρά, όσα σε κάνουν να νιώθεις όμορφα, ζεστά, γλυκά. Με το γράψιμο, ενδυναμώνεις τις θετικές καταγραφές στο σύστημά σου. Αλλά και να δώσεις χαρά, να δώσεις αγάπη, να δώσεις χρόνο και σκέψη. Όχι μόνο αν και όταν στο ζητήσουν, αλλά δώσε και εκεί που υπάρχει ανάγκη χωρίς να στο ζητήσουν. Η δοτικότητα και το νοιάξιμο πέραν του εαυτού σου, είναι το καλύτερο φάρμακο για όλα.
  7. Να μην φοβάσαι να είσαι ο εαυτός σου, αλλά να μην σταματάς και να τον εξελίσσεις. Δεν είσαι ένα χαλασμένο αντικείμενο που θέλει φτιάξιμο, αλλά είσαι μια ψυχή που θέλει ανάταση. Θέλει ουσία και αγάπη, θέλει και εσωτερικά ταξίδια εκτός από τα εξωτερικά. Θέλει να έχει φως και ελευθερία. Άρα μην εγκλωβίζεσαι σε όσα ήξερες ως τώρα, ή σε όσα νόμιζες ως τώρα. Ανοίξου, μάθε, εξελίξου σε όλα τα επίπεδα, σε όλους τους τομείς. Ανοίξου -ή άνοιξε μόνος σου- νέους δρόμους να περπατήσεις γιατί το άγνωστο δεν έχει μόνο φόβο. Έχει και πάρα πολλές προοπτικές και ευκαιρίες που τώρα χάνεις… Ανοίξου και στην προοπτική της αισιοδοξίας γιατί πολλές φορές είναι μονόδρομος.

Αυτά ισχύουν για κάθε μέρα της ζωής, για κάθε εποχή και για κάθε πρόκληση που μας ρίχνει ψυχολογικά. Δεν έχει να κάνει μόνο με την μελαγχολία ή την θλίψη των Χριστουγέννων. Έχει να κάνει με την στάση ζωής που μπορούμε και οφείλουμε να έχουμε, αν ζητάμε καλύτερη ποιότητα στην καθημερινότητά μας, παρ’ όλες τις εξωτερικές συνθήκες.

Είμαι σίγουρη πως μπορείτε πολύ καλύτερα και πολλά περισσότερα απ’ ότι πιστεύετε. Και φυσικά το αξίζετε!

Εύχομαι από καρδιάς να έχετε δύναμη, υγεία και χαρά και να απολαμβάνετε φιλιά, αγκαλιές, και άλλα δείγματα αγάπης. Να έχετε 2022 δώρα σε όλη τη νέα χρονιά και ακόμα παραπάνω!


Fotopoulou
Η Νάνσυ Φωτοπούλου ξεκίνησε να ασχολείτε με τις εναλλακτικές θεραπείες στην Ταϊλάνδη όπου διδάχθηκε στην σχολή Old Medicine Hospital την αρχαία γνώση των χειροπρακτικών και στην Ελλάδα τις ενεργειακές θεραπείες. Εκπαιδεύτηκε στο N.L.P. (Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός) και το συνδυάζει με το ThetaHealing® στο οποίο πήρε έξι (6) τομείς-εκπαιδεύσεις και που αγαπά πολύ να δουλεύει συνδυαστικά. Για 5 χρόνια φοίτησε παράλληλα σε ιδιωτικές ακαδημίες και σεμινάρια μεθόδων αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης. Για 2 έτη συμμετείχε σε ομάδα αυτογνωσίας και 2 έτη σε θεραπευτική ομάδα ψυχοδράματος. H Νάνσυ Φωτοπούλου είναι απόφοιτη: Tου επιμορφωτικού τμήματος Λογοθεραπείας και Συμβουλευτικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών - Tου ανοιχτού Πανεπιστημίου Αιγαίου στο τμήμα Ψυχικής & Κοινοτικής Υγείας - Του Life & Executive Coaching του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών. Την εμπνέει η ζωή και η φύση, όπως και οι άνθρωποι που ξέρουν να κατανοούν, να χαμογελούν, να αγαπούν και να δίνουν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κρίση Πανικού – Ακούγοντας τον Εαυτό