Οι συνέπειες του άγχους και η διαχείρισή του με φυσικές μεθόδους

Κατηγορία Βιοσυντονισμός
Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015 00:00 Διαβάστηκε 10603 φορές
Issue 66

Γράφει η Κασσάνδρα Μουγιάκου – ιατρός παθολόγος

Το άγχος είναι κάτι που βιώνει ο καθένας, για αυτό είναι σκόπιμο να γνωρίζουμε πώς να αντιμετωπίζουμε τις συνέπειές του για την σωματική και ψυχολογική μας υγεία.

Αλλά τι είναι το άγχος;

 • Το άγχος είναι μια ψυχολογική και φυσιολογική αντίδραση σε συμβάντα στο περιβάλλον μας.
 • Εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άτομο. Κάποιοι βρίσκουν διέξοδο στο φαγητό, άλλων «κλείνει το στομάχι». Κάποιοι υποφέρουν από αϋπνία, άλλοι το «ρίχνουν στον ύπνο».
 • Αυξημένη ευθύνη
 • Σημαντικές αλλαγές στη ζωή (γάμος, διαζύγιο, προβλήματα σχέσεων, γέννηση παιδιού, θάνατος αγαπημένου προσώπου, κτλ.)
 • Αλλαγή τόπου κατοικίας
 • Οικονομικά προβλήματα
 • Αλλαγή στην εργασία
 • Φυσικές καταστροφές ή σοβαρό ατύχημα
 • και πολλά άλλα

Όταν οι συνήθεις συμπεριφορές και αντιδράσεις ενός ατόμου αλλάζουν σημαντικά ως αποτέλεσμα κάποιων γεγονότων στη ζωή του, είναι πιθανό να βιώνει στρες.

Τι πυροδοτεί το άγχος;

Το άγχος μπορεί να είναι «καλό» όπως π.χ. κατά την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, μια προαγωγή, λόγω αρραβώνα ή «κακό» όπως στην περίπτωση απειλής τραυματισμού, δυσάρεστου περιβάλλοντος στην εργασία, κτλ.

Οι 4 τύποι του άγχους:

 1. Γενικό άγχος – ένα είδος που βιώνει ο καθένας και φθίνει σε μια δυο μέρες, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερα μέτρα,
 2. Συσσωρευμένο άγχος – αυξανόμενο στρες, εκδηλώνονται σωματικά ή νοητικά συμπτώματα, είναι πιο δύσκολα διαχειρίσιμο,
 3. Οξύ τραυματικό άγχος – πρόκειται για φυσιολογική αντίδραση σε μη-φυσιολογικά γεγονότα, με σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση,
 4. Μετα-τραυματικό άγχος – προκύπτει από έντονο και άλυτο στρες, οδηγεί σε μακροχρόνιες διαταραχές.

Συμπτώματα

Βραχυπρόθεσμο άγχος: ξηροστομία, κρύο δέρμα, κρύα χέρια και πόδια, αυξημένη εφίδρωση, γρήγορη αναπνοή, ταχυπαλμία, σφιγμένοι μύες, αίσθημα αναγούλας, δυσφορία στο στομάχι, διάρροια, επιθυμία ενούρησης.

Μακροχρόνιο άγχος:

 • Αυξημένος καρδιακός ρυθμός
 • Τρέμουλο
 • Αδυναμία λήψης αποφάσεων
 • Αδυναμία για δράση
 • Έντονη και παρατεταμένη κόπωση
 • Έλλειψη συγκέντρωσης
 • Υπερδραστηριότητα
 • Αλλαγές της όρεξης
 • Αλλαγή στον ύπνο (π.χ. αϋπνία)
 • Σεξουαλικές διαταραχές
 • Πόνοι
 • Συχνά κρυολογήματα ή ευαισθησία σε ασθένειες
 • Αναγνώριση των σημαδιών που υποδηλώνουν άγχος
 • Αναγνώριση των περιστάσεων που πυροδοτούν τις αντιδράσεις άγχους
 • Χρήση τεχνικών διαχείριση άγχους

Οι χαρακτηριστικές συμπεριφορές ενός ατόμου που βιώνει μακροχρόνιο στρες είναι μεταξύ άλλων: χασμουρητό, γρήγορη ομιλία, δυνατή φωνή, έντονες αντιδράσεις, τρίξιμο δοντιών, δάγκωμα νυχιών, μυϊκές συσπάσεις, ανησυχία, αμυντική στάση, εχθρικότητα, κριτική ή επιθετική συμπεριφορά, ευσυγκινησία.

Η αποτελεσματική διαχείριση του στρες περιλαμβάνει:

Τρόποι αντιμετώπισης του άγχους:

Προτείνονται τουλάχιστον 6 ώρες ύπνου, μια υγιεινή διατροφή με περιορισμό του αλατιού, της καφεΐνης, επεξεργασμένων σακχάρων, μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, σύνθετων υδατανθράκων, νερού και βιταμινών, σωματική άσκηση για τουλάχιστον 20’ 5 φορές την εβδομάδα για την αύξηση έκκρισης ενδορφινών.

Το άγχος μπορεί να μειωθεί με την καλύτερη οργάνωση των διαφόρων υποχρεώσεων, την ανάθεση εργασιών σε άλλους. Παράλληλα είναι πολύ σημαντική η διαχείριση του θυμού, ο οποίος επηρεάζει την υγεία και οδηγεί σε υπερ-αντίδραση σε πολλές καταστάσεις. Βοηθητικό είναι να κάνουμε ανασκόπηση του τρόπου που διαχειριστήκαμε μια κατάσταση και να προσπαθήσουμε να γίνουμε πιο ευέλικτοι. Οφέλιμο επίσης είναι να βρούμε τρόπους για χαλάρωση.

Το άγχος οδηγεί πολλούς σε καταχρήσεις όπως το αλκοόλ, τα ηρεμιστικά, τα ναρκωτικά.

Θα ήθελα να προτείνω μια πιο φυσική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του στρες, με τη μέθοδο βιοσυντονισμού BICOM.

Κλινικά περιστατικά

- Ασθενής 35 ετών, δήλωσε ότι βίωνε έντονο άγχος από την παιδική ηλικία, με αίσθημα μουδιάσματος, σφιξίματος στο κεφάλι και το πρόσωπο, εσωστρεφής.

Φαρμακευτική αγωγή: Cipralex 20mg(αντικαταθλιπτικό, δίνεται σε αγχώδεις διαταραχές). Μετά από 6 συνεδρίες μείωσε τη δοσολογία του χαπιού και αισθάνεται πολύ καλύτερα. Βελτίωση σημειώθηκε μετά τη δεύτερη συνεδρία. Έμφαση δόθηκε στην τόνωση της αποτοξινωτικής λειτουργίας του συκωτιού, στο ξεμπλοκάρισμα της ροής της ενέργειας στο κεφάλι, την εξισορρόπηση της λειτουργίας ενεργειακών κέντρων, το ξεμπλοκάρισμα της κροταφογναθικής άρθρωσης, την τόνωση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος, απεξάρτηση από τη φαρμακευτική ουσία. Η θεραπεία είναι σε εξέλιξη.

- Ασθενής 46 ετών, ο οποίος πριν 7 χρόνια ένιωσε έντονο σφίξιμο στην καρδιά, το ηλεκτροκαρδιογράφημα έδειξε έμφραγμα του μυοκαρδίου. Από τότε παίρνει ψυχοφάρμακα, ενώ κάθε προσπάθεια διακοπής τους του φέρνει έντονη ενόχληση στα μάτια. Από την πρώτη κιόλας συνεδρία δήλωσε καλύτερη διάθεση, μετά την τρίτη διέκοψε το φάρμακο και ήταν καλά, με λίγες ζαλάδες που δεν ήταν δυσάρεστες. Μετά την πέμπτη συνεδρία δήλωνε πολύ καλά στη διάθεση και τη ψυχολογία του, με μια αμυδρή αίσθηση «μουδιάσματος» στο μάτι. Το θεραπευτικό του πλάνο συμπεριέλαβε αποτοξίνωση του συκωτιού, εξισορρόπηση ενεργειακών κέντρων και μεσημβρινών, θεραπεία άγχους και τόνωσης του νευρικού συστήματος, απεξάρτηση από τα φάρμακα. Η επόμενη συνεδρία του έχει προγραμματιστεί σε ένα μήνα.

- Ασθενής 35 ετών, με υπερβολικό άγχος. Φαρμακευτική αγωγή: Ladose, Bespar, Zanax (αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά, ηρεμιστικά). Δήλωσε ότι επιθυμεί να διακόψει τα φάρμακα. Ολοκλήρωσε τη θεραπεία του με 5 συνεδρίες. Μετά την πρώτη ανέφερε ότι δεν είχε πλέον σφίξιμο στο στομάχι, μετά τη δεύτερη είπε ότι νιώθει πολύ καλά και άρχισε η μείωση των φαρμάκων, μετά την τρίτη περαιτέρω μείωση ενώ μετά την τέταρτη διέκοψε τα χάπια. Η θεραπεία του εστίασε στην εξισορρόπηση ενεργειακών κέντρων και μεσημβρινών, τόνωση της αποτοξίνωσης των νεφρών, θεραπεία κατά του στρες, τόνωση του νευρικού συστήματος και απεξάρτηση από τις φαρμακευτικές ουσίες.

- Ασθενής 58 ετών, ο οποίος ένιωθε να «φουντώνει» και κοκκίνιζε έντονα κάθε φορά που βίωνε μια στρεσογόνα κατάσταση. Είχε επίσης νευρογενή υπέρταση. Έγιναν 6 συνεδρίες, ενώ ήδη στη δεύτερη δήλωσε βελτίωση. Το αποτέλεσμα επιτεύχθηκε με ρύθμιση της έκκρισης της αδρεναλίνης και της σεροτονίνης, ρύθμιση της υπέρτασης, εξισορρόπηση ενεργειακών κέντρων. Οχτώ χρόνια μετά εξακολουθεί να είναι καλά.

Περισσότερες πληροφορίες για τη μέθοδο βιοσυντονισμού BICOM στην ιστοσελίδα www.viosyntonismos.gr

Ευχαριστώ την συνάδελφο ιατρό Ελένη Κατακουζηνού για τα κλινικά περιστατικά.