Εφαρμογές βιοσυντονισμού σε ψυχολογικές διαταραχές

Κατηγορία Βιοσυντονισμός
Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015 00:00 Διαβάστηκε 4887 φορές
Issue 67

Γράφει η Κασσάνδρα Μουγιάκου – ιατρός παθολόγος

Η μέθοδος βιοσυντονισμού βασίζεται στο γεγονός ότι η ύλη δεν είναι τίποτα άλλο από συμπυκνωμένη ενέργεια. Η ενέργεια αυτή έχει τη μορφή ταλάντωσης με ηλεκτρομαγνητικό χαρακτήρα.

Οι ζωντανοί οργανισμοί, που αποτελούνται από ύλη, έχουν συνεπώς ενεργειακή υπόσταση και μπορούν να προσεγγιστούν από την ενεργειακή τους πλευρά.

Η συσκευή βιοσυντονισμού είναι μια ιατρική συσκευή που στηρίζεται στην αρχική ιδέα του γιατρού FranzMorell, ο οποίος είχε μακρόχρονη εμπειρία στη χρήση του ηλεκτροβελονισμού και τη μέτρηση της αντίδρασης των ενεργειακών καναλιών του σώματος σε θεραπευτικά σκευάσματα. Θεώρησε ότι αντί για τη χρήση εξωτερικών παραγόντων μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί η ίδια η ενέργεια του σώματος για την τόνωση της λειτουργίας του.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η ύλη ενέργεια. Όλες οι σκέψεις και τα συναισθήματα έχουν επίσης ενέργεια που εκδηλώνεται με ταλαντώσεις. Κάθε ένα από αυτά έχει το δικό του μοτίβο συχνότητας. Με τη βοήθεια της συσκευής βιοσυντονισμού, ο θεραπευτής μπορεί να ελέγξει την ηλεκτρομαγνητική δόνηση των συναισθημάτων σε ένα άτομο και να καθορίσει ποιά από αυτά είναι εκτός ισορροπίας. Επιπλέον, μετά την αναγνώριση των διαταραγμένων συναισθημάτων ο θεραπευτής μπορεί να προχωρήσει στην εναρμόνιση τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή συγκεκριμένων προγραμμάτων της συσκευής.

Στη θεραπεία ασθενών με ψυχολογικά προβλήματα, έμφαση δίνεται στην ύπαρξη ανισορροπιών στα επτά κύρια ενεργειακά κέντρα (τσάκρα) του σώματος και στην εξισορρόπησή τους, βάσει προτεραιότητας. Η διαδικασία αυτή εξασφαλίζει μια στέρεη βάση για την περαιτέρω θεραπεία συμπτωμάτων, όπως κρίσεις πανικού, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη, βουλιμία, νευρική ανορεξία κ.λπ.

Η μέθοδος είναι επίσης πολύ αποτελεσματική σε θέματα διαχείρισης του στρες και του άγχους. Αγχώδεις διαταραχές μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια της μεθόδου αυτής. Όλες οι ψυχοσωματικές παθήσεις, όπως νεύρωση στομάχου, ημικρανίες, πονοκέφαλοι έντασης, πόνοι, κολίτιδα, άσθμα, νευροδερματίτιδα, μπορούν να βοηθηθούν ουσιαστικότερα, αντιμετωπίζοντας όχι μόνο τα συμπτώματα, αλλά και τους σωματικούς και ψυχολογικούς αιτιολογικούς παράγοντες.

Επιπλέον, η εξουδετέρωση ενεργειακών μπλοκαρισμάτων σε ιστούς και η εξάλειψη βαθιών μπλοκαρισμάτων βοηθούν στη θεραπεία επίμονων διαταραχών όπως περιπτώσεις πόνου, υποτροπιάζουσες φλεγμονές της ουροδόχου κύστης, γυναικολογικές παθήσεις και γαστρο-εντερικές διαταραχές. Επίσης υπάρχουν ειδικά προγράμματα για την ανακούφιση του μετατραυματικού σοκ, ανεξάρτητα αν συνέβη σε νοητικό, ψυχολογικό ή σωματικό επίπεδο.

Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί στην αντιμετώπιση φοβιών, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, όπως για παράδειγμα φόβος πτήσης με αεροπλάνο, κλειστοφοβία, φόβος δημόσιας ομιλίας, φόβος σκοταδιού.

Η αντιμετώπιση ψυχολογικών προβλημάτων είναι μια πολύ ιδιαίτερη διαδικασία. Τόσο ο ασθενής όσο και ο θεραπευτής συνήθως μένουν έκπληκτοι από τα σημαντικά και γρήγορα αποτελέσματα. Οι περισσότερες φοβίες, τα αρνητικά συναισθήματα και οι σκέψεις μπορούν να αντιμετωπιστούν σε δύο συνεδρίες όπως και οι κρίσεις πανικού. Ασθενείς με νευρική ανορεξία, επανήρθαν σε κανονική διατροφή μετά από μόλις δύο συνεδρίες. Η διαχείριση του στρες όμως απαιτεί, κατά μέσο όρο, περίπου πέντε έως επτά συνεδρίες.

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου σε περιπτώσεις κατάθλιψης έχει να κάνει με τη σοβαρότητα της κατάστασης και τη δοσολογία των αντικαταθλιπτικών που παίρνει ο ασθενής. Δυστυχώς, τα αντικαταθλιπτικά έχουν την τάση να κάνουν το άτομο ανθεκτικό ως προς ερεθίσματα εν γένει, συμπεριλαμβανομένων των θεραπευτικών.

Η μέθοδος βιοσυντονισμού μπορεί να βοηθηθεί με την πρόσθετη χρήση ανθοϊαμάτων του Bach ή οποιονδήποτε άλλων εκχυλισμάτων λουλουδιών και με την ενεργειακή δόνηση χρωμάτων και κρυστάλλων. Όλα τα παραπάνω μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσω της συσκευής βιοσυντονισμού. Οι ηλεκτρομαγνητικές πληροφορίες τους θα ενισχυθούν και θα αποσταλθούν στον θεραπευόμενο, επιτρέποντας περαιτέρω αλλαγές.

Φυσικά, αυτό που επιδιώκουμε με τη μέθοδο του βιοσυντονισμού δεν είναι η πλήρης εξάλειψη των αρνητικών συναισθημάτων. Αυτό δεν είναι ούτε εφικτό ούτε επιθυμητό. Συναισθήματα όπως ο θυμός, ο φόβος, το άγχος κ.α, απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία του αμυντικού μας συστήματος, τα αντανακλαστικά μας προς τις εξωτερικές προκλήσεις και τις εσωτερικές αλλαγές. Ουσιαστικά, αυτό που μπορεί να επιτευχθεί μέσω του βιοσυντονισμού είναι η εξουδετέρωση της περίσσειας αυτών των συναισθημάτων. Με αυτόν τον τρόπο, ο αντίκτυπος που έχουν στη συμπεριφορά μας και, πάνω απ' όλα, στη σωματική και ψυχική μας υγεία. μεταβάλλεται με επιτυχία.

Σημείωση: Η συσκευή βιοσυντονισμού χρησιμοποιεί τα ηλεκτρομαγνητικά σήματα (πληροφορίες) του σώματος ή/και των σωματικών εκκρίσεων και απεκκρίσεων. Ωστόσο, χρησιμοποιούνται επιπλέον και τα ηλεκτρομαγνητικά διαγράμματα συχνότητας των διαφόρων ουσιών προκειμένου να προσδιοριστεί η επίδρασή τους στο εξεταζόμενο άτομο. Για παράδειγμα μπορούν να εξεταστούν διάφορες τοξίνες όπως χημικές ουσίες, βαρέα μέταλλα, παθογόνοι μικροοργανισμοί και αλλεργιογόνα, αλλά και θεραπευτικά σκευάσματα όπως ανθοϊάματα του Bach, ομοιοπαθητικά φάρμακα, συμπληρώματα.