Διακοπή καπνίσματος και αποτοξίνωση με τη μέθοδο βιοσυντονισμού

Κατηγορία Βιοσυντονισμός
Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015 00:00 Διαβάστηκε 4106 φορές
Issue 69

Πολλοί καπνιστές συνειδητοποιούν πως η συνήθεια του καπνίσματος δεν είναι υγιεινή, νιώθουν την αρνητική επίπτωση που έχει ο καπνός στους πνεύμονές τους και παρατηρούν την σταδιακή επιδείνωση της φυσικής τους κατάστασης. Οι περισσότεροι όμως, απογοητεύονται γρήγορα όταν προσπαθούν να διακόψουν το κάπνισμα μόνοι τους. Κι αυτό επειδή μέσα στις πρώτες ώρες εμφανίζονται τα συμπτώματα του στερητικού συνδρόμου και γιατί η συνήθεια είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί.

Είναι θετικό ότι για όσους χρειάζονται υποστήριξη, υπάρχουν αρκετές μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν τον αποφασισμένο καπνιστή στην προσπάθεια απεξάρτησης. Όμως μία μόνο μέθοδος μπορεί να βοηθήσει τόσο στην απεξάρτηση όσο και στην ταχεία αποτοξίνωση του οργανισμού από τις συσσωρευμένες τοξίνες και την πίσσα.

Η μέθοδος βιοσυντονισμού είναι μια ανώδυνη, γρήγορη και πολύ αποτελεσματική μέθοδος, η οποία προσφέρει όχι μόνο την απεξάρτηση από τη νικοτίνη, την εθιστική ουσία του τσιγάρου, αλλά, σημαντικότερα, αποτοξίνωση από τις περισσότερες από 4.000 τοξικές ουσίες, που περιέχονται μέσα σε αυτό.

Η μέθοδος

Η βιοσυντονιστική μέθοδος γίνεται με τη βοήθεια μιας συσκευής, η οποία χρησιμοποιεί είτε τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που λαμβάνει από τον ασθενή είτε από τα δείγματα των ουσιών που τοποθετούνται μέσα σ’ αυτή, χωρίς να παράγει τίποτα τεχνητά.

Για τη θεραπεία antismoking τοποθετούμε στη συσκευή στάχτη, αποτσίγαρα και δείγμα σάλιου του καπνιστή. Η συσκευή αποστέλλει στο σώμα αντεστραμμένα τα κύματα των ουσιών αυτών, με την μορφή ενός ανεπαίσθητου μαγνητικού πεδίου, με αποτέλεσμα την εξουδετέρωση της επιρροής τους στον οργανισμό. Ο εθισμός που υπάρχει εξαλείφεται, σβήνοντας από την μνήμη των κυττάρων την επίδραση της νικοτίνης. Με άλλα λόγια, αποφεύγονται τα συμπτώματα του στερητικού συνδρόμου, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η ταχύτατη απομάκρυνση της πίσσας και των άλλων βλαβερών προϊόντων του καπνού, που έχουν κατακαθίσει στους πνεύμονες του χρόνιου καπνιστή. Το οξυγόνο του αίματος επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα μετά τη πρώτη κιόλας μέρα χωρίς τσιγάρο, οι πνεύμονες επανακτούν την αρχική αντοχή τους γρηγορότερα, μειώνεται ο κίνδυνος εμφράγματος.

Διαδικασία

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Διαρκεί έως μία ώρα. Κατά τη διάρκεια της αγωγής ο καπνιστής κάθεται σε μια πολυθρόνα. Αρχικά, διεξάγεται ένα πρόγραμμα με στόχο την ενεργειακή εξισορρόπηση και χαλάρωση. Στη συνέχεια, ελέγχονται τα όργανα απέκκρισης του σώματος (συκώτι, νεφρά, έντερο) καθώς και οι πνεύμονες. Εάν χρειαστεί, θα γίνει ειδική αγωγή ενίσχυσης της αποτοξινωτικής λειτουργίας των οργάνων αυτών. Κι αυτό, επειδή, μετά τη θεραπεία antismoking, θα γίνεται μαζική αποβολή των τοξινών του τσιγάρου από τον οργανισμό, οπότε πρέπει να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική απέκκρισή τους. Το καθ’ εαυτό πρόγραμμα κατά του εθισμού του καπνίσματος διαρκεί από 20 έως 25 λεπτά. Ακολουθούν προγράμματα για ψυχολογική τόνωση και εξισορρόπησης του νευρικού συστήματος.

Η μέθοδος βιοσυντονισμού βοηθάει στη διαχείριση του άγχους γενικότερα. Πολλοί ασθενείς μας επιλέγουν αυτή τη μέθοδο για να εξισορροπήσουν το στρες και να καταπολεμήσουν τόσο τις ψυχολογικές όσο και τις σωματικές του επιπτώσεις.

Η εφαρμογή του βιοσυντονισμού, τόσο σε θέματα διάγνωσης όσο και θεραπείας, είναι εντελώς ανώδυνη. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν αισθάνονται τίποτα, ωστόσο χαλαρώνουν. Κάποιοι, αισθάνονται ζέστη ή τη ροή της θεραπευτικής ενέργειας στο σώμα τους. Σε άλλους, μπορεί να εμφανιστεί αίσθηση μεταλλικής γεύσης ή πίκρας στο στόμα ή και να αισθάνονται τη μυρωδιά του τσιγάρου.

Μετά τη θεραπεία

Συνιστάται η κατανάλωση τουλάχιστον 2 λίτρων νερού μέσα στις επόμενες 2-3 μέρες. Το αλκοόλ είναι καλό να αποφεύγεται για τουλάχιστον 6 ώρες μετά τη θεραπεία. Απαγορεύονται οι τσίχλες νικοτίνης και τα αυτοκόλλητα νικοτίνης, γιατί μπορούν να αποδυναμώσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Συμπτώματα όπως ο τσιγαρόβηχας, η βραχνάδα ή απλά το λαχάνιασμα κι η κούραση μετά από λίγη σωματική άσκηση, συνήθως υποχωρούν μέσα στις πρώτες 24 ώρες μετά τη θεραπεία.

Υπάρχει το ενδεχόμενο, να παρουσιαστεί δίψα ή διαρροϊκές κενώσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή η θεραπεία του βιοσυντονισμού ενισχύει τη διαδικασία της αποβολής τοξινών από τον οργανισμό. Εάν δεν καταναλωθεί αρκετό νερό, μπορεί τα ούρα ή τα κόπρανα να έχουν σκούρο χρώμα κατά τις πρώτες μέρες μετά τη θεραπεία.

Κάποιοι αισθάνονται απέχθεια για το τσιγάρο, άλλους τους ενοχλεί η μυρωδιά του σχεδόν άμεσα μετά τη θεραπεία. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει σε όλους. Το σώμα επεξεργάζεται την κάθε εφαρμογή βιοσυντονισμού για τουλάχιστον 7 μέρες, που σημαίνει ότι δεν αποδίδει στο μέγιστο από την πρώτη ώρα. Η επιθυμία για τσιγάρο μειώνεται λοιπόν σταδιακά. Άλλωστε, η δεύτερη εφαρμογή γίνεται την επομένη μέρα ακριβώς για να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα, ειδικά σε περίπτωση που η πρώτη εφαρμογή δεν έχει ακόμα αποδώσει σε ικανοποιητικό βαθμό.

Συνήθως 3 εφαρμογές της μεθόδου είναι αρκετές. Στην περίπτωση, που η πρώτη δεν ήταν αρκετά αποτελεσματική στο θέμα της εξάλειψης του στερητικού συνδρόμου, δηλαδή υπάρχει νευρικότητα, κακή διάθεση, ατονία, ζαλάδα, πονοκέφαλος, προβλήματα συγκέντρωσης, βήχας, καταρροή, σιελόρροια, πείνα, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή απλά έντονη επιθυμία για τσιγάρο, τότε η επανάληψη την επομένη μέρα ενισχύει τα αποτελέσματα. Μετά από 1 – 2 εβδομάδες μπορεί να γίνει η τρίτη εφαρμογή, η οποία έχει σκοπό την περαιτέρω αποτοξίνωση του σώματος. Ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου, στην κάθε επόμενη εφαρμογή, θα γίνει και τόνωση του νευρικού συστήματος, του μεταβολισμού και των πνευμόνων.

Δεν απαιτούνται φάρμακα για υποστήριξη της θεραπείας, ενώ δεν υπάρχει κανένας περιορισμός εάν κάποιος είναι σε φαρμακευτική αγωγή για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας. Επίσης, η εφαρμογή του βιοσυντονισμού δεν προκαλεί παρενέργειες, δηλαδή δεν μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση συμπτωμάτων ή διαταραχών που δεν προϋπήρχαν.

Αποτελεσματικότητα

Ο βιοσυντονισμός μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστεί το στερητικό σύνδρομο γρήγορα και ανώδυνα, αλλά και να αποκατασταθεί η σωματική ευεξία. Έχει αποδειχθεί ότι έχει ποσοστά επιτυχίας πάνω από 85% στο πρώτο τρίμηνο. Μετά το πρώτο έτος τα ποσοστά είναι 70%.

Γενικότερα, και άσχετα με τον τρόπο διακοπής του καπνίσματος (βιοσυντονισμός, βελονισμός, υπνοθεραπεία, τσίχλες ή αυτοκόλλητα νικοτίνης κλπ.), στατιστικές έρευνες δείχνουν μια τάση για επιστροφή στη συνήθεια του καπνίσματος περίπου στους 6 μήνες μετά τη διακοπή του. Καλό θα ήταν, αν αυτό συμβεί, να γίνει μια επανάληψη της θεραπείας.

Άλλες μορφές εθισμού

Με τη συσκευή βιοσυντονισμού Bicom, μπορούν να αντιμετωπιστούν με πολύ καλά αποτελέσματα κι άλλοι εθισμοί, όπως το αλκοόλ, οι ναρκωτικές ουσίες κτλ.

Κασσάνδρα Μουγιάκου – ιατρός παθολόγος