Αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης και της προστατίτιδας με βιοσυντονισμό BICOM

Κατηγορία Βιοσυντονισμός
Σάββατο, 14 Μαΐου 2016 00:00 Διαβάστηκε 2009 φορές
Issue 73

Η ουρολοίμωξη δηλαδή η αύξηση του αριθμού των μικροβίων μπορεί να αφορά το ανώτερο ή το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα. Στο ανώτερο ανήκουν οι νεφροί και οι ουρητήρες. Στο κατώτερο που είναι και η συνηθέστερη μορφή ουρολοίμωξης, η ουροδόχος κύστη και η ουρήθρα. Η ουρηθρίτιδα και η κυστίτιδα είναι η συνηθέστερη πάθηση μετά το κοινό κρυολόγημα. Ταλαιπωρεί άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Διακρίνεται σε οξεία και χρόνια ή αλλιώς υποτροπιάζουσα (με 3 ή περισσότερα συμπτωματικά επεισόδια σε περίοδο 12 μηνών).

Στις παθήσεις του κατώτερου ουροποιητικού, στους άνδρες, συγκαταλέγονται επίσης η οξεία και η χρόνια προστατίτιδα.

Η ουρολοίμωξη είναι συχνότερη στις γυναίκες εξαιτίας της ανατομικής τους δομής. Λόγω αυτού, πολλές γυναίκες παθαίνουν ουρολοίμωξη μετά τη σεξουαλική πράξη, ενώ και οι γυναικολογικές παθήσεις προδιαθέτουν σε ουρολοιμώξεις συνήθως υποτροπιάζουσες. Άλλοι παράγοντες που ευνοούν τη μόλυνση είναι η μειωμένη ανοσία της βλεννογόνου μεμβράνης της ουρήθρας που παρατηρείται λόγω ορμονικών διαταραχών (π.χ. εμμηνόπαυση, εγκυμοσύνη), χρόνιας φλεγμονής, ανοσοανεπάρκειας, κ.ά. Επιπλέον παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε ουρολοίμωξη είναι η κατακράτηση ούρων, οι πέτρες, οι όγκοι και τα ξένα σώματα (π.χ. καθετήρες).

Οι άνδρες επηρεάζονται συνήθως μόνο από ασθένειες της ουροδόχου κύστης (όγκοι, πέτρες) ή του προστάτη αδένα (απόφραξη λόγω υπερπλασίας του προστάτη). Η υπερτροφία του προστάτη είναι η συνηθέστερη αιτία υποτροπιάζουσας ουρολοίμωξης σε άνδρες άνω των 60 ετών. Το 50% των ενήλικων ανδρών θα παρουσιάσουν κάποιο σύμπτωμα προστατίτιδας, συχνότερα χρόνιας μορφής και σπανιότερα τυπικής οξείας μικροβιακής φλεγμονής του προστάτη.

Το κύριο σύμπτωμα των λοιμώξεων του κάτω ουροποιητικού είναι η δυσουρία, δηλαδή πόνος και τσούξιμο κατά την ούρηση. Συνήθως υπάρχει συχνουρία, τάση προς ούρηση, δυσκολία έναρξης της ούρησης, μικρή ποσότητα ούρων, ακράτεια, νυκτουρία, υπερηβικός ή πυελικός πόνος. Τα ούρα μπορεί να είναι θολά και δύσοσμα. Αιματουρία (αίμα στα ούρα) εμφανίζεται συνήθως στην περίπτωση λίθων. Ο πυρετός εάν υπάρχει είναι χαμηλός (κάτω από 38 βαθμούς Κελσίου). Ο υψηλός πυρετός είναι χαρακτηριστικός στην πυελονεφρίτιδα.

Στους άνδρες, κι εφόσον η ουρολοίμωξη είναι σύμπτωμα αποφράξεως, παρατηρείται μείωση της ακτίνας ούρησης, ούρηση με δύο ακτίνες, νυκτουρία. Εάν με αυτά τα συμπτώματα συνυπάρχει βακτηριουρία ή πυουρία καθώς και υπερηβικός πόνος, δυσκολίες και ενοχλήματα κατά την εκσπερμάτωση ή και αιμοσπερμία, πρόκειται για χρόνια προστατίτιδα.Στην περίπτωση οξείας προστατίτιδας συνυπάρχουν υψηλός πυρετός, ρίγη και έντονος περινεϊκός πόνος.

Τα βακτήρια που συνήθως προκαλούν τη ουρολοίμωξη είναι το κολοβακτηρίδιο (Ε. Coli), ο πρωτέας, η κλεμπσιέλλα, στελέχη σταφυλόκοκκου ή εντερόκοκκου, τα εντεροβακτήρια, η σερράτια ενώ, πιο σπάνια, ο αιμόφιλος του κόλπου (Gardnerella), τα χλαμύδια, το ουρεόπλασμα, το μυκόπλασμα, κι ενίοτε ο ιός του έρπητα.  

Η διάγνωση της ουρολοίμωξης γίνεται με καλλιέργεια ούρων στην οποία μπορεί να διαπιστωθεί πύον (πυουρία), αίμα (αιματουρία) και βακτήρια (βακτηριουρία).

Η συμβατική θεραπεία της ουρολοίμωξης γίνεται με αντιβίωση και χημειοθεραπευτικά. Στα φυσικά μέτρα θεραπείας και πρόληψης συγκαταλέγονται η αύξηση λήψης υγρών (12 ποτήρια ημερησίως), καθώς και βιταμίνης C (χυμός λεμονιού, πορτοκάλια, ακτινίδια, φράουλες, μάνγκο, μπρόκολο και μαϊντανός). Μπορεί επίσης να βοηθήσει ο χυμός κράνμπερι (κράνες), μούρων και βατόμουρων. Οι γυναίκες πρέπει να σκουπίζονται από εμπρός προς τα πίσω μετά την ούρηση καθώς και να ουρούν αμέσως μετά την σεξουαλική επαφή. Επίσης, είναι σκόπιμο να αδειάζει η κύστη πριν από κάθε αθλητική δραστηριότητα.

Ο ρόλος του βιοσυντονισμού

Η Γεωργία Στ., έπασχε από οξεία ουρολοίμωξη. Η καλλιέργεια ούρων έδειξε πρωτέα. Στην αγωγή βιοσυντονισμού που κάναμε χρησιμοποιήσαμε εκτός από το ίδιο το μικρόβιο και δείγμα ούρων. Τα συμπτώματα μειώθηκαν από την πρώτη κιόλας επίσκεψη, ενώ εξαφανίστηκαν μετά τη δεύτερη. Η καλλιέργεια ούρων μετά τη δεύτερη αγωγή ήταν στείρα.

Η Μαριλένα Μ., ήρθε στο ιατρείο τον Ιούλιο του 2015 λόγω υποτροπιάζουσας (επαναλαμβανόμενης) ουρολοίμωξης, στην οποία προστέθηκε και μυκητιασική κολπίτιδα. Η αγωγή της περιλάμβανε αποτοξίνωση της ουροδόχου κύστης, τόνωση της ροής της ενέργειας στην ουροδόχο, εξουδετέρωση του κολοβακτηριδίου, του αιμόφιλου του κόλπου (Gardnerella) και του μύκητα Candida. Έγιναν τρεις συνεδρίες αλλά από την πρώτη δεν ξαναπαρουσιάστηκαν τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης έως σήμερα.

Η Ελένη Χ., ήρθε στο ιατρείο τον Ιούνιο του 2015, μεταξύ άλλων, λόγω υποτροπιάζουσας ουρολοίμωξης. Το τεστ έδειξε επιβάρυνση με κωλοβακτηρίδιο και ουρεόπλασμα. Στη συνέχεια, έγιναν τρεις συνεδρίες εξουδετέρωσης της μικροβιακής επιβάρυνσης αλλά και ενίσχυσης της ουροδόχου με ειδικά προγράμματα βιοσυντονισμού, οι οποίες και εξαφάνισαν τα συμπτώματα.

Ο Θεοχάρης Φλ., ήρθε στο ιατρείο τον Σεπτέμβριο του 2015 λόγω χρόνιας προστατίτιδας από την οποία έπασχε εδώ και 10 χρόνια. Τελευταία αγωγή με αντιβίωση είχε πάρει τον Ιούνιο και για 1μιση μήνα. Τα βακτηρίδια που είχαν ταυτοποιηθεί στην καλλιέργεια ήταν το κωλοβακτηρίδιο και ο πρωτέας. Το τεστ με το μηχάνημα βιοσυντονισμού έδειξε επιβάρυνση με κολοβακτηρίδιο και κάντιντα. Μέσα σε τρεις συνεδρίες ολοκληρώθηκε η εξουδετέρωση των παθογόνων αυτών οργανισμών, ενώ παράλληλα έγιναν προγράμματα τόνωσης του προστάτη και αποτοξίνωσης του οργανισμού. Μετά την τρίτη συνεδρία η καλλιέργεια ήταν στείρα ενώ τα συμπτώματα εμφανίζονταν μόνο μετά από στρες, για τη διαχείριση του οποίου συνεχίστηκαν οι συνεδρίες.

Στην βιοενεργειακή αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ουροποιητικού μπορεί να χρειαστεί η εξομάλυνση της επιβάρυνσης από βαρέα μέταλλα, παράσιτα, ιούς ακόμα και τροφές. Σε ενεργειακό επίπεδο, μπορεί να χρειαστεί εφαρμογή εξισορρόπησης ενεργειακών κέντρων και καναλιών στο σώμα, ξεμπλοκάρισμα της ροής της ενέργειας στην σπονδυλική στήλη, τόνωση της λειτουργίας του νευρικού, ορμονικού και ανοσοποιητικού συστήματος.

Γράφει η Κασσάνδρα Μουγιάκου – ειδικός παθολόγος