Αλλεργίες και παθήσεις του καλοκαιριού

Κατηγορία Βιοσυντονισμός
Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016 00:00 Διαβάστηκε 3375 φορές
Issue 74

Οι καλοκαιρινοί μήνες συνοδεύονται με αυξημένη ηλιοφάνεια, εφίδρωση, εναλλαγές θερμοκρασίας από κρύο σε ζέστη λόγω χρήσης κλιματιστικών, καθώς και επαφή (π.χ. έντομα, φρούτα και φυτά). Για κάποιους αυτοί οι παράγοντες σηματοδοτούν μια περίοδο δυσάρεστων συμπτωμάτων, όπως:

  • αλλεργική βρογχίτιδα, ρινίτιδα ή και επιπεφυκίτιδα (λόγω κλιματιστικών, νοτιά, σκόνης από τη σαχάρα κτλ.),
  • αλλεργίες που οφείλονται στο τσίμπημα διαφόρων εντόμων, κυρίως των υμενοπτέρων (δηλαδή της μέλισσας και των σφηκών) και των κουνουπιών καθώς και στο τσίμπημα της θαλάσσιας μέδουσας,
  • αλλεργικές δερματοπάθειες (π.χ. αλλεργία στον ήλιο, κνίδωση εκ ψύχους),
  • δερματίτιδες εξ επαφής (π.χ. λόγω χρήσης συγκεκριμένων καλλυντικών, επαφή με το γάλα ή φύλλα συκιάς),
  • αλλεργικές φωτοδερματίτιδες,
  • τροφικές αλλεργίες που οφείλονται σε φρούτα όπως το ροδάκινο, η φράουλα, το κεράσι, τα σύκα ή σε θαλασσινά όπως γαρίδες και οστρακοειδή,
  • ουρολοίμωξη και κολπίτιδα, κυρίως σε γυναίκες.

   

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στις τροφές, στο δηλητήριο της μέλισσας και των σφηκών καθώς και στο κρύο μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στην εκδήλωση αλλεργικού σοκ (αναφυλαξία) με συνέπεια ακόμα και το θάνατο. Οι αλλεργίες στα κουνούπια, στον ήλιο, στους μύκητες υγρασίας (κλιματιστικά, νοτιάς) συνήθως δεν επιφέρουν τόσο σοβαρές εκδηλώσεις αλλά περιορίζονται σε δερματικές εκδηλώσεις, αλλεργική ρινίτιδα και επίμονο βήχα. Οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να περιορίζονται σε τοπικό οίδημα των χειλιών, φαγούρα στο στόμα, δερματικό εξάνθημα.

Η έκθεση στον δυνατό ήλιο μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση εξανθήματος με έντονο κνησμό και ερυθρότητα κυρίως στα σημεία του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο. Οφείλεται στην έκθεση σε ακτινοβολία UVB και συνήθως υποχωρεί σε λίγες ώρες. Η κλινική εικόνα παρουσιάζει σταθερή βελτίωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεδομένου ότι σταδιακά το δέρμα εκτίθεται περαιτέρω στον ήλιο και γίνεται πιο ανθεκτικό.

Επίσης συχνά είναι τα επεισόδια φωτοδερματίτιδας σε ασθενείς που λαμβάνουν συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα ή χρησιμοποιούν κρέμες καλλυντικές. Συχνότερα ευθύνονται τα τοπικώς χρησιμοποιούμενα καλλυντικά ή φάρμακα (ακόμα και κορτιζονούχες κρέμες) και σπανιότερα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα, όπως διουρητικά, αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά, αντιρρευματικά. Στα καλλυντικά προϊόντα που μπορούν να προκαλέσουν φωτοτοξική αντίδραση συμπεριλαμβάνονται οι κολόνιες, τα αρώματα, τα αποσμητικά, ορισμένα αρωματικά σαπούνια, κρέμες νυκτός, ακόμα και αρωματικά έλαια. Η φωτοευαιασθησία μπορεί να είναι επίσης σύμπτωμα συστηματικής πάθησης (π.χ. ερυθηματώδης λύκος).

Κάποια καλλυντικά όπως τα αντηλιακά, τα αντικουνουπικά (σιτρονέλλα), τα τοπικά επιθέματα αδυνατίσματος ή και τα τατουάζ μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές δερματίτιδες σε ευαίσθητα άτομα, τις λεγόμενες δερματίτιδες εξ επαφής. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην επαφή με φύκια, φύλλα ή γάλα συκιάς, φύλλα φυτών του αγρού και της θάλασσας. Το εξάνθημα που δημιουργείται μοιάζει με έκζεμα, έχει φυσαλίδες και προκαλεί έντονο κνησμό.

Εκτός από τον ήλιο και τη ζέστη, που προκαλούν δερματικά συμπτώματα, και το κρύο μπορεί να προκαλέσει τη λεγόμενη κνίδωση εκ ψύχους. Μπορεί να εμφανιστεί μόνο στα σημεία που ήλθαν σε επαφή με το κρύο (π.χ. εξάνθημα στα χέρια κατά την επαφή με παγωμένο προϊόν ή φαγούρα στο στόμα και πρήξιμο στα χείλη κατά την κατανάλωση παγωτού). Άλλες φορές το εξάνθημα και η έντονη φαγούρα μπορεί να είναι γενικευμένα σε όλο το σώμα, π.χ. μετά ένα κρύο ντους ή μπάνιο σε κρύα θάλασσα. Σε πολύ ευαίσθητα άτομα μπορεί να συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως ζάλη, πτώση της πίεσης, δυσφορία από το αναπνευστικό κλπ, με άμεσο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργικού σοκ ή άμεσου κίνδυνου πνιγμού.

Το τσίμπημα από μέλισσα ή σφήκα προκαλεί φυσιολογικά στο σημείο του νυγμού μία μικρή αντίδραση (ερυθρότητα, πόνο και ήπιο οίδημα). Στα ευαισθητοποιημένα άτομα μπορεί να προκληθεί εκτεταμένη αντίδραση (π.χ. πρήζεται όλο το χέρι), ή μπορεί να εμφανισθεί κνίδωση σε όλο το σώμα ή ακόμα και αλλεργικό σοκ (καθολική κνίδωση, δύσπνοια, βράγχος φωνής, πτώση της πίεσης κλπ).

                       

Αναπνευστικά αλλεργικά συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν από παρατεταμένη επαφή με το χλώριο της πισίνας καθώς και από τη χρήση κλιματιστικών (εισπνεύσιμοι μύκητες υγρασίας). Το ίδιο μπορεί να συμβεί με τα ακάρεα, που είναι παρόντα ειδικά σε παλιά σπίτια κλειστά από καιρό και μπορεί να προκαλέσουν τόσο εξανθήματα όσο και άσθμα. Παρόμοια συμπτώματα προκαλεί και το τρίχωμα ζώων.

Οι συνδυασμοί ζέστης και τοπικής υγρασίας λόγω αυξημένης εφίδρωσης, της ζεστής άμμου και του βρεγμένου μαγιό, ευνοούν την υπερανάπτυξη μυκήτων, που οδηγεί στην εμφάνιση κολπίτιδας. Η αφυδάτωση προδιαθέτει την εκδήλωση ουρολοίμωξης. Επιπλέον, ουρολοίμωξη και κολπίτιδα μπορούν να προκληθούν από μικροοργανισμούς στο νερό, κυρίως σε πισίνες (π.χ. κωλοβακτηρίδιο).

Υπάρχει τρόπος να απαλλαγεί κανείς οριστικά από τα αλλεργικά του συμπτώματα ή να θεραπεύσει τις λοιμώξεις με φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο;

Η μέθοδος βιοσυντονισμού είναι ένας τέτοιος τρόπος. Για την αντιμετώπιση των αλλεργιών και των λοιμώξεων εφαρμόζεται η αρχή της φυσικής, κατά την οποία, αν υπάρξουν ταυτόχρονα δύο ταλαντώσεις της ίδια μορφής σε αντίθετη φάση, αλληλοεξουδετερώνονται. Με τη διαδικασία αυτή, στο ανοσοποιητικό σύστημα συντελείται μια τεράστια αλλαγή. Ακυρώνεται η προκαθορισμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού στη συγκεκριμένη ουσία, όπως «σβήνει» ένα πρόγραμμα από την μνήμη ενός υπολογιστή. Επίσης, εξουδετερώνονται και οι μικροοργανισμοί που προκαλούν λοίμωξη. Παράλληλα, η μέθοδος επιτρέπει την διεξαγωγή ανώδυνων τεστ για τον προσδιορισμό των αλλεργιογόνων ουσιών. Η εφαρμογή είναι εντελώς ανώδυνη και, το σημαντικότερο, ακίνδυνη. Χρησιμοποιείται ήδη σχεδόν 40 χρόνια χωρίς παρενέργειες ενώ το ποσοστό επιτυχίας ξεπερνάει το 80%.

Κασσάνδρα Μουγιάκου – ειδικός παθολόγος